Verdensmålene SDG. The Sustainable Development Goals

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Verdensmålene SDG. The Sustainable Development Goals"

Transkript

1 De 17 Verdensmål

2 Verdensmålene SDG The Sustainable Development Goals

3 Verdensmålene er 17 mål for verdens fremtid til år 2030 Suppleret med 169 delmål Forhandlet på plads i FN Tiltrådt i 2015 af alle FN s 193 medlemslande

4 Universelle De 17 Verdensmål kan anvendes af ethvert land og enhver sektor: Byer, erhvervsliv, skoler, myndigheder, organisationer osv. Alle skal handle.

5 Integrerede Alle Verdensmålene er forbundne med hinanden i et fælles system. Man bør ikke kun stræbe efter et enkelt mål. Det bedste er, at alle opnås samtidig.

6 Transformation Hvis vi skal opfylde de 17 mål, kræver det nytænkning og innovation i den måde vi lever vores liv her på Jorden.

7 De enkelte mål:

8 DET POSITIVE: På 25 år er der ifølge Verdensbanken blevet en milliard færre fattige, selvom den globale befolkning er steget med to milliarder. Det er et fald på to tredjedele i forhold til 1990, hvor tallet lå på 35,9 %. Dermed er der nu kun 736 millioner mennesker, der har en indkomst på mindre end 1,9 dollars (cirka 12 kroner) om dagen. DET MANGLER: Alt for mange kæmper stadig med at få opfyldt deres grundlæggende menneskelige behov. De lever for mindre end 12 kroner om dagen: De får ikke nok mad, har ikke rent drikkevand eller sanitet. Kvinder lever oftere i fattigdom end mænd på grund af ulige adgang til arbejde, uddannelse og ejendom. 80 procent af verdens mest fattige lever i Sydasien og Afrika syd for Sahara. Vi skal afskaffe alle former for fattigdom inden Det indebærer en målrettet indsats overfor sårbare grupper, øget adgang til basale ressourcer og tjenesteydelser og støtte til samfund, der er ramt af konflikter og klimakatastrofer.

9 DET POSITIVE: Ifølge UNDP var 23,3% af verdens befolkning underernærede i I 2016 var det næsten halveret til kun 12,9%. DET MANGLER: Desværre er hungersnød og underernæring stadig en kæmpe stopklods for udviklingen i mange lande.795 millioner mennesker skønnes at være kronisk underernærede på grund af miljøproblemer og tørke. Over 90 millioner børn under fem år er i livsfare på grund af undervægt, og hver fjerde indbygger i Afrika går sulten i seng. Løsningen er at fremme bæredygtige landbrugsmetoder sikres alle mennesker adgang til jord, teknologi og markeder. Afskaffelse af sult kræver internationalt samarbejde om at investere i infrastruktur og teknologi, som kan gøre landbruget mere effektivt. Sammen med de øvrige verdensmål kan vi afskaffe sult inden 2030.

10 DET POSITIVE: Siden 1990 er børnedødeligheden mindsket med 50 %. Dødeligheden blandt mødre er faldet med 45 %. I årene fra 2000 til 2013 er 30 % færre mennesker blevet smittet med HIV og AIDS. Over 6,2 millioner liv blev reddet fra malaria. DET MANGLER: Der dør stadig mere end 6 millioner børn om året. Dagligt dør der børn på grund mæslinger og tuberkulose. Hver dag dør hundredvis af kvinder under graviditet eller komplikationer ved fødslen. I udviklingslandene får kun halvdelen af kvinderne i landdistrikter professionel hjælp til fødslen. Verdensmålene for bæredygtig udvikling skal gøre en ende på epidemier af AIDS, tuberkulose, malaria og andre smitsomme sygdomme inden Målet er at give sygeforsikring til alle, give adgang til sikre og effektive lægemidler og vacciner til alle.

11 DET POSITIVE: Siden år 2000 har mange flere børn fået en grundskoleuddannelse. Således blev 91 % af børnene i u-lande indskrevet i skole i Samtidig er der kun halvt så mange børn, der dropper ud af skolen. Mange flere børn kan læse. Langt flere piger kommer i skole. DET MANGLER: Desværre er mange børn ude af skolesystemet i lande som Mellemøsten, Tyrkiet, Georgien, Yemen, Iran og Afghanistan samt Nordafrika. Årsagen er langvarig krig og uro i disse lande. Børn fra fattige hjem går fire gange mindre i skole end børn fra de rigeste hjem. Det er et stort problem, fordi skoleuddannelse er et af de mest effektive og gennemprøvede midler til at vende udviklingen i en bæredygtig retning. Verdensmålene skal give alle børn gratis skolegang inden Alle skal kunne få en erhvervsuddannelse. Uligheder på grund af køn og økonomi må ikke stå i vejen for at få en videregående uddannelse.

12 DET POSITIVE: Flere piger går nu i skole end for 15 år siden, og de fleste u-lande har opnået ligestilling i grundskolen. Kvinder udgør nu 41 % af alle lønmodtagere uden for landbruget, sammenlignet med 35 % i DET MANGLER: Der er stadig store uligheder i adgangen til at få et lønnet arbejde i mange lande, og der er stor forskel mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet. Seksuel vold, udnyttelse og diskrimination er stadig store problemer, der skal løses inden Sundhed i forbindelse med sex og forplantning er i nogle kulturer et tabubelagt emne. Det er skyld i flere hundredetusinde dødsfald under gravitet om året og dårlig information om sex og prævention til unge. Verdensmålene skal give alle adgang til sundhed på disse områder samt lige rettigheder til økonomiske ressourcer som jord og ejendom inden 2030.

13 DET POSITIVE: 2,1 milliarder mennesker har fået bedre adgang til vand og sanitet siden DET MANGLER: 40 % af verdens befolkning lider under vandmangel. Tallet vil vokse i takt med klimaændringerne. I 2011 oplevede 41 lande at have for lidt vand. 10 af dem er tæt på at udtømme deres beholdninger af ferskvand. Verdensmålene skal sikre alle adgang til rent og billigt drikkevand inden Det vil kræve store investeringer i infrastruktur og sanitære faciliteter. Hygiejne skal fremmes overalt. Inden 2030 skal skove, bjerge, vådområder og floder genoprettes, hvis vi skal undgå vandmangel.

14 DET POSITIVE: Mellem 1990 og 2010 har 1,7 milliarder flere mennesker fået adgang til elektricitet. Andelen af bæredygtige energikilder vokser, og vil i 2023 nå op på 12 % af det globale energiforbrug. DET MANGLER: Den globale økonomi er stadig afhængig af fossile brændstoffer, som fører til klimaændringer overalt på Jorden. Hver femte menneske i verden har stadig ikke elektricitet. Adgang til elektricitet for alle inden 2030 kræver investeringer i bæredygtige energikilder som sol, vind, varmepumper, vandkraftværker, bølgeenergi og geotermisk energi. Energieffektivisering kan nedsætte det globale elforbrug fra bygninger og industri væsentligt. Investeringer i infrastruktur og nye, bæredygtige energiteknologier i u- lande vil fremme bæredygtig vækst og gavne miljøet.

15 DET POSITIVE: I løbet af de sidste 25 år er antallet af arbejdstagere, som lever i ekstrem fattigdom, faldet drastisk. I u-landene er middelklassen vokset til over 34 % af den samlede beskæftigelse. Det er en tredobling fra 1991 til DET MANGLER: 204 millioner mennesker var stadig arbejdsløse i Derfor er det vigtigt at fremme bæredygtig økonomisk vækst ved at skabe højere produktivitet og teknologiske gennembrud. Iværksætterkultur og jobskabelse skal styrkes. Tvangsarbejde, slaveri og menneskehandel skal udryddes. Målet er at opnå fuld beskæftigelse og anstændige jobs for alle i 2030.

16 DET POSITIVE: Flere udviklingsøkonomier er blevet bedre til innovation. Det gælder en række afrikanske lande, lande i Østeuropa og i Asien. Antallet af internetbrugere er siden 1995 steget fra 16 millioner til 3,7 milliarder mennesker. DET MANGLER: Der er brug for store investeringer i infrastruktur og innovation for at skabe bæredygtig økonomisk vækst og teknologisk udvikling. Der skal skabes vækst i nye industrier og i informations- og kommunikationsteknologi. Det skaber nye arbejdspladser. Der skal også investeres massivt i forskning og innovation som basis for den teknologiske udvikling. 4 milliarder mennesker har stadig ikke adgang til internettet. Denne digitale kløft skal overvindes inden 2030 for at sikre lige adgang til information og viden, for det vil fremme innovation og iværksætteri.

17 DET POSITIVE: Den globale ulighed er faldet de seneste 3 årtier. IMF forventer, at den globale ulighed vil fortsætte med at falde, fordi fattige lande vil få højere økonomisk vækst end rige lande, idet moderne teknologi bliver importeret fra rige lande til de fattige. DET MANGLER: De rigeste 10 % af befolkningen tjener 40 % af den samlede globale indkomst. De fattigste 10 % tjener kun mellem 2 og 7 % heraf. De laveste indkomstgrupper skal derfor styrkes og alle samfundsgrupper skal inddrages økonomisk uanset køn, race eller etnicitet. Ulighed er et globalt problem, som kræver globale løsninger inden 2030: Bedre overvågning og regulering af finansielle markeder og institutioner. Større udviklingsbistand og udenlandske investeringer til de regioner, hvor behovet er størst. Støtte til mere sikker migration og mobilitet.

18 DET POSITIVE: Verdens byer bliver stadig mere bæredygtige og smarte. I flere undersøgelser ligger New York, London, Paris, Tokyo, Reykjavik, Singapore og Seoul i toppen. I Smart Cities samarbejder byplanlæggere og dataloger om at udnytte teknologi og internet til smarte løsninger. Det handler om at bruge teknologien på en bæredygtig måde, så byens borgere kan få glæde af de løsninger, som bliver udviklet. DET MANGLER: Over halvdelen af verdens befolkning bor i byer. I 2050 vil det stige til 6,5 milliarder mennesker 2/3 af jordens befolkning. Byerne vokser hurtigst i u-landene, og stadig flere flytter fra land til by. Der opstår såkaldte megabyer, dvs. byer med over 10 millioner indbyggere. I 1990 var der ti megabyer. I 2014 var der 28. Den største fattigdom findes ofte i byerne. De mennesker skal inden 2030 have adgang til sikre og billige boliger. Boligerne i slumkvarterer skal forbedres. Der skal investeres i offentlig transport, grønne offentlige rum samt bedre byplanlægning hvor borgerne involveres i beslutningerne.

19 DET POSITIVE: I 2018 har 71 lande samt EU indført politikker og økonomiske instrumenter, som understøtter bæredygtigt forbrug og produktion. I alt har 109 lande vedtaget politikker og initiativer, der fremmer bæredygtigt forbrug og produktion. DET MANGLER: Inden 2030 skal vi have reduceret vores fodaftryk på naturen ved at ændre produktion og forbrug af varer og ressourcer. Landbruget er den største forbruger af vand på verdensplan, og kunstig vanding sluger nu ca. 70 procent af alt ferskvand. Vi skal blive bedre til at bortskaffe giftigt affald og forurenende stoffer. Virksomheder og forbrugere skal genbruge mere og mindske deres affald. U-lande skal støttes til mere bæredygtige forbrugsmønstre inden Det globale madspild skal halveres inden 2030 for at forbedre fødevaresikkerheden og sikre en mere ressourceeffektiv økonomi.

20 DET POSITIVE: Det er stadig muligt at begrænse klodens temperaturstigning til under 2 grader. Ifølge UNEP s Emission Gap Report 2018 stiger verdens CO 2 udledninger fortsat. Men med styrket innovation og investeringer i ny teknologi kan vi stadig nå at holde den globale temperaturstigning under 2 grader, konkluderer rapporten. DET MANGLER: Verden bruger mange milliarder kroner årligt på at reparere skader på grund af klimaændringerne. De gennemsnitlige årlige tab fra jordskælv, tsunamier, tropiske cykloner og oversvømmelser løber op i hundreder af milliarder kroner. Der er brug for en verdensomspændende politisk indsats og handlekraft, hvis temperaturstigningen skal begrænses til 2 grader. Det kræver en øjeblikkelig fælles, global indsats NU.

21 DET POSITIVE: Beskyttede havområder sikrer bevarelse af havmiljøet. I 2018 var 16 % (22 millioner km 2 ) havområder underlagt beskyttelse, hvilket er mere end fordobling siden Beskyttelse af de vigtigste biodiversitetsområder er også steget, fra 30 % i 2000 til 44 % i DET MANGLER: Over tre milliarder mennesker lever af planter og dyr i hav- og kystområder. Men der overfiskes 30 % mere end naturen genskaber. Havene opsuger 30 % af den menneskeskabte CO 2 udledning. Det har øget forsuringen med 26 %. Hertil kommer, at der i gennemsnit er stykker plastikaffald på hver kvadratkilometer i havet. Inden 2030 skal der gennemføres bæredygtig forvaltning og beskyttelse af havene og kystnære økosystemer, og forsuringen skal bekæmpes. Der er også brug for international lovgivning, der sikrer bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer.

22 DET POSITIVE: Jordens økosystemer bliver beskyttet bedre, og skovtabet er bremset. DET MANGLER: Tabet af landbrugsjord er voldsomt. 12 millioner hektar går tabt hvert år, og det går ud over de fattige samfund. Planter leverer 80 % af vores kost, og landbruget er en vigtig økonomisk ressource. Skove dækker 30 % af jordens overflade. Her lever millioner af arter, og skovene giver os ren luft og vand. De opsuger også CO 2 og bekæmper dermed klimaforandringerne. 8 % af verdens dyreracer er allerede uddøde og 22 % er i fare for at uddø. Inden 2030 skal indsatsen øges for at bevare og genoprette skove, vådområder, tørre områder og bjerge. Skovene skal forvaltes bæredygtigt, og afskovning skal stoppes. Hurtig handling er nødvendigt, hvis vi skal begrænse tabet af naturlige levesteder og biodiversitet.

23 DET POSITIVE: Den offentlige adgang til information er blevet bedre. Institutioner, der sikrer menneskerettigheder på nationalt plan, er blevet styrket. DET MANGLER: Fred, stabilitet, menneskerettigheder og effektiv regeringsførelse på basis af retsstatsprincipper sikrer bæredygtig udvikling. Nogle regioner har fred, sikkerhed og velstand, andre lever i konstante konflikter og vold. Det påvirker den økonomiske vækst og skaber fjendskab mellem lokalsamfund. Seksuel vold, kriminalitet, udnyttelse og tortur er også mere fremherskende i konfliktområder. Inden 2030 skal alle former for vold reduceres, og i samarbejde med regeringer og lokalsamfund skal der findes varige løsninger på konflikter og usikkerhed. Styrkede retsstatsprincipper og menneskerettigheder er helt central for denne proces. Ulovlige våbenstrømme skal begrænses. U-lande skal inddrages mere i globale beslutningsorganer.

24 DET POSITIVE: Udviklingsbistanden fra i-lande er steget med 66 % mellem 2000 og Endvidere er Offentlig-Private Partnerskaber med til at opfylde et eller flere verdensmål. Et eksempel er Mission Innovation (MI), stiftet af EU og 23 andre lande for at fremme bæredygtig energi. Et andet eksempel er P4G, der arbejder for at fremskynde grøn vækst i u-lande over hele verden. DET MANGLER: Der er stadig en række humanitære kriser på grund af konflikter og naturkatastrofer, og det kræver fortsat bistand. Mange lande har også brug for udviklingsbistand for at fremme deres vækst og handel. Verden i dag er tættere forbundet end nogensinde før. Bedre adgang til teknologi og viden er vigtigt for at dele ideer og fremme innovation. Der er brug for at hjælpe u-lande til at komme ud af deres gæld. Der er brug for flere investeringer i de mindst udviklede lande, hvis de skal opnå bæredygtig vækst og udvikling.

25 Hvert mål er vigtigt i sig selv

26 Hvert mål er vigtigt i sig selv Og de er alle forbundne

27 Kontakt Leif Sønderberg GOAL:SUSTAIN Læs de originale dokumenter på Denne præsentation er baseret på en gratis offentlig service leveret af 17Goals.org. Fotos: istock/getty og Unsplash.com

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling Del følg med på: #vækstmedverdensmål #dksdg vmvm.dk Regionsrådet Vækstforum FN s 17 verdensmål blev vedtaget af verdens regeringsledere på et FNtopmøde i 2015.

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Vi skal hjælpe folk til at modstå katastrofer og klimaforandringer Vi skal

Læs mere

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet?

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Workshop nr. 110 på AM:2018 19. NOVEMBER 2018. PER TYBJERG ALDRICH, NIRAS A/S Mål med workshoppen Viden - Erfaringer -

Læs mere

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist.

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist. Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist lene@bewild.dk www.bewild.dk MÅLENE TRÅDTE I KRAFT DEN 1. JANUAR 2016 OG SKAL FREM TIL 2030 SÆTTE OS KURS MOD EN MERE BÆREDYGTIG UDVIKLING FOR BÅDE MENNESKER

Læs mere

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Oktober 2018 Indledning Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York FNs 17 verdensmål. Verdensmålene udgør 17 konkrete

Læs mere

PRINT OG KLIP VERDENSMÅLENE UD LÆS INSTRUKTION PÅ SIDE 3 SÅ ER DU KLAR TIL AT SPILLE VEND VERDENSMÅLENE.

PRINT OG KLIP VERDENSMÅLENE UD LÆS INSTRUKTION PÅ SIDE 3 SÅ ER DU KLAR TIL AT SPILLE VEND VERDENSMÅLENE. PRINT OG KLIP VERDENSMÅLENE UD LÆS INSTRUKTION PÅ SIDE 3 SÅ ER DU KLAR TIL AT SPILLE VEND VERDENSMÅLENE. Er din aktivitet med til at stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring samt fremme

Læs mere

- i et globalt og lokalt perspektiv

- i et globalt og lokalt perspektiv - i et globalt og lokalt perspektiv FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling på kloden I 2015 vedtog samtlige statsledere fra FN s 193 medlemslande 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden.

Læs mere

Danske virksomheder spiller vigtig rolle i at nå FN s mål for bæredygtighed

Danske virksomheder spiller vigtig rolle i at nå FN s mål for bæredygtighed INDSIGT Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang FN s mål for bæredygtighed. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Nanna Bøgesvang Olesen, nabo@di.dk Konsulent

Læs mere

Mål 11 GØR BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE.

Mål 11 GØR BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE. Mål 11 GØR BYER, LOKALSAMFUND OG BOSÆTTELSER INKLUDERENDE, SIKRE, ROBUSTE OG BÆREDYGTIGE. Mere end halvdelen af verdens befolkning bor nu i byområder. I 2050 vil dette tal være steget til 6,5 milliarder

Læs mere

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera Den demokratiske Congo republik AFSKAF FATTIGDOM HVAD ER DEN INTERNATIONALE FATTIGDOMSGRÆNSE? 1,7 Dollars om dagen 1,9 dollars

Læs mere

VERDE. fra fattigdom til fremtid

VERDE. fra fattigdom til fremtid K A P VERDE fra fattigdom til fremtid NU KAN KAP VERDE SELV Det er en glædelig begivenhed i BØRNEfondens 45-årige historie, at vi nu kan afslutte vores arbejde i Kap Verde. Vores lange, seje træk har bidraget

Læs mere

Kompendie Vork: Beyond Earth Seniorkursus Vork Påsken 18

Kompendie Vork: Beyond Earth Seniorkursus Vork Påsken 18 Kompendie Vork: Beyond Earth Seniorkursus Vork Påsken 18 Instruktører: Sofie Paarup, paarupthomsen@hotmail.com, 28702529 Søren Røn, s.langelund@gmail.com, 20829769 Rasmus Røn, Rallemusroen@gmail.com, 42664812

Læs mere

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST?

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? Erhverv Norddanmark og NIRAS, 28.11.18 Oplæg ved Finn Reske-Nielsen, FN-forbundet Hvad er

Læs mere

Resumé: Millennium Development Goalsrapporten

Resumé: Millennium Development Goalsrapporten UnitedNationsDevelopmentProgramme 17. august 2010 Resumé: Millennium Development Goalsrapporten 2010 i punktform Mål 1 - Halvere ekstrem fattigdom og sult Delmål: Halvere andelen af verdens befolkning,

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 %

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 % Rapport Oktober 2015 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller stærke tilhængere af udviklingsbistand De tillidsfulde,

Læs mere

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Mål 2: Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug 23: afslutte

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling Disposition for oplægget Hvorfor er FN's verdensmål vigtige? Hvordan arbejder vi med verdensmålene i Region H Vedkommer det os, der arbejder

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika Danmarks Indsamling 2011 Det nye Afrika Fremtiden er de unges. Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har Afrikas

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt

Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del E 22 Offentligt Europaudvalget og Udenrigsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 1. december 2010 Grønbog om fremtidens udviklingspolitik

Læs mere

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK fodbold VM giver Sydafrika

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi VI TÆNKER LANGSIGTET VI HAR MANGE STØTTER VI ARBEJDER BREDT VI ER TIL STEDE I AFRIKA VI RÅDGIVER OM UDFORDRINGER VI UNDERSTØTTER VERDENSMÅLENE BØRNEfonden har i

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde.

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde. 2 Hvorfor er rent vand livsnødvendigt? Livsstilssygdomme - altså sygdomme som skyldes en usund livsstil. (Rygning, overvægt, stress) Hvilken type sygdomme dør flest danskere af årligt? Bæredygtig udvikling

Læs mere

Anstændige jobs og økonomisk vækst. Brug ressourcerne effektivt i forbrug og produktion. Skab fuld beskæftigelse

Anstændige jobs og økonomisk vækst. Brug ressourcerne effektivt i forbrug og produktion. Skab fuld beskæftigelse Verdensmål 8 Vi skal fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle. DELMÅL 8.6 Hjælp flere unge i arbejde, uddannelse og træning. DELMÅL 8.7

Læs mere

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder?

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Af: Kristin S. Grønli, forskning.no 3. december 2011 kl. 06:51 Vi kan fordoble mængden af afgrøder uden at ødelægge miljøet, hvis den rette landbrugsteknologi

Læs mere

KVINDER OG PIGER I KATASTROFER INDBLIK. kvinder i katastrofer_indblik.indd 1 09/03/18 15:26

KVINDER OG PIGER I KATASTROFER INDBLIK. kvinder i katastrofer_indblik.indd 1 09/03/18 15:26 KVINDER OG PIGER I KATASTROFER INDBLIK kvinder i katastrofer_indblik.indd 1 09/03/18 15:26 Indblik Kvinder og piger i katastrofer Ligestilling og kvinders deltagelse i økonomien og beslutningsprocesser

Læs mere

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT Verdensmålene som strategisk værktøj Seminar: Strategisk og praktisk kommunikation af FN's verdensmål i affaldssektoren LOTTE HANSEN, PARTNER HANSEN & ERSBØLL AGENDA UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT MIN REJSE

Læs mere

2015-målene og beyond 2015

2015-målene og beyond 2015 2015-målene og beyond 2015 Camilla Brückner, chef for UNDP s nordiske kontor Verdens Bedste Nyheder startmøde, UN House, 15 Marts 2012 2015-mål Fattigdom/ sult Uddannelse Ligestilling Børnedødelighed Mødredødelighed

Læs mere

17 mål for en bedre verden

17 mål for en bedre verden 17 mål for en bedre verden En kort gennemgang af rapport fra FN s Open Working Group 70 af FN s 193 medlemslande har udarbejdet forslag til arbejdet med nye globale bæredygtighedsmål (Sustainable Development

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

fsa SAMFUNDSFAG 1 Fedme og overvægt et politisk 2 Ekstrem fattigdom hvad gør vi? 3 Sort arbejde problem? SAMFUNDSFAG

fsa SAMFUNDSFAG 1 Fedme og overvægt et politisk 2 Ekstrem fattigdom hvad gør vi? 3 Sort arbejde problem? SAMFUNDSFAG SAMFUNDSFAG fsa Eksempel på prøveopgaver SAMFUNDSFAG januar 2007 Du skal vælge et af de tre prøveoplæg: 1 Fedme og overvægt et politisk problem? 2 Ekstrem fattigdom hvad gør vi? 3 Sort arbejde 1 Fedme

Læs mere

DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU

DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Sociale Anliggender og Miljø 2. oktober 2003 ARBEJDSDOKUMENT om fattigdomsbetingede sygdomme og reproduktiv sundhed i AVS-landene i forbindelse

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udviklingsudvalget 17.12.2013 B7-0000/2013 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2013 jf. forretningsordenens artikel 115, stk.

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ÆNDRINGSFORSLAG 1-26. Udviklingsudvalget 2008/2171(INI) 11.11.2008. Udkast til udtalelse Johan Van Hecke (PE414.

EUROPA-PARLAMENTET ÆNDRINGSFORSLAG 1-26. Udviklingsudvalget 2008/2171(INI) 11.11.2008. Udkast til udtalelse Johan Van Hecke (PE414. EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udviklingsudvalget 2009 2008/2171(INI) 11.11.2008 ÆNDRINGSFORSLAG 1-26 Johan Van Hecke (PE414.231v01-00) Samhandel og økonomiske forbindelser med Kina (2008/2171(INI)) AM\752442.doc

Læs mere

Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer

Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer Den stigende urbanisering er en global tendens, som ikke er til at fornægte. Verdens befolkning er i en voldsom grad på vej mod byerne, hvilket i stigende grad

Læs mere

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Klaus Rasmussen, chefanalytiker, kr@di.dk, 3377 3908 Kasper Hahn-Pedersen, konsulent, khpe@di.dk, 3377 3432 SEPTEMBER 2017 Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Langt de fleste

Læs mere

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Spørgsmålene er sendt ud til samtlige opstillede kandidater ved folketingsvalget 2011. I det følgende har vi opstillet

Læs mere

NATUR OG BIODIVERSITET

NATUR OG BIODIVERSITET NATUR OG BIODIVERSITET Hvad betyder den for dig? Biodiversitet er en betegnelse for alle de forskellige former for liv på kloden. Den er hele grundlaget for vores trivsel på jorden og for økonomien. Vi

Læs mere

Et liv med rettigheder?

Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Udgivet af LO, Landsorganisationen i Danmark med støtte fra DANIDA/Udenrigsministeriet Tekst og layout: LO Foto: Polfoto. Tryk: Silkeborg Bogtryk LO-varenr.:

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Køn vikler sig ind i alt om køn og global bæredygtighed

Køn vikler sig ind i alt om køn og global bæredygtighed Køn vikler sig ind i alt om køn og global bæredygtighed Inge Henningsen og Dorte Marie Søndergaard Rødding Højskole. 8. marts 2017 Verdensmål 5 Opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers

Læs mere

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1 Visionsseminar 2019 Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Velkommen Velkommen Morgendagens program Eksterne oplæg Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Paneldebat og spørgsmål Visionsseminar,

Læs mere

KOMMUNERNES FÆLLES VERDENSMÅLSINDSATS. Oplæg v/ KL, Anders Christiansen, Affaldsdage 2018, d. 9. november 2018

KOMMUNERNES FÆLLES VERDENSMÅLSINDSATS. Oplæg v/ KL, Anders Christiansen, Affaldsdage 2018, d. 9. november 2018 KOMMUNERNES FÆLLES VERDENSMÅLSINDSATS KOMMUNERNES FÆLLES VERDENSMÅLSINDSATS Oplæg v/ KL, Anders Christiansen, Affaldsdage 2018, d. 9. november 2018 KOMMUNERNES FÆLLES VERDENSMÅLSINDSATS Den næste ½ times

Læs mere

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Nyhedsbrev 2 fra Kinainfo.dk Januar 2009 8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Tema 1: Kina og finanskrisen 8 pct. vækst den

Læs mere

Klimaudfordringen globalt og nationalt

Klimaudfordringen globalt og nationalt Klimaudfordringen globalt og nationalt Titel. Gate 21 Jarl Strategisk Krausing Forum 27. maj 2016 CONCITO Christian Ibsen, direktør Danmarks grønne tænketank www.concito.dk CONCITO Danmarks grønne tænketank

Læs mere

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Rapport udarbejdet af Deloitte om kommunernes kendskab til og arbejde med FN s verdensmål. Juni 2017 Vi vil inddrage verdensmålene i vores kerneopgaver.

Læs mere

Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål

Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål Miljøstyrelsens bidrag til FN s verdensmål Møde i Rådgivningspanelet for DCE, 6. marts 2019 Mads Leth-Petersen Baggrund FN vedtog 2030 dagsordenen for bæredygtig udvikling og de 17 verdensmål i sept. 2015

Læs mere

RENT VAND OG SANITET

RENT VAND OG SANITET RENT VAND OG SANITET Inden 2030 skal vandkvaliteten forbedres ved at reducere forurening, afskaffe affaldsdumping og minimere udslip af farlige kemikalier og materialer, og ved at halvere andelen af ubehandlet

Læs mere

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning AGENDA 1. Intro til Dansk Industri Henrik Schramm Rasmussen 2. Hvad er Verdensmålene? 3. Kan man tjene penge på Verdensmålene? 4. 2 INTRODUKTION TIL DANSK INDUSTRI DI s vision er et åbent og velstående

Læs mere

Sønderborg som bæredygtig læringsby

Sønderborg som bæredygtig læringsby Sønderborg som bæredygtig læringsby Fo annels e Po U Vi rk er somhed r eninge r M bor r g er ed dd ar b ejde e M ed re - UNESCO Sustainable Learning City li t ik e r e Sønderborg Kommunes borgmester om

Læs mere

Globale offentlige goder

Globale offentlige goder Globale offentlige goder Ekskluderbar Ikke ekskluderbar Konkurrerende Private goder (huse, is) Fælles goder (floder, fisk) Ikke konkurrerende Klub goder (broer, motorveje) Rene offentlige goder (ren luft,

Læs mere

FN s Global Compact. Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder

FN s Global Compact. Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder FN s Global Compact Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder De danske Global Compact-medlemmer går forrest for at skabe et nyt paradigme for samfundsansvar og bæredygtig forretningsudvikling,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2016 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2016 (OR. en) 8545/16 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne LIMITE DEVGEN 69 ACP 56 RELEX 340 SOC 216 WTO 109 COMER

Læs mere

Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp

Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp - Hvordan din virksomhed kan gøre en endnu større forskel Hvem er Aktion Børnehjælp? Aktion Børnehjælp har siden 1965 formidlet hjælp til over 100.000 fattige

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

Rapport September 2016

Rapport September 2016 Rapport September 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE OM DE FEM SEGMENTER HOVEDKONKLUSIONER FN S VERDENSMÅL VERDENSTIMEN VERDENS BEDSTE NYHEDER UDVIKLINGSBISTAND METODE 3 4 6 18 20 28 44 2 Om de fem segmenter I rapporten

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

Præsentation. Baggrund for vedtagelsen af verdensmålene for bæredygtig udvikling. En transformativ dagsorden

Præsentation. Baggrund for vedtagelsen af verdensmålene for bæredygtig udvikling. En transformativ dagsorden Mette Fjalland, Partnerskabsrådgiver UNDP s nordiske kontor 8. Marts 2017 Præsentation Baggrund for vedtagelsen af verdensmålene for bæredygtig udvikling En transformativ dagsorden FN og UNDP s rolle og

Læs mere

Energipolitik Vision

Energipolitik Vision Energipolitik 2019 2023 Vision Ringkøbing-Skjern Kommune skal være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020 og 100 procent fossilfri i 2040. I dag er vi mere end 100 procent selvforsynende

Læs mere

Copenhagen Run for Water 18. april 2010. I samarbejde med

Copenhagen Run for Water 18. april 2010. I samarbejde med Copenhagen Run for Water 18. april 2010 I samarbejde med Copenhagen Run For Water København er en af de over 100 byer i verden, hvor klimaorganisationen Live Earth arrangerer, det største til dato, globale

Læs mere

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder?

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvad er en socialøkonomisk virksomhed? Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke

Læs mere

En lysere fremtid for fisk og fiskere

En lysere fremtid for fisk og fiskere Reform af den fælles fiskeripolitik En lysere fremtid for fisk og fiskere Forslaget kort og godt Indsats over for overfiskning og til gavn for bæredygtig fiskeriforvaltning. h Sikring af fiskebestandenes

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

HVORDAN KAN FN S VERDENSMÅL BIDRAGE TIL AT SIKRE BÆREDYGTIG DANSK VÆKST?

HVORDAN KAN FN S VERDENSMÅL BIDRAGE TIL AT SIKRE BÆREDYGTIG DANSK VÆKST? FN s verdensmål i en dansk kontekst Hvad der skal til for at forankre verdensmålene i Danmark HVORDAN KAN FN S VERDENSMÅL BIDRAGE TIL AT SIKRE BÆREDYGTIG DANSK VÆKST? Arbejdsmarked 4.0 hvordan får vi alle

Læs mere

IMCC s Grundholdninger

IMCC s Grundholdninger IMCC s Grundholdninger Vedtagne ved IMCC s Generalforsamling 2017 Indhold 1): Danmark skal leve op til internationale forpligtelser på sundheds- og menneskerettighedsområdet 3 2): Fremme lighed i sundhed

Læs mere

Klima og Energisyn. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd

Klima og Energisyn. Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Klima og Energisyn Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd Det Økologiske Råd er en fagligt velfunderet medlemsbaseret miljøorganisation med fokus på: Bæredygtigt byggeri Energi og klima

Læs mere

Udenrigsudvalget URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt

Udenrigsudvalget URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt BUDSKABER Samrådsspørgsmål A: Redegørelsen for dansk implementering af verdensmålene nationalt og i udviklingspolitikken Samråd

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0360/1. Ændringsforslag. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas for S&D-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0360/1. Ændringsforslag. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas for S&D-Gruppen 27.4.2015 B8-0360/1 1 Betragtning C a (nyt) Ca. der henviser til, at temaet for Milanoudstillingen i 2015 hovedsageligt er fødevarer, herunder også fiskeri, der lige som landbrug hænger tæt sammen med

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Læseplaner og Verdensmålene

Læseplaner og Verdensmålene FN-forbundet Læseplaner og Verdensmålene Fysik: Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår Geografi: Naturgrundlagets betydning for menneskers levevilkår Naturgeografi: Klima, klimaændringer,

Læs mere

VERDENSMÅL & DEMOKRATI

VERDENSMÅL & DEMOKRATI VERDENSMÅL & DEMOKRATI HVORFOR? HVORDAN? DEMOKRATIET? KRISEN? DANMARK? UDVIKLING? MÅL 16 FORDI Fred, stabilitet, menneskerettigheder og effektiv regeringsførelse baseret på retsstatsprincipper er vigtige

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING DEN BLANDEDE PARLAMENTARISKE FORSAMLING AVS-EU Udvalget om Sociale Anliggender og Miljø 6.8.2014 UDKAST TIL BETÆNKNING om de sociale og økonomiske følger af fejlernæring i AVS-landene Ordførere: Alban

Læs mere

Verdens Bedste Nyheder Befolkningsundersøgelse

Verdens Bedste Nyheder Befolkningsundersøgelse Verdens Bedste Nyheder Befolkningsundersøgelse Rapport September 2014 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller

Læs mere

TATION. Bæredygtighedsmæssige udfordringer for den nuværende konventionelle og økologiske fødevareproduktion. Professor Jørgen E.

TATION. Bæredygtighedsmæssige udfordringer for den nuværende konventionelle og økologiske fødevareproduktion. Professor Jørgen E. Bæredygtighedsmæssige udfordringer for den nuværende konventionelle og økologiske fødevareproduktion Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Planetens tålegrænser og landbrugets bidrag Campbell et al. (2014)

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2014. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G1

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2014. Geografi. Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: 1/22 G1 Folkeskolens afgangsprøve Maj 2014 G1 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/22 G1 Indledning Fattige og rige lande På globalt plan er der i dag mere kontakt

Læs mere

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Forventninger til efterspørgslen i 2050 Befolkning 9,1 mia. Årlig kornproduktion 3 mia. t Årlig kødproduktion 470 mio.

Læs mere

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Opgaven fra 2030-panelet Klima Ambassadør Uddannelsen er et undervisningsforløb for københavnske 7. klasser. Uddannelsen inddrager eleverne i

Læs mere

15573/17 jb/gng/ef 1 DG C 1

15573/17 jb/gng/ef 1 DG C 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2017 (OR. en) 15573/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 11. december 2017 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Af Henrik Valeur, 2012 Når vi (danskere) skal beskrive resultaterne af den udviklingsbistand vi giver, kalder vi det Verdens bedste nyheder. 1 Flere uafhængige

Læs mere

Københavns Naturskole. - Vi skaber læring i naturen!

Københavns Naturskole. - Vi skaber læring i naturen! Københavns Naturskole - Vi skaber læring i naturen! Udeskole om verdensmålene Hvordan indarbejder man verdensmålene i sine undervisningsforløb, og hvordan kombineres det med udeskole? Og hvad vil det egentlig

Læs mere

Verdensmålene: Fra bekymrede ord til konkret handling Oplæg ved Leif Sønderberg

Verdensmålene: Fra bekymrede ord til konkret handling Oplæg ved Leif Sønderberg Verdensmålene: Fra bekymrede ord til konkret handling Oplæg ved Leif Sønderberg 1972: FN s miljøkonference Første skridt til en international politik for bæredygtig udvikling var FN s miljøkonference i

Læs mere

Hvorfor fik vi FN s Verdens mål?

Hvorfor fik vi FN s Verdens mål? Hvorfor fik vi FN s Verdens mål? Temanummer: Verdens målene en udfordring for hele samfundet Verdens målene er et frontalt opgør med den fremherskende neoliberale konsensus et opgør med det, der kaldes

Læs mere

INSPIRATIONSOPLÆG OM FN S VERDENSMÅL

INSPIRATIONSOPLÆG OM FN S VERDENSMÅL INSPIRATIONSOPLÆG OM FN S VERDENSMÅL Oplæg v/ KL kontorchef Mette Jensen Kommunalbestyrelsesseminar i Rudersdal Kommune den 27. januar 2018 Danmark ligger nr. 2 ud af 149 lande Ift. at opfylde FN s verdensmål.

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid

Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid 1 Hvad er bæredygtighed? Kort øvelse, der aktiverer elevernes viden om bæredygtighed: Eleverne skriver

Læs mere

The World in 2025: Multi-power rivalry in an interdependent wortld. what it might look like

The World in 2025: Multi-power rivalry in an interdependent wortld. what it might look like The World in 2025: Multi-power rivalry in an interdependent wortld what it might look like Antagelser Fremtidens teknologi er relativt velbeskrevet 12 år frem anvendelsen er den usikre faktor Der er analyser,

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Europa taber terræn til

Europa taber terræn til Organisation for erhvervslivet Marts 2010 Europa taber terræn til og Kina AF CHEFKONSULENT HENRIK SCHRAMM RASMUSSEN, HSR@DI.DK Europa taber terræn til og Kina under krisen. Samtidig betyder den aldrende

Læs mere

EU-valget. Der er 4 temaer

EU-valget. Der er 4 temaer EU-valget. Der er 4 temaer 1 ET SOCIALT EUROPA 2 ET EUROPA MED FAIR SKATTEBETALING OG BÆREDYGTIG ØKONOMI 3 ET GRØNT EUROPA 4 ET EUROPA DER I FÆLLESSKAB HÅNDTERER FLYGTNINGE OG MIGRATION 1. tema Et venstreorienteret

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere