Alt om Ubuntu Linux - sådan kommer du i gang (fra PC World)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alt om Ubuntu Linux - sådan kommer du i gang (fra PC World)"

Transkript

1 Alt om Ubuntu Linux - sådan kommer du i gang (fra PC World) Har du endnu ikke vovet at prøve Ubuntu Linux, eller ved du ikke helt, hvad det egentlig er for noget, så læs denne artikel. Her har vi samlet alt om det alternative operativsystem. Læs anmeldelser og flere guides til, hvordan du kommer i gang med Ubuntu Linux. Af Benjamin Steengaard Rasmussen onsdag d. 27. august 2008 Microsoft sælger ikke XP mere, og Vista driver nogle brugere til vanvid, men hvad med Ubuntu Linux? Ubuntu Linux - her er muligheden for at prøve det. Det alternative operativsystem får knap så meget opmærksom som Microsofts to seneste, men nu giver vi mulighed for at blive klogere på, hvad Ubuntu er, og på hvordan du kommer i gang med det gratis operativsystem. Så brokker du dig over dit nuværende styresystem, er der ingen undskyldning for ikke at prøve Ubuntu, når du har læst denne artikel. Anmeldelser af Ubuntu Sidste år testede vi Ubuntu 7.04, og vores anmelder var begejstret for operativsystemet. - Dommen er dog klar: Ubuntu er den letteste og mest overskuelige Linux-distribution, vi endnu har testet, skrev han blandt andet i anmeldelsen, som du kan læse her. Senere sidste år kom Ubuntu 7.10, som vi også kiggede nærmere på. - Men hvad betyder det alt sammen så? Er Ubuntu 7.10 den Linux-distribution, man kan give til almindelige mennesker med god samvittighed? Svaret må være JA! Selvfølgelig fungerer Ubuntu lidt anderledes end Windows, selvfølgelig er der meget software (især spil), som kun kører på Windows, og selvfølgelig er der mange hardwarefabrikanter, der ikke understøtter Linux. Men det er alt sammen gammel snak. Med en moderne pc, hvor man sikrer sig, at al hardware er understøttet, og med indkøb af printer og webcam og andet ekstraudstyr med Linux-understøttelse,

2 Væk er alle de tekniske nørderier, og alting fungerer automatisk og stabilt i Ubuntu nogle gange endda bedre end på Windows... fungerer Ubuntu præcis lige så godt som Windows XP og Vista, skrev vores begejstrede anmelder. Væk er alle de tekniske nørderier, og alting fungerer automatisk og stabilt - nogle gange endda bedre end på Windows. Læs anmeldelsen af Ubuntu 7.10 her. Sådan kommer du i gang med Ubuntu Det lyder nok som en kæmpe operation at komme i gang med et helt nyt operativsystem, men det er det slet ikke. Det tager under en halv time at blive fint kørende med nyeste udgave af Ubuntu Linux, og du kan beholde din Windows-installation. Vi har en guide til, hvordan du kommer i gang med Ubuntu Linux. Vi har en guide til, hvordan du gør, så læs 'Guide: Gratis styresystem på en halv time' (næste side) så er det ingen sag at prøve Ubuntu. Har du kastet din kærlighed på Ubuntu, så kan du fortsætte med guiden 'Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux'. Og det er nok en god ide, for det foregår nemlig på en helt anden måde end i Windows, når man skal

3 installere nyt i Ubuntu. Til sidst kan du skrue op for det grafiske lir i Ubuntu. For eksempel kan du arbejde med adskillige skriveborde på én gang og skifte mellem dem ved at dreje hele arbejdsfeltet som en gigantisk terning. Læs 'Guide til gratis grafisk guf i Ubuntu' og se, hvordan du aktiverer "kuben" - som funktionen hedder og mange andre imponerende effekter. Ubuntu 8.04 blev frigivet tidligere i år, og du kan finde den samt læse meget mere om Ubuntu på Guide: Gratis styresystem på en halv time Det tager under en halv time at blive fint kørende med nyeste udgave af det roste Ubuntu Linuxoperativssystem. Det er gratis, og du behøver såmænd ikke engang skrotte din Windows-installation. PC World viser her hvordan. Af Michael C. Svendsen mandag d. 28. januar 2008 Er du vant til at køre Windows, har det at eksperimentere med Linux traditionelt været lidt som at smide tøjet og cykle til byen i frostvejr. Det kan lade sig gøre, men sjovt er det immervæk ikke, og man føler sig en smule dum. Så da den sydafrikanske it-milliardær, rumturist og playboy Mark Shuttleworth satte gang i udviklingen af en levedygtig open source-konkurrent til Windows-klienten, besluttede han at fokusere benhårdt på brugervenligheden. Resultatet var Ubuntu, en Linux-distribution, hvis seneste udgave 7.10 så dagens lys i oktober under navnet "Gutsy Gibbon". Ved sin frigivelse høstede Ubuntu 7.10 mange roser fra it-medier verden over, og PC Worlds anmelder var også begejstret. Ikke blot er Ubuntu-pakken omfattende og leveres med et stort antal nyttige programmer. Det er også let for ikke-linuxeksperter - at installere nye applikationer og at tilpasse systemet. 2. Let at installere Ubuntu Mange er imidlertid stadig i tvivl om, hvordan man egentlig får fat i Ubuntu og installerer det. Heldigvis er begge dele meget nemme at håndtere. Første skridt er at besøge Ubuntus hjemmeside og vælge, om du skal have desktopversionen til 32- eller 64-bit processorer, samt hvorfra du vil downloade den. Ubuntu 7.10 fylder lige knap 700 megabyte, så selv indehavere af hurtige bredbåndsforbindelser kan snildt nå at sætte kaffe over, mens computeren henter filen. Få gang i hjemmebrænderiet Når alle data er hentet, ligger der en færdig ISO-fil på dit skrivebord. Det er en såkaldt imagefil, der gør dit cd-/dvd-brænderprogram i stand til at brænde samtlige Ubuntu-data over på en cd af en gang. Har du et nyere brænderprogram installeret, vil du sandsynligvis blive guidet til den rigtige menu blot ved at dobbeltklikke på den downloadede ISO-fil. Ellers kan du prøve at søge i brænderprogrammets hjælpemenu efter fraser såsom "Burn iso" eller "Burning disc image". Gør ISO-brænderiet alligevel knuder, kan du læse PC Worlds ISO-brænder guide her.

4 Når du har brændt en Ubuntu 7.10-cd, er du klar til at afprøve operativsystemet og eventuelt installere det. 3. Prøv, før du installerer Læg Ubuntu-cd'en i dit cd/dvd-drev og genstart computeren. Nu vil computeren boote fra drevet og ikke fra harddisken. Og booter den alligevel fra harddisken, skal du ændre pc-indstillingerne i BIOS ved opstart, så det optiske drev får højeste boot-prioritet. Når du booter fra en Ubuntucd, ser du dette skærmbillede. Her skal du vælge "Start or install Ubuntu". Hvis din pc i øvrigt kan forlige sig med Ubuntu, vil du efter tre-fire minutter se nedenstående skærmbillede. Når Ubuntu-cd'en booter, skal du i allerførste tekstmenu vælge punktet "Start or install Ubuntu". Bare rolig; der installeres ikke noget som helst, og opsætningen af din pc ændres ikke det fjerneste... endnu. Først går computeren nemlig i gang med at indlæse operativsystemet fra cd'en, og går alt, som det skal, Her ser du Ubuntuskrivebordet, som det ser ud, hvis du blot afvikler styresystemet fra Ubuntucd'en. Her har du næsten samme muligheder, som hvis Ubuntu faktisk var installeret på din computer, ligesom du også kan prøve mange af de programmer, styresystemet byder på. Vil du installere Ubuntu, skal du dobbeltklikke på Installikonet. vil du inden 4-5 minutter, se Ubuntu-skrivebordet tone frem på skærmen. Virker det? Nu kan du prøve at arbejde med Ubuntu, uden det er installeret på din pc. Alle funktioner og basale programmer afvikles nemlig direkte fra cd'en, og på denne måde kan du prøve de mest almindelige funktioner af uden at risikere noget som helst. Vær opmærksom på, at Ubuntu forekommer en smule sløvt, når du afvikler det fra en cd, hvorimod der kommer betydeligt mere skub på systemet, når først det er installeret på harddisken. Dette er samtidig en fin lejlighed til at teste, om den basale funktionalitet er på plads, og om din computer accepterer systemet, før du beslutter dig for at installere det.

5 Men ser skærmbilledet fint ud, fungerer lyden og kan du gå på nettet, er svaret formentlig ja. Også selv om du ikke kan vide det med sikkerhed, før du har installeret systemet rigtigt. Tilsvarende kan du ikke opdatere og tilpasse et cd-afviklet system i nær samme grad som et installeret; for eksempel må du kigge langt efter flotte desktop-effekter og andre ting, der kræver særlige drivere. 4. Forbered computeren til Ubuntu Nu, hvor du har kastet første blik på Ubuntu, kan det meget vel være, at du synes, at det er noget opreklameret stads, som du ikke vil bruge mere tid på. Så kan du blot lukke computeren og pille cd'en ud; så kan du køre videre på din pc, som du altid har gjort. Intet er installeret på din pc, og den vil køre præcis som før. Synes du derimod, at Ubuntu ser så spændende ud, at du vil installere det på din maskine, skal du derimod læse videre på de næste sider. Allerførst skal du sørge for at have en egnet pc til rådighed. Det letteste er at installere Ubuntu på en helt "blank" maskine, men det er heldigvis også nemt at etablere en dual-boot løsning, så du selv kan vælge om Ubuntu eller Windows skal starte, når du tænder din pc. Dualboot kræver ekstra forberedelse Vil du køre dual-boot, er det dog en rigtig god ide at forberede to tomme diskpartitioner - en stor på mindst tyve gigabyte og en lille på et par gigabyte - i Windows, før du booter Ubuntu-cd'en for at installere Linuxstyresystemet. Problemer - igen og igen? Ikke alle computere er Ubuntu-kompatible, og de første symptomer på at system og pc ikke kan sammen er gentagne fejlmeddelelser ved indlæsningen af Ubuntucd'en eller undervejs i den efterfølgende installationsprocedure. Så går indlæsnings- eller installationsrutinen gang på gang i stå - selv efter du har forsøgt nye genstarter tyder det på, at et eller flere centrale komponenter i din pc ikke er Ubuntukompatible. Her er den nemmeste løsning ofte at finde en anden pc og installere systemet på den i stedet. Ubuntu kan efter sigende installeres på harddiske, der sidder i RAIDkonfiguration. Men det kræver en del krumspring, og de fleste Linuxbegyndere gør efter alt at dømme sig selv en tjeneste ved ikke at gøre forsøget. Så det vil vi ikke komme nærmere ind på her.

6 5. Husk sikkerhedskopien! Nu er vi snart klar. Men først en enkelt advarsel. Vil du installere Ubuntu i dual-boot konfiguration, skal du endelig huske at tage sikkerhedskopi af alle de vigtige data på Windowsinstallationen, før du begynder at installere Ubuntu. For går et eller andet galt, eller kommer du ved et uheld til at lægge Ubuntu på den forkerte partition, kan intet redde de data, der overskrives (måske fraregnet it-konsulentfirmaer med fem-cifrede timesatser). Men nu til sagen. Læg Ubuntu-cd'en i drevet og genstart din pc ligesom før. Ved allerførste skærmbillede vælger du igen "Start or install Ubuntu" og venter på, at Ubuntu-skrivebordet viser sig. Resten af installationen gennemgår vi i den følgende håndfuld billeder; husk at du kan gøre illustrationerne større ved at klikke på dem. Masser af hjælp online Ubuntu er et af tidens allermest udbredte Linuxoperativssystemer, og der er masser af hjælp at finde online. Danske Bjørn Ryborg har for eksempel skrevet en aldeles fremragende guide til absolutte Linuxbegyndere, der kommer vidt omkring såvel system- som programinstallation og tilpasning af desktoppen med mere. Find guiden her: PS: Undervejs i installationen vil Ubuntu gerne downloade sprogpakker - herunder den danske. Så det er en god idé at sørge for, at computeren er online, før du starte installationsprocessen. 6. Galleri I: Første trin Når du har bootet din computer via Ubuntu-cd'en, skal du starte installationsproceduren ved at dobbeltklikke på Install-ikonet.

