Et spil om liv og død Spilmateriale. Det politiske spil

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et spil om liv og død Spilmateriale. Det politiske spil"

Transkript

1 Et spil om liv og død Spilmateriale

2 spørgeark 1: Hvilke 3 af de 6 behandlinger prioriterer I i jeres gruppe højst? 2: Hvis der alligevel kun er råd til 2 af behandlingerne, hvilke 2 bliver det så? 3: Hvordan vil I definere livskvalitet? 4: Hvad diskuterede I mest i jeres gruppe? 5: Hvad var I specielt uenige om i gruppen?

3 200 med fremskreden kræft kan smertebehandles At lindre smerter. Patienterne har fremskreden kræft, der har bredt sig til knoglerne. De kan ikke helbredes, og de har kun kort tid tilbage at leve i. Selvom de får smertestillende medicin, har de smerter fra knoglerne, specielt fra ryggen. Smerterne kan lindres med strålebehandling. Patienterne er i alderen år og i gennemsnit år. Der er lige mange mænd og kvinder. For kan man give smertestillende strålebehandling til 200 patienter med uhelbredelig kræft. Der er ingen venteliste, da der er tale om en udvidelse af behandlingstilbudet. Før behandling har patienterne konstant moderate til stærke smerter, selvom de får smertestillende medicin. De opholder sig mest i sengen og har brug for gangstativ eller kørestol samt hjælp fra andre for at komme omkring. Efter behandling lindres patienternes smerter. De har brug for mindre doser af smertestillende medicin, og de kan komme omkring uden hjælp fra andre - dog stadig kun ved hjælp af tekniske hjælpemidler. Behandlingen forlænger ikke livet. Patienternes restlevetid er i gennemsnit 3 måneder.

4 60 med brystkræft kan få en tidlig diagnose At redde liv og forbedre livskvalitet. Brystkræft er den almindeligste kræftform blandt kvinder. Dødeligheden af brystkræft kan nedsættes, hvis alle kvinder mellem 50 og 69 år hvert 2. år tilbydes en røntgenundersøgelse af brystet - mammografi. Flere kan behandles med en operation, hvor brystet bevares. Og færre vil have behov for medicinsk behandling efter operationen. Hvis kvinder i alderen år tilbydes mammografi, vil blive erklæret raske. 500 skal have foretaget en ny mammografi. Efter den vil 250 blive erklæret raske, mens der stadig vil være mistanke om sygdom hos 250. Disse 250 skal have taget en prøve fra brystet. Resultatet af prøven er, at 130 kan erklæres raske, mens der stadig er mistanke om sygdom hos 120. Disse 120 vil blive tilbudt operation. 60 af dem vil have en godartet knude, og 60 vil have kræft. De 60 kvinder med kræft vil kunne nøjes med en mindre omfattende behandling, end hvis kræften blev opdaget på et senere tidspunkt. Kvinder mellem 50 og 69 år. For kan man undersøge kvinder i aldersgruppen år hvert andet år. Mammografi-undersøgelsen vil betyde: at der dør 2-3 kvinder færre hvert år at 7-8 kvinder kan nøjes med brystbevarende operation, hvor man fjerner knuden at 4-5 kvinder kan undgå at få medicinsk behandling efter operationen. Undersøgelsen vil også betyde: at 380 raske får foretaget ekstra undersøgelser og dermed påføres unødig angst og bekymring at 1 erklæres rask, selvom hun er syg, og at hun dermed måske får forsinket behandling at de, der vælger ikke at deltage, måske vil føle sig usikre og føle skyld, hvis de bliver syge. Det vurderes, at de 2-3 kvinder, der reddes, i gennemsnit vinder 15 år hver.

5 350 kan behandles for grå stær At øge livskvaliteten. Patienter med grå stær bliver gradvist blinde, fordi øjets linse bliver mere og mere uklar. Patienterne kan opereres og herved få bedre syn. Antallet af patienter, der ønsker operation for grå stær, vokser. Det skyldes, at andelen af ældre i befolkningen stiger, og at kravet om et normalt syn stiger. Samtidig har ny teknik gjort, at operationen oftere er vellykket. I Nordkøbing Amt tilbydes operationen kun til mennesker, der er næsten blinde. Alligevel er ventetiden voksende. For at undgå dette har man overvejet at øge kravene til, hvem der skal tilbydes operation. Man skal med andre ord have alvorligere synsnedsættelse for at komme på venteliste. 9 ud af 10 patienter er ældre end 50 år. 7 ud af 10 er ældre end 70 år. 2/3 er kvinder og 1/3 er mænd. For kan man operere 350 patienter ekstra om året. Det vil være nok til at forhindre, at ventelisten vokser. Ventetiden til en operationen er 6 måneder. Før operationen kan patienterne skelne konturer. De føler sig usikre og må bruge tekniske hjælpemidler for at komme omkring, og de kan hverken læse eller se fjernsyn. De har ingen smerter. Efter operationen får næsten alle patienter normalt syn. De fleste skal dog bruge briller. Behandlingen forlænger ikke patienternes levetid.

6 40 kan få en ny hofte At øge patienternes funktionsniveau og at lindre smerter. Patienter med slidgigt i hofterne har smerter og funktionsnedsættelse. I starten kommer smerterne kun, når patienterne bevæger sig. Men uden behandling får de som regel mere og mere ondt - også i hvile. De får sværere ved at gå, og det kan ende med, at de bliver bundet til en kørestol. Patienterne får indopereret et kunstigt hofteled. De fleste patienter bliver smertefrie efter operationen, og de kommer til at gå væsentligt bedre - nogle helt normalt. Nogle kan opretholde eller genvinde deres erhvervsevne. I Nordkøbing Amt tilbydes operationen i øjeblikket kun til mennesker med fremskreden sygdom. Alligevel er ventetiden til en operation i gennemsnit 6 måneder, og ventelisten vil vokse yderligere, hvis området ikke tilføres flere penge. For at undgå dette er det blevet foreslået at øge kravene til, hvem der skal tilbydes operation. Man skal med andre ord være mere syg for at komme på ventelisten. 6 ud af 10 patienter er over 65 år. Der er omtrent lige mange kvinder og mænd. 1 ud af 100 dør under operationen. For kan man behandle 40 patienter ekstra om året. Det er nok til, at ventelisten ikke vokser. Ventetiden er i gennemsnit 6 måneder. Før operationen har patienterne smerter om morgenen, indtil de kommer igang. Desuden har de svære smerter ved bestemte bevægelser, selvom de får smertestillende medicin. De er i stand til at bevæge sig omkring i og udenfor hjemmet uden hjælp af andre, men de er afhængige af tekniske hjælpemidler til det. Efter operationen slipper de fleste for smerter. De kan nu bevæge sig omkring uden brug af tekniske hjælpemidler, og de er ikke hæmmede i deres fysiske udfoldelsesmuligheder med hensyn til at løfte, gå og bøje sig. Behandlingen forlænger ikke livet.

7 20 kan få en ny kranspulsåre i hjertet At redde liv, lindre smerte og forbedre funktionsniveauet. Åreforkalkning er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Når årerne i hjertet forkalker, bliver pulsårerne snævre. Derfor får hjertet ikke ilt nok, og patienterne får anfald af hjertekramper. Anfaldene består typisk af trykkende og knugende smerter bag brystbenet. Man kan også få åndenød, svedeture, hjertebanken og - naturligt nok - angst. Et anfald varer som regel op til 10 minutter. Anfaldene kommer typisk i forbindelse med fysisk anstrengelse eller følelsesmæssig belastning. I svære tilfælde kan de også komme i hvile. I svære tilfælde af åreforkalkning kan man indoperere en ny kranspulsåre for at forbedre hjertets blodforsyning. Før operationen skal der foretages en speciel røntgenundersøgelse af hjertets blodårer. Nogle patienter dør, mens de står på venteliste, og nogle får et dårligere behandlingsresultat, hvis de venter for længe. Sygdommens hyppighed stiger med alderen. Der er flere mænd end kvinder blandt patienterne. 2 ud af 100 patienter dør i forbindelse med operationen. For kan man operere 20 patienter ekstra om året. Ventetiden til forundersøgelsen er knapt 3 måneder. Ventetiden til behandlingen er for tiden omkring 3 måneder. I alt skal patienterne altså vente ca. 6 måneder. Ventetiden til behandlingen vokser. Før operationen er patienterne meget hæmmede i deres fysiske udfoldelse. Selv lettere fysisk aktivitet giver træthed, hjertebanken, åndenød eller hjertekramper. Patienterne kan kun i meget begrænset omfang komme ud. Nogle af dem har også symptomer i hvile. Efter operationen har patienterne stadig hjertesygdommen, men de har ingen begrænsning i deres fysiske aktivitet. De kan have ugentlige eller månedlige anfald af hjertekramper. Ved behandlingen forlænges patienternes levetid med i gennemsnit 4 år.

8 1 trafikdrab og 8 ulykker kan forebygges At forebygge dødsulykker og invaliditet. Forebyggelsesprojektet handler om at sikre to særligt farlige skoleveje, hvor der i løbet af de sidste år er sket mange alvorlige ulykker. Erfaringer fra mange amter har vist, at man kan mindske antallet af ulykker ved en systematisk indsats med kampagner overfor trafikanterne og sikring af steder, hvor der sker særligt mange ulykker. Trafikulykker rammer specielt børn og unge mænd. For om året kan man iværksætte en trafiksikkerhedskampagne. Desuden kan man tværstribe og bygge bump på to særligt farlige skoleveje for at få bilisterne til at overholde fartbegrænsningen. Man forventer, at det vil bringe ulykkestallet ned, så man undgår 1 trafikdrab og 8 ulykker med personskade om året. Før ulykken: De personer, der kommer til skade, er i gennemsnit omkring 15 år gamle. De er typisk sunde og raske. Efter ulykken: Trafikskader kan omfatte alt fra mindre forstuvninger og sår til død eller livslang invaliditet. Man redder en person med gennemsnitsalder på 15 år hvert år. Der er altså vundet 60, hvis man går ud fra, at de, der reddes, i gennemsnit ville være blevet 75 år.

9 Oversigtskort 1 felt = 20 patienter 350 kan behandles for grå stær 60 med brystkræft kan få en tidlig diagnose 45 år 20 kan få en ny kranspulsåre i hjertet 1 trafikdrab og 8 ulykker kan forebygges 80 år 60 år 40 kan få ny hofte 200 med fremskreden kræft kan smertebehandles

Et spil om liv og død Om spillet

Et spil om liv og død Om spillet Et spil om liv og død Om spillet Indhold Et spil om liv og død Copyright 1995 by Experimentarium & Det Etiske Råd Experimentarium Tuborg Havnevej 7 2900 Hellerup Tlf. 39 27 33 33 Det Etiske Råd Ravnsborggade

Læs mere

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft MAMMOGRAFI Screening for brystkræft Invitation til mammografi Du inviteres hermed til en mammografi (røntgenundersøgelse af dine bryster). Alle kvinder i alderen 50-69 år får tilbudt mammografi hvert andet

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Hvilken rolle spiller blodcellerne?

Hvilken rolle spiller blodcellerne? Leukæmi Indhold 2 Indledning 3 Hvad er leukæmi? 6 Hvilke undersøgelser skal der til? 9 De fire overordnede former for leukæmi 10 Akut myeloid leukæmi (AML) 14 Akut lymfatisk leukæmi (ALL) 18 Kronisk myeloid

Læs mere

JAMMERBUGT KOMMUNE. Sådan står det til med sundheden

JAMMERBUGT KOMMUNE. Sådan står det til med sundheden JAMMERBUGT KOMMUNE Sådan står det til med sundheden Jammerbugt Kommune 213 Sådan står det til med sundheden jammerbugt kommune 213 I Jammerbugt Kommune har vi med den tredje sundhedsprofil fået et godt

Læs mere

Hvad er symptomerne på kræft i struben?

Hvad er symptomerne på kræft i struben? Kræft i struben Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på strubekræft? 4 Hvilke undersøgelser skal der til? 6 Hvor syg er jeg? 8 Hvilken behandling findes der? 12 Hvordan lever jeg som strubeløs (total

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft information DBCG 2010-neo-b Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling) samt medicinsk behandling.

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Alle fotos er modelfotos.

Alle fotos er modelfotos. BRYSTKRÆFT Kolofon Brystkræft Udgiver: URL: Redaktion: Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S cancer.dk og sst.dk Antropolog,

Læs mere

screening for brystkræft

screening for brystkræft Mammografi screening for brystkræft Tilbud om undersøgelse Du har mulighed for at få en røntgenundersøgelse (en mammografi), der kan vise, om du har forandringer i brystet. Forandringerne kan være vandcyster,

Læs mere

Styr på sygehusvæsenet. Derfor stiger udgifterne Sådan kan væksten holdes nede

Styr på sygehusvæsenet. Derfor stiger udgifterne Sådan kan væksten holdes nede Styr på sygehusvæsenet Derfor stiger udgifterne Sådan kan væksten holdes nede Indhold Styr på sygehusudgifterne kort fortalt... 4 Et længere og bedre liv... 7 Derfor stiger sygehusudgifterne 1. Flere sygehuspatienter...

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Jo før jo bedre. Tidlig diagnose, bedre behandling og flere gode leveår for alle

Jo før jo bedre. Tidlig diagnose, bedre behandling og flere gode leveår for alle Jo før jo bedre Tidlig diagnose, bedre behandling og flere gode leveår for alle August 2014 Jo før jo bedre Tidlig diagnose, bedre behandling og flere gode leveår for alle August 2014 Jo før jo bedre

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led

Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led Videncenter for Arbejdsmiljø 2011 Ondt i muskler og led Spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led

Læs mere

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE Slidgigt - en folkesygdom Stort set alle over 60 år har tegn på slidgigt i mindst ét led. Det er den hyppigste ledsygdom og en af de mest udbredte kroniske lidelser i Danmark.

Læs mere

Nogle gange går alarmberedskabet imidlertid i gang i situationer, som er ufarlige, og vi oplever ubegrundet angst også kaldet panikangst.

Nogle gange går alarmberedskabet imidlertid i gang i situationer, som er ufarlige, og vi oplever ubegrundet angst også kaldet panikangst. Angst Oplever du en pludselig voldsom angstfølelse, uden nogen logisk grund? Eventuelt ledsaget af vejrtrækningsbesvær, hjertebanken og svimmelhed? Eller gribes du af frygt for pludselig sygdom, sindssyge

Læs mere

Storhjernen Lillehjernen Hjernestammen Hypofysen hjernehinderne

Storhjernen Lillehjernen Hjernestammen Hypofysen hjernehinderne Hjernesvulster Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på en hjernesvulst? 4 Hvilke undersøgelser skal der til? 6 Hvor syg er jeg? 9 Hvilken behandling findes der? 16 Er der andre behandlingsformer?

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

TRYGHED OM SUNDHED. Sådan vil vi skabe tryghed om sundhed: Sådan finansierer vi tryghed om sundhed:

TRYGHED OM SUNDHED. Sådan vil vi skabe tryghed om sundhed: Sådan finansierer vi tryghed om sundhed: TRYGHED OM SUNDHED Sådan vil vi skabe tryghed om sundhed: Sikre akut behandling for kræft Sørge for, at ingen patienter ligger på gangene Styrke forebyggelsen med gratis sundhedstjek Ligestille patienter

Læs mere

BØRN OG UNGE MED. hovedpine. Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud

BØRN OG UNGE MED. hovedpine. Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud BØRN OG UNGE MED hovedpine Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Børn og unge med hovedpine Hovedpine og migræne rammer omkring 5% af alle børn i alderen 3-11 år. Faktisk er der beskrevet tilfælde af

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning............................................ 6 2. Læsevejledning......................................... 14 3. Min egen historie.......................................

Læs mere

Sundhedspolitik. Skive Kommune 2011-2014. www.skive.dk

Sundhedspolitik. Skive Kommune 2011-2014. www.skive.dk Sundhedspolitik Skive Kommune 2011-2014 www.skive.dk Forord Skive Byråd besluttede i 2009, at sundhed skal være et af to prioriterede fokusområder, der skal tænkes ind i alle grene af kommunens virke.

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere