DU SKAL VÆRE VÆRT OGSÅ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DU SKAL VÆRE VÆRT OGSÅ"

Transkript

1 LÆR LÆR DINE DINE GÆSTER AT AT KENDE KENDE SAMARBEJDE GIVER VÆRDI BRUG BRUG FACEBOOK TIL AT GIVE TIL AT GIVE GÆSTERNE VÆRDI HVAD KAN VI VI TILBYDE DU SKAL VÆRE VÆRT OGSÅ DIGITALT! DIGITALT!

2 DU ER OGSÅ EN DEL AF GOLF- TURNERINGEN! SPONSORER OG LEVERANDØRER AMBASSADØR VÆRT Selvom du måske slet ikke har noget at gøre med golf, er du stadig en del af værtsskabet for golfturneringen Made in Denmark, fordi du bor eller arbejder i Vesthimmerland! Målet for Vesthimmerlands Kommune er, at alle borgere, turistaktører, forretningsdrivende, erhverv m.fl. skal være en del af værtsskabet. Minimum på det nederste niveau i trekanten her. SPONSORER OG LEVERANDØRER Du er sponsor eller leverer ydelser direkte til Made in Denmark. AMBASSADØR Som vært afholder du måske en event relateret til golfturneringen, eller du pynter din virksomhed op i rødt og hvidt. Brug gerne den gratis visuelle identitet for Made in Himmerland, som du finder på madeinhimmerland.dk/projektet/materialer. Den visuelle identitet er med til at skabe genkendelighed for gæsten og bruges som den røde tråd, der binder alt sammen. VÆRT Som vært møder du alle dine gæster med et smil, er venlig og altid hjælpsom. Du kan også give dine personlige tips til spændende oplevelser i Vesthimmerland. Vi er alle værter i Vesthimmerland!? Har du brug for hjælp til at sætte noget i gang? Så kontakt gerne projektleder for Made in Himmerland, Anna Oosterhof på

3 GOLFTURISTER LÆR DINE GÆSTER AT KENDE Der kommer rigtig mange gæster til Vesthimmerland i forbindelse med Made in Denmark! Og det er vigtigt, at vi har et godt kendskab til deres forskellige behov. Derfor kan gæsterne opdeles i fire målgrupper hvis du kender dem, er det lettere at give dem værdi og dermed være en god vært! REJSEMØNSTER Rejsegruppestørrelse: 2 3 personer Døgnforbrug: 630 kr. Primært transportmiddel: Bil JEG GIDER IKKE BRUGE TID I VESTHIMMERLAND HVIS... det bliver for besværligt at finde aktiviteter, og hvis lokalområdet ikke støtter op om Made in Denmark, da golf er min passion. SEKUNDÆRE MÅLGRUPPER DIGITALE REDSKABER Har altid en smartphone eller tablet med Forventer adgang til WIFI Bruger online anmeldelser til at vurdere oplevelser, fx TripAdvisor Søger inspiration og deler oplevelser via fx Facebook og Instagram JEG SYNES, AT VESTHIM- MERLAND ER INTERESSANT HVIS... lokalområdet fungerer som supplement til Made in Denmark, fx med restaurantbesøg, gåture, shopping og alsidige tilbud af attraktioner. HVILKEN VÆRDI KAN VESTHIMMERLAND GIVE GOLFTURISTEN? Udvidet kendskab til Vesthimmerland, som kan føre til et ønske om at vende tilbage Styrkede relationer til familie, partner, venner og kollegaer gennem aktiviteter udover golfturneringen FAMILIEMEDLEMMER TIL TILSKUERE Denne målgruppe er (formentlig) mindre interesseret i golf og vil derfor søge aktiviteter, der kan fungere som et alternativ til de klassiske golfaktiviteter. EUROPEAN TOURKARAVANEN 600 medarbejdere, 900 frivillige, 136 golfspillere og 250 familiemedlemmer til golfspillere. Du kan udfylde din egen målgruppe på vedlagte ark, så du ved præcis, hvem du skal skabe værdi for. PRESSEFOLK 300 journalister der dækker Made in Denmark både før, under og efter. Sæt din virksomhed i fokus udfyld vedlagte ark og hæng op i baglokalet!

4 ! 3 mio danske brugere er på Facebook det er et kæmpe potentiale

5 GIV GÆSTEN EN SAMLET OPLEVELSE FØR, UNDER OG EFTER GOLFTURNERINGEN FØR Opbyg forventning UNDER Forstærkning af gæstens oplevelse EFTER Fastholdelse af gæsten, så han kommer tilbage HVORDAN GØR DU SÅ? HER ER NOGLE IDEER, DU KAN TAGE UDGANGSPUNKT I Du er vært for gæsten både før, under og efter Made in Denmark uanset om han møder dig fysisk eller digitalt. FØR UNDER EFTER Din virksomheds Facebookside Markedsfør dine arrangementer på din virksomheds Facebookside Din virksomheds Facebookside Din hjemmeside Din hjemmeside Din hjemmeside Instagram Brug #himmerland TripAdvisor Visuel identitet for Made in Himmerland (findes på: madeinhimmerland.dk/proj ektet/materialer) Airbnb Generel markedsføring, fx i golfmagasiner Instagram Brug #himmerland Besvar spørgsmål, smil og vis vej Giv personlige anbefalinger Giv relevant turistinformation Henvis gæsten til madeinhimmerland.dk Instagram Brug #himmerland Tilbyd muligheder til året efter

6 HVAD KAN VI TILBYDE I VESTHIMMER- LAND? VESTHIMMERLANDS KENDETEGN HANDEL OG ERHVERV Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse NATUR Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse HISTORIE OG KULTUR Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse NÆRVÆR OG HYGGE Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse Vesthimmerland har rigtig mange unikke oplevelser at tilbyde gæsterne! Det gælder vores skønne natur med Limfjorden, dejlige cykelstier og store spiseoplevelser med bl.a. muslinger i massevis. MAD OG GASTRONIMI Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse SPORT OG AKTIVITET Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse Fælles for hele Vesthimmerland er, at det er bundet sammen af en helt speciel stemning nærvær og hygge! Vi giver gæsterne mulighed for fordybelse og ro til at koncentrere sig om de nære værdier og den hyggelige stemning, som både området og befolkningen bidrager til. KUNST OG KULTUR Fællesskab og tryghed Frihed og afslapning Ro og fordybelse Værtsskabsfortællingen om Vesthimmerland er udviklet i samarbejde med turismeaktører og borgere fra Vesthimmerland for at vise, hvor meget vi har at tilbyde som område. For at give gæsterne den bedste oplevelse, kan du henvise dem til alle syv områder, så der skabes samarbejde i hele Vesthimmerland.

7 YD NOGET EKSTRA OG GIV DINE GÆSTER EN GOD OPLEVELSE Sammenlign dine serviceydelser med et isbjerg, hvor 90% af dine ydelser er under overfladen og af kunderne betragtes som kerneservice dvs. service som kunden forventer at få. Det interessante er de 10% over vandet, som vi betegner som personlig service. Det vil sige en service I giver ekstra, og som I også gør gæsten opmærksom på, at han/ hun får. 10% PERSONLIG SERVICE Udlevering af personlig pakke ved ankomst Krus med navn som gives som souvenir Mini-dessert på husets regning efter betaling Du har en række kerneydelser, som dine kunder forventer, at du mestrer til fulde. Men for at give gæsterne en unik oplevelse, bør du give dem mere end de forventer. Derfor kan det godt betale sig, at du gør dig nogle overvejelser omkring, hvordan du gør dine services synlige. Er gæsten opmærksom på, når han/ hun modtager en service ud over det sædvanlige, og husker du at gøre opmærksom på den personlige service? 90% KERNCESERVICE = FORVENTET SERVICE TILBUD PÅ DESSERT Du kan helt sikkert gøre noget lignende ved dine serviceydelser. Vælg én serviceydelse ad gangen, som du sætter fokus på og find ud af, hvordan du kan hive den op på toppen af isbjerget. På vedlagte ark kan du udfylde dit eget isbjerg og hænge på opslagstavlen. VELKOMSTKURV PÅ VÆRELSET KRUS TIL MORGEN- KAFFEN/TE Sæt din virksomhed i fokus udfyld vedlagte ark og hæng op i baglokalet!

8 SAMARBEJDE GIVER VÆRDI FOR GÆSTEN OG FOR DIG! Dejligt at få mulighed for at opleve noget egnsbestemt/ specielt SOMMERSPIL EGNSKONCERT KONCERTSAL TEATER/ KONCERT SKØNHEDS- SALON Ferie = tid til selvforkælelse SKØNHED FRISØREN OVERNATNING LÆRE AT CYKLE TURISTBUREAUET værtskabsguide Aktiv sightseeing holder formen på ferien CYKELSMEDEN Dine gæster er meget modtagelige for råd og vejledning, som de får personligt. Derfor har du en kæmpe påvirkningsmulighed. Jo flere samarbejder og henvisninger du kan lave til dine kollegaer i området, des flere kommer højest sandsynlig tilbage til dig. KURHOTEL 20 KM VÆK Forkælelse og ro for sjæl og krop DEN LOKALE SVØMMEHAL SPA OG WELLNESS SLAGTER DEN LOKALE MADKURV EGET KØKKEN MIDDAG PIZZARIA EGEN RESTAURANT DEN LOKALE KRO Trygt at få anbefalet gode lokale spisesteder autentisk Sundhed god mad på udflugten/stranden Kerneydelse Plussalgsmuligheder Samarbejdspartnere Værdien det skaber for gæsten Du kan udfylde din egen samarbejdsmodel på vedlagte ark og opdage de mange samarbejdsmuligheder, der er med udgangspunkt i din virksomhed. Sæt din virksomhed i fokus udfyld vedlagte ark og hæng op i baglokalet!

9 TAG UDGANGSPUNKT I DIN GÆST OG IKKE I DIG SELV DU ER DEN MINDST INTERESSANTE AFDÆK GÆSTENS BEHOV MED GODE SPØRGSMÅL 1) Det handler om dig: Jeg kan også tilbyde en balsam sammen med din shampoo for optimal effekt. Den findes i tre duftvarianter Det handler om gæsten: Med det, du fortæller mig, mener jeg, at du for at få den optimale effekt, vil få glæde af en balsam i samme mærke som din shampoo. Og du kan vælge mellem tre dufte, så du får den, der passer til dig. 2) Det handler om dig: På vores campingplads har vi et nyt og fint legeområde Det handler om gæsten: Dine børn kan lege trygt og sikkert på det nye og fine legeområde. Stil åbne hv-spørgsmål Hv spørgsmål giver dig mange informationer om din gæst, som du kan bruge til at give den mest målrettede service og de mest passende tilbud. Hv spørgsmål får gæsten til at tænke mere over, hvad han/hun har lyst til og af den vej sælge til sig selv. Du virker interesseret i din gæst og nysgerrig på, hvordan du kan være til hjælp. Du skal bruge færre spørgsmål til at afdække det behov og den værdi, kunden forventer. Eksempler Spørgsmålsformuleringer fra 1. kolonne, vil ofte føre til ja eller nej svar. Brug hellere åbne hv spørgsmål for at starte en dialog med gæsten. Husk på at din gæst faktisk lytter til dine råd. Du virker nærværende og opmærksom overfor gæsten, hvis du rent faktisk er interesseret i at spørge ind til gæsten. Så find din indre nysgerrighed frem og brug den til at gå på opdagelse i din gæsts univers. OFTE ANVENDT SPØRGSMÅLS- FORMULERING Er I fra Sjælland? Har I nogle planer mellem golfrunderne? Skal I spise muslinger? Har I været en tur ved Limfjorden? Har I været til andre golfturneringer? Synes I, finalen var spændende? ANBEFALET SPØRGSMÅLS- FORMULERING Hvor kommer I fra? Hvad har I planlagt at foretage jer mellem golfrunderne? Hvad kan I godt lide at spise? Hvordan vil I bruge naturen? Hvor var I sidst med i en lignende golfturnering? Hvad var den bedste oplevelse ved golfturneringen? Brug spørgsmålene til at undersøge hvad gæsten også kunne tænke sig, men som han ikke selv har tænkt på. Disse spørgsmål kan godt være svære for gæsten at svare på, men lad endelig gæsten bruge tid til at tænke det er gode tegn.

10 DU SKAL VÆRE VÆRT OGSÅ DIGITALT! 7 UD AF 10 DANSKERE HAR EN SMARTPHONE Kilde: Gallup for Danske Medier og Kreativitet & Kommunikation, 2013 Turister i dag er meget digitale, og derfor bør du udvide dit værtskab til også at foregå på de digitale medier. Det vil give gæsten en samlet oplevelse og udvide oplevelsen både før, under og efter Made in Denmark. 72% 25% 72% af rejsende siger, mulighed for at booke via mobil er nyttig Dog tilbyder kun 25% af turistvirksomheder i dag mobile ydelser En gennemsnitlig gruppe af rejsende har i dag 4 enheder med, som kan gå på nettet (fx smartphone, tablet og bærbar computer) TIP SE DE DIGITALE TILTAG Hjemmeside om projektet: madeinhimmerland.dk/projektet Hjemmeside til gæsterne: madeinhimmerland.dk Officiel Facebook- side: madeinhimmerland

11 brugere! på 40+ er stigende på Facebook

12 BRUG FACEBOOK TIL AT GIVE GÆSTERNE VÆRDI FACEBOOK Lanceringsår: 2004 Antal brugere på verdensplan: 1,3 mia. Antal danske brugere: 3 mio. Kilde: Facebook er med sine 1,3 mia. brugere på verdensplan det største sociale medie. Platformen har eksisteret siden 2004, og det er stadig på Facebook, at brugerne tilbringer mest tid hver eneste dag Facebook giver dig mulighed for at kommunikere både fagligt og personligt, hvilket gør din kommunikation mere uformel og involverende. Det betyder også, at Facebook i udgangspunktet ikke er en særlig god platform til direkte salg og andre traditionelle markedsføringsbudskaber. Sørg i stedet for at give gæsterne noget, der giver lige præcis dem værdi. Er det alligevel et salgsbudskab, du vil ud med, så prøv at tænke på, at du i stedet giver en form for servicemeddelelse. Kilde: Du kan med fordel bruge Facebook, som din primære indsats på sociale medier.

13 BRUG INSTAGRAM TIL AT SKABE OPMÆRKSOMHED VIA #HIMMERLAND Instagram fungerer kun på en smartphone via den gratis app Instagram. På Instagram tager brugeren et billede med app en, skriver en billedtekst til, og lægger det på hans personlige profil. Billedet er så tilgængeligt for andre brugere på Instagram (med mindre brugeren har en privat profil). Der kan desuden i billedteksten tilføjes såkaldte hashtags #. Hashtags er en måde at lave søgbare ord på Instagram, og de laves af brugerne selv ved at de sætter # foran et ord uden mellemrum, eksempelvis #himmerland. Når en bruger trykker på et hashtag, vil andre billeder med samme hashtag blive søgt frem. Derfor kan vi i forbindelse med en event med fordel opfordre til, at alle bruger hashtagget #himmerland, så både du som aktør i området og alle gæsterne kan se de billeder, der ligger BRUG HASHTAGGET #HIMMERLAND, NÅR DU LÆGGER BILLEDER PÅ INSTAGRAM. Instagram er et meget aktivt og simpelt socialt netværk, som kun viser billeder. Det gør budskabet let at forstå. Prøv at søg på hashtagget for at se alle andres billeder. INSTAGRAM Lanceringsår: 2010 Antal brugere på verdensplan: Over 200 mio. Antal danske brugere: Kilde: Du kan med fordel bruge Instragram som din sekundære sociale medie platform og skabe sammenhæng mellem Facebook og Instagram ved at dele et billede fra Instagram på Facebook.

14 5 TIPS TIL KOMMENTAR- HÅNDTERING PÅ SOCIALE MEDIER Jeg skal sørge for, at mit produkt / service er i orden Jeg skal altid besvare kommentarer med det samme helst både positive og negative. Og gerne underskrive med mit navn. Når din virksomhed er tilstede på sociale medier, er der en risiko for, at brugere skriver en negativ kommentar på din profil. Men som oftest kan den type henvendelser afværges ved den rette håndtering. Jeg bør altid undgå at starte en diskussion ved at få sagen væk fra offentlige kanaler og over i private beskeder: Hvis du skriver en privat besked til os her på siden, prøver vi at lokalisere fejlen og finde en løsning til dig. DEN BEDSTE KRISEHÅND- TERING ER AT UNDGÅ KRISER Jeg skal altid være venlig og besvare i en god tone også selvom brugeren er sur Jeg skal anerkende, forklare og løse: Jeg beklager den konkrete situation, som du har været udsat for. Jeg har gjort følgende tiltag for at løse problemet: XX. Hvis du har flere spørgsmål, kan du altid henvende dig direkte på tlf nr XXXX XXXX. Mvh Laura.

15 TIP TIPS TIL GODT INDHOLD PÅ SOCIALE MEDIER Hvis du vil sikre dig, at dit indhold kommer ud til din målgruppe på Facebook, kan det være en rigtig god ide at bruge annoncering på Facebook. På den måde forstærker du rækkevidden af dit indhold, så det når endnu længere ud. Det kan du læse mere om annoncering på madeinhimmerland.dk/projektet/ kommunikation Husk altid en forklarende tekst, når du deler indhold. Så undgår du at virke alt for indforstået det gælder både når du deler et billede, en video eller et link. Hjælp kommentarer på vej. Stil kvalificerede spørgsmål, og sørg for at du hjælper brugernes kommentarer på vej. Det kan være med til at sikre en løbende involvering. Inddrag brugernes historier. Hvis dine brugere har haft en god oplevelse og deler den med dig, er det oplagt, at du deler den på sociale medier. Det virker rigtig stærkt for andre brugere. Husk dog altid at spørge om lov først. Tænk på tværs af platforme. Referér til din sociale medie tilstedeværelse på tværs af platforme. Brug f.eks. Facebook til at henvise til din tilstedeværelse på Instagram. Og benyt dine printmaterialer til at henvise til sociale medier. Brug billeder. Brugere orienterer sig visuelt, når de færdes på nettet. Det kan samtidig være nemmere at trænge igennem med visuelt indhold. Vis gode, detaljerede billeder af dit produkt, af dit sted eller lign. Sociale medier er ikke nyhedsbreve. Giv brugerne lyst til at deltage dvs. like, kommentere eller dele din statusopdatering ved at bruge uformelt og imødekommende sprog. Sæt fokus på modtageren ved at bruge du, dig, I og gør teksten personlig ved at skrive vi. Brug hashtags til at gøre dine billeder søgbare på Instagram. Under golfturnering kan du med fordel bruge #himmerland, #madeinhimmerland og #madeindenmarkgolf og opfordre andre til at bruge de samme.

16 BRUG DEN GRATIS VISUELLE IDENTITET I forbindelse med Made in Himmerland er der blevet udarbejdet en række grafiske elementer, som du med fordel kan bruge, når du skal skabe synlighed om din virksomhed og Vesthimmerland før, under eller efter Made in Denmark. DU KAN BRUGE DE VISUELLE ELEMENTER, SOM DU VIL: Vi har lavet et Facebook coverbillede, som vi vil opfordre alle virksomheder og turismeaktører i Vesthimmerland til at bruge på virksomhedens Facebookside. Vi har også lavet et rundt billede, som vi kalder en badge. Du er meget velkommen til at bruge den, som du vil. F.eks. på dine tryksager og på din hjemmeside. Der er også lavet forskellige klistermærker, som du finder her i mappen, og som du kan bestille flere af ved at kontakte projektleder Anna Oosterhof på Klistermærker kan desuden afhentes på turistbureauerne i Aars og Farsø samt på Turistinfoen på biblioteket i Aalestrup. Hent de digitale udgaver af materialerne her: På den måde viser du gæsterne, at du er en del af golfturneringen og giver dem en følelse af en samlet oplevelse. Cover-photo til Facebook Anvendelse af badge i materiale

17 vi er rummelige og gæstfrie vi er 110% ægte vi møder turisten i øjenhøjde vi lytter til turistens behov MADEINHIMMERLAND.DK

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk Gratis e-bog om internetplatforme Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig

Læs mere

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE EN PRAKTISK GUIDE TIL NYE MEDIER I TURISTINDUSTRIEN UDARBEJDET AF SEISMONAUT FOR MIDTJYSK TURISME DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE En praktisk guide til nye medier i turistindustrien

Læs mere

Klub-building- Spil din klub i form

Klub-building- Spil din klub i form Klub-building- Spil din klub i form Temahæfte - Kommunikation - positive historier fra din klub Vær åben og fortæl de gode historier - så opleves klubben mere attraktiv Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger

Læs mere

Brug TripAdvisor aktivt i din markedsføring

Brug TripAdvisor aktivt i din markedsføring 60 61 KAPITEL 3 Brug TripAdvisor aktivt i din markedsføring 62 Brug TripAdvisor i din markedsføring For at du kan få anmeldelser, skal dine gæster vide, at du er på Trip- Advisor og at du gerne vil have

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik.

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik. Header Udret mere bliv ikke kun flere En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv Rubrik Header (0) Rubrik Citat Reference Sideheader Udret mere - bliv ikke kun flere En guide til et styrket

Læs mere

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen

Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Anbefalinger om brug af sociale medier i skolen Til lærere og pædagoger Indhold 4 ALDERSGRÆNSER 8 TÆNK OGSÅ I ALTERNATIVER 4 ANSVAR FOR HINANDEN 9 SOCIALE MEDIER FORSTYRRER MÅSKE 5 PRIVATLIV 9 SAMARBEJDE

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

Indholdsfortegnelse. side 1

Indholdsfortegnelse. side 1 GUIDEN Indholdsfortegnelse Du mangler et sted 2 Vær opsøgende 2 Du har fundet et sted 3 Projektets omfang 3 Kontakt med ejeren 3 Første møde 3 Rammerne omkring selve mødet 3 Projektbeskrivelse 3 Økonomien

Læs mere

Sådan opstarter du et ungdomsråd

Sådan opstarter du et ungdomsråd Sådan opstarter du et ungdomsråd Unge, sociale aktiviteter, indflydelse, fester og mulighed for at blive hørt af kommunen er essens af et ungdomsråd. Mangler I et sted at være, vil I gerne have flere penge

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Forord 5 Slip brugerne

Læs mere

Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek

Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek Kan vi måle en relation? Relationsarbejde i det mobile Bibliotek Denne projektrapport er en faglig vinkel på projekt Det gode liv i landområderne udvikling af det mobile bibliotek. Rapporten henvender

Læs mere

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark

- en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark De usynlige børn - en bog til fagfolk om udsatte grønlandske børn i Danmark 4 Indholdsfortegnelse KÆRE LÆSER KAPITEL 1 NYT LAND, NYT SPROG, NY

Læs mere

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp

pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp pigeklubben Håndbog for frivillige i en pigeklub Dansk Flygtningehjælp Dansk Flygtningehjælp igangsatte i 2006 et toårigt Pigeklubprojekt, der skulle etablere 21 pigeklubber for teenagepiger med etnisk

Læs mere

En værktøjskasse om omstillingsprocesser

En værktøjskasse om omstillingsprocesser En værktøjskasse om omstillingsprocesser Er du klar til at skifte plads? HÅNDTERING AF OMSTILLINGER I OFFENTLIGE OG PRIVATE VIRKSOMHEDER Forord Der er ingen tvivl om, at omstillingsprocesser og forandringer

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

God. skolestart. Pædagogiske. og metodiske overvejelser omkring en god skolestart. HUSKELISTE til en god skolestart.

God. skolestart. Pædagogiske. og metodiske overvejelser omkring en god skolestart. HUSKELISTE til en god skolestart. God PÅ ERHVERVSUDDANNELSERNE skolestart Tryghed og omsorg er en del af hverdagen Gode relationer bygger på gensidig forståelse og respekt Eleverne skal trives for at lære Lær eleverne bedre at kende Camp

Læs mere

Tag hånd om stressen. Organisation. Leder. Gruppe. - et arbejdshæfte

Tag hånd om stressen. Organisation. Leder. Gruppe. - et arbejdshæfte et arbejdshæfte FRA BAR KONTOR OM stress PÅ KONTORER Tag hånd om stressen - et arbejdshæfte Organisation Leder Gruppe Individ 2 7 INDLEDNING 7 LÆSEVEJLEDNING 11 VIDEN OM STRESS 11 HVAD ER STRESS 12 HVAD

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Nye kommunikationsformer og deres effekt

Nye kommunikationsformer og deres effekt TEMAHÆFTE 3 Nye kommunikationsformer og deres effekt VIDERE MED UDDANNELSE Projekt Videre med uddannelse udvikler nye veje til kommunikation til og blandt unge om uddannelse. VIDERE MED UDDANNELSE NYE

Læs mere

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning 4 Arbebjdet skal organiseres målrettet

Læs mere