Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation"

Transkript

1 Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation

2 BUDGETINFORMATION FRA Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation Indledning: Som led i budgetdebatten udsender Midtvendsyssel Lærerkreds i år en budgetinformation til lokale politikere, skolebestyrelser, lærere og andre interesserede i forbindelse med behandlingen af Brønderslev Kommunes budget Tallene i Midtvendsyssel Lærerkreds budgetinformation tager udgangspunkt i tallene fra kommunens egne budgetter og regnskaber og fra Økonomi og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal, hvor kommunerne selv henter deres informationer. Midtvendsyssel Lærerkreds er bevidste om, at tallene i budgettet og budgetforudsætningerne kan ændre sig gennem politikernes behandling af budgettet i løbet af efteråret, men vil alligevel her prøve at anskueligøre den virkelighed skolerne allerede nu står i. Vi vil samtidig hermed gerne sige tak til skoleafdelingen for et godt og konstruktivt samarbejde. Helt overordnet mener vi, at skolerne i Brønderslev Kommune skal på landsgennemsnittet, hvad angår udgiften pr. elev. Som det ses af tabellen på side 3 har Brønderslev Kommune budgetteret med at bruge kr. pr. elev, og landsgennemsnittet ligger på kr. Hvis udgiftsniveauet skulle have fulgt landsgennemsnittet allerede fra indeværende skoleår, ville det betyde en tilførsel på godt 22,5 mio. Vi er klar over, at det ikke kan ske med et hug, men vi er til gengæld også meget opmærksomme på, at der bør ske et løft til folkeskolen. Alle skoler har brug for en øget tildeling. Lærerne har et meget højt undervisningstimetal, hvilket har konsekvenser for kvaliteten af undervisningen og i sidste ende elevernes udbytte af undervisningen. Konsekvenserne ses jo først om nogle år, men så kan det være for sent at rette op på det. Eleverne i Brønderslev Kommune bør have samme vilkår som eleverne i resten af landet. Til det kommende budget er der lagt op til en yderligere besparelse på skoleområdet, og det er vi naturligvis ikke særlig tilfredse med, da det vil forværre skolernes situation yderligere.

3 nctrlman.areqmanager Udgift til folkeskolen pr. elev Brønderslev Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev Elever i Brønderslev Kommune 2018: samme niveau Beløb som kommunen skal tilføre for at komme på Udvikling i % Region Nordjylland Region Nordjylland 2018 Region Nordjylland % Brønderslev Kommune Brønderslev Kommune 0 Brønderslev Kommune -2,5 Rebild Kommune Hjørring Thisted Kommune Frederikshavn Kommune Vesthimmerlands Kommune Rebild Kommune Hjørring Kommune Thisted Kommune Frederikshavn Kommune Vesthimmerlands Kommune Rebild Kommune 0,6 Hjørring Kommune 1,0 Thisted Kommune 1,0 Frederikshavn Kommune 0,5 Vesthimmerlands Kommune -0,5 Jammerbugt Kommune Morsø Kommune Jammerbugt Kommune Morsø Kommune Jammerbugt Kommune 9,2 Morsø Kommune -10,3 Mariagerfjord Kommune Aalborg Kommune Læsø Kommune Mariagerfjord Kommune Aalborg Kommune Læsø Kommune Mariagerfjord Kommune -2,9 Aalborg Kommune 0,3 Læsø Kommune 10,2 Gennemsnit region Gennemsnit region Gennemsnit region 0,5 Gennemsnit land Gennemsnit land Gennemsnit land 0,5

4 Vi kan konstatere, at Brønderslev Kommunes udgifter pr. elev ligger som de laveste i Region Nordjylland i På trods af et fald i udgifterne på 2,5% fra 2017 til 2018, planlægger man igen i 2019, at skulle finde et råderum på 1%. Servicerammen for folkeskolerne i Brønderslev Kommune matcher ikke de øvrige kommuner i Regionen. For at komme på regionsgennemsnittet skal der investeres massivt i skolevæsnet, knap 32 mio. For at komme på niveau med Hjørring Kommune, som også har lavet skolestrukturændringer, skal der tilføres 4,1 mio. kr., mens der skal tilføres henholdsvis 44,8 og 49,5 mio. kr. for at komme på niveau med Jammerbugt Kommune og Aalborg Kommune. Kigger vi nærmere på udviklingen på skoleområdet fra 2017 til 2018, så ligger kommunens skolevæsen med et fald på 2,5%, hvilket betyder, at vi ligger blandt de tre kommuner i regionen, der har mistet flest ressourcer pr. elev. Det på trods af, at vi i forvejen ligger som den kommune med færrest udgifter pr. elev i regionen. Brønderslev Kommune er nødt til at tilføre skoleområdet flere penge for at kunne tilbyde skolerne et økonomisk råderum, der sikrer, at skolerne kan leve op til de forventninger elever og forældre har til elevernes skolegang. Regeringens undervisningsminister har udtalt forventning om turboforløb for fagligt udfordrede elever, fokus på kommunernes håndtering af inklusion af elever med specielle behov i folkeskolen og fokus på reformens mål om den åbne skole. Forventninger, der alle kræver, at skolerne har et økonomisk råderum og resurser, der kan anvendes til aktiviteter udover den lovbestemte undervisning. Midtvendsyssel Lærerkreds anbefaler: At man i Brønderslev Kommune begynder at investere i folkeskolen. Vi er godt klar over, at man ikke på en gang kan tilføre skolerne ressourcer, så vi kommer op på gennemsnittet, men så kan man lægge en langsigtet plan, hvor man hvert år investerer lidt ad gangen.

