Alt om Ubuntu Linux - sådan kommer du i gang (fra PC World)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alt om Ubuntu Linux - sådan kommer du i gang (fra PC World)"

Transkript

1 Alt om Ubuntu Linux - sådan kommer du i gang (fra PC World) Har du endnu ikke vovet at prøve Ubuntu Linux, eller ved du ikke helt, hvad det egentlig er for noget, så læs denne artikel. Her har vi samlet alt om det alternative operativsystem. Læs anmeldelser og flere guides til, hvordan du kommer i gang med Ubuntu Linux. Af Benjamin Steengaard Rasmussen onsdag d. 27. august 2008 Microsoft sælger ikke XP mere, og Vista driver nogle brugere til vanvid, men hvad med Ubuntu Linux? Ubuntu Linux - her er muligheden for at prøve det. Det alternative operativsystem får knap så meget opmærksom som Microsofts to seneste, men nu giver vi mulighed for at blive klogere på, hvad Ubuntu er, og på hvordan du kommer i gang med det gratis operativsystem. Så brokker du dig over dit nuværende styresystem, er der ingen undskyldning for ikke at prøve Ubuntu, når du har læst denne artikel. Anmeldelser af Ubuntu Sidste år testede vi Ubuntu 7.04, og vores anmelder var begejstret for operativsystemet. - Dommen er dog klar: Ubuntu er den letteste og mest overskuelige Linux-distribution, vi endnu har testet, skrev han blandt andet i anmeldelsen, som du kan læse her. Senere sidste år kom Ubuntu 7.10, som vi også kiggede nærmere på. - Men hvad betyder det alt sammen så? Er Ubuntu 7.10 den Linux-distribution, man kan give til almindelige mennesker med god samvittighed? Svaret må være JA! Selvfølgelig fungerer Ubuntu lidt anderledes end Windows, selvfølgelig er der meget software (især spil), som kun kører på Windows, og selvfølgelig er der mange hardwarefabrikanter, der ikke understøtter Linux. Men det er alt sammen gammel snak. Med en moderne pc, hvor man sikrer sig, at al hardware er understøttet, og med indkøb af printer og webcam og andet ekstraudstyr med Linux-understøttelse,

2 Væk er alle de tekniske nørderier, og alting fungerer automatisk og stabilt i Ubuntu nogle gange endda bedre end på Windows... fungerer Ubuntu præcis lige så godt som Windows XP og Vista, skrev vores begejstrede anmelder. Væk er alle de tekniske nørderier, og alting fungerer automatisk og stabilt - nogle gange endda bedre end på Windows. Læs anmeldelsen af Ubuntu 7.10 her. Sådan kommer du i gang med Ubuntu Det lyder nok som en kæmpe operation at komme i gang med et helt nyt operativsystem, men det er det slet ikke. Det tager under en halv time at blive fint kørende med nyeste udgave af Ubuntu Linux, og du kan beholde din Windows-installation. Vi har en guide til, hvordan du kommer i gang med Ubuntu Linux. Vi har en guide til, hvordan du gør, så læs 'Guide: Gratis styresystem på en halv time' (næste side) så er det ingen sag at prøve Ubuntu. Har du kastet din kærlighed på Ubuntu, så kan du fortsætte med guiden 'Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux'. Og det er nok en god ide, for det foregår nemlig på en helt anden måde end i Windows, når man skal

3 installere nyt i Ubuntu. Til sidst kan du skrue op for det grafiske lir i Ubuntu. For eksempel kan du arbejde med adskillige skriveborde på én gang og skifte mellem dem ved at dreje hele arbejdsfeltet som en gigantisk terning. Læs 'Guide til gratis grafisk guf i Ubuntu' og se, hvordan du aktiverer "kuben" - som funktionen hedder og mange andre imponerende effekter. Ubuntu 8.04 blev frigivet tidligere i år, og du kan finde den samt læse meget mere om Ubuntu på Guide: Gratis styresystem på en halv time Det tager under en halv time at blive fint kørende med nyeste udgave af det roste Ubuntu Linuxoperativssystem. Det er gratis, og du behøver såmænd ikke engang skrotte din Windows-installation. PC World viser her hvordan. Af Michael C. Svendsen mandag d. 28. januar 2008 Er du vant til at køre Windows, har det at eksperimentere med Linux traditionelt været lidt som at smide tøjet og cykle til byen i frostvejr. Det kan lade sig gøre, men sjovt er det immervæk ikke, og man føler sig en smule dum. Så da den sydafrikanske it-milliardær, rumturist og playboy Mark Shuttleworth satte gang i udviklingen af en levedygtig open source-konkurrent til Windows-klienten, besluttede han at fokusere benhårdt på brugervenligheden. Resultatet var Ubuntu, en Linux-distribution, hvis seneste udgave 7.10 så dagens lys i oktober under navnet "Gutsy Gibbon". Ved sin frigivelse høstede Ubuntu 7.10 mange roser fra it-medier verden over, og PC Worlds anmelder var også begejstret. Ikke blot er Ubuntu-pakken omfattende og leveres med et stort antal nyttige programmer. Det er også let for ikke-linuxeksperter - at installere nye applikationer og at tilpasse systemet. 2. Let at installere Ubuntu Mange er imidlertid stadig i tvivl om, hvordan man egentlig får fat i Ubuntu og installerer det. Heldigvis er begge dele meget nemme at håndtere. Første skridt er at besøge Ubuntus hjemmeside og vælge, om du skal have desktopversionen til 32- eller 64-bit processorer, samt hvorfra du vil downloade den. Ubuntu 7.10 fylder lige knap 700 megabyte, så selv indehavere af hurtige bredbåndsforbindelser kan snildt nå at sætte kaffe over, mens computeren henter filen. Få gang i hjemmebrænderiet Når alle data er hentet, ligger der en færdig ISO-fil på dit skrivebord. Det er en såkaldt imagefil, der gør dit cd-/dvd-brænderprogram i stand til at brænde samtlige Ubuntu-data over på en cd af en gang. Har du et nyere brænderprogram installeret, vil du sandsynligvis blive guidet til den rigtige menu blot ved at dobbeltklikke på den downloadede ISO-fil. Ellers kan du prøve at søge i brænderprogrammets hjælpemenu efter fraser såsom "Burn iso" eller "Burning disc image". Gør ISO-brænderiet alligevel knuder, kan du læse PC Worlds ISO-brænder guide her.

4 Når du har brændt en Ubuntu 7.10-cd, er du klar til at afprøve operativsystemet og eventuelt installere det. 3. Prøv, før du installerer Læg Ubuntu-cd'en i dit cd/dvd-drev og genstart computeren. Nu vil computeren boote fra drevet og ikke fra harddisken. Og booter den alligevel fra harddisken, skal du ændre pc-indstillingerne i BIOS ved opstart, så det optiske drev får højeste boot-prioritet. Når du booter fra en Ubuntucd, ser du dette skærmbillede. Her skal du vælge "Start or install Ubuntu". Hvis din pc i øvrigt kan forlige sig med Ubuntu, vil du efter tre-fire minutter se nedenstående skærmbillede. Når Ubuntu-cd'en booter, skal du i allerførste tekstmenu vælge punktet "Start or install Ubuntu". Bare rolig; der installeres ikke noget som helst, og opsætningen af din pc ændres ikke det fjerneste... endnu. Først går computeren nemlig i gang med at indlæse operativsystemet fra cd'en, og går alt, som det skal, Her ser du Ubuntuskrivebordet, som det ser ud, hvis du blot afvikler styresystemet fra Ubuntucd'en. Her har du næsten samme muligheder, som hvis Ubuntu faktisk var installeret på din computer, ligesom du også kan prøve mange af de programmer, styresystemet byder på. Vil du installere Ubuntu, skal du dobbeltklikke på Installikonet. vil du inden 4-5 minutter, se Ubuntu-skrivebordet tone frem på skærmen. Virker det? Nu kan du prøve at arbejde med Ubuntu, uden det er installeret på din pc. Alle funktioner og basale programmer afvikles nemlig direkte fra cd'en, og på denne måde kan du prøve de mest almindelige funktioner af uden at risikere noget som helst. Vær opmærksom på, at Ubuntu forekommer en smule sløvt, når du afvikler det fra en cd, hvorimod der kommer betydeligt mere skub på systemet, når først det er installeret på harddisken. Dette er samtidig en fin lejlighed til at teste, om den basale funktionalitet er på plads, og om din computer accepterer systemet, før du beslutter dig for at installere det.

