De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat."

Transkript

1 - Et spørgsmål om format... Tekst og fotos: Kent Bovin Portrætbilleder har, stort set, altid været højformatbilleder. Går man til en portrætfotograf vil man med næsten 100% sikkerhed få sine portrætbilleder i højformat, og det er der en naturlig grund til - vi mennesker er jo lavet i højformat. De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat. Proportionerne spiller også ind, og uden at gå for meget i historiske detaljer kan man roligt sige, at vi i høj grad læner os op af de klassiske malere, når vi snakker om formater. Standard størrelserne for fotografisk papir har i mange år været skåret i forholdet 3:4. Således er de mest udbredte rammer til portrætfotos populære standardstørrelser som fx 9 x 12, 18 x 24, og 30 x 40. De få afvigelser ind imellem, 13 x 18 og 24 x 30, ligger meget tæt på samme forhold, og det må siges at være de klassiske formater i fotografiet.

2 Klassisk 3:4 format - 4 højt og 3 bred. Da Leica i første halvdel af forrige århundrede lancerede 35mm formatet, var det således noget af en nytænkning. Det nye format, 24 x 36, var jo i forholdet 2:3 og det har i alle årene siden været årsag til mange diskussioner og, ikke mindst, en hel del spekulationer om beskæring i mørkekammeret. Formatet 13 x 18 blev hurtigt til 12 x 18, og når man skulle overholde det populære 18 x 24, på grund af de færdigkøbte rammer, måtte 35mm fotograferne beskære portrætterne en anelse i top og bund. De professionelle portrætfotografer havde ikke helt det problem. Deres foretrukne kamera var i mange år mellem-format kameraet Hasselblad, som fra starten lagde sig fast på det kvadratiske filmformat 6 x 6, på såkaldte120-film. For disse fotografer var det altså en selvfølge, at billedet de tog skulle beskæres, enten på den ene eller den anden led. Senere har andre kamerafabrikanter faktisk valgt negativformatet 4,5 x 6, men selvom mange så det som en naturlig udvikling, med en endnu mere økonomisk mulighed for endnu flere skud på filmen ( 6 x 6 formatet giver 12 billeder på en standard 120-film ), har 6 x6 formatet alligevel klaret sig ganske glimrende igennem til idag.

3 Portræt komponeret i kvadratisk format med Hasselblad kamera. Vanen I de ældre lærebøger om fotografi var der altid lange afsnit om komposition, og i disse, meget lærerige, bøger, støder på begreber som "rolige" formater" og "dynamiske" eller "aktive" formater. I den sammenhæng er højformat altid blevet betragtet som et "aktivt" format, hvor det brede format altid har været det "rolige" format. Man kan, groft sagt, sige, at ting der står op kan vælte, hvor det der ligger ned "hviler" i sig selv. Stort set samme motiv i bred- og højformat. Hvad man foretrækker er en smagssag, men de fleste vil opfatte det vandrette billede som mere roligt at se på.

4 6 X 6 Som tidligere nævnt er 6 x 6 et meget udbredt profesionelt format, og der findes fotoklubber hvis medlemmer udelukkende arbejder i, og komponerer deres billeder i, dette format. Det strider imod alle de gamle lærebøger, men ikke desto mindre er der kommet meget spændende og smukke kompositioner ud af kvadratet. Det skal de gamle vinylplader have en del af æren for. Pladeomslag, covers, var kvadratiske fra starten, og det var en ny udfordring for fotograferne, der skulle lave billederne. Formatet er lige aktuelt idag på nutidens CD-covers, så det kvadratiske format må siges at trives i bedste velgående. Kvadratisk format brugt til CD-cover for bandet Mind Call i forbindelse med filmen "Oscar & Josephine". Omvendt må man sige, at også de ekstra brede formater som biograffilmene valgte, Cinemascope, Widescreen etc. har deres styrker. I et af de klassiske biografformater bruger man forholdet 1:2, altså to kvadrater ved siden af hinanden, og det har især gjort oplevelserne af barndommens cowboyfilm endnu større. Det ville også være vanskeligt at forestille sig de lange, tørre landskaber i det vilde vesten i højformat. Formatet 4:2, altså 2 kvadrater ved siden af hinanden. Det klassiske biografformat.

5 Professionelle modefotografer har, især siden 1960'erne, gjort meget for at bryde med de klassiske forestillinger om, hvordan et godt billede skal se ud. At bryde rammerne og gå væk fra normerne har nærmest været en målsætning i sig selv, og et oplagt sted at være anderledes har været i valg af format. Idag må formatet siges at være frit. Man gør hvad man har lyst til, og begrebet panorama-billeder er også blevet almindeligt. Prestholt säter ved Geilo i Norge i panoramaformat. Utænkeligt at fotografere i højformat... Dette billede er sammensat af flere enkeltbilleder med panorama-funktionen i Photoshop. I den trykte del af modeverdenen vil det høje format altid være mest naturligt, og selvfølgelig også layout-mæssigt det logiske valg. Det gælder både for magasinerne og måden vi opfatter fx. plakater på. Men... Siden 1970'erne er der opstået en ny tankegang omkring portrættet. Groft sagt kan man undre sig over hvorfor det rolige, vandrette format ikke også skulle være naturligt til rolige, afslappede portrætter? Det har især fritidsfotograferne taget til sig, men også mange af de nye modefotografer. Denne udvikling kan der være flere grunde til, men det er helt sikkert, at fjernsynet er en væsentlig del af forklaringen. Eftersom TV-apparatet er en fast installation i dagligstuen har det aldrig været på tale, at vi skulle gå hen og vende det 90 grader i tide og utide. Ligesom i biograferne var bredformat det naturlige og afslappede valg som standard, og trods et mere ulogisk valg af selve forholdet imellem højde og bredde må man sige, at det vandrette tv-billede er kommet for at blive. Det nye TV-format 16:9. Næsten Widescreen, to kvadrater, og så alligevel ikke - uvist af hvilken grund.

