Denne guide er omfattet af loven om ophavsret. Du er velkommen til at bruge guiden til personlig brug. Bogen er udarbejdet af:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne guide er omfattet af loven om ophavsret. Du er velkommen til at bruge guiden til personlig brug. Bogen er udarbejdet af:"

Transkript

1

2 Denne guide er omfattet af loven om ophavsret. Du er velkommen til at bruge guiden til personlig brug. Bogen er udarbejdet af: Fysioterapeut & Helbredsmentor Dorte Kildegaard Gynfys.dk Birkelyvej 9, 5792 Årslev Tlf.: Min mission med denne bog er, at give dig, der har udfordringer med kronisk prostatitis, et HÅB om, at kunne mindske eller komme helt af med dine smerter. Jeg kender selv til kroniske smerter pga. bindevævssygdom, og har igennem tiden hjulpet mange både kvinder og mænd i min klinik med kroniske underlivssmerter. Jeg har erfaret, at håbet om at kunne finde en vej ud af kroniske smerter spiller en kæmpe rolle i helbredelsesprocessen. Vi er alle født med en yderst intelligent krop, der er designet til at kunne reparere sig selv. Det kræver dog, at vi vælger, at blive mere bevidste om vores tanker, følelser, stressniveau og livsstil. Jeg har i denne bog samlet en række gode råd til dig der ønsker at tage hul på de forandringer der skal til for at starte den gode cirkel. GOD FORNØJELSE!

3 Om kronisk prostatitis Undersøgelser viser, at op til 10 % af alle mænd oplever at have smerter omkring prostata eller få stillet diagnosen prostatitis på et tidspunkt i deres liv. Der er dog en vis uenighed i de forskellige studier på området og nogle rapporterer helt op til %. Kronisk prostatitis, deles op i to forskellige undergrupper. Kronisk bakteriel prostatitis (5-8%) Kronisk nonbakteriel prostatitis (over 90 %) Kronisk nonbakteriel prostatitis kaldes også for kronisk bækkensmerte syndrom, da mænd med prostatitis ofte har store udfordringer med myofacielle spændinger i bækkenbund og andre muskler i bækkenet. Kronisk bækkensmerte syndrom er en usynlig sygdom, da smertesymptomerne hverken kan ses på et røntgenbillede, på scanninger eller måles i blodet. Lægerne må ofte, efter flere forskellige behandlingsforsøg melde pas, og kan ikke hjælpe mænd med kronisk prostatitis med de værktøjer de har i deres værktøjskasse. Lidelsen kan for nogle være invaliderende og medføre stress, angst og depression.

4 Symptomer på kronisk prostatitis / kronisk bækkensmerte syndrom: Smerter/ubehag ved endetarmen/mellemkødet (ofte provokeret ved at sidde ned) Smerter/ubehag ved testiklerne Smerter eller føleforstyrrelser ved roden/på siden/på spidsen af penis. Lyskesmerter Lænderyg smerter/træthed Smerter/ubehag omkring blæren Ofte tissetrang Smerter ved sædafgang Smerter efter samleje Ubehag/smerter i nederste del af maveregionen Listen af symptomer er ikke fuldkommen og det er meget individuelt hvordan kronisk prostatitis opleves. Smerterne kan ofte flytte sig i bækkenområdet og gøre problemet mere diffust. Ved stressede situationer, er der en tendens til at smerterne bliver værre, ligesom kulde om vinteren nogle gange er en forværrende faktor. Stress og vores følelsesliv kan påvirke spændingen i musklerne, det kender mange i forvejen fra nakke og skuldermuskler, men det gælder også for musklerne i underlivet. Årsagen til smerter i underlivet kan derfor være komplekse og udspringe fra den livssituation du befinder dig i. Det betyder IKKE at dit problem med smerter er psykisk, det er i særdeleshed et fysisk problem, der skal og bør afhjælpes.

5 Hvad er det første du bør gøre, når du oplever uforklarlige underlivssmerter? Du skal kontakte din egen læge, med henblik på en undersøgelse, for at få afkræftet evt. behandlingskrævende sygdomme i underlivet. Du bliver muligvis henvist videre til en speciallæge i urologi. Ofte så er bare frygten for at der kan være en sygdom, en stor faktor for at vedligeholde den onde cirkel. Hvis du får afkræftet alle ideer om sygdom, og får konstateret at det bare er muskelspændinger, så er det første skridt på vejen til færre spændinger og smerter. LANGT de fleste der henvender sig hos lægen med underlivssmerter har muskelspændinger.

6 Hvad er årsagen til at det gør ondt, bare fordi jeg spænder i mine muskler? Når vi konstant går rundt med muskler der er spændt, så kan musklerne ikke få tilført ny ilt, og musklerne kan ikke komme af med affaldsstoffer. Muskler der er fyldt med affaldsstoffer og har iltmangel, de gør ondt. Der ophobes syre i musklerne og det kan give en sviende fornemmelse. 2 helt essentielle måder at skabe en bedre syre - base balance i kroppens muskler er: Dybe vejrtrækninger: Der ophobes CO2 i musklerne når der ikke tilføres ny ilt. Når der er ophobning af CO2 i musklerne bliver miljøet surt. Ved dybe vejtrækninger udskiller vi C02 via udånding og skaber derfor hurtigere et mere neutralt miljø i overspændte muskler ved dybe vejrtrækninger. Drik masser af vand: Vi udskiller også syre igennem urinen, og derfor er nyrerne et super vigtigt organ, som vi skal være opmærksomme på at hjælpe. Det vil sige drik masser af vand, så du kan udskille syre/affaldsstoffer igennem urinen. Når musklerne i underlivet har været i et iltfattigt miljø i et stykke tid, begynder det at skabe iltmangel i hele området, så nervevæv og bindevæv også bliver påvirket.

7 Det føles for mange som en stivhed i hele bækkenregionen, altså en stivhed i hofterne og i lænden. Jo flere smerter vi har, jo mere har vi tendens til at holde os i ro. Mangel på bevægelse kan gøre problemet værre, så det er vigtigt dagligt at bevæge dig, og lave øvelser der fremmer en god blodgennemstrømning i hele bækkenregionen. Hvordan lærer jeg at give slip og slappe af i musklerne? Ja, det er et spørgsmål med mange svar, og hvad der er rigtigt for dig er måske ikke rigtigt for andre. MEN der er nogle helt generelle ting, som du selv kan gå i gang med for at skabe bedre forhold for musklerne i bækkenregionen. Jeg har her lavet et lille program af tiltag og øvelser du kan lave i løbet af dagen for at skabe bedre blodgennemstrømning og dermed bedre iltning af musklerne i underlivet.

8 Gode råd til dig der vil i gang nu! Alle råd er simple, og lige til at gå til. Det betyder ikke, at de ikke kan have en stor effekt. Det er nogle gange de små ændringer, og en ny tankegang der giver den største effekt. VIGTIGT: Alle gode råd i denne bog, skal afprøves med forsigtighed. Det er altid vigtigt at vurdere om en øvelse for eksempel skaber mere smerte eller om den rent faktisk øger velværet, som den er tiltænkt. Du skal derfor mærke efter om øvelserne er gavnlige for dig, eller om de lige nu giver dig flere smerter. Fortsæt ikke med øvelsen hvis du får flere smerter.

9 #1 Vand som det første hver morgen! Start hver morgen med at drikke et stort glas vand på tom mave. Du kan med fordel vride lidt frisk citron ned i vandet, det smager godt og så tilføjer det til den basedannende effekt vandet har på kroppen og dermed også dine muskler. Grunden til at morgenurinen ofte lugter og er meget mørk i farven, er fordi kroppens organer har arbejdet hele natten på at skille sig af med affaldsstoffer. Når du starter med et glas vand hver morgen, så hjælper du kroppen af med alle affaldsstofferne, i stedet for at optage mange af dem i kroppen igen. Drikker du kaffe som det eneste om morgenen, så mangler din krop væske, og optager derfor affaldsstofferne i kroppen igen, da kroppen genbruger væsken, som ellers var ment som affald! Jeg anbefaler at du forsøger at drikke 2 liter rent vand hver dag.

10 # 2 Daglige vejtrækningsøvelser Vi trækker jo alle sammen vejret helt pr. automatik, MEN jeg oplever faktisk en hel del i min klinik, som har svært ved at tage dybe rolige vejrtrækninger, og som ofte trækker vejret helt overfladisk. Vores vejrtrækningsmønster har en kæmpe stor effekt på krop og psyke, og er styrret af stress, angst og spændinger. Dybe vejtrækninger kan have en stor gavnlig indflydelse på vores psykiske tilstand og har som tidligere beskrevet en god effekt på syre-base balancen i musklerne. Tag et valg om, at du flere gange dagligt sætter dig og tager 10 dybe vejrtrækninger. Luk dine øjne, tag en dyb indånding, og tænk på at give slip i dine spændinger, når du ånder ud. Et lille tip, så kan du vælge at gå på toilettet og tage nogle dybe vejtrækning, hvis du oplever at din arbejdssituation ikke tillader, at du kan sidde offentligt og gøre dette. Gør det et par gange om dagen. Når du er hjemme, kan du med fordel lægge dig ned på sofaen eller i sengen, og tage dine dybe vejrtrækninger med fokus på at give slip på spændte muskler. Når du ligger ned, kan du slappe af i alle muskler i kroppen, og det gør øvelsen lidt nemmere, og giver som regel en bedre afspænding. Brug gerne 10 min, med ro omkring dig dagligt til den liggende øvelse.

11 #3 Øvelse 1 Bedestilling! Læg dig på knæ på gulvet, og stræk din vrist på foden, hvis det er muligt. Spred knæene fra hinanden og hold dine fødder nogenlunde samlet. Lad din krop og dit hoved hvile på gulvet, og lad dine arme være strakt over hovedet, hvilene på gulvet. Du skal have følelsen af, at bagenden ligger højere end din krop og dit hoved. Tag dybe vejrtrækninger i denne stilling og forsøg at give slip i dine spændinger ved hver udånding. Hvis du kan slappe af i stillingen og blive i stillingen i nogle minutter er det en rigtig god øvelse, der gavner et bedre kredsløb i underlivsregionen. I denne stilling får din bækkenbundsmuskler også et let stræk, som kan afhjælpe spændt bækkenbund.

12 #4 Øvelse 2 bevæg dine hofter! Hvis alle mænd med kronisk prostatitis dansede salsa, ja så tror jeg vi ville få færre med smertesymptomer;-) Den stivhed som mange oplever, gælder især bevægelser med hofterne. Det kan føles enormt uvant og grænseoverskridende for de fleste når de skal forsøge at bevæge deres hofter, men det er ikke desto mindre en super vigtig øvelse, for at skabe en god blodgennemstrømning i bækkenregionen. Vip hofter fra side til side Hold overkroppen stille imens det er hofterne der arbejder, og vipper opad.

13 Vip hofter frem og tilbage Skub underlivet frem, og når du vipper hoften tilbage skal du stritte med bagdelen bagud. Igen skal du holde overkroppen stille. Lav til sidst cirkler med hofterne Nu skal du kombinere de 2 første øvelser og tegne en cirkel med bækkenet. Gentag øvelsen ved at tegne en cirkel i den modsatte retning. Du kan lave øvelsen stående, men hvis du har en stor træningsbold der hjemme, kan du også lave alle øvelserne på den. Mange syntes faktisk de er lidt nemmere på bolden i starten. Tip: Få en kvinde du kender til at hjælpe dig, med at vise dig denne øvelse. Jeg oplever at mange kvinder har lidt nemmere ved at svinge deres hofter end mænd;-)

14 #5 Varme karbade tilsat Epsomsalt Det lyder måske meget lavpraktisk, men ikke desto mindre så er der rigtig mange mænd med prostatitis der meddeler, at det er smertelindrende at slutte dagen af med et varmt karbad. Så hvis du er så heldig at have adgang til et badekar, så tag endelig og brug det. Jeg foreslår at du tilsætter epsomsalt. Det er ikke en salt som bordsalt, selvom det ligner, men består af magnesium sulfat, fra naturlig kilde. Når du tilsætter epsomsalt til dit badevand, optager du magnesium igennem huden. Magnesium er et mineral der optages bedst igennem huden. Hvis det kribler let på huden de første gange du bruger det, er det fordi du mangler magnesium i kroppen. Magnesium er muskelafslappende og et middel der er rigtigt godt til ømme muskler. Epsomsalt kan købes i helsekostforretninger over hele landet eller bestilles på internettet.

15 Fysioterapeutisk behandlingsforløb til at afhjælpe kronisk prostatitis Hvem er fysioterapeut Dorte Kildegaard? Jeg er færdiguddannet fysioterapeut i 2005 og har en bred efteruddannelse, inden for gynækologisk obstetrisk fysioterapi. I de sidste 8 år har jeg arbejdet med mennesker med underlivsproblemer. Jeg er en engageret fysioterapeut, der har en utrættelig nørdet tilgang til viden om fysioterapi, kost, kosttilskud og stresshåndteringsredskaber der heler, reparerer og genopretter balancen i kroppen. Jeg har i de sidste 2 år arbejdet med mænd der har kronisk prostatitis, og derigennem udviklet en behandlingsform, der hjælper de mænd jeg har arbejdet med, til færre smerter og bedre livskvalitet.

16 Hvilke behandlingstiltag indgår i et behandlingsforløb? Udspænding af bækkenbundens muskler indvendigt. Dette er en af de vigtigste behandlingstiltag der først og fremmest giver lindring til dem som har mange smerter. På trods af behandlingens grænseoverskridende karakter, kan de mænd jeg har haft i behandling tydeligt mærke at det hjælper og derfor er en nødvendig behandling. De er som regel ikke nær så bekymrede for at skulle komme til behandling 2. gang, som det naturligt kan være første gang. Dyb bindevævsmassage og behandling af muskler i hele mave og bækkenregionen, nedre ryg og baller. Dette er en næsten behagelig behandlingsform, som er vigtig for at kortlægge og løsne op for eventuelle spændinger i mave, ryg og balleregion. Det kan dog give ømhed i musklerne i en dag eller to efter behandlingen. Jeg bruger altid tid på at snakke om hvordan krop og psyke hænger sammen, da stress på den ene eller den anden måde vil have en kæmpe indflydelse på kroniske smerter. Jeg hjælper med at finde frem til evt. stresshåndteringsredskaber som passer til dig. Kost og kosttilskud kan vi ikke komme uden om, da kroniske smerter hænger sammen med, at der er en kronisk inflammation i kroppen. Man kan sige at kroppen er kronisk i en irritationstilstand. I den situation har din krop brug for at spise mad der er inflammationsdæmpende og der har kosttilskud også en hel del at skulle have sagt. Øvelser der gavner en god blodgennemstrømning i hele bækkenregionen, har du allerede stiftet bekendtskab med i denne e-bog. Jeg mener helt sikkert at ganske få daglige øvelser er med til at sikre at den gode cirkle bliver holdt i gang. Jeg tilpasser øvelser individuelt, og ikke alle øvelser passer til alle.

17 Hvor lang tid tager det at reducere smerter eller at blive smertefri? Længden af behandlingsforløbet er meget forskelligt fra menneske til menneske, og afhænger efter min erfaring af mange forskellige faktorer. Hvor lang tid du har døjet med smerter, siger ofte noget om hvor hurtigt du kan komme af med smerterne igen. Har du haft problemer i flere år, tager det som regel lidt længere tid, end hvis du har haft smerter i et par måneder. Har du et arbejde hvor du har svært ved at skrue ned, eller er du selvstændig uden mulighed for at skrue ned for tempoet, så kan det være lidt sværere at slippe ud af den onde cirkel, men ikke umuligt! Dem der formår at have et åbent sind i forhold til nye tiltag, er dem som hurtigst og bedst kan hjælpes ud af smerterne For nogle er smertereaktionen så indgroet og automatiseret, at når smerterne dukker op, så sker der det man kalder katastrofe-tænkning. Det vil sige, at bare det at smerterne starter, giver en angst for at de ikke kan gå væk igen, og det får musklerne til yderligere at spænde op. Det er ganske ufrivilligt når det sker, og det kræver hjælp at få brudt den onde cirkel. Ofte så er det trygheden, ved at der er en behandler der kan afhjælpe symptomerne, der skaber muligheden for at få katastrofetankerne på afstand og minimeret. Som du kan læse ovenfor så er der ikke nogen klar opskrift på hvor hurtigt dine symptomer kan afhjælpes, det kan både være simpelt men det kan også være lidt mere kompliceret. Det kræver ofte vedholdenhed, og mange oplever processen som to skridt frem og et tilbage. Der er altså for de fleste tilbagefald med spændinger og smerter, som kræver tålmodighed, og troen på at det vil gå væk igen, samt redskaber til at afhjælpe akutte smerteoplevelser.

18 Søger du mere viden om kronisk prostatitis? Hvis du er typen der er lidt nørdet lige som mig, og godt kan lide at grave lidt dybere for at få forståelse for dine symptomer, så kan jeg varmt anbefale dig at læse bogen: A headache in the pelvis Den er på engelsk og kan købes på amazon.com Bogen er skrevet af dr. Anderson og Dr. Wise, 2 læger der har gjort et kæmpe arbejde for mænd med kronisk prostatitis. Du kan også tjekke deres hjemmeside - som indeholder en hel masse god information om emnet.

19 Ønsker du at få mere hjælp? Husk at dette er en gratis guide, som tilbyder lidt starthjælp til dig, der er mand og har problemer med kroniske underlivssmerter. En udtømmende gennemgang af alle de tiltag du kan gøre for at afhjælpe dine symptomer, er ikke mulig i en kort gratis guide. Hvis du ønsker professionel hjælp til dine symptomer, så skrive en mail til mig på info@dortekildegaard.dk, så finder vi en tid til dig. Du kan også holde øje med nyhedsbrevet, hvor jeg en gang imellem vil sende en mail med gode råd og viden om behandlingsmuligheder. De Venligste Hilsner Dorte Kildegaard

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Øvelsesprogram Til den gynækologiske patient

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Øvelsesprogram Til den gynækologiske patient Operation i underlivet Dette hæfte er til dig, der er opereret i underlivet. Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig så hurtigt som muligt. Hovedformålet med bevægelse er at undgå komplikationer

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet Patientvejledning Træningsprogram ved smerter i underlivet Smerter og spændinger i underlivet er et stort problem for mange kvinder. Det kan der være mange årsager til, og det er vigtigt at få klarlagt

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

AquaMama. Vandtræning for gravide

AquaMama. Vandtræning for gravide AquaMama Vandtræning for gravide AquaMama AquaMama er seks effektive øvelser, der holder dig i form, mens maven vokser. Øvelserne er udviklet af Gigtforeningen i samarbejde med Rigshospitalets specialister.

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut

V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut Gynækologisk Obstetrisk Fysioterapi V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut Hvem er jeg? Færdiguddannet fysioterapeut 2005 Har mand og 2 børn på 3 og 6 år Har en lille GynObs Klinik i Højby Sundhedscenter

Læs mere

Ondt. i ryggen? Dit liv

Ondt. i ryggen? Dit liv Sundhed Livs store serie om sundhed Dit sunde liv Hver måned går vi i dybden med din sundhed: marts: underlivet april: overgangsalderen maj: hold vægten i balance juni: solen og din hud juli: pas på hjertet

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps

Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps Patientinformation Øvelsesprogram til patienter efter pladsskabende rygoperation eller diskusprolaps - Dekompression eller Diskusprolaps www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Denne pjece indeholder øvelsesprogram

Læs mere

Øvelser for sengeliggende gravide patienter

Øvelser for sengeliggende gravide patienter Du er gravid og skal være sengeliggende. Det er dog vigtigt for din krop, at muskulaturen bevæges dagligt. Du har derfor fået udleveret denne pjece med øvelser, som kan gøre det mere behageligt for dig

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Øvelser for gravide i vand

Øvelser for gravide i vand Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide i vand Patientinformation www.koldingsygehus.dk I løbet af graviditeten er det vigtigt, at du holder dig i god form. Det er en god idé at træne 1

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen.

Øvelserne er gode som forebyggelse af rygproblemer samt vedligeholde af den sunde ryg. Husk at opsøge din behandler, hvis du har smerter i ryggen. Øvelser 5 effektive øvelser for mave og ryg - helt uden redskaber 18-07-2007 kl. 23:12 af Lotte Paarup Herunder har vi samlet 5 effektive øvelser, som styrker og stabiliserer rygsøjlen. Øvelserne kræver

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Hvad kan du opnå med fysioterapi?

Hvad kan du opnå med fysioterapi? Hvad kan du opnå med fysioterapi? Kontrol over smerte med positive tanker Bedst mulige funktion og øget livskvalitet Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri Fysioterapi PTF5 Psykoeducation Dansk Ark

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien

Patientinformation. Genoptræning efter fødsel. Fysioterapien Patientinformation Genoptræning efter fødsel Fysioterapien Indhold Efter fødslen... side 4 Bækkenbunden... side 5 Knibeøvelser... side 6 Knib inden belastninger... side 7 Målet med bækkenbundstræningen...

Læs mere

Krop og psyke // AF JO BRAND > FOTO: PR OG ISTOCK PSYKOLOGI 06/2018

Krop og psyke // AF JO BRAND > FOTO: PR OG ISTOCK PSYKOLOGI 06/2018 Krop og psyke // AF JO BRAND > FOTO: PR OG ISTOCK 26 Åndedrættet V EJ EN T I L S U N D H ED O G I N D S I GT Vi tænker sjældent over vores åndedræt, og det er synd, for det fortæller os, hvordan vi har

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb

Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Bevægelse og motion - inspirationsøvelser til kredsløb Tidsgruppe 0 10 minutter: Hofteløft En god øvelse der træner både baglår, baller og det nederste af ryggen. Øvelsen bruges til at træne forskellige

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Information til patienter med stabilt brud i ryggen.

Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Information til patienter med stabilt brud i ryggen. Ved spørgsmål rettes henvendelse til: Ergoterapien tlf. 96 17 61 35 Fysioterapien tlf. 96 17 61 45 Efter et stabilt brud på rygsøjlen, tilpasser bandagisten

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Patientvejledning Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Mange, der

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale

TRÆNING I EGET HJEM. *Bonusmateriale TRÆNING I EGET HJEM *Bonusmateriale MED TRÆNINGSPROGRAM Sammen med din ketodiæt kan du øge dit vægttab (og velvære!) med lidt træning. Denne e-bog er en kort bog om træning hjemmet, som er en god og nem

Læs mere

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og Sov godt Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og faktorer i det omgivende miljø. Undersøgelser

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Mindfulness Practitioner

Mindfulness Practitioner at forene betyder at forene. Foreningen opstår mellem krop, sind og ånd. Og vi opnår det, når vi retter vores opmærksomhed mod bevægelsen i kroppen og mod oplevelsen i kroppen. Ved at holde fokus på åndedrættet,

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Øvelsesprogram til den kirurgiske patient

Øvelsesprogram til den kirurgiske patient Indledning Dette hæfte er til dig, der er opereret i maven. Du vil blive instrueret i hvilke øvelser du skal lave. Fysioterapeuten vil angive hvilke øvelser samt hvor mange gentagelser du skal lave. Er

Læs mere

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde

SMERTER OG NEDSLIDNING. Øvelser tungt fysisk arbejde SMERTER OG NEDSLIDNING Øvelser tungt fysisk arbejde Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv. Vi arbejder på tværs af kommunens syv forvaltninger, hvor

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet

Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet Information og øvelser til kvinder, der har fået fjernet en knude i brystet EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, der har fået fjernet en knude i brystet. Heri finder du information, råd og øvelser,

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - bækkenbund. Blære- og bækkenbunds træning

Patientvejledning. Træningsprogram - bækkenbund. Blære- og bækkenbunds træning Patientvejledning Træningsprogram - bækkenbund Blære- og bækkenbunds træning Bækkenbunden er den muskelgruppe der lukker bækkenet nedadtil. Mandens bækkenbund er mindre end kvindens, da mandens bækken

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN GODE RÅD

VÆR OPMÆRKSOM PÅ KONTAKT OG MERE VIDEN GODE RÅD Du er gravid og skal være sengeliggende. Alligevel er det vigtigt for din krop og psyke at være fysisk aktiv, også selvom det bliver i reduceret omfang. Når du er fysisk aktiv forebygger du: tab af muskel-

Læs mere

Øvelsesprogram til brystopererede

Øvelsesprogram til brystopererede Øvelsesprogram til brystopererede Regionshospitalet Randers Fysioterapien Hensigten med denne pjece er at give oplysninger og råd, som kan bidrage til at mindske gener efter brystoperationen. Efter en

Læs mere

Muskelspændinger i underlivet

Muskelspændinger i underlivet Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Muskelspændinger i underlivet Patientinformation www.koldingsygehus.dk Ligesom du kan få hovedpine af at spænde i nakke- og skuldermuskler, kan du få underlivssmerter

Læs mere

Slip af med hovedpinen

Slip af med hovedpinen Slip af med hovedpinen Stort set alle danskere oplever at have hovedpine en gang imellem. Men der er faktisk noget, du selv kan gøre for at slippe af med den. Blandt andet kan for mange hovedpinepiller

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med væv fra maven (DIEP-lap) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst og skal nu i gang med genoptræningen. I denne pjece finder du vores anvisninger til,

Læs mere

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre

smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre 18 smerter I ryg, bækken, nakke og skuldre Smerter i ryg og bækken er den hyppigste årsag til sygefravær blandt gravide kvinder og bækkenløsning i graviditeten koster det danske samfund 300.000 sygedage

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Fladere mave på 7 dage

Fladere mave på 7 dage Fladere mave på 7 dage følg nedenstående i 7 dage og du kan ikke undgå at have en smallere talje bagefter. - Spis proteiner til alle måltider; æg, fisk, kylling, kalkun, svinekød, oksekød osv. Spis 500-600

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk

Øvelser med elastik. www.fysiovel.dk Øvelser med elastik Lig på ryggen med bøjede knæ, hoftebredde afstand mellem fødderne og elastikken over lysken. Tag fat om elastikken i hver side ud for hofterne, løft overkroppen og stræk begge arme

Læs mere

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik

Patientinformation. Hospitalsenheden Horsens Terapiafdelingen. Træningsprogram efter hoftealloplastik Generel information Det er vigtigt, at du hele tiden tager hensyn til smerter i forbindelse med træning og dagligdags aktiviteter. Dvs. du må gerne mærke ømhed og let smerte under træningen, men ikke opleve

Læs mere

Langvarige rygsmerter

Langvarige rygsmerter Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Langvarige rygsmerter 2 www.krop-fysik.dk Langvarige rygsmerter Smerter i ryggen er noget de fleste mennesker oplever i løbet af deres liv. Som regel forsvinder

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter HemiCAP operation

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter HemiCAP operation Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter HemiCAP operation Dette træningsprogram vejleder dig i forhold til hvad du kan gøre, når du kommer hjem og indtil du starter i et træningsforløb

Læs mere

Nederste del af ryggen Stræk

Nederste del af ryggen Stræk Stretching fitnessfaq.info Nederste del af ryggen Stræk Denne øvelse er designet til at forbedre fleksibilitet og fremme afslapning. Lig på ryggen med benene udvidet og dine arme på dine sider. Træk vejret

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation

Sådan træner du i bassin efter fitboneoperation Bassintræning i varmtvandsbassin: har smertedæmpende effekt gør svære bevægelser lettere har en afslappende effekt udnytter vandmodstanden reducerer din kropsvægt på grund af opdriften giver dig en øget

Læs mere

Har du smerter! Den officielle definition på smerter er ifølge IASP International Association for the Study of Pain:

Har du smerter! Den officielle definition på smerter er ifølge IASP International Association for the Study of Pain: Har du smerter! Disse informationer om smerter er inspireret af en temadag om smerter afholdt af Gigtforeningen, samt fra info-aftener med GynObs fysioterapeut Laila Breum for medlemmer af Endometriose

Læs mere

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips:

Få det bedste ud af dine 3 V.O.K.S-dage med disse tips: For en bedre syre-base-balance som er godt for: Vægt Energi Afgiftning Ledsmerter Immunforsvaret Styrke og smidighed Med en enkelt viden om syre-base balancen i krop og syre-base værdier i kosten, kan

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund

Mestringsteknikker og - værktøjer II. Fysioterapeut Janni Langelund Mestringsteknikker og - værktøjer II Fysioterapeut Janni Langelund Åndedrættet En lille åndedrætsøvelse Vi skal tælle vejrtrækninger 30 sekunder Tæl på enten en udånding eller indånding Når i er færdige,

Læs mere

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE Hvordan kan dette være interessant/relevant for dig? Jo - hvis du f.eks. har problemer med: Ødemer/Væskeophobninger og andre hævelser Hudproblemer,

Læs mere

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Bækkenbunden

Danske Fysioterapeuter. www.krop&fysik.dk. Bækkenbunden Danske Fysioterapeuter www.krop&fysik.dk Bækkenbunden 2 www.krop-fysik.dk Svært ved at holde tæt? Næsten hver 10. dansker (op mod 450.000) er inkontinent, dvs. kan i større eller mindre grad ikke holde

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapien 2015 Psykiatrisk Center Nordsjælland Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Om pjecen I denne pjece kan du læse om, hvad der sker i kroppen, når du får angst,

Læs mere

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen

Rigshospitalet. Træningsprogram når du ligger i sengen Rigshospitalet Træningsprogram når du ligger i sengen 2 Træningsprogram når du ligger i sengen Dette program er udarbejdet til dig, som er sengeliggende. Det består af otte øvelser, der træner de store

Læs mere

Information og øvelser til kvinder med ekspander

Information og øvelser til kvinder med ekspander Information og øvelser til kvinder med ekspander 1 EFTER DIN OPERATION Denne pjece er til dig, som i forbindelse med din operation for brystkræft har fået foretaget en primær rekonstruktion med ekspander.

Læs mere

Aerial Sådan slynger du dig smidig

Aerial Sådan slynger du dig smidig F AONTEI B M OLNA D Aerial Sådan slynger du dig smidig Din krøllede krop folder sig ud efter en lang dag på kontoret, hvor stillesiddende arbejde skaber spændinger i muskulaturen og en sammenfalden rygsøjle.

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse.

Patientinformation. TRIN 1 Øvelserne i Trin 1 udføres 1-2 gange dagligt af ca. 15 gentagelser, medmindre andet er anført under den enkelte øvelse. Generel information Øvelsesprogrammet består af 3 Trin. Start med øvelserne i Trin 1 og gå først til næste Trin i øvelsesprogrammet, når du kan udføre øvelserne uden, at du oplever forværring af smerter

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100

Museskader. Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 Museskader Hvad kan du gøre for at undgå dem? Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Hvad kan du gøre for at undgå museskader? Museskader

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Patientvejledning September 2013 Indledning Strålebehandling kan påvirke vævet i underhud og muskler, så det bliver fortykket

Læs mere

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 1. BRUG KLIPPESTOLEN SÅ OFTE DU KAN De få sekunder du sparer på at stå fremadbøjet i stedet for at trække klippestolen i den rette

Læs mere