Spil ikke helt. til medarbejdere om røveri i butikker

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spil ikke helt. til medarbejdere om røveri i butikker"

Transkript

1 Spil ikke helt til medarbejdere om røveri i butikker

2 2 Røveri Det er vigtigt, at du ved, hvordan du passer på dig selv og dine kolleger, hvis der sker et røveri. Når du er forberedt på, at du kan komme til at stå over for en røver og ved, hvordan du skal takle dette, så øger du din sikkerhed og styrker dig psykisk. Men det er selvfølgelig bedst helt at undgå røverier, og her kan du og dine kolleger også være til stor hjælp i dagligdagen.

3 Hvordan kan du hjælpe med at undgå røveri i butikken? 3 Sikkerhedsrutiner i dagligdagen Når du ankommer til butikken for at åbne, eller når du går ved lukketid så brug kundeind-/udgangen frem for bagdøren, hvis det er muligt. Her er ofte bedre belysning, flere personer og sværere for en røver at gemme sig. Hold orden i og uden for butikken, så der er et godt overblik og færre muligheder for, at røveren kan gemme sig. Vær opmærksom på eksempelvis prøverum og rum med døre fra butikslokalet, så en røver ikke har mulighed for at gemme sig her. Gå en runde en gang imellem for at tjekke, om alt er, som det bør være. Ophold dig så meget som muligt i butikslokalet, især omkring lukketid. Undgå at uvedkommende kommer for tæt på disken/kassen og eventuelt alarminstallationer o. lign. Fortæl ikke uvedkommende om butikkens sikkerhedsforanstaltninger. Sørg for, at alle andre døre end kundeindgangen er låst i åbningstiden. Hold bagdøren lukket og låst, når I ikke bruger den. Vær især opmærksom på at holde den lukket og låst omkring lukketid. Luk ikke nogen ind efter lukketid, som I ikke kender. Hold lager- og bagdøre låst specielt omkring lukketid. Gå ikke ud i varegården med affald/pap/skrald i timen før lukketid. Hold ikke rygepause uden for bagindgange/bagdøre en time før lukketid. Vær opmærksom på, om der foregår noget mistænkeligt i eller uden for butikken, både i løbet af dagen og i forbindelse med åbning og lukning. Bemærker du en eller flere personer, som viser usædvanlig interesse for butikken eller opholder sig mistænkeligt længe i eller uden for butikken, så nævn det for en kollega, så I alle er opmærksomme på personerne. Noter det I har set og signalementet, det kan måske bruges senere, hvis der sker røveri. Gå gerne flere ud af butikken samtidig, når I forlader butikken efter lukketid.

4 4 Håndtering af penge Kasse-, salgs- eller ekspeditionsområdet Luk altid pengeskuffen, når der ikke er ind- eller udbetalinger. Hold kassebeholdningen så lav som muligt - læg pengene væk i: Hvis pengeskuffen kræver nøgle for aflåsning, så aflås kassen og tag nøglerne med, når du forlader kassen. Tæl ikke pengene ved kassen. Intern transport af penge Bring pengene diskret fra kassen til optællingsstedet. Lad vejen til optællingsstedet være så kort som muligt. Optælling af penge Vent med at opgøre kassen/tælle penge til butikken er lukket og låst. Optæl kassen bag låst dør, så det ikke kan ses af andre. Opbevar pengene sikkert, i f.eks. et pengeskab, indtil de skal i banken. Pengeskuffer med byttepenge skal opbevares aflåst et sikkert sted. Transport af penge til bank A. Hvis du transporterer penge til banken, så: Brug kundeind-/udgangen ved transport. Skift ofte afgangstid, rute og rutiner. Hold alt herom hemmeligt for uvedkommende. Aflever pengene til banken ved dagslys. Gem pengene i en diskret emballage, så det ikke fremgår, at det er penge, der bæres på. Gå ind i butikken igen, hvis du ser noget mistænkeligt. Gå/kør på befærdede steder. Gå/kør uden ophold undervejs til banken.

5 B. Hvis du går til bank/døgnboks, er det også en god idé at: Gå på fortovet modsat køreretningen. Holde værdierne nærmest bygningerne. Være særlig opmærksom ved porte og andre indgange. Ved mistanke om fare - søg ind i nærmeste hus/butik og tilkald hjælp. 5 C. Hvis du kører til bank/døgnboks, så: Anbring pengene i et aflåst bagagerum. Sørg for at alle bilens døre og vinduer er aflåst under kørslen. D. Hvis den eksterne pengetransport foretages af professionelle værditransportfirmaer, så: Følg procedurerne, der er aftalt mellem butikken og værditransportfirmaet. Sørg for at overdragelsen af pengene kun sker til de rigtige personer, som skal kunne vise legitimationskort.

6 6 Hvad skal du gøre under et røveri? Gør som røveren siger altid! Røveren vil flygte, når han har fået det, han vil have eller kan få dernæst kan du tilkalde hjælp. En røver er ofte anspændt og kan nemt gøre noget uforudset - selv ved den mindste hindring. Det kan provokere røveren, hvis du trækker tiden ud, gør en hurtig bevægelse eller bevæger dig væk fra området. Røveren kan tro, at du overvejer at flygte eller trykke på en eventuel overfalds- eller alarmknap og kan derfor gå i panik. Røveren vil for enhver pris ikke identificeres eller stoppes. Så forsøg ikke at afspærre hans flugtvej eller løbe efter ham det kan skabe farlige situationer. Spekulér heller ikke på, om det er en stor eller lille kniv, om det er et rigtigt våben eller ej, om du kan flygte, eller om du kan slå fra dig og nægte at give ham pengene. Du og dine kolleger skal ud af situationen med helbredet i god behold. Spil ikke helt og gør ikke modstand Bevar roen - så vidt det er muligt. Gør som røveren siger hverken mere eller mindre. Hvis du ikke har adgang til kontanter så sig; jeg har ikke adgang til kontanter og peg på skilte, der informerer om, at personalet ikke har adgang til kontanter. Iagttag røveren påklædning, udseende, særlige kendetegn, stemme/sprog og våben. Læg mærke til røverens flugtmåde og rute. Udløs alarmen så snart du kan, dvs. når røveren ikke kan se det evt. kan en kollega gøre det.

7 Spil ikke helt og gør ikke modstand 7

8 8 Hvad skal du gøre efter et røveri? Umiddelbart efter røveriet skal du og dine kolleger sikre, at politiet bliver tilkaldt, og at de kan finde så mange spor til brug for efterforskningen som muligt. Men der er også kunder og kolleger, som har oplevet en voldsom situation, og som kan have brug for hjælp. Aktivér alarmen, hvis det ikke allerede er sket. Alarmér politiet på 112. Giv kort besked om, hvor du ringer fra, hvad der er sket, signalement mv. Lad én person tage imod politiet, når de ankommer. Hjælp chokerede kunder og kolleger. Udøv førstehjælp og tilkald eventuelt en ambulance, hvis nogen er kommet alvorligt til skade. Lås eventuelt butikken og luk ikke andre end politiet ind. Sæt skilt på døren med lukket på grund af røveri. Afspær røveriområdet og flugtvejen af hensyn til politiets efterforskning. Rør ikke ved noget og beskyt eventuelle spor; for eksempel fingeraftryk ved røveriområdet, dør eller håndtag eller andre ting, røveren har rørt ved måske dit tøj. Kontakt din arbejdsgiver hvis hun/han ikke er til stede. Forsøg at få kunder eller andre vidner til at blive, indtil politiet kommer, eller sørg for at få deres navn og telefonnummer. Udfyld signalementsblanketten uden at diskutere røverens signalement med andre, og skriv kun det du er sikker på. Signalementsblanketten finder du: Sker røveriet under transporten af penge til bank, skal du hurtigst muligt foretage alarmopkald på 112 og tage direkte tilbage til butikken eller til nærmeste politi.

9 Psykiske reaktioner hvad sker der og hvad kan du gøre? 9 Har I været udsat for røveri i butikken, kan der komme nogle psykiske eftervirkninger hos jer, og det er helt normalt. Reaktionerne kan være meget forskellige fra person til person. Der er ikke nogen reaktion, der er rigtig eller forkert. Nogle reagerer ved at græde, råbe, fare hvileløst omkring eller blot stirre ud i luften. Nogle får skyldfølelser, andre bliver vrede og andre igen forsøger at fortrænge oplevelsen og følelserne. Reaktionen kan også være fysisk, for eksempel ved søvnløshed, manglende koncentrationsevne og hjertebanken. Typiske naturlige reaktioner kan være: Situationen opleves som virkelighedsfjern, og din tidsfornemmelse kan være væk. Du græder pludselig, føler dig vred eller angst eller genoplever situationen som en film, der kører igen og igen. Du kan føle dig utilpas, have hjertebanken eller kvalme, være svimmel, eller opleve at dine hænder ryster. Du kan have svært ved at sove, og din appetit kan være påvirket. Du bliver bange for at være alene, eller du kan helt miste lysten til at være sammen med andre mennesker. Du reagerer på lyde, lugte, kundetyper eller situationer, der minder dig om røveriet. Reaktionerne vil ofte fortage sig i løbet af 1-2 uger.

10 10 Hvad kan du selv gøre: Tal med din leder, kolleger eller familie om det du har oplevet. Fasthold dine rutiner i dagligdagen: stå op om morgenen, gå til dine normale fritidsaktiviteter og gå på arbejde, så snart du kan (helst dagen efter). Sørg for at få din søvn og noget at spise. Dyrk motion for at komme af med stresshormonerne. Gør ting du godt kan lide. Undgå alkohol og andre stimulanser. Hvad kan du gøre for at hjælpe en kollega, familiemedlem eller ven, som har oplevet et røveri: Vis omsorg, nærhed og respekt. Lad personen tale ud om hændelsen - lyt uden at afbryde og acceptér gentagelser. Analysér og forklar ikke hændelsen tal heller ikke om, hvordan de andre har det. Bagatellisér ikke hændelsen. Hjælp med praktiske ting som for eksempel at køre personen hjem, få arrangeret at børnene hentes og lad aldrig den kriseramte være alene - sørg for at der er nogen hjemme hos personen. Professionel hjælp A. Vi har en aftale med krisepsykolog der kontaktes ved røveri. Navn: Adresse: Telefon:

11 B. Du kan have brug for professionel hjælp, hvis de naturlige reaktioner du har ikke aftager inden for 1-2 uger. Nedenstående reaktioner kan også være tegn på, at du har brug for hjælp: Hvis du ikke har sovet flere dage i træk. Hvis du begynder at tale tåget og usammenhængende. Hvis du ikke kan kende dig selv. Hvis dine venner og familie synes, at du opfører dig meget anderledes. Hvis du bliver ved med at opleve røveriet igen og igen. 11 Kontakt din nærmeste leder og undersøg om der er mulighed for at få krise- eller psykologhjælp via din arbejdsgiver ellers kontakt din egen læge.

12 Denne pjece er udarbejdet på basis af BAR Handels materiale Spil ikke helt til medarbejdere om røveri i butikken. Rechnitzer.dk

bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Bliv køreklar igen - efter en voldsom oplevelse/hændelse Indhold Indledning.... 1 Hvad er en voldsom oplevelse/hændelse?...

Læs mere

Butikstyveri. - branchevejledning til arbejdsgiver, ledelse og arbejdsmiljøorganisationen

Butikstyveri. - branchevejledning til arbejdsgiver, ledelse og arbejdsmiljøorganisationen Butikstyveri - branchevejledning til arbejdsgiver, ledelse og arbejdsmiljøorganisationen Indholdsfortegnelse Sådan griber I det an... 2 Forebyggelse af butikstyveri... 2 Plan og instruktion af medarbejderne...

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD

Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD Det Kriminalpræventive Råd Denne folder er til dig...... som måske er usikker på, hvordan du vil reagere på en mulig voldelig situation. Faren for at blive udsat for vold

Læs mere

EN VÆRKTØJSKASSE OM VOLDSOMME OPLEVELSER CHOKERENDE BEGIVENHEDER. og hvad man kan gøre ved det

EN VÆRKTØJSKASSE OM VOLDSOMME OPLEVELSER CHOKERENDE BEGIVENHEDER. og hvad man kan gøre ved det EN VÆRKTØJSKASSE OM VOLDSOMME OPLEVELSER CHOKERENDE BEGIVENHEDER og hvad man kan gøre ved det Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med denne vejledning støtte virksomheden

Læs mere

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Pengehåndtering i bus og taxi Indhold: Penge en del af dit arbejde Tal ikke om pengene... 1 I løbet af arbejdsdagen... 1 Når

Læs mere

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet.

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. 1 1 RETTIDIG UNDERRETNING HJÆLPER BØRN OG UNGE TIL ET BEDRE LIV Er

Læs mere

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER VI SKAL HJÆLPE DEM, SÅ GODT VI KAN. DE ER BEBOERE LIGESOM ALLE ANDRE. CARSTEN, varmemester 2 NÅR EN BEBOER

Læs mere

Psykisk førstehjælp. Hjælp til selvhjælp og medmenneskelig støtte i forbindelse med ulykker, overfald eller andre voldsomme oplevelser

Psykisk førstehjælp. Hjælp til selvhjælp og medmenneskelig støtte i forbindelse med ulykker, overfald eller andre voldsomme oplevelser Psykisk førstehjælp Hjælp til selvhjælp og medmenneskelig støtte i forbindelse med ulykker, overfald eller andre voldsomme oplevelser Indledning I Dansk Krisekorps har vi siden 1994 ydet psykisk førstehjælp

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

SORG - HANDLEPLAN. Det er ikke muligt eller ønskeligt at opliste alle de forskellige situationer, der kan opstå, for to tilfælde er ikke ens.

SORG - HANDLEPLAN. Det er ikke muligt eller ønskeligt at opliste alle de forskellige situationer, der kan opstå, for to tilfælde er ikke ens. SORG - HANDLEPLAN Forord: En omsorgsplan er et praktisk værktøj, man kan gribe til, i tilfælde af alvorlige ulykker og dødsfald blandt børn, forældre og ansatte. Hensigten er at hjælpe den eller de ansatte

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Værktøjskasse om Forebyggelse af trusler og vold. Lær spillereglerne at kende

Værktøjskasse om Forebyggelse af trusler og vold. Lær spillereglerne at kende Værktøjskasse om Forebyggelse af trusler og vold Lær spillereglerne at kende Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har sammen med branchernes parter i Rådet udarbejdet denne værktøjskasse,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk

Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk Hvordan hjælper du efter et seksuelt overgreb? En rådgivende folder til fagfolk Denne folder henvender sig til fagpersoner, som fra tid til anden kommer i kontakt med voldtægtsramte. Du er måske læge,

Læs mere

Sikkerhedsmappe for ansatte ved Langagerskolen

Sikkerhedsmappe for ansatte ved Langagerskolen Sikkerhedsmappe for ansatte ved Langagerskolen Redigeret maj 13 Århus Kommune Formål med Sikkerhedsmappen... 3 Low arousal tilgang... 5 Fastholdelse... 8 Signaler og reaktioner hos medarbejderen ved konflikter...

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE Udarbejdet i januar 2011 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en

Læs mere

Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far. PowerPoint målrettet fagprofessionelle Udgivet af Hjernesagen i 2015

Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far. PowerPoint målrettet fagprofessionelle Udgivet af Hjernesagen i 2015 Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far PowerPoint målrettet fagprofessionelle Udgivet af Hjernesagen i 2015 Jeg prøver at trække mig lidt tilbage for at passe på mig selv, men det

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Faglig læsning (47670)

Faglig læsning (47670) Faglig læsning (47670) Rammer, tilrettelæggelse og gennemførelse Arbejdsmarkedsuddannelsen indgår i FKB 2270 Obligatorisk fælleskatalog Udarbejdet for Undervisningsministeriet af Susan Møller, Råd om Undervisning

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere