Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv"

Transkript

1 Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv Christiansborg 2. december 2010

2 Hvad er der på programmet? Flere bekendte, lige så mange venner men mere tid alene - fokus på fritidsaktiviteter. Forventninger til voksne er knyttet til deres historie med voksne fokus på forældre og andre voksne! Hvad går de til fokus på faste fritidsaktiviteter En arena fyldt med aktiviteter, venner og voksne der ikke har noget på mig fokus på klubben! Et par udfordringer.

3 Hvad gjorde vi? 1122 elever fra 20 skoler i 7., 8. og 9. klasse besvarede et spørgeskema. Fokusgruppe-interviews med 33 elever fra fem skoler.

4 Der er sket noget! Tidligere havde det karakter af en karikatur, når teenagere blev beskrevet som siddende foran deres pc med tv et tændt, deres mobil inden for rækkevidde og deres Ipod i ørerne. Den karikatur giver ikke længere mening for flertallet ser det nemlig ud til at være virkeligheden!

5 Hverdagsritualerne, der får livet til at hænge sammen i klasse Internettet: 96,9 pct. Fjernsyn: 94,6 pct. Lytte til musik: 94,5 pct. Læse lektier: 83 pct. Facebook: 76,2 pct. Venner: 74,2 pct. Sport: 70,1 pct. Fra undersøgelsen Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske, 2010.

6 Fritidsaktiviteter i perioden Aktivitet Internet - 28,6 75,1 96,9 Fjernsyn 95,1 95,6 90,8 94,6 Lektier 94,7 82,8 89,8 83,0 Venner 87,7 85,7 83,7 76,2 Sport 64,3 65,1 68,4 70,1 Fritidsarbejde - 46,0 35,3 30,5 Kæreste 22,3 25,8 15,6 13,6

7 Det tredje rum er blevet en integreret del af ungdomslivet! Den primære ændring består i, at internettet og diverse sociale medier er blevet en integreret del af ungdomslivet og nettet anvendes primært til underholdning, information og vedligeholdelse af relationer.

8 Når kulturbærerne og legemestrene forsvinder Børne- og ungdomsliv i gamle dage Børne- og ungdomsliv anno 2010 Ofte i flok Uorganiserede aktiviteter Tæt kontakt mellem yngre og ældre Færre flokke, mere tid alene og flere bekendte, men lige så mange venner! Faste aktiviteter Mere sammen med jævnaldrende Få og veldefinerede sociale roller Mange venner i forskellige rum Yngre lærte lege af de ældre Varierede legefomer De lærer af jævnaldrende, ældre søskende eller ved selv at være brugere Mindre variation i legeformer

9 Rum for refleksion Hvis de mange oplevelser i ungdomslivets tre rum skal blive til læring, er det nødvendigt med såkaldte rum for refleksion. De rum opstår primært, hvor der er voksne, der tør stille spørgsmål, uden at de selv behøver at sidde inde med alle svarene!

10 Om det at vokse op i familier, hvor der primært udveksles information En stor gruppe af unge oplever at vokse op i familier, hvor der primært bliver spurgt om, hvad de har lavet uden at dette bliver fulgt op af spørgsmål som f.eks. Hvorfor? Eller Hvad fik du ud af det? Unge lever primært i såkaldt deskriptive eller manifestations-kulturer - men halter lidt efter med evnen til at analysere.

11 Mere end spørgsmål, der lægger op til beskrivende svar. Mine forældre er sådan ret ensformige de stiller meget de samme spørgsmål, og så giver man måske et irriteret svar. Og så bliver de irriterede på en så bliver der en dårlig stemning, og så spørger de slet ikke om noget. Hvilke spørgsmål stiller de da? Hvordan var det på fodboldskole? Hvordan gik det? Var det sjovt? Var der nogle søde børn? Og dem har jeg sådan set fået hver eneste dag. Hvad skulle de så spørge om? De skulle bare spørge, om man har haft det sjovt. Og så kan man jo sige, at det var meget hyggeligt. Og til sidst kan de så spørge: Har du fået noget ud af det? Altså, lidt prøve at se det fra nogle nye vinkler. (Dreng, 9. klasse)

12 Hvad man bruger forældrene til? Snakke om fremtiden (83 pct.) Hvornår man skal være hjemme, f.eks. efter fester (81 pct.) Hjælper med lektier (79 pct.) Henter og bringer mig til aktiviteter (68 pct.)

13 Hvad kunne de godt tænke sig at bruge forældrene til? At få flere råd til, hvad jeg skal efter folkeskolen (38 pct.) At de snakker med mig om, hvad der foregår i mit liv (37 pct.) At de i højere grad stiller krav om, hvornår jeg skal være hjemme (14 pct.)

14 Forældrene skal ikke blande sig for meget i deres børns delprojekter (forholdet til vennerne). Men forældrene må gerne stille begrundede spørgsmål (der må være en grund til, at de stiller dem). Forældrene må gerne bruge deres erfaring til at zoome en smule ud og give plads og rum til at reflektere over, hvor man er på vej hen, eller hvad man har oplevet.

15 Det er først og fremmest de primære voksne, forældrene, der har en afgørende funktion i teenagernes liv. De har først og fremmest faglige forventninger, sekundært relationelle forventninger til de sekundære voksne i fritidslivet.

16 Ledere og trænere er ikke oplagte samtalepartnere. Der er kun tre pct., der oplever, at de snakker med voksne i forbindelse med den fritidsaktivitet, de bruger mest tid på. 15 pct. oplever dog, at det er meget vigtigt, at de kan snakke med en voksne, 60 pct. oplever, at det er noget/lidt vigtigt, 17 pct. at det ikke er vigtigt. Forventninger kommer af erfaringer hvis man først oplever, at nogle sekundære voksne er gode at snakke med og har fået øjnene op for de voksne som ressourcepersoner har man også en forventning om, at er er flere voksne derude med samme kaliber.

17 De forventer, at især forældrene kommer mere på banen. De agerer ikke nødvendigvis som autonome individer, der sætter deres egne standarder for, hvad der er rigtigt og forkert.

18 De unges værdier sejler eller gør de? Teenagerne agerer langt fra i et værdimæssigt eller moralsk vakuum de unge er i højere grad strammere i forhold til etisk adfærd: Mere afvisende over for kriminel adfærd og mere afvisende over for at bryde relationer. Er mindre orienterede mod globale anliggender end tidligere (miljøspørgsmål, verdensfred og retfærdighed). Retten til at være forskellig er uantastet andelen, der oplever, at det er okay at være muslim er den samme som for fem år. Så samme tolerance, mindre globalt orienterede og er til gengæld mere konsekvente, når det gælder etisk adfærd.

19 Hvad går de til? Aktivitet Idræt 60,5 Klub 25,2 Ungdomsskole 16,4 Musikskole 13,6 Spejder 4,9 Kirkeligt ungdomsarbejde 3,7 Politisk ungdomsarbejde 1,7 Går ikke til faste fritidsaktiviteter Procent 15,2

20 Vi zoomer ind. 67 pct. af eleverne i 7. klasse dyrker idræt i en forening, mens dette kun er tilfældet for 54 pct. af eleverne i 9. klasse. 64 pct. af eleverne i yderkommuner dyrker idræt i en forening, mens 52 pct. af eleverne i bykommuner er aktive i en idrætsklub. 47 pct. af eleverne, der primært bor sammen med én voksen, er aktive i en idrætsforening, mens 63 pct. af de elever, der bor sammen med to voksne, er aktive i en idrætsforening.

21 Vi zoomer lidt mere 32 pct. af eleverne i 7. klasse angiver, at de går i klub, mens det samme gør sig gældende for 16 pct. af eleverne i 9. klasse. I yderkommunerne angiver 10 pct. at gå til spejder i bykommuner er tallet 3 pct. I 7. klasse angiver 10 pct. ikke at gå til faste fritidsaktiviteter, mens tallet i 9. klasse er steget til 25 pct. Blandt elever med anden etnisk baggrund er det 26 pct. der angiver, at de ikke går til faste fritidsaktiviteter, mens det tilsvarende tal for elever, hvor begge forældre er født i Danmark, er 13 pct.

22 De primære organiserede fritidsarenaer Sport 62,8 Fritids- eller ungdomsklub 9,1 Musikskole 8,0 Ungdomsskole 3,0 Spejder 2,0 Kirkeligt ungdomsarbejde 1,0 Politisk ungdomsarbejde 0,7 Andet 13,3 I alt 100,0 Hvilken aktivitet bruger du mest tid på?

23 Hvad er vigtigt, når man går til noget? Det skal være sjovt 95,5 Det skal være spændende 91,8 At jeg er tilfreds med 79,8 lederne At jeg er sammen med 77,2 mine venner At der er tid til at hygge sig 76,1 At det er seriøst 73,9

24 Det SKAL være sjovt og spændende! Sjovt dækker i vid udstrækning over den samlede oplevelse af at gå til en aktivitet selve aktivitetens indhold, samværet med venner, oplevelsen af trænere og ledere m.v. Spændende knytter sig i højere grad til selve aktiviteten det at man oplever progression og bliver udfordret!

25 Det giver ingen mening, hvis det ikke er sjovt! Den primære årsag til, at I spiller håndbold? (1): Det er, fordi det er pissesjovt. (2): Jeg bliver aldrig rigtig træt af det. (1): Jeg ville ikke have fortsat i 11 år, hvis det ikke var noget, jeg gad. (2): Nej, jeg vil også rigtig gerne noget med det. (Drenge, 9. klasse)

26 Det handler først og fremmest om faglighed, engagement og evnen til at sætte sig i respekt! forventninger til lederne! Fire ud af fem udøvere påpeger vigtigheden af, at man i forbindelse med udøvelsen af en aktivitet er tilfredse med lederne/trænere! At man er tilfreds knytter sig såvel til trænerens faglighed, pædagogiske evner herunder evnen til at skabe en tryg ramme - samt sociale kompetencer.

27 Hun kan holde styr på alle! Hvilken betydning har trænerne? De betyder meget. F.eks. på mit håndboldhold havde jeg næsten i fire år den samme træner, og så her sidste år skiftede vi så. Men den første træner, vi havde, var en rigtig god træner, fordi hun kunne holde styr på alle, selvom der var mange, der var stride. Og den der træner gjorde virkelig, at man havde lyst til at komme (Pige, 9. klasse)

28 Den gode leder/træner? Den gode leder/træner er den engagerede træner, der via sit engagement og sin attitude, er med til at legitimere selve aktiviteten og derigennem påvirke udøvernes engagement. Når man går til en aktivitet, er det fordi man gerne vil lære noget reelt uanset uden niveau og derfor fravælger man hurtigt aktivitet, hvor der generelt opleves et lavt engagement hos lederne.

29 At jeg er sammen med mine venner men det er ikke helt entydigt, hvad det dækker over. Betyder det noget, at du går sammen med de to andre? (1): Ja, det betyder rigtig meget Hvis nu du skal tænke over, hvad du får ud af at gå til fodbold? (1): Man lærer at være sammen med andre, og så er der det med motionen, og man har det sjovt. Og så er jo også godt at have lidt konkurrenceevne. Hvad med dig? (2): Jamen, jeg valgte fodbold, fordi alle de piger, jeg går med i klassen, spiller fodbold. (Piger, 8. klasse)

30 Primære og sekundære relationer Er du blevet venner med dem, du rider sammen med? - Altså, jeg har lært dem at kende, men det er ikke sådan nogen, jeg ses med til hver dag. Det er bare sådan mit ridehold. Vi er venner derude, men så ses vi ikke ellers. Vennegrupper kan opdeles i primære venner, som man har en fælles historie med og sekundære eller aktivitetsvenner, som man har fælles interesse med. Først over tid medvirker aktivitetsvenner til at fastholde unge i fritidsaktiviteter, mens frafaldet blandt primærvenner er en væsentlig årsag til, at man vælger fritidsaktiviteter fra!

31 Det er vigtigt, at det er seriøst! Så det er måske lige så vigtigt, at det er seriøst? (1): Ja, jeg synes heller ikke, det er så fedt, hvis man kommer til en træning, og man bare laver ingenting: Nu går I ud og står og står Det er heller ikke fedt. (2): Altså, når man begynder til en sportsgren, er det også for at lære noget. (Piger, 8. klasse)

32 Relationer er ikke altid nok! Progression, det at jeg begynder at mestre aktiviteten m.v. er afgørende vigtigt for, at en aktivitet opleves som spændende og seriøs også på lidt længere sigt. Relationer kan medvirke til at fastholde i nogle af de lidt trælse perioder, men i en tid hvor der er mange andre måder at vedligeholde venskaber på, holder dette ikke på lidt længere sigt. Hvis kvaliteten er for lav, og progressionen mangler, så vælges aktiviteten som oftest fra.

33 Der er meget lidt, der ikke er vigtigt! At udgiften i forbindelse med en aktivitet ikke er for høj angiver 30 pct. som vigtigt. Det forholdsvis lave tal hænger sandsynligvis sammen med, at det kun er meget få respondenter, der selv betaler at deltage i fritidsaktiviteter. Det forhold, at lederne er unge, ser heller ikke ud til at spille den store rolle. 21 pct. angiver, at dette er vigtigt. Den lave procentdel hænger sammen med, at man i forhold til ledere og trænere primært har en forventning om, at de besidder en faglighed, der kan hjælpe en til at blive bedre snarere end, af man skal være venner!

34 Hvad kunne du godt tænke dig var anderledes i forbindelse med de faste fritidsaktiviteter, du går til? Vil gerne udfordres noget mere 30,0 Vil gerne have flere spændende oplevelser 29,0 Vi gerne lære noget nyt 24,2 At det bliver mere seriøst 19,3 Vil gerne have nye venner 18,4 At der er mere tid til at hygge sig 15,9 Vil gerne have mere ansvar 7,0 Vil gerne have flere voksne at snakke med 1,6

35 De dropper ud. Aktivitet Idræt 64,3 62,5 65,2 60,5 Klub 37,6 36,7 28,5 25,2 Ungdomsk. 30,7 22,2 20,5 16,4 Musiksk. 12,8 10,5 10,5 13,6 Spejder 10,7 5,3 2,9 4,9 Går ikke til faste ak ,2

36 Hvorfor dropper de ud? svaret er ikke entydigt! Det blev kedeligt 26,0 Jeg havde ikke tid 24,7 Jeg fik andre interesser 15,7 Det var ikke udfordrende nok 8,6 Jeg kunne ikke med de nye ledere 4,8 Vi flyttede 2,6 Mine venner begyndte at gå til noget andet 2,2 Andet 15,3

37 Frafald som konsekvens af prioritering! Hvorfor stoppede du med badminton? (1): Man vil jo også gerne have tid til noget andet. At være sammen med vennerne og måske passe skolen, selvom man måske ikke bruger så meget tid på den alligevel [griner]. (2): Det kender jeg ikke noget til [griner]. (1): Altså, i forhold til badminton skulle jeg træne fire-fem gange i ugen. Så skulle jeg droppe noget fodbold-træning, og det ville jeg ikke (2): Ja, så bliver man skubbet rundt. (1): Man bliver jo nødt til at vælge. Og så synes jeg f.eks., at fodbold er en federe sport. Det er sådan lidt mere en holdsport, synes jeg. Det kan jeg bare bedre med.

38 Frafald som konsekvens af specialisering Jeg var kommet på det bedste regionale fodboldhold, lige inden vi skulle til DM i håndbold for to år siden. Og så fik jeg at vide af min træner, at jeg skulle vælge mellem fodbold og håndbold. Ellers ville jeg ikke kunne finde ud af det, og så ville jeg ikke blive udtaget til DM i håndbold. Så der blev jeg nødt til at droppe fodbold for at spille håndbold (Dreng, 9. klasse)

39 Frafald som en konsekvens af selektion! Hvad var grunden til, at du stoppede til taekwondo? - Jeg gad ikke gå til det alene, og min veninde, som jeg gik sammen med hun gik så op i bælte og skulle på et andet hold eller et eller andet (Pige, 9. klasse)

40 Frafald fordi man kom for sent i gang. Hvad med jer andre? Har I gået til noget? (1): Jeg har gået til fodbold. Jeg elsker fodbold, men alt det med træning og kamp orker jeg ikke. Der var for meget pres på mig, fordi jeg ikke var så god som de andre. Hvornår begyndte du? (1): Jeg begyndte, da jeg var ti år, og de andre var meget bedre end mig. De havde jo spillet i mange år (2): Det samme med mig jeg begyndte også for et år siden, men jeg stoppede igen, fordi jeg ikke rigtig kunne følge med. Er udfordringen for jer, at I er kommet alt for sent i gang med at spille i en klub? (1): Ja præcis. Vi var alt for langt efter de andre Men hvorfor begyndte I så sent med at spille bold i en klub? Har det noget at gøre med, at jeres forældre ikke har taget jer med, da I var små? (2): Det kan godt være, men de har jo haft travlt med at tjene penge til familien, og de har måske ikke rigtig haft tid til det. (Drenge, 8. klasse)

41 En opsamling.. Ca. 85 pct. er aktive i faste fortidsaktiviteter. Idræt udgør for flertallet primæraktiviteten! Det skal være sjovt, spændende og seriøst og det skal lederne også være! Tidligere udgjorde fritidslivet en primær ramme omkring vedligeholdelse af relationer nu er fritidsaktiviteterne blot én blandt flere arenaer, hvor relationerne kan vedligeholdes! I forhold til ens eget overordnede livsprojekt er det centralt, at deltagelse i aktiviteten opleves som et aktivt selvvalg på den lange bane giver det ikke mening blot at være aktiv, fordi ens venner er det!

42 Klubben Et rum fyldt med aktiviteter, venner og voksne, der ikke har noget på mig

43 Hvor ofte kommer du i klubben? En ud af fire elever i klasse angiver at være medlem af en ungdomsklub Hvor ofte kommer du i klubben? Næsten hver dag 8,0 Et par gange om ugen 7,1 Et par gange om måneden 22,1 Sjældnere 22,8

44 Hvorfor kommer du i klubben? For at være sammen med mine venner 69,4 For at deltage i klubbens aktiviteter 11,3 For at have et sted at hænge ud 5,6 For at lære noget nyt eller blive dygtigere til noget 4,1 For at lære nogle nye mennesker at kende 4,1 For at være sammen med og snakke med de voksne i klubben 0,9 Andet 4,7

45 De voksne er der bare. Hvordan er de voksne der? Hvad betyder de? De er meget sjove. Men det er bare sådan nogen, der er der. Hvad laver de? De bager nogle gange kage til os. Og så laver de lidt sjov nogle gange. Ellers ikke rigtigt noget. Snakker man med dem? Altså ikke om ens problemer og sådan noget. Bare sådan lidt bare sådan mere sjov snak.

46 Når de voksne nakker og snakker.. Hvad med de voksne? Betyder de noget i forhold til, om man gider at gå i klub eller ej? (1): Jeg har kendt de der voksne i lang, lang tid Jeg ku slet ikke forestille mig at komme i en ny klub, hvor jeg ikke kendte de voksne. Hvad bruger I de voksne til? (2): Nogle gange så irriterer vi dem, og så løber de efter os og nakker de os det er vildt sjovt. Men udover at de nakker jer snakker I med dem? Jeg bruger dem til at snakke med om nogle af de ting, jeg ikke har lyst til at snakke med mine forældre om hvis man har problemer med kæresten, problemer med nogle fra andre områder eller sådan noget så snakker jeg med de voksne i klubben [Til den ene]: Du nævner, at du snakker med de voksne i klubben? Ja, jeg snakker med dem, når der er problemer. Men hvorfor snakker du ikke bare med dine forældre? Det er ikke det samme! De voksne nede i klubben er bare bedre at snakke med om sådanne ting - men det kan godt være lidt svært at forklare hvorfor. (Drenge, 9. klasse)

47 Hvad kunne gøre klubben til et bedre sted at komme? Hvis der var flere ting at lave 74,9 Hvis der var flere forskellige aktiviteter 63,3 Hvis vi i højere grad selv kunne bestemme, hvad der foregår i klubben. 61,9 Hvis der flere aktiviteter for henholdsvis drenge og piger. 53,2 At der var flere forskellige aktiviteter, som man kunne tilmelde sig og deltage i hver uge 49,3 At de voksne var bedre til at lave aktiviteter med os. 41,0 Hvis der var en bedre stemning/omgangstone 31,8 At de voksne var bedre til de forskellige aktiviteter f.eks. computerspil. 30,4 At de voksne var bedre til at løse konflikter 29,5 Hvis der var nemmere at tale med de voksne 16,5

48 Det er mest hygge Men hvad kan man lave henne i klubben? (1): Man kan sidde, og så kan man høre musik, se tv og spille computer. Spise slik. (2): Jeg synes, der sker for lidt. Det er selvfølgelig fedt at komme hen et sted, hvor man bare kan slappe af. (1): Jeg synes, det er hyggeligt nok Lærer man også nogle ting? (2): : Det er mest hygge. Bare hænge udagtigt.

49 Klubben som et større værelse Ungdomsklubben - hvad bruger i den til? (1). Er der om aftenen der ikke så meget at lave derhjemme. Så ringer man lige til vennerne og så går man ned i klubben. Og hvad laver i? (2) : Det er lidt forskelligt, en for det meste spiller vi Counterstrike, ser fjernsyn, spiller Fifa, spiller billard eller noget andet. Men det lyder som om, I blot laver det samme som derhjemme er klubben bare et større værelse` (1): Nej, forskellen er jo, at man som venner kan være fælles om at gøre nogle ting, og man ser også nogle af dem man ikke ser til dagligt (Drenge, 14 og 15 år)

50 Det er bedre bare at gå rundt med vennerne. Går I i ungdomsklub? (1): Jeg har gået - i 7. klasse men vi har været der. Der var bare ikke rigtig noget at lave det var bare sådan noget med at hænge ud og man bliver træt af at spille spil både eftermiddag og aften... (2) : Så er det meget bedre bare at gå rundt sammen med vennerne. Hvad med de voksne i klubben - kunne I bruge dem til noget? (1): De var OK. Man kunne snakke med dem, hvis man havde problemer eller havde brug for hjælp til lektier. Men det er ikke de voksnes skyld, at vi ikke går der længere. Det var mere det sociale at de ældre ikke var så gode til at tage imod os. (Drenge, 8. klasse)

51 Hvad var den primære årsag til, at du holdt op med at gå i klub? Det blev kedeligt 68,4 Jeg fik andre fritidsinteresser 67,6 Vi lavede hele tiden det samme 51,8 Jeg havde ikke tid pga. af lektier eller arbejde 49,0 Mine venner gik ikke i klub mere 43,0 Jeg blev ikke udfordret 32,1 Jeg måtte ikke længere gå i klubben pga. alder 18,3 På grund af negative historier om klubben eller dårlige oplevelser 12,9 Jeg har haft karantæne og har ikke lyst til at komme mere 4,7 Jeg kunne ikke med de voksne i klubben 4,7

52 Hvad er projektet? Hvad er det egentlig det helt unikke, som de faste fritidsaktiviteter, herunder klubben, har at byde ind med udover lige netop aktiviteter og kontinuitet? Hvad vil vi med de unge, der søger ind i klubberne, udover at de har et sted at hænge ud? Og når man stiller det spørgsmål i en lokal ungdomsklub, bliver der ofte meget stille!

53 De unge gør det, de er opdraget til. I det omfang at klubben blot er en ramme omkring aktiviteter, betyder det også, at man i stadigt stigende grad blot bliver en blot endnu en aktør på markedet for fritidsaktiviteter og her er konkurrencen endog meget hård! Og hvad gør de unge brugere? De agerer som det, de er blevet opdraget til nemlig at være forbrugere og de stemmer i vid udstrækning med deres ben - forstået på den måde, at de søger hen i de sammenhænge, hvor kvaliteten er højest. Og i den konkurrence er der et stadigt stigende antal klubber der oplever at komme til kort!

54 En intentionel fritidsarena... Udfordringen til klubberne udover at optimere de konkrete aktiviteter er måske, at man i højere grad bliver en såkaldt intentionel livsarena. En livsarena, hvor man søger at kombinere sjove og spændende aktiviteter, intense oplevelser, arbejdsfællesskabet omkring aktiviteten, de formelle og uformelle dialoger, der gør os klogere på os selv, oplevelsen af at udvikle sig såvel fagligt som individuelt gennem at tage og få ansvar osv. og dermed tilbyde et produkt, som ikke udbydes så mange andre steder!

55 Hvad kan foreningen? Hvis foreningslivet også på sigt skal være en vigtig arena i minimum 85 pct. af danske unges fritidsliv er en vigtig pointe lige netop, at vi er nødt til at ikke kun at tænke i kundesegmenter og produkter, men genoverveje hvad det egentlig er: Den lokale idrætsforening kan, som man ikke kan i fitnesscenteret? Den lokale spejderpatrulje kan, som man ikke kan inden for f.eks. de forskellige udbydere af ekstrem sport? Den lokale ungdomsklub kan, som man ikke kan hjemme på teenageværelset?

56 Fritidsaktiviteter handler også om At blive set At blive accepteret og taget seriøst I samspillet med andre blive klogere på sig selv Anerkendelse At jeg møder såkaldte betydende andre, der gennem deres spørgsmål og input giver mig noget, jeg kan tage med videre på rejsen.

57 Den store udfordring socialpædagogikken må være fremtidsorienteret og fokuseret på udvikling af kompetencer, der gør barnet og mennesket i stand til at håndtere en uforudsigelig verden i konstant forandring. En verden med værdi- og normskred, individualisering, selviscenesættelse og relationsudtynding (Dion Sommer)

58 Hvis man vil være en del af den afrikanske landsby Udfordringen til klub- og foreningslivet er, at: Genbeskrive projektet Udvikle en intentionel tænkning og praksis Kvalitetssikre Klæde voksne ordentligt på Udvikle en tværsektorial praksis Dokumentere, hvad det egentlig er, man gør

59

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15.

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15. Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Nogle få input omkring unge, foreningsliv og udviklingspuljer! DUF 6.oktober 2011 Victor s

Læs mere

Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget

Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget perspektiver på unge, frivillighed og foreningsliv!

Læs mere

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur Center for Ungdomsstudier (CUR) Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur KL 18.april 2012 Center for Ungdomsstudier (CUR) Hvad er der

Læs mere

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring!

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! Horsens 6.april 2016 Fritidsarenaen er i forandring! Unge

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen?

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Stille mus Indadrettet/usikker Har ikke mange venner Ser mere tv Bruger mere tid på at læse bøger og blade Hjælper til derhjemme Bruger internettet

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Vingsted 20.november 2015 5.klasse i 1984 5.klasse i 2015 Foreningslivet

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

Aktiviteter tiltrækker relationer fastholder..måske! DUF 28.Marts 2011

Aktiviteter tiltrækker relationer fastholder..måske! DUF 28.Marts 2011 Aktiviteter tiltrækker relationer fastholder..måske! DUF 28.Marts 2011 Hvad er der på menuen? Unge hvad mener vi egentlig???? Ungdomsliv anno 2011 - nogle få fragmenter Unge og faste fritidsaktiviteter

Læs mere

Flere venner - mere tid alene

Flere venner - mere tid alene Foreningsledelse > Artikler > Flere venner - mere tid alene Flere venner - mere tid alene Venner, skole, idræt og fritidsjob er blot nogle af de brikker, der skal pusles sammen for at passe ind i unges

Læs mere

Det handler om andet end fodbold. DBU Sjælland

Det handler om andet end fodbold. DBU Sjælland Det handler om andet end fodbold DBU Sjælland Program Præsentation og baggrund Hvad siger de unge??? Forskel i køn og typer Årsager til frafald Muligheder for fastholdelse Klubliv Opsamling DBU Sjælland

Læs mere

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Børneliv version 2.0 Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Viborg 7.oktober 2013 Fire vigtige spørgsmål.. Hvor mange 9-12-årige har en FB-profil og hvor mange 15-årige går det til fest hver uge?

Læs mere

mange venner men mere alene

mange venner men mere alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige sås mange venner men mere alene Et input omkring mainstream ungdomsliv og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel

Læs mere

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner!

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner! Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen, Center for Ungdomsstudier Har du adresse

Læs mere

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR)

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR) FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 1985 Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 2015 Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre

Begge mine forældre Den ene af mine forældre Mine forældre på skift Den ene af mine forældre og denne kæreste/mand/kone Andre 1 Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om dine interesser og din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen Center for Ungdomsstudier

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Bernstorffsminde 12. november 2016 Børne- og ungdomslivet er

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! 5.klasse i 1984 5.klasse i 2016 Hvad er der på menuen.? Lidt om tweens.

Læs mere

Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i. forandring!

Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i. forandring! I gamle dag gik man til fodbold og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i forandring! Herning 20.april 2017 Ungdomslivet

Læs mere

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes?

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Et mikro- og midi-perspektiv på frafaldsproblematikken Vejen 26.november 2014 Hvad er der på menuen? Det trænere og ledere tror der årsagen til

Læs mere

JEG ER ALLEREDE GOD, SÅ HVORFOR SKULLE JEG GÅ TIL FODBOLD? Børn og unges fritidsliv i Valby 2017

JEG ER ALLEREDE GOD, SÅ HVORFOR SKULLE JEG GÅ TIL FODBOLD? Børn og unges fritidsliv i Valby 2017 JEG ER ALLEREDE GOD, SÅ HVORFOR SKULLE JEG GÅ TIL FODBOLD? Børn og unges fritidsliv i Valby 2017 Survey 3.-9. klasse på syv skoler Skoledistrikt Valby: Hansted Skole, Kirsebærhaven Skole, Lykkebo Skole,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015?

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? 1. Du er: D P Alle D P Alle 52,6 47,4 100,0 2. Hvilken klasse går du i? 9. klasse 18 18 36 39,1 40,0 39,6 10. klasse 32 27 59 69,6 60,0 64,8 3. Du bor sammen

Læs mere

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til. - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til. - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017 Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017 V Børne- og ungdomslivet er i forandring! Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

Perspektiver på ungdom og foreningsliv i en synes godt om - kultur! Tønder 14.november 2015

Perspektiver på ungdom og foreningsliv i en synes godt om - kultur! Tønder 14.november 2015 Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på ungdom og foreningsliv i en synes godt om - kultur! Tønder 14.november 2015 5.klasse i 1984 5.klasse i 2015 Foreningslivet

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Hvad skal vi gøre i dag Hvis vi ønsker at fastholde vandrotterne når

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på tweens, unge og en fritidsarena i forandring! Vejen 18.november 2017 Program (vejledende ) - Hvilke

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Ungdommens drop-out fra Håndbold. JHF Kreds 3, Aulum 21/01-2012

Ungdommens drop-out fra Håndbold. JHF Kreds 3, Aulum 21/01-2012 Ungdommens drop-out fra Håndbold JHF Kreds 3, Aulum 21/01-2012 Fakta Frafald fra U-14 til U-18 JHF: 21 47 % tilbage af en årgang fra U-14 til U-18 Kreds 3: (øverst: drenge, nederst: piger) Kreds 3 2006/07

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen?

Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen? Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen? Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv en synes godt om -kultur! Guldborgsund 2.december 2014 Fire vigtige spørgsmål..

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj

Skole og fritid Trivsel på Christiansø Skole Maj Skole og fritid 1 Helt enig Mest enig Hverken enig eller uenig Mest uenig Helt uenig 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 God Skole Altid glad for at Sjov undervisning Respektfuld komme i skole behandling 2 Mest uenig

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Pumpestationen, et fristed, hvor der sker noget i samspil med voksne

Pumpestationen, et fristed, hvor der sker noget i samspil med voksne Pumpestationen, et fristed, hvor der sker noget i samspil med voksne Statusnotat, december 2017 Mette Katrine Balle Jensen, Center for Ungdomsstudier Indhold Introduktion... 2 Del 1. Børneperspektiv...

Læs mere

Brugerrettet evaluering af Fritid til Alle

Brugerrettet evaluering af Fritid til Alle Brugerrettet evaluering af Fritid til Alle Kultur og Fritid Hedensted Kommune Introduktion Baggrund Fritid til Alle er et projekt, der arbejder for, at alle børn og unge i Hedensted Kommune skal have en

Læs mere

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK HERNING KOMMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2018-2022 INDLEDNING Formålet med Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik er at sætte ramme og retning for udviklingen af livsduelige børn og unge. Alle skal have

Læs mere

Fremtidens idrætsfaciliteter Opsamling skoleworkshop i Give

Fremtidens idrætsfaciliteter Opsamling skoleworkshop i Give Fremtidens idrætsfaciliteter Opsamling skoleworkshop i Give 10.09.2018 Idræt og fritid Hvad synes du er fedt at lave i din fritid? Gymnastik Kirkekor At være i idrætsforeningen - som en familie Farre sportsplads

Læs mere

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing.

Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. Bilag 12: Interview foretaget d. 19. marts 2014, med Line, 15 år, fra Ringkøbing. 5 Først må du gerne lige fortælle dig navn, din alder, hvilken klasse du går i, og hvor du bor. Ja. Jeg hedder Line, og

Læs mere

BØRNE- & UNGEPOLITIK HERNING SKABER VI VENSKABER Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik og fælles Børne- og Ungesyn Her skaber

BØRNE- & UNGEPOLITIK HERNING SKABER VI VENSKABER Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik og fælles Børne- og Ungesyn Her skaber BØRNE- & UNGEPOLITIK Herning Kommunes Børne- og Ungepolitik og fælles Børne- og Ungesyn Her skaber vi venskaber er udarbejdet i samarbejde med børn og unge, forældre, medarbejdere, foreninger, erhvervslivet

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN SAMFUNDSTENDENSER HVAD ER DER PÅ SPIL FOR UNGE I 2010 ERNE? HVORDAN ER TRIVSLEN BLANDT UNGE? RAMMESÆTNING

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier

Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier Udviklingskonsulent, Dansk Svømmeunion 180000 170639 178047 160000

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56 Er du... Dreng 89% 50 Pige 11% 6 100% 56 Hvilket klassetrin går du på? 4 25% 14 5 13% 7 6 18% 10 7 9% 5 8 21% 12 9 14% 8 100% 56 Hvor tilfreds er du samlet set med din skole? Meget tilfreds 23% 8 Tilfreds

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Hvad børn siger om et godt børneliv!

Hvad børn siger om et godt børneliv! Hvad børn siger om et godt børneliv! Indledning: Børnerådet har udarbejdet en rapport, Portræt af 5. klasse, januar 2007. Undersøgelsesresultatet er taget med udgangspunkt i en gruppe unge bestående af

Læs mere

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL BØRNEINDBLIK 8/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 8/2014 1. ÅRGANG 21. NOVEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES FRITIDSLIV ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i god

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1

Indholdsfortegnelse 1 Indhold Indholdsfortegnelse 1 1 Forældreskema år 2014 10 1.1 2014 - FQ001: Er [Barnets navn] en dreng eller en pige?........................... 11 1.2 2014 - FQ002: Hvad er din relation til [Barnets navn]?............................

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Har du fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen?

Har du fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen? Hvilken klasse går du i? Respondenter Procent 07A 2 1,5% 07B 2 1,5% 07C 3 2,3% 07D 16 12,0% 07F 19 14,3% 07G 26 19,5% 08A 4 3,0% 08B 2 1,5% 08C 1 0,8% 08D 6 4,5% 08E 21 15,8% 08F 3 2,3% X04 1 0,8% 09A

Læs mere

Interview med eleven Asta I = interviewer (Anders), A = informant (Asta)

Interview med eleven Asta I = interviewer (Anders), A = informant (Asta) nterview med eleven sta = interviewer (nders), = informant (sta) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Yes, jamen mit navn det er nders, og du hedder? Jeg

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Klubtilbuddet til de store børn - et fællesskab, de ikke vil undvære

Klubtilbuddet til de store børn - et fællesskab, de ikke vil undvære Klubtilbuddet til de store børn - et fællesskab, de ikke vil undvære I klubben kan jeres barn være en del af mange forskellige fællesskaber. Klubtilbuddet kan fint kombineres med både ungdomsskole, sports-

Læs mere

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen - Frafald blandt 11-14-årige lavet af Center for Ungdomsforskning for Spejderne i Danmark, 2010 Personerne i præsentationen har ingen relation til

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Spørgeskema. Unge 12-15 år. (Dansk)

Spørgeskema. Unge 12-15 år. (Dansk) Spørgeskema Unge 12-15 år (Dansk) Kære 12-15- årige din opfattelse, Godt at vide: Hvordan gør du? Eksempel: 15. Hvor stor en del af året bor du i dit boligområde? Hvad får du ud af det? 1 Først et par

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

Skolereform din og min skole

Skolereform din og min skole Skolereform din og min skole Information til forældre April 2014 Natur og Udvikling Folkeskolereform i trygge rammer Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

NÅR BØRN OG UNGE FRAVÆLGER GYMNASTIK OG SVØMNING

NÅR BØRN OG UNGE FRAVÆLGER GYMNASTIK OG SVØMNING NÅR BØRN OG UNGE FRAVÆLGER GYMNASTIK OG SVØMNING - Forundersøgelse til projektet Vi bevæger de unge Kick-off møde den 14. juni 2014 v/ Mette Skat Nielsen LIDT OM METODE Hvad gjorde vi og med hvem? Kvantitative

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018

Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Rapport SAMMENLIGNING Genereret 7. februar 2018 Årstal: 2017/2018 Område: GRUNDSKOLE Rapportniveau: Institution - Kommune Skolesundhed.dk Rapport udarbejdet for Odense Kommune Genereret d. 07-02-2018 Valg

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Elever i 7., 8. og 9. klasse på Holmebækskolen og Herfølge Skole kan vælge Ungtræner/Trænerspiren som valgfag. I praksis betyder det,

Læs mere

Vestfjendsskolens SFO - Firkløveren

Vestfjendsskolens SFO - Firkløveren SKABELON FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO Navn på SFO Vestfjendsskolens SFO - Firkløveren Basisoplysninger Alderstrin/klassetrin omfattet af SFO: 0.kl.-3.kl. Antal børn i SFO en: 96 SFO ens normering:

Læs mere

Folkeskolereform Forældrespørgeskema 2016.

Folkeskolereform Forældrespørgeskema 2016. Skemaet gennemføres blandt forældre i 0. klasse, 2. klasse og 4. klasse Forældrene vælges ud fra ét barn og svarer i forhold til dette barn Undersøgelsen gennemføres telefonisk af DST Survey Interviewinstruks:

Læs mere

Amerikansk fodbold giver unge anderledes succesoplevelser

Amerikansk fodbold giver unge anderledes succesoplevelser Amerikansk fodbold giver unge anderledes succesoplevelser En forening får gennem skolesamarbejdet mulighed for at give børn og unge anderledes succesoplevelser. Foreningen introducerer amerikansk fodbold

Læs mere

Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger

Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger Jakob har brug for bare et sted hvor han bliver behandlet nogenlunde normalt!... Perspektiver på tweens, idræt, trivsel og forældreforventninger Stjernerholdet Hvad er der på dagsordenen? De er stadig

Læs mere

De primære bevæggrunde for analysen er, at. Skoleleder, Nr. Felding 28.2.2012 Formand, GIF, Nr. Felding

De primære bevæggrunde for analysen er, at. Skoleleder, Nr. Felding 28.2.2012 Formand, GIF, Nr. Felding De primære bevæggrunde for analysen er, at Jette Lund Per Østergaard Skoleleder, Nr. Felding 28.2.2012 Formand, GIF, Nr. Felding 1. Nr. Felding GIF kan optimere udbuddet af idrætsaktiviteter generelt,

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Velkommen til GBK. Information til ungdomsspillere og deres forældre. Gentofte Badminton Klub. USU Velkomstfolder Publiceret: september 2014

Velkommen til GBK. Information til ungdomsspillere og deres forældre. Gentofte Badminton Klub. USU Velkomstfolder Publiceret: september 2014 Velkommen til GBK Information til ungdomsspillere og deres forældre. Gentofte Badminton Klub. Ved Stadion 4, 2820 Gentofte. Tel: +45 3965 0400 - gbk@gbk.dk. Side 1 af 6 Velkommen Ungdomsspillerudvalget

Læs mere

Idræt med børn - for børnenes skyld. 10 bud på bedre børneidræt

Idræt med børn - for børnenes skyld. 10 bud på bedre børneidræt Idræt med børn - for børnenes skyld 10 bud på bedre børneidræt Vi vil være bedre; og vi har lagt en plan Idræt er danske børns vigtigste fritidsaktivitet. Ni ud af ti danske børn under 12 år er medlem

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet hvor der står [dansk/matematik]. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet.

Læs mere

Fremtidens TV, de unge og det regionale TV. Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol.

Fremtidens TV, de unge og det regionale TV. Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol. Fremtidens TV, de unge og det regionale TV Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol. Fremtidens TV, de unge, Verden og det regionale TV Marianne Levinsen Forskningschef Cand.scient.pol. Privatforbruget

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Interview med pigerne

Interview med pigerne Interview med pigerne Interviewer: M = Michelle og J = Julie Informanter: K = Karla og S = Sofie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 M: For en god ordens skyld

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER KULT Konsortiet for forskning i Ungdomsliv, Læreprocesser og Transition på DPU Det er jantelovsagtigt, at man ikke kan få lov til at til

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Anonym ungeprofilundersøgelse for GRUNDLAG Horsens

Læs mere

Folkeskolereform Forældrespørgeskema 2015.

Folkeskolereform Forældrespørgeskema 2015. Skemaet gennemføres blandt forældre i 1. klasse, 3. klasse og 5. klasse Forældrene vælges ud fra ét barn og svarer i forhold til dette barn Undersøgelsen gennemføres telefonisk af DST Survey Interviewinstruks:

Læs mere

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen

Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Trivselspolitik på Kragsbjergskolen Kragsbjergskolen, efteråret 2010 At vi trives er vigtigt. Både for eleverne og for skolens personale. Trivsel skaber gode resultater og er afgørende for, at man lærer

Læs mere

Fremtidens idrætsfaciliteter Opsamling skoleworkshop i

Fremtidens idrætsfaciliteter Opsamling skoleworkshop i Fremtidens idrætsfaciliteter Opsamling skoleworkshop i 7080 10.09.2018 Idræt og fritid Hvad synes du er fedt at lave i din fritid? Være sammen med vennerne Hvor er de fede steder i byen? Hvorfor er det

Læs mere