5 Men ser skærmbilledet fint ud, fungerer lyden og kan du gå på nettet, er svaret formentlig ja. Også selv om du ikke kan vide det med sikkerhed, før du har installeret systemet rigtigt. Tilsvarende kan du ikke opdatere og tilpasse et cd-afviklet system i nær samme grad som et installeret; for eksempel må du kigge langt efter flotte desktop-effekter og andre ting, der kræver særlige drivere. 4. Forbered computeren til Ubuntu Nu, hvor du har kastet første blik på Ubuntu, kan det meget vel være, at du synes, at det er noget opreklameret stads, som du ikke vil bruge mere tid på. Så kan du blot lukke computeren og pille cd'en ud; så kan du køre videre på din pc, som du altid har gjort. Intet er installeret på din pc, og den vil køre præcis som før. Synes du derimod, at Ubuntu ser så spændende ud, at du vil installere det på din maskine, skal du derimod læse videre på de næste sider. Allerførst skal du sørge for at have en egnet pc til rådighed. Det letteste er at installere Ubuntu på en helt "blank" maskine, men det er heldigvis også nemt at etablere en dual-boot løsning, så du selv kan vælge om Ubuntu eller Windows skal starte, når du tænder din pc. Dualboot kræver ekstra forberedelse Vil du køre dual-boot, er det dog en rigtig god ide at forberede to tomme diskpartitioner - en stor på mindst tyve gigabyte og en lille på et par gigabyte - i Windows, før du booter Ubuntu-cd'en for at installere Linuxstyresystemet. Problemer - igen og igen? Ikke alle computere er Ubuntu-kompatible, og de første symptomer på at system og pc ikke kan sammen er gentagne fejlmeddelelser ved indlæsningen af Ubuntucd'en eller undervejs i den efterfølgende installationsprocedure. Så går indlæsnings- eller installationsrutinen gang på gang i stå - selv efter du har forsøgt nye genstarter tyder det på, at et eller flere centrale komponenter i din pc ikke er Ubuntukompatible. Her er den nemmeste løsning ofte at finde en anden pc og installere systemet på den i stedet. Ubuntu kan efter sigende installeres på harddiske, der sidder i RAIDkonfiguration. Men det kræver en del krumspring, og de fleste Linuxbegyndere gør efter alt at dømme sig selv en tjeneste ved ikke at gøre forsøget. Så det vil vi ikke komme nærmere ind på her.

6 5. Husk sikkerhedskopien! Nu er vi snart klar. Men først en enkelt advarsel. Vil du installere Ubuntu i dual-boot konfiguration, skal du endelig huske at tage sikkerhedskopi af alle de vigtige data på Windowsinstallationen, før du begynder at installere Ubuntu. For går et eller andet galt, eller kommer du ved et uheld til at lægge Ubuntu på den forkerte partition, kan intet redde de data, der overskrives (måske fraregnet it-konsulentfirmaer med fem-cifrede timesatser). Men nu til sagen. Læg Ubuntu-cd'en i drevet og genstart din pc ligesom før. Ved allerførste skærmbillede vælger du igen "Start or install Ubuntu" og venter på, at Ubuntu-skrivebordet viser sig. Resten af installationen gennemgår vi i den følgende håndfuld billeder; husk at du kan gøre illustrationerne større ved at klikke på dem. Masser af hjælp online Ubuntu er et af tidens allermest udbredte Linuxoperativssystemer, og der er masser af hjælp at finde online. Danske Bjørn Ryborg har for eksempel skrevet en aldeles fremragende guide til absolutte Linuxbegyndere, der kommer vidt omkring såvel system- som programinstallation og tilpasning af desktoppen med mere. Find guiden her: PS: Undervejs i installationen vil Ubuntu gerne downloade sprogpakker - herunder den danske. Så det er en god idé at sørge for, at computeren er online, før du starte installationsprocessen. 6. Galleri I: Første trin Når du har bootet din computer via Ubuntu-cd'en, skal du starte installationsproceduren ved at dobbeltklikke på Install-ikonet.

7 Her vælger du det sprog, du vil arbejde med og klikker på Fremad. Hey, hvor er vi? Ja, har installationen ikke allerede gættet det, skal du angive lokation, før du trykker dig videre.

8 Og endnu en sprogmenu 7. Galleri II: Tungen lige i munden Her skal du holde tungen lige i munden. Har du en helt blank pc eller harddisk at arbejde med, vælger du blot "Guidet- benyt en hel disk" og trykker fremad; så tager installationsproceduren dig i hånden og sørger for, at du kommer i mål. Vil du derimod konfigurere din installation som dual-boot på samme disk som Windows, skal du vælge "Manuelt" og klikke dig videre.

9 Her er en oversigt over de fire partitioner på PC Worlds maskine. De to første tilhører Windows, så dem rører vi ikke ved, men koncentrerer os om de to sidste. Venstreklik på den mindste Linux-partition - der her er på otte gigabyte, men vi kunne sagtens have lavet den langt mindre - og vælg "swap" under instillingen "brug som". Sæt også flueben ud for "format". Lad monteringspunktet stå tomt. Her kommer vi til den partition, der skal rumme selve Ubuntu-styresystemet. Sæt flueben i "format" og vælg for eksempel "ext3" i brug som-menuen (Ubuntu kan ikke installeres på en partition, der er formateret som NTFS). Som monteringspunkt kan du blot sætte en skråstreg - fuldstændig som på billedet. Og så er det sværeste faktisk overstået. 8. Galleri III: Sidste klik, så er den klar

10 Vil du importere indstillinger fra Windows, skal du sætte flueben her - ellers kan du blot klikke dig fremad. Her angiver du både dit faktiske navn og det navn, du vil bruge til at logge ind på din Ubuntu-installation med. Så lad være med at gøre sidstnævnte alt for langt. Her har vi valgt at lade de to være identiske. Vælg også et password, du kan huske og som ikke er alt for langt; du kommer nemlig til at bruge det en hel del.

11 Så er vi ved at være der. Kontrollér, at alle indstillinger og - ikke mindst! - de anvendte partitioner er korrekte. Når du klikker "Install", er der nemlig ingen vej tilbage Nu går installationsproceduren i gang. Den tager et kvarters tid, hvis alt går vel, og bagefter skal du blot genstarte computeren, vælge at boote via Ubuntu (hvis du stadig har Windows på din pc) og logge dig ind på det spritnye Ubuntu-system! Sådan ser en frisk Ubuntu 7.10-installation ud. Ret nydeligt, faktisk, men også meget nem at lave fundamentalt om på. Det kan du læse meget mere om i en række kommende PC World-artikler. Men før du for alvor begynder at arbejde med systemet, er det dog en god idé at installere seneste softwarerettelser. Følg blot instruktionerne i den opdaterings-boks, der dukker op øverst i skærmbilledet kort efter Ubuntu starter for første gang; så går det helt af sig selv.

12 Installer og opdater programmer i Ubuntu-Linux Det er lettere at installere programmer på Ubuntu Linux end på Windows - men også sværere, fordi det foregår på en helt anden måde. Læs her hvordan. Af Michael C. Svendsen onsdag d. 13. februar 2008 Dér hvor mange Linux-begyndere første gang falder af cyklen - og måske helt opgiver Linux-projektet er, når de skal installere et program. Det foregår nemlig på en helt anden måde end i Windows, og man kan ikke blot hente et hvilket som helst stykke Linux-software ned fra nettet, dobbeltklikke på det og så læne sig tilbage. Denne forskellighed skygger imidlertid for, at det ofte er både lettere og hurtigere at installere nye programmer på Linux end på Windows. Ligesom du hurtigere kan danne dig et overblik over, hvilke programmer der er til rådighed til netop din Linux-udgave. Smarte opdateringer Ligeledes sørger systemet et langt stykke hen ad vejen for selv at holde øje med, når der er sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser til såvel styresystem som applikationer. Her har vi lige installeret Ubuntu 7.10, og når vi trykker på en lille advarselsboks, dukker dette vindue op, som gør opmærksom på, at her er rigtig mange rettelser - som vi bør hente - til alt fra operativsystem og brugergrænseflade til fildelingsklienten BitTorrent. Klikker du på Installer opdateringer, går systemet i gang med at hente og installere hele molevitten på en gang. Det er alt andet lige lettere end på Windows, hvor al opdatering foregår et program ad gangen. Med det resultat, at en stor del af dine installerede Windows-programmer for længst er kommet i mere opdaterede, sikre og funktionelle udgaver end dem, du har liggende. Eller at du - hvilket næsten er endnu værre! - tvinges til at tage stilling til en uendelig række af klæbrigtvenlige påmindelser fra Java/Quicktime/Adobe/

13 Windows-hjælpeprogrammer - og så videre - der bønfalder dig om snart at gå på nettet og hente seneste opdatering. Rettelser på én gang I Ubuntu foregår programopdatering derimod ved, at systemet løbende samler information om installerede programmer og med jævne mellemrum råber dig op, når det er tid til at hente nyeste rettelser og sikkerhedsopdateringer. På den måde får du alle rettelser med på én gang, til såvel applikationer som operativsystemets komponenter - og det er faktisk smart. Se hvordan i øverste billede til højre. Her er Ubuntus opdateringsprogram ved at hente alle de opdateringer, der er til rådighed for dit system nu og her. Klik for at se et større billede. Hvorfor skal jeg hele tiden skrive mit password? Ubuntu beder dig ofte indtaste dit password navnlig mens du tilpasser computeren eller installerer programmer. Det gør systemet for at forhindre virus eller hackere i at pille alt for meget ved din maskine, hvis de skulle have held til at trænge ind. Denne funktion svarer reelt til Windows Vistas "Brugerkontokontrol" og kan virke en smule irriterende. Men der er altså en god grund til, at den er der. Du kan godt indstille systemet til at droppe det hyppige passwordkrav, men det er en smule langhåret, og de fleste nybegyndere står sig nok bedst vil at lade være. Til gengæld er det nemt at indstille Ubuntu, så du ikke skal skrive brugerkonto og adgangskode, hver gang du starter systemet; det gør du ved at ændre indstillingen i menuen System => Administration => Login-skærm => Sikkerhed => Aktiver automatisk login.

14 Let programinstallation Programinstallation foregår som sagt på en helt anden måde end i Windows. Linux-programmer leveres nemlig i hele installationspakker, men til at begynde med skal du slet ikke bekymre dig om de tekniske detaljer. Her vil vi i stedet fokusere på den (for begyndere) letteste måde at installere programmer på i Ubuntu Det foregår ved, at du åbner installationsmenuen ved at klikke Programmer => Tilføj/fjern... Nu vil du se en oversigt over alle de programmer, du har valgt at installere. Klik "Anvend" hvis listen er ok. Nu vil du se en genreopdelt liste over programmer, som du kan hente via det online programbibliotek også kaldet repository - hvorfra Ubuntu som udgangspunkt henter alle sine programmer (se øverste billede til højre).

15 Selv hvis du spiller med sikre kort og kun vælger "Supported applications" vil du finde over 100 praktiske eller sjove programmer, som uden videre fungerer sammen med Ubuntu Og så hentes der ellers data Har du bedt om at få installeret mange programmer (eller har du en sløv netforbindelse), er det her et godt tidspunkt at gå ud og sætte en kande kaffe over. Frem med fluebenene Vil du installere et program, sætter du blot flueben ud for dets navn. Vil du installere flere programmer, sætter du flere flueben. Når du har markeret alle de programmer, du gerne vil have lige nu, klikker du på Apply changes, hvorefter Ubuntu beder dig godkende, at alle de valgte programmer installeres. Klikker du Anvend, bedes du om at indtaste din sikkerhedskode, hvorefter systemet går i gang med at hente og installere alle programmer efter tur. Når alle programmer er hentet og installeret, kan du åbne dem fra deres genreopdelte placering i Programmer-menuen.

16 Når alle data er hentet og installeret, får du denne besked. Du kan nu åbne dine nye programmer via dette vindue eller blot lukke det og se nyinstallationerne i Ubuntus "Programmer"menu under deres pågældende kategorier. Klik for at se et større billede. Før eller siden vil du stifte bekendtskab med en mere avanceret metode til at installere programmer og andre kodestumper på, nemlig den såkaldte Synaptic pakkehåndtering (eller "package manager" på engelsk), som du finder i menuen System => Administration => Synaptic-pakkehåndtering. Vi vil ikke komme nærmere ind på Synaptic her, men nu ved du i hvert fald, hvor du finder den...

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com PowerPoint 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

Få din egen hjemmeside

Få din egen hjemmeside I dette afsnit lærer du at bygge din egen hjemmeside tilføje tekst og billeder lave dit eget design lægge en baggrund på hjemmesiden I næste nummer får du hjælp til at bygge en større hjemmeside til en

Læs mere

GRATIS CMS MED GRATIS CMS MED JOOMLA! JESPER KAAE

GRATIS CMS MED GRATIS CMS MED JOOMLA! JESPER KAAE JESPER KAAE GRATIS CMS MED JOOMLA! TM GRATIS CMS MED TM Skab dynamiske hjemmesider med Joomla! Lær at installere og arbejde med systemet Følg hæftets gennemgående case JESPER KAAE GRATIS CMS MED TM Gratis

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

IT FOR BEGYNDERE 09. Indhold

IT FOR BEGYNDERE 09. Indhold Indhold Hvad består dit computersystem af?... 5 Laptop / Bærbar Pc er... 5 Dele i Pc en, Bundkort, Processor, Ram, Graffikkort, Harddisk, CD/DVD... 5 Stik og Port tilslutninger... 8 Brug af mus og tastatur...

Læs mere

OnLibri.dk. Excel 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Excel 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Excel 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med nogen

Læs mere

Alt om netværk. 20 siders tema

Alt om netværk. 20 siders tema 0 siders tema Alt om netværk Netværk i hjemmet sådan gør du Vælg mellem tre netværkstyper Installation og opsætning Del mapper og printer Guide til trådløse routere Guide til homeplugs Spørgsmål og svar

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Computeren

Indholdsfortegnelse. Computeren MTL Indholdsfortegnelse Computeren... 3 Computertyper... 3 Den stationære pc... 3 Den tynde klient... 4 Den bærbare... 4 Palmtop eller PDA... 5 Ydre enheder... 6 Pegeredskabet... 6 Tastatur... 7 Skærm...

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Grundlæggende kursus i webdesign

Grundlæggende kursus i webdesign Webdesign med Frontpage 2003 Undervisning i webdesign Søren "Noah" Nielsen Sept. 2006 Indholdsfortegnelse Webdesign med Microsoft Frontpage...3 Hvad er en hjemmeside?...4 Hvad består websiden af?...5 Opret

Læs mere

Windows & div. software (2013)

Windows & div. software (2013) Windows & div. software (2013) Når du tænder en af skolens computere, så møder du styresystemet "Windows" styresystemet styrer alle de forskellige processer mellem software (programmer) og hardware (skærm,

Læs mere

Start med Excel 2000. www.knowware.dk www.knowwareglobal.com. KnowWare

Start med Excel 2000. www.knowware.dk www.knowwareglobal.com. KnowWare 2 KnowWare Start med Excel 2000 Palle Grønbæk, partner@email.dk 1. udgave, 1. oplag, nov. 1999 ISBN 87-90785-31-2 Copyright 1999 forfatter og KnowWare, mm@knowware.dk Printed by OTM in Denmark 1999 Published

Læs mere

Start med Excel 2000

Start med Excel 2000 Start med Excel 2000 Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menuen Vis indstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde

Læs mere

Skræddersy Word til dine behov

Skræddersy Word til dine behov WORD-EKSPERTSKOLEN Det kan du lære i skolen Følg med i Wordekspertskolen. Vi går et spadestik dybere og lærer dig nogle af de mere avancerede funktioner. Se, hvordan du skræddersyr Word, så det passer

Læs mere

PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV

PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV MICHAEL B. KARBO PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV Bliv bedre til Photoshop Arbejd med lag og masker Retouchér og justér billeder M I C H A E L B. K A R B O PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV

Læs mere

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Access 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med

Læs mere

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP Velkommen til CMS modulet på din DanaWebshop, som du skal benytte for at opdatere din webshop med produkter, produktsider, infosider med mere. I DanaWeb kalder vi CMS

Læs mere

Denne artikel handler om mine oplevelser og erfaringer med Linux på en række skoler i Vestsjællands Amt.

Denne artikel handler om mine oplevelser og erfaringer med Linux på en række skoler i Vestsjællands Amt. [Af Nicholas Colding] Denne artikel handler om mine oplevelser og erfaringer med Linux på en række skoler i Vestsjællands Amt. Jeg vil fortælle om de oplevelser jeg har fået undervejs med opsætning af

Læs mere

Internet Pærelet. Steen Juhler. med Explorer 4 og 5. Steen Juhler, 2002 1

Internet Pærelet. Steen Juhler. med Explorer 4 og 5. Steen Juhler, 2002 1 Internet Pærelet med Explorer 4 og 5 Steen Juhler Steen Juhler, 2002 1 Internet, pærelet Steen Juhler ISBN 87-90467-02-7 Dato Udgave Oplag Sep 1999 2 1 1999 Steen Juhler og AHA forlaget, Skriv til forlaget

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere

HELT SIKKER BÆRBAR. Derhjemme På rejsen Når du er fremme I det fri

HELT SIKKER BÆRBAR. Derhjemme På rejsen Når du er fremme I det fri HELT SIKKER BÆRBAR Pas godt på d Den bærbare er smart og kan bruges overalt i huset, men henkastet på et tilfældigt bord er den også et oplagt mål for en langfingret tyv, der ikke lige har tid til at skrue

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Kom gratis på nettet med 123hjemmeside:

Kom gratis på nettet med 123hjemmeside: . afsnit Kom gratis på nettet med hjemmeside: Få en funklende en funklende Start din egen kreative hjemmeside, og del dine bedste oplevelser, billeder og videoklip med Få familie og venner. Med hjemmeside

Læs mere

Du kender måske situationen:

Du kender måske situationen: Kom længere på en opladning: Forlæng batteritiden på din bærb løber du nervøst fra stikkontakt til stikkontakt for at holde din bærbare pc tændt, så læs med her. i denne artikel viser vi nemlig, hvordan

Læs mere

I light-udgaven viser jeg 22 tilfældigt udvalgte parametre, så du kan få et indtryk af, hvad Søgeoptimeringsrapporten kan give dig af information.

I light-udgaven viser jeg 22 tilfældigt udvalgte parametre, så du kan få et indtryk af, hvad Søgeoptimeringsrapporten kan give dig af information. Kære modtager af nyhedsbrevet. Tak fordi du har downloaded light-udgaven af Søgeoptimeringsrapporten. I light-udgaven viser jeg 22 tilfældigt udvalgte parametre, så du kan få et indtryk af, hvad Søgeoptimeringsrapporten

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere