Denne guide er omfattet af loven om ophavsret. Du er velkommen til at bruge guiden til personlig brug. Bogen er udarbejdet af:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne guide er omfattet af loven om ophavsret. Du er velkommen til at bruge guiden til personlig brug. Bogen er udarbejdet af:"

Transkript

1

2 Denne guide er omfattet af loven om ophavsret. Du er velkommen til at bruge guiden til personlig brug. Bogen er udarbejdet af: Fysioterapeut & Helbredsmentor Dorte Kildegaard Gynfys.dk Birkelyvej 9, 5792 Årslev Tlf.: Min mission med denne bog er, at give dig, der har udfordringer med kronisk prostatitis, et HÅB om, at kunne mindske eller komme helt af med dine smerter. Jeg kender selv til kroniske smerter pga. bindevævssygdom, og har igennem tiden hjulpet mange både kvinder og mænd i min klinik med kroniske underlivssmerter. Jeg har erfaret, at håbet om at kunne finde en vej ud af kroniske smerter spiller en kæmpe rolle i helbredelsesprocessen. Vi er alle født med en yderst intelligent krop, der er designet til at kunne reparere sig selv. Det kræver dog, at vi vælger, at blive mere bevidste om vores tanker, følelser, stressniveau og livsstil. Jeg har i denne bog samlet en række gode råd til dig der ønsker at tage hul på de forandringer der skal til for at starte den gode cirkel. GOD FORNØJELSE!

3 Om kronisk prostatitis Undersøgelser viser, at op til 10 % af alle mænd oplever at have smerter omkring prostata eller få stillet diagnosen prostatitis på et tidspunkt i deres liv. Der er dog en vis uenighed i de forskellige studier på området og nogle rapporterer helt op til %. Kronisk prostatitis, deles op i to forskellige undergrupper. Kronisk bakteriel prostatitis (5-8%) Kronisk nonbakteriel prostatitis (over 90 %) Kronisk nonbakteriel prostatitis kaldes også for kronisk bækkensmerte syndrom, da mænd med prostatitis ofte har store udfordringer med myofacielle spændinger i bækkenbund og andre muskler i bækkenet. Kronisk bækkensmerte syndrom er en usynlig sygdom, da smertesymptomerne hverken kan ses på et røntgenbillede, på scanninger eller måles i blodet. Lægerne må ofte, efter flere forskellige behandlingsforsøg melde pas, og kan ikke hjælpe mænd med kronisk prostatitis med de værktøjer de har i deres værktøjskasse. Lidelsen kan for nogle være invaliderende og medføre stress, angst og depression.

4 Symptomer på kronisk prostatitis / kronisk bækkensmerte syndrom: Smerter/ubehag ved endetarmen/mellemkødet (ofte provokeret ved at sidde ned) Smerter/ubehag ved testiklerne Smerter eller føleforstyrrelser ved roden/på siden/på spidsen af penis. Lyskesmerter Lænderyg smerter/træthed Smerter/ubehag omkring blæren Ofte tissetrang Smerter ved sædafgang Smerter efter samleje Ubehag/smerter i nederste del af maveregionen Listen af symptomer er ikke fuldkommen og det er meget individuelt hvordan kronisk prostatitis opleves. Smerterne kan ofte flytte sig i bækkenområdet og gøre problemet mere diffust. Ved stressede situationer, er der en tendens til at smerterne bliver værre, ligesom kulde om vinteren nogle gange er en forværrende faktor. Stress og vores følelsesliv kan påvirke spændingen i musklerne, det kender mange i forvejen fra nakke og skuldermuskler, men det gælder også for musklerne i underlivet. Årsagen til smerter i underlivet kan derfor være komplekse og udspringe fra den livssituation du befinder dig i. Det betyder IKKE at dit problem med smerter er psykisk, det er i særdeleshed et fysisk problem, der skal og bør afhjælpes.

5 Hvad er det første du bør gøre, når du oplever uforklarlige underlivssmerter? Du skal kontakte din egen læge, med henblik på en undersøgelse, for at få afkræftet evt. behandlingskrævende sygdomme i underlivet. Du bliver muligvis henvist videre til en speciallæge i urologi. Ofte så er bare frygten for at der kan være en sygdom, en stor faktor for at vedligeholde den onde cirkel. Hvis du får afkræftet alle ideer om sygdom, og får konstateret at det bare er muskelspændinger, så er det første skridt på vejen til færre spændinger og smerter. LANGT de fleste der henvender sig hos lægen med underlivssmerter har muskelspændinger.

6 Hvad er årsagen til at det gør ondt, bare fordi jeg spænder i mine muskler? Når vi konstant går rundt med muskler der er spændt, så kan musklerne ikke få tilført ny ilt, og musklerne kan ikke komme af med affaldsstoffer. Muskler der er fyldt med affaldsstoffer og har iltmangel, de gør ondt. Der ophobes syre i musklerne og det kan give en sviende fornemmelse. 2 helt essentielle måder at skabe en bedre syre - base balance i kroppens muskler er: Dybe vejrtrækninger: Der ophobes CO2 i musklerne når der ikke tilføres ny ilt. Når der er ophobning af CO2 i musklerne bliver miljøet surt. Ved dybe vejtrækninger udskiller vi C02 via udånding og skaber derfor hurtigere et mere neutralt miljø i overspændte muskler ved dybe vejrtrækninger. Drik masser af vand: Vi udskiller også syre igennem urinen, og derfor er nyrerne et super vigtigt organ, som vi skal være opmærksomme på at hjælpe. Det vil sige drik masser af vand, så du kan udskille syre/affaldsstoffer igennem urinen. Når musklerne i underlivet har været i et iltfattigt miljø i et stykke tid, begynder det at skabe iltmangel i hele området, så nervevæv og bindevæv også bliver påvirket.

7 Det føles for mange som en stivhed i hele bækkenregionen, altså en stivhed i hofterne og i lænden. Jo flere smerter vi har, jo mere har vi tendens til at holde os i ro. Mangel på bevægelse kan gøre problemet værre, så det er vigtigt dagligt at bevæge dig, og lave øvelser der fremmer en god blodgennemstrømning i hele bækkenregionen. Hvordan lærer jeg at give slip og slappe af i musklerne? Ja, det er et spørgsmål med mange svar, og hvad der er rigtigt for dig er måske ikke rigtigt for andre. MEN der er nogle helt generelle ting, som du selv kan gå i gang med for at skabe bedre forhold for musklerne i bækkenregionen. Jeg har her lavet et lille program af tiltag og øvelser du kan lave i løbet af dagen for at skabe bedre blodgennemstrømning og dermed bedre iltning af musklerne i underlivet.

8 Gode råd til dig der vil i gang nu! Alle råd er simple, og lige til at gå til. Det betyder ikke, at de ikke kan have en stor effekt. Det er nogle gange de små ændringer, og en ny tankegang der giver den største effekt. VIGTIGT: Alle gode råd i denne bog, skal afprøves med forsigtighed. Det er altid vigtigt at vurdere om en øvelse for eksempel skaber mere smerte eller om den rent faktisk øger velværet, som den er tiltænkt. Du skal derfor mærke efter om øvelserne er gavnlige for dig, eller om de lige nu giver dig flere smerter. Fortsæt ikke med øvelsen hvis du får flere smerter.

9 #1 Vand som det første hver morgen! Start hver morgen med at drikke et stort glas vand på tom mave. Du kan med fordel vride lidt frisk citron ned i vandet, det smager godt og så tilføjer det til den basedannende effekt vandet har på kroppen og dermed også dine muskler. Grunden til at morgenurinen ofte lugter og er meget mørk i farven, er fordi kroppens organer har arbejdet hele natten på at skille sig af med affaldsstoffer. Når du starter med et glas vand hver morgen, så hjælper du kroppen af med alle affaldsstofferne, i stedet for at optage mange af dem i kroppen igen. Drikker du kaffe som det eneste om morgenen, så mangler din krop væske, og optager derfor affaldsstofferne i kroppen igen, da kroppen genbruger væsken, som ellers var ment som affald! Jeg anbefaler at du forsøger at drikke 2 liter rent vand hver dag.

10 # 2 Daglige vejtrækningsøvelser Vi trækker jo alle sammen vejret helt pr. automatik, MEN jeg oplever faktisk en hel del i min klinik, som har svært ved at tage dybe rolige vejrtrækninger, og som ofte trækker vejret helt overfladisk. Vores vejrtrækningsmønster har en kæmpe stor effekt på krop og psyke, og er styrret af stress, angst og spændinger. Dybe vejtrækninger kan have en stor gavnlig indflydelse på vores psykiske tilstand og har som tidligere beskrevet en god effekt på syre-base balancen i musklerne. Tag et valg om, at du flere gange dagligt sætter dig og tager 10 dybe vejrtrækninger. Luk dine øjne, tag en dyb indånding, og tænk på at give slip i dine spændinger, når du ånder ud. Et lille tip, så kan du vælge at gå på toilettet og tage nogle dybe vejtrækning, hvis du oplever at din arbejdssituation ikke tillader, at du kan sidde offentligt og gøre dette. Gør det et par gange om dagen. Når du er hjemme, kan du med fordel lægge dig ned på sofaen eller i sengen, og tage dine dybe vejrtrækninger med fokus på at give slip på spændte muskler. Når du ligger ned, kan du slappe af i alle muskler i kroppen, og det gør øvelsen lidt nemmere, og giver som regel en bedre afspænding. Brug gerne 10 min, med ro omkring dig dagligt til den liggende øvelse.

11 #3 Øvelse 1 Bedestilling! Læg dig på knæ på gulvet, og stræk din vrist på foden, hvis det er muligt. Spred knæene fra hinanden og hold dine fødder nogenlunde samlet. Lad din krop og dit hoved hvile på gulvet, og lad dine arme være strakt over hovedet, hvilene på gulvet. Du skal have følelsen af, at bagenden ligger højere end din krop og dit hoved. Tag dybe vejrtrækninger i denne stilling og forsøg at give slip i dine spændinger ved hver udånding. Hvis du kan slappe af i stillingen og blive i stillingen i nogle minutter er det en rigtig god øvelse, der gavner et bedre kredsløb i underlivsregionen. I denne stilling får din bækkenbundsmuskler også et let stræk, som kan afhjælpe spændt bækkenbund.

12 #4 Øvelse 2 bevæg dine hofter! Hvis alle mænd med kronisk prostatitis dansede salsa, ja så tror jeg vi ville få færre med smertesymptomer;-) Den stivhed som mange oplever, gælder især bevægelser med hofterne. Det kan føles enormt uvant og grænseoverskridende for de fleste når de skal forsøge at bevæge deres hofter, men det er ikke desto mindre en super vigtig øvelse, for at skabe en god blodgennemstrømning i bækkenregionen. Vip hofter fra side til side Hold overkroppen stille imens det er hofterne der arbejder, og vipper opad.

13 Vip hofter frem og tilbage Skub underlivet frem, og når du vipper hoften tilbage skal du stritte med bagdelen bagud. Igen skal du holde overkroppen stille. Lav til sidst cirkler med hofterne Nu skal du kombinere de 2 første øvelser og tegne en cirkel med bækkenet. Gentag øvelsen ved at tegne en cirkel i den modsatte retning. Du kan lave øvelsen stående, men hvis du har en stor træningsbold der hjemme, kan du også lave alle øvelserne på den. Mange syntes faktisk de er lidt nemmere på bolden i starten. Tip: Få en kvinde du kender til at hjælpe dig, med at vise dig denne øvelse. Jeg oplever at mange kvinder har lidt nemmere ved at svinge deres hofter end mænd;-)

14 #5 Varme karbade tilsat Epsomsalt Det lyder måske meget lavpraktisk, men ikke desto mindre så er der rigtig mange mænd med prostatitis der meddeler, at det er smertelindrende at slutte dagen af med et varmt karbad. Så hvis du er så heldig at have adgang til et badekar, så tag endelig og brug det. Jeg foreslår at du tilsætter epsomsalt. Det er ikke en salt som bordsalt, selvom det ligner, men består af magnesium sulfat, fra naturlig kilde. Når du tilsætter epsomsalt til dit badevand, optager du magnesium igennem huden. Magnesium er et mineral der optages bedst igennem huden. Hvis det kribler let på huden de første gange du bruger det, er det fordi du mangler magnesium i kroppen. Magnesium er muskelafslappende og et middel der er rigtigt godt til ømme muskler. Epsomsalt kan købes i helsekostforretninger over hele landet eller bestilles på internettet.

15 Fysioterapeutisk behandlingsforløb til at afhjælpe kronisk prostatitis Hvem er fysioterapeut Dorte Kildegaard? Jeg er færdiguddannet fysioterapeut i 2005 og har en bred efteruddannelse, inden for gynækologisk obstetrisk fysioterapi. I de sidste 8 år har jeg arbejdet med mennesker med underlivsproblemer. Jeg er en engageret fysioterapeut, der har en utrættelig nørdet tilgang til viden om fysioterapi, kost, kosttilskud og stresshåndteringsredskaber der heler, reparerer og genopretter balancen i kroppen. Jeg har i de sidste 2 år arbejdet med mænd der har kronisk prostatitis, og derigennem udviklet en behandlingsform, der hjælper de mænd jeg har arbejdet med, til færre smerter og bedre livskvalitet.

16 Hvilke behandlingstiltag indgår i et behandlingsforløb? Udspænding af bækkenbundens muskler indvendigt. Dette er en af de vigtigste behandlingstiltag der først og fremmest giver lindring til dem som har mange smerter. På trods af behandlingens grænseoverskridende karakter, kan de mænd jeg har haft i behandling tydeligt mærke at det hjælper og derfor er en nødvendig behandling. De er som regel ikke nær så bekymrede for at skulle komme til behandling 2. gang, som det naturligt kan være første gang. Dyb bindevævsmassage og behandling af muskler i hele mave og bækkenregionen, nedre ryg og baller. Dette er en næsten behagelig behandlingsform, som er vigtig for at kortlægge og løsne op for eventuelle spændinger i mave, ryg og balleregion. Det kan dog give ømhed i musklerne i en dag eller to efter behandlingen. Jeg bruger altid tid på at snakke om hvordan krop og psyke hænger sammen, da stress på den ene eller den anden måde vil have en kæmpe indflydelse på kroniske smerter. Jeg hjælper med at finde frem til evt. stresshåndteringsredskaber som passer til dig. Kost og kosttilskud kan vi ikke komme uden om, da kroniske smerter hænger sammen med, at der er en kronisk inflammation i kroppen. Man kan sige at kroppen er kronisk i en irritationstilstand. I den situation har din krop brug for at spise mad der er inflammationsdæmpende og der har kosttilskud også en hel del at skulle have sagt. Øvelser der gavner en god blodgennemstrømning i hele bækkenregionen, har du allerede stiftet bekendtskab med i denne e-bog. Jeg mener helt sikkert at ganske få daglige øvelser er med til at sikre at den gode cirkle bliver holdt i gang. Jeg tilpasser øvelser individuelt, og ikke alle øvelser passer til alle.

17 Hvor lang tid tager det at reducere smerter eller at blive smertefri? Længden af behandlingsforløbet er meget forskelligt fra menneske til menneske, og afhænger efter min erfaring af mange forskellige faktorer. Hvor lang tid du har døjet med smerter, siger ofte noget om hvor hurtigt du kan komme af med smerterne igen. Har du haft problemer i flere år, tager det som regel lidt længere tid, end hvis du har haft smerter i et par måneder. Har du et arbejde hvor du har svært ved at skrue ned, eller er du selvstændig uden mulighed for at skrue ned for tempoet, så kan det være lidt sværere at slippe ud af den onde cirkel, men ikke umuligt! Dem der formår at have et åbent sind i forhold til nye tiltag, er dem som hurtigst og bedst kan hjælpes ud af smerterne For nogle er smertereaktionen så indgroet og automatiseret, at når smerterne dukker op, så sker der det man kalder katastrofe-tænkning. Det vil sige, at bare det at smerterne starter, giver en angst for at de ikke kan gå væk igen, og det får musklerne til yderligere at spænde op. Det er ganske ufrivilligt når det sker, og det kræver hjælp at få brudt den onde cirkel. Ofte så er det trygheden, ved at der er en behandler der kan afhjælpe symptomerne, der skaber muligheden for at få katastrofetankerne på afstand og minimeret. Som du kan læse ovenfor så er der ikke nogen klar opskrift på hvor hurtigt dine symptomer kan afhjælpes, det kan både være simpelt men det kan også være lidt mere kompliceret. Det kræver ofte vedholdenhed, og mange oplever processen som to skridt frem og et tilbage. Der er altså for de fleste tilbagefald med spændinger og smerter, som kræver tålmodighed, og troen på at det vil gå væk igen, samt redskaber til at afhjælpe akutte smerteoplevelser.

18 Søger du mere viden om kronisk prostatitis? Hvis du er typen der er lidt nørdet lige som mig, og godt kan lide at grave lidt dybere for at få forståelse for dine symptomer, så kan jeg varmt anbefale dig at læse bogen: A headache in the pelvis Den er på engelsk og kan købes på amazon.com Bogen er skrevet af dr. Anderson og Dr. Wise, 2 læger der har gjort et kæmpe arbejde for mænd med kronisk prostatitis. Du kan også tjekke deres hjemmeside - som indeholder en hel masse god information om emnet.

19 Ønsker du at få mere hjælp? Husk at dette er en gratis guide, som tilbyder lidt starthjælp til dig, der er mand og har problemer med kroniske underlivssmerter. En udtømmende gennemgang af alle de tiltag du kan gøre for at afhjælpe dine symptomer, er ikke mulig i en kort gratis guide. Hvis du ønsker professionel hjælp til dine symptomer, så skrive en mail til mig på så finder vi en tid til dig. Du kan også holde øje med nyhedsbrevet, hvor jeg en gang imellem vil sende en mail med gode råd og viden om behandlingsmuligheder. De Venligste Hilsner Dorte Kildegaard

Den store træningsbold

Den store træningsbold Den store træningsbold - træn hele kroppen Af Mette Mølgaard og Lotte Paarup DEN INTELLIGENTE KROP - en sund livsstil i udvikling Kært barn har mange navne Den store træningsbold er kommet for at blive,

Læs mere

Sov godt. Af Anne Søvang. Juni 2012. www.annesoevang.dk

Sov godt. Af Anne Søvang. Juni 2012. www.annesoevang.dk Sov godt Af Anne Søvang Juni 2012 www.annesoevang.dk Copyright 2012 1 Søvn er vigtig. En god søvn hjælper kroppen med at regenerere og forny sig. Så kan føle os veludhvilede og er klar til den nye dag,

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Om afstresning fokus på kroppen

Om afstresning fokus på kroppen Om afstresning fokus på kroppen Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter jeg fokus på

Læs mere

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter

Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Sådan forebygger og behandler du rygsmerter Hver anden dansker lider af rygsmerter, og det koster samfundet milliarder af kroner. Der er derfor mange gode grunde til at bekæmpe de ubehagelige smerter.

Læs mere

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk RAFFINADERIET.DK stress - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred Håndbog om stress Anshv. redaktør: Direktør Else-Marie Stilling Tekst: Marie Gjerum,

Læs mere

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning

At leve med åndenød. Patientvejledning. Onkologisk Afdeling D. Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende have glæde af denne patientvejledning Patientvejledning Denne pjece handler om de spørgsmål og problemer, der ofte melder sig, når man har fået åndenød At leve med åndenød Onkologisk Afdeling D Hvis du har åndenød, kan du og dine pårørende

Læs mere

Vejen til indre ro. Meditation med kropsscanning

Vejen til indre ro. Meditation med kropsscanning Vejen til indre ro Der findes mange måder at meditere på. Jeg præsenterer her fire former, som alle er lette at gå til og hver varer 12 minutter. Kropsscanning er den mest enkle og derfor god at starte

Læs mere

Pas godt på dig selv. Du skal holde længe

Pas godt på dig selv. Du skal holde længe Pas godt på dig selv. Du skal holde længe 1 INDHOLD Kroppens udfordringer s. 6 Hvor er det typisk, det går galt? s. 8 Forebyggelse s. 14 10 gør kroppen glad-tricks s. 14 Forebyg skader derhjemme s. 18

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Gode råd til uddannelse og arbejde. Gravid med leddegigt. 9veje til et godt sexliv. Leddegigten skal ikke definere mig MED LEDDEGIGT

Gode råd til uddannelse og arbejde. Gravid med leddegigt. 9veje til et godt sexliv. Leddegigten skal ikke definere mig MED LEDDEGIGT Leddegigten skal ikke definere mig MED LEDDEGIGT Gode råd til uddannelse og arbejde Gravid med leddegigt 9veje til et godt sexliv Motion Sundhed Ferie Behandling Smertelindring Det sociale liv Parforhold

Læs mere

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Indledning Hvorfor er det, at jeg har skrevet denne bog? Der findes så mange andre bøger, der handler om stress og om at få

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 KAN MAN TRÆNE MAVEN FLAD? Ja, det kan du eller i hvert fald kan du træne den fladere, hvis den er for stor. Om den bliver helt flad,

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Sådan håndterer jeg stress

Sådan håndterer jeg stress EN INFORMATIONS- FOLDER Fredericia Kommunes Sundhedsguide Sådan håndterer jeg stress 1 Baggrund I Fredericia Kommune vil vi gerne hjælpe dig til et sundere liv og et bedre helbred. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Mindfulness Af cand.mag. i filosofi. og exam.yogalærer Simon Krohn leder og underviser hos Mindyourself, www.mindyourself.dk.

Mindfulness Af cand.mag. i filosofi. og exam.yogalærer Simon Krohn leder og underviser hos Mindyourself, www.mindyourself.dk. Mindfulness Af cand.mag. i filosofi. og exam.yogalærer Simon Krohn leder og underviser hos Mindyourself, www.mindyourself.dk. Indledning Evnen til at være helt tilstede i nuet er noget, som flere og flere

Læs mere

Hvad giver mest ro i kroppen? VI TESTER 3 PUSTERUM I HVERDAGEN

Hvad giver mest ro i kroppen? VI TESTER 3 PUSTERUM I HVERDAGEN Selvom Caroline altid har dyrket meget sport, har hun aldrig før prøvet yoga. VI TESTER 3 PUSTERUM I HVERDAGEN Hvad giver mest ro i kroppen? Hvis du aldrig stopper op, kan stress og jag pludselig udvikle

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Supplerende arbejdsmappe

Supplerende arbejdsmappe "Indsigt der forandrer" Supplerende arbejdsmappe til øvelserne på CD'en "Indre Ro & Balance" Guidede Mindfulness øvelser af Martin Kirkevang www.staytrue.dk Dette materiale er en samling af teori og støttemateriale

Læs mere

TEMA: RYTTERENS OPSTILLING FOTO: ARND BRONKHORST

TEMA: RYTTERENS OPSTILLING FOTO: ARND BRONKHORST FOTO: ARND BRONKHORST 20 MAGASINET HEST 12 2009 TEKST: METTE BOAS De færreste ryttere er klar over, hvor stor betydning deres opstilling har for deres ridning. Hesten kommer til at betale i sidste ende,

Læs mere

Effektiv. løbetræning med

Effektiv. løbetræning med Effektiv løbetræning med Kom godt i gang med løb Vil du gerne i gang med en fleksibel og effektiv motionsform, der ikke kræver meget andet end et par løbesko og vijestyrke? Løb er en fantastisk populær

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen OmTanke Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen For nogen tid siden snakkede jeg med en teenager og spurgte ham: Hvad er tanker? Efter nogle sekunder, lyste han op i et stort smil og sagde: Jeg

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Alle rettigheder forbeholdes. Benyttelse af materialet må kun ske i sin helhed og ved kildeangivelse.

Alle rettigheder forbeholdes. Benyttelse af materialet må kun ske i sin helhed og ved kildeangivelse. Alle rettigheder forbeholdes. Benyttelse af materialet må kun ske i sin helhed og ved kildeangivelse. Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse eller kopiering af dele af materialet er

Læs mere

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER Når kroppen siger fra Det ville være nemt, hvis kroppen bare var en maskine 2 Når kroppen siger fra Maven gør ondt. Hovedet er ved at eksplodere. Svimmelheden er næsten

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere