Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage."

Transkript

1 Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Alle opskrifterne er beregnet til 2 personer

2

3

4 Første skridt syre/base balancen De fleste slankekure tager ikke hensyn til sundheden; derfor tager du ofte alt det tabte på og gerne lidt mere, når du først er holdt op med din kur. Hemmeligheden bag en sund og slank krop hedder ph-værdi og handler om, at du skal respektere kroppens (blodets) ph-værdi, som er svagt basisk (7,365) for at kunne opnå en ideel vægt og et godt helbred. Alt, hvad der kan gøres flydende, har en ph-værdi, dvs. din mad og dine drikkevarer har enten en syredannende eller basedannende virkning på dit blod. Da dit blod har det bedst i et basisk miljø, er det vigtigt, at du får en kost, der giver et overskud af basedannende elementer. Det kan heldigvis tage mange år før ph værdien i dit blod falder på grund af dårlige kostvaner, da kroppen på bedste vis vil forsøge at gøre alt, for at undgå dette, bl.a. ved at sætte nyrernes udrensningsfunktion op, give dig et for højt blodtryk (så blodet cirkulerer endnu hurtigere til lungerne for at blive renset), øge dit væske niveau i kroppen og dermed give dig et liv i ubehag, inden de mere alvorlige sygdomme sætter ind. Du kan selv være med til at forhindre at det sker. Motion er hertil også et vigtigt redskab, fordi motion ilter dit blod og giver dig dermed en bedre balance. Din mad og drikkevarer m.m. har en stor betydning for dit velvære. På næste side ser du hvilke fødevarer, der henholdsvis danner base og syre i dit blod:

5 Basedannende fødevarer er: Frugt Grønsager Kartofler Mandler og paranødder Græskarkerner og kokosnød Tangprodukter Hvidløg og ingefær Urter, salat og avocado Syrnede mejeriprodukter som skyr, A38, cultura, hytteost, kærnemælk, græsk yoghurt, creme fraiche m.m. Urtete og friskpresset juice Olivenolie, hørfrøolie, torskelevertran, kokosolie Motion (virker udrensende) Ilt (sørg for at du trækker vejret dybt ned i lungerne, helst via hjælp fra maven) Syredannende fødevarer er: Kød (kalv, okse, svin) Fisk og skaldyr Fjerkræ og æg Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde Kornprodukter som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner, pasta Solsikkeolie, majsolie, margarine Slik, is, sukker, sødemidler, salt, chokolade, kage og pizza Alkohol, kaffe, te (både sort te, grøn te og frugtte), sodavand, mineralvand og saft fra karton eller flaske Medicin, stress, tobak Når du anretter mad på din tallerken så sørg for, at 2/3 er basedannende og kun 1/3 syredannende. Er du stadig sulten efter den første portion mad, så tag gerne mere, men altid efter samme princip.

6 Her ser du, hvordan du bør kombinere et måltid: Drik vand Vand (her menes ikke kaffe, te, sodavand, alkohol m.m., som alle er vanddrivende drikke og derfor kræver, at du drikker ekstra frisk vand) skal du drikke mindst 2 liter af dagligt. Du kan erstatte en del af det vand med friskpresset juice, grøntsagsjuice samt smoothies og urtete. Hvis din krop ikke får nok væske, bliver den nemt for syrlig og går fra at være energifyldt til at gå i dvale, og dermed stopper dit vægttab og din udrensning af affaldsstoffer.

7 Andet skridt: Fordøjelse og kostkombinering Når du spiser og tygger din mad, bliver den blandet med spyt, der er med til at nedbryde kulhydrater (også kaldet for stivelse). Dit spyt er basisk og kommer fra tre spytkirtler i din mund. Det er vigtigt, at du tygger din mad grundigt, for jo mere du tygger, jo flere fordøjelsesenzymer bliver der blandet i din mad, og jo bedre bliver den fordøjet. Så det med at sluge maden er ikke en god idé. Ufordøjet mad vil give dig kvaler i mange timer efter et forhastet måltid. Dit fordøjelsessystem er en 11 meter lang kemisk fabrik, der kan komme ud af balance, hvis du spiser for mange forskellige fødevarer blandet sammen i ét måltid. Når du synker din mad, kommer maden ned i din mavesæk. Her bliver der gennem mavevæggen frigivet nogle andre fordøjelsesenzymer, der bl.a. nedbryder proteiner. Disse fordøjelsesenzymer er sure i modsætning til dem i din mund, der er basiske. Når du blander fødevarerne i et måltid, f.eks. kylling (protein) og pasta (kulhydrat), sker der en kemisk modreaktion i din mavesæk, fordi kyllingen skal have et surt enzym for at blive nedbrudt, og pastaen skal blandes med et basisk enzym for at blive nedbrudt. Syre og base neutraliserer hinanden, og det ender med, at der ikke er nok enzymer til at nedbryde din mad. Resultatet er, at mavesækken nu skal til at udskille endnu flere enzymer; dette kræver energi, og det er derfor, at du måske sommetider føler dig træt og udmattet efter at have spist.

8 Den ufordøjede mad kan ligge i din mavesæk i op til 20 timer, før den får lov til at passere ned til tolvfingertarmen. Sker dette på grund af en forkert blanding af protein og kulhydrat, kan du risikere, at maden enten vil gå i gæring (kulhydrat) eller forrådnelse (protein), og mange får enten luft i maven, sure opstød, halsbrand og mavetarm-smerter og forstoppelse eller diarre. Lad os antage, at du har blandet dit måltid rigtigt, så går der kun 2-4 timer, før maden har forladt din mavesæk og er på vej til tolvfingertarmen. Her bliver den blandet med bugspyt fra din bugspytkirtel samt galde fra din galdeblære. Langsomt herefter vil maden blive ført næsten færdigfordøjet til din tyndtarm, hvor den vil blive optaget i dine blodbaner, ført til din lever og derefter videre til dine celler. Det mad, som kroppen ikke kan fordøje, kommer ud den anden vej, som alle ved. Din bugspytkirtel sørger for at nedbryde dit indtag af kulhydrater. Den har ligeledes med blodsukker og optagelse at gøre (insulin). Din galdeblære indeholder galde, der produceres i din lever. Galde nedbryder fedt og protein samt sørger for peristaltik (bevægelse) i tarmene. Galdeblæren hjælper desuden med afgiftning af kroppen. Din tyndtarm sørger for at videreforarbejde din mad samt for, at der foregår en optagelse af næringsstoffer, der går ud gennem dine tarmtrevler, videre via dine blodbaner til din lever, hvorefter din mad bliver omdannet til blodsukker, der ved hjælp af insulin bliver optaget i dine celler.

9 Din tyktarm sørger for, at den mad, der ikke bliver optaget i dine celler, bliver ledet videre ud i endetarmen. Men ligger din ubrugte mad (afføring) for længe i tyktarmen, risikerer du at få forstoppelse, samt at kroppens affaldsstoffer føres via små blodårer fra tyktarmen tilbage i kroppen og forgifter væv, celler og blod. Din fordøjelse er altså meget vigtig for, at din krop kan få glæde af din mad, og du vil opdage, at når du begynder at kombinere dine måltider korrekt, vil du få et højere energiniveau og ikke have brug for så store mængder mad for at blive mæt. Dette vil naturligvis på langt sigt øge dit immunforsvar, afbalancere din vægt og give ro i både din krop og sjæl.

10 Kostplan med opskrifter til 4 uger Kostplanen du bliver præsenteret for, er opbygget på denne måde: Stivelsesfri dage: Mandag og onsdag Energidage: Tirsdag og torsdag Syre/base balancen: Fredag, lørdag og søndag Mellemmåltider alle dage: Frisk frugt, friske grøntsager, juice, urtete, grøntsagssaft Du må gerne bytte om på dagene, så længe at du blot overholder antallet af de forskellige dage, pr. uge. Morgen og formiddag Spis frugt, frugtsalat, frugtjuice, smoothies, grønsager, grøntsagsjuice, urtete, kerner, nødder, olier de første 4 timer fra du står op.

11 Stivelsesfri dage På stivelsesfri dage må du ikke spise brød, ris, kartofler, sukker og pasta m.m. Du skal med andre ord holde dig fra det hvide (kulhydrater). Forklaringen er, at en kulhydratfattig kost, vil få kroppen forbrænde sit eget fedt, og man vil samtidig føle sig mindre sulten. Når du undlader de hvide spiser bliver dit blodsukker samtidig mere stabilt og du har ikke længere trang til søde eller usunde sager, hvilket i sig selv kan give et vægttab. Det anbefales kun at tage 2 stivelsesfri dage om ugen, da kroppen har brug for bl.a. fibrene der findes i kornprodukter samt de andre næringsstoffer produkterne også indeholder. Det er altså ikke nogen god ide, helt at udelukke stivelser (kulhydrater) fra din kost, idet du så kan risikere at få for mange proteiner og det vil på sigt, svække dine nyrer samt fordøjelse, hvilket vil belaste din krop og energi samt dit immunforsvar. Korn er blevet dyrket og spist af mennesker i omkring 8000 år, men når det kommer til at udvikle evnen til at fordøje korn, er vi som mennesker temmelig dårligt indrettet. Mennesket udskiller ganske vist et stivelsesspaltende enzym (amylase), men dette forbruges ret hurtigt. Processer som f.eks. raffinering og kogning gør selvfølgelig kornene spiselige. Alligevel er brød jo ikke såkaldt naturlig føde. Du skal ikke afholde dig helt fra at indtage brød, pasta eller andre kornprodukter, sørg for at vælge groft, økologisk eller biodynamisk. Og sørg også for at tygge dine kornprodukter godt (ca. 20 gange for hver mundfuld!), da du ellers risikerer, at de ikke bliver ordentligt nedbrudt og fordøjet.

12 Fejlernæring Når kornprodukter udgør hovedbestanddelen af kosten, vil der uvægerligt opstå fysiologiske problemer f.eks. fejlernæring og mangler i knogle- og tandstruktur. For mange danskere er netop korn en alt for stor del af den daglige kost. Man spiser kornprodukter til morgenmad: havrefras og andre morgenmadsprodukter, mysli, brød, toast, boller, knækbrød, skorper, havregrød, havregryn. Og korn igen til frokost: smørrebrød, franskbrød, toastbrød, boller, sandwich, pasta, pizza, kiks, knækbrød. Og om aftenen kommer kornet på bordet igen, i form af: hvidløgsbrød, pasta, spaghetti, pizza, kiks, kager, kuvertbrød m.m. Da brød og kornprodukter er en nem spise, der også virker mættende og fylder godt i maven, kan det let komme til at gå ud over indtagelsen af andre fødevarer, f.eks. frugt og grønsager. Brød, pasta og alle andre kornprodukter er endvidere syredannende i kroppen, og i større mængder kan de være med til at forårsage sygdomme i dine tarme og din fordøjelse, der viser sig som infektioner i de øvre luftveje som øre, næse, hals og lunger. Tarmene er lungernes skorsten og er der for mange fødevarer der irriterer dine tarme, vil lungerne blive brugt til at transportere affaldsstofferne ud af kroppen. Derved kan du få astma, bronkitis og vejrtrækningsbesvær m.m. Kosttip: Det er meningen at du 2 dage om ugen skal leve af stivelsesfri mad.

13 Energimad Hvordan vil du behandle din krop? Valget er dit! Kunne du drømme om at hælde cola i benzintanken på din bil velvidende om, at den vil brænde sammen, nej vel? - men mange udsætter dagligt deres krop for ting der vil få deres krop til at brænde sammen. De fleste ved godt, hvad der er sundt og hvad der ikke er sundt for deres krop, men vælger den usunde livsstil, der til sidst medfører at deres krop brænder sammen, ved f.eks. at få diabetes, gigt, astma, cancer, intolerancer, allergier eller andre livsstilssygdomme, som alle giver en forringet livskvalitet og i værste fald en alt for tidlig død. Tilbage til bilen kan det virkelig være rigtig at vi passer bedre på vores biler end vores kroppe? Du kan altid købe en ny bil men ikke en ny krop og du har brug for din krop hele livet, spørgsmålet er selvfølgelig bare, hvor lang tid du får lov til at beholde den. Mange har den holdning, at de skal være gode ved sig selv og det da heller ikke skal være for surt at leve, hvilket bruges som argument eller måske rettere som dårlig undskyldning for deres usunde livsstil. Men sandheden er at de ikke er gode ved sig selv og at det vil blive surt at leve, hvis de vælger den usunde livsstil.

14 Det er da rigtigt at man engang imellem skal have lov til at indtage noget af det forbudte, det handler om balance. Udfordringen med at set usunde virkelig på lang sigt kan gøre dig syg, er en form for uvirkelig trussel, der for de flestes vedkommende, ikke tages seriøst. Vi er ikke særlig gode til at forebygge hverken sygdom eller overvægt. Nu ved du at en svækket krop, der er i ubalance og har en sygdom, er en krop det ikke har samme mulighed for at slanke sig vedvarende. På en eller anden måde, bliver det så ikke lettere, at holde igen, næste gang du skal beslutte dig for, om du vil hælde cola på benzintanken?. Mad er energi Al mad og drikke indeholder energi, her er ikke kun tale om kalorier; her er tale om en helt anden slags energi. Din krop og dine celler indeholder sandelig også energi, og både energien i mad, drikkevarer og celler kan måles i Mhz ligesom lydbølger fra en radio. Prøv at glem bilen for et øjeblik. Prøv at tænke på din krop som en bank, hvor du sætter penge ind (energi i form af sund mad), og hvor der gerne skal være overskud, hvis der pludselig kommer en uforudset regning (sygdom). Hvis din konto konstant er på nul, eller du har overtrukket, og den er i underskud, så ved du jo godt selv, hvad der sker, ikke? Før eller siden bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop, dette påvirker også din mentale balance.

15 En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til ca Mhz i cellerne. En krop, der f.eks. er syg af kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder en celleenergi på ca. 30. En død krop indeholder, som du nok kan gætte, en energi på nul. Det interessante her er, at den mad, du spiser, og det, du drikker, naturligvis også indeholder energi, noget mere end andet. Her ser du en oversigt over energiindholdet målt i Mhz i forskellige slags mad- og drikkevarer. Jo større indhold af energi (Mhz), jo bedre for dig, din vægt og dit helbred. Af betydning for om en føde- eller drikkevare er en stor energigiver eller ej, er bla. indholdet af klorofyl (planternes blod), som er med til at danne røde blodlegemer hos os, og som er en fantastisk immunstyrker for din krop. Op til 250 Mhz ( der er overskud på kontoen ): Brøndkarse, byggræs, broccoli, grønne spirer, grønkål, spinat og de fleste grønne grøntsager. Grønne helsedrikke lavet af grønne grøntsager. (Byggræs kan du købe på Mellem 70 og 95 Mhz (den energi, som dine celler behøver for at holde sig sunde og raske med andre ord, du vedligeholder dig selv, som du skal, og der kommer ikke underskud på kontoen): Avocado, frisk frugt, frisk frugtsaft, salat, kål, øvrige grøntsager og saft af disse. Hvidløg og ingefær, friske kerner og nødder. Urtete.

16 Mellem 30 og 70 Mhz (du er ved at dræne dig selv for energi; indtag ikke for meget af disse føde- og drikkevarer) Kartonjuice, kogt frugt og kogte grøntsager (al frugt og grønt, der er varmebehandlet). Mellem 0 og 30 Mhz (du spiser død mad, der vil dræne din konto, medmindre du har en god opsparing. Spis kun lidt af disse ting og sørg for at kompensere med høj-energi mad og -drikke dagen efter): Kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter Sovs, dressinger Burgere, pizza, junkfood Kager, is, slik, chokolade, chips Sodavand, vin, spiritus, mineralvand, saftevand og milkshakes Alkohol, kaffe, te (både sort te, grøn te og frugtte) Tobak Sørg for, at mindst ⅔ af din mad har et energiindhold, der er på 70 Mzh eller derover, samt at kun ⅓ er lav-energi mad, og du kan holde dig både sund og slank. Har du en alvorlig sygdom eller et stort helseproblem, enten fysisk eller mentalt, bør du spise op til 90% mad med et energiindhold på 70 Mhz og derover. Kroppens forsvar Ifølge den svenske læge Karl-Otto Aly reagerer kroppen efter et almindeligt måltid (f.eks. kød, kogte kartofler og smørsovs) med at forøge de hvide blodlegemer i blodet (immunforsvaret). Dette sker imidlertid ikke, når man spiser levende føde eller råkost. Råkosten kræver ingen mobilisering af de hvide blodlegemer, som man f.eks. ser det ved infektioner.

17 Lægen sammenligner med andre ord almindelig mad med et angreb lig med en infektion. Levende og rå føde er den eneste form for mad, som kroppen ikke går i beredskab imod. Kroppen opfatter altså tilsyneladende råkosten som naturlig kost. Andre fordele ved at spise rå og levende mad Når vi tygger råkost, aktiveres der enzymer, så vi udnytter maden bedre. Råkost er rig på fibre, bl.a. ufordøjelig cellulose, som kroppen behøver, for at transporten af affaldsstoffer kan ske så hurtigt som muligt. Derved forebygger vi også en dårlig fordøjelse. Væskebehovet mindskes, da råvarerne indeholder store mængder væske. Råkost fremmer en god fysiologisk tarmflora på grund af dens enzymer. Kosttip: Det er meningen at du 2 af ugens dage lever af høj energimad der ligger mellem 70 og 250 Mhz. Du må dog gerne spise et måltid, f.eks. om aftenen, der består af varmebehandlede grøntsager.

18 Morgenmads forslag Tropisk frugtsalat med valnød 1 mango 10 jordbær 2 kiwi 10 ananas kirsebær 10 brombær (andre bær kan også anvendes) 1 stjernefrugt Alle frugterne skæres i små stykker, anrettes på et fad og drysses med hakkede valnødder (ekker andre nødder/kerner).

19 Banansalat med brøndkarse 1 banan 1 håndfuld brøndkarse 2 kiwi 10 jordbær ½ papaya 2 spsk granatæble (kernerne) Bananen skæres i stave, brøndkarsen plukkes, kiwi skæres i tynde både, jordbær skæres i mindre stykker, papaya skræres i tern. Det hele blandes og drysses med kerner fra granatæble. Pyntes evt. med en rambutan frugt (se billede).

20 Papaya og blommesalat med drys 1 papaya 2 friske figner 1 håndfuld grønne druer uden sten 2 spsk friske blåbær 2 spsk tørrede blåbær (eller rosiner) 1 spsk tørrede tranebær 10 ananaskrisebær Topping: finthakkede tørrede figner, solsikkekerner, sesamfrø, finthakkede mandler, hele græskarkerner. Frugterne skæres og anrettes smukt på et fad eller skål og drysses med topping. Du kan vælge at drysse lidt kanel henover ved servering.

21 Jordbær-hit med kanel 6 jordbær 8 hindbær 2 appelsiner 3 passionsfrugter ½ tsk stødt kanel Jordbær befries for stilken og lægges i en blender sammen med hindbær, appelsiner uden skræl og kødet fra passionsfrugterne samt kanel. Blendes i 1 minuts tid.

22 Appelsin og citrongræs 2 appelsiner 6 jordbær ¼ pillet citrongræs 3 cm ingefær Appelsinerne skrælles og lægges hele ned i en blender, sammen med jordbær uden stilk, citrongræs og skrællet ingefær. Blendes i 1 minut. Tip: Du kan komme 1 banan i denne smoothie for at gøre den tykkere og sødere. Helsetip: Citrongræs er godt mod feber, drik derfor gerne denne smoothie hvis du er syg, men også til at forebygge forkølelse og influenza.

23 Tyksak med blåbær, hindbær og lime 125 g blåbær 125 hindbær ½ dl æblejuice eller saft af 1 grønt æble Saft af 1 lime 1 banan Alle ingredienserne blendes i en blender. Tip: Denne smoothie er ret tyk, du kan fortynde den ved at udelade banan og i stedet bruge en appelsin (brug hele appelsinen uden skræl). Udelader du limesaft er det et sandt hit for din baby og børn samt til dem der har en sød tand.

24 Avocadodrøm 1 avocado, 100 g grønne druer, saft af ½ appelsin, 1 rødt æble, 1 tsk stødt kardemomme, ½ tsk vanilliepulver, 2 dl dansk vand Avocado skæres over, befries for stenen og skrællen. Lægges i en blender, sammen med skyllede druer, appelsinsaft, æble der er befriet for kerner og skræl og skåret i både samt de øvrige ingredienser. Blendes i to minutter og hældes op i glas eller lille kande. Tip: Hvis du ikke drikker avocadodrømmen med det samme, kan du presse lidt citronsaft henover, så undgår du at den bliver iltet og derved brunlig i farven. Du kan bruge alle former for mælk i denne smoothie, vælger du komælk, køb da økologisk. Helsetip: Avocado feder ikke, som nogen tror, men indeholder der i mod sunde fedtstoffer der er med til at beskytte dine celler og styrke din forbrænding. Du kan sagtens spise ½ avocado om dagen, uden at tage på i vægt det vil blot øge din sundhed og velvære.

25 Uge 1 - Mandag - Stivelsesfri dag Frokost Kyllingefrikadelle salat Fars: 200 g hakket kalkun eller kyllingekød, 50 g krydderurter, f.eks. salvie, rosmarin og persille, 1 spsk Kryddersalt, ½ spsk Krydderpeber Salat: 4 håndfulde babyspinat, 2 håndfuld spirer, 10 stk cherrytomater, 1 bundt radiser, 100 g grønne ærter Dressing: 1-2 spsk creme fraiche 9%, 1 tsk Kryddersalt, 1 tsk Krydderpeber, ½ spsk olivenolie, 1 tsk dijon sennep, 4 spsk vand Farsen blandes, formes til små frikadeller og steges i olie, på en varm stegepande til de er gyldne. Salaten blandes og dressingen blandes og omrøres til den er flydende. Kan evt. fortyndes med mere vand. Middag Lakselasagne 10 hvidkålsblade, 400 g laksefilet - uden skind, 400 g frossen helbladet spinat, 5 tomater Sauce: 3 dl letmælk eller soyamælk, 100 reven mozarella ost, ½ tsk muskatnød, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, 1 dåse hakkede og flåede tomater, olie til fadet Hvidkålsbladene koges i ca. 5 minutter, hvorefter de klippes til størrelsen af lasagneplader. Et ildfast fad smøres med olie. Laksen skæres i meget fine tynde skiver. Ligeledes tomaterne. Herefter lægges et lag spinat, dernæst laks, så tomat og afslut med hvidkålsblade, så det dækker. Lav endnu et lag på samme måde. Saucen blandes og blendes i en blender og hældes henover fadet. Stil fadet i ovnen ved 200 grader og bag lasagnen i ca. 30 minutter eller til den er gylden på toppen.

26 Uge 1 - Tirsdag - Energi dag Frokost Appelsin og spinatsalat 4 appelsiner, 2 håndfulde spinat, 1 rødløg i skiver, 1¼ dl udstenede sorte oliven, ¼ dl olivenolie, 2 spsk rødvinseddike, 2 spsk ristede pinjekerner, 2 spsk fint hakkede mandler Læg hver appelsin på et spækbræt. Skær en 2 cm. tyk skive af hver ende helt ind til frugtkødet. Fjern skal og den hvide hinde med en skarp kniv. Del appelsinerne i fileter ved forsigtigt at skære ned mellem hinderne og frugtkødet, med en lille skarp kniv. Skær ind over en skål, så saften samles op. Riv spinatbladene i små stykker og læg dem i en stor skål. Kom appelsinfileter og sorte oliven i skålen. Pisk olie og vineddike godt sammen i en lille skål. Hæld dressingen over salaten i en salatskål. Drys med pinjekerner, mandler og server salaten. Mellemmåltid Gulerødder og agurk i stængler Middag Sommersalat 1 blomkålshoved, 5 tomater, ½ agurk, 1 bundt radiser Dressing: 2 spsk hakket persille og purløg, 2 spsk creme fraice 9%, 2 spsk vand, 1 spsk olivenolie, ½ tsk Kryddersalt, ½ tsk friskskåret oregano Kålen koges i 5-7 minutter og skæres herefter i mindre stykker. Vask radiser, tomater, agurk og skær alt ud i små stykker. Derefter blandes alt i en skål. Dressingen blandes og dryppes henover salaten.

27 Uge 1 - Onsdag - Stivelsesfri dag Frokost Varm tofu salat 150 g marineret tofu, 15 cherry tomater (1 bakke), 1½ rødløg, 20 sukkerærter (1 bakke), 2 cm ingefær, 2 fed hvidløg, 2 spsk semisoltørrede tomater, 1 lille kop tørrede tranebær, 1 baby bok choy salathoved (anden salat kan også bruges) Tofu skæres i tern, cherrytomater skæres i halve, rødløg i strimler. Sukkerærter skæres i fine skiver. Ingefær rives på et rivejern, hvidløg skæres i små stykker. Alt dette samt semisoltørrede tomater, tranebær og skåret salat, steges på en pande for høj varme i oliven olie i et par minutter, hvorefter det serveres. Du kan vælge at spise en frisk skål salat til retten.

28 Uge 1 - Onsdag - Stivelsesfri dag Middag Kalkun i grøntsagswok 250 g kalkunbryst Marinade: 3 spsk soyasauce, ½ rød chili uden kerner, 1 tsk revet ingefær, 1 tsk Kryddersalt, 1 tsk carry, 1 tsk koriander, 1 tsk spidskommen 1 peberfrugt, 100 g hvidkål, 2 håndfulde spinat, 2 forårsløg, 1 gulerod, 2 fed hvidløg, 50 g persillerod, 3 stængler persille Kødet skæres i fine strimler, marinaden blandes og kødet lægges heri. Stil det et køligt sted, i ca. ½ time, hvorefter det steges i en wok eller på en stegepande i mindst 15 minutter. Peberfrugt skæres i små stykker, hvidkålen rives på et groft rivejern og tilsættes panden. Spinaten skylles og dryppes af, imens skæres forårsløg i fine skiver, guleroden rives på et groft rivejern, hvidløg presses eller skæres fint. Tilsæt forårsløg, gulerod og hvidløg til panden samt fintsnittet persillerod og hakket persille. Rør godt rundt og lad det hele stege videre endnu 5 minutter. Et par minutter inden servering, tilsættes spinaten, der omrøres og alt er klar til servering.

29 Uge 1 - Torsdag - Energi dag Frokost Bagt rødbedesalat med forårsløg 4 rødbeder (ca. 200 g), 10 stk gule cherry tomater, 1 forårsløg, 1 fed hvidløg, 1 potte brøndkarse Dressing: 1 spsk frisk timian, 1,5 dl creme fraiche 9%, 2 spsk estragon eddike, 4 spsk olivenolie, ½ tsk Kryddersalt og peber Rødbederne skrælles og skæres i tynde bjælker, hvorefter de placeres i et ovnfast fad med 2 spsk. oliven olie henover. Drys med lidt salt og peber og bag dem i 200 grader, i ca minutter. Herefter tages de ud af ovnen, sættes til side og nedkøles. Når rødbederne er afkølede, blandes de med tomater der er skåret i halve, fintskåret forårsløg, revet hvidløg samt brøndkarse. Bland herefter dressingen og hæld henover. Mellemmåltid Appelsin og æble Middag Pastinaksuppe 2 persillerødder, 2 pastinakker, 1 skalotteløg, 1 fed hvidløg, ½ tsk karry, ½ tsk Kryddersalt, ½ l vand, 1 spsk olivenolie til stegning, 1 dl sojafløde. Pynt: Timian Persillerødder og pastinak skrælles og skæres i grove tern. Løg pilles og skæres i mindre stykker, hvidløg ligeledes. I en gryde hældes 1 spsk olie, der varmes op, karry tilsættes og brændes af et minuts tid på høj varme. Løgene tilsættes sammen med rodfrugterne, der røres rundt og steges 3-4 minutter. Herefter hældes kogende vand i gryden og suppen koges op, der lægges låg på og suppen koges videre i minutter mere. Herefter hældes den i en blender og blandes med sojafløde, der blendes i et minuts tid. Ved servering pyntes med frisk timian.

30

31 Uge 1 - Fredag - Syre/base dag Frokost Groft brød med kartoffel, brød med agurk og revne gulerødder. Middag Dampet skrubbefilet med mango og papaya 300 g skrubbefilet, 1 stilk løvstikke, 1 mango, 1 papaya, 1 forårsløg, ½ tsk kryddersalt, 1 spsk hakket kørvel, 1 spsk chilisauce Filetterne dampes, gerne i en dampbradepande, sammen med løvstikke. Mango og papaya skæres fint, ligeledes forårsløg. Fisken placeres i midten af tallerknen, frugten udenom, der drysses med kryddersalt, forårsløg og kørvel og pyntes med sød chilisauce Uge 1 - Lørdag - Syre/base dag Frokost Kylling med rødbeder 200 g kyllingebryst, 125 g rå rødbeder i strimler, 150 g selleri i strimler, 125 g græsk yoghurt 10%, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, 2 tsk oregano, friskhakket timian efter smag Steg kyllingebrystet i en varm ovn ved 200 grader (kan også steges på en pande). Tilsæt salt, peber og krydderi. Damp alle grøntsagerne i en dampbradepande i ca. 10 minutter. Smag dem til med salt og peber. Tag grøntsagerne op af dampbradepanden og bland dem med yoghurt samt ekstra hakket timian. Server den varme grøntsagsblanding til det stegte kyllingebryst.

32 Uge 1 - Lørdag - Syre/base dag Middag Spaghetti med spicy tomatsauce 150 g fuldkornsspaghetti, 300 g modne tomater, ½ løg, 1 fed hvidløg, 1 spsk olivenolie, ½ rød chili uden kerner, 2 tsk karry, 2 kviste frisk, oregano, 1 håndfuld frisk basilikum, ½ tsk kryddersalt, 1 tsk oregano Kog spaghettien efter anvisningen på pakken. Blend tomaterne med en stavblender i ca. ½ minut til en grov puré. Pil løg og hvidløg og hak begge dele fint. Svits dem i lidt olie på en pande i 1-2 minutter under omrøring, til løgene bliver klare. Tilsæt karry og rør yderligere ½ minut. Hæld tomatpuréen ned til løgene og rør rundt. Snit chilien i bittesmå tern og tilsæt dem til tomatsaucen. Lad den småsimre ved middel til svag under låg i 5 minutter. Smag til med salt og tilsæt hele basilikumblade, rør rundt. Sluk helt for varmen og lad saucen stå yderligere 5 minutter under låg og trække. Server spaghettien med spicy tomatsauce over.

33 Uge 1 - Søndag - Syre/base dag Frokost Varm kikærtesalat 150 g udblødte kikærter, 1 tsk frisk timian, 2 forårsløg, 1 lille håndfuld bredbladet persille, 2 håndfulde friise salt, ½ grønt æble, 2 spsk røde ribs (eller andre bær), 2 avocado Dressing: 2 spsk dijonsennep, saft af ½ citron, 4 spsk vand. Blandes og hældes henover salaten Pynt: sorte sesamfrø (kan undværes) Kog kikærterne ca. 45 min. Lad dem køle af. (Du kan også købe færdigkogte kikærter). Hak timian og snit forårsløg meget fint. Pluk persillen fint, ligeledes friise salten. Æblet skæres i mindre stykker. Det hele blandes sammen i en skål. Dressingen blandes og iblandes salaten. Tænd en stegepande på medium varme og steg salaten i et par minutter, så den er varm, men ikke gennemstegt! Når salaten serveres, skæres avocado i tynde skiver og lægges ovenpå salaten samt en stribe af sorte sesamfrø.

34 Uge 1 - Søndag - Syre/base dag Middag Cabo kalkun salat 220 g kalkunbryst, 1 tsk kryddersalt, ½ tsk krydderpeber, 1 rød chili, 1 spsk finthakket hvidløg Garniture: 2 grønne peberfrugter, 1 rødløg, 1 spsk frisk rosmarin, 1 spsk purløg, 1 spsk persille Saft af ½ citron, 200 g rå azukibønner, 3 spsk olivenolie, 50 g grønne syltede jalapenos, 2 store håndfulde ruccolosalat (anden salat kan også anvendes) Kalkunbrystet grilles på en glohed grillstegepande i olie, salt og peber, finthakket chili samt hvidløg. I en skål kommes hakket grøn peber, hakket rødløg, finthakket rosmarin, purløg og persille. Når kalkunen er færdigstegt, blandes den med de ovenstående grøntsager samt citronsaft, azukibønner og fint skåret jalapenos. Lægges herefter på en bund af salat.

35 Uge 2 - Mandag - Stivelsesfri dag Frokost Salat af fetaost, salat og stilktomater i tern, finthakket agurk, basilikum og urtesalt. Dryp med ganske lidt olivenolie. Middag Tun Nicoise 250 g tunbøf (2 stks) Marinade: Saften fra 1 citron, 1 tsk Kryddersalt, 1 knivspids Krydderpeber, 1 spsk revet peberrod, 1 tsk dijonsennep, 2 spsk olivenolie Tilbehør: 200 g friske grønne bønner, 1 bakke ruccolosalat, 5 cherrytomater, 1 håndfuld sorte oliven uden sten, ½ rødløg, 2 tsk olivenolie, 2 tsk grøn pesto, evt. 1-2 hårdkogte æg Bland citronsaft sammen med salt, peber, peberrod, sennep og olivenolie. Læg tunbøfferne i et fad og hæld marinaden henover. Lad dem stå koldt i 1 time og trække. Herefter grilles de enten på en grillstegepande eller havegrill. Tilbehør: Bønnerne snittes og blandes med salaten, tomater i tern, skiveskårede oliven, finthakket rødløg og en dressing af olivenolie og pesto.

36

37 Uge 2 - Tirsdag - Energi dag Frokost Bønnespire råkostsalat 1 stor bakke blandede bønnespirer, 10 radiser, ½ agurk, 1 løg, 1 gulerod, 1 grøn peberfrugt Dressing: 1 spsk. sojasauce, 2 dl yoghurt naturel, ½ cm friskrevet ingefær, 1 spsk citronsaft, ½ tsk kryddersalt, ¼ tsk krydderpeber Bønnespirene skylles og lægges i en skål. Riv alle grøntsagerne i en foodprocessor på et groft rivejern. Bland bønnespirer og revede grøntsager sammen. Bland dressingen sammen og hæld den henover salaten og lad den trække i 30 minutter før serveringen. Mellemmåltid 10 cherrytomater og ½ avocado Middag Rødbederåkostsalat 4-5 små rødbeder, ½ salatløg, 1 fed hvidløg, ¼ sød ananas, 1 bdt. persille, 50 g pinjekerner eller solsikkekerner Dressing: 3 spsk citronsaft, 2 spsk olie, Kryddersalt og -peber. Skræl rødbederne og riv dem på den fine side af rivejernet. Snit løg og hvidløg meget fint eller riv det evt. på rivejernet. Snit persille meget fint. Det hele blandes. Bland dernæst dressingen og hæld det over rødbederne. Pinjekerner ristes meget let på en pande (pas på de ikke brænder på!) og drysses på salaten. Ananassen skæres i små trekanter og serveres til salaten.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 31 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Brøndkarse Frugt og grønt: Romainesalat 1 pakke valgfri salat Hvidkål Squash

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17.

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. januar 2015 Antipasta: Grøn salat 1 iceberg salathoved 1 dåse artiskokhjerter 1 dåse palmehjerter 1 glas cornichoner 1 stor fennikel Strimler af

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Kostplan - uge 10. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 10. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 10 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse!

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Indhold Ribeye med stegte peanuts, champignon og sød chili...6 Ribeye på kartoffelmos og stegt agurk...8 Culotte med aubergine, citron,

Læs mere

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi Bydelsmødre Bydelsmødrenes Landsorganisation består af grupper af frivillige kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, som vælger at tage en Bydelsmoruddannelse, for at kunne hjælpe andre kvinder,

Læs mere

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto Sundhedsugen uge 17, 2013 Maden er planlagt ud fra de 8 kostråd og nøglehulsmærket. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat 2 mellemstore stribede rødbeder 1 lille gul bede 4-8 små fine blade af rød eller grøn grønkål 4 gulerødder 2 økologiske

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration Den lækre Kartoffel Opskrifter & inspiration Grov kartoffelmos med selleri Til hverdag og fest Den taknemlige kartoffel kan bruges til både hverdag og fest i mange variationer. Kartoflen er og har siden

Læs mere

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter Meget mere vegetarmad 19 skønne vegetarretter Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Nøglehulsopskrift - 4. oktober 2013 Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Det skal du bruge

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

AFTENSMADSFORSLAG fase 1

AFTENSMADSFORSLAG fase 1 AFTENSMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du forslag til hvad du kan spise til aftensmad. Spiser du mad på farten, så hent inspiration fra madforslagene til hvordan du kan bede restauranten sammensætte

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr.

Supper. Afrikansk suppe. Aspargessuppe. Se også om muslingesupper på siden Fisk og Skaldyr. Supper Se så om muslingesupper på siden Fisk Skaldyr. Afrikansk suppe 2 fed hvidløg hakkes fint 2 bladselleristængler skæres i tykke skiver 2 løg hakkes groft klares i en gryde på medium varme i 1 spsk

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Eriks Mad og Musik. maj 009 Saltede citroner Bruges til alt undtagen desserter. Frugtkødet bruges som garniture til stegt kylling eller andet stegt kød. Skrællen bruges fint snittet i salater. Saften bruges

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian.

Sundere pålæg. Inspirerende alternativer. Tip: Hvis du ikke er vild med hvidløg i dressingen, kan du erstatte det med 1 tsk frisk eller tørret timian. Kyllingesalat med fennikel 200 g kogt eller stegt kyllingekød 1 lille fintsnittet fennikel 1 håndfuld fintskårne sukkerærter 1 lille fintsnittet rødløg Dressing: 1 dl mager surmælksprodukt fx fromage fraiche

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand

Tunge. Økologisk indmad. Indmad er in. Sprængt oksetunge. Kogt oksetunge 8.1. 1 kg tunge. Saltlage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Økologisk indmad. Tunge Sprængt oksetunge 1 kg tunge lage: 20 g sukker 60 g salt 1 l vand Sprængning af kød er en mild saltning, som tilfører kødet saftighed og smag. Kog saltlagen sammen, køl ned og læg

Læs mere

Hjertevenlige opskrifter

Hjertevenlige opskrifter FORÅR SOMMER Hjertevenlige opskrifter Menu Tunmousse med grønt pynt Laksegryde med rejer Frikadeller med ovnbagte rodfrugter og kartofler Kold kartoffelsalat og kartoffelsalat med forårsgrønt Coleslaw

Læs mere

SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ

SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ SMAGFULDE RETTER FYLDT MED FORÅR DU IKKE KAN MODSTÅ MARINERET FILET ROYAL MED ÆBLER, JORDSKOKKER OG KARRYMARINADE 1 marineret filet royal ÆBLE- OG JORDSKOKKEKOMPOT 4 jordskokker 2 æbler (Cox Orange) 1

Læs mere

Rosita. Forside. Opskrifter med stegt kylling

Rosita. Forside. Opskrifter med stegt kylling Rosita Forside Opskrifter med stegt kylling ROSITA ROSITA Kylling i tern i varm kartoffelsalat med rugbrøds croutons 1 kg stegt bryst i tern 30 skiver bacon Rugbrøds croutons: 250 g rugbrød, befriet for

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Kartoffelmad klassik og en øl

Kartoffelmad klassik og en øl Kartoffelmad klassik og en øl Personas: Den ældre Relevante opskrifter: Rugbrød, klargøring Majonæse Bløde løg Serveringens indhold til en person: Rugbrød Majonæse Nykogte afkølede kartofler Bløde løg

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD MESTERSLAGTEREN VINTERMAD ØLBRAISERET NAKKEFILET 2 4 PERSONER INGREDIENSER: 1 kg Nakkefilet 100 g røget bacon 3 gulerødder 2 løg 1 porre 4 fed hvidløg 1 mørk øl (Ale eller lign) 1,5 kg kartofler 100 g

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

10 soulfood opskrifter. Grønt nærende sprudlende simpelt. www.pernillehsteenberg.dk

10 soulfood opskrifter. Grønt nærende sprudlende simpelt. www.pernillehsteenberg.dk 10 soulfood opskrifter Grønt nærende sprudlende simpelt www.pernillehsteenberg.dk Spejlæg m. Grønt Super simpel morgenmad. Med kraft fra æggene, får du en robust start på dagen og velreguleret appetit.

Læs mere

RØGFRI & Slank! Kostprogram til rygestop 3 ugers opskrifter samt træningsprogram!

RØGFRI & Slank! Kostprogram til rygestop 3 ugers opskrifter samt træningsprogram! RØGFRI & Slank! Kostprogram til rygestop 3 ugers opskrifter samt træningsprogram! En vægtøgning hører desværre ikke til sjældenhederne når man holder op med at ryge. De fleste oplever at vægten stiger

Læs mere

Dukan Kuren. Vekselfasen

Dukan Kuren. Vekselfasen Anesinha Sev s www.anesinhasev.com Dukan Kuren Vekselfasen Vekselfasen - 2 Dukan Kuren Protein, protein, protein... dette er en kur hvor man ikke sulter, man bliver mæt af protein og det fjerner trangen

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation

EN RET GO FROKOST. Gode råvarer Godt håndværk Smag Stabilitet Unik service Hjemmebagt brød Variation Frokostmenu A uge 38 Mandag Soya og hvidløgs marineret svinefilet, stegt med solsikke crumble og krydderurter Cremede hvedekerner med fløde parmesan, porrer, squash og bagte peberfrugter Fransk landpostej

Læs mere

EN RET GO FROKOST. Revet gulerod, melon, revet squash, blomkålsbuketter, cherrytomater og krydder croutons

EN RET GO FROKOST. Revet gulerod, melon, revet squash, blomkålsbuketter, cherrytomater og krydder croutons Frokostmenu A uge 25 Mandag Tirsdag Onsdag Koldskål Torsdag Fredag Fredagssødt Kyllingebryst i eksotisk karry/mango sauce, sprøde sommer grøntsager og friske krydderurter (1 stk. pr. prs.) Lune hvedekerner

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

hurtige gode vegetariske retter

hurtige gode vegetariske retter hurtige gode vegetariske retter Politikens Forlag Politikens Forlag Nem vegetarisk Rigtig hurtig mad God grøn mad Hvorfor? Derfor Sådan Super lækre salater Rigtig hurtig mad Gode grønne gryder Knap så

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning Sauce Den brune Har man stegt eller kt net kød, kaldes væsken derfra fond (udtales så det rimer på fjong). Til en brun sauce kan man forbedre fonden ved fx at tilsætte et laurbærblad eller et løvstikkeblad

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Madlavning for finere mænd. Grill retter

Madlavning for finere mænd. Grill retter Grill retter Grill Ananas a la Cuba... 3 Baby spareribs med krydret æblecider marinade... 4 Choy Bau finger-steaks... 5 Fyldte tomater med ratatouille... 6 Grillet ananas med vaniljeis... 7 Grillet Laks...

Læs mere

Møre bøffer med sennepssmør og grønkåls salat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg.

Møre bøffer med sennepssmør og grønkåls salat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon Opskrift 1 Opskrift 2 Møre bøffer med sennepssmør og grønkåls salat 1,2 kg kalvesteg 75-100 g bacon eller saltet flæsk 1 flaske hvidvin 1/2 l hønsebouillon 2

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscous salat. Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2

Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscous salat. Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2 Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler Opskrift 1 Opskrift 2 Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscous salat 1 culotte af ungkvæg på ca. 1 kg 1 tsk. rapsolie 6 alm.