6 Hvad skal jeg vælge?... Der er, som sagt, mange meninger for og imod de forskellige valg af formater. personligt opfatter jeg selv det brede format som det mest naturlige, og arbejder man med diasshows, eller Power Point præsentationer, ved man, at det er yderst forvirrende, hvis der veksles imellem høj- og bredformat billeder. Man kan få mange timer til at gå med at filosofere over, hvorfor det nogle gange er det ene der virker, og nogle gange det andet. Logisk set er vi mennesker jo skabt op og ned, men vores øjne sidder ved siden af hinanden, og ikke over hinanden. Vi (i den vestlige verden) er vant til at læse fra venstre mod højre, og ikke op og ned. Skal vi følge med i en historie i billedform, vil det naturlige forløb også være i bredden - enten fra venstre mod højre eller modsat. Kun sjældent oppefra og ned. Mit eget mål, når jeg laver modelfotograferinger i fritiden, er som regel, at lave alt i bredformat. Men ved hver eneste fotosession "popper" der altid motiver op, som skriger efter at blive taget i højformat. Kompositionen i kameraet holder ganske enkelt ikke i bredden, og resultatet bliver, at jeg bryder med min egen overbevisning og laver billedet i højformat. Ofte vælger jeg at skyde både bred- og højformat, men intuitionen holder i reglen stik, og så skal man vælge det der virker. Det oplagte valg i dette tilfælde var højformatet. Ansigt, bluse og baggrund harmonerer fint farvemæssigt.

7 Samme situation, men med beskæring i bredformat. I stedet for at centrere ansigtet er øjnene placeret mere nær det gyldne snit, og et mere intenst portræt opstår. Jeg tror ikke på, at det ene format nogen sinde vil vinde over det andet. Højformat vil altid passe fint til rammer, plakater, blade og magasiner. Hvis man pludselig begyndte at udgive aviser og ugeblade i bredformat, ville det kræve ekstra armplads at læse dem i bussen og toget, så alene af den grund vil de beholde deres nuværende format. Men jeg er overbevist om, at PC'ens indpas i hjemmene, sammen med fjernsynet, vil påvirke vores måde at se billeder på. Vi får ganske enkelt mere for pengene, når vi ser bredformatbilleder på en skærm. Højformatet står lidt underligt, midt i det hele, og vi oplever siderne af skærmen som spildplads. De moderne, kompakte digitalkameraer er også nemmest at betjene når de holdes vandret, så med zoomfunktionen som en selvfølge er det jo bare et spørgsmål om at zoome lidt ud, så har det oplagte højformat pludselig fået lidt mere med i siderne, og det hele ender som bredformat. Prøv at lægge mærke til dine egne vaner, når du tager billeder, og tænk siden hen over, hvilke tanker du gør dig, når du sidder og vender og drejer familiealbummet... :-) Tekst og fotos: Kent Bovin Alle fotos og tekst er copyright Kent Bovin og må ikke benyttes i andre sammenhænge uden Kent Bovins skriftlige tilladelse.

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Der eksisterer kun et problem

Der eksisterer kun et problem Der eksisterer kun et problem Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

DE UNGE ER SÅ BESVÆRLIGE!

DE UNGE ER SÅ BESVÆRLIGE! S. 46 / SIGNATUR #2 BREVKASSEN B / BREVKASSE DE UNGE ER SÅ BESVÆRLIGE! Tekst/ Michael Hansen, Mindset Trainer og indehaver af bymichaelhansen Mine udviklingsforløb starter næsten altid med ét eller flere

Læs mere

Et billede kan være belæg for mange påstande

Et billede kan være belæg for mange påstande Et billede kan være belæg for mange påstande De fleste visuelle produkter indeholder både billeder og tekster. De to udtryksformer er ofte sat sammen på mere eller mindre forståelig vis. Men der er ræson

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET!

DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DE KAN IKKE TALE, MEN HVOR KAN DE SIGE MEGET! En fortælling om at arbejde med psykisk og fysisk handicappede

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

Ud af Børnepanelets 62 6. klasser deltog 56 klasser med i alt 1073 elever 49 procent drenge og 51 procent piger.

Ud af Børnepanelets 62 6. klasser deltog 56 klasser med i alt 1073 elever 49 procent drenge og 51 procent piger. Computerspil fylder en stor del af børns fritidsliv. 9 ud af 10 børn spiller - men der er stor forskel på piger og drenges spillevaner. Næsten alle de børn, der spiller computerspil, ønsker, at computerspil

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Mellem hjem og børnehave

Mellem hjem og børnehave Mellem hjem og børnehave En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Mellem hjem og børnehave 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3 Resultater af undersøgelsen

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

LIVE TEST AF BIOGRAF APP

LIVE TEST AF BIOGRAF APP innovationlab SIDE 1 LIVE TEST AF BIOGRAF APP Opsummering af findings fra live test Den opportunistiske biografgænger At gå i biografen er som regel en impulsiv handling. De fleste nævner, at de ikke synes,

Læs mere