Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage."

Transkript

1 Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Alle opskrifterne er beregnet til 2 personer

2

3

4 Første skridt syre/base balancen De fleste slankekure tager ikke hensyn til sundheden; derfor tager du ofte alt det tabte på og gerne lidt mere, når du først er holdt op med din kur. Hemmeligheden bag en sund og slank krop hedder ph-værdi og handler om, at du skal respektere kroppens (blodets) ph-værdi, som er svagt basisk (7,365) for at kunne opnå en ideel vægt og et godt helbred. Alt, hvad der kan gøres flydende, har en ph-værdi, dvs. din mad og dine drikkevarer har enten en syredannende eller basedannende virkning på dit blod. Da dit blod har det bedst i et basisk miljø, er det vigtigt, at du får en kost, der giver et overskud af basedannende elementer. Det kan heldigvis tage mange år før ph værdien i dit blod falder på grund af dårlige kostvaner, da kroppen på bedste vis vil forsøge at gøre alt, for at undgå dette, bl.a. ved at sætte nyrernes udrensningsfunktion op, give dig et for højt blodtryk (så blodet cirkulerer endnu hurtigere til lungerne for at blive renset), øge dit væske niveau i kroppen og dermed give dig et liv i ubehag, inden de mere alvorlige sygdomme sætter ind. Du kan selv være med til at forhindre at det sker. Motion er hertil også et vigtigt redskab, fordi motion ilter dit blod og giver dig dermed en bedre balance. Din mad og drikkevarer m.m. har en stor betydning for dit velvære. På næste side ser du hvilke fødevarer, der henholdsvis danner base og syre i dit blod:

5 Basedannende fødevarer er: Frugt Grønsager Kartofler Mandler og paranødder Græskarkerner og kokosnød Tangprodukter Hvidløg og ingefær Urter, salat og avocado Syrnede mejeriprodukter som skyr, A38, cultura, hytteost, kærnemælk, græsk yoghurt, creme fraiche m.m. Urtete og friskpresset juice Olivenolie, hørfrøolie, torskelevertran, kokosolie Motion (virker udrensende) Ilt (sørg for at du trækker vejret dybt ned i lungerne, helst via hjælp fra maven) Syredannende fødevarer er: Kød (kalv, okse, svin) Fisk og skaldyr Fjerkræ og æg Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde Kornprodukter som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner, pasta Solsikkeolie, majsolie, margarine Slik, is, sukker, sødemidler, salt, chokolade, kage og pizza Alkohol, kaffe, te (både sort te, grøn te og frugtte), sodavand, mineralvand og saft fra karton eller flaske Medicin, stress, tobak Når du anretter mad på din tallerken så sørg for, at 2/3 er basedannende og kun 1/3 syredannende. Er du stadig sulten efter den første portion mad, så tag gerne mere, men altid efter samme princip.

6 Her ser du, hvordan du bør kombinere et måltid: Drik vand Vand (her menes ikke kaffe, te, sodavand, alkohol m.m., som alle er vanddrivende drikke og derfor kræver, at du drikker ekstra frisk vand) skal du drikke mindst 2 liter af dagligt. Du kan erstatte en del af det vand med friskpresset juice, grøntsagsjuice samt smoothies og urtete. Hvis din krop ikke får nok væske, bliver den nemt for syrlig og går fra at være energifyldt til at gå i dvale, og dermed stopper dit vægttab og din udrensning af affaldsstoffer.

7 Andet skridt: Fordøjelse og kostkombinering Når du spiser og tygger din mad, bliver den blandet med spyt, der er med til at nedbryde kulhydrater (også kaldet for stivelse). Dit spyt er basisk og kommer fra tre spytkirtler i din mund. Det er vigtigt, at du tygger din mad grundigt, for jo mere du tygger, jo flere fordøjelsesenzymer bliver der blandet i din mad, og jo bedre bliver den fordøjet. Så det med at sluge maden er ikke en god idé. Ufordøjet mad vil give dig kvaler i mange timer efter et forhastet måltid. Dit fordøjelsessystem er en 11 meter lang kemisk fabrik, der kan komme ud af balance, hvis du spiser for mange forskellige fødevarer blandet sammen i ét måltid. Når du synker din mad, kommer maden ned i din mavesæk. Her bliver der gennem mavevæggen frigivet nogle andre fordøjelsesenzymer, der bl.a. nedbryder proteiner. Disse fordøjelsesenzymer er sure i modsætning til dem i din mund, der er basiske. Når du blander fødevarerne i et måltid, f.eks. kylling (protein) og pasta (kulhydrat), sker der en kemisk modreaktion i din mavesæk, fordi kyllingen skal have et surt enzym for at blive nedbrudt, og pastaen skal blandes med et basisk enzym for at blive nedbrudt. Syre og base neutraliserer hinanden, og det ender med, at der ikke er nok enzymer til at nedbryde din mad. Resultatet er, at mavesækken nu skal til at udskille endnu flere enzymer; dette kræver energi, og det er derfor, at du måske sommetider føler dig træt og udmattet efter at have spist.

8 Den ufordøjede mad kan ligge i din mavesæk i op til 20 timer, før den får lov til at passere ned til tolvfingertarmen. Sker dette på grund af en forkert blanding af protein og kulhydrat, kan du risikere, at maden enten vil gå i gæring (kulhydrat) eller forrådnelse (protein), og mange får enten luft i maven, sure opstød, halsbrand og mavetarm-smerter og forstoppelse eller diarre. Lad os antage, at du har blandet dit måltid rigtigt, så går der kun 2-4 timer, før maden har forladt din mavesæk og er på vej til tolvfingertarmen. Her bliver den blandet med bugspyt fra din bugspytkirtel samt galde fra din galdeblære. Langsomt herefter vil maden blive ført næsten færdigfordøjet til din tyndtarm, hvor den vil blive optaget i dine blodbaner, ført til din lever og derefter videre til dine celler. Det mad, som kroppen ikke kan fordøje, kommer ud den anden vej, som alle ved. Din bugspytkirtel sørger for at nedbryde dit indtag af kulhydrater. Den har ligeledes med blodsukker og optagelse at gøre (insulin). Din galdeblære indeholder galde, der produceres i din lever. Galde nedbryder fedt og protein samt sørger for peristaltik (bevægelse) i tarmene. Galdeblæren hjælper desuden med afgiftning af kroppen. Din tyndtarm sørger for at videreforarbejde din mad samt for, at der foregår en optagelse af næringsstoffer, der går ud gennem dine tarmtrevler, videre via dine blodbaner til din lever, hvorefter din mad bliver omdannet til blodsukker, der ved hjælp af insulin bliver optaget i dine celler.

9 Din tyktarm sørger for, at den mad, der ikke bliver optaget i dine celler, bliver ledet videre ud i endetarmen. Men ligger din ubrugte mad (afføring) for længe i tyktarmen, risikerer du at få forstoppelse, samt at kroppens affaldsstoffer føres via små blodårer fra tyktarmen tilbage i kroppen og forgifter væv, celler og blod. Din fordøjelse er altså meget vigtig for, at din krop kan få glæde af din mad, og du vil opdage, at når du begynder at kombinere dine måltider korrekt, vil du få et højere energiniveau og ikke have brug for så store mængder mad for at blive mæt. Dette vil naturligvis på langt sigt øge dit immunforsvar, afbalancere din vægt og give ro i både din krop og sjæl.

10 Kostplan med opskrifter til 4 uger Kostplanen du bliver præsenteret for, er opbygget på denne måde: Stivelsesfri dage: Mandag og onsdag Energidage: Tirsdag og torsdag Syre/base balancen: Fredag, lørdag og søndag Mellemmåltider alle dage: Frisk frugt, friske grøntsager, juice, urtete, grøntsagssaft Du må gerne bytte om på dagene, så længe at du blot overholder antallet af de forskellige dage, pr. uge. Morgen og formiddag Spis frugt, frugtsalat, frugtjuice, smoothies, grønsager, grøntsagsjuice, urtete, kerner, nødder, olier de første 4 timer fra du står op.

11 Stivelsesfri dage På stivelsesfri dage må du ikke spise brød, ris, kartofler, sukker og pasta m.m. Du skal med andre ord holde dig fra det hvide (kulhydrater). Forklaringen er, at en kulhydratfattig kost, vil få kroppen forbrænde sit eget fedt, og man vil samtidig føle sig mindre sulten. Når du undlader de hvide spiser bliver dit blodsukker samtidig mere stabilt og du har ikke længere trang til søde eller usunde sager, hvilket i sig selv kan give et vægttab. Det anbefales kun at tage 2 stivelsesfri dage om ugen, da kroppen har brug for bl.a. fibrene der findes i kornprodukter samt de andre næringsstoffer produkterne også indeholder. Det er altså ikke nogen god ide, helt at udelukke stivelser (kulhydrater) fra din kost, idet du så kan risikere at få for mange proteiner og det vil på sigt, svække dine nyrer samt fordøjelse, hvilket vil belaste din krop og energi samt dit immunforsvar. Korn er blevet dyrket og spist af mennesker i omkring 8000 år, men når det kommer til at udvikle evnen til at fordøje korn, er vi som mennesker temmelig dårligt indrettet. Mennesket udskiller ganske vist et stivelsesspaltende enzym (amylase), men dette forbruges ret hurtigt. Processer som f.eks. raffinering og kogning gør selvfølgelig kornene spiselige. Alligevel er brød jo ikke såkaldt naturlig føde. Du skal ikke afholde dig helt fra at indtage brød, pasta eller andre kornprodukter, sørg for at vælge groft, økologisk eller biodynamisk. Og sørg også for at tygge dine kornprodukter godt (ca. 20 gange for hver mundfuld!), da du ellers risikerer, at de ikke bliver ordentligt nedbrudt og fordøjet.

12 Fejlernæring Når kornprodukter udgør hovedbestanddelen af kosten, vil der uvægerligt opstå fysiologiske problemer f.eks. fejlernæring og mangler i knogle- og tandstruktur. For mange danskere er netop korn en alt for stor del af den daglige kost. Man spiser kornprodukter til morgenmad: havrefras og andre morgenmadsprodukter, mysli, brød, toast, boller, knækbrød, skorper, havregrød, havregryn. Og korn igen til frokost: smørrebrød, franskbrød, toastbrød, boller, sandwich, pasta, pizza, kiks, knækbrød. Og om aftenen kommer kornet på bordet igen, i form af: hvidløgsbrød, pasta, spaghetti, pizza, kiks, kager, kuvertbrød m.m. Da brød og kornprodukter er en nem spise, der også virker mættende og fylder godt i maven, kan det let komme til at gå ud over indtagelsen af andre fødevarer, f.eks. frugt og grønsager. Brød, pasta og alle andre kornprodukter er endvidere syredannende i kroppen, og i større mængder kan de være med til at forårsage sygdomme i dine tarme og din fordøjelse, der viser sig som infektioner i de øvre luftveje som øre, næse, hals og lunger. Tarmene er lungernes skorsten og er der for mange fødevarer der irriterer dine tarme, vil lungerne blive brugt til at transportere affaldsstofferne ud af kroppen. Derved kan du få astma, bronkitis og vejrtrækningsbesvær m.m. Kosttip: Det er meningen at du 2 dage om ugen skal leve af stivelsesfri mad.

13 Energimad Hvordan vil du behandle din krop? Valget er dit! Kunne du drømme om at hælde cola i benzintanken på din bil velvidende om, at den vil brænde sammen, nej vel? - men mange udsætter dagligt deres krop for ting der vil få deres krop til at brænde sammen. De fleste ved godt, hvad der er sundt og hvad der ikke er sundt for deres krop, men vælger den usunde livsstil, der til sidst medfører at deres krop brænder sammen, ved f.eks. at få diabetes, gigt, astma, cancer, intolerancer, allergier eller andre livsstilssygdomme, som alle giver en forringet livskvalitet og i værste fald en alt for tidlig død. Tilbage til bilen kan det virkelig være rigtig at vi passer bedre på vores biler end vores kroppe? Du kan altid købe en ny bil men ikke en ny krop og du har brug for din krop hele livet, spørgsmålet er selvfølgelig bare, hvor lang tid du får lov til at beholde den. Mange har den holdning, at de skal være gode ved sig selv og det da heller ikke skal være for surt at leve, hvilket bruges som argument eller måske rettere som dårlig undskyldning for deres usunde livsstil. Men sandheden er at de ikke er gode ved sig selv og at det vil blive surt at leve, hvis de vælger den usunde livsstil.

14 Det er da rigtigt at man engang imellem skal have lov til at indtage noget af det forbudte, det handler om balance. Udfordringen med at set usunde virkelig på lang sigt kan gøre dig syg, er en form for uvirkelig trussel, der for de flestes vedkommende, ikke tages seriøst. Vi er ikke særlig gode til at forebygge hverken sygdom eller overvægt. Nu ved du at en svækket krop, der er i ubalance og har en sygdom, er en krop det ikke har samme mulighed for at slanke sig vedvarende. På en eller anden måde, bliver det så ikke lettere, at holde igen, næste gang du skal beslutte dig for, om du vil hælde cola på benzintanken?. Mad er energi Al mad og drikke indeholder energi, her er ikke kun tale om kalorier; her er tale om en helt anden slags energi. Din krop og dine celler indeholder sandelig også energi, og både energien i mad, drikkevarer og celler kan måles i Mhz ligesom lydbølger fra en radio. Prøv at glem bilen for et øjeblik. Prøv at tænke på din krop som en bank, hvor du sætter penge ind (energi i form af sund mad), og hvor der gerne skal være overskud, hvis der pludselig kommer en uforudset regning (sygdom). Hvis din konto konstant er på nul, eller du har overtrukket, og den er i underskud, så ved du jo godt selv, hvad der sker, ikke? Før eller siden bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop, dette påvirker også din mentale balance.

15 En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til ca Mhz i cellerne. En krop, der f.eks. er syg af kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder en celleenergi på ca. 30. En død krop indeholder, som du nok kan gætte, en energi på nul. Det interessante her er, at den mad, du spiser, og det, du drikker, naturligvis også indeholder energi, noget mere end andet. Her ser du en oversigt over energiindholdet målt i Mhz i forskellige slags mad- og drikkevarer. Jo større indhold af energi (Mhz), jo bedre for dig, din vægt og dit helbred. Af betydning for om en føde- eller drikkevare er en stor energigiver eller ej, er bla. indholdet af klorofyl (planternes blod), som er med til at danne røde blodlegemer hos os, og som er en fantastisk immunstyrker for din krop. Op til 250 Mhz ( der er overskud på kontoen ): Brøndkarse, byggræs, broccoli, grønne spirer, grønkål, spinat og de fleste grønne grøntsager. Grønne helsedrikke lavet af grønne grøntsager. (Byggræs kan du købe på Mellem 70 og 95 Mhz (den energi, som dine celler behøver for at holde sig sunde og raske med andre ord, du vedligeholder dig selv, som du skal, og der kommer ikke underskud på kontoen): Avocado, frisk frugt, frisk frugtsaft, salat, kål, øvrige grøntsager og saft af disse. Hvidløg og ingefær, friske kerner og nødder. Urtete.

16 Mellem 30 og 70 Mhz (du er ved at dræne dig selv for energi; indtag ikke for meget af disse føde- og drikkevarer) Kartonjuice, kogt frugt og kogte grøntsager (al frugt og grønt, der er varmebehandlet). Mellem 0 og 30 Mhz (du spiser død mad, der vil dræne din konto, medmindre du har en god opsparing. Spis kun lidt af disse ting og sørg for at kompensere med høj-energi mad og -drikke dagen efter): Kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter Sovs, dressinger Burgere, pizza, junkfood Kager, is, slik, chokolade, chips Sodavand, vin, spiritus, mineralvand, saftevand og milkshakes Alkohol, kaffe, te (både sort te, grøn te og frugtte) Tobak Sørg for, at mindst ⅔ af din mad har et energiindhold, der er på 70 Mzh eller derover, samt at kun ⅓ er lav-energi mad, og du kan holde dig både sund og slank. Har du en alvorlig sygdom eller et stort helseproblem, enten fysisk eller mentalt, bør du spise op til 90% mad med et energiindhold på 70 Mhz og derover. Kroppens forsvar Ifølge den svenske læge Karl-Otto Aly reagerer kroppen efter et almindeligt måltid (f.eks. kød, kogte kartofler og smørsovs) med at forøge de hvide blodlegemer i blodet (immunforsvaret). Dette sker imidlertid ikke, når man spiser levende føde eller råkost. Råkosten kræver ingen mobilisering af de hvide blodlegemer, som man f.eks. ser det ved infektioner.

17 Lægen sammenligner med andre ord almindelig mad med et angreb lig med en infektion. Levende og rå føde er den eneste form for mad, som kroppen ikke går i beredskab imod. Kroppen opfatter altså tilsyneladende råkosten som naturlig kost. Andre fordele ved at spise rå og levende mad Når vi tygger råkost, aktiveres der enzymer, så vi udnytter maden bedre. Råkost er rig på fibre, bl.a. ufordøjelig cellulose, som kroppen behøver, for at transporten af affaldsstoffer kan ske så hurtigt som muligt. Derved forebygger vi også en dårlig fordøjelse. Væskebehovet mindskes, da råvarerne indeholder store mængder væske. Råkost fremmer en god fysiologisk tarmflora på grund af dens enzymer. Kosttip: Det er meningen at du 2 af ugens dage lever af høj energimad der ligger mellem 70 og 250 Mhz. Du må dog gerne spise et måltid, f.eks. om aftenen, der består af varmebehandlede grøntsager.

18 Morgenmads forslag Tropisk frugtsalat med valnød 1 mango 10 jordbær 2 kiwi 10 ananas kirsebær 10 brombær (andre bær kan også anvendes) 1 stjernefrugt Alle frugterne skæres i små stykker, anrettes på et fad og drysses med hakkede valnødder (ekker andre nødder/kerner).

19 Banansalat med brøndkarse 1 banan 1 håndfuld brøndkarse 2 kiwi 10 jordbær ½ papaya 2 spsk granatæble (kernerne) Bananen skæres i stave, brøndkarsen plukkes, kiwi skæres i tynde både, jordbær skæres i mindre stykker, papaya skræres i tern. Det hele blandes og drysses med kerner fra granatæble. Pyntes evt. med en rambutan frugt (se billede).

20 Papaya og blommesalat med drys 1 papaya 2 friske figner 1 håndfuld grønne druer uden sten 2 spsk friske blåbær 2 spsk tørrede blåbær (eller rosiner) 1 spsk tørrede tranebær 10 ananaskrisebær Topping: finthakkede tørrede figner, solsikkekerner, sesamfrø, finthakkede mandler, hele græskarkerner. Frugterne skæres og anrettes smukt på et fad eller skål og drysses med topping. Du kan vælge at drysse lidt kanel henover ved servering.

21 Jordbær-hit med kanel 6 jordbær 8 hindbær 2 appelsiner 3 passionsfrugter ½ tsk stødt kanel Jordbær befries for stilken og lægges i en blender sammen med hindbær, appelsiner uden skræl og kødet fra passionsfrugterne samt kanel. Blendes i 1 minuts tid.

22 Appelsin og citrongræs 2 appelsiner 6 jordbær ¼ pillet citrongræs 3 cm ingefær Appelsinerne skrælles og lægges hele ned i en blender, sammen med jordbær uden stilk, citrongræs og skrællet ingefær. Blendes i 1 minut. Tip: Du kan komme 1 banan i denne smoothie for at gøre den tykkere og sødere. Helsetip: Citrongræs er godt mod feber, drik derfor gerne denne smoothie hvis du er syg, men også til at forebygge forkølelse og influenza.

23 Tyksak med blåbær, hindbær og lime 125 g blåbær 125 hindbær ½ dl æblejuice eller saft af 1 grønt æble Saft af 1 lime 1 banan Alle ingredienserne blendes i en blender. Tip: Denne smoothie er ret tyk, du kan fortynde den ved at udelade banan og i stedet bruge en appelsin (brug hele appelsinen uden skræl). Udelader du limesaft er det et sandt hit for din baby og børn samt til dem der har en sød tand.

24 Avocadodrøm 1 avocado, 100 g grønne druer, saft af ½ appelsin, 1 rødt æble, 1 tsk stødt kardemomme, ½ tsk vanilliepulver, 2 dl dansk vand Avocado skæres over, befries for stenen og skrællen. Lægges i en blender, sammen med skyllede druer, appelsinsaft, æble der er befriet for kerner og skræl og skåret i både samt de øvrige ingredienser. Blendes i to minutter og hældes op i glas eller lille kande. Tip: Hvis du ikke drikker avocadodrømmen med det samme, kan du presse lidt citronsaft henover, så undgår du at den bliver iltet og derved brunlig i farven. Du kan bruge alle former for mælk i denne smoothie, vælger du komælk, køb da økologisk. Helsetip: Avocado feder ikke, som nogen tror, men indeholder der i mod sunde fedtstoffer der er med til at beskytte dine celler og styrke din forbrænding. Du kan sagtens spise ½ avocado om dagen, uden at tage på i vægt det vil blot øge din sundhed og velvære.

25 Uge 1 - Mandag - Stivelsesfri dag Frokost Kyllingefrikadelle salat Fars: 200 g hakket kalkun eller kyllingekød, 50 g krydderurter, f.eks. salvie, rosmarin og persille, 1 spsk Kryddersalt, ½ spsk Krydderpeber Salat: 4 håndfulde babyspinat, 2 håndfuld spirer, 10 stk cherrytomater, 1 bundt radiser, 100 g grønne ærter Dressing: 1-2 spsk creme fraiche 9%, 1 tsk Kryddersalt, 1 tsk Krydderpeber, ½ spsk olivenolie, 1 tsk dijon sennep, 4 spsk vand Farsen blandes, formes til små frikadeller og steges i olie, på en varm stegepande til de er gyldne. Salaten blandes og dressingen blandes og omrøres til den er flydende. Kan evt. fortyndes med mere vand. Middag Lakselasagne 10 hvidkålsblade, 400 g laksefilet - uden skind, 400 g frossen helbladet spinat, 5 tomater Sauce: 3 dl letmælk eller soyamælk, 100 reven mozarella ost, ½ tsk muskatnød, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, 1 dåse hakkede og flåede tomater, olie til fadet Hvidkålsbladene koges i ca. 5 minutter, hvorefter de klippes til størrelsen af lasagneplader. Et ildfast fad smøres med olie. Laksen skæres i meget fine tynde skiver. Ligeledes tomaterne. Herefter lægges et lag spinat, dernæst laks, så tomat og afslut med hvidkålsblade, så det dækker. Lav endnu et lag på samme måde. Saucen blandes og blendes i en blender og hældes henover fadet. Stil fadet i ovnen ved 200 grader og bag lasagnen i ca. 30 minutter eller til den er gylden på toppen.

26 Uge 1 - Tirsdag - Energi dag Frokost Appelsin og spinatsalat 4 appelsiner, 2 håndfulde spinat, 1 rødløg i skiver, 1¼ dl udstenede sorte oliven, ¼ dl olivenolie, 2 spsk rødvinseddike, 2 spsk ristede pinjekerner, 2 spsk fint hakkede mandler Læg hver appelsin på et spækbræt. Skær en 2 cm. tyk skive af hver ende helt ind til frugtkødet. Fjern skal og den hvide hinde med en skarp kniv. Del appelsinerne i fileter ved forsigtigt at skære ned mellem hinderne og frugtkødet, med en lille skarp kniv. Skær ind over en skål, så saften samles op. Riv spinatbladene i små stykker og læg dem i en stor skål. Kom appelsinfileter og sorte oliven i skålen. Pisk olie og vineddike godt sammen i en lille skål. Hæld dressingen over salaten i en salatskål. Drys med pinjekerner, mandler og server salaten. Mellemmåltid Gulerødder og agurk i stængler Middag Sommersalat 1 blomkålshoved, 5 tomater, ½ agurk, 1 bundt radiser Dressing: 2 spsk hakket persille og purløg, 2 spsk creme fraice 9%, 2 spsk vand, 1 spsk olivenolie, ½ tsk Kryddersalt, ½ tsk friskskåret oregano Kålen koges i 5-7 minutter og skæres herefter i mindre stykker. Vask radiser, tomater, agurk og skær alt ud i små stykker. Derefter blandes alt i en skål. Dressingen blandes og dryppes henover salaten.

27 Uge 1 - Onsdag - Stivelsesfri dag Frokost Varm tofu salat 150 g marineret tofu, 15 cherry tomater (1 bakke), 1½ rødløg, 20 sukkerærter (1 bakke), 2 cm ingefær, 2 fed hvidløg, 2 spsk semisoltørrede tomater, 1 lille kop tørrede tranebær, 1 baby bok choy salathoved (anden salat kan også bruges) Tofu skæres i tern, cherrytomater skæres i halve, rødløg i strimler. Sukkerærter skæres i fine skiver. Ingefær rives på et rivejern, hvidløg skæres i små stykker. Alt dette samt semisoltørrede tomater, tranebær og skåret salat, steges på en pande for høj varme i oliven olie i et par minutter, hvorefter det serveres. Du kan vælge at spise en frisk skål salat til retten.

28 Uge 1 - Onsdag - Stivelsesfri dag Middag Kalkun i grøntsagswok 250 g kalkunbryst Marinade: 3 spsk soyasauce, ½ rød chili uden kerner, 1 tsk revet ingefær, 1 tsk Kryddersalt, 1 tsk carry, 1 tsk koriander, 1 tsk spidskommen 1 peberfrugt, 100 g hvidkål, 2 håndfulde spinat, 2 forårsløg, 1 gulerod, 2 fed hvidløg, 50 g persillerod, 3 stængler persille Kødet skæres i fine strimler, marinaden blandes og kødet lægges heri. Stil det et køligt sted, i ca. ½ time, hvorefter det steges i en wok eller på en stegepande i mindst 15 minutter. Peberfrugt skæres i små stykker, hvidkålen rives på et groft rivejern og tilsættes panden. Spinaten skylles og dryppes af, imens skæres forårsløg i fine skiver, guleroden rives på et groft rivejern, hvidløg presses eller skæres fint. Tilsæt forårsløg, gulerod og hvidløg til panden samt fintsnittet persillerod og hakket persille. Rør godt rundt og lad det hele stege videre endnu 5 minutter. Et par minutter inden servering, tilsættes spinaten, der omrøres og alt er klar til servering.

29 Uge 1 - Torsdag - Energi dag Frokost Bagt rødbedesalat med forårsløg 4 rødbeder (ca. 200 g), 10 stk gule cherry tomater, 1 forårsløg, 1 fed hvidløg, 1 potte brøndkarse Dressing: 1 spsk frisk timian, 1,5 dl creme fraiche 9%, 2 spsk estragon eddike, 4 spsk olivenolie, ½ tsk Kryddersalt og peber Rødbederne skrælles og skæres i tynde bjælker, hvorefter de placeres i et ovnfast fad med 2 spsk. oliven olie henover. Drys med lidt salt og peber og bag dem i 200 grader, i ca minutter. Herefter tages de ud af ovnen, sættes til side og nedkøles. Når rødbederne er afkølede, blandes de med tomater der er skåret i halve, fintskåret forårsløg, revet hvidløg samt brøndkarse. Bland herefter dressingen og hæld henover. Mellemmåltid Appelsin og æble Middag Pastinaksuppe 2 persillerødder, 2 pastinakker, 1 skalotteløg, 1 fed hvidløg, ½ tsk karry, ½ tsk Kryddersalt, ½ l vand, 1 spsk olivenolie til stegning, 1 dl sojafløde. Pynt: Timian Persillerødder og pastinak skrælles og skæres i grove tern. Løg pilles og skæres i mindre stykker, hvidløg ligeledes. I en gryde hældes 1 spsk olie, der varmes op, karry tilsættes og brændes af et minuts tid på høj varme. Løgene tilsættes sammen med rodfrugterne, der røres rundt og steges 3-4 minutter. Herefter hældes kogende vand i gryden og suppen koges op, der lægges låg på og suppen koges videre i minutter mere. Herefter hældes den i en blender og blandes med sojafløde, der blendes i et minuts tid. Ved servering pyntes med frisk timian.

30

31 Uge 1 - Fredag - Syre/base dag Frokost Groft brød med kartoffel, brød med agurk og revne gulerødder. Middag Dampet skrubbefilet med mango og papaya 300 g skrubbefilet, 1 stilk løvstikke, 1 mango, 1 papaya, 1 forårsløg, ½ tsk kryddersalt, 1 spsk hakket kørvel, 1 spsk chilisauce Filetterne dampes, gerne i en dampbradepande, sammen med løvstikke. Mango og papaya skæres fint, ligeledes forårsløg. Fisken placeres i midten af tallerknen, frugten udenom, der drysses med kryddersalt, forårsløg og kørvel og pyntes med sød chilisauce Uge 1 - Lørdag - Syre/base dag Frokost Kylling med rødbeder 200 g kyllingebryst, 125 g rå rødbeder i strimler, 150 g selleri i strimler, 125 g græsk yoghurt 10%, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, 2 tsk oregano, friskhakket timian efter smag Steg kyllingebrystet i en varm ovn ved 200 grader (kan også steges på en pande). Tilsæt salt, peber og krydderi. Damp alle grøntsagerne i en dampbradepande i ca. 10 minutter. Smag dem til med salt og peber. Tag grøntsagerne op af dampbradepanden og bland dem med yoghurt samt ekstra hakket timian. Server den varme grøntsagsblanding til det stegte kyllingebryst.

32 Uge 1 - Lørdag - Syre/base dag Middag Spaghetti med spicy tomatsauce 150 g fuldkornsspaghetti, 300 g modne tomater, ½ løg, 1 fed hvidløg, 1 spsk olivenolie, ½ rød chili uden kerner, 2 tsk karry, 2 kviste frisk, oregano, 1 håndfuld frisk basilikum, ½ tsk kryddersalt, 1 tsk oregano Kog spaghettien efter anvisningen på pakken. Blend tomaterne med en stavblender i ca. ½ minut til en grov puré. Pil løg og hvidløg og hak begge dele fint. Svits dem i lidt olie på en pande i 1-2 minutter under omrøring, til løgene bliver klare. Tilsæt karry og rør yderligere ½ minut. Hæld tomatpuréen ned til løgene og rør rundt. Snit chilien i bittesmå tern og tilsæt dem til tomatsaucen. Lad den småsimre ved middel til svag under låg i 5 minutter. Smag til med salt og tilsæt hele basilikumblade, rør rundt. Sluk helt for varmen og lad saucen stå yderligere 5 minutter under låg og trække. Server spaghettien med spicy tomatsauce over.

33 Uge 1 - Søndag - Syre/base dag Frokost Varm kikærtesalat 150 g udblødte kikærter, 1 tsk frisk timian, 2 forårsløg, 1 lille håndfuld bredbladet persille, 2 håndfulde friise salt, ½ grønt æble, 2 spsk røde ribs (eller andre bær), 2 avocado Dressing: 2 spsk dijonsennep, saft af ½ citron, 4 spsk vand. Blandes og hældes henover salaten Pynt: sorte sesamfrø (kan undværes) Kog kikærterne ca. 45 min. Lad dem køle af. (Du kan også købe færdigkogte kikærter). Hak timian og snit forårsløg meget fint. Pluk persillen fint, ligeledes friise salten. Æblet skæres i mindre stykker. Det hele blandes sammen i en skål. Dressingen blandes og iblandes salaten. Tænd en stegepande på medium varme og steg salaten i et par minutter, så den er varm, men ikke gennemstegt! Når salaten serveres, skæres avocado i tynde skiver og lægges ovenpå salaten samt en stribe af sorte sesamfrø.

