4. april 2006 J.nr.: 03-33/ SNI. Afgørelse i sagen om regionplantillæg nr Varehus i Horsens i Horsens Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "4. april 2006 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Afgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 - Varehus i Horsens i Horsens Kommune"

Transkript

1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: Fax: X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk nkn@nkn.dk 4. april 2006 J.nr.: 03-33/ SNI Afgørelse i sagen om regionplantillæg nr Varehus i Horsens i Horsens Kommune Vejle Amt har den 24. juni 2005 vedtaget tillæg nr. 36 til regionplan med tilhørende VVM-redegørelse. Afgørelsen er påklaget til Naturklagenævnet af De Samvirkende Købmænd (DSK) samt tre forskellige beboere i Horsens. Naturklagenævnet traf den 22. september 2005 delafgørelse vedrørende et af DSK rejst spørgsmål om Naturklagenævnets habilitet. Nævnet fandt ikke, at der foreligger personlig inhabilitet hos formanden eller andre nævnsmedlemmer, der havde deltaget i behandlingen af en tidligere sag om varehusets etablering i Horsens. Nævnet fandt endvidere ikke, at der foreligger myndighedsinhabilitet. Baggrund Naturklagenævnet traf den 11. august 1999 afgørelse om, at Horsens Kommune havde mulighed for at meddele dispensation, jf. planlovens 19, stk. 1, fra en gældende lokalplan til etablering af et lavprisvarehus (Bilka) i lokalplanområdet. Kommunen meddelte herefter dispensation fra planloven samt byggetilladelse til opførelse af Bilka. Lavprisvarehuset blev opført og åbnede den 27. marts 2001.

2 2 Naturklagenævnets afgørelse blev indbragt for domstolene. Vestre Landsret fastslog ved en dom af 22. juni 2001, at kommunen ikke havde hjemmel i planlovens 19, stk. 1, til at meddele de til brug for projektets gennemførelse fornødne dispensationer. Landsretten kendte derfor Naturklagenævnets afgørelse for ugyldig. Landsrettens dom blev med en supplerende begrundelse stadfæstet af Højesteret den 22. april Efterfølgende vedtog Vejle Amt et forslag til regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse, der skal muliggøre, at Horsens Kommune kan tilvejebringe en lokalplan for et lavprisvarehus på m 2 det pågældende sted. Miljøministeren besluttede ikke at nedlægge veto efter planlovens 29, stk. 1, mod amtets forslag til regionplantillæg. Ministerens afgørelse kan ikke påklages til Naturklagenævnet. Herefter traf Vejle Amt den 24. juni 2005 den påklagede afgørelse. Regionplantillæg nr. 36 og VVM-redegørelsen Regionplantillægget I regionplantillægget fastsættes følgende nye retningslinie: 1.6.h Varehus i Horsens Der kan etableres et varehus på ca m 2 i Horsens, med en placering i området mellem gaderne Ove Jensens Alle, Høegh Guldbergs Gade og Grønlandsvej. Det er i regionplanredegørelsen anført, at varehusets størrelse er tilpasset muligheden for en trafikalt velegnet placering i bymidten samt, at de tidligere etablerede Bilka-varehuse i aflastningscentrene ved Kolding og Vejle er på henholdsvis m 2 og ca m 2. I redegørelsen er der henvist til planlovens målsætning for planlægning til butiksformål, således som den fremgår af lovens 5 c. Af redegørelsen fremgår bl.a., at det i den gældende regionplan er amtsrådets mål for bymønstret i amtet at styrke en centerstruktur, der består af fire ligeværdige egnscentre (Fredericia, Horsens, Kolding og Vejle). Det betyder, at egnscentrene hver især skal udstyres med egnscenterfunktioner, der gør, at borgerne i den enkelte egn opnår et rimeligt serviceniveau. I den gældende regionplan er målet med planlægning for detailhandelen at sikre grundlaget for en decentral udvikling på dagligvareområdet. Udviklingen på detailhandelsområdet skal samtidig være

3 3 med til at sikre levende og velfungerende bymidter og ske på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag. Der er i regionplanredegørelsen henvist til rapporten Detailhandelen 2003, Horsens Kommune. En sammenfatning af rapporten indgår i redegørelsen som bilag. Rapporten analyserer udviklingen i detailhandelen i Horsens og omegn i perioden og behandler konsekvenserne for den eksisterende detailhandel og forbrugerne i Horsens Kommune og dens opland. Udviklingen er analyseret og vurderet for tre forskellige scenarier: 1. Den faktiske situation i dag med Bilka og Løvbjergcentret etableret med i alt ca m En situation, hvor Løvbjergcentret er etableret, men ikke Bilka. 3. En situation, hvor Horsens Kommunes oprindelige lokalplan 93 er realiseret med et varehus på m 2 og specialbutikker på m 2 inklusive Løvbjergcentret, i alt m 2. I regionplanredegørelsen er det anført, at detailhandelsrapporten viser, at Horsens bys status som egnscenter på dette område, ligeværdigt med amtets øvrige egnscentre, i slutningen af 1990 erne var truet på grund af hård konkurrence fra Århus-området og Trekantområdet, som i aflastningsområder begge er velforsynet med store, udbyggede varehuse, og hvortil Horsens mistede markedsandele. Ifølge rapporten er konsekvenserne for udviklingen i detailhandelsstrukturen af det opførte varehus i Horsens bymidte, at byens status som ligeværdigt egnscenter i forhold til amtets øvrige egnscentre er blevet forbedret på detailhandelsområdet, idet Horsens har genvundet markedsandele. Konsekvensen er endvidere, at aktiviteten og butikslivet i Horsens bymidte generelt er styrket, især på grund af dette nye varehus. Der er fortsat en bred dagligvaredækning i alle oplandskommunerne omkring Horsens, hvor dagligvarehandelen ifølge analysen har klaret sig bedre end landsgennemsnittet i de senere år. Redegørelsen oplyser endvidere, at andre undersøgte alternativer i detailhandelsrapporten giver Horsens en dårligere situation i forhold til de øvrige egnscentre. Ifølge rapporten tyder alt på, at truslen mod de mindre, lokale dagligvarebutikker/supermarkeder i Horsens og omliggende kommuner som i Danmark i øvrigt først og fremmest kommer fra de stadigt flere discountbutikker.

4 4 VVM-redegørelsen viser ifølge regionplanredegørelsen, at et varehus det pågældende sted giver en god tilgængelighed for alle trafikarter og fremmer en samfundsmæssig bæredygtig detailhandelsstruktur, hvor transportafstande begrænses. Der henvises til det ikke-tekniske resumé af VVM-redegørelsen. Det anføres i regionplanredegørelsen, at detailhandelsrapporten og VVMredegørelsens konklusioner viser, at regionplanlægning for et større varehus i Horsens er i overensstemmelse med intentionen i planloven og samtidigt understøtter regionplanens målsætninger for byudvikling og detailhandel. Herefter anføres: Den særlige planlægningsmæssige begrundelse for, at der i Horsens kan planlægges for et varehus på kvm bruttoetageareal er, at der er behov for en særlig regionplanmæssig indsats i Horsens for at opfylde Amtsrådets regionplanmæssige mål for bymønstret, at denne indsats med den valgte placering af varehuset ikke undergraver men tværtimod styrker målet om at sikre en levende og velfungerende bymidte, at dette sker uden at undergrave dagligvaredækningen i oplandskommunerne, hvor dagligvarehandelen har klaret sig bedre end landsgennemsnittet, og hvor der stadig er en bred dagligvaredækning, og at et varehus placeret i dette område mellem gaderne Ove Jensens Alle, Høeg Guldbergs Gade og Grønlandsvej giver en meget god tilgængelighed for alle trafikarter, herunder ikke mindst for den gående, cyklende og kollektive trafik, og ligeledes fremmer en samfundsmæssigt bæredygtig detailhandelsstruktur, hvor transportafstande begrænses. VVM-redegørelsen Det fremgår af redegørelsen, der er fra februar 2005, at den er udarbejdet af Horsens Kommune i samarbejde med Vejle Amt. Redegørelsen beskriver og vurderer tre alternative anvendelser af det pågældende område: - Varehus: etablering af et varehus (Bilka) på ca m 2 bruttoetageareal - Butikscenter: etablering af et butikscenter med en dagligvarebutik på ca m 2 og specialbutikker på tilsammen ca m 2 bruttoetageareal. - 0-alternativet: området ville henligge som det oprindelige delvist nedslidte erhvervsområde.

5 5 Alternativerne er nærmere beskrevet og vurderet i afsnit om de eksisterende planforhold, de eksisterende forhold, en beskrivelse af projektet, de visuelle konsekvenser, konsekvenser for trafikken, andre miljøkonsekvenser, socioøkonomiske konsekvenser, metode og datagrundlag samt afværgeforanstaltninger og referencer. Redegørelsen indeholder endvidere et ikke-teknisk resume. Det anføres i redegørelsen, at datagrundlaget har været meget omfattende og præcist, bl.a. fordi byggeriet er opført og har været i drift i flere år. De visuelle konsekvenser, konsekvenser for trafikken og miljøet i øvrigt, har således kunnet beskrives ud fra faktuelle registreringer og målinger. Det anføres desuden, at beskrivelsen af trafikken har taget afsæt i rapporten Horsens Kommune Detailhandelen 2003, som er en omfattende beskrivelse og analyse af konsekvenser for detailhandelen. De Samvirkende Købmænds klage DSK finder, at regionplantillægget skal ophæves, idet amtets afgørelse er ugyldig af en eller flere af de følgende grunde: Særlig planlægningsmæssig begrundelse. DSK har anført, at regionplantillægget savner den særlige planlægningsmæssige begrundelse, der ifølge planlovens 6, stk. 8, skal foreligge, såfremt et amt ønsker at planlægge for en dagligvarebutik på mere end m 2. Efter klagerens opfattelse fastsætter denne bestemmelse materielle og kvalitative krav til de fornødne begrundelser. Endvidere har DSK anført, at administrativ praksis understreger, at bestemmelsen er af restriktiv og kvalificeret karakter. Der er henvist dels til Naturklagenævnets afgørelse omtalt i NKO nr. 237, september 2001, hvor nævnet underkendte Københavns Kommunes begrundelse for at overskride lovens maksimale butiksstørrelse for udvalgsvarer med ønsket om at opnå fleksibilitet i den administrative praksis. Og dels til miljøministeriets praksis, hvor ministeren har nedlagt veto efter planlovens 29 mod alle regionplanforslag med retningslinier, hvor de i loven angivne butiksstørrelser blev overskredet, bortset fra i to konkret begrundede tilfælde. DSK finder desuden, at to lavprisvarehuse i Horsens vil skævvride en ligeværdighed i amtets detailhandelsstruktur, idet der i Horsens i forvejen er etableret et lavprisvarehus af regional betydning (Kvickly

6 6 Xtra), Vejle og Kolding har hvert et lavprisvarehus (Bilka), mens der ikke er noget lavprisvarehus af regional betydning i Fredericia. Herudover har DSK henvist til planlovens formål i 5 c, nr. 1, hvorefter planlægningen skal fremme et varieret butiksudbud i mindre og mellemstore byer samt de enkelte bydele i større byer. Klageren finder, at Bilka i Horsens modvirker et varieret butiksudbud i de omliggende mindre og mellemstore byer. Regionplanens præcision DSK finder, at regionplantillægget er forbundet med en sådan mangel på præcision, at formålet med vedtagelsen ikke kan opfyldes. Regionplantillægget søger at lovliggøre den eksisterende anvendelse af området til lavprisvarehus med et areal på ca m 2. Ifølge BBR-registret omfatter lavprisvarehuset et bebygget areal på m 2, et samlet bygningsareal på m 2 og et areal af overdækning på m 2. Bruttoetagearealet er dermed (ifølge BBR) m 2. Regionplantillægget mangler således at lovliggøre m 2 af det eksisterende byggeri. Det er på den baggrund DSK s opfattelse, at tillægget på grund af omfattende uklarhed og mangel på præcision er ulovligt. VVM-redegørelsen DSK kritiserer, at VVM-redegørelsen er udarbejdet af Horsens Kommune og ikke af amtet, når redegørelsen efter planlovens 6, stk. 7, er en integreret del af amtets forslag til og vedtagelse af en del af regionplanen. Endvidere har DSK anført, at der ikke foreligger fortilfælde, hvor der gennemføres retlig lovliggørelse af bestående, ulovlige og VVM-pligtige anlæg. Klageren har henvist til, at det fremgår af planlovens 6 c, stk. 1, at VVM-pligtige anlæg ikke må påbegyndes før der er tilvejebragt retningslinier i regionplanen med tilhørende VVM-redegørelse, jf. lovens 6, stk. 7. Klageren har videre anført, at formuleringen er i overensstemmelse med EU-direktivet herom, der foreskriver, at VVMpligtige projekter skal undergives en vurdering af deres virkninger på miljøet, inden der gives tilladelse. DSK har desuden kritiseret, at det i forslaget til regionplantillægget er anført, at der i dette tilfælde ikke skal skønnes over, hvorledes udviklingen vil forløbe som følge af realisering af planen, idet den kendes, men i stedet over, hvordan udviklingen ville være forløbet, hvis planen ikke var blevet realiseret. Klageren har anført, at dette

7 7 også er i strid med planloven og VVM-direktivet. Efter DSK s opfattelse skal VVM-redegørelsens indhold og perspektiv efter reglerne være fremtidigt og fyldestgørende. Den udarbejdede redegørelse er imidlertid alene tilbageskuende og begrænset til perioden frem til fremsættelsen af forslaget til regionplantillæg. Tilsvarende gælder beskrivelsen af de mulige alternativer, hvor kun Bilka-projektet, det oprindelige Løvbjerg-projekt og et nul-alternativ er beskrevet. Herudover har DSK kritiseret redegørelsens afsnit om projektets visuelle konsekvenser. Klageren har nævnt, at det om det visuelle indtryk af Løvbjerg-projektet er anført, at den visuelle påvirkning af et eventuelt opført butiksalternativ vurderes at have omtrent samme effekt på området i sin helhed som varehuset. Efter DSK s opfattelse viser en sammenligning af figur 5.2 og figur 6.5, at dette er forkert. DSK har henvist til VVM-redegørelsens afsnit 10 om metode og datagrundlag, hvoraf det fremgår, at der for så vidt angår projektets socioøkonomiske konsekvenser ikke er tilvejebragt oplysninger eller udarbejdet vurderinger i sammenhæng med redegørelsen. Klageren har anført, at kommunen har anvendt materiale, som i forvejen var udarbejdet med andre formål for øje. Det er misvisende og forkert og efter klagerens opfattelse ulovligt, at det i VVM-redegørelsen konkluderes, at de miljømæssige konsekvenser af opførelse og drift af varehuset ikke har påvirket eller påvirker erhvervsmæssige eller rekreative interesser i området i nævneværdigt omfang. Konklusionen er ubegrundet i forhold til den tilfældige mængde af information, der er undersøgt, og baserer sig på information, der kun rækker frem til udgangen af Konsekvensen af et regionalt lavprisvarehus har ikke vist sig i fuldt omfang i løbet af den periode, som VVM-redegørelsen dækker. Det er en mangel ved redegørelsen, at der ikke foretages en perspektivering af konsekvenserne. Ulovhjemlet retlig lovliggørelse DSK har henvist til, at det fremgår af forslaget til regionplantillægget, at amtet i sin vurdering af sagen har inddraget grundsætninger i relation til retlig lovliggørelse, herunder proportionalitetsprincippet, parternes gode tro og samfundsmæssigt værdispild. Amtet har ikke præciseret på hvilken måde, dette har øvet indflydelse på afgørelsens indhold, hvilket i sig selv må medføre afgørelsens ulovlighed. Hvis det lægges til grund, at planlovens 6, stk. 8, på baggrund af bindende administrativ praksis medfører, at der ikke kan skabes en særlig planlægningsmæssig begrundelse for en lovliggørelse, så er retlig lovlig-

8 8 gørelse udelukket uanset proportionalitet, god tro og samfundsmæssigt værdispild. Endvidere har DSK anført, at retlig lovliggørelse som instrument alene tilkommer den oprindeligt planlæggende myndighed inden for de rammer, som myndigheden havde til rådighed og indenfor myndighedens kompetence. Dette gælder efter DSK s opfattelse så meget desto mere, når det som i denne sag er klart, at planlægning for et regionalt lavprisvarehus ikke ville være blevet gennemført i 1999, idet ministeren ville have nedlagt veto herimod. DSK har herudover anført en række betragtninger vedrørende proportionalitet, god tro og samfundsmæssigt værditab og herunder henvist til to domme (refereret i Ugeskrift for Retsvæsen H og Ø) vedrørende ulovlige gylletanke, der var etableret med myndighedernes tilladelse. Myndighederne blev i begge sager pålagt at gennemføre fysisk lovliggørelse ud fra den betragtning, at de der havde fået en ulovlig tilladelse kunne søge erstatning hos myndighederne for den indtrådte skade. Beboernes klage Beboerne har også anført, at regionplantillægget ikke opfylder planlovens krav om, at der skal foreligge en særlig planlægningsmæssig begrundelse for at fravige en butiksstørrelse på m 2. Det er endvidere anført, at Bilka ikke har styrket midtbyen i Horsens bedre, end hvis der var opført et større butikscenter med mange butikker, som det var formålet i den gældende lokalplan for området. Amtet skulle ved vurderingen af, om der foreligger en særlig planlægningsmæssig begrundelse have set bort fra, at varehuset allerede er opført. Det er bl.a. anført, at regionplantillægget er i strid med forvaltningsretlig praksis, idet Miljøministeren har nedlagt veto mod samtlige forslag til regionplaner, der har åbnet mulighed for etablering af dagligvarebutikker med et bruttoetageareal på mere end m 2. Regionplantillægget bør derfor erklæres ugyldigt. Vedrørende spørgsmålet om lovliggørelse er det anført, at det må indgå, at Bilka er opført, således at der gennemføres en blandet fysisk og retlig lovliggørelse ved tilvejebringelse af en lokalplan, der forudsætter, at Bilka ombygges til mindre butikker. To af beboerne har anført, at amtet ikke har besvaret deres indsigelser mod regionplanforslaget.

9 9 En af beboerne har desuden klaget over, at Bilka er opført med ind- og udkørsel via Niels Gyldingsgade, hvilket er i strid med lokalplanen for området. Vejle Amts udtalelse Vejle Amt har udtalt sig om klagerne over afgørelsen og finder sammenfattende, at der ikke er fremført væsentlige nye aspekter, som ikke var kendte og indgik, da regionplantillægget blev vedtaget. Amtet finder derfor ikke, at klagerne kan anfægte lovligheden af og grundlaget for amtets afgørelse. Amtet har dog knyttet principielle betragtninger til de væsentligste aspekter i klagerne. Amtet har udtalt, at regionplantillæggets redegørelse opfylder kravene i planlovens 6, stk. 8. Amtet har herom henvist til et notat fra Kammeradvokaten udarbejdet til brug for Miljøministeriets sagsbehandling. Kammeradvokaten har i sit notat refereret forarbejder til planlovens bestemmelser om planlægning til butiksformål samt henvist til Naturklagenævnets afgørelse af 14. februar 2001, omtalt i NKO nr. 237, hvor nævnet i en konkret sag om Ørestad City Center tog stillig tilspørgsmål om en særlig planlægningsmæssig begrundelse. Naturklagenævnets afgørelse blev indbragt for Østre Landsret, der i en dom af 25. april 2003 frifandt Naturklagenævnet for påstaden om, at afgørelsen var ugyldig. Det er sammenfattende kammeradvokatens vurdering, at regionplanen opfylder kravet i planlovens 6, stk. 8, til indholdet af redegørelsen. Vedrørende VVM-vurdering af allerede etablerede anlæg har amtet henvist til, at Tilsynet med kommunerne i Århus, Vejle og Ringkøbing amter i en afgørelse har givet Horsens Kommune medhold i, at der ikke i lovgivningen er grundlag for at pålægge kommunen, på hvilken måde en lovliggørelse skal finde sted. Kommunen har besluttet at søge en retlig lovliggørelse, som forudsætter, at der tilvejebringes et regionplantillæg med tilhørende VVM-vurdering. Amtet har endvidere henvist til, at Naturklagenævnet i en afgørelse har fastslået, at om end det ikke er hensigtsmæssigt at udarbejde en VVM-redegørelse efter færdiggørelse af et anlæg, er det således efter planlovens lovligt og nødvendigt. Amtet har om klagen over, at Horsens Kommune har udarbejdet VVMredegørelsen udtalt, at planlovens 7 indeholder regler om, hvilke oplysninger og undersøgelser regionplanmyndigheden kan anmode myndigheder

10 10 og private om at meddele og foretage i forbindelse med regionplanlægningen og etableringen af VVM-pligtige anlæg. VVM-vurderingen er tilvejebragt i overensstemmelse med disse regler. Det er amtets vurdering, at VVM-vurderingen er fyldestgørende. Det er amtets ansvar at drage konklusionen af VVM-vurderingen og dette er efter amtets opfattelse ikke et retligt spørgsmål. For så vidt angår klagen over, at VVM-redegørelsens beskrivelse af de socioøkonomiske konsekvenser er utilstrækkelig, herunder i forhold til detailhandelsstrukturen, har amtet udtalt, at redegørelsen ifølge bestemmelserne i samlebekendtgørelsen skal indeholde en beskrivelse af de som en mulig følge af miljøpåvirkningerne afledte socioøkonomiske forhold. VVM-redegørelsen indeholder den foreskrevne beskrivelse, men derimod ikke en bred socioøkonomisk redegørelse. Regionplanredegørelsen inkluderer en redegørelse for de forventede konsekvenser for detailhandelen af at etablere et varehus med et bruttoareal på ca m 2 i Horsens midtby. Vedrørende værdispild og god tro har amtet udtalt, at det fremgår af regionplantillægget, at amtet har haft såvel grundsætningerne om det mindste middels princip og proportionalitetsprincippet som spørgsmålet om de involveredes gode tro for øje. Amtsrådet har imidlertid ikke medtaget disse hensyn i regionplantillæggets redegørelse for den særlige planlægningsmæssige begrundelse. Om DSK s påstand om, at regionplantillægget er for upræcist, har amtet udtalt, at amtet har vedtaget et regionplantillæg, der som ønsket af Horsens Kommune åbner mulighed for, at kommunen kan udarbejde en lokalplan for et varehus med et bruttoetageareal på ca m 2. Amtet har ikke taget stilling til størrelsen på Bilka-varehuset i Horsens, idet dette tilkommer kommunen som lokalplan- og bygningsmyndighed. For så vidt angår beregningen af det opførte Bilka-varehus har amtet henvist til et notat udarbejdet af en advokat for Horsens Kommune. Amtet finder, at det fremgår heraf, at der ikke er den af DSK påståede uoverensstemmelse. Amtet har desuden udtalt, det har været amtets udgangspunkt, at planlægningen skal ske på det nuværende regelgrundlag og i princippet som om Bilka ikke eksisterede. Efter planloven kunne der i øvrigt både i 1999 og i 2005 planlægges for butikker med et bruttoareal på over 3000/1.000 m 2, hvis der var/er særlige planlægningsmæssige begrundelser

11 11 for det. Det er derfor uden betydning, om amtets planlægning har udgangspunkt i lovgivningen fra 1999 eller Vedrørende en af beboernes klage over, at amtet ikke har besvaret klagerens indsigelse mod forslaget til regionplantillæg, har amtet udtalt, at amtets stillingtagen til de indkomne indsigelser blev tilsendt klageren på hendes -adresse. Amtet har vedlagt sin udtalelse et notat som Horsens Kommune som part i sagen ladet en advokat udarbejde. Herudover har amtet fremsendt kopi af en del af sin korrespondance med en af de andre klagere. Det fremgår heraf, at det vedtagne regionplantillæg med stillingtagen til indsigelserne blev fremsendt til klageren den 28. juni De Samvirkende Købmænds supplerende bemærkninger DSK har kommenteret amtets udtalelse og herunder fastholdt klagen og den anførte argumentation. Vedrørende klagen over den manglende særlige planlægningsmæssige begrundelse har DSK henvist til Kammeradvokatens notat og præciseret, at ministerens beslutning om ikke at nedlægge veto, jf. planlovens 29, mod forslaget til regionplantillægget ikke kan påberåbes til støtte for et synspunkt om, at der foreligger en særlig planlægningsmæssig begrundelse eller, at regionplantillægget er lovligt. Klageren har fastholdt, at planlovens 6, stk. 8, ikke alene udtrykker en formforskrift, men derimod fastsætter en retlig kvalifikation af den særlige planlægningsmæssige begrundelses indhold. Den retlige kvalifikation fremgår af den praksis, som Miljøministeriet har anlagt efter planlovens 29. Endvidere har DSK anført, at den omtalte dom om Ørestaden City Center ikke kan tages til indtægt for, at en hvilken som helst begrundelse, herunder Vejle Amts begrundelse om balance i egnscentrene, kan opfylde kravet i planlovens 6, stk. 8, om en særlig planlægningsmæssig begrundelse. Vedrørende Naturklagenævnets afgørelse i en sag om efterfølgende VVMredegørelse for et vejanlæg har DSK anført, at afgørelsen er irrelevant i forhold til den foreliggende sag. Klageren finder, at regelsættet for gennemførelse af større trafikanlæg og etablering af private virksomheder i form af lavprisvarehuse er forskellige. Større trafikanlæg tjener offentlige formål og er præsumptivt et lovligt led i offentlig forvalt-

12 12 ning hos den relevante myndighed. Der findes ingen regler i planloven eller andre steder, der svarer til de tilnærmelsesvist forbudsagtige regler, der findes for detailhandelscentre af regional betydning. DSK har desuden fastholdt klagen over, at Horsens Kommune har udarbejdet VVM-redegørelsen, idet kommunen efter klagerens opfattelse ikke har været i stand til uvildigt, sagligt og objektivt at tilvejebringe og bearbejde de oplysninger, der indgår i redegørelsen, herunder udvælge de oplysninger, der ikke skal indgå i redegørelsen. Vedrørende varehusets størrelse har DSK fastholdt, at det eksisterende varehus er m 2 større end de m 2, som regionplanretningslinierne muliggør. Klageren finder, at der er tale om en overdækket varegård og at dette fremgik allerede af ansøgerens oprindelige projekt. Der er således tale om en varegård, der skal indgå ved beregningen af bruttoetagearealet i overensstemmelse med planlovens 5 f. DSK har desuden fastholdt sine synspunkter vedrørende mulighederne for retlig lovliggørelse. Beboernes supplerende bemærkninger En af beboerne har kommenteret amtets udtalelse og har herunder primært kritiseret borgmesteren i Horsens Kommunes for ikke at have været i god tro om de gældende regler. Herudover er det anført, at Bilka blev påbegyndt i 1997, hvilket var ulovligt. Klageren har endvidere henvist til, at miljøministeren fremsatte indsigelse mod bestemmelser i forslaget til Regionplan 2005 om butiksstørrelser over m 2. Amtet burde derfor have sat den igangværende offentlige høring om forslaget til det påklagede tillæg nr. 36 i bero. Naturklagenævnets afgørelse I sagens afgørelse har deltaget 7 af nævnets 10 medlemmer: Lars Busck (formand), Marie-Louise Andreasen, Martin Glerup, Leif Hermann, Anders Stenild, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4, kan Naturklagenævnet alene tage stilling til retlige spørgsmål i forbindelse med amtets afgørelser efter planloven.

13 13 Naturklagenævnet kan derimod ikke tage stilling til afgørelsens skønsmæssige spørgsmål, herunder om det er hensigtsmæssigt, at der er etableret et dagligvarehus i Horsens Midtby. DSK har i klagen i flere sammenhænge gjort gældende, at Miljøministeren ved at undlade at nedlægge veto, jf. planlovens 29, stk. 1, mod forslaget til det påklagede regionplantillæg har tilsidesat ministeriets sædvanlige praksis, og at vedtagelsen af regionplantillægget bl.a. derfor bør erklæres for ugyldigt. Det bemærkes, at ministerens afgørelse i medfør af 29 ikke kan indbringes for Naturklagenævnet. Det fremgår af afgørelsen, at ministerens gennemgang af planforslaget ikke omfatter legalitetskontrol. Naturklagenævnets kompetence omfatter legalitetskontrol af amtets planvedtagelse. Nævnets vurdering skal ske på grundlag af de gældende retsregler, lovforarbejder, retspraksis og nævnets egen praksis, jf. i øvrigt nedenfor. Naturklagenævnets kompetence adskiller sig fra ministerens beføjelse efter 29. Ministeren kan ved udøvelse af sine beføjelser efter 29 lægge mere politisk prægede holdninger til grund for sine vurderinger, herunder vurderingen af hvorvidt der foreligger en særlig planlægningsmæssig begrundelse for en regionplanbestemmelse. 1. Retlig lovliggørelse Højesterets dom fra 2004 fastslog, at det opførte Bilka-varehus i Horsens er i strid med lokalplan nr. 93 med hensyn til såvel anvendelsen som bebyggelsens udformning og placering. Det følger af planlovens 63, stk. 1, at der herefter består en pligt til at lovliggøre det ulovlige forhold. Lovliggørelsen kan ske enten fysisk eller retligt. Ved en fysisk lovliggørelse skal det opførte byggeri nedrives helt eller delvist eller ombygges. Ved en retlig lovliggørelse, skal der tilvejebringes et nyt lovligt plangrundlag. Der vil endvidere kunne ske en delvis fysisk og delvis retlig lovliggørelse. Som anført i amtets udtalelse har Tilsynet med kommunerne i Århus, Vejle og Ringkøbing amter fastslået, at der ikke i lovgivningen er grundlag for at pålægge Horsens Kommune, hvorledes en lovliggørelse skal finde sted. Kommunen har ønsket at søge en retlig lovliggørelse gennemført.

14 14 I dette tilfælde forudsætter en retlig lovliggørelse, at der tilvejebringes et regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse, der muliggør, at kommunen efterfølgende kan tilvejebringe en ny lokalplan for området. Kommunen har derfor bedt amtet om at tilvejebringe det nu påklagede regionplantillæg. Ved Naturklagenævnets vurdering af regionplantillægget må almindelige forvaltningsretlige principper for retlig lovliggørelse lægges til grund. Disse principper er bl.a. beskrevet i betænkning nr. 981/1983 om håndhævelse af bygge- og miljølovgivningen (håndhævelsesbetænkningen). Heri anføres: I spørgsmål om retlig lovliggørelse står den kompetente myndighed som udgangspunkt lige så frit, som når der skal tages stilling til, om en forudgående ansøgning bør imødekommes. Udgangspunktet er, at der helt må ses bort fra, at forholdet allerede er blevet etableret. Hvis en forudgående ansøgning ville være imødekommet, må en efterfølgende ansøgning resultere i en retlig lovliggørelse ( ). Udgangspunktet er således, at der skal ses bort fra, at forholdet er etableret. Naturklagenævnet skal som klageinstans vurdere den konkrete sag uafhængigt af, at Bilka-varehuset allerede er opført og i drift. Der skal tages stilling til, om den påklagede afgørelse (regionplantillægget) opfylder kravene i planloven og samlebekendtgørelsen, og om nævnet derfor ville have tiltrådt amtets vedtagelse af regionplantillægget, hvis sagen var blevet forelagt inden varehusets etablering. Det er i den forbindelse navnlig centralt, om der foreligger en særlig planlægningsmæssig begrundelse for regionplanretningslinierne, jf. planlovens 6, stk. 8. Naturklagenævnet finder, at uanset sagens forhistorie må spørgsmålet om den retlige lovliggørelse af varehuset i overensstemmelse med nævnets praksis afgøres efter de nugældende lovbestemmelser. 2. Særlig planlægningsmæssig begrundelse For Naturklagenævnets vurdering af, om der foreligger en særlig planlægningsmæssig begrundelse for regionplanretningslinierne, jf. 6, stk. 8, er det uden betydning, at miljøministeren har fulgt en restriktiv praksis ved sin administration af beføjelsen efter planlovens 29. Planlovens 6, stk. 8, fastsætter, at redegørelsen for den del af regionplanen, der indeholder retningslinier for butiksstørrelser, skal

15 15 indeholde oplysning om de særlige planlægningsmæssige begrundelser for fastsættelse af eventuelle butiksstørrelser på mere end m 2 bruttoetageareal for dagligvarebutikker. Bestemmelsen i 6, stk. 8, fandtes tidligere i 6, stk. 9, nr. 7, der under lovforslagets behandling i folketinget blev foreslået af miljøministeren som ændringsforslag nr. 3 sammen med et tilsvarende ændringsforslag nr. 4 om kommuneplaner. I folketingsudvalgets betænkning om lovforslaget er bl.a. anført: Vedrørende redegørelse for fastsættelse af maksimale butiksstørrelser Miljø- og energiministeren har oplyst, at ministeren finder det hensigtsmæssigt, at der fastlægges en pligt til at redegøre for de særlige planlægningsmæssige grunde, hvis der fastsættes regionplanretningslinier eller kommuneplanrammer, der muliggør dagligvarebutikker med over m 2 bruttoetageareal eller udvalgsvarebutikker med over m 2 bruttoetageareal. Det har under udarbejdelsen af ændringsforslag nr. 3 og 4 været overvejet at fastsætte maksimale grænser for butikker svarende til lovforslagets overgangsordninger. Det er imidlertid ikke skønnet hensigtsmæssigt at fastfryse en maksimal butiksstørrelse i lovteksten. Amter og kommuner bør ikke afskæres fra i særlige tilfælde at planlægge for større butikker, når særlige forhold begrunder dette. Det er med ændringsforslag nr. 3 og 4 understreget, at amtsråd og kommunalbestyrelser som udgangspunkt ikke bør planlægge for butiksstørrelser på mere end og m 2 bruttoetageareal. Derfor er det afgørende, at de planlægningsmæssige begrundelser tydeligt fremgår af region- og kommuneplanforslagene, hvis der planlægges for større butikker. I ministerens bemærkninger til ændringsforslag nr. 3 og 4 er bl.a. anført: Fastsættelse af maksimale bruttoetagearealer skal ske under hensyntagen til lovens bestemmelser og til mulighederne for at opnå en efter loven hensigtsmæssig detailhandelsstruktur. Lovforslaget indeholder ikke maksimale butiksstørrelser. Det forventes, at amtskommuner og kommuner ved planlægning for detailhandel som hovedregel vil fastsætte maksimale butiksstørrelser på under m 2 bruttoetageareal for dagligvarebutikker og m 2 bruttoetageareal for udvalgsvarebutikker. ( ) Bestemmelserne skal sikre, at amtsråd og kommunalbestyrelser nøje overvejer, om der er særlige planlægningsmæssige forhold, der kan begrunde planlægning for sådanne store butikker. Samtidig sikrer redegørelsespligten, at andre myndigheder, erhvervslivet og borgere får mulighed for at vurdere nødvendigheden af og

16 16 hensigtsmæssigheden af planforslaget. Der skabes hermed et bedre grundlag for den offentlige debat. I forbindelse med folketingets behandling af lovforslaget besvarede ministeren spørgsmål fra udvalget. Det fremgår heraf bl.a.: Hvilke begrundelser der er relevante i de enkelte planforslag, afhænger af de konkrete forhold, der ligger bag ønsket om at fastsætte en større maksimal butiksstørrelse. Det er derfor ikke muligt eller hensigtsmæssigt at give eksempler på sådanne begrundelser. En opremsning i lovteksten af mulige undtagelser til en hovedregel er næppe hensigtsmæssig. Den vil uvilkårligt kunne være for snæver i forhold til nogle situationer og for rummelig i forhold til andre. Den vil derfor give anledning til problemer, uden at der kan forventes en større gevinst. Jeg synes i øvrigt bedst om en fleksibel lovmodel, der muliggør lokalt tilpassede løsninger, når det sikres, at beslutningsgrundlaget er i orden. Som det fremgår, udelukker lovbestemmelsen og forarbejderne ikke, at der fastsættes butiksstørrelser på mere end m 2 for dagligvarebutikker, men der kræves oplysning om den særlige planlægningsmæssige begrundelse herfor. Naturklagenævnet har tidligere i en sag om Ørestaden City Center (omtalt i NKO nr. 237, september 2001) fastslået, at lovens krav er udtrykt i en vag og elastisk bestemmelse, som overlader en betydelig margin til den administrative skønsudøvelse, og hvor retlige sanktioner derfor bør begrænses til klare overtrædelser af bestemmelsen. Denne afgørelse blev indbragt for Østre Landsret, der den 25. april 2003 frifandt nævnet for påstanden om, at afgørelsen var ugyldig. Af dommens begrundelse fremgik: Der er ikke hverken i bestemmelsens ordlyd eller i forarbejderne angivet nærmere retningslinier for kravet til den særlige planlægningsmæssige begrundelse. Det tiltrædes derfor, at bestemmelserne vedrørende særlig planlægningsmæssig begrundelse for fastsættelse af eventuelle butiksstørrelser på mere end henholdsvis m 2 og m 2 må anses for vage og elastiske, og at bestemmelserne overlader en betydelig skønsmargin til de planlæggende myndigheder. Amtet har i regionplanredegørelsen givet de ovenfor s. 4 refererede fire punkter som særlig planlægningsmæssig begrundelse for, at der planlægges for et varehus på ca m 2 bruttoetageareal.

17 17 Naturklagenævnet anser de sidste to punkter om henholdsvis dagligvarehandlen i oplandskommunerne og varehusets trafikale tilgængelighed for mindre betydende i denne sammenhæng. Derimod finder et flertal på 6 af nævnets medlemmer, når regionplanredegørelsen læses i sin helhed, at de to første punkter i amtets begrundelse om behovet for en særlig regionplanmæssig indsats og styrkelse af handelen i midtbyen udgør en tilstrækkelig begrundelse. Flertallet bemærker herved, at det fremgår af regionplanredegørelsen, at det siden begyndelsen af 1980 erne har været amtets mål for bymønsteret i amtet, at der skal være fire ligeværdige egnscentre, heriblandt Horsens. Den foreliggende detailhandelsanalyse viser, at Horsens status som egnscenter var truet på grund af faldende andele af den samlede handel. For at opfylde regionplanmålsætningen og sikre ligeværdighed var det derfor nødvendigt et gøre en særlig indsats. Det fremgår ikke af afsnittet om den særlige planlægningsmæssige begrundelse, hvorfor den særlige indsats kræver opførelse af et stort lavprisvarehus ( m 2 ). Af regionplanredegørelsen sammenholdt med sammenfatningen af detailhandelsrapporten fremgår imidlertid, at analyser af udviklingen har vist, at netop et sådant stort lavprisvarehus frem for mindre butikker i butikscentre mv. i særlig grad fremmer detailhandelsomsætningen. Der er bl.a. foretaget en analyse af, hvordan udviklingen ville have været, såfremt der i stedet for Bilka var realiseret et butikscenter i overensstemmelse med den tidligere lokalplan for området. Selvom det havde været ønskeligt, at amtet i redegørelsens afsnit om den særlige planlægningsmæssige begrundelse mere præcist havde begrundet behovet for en så stor butik som den omhandlede, finder flertallet således, at der i redegørelsen til regionplantillægget samlet set er givet en begrundelse, der i tilstrækkelig grad opfylder kravet i planlovens 6, stk. 8. Flertallet har herved i overensstemmelse med Naturklagenævnets hidtidige praksis og Østre Landsrets dom af 25. april 2003 lagt til grund, at planlovens 6, stk. 8, er en vag og elastisk bestemmelse, der overlader en betydelig skønsmargin til de planlæggende myndigheder, og hvor tilsidesættelse derfor alene bør ske i klare tilfælde.

18 18 De i sagen rejste spørgsmål om bygherrens gode tro, økonomiske tab og samfundsmæssigt værdispild er herefter ikke relevante. Mindretallet (Martin Gleerup) finder ikke, at amtets begrundelse opfylder lovens krav om, at den skal være særlig, idet den samme begrundelse vil kunne anvendes i mange andre større byer, hvilket næppe er lovens hensigt. Endvidere må det antages, at projektet har en negativ indflydelse på en række mindre butikker omkring Horsens. Det er derfor mindretallets opfattelse, at regionplantillægget bør erklæres ugyldigt. 3. Regionplantillæggets præcision DSK har anført, at regionplantillægget ikke kan danne grundlag for at lovliggøre det eksisterende varehus, idet dette har en størrelse på m 2. Ved den påklagede afgørelse har amtet tilvejebragt et regionplantillæg, der skal muliggøre etablering af et varehus på m 2. Naturklagenævnet tager alene stilling til den påklagede afgørelse. 4. VVM-redegørelsen Efter planlovens 6 c må større enkeltanlæg, der må antages at påvirke miljøet i væsentlig grad, ikke påbegyndes, før der er tilvejebragt retningslinier i regionplanen om beliggenheden og udformningen af anlægget med tilhørende redegørelse (VVM-pligt). De nærmere regler herom er fastsat i Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 20. oktober 2005 om supplerende regler i medfør af lov om planlægning (samlebekendtgørelse). Efter bekendtgørelsens 16, stk. 2, behandles klager over tilladelser og godkendelser, der er meddelt inden bekendtgørelsens ikrafttræden den 1. november 2005, efter de hidtil gældende regler. Den påklagede afgørelse er truffet efter den tidligere samlebekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 428 af 2. juni 1999), der derfor skal lægges til grund for Naturklagenævnets afgørelse. Samlebekendtgørelsen fastsætter i 3, stk. 1, at forslag til regionplanretningslinier for de i bilag 1 angivne anlæg ved nyanlæg skal ledsages af en redegørelse, der indeholder en særlig vurdering af anlæggets virkning på miljøet. Projektet er omfattet af samlebekendtgørelsens bilag 1, punkt 35, Detailhandelscentre, der på grund af størrelsen har regional betydning.

19 19 Efter bekendtgørelsens 5, stk. 1, skal en redegørelse med VVMvurdering på passende måde påvise, beskrive og vurdere et anlægs direkte og indirekte virkninger på mennesker, fauna og flora, jordbund, vand, luft, klima, landskab, materielle goder, kulturarv og samspillet mellem disse faktorer. Redegørelsen skal ifølge 5, stk. 2, som minimum indeholde de i bilag 4 nævnte oplysninger. DSK har klaget over, at VVM-redegørelsen er udarbejdet af Horsens Kommune og ikke af amtet. Efter samlebekendtgørelsen er det ikke et krav, at VVM-redegørelsen skal udarbejdes af regionplanmyndigheden. At regionplantillægget skal ledsages af en VVM-redegørelsen betyder, at amtet som regionplanmyndighed indestår for de oplysninger og vurderinger, der er indeholdt i redegørelsen. Den konkrete VVM-redegørelse er udarbejdet af Horsens Kommune i samarbejde med amtet. På denne baggrund finder Naturklagenævnet ikke, at der kan gives medhold i klagen over, at Horsens Kommune har forestået udarbejdelsen af VVM-redegørelsen. DSK har endvidere gjort gældende, at der ikke lovligt kan udarbejdes VVM-redegørelse for anlæg, der allerede er etableret. Det følger af planlovens 6 c, at større VVM-pligtige anlæg ikke må påbegyndes, før der er tilvejebragt de nødvendige regionplanretningslinier med tilhørende VVM-redegørelse. Naturklagenævnet har tidligere i en sag om lovliggørelse af et VVM-pligtigt vejanlæg i Roskilde fundet, at der lovligt kunne tilvejebringes en efterfølgende VVM-redegørelse. Som oplyst i amtets udtalelse fremgår det af afgørelsen, at om end det ikke er hensigtsmæssigt at udarbejde en VVM-redegørelse efter færdiggørelse af at anlæg, er det således efter planloven lovligt og nødvendigt. Naturklagenævnet finder, at det også i dette tilfælde, hvor en VVMredegørelse er en nødvendig forudsætning for amtets tilvejebringelse af de omhandlede regionplanretningslinier, må anses for lovligt og nødvendigt, at VVM-redegørelsen udarbejdes efterfølgende. DSK har herudover klaget over, at VVM-redegørelsen er tilbageskuende og ikke fremadskuende.

20 20 En VVM-redegørelse skal indeholde de i samlebekendtgørelsens bilag 4 nævnte oplysninger. En række af disse oplysninger er hverken tilbageskuende eller fremadskuende, men af mere statisk karakter. Det fremgår imidlertid særligt af bilag 4, punkt 4, at redegørelsen skal indeholde en beskrivelse af anlæggets såvel kortsigtede som langsigtede virkninger på miljøet som følge af anlæggets konkret miljøbelastning på en række områder. Det er ikke præciseret, hvad der i den forbindelse forstås ved langsigtet. VVM-redegørelsen indeholder en beskrivelse og vurdering af forholdene, som de var inden varehusets opførelse og åbning i 2001 og frem til februar Det er anført, at det forhold, at byggeriet er opført og har været i drift i flere år, har medført, at datagrundlaget har været omfattende og præcist, og at konsekvenserne for miljøet har kunnet beskrives ud fra faktuelle registreringer og målinger. Det kan diskuteres, om det havde været mere hensigtsmæssigt at beskrive de forventede virkninger på miljøet med en endnu længere tidshorisont end frem til februar Da det ikke i samlebekendtgørelsen er nærmere præciseret, hvad der skal forstås ved langsigtede virkninger på miljøet, finder Naturklagenævnet ikke på dette punkt grundlag for at tilsidesætte den foreliggende VVM-redegørelse. DSK har også klaget over, at der ikke i VVM-redegørelsen beskrives flere alternativer, herunder alternative anvendelser af arealet. Efter samlebekendtgørelsen skal VVM-redegørelsen indeholde en oversigt over de væsentligste alternativer, som bygherren har undersøgt, og en oversigt over de væsentligste alternativer og alternative placeringer, der herudover har været undersøgt, samt en beskrivelse af konsekvenserne af, at anlægget ikke gennemføres (0-alternativet). Naturklagenævnet har tidligere fastslået, at det er tilstrækkeligt, at oversigten giver offentligheden og politikerne en mulighed for at vurdere det ønskede projekt i forhold til andre realistiske alternativer. Afgørende er, om der kan siges at være tilvejebragt det fornødne beslutningsgrundlag. VVM-redegørelsen indeholder en beskrivelse og vurdering af tre alternativer: et varehus på m 2 bruttoetageareal, et butikscenter med en dagligvarebutik på ca m 2 og specialbutikker på tilsammen ca m 2 bruttoetageareal samt 0-alternativet.

21 21 Det er efter samlebekendtgørelsen ikke et krav, at alternative anvendelser af det areal, hvor det omhandlede projekt ønskes realiseret, skal beskrives. Naturklagenævnet finder, at de to beskrevne alternativer må anses for realistiske alternativer til 0-alternativet og at beskrivelsen og vurderingen af alternativerne udgør et fyldestgørende beslutningsgrundlag. Det er således nævnets opfattelse, at samlebekendtgørelsens mindstekrav på dette punkt er opfyldt. Herudover har DSK klaget over amtets konklusion vedrørende lavprisvarehusets visuelle påvirkning i forhold til et af de andre alternativer. VVM-redegørelsen indeholder en række visualiseringer af de tre alternativer. Der er herved tilvejebragt et grundlag for offentlighedens og politikernes vurdering af alternativernes visuelle påvirkning af området. At amtet har anført i redegørelsen, at den visuelle påvirkning af et eventuelt opført butiksalternativ vurderes at have omtrent samme effekt på området i sin helhed som varehuset, er udtryk for en skønsmæssig vurdering, som Naturklagenævnet ikke kan efterprøve. DSK har desuden klaget over grundlaget for amtets socioøkonomiske vurdering, herunder at konklusionen på dette punkt er baseret på oplysninger, der ikke rækker længere frem end udgangen af Efter samlebekendtgørelsen skal VVM-redegørelsen indeholde en beskrivelse af de som en mulig følge af miljøpåvirkningerne afledte socioøkonomiske forhold. Det er ikke nævnt i samlebekendtgørelsen, hvilket datagrundlag der skal tilvejebringes som grundlag for beskrivelsen. Såvel regionplantillægget som VVM-redegørelsen bygger på detailhandelsundersøgelsen fra Horsens, der er baseret på analyse af udviklingen af detailhandelen i Horsens og omegn i perioden samt behandler konsekvenserne for den eksisterende detailhandel og forbrugerne i Horsens Kommune og dens opland. Naturklagenævnet finder, at amtet kunne have forsøgt at vurdere udviklingen med en længere tidshorisont. Der er imidlertid ikke grundlag for at fastslå, at redegørelsen ikke overholder samlebekendtgørelsens mindstekrav.

22 22 Nævnet finder ikke, at der i øvrigt er grundlag for at antage, at VVMredegørelsen ikke opfylder samlebekendtgørelsens mindstekrav. 5. Orientering af klagerne om behandling af indsigelser mod regionplanforslaget To af beboerne har klaget over, at amtet ikke har besvaret deres indsigelser mod regionplanforslaget. Regionplanen indeholder et bilag med stillingtagen til indkomne bemærkninger fra den offentlige høring, herunder de pågældende beboeres indsigelser. Efter planlovens 30 skal regionplanmyndigheden foretage offentlig bekendtgørelse om den endelige vedtagelse af planen og sende denne til de myndigheder, som er nævnt i 25. Planen skal desuden være offentlig tilgængelig. Derimod skal en regionplan ikke som en lokalplan, jf. 31, sendes til den, der har fremsat indsigelse mod lokalplanforslaget. Der er heller ikke i øvrigt efter planloven pligt til at besvare indsigelser mod regionplanforslag. Naturklagenævnet finder på den baggrund ikke, at der er grundlag for at give klagerne medhold i denne klage. Det tilføjes, at det fremgår af sagen, at amtets stillingtagen til de indkomne indsigelser blev sendt til den ene klager med et brev og den anden klager på hendes -adresse. For så vidt angår en af klagernes bemærkning om, at adgangsforholdene er i strid med lokalplanen, gør sekretariatet opmærksom på, at den påklagede afgørelse vedrører amtets vedtagelse af regionplantillægget. Naturklagenævnet skal ikke i den forbindelse tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt det opførte byggeri er i overensstemmelse med lokalplanen for området. Højesterets dom fra 2004 fastslog, at byggeriet ikke var i overensstemmelse med lokalplanen. Såfremt byggeriet ikke fjernes, skal der tilvejebringes en ny lokalplan, hvori der også skal tages stilling til adgangsforholdene. Det indgår i lokalplanproceduren, at borgerne har mulighed for at gøre deres synspunkter gældende. Sammenfattende finder flertallet ikke grundlag for at give medhold i klagerne.

23 23 I overensstemmelse med flertallets stemmeafgivning går Naturklagenævnets afgørelse således ud på, at Vejle Amts vedtagelse den 24. juni 2005 af tillæg nr. 36 til Regionplan opretholdes. Det tilføjes, at Horsens Kommune herefter har mulighed for at tilvejebringe det mere detaljerede plangrundlag (kommune- og lokalplan) for et varehus på ca m 2. Kommunen må som tilsynsmyndighed efterfølgende tage stilling til, om det eksisterende lavprisvarehus er i overensstemmelse med lokalplanen. For så vidt angår beregning af bruttoetagearealet, skal bestemmelsen i planlovens 5 f lægges til grund. På Naturklagenævnets vegne Signe Andersen Fuldmægtig Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. planlovens 58, stk. 3. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune 1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Odense Kommune har fremlagt forslag til temaplantillæg om detailhandel i offentlig høring i perioden

Læs mere

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2004 J.nr.: 03-33/150-0195 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG. afsagt torsdag den 24. marts 2011

UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG. afsagt torsdag den 24. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 24. marts 2011 Sag 178/2008 (1. afdeling) De Samvirkende Købmænd som mandatar for Vejle Amts Købmandsforening og De Samvirkende Købmænd

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Vedr. Vurdering af klage over screeningsafgørelse efter miljøvurderingsloven

Vedr. Vurdering af klage over screeningsafgørelse efter miljøvurderingsloven Notat Jens Flensborg Advokat Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Aarhus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 07-11601 - 5 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk CVR: 31 13 54 27 24. september

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. februar 2003 J.nr.: 97-132/300-0057 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vejle Kommunes lokalplanforslag for udvidelse af Vejle Sygehus samt etablering af parkeringspladser

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vejle Kommunes lokalplanforslag for udvidelse af Vejle Sygehus samt etablering af parkeringspladser NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. november 2007 J.nr.: NKN-261-00025 trmas Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerland Kommunes lokalplan nr. 122 og kommuneplantillæg nr. 57 for udvidelse af Hvalpsund Campingplads

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerland Kommunes lokalplan nr. 122 og kommuneplantillæg nr. 57 for udvidelse af Hvalpsund Campingplads NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. april 2008 J.nr.: NKN-261-00031 ssc/tutbi Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt.

De i sagen omhandlede parter må antages at have handlet i tillid til, at klagefristen på 4 uger var passeret, da byggeriet blev påbegyndt. NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10 juli 2001 J.nr.: 97-33/200-0562 JP Delafgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidet råstofgravning i Kamstrup Grusgrav i Roskilde Kommune

Afgørelse i sagen om udvidet råstofgravning i Kamstrup Grusgrav i Roskilde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. juni 2006 J.nr.: 03-41/250-0011 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

J.nr. D Den 28. marts 2003

J.nr. D Den 28. marts 2003 DEPARTEMENTET LANDSPLANAFDELINGEN J.nr. D 212-0005 Den 28. marts 2003 Udviklingen i region-, kommune- og lokalplanlægningen for detailhandelsstrukturen Miljøministerens detailhandelsredegørelse 2003 til

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen

AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning af bebyggelsen på Kirkepladsen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. september 2014 J.nr.: NMK-33-02317 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om Ringkøbing-Skjern Kommunes tilladelse til nedrivning

Læs mere

Afgørelse. i sagen om opførelse af en aftægtsbolig/medarbejderbolig. i Haslev Kommune.

Afgørelse. i sagen om opførelse af en aftægtsbolig/medarbejderbolig. i Haslev Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. februar 2003 J.nr.: 03-31/300-0024 Bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en smågrisestald med foderlade og gyllebeholder i Stubbekøbing Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af en smågrisestald med foderlade og gyllebeholder i Stubbekøbing Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 21. november 2005 J.nr.: 03-31/350-0106 kpa Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 17. marts 2004 J.nr.: 03-31/150-0015 KPA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. december 2005 J.nr.: 03-33/150-0392 MJE Afgørelse i sagen

Læs mere

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom

Vedr. Spørgsmål om overtagelsespligt for bevaringsværdig ejendom Notat Sagsansvarlig Jens Flensborg Advokat (H) Sagsbehandler Jens Flensborg Advokat (H) Åboulevarden 49, 4. sal 8000 Aarhus C Telefon: 86 18 00 60 Mobil: 25 29 08 48 J.nr. 11974 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse af lejemål på ejendommen, beliggende Ærøvej 21 B

AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse af lejemål på ejendommen, beliggende Ærøvej 21 B Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 17. december 2013 J.nr.: NMK-33-01384 Ref.: ARS-NMKN AFGØRELSE i sag om Viborg Kommunes påbud om lovliggørelse af anvendelse

Læs mere

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur Samlet detailhandelsstruktur Ved nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1989 blev Regionplan 1989 for hovedstadsområdet fastlagt som en fælles ramme for de 5 amters videre regionplanlægning. Den trafikale og

Læs mere

Centerområde ved Odense Offentlige Slagtehuse Rugårdsvej, Store Glasvej og Grønløkkevej

Centerområde ved Odense Offentlige Slagtehuse Rugårdsvej, Store Glasvej og Grønløkkevej Odense Kommune - LP 0-766 http://www.odense.dk/topmenu/borger/bolig%20og%20byggeri/byggeri/lokalplaner/l... Side 1 af 2 04-05-2015 Spring til indhold Lokalplanen givermulighed for at omdanne ejendommen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00633 (03-33/200-0548) SNI Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen.

+ bilag. A-inspektion A/S; Deres j.nr. 17796/dj. Jeg har nu færdigbehandlet sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Advokat Kim Håkonsson Tuborg Havnevej 18 2900 Hellerup Dato: 13. marts 2008

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. september 2003 J.nr.: 03-32/650-0001 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. april 2004 J.nr.: 03-33/200-0070 ssc Afgørelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. oktober 2012 12/04094 ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 16. januar 2012 over Kommunens afgørelse af 23. december

Læs mere

Vejle Amt Damhaven 12 7100 Vejle Hellerup, den 23. maj 2005 JW/lb. Høringssvar vedr. regionplantillæg nr. 36 om Bilka i Horsens

Vejle Amt Damhaven 12 7100 Vejle Hellerup, den 23. maj 2005 JW/lb. Høringssvar vedr. regionplantillæg nr. 36 om Bilka i Horsens Vejle Amt Damhaven 12 7100 Vejle Hellerup, den 23. maj 2005 JW/lb Høringssvar vedr. regionplantillæg nr. 36 om Bilka i Horsens DSK har den klare opfattelse, at Vejle Amts forslag til regionplantillæg ikke

Læs mere

VVM i kommunerne. dansk byplan laboratorium, Høje Taastrup 7-8. november 2007. 13.00-14.00 Principielle afgørelser fra Naturklagenævnet

VVM i kommunerne. dansk byplan laboratorium, Høje Taastrup 7-8. november 2007. 13.00-14.00 Principielle afgørelser fra Naturklagenævnet dansk byplan laboratorium, Høje Taastrup 7-8. november 2007 Program 13.00-14.00 Principielle afgørelser fra Naturklagenævnet - Om Naturklagenævnet - Eksempler på afgørelser om screening og om VVM-redegørelser

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 13. september 2012 12/03537 OVERKØRSEL OG LUKNING AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet klagen af 9. april 2012 fra klagerne over Kommunens afgørelser vedr. overkørsel

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 30. oktober 2007 J.nr.: NKN-33-01480 ssc Afgørelse i sagen om Frederiksværk-Hundested

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. november 2005 J.nr.: 03-51/NJ-0002 AGS A F G Ø R E L S E

Læs mere

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune.

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-132/400-0003 BOL Afgørelse i sagen

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET Formular II - side 1. Omprøve E 2014

AARHUS UNIVERSITET Formular II - side 1. Omprøve E 2014 AARHUS UNIVERSITET Formular II - side 1 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Juridisk kandidateksamen Del/delprøve/fase: 2. år af bacheloruddannelsen Fag: Forvaltningsret Opgavetype: AO Antal sider i opgavesættet

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune

Afgørelse i sagen om nedlæggelse af en markvej i Varde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. december 2009 NKN-133-00096 RTS Afgørelse i sagen om nedlæggelse

Læs mere

Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen

Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen Notat Det åbne land og friluftsliv J.nr. NST-103-00050 Ref. HWI/HINEL Den 11. april 2011 Kommunernes hjemmel til at lave særregler i kommune- og lokalplanlægningen Vindmølleindustrien har med pressemeddelelse

Læs mere

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 03-231 til Tønder Kommuneplan 2009-2021

Forslag til Kommuneplantillæg nr. 03-231 til Tønder Kommuneplan 2009-2021 Forslag til Kommuneplantillæg nr. 03-231 til Tønder Kommuneplan 2009-2021 Område til blandet bolig og erhverv Daler 231.21.1 TØNDER KOMMUNE Teknisk Forvaltning November 2011 Kommuneplantillæg nr. 03-231

Læs mere

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet Torben Brøgger Partner Sagsnr. 019047-0031 tb/ralp/kkp T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com NOTAT 19. februar 2013 Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

Læs mere

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S

Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Ældre Sagen Nørregade 49 1165 København K Klage over Energitilsynets afgørelse af 23. juni 2008 om andre driftsmæssige indtægter i 2004 reguleringsregnskabet for DONG Energy City Elnet A/S Energiklagenævnet

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse til udstykning, Brobakken 10.

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse til udstykning, Brobakken 10. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. oktober 2011 J.nr.: NMK-31-00199 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse til udstykning,

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes afgørelse af 26. august 2009 om vedtagelse af rammelokalplan nr. 346, Møllebro.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes afgørelse af 26. august 2009 om vedtagelse af rammelokalplan nr. 346, Møllebro. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. juli 2011 J.nr.: NMK-34-00005 og NMK-34-00006 (tidl. NKN-33-03577 og NKN-33-03642) Ref.: TISOM AFGØRELSE i sag om Hillerød

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde.

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 14. april 2008 NKN-261-00029 trmas Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune.

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. august 2003 J.nr.: 03-33/800-0102 INV Afgørelse i sagen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 16. oktober 2006 NKN-33-00327 Mje Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø 1 1.0. Indledning ICP er af Reitan Ejendomsudvikling A/S blevet bedt om at udarbejde en redegørelse for de planlægningsmæssige forhold i Lokalcenter Søbækken

Læs mere

Resume: Vedrørende Køge Kommunes j. nr. 2009-34804:

Resume: Vedrørende Køge Kommunes j. nr. 2009-34804: Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Byrådet i Køge Kommune ikke har handlet i strid med lovgivningen ved kommunens køb af tribuner på Herfølge Stadion. «brevdato» TILSYNET Vedrørende Køge Kommunes j.

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af Føtex-butik på Ro s Torv i Roskilde i Roskilde Kommune

Afgørelse i sagen om etablering af Føtex-butik på Ro s Torv i Roskilde i Roskilde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00559 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

Udstedelse af kommuneplantillæg til Næstved Kommunes Kommuneplan 2001-2012: Etablering af Even Statsskov og naturgenopretning

Udstedelse af kommuneplantillæg til Næstved Kommunes Kommuneplan 2001-2012: Etablering af Even Statsskov og naturgenopretning Næstved Kommune Miljø- og Planafdelingen Brogade 2 4700 Næstved Plan- og virksomhedsområdet J.nr. ROS-200-00023 Ref. kaape Den 25. marts 2008 Udstedelse af kommuneplantillæg til Næstved Kommunes Kommuneplan

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram)

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Sammenfattende redegørelse Indkaldelse af ideer og forslag Maj 2011 Forslag til kommuneplantillæg November

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m.

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m. K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m. Aalborg

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om afgrænsning af delområde 1 og 3 - Kongevejen 235 (Skibsegen)

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om afgrænsning af delområde 1 og 3 - Kongevejen 235 (Skibsegen) Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. august 2015 J.nr.: NMK-33-02957 KlageID: 66958 Ref.: KAGRA-NMKN AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afgørelse om afgrænsning

Læs mere

Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance. Statsforvaltningens brev til en journalist

Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance. Statsforvaltningens brev til en journalist Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-189522 Dato: 28-09- 2015 Henvendelse vedrørende Region Hovedstadens afgørelse om aktindsigt. Du har anmodet

Læs mere

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune.

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 10.april 2006 J.nr.: 03-31/600-0101 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen)

Med henvisning til 21 i bekendtgørelse nr. 581 af 22. juni 2000 (tilslutningsbekendtgørelsen) AdvokatHuset Att. Erik Turley Slotsgade 48 3400 Hillerød Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Helsinge Kommunes afgørelse af 19. august 2004 vedrørende afslag på ansøgning om fritagelse

Læs mere

Forslag til Lokalplan nr. 73.1. Udstykning af Bygaden 37 i Landsbyen

Forslag til Lokalplan nr. 73.1. Udstykning af Bygaden 37 i Landsbyen Forslag til Lokalplan nr. 73.1 Udstykning af Bygaden 37 i Landsbyen August 2014 Indhold Hvad er en lokalplan? Fremlæggelsesperiode... 3 Lokalplanforslagets midlertidige retsvirkninger... 3 Klagevejledning...

Læs mere

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a.

Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. (Varmeforsyning) Haderslev Kraftvarmeværk A/S over Haderslev Kommune af 25. oktober 2007 godkendelse af projektforslag for Haderslev Fjernvarme a.m.b.a. Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør,

Læs mere

Vejledning om delegation

Vejledning om delegation UDKAST af 27. november 2013 Vejledning om delegation 1 / 8 1. Kommunalbestyrelsens beslutningskompetence og muligheder for delegation til udvalg og forvaltning i henhold til planloven 1.1 Baggrund for

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4-013 for området ved Vejgård Vandværk Byrådet godkendte den 14. juni 2010 kommuneplantillæg

Læs mere

var knyttet til ministerens funktion som minister, men om en opgave, der

var knyttet til ministerens funktion som minister, men om en opgave, der 2014-3 Ikke aktindsigt i dokumenter udarbejdet af særlig rådgiver som led i ministers partiarbejde To journalister klagede uafhængigt af hinanden til ombudsmanden over, at Skatteministeriet havde givet

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 17. juni 2008 J.nr.: NKN-261-00093 ssc Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Københavns

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4.025 for Blåkildevej, Smedegård, Øst Aalborg Byrådet godkendte den 16. juni 2014

Læs mere

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse.

For de resterende klagere stadfæstes Energitilsynets afgørelse af 12. maj 2015, dog med en ændret begrundelse. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA En række lejere repræsenteret ved

Læs mere

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 08-04-2008 Kl. 15:30 udvalgsværelse 3

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 08-04-2008 Kl. 15:30 udvalgsværelse 3 Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 08-04-2008 Kl. 15:30 udvalgsværelse 3 Deltagere: Svend Rosager, Jesper Ullemose, Bruno Hansen, Arne Ebsen, Flemming Madsen, Jørgen Lundsgaard, Curt Sørensen Afbud:

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. november 2008 NKN-121-00130 jav Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandelsplan Kommuneplantillæg nr. 5 Sydfalster Kommune 2003 Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandel/butiksstruktur i Sydfalster Kommune REDEGØRELSE Indledning I 1997 vedtog Folketinget en ændring af

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 8. december 2004 J.nr.: 03-33/200-0216 JP Afgørelse

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste

Kend spillereglerne. Om sagsbehandling på det sociale område. 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Kend spillereglerne Om sagsbehandling på det sociale område 13 rigtige svar til mennesker med handicap og deres nærmeste Danske Handicaporganisationer Indhold Indledning... 3 Den rigtige afgørelse... 4

Læs mere

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget.

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. 2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. Resumé: udtalt, at det forhold, at et på mødet omdelt afstemningstema ikke har været tilgængeligt

Læs mere

NY DAGLIGVAREBUTIK I SLOTSCENTRET

NY DAGLIGVAREBUTIK I SLOTSCENTRET LOKALPLAN NR. 1.24 NY DAGLIGVAREBUTIK I SLOTSCENTRET KALUNDBORGVEJ SLOTSVEJ 9o VALDEMAR SEJRSVEJ SLOTSVOLDEN Slotscentret NORDRE BANEVEJ UDVIKLINGSENHEDEN APRIL 2005 1 Hvad er en lokalplan? En lokalplan

Læs mere

TVÆRPOLITISK FORENING

TVÆRPOLITISK FORENING TVÆRPOLITISK FORENING Dragør Kommune Dragør, den 25. august 2013 dragoer@dragoer.dk Indsigelse mod Tillæg nr. 2 til Lokalplan 45 Tværpolitisk Forening skal hermed gøre indsigelse mod Tillæg nr. 2 til Lokalplan

Læs mere

3. Der må ikke opføres yderligere udhusbebyggelse på ejendommen. (drivhus er undtaget).

3. Der må ikke opføres yderligere udhusbebyggelse på ejendommen. (drivhus er undtaget). Claus Sørensen Dorthe Smidt Bystrædet 1 9490 Pandrup Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363 ile@jammerbugt.dk

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 196 til opførelse af garage på Annelisevej 3, 9480 Løkken (Matr.nr 7æ Klitterne, Ingstrup) (planlovens 19)

Dispensation fra Lokalplan 196 til opførelse af garage på Annelisevej 3, 9480 Løkken (Matr.nr 7æ Klitterne, Ingstrup) (planlovens 19) Annie Spejlborg Valmuemarken 15 9000 Aalborg Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363 ile@jammerbugt.dk

Læs mere

Landsplandirektiv om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker

Landsplandirektiv om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker 1 Forslag til Landsplandirektiv om beliggenheden af aflastningsområder i Århus, hvori der kan placeres udvalgsvarebutikker over 2.000 m² Høringsfrist til 13. juni 2008 Forslag til Landsplandirektiv om

Læs mere

Begrundelse Plan- og Miljøafdelingen har vurderet at dispensationen ikke er i strid med byplanvedtægtens

Begrundelse Plan- og Miljøafdelingen har vurderet at dispensationen ikke er i strid med byplanvedtægtens Else Marie og Jens Otto Madsen Lars Liensvej 7 9492 Blokhus Plan Lundbakvej 5, Pandrup Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Ingerlise Eriksen Direkte 7257 7363 ile@jammerbugt.dk

Læs mere

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune.

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2003 J.nr.: 03-132/300-0009 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

Vedr. selskabets klage over Løgstør Kommunes afgørelse af 17. juni 2002 med godkendelse til Salling Plast A/S til etablering af flisfyret varmeværk

Vedr. selskabets klage over Løgstør Kommunes afgørelse af 17. juni 2002 med godkendelse til Salling Plast A/S til etablering af flisfyret varmeværk Naturgas Midt-Nord I/S Vognmagervej 14 8800 Viborg Vedr. selskabets klage over Løgstør Kommunes afgørelse af 17. juni 2002 med godkendelse til Salling Plast A/S til etablering af flisfyret varmeværk Sagen

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 217 til solceller på ejendommene matr. nr. 7fu Klitterne, Ingstrup, beliggende Alexandravej 7, 9480 Løkken

Dispensation fra Lokalplan 217 til solceller på ejendommene matr. nr. 7fu Klitterne, Ingstrup, beliggende Alexandravej 7, 9480 Løkken Erik Aagaard Pr. mail: aagaard0605@gmail.com Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Malene Stentoft Sørensen Direkte 7257 7365 mss@jammerbugt.dk

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 20. august 2008 J.nr.: NKN-33-02473 ssc Afgørelse i sagen om Tårnby Kommunes vedtagelse

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det: Kendelse af 27. marts 2009 (J.nr. 2008-0017069) Ikke meddelt dispensation til at intern revisionschef må udføre revisionsopgaver uden for den finansielle koncern. Lov om finansiel virksomhed 199, stk.

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

Afgørelse i sagen om Skagen Kommunes tilvejebringelse af en lokalplan for et område til egentligt erhverv på Skagen Havn.

Afgørelse i sagen om Skagen Kommunes tilvejebringelse af en lokalplan for et område til egentligt erhverv på Skagen Havn. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk J.nr.: 97-33/800-0480 MSA Afgørelse i sagen om Skagen Kommunes

Læs mere

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion

Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion Særlig adgang til domstolsprøvelse af afgørelse om stempelrefusion efter stempellovens 29 Udtalt, at den af skattedepartementet anlagte fortolkning af stempelafgiftslovens 30, 2. pkt., hvorefter afgørelser

Læs mere

Program. 14.00-15.00 Nyt fra Naturklagenævnet. - Om Naturklagenævnet og sekretariatet ganske kort. - Hvad kan man klage over til Naturklagenævnet

Program. 14.00-15.00 Nyt fra Naturklagenævnet. - Om Naturklagenævnet og sekretariatet ganske kort. - Hvad kan man klage over til Naturklagenævnet Program 14.00-15.00 Nyt fra Naturklagenævnet - Om Naturklagenævnet og sekretariatet ganske kort - Hvad kan man klage over til Naturklagenævnet - Eksempler på afgørelser om screening og om VVM-redegørelser

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. oktober 2011 J.nr.: NMK-33-00379 Ref.: SSC AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at

Læs mere