Alt elektronik heri er købt via og arduino udviklingssoftware er hentet fra

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alt elektronik heri er købt via http://dx.com, og arduino udviklingssoftware er hentet fra http://arduino.cc."

Transkript

1 Få-tiden-til-at-gå-[DIGITAL]-ur =============================== Copyright 2013, Richard Jørgensen. Alle ophavsretlige rettigheder frafaldet (Kopier og brug som du har lyst.) Forord: ===== Denne vejledning var oprindelig lavet som fødselsdagsgave til en 11-årig dreng for lokke ham til at lære lidt om elektronik og programmering. Det lykkedes! Alt elektronik heri er købt via og arduino udviklingssoftware er hentet fra I håbet om at andre også kan få noget ud af den frafalder jeg hermed alle de rettigheder jeg kan under dansk ophavsretslov. Hvis nogen f.eks kan tjene penge på at udgive dette eller dele deraf som udervisningsmateriale er det med min fulde billigelse og glæde. Jævnfør dansk ophavsretslov er der een paragraf jeg ikke kan frafalde, og som derfor stadig gælder: 3. Ophavsmanden har krav på at blive navngivet i overensstemmelse med, hvad god skik kræver, såvel på eksemplarer af værket som når dette gøres tilgængeligt for almenheden. Stk. 2. Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens litterære eller kunstneriske anseelse eller egenart. Stk. 3. Sin ret efter denne paragraf kan ophavsmanden ikke frafalde, medmindre det gælder en efter art og omfang afgrænset brug af værket. Jeg er naturligvis nysgerrig efter om andre kan bruge denne vejledning, så hvis du får glæde af den må du meget gerne sende mig en om det. Har du spørgsmål er du også velkommen til at kontakte mig. Med venlig hilsen Richard Jørgensen, (ric@haywire.dk)

2 Første program: Blink Målet med denne opgave et at få lysdioden markeret "L" på Arduino til at stå og blinke. Sæt Arduino til computeren. * Forbind Ardiono'en til en computer med USB kablet * Start Arduino udviklings program op * Vælg Arduino board: Tools->Board->Arduino Nano w/atmega328 * Vælg seriel port: Tools->Seriel Port->COM??? Skriv det mindste gyldige program - et program der gør ingenting: void setup() void loop() * Tryk på "V" i øverste venstre hjørne for at Verificere at programmet er korrekt. - Hvis computeren forstår programmert skriver den "Done Compiling" i bunden. - Hvis den ikke forstår det skriver den "Error Compiling" i bunden og tilføjer en halvkryptisk besked om hvad den ikke forstår. * Tryk på "->" til højre for "V" for at lægge programmet over på Arduino kortet. Forklaring: Når arduino starter op forventer den at finde to funktioner ved navn "setup" og "loop". Den kalder først "setup" een gang og derefter kalder den "loop" igen og igen i det uendelige.

3 På Arduino kortet sidder lysdioden koblet på PIN 13. Så for at få den til at blinke udvides ovenstående program således: void setup() pinmode(13, OUTPUT); void loop() digitalwrite(13, HIGH); delay(1000); digitalwrite(13, LOW); delay(1000); * Tryk på "V" for at Verificere at programmet er korrekt. * Tryk på "->" for at lægge programmet over på Arduino kortet. Hvis alt gik godt skulle lysdioden blinke nu. Forklaring: * pinmode(13, OUTPUT); PIN 13 kan enten bruges til at styre med "OUTPUT" eller måle med "INPUT". Vi skal styre en lysdiode så vi kalder Arduino-funktionen "pinmode" med argumenterne "(13, OUTPUT)" og afslutter med ";". Det skal sættes op før vi går igang med den egentlige opgave (blinke) så derfor hører den hjemme i "setup" funktionen. * digitalwrite(13, HIGH); og digitalwrite(13, LOW); Arduino-funktionen "digitalwrite" sætter en OUTPUT PIN i "HIGH" (tændt, 5 volt spænding) eller "LOW" (slukket, 0 volt spænding). * delay(1000); Funktionen "delay" venter et antal millisekunder. "delay(1000);" betyder "vent 1 sekund" (1000 millisekunder). Hvis du vil have lysdioden til at blinke hurtigere, så prøv med "delay(500);" eller "delay(100);".

4 Byg elektronik - styr en ekstern lysdiode Prototype brættet bruges til at opbygge små elektronik opstillinger på. I højre og venstre side to rækker huller forbundet på langs med brættet så man kan forbinde '+' og '-' i toppen, og dermed have nem adgang til '+' og '-' på brættet. Resten af hullerne er forbundet på tværs, 5 ad gangen - A-B-C-D-E er forbundet og F-G-H-I-J er forbundet. Tag strømmen fra Arduino. Når man bygger elektronik er der altid risiko for at man brænder elektronikken af hvis man laver en kortslutning eller forkert tilslutning. Derfor slukker man altid for strømmen inden man ændrer en opstilling og dobbelt checker opstillingen inden man sætter strøm til igen.

5 Lav forbindelse: [ D13 -> modstand -> Lysdiode -> GND ] således: * Sæt Arduino i prototype brættet * Sæt en ledning i brættet med den ene ende i samme række som Arduinos "D13" PIN og den anden ende i en ubrugt række. * Sæt en modstand i prototype brættet med det ene ben i samme række som ledningens frie ende og det andet ben i en ny ubrugt række. Modstanden sættes i serie med lysdioden for at beskytte både den og Arduino mod der løber for meget strøm der kunne brænde elektronikken af. * Sæt en lysdiode i brættet, med det lange ben i samme række som modstandens frie ende og det korte ben i en ny ubrugt række * Sæt en ledning i brættet med den ene ende i samme række som lysdiodens frie ende og den anden ende i samme række som en af Arduinos "GND" PINs (der er een i hver side). * Dobbelt check din opstilling - få meget gerne Henrik eller Richard til at checke den efter. Sæt derefter strøm på Arduino. Den eksterne lysdiode skulle nu blinke i takt med lysdioden på Arduino.

6 Byg elektronik - Få lys i et firecifret display Det firecifrede display består af 32 lysdioder - hvert tal består af 7 linier og et punktum. Displayet hat 12 ben de 8 ben (1,2,3,4,5,7,10,11) styrer de 7 linier og punktummet. De sidste 4 ben (6,8,9,12) (markeret med blå) styrer hvilket ciffer der tændes i. Find den side med kun een blå streg - det er ben 1-6 og den blå streg er ud for ben 6. * Sluk Arduino og fjern lysdioden. * Sæt displayet i brættet, med god plads mellem Arduino og displayet. * Lav forbindelse: [ D13 -> modstand -> Ben-1 ] og [Ben-6 -> GND ]

7 * Dobbelt check din opstilling - få meget gerne Henrik eller Richard til at checke den efter. Sæt derefter strøm på Arduino. En af linierne i sidste ciffer af displayey skulle nu blinke i takt med lysdioden på Arduino. Hvis du er forsigtig kan du prøve at flytte ledningen fra Ben-1 over til et af Ben 2-5 mens der er strøm på - de skulle flytte hvilken linie i displayet der lyser.

8 Byg elektronik - Styr et firecifret display * Sluk Arduino og fjern ledninger og modstand * Sæt 8 modstande på brættet

9 * Lav forbindelser fra digitale output til modstandene [ D2 -> modstand ] [ D3 -> modstand ] [ D4 -> modstand ] [ D5 -> modstand ] [ D6 -> modstand ] [ D7 -> modstand ] [ D8 -> modstand ] [ D9 -> modstand ]

10

11 * Lav forbindelser fra digitale output direkte til de ben der er markeret med blå streg: [ D13 -> Ben-6 ] [ D10 -> Ben-8 ] [ D11 -> Ben-9 ] [ D12 -> Ben-12 ]

12

13 * Lav forbindelser fra digitale output, gennem modstande, til de ben der ikke er markeret med en blå streg: [ D2 -> modstand -> Ben-1 ] [ D6 -> modstand -> Ben-2 ] [ D7 -> modstand -> Ben-3 ] [ D8 -> modstand -> Ben-4 ] [ D9 -> modstand -> Ben-5 ] [ D3 -> modstand -> Ben-7 ] [ D4 -> modstand -> Ben-10 ] [ D5 -> modstand -> Ben-11 ]

14

15 Programmet til at blinke med alle lysdioderne ser således ud: void setup() pinmode(2, OUTPUT); pinmode(3, OUTPUT); pinmode(4, OUTPUT); pinmode(5, OUTPUT); pinmode(6, OUTPUT); pinmode(7, OUTPUT); pinmode(8, OUTPUT); pinmode(9, OUTPUT); pinmode(10, OUTPUT); pinmode(11, OUTPUT); pinmode(12, OUTPUT); pinmode(13, OUTPUT); digitalwrite(10, HIGH); digitalwrite(11, HIGH); digitalwrite(12, HIGH); digitalwrite(13, HIGH); void loop() digitalwrite(2, LOW); digitalwrite(3, LOW); digitalwrite(4, LOW); digitalwrite(5, LOW); digitalwrite(6, LOW); digitalwrite(7, LOW); digitalwrite(8, LOW); digitalwrite(9, LOW); delay(1000); digitalwrite(2, HIGH); digitalwrite(3, HIGH); digitalwrite(4, HIGH); digitalwrite(5, HIGH); digitalwrite(6, HIGH); digitalwrite(7, HIGH); digitalwrite(8, HIGH); digitalwrite(9, HIGH); delay(1000); Check programmet med "V" og læg det over på Arduino med "->".

16 Løkker og variable Programmet er efterhånden blevet temmelig langt - det kan skrives simplere med en "for"-løkke. Nedenstående program gør precis det samme: void setup() for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, HIGH); void loop() for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, LOW); delay(1000); for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, HIGH); delay(1000); Løkker og variable er to af de vigtigste begreber i programmering. Forklaring på "for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT);" : * Variable: Du kender variable fra matematik i skolen hvor du har set opgaver som "3+x=5 Hvad er x?" eller "x=2 Løs regnestykket 3+x=?". Programmer ligner på det punkt matematik, men her er det computeren den skal sætte værdien af "x" ind og løse opgaven. * for-løkken "for(int x=2; x<=13; x++)" har tre dele i sig, adskilt af ";". - "int x=2" betyder lav en variabel ved navn "x" og giv den værdien 2. - "x<=13" betyder "Er værdien af 'x' er mindre end eller lig med 13?" - "x++" betyder læg een til værdien af 'x'. Så længe "x<=13" er sandt udføres kommandoen "pinmode(x, OUTPUT);" bag for-løkken med den aktuelle værdi af 'x' hvorefter 'x' tælles een op og man tester igen "x<=13" osv. Resultatet er at "pinmode(x, OUTPUT);" bliver udført med alle værdier af 'x' fra 2 til 13.

17 Kommentarer i programmer: Efterhånden som programmer bliver mere komplekse er det en fordel at skrive kommentarer i programmet så man bedre kan overskue hvad det laver. Kommentarer har ingen effekt i programmet og markeres med to skråstreger: // De to skråstreger og resten af linien bliver ignoreret af Arduino, så der kan man skrive hvad som helst. Ovenstående program, nu med kommentarer: void setup() // Sæt PIN D2-D13 til at være OUTPUT for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); // Tænd alle fire cifre for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, HIGH); void loop() // Sluk alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, LOW); delay(1000); // Tænd alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, HIGH); delay(1000);

18 Styring af hvilket ciffer er tændt Cifre styres af PIN 10, 11, 12 og 13, og tændes på HIGH mens de slukkes på LOW. void setup() // Sæt PIN D2-D13 til at være OUTPUT for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); // Tænd alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, LOW); void loop() // Sluk alle fire cifre og tænd ciffer 1 for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); digitalwrite(10, HIGH); delay(1000); // Sluk alle fire cifre og tænd ciffer 2 for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); digitalwrite(11, HIGH); delay(1000); // Sluk alle fire cifre og tænd ciffer 3 for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); digitalwrite(12, HIGH); delay(1000); // Sluk alle fire cifre og tænd ciffer 4 for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); digitalwrite(13, HIGH); delay(1000);

19 Funktioner i programmer Programmet er efterhånden blevet temmelig uoverskueligt, med meget gentagelse - det kan skrives simplere med en funktion. Nedenstående program gør precis det samme: void setup() // Sæt PIN D2-D13 til at være OUTPUT for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); // Tænd alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, LOW); void ciffer(int D) // Sluk alle fire cifre og tænd ciffer D for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); digitalwrite(d, HIGH); delay(1000); void loop() ciffer(10); ciffer(11); ciffer(12); ciffer(13); Forklaring: Ved at definere funktionen "void ciffer(int D)" udvides programmeringssproget med en ny kommando ved navn "ciffer". Funktionen er defineret med en variabel "int D". Når man bruger "ciffer" skal man give et tal med - f.eks "ciffer(3);". Det tal bliver bliver lagt ned i "D" og kan bruges inden i ciffer funktionen.

20 Visning af tallene 1 og Det er på tide at få nogle tal i display'et istedet for bare at tænde alt: void setup() // Sæt PIN D2-D13 til at være OUTPUT for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); void ciffer(int D) // Tænd Ciffer D digitalwrite(d, HIGH); delay(1000); void tegn(int tal, int punktum) // Navngiv de PINs der svarer til segmenter i databladet int E=2, D=6, DP=7, C=8, G=9, B=3, F=4, A=5; // Sluk alle fire cifre for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); // Sluk alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, HIGH); // Tænd eventuelt punktummet digitalwrite(dp, punktum); if(tal == 1) digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); if(tal == 2) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(g, LOW);

21 void loop() tegn(1, LOW); ciffer(10); tegn(2, HIGH); ciffer(11); tegn(3, LOW); ciffer(12); tegn(4, LOW); ciffer(13); Forklaring: Funktionen "tegn" indeholder en ny konstruktion: "if(tal == 1)... ". Det betyder: hvis variablen 'tal' har værdien 1 så udfør kommandoerne mellem '' og '', ellers spring over dem. Bemærk: Dobbelte lighedstegn '==' bruges til at sammenligne to værdier, mens enkelt lighedstegn '=' bruges til at sætte en variabel til en værdi. Der mangler definitioner af hvordan tallene 3 og 4 tegnes, så de sidste to cifre er blanke. Kan du med ved hjælp af databladet udvide "tegn" funktionen til at vise 3 og 4 også? Og hvad med 5, 6, 7, 8, 9 og 0? Visning af fire forskellige cifre på een gang Sidste program viste 4 tal på hvert sit ciffer, eet ad gangen. Vi vil gerne have de fire tal vist samtidigt. Hemmeligheden er at skifte så hurtigt mellem de fire cifre at øjet ikke kan nå at følge med. Kommandoen "delay(1000)" i "ciffer" funktionen betyder at hvert ciffer vises i 1000 millisekunder. Hvordan ser det ud hvis du ændrer den til "delay(100)"? Hvad med "delay(10)"? Eller "delay(1)"?

22 Få tiden til at gå Ligesom ved et analogt ur skal vi have fat i et "pendul" for at tælle sekunder. I elektronik bruger man et krystal hvor man elektrisk kan måle svingningerne. Arduino'ens krystal er den lille sølvfarvede komponent på størrelse med et riskorn. Den svinger med 16Mhz - dvs 16 millioner gange i sekundet. Der er nogen der har udvidet programmeringssproget med nogle funktioner der gør det nemt at få fat i krystallens svingninger. For at benytte dem, skriver man følgende to linier i toppen af programmet: #include <SimpleTimer.h> SimpleTimer timer; Under "setup" sætter man hvilken funktion der skal kaldes, og hvor ofte: (Hvis du vil se uret opdatere uden at vente et døgn så sæt opdateringen til 60 istedet for så tager et døgn ca. halvandet minut) timer.setinterval(60000, pendul); så laver man den funktion der skal kaldes: void pendul()... Og i loop kalder man timer.run() der checker om pendul() skal kaldes nu. void loop() timer.run();... Derudover har jeg tilføjet variable i toppen til at holde tiden i, som bliver talt op i "pendul" og brugt i "loop" (Du kan stille uret ved at ændre start værdierne her) // Lav variabler for tiden og sæt klokken til 11:59. // 'Tid' tæller minutter siden midnat int tid=60*11+59; int time2, time1, minut2, minut1;

23 Ved beregninger med heltal på en computer betyder division at man smider alt efter kommaet væk, så ved "19/10" der burde give "1,9" smider man de "0,9" væk og resulatet er at "19/10 = 1". Det udnyttes til at beregne timer og minutter i "pendul". Så det endelige program ser sådan her ud: #include <SimpleTimer.h> SimpleTimer timer; // Lav variabler for tiden og sæt klokken til 11:58. // 'Tid' tæller minutter siden midnat int tid=60*11+58; int time2, time1, minut2, minut1; void setup() // Sæt PIN D2-D13 til at være OUTPUT for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); // Kald funktionen "pendul" hvert minut (60000 millisekunder) timer.setinterval(60000, pendul); pendul(); void pendul() tid++; // Der er 1440 minutter på en dag if(tid >= 1440) tid = tid ; time2 = tid/600; time1 = tid/60-10*time2; minut2 = tid/10-6*(10*time2 + time1); minut1 = tid - 10*minut2-60*(10*time2 + time1); void ciffer(int D) // Tænd Ciffer D digitalwrite(d, HIGH); delay(1);

24 void tegn(int tal, int punktum) // Navngiv de PINs der svarer til segmenter i databladet int E=2, D=6, DP=7, C=8, G=9, B=3, F=4, A=5; // Sluk alle fire cifre for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); // Sluk alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, HIGH); // Tænd eventuelt punktummet digitalwrite(dp, punktum); if(tal == 1) digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); if(tal == 2) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 3) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 4) digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 5) digitalwrite(a, LOW);

25 digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 6) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 7) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); if(tal == 8) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 9) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 0) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW);

26 digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(f, LOW); void loop() timer.run(); tegn(time2, HIGH); ciffer(10); tegn(time1, LOW); ciffer(11); tegn(minut2, HIGH); ciffer(12); tegn(minut1, HIGH); ciffer(13);

27 Tilføj en knap så man kan stille tiden. Forbind: A0 -> Ben 1 på kontakten 5V -> Modstand -> Ben 2 på kontakten GND -> Ben 3 på kontakten (Vi er løber tør for digitale pins, så vi bruger A0 == PIN 14 som digital input) Placer modstanden et sted hvor der er plads

28 Forbind ledningerne. Og sæt kontakten på.

29 Så skal Loop() bare udvides til at bruge knappen: #include <SimpleTimer.h> SimpleTimer timer; // Lav variabler for tiden og sæt klokken til 11:58. // 'Tid' tæller minutter siden midnat int tid=60*11+58; int time2, time1, minut2, minut1; int timer_id; int antal=0; void setup() // Sæt PIN D2-D13 til at være OUTPUT for(int x=2; x<=13; x++) pinmode(x, OUTPUT); // Setup button pinmode(14, INPUT); // Kald funktionen "pendul" hvert minut (60000 millisekunder) timer_id = timer.setinterval(60000, pendul); pendul(); void pendul() tid++; // Der er 1440 minutter på en dag if(tid >= 1440) tid = tid ; time2 = tid/600; time1 = tid/60-10*time2; minut2 = tid/10-6*(10*time2 + time1); minut1 = tid - 10*minut2-60*(10*time2 + time1); void ciffer(int D) // Tænd Ciffer D digitalwrite(d, HIGH); delay(1); void tegn(int tal, int punktum)

30 // Navngiv de PINs der svarer til segmenter i databladet int E=2, D=6, DP=7, C=8, G=9, B=3, F=4, A=5; // Sluk alle fire cifre for(int x=10; x<=13; x++) digitalwrite(x, LOW); // Sluk alle streger i display'et for(int x=2; x<=9; x++) digitalwrite(x, HIGH); // Tænd eventuelt punktummet digitalwrite(dp, punktum); if(tal == 1) digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); if(tal == 2) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 3) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 4) digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 5) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW);

31 digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 6) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 7) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); if(tal == 8) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 9) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(f, LOW); digitalwrite(g, LOW); if(tal == 0) digitalwrite(a, LOW); digitalwrite(b, LOW); digitalwrite(c, LOW); digitalwrite(d, LOW); digitalwrite(e, LOW);

32 digitalwrite(f, LOW); void loop() timer.run(); tegn(time2, HIGH); ciffer(10); tegn(time1, LOW); ciffer(11); tegn(minut2, HIGH); ciffer(12); tegn(minut1, HIGH); ciffer(13); if (digitalread(14)) antal++; delay(1); else antal=0; if (antal == 1 antal > 300) pendul(); timer.restarttimer(timer_id);

33 Digitalur med sekunder og knapper Til den næste opstilling skal du bruge: 1 stk Arduino med usb kabel 1 stk display modul med 8 cifre Fladkabel med 10-polet stik i den ene ende og 5 krog-stik i den anden. * Tag strømmen fra Arduino og forbind de fem kabler: Arduino < > Display (venstre side) V <---- Rød -----> Ben 1 (VCC) GND <--- Sort -----> Ben 2 (GND) D9 <---- Hvid -----> Ben 3 (CLK) D8 <---- Gul -----> Ben 4 (DIO) D7 <---- Hvid/Grøn -----> Ben 5 (STB0) * Dobbelt check din opstilling - få meget gerne Henrik eller Richard til at checke den efter. Sæt derefter strøm på Arduino.

34 Vi starter med et simpelt program der aflæser knapperne, tænder en lysdiode ud for alle indtrykkede knapper, og viser talkoden for de indtrykkede knapper i display'et: * Start et nyt Arduino program med indhold: #include <TM1638.h> TM1638 module(8, 9, 7); void setup() void loop() int knapper; knapper = module.getbuttons(); module.setdisplaytodecnumber(knapper, 0); module.setleds(knapper); Check programmet med "V" og læg det over på Arduino med "->". Forklaring: Display modulet har en "TM1638" kontrol IC på bagsiden, der styrer display, lysdioder og aflæser knapper. Den har selv lidt hukommelse hvor der står hvad den skal vise på display'et, så man ikke hele tiden selv skal sætte display værdien. Styring af display modulet sker ved at læse/skrive i hukommelsen på TM1638 IC'en via 3 af de 5 ledninger (de sidste to er til strøm). Der findes et bibliotek med funktioner til at styre et TM1638 display. De første to linier: #include <TM1638.h> TM1638 module(8, 9, 7); betyder "jeg vil bruge TM1638 biblioteket" og "mit TM1638 modul er forbindet til DIO=D8, CLK=D9 og STB0=D7".

35 De funktioner du får med "#include <TM1638.h>" er: module.cleardisplay(); Slet alt. module.cleardisplaydigit(3, false); Slet ciffer 3 og sluk punktum module.getbuttons(); Læs hvilke knapper der trykket på module.setdisplay(values); Styr display segmenter direkte module.setdisplaydigit(3, 6, true); Skriv '3' i ciffer 6 og tænd punktum module.setdisplaytobinnumber(42,0); Vis '42' i binær og sluk punktummer module.setdisplaytodecnumber(42,0); Vis '42' i decimal og sluk punktummer module.setdisplaytohexnumber(42,0); Vis '42' i hexadecimal og sluk punktummer module.setdisplaytosigneddecnumber(-42,0); Vis '-42' i decimal og sluk punktummer module.setdisplaytoerror(); Vis 'ERROR' i display module.setdisplaytostring("thorbjorn"); Vis 'Thorbjorn' i display module.setled(tm1638_color_green, 3); Tænd lysdiode 3 med grøn farve module.setleds(42); Tænd lysdioder svarende til '42' i binær module.setupdisplay(true, 7); Tænd alt og sæt lysstyrke til 7 (0-7) Den detaljerede beskrivelse (på engelsk) er her:

36 Få tiden til at gå Ligesom i den første opstilling bruger vi "SimpleTimer" biblioteket til at lave et pendul. Denne gang tæller vi dog sekunder istedet for minutter. #include <TM1638.h> #include <SimpleTimer.h> TM1638 module(8, 9, 7); SimpleTimer timer; // Sekunder siden midnat - sæt tiden til 11:59:30 long tid=11*3600l + 59* ; void setup() timer.setinterval(1000, pendul); void pendul() tid++; // Der er sekunder på et døgn if (tid >= 86400) tid = tid ; module.setdisplaydigit((tid/36000)%3, 1, false); module.setdisplaydigit((tid/3600)%10, 2, true); module.setdisplaydigit((tid/600)%6, 3, false); module.setdisplaydigit((tid/60)%10, 4, true); module.setdisplaydigit((tid/10)%6, 5, false); module.setdisplaydigit((tid)%10, 6, false); void loop() timer.run();

37 Brug knapperne til at stille uret Den simple løsning er at aflæse knapperne i "loop" og tælle tid op der: void loop() timer.run(); int knapper; knapper = module.getbuttons(); module.setleds(knapper); if (knapper == 64) tid = tid + 1; if (knapper == 32) tid = tid + 10; if (knapper == 16) tid = tid + 60; if (knapper == 8) tid = tid + 600; if (knapper == 4) tid = tid ; if (knapper == 2) tid = tid ; Det virker bare ikke ordenligt - prøv en gang. Der går to ting galt: 1) Når man trykker på en knap, når den ind i "loop" flere tusinde gange inden man får sluppet knappen igen, og tæller derfor op flere tusinde gange. Vi har brug for at vente i bunden af "loop" indtil knappen er sluppet igen. Det kan vi gøre med en while-løkke. while(knapper > 0) knapper = module.getbuttons(); En while-løkke er en if-sætning der bliver gentaget i det uendelige, indtil test-betingelsen "knapper > 0" ikke længere er sand. 2) Display'et bliver ikke opdateret når man trykker på knappen, men først næste gang "pendul"'et svinger. Vi har brug for at lave samme opdatering som "pendul" også laver. For ikke at skrive det samme to gange deler vi "pendul" op i to funktioner - "opdater" der opdaterer display, og "pendul" der tæller 'tid' op og derefter kalder "opdater". Så kan vi nemlig også kalde "opdater" fra "loop". Det endelige program ser sådan ud: #include <TM1638.h> #include <SimpleTimer.h> TM1638 module(8, 9, 7); SimpleTimer timer; // Sekunder siden midnat - sæt tiden til 11:59:30 long tid=11*3600l + 59* ;

38 void setup() timer.setinterval(1000, pendul); void pendul() tid++; updater(); void updater() // Der er sekunder på et døgn if (tid >= 86400) tid = tid ; module.setdisplaydigit((tid/36000)%3, 1, false); module.setdisplaydigit((tid/3600)%10, 2, true); module.setdisplaydigit((tid/600)%6, 3, false); module.setdisplaydigit((tid/60)%10, 4, true); module.setdisplaydigit((tid/10)%6, 5, false); module.setdisplaydigit((tid)%10, 6, false); void loop() timer.run(); int knapper; knapper = module.getbuttons(); module.setleds(knapper); if (knapper == 64) tid = tid + 1; if (knapper == 32) tid = tid + 10; if (knapper == 16) tid = tid + 60; if (knapper == 8) tid = tid + 600; if (knapper == 4) tid = tid ; if (knapper == 2) tid = tid ; if (knapper > 0) updater(); while(knapper > 0) knapper = module.getbuttons();

Arduino kursus lektion 3:

Arduino kursus lektion 3: Arduino kursus lektion 3: I denne lektion skal vi lave få en diode til at fade op og ned! Herefter skal denne diode bruges sammen med en lysføler til at lave en smart lysfølsom diode som selv justere lyset

Læs mere

Arduino kursus lektion 4:

Arduino kursus lektion 4: Arduino kursus lektion 4: I denne lektion skal vi bruge et digitalt termometer til at aflæse temperaturen! Herefter skal vi tænde 3 dioder som hver indikerer forskellige temperaturer! Opgave 1: Temperatursensor

Læs mere

ARDUINO PROGRAMMERING

ARDUINO PROGRAMMERING ARDUINO PROGRAMMERING Teknologisk Institut Opgaver i programmering af Arduino Indholdsfortegnelse Kapitel 1... 2 Arduino Uno mikrokontroller... 2 Digitalt signal... 3 Analogt signal... 3 Arduino Uno Specifikationer...

Læs mere

TinkerCad - Arduino simulator

TinkerCad - Arduino simulator TinkerCad - Arduino simulator Dokument fra H.C.Ørsted Gymnasiet, delt i HTX-Strømspassergruppen. ( Lidt modificeret / Valle ) På tinkercad.com kan man både arbejde med 3D emner, men også elektroniske kredsløb.

Læs mere

CANSAT & ARDUINO step by step

CANSAT & ARDUINO step by step CANSAT & ARDUINO step by step Jens Dalsgaard Nielsen SATLAB Aalborg Universitet Danmark jdn@space.aau.dk 1/51 Arduino CANSAT - MÅL At måle ved hjælp af sensor temperatur, tryk, acceleration, CO2, lys,...

Læs mere

Example sensors. Accelorometer. Simple kontakter. Lysfølsomme. modstande. RFID reader & tags. Temperaturfølsomme. Flex Sensor.

Example sensors. Accelorometer. Simple kontakter. Lysfølsomme. modstande. RFID reader & tags. Temperaturfølsomme. Flex Sensor. Simple kontakter Accelorometer Example sensors Lysfølsomme modstande RFID reader & tags Temperaturfølsomme modstande Flex Sensor Ultralyds afstandsmåler Piezo Pressure/vibration Piezo Sound/buzzer Peltier

Læs mere

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt informationsteknologi B

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt informationsteknologi B Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt informationsteknologi B Udarbejdet af: Mathias R W Sørensen, klasse 3.4 Udleveringsdato: 02-03-2012 Afleveringsdato: 11-05-2012 IT-vejleder: Karl G. Bjarnason

Læs mere

EKSEMPEL PÅ ELEVOPGAVE TIL ARBEJDET MED PROGRAMMERING AF ARDUIONO MED LED BÅND

EKSEMPEL PÅ ELEVOPGAVE TIL ARBEJDET MED PROGRAMMERING AF ARDUIONO MED LED BÅND EKSEMPEL PÅ ELEVOPGAVE TIL ARBEJDET MED PROGRAMMERING AF ARDUIONO MED LED BÅND side 1 LED bånd I dette opgavesæt skal du arbejde med et LED bånd og en Arudino. Diagrammet viser LED båndets tilslutningen.

Læs mere

Dokumentation af programmering i Python 2.75

Dokumentation af programmering i Python 2.75 Dokumentation af programmering i Python 2.75 Af: Alexander Bergendorff Jeg vil i dette dokument, dokumentere det arbejde jeg har lavet i løbet opstarts forløbet i Programmering C. Jeg vil forsøge, så vidt

Læs mere

Projekt Når maskinen reagerer - Dataopsamling og aktuatorer

Projekt Når maskinen reagerer - Dataopsamling og aktuatorer Projekt Når maskinen reagerer - Dataopsamling og aktuatorer Af Nikki Mitchell og Jacob Thuesen Nikki Mitchell og Jacob Thuesen Side 1 af 20 08-02-2010 Indledning... 3 Formål... 3 Teori... 4 Arduino opgave

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Idéer til hjemmesiden? Skrevet af Coromilla - 2011/02/21 12:01 Hej medlemmer. Jeg har påtaget mig den opgave at lave ny hjemmeside til Moparklubben. Det er jo ment som et samlingspunkt for alle vores medlemmer,

Læs mere

Sensor Finder v. 1.3.

Sensor Finder v. 1.3. Sensor Finder v. 1.3. Indhold Burgervejledning til sensor Finder v1.3... 3 Formål... 3 Anvendelse... 3 Opsætning... 3 Display information... 4 Resultat... 4 Muligheder... 4 Fejlfinding... 4 Sensor oversigt

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL

BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL BRUGERVEJLEDNING CP-508LCD ALARMCENTRAL Ver 3.7 INDHOLDSFORTEGNELSE BETJENING... side 3 TIL- OG FRAKOBLING... side 4 TILKOBLING NIVEAU 1... side 5 TIL- OG FRAKOBLING NIVEAU 2... side 6 TIL- OG FRAKOBLING

Læs mere

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt programmering C

Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt programmering C Arduinostyret klimaanlæg Afsluttende projekt programmering C Udarbejdet af: Mathias R W Sørensen, klasse 3.4 Udleverings-dato: 02-03-2012 Afleverings-dato: 11-05-2012 Programmeringvejleder: Karl G. Bjarnason

Læs mere

Brug af digitale ind og udgange

Brug af digitale ind og udgange Programmering for begyndere Brug af Arduino Programmeringskursus Brug af digitale ind og udgange Oversigt over aftenen Digitale ind- og udgange Det er der ikke så meget i: Digitale indgange kan tænde og

Læs mere

Installationsguide. Router Tilgin HG13xx serien. Fiberbredbånd TV Telefoni

Installationsguide. Router Tilgin HG13xx serien. Fiberbredbånd TV Telefoni Installationsguide Router Tilgin HG13xx serien Fiberbredbånd TV Telefoni Kære Kunde Tillykke med dit nye Waoo! produkt. Det er vigtigt, at du læser nedenstående inden, du begynder at bruge din router.

Læs mere

I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET

I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET Mandag den 14 januar 2013 I 2 C BUSSEN KØRER MED ARDUINO IND I FORÅRET OZ1QK Knud Krogsgaard Jensen 1 ARDUINO I 2 C - BUSSEN ELLER?? Plan for I aften: Jeg siger noget i 10 minutter I fortæller lidt om

Læs mere

Lyskryds. Thomas Olsson Søren Guldbrand Pedersen. Og der blev lys!

Lyskryds. Thomas Olsson Søren Guldbrand Pedersen. Og der blev lys! Og der blev lys! OPGAVEFORMULERING:... 2 DESIGN AF SEKVENS:... 3 PROGRAMMERING AF PEEL KREDS... 6 UDREGNING AF RC-LED CLOCK-GENERAOR:... 9 LYSDIODER:... 12 KOMPONENLISE:... 13 DIAGRAM:... 14 KONKLUSION:...

Læs mere

1-1 Usability evaluering af den simple udgave

1-1 Usability evaluering af den simple udgave BILAG 1 s. 2 af 19 Bilag 1 1-1 Usability evaluering af den simple udgave...5 1-2 Heuristisk inspektion af den simple udgave...6 1-3 Usability evaluering af den avancerede udgave...8 1-4 Heuristisk inspektion

Læs mere

Det er nødvendigt for brugeren at læse, forstå og følge vejledningens instruktioner.

Det er nødvendigt for brugeren at læse, forstå og følge vejledningens instruktioner. Tams Elektronik LD-G-3 / LD-W-3 (1) Lokomotivdekoder LD-G-3 / LD-W-3 i Märklin-Motorola format Denne oversættelse omfatter monterings- og anvendelsesvejledningerne til LD-G-3 / LD-W-3 dekoderen. Den originale

Læs mere

// inkluder library kode: #include <LiquidCrystal.h> #include <Serial.h> // Initialiser display LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

// inkluder library kode: #include <LiquidCrystal.h> #include <Serial.h> // Initialiser display LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); /* OZ1HJR Program til styring af Mercury Motor SM-42BYG011-25 (ROB-09238) med EasyDriver V4.4 (ROB-10267). Når MS1 og MS2 begge er High, er et step (1.8 grader) opløst i 8 mikrostep. Et mikrostep svarer

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

Projekt Træningsmaskine

Projekt Træningsmaskine Computer- og El-teknik A. Holstebro Tekniske Gymnasium - HTX Projekt Træningsmaskine Afleveret: Fredag d. 10/10-2008. Udarbejdet af: Bent Arnoldsen, Holstebro HTX. Gruppemedlem: Hjalmar Krarup Andersen,

Læs mere

NODE 1.1 & NODE 2.1 Kvikguide

NODE 1.1 & NODE 2.1 Kvikguide www.bontrager.com NODE 1.1 & NODE 2.1 Kvikguide NODE 1.1 & NODE 2.1 Kvikguide DA NODE 1.1 & NODE 2.1 Kvikguide Om denne brugervejledning Læs venligst vejledningen grundigt. Hvis du ikke forstår vejledningen,

Læs mere

Dansk Mink Papir. Teknisk brugermanual

Dansk Mink Papir. Teknisk brugermanual Dansk Mink Papir Teknisk brugermanual Styring til FIX tørrekasse Beskrivelse Enheden styrer en AC blæser-motor via en relæudgang. Betjening foregår via et tastatur og et display, og brugeren kan vælge

Læs mere

Fra programmering til mikroprocessor

Fra programmering til mikroprocessor Programmering for begyndere Brug af Arduino Fra programmering til mikroprocessor EDR Hillerød Knud Krogsgaard Jensen / OZ1QK 1 Start på Arduino og programmering Programmerings kursus Sidste gang (Introduktion)

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Betjeningsvejledning. System Alarmpanel xx S2s

Betjeningsvejledning. System Alarmpanel xx S2s Betjeningsvejledning System Alarmpanel xx S2s Indhold 1 Indhold Indholdet af denne vejledning kan ændres uden forudgående varsel. Firmaer, navne og data anvendt i eksempler er fiktive, medmindre andet

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Programmerbar elektronik. uc Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Forstå princippet i programmering af en uc og se mulighederne. Programmeringen

Læs mere

Vejledning til Tidtagningssystem til ridebanespring. Sønderborg. Knap for addering af 6 sekunder ved total nedrivning af forhindring.

Vejledning til Tidtagningssystem til ridebanespring. Sønderborg. Knap for addering af 6 sekunder ved total nedrivning af forhindring. Tidsur til Ridebanespring Model: Sønderborg Med visning af tid for hovedspring / omspring. Visning af fejl Automatisk addering af fejl ved overskridelse af fejlfri tid Visning af starttid for næste klasse.

Læs mere

MYLOQ 1101 Kodecylinder

MYLOQ 1101 Kodecylinder MYLOQ 1101 Kodecylinder Brugsanvisning DK Vigtig information før anvending Kodecylinderen skal aktiveres før brug (se side 3). En administrationskode skal tilføjes. Vær sikker på at få skrevet den nye

Læs mere

HP 2400/2500 Ultra Light Docking-station Brugervejledning

HP 2400/2500 Ultra Light Docking-station Brugervejledning HP 2400/2500 Ultra Light Docking-station Brugervejledning Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft er et amerikansk registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Oplysningerne

Læs mere

Modeljernbane elektronik for begyndere...og dem der vil igang med at bygge deres egne dekodere

Modeljernbane elektronik for begyndere...og dem der vil igang med at bygge deres egne dekodere 2015 Modeljernbane elektronik for begyndere...og dem der vil igang med at bygge deres egne dekodere Dette dokument giver en grundlæggende indføring i standard elektronik komponenter og deres virkemåde,

Læs mere

Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260

Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260 Monterings og brugervejledning Portautomatik K 19 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 50 250 260 Montering af Automatik K19 Klargøring af stangtrækket: Anbring stangen på et par bukke og monter Det

Læs mere

CODY UNIVERSAL 2. CODY Universal 2, er afløseren for den gamle CODY 2.

CODY UNIVERSAL 2. CODY Universal 2, er afløseren for den gamle CODY 2. CODY Universal 2, er afløseren for den gamle CODY 2. Den nye model har nogle gode fordele, nu kan man montere 2 enheder direkte på printet. Forskellige tastaturer (standart folie / metal, smal model /

Læs mere

Vejledning til Tidtagningssystem til ridebanespring. Sønderborg. Manuel Signal ( Radiosignal ) knap på pult ( Stopursfunktion )

Vejledning til Tidtagningssystem til ridebanespring. Sønderborg. Manuel Signal ( Radiosignal ) knap på pult ( Stopursfunktion ) Model: Sønderborg Valgfri portrækkefølge. Visning af tid for hovedspring / omspring. Visning af fejl Automatisk addering af fejl ved overskridelse af fejlfri tid Mulighed for visning af starttid for næste

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

Start på Arduino og programmering

Start på Arduino og programmering Programmering for begyndere Brug af Arduino Start på Arduino og programmering EDR Hillerød Knud Krogsgaard Jensen / OZ1QK 1 Start på Arduino og programmering Sidste gang (Introduktion) Programmeringssproget

Læs mere

GSM porttelefon og samtale anlæg. SSI 2600.8002 GSM porttelefon system

GSM porttelefon og samtale anlæg. SSI 2600.8002 GSM porttelefon system SSI 2600.8002 GSM porttelefon system GSM samtale anlæg og 1000 telefon numre med opkald for dør/port åbning Udendørs station med separat indendørs kontrol boks SSIHuset Svane Electronic ApS Arildsvej 27,

Læs mere

Programmering af CS1700-Proxlæser

Programmering af CS1700-Proxlæser Comfort CSx75 Programmering af CS1700-Proxlæser Introduktion CS1700 er en proxlæser og der kan tilsluttes op til 15 læser til CSx75-centralen. Du kan programmere CS1700 til passagekontrol i et eller flere

Læs mere

Lektion 6 / Analog Arduino

Lektion 6 / Analog Arduino 1 Jeremiah Teipen: Electronic Sandwich BSPR11 Lektion 6 / Analog Arduino Mogens Jacobsen / moja@itu.dk Siden sidst 2 Har I fået nogle LEDs til at blinke? Har I brugt kontakter? Hvad har I eksperimenteret

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Märklin digital. Montage af kørelys i Heljan ADNs. Claus Hansen for www.digitaltog.dk www.digital-train.com

Märklin digital. Montage af kørelys i Heljan ADNs. Claus Hansen for www.digitaltog.dk www.digital-train.com Märklin digital Montage af kørelys i Heljan ADNs Claus Hansen for www.digitaltog.dk www.digital-train.com Montage af kørelys i Heljan DSB ADNs (2) Montering af kørelys i Heljan ADNs styrevogn via dekoder

Læs mere

Brugervejledning for Senge- og dørvagt PIR2003

Brugervejledning for Senge- og dørvagt PIR2003 DENNE BRUGERVEJLEDNING GÆLDER FRA SOFTWARE VERSION 3.X Brugervejledning for Senge- og dørvagt PIR2003 KNOP ELEKTRONIK A/S Fabriksvej 20=7600 Struer=Mail: knop@knop.dk=web: www.knop.dk=tlf.: 9784 0444=Fax.:

Læs mere

Brugervejledning til videokamera uden sensor

Brugervejledning til videokamera uden sensor Brugervejledning til videokamera uden sensor Tilslutning af videokamera Videokameraet er et IP-videokamera. Det tilsluttes som udgangspunkt trådløst til routeren, men kan også tilsluttes med et netværkskabel.

Læs mere

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse:

Brugermanual til NaboLink enhederne: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016. Indholdsfortegnelse: Brugermanual til NaboLink enhederne: Indholdsfortegnelse: BaseLink V02 KeyLink V02 AlarmLink V02 Revision 16.03.2016 1 Side 1. Standard sæt indeholder.... 2 2. AlarmLink indeholder.... 2 3. Udvidet sæt

Læs mere

Teknisk information. ( Hvad skal der bruges? ) Porten som Puls : Evt. Solid-Stat relæ Omron (G3R-OA202SZN) Evt. Solid-Stat relæ Omron (G3R-OA202SZN)

Teknisk information. ( Hvad skal der bruges? ) Porten som Puls : Evt. Solid-Stat relæ Omron (G3R-OA202SZN) Evt. Solid-Stat relæ Omron (G3R-OA202SZN) Teknisk information ( Hvad skal der bruges? ) Porten som Input : Kontaktsæt på relæ ( Til forbindelse mellem klemme 45 & port ) Porten som Output : Evt. Solid-Stat relæ Omron (G3R-OA202SZN) ( Til forbindelse

Læs mere

Dansk Datalogi Dyst 2015 DDD Runde 2

Dansk Datalogi Dyst 2015 DDD Runde 2 . 19. februar, 2015 linetest DK v1.0 Line Test Sigurd er begyndt i gymnasiet og har lært om linjer på formen f(x) = ax + b. Han har prøvet at tegne nogle linjer på papir for at finde ud af hvilke koordinater

Læs mere

Isætning af belysning i Heljans BN-vogn. Jeg har lavet en guide til hvordan du nemt kan sætte lys i din(e) vogn(e) fra Heljan.

Isætning af belysning i Heljans BN-vogn. Jeg har lavet en guide til hvordan du nemt kan sætte lys i din(e) vogn(e) fra Heljan. Isætning af belysning i Heljans BN-vogn Hej Jeg har lavet en guide til hvordan du nemt kan sætte lys i din(e) vogn(e) fra Heljan. Før du går i gang med installationen af belysningen skal du være opmærksom

Læs mere

Brugervejledning. Fjernbetjening display MT-5

Brugervejledning. Fjernbetjening display MT-5 Brugervejledning Fjernbetjening display MT-5 OVERSIGT Det digitale fjernbetjening display, der viser dig anlæggets driftsinformation, system fejl og selvdiagnostik udlæsning. Oplysningerne vises på et

Læs mere

Jasopels Farm Assist V3. Bruger vejledning

Jasopels Farm Assist V3. Bruger vejledning Jasopels Farm Assist V3 Bruger vejledning Denne bruger vejledning beskriver de forskellige funktioner som farm assisten indeholder. Ved opstart af farm assisten vises et skærm billede (se nedenfor) med

Læs mere

Brugervejledning for Epilepsialarm EPI900. samt EPI900-S

Brugervejledning for Epilepsialarm EPI900. samt EPI900-S Brugervejledning for Epilepsialarm EPI900 samt EPI900-S KNOP ELEKTRONIK A/S Fabriksvej 20=7600 Struer=Mail: knop@knop.dk=web: - 1 - www.knop.dk=tlf.: 9784 0444=Fax.: 9784 0666 Indhold: Tilsigtet anvendelse

Læs mere

Betjeningsvejledning HT italia IMP57 Impedansadapter

Betjeningsvejledning HT italia IMP57 Impedansadapter Betjeningsvejledning HT italia IMP57 Impedansadapter El.nr. 87 98 339 276 IMP 57 side 2 Indhold Generel beskrivelse... 3 Før ibrugtagning... 3 Opstartskontrol... 3 Strømforsyning... 3 Kalibrering... 3

Læs mere

DAB+ adaptor. Kære kunde,

DAB+ adaptor. Kære kunde, Kære kunde, Kvalitet har altid været drivkraften for os og grundlæggelsen af Argon Audio er en naturlig forlængelse af denne filosofi. Vi har 20 års erfaring i at lave og specificere høj kvalitetsprodukter

Læs mere

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd TDC HomeBox VDSL Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd 2 Udstyr fra TDC Følgende skal være i kassen, du har modtaget fra TDC: TDC HomeBox VDSL Installations vejled ning til dig med

Læs mere

Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451

Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451 Pebble Eco 5 BRUGSVEJLEDNING LYS OG LUP ERHVERVSVEJ 30 2610 RØDOVRE TLF. 43 451 451 Indhold Salgspakkens indhold...2 Knapper og stik...2 På forsiden...2 På bagsiden...3 Langs overkanten...3 Opladning...3

Læs mere

Morse med micro:bit. Morse med micro:bit

Morse med micro:bit. Morse med micro:bit Forord Dette dokument indeholder 4 opgaver, som alle går ud på at kode en micro:bit til at udføre en funktion med morsealfabetet. Opgaverne er beregnet til elever i 5-7. klasse. Opgaverne har stigende

Læs mere

Analoge indgange og A/D konvertering. Analoge udgange

Analoge indgange og A/D konvertering. Analoge udgange Programmering for begyndere Brug af Arduino Programmeringskursus Analoge indgange og A/D konvertering Analoge udgange Knud Krogsgaard Jensen OZ1QK Oversigt Oversigt over i aften: A/D konvertering iterations

Læs mere

L P. Komfort / Alarm system Installationsvejledning. Tekniske data, symbol forklaringer

L P. Komfort / Alarm system Installationsvejledning. Tekniske data, symbol forklaringer Tekniske data, symbol forklaringer Styreenhed Strømforsyning Strømforbrug Komponent teknik Temperatur område Sirene udgang Udgange Kanal 2 udgang Indbyggede relæer 12/24 Volt, minus til stel, polaritetsbeskyttet

Læs mere

Manual til PRO DK180

Manual til PRO DK180 Manual til PRO DK180 Indhold Forord... 4 Alarmens generelle opbygning... 5 Placering af alarmen... 7 Oversigt over alarmen... 8 Tag alarmen i brug... 10 Programering af alarmen... 11 Indtastning af egen

Læs mere

Monterings og brugervejledning Portautomatik S 66 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 32 52 51 58

Monterings og brugervejledning Portautomatik S 66 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 32 52 51 58 Monterings og brugervejledning Portautomatik S 66 samt tilbehør www.nordiskportimport.com 32 52 51 58 Brugervejledning En eldrevet port er ikke legetøj og bør anvendes med omhu og kun hvis der er fuldt

Læs mere

Betjeningsvejledning IQ Control panel

Betjeningsvejledning IQ Control panel Betjeningsvejledning IQ Control panel Indhold Indledning... 2 Anlægstyper.... 3 Montage.... 4 Betjeningspanel.... 5 Menuoversigt.... 6 Menuer.... 6 Sådan vælges og konfigureres menuer.... 7 Sådan tastes

Læs mere

SmartAir TS1000. Daglig brug

SmartAir TS1000. Daglig brug SmartAir TS1000 Daglig brug Indhold Brugere... 4 Opret brugere... 4 Brugerliste vinduet... 5 Knapper... 5 Grupper... 6 Søg bruger... 7 Rapport vinduet (brugere)... 7 Døre... 8 Opret døre... 8 Dørliste

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE

BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE BRUGERVEJLEDNING UDENDØRS SIRENE Side 1 til den udendørssirene Introduktion Den udendørs sirene bruges som en ekstra sikkerhed, for at naboer kan høre og se, at der er gået en alarm og for at stresse en

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma Videostik med styrbar spids. El.nr. 63 98 958 376

Betjeningsvejledning Elma Videostik med styrbar spids. El.nr. 63 98 958 376 Betjeningsvejledning Elma Videostik med styrbar spids El.nr. 63 98 958 376 Elma Videostik side 2 Indhold Generelle sikkerhedsinstruktioner... 3 Introduktion... 3 Specifikationer... 4 Funktionsinstruktioner...

Læs mere

Kom godt i gang. Få del i fremtiden energifyn.dk

Kom godt i gang. Få del i fremtiden energifyn.dk Kom godt i gang Få del i fremtiden energifyn.dk Introduktion til din fiberboks Sådan tilslutter du netværkskabler til fiberboksen Portene i fiberboksen understøtter hver især enten internetudstyr, TV-boks(e),

Læs mere

I gang med dit Gamer: bit Arkade Kit Denne guide er oversat og en smule forenklet fra Sparkfuns Hook-Up guide

I gang med dit Gamer: bit Arkade Kit Denne guide er oversat og en smule forenklet fra Sparkfuns Hook-Up guide I gang med dit Gamer: bit Arkade Kit Denne guide er oversat og en smule forenklet fra Sparkfuns Hook-Up guide Gamer: Bit Carrier Board er en docking-station til micro:bit, som gør det nemt at anvende alle

Læs mere

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!)

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!) MHz KIT Rev: /- Det er ikke tilladt, at man bare udsender radiobølger på den frekvens, man ønsker. Forskellige frekvenser er udlagt til forskellige formål. Nogle til politiet, militæret, FM-radio-transmission,

Læs mere

Monteringsanvisning for betjeningstryk. Monteringsanvisning for betjeningstryk. Pin 1: GND Fælles stel Pin 2: DN - Ned Pin 3: UP - Op.

Monteringsanvisning for betjeningstryk. Monteringsanvisning for betjeningstryk. Pin 1: GND Fælles stel Pin 2: DN - Ned Pin 3: UP - Op. Vigtigt Monteringsanvisning for betjeningstryk Læs og forstå denne monteringsanvisning før betjeningstryk monteres. 1 2 3 Pin 1: GND Fælles stel Pin 2: DN - Ned Pin 3: UP - Op 1.0 Tastetryk med motherboards

Læs mere

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Måling af svage elektriske signaler Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 1 Grundlæggende kredsløbteknik... 2 Ohms lov... 2 Strøm- og spændingsdeling...

Læs mere

WT-1672A GSM trømsvigt Alarm

WT-1672A GSM trømsvigt Alarm VERSION: 1.2 UPDATED: AUG 2013 WT-1672A GSM trømsvigt Alarm Bruger MANUAL WITURA TECHNOLOGY SDN BHD WT-1672A GSM Power Outage Alarm User Manual V1.4 1 INTRODUCTION Strømsvigts alarm er en simpel enhed

Læs mere

TDC HomeBox til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni. Installationsvejledning

TDC HomeBox til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni. Installationsvejledning til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt hos. I den forbindelse har du fået tilsendt en.

Læs mere

Installationsvejledning. TECNO Activa/ Evolution

Installationsvejledning. TECNO Activa/ Evolution Installationsvejledning TECNO Activa/ Evolution Installationsvejledning TA/TE Indhold Håndtering af maskinen før og under udpakningen... 2 Kontroller at alle delene er i kassen... 3 Brug af centralstøvsugeren...4

Læs mere

OPTAC overførselsenhed Brugermanual

OPTAC overførselsenhed Brugermanual OPTAC overførselsenhed Brugermanual Telefonnummer support: +44 870 887 9256 E-Mail: optac@elc.stoneridge.com Document version 2.0 Document No. 6939-170 1 1 TERMINOLOGI... 4 2 INTRODUKTION... 4 2.1 Hvad

Læs mere

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 HTX I ROSKILDE Afsluttende opgave Kommunikation og IT Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Planlægning... 4 Kommunikationsplan... 4 Kanylemodellen... 4 Teknisk

Læs mere

Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering...

Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering... Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Projektbeskrivelse... 2 Dette bruger vi i projektet... 2 Komponenter... 2 Software... 2 Kalibrering... 3 Kildekoden... 4 Variabler... 4 Setup... 4 Loop... 4 Indledning

Læs mere

CAN BUS alarm, AK4625 Snapguide med oversigt over ledninger fra sirene og modul

CAN BUS alarm, AK4625 Snapguide med oversigt over ledninger fra sirene og modul CAN BUS alarm, AK4625 Snapguide med oversigt over ledninger fra sirene og modul Denne snapguide er ikke en komplet monterings- eller brugeranvisning, men en oversigt over ledninger og funktioner. AK4625

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR NB1200 Ver. 1.01

BRUGERMANUAL FOR NB1200 Ver. 1.01 BRUGERMANUAL FOR NB1200 Ver. 1.01 NAUTRONIC SCOREBOARD SYSTEM A/S Danmarksvej 1B, DK-8660 Skanderborg. Phone +45 8651 1166 Fax +45 8652 5373 Email Nautronic@nautronic.com - 0 - INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Setup...

Læs mere

Eksempel: Skat i år 2000

Eksempel: Skat i år 2000 Kursus 02199: Programmering afsnit 2.1-2.7 Anne Haxthausen IMM, DTU 1. Værdier og typer (bl.a. char, boolean, int, double) (afsnit 2.4) 2. Variable og konstanter (afsnit 2.3) 3. Sætninger (bl.a. assignments)

Læs mere

Dette korte foredrag er opdelt i 3 dele: 1. ARDUINO i flere versioner, hvad er det? 2. DEMO-video 3. Din fremtidige Oscillator, SI5351A 4.

Dette korte foredrag er opdelt i 3 dele: 1. ARDUINO i flere versioner, hvad er det? 2. DEMO-video 3. Din fremtidige Oscillator, SI5351A 4. APPETITVÆKKEREN OZ6YM, Palle A. Andersen Efteråret 2017 Dette korte foredrag er opdelt i 3 dele: 1. ARDUINO i flere versioner, hvad er det? 2. DEMO-video 3. Din fremtidige Oscillator, SI5351A 4. DEMO-video

Læs mere

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer

JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET. i matematik. Taktile materialer JEANNETTE STEEN CAMILLA SIMONSEN BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen BRUG LÅGET i matematik Taktile materialer Jeannette Steen og Camilla Simonsen Brug låget i

Læs mere

Dansk oversættelse version 1.0 Oktober 2007 Peter E. Jonasen baseret på den tyske original 101677/0906/SmEf

Dansk oversættelse version 1.0 Oktober 2007 Peter E. Jonasen baseret på den tyske original 101677/0906/SmEf Indbygnings- og brugervejledning Märklin 60760 Digital ombygningssæt til lokomotiver med tromlekummulator motor Dansk oversættelse version 1.0 Oktober 2007 Peter E. Jonasen baseret på den tyske original

Læs mere

Mitch Studerer programmering og elsker at lave fede programmer. Han holder også meget af film og kunst. Mitch er i det hele taget en fin fyr.

Mitch Studerer programmering og elsker at lave fede programmer. Han holder også meget af film og kunst. Mitch er i det hele taget en fin fyr. Mitch Studerer programmering og elsker at lave fede programmer. Han holder også meget af film og kunst. Mitch er i det hele taget en fin fyr. De Kosmiske Vogtere: Gobo, Fabu og Pele De Kosmiske Vogtere

Læs mere

Klasse Situation Observation 3. klasse Før spillet. Der bliver spurgt ind til hvad børnene

Klasse Situation Observation 3. klasse Før spillet. Der bliver spurgt ind til hvad børnene Bilag 1 - Feltobservationer I dette bilag findes Feltobservationer, noteret under folkeskoleelevernes spilforløb. Disse feltobservationer er fremstillet i en skematisk opstilling, hvis første kolonne tydeliggør

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere

Projekt - RoboNet Del Journal.

Projekt - RoboNet Del Journal. Projekt - RoboNet Del Journal. A/D Konvertering. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Jacob Clausen, Klaus Jørgensen og Ole Rud It og Elektronikteknolog, a Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden:

Læs mere

Bruger manual AGAM kontrolboks

Bruger manual AGAM kontrolboks Bruger manual AGAM kontrolboks Kontrol boks set- up Front tavle (dør) 1. LED : Indikerer hvilke funktioner der er tilsluttet. (Lys tændt = funktion tændt ; lys slukket = funktion slukket). #1- Hovedpumpe

Læs mere

Sådan forbindes Arduinoen via et fumlebræt til ATTiny45 chippen.

Sådan forbindes Arduinoen via et fumlebræt til ATTiny45 chippen. Arduino software: https://www.arduino.cc/en/main/software Klaus modeltog, det levende hus: http://www.moppe.dk/levhusel.html TV simulation: http://www.herberts-n-projekt.de/basteleien-1/belebtes-haus/

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Monteringsanvisning for databus. Monteringsanvisning for databus. 1.0 Kabel føring

Monteringsanvisning for databus. Monteringsanvisning for databus. 1.0 Kabel føring Vigtigt Monteringsanvisning for databus Læs og forstå denne monteringsanvisning før databus kablet monteres. 1.0 Kabel type Der må som databus kabel kun anvendes følgende godkendte type kabel: 1.0 Kabel

Læs mere

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning

Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Genius laderegulator Monterings og brugervejledning Laderegulatorens opbygning Genius er en avanceret laderegulator for solceller/solpaneler der kontroller, overvåger og styrer indladning og afladning

Læs mere

Årsrapport Standardiseringsgruppen

Årsrapport Standardiseringsgruppen Årsrapport Standardiseringsgruppen Pressen Fællesindkøb 2011 Forord Standardiseringsgruppen under Pressens Fællesindkøb har til formål at højne og fastholde kvalitetsniveauet på avisprodukterne i Danmark.

Læs mere

Quick-guide til Konftel 250

Quick-guide til Konftel 250 Conference phones for every situation Quick-guide til Konftel 250 DANSK BESKRIVELSE Konftel 250 er en konferencetelefon, der kan tilsluttes analogt telefonstik. På www.konftel.com/250 finder du en håndbog

Læs mere

UniLock System 10. Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender. Version 2.0 Revision 140220

UniLock System 10. Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender. Version 2.0 Revision 140220 UniLock System 10 Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender Projekt PRJ124 Version 2.0 Revision 140220 T550 Secure er en højsikker trådløs UHF-læser der benyttes, hvor det ønskes at oplåse på

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1. Udarbejdet i 2015

Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1. Udarbejdet i 2015 Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1 Udarbejdet i 2015 Emneoversigt/forslag til rækkefølge Opgave 1. Grundlæggende el: 2 lektioner Grundlæggende begreber

Læs mere

Dit eventyr med robotter Det er dig, der programmerer

Dit eventyr med robotter Det er dig, der programmerer Dit eventyr med robotter Det er dig, der programmerer Indhold Introduktion... 3 Før du starter... 4 Mød EdWare... 9 Funktioner i EdWare... 10 Eventyr 1 Blink med LED... 11 Eventyr 2 Bip!! Bip!!... 13 Eventyr

Læs mere

Original betjeningsvejledning 3.2. Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4. Order No.: 00600-3-091

Original betjeningsvejledning 3.2. Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4. Order No.: 00600-3-091 Original betjeningsvejledning 3.2 Læs den grundigt, før maskinen tages i brug! Version: 09/2011, v. 1.4 Order No.: 00600-3-091 2 KVALITET TIL PROFESSIONELLE Det må IKKE føles ubekvemt og overflødigt at

Læs mere

DENVER DPF-722 Betjeningsvejledning. Digital Fotoramme ADVARSEL. Sørg for, at der altid er fri adgang til den stikkontakt, apparatet er tilsluttet.

DENVER DPF-722 Betjeningsvejledning. Digital Fotoramme ADVARSEL. Sørg for, at der altid er fri adgang til den stikkontakt, apparatet er tilsluttet. DENVER DPF-722 Betjeningsvejledning Digital Fotoramme ADVARSEL Sørg for, at der altid er fri adgang til den stikkontakt, apparatet er tilsluttet. 1 Introduktion Tillykke med købet af din nye Digitale Fotoramme.

Læs mere