34 Uge 1 - Søndag - Syre/base dag Middag Cabo kalkun salat 220 g kalkunbryst, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, 1 rød chili, 1 spsk finthakket hvidløg Garniture: 2 grønne peberfrugter, 1 rødløg, 1 spsk frisk rosmarin, 1 spsk purløg, 1 spsk persille Saft af ½ citron, 200 g rå azukibønner, 3 spsk olivenolie, 50 g grønne syltede jalapenos, 2 store håndfulde ruccolosalat (anden salat kan også anvendes) Kalkunbrystet grilles på en glohed grillstegepande i olie, salt og peber, finthakket chili samt hvidløg. I en skål kommes hakket grøn peber, hakket rødløg, finthakket rosmarin, purløg og persille. Når kalkunen er færdigstegt, blandes den med de ovenstående grøntsager samt citronsaft, azukibønner og fint skåret jalapenos. Lægges herefter på en bund af salat.

35 Uge 2 - Mandag - Stivelsesfri dag Frokost Salat af fetaost, salat og stilktomater i tern, finthakket agurk, basilikum og urtesalt. Dryp med ganske lidt olivenolie. Middag Tun Nicoise 250 g tunbøf (2 stks) Marinade: Saften fra 1 citron, 1 tsk Kryddersalt, 1 knivspids Krydderpeber, 1 spsk revet peberrod, 1 tsk dijonsennep, 2 spsk olivenolie Tilbehør: 200 g friske grønne bønner, 1 bakke ruccolosalat, 5 cherrytomater, 1 håndfuld sorte oliven uden sten, ½ rødløg, 2 tsk olivenolie, 2 tsk grøn pesto, evt. 1-2 hårdkogte æg Bland citronsaft sammen med salt, peber, peberrod, sennep og olivenolie. Læg tunbøfferne i et fad og hæld marinaden henover. Lad dem stå koldt i 1 time og trække. Herefter grilles de enten på en grillstegepande eller havegrill. Tilbehør: Bønnerne snittes og blandes med salaten, tomater i tern, skiveskårede oliven, finthakket rødløg og en dressing af olivenolie og pesto.

36

37 Uge 2 - Tirsdag - Energi dag Frokost Bønnespire råkostsalat 1 stor bakke blandede bønnespirer, 10 radiser, ½ agurk, 1 løg, 1 gulerod, 1 grøn peberfrugt Dressing: 1 spsk. sojasauce, 2 dl yoghurt naturel, ½ cm friskrevet ingefær, 1 spsk citronsaft, ½ tsk kryddersalt, ¼ tsk krydderpeber Bønnespirene skylles og lægges i en skål. Riv alle grøntsagerne i en foodprocessor på et groft rivejern. Bland bønnespirer og revede grøntsager sammen. Bland dressingen sammen og hæld den henover salaten og lad den trække i 30 minutter før serveringen. Mellemmåltid 10 cherrytomater og ½ avocado Middag Rødbederåkostsalat 4-5 små rødbeder, ½ salatløg, 1 fed hvidløg, ¼ sød ananas, 1 bdt. persille, 50 g pinjekerner eller solsikkekerner Dressing: 3 spsk citronsaft, 2 spsk olie, Kryddersalt og -peber. Skræl rødbederne og riv dem på den fine side af rivejernet. Snit løg og hvidløg meget fint eller riv det evt. på rivejernet. Snit persille meget fint. Det hele blandes. Bland dernæst dressingen og hæld det over rødbederne. Pinjekerner ristes meget let på en pande (pas på de ikke brænder på!) og drysses på salaten. Ananassen skæres i små trekanter og serveres til salaten.

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Træningsprogram 3 ugers opskrifter 72 sider turbokur tab 3 kilo på 7 dage Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hanssons

Læs mere

Fra pizza til popcorn

Fra pizza til popcorn Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Ernæringsenhedens kogebog til børn og unge 2008 Fra pizza

Læs mere

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk!

50 sunde opskrifter. Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! 50 sunde opskrifter Find Flere Opskrifter På Fitnews.dk! Velkommen og velbekomme! Her får du 50 sunde opskrifter, der er lige til at gå til med de varmeste hilsner fra Fitnews! Du kommer omkring alle de

Læs mere

"Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg

Mad kan sagtens være nemt og hurtigt KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg "Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU - med kød, fjerkræ og æg Hurtige og nemme opskrifter med kød, fjerkræ og æg Opskrifterne er fra voresmad.dk. Det er testede opskrifter, hvor

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6 Mad i dagplejen Indhold Introduktion til materialet Å 1 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2 2. Dagens måltider Å 6 3. Lav frokost efter de 8 kostråd ernæringsanbefalinger til dagplejen Å 10 4. Madplaner

Læs mere

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde!

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde! Ung på hjemmebane - mad, motion og meget mere på den fede måde! Udgivet af: Social- og Sundhedsudvalget, Forvaltningen Sundhed og Handicap, afdelingen for Sundhedsfremme og Forebyggelse, Sønderborg Kommune,

Læs mere

Opskrifter på mad ved bål og udekomfur

Opskrifter på mad ved bål og udekomfur Opskrifter på mad ved bål og udekomfur Fra bogen Fyr og flamme mad, bål og økologi i børnehøjde af Lise Faurschou Hastrup, 2005 Udgivet af Børnehaven Ajstrup Gl. Skoles Forlag www.ajstrup.dk/fyrogflamme.htm

Læs mere

Sundhed - Vækst - Balance. 30 der slanker. Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling

Sundhed - Vækst - Balance. 30 der slanker. Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling Sundhed - Vækst - Balance 30 der slanker Lækker mad med svinekød, oksekød og kylling Side Indhold Kylling Svin Kalv/Okse 6 Kyllingelår med parmesan 7 Kyllingelår med tandoori 8 Kyllingefrikadeller med

Læs mere

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær

Synk Let. Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær Synk Let Mad til dig med synkebesvær 4 5 Synk Let Mad til dig med synkebesvær Februar 2013 Udgiver / Center for Kræft og Sundhed København Københavns Kommune Nørre

Læs mere

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog

Lidt men godt. Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Lidt men godt Finsencentrets kogebog Rigshospitalet 2005 Gert Almgren-Hansen / www.mados.dk (foto og layout) Christian Hovmann (opskrifter og vejledninger) Brug af

Læs mere

Primitiv madlavning -i naturen

Primitiv madlavning -i naturen Primitiv madlavning -i naturen Gilwell projekt af Søren Bundgaard 2002 Mad i det fri Madlavning i det fri lægger op til en anderledes madoplevelse end i det traditionelle indendørs køkken. Det tager længere

Læs mere

Kostplan - uge 10. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 10. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 10 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Kogebogens 1-27. Kogebogens 1-27

Kogebogens 1-27. Kogebogens 1-27 Kogebogens 1-27 Kogebogens 1-27 Forord Hos Bruun & Hjejle har vi høje krav til os selv og alt, hvad vi laver. Kvalitet, godt håndværk og passion samt nytænkning er lige så vigtige for juraen, som det er

Læs mere

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI Vejviser til et sundere liv bag rattet Idé og tekst: Renommé Reputation Management A/S www.renomme.dk Foto: Thomas Kjeldsen m.fl., layout: Gerber Creative, AD:

Læs mere

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING... 6 GÆRDEJE HVERDAG - INDLEDNING... 7 GRUNDOPSKRIFT (20-25 boller)... 8 MINIRUGBRØD (16 stk.)... 9 KARTOFFELBRØD (1 brød eller 10 boller)... 10 FIBERRUDER (12 stk.)...

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

rawfood sund julemad til hele familien Ida Hjorth Ida Kirk Foged

rawfood sund julemad til hele familien Ida Hjorth Ida Kirk Foged rawfood sund julemad til hele familien Ida Hjorth Ida Kirk Foged rawfood sund julemad til hele familien...er til dig, som ønsker at vide noget mere om rå og levende julemad. Til dig, som ønsker at smage

Læs mere

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Økologisk indmad. Tunge Sprængt oksetunge 1 kg tunge lage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag. Kog saltlagen sammen, køl ned og læg

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Lammefilosofi. Retter med lammekød

Lammefilosofi. Retter med lammekød Lammefilosofi Retter med lammekød EC Edition Per H. Jacobsen Lammefilosofi er skrevet og produceret af Per H. Jacobsen ISBN 978-87-91392-18-4 EAN 9788791392184 Ebog 2009 Per H. Jacobsen og EC Edition 2007

Læs mere

Sydafrikansk Mad. BIOtravel s køkken på Sharkati safarilodge

Sydafrikansk Mad. BIOtravel s køkken på Sharkati safarilodge Sydafrikansk Mad BIOtravel s køkken på Sharkati safarilodge I Sydafrikansk mad Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 4 2. Sydafrikansk Mad- og Vinhistorie 4 3. Sydafrikansk Safarimad 6 4. Sun-downer 7 5. Safariturens

Læs mere

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2007 Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2007 Indhold Indholdsfortegnelse.. 2 Del 1:

Læs mere

Lækre opskrifter fra Korsagergårds køkken

Lækre opskrifter fra Korsagergårds køkken Lækre opskrifter fra Korsagergårds køkken Vi bruger altid ca. et iceberg salathoved i strimler, som salatbund i alle salaterne. Hjertesalat med rejer, dild og rygeost. 2-3 hoveder hjertesalat 4 forårsløg

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

FOUNDATION FRI. Indhold Uge 1 & 2 - Kostmanual. Smuk hud i enhver alder. FOUNDATIONFRI Kostmanual

FOUNDATION FRI. Indhold Uge 1 & 2 - Kostmanual. Smuk hud i enhver alder. FOUNDATIONFRI Kostmanual FOUNDATIONFRI Kostmanual FOUNDATION FRI Smuk hud i enhver alder Jeg kan se og mærke en forskel på min hud over hele kroppen, selv mormorarme ne er blevet pænere Jane Indhold Uge 1 & 2 - Kostmanual Velkommen

Læs mere

1 Praktiske køkkentips og kulinariske

1 Praktiske køkkentips og kulinariske 1 Praktiske køkkentips og kulinariske kneb Agurk Bitter agurk skæres i stave og lægges i koldt vand natten over; næste dag er den bitre smag forsvundet. Ananas Viser det sig, at den ananas, man kommer

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6.

LCHF for begyndere INDHOLD. 1. Introduktion 2. Kostråd (på 20 sprog) 3. Teori 4. Tips og opskrifter 5. Kogebøger 6. LCHF for begyndere Vil du gerne spise rigtig mad og samtidig tabe dig i vægt og forbedre din sundhed uden at være sulten? Så er LCHF og denne side noget for dig. INDHOLD 1. Introduktion 2. Kostråd (på

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere