DET GRÆNSELØSE LANDSKAB

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET GRÆNSELØSE LANDSKAB"

Transkript

1 DET GRÆNSELØSE LANDSKAB - Landskab findes overalt, også inde i byen Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

2 PRÆSENTATIONENS INDHOLD - Ph.d. projekt Det grænseløse landskab ( ) - Billedkunstneriske [lgange [l landskab - 1M2 / Eget værk ( ) - Black Box Garden / Værk af Camilla Berner ( ) - Et landskab Et spiseligt landskab (2012) - Hvordan kan billedkunstneriske [lgange [l landskab bruges Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

3 PH.D. PROJEKT: DET GRÆNSELØSE LANDSKAB ( ) FORMÅL: EN NY LANDSKABSTILGANG DER KAN BIDRAGE TIL DEN GRÆNSELØSE BYS BÆREDYGTIGHED - Forsker i landskab ved at lave landskab. - Ph.d. - projektet udspændes i et felt, hvor det søger at sige noget overordnet om nye måder, vi kan gå [l landskab på, ved at lave specifikke nedslag i form af værker, landskaber i 1:1. Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

4 HVILKE METODER OG TILGANGE ARBEJDES DER MED I BILLEDKUNSTEN I RELATION TIL LANDSKAB - Der arbejdes oee med landskaber som ikke bliver betragtede som værdifulde eller som fak[sk ikke er landskaber, selvom det ville [lføre byen kvaliteter om de var. - Der er oee tale om landskaber som ingen andre end den/dem, der laver det, ser en nødvendighed i at at realisere. - Kunstneren er oee af finde i forbindelse med landskabet, så der opstår en mulighed for direkte møde mellem afsender og modtager. Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

5 VÆRK: 1M2 ( ) STEDER: KØBENHAVN, MALMØ, BERLIN, ÅRHUS - Værket blev lavet første gang i forbindelse med uds[llingen Hot Summer of Urban Farming (2006) - Uds[llingen var en undersøgelse af blandt andet Urban Farming og uformel og midler[dig brug af ikke fastlagte steder. - Værket beskæeiger sig med hvad en bys borgere kan generere i fællesskab, hvis alle dyrker 1m2 af en afgrøde. Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

6 Kartofler Hvis alle på Ydre Nørrebro dyrkede 1 kvadratmeter kartofler ville man hvert år kunne høste kilo. (2006) Purløg Hvis alle I Århus dyrkede 1 kvadratmeter purløg ville man hvert år have purløg nok [l kartoffelmadder. (2008) Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

7 Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

8 Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

9 Mælkebø2e Hvis alle i Danmark dyrkede 1 kvadratmeter mælkebøker ville man på et år kunne producere nok frø [l at [lså hele Danmark (2008) Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

10 Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

11 VÆRK: BLACK BOX GARDEN (2011) STED: KRØYERS PLADS, KØBENHAVN BILLEDKUNSTNER: CAMILLA BERNER - Værket etableres i 2011 eeer at Krøyers Plads de seneste 7 år har ligget øde hen. - Grundprincippet er ikke at [lføre noget udefra overhovedet men at komme der hver dag i et par [mer mellem og arbejde. - Haven er en undersøgelse af den type natur som lige nu er på Krøyers Plads og hvad man kan med et sted som midler[digt ligger brak Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

12 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner

13 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner

14 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner Dag 1: Medbragt klapstol og tegneblok danner mig et overblik og forsøger at indtage stedet. Det er et stort areal, jeg er lidt nervøs og trykket ved situa[onen, hvad vil folk ikke tænke, når jeg går og samler affald sammen. Jeg har fundet en kikel frem, et slags forklæde. Med den vil jeg forsøge at iklæde mig en anden og [l lejligheden bestemt iden[tet hver gang. Måske skulle jeg også prøve at finde en hat. Med en slags uniform giver det ak[onen en karakter af både noget rituelt og performa[vt sam[digt. Går derfra med en god fornemmelse.

15 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner

16 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner

17 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner Dag 43: Jeg går haven ekstra godt igennem i dag - tjekker for knækkede og visne planter på s[erne, hundelorte og affald. Det tager eeerhånden noget [d - haven er blevet stor. Den sidste [ng jeg gør på pladsen før ferien er at lave denne lille interimis[ske bænk af fundne materialer. Det ville være rart med en måde at kunne gøre ophold i haven på. Omvendt vil jeg gerne være tro mod princippet om ikke at [lføje grunden noget. På et [dspunkt lander den måske naturligt et sted.

18 Værk: Black Box Garden (2011) Camilla Berner Dag 62: I dag har jeg revet og luget alle s[erne og ryddet dem for visne stande, blade og græs der lå ind over. Det tog 1 ½ [me at nå det hele igennem. Der lå pludselig bemærkelsesværdigt mange hundelorte inde blandt beplantningen, (dog ingen på s[erne). Jeg lod dem ligge, sendte de hundeejere der gentagne gange har snakket om gødning en venlig tanke, og tænkte ved mig selv at det er november og alt er brunt alligevel. (tekst udeladt) Der er dagligt mange folk der stopper op og læser skiltet for haven... alt i mens de spejder søgende ud over pladsen. Er ikke sikker på de opdager hvor haven egentlig er henne!

19 VÆRK: LANDSKAB I MIDTERHELLE ET SPISELIGT LANDSKAB STED: NØRREPORT / ARKITEKTSKOLEN AARHUS - Værket etableres i tæt samråd med Århus Kommune for at sikre at værket og etableringen af det ikke udgøre en sikkerhedsrisiko. - Værket udformes med planter som vi normalt ikke forbinder med vejplantninger. Ved nærstudier opdager man at planterne er spiselige. Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

20 Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

21 HVILKE METODER ARBEJDER JEG MED NÅR JEG SAMMEN MED STUDERENDE FORÅR 2012 ETABLERER VÆRKET/LANDSKABET - En økonomisk ramme, som muliggør at andre realis[sk ville kunne gøre det samme. - En fleksible plan som gør at landskabet vil kunne etableres på mange måder uden at dets overordnede ide kompromikeres. - Fysisk [lstedeværelse i forbindelse med etableringen og pasningen af landskabet så interesserede kan gå i dialog omkring projektet. Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

22 Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

23 HVORDAN KAN BILLEDKUNSTNERISKE TILGANGE TIL LANDSKAB BRUGES I BY- OG LANDSKABSPLANLÆGNINGEN - De kan bruges [l både at igangsæke og problema[serer poli[ske, kulturelle, miljømæssige og sociale problems[llinger. - De kan udvide vores tankegang i rela[on [l hvad der er værdifulde landskaber. - De kan åbne for nye æste[ske [lgange. Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

24 DET GRÆNSELØSE LANDSKAB - Landskab findes overalt, også inde i byen Marie Markman Ph.d.- projekt: Det Grænseløse Landskab ( )

ANNE ELLEKJÆR. leder i Dome of Visions og står for at skabe den kuratoriske ramme i bygningen på Søren Kierke-

ANNE ELLEKJÆR. leder i Dome of Visions og står for at skabe den kuratoriske ramme i bygningen på Søren Kierke- 76 ET TREDJE STED 77 ANNE ELLEKJÆR Dome of Visions er mange ting: Et opdateret forsamlingshus, et byudviklingsprojekt, et arkitektonisk og et bæredygtigt projekt klimatisk såvel leder i Dome of Visions

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR?

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR? AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR? Fra synopsis til talepapir Formålet med dette papir er at give dig en indføring i hvordan du kan forberede dig til en AT-eksamen. Der er to dele, der overlapper en smule:

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Jeppe Hein 2.0. Jeppe Hein. fakta H

Jeppe Hein 2.0. Jeppe Hein. fakta H Jeppe Hein 2.0 Vendepunkt. Et af dansk nutidskunsts største navne er ved at restaurere sig selv. Den nye udgave af Jeppe Hein bruger sin tid nidkært og vil arbejde mere sammen med andre kunstnere for at

Læs mere

SPOT PÅ SPILLERAGENTER

SPOT PÅ SPILLERAGENTER SPOT PÅ SPILLERAGENTER Af Martin Bager & Lean Bach - bragt i Spillernyt, marts 2011 Agenter fylder mere og mere på den danske håndboldscene på godt og ondt. Martin Bager og Lean Bach er suppleanter i Håndbold

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst STOF nr. 23, 2014 Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst Manglende kontinuitet i prioriteringen af området samt politisk berøringsangst har gjort det svært at forebygge

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

De utæmmede skaber liv, de tæmmede venter. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

De utæmmede skaber liv, de tæmmede venter. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 De utæmmede skaber liv, de tæmmede venter Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 AFUK eller Akademiet for Utæmmet Kreativitet har i små 25 år udviklet læringstilbud til unge, der ikke uden videre

Læs mere

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Denne vejledning er en hjælp til dig, som skal skrive en motiveret ansøgning i forbindelse med ansøgning om optagelse på IT-Universitetets kandidat- master

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

trine Borre De gik efter

trine Borre De gik efter Lotte Petri trine Borre marianne dulong De gik efter drømmen Er du endt på rette hylde, eller skulle du i virkeligheden have været smykkedesigner, ejendomsmægler i Berlin eller forfatter? Mød Lotte, Trine

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

Når boligen bliver et HJeM

Når boligen bliver et HJeM fotos: bam/scanpix Når boligen bliver et HJeM Vores hjem er ikke blot vores bolig, den er en del af os selv og vores identitet. På godt og ondt for vi er ikke så gode til at acceptere forskellighed og

Læs mere

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Sikre Beregninger Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Introduktion I denne note skal vi kigge på hvordan man kan regne på data med maksimal sikkerhed, dvs. uden at kigge på de tal

Læs mere

Du citerer Michael Linton, som startede det første byttesystem LETS i Canada. Noget med: Som fisk ikke ser vandet ser økonomer ikke penge.

Du citerer Michael Linton, som startede det første byttesystem LETS i Canada. Noget med: Som fisk ikke ser vandet ser økonomer ikke penge. Forkortet interview med Helle Kibsgaard. Medlem af Herlev-byttering. Cand. Scient. Soc. fra Roskilde Universitetscenter i Internationale Udviklingsstudier og Pædagogik. Specialetitel: Komplementære penge,

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke

Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke Her vil jeg gerne være Det er sådan dine kunder skal tænke I denne gennemgang lægger vi vægt på hjemmesidens opbygning. For at få det optimale udbytte af en hjemmeside skal mange elementer spille sammen.

Læs mere

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det ARTIKEL De svageste led Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det Dato: 24 aug 2000 Ver.: Draft Rev.: 11 Forfatter: Anders Munck I den seneste tids

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN

RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN RENOVERING AF AFDELING 3 - RYHAVEN 1 INDLEDNING Som bekendt skal I snart igennem en større renovering af jeres afdeling. Denne lille folder er lavet til jer, Ryhavens beboere, i forbindelse med informationsmødet,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere