VINDFORMATION NR 8 JULI Arktiske vindmøller side 2-3. Fra tørv til vind side 4-5. Et grønnere Europa side 6. Masser af vind side 7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VINDFORMATION NR 8 JULI 1997. Arktiske vindmøller side 2-3. Fra tørv til vind side 4-5. Et grønnere Europa side 6. Masser af vind side 7"

Transkript

1 NR 8 JULI 1997 Arktiske vindmøller side 2-3 Fra tørv til vind side 4-5 Et grønnere Europa side 6 Masser af vind side 7 For 104 år siden side 8 N Y H E D E R F R A V I N D M Ø L L E I N D U S T R I E N VINDFORMATION

2 To danske vindmøller opstillet i arktisk klima klarer deres første vinter til UG. Lammassoivi 68 nordlig bredde i arktisk Finland. På højde med Murmansk på Kolahalvøen, Christianshåb i Østgrønland og Point Hope, Nordalaska. Her står verdens to nordligst placerede vindmøller. I 900 meters højde på østsiden af fjeldkæden, der adskiller Norge og Finland højt oppe i Lapland. Med minimumstemperaturer på 26 C i de koldeste af vintermånederne og middelvindhastigheder på 10 sekundmeter udsættes VERDENS møllerne for ekstreme forhold vinteren igennem. Ud over lave temperaturer og høje vindhastigheder indebærer placeringen på fjeldkæden store mængder nedbør det meste af året, både som ORDLIGSTE VIND sne og isslag. Om vinteren betyder den megen sne, at møllerne i praksis er umulige at besøge. Dette stiller store krav til møllernes driftsikkerhed og dermed den anvendte teknologi. Overisning af møllevinger er et problem i arktiske områder, hvis møllerne udsættes for langvarig frosttåge. VERDENS NORDLIGSTE VINDMØLLER INDLAGT VARME Møllerne er delvist opvarmede. Det er ikke sådan, at vi opvarmer hele møllen, det koster for meget strøm. I stedet opvarmer vi de dele af møllerne, der er nødvendigt. Det drejer sig om rotorblade, gearkasse, og dele af højteknologien, forklarer Esa Aarnio, Project Engineer i elselskabet Kemijoki OY. Rotorbladene har indlagt varmelegemer. Derved undgår man overisning i vinterhalvåret. Overisning af møllevingerne ændrer aerodynamikken og sænker eller umuliggør strømproduktion. Mindre end 1 pct. af møllens elproduktion går til opvarmning af vingerne. Derudover kan gearkassen opvarmes. Når møllerne kører, er det ikke nødvendigt, da de mekaniske bevægelser i gearkassen udvikler varme. Men i perioder med hård frost, hvor møllen holder stille på grund af manglende vind, serviceeftersyn eller reparation er det nødvendigt at holde gearkasseolien over frysepunktet. Nogle af møllernes højteknologiske komponenter opvarmes ligeledes i isolerede kasser, når frosten er hårdest. I efteråret 1996 blev de to Bonus Energy vindmøller rejst i Lammassoivi, arktisk Finland. På trods af en ekstrem hård vinter med megen nedbør, har møllerne ikke haft driftstop. GUSTAV TALLQVIST Af Steffen Damborg TILFREDS EJER Ejeren af vindmøllerne, det statslige elselskab Kemijoki OY er tilfreds med møllernes produktion de første syv måneder. De to 450 kw møller har produceret i gennemsnit ca kwh pr. stk. om måneden, hvilket svarer fuldt ud til den forventede produktion. VINDFORMATION, NR 8 JULI 1997 Udgives af Vindmølleindustrien Må gerne citeres med kildeangivelse. Forsidefoto: NEG Micon Redaktionen er afsluttet den 30. juni 1997 Design og produktion: Mikael Trägårdh Design Tryk: Quickly Tryk A/S Ansvh. redaktør: Søren Krohn ISSN ESA AARNIO SIDE 2.

3 I vinterhalvåret er området i det nordlige Lapland svært fremkommeligt. Det stiller store krav til møllernes pålidelighed. MØLLER f INTERNATIONALT Steffen Damborg SAMARBEJDE Inden møllerne blev opstillet, er der gået flere år med udviklingsarbejde. Det er sket i samarbejde mellem Kemijoki, vindmøllefabrikanten Bonus Energy A/S, Finnish Meteorological Institute (FMI) og Technical Research Center of Finland. I forbindelse med kortlægningen af vindressourcerne på stedet har FMI forestået undersøgelserne. Ud over vindmålinger på stedet har Kemijoki OY anvendt Forskningscenter Risøs vindberegningsmodel WAsP til kortlægning af vindressourcerne i området. ESA AARNIO SIDE 3.

4 SPORSKIFTE I IRSK VINDKRAFT Af Steffen Damborg Med en begejstret minister, energimangel og høje vindhastigheder tegner fremtiden lys for vindkraften i Irland. Irland er et hurtigt voksende marked for vindkraft. I juni 1997 indvies to vindmølleparker med en samlet installeret effekt på 18 MW, og de 30 nye vindmøller vil kunne dække irske familiers elforbrug. VESTAS Dermed firedobles den installerede effekt fra 6 MW til nu 24 MW, og irerne opstiller yderligere 30 MW vindkraft til efteråret og i løbet af vinteren. Med en begejstret m de er dyre i drift og forurener meget Står det til den irske energiminister Emmet Stagg, er dette kun begyndelsen. Den irske regering har netop lanceret det tredje Alternative Energy Requirement program (AER III). AER-programmet betyder, at endnu 90 MW vindkraft skal opstilles i Irland inden årtusindskiftet. Den hårde satsning har flere årsager. Energiminister Emmet Stagg er en begejstret fortaler for vindkraft, fordi Irland har et stort behov for nye energikilder. Irlands økonomi vokser utroligt stærkt i øjeblikket, og det betyder øget efterspørgsel efter energi, forklarer Inge Buckley, Scan Energy and Environmental Services Ltd. 180 panorama fra Bellacorick, Irland. Længst til venstre anes et tørvefyret kraftværk. VOKSENDE ELFORBRUG I 1996 voksede energiforbruget i Irland med hele syv pct. Samtidig er det store irske gasfelt Kinsale ved at løbe tør for naturgas. Det betyder, at Irland må importere endnu mere fossilt brændstof, medmindre de alternative energikilder udbygges. KRAFTVÆRKER GENÅBNES Irerne genstarter i øjeblikket udtjente kraftværker for at kunne dække energibehovet. Det er dog forbundet med flere problemer, idet mere end moderne kraftværker. Dertil kommer, at de gamle kraftværker er i forfald. Derfor ser irerne sig nu om efter andre energiformer. energimangel mølle på gennemsnitlig dansk MASSER AF VIND Specielt i det nordvestlige Irland langs atlanterhavskysten er vindforholdene gunstige. På udvalgte vindhastigheder steder nærmer de gennemsnitlige vindhastigheder sig 10 m/s. De høje vindhastigheder giver en meget høj energiproduktion. I Cronalaght Wind Farm, der er under opførelse ved Atlanterhavskysten, har leverandøren Vestas Wind Systems A/S valgt en rotordiameter på kun 39 m på de 5 nye 600 kw vindmøller. fremt megawatt vindkraft i år for vindkraften Med de ekstreme vindhastigheder ville møllerne blive udsat for ekstra hård påvirkning, hvis de havde en stor rotordiameter. Det kan på længere sigt give sig udslag i f.eks. metaltræthed og dermed forkorte vindmøllens levetid, uddyber Inge Buckley. På trods af de kortere vinger forventes møllerne at producere ca. 2,5 mio. kwh pr. stk. om året. Til sammenligning producerer en 600 kw placering 1,35 mio. kilowatt-timer årligt. VISION 2010 Med de gunstige forhold for vindenergi har formanden for den irske vindorganisation (IWEA), Paul Dowling den vision, at 10 pct. af Irlands elproduktion dækkes af 800 SIDE 4.

5 Bord Na Mona, det statsejede irske tørveselskab, er ejer af Europas vestligste vindmøllepark i Bellacorick i det naturskønne County Mayo i Nordvestirland. TØRV SOM BRÆNDSEL Parken er placeret klods op ad et tørvefyret kraftværk, der nok kan få én til at fundere over relationerne mellem naturbevarelse og energiproduktion. Kvadratkilometer efter kvadratkilometer i området er afskrællet for tørv, og den kvælende grå tørverøg ligger tykt over området. I de nærliggende landsbyer er inister, tørverøgen dog endnu tættere, for husholdningerne brænder også tørv undertiden blandet med kul. og høje tegner den lys i Irland. VINDKRAFT Som et plaster på sårene plantes der nu grantræer i tørveskærene, og de danske vindmøller vidner om en mere miljøvenlig udnyttelse af de indenlandske irske energiressourcer. De danske vindmøllefabrikanter var på pletten, da Irlands første vindmøllepark blev udbudt i licitation i Nordtank Energy Group vandt licitationen, og i dag giver de 21 danske vindmøller et første bidrag til Irlands elforsyning. Flere danske vindmøller vil nu gøre dem selskab i de endnu mere forblæste områder mod nordvest. Irland har valgt en licitationsmodel, hvor man har fastlagt en rimelig pris for elleverancen, hvorefter man har holdt omvendt auktion over, hvor store tilskud projektmagere skal have for at bygge vindmølleparker. De, der har vundet de seneste licitationer, har budt nul. Med de formidable vindressourcer kan de klare sig med elprisen og endda få rimelig økonomi i projekterne. NOGLE AF VORE KUNDER ER RENE TØRVETRILLERE Irlands første vindmøllepark. Parken består af 21 danske møller fra Nordtank Energy Group A/S. SØREN KROHN Af Søren Krohn SØREN KROHN Den nyopførte Cronalaght Windfarm i Donegal består af fem 600 kw Vestas vindmøller. INGE BUCKLEY SIDE 5.

6 EUROPA FÅR GRØN ENERGIPOLITIK Af Steffen Damborg MICON Mange snakker om vedvarende energi få gør noget ved det. Men nu skal Europa have en ambitiøs vedvarende energipolitik. Det er signalet som både Europakommissionen og Parlamentet har udsendt. Satsningen vil medføre investeringer i milliardklassen i samtlige medlemslande frem mod år EUROPA have et spark fremad. Hvis vi ikke BEGEJSTRET PARLAMENT EU-parlamentet vil have fart på udviklingen. Den vedvarende energi skal tager de rigtige midler i anvendelse, kommer den vedvarende energi ikke til at fylde nok i energiproduktionen, siger Lone Dybkjær, der er næstformand i Europaparlamentets miljøudvalg. VINDRES for at få en fælles energipolitik. POSITIV KOMMISSION Kommissionen skubber i forvejen på Den endelige handlingsplan, hvidbogen, skal være konkret give reelle forbedringer af miljøet. Men samtidig må vi tage hensyn til, at de enkelte lande har vidt forskellige traditioner for at anvende vedvarende energi, siger en kilde i Kommissionen. SKEPTISK MINISTERRÅD Derimod er flere af medlemslandene skeptiske over for konkrete mål. Ingen lande er uenige i, at den vedvarende energi skal have en betydelig rolle i fremtidens energiforsyning, siger den danske energiattache Anna-Grethe Hjortkjær. Man er snarere uenig om midlerne. Nogle lande hælder til konkrete mål, hvorimod andre ikke tror på faste mål som vejen frem, bl.a. fordi landenes udgangspunkter er vidt forskellige. F.eks. er vind- og vandressourcer ulige fordelt. DANMARK FOR GRØN POLITIK Danmark er blandt de mest begejstrede fortalere for en miljøvenlig politik. Vi skal fortsat presse på, for at den fælles EU-strategi for vedvarende energi bliver så ambitiøs som muligt, siger Svend Auken til Vindformation. MASSER AF VIND I november 1996 udsendte Kommissionen et debatoplæg, en såkaldt grønbog, om den fælles vedvarende energipolitik. Vindmølleindustrien har allerede bidraget til debatten i form af en anbefaling til Kommissionen. Europa har kæmpemæssige naturgivne ressourcer af vedvarende energi. Hvis vi vil, kan 25 pct. af elforsyningen i Europa sagtens komme fra vind i 2035, siger formanden for Vindmølleindustrien, Ole Bøgelund Nielsen. MÅL Kommissionen foreslår, at den vedvarende energis andel af den samlede energiforsyning fordobles fra 6 til 12 pct. inden år For Danmarks vedkommende bliver dette ikke noget problem. Her er målsætningen, at den vedvarende energi allerede i år 2005 skal bidrage med 12 pct. RÅD I VILDREDE I ministerrådet er meningerne delte. Her tager man Kommissionens forslag til efterretning, men Rådet har endnu ikke kunnet finde en fælles holdning til konkrete målsætninger. SIDE 6. MICON Da beslutninger om energi skal vedtages i Rådet med enstemmighed, må EU tage hensyn til de mere skeptiske lande. Hidtil har de store lande været tilbageholdene med at diskutere fælles europæiske målsætninger, men med regeringsskiftene i Frankrig og England kan vejen være åbnet for en mere miljøvenlig europæisk energipolitik. AMBITIØSE FORSLAG Europaparlamentet ser meget positivt på vedvarende energi, og her er man skeptisk over den forsigtige linje, som Rådet lægger for dagen. Europaparlamentet vil have den vedvarende energi til at dække 15 pct. af energiforbruget i Og Parlamentet vil have en fælles afgiftsmodel, der indregner de miljømæssige omkostninger ved at anvende fossile brændsler eller a-kraft i prisen på energien, forklarer Lone Dybkjær. Derudover kræver parlamentet, at elektricitet, der er produceret med vedvarende energi, skal have en garanteret mindstepris. Et megawatt vindprogram for opstilling af vindmøller offshore og i bjergegne, flere penge til forskning samt øget anvendelse af strukturfondene til vedvarende energi, er nogle af de konkrete forslag fra parlamentet. NU SKAL DER HANDLES Den vedvarende energis rolle i Europas fremtidige energiforsyning er endnu ikke fastlagt. Skal EU leve op til sine målsætninger om reduktion af CO ² -udledningen, skal man begynde nu, ellers kommer EU håbløst bagud med at leve op til de internationale forpligtelser, siger Søren Krohn, direktør i Vindmølleindustrien.

7 EUROPAS VINDRESSOURCER Af Steffen Damborg I EU-kommissionens grønbog Fremtidens energi: Vedvarende energi, er målsætningen for EU, at 12 pct. af energiforbruget skal dækkes af vedvarende energi inden år Det er en fordobling i forhold til i dag. En fordobling af den vedvarende energiproduktion vil efter Kommissionens beregninger kræve investeringer på flere hundrede milliarder ECU vel at mærke. ENORME RESSOURCER Vindkraften kan få en betydelig rolle i Europas energiforsyning. Der er masser af vindressourcer i Europa. Alt efter opgørelsesmetode når man frem til forskellige potentialer, men uanset hvilken metode, man vælger, er ressourcerne enorme, siger Birger Madsen, BTM Consult. På Forskningscenter Risøs Afdeling for Vindenergi og Atmosfærefysik er vurderingen den samme. Alene vindressourcerne i og omkring Europa kan dække Kommissionens målsætning på 12 pct. flere gange, fastslår civilingeniør, Ph.D. OURCER Per Dannemand. Der er derfor ingen Selv med de mest forsigtige opgørelser af Europas vindressourcer kan vindkraften dække 25 pct. af elforbruget. Det fremgår af figuren, at ikke alle lande har lige meget vind, men sammenlagt overstiger ressourcerne med lethed 25 pct. af Europas elforbrug. Dertil kommer et uhyre stort potentiale til havs, som kun er medregnet for Danmark og Sverige. tekniske begrænsninger for at opfylde målet, understreger han. SIDE 7. SØREN KROHN TIL HAVS En udbygning af offshore vindkraften i Europa vil for alvor kunne mærkes i det samlede energiregnskab, og vi har i dag teknologien til at kunne gennemføre rentable havmølleprojekter, siger Vindmølleindustriens formand, Ole Bøgelund Nielsen. Svend Auken forudser, at offshore vindkraft får stor betydning i det fremtidige europæiske energisystem. Havmøller bliver de kommende års danske indsatsområde for vindkraft. Jeg er sikker på, at havmøllerne om få år også vil være udbredt i de andre landes havområder, siger Miljø- og energiministeren. LÆS MERE I EU Kommisionens grønbog Fremtidens energi: Vedvarende energi THERES II - The European Renewable Energi Study EU Kommisionen (ALTENER) Energi 21 Regeringens energihandlingsplan Miljø- og Energiministeriet

8 VINDMØLLEINDUSTRIEN Vester Voldgade 106 DK 1552 København V T F E danish@windpower.dk Postbesørget blad (0900 KHC) Blad nr FØRSTE VINDMØLLE I POLARFORSKNINGENS TJENESTE Af Steffen Damborg Vejret er trist og gråt lørdag den 24. juni. Klokken er Besætningen er vel ombord på det gode skib»fram«, der ligger rigget og klar til afrejse i Kristianias havn. Nordpolsekspeditionen forsinkes imidlertid en god times tid. Det er skibets kaptajn, polarforskeren Fridtjof Nansen, der lader vente på sig. Det er FRAM-MUSEET afskeden med familien, der er svær. EN DRØM GÅR I OPFYLDELSE Året er Det er tre år siden, polarforskeren bestilte sit skib hos bådebyggeren. Skibet er specialdesignet til den farlige polarfærd, som det skal ud på. Kaptajnens ti år gamle drøm er gået i opfyldelse. I 1884 fandt eskimoer ved den grønlandske østkyst vragrester fra den tragiske»jeanette-ekspedition«fastfrosset i en isflage. Da skibet var forlist på den anden side af polarhavet, måtte isflagen være drevet med strømmen tværs over polarhavet. Fridjof Nansens ide gik i alt sin enkelthed ud på som den første at sejle gennem det isfyldte polarhav der omslutter nordpolen. I de tre år FRAM befandt sig i polarhavet gjorde vindmøllen stor nytte. Specielt i de lange vintre, hvor skibet lå indespæret i isen, kunne vindmøllen spare brændstof. VINDMØLLE OM BORD Selv om ekspeditionen var planlagt til tre år, var der om bord på skibet proviant til fem år for at være på den sikre side. Derudover medbragte skibet 15 tons petroleum delvis til lys og varme. Skibets centrale rum salonen og lukaferne var oplyst af elektriske lamper. Det nymodens elektriske lysanlæg fik leveret strøm fra en dynamo. På dækket stod der en vindmølle, der, når vejret tillod det, skulle drive bådens dynamo. Derved kunne ekspeditionen spare både brændstof og plads. I vindstille perioder kunne dynamoen drives af Frams dampmaskine - en tripel ekspansionsmotor på 220 hk. Som en nødløsning kunne dynamoen drives med håndkraft. FRI AF ISEN Klokken 3.15 den 13. august 1896 ophører isen pludselig med at skure mod skibets skrog. Det er mere end tre år siden besætningen drog fra Oslo mod polarhavet, og skibet har det seneste halve år ligget fastfrosset til pakisen. Endelig kan kaptajnen give ordre til at fyre op under kedlen og kursen sættes mod Norge. HELTEMODTAGELSE Først den 9. september anløber Fram Kristiania. I ugerne forinden er skibet blevet heltemodtaget i samtlige større byer langs den norske atlanterhavskyst. I hovedstaden modtages polarheltene efter alle kunstens regler. I åbne vogne køres besætningen i triumftog til kongeslottet, hvor unionskongen Oscar II, kronprins Gustav og medlemmer af regeringen modtager ekspeditionsdeltagerne. PÅ MUSEUM Det historiske skib kan opleves på Fram-museet, der ligger på Bygdøya ved Oslo. Her kan man bl.a. finde den håndskrevne regning fra bådebyggeren til Fridtjof Nansen. Fram kostede den nette sum af , 65 kroner. Med i prisen er så også for 25 kr. og 33 øre»øl til folkene«, der byggede hende. Vindmøllen er ikke bevaret for eftertiden. Læs mere i FRAM, Tor Borch Sannes, Norsk Maritimt Forlag 1989.

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Energiaftalen 2012 en faglig vurdering

Energiaftalen 2012 en faglig vurdering Energiaftalen 2012 en faglig vurdering Ingeniørforeningen 2012 Energiaftalen 2012 en faglig vurdering 2 Energiaftalen Den 22. marts indgik regeringen og det meste af oppositionen en aftale om Danmarks

Læs mere

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro

Projektbeskrivelse. Vindmøller ved Kjellingbro Projektbeskrivelse Vindmøller ved Kjellingbro Marts 2014 1 Udarbejdet af: Arkitektfirma Mogens B. Leth ApS Magnoliavej 16, 7700 Thisted Mail: mogens.leth@gmail.com Tlf. 40 59 17 01 2 Indledning Denne projektbeskrivelse

Læs mere

Buksefjorden vandkraftværk. - En investering for generationer

Buksefjorden vandkraftværk. - En investering for generationer Buksefjorden vandkraftværk - En investering for generationer Forsidefoto: Klaus Eskildsen Tekst/layout: Nukissiorfiit Tryk: Naqitat A/S NUKISSIORFIIT 2011 Langt undervejs Efter den første internationale

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

VIND FORMATION. Af Steffen Damborg. Norge kan blive et af de store eksportmarkeder

VIND FORMATION. Af Steffen Damborg. Norge kan blive et af de store eksportmarkeder NR.7 APRIL 1997 N Y H E D E R F R A V I N D M Ø L L E I N D U S T R I E N VIND FORMATION Billigere havvindmølleparker side 4-5 Nye fundamenter til offshore vindmøller side 6 Megamarked for megawatt-møller

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet!

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet! Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 L 30 Bilag 6 Offentligt Brancheforeningen for Husstandsvindmøller Til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 18. november 2015 Vedr. L 30 Forslag

Læs mere

Markedet for vindenergi

Markedet for vindenergi Markedet for vindenergi IDA Det Nordeuropæiske marked for energi og ressourcer 5. februar 2015 Martin Risum Bøndergaard Energiøkonomisk konsulent Vindmølleindustrien Hvem er Vindmølleindustrien? Vi: -

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Energiforsyning i landdistrikter

Energiforsyning i landdistrikter Energiforsyning i landdistrikter Per Alex Sørensen 1 Hvorfor vedvarende energi i landdistrikter? Billigere energi Nye arbejdspladserunder etableringog vedligeholdelse Teknologiskudviklingog salgafknow

Læs mere

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne Introduktion Kommunernes energipolitiske kontekst, beføjelser og aktuelle situation beskrives indledningsvis for at give baggrund for

Læs mere

Danskernes mening om vindmøller

Danskernes mening om vindmøller Danskernes mening om vindmøller Tidligere holdningsundersøgelser Fakta om Vindenergi Bilag til Faktablad M6 Gallup, 2007 Gallup gennemførte i april 2007 en meningsmåling for dagbladet Berlingske. Danskerne

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1 Vindmølleplanlægning Debatoplæg August 2010 side 1 Figur 1 Potentielle vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå streg) Figur 2 Prioriterede vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå

Læs mere

Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen

Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen EU-Kommissionen har underkendt den danske PSO-ordning, fordi PSO-støtten til vedvarende energi kun gives til indenlandsk energiproduktion,

Læs mere

Miljøvurdering af ForskEL og ForskVE-programmerne 2014

Miljøvurdering af ForskEL og ForskVE-programmerne 2014 Miljøvurdering af ForskEL og ForskVE-programmerne 2014 Indhold 1. Resumé 1 2. Indledning 2 3. Målsætninger og udmøntning af ForskEL 14 og ForskVE 14 4 4. Vurdering af projekternes miljøpåvirkninger 6 4.1

Læs mere

Initiativer vedrørende varmepumper

Initiativer vedrørende varmepumper Initiativer vedrørende varmepumper Den lille blå om Varmepumper Kolding 2.november 2011 v. Lene K. Nielsen Energistyrelsen De energipolitiske udfordringer Regeringen vil hurtigst muligt fremlægge et forslag

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Der har overordnet set været en

Læs mere

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag.

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. Tale Dansk Solcelleforeningskonference den 19. maj [Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. [Status og prognoser] Regeringen ønsker at styrke Danmarks grønne førerposition, og

Læs mere

PROJEKTFORSLAG - VINDMØLLEPROJEKT VED ASÅ

PROJEKTFORSLAG - VINDMØLLEPROJEKT VED ASÅ PROJEKTFORSLAG - VINDMØLLEPROJEKT VED ASÅ Januar 2013 Indholdsfortegnelse 0. ANSØGER... 1 1. BAGGRUND... 2 2. VINDMØLLEOMRÅDET... 3 3. VINDMØLLEANLÆGGET... 4 4. HENSYNET TIL OMGIVELSERNE... 6 5. AREALMÆSSIGE

Læs mere

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen

ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE. Jørgen Skovmose Madsen Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del Bilag 413 Offentligt ANBEFALINGER/KOMMENTARER TIL EU s ENERGIUNIONSPAKKE Jørgen Skovmose Madsen Hvorfor Energiunion? EU importerer dagligt energi for mere end 8 mia.

Læs mere

100 % vedvarende energi til bygninger

100 % vedvarende energi til bygninger 100 % vedvarende energi til bygninger Niels Duedahl, adm. direktør Gør visioner til virkelighed SE s vision SE vil skabe de bedste totale kundeoplevelser indenfor energi & klima samt kommunikation og samtidig

Læs mere

(Kilde: The European Commission s Joint Research Centre, Institute for Environment and Sustainability)

(Kilde: The European Commission s Joint Research Centre, Institute for Environment and Sustainability) Er der virkelig sol nok i Danmark Selv om vi ikke synes det, så er der masser af solskin i Danmark. Faktisk så meget, at du skal langt ned i Sydtyskland for at få mere. Derfor er konklusionen, at når solceller

Læs mere

Spar penge på køling - uden kølemidler

Spar penge på køling - uden kølemidler Spar penge på køling - uden kølemidler En artikel om et beregningseksempel, hvor et sorptivt køleanlæg, DesiCool fra Munters A/S, sammenlignes med et traditionelt kompressorkølet ventilationssystem. Af

Læs mere

Beretning 2015. Produktion

Beretning 2015. Produktion Beretning 2015 Produktion 2015 blev et produktionsår med en samlet produktion på 4.083.754 kwh. December blev årets bedste måned med en flot produktion på 495.535 kw. Alt i alt et tilfredsstillende år

Læs mere

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013

fs10 1 Jordvarme 2 Solenergi 3 Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Matematik 10.-klasseprøven Maj 2013 fs0 0.-klasseprøven Matematik Maj 0 Et svarark er vedlagt som bilag til dette opgavesæt Jordvarme Solenergi Elpærer 4 Vindmøller 5 Papirfoldning Jordvarme På familien Petersens grund er et jordstykke,

Læs mere

Halm til energiformål er udarbejdet i 1998 for Energistyrelsen af Videncenter for Halm- og Flisfyring (www.sh.dk/~cbt). Publikationen findes på

Halm til energiformål er udarbejdet i 1998 for Energistyrelsen af Videncenter for Halm- og Flisfyring (www.sh.dk/~cbt). Publikationen findes på Halm til energiformål er udarbejdet i 1998 for Energistyrelsen af Videncenter for Halm- og Flisfyring (www.sh.dk/~cbt). Publikationen findes på adressen: www.ens.dk. Den trykte udgave kan fås ved henvendelse

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Europa-Huset 19.11.2015

Europa-Huset 19.11.2015 Opgør med myterne om Danmark som foregangsland EuropaHuset 19.11.2015 Støttet af Tankevækkende tendenser i energiforbruget Det samlede energiforbrug i EU28 har ligget nærmest konstant siden 1995 på trods

Læs mere

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken MEMO/08/33 Bruxelles, den 23. januar 2008 Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken 1. INDLEDNING I de sidst årtier har vores livsstil og stigende velstand haft gennemgribende virkninger på energisektoren

Læs mere

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6.

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 86 Bilag 22 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 6. december 2012 Materiale fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøllers

Læs mere

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi:

Regeringens energiplan for 2002-2007 har bl.a. følgende mål for vedvarende energi: Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 182 Offentligt ENS j.nr 030199/30007-0065 ln 20. marts 2007 Indien Generel energipolitisk baggrund Indiens kraftige økonomiske vækst på over 7 pct. årligt

Læs mere

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen December 2012 Det grønne afgiftstryk forværrer krisen AF KONSULENT INGEBORG ØRBECH, INOE@DI.DK OG CHEFKONSULENT KATHRINE LANGE, KALA@DI.DK På trods af et faldende energiforbrug og et svækket erhvervsliv

Læs mere

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme

Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme RAMBØLL januar 2011 Notat om metoder til fordeling af miljøpåvirkningen ved samproduktion af el og varme 1.1 Allokeringsmetoder For et kraftvarmeværk afhænger effekterne af produktionen af den anvendte

Læs mere

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune

Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune Teknik og Miljø Indholdsfortegnelsen Grønt Regnskab for Slagelse Kommune o o Indledning Resultater o Hvad skal der ske i 2013 Hvad fortæller tallene Metodebeskrivelse Forbruget måles o o o o o o o Elforbrug

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Klima og energi CO2-udledning Vedvarende energi Elforbrug Varmeforbrug Københavnernes el- og varmeforbrug Klimatilpasning December 2015. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse

Grønt Regnskab 2012. og Klimakommuneopgørelse Grønt Regnskab 2012 og Klimakommuneopgørelse Ressourceforbrug på Greve Kommunes ejendomme i 2012 Indhold Grønt Regnskab 2012 Indledning til Grønt Regnskab 2012 s. 3 Elforbrug s. 5 Varme forbrug s. 6 Vandforbrug

Læs mere

Muligheder for investering i vindmøller

Muligheder for investering i vindmøller Frederiksberg Kommune Muligheder for investering i vindmøller Rapport September 2011 Projektnr 69738 - R-1 Dokumentnr 69739-01- 02 Version 30 Udgivelsesdato 22092011 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt SAJ

Læs mere

Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Hans Duus Jørgensen Dansk Energi

Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Hans Duus Jørgensen Dansk Energi Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Hans Duus Jørgensen Dansk Energi Hvilke udfordringer stiller 50 % vindkraft til energisystemet? Udfordringen består i prisen Hvor stor er

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016

Debatoplæg. Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby. Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Forudgående offentlighed 5. januar til 2. februar 2016 Debatoplæg Vindmøller mellem Sdr. Harritslev og Rakkeby Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående Indledning offentlighed Ideer, forslag

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune 27. november 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Struer Kommune Indsendt af gårdejer Hans Michaelsen, Kalkværksvej 7, 7790 Thyholm Tage Kristensen, Havrelandsvej 9, 7790 Thyholm På lokaliteten

Læs mere

Opgavesæt om Gudenaacentralen

Opgavesæt om Gudenaacentralen Opgavesæt om Gudenaacentralen ELMUSEET 2000 Indholdsfortegnelse: Side Gudenaacentralen... 1 1. Vandet i tilløbskanalen... 1 2. Hvor kommer vandet fra... 2 3. Turbinerne... 3 4. Vandets potentielle energi...

Læs mere

Regeringens planer for elbiler

Regeringens planer for elbiler Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 181 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål M om regeringens planer for udrulning af en infrastruktur til opladning af

Læs mere

ENERGI TIL MERE 10 VEJE TIL EN NY DANSK ENERGIPOLITIK

ENERGI TIL MERE 10 VEJE TIL EN NY DANSK ENERGIPOLITIK ENERGI TIL MERE 10 VEJE TIL EN NY DANSK ENERGIPOLITIK 10 VEJE 01 SÅDAN FÅR VI ENERGI TIL MERE 2 TRE BYGGESTEN TIL FREMTIDENS ENERGIPOLITIK 6 10 VEJE TIL EN NY DANSK ENERGIPOLITIK SÅDAN FÅR VI ENERGI TIL

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Bliver solvarme rentabel og moderne igen?

Bliver solvarme rentabel og moderne igen? Bliver solvarme rentabel og moderne igen? Ianina Mofid, DGC To be or not to be? Hvorfor solenergi og øvrige vedvarende energikilder vil spille en større rolle i fremtiden Stigende oliepriser: Olieprisen

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere

Lokale vindressourcer, vindforhold og potentiale for de små vindmøller

Lokale vindressourcer, vindforhold og potentiale for de små vindmøller Lokale vindressourcer, vindforhold og potentiale for de små vindmøller Per Nielsen International A/S (Ltd.), www.emd.dk 1 Vind ressourcen i Danmark er kortlagt detaljeret og beregnet for højderne 25, 45,

Læs mere

Fleksibelt og effektivt energiforbrug. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Fleksibelt og effektivt energiforbrug. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Fleksibelt og effektivt energiforbrug Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd To temaer i denne workshop Tema 1: Hvilke fleksibiliteter har vi brug for? Hvem kan levere dem? Tema 2: Ændring af regulering

Læs mere

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN TAG ANSVAR FOR FREMTIDEN Som forbrugere i dagens Danmark er vi så privilegerede at have muligheden for at gøre en stor forskel for miljøet.

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Har du 5 min til at se: OMSTILLINGER! Slideshow fra REO, september 2014

Har du 5 min til at se: OMSTILLINGER! Slideshow fra REO, september 2014 Har du 5 min til at se: OMSTILLINGER! Slideshow fra REO, september 2014 OMSTILLING AF ENERGIFORSYNINGEN Danmark vil have energi uden kul olie gas og atomkraft 2 OMSTILLINGEN BEGYNDTE 1973 Omstilling ses

Læs mere

Greenpeace kommentarer til Forslag til national allokeringsplan for Danmark i perioden 2008-12

Greenpeace kommentarer til Forslag til national allokeringsplan for Danmark i perioden 2008-12 7. februar 2007 Greenpeace kommentarer til Forslag til national allokeringsplan for Danmark i perioden 2008-12 Indledende bemærkninger Vi skal indledningsvist bemærke, at vi finder en høringsperiode på

Læs mere

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Vindkraft I Danmark Erfaringer, økonomi, marked og visioner Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Danmarks energiforbrug i 25 år PJ 900 600 300 0

Læs mere

Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007

Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007 Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007 Omstillingen til vedvarende energi er vor generations største, kollektive, globale udfordring. Og der er ingen

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011)

Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt. Export( 2011) Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 6 Offentligt Export( 2011) Eksporteret licens AfMICHAEL STENVEI Offentliggjort 29.02.12 kl. 16:40 Danskproduceret vindstrøm satte rekord i

Læs mere

KVA VIND 10. Designet, konstrueret og produceret i Danmark - til danske forhold!

KVA VIND 10. Designet, konstrueret og produceret i Danmark - til danske forhold! KVA VIND 10 10 kw husstandsvindmølle > Nyt, kompakt design > Større vingefang > Høj effektivitet > Meget lydsvag Designet, konstrueret og produceret i Danmark - til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej

Læs mere

Svar på samrådsspørgsmål A til samråd i SAU vedr. L 162

Svar på samrådsspørgsmål A til samråd i SAU vedr. L 162 Skatteudvalget 2009-10 L 162 Svar på Spørgsmål 26 Offentligt Notat J.nr. 2010-231-0026 Svar på samrådsspørgsmål A til samråd i SAU vedr. L 162 Stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF) Samrådsspørgsmål

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Mere om skat af solcelleanlæg

Mere om skat af solcelleanlæg - 1 Mere om skat af solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skattemyndighederne har gennem de senere måneder offentliggjort flere afgørelser om skattereglerne for solcelleanlæg. De

Læs mere

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det Rubow Arkitekter, Københavns Ejendomme (KEjd) og Cenergia Energy Consultants arbejder sammen på et europæisk projekt, hvis formål er at få en bredere viden om energi effektivitet og mulighederne for etablering

Læs mere

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle

KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle KVA Vind 6-10 10 kw Husstandsvindmølle > Høj effektivitet > Få sliddele > Minimal støj En attraktiv investering - skabt til danske forhold! KVA Vind A/S Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af yderligere studiepladser på maskinmesteruddannelsen

Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af yderligere studiepladser på maskinmesteruddannelsen 2010/1 BSF 120 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 1. april 2011 af Bjarne Laustsen (S), Christine Antorini (S), Orla Hav (S), Kim Mortensen (S) og

Læs mere

Beregning af energibesparelser

Beregning af energibesparelser Beregning af energibesparelser Understøtter energibesparelser den grønne omstilling? Christian Holmstedt Hansen, Kasper Jessen og Nina Detlefsen Side 1 Dato: 23.11.2015 Udarbejdet af: Christian Holmstedt

Læs mere

AGENDA. KL. 16.30-16.45: Udnævnelsen af årets lokale Sortand v/jens Rønnemoes Pedersen KL. 16.45-17.00: Afslutning v/formand Jens Rønnemoes Pedersen

AGENDA. KL. 16.30-16.45: Udnævnelsen af årets lokale Sortand v/jens Rønnemoes Pedersen KL. 16.45-17.00: Afslutning v/formand Jens Rønnemoes Pedersen AGENDA KL. 14.00-14.05: Praktiske oplysninger og introduktion v/jørgen Karlsen KL. 14.05-14.10: Velkomst v/formand Jens Rønnemoes Pedersen KL. 14.10-14.25: De politiske initiativer v/energiminister Lars

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd Anvendelse af oprindelsesgarantier Notat fra Det Økologiske Råd Resumé Oprindelsesgarantier er jf. direktiv om vedvarende energi beviser på, at den elproduktion som ligger til grund for garantien, er produceret

Læs mere

Nyt om solcelleanlæg

Nyt om solcelleanlæg - 1 Nyt om solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti en aftale om de

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Nye rækkehuse Kongshvilevej 1A 2800 Kongens Lyngby Bygningernes energimærke: Gyldig fra 14. juli 2014 Til den 14. juli

Læs mere

- at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats

- at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats Lovforslaget kendetegnes ved, - at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats - at der ikke er afsat yderligere økonomiske midler, men at bevillingerne tværtimod er

Læs mere

Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være?

Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være? Har EU taget magten over energipolitikken? Hvem kan reelt gennemføre det, der er behov for? Hvordan skal rollefordelingen være? Hvem styrer hvad: EU, medlemslandene og kommunerne Jørgen S. Madsen, EU-chef,

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Hi 051 Esthersvej 34 2900 Hellerup Bygningens energimærke: Gyldig fra 19. oktober 2012 Til den 19. oktober 2019. Energimærkningsnummer

Læs mere

GRUNDNOT AT 20. marts, 2009 J.nr. 2504/1224-0001

GRUNDNOT AT 20. marts, 2009 J.nr. 2504/1224-0001 Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 229 Offentligt GRUNDNOT AT 20. marts, 2009 J.nr. 2504/1224-0001 Grundnotat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der implementerer direktiv 2005/32/EF

Læs mere

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM

Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM Sådan bliver bygninger aktive medspillere i DET INTELLIGENTE ENERGISYSTEM INTELLIGENTE ENERGISYSTEMER 3 ET INTELLIGENT ENERGISYSTEM BYGNINGER Omstillingen fra fossile brændsler til et el-baseret energisystem

Læs mere

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen Indblik Frederiksberg 17. oktober 2014 Danske el-net foran stor investeringspukkel Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen De danske elnet leverede i 2013 en rekordhøj stabilitet.

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26.

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt. Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 606 Offentligt Foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 26. maj 2011 Tal og fakta Brændefyring er vedvarende energi. Hele den vestlige

Læs mere

Introduktion til vindkraft

Introduktion til vindkraft DANSIS-møde 4. oktober 2006 Niels Raben DONG Energy Project Manager, M. Sc. E.E. Section Renewables Disposition DONG Energy og vindkraft Vindkraft et situationsbillede Vindkraft udfordringerne 2 DONG Energy

Læs mere

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter Organisation for erhvervslivet August 29 Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK, chefkonsulent kristian koktvedgaard, KKO@di.dk og Cheføkonom Klaus Rasmussen,

Læs mere

Investér i produktion af grøn energi

Investér i produktion af grøn energi Investér i produktion af grøn energi EWII, European WInd Investment A/S, er din mulighed for at investere direkte i produktion af grøn energi og blive medejer af et vindenergiselskab. Alle kan blive aktionærer

Læs mere

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet marts 2016 Nyt fra rff TISFORBRUG OG ARBEJSTIMER Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet Andel, der spiser forskellige måltider som hovedaktivitet

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven, lov om kuldioxidafgift af

Læs mere

DANSK SÆRSKAT PÅ ELBRUG LIGGER I TOP

DANSK SÆRSKAT PÅ ELBRUG LIGGER I TOP Organisation for erhvervslivet august 2009 DANSK SÆRSKAT PÅ ELBRUG LIGGER I TOP AF KONSULENT MARTIN GRAM, MGM@DI.DK danske virksomheder betaler op til fire gange så meget i transportudgifter og grønne

Læs mere

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende VINDMØLLER MÅRUP GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være CO 2-neutral i 2030. Derfor ønsker Byrådet at give gode muligheder for produktion af vedvarende energi. På den

Læs mere