7 Her vælger du det sprog, du vil arbejde med og klikker på Fremad. Hey, hvor er vi? Ja, har installationen ikke allerede gættet det, skal du angive lokation, før du trykker dig videre.

8 Og endnu en sprogmenu 7. Galleri II: Tungen lige i munden Her skal du holde tungen lige i munden. Har du en helt blank pc eller harddisk at arbejde med, vælger du blot "Guidet- benyt en hel disk" og trykker fremad; så tager installationsproceduren dig i hånden og sørger for, at du kommer i mål. Vil du derimod konfigurere din installation som dual-boot på samme disk som Windows, skal du vælge "Manuelt" og klikke dig videre.

9 Her er en oversigt over de fire partitioner på PC Worlds maskine. De to første tilhører Windows, så dem rører vi ikke ved, men koncentrerer os om de to sidste. Venstreklik på den mindste Linux-partition - der her er på otte gigabyte, men vi kunne sagtens have lavet den langt mindre - og vælg "swap" under instillingen "brug som". Sæt også flueben ud for "format". Lad monteringspunktet stå tomt. Her kommer vi til den partition, der skal rumme selve Ubuntu-styresystemet. Sæt flueben i "format" og vælg for eksempel "ext3" i brug som-menuen (Ubuntu kan ikke installeres på en partition, der er formateret som NTFS). Som monteringspunkt kan du blot sætte en skråstreg - fuldstændig som på billedet. Og så er det sværeste faktisk overstået. 8. Galleri III: Sidste klik, så er den klar

10 Vil du importere indstillinger fra Windows, skal du sætte flueben her - ellers kan du blot klikke dig fremad. Her angiver du både dit faktiske navn og det navn, du vil bruge til at logge ind på din Ubuntu-installation med. Så lad være med at gøre sidstnævnte alt for langt. Her har vi valgt at lade de to være identiske. Vælg også et password, du kan huske og som ikke er alt for langt; du kommer nemlig til at bruge det en hel del.

11 Så er vi ved at være der. Kontrollér, at alle indstillinger og - ikke mindst! - de anvendte partitioner er korrekte. Når du klikker "Install", er der nemlig ingen vej tilbage Nu går installationsproceduren i gang. Den tager et kvarters tid, hvis alt går vel, og bagefter skal du blot genstarte computeren, vælge at boote via Ubuntu (hvis du stadig har Windows på din pc) og logge dig ind på det spritnye Ubuntu-system! Sådan ser en frisk Ubuntu 7.10-installation ud. Ret nydeligt, faktisk, men også meget nem at lave fundamentalt om på. Det kan du læse meget mere om i en række kommende PC World-artikler. Men før du for alvor begynder at arbejde med systemet, er det dog en god idé at installere seneste softwarerettelser. Følg blot instruktionerne i den opdaterings-boks, der dukker op øverst i skærmbilledet kort efter Ubuntu starter for første gang; så går det helt af sig selv.

12 Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux Det er lettere at installere programmer på Ubuntu Linux end på Windows - men også sværere, fordi det foregår på en helt anden måde. Læs her hvordan. Af Michael C. Svendsen onsdag d. 13. februar 2008 Dér hvor mange Linux-begyndere første gang falder af cyklen - og måske helt opgiver Linux-projektet er, når de skal installere et program. Det foregår nemlig på en helt anden måde end i Windows, og man kan ikke blot hente et hvilket som helst stykke Linux-software ned fra nettet, dobbeltklikke på det og så læne sig tilbage. Denne forskellighed skygger imidlertid for, at det ofte er både lettere og hurtigere at installere nye programmer på Linux end på Windows. Ligesom du hurtigere kan danne dig et overblik over, hvilke programmer der er til rådighed til netop din Linux-udgave. Smarte opdateringer Ligeledes sørger systemet et langt stykke hen ad vejen for selv at holde øje med, når der er sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser til såvel styresystem som applikationer. Her har vi lige installeret Ubuntu 7.10, og når vi trykker på en lille advarselsboks, dukker dette vindue op, som gør opmærksom på, at her er rigtig mange rettelser - som vi bør hente - til alt fra operativsystem og brugergrænseflade til fildelingsklienten BitTorrent. Klikker du på Installer opdateringer, går systemet i gang med at hente og installere hele molevitten på en gang. Det er alt andet lige lettere end på Windows, hvor al opdatering foregår et program ad gangen. Med det resultat, at en stor del af dine installerede Windows-programmer for længst er kommet i mere opdaterede, sikre og funktionelle udgaver end dem, du har liggende. Eller at du - hvilket næsten er endnu værre! - tvinges til at tage stilling til en uendelig række af klæbrigtvenlige påmindelser fra Java/Quicktime/Adobe/

13 Windows-hjælpeprogrammer - og så videre - der bønfalder dig om snart at gå på nettet og hente seneste opdatering. Rettelser på én gang I Ubuntu foregår programopdatering derimod ved, at systemet løbende samler information om installerede programmer og med jævne mellemrum råber dig op, når det er tid til at hente nyeste rettelser og sikkerhedsopdateringer. På den måde får du alle rettelser med på én gang, til såvel applikationer som operativsystemets komponenter - og det er faktisk smart. Se hvordan i øverste billede til højre. Her er Ubuntus opdateringsprogram ved at hente alle de opdateringer, der er til rådighed for dit system nu og her. Klik for at se et større billede. Hvorfor skal jeg hele tiden skrive mit password? Ubuntu beder dig ofte indtaste dit password navnlig mens du tilpasser computeren eller installerer programmer. Det gør systemet for at forhindre virus eller hackere i at pille alt for meget ved din maskine, hvis de skulle have held til at trænge ind. Denne funktion svarer reelt til Windows Vistas "Brugerkontokontrol" og kan virke en smule irriterende. Men der er altså en god grund til, at den er der. Du kan godt indstille systemet til at droppe det hyppige passwordkrav, men det er en smule langhåret, og de fleste nybegyndere står sig nok bedst vil at lade være. Til gengæld er det nemt at indstille Ubuntu, så du ikke skal skrive brugerkonto og adgangskode, hver gang du starter systemet; det gør du ved at ændre indstillingen i menuen System => Administration => Login-skærm => Sikkerhed => Aktiver automatisk login.

14 Let programinstallation Programinstallation foregår som sagt på en helt anden måde end i Windows. Linux-programmer leveres nemlig i hele installationspakker, men til at begynde med skal du slet ikke bekymre dig om de tekniske detaljer. Her vil vi i stedet fokusere på den (for begyndere) letteste måde at installere programmer på i Ubuntu Det foregår ved, at du åbner installationsmenuen ved at klikke Programmer => Tilføj/fjern... Nu vil du se en oversigt over alle de programmer, du har valgt at installere. Klik "Anvend" hvis listen er ok. Nu vil du se en genreopdelt liste over programmer, som du kan hente via det online programbibliotek også kaldet repository - hvorfra Ubuntu som udgangspunkt henter alle sine programmer (se øverste billede til højre).

15 Selv hvis du spiller med sikre kort og kun vælger "Supported applications" vil du finde over 100 praktiske eller sjove programmer, som uden videre fungerer sammen med Ubuntu Og så hentes der ellers data Har du bedt om at få installeret mange programmer (eller har du en sløv netforbindelse), er det her et godt tidspunkt at gå ud og sætte en kande kaffe over. Frem med fluebenene Vil du installere et program, sætter du blot flueben ud for dets navn. Vil du installere flere programmer, sætter du flere flueben. Når du har markeret alle de programmer, du gerne vil have lige nu, klikker du på Apply changes, hvorefter Ubuntu beder dig godkende, at alle de valgte programmer installeres. Klikker du Anvend, bedes du om at indtaste din sikkerhedskode, hvorefter systemet går i gang med at hente og installere alle programmer efter tur. Når alle programmer er hentet og installeret, kan du åbne dem fra deres genreopdelte placering i Programmer-menuen.

16 Når alle data er hentet og installeret, får du denne besked. Du kan nu åbne dine nye programmer via dette vindue eller blot lukke det og se nyinstallationerne i Ubuntus "Programmer"menu under deres pågældende kategorier. Klik for at se et større billede. Før eller siden vil du stifte bekendtskab med en mere avanceret metode til at installere programmer og andre kodestumper på, nemlig den såkaldte Synaptic pakkehåndtering (eller "package manager" på engelsk), som du finder i menuen System => Administration => Synaptic-pakkehåndtering. Vi vil ikke komme nærmere ind på Synaptic her, men nu ved du i hvert fald, hvor du finder den...

Fejlretter Installation og afinstallation på PC

Fejlretter Installation og afinstallation på PC Vejledning til installation og afinstallation af Fejlretter på Fejlretter Installation og afinstallation på Windows 7 Denne vejledning gennemgår installation henholdsvis afinstallation af Fejlretter på

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning

Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Boot Camp Installerings- og indstillingsvejledning Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows 4 Trin 3: Installer

Læs mere

Få det bedste fra Windows 10

Få det bedste fra Windows 10 PRØV TO NYE, FANTASTISKE FUNKTIONER: Få det bedste fra Windows 0 Windows 0 byder på en perlerække af nye og spændende funktioner. Vi har fundet to smarte programmer, der giver dig en forsmag på det nye

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Boot Camp Installerings- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 3 Introduktion 3 Hvad du har brug for 4 Oversigt over installering 4 Trin 1: Søg efter opdateringer 4 Trin 2: Klargør Mac til Windows

Læs mere

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation)

Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Opgradere fra Windows Vista til Windows 7 (brugerdefineret installation) Hvis du ikke kan opgradere computeren, som kører Windows Vista, til Windows 7, så skal du foretage en brugerdefineret installation.

Læs mere

Fejlretter Installation og afinstallation på PC Windows 7

Fejlretter Installation og afinstallation på PC Windows 7 Vejledning til installation og afinstallation af Fejlretter på Fejlretter Installation og afinstallation på Windows 7 Denne vejledning gennemgår installation henholdsvis afinstallation af Fejlretter på

Læs mere

Fejlsikret Windows Fejlsikret start

Fejlsikret Windows Fejlsikret start Fejlsikret Windows Hvis din computer ikke vil starte, eller hvis den konstant går ned, kan du bruge fejlsikret tilstand til at finde og eventuelt rette fejlen. Fejlsikret tilstand kan også hjælpe dig med

Læs mere

komplet kopi af harddisken: 20 minu sådan! Med en kopi af Windows og dine programmer får du en ustabil eller fejlramt pc på ret kurs i en ruf.

komplet kopi af harddisken: 20 minu sådan! Med en kopi af Windows og dine programmer får du en ustabil eller fejlramt pc på ret kurs i en ruf. sådan! Med en kopi af Windows og dine programmer får du en ustabil eller fejlramt pc på ret kurs i en ruf. det skal du bruge Ekstern harddisk, dvd er eller adgang til en NAS. udgifter Ingen, hvis du har

Læs mere

Boot Camp Installations- & indstillingshåndbog

Boot Camp Installations- & indstillingshåndbog Boot Camp Installations- & indstillingshåndbog Indholdsfortegnelse 4 Introduktion 5 Hvad du har brug for 6 Oversigt over installation 6 Trin 1: Søg efter opdateringer. 6 Trin 2: Åbn Boot Camp-assistent.

Læs mere

Gå tilbage til Windows startsiden

Gå tilbage til Windows startsiden Gå tilbage til Windows startsiden Installation og aktivering af Windows 7 via USB I denne installationsguide til Windows 7, som Elektronisk Download, vil vi vise hvordan du downloader og installerer din

Læs mere

Windows 8.1-opdatering trinvis vejledning

Windows 8.1-opdatering trinvis vejledning Windows 8.1-opdatering trinvis vejledning Windows 8.1 installation og opdatering Opdater BIOS, programmer og drivere, og kør Windows Update Vælg installationstypen Installer Windows 8.1 Gå til supportwebsted

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Indhold. Installation af Cloudco HOME...1. Minimums systemkrav - Windows...1. Minimums Systemkrav - MAC...1. Minimums Systemkrav - MAC...

Indhold. Installation af Cloudco HOME...1. Minimums systemkrav - Windows...1. Minimums Systemkrav - MAC...1. Minimums Systemkrav - MAC... Manual cloudco HOME 01. feb, 2014 Indhold Installation af Cloudco HOME...1 Minimums systemkrav - Windows...1 Minimums Systemkrav - MAC...1 Minimums Systemkrav - MAC...1 Installation af Cloudco HOME - Windows...2

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Opdatering af Windows XP

Opdatering af Windows XP Opdatering af Windows XP For at sikre computeren mest muligt er det en god idé at opdatere sit styresystem jævnligt. Det anbefales, at man mindst en gang om ugen kontrollerer for opdateringer til sit styresystem,

Læs mere

Opdatering af startprogrammet til Ø90 Online

Opdatering af startprogrammet til Ø90 Online Opdatering af startprogrammet til Ø90 Online Onsdag den 17. september kl. 10 blev der lagt et nyt startprogram til Ø90 Online på driftsserverne. Det betyder at login-proceduren til Ø90 Online bliver lavet

Læs mere

Slip for NYT. For hver eneste dag der GENIALT PROGRAM FÅ HJÆLP NÅR DU INSTALLERER: Hvorfor er der ekstraprogrammer?

Slip for NYT. For hver eneste dag der GENIALT PROGRAM FÅ HJÆLP NÅR DU INSTALLERER: Hvorfor er der ekstraprogrammer? FÅ HJÆLP NÅR DU INSTALLERER: NYT GENIALT PROGRAM Slip for PÅ DANSK alt skidtet Hvis du ikke er ekstremt opmærksom, risikerer du at få en masse snavs med ind på din pc, når du installerer nye programmer

Læs mere

Installation og opsætning af Outlook klient til Dynamics CRM

Installation og opsætning af Outlook klient til Dynamics CRM Dynamics CRM 4.0 Bredana Systemudvikling A/S - How to Installation og opsætning af Outlook klient til Dynamics CRM Først velkommen til din hostede Dynamics CRM. Med Outlook klienten installeret får du

Læs mere

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen.

Styresystemet er den del af softwaren, der sammenkæder hardware og brugerprogrammer, således at de kan arbejde sammen. Hvad sker der, når der tændes for PC en? Når computeren tændes, kontrolleres en række funktioner, bl.a. ram, harddisk, mus, tastatur, diskettedrev og lignende, før det rigtige Windows- billede vises på

Læs mere

Om denne CD og 10 anvendelser af den

Om denne CD og 10 anvendelser af den Om denne CD og 10 anvendelser af den Denne CD er en lettere modificeret udgave af KNOPPIX 5.0.1 CD'en fra www.knoppix.net. Den er lavet sommeren 2006 af Claus Gårde Henriksen fra Skåne Sjælland Linux User

Læs mere

Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6

Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6 Sådan bruges den eksterne CD-brænder med DirectCD Side 1 af 6 Sådan bruges den eksterne CD-brænder: 1) Først skal programmet der styrer den eksterne boks med brænderen installeres, Freecom. 2) Sæt den

Læs mere

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis // Mamut Business Software Installationsguide: Basis Introduktion Indhold Denne guide forenkler installationen og førstegangsopstarten af Mamut Business Software. Hovedfokus i denne guide er enkeltbrugerinstallationer.

Læs mere

Secunia PSI 3.0. Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015

Secunia PSI 3.0. Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015 Secunia PSI 3.0 Hanne B. Stegemüller 14. juni 2015 2 Hvad gør Secunia PSI? Danske PSI står for Personal Software Inspector. Det vil sige, at programmet holder øje med om din software er opdateret. Du slipper

Læs mere

Vejledning i installation af chipkortlæsere

Vejledning i installation af chipkortlæsere Vejledning i installation af chipkortlæsere fra Nets P. 1-15 Indholdsfortegnelse Vejledningens formål og indhold... 3 Formål... 3 Indhold... 3 Læsevejledning... 3 Rettigheder... 3 Softwareunderstøttelse

Læs mere

Dansave Online Backup. Dansave Home Guide. Version 6.9.0.0

Dansave Online Backup. Dansave Home Guide. Version 6.9.0.0 Dansave Online Backup Dansave Home Guide Version 6.9.0.0 01-01-2013 1 Indhold Om Dansave Home... 3 Minimums system krav - Windows... 3 Minimums System krav - MAC... 3 Download Dansave Home... 3 Krypteringsnøglen...

Læs mere

Windows 8 trinvis opgraderingsvejledning FORTROLIG 1/53

Windows 8 trinvis opgraderingsvejledning FORTROLIG 1/53 Windows 8 trinvis opgraderingsvejledning FORTROLIG 1/53 Indhold 1. 1. Windows 8 installationsproces 2. Systemkrav 3. Forberedelser 2. 3. 4. 5. Ren 6. 1. Personlige indstillinger 2. Trådløst 3. Brugerdefinerede

Læs mere

Uni-Login Skift adgangskode

Uni-Login Skift adgangskode Windows 8 Uni-Login Skift adgangskode Obligatorisk ved nyetablerede SkoleIT Cloud-netværk. Ikke nødvendigt ved etablerede netværk. Inden du kan bruge dit Uni-login til at logge på skolens IT-løsning, kan

Læs mere

Gå tilbage til Windows startsiden

Gå tilbage til Windows startsiden Gå tilbage til Windows startsiden Sådan installerer du Windows 10 Med frigivelsen af Windows 10 sigter Microsoft efter at gøre de computerbrugere tilfredse som ikke følte, at Windows 8 levede op til deres

Læs mere

Side 1 af 17. Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet

Side 1 af 17. Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet Side 1 af 17 Indledning Læs hele vejledningen / manualen igennem inden du installere og bruger programmet og Velkommen til denne vejledning i brug af CCleaners grundlæggende funktioner. Ved almindelig

Læs mere

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google)

Avancerede startindstillinger (Oversat fra engelsk via google) Billeder der viser mulighederne i Avancerede startindstillinger (Engelsk) Side 1 Side 2 Side 3 1 Hvis du har brug for at få adgang til avancerede startindstillinger, kan du gøre det med nogen af de forskellige

Læs mere

Skyfillers Online Backup. Kundemanual

Skyfillers Online Backup. Kundemanual Skyfillers Online Backup Kundemanual Kundemanual Indhold Opsætning... 2 Installation... 2 Download software... 2 Installation under Windows... 2 Installation under Mac OS X... 3 Log ind... 3 Tilpas kontoindstillinger...

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Installationsvejledning til ectrl

Installationsvejledning til ectrl Installationsvejledning til ectrl Følgende vejledning viser installationen på en computer med Windows 7. Den kan variere en smule fra computer til computer og kan se anderledes ud med andre styresystemer,

Læs mere

BEMÆRK! UNDLAD AT INSTALLERE SOFTWAREN,

BEMÆRK! UNDLAD AT INSTALLERE SOFTWAREN, INSITE BULLETIN OM INSTALLATION Side 2: Installation af INSITE Side 7: Fjernelse af INSITE BEMÆRK! UNDLAD AT INSTALLERE SOFTWAREN, FØR DU HAR LÆST DETTE DOKUMENT.FORKERT INSTALLATION KAN RESULTERE I FEJLBEHÆFTEDE

Læs mere

BAT Installationsvejledning. Version 1.0

BAT Installationsvejledning. Version 1.0 BAT Installationsvejledning Version 1.0 Oktober 2013 1 BAT Installationsvejledning Indledning Denne vejledning er rettet til den IT ansvarlige på de uddannelsessteder, der skal anvende BAT systemet. Vejledningen

Læs mere

Version 8.0. BullGuard. Backup

Version 8.0. BullGuard. Backup Version 8.0 BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIONSVEJLEDNING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Luk alle åbne programmer, bortset fra Windows. 2 3 Følg instrukserne på skærmen for at installere

Læs mere

MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V Telefon: CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY

MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V Telefon: CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY MANAGED PC PC INSTALLATION INSTALLATIONS GUIDE V. 2.0 CLOUD INFRASTRUKTUR DEPLOYMENT SECURITY MAINTANENCE INDHOLD Indhold 2 Indledning 3 Managed PC Installation Start op fra USB stik 4 Valg af styresystem

Læs mere

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1

Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Installationsguide til Oracle Database XE 10.2 og APEX 3.1.1 Oracle Database Express Edition (XE) er Oracles lille gratis database tilsvarende Microsofts SQL Server Express Edition. Oracle Database XE

Læs mere

lizengo vejledning Gemme Windows på et USB-stik

lizengo vejledning Gemme Windows på et USB-stik lizengo vejledning Gemme Windows på et USB-stik Windows auf einen USB-Stick kopieren lizengo vejledning For at få den ønskede vejledning, klik på den udgave af Windows, som du vil kopiere til USB-stikket.

Læs mere

mobile PhoneTools Brugerhåndbog

mobile PhoneTools Brugerhåndbog mobile PhoneTools Brugerhåndbog Indhold Systemkrav...2 Før installering...3 Installering af mobile PhoneTools...4 Installering og konfigurering af mobiltelefon...5 Registrering på Internet...7 Fjerne mobile

Læs mere

Velkomstmappe ectrl. Deloitte Birkerød Kongevej 25C 3460 Birkerød Telefon 45 94 50 00

Velkomstmappe ectrl. Deloitte Birkerød Kongevej 25C 3460 Birkerød Telefon 45 94 50 00 Velkomstmappe ectrl Deloitte Birkerød Kongevej 25C 3460 Birkerød Telefon 45 94 50 00 Indholdsfortegnelse HVAD ER ECTRL?... 3 SUPPORT... 3 INSTALLATIONSVEJLEDNING TIL ECTRL... 4 OPRETTELSE OG ADMINISTRATION

Læs mere

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus

Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Opsætning af internet gennem Bolignet-Aarhus Denne vejledning er henvendt til brugere af computere, som benytter Windows XP som styresystem. Windows XP adskiller sig en del fra de øvrige styresystemer.

Læs mere

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005)

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationen af SBO 2005 Service Pack 1består af flere enkeltkomponenter. Først og fremmest skal der installeres en database til at indeholde

Læs mere

INSTALLATIONS- OG REFERENCEVEJLEDNING ECR8200SPROGRAMMING UTILITY. Code: 577601

INSTALLATIONS- OG REFERENCEVEJLEDNING ECR8200SPROGRAMMING UTILITY. Code: 577601 INSTALLATIONS- OG REFERENCEVEJLEDNING ECR8200SPROGRAMMING UTILITY DK Code: 577601 PUBLIKATION, DER UDGIVES AF: Olivetti S.p.A. www.olivetti.com Copyright 2012, Olivetti Alle rettigheder forbeholdes Vi

Læs mere

Sporløs surfing med Tux Tails Tor

Sporløs surfing med Tux Tails Tor Sporløs surfing med Tux Tails Tor Om Sporløs surfing med Tux Tails Tor Sporløs surfing med Tux Tails Tor er en kort og konkret guide til hvordan du surfer på internettet uden at efterlade digitale spor

Læs mere

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne

Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Hold din PC sund Med gratis programmer Kun for amatører med teknisk erfaring Vy 73 de OZ1LOM Erik Ankerstjerne Windows XP Det gode gamle langtidsholdbare system Vi kender det og har vænnet os til det Det

Læs mere

Installation af Oracle 10g Release 2 database

Installation af Oracle 10g Release 2 database Installation af Oracle 10g Release 2 database Oracle 10g database indeholder databasesoftware, enterprise manager, SQL*Plus m.m., HTML DB (i dag kendt som Application Express) og tilhørende HTTP Server

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Log på portalen OS: WINDOWS 10 ENHED: BYOD & CYOD BROWSER: IE. Nr. 01. Skærmbilleder. Start Internet Explore (IE) browseren.

Log på portalen OS: WINDOWS 10 ENHED: BYOD & CYOD BROWSER: IE. Nr. 01. Skærmbilleder. Start Internet Explore (IE) browseren. Log på portalen Nr. 01 Start Internet Explore (IE) browseren. Skærmbilleder Indtast adressen http://apps.undervisning.kk.dk Afhængig af om du rammer en ældre eller ny logonproces, er visningerne lidt forskellige.

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

How to Win 7 Pro til Win10 installation

How to Win 7 Pro til Win10 installation Dette er en beskrivelse af, hvorledes man kan geninstallere en Windows 10, hvis man har fået ødelagt sin harddisk, og har måttet installere en ny harddisk i sin PC, uden at skulle investere i en ny licenskode

Læs mere

Sådan laver du et Image af en partition.

Sådan laver du et Image af en partition. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Sådan laver du et Image af en partition. Sådan laver du et Image med henholdsvis Acronis 2010 og Paragon drive backup 9. og Paragon 10 free. Skrevet den

Læs mere

Når alt er hentet Virtual Box, installerer du Virtual Box. Start derefter programmet og følgende skærm vil fremtone:

Når alt er hentet Virtual Box, installerer du Virtual Box. Start derefter programmet og følgende skærm vil fremtone: Sådan installerer du Windows 7/8.1/10 med Virtual Box vi bruger her Windows 7 som gennemgang men det er det samme med Windows 8.1 og Windows 10 (Virtual Box er gratis) Hvorfor VirtualBox? Det er gratis,

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER.

VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. VEDLIGEHOLDELSE OG SIKKERHED PÅ DIN COMPUTER. HARDDISKEN Harddisken er den enhed der bruges til at lagre operativsystemet (Windows), programmer og egne filer i din computer. Egne filer kan være dokumenter,

Læs mere

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone

3OMSTILLING. Brugermanual til 3SoftPhone 3OMSTILLING Brugermanual til 3SoftPhone Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 3 2. OVERBLIK... 3 3. INSTALLATION... 4 4. LOG IND... 4 5. BESVAR OPKALD... 4 6. 3SOFTPHONE OG OMSTILLINGSBORDET... 5 7. FORETAG

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

GUIDE TIL CLOUD DRIVE

GUIDE TIL CLOUD DRIVE GUIDE TIL CLOUD DRIVE Dette er en guide du kan anvende til nemt at komme effektivt i gang med at anvende Cloud Drive Indholdsfortegnelse 1. Tilgængelige Cloud Drive klienter 2. Guide til Windows klienten

Læs mere

OS Update. Program. Brugsvejledning. (ClassPad OS version 3.03) http://edu.casio.com. http://edu.casio.com/products/classpad/ http://edu.casio.

OS Update. Program. Brugsvejledning. (ClassPad OS version 3.03) http://edu.casio.com. http://edu.casio.com/products/classpad/ http://edu.casio. Til ClassPad 330 De OS Update (ClassPad OS version 3.03) Program Brugsvejledning CASIO uddannelses-webside URL http://edu.casio.com ClassPad webside URL http://edu.casio.com/products/classpad/ ClassPad

Læs mere

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Redigeret Marts 2009 DANSK RIDE FORBUND Stævnesystem 2 Installationsvejledning Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse: 1. Minimumskrav 3 2. Download

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7

Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7 Conlan express Brugervejledning For Windows XP - Windows 7 UserHandbookv.1 DANjan14 Side 2 Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Installation af Conlan express programmet... 3 2. Conlan express softwaren...

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Administrator - installation og brug i Windows

Administrator - installation og brug i Windows 1 Administrator - installation og brug i Windows Grundforfattet af Allan, OZ1DIS, redigeret/udgivet af Palle, OZ6YM Det her beskrevne er IKKE noget nyt, og har været gældende siden Windows NT og version

Læs mere

Installation af GeoCAD

Installation af GeoCAD 19-06-2015 Systemkrav: Microsoft Windows XP eller nyere Minimum 1 GB RAM Minimum 330 MB harddisk Java version 8 eller nyere Installation af GeoCAD Hvis GeoCAD tidligere har været installeret på maskinen,

Læs mere

Installation af klient-software

Installation af klient-software Installation af klient-software Software installeres ved at downloade fra www.ectrl.dk eller www.ectrl.nu. Har du Windows Vista på din PC, er det vigtigt, at du først læser vejledning i forhold til Vista.

Læs mere

Fuld installation af Jit-klient

Fuld installation af Jit-klient Fuld installation af Jit-klient Indholdsfortegnelse Systemkrav til afvikling af Jit-klienten...3 Opsætning af firewall...4 Om installationsfilen...5 Installation af MSI-filen...6 Om SSL-certifikater...13

Læs mere

Kingsoft Office som alternativ til Microsoft Office.

Kingsoft Office som alternativ til Microsoft Office. Kingsoft Office som alternativ til Microsoft Office. Hvis man ikke har råd til at købe Microsoft Office, og man heller ikke lige har en fætter, der kan organisere en sort udgave, vælger de fleste at hente

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Første indstilling af ipad

Første indstilling af ipad Første indstilling af ipad Hvordan indstilles en helt ny ipad til elever i 3.- 8. klasse i Rudersdal kommune Ibrugtagningsvejledning - ver. 2.2, side 1 Ny elev-ipad Rudersdal Den udleverede ipad er et

Læs mere

Guide - Sådan opretter du en backup

Guide - Sådan opretter du en backup Guide - Varighed: ca. 10 min Denne guide gennemgår hvordan en backup oprettes i Excovery. Guiden vil trinvist lede dig igennem processen og vil undervejs introducere de grundlæggende indstillingsmuligheder.

Læs mere

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer

Windows 7. Windows 7. Øvelse 1: Genveje. Øvelse 2: Installer en printer. Øvelse 3: Diverse små programmer Windows 7 Øvelse 1: Genveje Højreklik på et tomt sted på skrivebordet og opret en Ny mappe. Omdøb mappen til Edb Åbn Word ved at klikke I følgende rækkefølge: Startknap Alle programmer Microsoft Office

Læs mere

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer.

Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Installation af MTB kort i Garmin cykelcomputer. Har du en Garmin 705 eller nyere har du mulighed for at få et ganske gratis MTB kort på den. Kortet kan sagtens bruges på landevejen også, men har den fordel

Læs mere

Manual for installation og brug af Bullguard

Manual for installation og brug af Bullguard Manual for installation og brug af Bullguard af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. Først et par ord om programmet Bullguard og min oplevelse af programmet. Det er et dansk antivirus-program,

Læs mere

GeoGIS Graf Manual. Installation Side 1-1. 1. Installation. 1.1 Hent programinstallation GeoGIS Graf kan hentes på forsyning.ramboll.

GeoGIS Graf Manual. Installation Side 1-1. 1. Installation. 1.1 Hent programinstallation GeoGIS Graf kan hentes på forsyning.ramboll. Installation Side 1-1 1. Installation Vejledningen dækker både ny-installation samt opdatering af eksisterende installation. 1.1 Hent programinstallation GeoGIS Graf kan hentes på forsyning.ramboll.dk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Installation

Indholdsfortegnelse. Installation Indholdsfortegnelse Generelt om installationen... 2 Installation af Sybase Sybase SQL Anywhere... 3 Installation af Sybase SQL Anywhere... 4 Licensbetingelser... 6 Registreringsnøgle... 7 Bruger information...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 2

Indholdsfortegnelse. Side 2 www.adesk.dk Indholdsfortegnelse Opsætning af computeren...3 Installation af styresystem...4 Backupprocedurer...5 Vedligehold...6 Vista / Windows 7 Recoverysystem...7 Side 2 Opsætning af computeren Det

Læs mere

VDI Manual v. 5 Indhold

VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5 Indhold VDI Manual v. 5... 1 VDI Windows 7 Manual... 2 VDI Windows xp Manual... 3 Andre Browsere Manual... 4 VDI Andoid Manuel opsætning af Citrix Reciever... 6 Automatisk opsætning af

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Softwareinstallationsvejledning Dansk LB9154001 Indledning Egenskaber P-touch Editor Printer Driver P-touch Address Book (kun Windows ) Gør det let at oprette et bredt

Læs mere

Installationsvejledning

Installationsvejledning (til Windows Vista) Version 3.0 Indhold 1. Installation af drivere til Windows Vista...3 1-1. Windows Vista 64 bit... 3 1-2. Windows Vista 32 bit... 7 2. Start af hjælpeprogrammet Opsætning...14 3. Afinstallering...17

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Panda Antivirus + Firewall 2007 NYT Titanium Kom godt i gang Vigtigt! Læs venligst grundigt afsnittet i denne guide om online registrering. Her findes nødvendige oplysninger for maksimal beskyttelse af

Læs mere

Xerox Device Agent, XDA-Lite. hurtig vejledning til installation

Xerox Device Agent, XDA-Lite. hurtig vejledning til installation Xerox Device Agent, XDA-Lite hurtig vejledning til installation Hvad er XDA-Lite? XDA-Lite er en software, som registrerer data på kontormaskiner med det primære formål at sende automatiske tælleraflæsninger

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Motorola Phone Tools. Kvikstart

Motorola Phone Tools. Kvikstart Motorola Phone Tools Kvikstart Indhold Minimumskrav... 2 Før installering Motorola Phone Tools... 3 Installering af Motorola Phone Tools... 4 Installering og konfigurering af mobil enhed... 5 Registrering

Læs mere

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB

Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Opsætning af eduroam Det trådløse netværk på ASB Indhold 03 Det trådløse netværk på ASB: eduroam 03 AAAAntivirus software 04 eduroam med Windows Vista 08 eduroam med Windows XP 09 Trådløst netværk (eduroam)

Læs mere

INSTALLATIONSVEJLEDNING

INSTALLATIONSVEJLEDNING INSTALLATIONSVEJLEDNING Bemærk! At under installeringen, vil der, hvis du benytter Norton Antivirus, komme en meddelelse om en script-virus. Hertil skal du blot accepterer denne meddelelse, for at kunne

Læs mere

RJ Gå til indeks. Gå til indeks

RJ Gå til indeks. Gå til indeks Indeks Hvis du vil gemme denne PDF fil, skal du vælge "Gem" i menuen "Fil". Ordenen på FAQ'er (Ofte stillede spørgsmål) i indekset, er ikke identisk med rækkefølgen i hovedteksten. Kom godt i gang Installer

Læs mere

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1

Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Installationsvejledning Alphacam 2017 R1 Indholds Fortegnelse Indledning - Generelt...3 Windows skal være 64 bit...3 Installation, HUSK at stille brugerrettigheder på din Computer...3 Installation, Skærmkort

Læs mere

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Her kan du få vejledning til, hvordan du skaffer Safe Eyes og bruger det. Det mest nødvendige er her beskrevet på dansk men dog ikke det hele.

Læs mere

Malwarebytes en guide. Hanne B. Stegemüller 9. juni 2015

Malwarebytes en guide. Hanne B. Stegemüller 9. juni 2015 Malwarebytes en guide Hanne B. Stegemüller 9. juni 2015 Hvad kan/gør Malwarebytes? Malwarebytes Anti-Malware er ikke et traditionelt antivirusprogram til bekæmpelse af traditionelle virusinfektioner og

Læs mere

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012

Picto Selector. Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde. Version: Oktober 2012 Picto Selector Lav dine egne flotte symbolark på den nemme måde Version: Oktober 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er Picto Selector?...4 USB?...4 Hent programmet...4 Installer programmet på din computer...5

Læs mere