Læs mere

NIKKEN-OPSKRIFTER, UGE 1

NIKKEN-OPSKRIFTER, UGE 1 NIKKEN-OPSKRIFTER, UGE 1 De følgende lækre opskrifter er udviklet til at hjælpe dig med dit vægttab. Disse opskrifter kan som supplement til Complete Balance -shakeprogrammet til erstatning for måltider

Læs mere

Kål. Find mere inspiration. Sådan gør du kål på kålen! www.saesonforgodsmag.dk. www.altomkost.dk. www.hjerteforeningen.dk. www.diabetes.

Kål. Find mere inspiration. Sådan gør du kål på kålen! www.saesonforgodsmag.dk. www.altomkost.dk. www.hjerteforeningen.dk. www.diabetes. Find mere inspiration www.saesonforgodsmag.dk www.altomkost.dk Kål www.hjerteforeningen.dk www.diabetes.dk www.voresmad.dk Sådan gør du kål på kålen! www.opskrifter.nu Udarbejdet af : sundhedskonsulent,

Læs mere

Fem opskrifter til mænd - udformet til Men s Health Week af kok og diætist Søren Damgaard. Sund mad mænd kan li

Fem opskrifter til mænd - udformet til Men s Health Week af kok og diætist Søren Damgaard. Sund mad mænd kan li Fem opskrifter til mænd - udformet til Men s Health Week af kok og diætist Søren Damgaard Sund mad mænd kan li Forord Med de fem retter med Sund mad mænd kan li vil vi slå et slag for, at den slags mad,

Læs mere

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Træningsprogram 3 ugers opskrifter 72 sider turbokur tab 3 kilo på 7 dage Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hanssons

Læs mere

Fasanfilet i grov lyn-ratatouille

Fasanfilet i grov lyn-ratatouille 16 OPSKRIFTER Fasanfilet i grov lyn-ratatouille Fasanfilet i grov lyn-ratatouille Det skal du bruge (4 pers.) 4 fasanfileter a 200 g Olie til stegning 1 squash 1 aubergine 1 rødløg 3 fed hvidløg 1 snack

Læs mere

Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscoussalat. Opskrift 1 Opskrift 2

Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler. Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscoussalat. Opskrift 1 Opskrift 2 Ungkvægsculotte med cremet peberrod, saltbagte løg og kartofler Opskrift 1 Opskrift 2 Rødvinsbøf med grillede asparges, citronsmør og couscoussalat 1 stk. ungkvægsculotte på ca. 1 kg 1 tsk. rapsolie Saltbagte

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg

Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat. Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon. Opskrift 1 Opskrift 2. 1,2 kg kalvesteg Kalvesteg i hvidvin, perleløg og champignon Opskrift 1 Opskrift 2 Møre bøffer med sennepssmør og grønkålssalat 1,2 kg kalvesteg 75-100 g bacon eller saltet flæsk 1 flaske hvidvin ½ liter hønsebouillon

Læs mere

Opskrifter fra os til dig!

Opskrifter fra os til dig! Opskrifter fra os til dig! Hér finder du alle opskrifterne til den russiske menu, Buffet Russka, som vi serverede for FSL Kreds 10 i forbindelse med det årlige TR-træf på Hornstrup Kursuscenter. En dejlig

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde Sund aftensmad og desserter -På den lækre måde Sundhedsaktiv Skole 1 Forord Det kan være svært at få sundhed integreret i en travl hverdag. I dette hæfte findes idéer og inspiration til sunde aftenmåltider,

Læs mere

Chilimarineret kæmpesteak med kantareller/majsfrikassé og bagt kartoffel. Hakkebøffer med BBQ-kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2

Chilimarineret kæmpesteak med kantareller/majsfrikassé og bagt kartoffel. Hakkebøffer med BBQ-kartofler. Opskrift 1 Opskrift 2 Chilimarineret kæmpesteak med kantareller/majsfrikassé og bagt kartoffel Opskrift 1 Opskrift 2 Hakkebøffer med BBQ-kartofler 600 g chilimarineret kæmpesteak Kantarel/majsfrikassé 500 g kantareller 2 majskolber

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse:

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse: Smagens Dag 2011 Smag på sæsonen Navn: Klasse: Intro Smag på fødevarer i sæson På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Du skal smage på forskellige råvarer

Læs mere

Risret med oksekød i strimler. Karrykylling i ovn. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 landkylling. 500 g oksekød i stimler

Risret med oksekød i strimler. Karrykylling i ovn. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 landkylling. 500 g oksekød i stimler Risret med oksekød i strimler Opskrift 1 Opskrift 2 Karrykylling i ovn 500 g oksekød i stimler 4 fed hvidløg 1-2 røde chili 4 spsk. soja 4 spsk. tomatpuré 4 spsk. sød chilisauce 2 store gulerødder 4 store

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe Ølmenu til fredag d. 6-1-2012 Bouillon af Svampe Madolie 1 dl Kalvefond 1,5-2 l Barleywine(stærk special øl) 1 dl Blandede svampe 300 g Skalotteløg, i små tern 2 Gulerødder, skrællede, i små tern 2 Porre,

Læs mere

Gryderetter. Belugagryde 1* Belugagryde 2*

Gryderetter. Belugagryde 1* Belugagryde 2* Gryderetter Belugagryde 1* Sorte mungbønner skal ikke som andre bønner sættes i blød, men behandles som linser. Afhængigt af hvilket produkt man får fat i, skal de kes i 15-60 minutter. 1 løg pilles hakkes

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Lækre opskrifter fra Korsagergårds køkken

Lækre opskrifter fra Korsagergårds køkken Lækre opskrifter fra Korsagergårds køkken Vi bruger altid ca. et iceberg salathoved i strimler, som salatbund i alle salaterne. Hjertesalat med rejer, dild og rygeost. 2-3 hoveder hjertesalat 4 forårsløg

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

100 g hytteost med et æble i tern + 1 drys kanel. Broccolibrød med kyllingepålæg, ost og gnavegrønt. 100 g hytteost med 1 æble i tern og 1 drys kanel

100 g hytteost med et æble i tern + 1 drys kanel. Broccolibrød med kyllingepålæg, ost og gnavegrønt. 100 g hytteost med 1 æble i tern og 1 drys kanel Madplan til MK Bootcamp UGE 3 Dag/måltid Morgenmad Frokost Eftermiddagssnack Aftensmad Sen aften Mandag 200 g skyr med 2 spsk. tropisk granola og 1 stk. frugt/bær Broccolibrød med kyllingepålæg, ost og

Læs mere

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Efter afkøling skal du hurtigst muligt gemme dine cookies for børn og barnlige sjæle på et sikkert sted for ellers er holdbarheden på de nybagte

Læs mere