F A L D S I K R I N G T I L F L A D E T A G E. developed by

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "F A L D S I K R I N G T I L F L A D E T A G E. developed by"

Transkript

1 F A L D S I K R I N G T I L F L A D E T A G E developed by

2 Faldsikring til flade tage Risikoen for fald er stor, når der arbejdes på flade tage. De skal dog jævnligt betrædes i forbindelse med eftersyn og vedligeholdelse. FastProtect, der er specialist i faldsikringssystemer, mener, at det er nødvendigt at kunne arbejde sikkert og bekvemt under reparation og vedligeholdelse af taget. Det patenterede BiboBlock faldsikringssystem fra FastProtect betyder, at det på alle tage er muligt at indrette en arbejdsplads, der er både sikker og komfortabel. Uden at bryde igennem tagbeklædningen. Risiko Hvis man ikke har et godt sikringssystem, er der stor risiko for at falde under arbejde på flade tage. Den zone, der ligger mindre end 4 meter fra tagkanten betragtes i reglen som usikker. Men flade tage skal alligevel jævnligt betrædes. I forbindelse med eftersyn og vedligeholdelse af taget eller af installationer som skorstene, paraboler, solpaneler og facaderensningsinstallationer. Ansvar De udførende håndværkeres arbejdsgivere har pligt til at anbringe sikkerhedsanordninger. Ejerne af bygningerne er som ordregivere medansvarlige for faldrisikoen under vedligeholdelse på taget. Flere og flere ordregivere er sig dette ansvar bevidst og får selv sat permanente sikkerhedsanordninger op. Dermed spares de tilbagevendende udgifter til midlertidig faldsikring. Sikkerhed og komfort under arbejdet FastProtect mener, at det er nødvendigt at kunne arbejde sikkert og bekvemt på flade tage. Men de håndværkere fra forskellige fag, der foretager vedligeholdelsen og betræder taget, stiller hver deres krav til sikkerhed og indretningen af arbejdspladsen. Alle har fordel af et faldsikringssystem, der er hurtigt og nemt at bruge. Ingen gennembrydning af tagbeklædningen BiboBlock faldsikringssystemet kan sættes op hurtigt og nemt. En stor fordel er, at tagbeklædningen og underkonstruktionen ikke skal gennembrydes. Hver gang tagkonstruktionen gennembrydes, øges risikoen for lækage og ekstra vedligeholdelse. Mindre vedligeholdelse på taget betyder, når alt kommer til alt, mindre risiko og er altså mere sikkert.

3 BiboBlock faldsikringssystemet BiboBlock faldsikringssystemet er et permanent faldsikringssystem til arbejde på flade tage. Systemets basis er BiboBlock en, en betonsten der vejer 192 kilo og måler 900x900x110 mm, og som der er sat en tolv millimeter tyk rustfri stålring i. Stenen er forsynet med fire gummi stenbærere der kan være forsynet med bituminøse klæbesegl, som stenen lægges på taget med. Tagbeklædningen bliver således ikke gennembrudt. Ved hjælp af den multifunktionelle BiboBlock kan der anbringes forskellige faldsikringsvarianter på taget. FastProtect leverer systemet komplet med personbeskyttelsesmidler som fangliner og seler. Fordelene Sikkert De mest moderne krav til sikkerheden er opfyldt under udviklingen af BiboBlock faldsikringssystemet. Hele systemet opfylder de gældende bestemmelser om arbejdsmiljø samt standard EN 795, der finder anvendelse på dette område. Udgiftsbesparende Tagarbejde er ofte kostbart. For hvert job skal der træffes nye sikkerhedsforanstaltninger i form af midlertidige hegn eller stilladser. En engangsinvestering i BiboBlock faldsikringssystem er på sigt en udgiftsbesparelse. Bredt anvendeligt BiboBlock faldsikringssystemet kan anbringes på næsten alle tagbeklædningssystemer. Tagbeklædningen bliver ikke brudt igennem Det er ikke nødvendigt at bryde igennem tagbeklædningen for at anbringe BiboBlock faldsikringssystemet. Således er der ingen øget risiko for lækage, ingen ekstra vedligeholdelse og dermed ingen unødvendig betræden af taget. Hurtigt og nemt BiboBlock faldsikringssystemet er hurtigt og nemt at sætte op på taget, uden støjgener. Bæredygtigt BiboBlock faldsikringssystemet holder mindst lige så længe som den bygning, det anbringes på. Efter en renovering kan BiboBlock faldsikringssystemet genbruges.

4 BiboBlock faldsikringssystemer Behovet for sikring på et fladt tag afhænger af, hvor meget taget betrædes. FastProtect har udviklet forskellige BiboBlock faldsikringssystemer for at kunne klare alle situationer. BiboBlock Anchor System BiboBlock Lifeline System Med BiboBlock Anchor Systemet kobler brugeren (højst 1) sig fast til en BiboBlock ved hjælp af en sele og en fangline. Når brugeren skal udføre arbejde et andet sted på taget, vender han/hun tilbage til BiboBlocken. Der kobler han sig fri, går til den næste BiboBlock og sikrer sig igen. BiboBlock Anchor Systemet er især egnet til situationer, hvor taget kun betrædes lidt eller op til med jævne mellemrum. Med BiboBlock Lifeline Systemet spændes der en midlertidig, mobil livline ud mellem to BiboBlocke. Brugeren (højst 2) fæstner sin personlige fangline til denne livline. Ved at vælge BiboBlock Lifeline System får brugeren mere bevægelsesfrihed end med BiboBlock Anchor Systeem. Han skal ikke hele tiden koble sig fra for at kunne arbejde sikkert på en anden del af taget. Livlinen bliver hele tiden spændt igen. Med dette system kan BiboBlock ene anbringes op til tyve meter fra hinanden. Dette afhænger af tagets højde/højdeforskel. BiboBlock Lifeline Systemet er derfor et system med mange fordele og især egnet til situationer, hvor taget kun betrædes lidt eller op til med jævne mellemrum.

5 BiboBlock Cable System BiboBlock Fence System Med BiboBlock Cable Systemet kobler brugeren (højst 2) sin sele og en fangline fast til et permanent vandret stålkabelsystem. Dermed bliver han/hun i stand til at komme overalt på taget uden at skulle koble sig fra undervejs. Med dette system anbringes der på hver BiboBlock en galvaniseret ståladapter, hvor der monteres et rustfrit stålkabel. Over dette kabel løber en shuttle (lineklemme), der glider let hen over mellemstøtterne. Den personlige fangline fastgøres til shuttlen, hvorved man opnår optimal bevægelsesfrihed. I dette system ligger BiboBlock ene maks. tolv meter fra hinanden. BiboBlock Cable Systemet er særdeles velegnet til flade tage, der skal betrædes mange gange til vedligeholdelse. BiboBlock Fence systemet er en afmærkning, der står på taget. Brugeren behøver ikke at koble sig fast. Han har den maksimale bevægelsesfrihed, når han bliver inden for hegnet. Til arbejde uden for afmærkningen, kan man stadig hægte sig fast individuelt med sele og en fangline. Med BiboBlock Fence Systemet anbringes der i hver BiboBlock en rækværksstander af galvaniseret stål. Standerne er forbundet med hinanden med rækværk. Således fungerer BiboBlock Fence som en fast adskillelse. Dermed er det særdeles velegnet til flade tage, der skal betrædes mange gange til vedligeholdelse.

6 Installationen For at BiboBlock faldsikringssystemet kan anbringes, skal taget opfylde en række krav til konstruktion, tagbeklædning og isolering. FastProtect undersøger gerne, om et tag kommer i betragtning til brug af BiboBlock faldsikringssystemet. I reglen har tage med et ballastlag tilstrækkelig bærekraft. På flade tage er alle relevante typer tagbeklædning i princippet egnede. Anbringe forankret eller uforankret BiboBlocks kan anbringes forankret eller uforankret, uden at tagbeklædningen gennembrydes. Valget hænger sammen med, hvilken faldsikringsvariant der vælges. Med BiboBlock Lifeline og Cable system forankres BiboBlock ene altid. BiboBlock Anchor systemet og BiboBlock Fence systemet kan både anbringes forankret og uforankret. Uforankrede BiboBlocks vil efter nogen tid på grund af UV-stråler og varme også hæfte sig fast til tagoverfladen. De skal altid placeres mindst 2,5 meter fra tagkanten og må ikke bruges som anker i frost. Anbringe på forskellige slags tagbeklædning Bitumen: Gummi-stenstøtterne under BiboBlockene er forsynet med bituminøse klæbesegl. Til uforankret anbringelse lægges stenene direkte på en rengjort bund. Til forankret anbringelse skal stenene og bunden først varmes op med en lille brænder eller en føn. Se foto PVC og EPDM: Gumme-stenstøtterne er imprægneret med en primer. BiboBlock en klæbes fast på den rengjorte flade med Bibo- Fix. I forbindelse med PVC-tagbeklædning bør Biboblock ene altid anbringes forankret. Se foto Risikoopgørelse & -evaluering Hver arbejdsgiver er ifølge loven forpligtet til at undersøge, hvilke risici hans/hendes arbejdstagere løber under deres arbejde. Derefter skal han træffe konkrete foranstaltninger for at eliminere disse risici. FastProtect kan lade opstille en Risikoopgørelse & evaluering (RI&E) for alt arbejde, der forekommer på flade tage. En RI&E giver en basis for at anvende BiboBlock faldsikringssystem bedst muligt.

7 Bitumen Fjernelse af folien Opvarmning af bitumen-klæbeseglene Opvarmning af bunden PVC og EPDM Rengøring af bunden Æltning / blanding af Bibo-Fix Påføring af Bibo-Fix

8 Mål, sten Materiale Tykkelse, sten Farve Profilering Vægt Mål, ring 900 mm x 900 mm B45 beton 110 mm Gul Rudemotiv Ca. 192 kg Materiale RFS 316 Mål, stenstøtte Materiale Skylleplads under stenen Diameter 800 mm x 12 mm Diameter 270 mm x 35 mm (20 mm effektivt) Vulkaniseret gummigranulat med (eller uden) modificeret bitumenklæbesegl Mindst 15 mm Tværsnit Specifikationerne, konstruktionerne og detailtegningerne er udført efter den nyeste teknik og samlet med den størst mulige omhu. FastProtect påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl eller ufuldkommenheder og følgerne heraf. Af hensyn til fornyelser og forbedringer forbeholder vi os retten til at foretage ændringer af produkterne og systemerne. Centaurusweg TA Tilburg, The Netherlands P.O. Box AB Tilburg, The Netherlands T + 31 (0) F + 31 (0) FastProtect is a trade name of Zoontjens Beton B.V. Produktlinjer i FastProtect u i t g a v e : o n t w e r p : w w w. k r o o n e n p a r t n e r s. n l

Rækværk, ankerpunkter og stålkabler

Rækværk, ankerpunkter og stålkabler Rækværk, ankerpunkter og stålkabler Arbejd sikkert i højder med XSPlatforms At arbejde i højder er risikabelt, men man vænner sig til det. I relativt små højder føler folk sig rimeligt trygge og undervurderer

Læs mere

Metodehæfte USAR Gennembrydning

Metodehæfte USAR Gennembrydning Gennembrydning Version 2.0 Gældende til 01-02-2014 Metodehæfte USAR Gennembrydning Forfatter: Mads Blaabjerg Nielsen, Henrik Jørgensen og Alexander Sylvestersen-Platz Copyright: Beredskabsstyrelsen Forsidefoto:

Læs mere

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen.

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen. Hellerup 28.02.2008 DUAB-retningslinie nr. 6 til afdelingsbestyrelserne: Hvem kan lave hvilke aftaler for afdelingen? - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører (aftaler med 3. part) Kære

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

6/2014. Branchevejledning om OPSTILLING OG NED- TAGNING AF STILLADSER

6/2014. Branchevejledning om OPSTILLING OG NED- TAGNING AF STILLADSER 6/2014 Branchevejledning om OPSTILLING OG NED- TAGNING AF STILLADSER Indhold InDhold Indledning... 5 Ansvar og pligter for arbejdsmiljøet... 6 Projektering og planlægning... 7 Bygherren.... 7 Projekterende...

Læs mere

Sikker og enkel installation

Sikker og enkel installation DK 83-07 MS nr. 999703 2007 Sikker og enkel installation Ifö Sign installationssystem og Ifö S indbygningscisterne www.maxsibbern.dk En effektiv løsning med mange fordele. Ifö Sign installationssystem

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9?

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9? Tip til 1. runde af Talteori Talteori handler om de hele tal, og særligt om hvornår et helt tal er deleligt med et andet. Derfor spiller primtallene en helt central rolle i talteori, hvilket vi skal se

Læs mere

B-jobs. En vej til mindre arbejdsløshed og mindre krise?

B-jobs. En vej til mindre arbejdsløshed og mindre krise? Version 17-07-2012 B-jobs. En vej til mindre arbejdsløshed og mindre krise? Mange siger, at der ingen nemme løsninger er på arbejdsløshedsproblemet, og at der intet alternativ er til at spilde værdien

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk.

Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Rafter og tovværk Dette er et elektronisk eksemplar af Rafter og tovværk. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Dansk 2011 YOU-Q. Alle rettigheder forbeholdt.

Dansk 2011 YOU-Q. Alle rettigheder forbeholdt. BRUGSANVISNING SAMM Dansk 2011 YOU-Q Alle rettigheder forbeholdt. Informationen, som er givet heri, må ikke mangfoldiggøres og/eller udgives på nogen måde, på tryk, i fotokopi, på mikrofilm eller på nogen

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det

Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det ARTIKEL De svageste led Hvorfor E-business løsninger ofte ikke lever op til forventningerne og hvordan man kan undgå det Dato: 24 aug 2000 Ver.: Draft Rev.: 11 Forfatter: Anders Munck I den seneste tids

Læs mere

ROd alarm / R D O MK A E T I

ROd alarm / R D O MK A E T I ROd / alarm T D A O M K E R I Indhold Bevægelsesøvelse. Rammefortællingen er, at elevernes rettigheder er blevet stjålet og skilt ad, derfor skal de løbe rundt til forskellige poster og finde dem igen,

Læs mere

Arbejde på elektriske installationer 1

Arbejde på elektriske installationer 1 Arbejde på elektriske installationer Af Steffen Nielsen, Sikkerhedsstyrelsen Marts 2010 I 2008 registrerede Sikkerhedsstyrelsen 41 elulykker, hvor elfagfolk kom til skade i forbindelse med deres arbejde.

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Sikre Beregninger Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Introduktion I denne note skal vi kigge på hvordan man kan regne på data med maksimal sikkerhed, dvs. uden at kigge på de tal

Læs mere

Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem

Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem Honeywell Building Solutions Strandvejen 70 2900 Hellerup www.honeywell.com Kære Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem Hvorfor? Fordi Serviceaftalen FLEX dokumenterer

Læs mere

Kompendium til sikkerhedskursus

Kompendium til sikkerhedskursus Kompendium til sikkerhedskursus Indhold 1 Indledning 1 2 Klatring med topsikring 4 2.1 Påtagning og tilspænding af klatresele................... 5 2.2 Syning af dobbelt ottetalsknude i selen...................

Læs mere

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16 børn i bilen 2009 indhold indhold Side 3 Myter og fakta Side 4 Det siger loven Side 5 Børn og airbags Side 6 0-13 måneder vægt indtil 13 kg. Side 8 9 måneder - 4 år vægt fra 9-18 kg. Side 9 Over fire år

Læs mere

Håndbog for bygningsmalere. Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen

Håndbog for bygningsmalere. Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen Håndbog for bygningsmalere Regler og retningslinjer på arbejdsmiljøområdet på byggepladsen Telefonliste Alarm 112 Politi 114 Arbejdstilsynet 70 12 12 88 ARBEJDSMILJØHUSET 44 85 02 20 Indholdet i denne

Læs mere

POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014

POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014 POLITISK OPLÆG BOLIGPOLITIK SEPTEMBER 2014 ANDELSBOLIG- OPLÆG 2014 BILLIGERE LÅN OG MERE GENNEM- SIGTIGHED Alle danskere skal have mulighed for at bo i en bolig, der er egnet til deres særlige situation.

Læs mere

Aalborg Badminton Ring. Spilleregler

Aalborg Badminton Ring. Spilleregler Aalborg Badminton Ring Spilleregler pr. 1.8.2006 Fastsat af The International Badminton Federation (IBF). Gældende fra 1.8.2006 Definitioner Spiller Kamp Single Double Serveparten Modtagerparten Duel Slag

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

CORPORATE VOLUNTEERING. Tryghedsopkald

CORPORATE VOLUNTEERING. Tryghedsopkald CORPORATE VOLUNTEERING Tryghedsopkald Vejledning til samarbejde mellem virksomheder og Røde Kors om tryghedsopkald foretaget af virksomhedsfrivillige. RødeKors.dk 1 INTRODUKTION OG FORMÅL Denne vejledning

Læs mere

Det koster ingenting at være venlig!

Det koster ingenting at være venlig! Kundeservice Ifølge den nationale encyklopædi betyder service: dels tiltag eller aktivitet som udføres i den hensigt at betjene kunder, dels kontrol og vedligeholdelse af fx maskiner. Som servicegartner

Læs mere

GODE TAGE DIN GENVEJ TIL GOD TAGRENOVERING

GODE TAGE DIN GENVEJ TIL GOD TAGRENOVERING GODE TAGE DIN GENVEJ TIL GOD TAGRENOVERING BvB BYGGETEKNIK TEMAHÆFTE MAJ 2005 1 GODE TAGE din genvej til god tagrenovering En vejledning for bygherrer, rådgivere og entreprenører. Udgiver: BvB (Byggeskadefonden

Læs mere

Bilag til notat om en SMV-venlig udbuds- og indkøbspolitik. 1. Udarbejd retningslinier for udbud og indkøb

Bilag til notat om en SMV-venlig udbuds- og indkøbspolitik. 1. Udarbejd retningslinier for udbud og indkøb Bilag til notat om en SMV-venlig udbuds- og indkøbspolitik 1. Udarbejd retningslinier for udbud og indkøb Kommunen bør udarbejde et sæt retningslinier for, hvordan den tilrettelægger sine udbud, således

Læs mere

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese?

Ny protese. En del- eller en helprotese? Hvad er en delprotese? Kan det ses, at man har fået protese? NR. XX Ny protese En delprotese kan være en god løsning, når du har mistet én eller flere tænder. Hvis ingen af dine tænder kan bevares, er det i stedet en helprotese, der skal til. Denne brochure fortæller

Læs mere