5 Brønderslev Kommunes udvikling i økonomi på skoleområdet Udgifter til folkeskolen pr. elev Nøgletallet er for alle år opgjort i pris og lønniveauet for 2008 Årstal Brønderslev Kommune Kilde: (Data til og med 2017 er regnskabstal, mens oplysninger herefter er budgettal.) Med ovenstående tabel vil Midtvendsyssel Lærerkreds gerne vise, hvordan udviklingen på skoleområdet har set ud gennem de sidste ti år. Når der tages højde for pris- og lønniveau har man i Brønderslev Kommune oplevet et fald på kr. pr. elev fra 2008 til Det skal ses i lyset af, at antallet af undervisningstimer i samme periode er steget med 36%. Desuden er kravene med den seneste folkeskolelov øget betragtelig. Mere bevægelse i undervisningen, mere åben skole, inklusion af støttekrævende elever og en styrkelse af elevernes faglighed. Og dokumentation i et omfang der er helt ude af trit med den tid, det tager, og det afkast den giver. Midtvendsyssel Lærerkreds anbefaler: At Brønderslev Kommune går igennem de dokumentationskrav, der er, med tættekam, så der bliver mere tid til at forberede en god og kvalificeret undervisning til eleverne.

6 Brønderslev Kommunes udvikling i undervisningseffekt Undervisningseffekten viser, hvordan eleverne på en given skole eller i en given kommune klarer sig sammenlignet med, hvordan man skulle forvente, at de ville klare sig ud fra forældrenes baggrund. Skoleår 13/14 14/15 15/16 16/17 17/18 Undervisningseffekt (UE) 0,25 0,33 0,11 0,32-0,01 Normalt er undervisningseffekten ikke et tal vi fra Midtvendsyssel Lærerkreds side bruger til at gøre status på folkeskolerne i Brønderslev Kommune. Når vi alligevel har valgt at tage statistikken med, skyldes det, at man fra kommunens side ofte bruger den positive undervisningseffekt, vi plejer at have, som et argument for, at det jo går godt på trods af de lave driftsudgifter. Med tallene for skoleåret 2017/18 er det ikke længere tilfældet. Undervisningseffekten placerer Brønderslev Kommune på en 62. plads ud af de 98 kommuner - altså klart i den nederste halvdel. Vi håber selvfølgelig, at det er en enlig svale, men er bange for, at denne tendens vil fortsætte i årene fremover, og at den hænger sammen med den manglende økonomi til skolerne i Brønderslev Kommune. Midtvendsyssel Lærerkreds anbefaler: at skolerne får mulighed for at sætte to lærere på i klasserne, så alle elever lærer mest muligt. Med tolærerordninger får lærerne mulighed for at bruge deres didaktiske viden til at planlægge, gennemføre og evaluere en undervisning, der er målrettet den enkelte elev, ligesom al forskning viser, at feedback til eleverne øger elevernes læring. Vi har mange kompetente specialuddannede lærere, som sammen med almenlæreren vil kunne supplere hinanden. Med to-lærerordninger bliver specialpædagogikken en integreret del af almenpædagogikken i forhold til at udvikle inkluderende undervisningsmiljøer. Det kræver, at lærerne kender deres fag, kender fagets metodiske og didaktiske undervisningsmetoder, samt kender deres elever. Kun læreruddannede besidder alle tre kompetenceområder, så de spiller sammen i en helhed. Hvis inklusionsindsatsen skal lykkes, er det ikke et spørgsmål om at finde den billigste løsning, men den bedste løsning. Hvis kommunen ønsker en vejlederkultur, så bliver man nødt til at afsætte ressourcer dertil. Hvis to-sprogede elever skal modtage undervisning i dansk som andetsprog i det skoledistrikt, de bor i, må man sikre ressourcer, så der er en reel mulighed for at sætte en lærer med DSA til at undervise dem.

7 Inklusion i Brønderslev Kommune Brønderslev Kommunes udvikling i elever i specialtilbud Kilde: Kommunens budgetter ÅR feb feb apr apr jun jun Egne elever i specialtilbud På trods af at der har været fokus på at inkludere flere børn i almenundervisningen, kan vi se, at antallet af egne elever i specialtilbud er steget siden 2009, og stort set har ligget på samme niveau siden Hvis man i Brønderslev Kommune ønsker at inkludere flere elever, kræver det, at man har resurser til at støtte disse børn i en normalklasse såvel socialt som fagligt. Brønderslev Kommune har fokus på den forebyggende indsats, og her har man med projekter, som Varige spor og PPR på sporet haft mulighed for at ansætte ekstra personale med henblik på at kunne yde en tidlig indsats. Disse tiltag kræver begge en ekstra indsats for lærerne i skolen i form af en betydelig øgning i mødefrekvensen. Disse møder med både socialrådgivere og psykologer betyder, at lærerne bruger deres sparsomme forberedelsestid på at deltage i møder. Når man fra politisk side har et ønske om, at samarbejdet på tværs skal styrkes, så er det ikke nok, at man ansætter flere socialrådgivere og flere PPR medarbejdere, så må der nødvendigvis også skulle ansættes flere lærere til opgaven. Det er jo ofte hos læreren, der har den daglige kontakt til eleven, at gennemførelsen af opgaven ender. Midtvendsyssel Lærerkreds anbefaler: At der ikke spares flere penge på specialområdet, men til gengæld tilføres området penge, så der kan igangsættes forebyggende indsatser. Hvis inklusionsindsatsen skal lykkes, er tiden kommet til en ekstraordinær tildeling til skolerne.

8 Elev/lærer ratio i Brønderslev Kommune Kilde: Danmarks Lærerforening Brønderslev Kommune 12,04 12,95 13,50 13,52 13,13 13,29 13,71 - Rebild Kommune 14,35 14,56 14,31 15,00 14,13 13,41 13,67 - Frederikshavn Kommune 11,75 12,00 12,04 11,44 11,38 12,94 13,63 - Hjørring Kommune 13,54 13,50 13,40 13,14 12,82 13,42 13,50 - Vesthimmerlands Kommune 12,41 13,18 12,22 11,57 12,27 12,26 13,19 - Aalborg Kommune 12,68 12,75 12,52 12,65 13,87 12,95 12,90 - Regionsgennemsnit 12,23 12,55 12,46 12,28 12,04 12,07 12,42 - Jammerbugt Kommune 12,21 13,41 13,23 13,03 12,38 12,70 12,20 - Thisted Kommune 11,29 11,56 11,82 12,00 11,00 11,79 11,96 - Mariagerfjord Kommune 11,81 12,19 11,61 11,39 12,21 11,64 11,34 - Morsø Kommune 11,93 12,05 12,72 12,40 11,25 10,17 10,52 - Læsø Kommune 10,55 9,88 9,68 8,98 7,96 8,17 10,00 - Vi kan konstatere, at elev/lærer ratioen i kommunens folkeskoler på 13,71 er den højeste i regionen og ligger 10,4% over regionsgennemsnittet. Antallet af elever i Brønderslev Kommune er faldet med 3,7% siden I samme periode er antallet af lærere faldet med 12,9% (Danmarks Statistik, Kommunernes og Regionernes løndatakontor. Midtvendsyssel Lærerkreds anbefaler: At Brønderslev Kommune som minimum holder fast i et delingstal på 26 elever i indskolingen, og at man lader det princip gælde også på mellemtrinet og i udskolingen. Målet på sigt kunne være at nedsætte delingstallet i indskolingen til 24 elever pr. klasse.

9 Brønderslev Kommunes udgifter til udsatte børn og unge stigning i % Læsø Kommune ,7% Brønderslev Kommune ,2% Mariagerfjord Kommune ,8% Jammerbugt Kommune ,3% Frederikshavn Kommune ,5% Hjørring Kommune ,1% Aalborg Kommune ,2% Vesthimmerlands Kommune ,5% Gennemsnit ,9% Morsø Kommune ,4% Thisted Kommune ,5% Rebild Kommune ,3%

10 I Brønderslev Kommune er udgiften til udsatte børn og unge den højeste i regionen, hvis man ser bort fra Læsø Kommune. En stor del af de udsatte børn går også i folkeskolen og kræver meget opmærksomhed fra lærerens side. På landsplan er antallet af elever med diagnoser steget, alene fra er antallet fordoblet. Det gælder formentlig også i Brønderslev Kommune, og disse elever kræver ekstra opmærksomhed. På landsplan er antallet af elever med angst og depression indenfor de sidste fem år steget markant. En del af disse børn er også i Brønderslev Kommunes skolevæsen. Uanset hvad det skyldes, så er det et faktum, at undervisningsopgaven i folkeskolen er blevet væsentlig mere kompliceret end for bare få år siden. Læreren har fået mindre tid til det enkelte barn, mens det enkelte barns behov for tid er steget. Om besparelser på skoleområdet er begrundet i et faldende elevtal eller i en procentvis besparelse er fuldstændig lige meget for lærerne ude på skolerne. Resultatet er det samme for dem. De skal undervise mere, have flere børn i klasserne, have flere børn der kræver støtte, samtidig med at kravene til det faglige niveau er steget. Det er uden tvivl afgørende for vores børns skolegang, at der tilføres flere ressourcer til området. Der mangler timer til vikardækning, to-lærertimer, holddeling, supplerende undervisning, Pædagogisk Læringscenter m.m. på skolerne, så eleverne i Brønderslev Kommune får samme betingelser for at klare sig godt i livet, som børn andre steder i landet. Tak for jeres opmærksomhed. Vi stiller os gerne til rådighed for uddybende kommentarer og eventuelle spørgsmål.

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Indledning: Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation til lokale politikere, skolebestyrelser, lærere og andre interesserede i forbindelse

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2018

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2018 Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2018 Indledning Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation i forbindelse med behandlingen af Silkeborg Kommunes budget 2018. Dette er Silkeborg

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation. Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev.

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation. Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev. Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Indledning: Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation til lokale politikere, skolebestyrelser, lærere og andre interesserede i forbindelse

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2015/2016

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2015/2016 Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2015/2016 Dette notat giver overblik over skolernes planlagte undervisningstimetal på specialområdet. Derudover beskriver notatet,

Læs mere

Hjørring Kommune. Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Kend din kommune

Hjørring Kommune. Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Kend din kommune Hjørring Kommune Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-02-2019 Side 1. 00.30.00-Ø00-1-19 Kend din kommune I dette notat gennemgås KL nøgletal fra publikationen Kend din kommune - brug nøgletal

Læs mere

Introduktion til skoleområdet

Introduktion til skoleområdet BFU 5.2.18 Introduktion til skoleområdet Skolestruktur Styrelsesvedtægt (bilag 1) Tildelingsmodel (bilag 2) Skolepolitiske mål 2014-2018 (bilag 3) Praksisfortællinger (bilag 4) Skoletjenesten (bilag 5)

Læs mere

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning ANALYSENOTAT 30. april 2014 Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning Danmarks Lærerforening har i april gennemført en undersøgelse, der skulle afdække

Læs mere

Status for Økonomiaftalemål i Sundhedsaftale

Status for Økonomiaftalemål i Sundhedsaftale Status for Økonomiaftalemål i Sundhedsaftale I Sundhedsaftalen 2015-18 er der fastlagt fire mål, der har afsæt i Økonomiaftalerne for 2014 og 2015. De fire mål i Økonomiaftalerne er: Færre uhensigtsmæssige

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2015/2016

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2015/2016 Klokketimer pr. uge Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2015/2016 Dette notat giver overblik over skolernes planlagte undervisningstimetal. Derudover beskriver

Læs mere

Sådan planlægger folkeskolerne undervisningstimer i skoleåret 2017/2018

Sådan planlægger folkeskolerne undervisningstimer i skoleåret 2017/2018 Sådan planlægger folkeskolerne undervisningstimer i skoleåret 2017/2018 Folkeskoleloven indeholder regler for, hvor mange timer eleverne samlet set skal gå i skole og regler for, hvor meget undervisning

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Vederlagsfri fysioterapi Vederlagsfri fysioterapi bevilges af privatpraktiserende læger på baggrund af en diagnoseliste og vurdering af den enkeltes behov. Lægen kan bevilge almindelig vederlagsfri fysioterapi

Læs mere

Inklusionsundersøgelse 2018

Inklusionsundersøgelse 2018 Inklusionsundersøgelse 2018 1 Inklusionsundersøgelsen 2018 Inklusion er en stor udfordring for folkeskolen i Randers Kommune. Kommunens skoler og elever er i en situation, hvor man fra politisk hold ønsker

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført maj 2017 Indhold: Kommunerne har halveret støtten til aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Maj 2018 Flere elever går i store klasser I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT April 2017 Flere elever går i store klasser I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel

Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel Forslag til justering af struktur og ændring af ressourcetildelingsmodel 19/8649 Beslutningstema Skoleafdelingen har analyseret struktur og ressourcetildeling på specialundervisningsområdet og har på den

Læs mere

Skolen betaler for pladser til ekskluderede elever.

Skolen betaler for pladser til ekskluderede elever. NOTAT 28. januar 2013 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2012/0062501-7 Skoleafdelingen Supplerende notat om økonomimodel, der understøtter øget inklusion Undervisningsudvalget drøftede på mødet den 21. januar 2013

Læs mere

Inklusionsundersøgelsen 2016

Inklusionsundersøgelsen 2016 Inklusionsundersøgelsen 2016 Inklusionsundersøgelsen 2016 Side 1 af 14 Pressemeddelelse Inklusion er stadig en stor udfordring for folkeskolen i Randers. Flere og flere lærere oplever, at der er elever,

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling

Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling Vederlagsfri fysioterapi Region Nordjylland Ydelses- og udgiftsudvikling 2012-2016 MAJ 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Vederlagsfri fysioterapi (speciale 62) regionalt

Læs mere

POLITISKE FOKUSOMRÅDER PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET. Møde med KKR Nordjylland den 16. november 2018

POLITISKE FOKUSOMRÅDER PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET. Møde med KKR Nordjylland den 16. november 2018 POLITISKE FOKUSOMRÅDER PÅ BESKÆFTIGELSESOMRÅDET Møde med Nordjylland den 16. november 2018 POLITISKE FOKUSOMRÅDER Det indstilles at fortsat har fokus på : Tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, herunder

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation Indledning: Silkeborg Lærerforening udsender igen i år en Budgetinformation i forbindelse med behandlingen af Silkeborg Kommunes budget 2017. Kredsens Budgetinformation

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2016/2017

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalklasser, 2016/2017 Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i folkeskolens normalr, 2016/2017 Dette notat giver overblik over folkeskolernes planlagte undervisningstimetal. Notatet beskriver, hvor mange skoler der

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Page 1 of 2 03-05-2016 Side 7 From: Sandra Christiansen / Region Nordjylland Sent: 03-05-2016 11:18:29 To: Sandra Christiansen / Region Nordjylland Subject: Ans gning - Flytning af

Læs mere

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2019

Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2019 Silkeborg Lærerforenings Budgetinformation 2019 Indhold Indledning... 1 Helt overordnet mener Silkeborg Lærerforening... 2 Silkeborg Kommunes udgifter til folkeskolen pr. elev.... 3 Indtægts/skattegrundlag...

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN DEN KORTE VERSION

KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN DEN KORTE VERSION KVALITETSRAPPORT FOR GULDBORGSUND KOMMUNES SKOLEVÆSEN 2012 DEN KORTE VERSION Forord Den årlige kvalitetsrapport skal ifølge Bekendtgørelsen styrke kommunalbestyrelsens mulighed for at varetage sit ansvar

Læs mere

Resultaterne er opdelt i ni landsdele. En liste over hvilke kommuner, der indgår i de respektive landsdele, kan findes bagerst i dette notat.

Resultaterne er opdelt i ni landsdele. En liste over hvilke kommuner, der indgår i de respektive landsdele, kan findes bagerst i dette notat. AN AL YS E N O T AT 26. november 2012 Geografiske forskelle i resultater fra undersøgelsen af de vedtagne budgetter for 2013 på skoleområdet Danmarks Lærerforening har gennem foreningens lokale lærerkredse

Læs mere

Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale

Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale DI Juli 2015 Konkurrenceudsættelse og effektiviseringspotentiale i kommunerne, 2014 1. Resultater kort - Kommunernes konkurrenceudsættelse (målt ved IKU) har rykket sig med 0,4 pct.point i 2014 svarende

Læs mere

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 112 Forslag til ny tildelingsmodel på skoleområdet Sagsnr: 17.01.10-A00-1-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til nye ressourcetildelingsmodel på skoleområdet på baggrund af vedtaget

Læs mere

Til politikerne i BUU

Til politikerne i BUU Fra: Til: Cc: Emne: Københavns Lærerforening Borgmesteren for BUF; Tommy Petersen (Borgerrepræsentationen); Sofie Seidenfaden (Borgerrepræsentationen); Niko Grünfeld; Laura Rosenvinge (Borgerrepræsentationen);

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

Det specialiserede anbringelsesområde. Udgiftsudvikling for Rebild Kommune

Det specialiserede anbringelsesområde. Udgiftsudvikling for Rebild Kommune Det specialiserede anbringelsesområde for voksne Udgiftsudvikling for Rebild Kommune 28-2 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Datagrundlag... 5 4. Analyserede tilbud... 5 5. Hovedtal,

Læs mere

Analyse af stigning i Rebild Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet

Analyse af stigning i Rebild Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet Analyse af stigning i Rebild Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet September 2018 I den aktuelle økonomiopfølgning ultimo august, som også bliver forelagt for Sundhedsudvalget

Læs mere

SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING 2014

SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING 2014 SKOLEBESTYRELSENS ÅRSBERETNING 2014 Kære forældre til elever på Høje Kolstrup Skole! Skolebestyrelsen afgiver hvert forår en årsberetning om året der gik i skolebestyrelsen, hvor forældrene informeres

Læs mere

Anvendelse af mentorordningen i de nordjyske kommuner

Anvendelse af mentorordningen i de nordjyske kommuner Anvendelse af mentorordningen i de nordjyske kommuner Arbejdspapir nr. 2, marts 2007: Beskæftigelsesregion Nordjylland Vestre Havnepromenade 9, 9000 Aalborg Telefon: 7222 3600 Hjemmeside: www.brnordjylland.dk

Læs mere

ANALYSER AF CENTRALE DATA PÅ GENOPTRÆNINGSOMRÅDET

ANALYSER AF CENTRALE DATA PÅ GENOPTRÆNINGSOMRÅDET ANALYSER AF CENTRALE DATA PÅ GENOPTRÆNINGSOMRÅDET Seneste års udvikling fortsat i 213 Det er nu tredje gang, at KL publicerer en oversigt, som beskriver udviklingen af genoptræningsområdet efter sundhedsloven

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Herningsholmskolen

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Herningsholmskolen KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013 Herningsholmskolen 1 Indholdsfortegnelse 1 {%computation text(668235/3/163809833)%} 3 2 RAMMEBETINGELSER

Læs mere

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE

SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE SPECIALUNDERVISNING OG SPECIALPÆDAGOGISK BISTAND I FREDENSBORG KOMMUNE Politiske målsætninger for skolernes specialundervisning og specialpædagogisk bistand i det almindelige undervisningsmiljø Forord

Læs mere

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 15 Offentligt ANALYSENOTAT Oktober 2015 Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Resumé af resultater - Den gennemsnitlige klassekvotient i

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

1. juni. Udgiftsanalysen ser på udgiftsudviklingen for de nordjyske borgere, der både fik en rammeaftaleindsats i januar 2016 og i januar 2017.

1. juni. Udgiftsanalysen ser på udgiftsudviklingen for de nordjyske borgere, der både fik en rammeaftaleindsats i januar 2016 og i januar 2017. UDGIFTS- ANALYSE 1. juni 2017 RESUME: Udgiftsanalysen ser på udgiftsudviklingen for de 1.516 nordjyske borgere, der både fik en rammeaftaleindsats i 2016 og i 2017. Analysen sammenligner udviklingen for

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Kvalitet i specialundervisningen

Kvalitet i specialundervisningen Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening Kvalitet i specialundervisningen Denne artikel handler om, hvordan man i den danske folkeskole definerer og afgrænser specialpædagogik/specialundervisning.

Læs mere

Opfølgning kontanthjælpsanalyse: år

Opfølgning kontanthjælpsanalyse: år Opfølgning kontanthjælpsanalyse: 18 29 år Denne analyse dækker unge tilknyttet til Ungeindsats og er en opfølgning på de to forrige, hvor perioden januar 212 januar 213 indgår. Sammenfatning Udviklingen

Læs mere

VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI REGION NORDJYLLAND. Ydelses- og udgiftsudvikling

VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI REGION NORDJYLLAND. Ydelses- og udgiftsudvikling VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI REGION NORDJYLLAND Ydelses- og udgiftsudvikling 2014-2018 JUNI 2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Vederlagsfri fysioterapi (speciale 62) regionalt

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Engbjergskolen

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Engbjergskolen KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013 Engbjergskolen 1 Indholdsfortegnelse 1 ENGBJERGSKOLEN 3 2 RAMMEBETINGELSER 4 2.1 Skolevæsnets

Læs mere

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn

Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Økonomisekretari atet Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2010/01430 Dato: 10-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Mulighedskatalog - Udvalget for Familie og Børn Thomas Christian Rafn Leder af Økonomi

Læs mere

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat.

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat. AN AL YS E NO T AT 15. maj 2012 Evaluering af inklusionsprojektet Knæk Kurven i Herning Danmarks Lærerforening har i samarbejde med Herningegnens Lærerforening gennemført en evaluering af inklusionsprojektet

Læs mere

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Timring Læringscenter

KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013. Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013. Timring Læringscenter KVALITETSRAPPORT SKOLEOMRÅDET 2012/2013 Herning Kommune, Center for Børn og Læring KVALITETSRAPPORT 2012/2013 Timring Læringscenter 1 Indholdsfortegnelse 1 TIMRING LÆRINGSCENTER 3 2 RAMMEBETINGELSER 4

Læs mere

Folkeskolelæreres undervisningsandel skoleåret 2010/11

Folkeskolelæreres undervisningsandel skoleåret 2010/11 Folkeskolelæreres undervisningsandel skoleåret 2010/11 Kommuner med arbejdstidsaftale 2008 I alt har 74 kommuner og 1.131 folkeskoler en arbejdstidsaftale fra 2008 (2008-aftalen). Den gennemsnitlige andel

Læs mere

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016

Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Høringssvar vedr. afdækningskatalog for budget 2016 Skolebestyrelsen og MED-udvalget ved Hjallerup Skole Inden Skolebestyrelsen og MED-udvalget afgiver høringssvar til de enkelte forslag, vil vi gerne

Læs mere

Andel elever i segregerede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2012/13

Andel elever i segregerede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2012/13 Andel elever i segregerede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2012/13 Segregeringsgraden for hele landet er 5,2 procent i skoleåret 2012/13. Segregeringsgraden varierer betydeligt mellem kommunerne.

Læs mere

Turismen i Nordjylland Udvikling i kommunale og regionale overnatninger. Nordjysk turisme i tal. Overnatninger

Turismen i Nordjylland Udvikling i kommunale og regionale overnatninger. Nordjysk turisme i tal. Overnatninger Turismen i 2008 2016 - Udvikling i kommunale og regionale overnatninger Nordjysk turisme i tal Overnatninger 2008 2016 Visit Udarbejdet af: Visit April 2017 Adresse: Visit Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg

Læs mere

Nedenstående udgør Dagtilbud & Skoles opsummering af Vejen Kommunes nøgletal på skoleområdet 2016.

Nedenstående udgør Dagtilbud & Skoles opsummering af Vejen Kommunes nøgletal på skoleområdet 2016. Nedenstående udgør Dagtilbud & Skoles opsummering af Vejen Kommunes nøgletal på skoleområdet 2016. Karaktergennemsnit i grundskolen (bundne prøver) 2015/16 Det samlede karaktergennemsnit for de bundne

Læs mere

Baggrunden for spørgeskemaet er, at KL ønsker at styrke sin viden omkring. kommunernes udmøntningen af ressourcer i budget 2017 og kommunernes

Baggrunden for spørgeskemaet er, at KL ønsker at styrke sin viden omkring. kommunernes udmøntningen af ressourcer i budget 2017 og kommunernes Spørgeskema vedr. budget 2017 på skoleområdet Baggrunden for spørgeskemaet er, at KL ønsker at styrke sin viden omkring kommunernes udmøntningen af ressourcer i budget 2017 og kommunernes inklusionsindsats,

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2016/2017

Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, 2016/2017 Planlagte undervisningstimer og minimumstimetal i specialundervisning, Dette notat giver overblik over skolernes planlagte undervisningstimetal på specialområdet. Opgørelsen viser, at undervisningens samlede

Læs mere

Sådan planlægges undervisningstimer for specialundervisning

Sådan planlægges undervisningstimer for specialundervisning Sådan planlægges undervisningstimer for specialundervisning i skoleåret 2017/2018 Folkeskoleloven fastsætter, hvor lang tid eleverne skal være i skole i løbet af et skoleår, og hvor mange timer eleverne

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af kompetenceudvikling 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaet og tilkendegiver i hvilket omfang handlemuligheder

Læs mere

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte

Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Notat om aftenskolernes økonomiske situation - Kommunal støtte Dansk Folkeoplysnings Samråds sekretariat Senest ajourført august 2018 Indhold: Kommunerne har halveret støtten til aftenskolerne Kommunerne

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 17.08.2017 Faktanotat om skolernes økonomi, september 2017. Notatet indeholder en status på skolernes

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Aulum-Hodsager skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Aulum-Hodsager skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Aulum-Hodsager skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...5 Resultat

Læs mere

NOTAT. Afdeling for Dagtilbud og Skoler. Demografiregulering på skoleområdet

NOTAT. Afdeling for Dagtilbud og Skoler. Demografiregulering på skoleområdet NOTAT 6. maj 2019 Demografiregulering på skoleområdet Afdeling for Dagtilbud og Skoler Dette notat indeholder en beskrivelse af, 1. Udmøntningsudfordringer på skoleområdet ved den nuværende demografireguleringsmodel.

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i folkeskolens normalklasser, 2014/2015

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i folkeskolens normalklasser, 2014/2015 Notat: Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i folkeskolens normalklasser, 2014/2015 Dette notat giver overblik over lands- og kommunetal for skolernes planlagte timer på 1.-9. klassetrin

Læs mere

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden 2013-2016 Dato 6-10-2017 1. Indledning I dette notat vises i oversigtsform udviklingen i kommunerne i perioden

Læs mere

STYRING PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE

STYRING PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE STYRING PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE Morten Mandøe, cheføkonom, KL Agenda 1. Økonomisk udvikling på socialområdet på landsplan og i Nordjylland 2. Centrale konklusioner i KL s partnerskabsprojekt

Læs mere

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018

CEPOS Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 Notat: Kommunernes potentiale for udgiftsreduktioner ifølge budgetterne for 2018 05-07-2018 Af Henrik Christoffersen (33456035) Bemærk: Den oprindelige CEPOS analyse, der blev offentliggjort 11. juni 2018,

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet AN AL YS E N O T AT 02. november 2011 Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet i 2012 rne sparer fortsat på folkeskolen i 2012 Danmarks Lærerforening har i perioden 29. september

Læs mere

Inklusion hvad skal vi, og hvad virker?

Inklusion hvad skal vi, og hvad virker? Inklusion hvad skal vi, og hvad virker? Denne klumme er en let bearbejdet version af artiklen Inklusion i grundskolen hvad er der evidens for? skrevet Katja Neubert i tidsskriftet LOGOS nr. 69, september

Læs mere

Skolebestyrelsens udtalelse om Kvalitetsrapport 2015/2016, der tilgår Børne- og Skoleudvalget

Skolebestyrelsens udtalelse om Kvalitetsrapport 2015/2016, der tilgår Børne- og Skoleudvalget Vallerødskolen 30. januar 2017 1) ns resultater bestyrelsen ser med glæde, at der er gode resultater i både Hørsholm kommune og på Vallerødskolen. Bestyrelsen glædes særligt over, at Vallerødskolen har

Læs mere

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund

Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Kriseplan for folkeskolen i Albertslund Baggrund Folkeskolen i Albertslund har det ikke godt. Trivselsmålingerne viser, at mange af vores børn trives rigtig dårligt i vores skoler - resultaterne er ringere

Læs mere

Der er i beregningerne ikke taget højde for afvikling af oparbejdet gæld.

Der er i beregningerne ikke taget højde for afvikling af oparbejdet gæld. Økonomi Elevtal Afgangsprøver NOTAT Baggrund Byrådet tiltrådte 8. februar 2011 - under punktet Struktur for dagtilbud og skoler - indstilling fra Børne- og Undervisningsudvalget om at: 1. at distriktsmodellen

Læs mere

REGIONAL UDVIKLING. Analyse af elevoptaget for de gymnasiale uddannelser

REGIONAL UDVIKLING. Analyse af elevoptaget for de gymnasiale uddannelser REGIONAL UDVIKLING Analyse af elevoptaget for de gymnasiale uddannelser i Nordjylland Indhold Indledning.............................................................................. 3 Kampen om de unge......................................................................

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole

SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD. Inklusions strategi. Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD Inklusions strategi Udkast nr. 2 Dagtilbud og Skole Indhold Indledning... 2 Status:... 3 Formål... 3 Solrød Kommune... 3 Hvorfor inklusion... 3 Inklusion... 3 Mål... 4

Læs mere

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen?

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen? Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter Procent 0A 2 3,8% 0B 4 7,7% 1A 3 5,8% 1B 5 9,6% 2A 1 1,9%

Læs mere

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen

Bilag Avedøre Skole, skolebestyrelsen Bilag 1 Høringssvar Bemærkninger Center for Skole og Uddannelses kommentarer 1. Bestyrelsen er opmærksom på, at de økonomiske konsekvenser for skolen vil blive en anelse mindre, hvis den senest foreslåede

Læs mere

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen

GRUNDSKOLEN. 9. august 2004. Af Søren Jakobsen 9. august 2004 Af Søren Jakobsen GRUNDSKOLEN Det gennemsnitlige tilskud pr. elev på grundskoleniveauet er faldet med 1,6 procent eller med 750 kr. fra 2001 til 2004 i gennemsnit (2004 prisniveau). Den

Læs mere

Folkeskolelærernes undervisningstid

Folkeskolelærernes undervisningstid Folkeskolelærernes undervisningstid, 2013/14 - Folkelærernes gennemsnitlige undervisningsandel er i skoleåret 2013/14 36,2 procent (brutto) og 41,9 procent netto for kommuner på 2005-arbejdstidsaftalen.

Læs mere

Velfærdens Danmarkskort - Skolen

Velfærdens Danmarkskort - Skolen 1 Velfærdens Danmarkskort - Skolen Velfærdens Danmarkskort kortlægger udviklingen på nogle af de mest centrale velfærdsområder i Danmark. Dette notat fokuserer på udviklingen i den danske folkeskole gennem

Læs mere

Elever i segregerede og inkluderede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2014/15

Elever i segregerede og inkluderede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2014/15 Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 (2. samling) BUU Alm.del Bilag 6 Offentligt Elever i segregerede og inkluderede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2014/15 Inklusionsgraden for hele landet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 ... 2... 2... 2... 3... 4... 5... 5... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 12... 12... 13... 13 1 2 3 4 5 6 Integrationsrådet anser foreningslivet for at være en vigtig aktør i integrationsprocessen,

Læs mere

Kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08

Kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08 Gjessø Skole Kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08 Dette er Gjessø Skoles kvalitetsrapport for skoleåret 2007/08. Her præsenteres skolens vurdering af en række data, der beskriver væsentlige forhold på

Læs mere

Nøgletal Placering Udvikling Tiltag Tema 1: Resultater Trivsel

Nøgletal Placering Udvikling Tiltag Tema 1: Resultater Trivsel Nøgletal for folkeskoleområdet 2016 Kommunernes Landsforening udarbejder udvalgte nøgletal for folkeskoleområdet. Første gang kommunerne fik tilsendt de centrale nøgletal var i december 2015. Nøgletallene

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Timring skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Timring skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Timring skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...5 Resultat bemærkninger...5

Læs mere

med

med Pressemeddelelse fra RAR Nordjylland Ledigheden falder i samtlige nordjyske kommuner, viser den seneste månedlige opgørelsee fra Danmarks Statistik. Samtidigtt stiger antallet af lønmodtagere med 1.079

Læs mere

Medlemsundersøgelse om specialundervisning, inklusion og fællesskab i den Københavnske folkeskole.

Medlemsundersøgelse om specialundervisning, inklusion og fællesskab i den Københavnske folkeskole. Medlemsundersøgelse om specialundervisning, inklusion og fællesskab i den Københavnske folkeskole. Resultater 1. Underviser du i folkeskolens normalklasser? Ja 1.038 93,2% Nej 76 6,8% I alt 1.115 100,0%

Læs mere

Udkast til kommissorium for analyse af skoleområdet

Udkast til kommissorium for analyse af skoleområdet Kommissorium Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Tlf. 49282971 Mob. 25312971 hhn11@helsingor.dk Dato 18.12.2015 Sagsbeh. Hanne Harloff Nøddekær Udkast til kommissorium

Læs mere

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm

Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm 2019-2022 24.1.2019 Notat af Skolechef Espen Fossar Andersen 1 Indhold Udviklingsplan for folkeskolerne på Bornholm... 1 2019-2022... 1 Indledning... 3 Målsætning...

Læs mere

Elevfravær 2017/18. Resume

Elevfravær 2017/18. Resume Elevfravær 2017/18 Elevernes fravær kan have sammenhæng med, hvordan man trives i skolen, og hvor godt man klarer sig fagligt. Fravær kan også have indflydelse på, hvordan hele klassen fungerer både fagligt

Læs mere

4. juni Resultaterne bygger på svar fra knap 900 skoler.

4. juni Resultaterne bygger på svar fra knap 900 skoler. AN AL YS E NO T AT 4. juni 2012 Udviklingen i folkeskolens serviceniveau Danmarks Lærerforening har i maj 2012 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt foreningens tillidsrepræsentanter om udviklingen

Læs mere

Hovedpunkter fra temaanalysen

Hovedpunkter fra temaanalysen Hovedpunkter fra temaanalysen Faaborg-Midtfyn Kommune er den landkommune, der har det næsthøjeste udgiftsniveau til folkeskolen pr. elev. Udgiftsniveauet pr. elev er 12,4 pct. højere end gennemsnittet

Læs mere

Høringssvar fra Varde Lærerkreds vedrørende ny skole- og dagtilbudsstruktur i Varde Kommune

Høringssvar fra Varde Lærerkreds vedrørende ny skole- og dagtilbudsstruktur i Varde Kommune I Varde Lærerkreds er vi enige i politikernes analyse! Vi har læst det i høringssvarene, vi har læst det i indlæg i avisen, og vi har hørt det til borgermøder rundt i kommunen. Borgerne mener, det er vigtigt,

Læs mere

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel )

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ) Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ). Beskrivelse af modellen, baggrund samt historik. 2. Oversigt over budgetreduktioner, der omfatter

Læs mere

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015

Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015 Elever i børnehaveklasse, skoleåret 2014/2015 Elevtallene for børnehaveklasse i grundskolen for skoleåret 2014/15 viser, at: I skoleåret 2014/2015 startede knap 67.600 elever i børnehaveklasse i grundskolen.

Læs mere

Kvalitetsrapport - indholdsfortegnelse

Kvalitetsrapport - indholdsfortegnelse 1 Kvalitetsrapport - indholdsfortegnelse $ % & (( 2 1. Indledning ( $ % & ( * % * * $ % $ (, - * % $. ( * * / * ( 0 $ 1 3 1. Indledning - 2 - % ( ( ( % 33 ( 4 4 4 ( % & ( ( ( $, 1 %, 5 $$ %- /%4 $$&- 4

Læs mere

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011 Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning Maj 11 Ved aftalen om kommunernes økonomi for 2011 blev der opnået enighed mellem regeringen og KL

Læs mere

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019

Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019 Folkeskolens økonomi i Dragør Kommune 2019 Forelagt Skoleudvalget den 12. september 2019 Den 20. august 2019 Afdelingen for Børn, Skole og Kultur, Dragør Kommune 1 Sammenfatning Dette notat indeholder

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor en række nye udfordringer fra august 2014. Det er derfor besluttet

Læs mere