Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro. Uge 27 28/6-4/7-2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro. Uge 27 28/6-4/7-2015"

Transkript

1 2015 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Uge 27 28/6-4/7-2015

2 Side 2 Mindfulness og meditation en uge med fokus på sindsro Med afsæt i det at kikke indad vil du i ugens løb blive præsenteret for forskellige metoder til mental afspænding samt til kropsafspænding og større kropsopmærksomhed. Du vil blive introduceret til forskellige indgange til mindfulness og meditation. Du vil få øvelser til at afspænde åndedræt, krop, stemme og sind, samtidigt får du øvelser til at opnå øget kropsopmærksomhed og kropsbevidsthed. Yderligere vil du blive præsenteret for teorier om sammenspil mellem kropsholdning og åndedræt, mellem synet, stemmen, krop og musklers virkning på dit fysiske og psykiske velbefindende. I ugens løb vil du komme til at arbejde med temaer som sindsro og omsorg, centrering og afgrænsning, tålmodighed og mental styrke, rummelighed og accept, mod og selvstændighed. Du vil få teknikker, metoder og færdigheder du kan bruge i din hverdag på dit arbejde og i dit privatliv. Ugen vil være en kombination og vekslen mellem undervisning, oplæg og øvelser, fysiske aktiviteter, forskellige former for motion og meditation i naturen, så du får brugt alle dine sanser. Kurset er for dig, der gerne vil nå lidt længere i forståelsen af dig selv, din trivsel og selvindsigt og samtidig få du værktøjer, du kan overføre til din hverdag. Hver dag vil der være sat tid af til egen fordybelse. I løbet af ugen får du tilbud om NADA, der balancerer krop og psyke, skaber ro og stabilitet. NADA er øreakupunktur, der knytter an til Traditionel Kinesisk Medicin. Derudover får du eneværelse, sang og ikke mindst god, sund og velsmagende mad, du kan benytte skolens fitnessudstyr og benytte områdets smukke natur ved hav, fjord og skov til gåture, løbeture og stille eftertanke.

3 Side 3 UNDERVISNING: Formiddagene: Her vil undervisningen være delt i to hold og indeholde teori + øvelser. (Max deltager på kurset er 50-60) Eftermiddagen: Også her er undervisningen delt i to hold og fokus vil ligge på praktiske øvelser, der hænger sammen med formiddagens undervisning. Birgit Vendelboe: Formiddag: Åndedræt og nervesystem eftermiddage: Øvelser med fokus på åndedræt, smidighed og funktion. Elsebeth Bak: Formiddag: Organ-meditation i teori med små øvelser en meditation der fokuserer på balance mellem krop og psyke og som binder til ved Traditionel Kinesisk Medicins (TCM) fem-fase teori. Eftermiddage: Yogaøvelser ud fra de fem faser i TrCM. Øvelser som opøver din smidighed, skærper og styrker koncentrationen og virker opkvikkende på krop og sind. Gitte B: Formiddag: Formiddag: Meditation og mindfulness: Hvorfor og hvordan virker det? Med fokus på fysiologien og psykologien kigger vi på meditation og mindfulness dokumenterede virkning for sundheden. Eftermiddagen: Vi afprøver mindfulness og meditation som redskaber til af skabe balance i krop og sind. Praksis: Mindfulness øvelser, kropsscanninger og organmassage m.v.. Sisse Skovbakke: Formiddag: Afspænding af stemme og toning af støttemuskulatur. Afspændt/anspændt stemmebrug og dens effekt. Små rollespil og dialoger, syngning og kald. EftermiddageStemmemeditation - fri klangdannelse og kreativ stemmebrug i afspændingsøjemed. Fredag formiddag: Meditation i naturen med temaer du har mødt i ugens løb. Fredag eftermiddag: Opsamling og afrunding på ugen inden aftenens festmiddag. Fredag kører vi i bus og har madpakke med. Den øvrige undervisning vil foregå dels i Gudum Sognehus beliggende ca. 200 meter fra Højskolen, dels i en pavillon lige over for skolen.

4 Mindfulness og meditation uge Søndag Mandag Tirsdag Gå/svømme v/gitte og Gå/svømme på egen Elsebeth Morgenmad hånd fra kl Morgenmad Hold 1 Elsebeth: Femfasemeditation teori og praksis Hold 2 Birgit: Åndedræt og nervesystemet Hold 1 Birgit: Åndedræt og nervesystemet Hold 2 Elsebeth: Femfasemeditation teori og praksis Middag Middag Mindfull spisning Fri til egen fordybelse. Introduktion til NADA Fri til egen fordybelse NADA forfriskning forfriskning Ankomst & Kaffe Solvejg/Lise og Elsebeth Hold 1 Elsebeth: Fem-fase Yoga Hold 2: Birgit: åndedræt, smidighed og funktion Hold 1 Birgit: Åndedræt, smidighed og funktion Hold 2 Elsebeth: Fem-faser yoga Aftensmad Aftensmad Aftensmad Velkomst Alle til intro Sisse spiller Aftensarrangement Gåtur i lokalområdet Råbjerg og Touborg Aftensarrangement Aftentur til Bovbjerg

5 Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Gå/svømme på egen hånd Morgenmad Gå/svømme på egen hånd Morgenmad Gå/svømme på egen hånd Morgenmad Morgen mad Hold 1 Sisse. Stemmeafspænding og klangdannelse. Hold 2 Gitte Meditation og mindfulness Hvordan virker det? Hold 1 Gitte Meditation og mindfulness Hvordan virker det? Hold 2 Sisse Stemmeafspænding og klangdannelse. Meditation i naturen Kort intro kl Vi kører Formiddags forfriskning frugt + bar tager hver enkelt med. Madpakker + kaffe Hjemme ca. kl Eb og Gitte Afrejse kl Solvejg/ Lise Middag i stilhed Middag i stilhed Fri til egen fordybelse Fri til egen fordybelse Opsamling og afslutning. (14-15) NADA forfriskning forfriskning Forfriskning Hold 1 Sisse: Øvelse i stemmemeditation og afbalanceret stemmebrug. Hold 2 Gitte Meditation og mindfulness Øvelser Hold 1 Gitte Meditation og mindfulness Øvelser Hold 2 SisseØvelse i stemmemeditation og afbalanceret stemmebrug. Forberedelse til fest kursister hjælper til. Sisse kommer kl. 17 og hjælper Aftensmad Aftensmad Festmiddag Friaften Aftensarrangement Sang/meditation i kirken? Sisse Kursisterne laver underholdning Sisse, Gitte og eb Birgit holder ferie!

6 Side 6 Igen i år prøver vi at lægge kurser så de kan kombineres dette gælder især uge 27 og uge 28 Din indre pilgrimsvandring som er en vandreuge hvor du finder energi, indsigt, ro og ny balance gennem meditation og vandring. Morgen: hver morgen vil der være mulighed for en gåtur eller tage til fjorden (ca. 5 km) og få en morgendukkert. Den første morgen vil en af skolens lærere være med, resten af ugen er det på egen hånd. Til morgensvømmerne er det en god ide at medbringe badesko og håndklæde evt. morgenkåbe. Aften: vil være med højskolesangbogen og forskellige indslag. Maden: Ved frokost og middag vil der bliver serveret lækre retter af friske råvarer, hvor både syn og gane bliver belønnet. Der kan købes øl, vin og vand til aftensmaden. Praktiske oplysninger: Medbring gerne en lille rygsæk og vandflaske til turen fredag, hvor vi tager madpakker med fra skolen. Indkøbsmuligheder: Nærmeste købmand ligger 6 km fra skolen, nærmeste hæveautomat findes i Struer eller Lemvig.

7 Side 7 Undervisere Kursusleder Elsebeth Bak: Gennem de seneste 20 år har jeg arbejdet med samspillet mellem krop, sind og bevægelse gennem fysiske øvelser, afspænding og meditation. Traditionel Kinesisk Medicin indeholder samtlige disse elementer, og den viden vil jeg gerne bringe videre til deltagerne på kurset. Gitte Bitsch: Jeg arbejder med - og underviser i personlig udvikling og processer i mellemmenneskelige relationer. Jeg er uddannet psykoterapeut og min praksis omhandler foruden undervisning, også terapi, supervision og personaleudvikling. Det er min overbevisning at vores krop, følelser, sind og de sociale relationer vi indgår i, er et samhørende komplekst system som påvirker og påvirkes af hinanden, derfor har mit arbejde altid et holistisk sigte og en systemisk tænning som udgangspunkt. Birgit Vendelboe: Jeg underviser i forskellige motionsformer såsom Pilates, Swissball og Yin-yoga. Formålet med dem alle er bl.a. at styrke og smidiggøre kroppens muskler og bindevæv, og ikke mindst kroppens core-muskler. Core-muskler stabiliserer kroppen og giver balance og styrke til de opgaver, vi giver os selv i hverdagen. I sammenspil med dette kobler jeg forskellige former for vejrtrækning på øvelserne, både i bevægelse og i hvile. Sisse Skovbakke:Jeg er musikuddannet med hovedvægt på sang og korledelse, og har i en årrække undervist bl.a. på læreruddannelsen og som kor-coach. Siden 2006 har jeg i stigende omfang brugt min erfaring med stemmens muligheder som led i stressdæmpende aktiviteter og som en indfaldsvinkel i kreative processer omkring selvudvikling. Yderligere vil du møde: Solvejg Krarup: Forstander samt et fantastisk køkken- og kontorpersonale og snarrådige pedeller. Ret til ændringer forbeholdes

8