Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved stationer og i tog/metro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved stationer og i tog/metro"

Transkript

1 Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved stationer og i tog/metro Juli 2018

2 Side 2 Indhold 1 Baggrund og formål 3 2 Resumé og anbefalinger Resumé Anbefalinger 6 3 Resultater Ved stationen I toget/metroen Dilemmaer Udvalgte resultater fra fokusgruppe 14 4 Om undersøgelsen Om deltagerne i undersøgelsen Spørgeskema 18 5 Om Passagerpulsen 28

3 Side 3 1 Baggrund og formål Tidligere undersøgelser fra Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk viser, at faciliteter i den kollektive transport, er et afgørende parameter i forhold til passagerernes tilfredshed. Muligheden for at kunne gennemføre en komfortabel rejse uden stress og utryghed er i høj grad bestemt af de faciliteter, der befinder sig på og ved stationen og ombord på toget. Fra de Nationale Passagertilfredshedsundersøgelser ved vi, at særligt serviceparametre som rengøring, toiletter og siddepladser har en væsentlig betydning for tilfredsheden. Det samme gælder muligheden for at få information om rejsen undervejs via elektroniske tavler og skilte. Faciliteter er vigtige for alle passagerer. Men særligt for de mere sårbare grupper af passagerer, som er mindre mobile, i begrænset fysisk form og ikke besidder stærke digitale færdigheder, er det afgørende, at udvalgte faciliteter er til stede og fungerer efter hensigten. En del ældre passagerer befinder sig i mindre eller højere grad i en af førnævnte kategorier. Samtidig udgør de ældre en betydelig andel af det samlede passagertal. Fra vores samarbejder med Danske Seniorer og Ældre Sagen ved vi, at mange ældre er afhængige af kollektiv transport, hvis de skal kunne holde det sociale aktivitetsniveau, de ønsker sig. Spørgeskemaet til denne undersøgelse er blevet til efter afholdelsen af en fokusgruppe med otte ældre passagerer, der bor og rejser i hovedstadsområdet. Deltagernes konkrete udfordringer og erfaringer har dannet grundlag for en række af de emner, vi behandler i undersøgelsen. Undersøgelsen afdækker hvilke faciliteter, de ældre passagerer mener, er de vigtigste på deres togrejse. Faciliteterne har vi i rapporten opdelt i tre hovedkategorier, der på hver sin vis har betydning for oplevelsen og gennemførslen af rejsen; informationsfaciliteter, fysiske faciliteter og rengøring og tryghed. Vi antager, at de faciliteter, som er vigtige for de ældre passagerer, langt hen ad vejen også er vigtige for de resterende passagerer. Nogle faciliteter vil således for nogle være afgørende for selve gennemførslen af rejsen (for eksempel muligheden for at købe en fysisk billet og adgangsforhold for bevægelseshæmmede), mens disse faciliteter for andre blot vil være et supplement til alternativerne. Ved at fokusere på de ældre passagerer, sikrer vi os, at den gruppe af passagerer, for hvem faciliteterne har den største betydning, bliver hørt. Undersøgelsen viser, hvilke faciliteter der bør prioriteres, når der skal anlægges nye stationer og indrettes nye toge. Mulighederne for at etablere faciliteter er naturligvis ikke uanede. Derfor skelner undersøgelsen mellem forskellige størrelser og typer af stationer, for på den måde at fremsætte et nuanceret bud på, hvilke faciliteter passagererne forventer at blive mødt af på de forskellige stationer. God læselyst.

4 Side 4 2 Resumé og anbefalinger 2.1 Resumé I denne undersøgelse har vi undersøgt de ældre (60+ år) passagerers holdning til vigtigheden af tilstedeværelsen af forskellige faciliteter på stationer og ombord på togene. Fysiske tavler og skilte er vigtigere end information på mobil Når det gælder informationsfaciliteter, viser undersøgelsen, at de ældre passagerer især mener, det er vigtigt, at der findes faciliteter såsom skærme, afgangstavler og højtalerudkald på stationer og i togene. Således mener i gennemsnit 3 ud af 4 adspurgte passagerer, at det er vigtigt, at der gives god information på stationer og i togene. I relation til informationssystemer viser undersøgelsen også, at en mindre andel af passagerne finder det vigtigt at kunne modtage information om afgange, forsinkelser og lignende på deres mobil (35-45 %). Det peger på, at information via telefon ikke kan erstatte information på stedet i form af tavler og lignende. Læ, siddepladser og toiletadgang er vigtigst på alle stationstyper Når det gælder fysiske faciliteter på stationer, vurderer flest mulighed for at stå i læ, toiletadgang og mulighed for at sidde ned som vigtige. Det gælder på tværs af alle stationstyper, om end der er forskelle i hvor mange, der vurderer faciliteterne som vigtige fordelt på de forskellige stationstyper. Muligheden for at stå i læ og sidde ned, mener flest er vigtig på trinbræt og små stationer. Toiletadgang mener flest er vigtigt på store og mellemstore stationer. I alle disse forhold vurderer færrest forholdene som vigtige på metrostationer. Når det gælder sidepladser foretrækker et stort flertal af de adspurgte rigtige bænke, hvor man sidde ned, frem for skrå bænke, man kan læne sig op ad, også selvom det giver mulighed for, at hjemløse kan bruge bænkene til at sove på. Når passagererne stilles overfor dilemmaet om, hvorvidt de foretrækker betalingstoiletter på alle stationer eller gratis toiletter, der til gengæld kun er til stede på de største stationer, er der ikke en klar præference. Dog er der en lille overvægt af passagerer, der foretrækker løsningen med betalingstoiletter. Mange faciliteter er vigtigere, når vi skal køre langt Når det gælder fysiske faciliteter om bord på toget, vurderer flest muligheden for at sidde ned, mulighed for at stå fast under kørsel og et behageligt klima som vigtigt. Det gælder på tværs af togtype. Andelen varierer dog mellem 50 og 90 procent med flest, der angiver faciliteterne som vigtige i intercity-/lyntog og færrest i metro. Samme tendens findes når det gælder andre faciliteter såsom god belysning, stillezone, internetadgang, toiletadgang og bordplads. Her spænder andelen af passagerer, der finder det vigtigt fra 1 procent til 75 procent. De laveste andele finder vi i metro og S-tog, og den højeste finder vi i intercity-/lyntog. Disse forskelle må antages at hænge sammen med forskelle i blandt andet rejsetid og de heraf følgende forskelle i opholdstid på stationer og i tog.

5 Side 5 Rengøring, belysning og skraldespande er vigtigere end videoovervågning Når det handler om rengøring og tryghed, viser undersøgelsen, at de forhold, flest passagerer finder vigtige på tværs af stationer, er rengøring og oprydning, god belysning samt mulighed for at komme af med affald. Disse forhold mener 48 til 70 procent er vigtige. I togene er rengøring og oprydning ligeledes den facilitet, flest finder vigtig på tværs af togtyper (70-75 %) efterfulgt at mulighed for at komme af med affald (45-66 %) Først længere nede på listen kommer videoovervågning, som det er 20 til 40 procent af passagererne, der finder vigtig, dog med undtagelse af S-tog og lokaltog, hvor henholdsvis 46 og 56 procent finder det vigtigt. Den generelt lave efterspørgsel efter videoovervågning kan hænge sammen med dels en generel skepsis mod mere overvågning, der findes hos mange danskere, og dels, at hovedparten af passagererne i dag finder det trygt at færdes på togstationer og ombord på toget 1. Niveaufri indstigning i toget og lang åbningstid for døre, vurderes som vigtig af mellem 19 og 46 procent af de adspurgte. Selvom der således ikke er tale om de faciliteter, som flest mener er vigtige, er der dog tale om en betydelig andel. Det må ligeledes antages, at disse faciliteter er afgørende for tilgængeligheden for passagerer med nedsat mobilitet, for eksempel ældre, der benytter rollator eller kørestol. Mulighed for at købe billet og for at tanke sit rejsekort op på stationen, er vigtig for mellem 15 og 49 procent af de adspurgte. Selvom der her ikke er tale om de faciliteter, som flest passagerer efterspørger, må det ligeledes antages, at de er afgørende for visse ikke-digitale passagerers adgang til den kollektive transport, herunder nogle ældre passagerer. 1 Hhv. 77% og 85% af togpassagererne er tilfredse med trygheden på station og i toget ifølge den seneste Nationale Passagertilfredshedsundersøgelse. Kilde:

6 Side Anbefalinger De rette faciliteter er afgørende for, at den kollektive transport er tilgængelig for ældre passagerer. Derfor er det afgørende, at togselskaberne og andre beslutningstagere tænker ældre passagerer og andre personer, der er mindre mobile og mindre digitale, ind i udviklingen af togtransporten. Det vil med stor sandsynlighed også medføre, at komforten og tilfredsheden for togpassagererne generelt vil stige. På baggrund af undersøgelsen anbefaler Passagerpulsen derfor følgende: Det er vigtigt, at togselskaberne fortsætter med at udbyde information til passagererne om køreplaner, afgange, driftsforstyrrelser og andre væsentlige forhold ved rejsen direkte på togstationer og ombord på togene. Det udelukker naturligvis ikke, at mulighederne for at få information direkte på smartphones og andre mobile devices løbende udvikles og forbedres. Selskaberne bør fortsat prioritere, at der er læskure og bænke til stede ved både større og mindre tog- og metrostationer også selvom disse kan bruges af hjemløse. Eventuelle problemer med øget utryghed bør imødegås på andre måder end ved at fjerne muligheden for, at passagererne kan sidde ned og være i læ, mens de venter på toget. Det er værd at bemærke, at behovet for siddepladser og læ er størst på de steder, hvor passagererne kan risikere at skulle vente længe på toget. Togselskaber og andre aktører bør prioritere toiletadgang særligt ved store og mellemstore togstationer. Er der tale om betalingstoiletter, bør det sikres, at det er muligt at betale med andre midler end mobiltelefon, for eksempel med kontanter eller betalingskort. Muligheden for at sidde ned, noget at holde fast i og et behageligt klima bør prioriteres gennemgående på tværs af togtyper. Andre forhold såsom stillezoner, bordplads og godt læselys bør prioriteres i tog hvor den typiske rejse er af længere varighed såsom regioner- og intercitytog, mens de ikke er lige så vigtige at prioritere i metro og S- tog. Togselskaber og andre aktører bør vise særligt hensyn til passagergrupper med nedsat mobilitet, herunder visse ældre passagerer. Niveaufri indstigning og lang åbningstid for døre bør derfor være et fokusområde i forbindelse med indkøb af nyt materiel, da disse faciliteter styrker tilgængeligheden og muligheden for at kunne rejse med toget uden assistance. Muligheden for at købe billetter og tanke sit rejsekort op kan ligeledes være af afgørende betydning for tilgængeligheden for visse passagergrupper. Derfor bør togselskaberne og andre aktører fortsat prioritere disse faciliteter, særligt ved større og mellemstore stationer.

7 Side 7 3 Resultater 3.1 Ved stationen I den første del af undersøgelsen bad vi de ældre (60+ år) passagerer vælge, hvilke faciliteter, der er vigtige for dem, når de benytter forskellige typer af stationer. I dette afsnit gennemgås resultaterne fordelt på stationstyper og følgende temaer: Informationsfaciliteter Fysiske faciliteter Rengøring og tryghed Tabel 1 - Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en station? (Informationsfaciliteter opdelt på stationstyper) Information om afgangstider/køreplan på elektronisk tavle Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald Information om afgangstider/køreplan på fysiske skilte/opslag Oversigtskort over ruter, stoppesteder mv. (for bus, tog, metro) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) Stor station Mellemstor station Trinbræt lille station Metro station 84,1% 79,8% 63,1% 69,5% 82,7% 80,6% 75,4% 80,0% 56,5% 56,9% 54,9% 41,4% 55,4% 49,7% 37,7% 49,1% 46,3% 40,5% 41,0% 33,7% Base Tabel 1 ovenfor viser den andel af de adspurgte, der opfatter de forskellige informationsfaciliteter på tværs af stationstyper som vigtige. Generelt viser tabellen, at flest ældre vurderer informationsfaciliteter på store stationer som vigtige. Det gælder især information om afgangstider og driftsforstyrrelser på forskellige medier såsom skærme og højtalere. Flere vurderer det også som vigtigt, at der stilles information til rådighed på stationen, fremfor at passagererne selv skal opsøge den via deres mobiltelefon. Det peger på, at information på mobilen opfattes som et supplement til, men ikke en erstatning for god information på stationen.

8 Side 8 Tabel 2 - Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en station? (Fysiske faciliteter opdelt på stationstyper) Stor station Mellemstor station Trinbræt lille station Metro station Mulighed for at stå i læ 74,1% 82,1% 88,5% 54,7% Toiletadgang 70,1% 66,2% 47,5% 36,5% Mulighed for at sidde ned 68,0% 60,7% 71,3% 44,2% Mulighed for at købe billet (fx billetautomat) 39,3% 33,2% 28,7% 21,8% Mulighed for at købe mad/drikke (fx kiosk) 38,6% 27,7% 6,6% 5,6% Mulighed for at købe eller foretage optankning på rejsekort (fx rejsekortautomat) 25,7% 24,0% 23,0% 15,1% Base Tabel 2 viser en række interessante forskelle i præferencer på tværs af stationstyper, når det gælder fysiske faciliteter. Flest vurderer muligheden for at stå i læ som vigtig på små og mellemstore stationer sammenlignet med metrostationer. Det peger i retning af en sammenhæng mellem hvor mange, der oplever et forhold som vigtigt, og de fysiske rammer, der i dag er til stede på disse stationstyper, sat i relation til hvor længe, passagererne opholder sig på stationen. Mange små og mellemstore stationer har ikke overdækkede perroner og/eller læskure, hvilket kan medvirke til at drive et ønske om gode ventefaciliteter, hvis passagererne skal vente i længere tid på toget, og en deraf følgende højere oplevet vigtighed. På metrostationer vil den gennemsnitlige ventetid typiske være af kortere varighed grundet den højere afgangsfrekvens. Det kan, kombineret med at flere stationer ligger under jorden, forklare, at mulighed for at stå i læ vurderes som vigtig af færre. På de store og de mellemstore stationer vurderer flest toiletadgang som vigtigt, hvilket indikerer en generel forventning blandt de ældre passager om, at toiletter skal være til stede. Det er interessant, at færre vurderer toiletadgang som vigtig på henholdsvis de små stationer og på metrostationer. For de små stationers vedkommende, kan det hænge sammen med en forståelse for, at togselskabet ikke kan forventes at stille toiletter til rådighed på selv det mindste trinbræt. På metrostationerne er det sandsynligt, at tendensen mere er drevet af den relativt korte opholdstid på stationen, den kortere rejsetid og muligheden for at komme på toilettet på anden vis i et storbyområde. En tilsvarende tendens ses i relation til hvor mange, der oplever muligheden for at købe mad/drikke på stationen som vigtig, hvor kun henholdsvis 6,6 procent og 5,5 procent finder det vigtigt på små stationer og metrostationer mod henholdsvis 38,6 procent og 27,7 procent på store og mellemstore stationer.

9 Side 9 Tabel 3 - Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en station? (Rengøring og tryghed opdelt på stationstyper) Rengøring og tryghed Stor station Mellemstor station Trinbræt lille station Metro station Rengøring og oprydning 69,2% 68,8% 56,6% 68,1% God belysning 59,3% 54,6% 54,1% 56,8% Mulighed for at komme af med affald 55,6% 53,2% 47,5% 50,9% Nem adgang for dårligt gående, barnevogne, kørestole 34,6% 30,6% 32,8% 31,9% Videoovervågning 29,2% 27,2% 21,3% 37,5% Base Tabel 3 viser, at andelen af de adspurgte, der opfatter rengøring og tryghed på stationen som vigtig, er relativt ens på tværs af stationstyper. Flest vurderer rengøring og oprydning som vigtig, mens færre vurderer videoovervågning som vigtigt. Den mest markante forskel er holdningen til videoovervågning. Blandt brugere af metrostationer er der en væsentligt højere andel (37,5 %), der finder dette vigtigt sammenlignet med de andre typer stationer. Det kan måske hænge sammen med et større antal underjordiske stationer, hvilket i kombination med fraværet af personale kan give anledning til større utryghed hos nogle grupper af ældre passagerer. Værd at bemærke er, at kun cirka hver tredje finder det vigtigt med nem adgang for dårligt gående, barnevogne og lignende, taget i betragtning, at vi har spurgt de ældre 60+, hvor andelen af bevægelseshæmmede er højere sammenlignet med den øvrige befolkning. Det kan hænge sammen med, at en høj andel synes, at adgangsforholdene på danske togstationer allerede er tilstrækkeligt gode i relation til den enkeltes fysiske behov og helbredssituation. Det kan også hænge sammen med, at svarpersonerne er samplet i et online panel, og derfor må formodes at være digitale og ved godt helbred.

10 Side I toget/metroen I den anden del af undersøgelsen bad vi de ældre (60+ år) passagerer vælge, hvilke faciliteter der er vigtige for dem, når de benytter forskellige typer af tog. I dette afsnit gennemgås resultaterne fordelt på togtyper og følgende temaer: Informationsfaciliteter Fysiske faciliteter Rengøring og tryghed Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag Information om tog/metrodriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) Tabel 4 - Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter? (Informationsfaciliteter opdelt på togtyper) Lokal-banetog Metro S-tog Regionaltog Intercity- / Lyntog 73,9% 76,9% 78,1% 77,2% 78,7% 60,1% 59,4% 66,7% 54,0% 56,9% 49,8% 47,5% 48,2% 41,4% 45,8% 35,0% 41,7% 35,1% 39,4% 34,4% BASE Tabel 4 ovenfor viser, at vigtigheden af forskellige informationsfaciliteter i toget vurderes relativt ens på tværs af togsystemer, hvilket indikerer et generelt behov, som passagererne forventer, bliver dækket. I lighed med information på stationer, vurderer flere fysisk information i toget som vigtig end den information, passagererne kan få på deres mobiltelefon. Flest vurderer muligheden for at få information om driftsforstyrrelser på skærme, elektroniske tavler og via højtalerudkald som vigtig.

11 Side 11 Tabel 5 - Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter? (Fysiske faciliteter opdelt på togtyper) Lokal-banetog Metro S-tog Regionaltog Intercity- / Lyntog Mulighed for at sidde ned 65,3% 82,5% 86,0% 89,4% 92,1% Stropper/håndtag til at holde fast i 59,4% 54,7% 67,5% 79,8% 89,3% Aircondition/behagelig temperatur 56,4% 52,7% 59,6% 67,5% 75,9% God belysning/læselys 28,1% 43,0% 58,8% 59,3% 74,7% Stillezone 12,2% 41,7% 36,0% 51,7% 63,6% Internetadgang 11,9% 18,2% 33,3% 35,4% 57,7% Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) 11,2% 16,6% 28,1% 34,8% 51,4% Toiletadgang i toget 9,9% 15,5% 25,4% 32,1% 51,0% Stikkontakt / opladningsmulighed 6,9% 10,1% 23,7% 27,8% 36,4% Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet 1,3% 4,5% 14,9% 20,9% 24,1% Bordplads 1,0% 1,6% 3,5% 13,6% 22,5% BASE Tabel 5 ovenfor viser, at fysiske faciliteter i relation til personlig komfort, det vil sige muligheden for at få en siddeplads, muligheden for at holde fast i stropper/håndtag og et behageligt indeklima, vurderes som vigtige på tværs af alle togsystemer. Efterspørgslen på fysiske faciliteter i toget er dog meget forskellig på tværs af togsystemer. Således vurderes tilstedeværelsen af alle fysiske faciliteter som vigtig af markant færre i metroen sammenlignet med de øvrige togsystemer. Det gælder de forhold, der ikke er direkte relateret til fysisk komfort, for eksempel stillezoner, toiletter og muligheden for at købe mad/drikke. Generelt vurderes fysiske faciliteter som vigtige af flere i regional, intercity og lyntog, hvor rejsetiden og dermed opholdet i toget er længst. Det er i den sammenhæng interessant, at cirka hver fjerde efterspørger muligheden for at købe mad/drikke ombord, hvilket i dag kun er muligt i meget begrænset omfang. Dette kunne indikere et behov, der ikke i dag er dækket i tilstrækkeligt omfang. Tabel 6 - Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter? (Rengøring og tryghed opdelt på togtyper) Metro S-tog Lokalbanetog Regionaltog Intercity- / Lyntog Rengøring og oprydning 70,6% 75,8% 72,8% 74,8% 74,7% Mulighed for at komme af med affald 44,6% 53,6% 60,5% 61,9% 66,0% Videoovervågning 37,6% 46,2% 56,1% 40,1% 34,0% Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole 30,7% 33,9% 45,6% 39,1% 33,2% Mulighed for at medtage en cykel 29,7% 31,6% 27,2% 26,5% 20,6% Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole 24,8% 19,7% 23,7% 22,8% 19,4% BASE

12 Side 12 I relation til rengøring og tryghed i toget viser tabel 6, at passagerernes opfattelse af vigtighed er meget lig de tilsvarende forhold på togstationer, idet rengøring og oprydning vurderes som vigtigt af mellem 7 og 8 ud af 10, mens faciliteter i relation til adgangsforhold kun vurderes som vigtige af mellem cirka 20 og 30 procent af de adspurgte passagerer. Igen kan det hænge sammen med, at størstedelen af svarpersonerne ikke selv er dårligt gående eller utrygge over at færdes i den kollektive transport. I relation til tryghed er der en tendens til, at lidt flere finder videoovervågning vigtig i S-tog og lokalbanetog. Det kan hænge sammen med, at det kan føles mere utrygt at rejse på visse strækninger og på visse tidspunkter af døgnet, for eksempel om aftenen og hvis der kun er få passagerer med toget.

13 Side Dilemmaer I spørgeskemaets tredje del, har vi bedt de ældre (60+ år) passagerer om at forholde sig til to forskellige dilemmaer i relation til faciliteter på stationer. I den sammenhæng har vi desuden undersøgt, om der er nogen sammenhæng mellem alder og præferencer ved at inddele svarpersonerne i tre aldersgrupper; år, år og 75+ år. Tabel 7 - Tænk på dine egne præferencer, hvilken af følgende to alternativer vil du foretrække? år år 75 + år Total Alternativ 1: At der er skrå bænke til at læne sig op ad, til gengæld bliver stationen/busterminalen ikke benyttet som opholdssted. Alternativ 2: At der er rigtige bænke, også selv om de nogle gange bliver optaget af hjemløse 24,2% 28,7% 26,2% 27,1% 64,0% 65,4% 63,1% 64,6% Ved ikke / har ingen mening om 11,9% 6,0% 10,7% 8,3% BASE Det første dilemma går på, om passagererne foretrækker skrå bænke til at læne sig op ad eller almindelige bænke, de kan sidde på. De skrå bænke giver qua deres fysiske udformning ikke mulighed for at for eksempel hjemløse kan sove der. Bænkene er omvendt også mindre komfortable. De almindelige bænke er mere behagelige at sidde på, men giver til gengæld mulighed for at hjemløse kan sove der. Konklusionen er ret klar, idet cirka 2 ud af 3 af de adspurgte passagerer foretrækker almindelige bænke, hvor de kan sidde ned, frem for skrå bænke. Det gælder på tværs af alle aldersgrupper. Tabel 8 - Tænk på dine egne præferencer, hvilken af følgende to alternativer vil du foretrække? år år 75 + år Total Alternativ 1: At der er toiletter på alle stationer. De koster 5 kr. at benytte og gøres rene 1 gang i døgnet 47,0% 47,9% 44,0% 47,0% Alternativ 2: At der kun er toiletter på de største stationer. De er til gengæld gratis og gøres rene flere gange i døgnet. 43,2% 44,3% 48,2% 44,7% Ved ikke / har ingen mening om 9,7% 7,8% 7,7% 8,3% BASE Det andet dilemma omhandler tilstedeværelsen af toiletter på togstationer i form af enten betalingstoiletter på alle stationer eller gratis toiletter, der til gengæld kun er til stede på de største stationer. Der er ikke en klar præference blandt de adspurgte passagerer, om end der er en lille overvægt af passagerer, der foretrækker løsningen med betalingstoiletter.

14 Side Udvalgte resultater fra fokusgruppe Passagerpulsens fokusgruppe med otte ældre passagerer fra hovedstadsområdet gav en række gode indsigter i de udfordringer, ældre kan opleve, når de rejser med kollektiv transport. Fokusgruppen var ikke repræsentativ og konklusionerne kan således ikke bruges til at generalisere ligesom det ikke nødvendigvis er de problemer, deltagerne nævnte, der er størst behov for løsninger på. Ikke desto mindre er der et par pointer, der er værd at give videre. En deltager fortalte, at vedkommende oplevede det som utrygt at rejse med metroen: For det første er der de forbande trapper, de har lavet. Man kan ikke gå på dem, når man er oppe i årene, hvis man bare er en lille smule handicappet, for de kræver så meget energi. Hvis man ikke er så høj, kan man ikke få fat nogen steder, og man skal være hurtigt, hvis man skal nå ud, inden dørene smækker Undervejs opstod der også en diskussion om brugen af elevatorer på især metrostationer: Hvad hjælper det, der er en elevator, når den bliver bugt af alle mulige, der godt kan gå Flere af de ældre udtrykte et ønske om bedre information om, hvem elevatorerne er til for. Der var generelt forståelse for, at folk godt kan have brug for en elevator, uden at udefrakommende kan se det på dem. Konkret nævnte de ældre, at kampagner for god opførsel i kollektiv transport, gerne må gøre brug af humor. Det var også et stort tema, at de ældre ikke føler, at den kollektive transport er designet til at imødekomme deres behov: Jer der er så kvikke med de der telefoner, I skal ikke først have brillerne frem af tasken, brillerne på og mobilen op. Overordnet set handler det om, at holde de ældre medborgere kvikke og aktive så længe som muligt, og det gør vi kun når vi føler os trygge. For mig handler det om at tænke nogle ting ind på forhånd i stedet for at fejlfinde bagefter. Det er ikke fordi vi skal have revolution, man skal bare have det med

15 Side 15 4 Om undersøgelsen Dataindsamlingen til denne rapport er gennemført ved hjælp af online spørgeskemaer på Passagerpulsens Passagerpanel. Vi har også afholdt en fokusgruppe med 0tte ældre passagerer fra hovedstadsområdet. Fokusgruppen har bidraget med indsigter om de ældre passagerer samtidig med, at den har fungeret som input til udformningen af spørgeskemaet. Passagerpanelet er rekrutteret blandt brugere af kollektiv transport i hele Danmark. Passagerpanelets medlemmer har en højere gennemsnitlig brug af kollektiv transport end i landet som helhed. Da panelet er web-baseret, har det desuden, en lavere forekomst af ikke-digitale brugere, end man finder i kollektiv transport generelt. Fakta Data er indsamlet: juni Målgruppe: Personer over 60 år, der rejser med kollektiv transport i Danmark mindst 1 gang i kvartalet. Spørgeskema er udsendt til et udsnit af Passagerpanelet panelmedlemmer. I forbindelse med besvarelsen er de personer, der ikke passer i målgruppen, blevet sorteret fra. Udsendte invitationer: Opnåede besvarelser brutto: Svarprocent: 20,8 % Frasorteret fordi de ikke passede i målgruppen (rejsefrekvens): 80 Nettostikprøve: 941 Data anvendes uvejet i undersøgelsen. Kvalitetssikring af data Alle Passagerpulsens undersøgelser følger en række faste procedurer for at sikre en høj datakvalitet.

16 Side Om deltagerne i undersøgelsen Personer, der benytter kollektiv transport minimum 1 gang i kvartalet, i alderen 60 år og ældre. Tabel 9 Køn Respondenter Procent Kvinde ,1% Mand ,9% I alt % Tabel 10 - Alder Respondenter Procent år ,1% år ,1% 75 + år ,9% I alt % Tabel 11 Region Region Hovedstaden (minus Bornholm) Respondenter Procent ,1% Bornholm 5 0,5% Region Sjælland ,9% Fyn og Øerne 39 4,1% Sydjylland (Region Syddanmark minus Fyn og Øerne) 43 4,6% Region Midtjylland ,1% Region Nordjylland 34 3,6% I alt % Tabel 12 Rejsefrekvens med kollektiv transport Respondenter Procent 5-7 dage om ugen ,6% 3-4 dage om ugen ,2% 1-2 dage om ugen ,1% 1-3 dage om måneden ,1% 1-2 dage i kvartalet 47 5,0% I alt ,0%

17 Side 17 Tabel 13 Hyppigste rejseformål når kollektiv transport benyttes år år 75 + år I alt Pendler til/fra arbejde 55,1% 16,2% 6,5% 24,2% Pendler til/fra uddannelse 0,0% 0,4% 0,6% 0,3% Erhvervsrejse (møder, konferencer m.v.) 4,7% 2,8% 2,4% 3,2% Indkøb 1,3% 6,9% 16,7% 7,2% Besøge venner / familie 16,9% 26,6% 23,2% 23,6% Besøge læge, tandlæge, sygehus o.lign. Fritid (fritidsaktivitet, tur i byen m.v.) 0,4% 3,2% 5,4% 2,9% 16,1% 38,7% 39,9% 33,3% Rejse ifm. ferie i Danmark 1,7% 1,5% 0,0% 1,3% Andet 3,8% 3,7% 5,4% 4,0% I alt Tabel 14 Transportmidler der benyttes mindst 1 gang i kvartalet Respondenter Procent S-tog ,5% Bybus ,3% Metro ,5% Regionaltog ,1% Intercitytog og lignende ,0% Lokalbane ,2% Regionalbus/fjernbus ,9% Flextrafik 30 3,2% Letbane 16 1,7% I alt ,0% Tabel 15 Stationer/stop der benyttes mindst 1 gang i kvartalet Stor station (hvor man kan skifte mellem flere togtyper) Respondenter Procent ,6% Busstop i byområde ,2% Metrostation ,1% Mellemstor station ,5% Busterminal ved togstation ,1% Trinbræt/lille station ,5% Busstop på landet ,9% Busterminal - ikke i nærheden af togstation 68 7,2% Letbanestation 15 1,6% I alt ,0%

18 Side Spørgeskema Skifter du mellem kollektive transportmidler på nogle af dine rejser med kollektiv transport? (Altså på en og samme rejse) (1) Nej (2) Mellem bus og bus (3) Mellem bus og metro (4) Mellem bus og tog/s-tog (5) Mellem metro og metro (6) Mellem metro og tog/s-tog (7) Mellem tog/s-tog og tog/s-tog (8) Anden kombination (skriv selv): Du har svaret, at du benytter følgende typer stoppesteder / stationer. I de følgende spørgsmål, vil vi gerne høre, hvilke typer faciliteter, du prioriterer. Det tager 1-2 minutter at svare pr. stoppesteds- / stationstype. Vælg dem, du ønsker at svare for på listen (dog mindst 1). (1) Busstoppested i byområde og/eller på landet (2) Busterminal (3) Metrostation (4) Letbanestation (5) Trinbræt/lille station (6) Mellemstor station (7) Stor station (hvor man kan skifte mellem flere togtyper) Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter et trinbræt/lille station (s-tog, tog)? (1) Information om afgangstider/køreplan på fysiske skilte/opslag (2) Information om afgangstider/køreplan på elektronisk tavle (3) Oversigtskort over ruter, stoppesteder mv. (for bus, tog, metro) (4) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (5) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (6) Mulighed for at stå i læ (7) Mulighed for at sidde ned (8) Toiletadgang

19 Side 19 (9) Mulighed for at købe billet (fx billetautomat) (10) Mulighed for at købe eller foretage optankning på rejsekort (fx rejsekortautomat) (11) Mulighed for at købe mad/drikke (fx kiosk) (12) Mulighed for at komme af med affald (13) Rengøring og oprydning (14) Nem adgang for dårligt gående, barnevogne, kørestole (15) God belysning (16) Videoovervågning (17) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en mellemstor station (S-tog, tog)? (1) Information om afgangstider/køreplan på fysiske skilte/opslag (2) Information om afgangstider/køreplan på elektronisk tavle (3) Oversigtskort over ruter, stoppesteder mv. (for bus, tog, metro) (4) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (5) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (6) Mulighed for at stå i læ (7) Mulighed for at sidde ned (8) Toiletadgang (9) Mulighed for at købe billet (fx billetautomat) (10) Mulighed for at købe eller foretage optankning på rejsekort (fx rejsekortautomat) (11) Mulighed for at købe mad/drikke (fx kiosk) (12) Mulighed for at komme af med affald (13) Rengøring og oprydning (14) Nem adgang for dårligt gående, barnevogne, kørestole (15) God belysning (16) Videoovervågning (17) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en stor station (S-tog, tog), hvor man kan skifte mellem flere togtyper? (1) Information om afgangstider/køreplan på fysiske skilte/opslag (2) Information om afgangstider/køreplan på elektronisk tavle (3) Oversigtskort over ruter, stoppesteder mv. (for bus, tog, metro) (4) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald

20 Side 20 (5) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (6) Mulighed for at stå i læ (7) Mulighed for at sidde ned (8) Toiletadgang (9) Mulighed for at købe billet (fx billetautomat) (10) Mulighed for at købe eller foretage optankning på rejsekort (fx rejsekortautomat) (11) Mulighed for at købe mad/drikke (fx kiosk) (12) Mulighed for at komme af med affald (13) Rengøring og oprydning (14) Nem adgang for dårligt gående, barnevogne, kørestole (15) God belysning (16) Videoovervågning (17) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en Metro-station? (1) Information om afgangstider/køreplan på fysiske skilte/opslag (2) Information om afgangstider/køreplan på elektronisk tavle (3) Oversigtskort over ruter, stoppesteder mv. (for bus, tog, metro) (4) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (5) Information om Metrodriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (6) Mulighed for at stå i læ (7) Mulighed for at sidde ned (8) Toiletadgang (9) Mulighed for at købe billet (fx billetautomat) (10) Mulighed for at købe eller foretage optankning på rejsekort (fx rejsekortautomat) (11) Mulighed for at købe mad/drikke (fx kiosk) (12) Mulighed for at komme af med affald (13) Rengøring og oprydning (14) Nem adgang for dårligt gående, barnevogne, kørestole (15) God belysning (16) Videoovervågning (17) Ingen af disse

21 Side 21 Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter en Letbane-station? (1) Information om afgangstider/køreplan på fysiske skilte/opslag (2) Information om afgangstider/køreplan på elektronisk tavle (3) Oversigtskort over ruter, stoppesteder mv. (for bus, tog, metro) (4) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (5) Information om Letbanedriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (6) Mulighed for at stå i læ (7) Mulighed for at sidde ned (8) Toiletadgang (9) Mulighed for at købe billet (fx billetautomat) (10) Mulighed for at købe eller foretage optankning på rejsekort (fx rejsekortautomat) (11) Mulighed for at købe mad/drikke (fx kiosk) (12) Mulighed for at komme af med affald (13) Rengøring og oprydning (14) Nem adgang for dårligt gående, barnevogne, kørestole (15) God belysning (16) Videoovervågning (17) Ingen af disse Du har svaret, at du benytter følgende kollektive transportmidler. I de følgende spørgsmål, vil vi gerne høre, hvilke typer faciliteter, du prioriterer. Det tager 1-2 minutter at svare pr. transportmiddel. Vælg dem, du ønsker at svare for på listen (dog mindst 1). (1) Bybus (2) Regionalbus/fjernbus (3) Metro (4) S-tog (5) Lokalbane (6) Regionaltog (7) Intercitytog og lignende (8) Letbane Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter Metro? (1) Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole

22 Side 22 (2) Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole (3) Mulighed for at sidde ned (4) Stropper/håndtag til at holde fast i (5) Toiletadgang i toget (6) Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) (7) Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet (8) Mulighed for at komme af med affald (9) Rengøring og oprydning (10) God belysning/læselys (11) Aircondition/behagelig temperatur (12) Videoovervågning (23) Bordplads (22) Stikkontakt / opladningsmulighed (13) Internetadgang (14) Stillezone (15) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag (16) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle (17) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (18) Information om Metrodriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (19) Mulighed for at medtage en cykel (20) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter S-tog? (1) Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole (2) Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole (3) Mulighed for at sidde ned (4) Stropper/håndtag til at holde fast i (5) Toiletadgang i toget (6) Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) (7) Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet (8) Mulighed for at komme af med affald (9) Rengøring og oprydning (10) God belysning/læselys (11) Aircondition/behagelig temperatur (12) Videoovervågning (23) Bordplads

23 Side 23 (22) Stikkontakt / opladningsmulighed (13) Internetadgang (14) Stillezone (15) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag (16) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle (17) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (18) Information om S-togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (19) Mulighed for at medtage en cykel (20) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter Lokalbanetog? (1) Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole (2) Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole (3) Mulighed for at sidde ned (4) Stropper/håndtag til at holde fast i (5) Toiletadgang i toget (6) Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) (7) Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet (8) Mulighed for at komme af med affald (9) Rengøring og oprydning (10) God belysning/læselys (11) Aircondition/behagelig temperatur (12) Videoovervågning (23) Bordplads (22) Stikkontakt / opladningsmulighed (13) Internetadgang (14) Stillezone (15) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag (16) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle (17) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (18) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (19) Mulighed for at medtage en cykel (20) Ingen af disse

24 Side 24 Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter Regionaltog? (1) Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole (2) Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole (3) Mulighed for at sidde ned (4) Stropper/håndtag til at holde fast i (5) Toiletadgang i toget (6) Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) (7) Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet (8) Mulighed for at komme af med affald (9) Rengøring og oprydning (10) God belysning/læselys (11) Aircondition/behagelig temperatur (12) Videoovervågning (23) Bordplads (22) Stikkontakt / opladningsmulighed (13) Internetadgang (14) Stillezone (15) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag (16) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle (17) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (18) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (19) Mulighed for at medtage en cykel (20) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter Inter- City- / Lyntog? (1) Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole (2) Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole (3) Mulighed for at sidde ned (4) Stropper/håndtag til at holde fast i (5) Toiletadgang i toget (6) Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) (7) Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet (8) Mulighed for at komme af med affald

25 Side 25 (9) Rengøring og oprydning (10) God belysning/læselys (11) Aircondition/behagelig temperatur (12) Videoovervågning (23) Bordplads (22) Stikkontakt / opladningsmulighed (13) Internetadgang (14) Stillezone (15) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag (16) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle (17) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald (18) Information om togdriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (19) Mulighed for at medtage en cykel (20) Ingen af disse Hvilke af følgende faciliteter er vigtige for dig, når du benytter Letbane? (1) Niveaufri indstigning i toget for dårligt gående, barnevogne, kørestole (2) Lang åbningstid af døre for dårligt gående, barnevogne, kørestole (3) Mulighed for at sidde ned (4) Stropper/håndtag til at holde fast i (5) Toiletadgang i toget (6) Mulighed for at købe billet (fx hos chauffør eller billetautomat) (7) Mulighed for at købe mad/drikke hos personalet (8) Mulighed for at komme af med affald (9) Rengøring og oprydning (10) God belysning/læselys (11) Aircondition/behagelig temperatur (12) Videoovervågning (23) Bordplads (22) Stikkontakt / opladningsmulighed (13) Internetadgang (14) Stillezone (15) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på fysiske skilte/opslag (16) Oversigt over ruten, stoppesteder, køreplan på elektronisk tavle (17) Information om driftsforstyrrelser på skilte, elektroniske tavler eller ved højtalerudkald

26 Side 26 (18) Information om Letbanedriften (fx driftsforstyrrelser) på min telefon (sms eller fx rejseplanen) (19) Mulighed for at medtage en cykel (20) Ingen af disse Trafikselskaberne har begrænset økonomi, og skal derfor finde den rette balance mellem faciliteter og udgifter i relation til passagerernes behov. I de følgende spørgsmål vil vi præsentere dig for nogle dilemmaer i relation til faciliteter i bus, tog og metro. Dilemmaerne er hypotetiske, men lignende dilemmaer indgår i flere af selskabernes overvejelser. Det første dilemma vedrører muligheden for siddepladser på stationer og busterminaler. Nogle trafikselskaber har valgt at fjerne bænke fordi disse ofte benyttes som soveplads for fx hjemløse og er dyre at etablere og vedligeholde. Tænk på dine egne præferencer, hvilken af følgende to alternativer vil du foretrække? (1) Alternativ 1: At der er skrå bænke til at læne sig op ad, til gengæld bliver stationen/busterminalen ikke benyttet som opholdssted. (2) Alternativ 2: At der er rigtige bænke, også selv om de nogle gange bliver optaget af hjemløse (3) Ved ikke / har ingen mening om Det næste dilemma handler om toiletter på stationer og busterminaler. Tænk på dine egne præferencer, hvilken af følgende to alternativer vil du foretrække? (1) Alternativ 1: At der er toiletter på alle stationer. De koster 5 kr. at benytte og gøres rene 1 gang i døgnet (2) Alternativ 2: At der kun er toiletter på de største stationer. De er til gengæld gratis og gøres rene flere gange i døgnet. (3) Ved ikke / har ingen mening om Det sidste dilemma handler om busser og standsningstider ved større trafikknudepunkter og busterminaler.

27 Side 27 Tænk på dine egne præferencer, hvilken af følgende to alternativer vil du foretrække? (1) Alternativ 1: Alle busser holder ved få stoppesteder, der ligger meget tæt ved hinanden og med kort vej til tog/metro. Til gengæld kan busserne ikke holde særlig længe ved stoppestedet, og der vil være større risiko for kødannelse og forsinkede busser. (2) Alternativ 2: Busstoppestederne er spredt ud over et større område, hvilket betyder længere vej og det bliver sværere at finde rundt. Til gengæld kan busserne holde længere tid ved stoppestedet og busserne kommer ikke i vejen for hinanden. (3) Ved ikke / har ingen mening om Hvilket af følgende passer på dig? (Gerne flere svar) (1) Er dårligt gående (2) Bruger kørestol (3) Er synsbesværet (4) Er hørebesværet (5) Rejser ofte med barnevogn el. lign. (6) Rejser ofte med cykel el. lign. (7) Andet (skriv selv): (8) Intet af ovenstående Tak for dine svar. Du kan nu lukke dette vindue.

28 Side 28 5 Om Passagerpulsen Kort om Passagerpulsen Passagerpulsen er passagerernes uafhængige stemme i bus, tog og metro. Vi arbejder for forbedringer i den kollektive transport. Og vi informerer passagererne om deres rettigheder og hjælper dem til at træffe et godt valg. Vi lytter til passagererne, laver undersøgelser og indsamler viden på tværs af transportformer, selskaber og geografi. Udgangspunktet er altid passagerernes samlede rejse, deres ønsker, behov og rettigheder. Vi synliggør passagerernes oplevelser og behov, og vi skaber forbedringer ved at gå i dialog med selskaber, operatører og politikere. Passagerpulsen startede 1. oktober Eksempler på tidligere undersøgelser Passagerernes oplevelser med sporarbejder på rejsen (juni 2018) Udviklingen i togpassagerers tilfredshed i Danmark og UK (juni 2018) 5. Nationale Passagertilfredshedsundersøgelse (tog) (juni 2018) Passagerernes brug af og tilfredshed med rejsekortet (maj 2018) Passagerernes brug af andre billettyper end rejsekort (april 2018) Passagerernes oplevelse af sammenhæng i køreplaner (februar 2018) 4. Nationale Passagertilfredshedsundersøgelse (tog) (december 2017) Buspassagerers rettigheder ved forsinkelser (oktober 2017) Punktlighed for tog og metro (oktober 2017) Rettidighed for busser (september 2017) Notat: S-togpassagerernes oplevelse af arbejdet med nye signaler på Nordbanen (september 2017) 3. Nationale Passagertilfredshedsundersøgelse (tog) (juni 2017) Passagerpulsens Kundeservicepris 2017 (maj 2017) Danskernes holdning til kollektiv transport (april 2017) Hvad har betydning for passagerernes tilfredshed med deres togrejse? (marts 2017) Rejsekortet: Udvikling i kundetilfredshed (marts 2017) Kendskab til Passagerpulsen (februar 2017) Redaktion Analyseansvarlig: Lars Wiinblad Analysemedarbejder: Anders Albrechtsen Projektkonsulent: Johannes Haugen-Hansen Politisk medarbejder: Rasmus Markussen Kommunikationsmedarbejder: Christina Vejsgaard Ansvarshavende redaktør: Laura Kirch Kirkegaard Foto: Anette Sønderby Madsen Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk Fiolstræde 17B Postboks København K Tlf.: Mail: passagerpulsen@fbr.dk Web: passagerpulsen.taenk.dk

29 s

Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved busstoppesteder og i busser

Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved busstoppesteder og i busser Ældre passagerers ønsker og behov for faciliteter ved busstoppesteder og i busser Juli 2018 Side 2 Indhold 1 Baggrund og formål 3 2 Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Anbefalinger 5 3 Resultater

Læs mere

Pendlernes oplevelse af forsinkelser NPT NOTAT

Pendlernes oplevelse af forsinkelser NPT NOTAT Pendlernes oplevelse af forsinkelser NPT NOTAT September 2017 Side 2 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resultater 4 2.1 Resumé 4 2.2 Pendlernes oplevelser af forsinkelser 4 2.3 Konsekvensen af forsinkelser

Læs mere

Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed

Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed Notat baseret på NPT data oktober 2016 Side 2 1. Indledning En stor del af passagererne i den kollektive trafik benytter mere end et

Læs mere

Kontakt til togselskaberne

Kontakt til togselskaberne Kontakt til togselskaberne En undersøgelse af, hvordan passagererne vil kontakte togselskabet, hvis de, når de står på perronen, er i tvivl om noget i forbindelse med deres rejse, f.eks. om deres billet

Læs mere

Status for kendskabet til Passagerpulsen

Status for kendskabet til Passagerpulsen Status for kendskabet til Passagerpulsen December 2017 Side 2 Indhold 1. Indledning 3 2. Resultater 4 3. Kommentarer til resultaterne 6 4. Om undersøgelsen 6 5. Om deltagerne i undersøgelsen 8 6. Spørgeskema

Læs mere

Status for kendskabet til Passagerpulsen

Status for kendskabet til Passagerpulsen Status for kendskabet til Passagerpulsen Februar 2017 Side 2 Indhold 1. Indledning 3 2. Resultater 4 3. Kommentarer til resultaterne 6 4. Om undersøgelsen 7 5. Om deltagerne i undersøgelsen 8 6. Spørgeskema

Læs mere

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Sommer 2017 (April til september 2017)

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Sommer 2017 (April til september 2017) De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Sommer 2017 (April til september 2017) 1 NORDISK MILJØMÆRKNING Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen Fiolstræde 17B 1017 København K T +45 7741 7741

Læs mere

Rettidighed for busser NOTAT

Rettidighed for busser NOTAT Rettidighed for busser NOTAT September 2017 Side 2 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé 4 3. Rettidighedstal for busser 6 3.1 Movia 6 3.2 Fynbus 8 3.3 Sydtrafik 10 3.4 Midttrafik 10 3.5 Nordjyllands

Læs mere

Driftsforstyrrelser og årsager i Metroen

Driftsforstyrrelser og årsager i Metroen Driftsforstyrrelser og årsager i Metroen NOTAT August 2018 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Passagerpulsens ønsker og anbefalinger 4 3. Resultater 6 3.1 Udvikling

Læs mere

Status for kendskabet til Passagerpulsen

Status for kendskabet til Passagerpulsen Status for kendskabet til Passagerpulsen April 2016 Side 2 Indhold 1. Indledning 3 2. Resultater 4 3. Kommentarer til resultaterne 6 4. Om undersøgelsen 7 5. Om deltagerne i undersøgelsen 8 6. Spørgeskema

Læs mere

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Vinter 2016/17 (Oktober til marts 2017)

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Vinter 2016/17 (Oktober til marts 2017) De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Vinter 2016/17 (Oktober til marts 2017) 1 NORDISK MILJØMÆRKNING Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen Fiolstræde 17B 1017 København K T +45 7741 7741

Læs mere

Forsinkelsers indflydelse på togpassagerers tilfredshed

Forsinkelsers indflydelse på togpassagerers tilfredshed Forsinkelsers indflydelse på togpassagerers hed Notat baseret på NPT data oktober 2016 Side 2 1. Indledning Der har i de senere år været meget snak om togselskabernes rettidighed i pressen og på de sociale

Læs mere

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog)

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Sommer 2016 (April til september 2016) 1 NORDISK MILJØMÆRKNING Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen Fiolstræde 17B 1017 København K T +45 7741 7741

Læs mere

Af- og påstigning i bus, tog og metro

Af- og påstigning i bus, tog og metro Af- og påstigning i bus, tog og metro NOTAT August 2018 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Passagerpulsens ønsker og anbefalinger 6 3. Resultater 9 3.1 Bus 10

Læs mere

De Nationale Passagertilfredshedsundersøgelser

De Nationale Passagertilfredshedsundersøgelser De Nationale Passagertilfredshedsundersøgelser (tog) Vinter 2016 (Januar til marts 2016) 1 NORDISK MILJØMÆRKNING Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen Fiolstræde 17B 1017 København K T +45 7741 7741 E-mail:

Læs mere

Passagerpulsen. Mette Boye. Trafikdage Ålborg 2015

Passagerpulsen. Mette Boye. Trafikdage Ålborg 2015 Passagerpulsen Mette Boye Trafikdage Ålborg 2015 Formål: Bedre kollektiv transport for passagererne tager udgangspunkt i passagerernes behov og ønsker fokus på passagerernes samlede rejse fra dør til dør

Læs mere

Rejsekort kundetilfredshed

Rejsekort kundetilfredshed Rejsekort kundetilfredshed Komparativ analyse baseret på Rejsekort A/S egne undersøgelser fra 2012, 2013 og 2014 (foretaget af Epinion A/S) Revideret april 2015 0. Indhold 1. Materialet 3 2. Sådan har

Læs mere

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Baseret på undersøgelser foretaget af Epinion A/S for Rejsekort A/S fra 2013 til 2016 Marts 2017 1 2 Indhold 1. Materiale..3 2. Sådan har vi gjort 4 3. Passagerpulsens

Læs mere

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015

Passagerpulsen. Mette Boye TØF 1.10 2015 Passagerpulsen Mette Boye TØF 1.10 2015 Formål: Konkrete forbedringer for passagererne i den kollektive transport tager udgangspunkt i passagerernes behov og ønsker fokus på passagerernes samlede rejse

Læs mere

Danskernes holdning til kollektiv transport. Undersøgelse af danskernes holdning til, brug af og tilfredshed med den kollektive transport.

Danskernes holdning til kollektiv transport. Undersøgelse af danskernes holdning til, brug af og tilfredshed med den kollektive transport. Danskernes holdning til kollektiv transport Undersøgelse af danskernes holdning til, brug af og tilfredshed med den kollektive transport. December 2014 Side 2 Indhold 1. Kære læser 3 2. Baggrund og målsætning

Læs mere

Passagerernes oplevelse af Takst Sjællandreformen

Passagerernes oplevelse af Takst Sjællandreformen Passagerernes oplevelse af Takst Sjællandreformen September 2017 Side 2 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Metode og resumé 4 2.1 Resumé 4 3. Passagerpulsens anbefalinger 6 4. Resultater 8 4.1 Kendskab

Læs mere

Periodekort på rejsekort Check Ind og Check Ud

Periodekort på rejsekort Check Ind og Check Ud Periodekort på rejsekort Check Ind og Check Ud En undersøgelse af passagerernes ønsker til Check Ind og Check ud i forbindelse med Periodekort på rejsekortet August 2016 1 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Formål

Læs mere

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Vinter 2017/18 (Oktober 2017 til marts 2018)

De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Vinter 2017/18 (Oktober 2017 til marts 2018) De Nationale Passagertilfredsheds -undersøgelser (tog) Vinter 2017/18 (Oktober 2017 til marts 2018) 1 NORDISK MILJØMÆRKNING Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen Fiolstræde 17B 1017 København K T +45 7741

Læs mere

Side 2. Danskernes holdning til klima- og miljøvenlig transport

Side 2. Danskernes holdning til klima- og miljøvenlig transport Side 2 Danskernes holdning til klima- og miljøvenlig transport Marts 2019 Side 2 Indhold 1. Forord...3 2. Resumé... 4 3. Konklusion og anbefalinger... 6 3.1 Konklusion... 6 3.2 Anbefalinger... 6 4. Resultater...

Læs mere

Kundeundersøgelse uge 40 2012

Kundeundersøgelse uge 40 2012 Kundeundersøgelse uge 40 5 Vejledende kvalitetsindeks - Lokalbanen 4 3,75 3,78 3,79 3,95 3,99 4,09 4,07 4,08 4,09 3 2 1 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelse...

Læs mere

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed

Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Rejsekortet Udvikling i kundetilfredshed Baseret på undersøgelser foretaget af Epinion A/S for Rejsekort A/S 2012 til 2015 4. april 2016 0. Indhold 1. Materialet 3 2. Sådan har vi gjort 4 3. Passagerpulsens

Læs mere

Forsinket. Det er faktisk ikke i orden Hvad kan vi gøre ved forsinkelser?

Forsinket. Det er faktisk ikke i orden Hvad kan vi gøre ved forsinkelser? 0 Forsinket. Det er faktisk ikke i orden Hvad kan vi gøre ved forsinkelser? Passagerpulsens Løsningskatalog December 2017 Side 2 Indhold 1. 2018 bliver udfordrende for passagerer 3 2. Passagernære forbedringer

Læs mere

NORDJYLLANDS TRAFIKSELSKAB S E P T E M B E R 2018

NORDJYLLANDS TRAFIKSELSKAB S E P T E M B E R 2018 NORDJYLLANDS TRAFIKSELSKAB K UNDETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2018 S E P T E M B E R 2018 I N D H O L D 1. R E S U M É S. 4 3. B Y- OG M E T R O B U S S E R S. 1 4 4. R E G I O N A L B U S S E R S. 2 6 5.

Læs mere

Udviklingen i togpassagerers tilfredshed i Danmark og UK

Udviklingen i togpassagerers tilfredshed i Danmark og UK Udviklingen i togpassagerers tilfredshed i Danmark og UK Data fra vinteren 2015/16 til vinteren 2017/18 (Danmark) Og efterår 2015 til efterår 2017 (UK) Juni 2018 1 Indhold 1. Indledning...3 2. Resultater...

Læs mere

Passagerernes brug af og tilfredshed med Pendlerkortet og Pendler Kombi

Passagerernes brug af og tilfredshed med Pendlerkortet og Pendler Kombi Passagerernes brug af og tilfredshed med Pendlerkortet og Pendler Kombi Maj 2018 Side 2 Indhold 1 Baggrund og formål 3 2 Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Anbefalinger 7 2.3 Kommentarer fra Bus

Læs mere

Passagerpulsens anbefalinger til DSB i forbindelse med indkøb af nyt materiel

Passagerpulsens anbefalinger til DSB i forbindelse med indkøb af nyt materiel Passagerpulsens anbefalinger til DSB i forbindelse med indkøb af nyt materiel NOTAT 7. april 2016 Side 2 Indhold 1. Baggrund 3 2. Passagerernes input til arbejdet med at udvælge Fremtidens Tog 4 2.1 Indstigningsforhold

Læs mere

Undersøgelse om Rejsekortet i den del af befolkningen, der bruger offentlig transport mindst 1 gang i kvartalet

Undersøgelse om Rejsekortet i den del af befolkningen, der bruger offentlig transport mindst 1 gang i kvartalet Undersøgelse om Rejsekortet i den del af befolkningen, der bruger offentlig transport mindst 1 gang i kvartalet Rejsekort 18. nov 2016 Summary for befolkningsundersøgelsen bruger offentligt transport Omkring

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Kundetilfredshed i den kollektive transport

Kundetilfredshed i den kollektive transport Kundetilfredshed i den kollektive transport Afrapportering af resultater for 2018 November, 2018 Indhold Forord Executive summary Kollektiv transport Tæt på regionerne Anbefalingsvillighed Selskabsspecifikke

Læs mere

KUNDETILFREDSHEDS- UNDERSØGELSE

KUNDETILFREDSHEDS- UNDERSØGELSE KUNDETILFREDSHEDS- UNDERSØGELSE MIDTTRAFIK OVERORDNEDE RESULTATER JULI 2016 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN BAGGRUND Midttrafik administrerer den kollektive trafik i Region Midtjylland og ønsker at få et indblik

Læs mere

Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af. Rejsekortet. Rejsekortet. 18. november 2016

Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af. Rejsekortet. Rejsekortet. 18. november 2016 Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af Rejsekortet Rejsekortet 18. november 2016 Summary for brugerundersøgelsen Mulighed for at købe rejsekort, for at tanke op, tilgængeligheden af kortlæsere i busser

Læs mere

Sporarbejder sommeren passagerernes evaluering

Sporarbejder sommeren passagerernes evaluering Sporarbejder sommeren 2018 - passagerernes evaluering NOTAT November 2018 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé og anbefalinger 5 2.1 Resumé 5 2.2 Passagerpulsens anbefalinger 6 3. Resultater 10 3.1

Læs mere

Punktlighed for Tog og Metro

Punktlighed for Tog og Metro Punktlighed for Tog og Metro September 2017 1 Indhold 1 Baggrund og formål... 3 2 Resumé... 4 3 Måling af togenes punktlighed på Fjern- og S-banen... 7 3.1 Fjernbanen... 7 3.2 S-banen... 8 3.3 Arriva tog...

Læs mere

Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af rejsekort

Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af rejsekort rejsekort Maj 2018 Summary for brugerundersøgelsen Mulighed for at købe rejsekort, for at tanke op, tilgængeligheden af kortlæsere i busser og på stationer

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Metode 2. 3 Spørgeskemaets indhold 2

BRUGERUNDERSØGELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Metode 2. 3 Spørgeskemaets indhold 2 KOLDING KOMMUNE BRUGERUNDERSØGELSE TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Metode 2 3 Spørgeskemaets indhold

Læs mere

Passagerernes oplevelse af sammenhæng i den kollektive transport

Passagerernes oplevelse af sammenhæng i den kollektive transport Passagerernes oplevelse af sammenhæng i den kollektive transport Januar 2018 Side 2 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé og anbefalinger 5 2.1 Resumé 5 2.2 Konklusion og anbefalinger 6 3. Resultater 8 3.1

Læs mere

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1 SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN Operate A/S Side 1 METODE Stikprøve og dataindsamling Målgruppe: 18-74 årige mænd og kvinder i Region Hovedstaden (minus Bornholm Kommune). Metode: Web-survey.

Læs mere

KUNDETILFREDSHED I BYBUSSER

KUNDETILFREDSHED I BYBUSSER KUNDETILFREDSHED I BYBUSSER MIDTTRAFIK KUNDETILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2011/2012 EPINION KØBENHAVN RYESGADE 3F DK-2200 KØBENHAVN N TLF. +45 87 30 95 00 TYA@EPINION.DK EPINION AARHUS SØNDERGADE 1A DK-8000

Læs mere

Konklusioner Side 2

Konklusioner Side 2 Københavns Kommune Resumé Ældre og gangbesværede borgeres behov og tilfredshed i forhold til busser Marts 2014 v. Anne Kathrine Zahle, Anders Albrechtsen og Janne Norup 2014 Side 1 Konklusioner De ældre

Læs mere

FAGLIGT FORUM DATA OG MULIGHEDER

FAGLIGT FORUM DATA OG MULIGHEDER 10. marts 2016 FAGLIGT FORUM DATA OG MULIGHEDER 15. Marts 2016 2 EMNER E boks undersøgelser Transportvane databasen Korrespondance muligheder Passagerpulsen Egne undersøgelser Realtid Tællebusser 3 E BOKS

Læs mere

Kundetilfredshed efterår Udarbejdet af DMA/Research A/S for Kundeservice, Midttrafik efterår 2008

Kundetilfredshed efterår Udarbejdet af DMA/Research A/S for Kundeservice, Midttrafik efterår 2008 Kundetilfredshed efterår 2008 Udarbejdet af DMA/Research A/S for Kundeservice, Midttrafik efterår 2008 0 Indhold Formål. 2 Om Undersøgelsen 3 Konklusion... 8 Resultater Tilfredshed (segment, køn, alder,

Læs mere

Hvad har betydning for passagerernes tilfredshed med deres togrejse?

Hvad har betydning for passagerernes tilfredshed med deres togrejse? + Hvad har betydning for passagerernes tilfredshed med deres togrejse? Et studie baseret på data fra De Nationale Passagertilfredshedsundersøgelser Marts 2017 Side 2 Indhold 1 Indledning 4 1.1 Baggrund

Læs mere

Metroen binder byen sammen døgnet rundt, alle ugens dage. Med Metroen har københavnerne og byens besøgende en mulighed for at komme nemt og hurtigt

Metroen binder byen sammen døgnet rundt, alle ugens dage. Med Metroen har københavnerne og byens besøgende en mulighed for at komme nemt og hurtigt Velkommen i Metroen Metroen binder byen sammen døgnet rundt, alle ugens dage. Med Metroen har københavnerne og byens besøgende en mulighed for at komme nemt og hurtigt rundt på en bæredygtig måde. Billetter

Læs mere

Taxiundersøgelse for. Færdselsstyrelsen

Taxiundersøgelse for. Færdselsstyrelsen April 2010 Taxiundersøgelse for Færdselsstyrelsen Udarbejdet af: Charlotte Egholm Nielsen Majbrit Petersen Baggrund og metode I 2004 blev der på anledning af Færdselsstyrelsen gennemført en undersøgelse

Læs mere

Kundetilfredshedsundersøgelse

Kundetilfredshedsundersøgelse Kundetilfredshedsundersøgelse Kystbanen/Øresund Efterår 2010 INDHOLD 1. Sammenfatning... 3 2. Resultat... 6 2.1 Kundetilfredshed... 6 2.2 Kvalitetsspørgsmål, samtlige rejser... 7 2.3 Kvalitetsspørgsmål

Læs mere

Produktsøgning. Eniro Krak. Tabelrapport. Oktober 2014

Produktsøgning. Eniro Krak. Tabelrapport. Oktober 2014 Eniro Krak Produktsøgning Tabelrapport Oktober 2014 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort 12. dec 2013 100% 70% 60% 50% 5% 5% 0% Personligt Flex Anonymt 100% 70% 60% 50% 15% 5% 0% Voksen (16 år) Pensionist Andet 100% Klippekort (pap)

Læs mere

VINTERCYKLING TA CYKLEN DANMARK RAPPORT NOVEMBER 2016

VINTERCYKLING TA CYKLEN DANMARK RAPPORT NOVEMBER 2016 VINTERCYKLING TA CYKLEN DANMARK RAPPORT NOVEMBER 2016 INDHOLD 1. OPSUMMERING 2. HVEM CYKLER I VINTERHALVÅRET? 3. CYKLISTER DER STOPPER MED AT CYKLE OM VINTEREN 4. CYKLISTER DER CYKLER MINDRE OM VINTEREN

Læs mere

Passagerernes brug af og tilfredshed med rejsekortet. (Personligt, Flex og Anonymt)

Passagerernes brug af og tilfredshed med rejsekortet. (Personligt, Flex og Anonymt) Passagerernes brug af og tilfredshed med rejsekortet (Personligt, Flex og Anonymt) Maj 2018 Side 2 Indhold 1 Baggrund og formål 3 2 Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Anbefalinger 7 3 Resultater

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

Tabelrapport leveret af Analyse Danmark April 2019

Tabelrapport leveret af Analyse Danmark April 2019 Kundetilfredshed Bornholmslinjen Lavsæson 2019 Tabelrapport leveret af Analyse Danmark April 2019 Ved offentliggørelse skal Analyse Danmark ApS angives som kilde. Indhold Om undersøgelsen... 3 Resultater

Læs mere

Passagerpulsens årsrapport Årsrapport 2014 Passagerpulsen

Passagerpulsens årsrapport Årsrapport 2014 Passagerpulsen Årsrapport 2014 Passagerpulsen 1 Dok. 147615/ 3. marts 2015 Passagerpulsens årsrapport 2014 Indledning Denne årsrapport indeholder status på aktiviteter i Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk for perioden

Læs mere

Personer med handicap skal kunne rejse selvstændigt og spontant med den kollektive transport på samme vilkår som alle andre.

Personer med handicap skal kunne rejse selvstændigt og spontant med den kollektive transport på samme vilkår som alle andre. ! Personer med handicap skal kunne rejse selvstændigt og spontant med den kollektive transport på samme vilkår som alle andre. I praksis er tilgængeligheden til offentlig transport fortsat ikke optimal

Læs mere

Spørgsmål: Der ønskes en redegørelse for eksisterende analyser vedrørende udviklingen i antal passagerer og pendlingsmønstre for lokalbanerne.

Spørgsmål: Der ønskes en redegørelse for eksisterende analyser vedrørende udviklingen i antal passagerer og pendlingsmønstre for lokalbanerne. Koncern Økonomi SPØRGSMÅL TIL FORSLAG TIL BUDGET 2010-2013 Spørgsmål nr.: 010 Dato: 11. august 2009 Stillet af.: Ved budgetseminar Besvarelse udsendt den: 25. august 2009 Region Hovedstaden Kongens Vænge

Læs mere

ANALYTICS & INSIGHT DECEMBER 2017

ANALYTICS & INSIGHT DECEMBER 2017 ANALYTICS & INSIGHT DECEMBER 2017 METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Undersøgelsen er gennemført for personer i alderen 18 år+. Målgruppen svarer til ca. 4,5 millioner danskere. Interviews Der

Læs mere

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne

Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Bedre stoppesteder påfyn og Øerne Præsentation TØF 2. oktober 2012 1. Om projektet -forudsætninger Interviews med involverede parter(fynbus, kommuner, operatører, DSB, AFA) 2.904 stoppesteder, ca. 1.400

Læs mere

højklasset busbetjening

højklasset busbetjening + way højklasset busbetjening Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS

Læs mere

Passagerernes oplevelser med sporarbejder på rejsen

Passagerernes oplevelser med sporarbejder på rejsen Passagerernes oplevelser med sporarbejder på rejsen Notat Juni 2018 Side 2 Indhold 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé og anbefalinger 5 2.1 Passagerpulsen mener 5 3. Brugeroplevelserne 7 3.1 Forhåndsinformation

Læs mere

Passagerernes ønsker til kundeservice

Passagerernes ønsker til kundeservice Kundeservice i kollektiv transport Maj 2015 Passagerernes ønsker til kundeservice Foto: Ulrik Jantzen Indhold 1. Forord 3 2. Baggrund og formål 4 3. Resume og anbefalinger 5 4. Hvordan påvirker kundeservicen

Læs mere

På sporet af noget godt? Dagens Menu.

På sporet af noget godt? Dagens Menu. På sporet af noget godt? Dagens Menu. Præsentation af hvordan arbejder de danske pendlerklubber Hvordan foregår dialogen med DSB Hvordan arbejder Pendlerklubben Kystbanen Hvilke mål har Pendlerklubben

Læs mere

TUS breder sig men hvad er erfaringerne? Jens Willars Programleder - TUS jewi@dsb.dk

TUS breder sig men hvad er erfaringerne? Jens Willars Programleder - TUS jewi@dsb.dk TUS breder sig men hvad er erfaringerne? Jens Willars Programleder - TUS jewi@dsb.dk Effekten af TUS trafikinformation - tilfredshedsundersøgelser Effekten af TUS trafikinformation - tilfredshedsundersøgelser

Læs mere

FynBus. Kundetilfredshed marts Afsnit 5

FynBus. Kundetilfredshed marts Afsnit 5 FynBus Kundetilfredshed marts 011 Afsnit 1 Afsnit 010 011 Indholdsfortegnelse Indhold Side 3 Summary 5 tilfredshed 11 loyalitet 18 Incitamentskontrakt 3 Regressionsmodel 6 Bus type 41 Rejsefrekvens 48

Læs mere

Hvad ved vi om Passagerernes holdninger og tilfredshed?

Hvad ved vi om Passagerernes holdninger og tilfredshed? Hvad ved vi om Passagerernes holdninger og tilfredshed? konferencen : Passagerernes stemme i den kollektive trafik, den Christina Hvid, Direktør i Bus & Tog Bus & Tog samarbejdet Består af alle udbyderne

Læs mere

Passagerpulsens Årsrapport 2016

Passagerpulsens Årsrapport 2016 Passagerpulsens Årsrapport 2016 April 2017 Side 2 Indhold 1. Forord 3 2. Passagerpulsens målsætninger 4 3. Opnåede resultater 5 3.1 Interessevaretagelse 5 3.2 Presse 6 3.3 Opnåelse af succeskriterier 6

Læs mere

Cityringen binder byen sammen

Cityringen binder byen sammen Allerede få år efter, at den eksisterende metro slog dørene op i 2002, begyndte forarbejdet til Cityringen, som blev vedtaget ved lov i 2007. Hovedstaden vokser med cirka 10.000 indbyggere hvert år, og

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE 1. kvartal: Tilgængelighed Samlede resultater November 2018 KORT OM UNDERSØGELSEN OG PANELET Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel Vores Odense.

Læs mere

Passagerernes holdninger til automatisering og udbud af S-togsdriften

Passagerernes holdninger til automatisering og udbud af S-togsdriften Passagerernes holdninger til automatisering og udbud af S-togsdriften September 2018 Side 2 1. Baggrund og formål 3 2. Resumé og anbefalinger 4 2.1 Resumé 4 2.2 Konklusion og anbefalinger 7 3. Resultater

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk

Vejledning For kommuner. 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER. midttrafik.dk Vejledning For kommuner 1. udgave, november 2012 TOPPE STEDER 1 midttrafik.dk STOPPESTEDER I MIDTTRAFIK Stoppesteder i Midttrafik Vejledning for kommuner 1. udgave, november 2012 2 indhold Indledning 4

Læs mere

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Undersøgelse af ændrede rejsevaner for medarbejdere i Rambøll og DI ved flytning til nye kontorer i Ørestad Metroselskabet, juli 2011 1 Baggrund I august

Læs mere

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort 4. februar 2 0 15 Summary for brugerundersøgelsen Brugernes holdning til rejsekortet er overordnet på niveau med sidste års undersøgelse. Dette

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

Passagerpulsen er din stemme i den kollektive transport

Passagerpulsen er din stemme i den kollektive transport Passagerpulsen er din stemme i den kollektive transport Vi er en del af Forbrugerrådet Tænk og arbejder for at skabe de bedste rammer for brugerne af bus, tog og metro. Forord Velkommen til denne lille

Læs mere

handicap kørsel i sydtrafik

handicap kørsel i sydtrafik handicap kørsel i sydtrafik 1 Handicapkørsel i Sydtrafik 05 06 08 09 velkommen Hvordan bestiller du? Rejser med bil/liftbus Rejser med bil/liftbus og tog Hvad koster det? Betaling Sådan kan du rejse Rejser

Læs mere

TILFREDSHED MED BUSSERNE PÅ FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune Oktober 2018

TILFREDSHED MED BUSSERNE PÅ FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune Oktober 2018 TILFREDSHED MED BUSSERNE PÅ FREDERIKSBERG Frederiksberg Kommune Oktober 2018 INDHOLD Nøglespørgsmål Konklusioner Resultater - Tilfredshed med busturen Resultater - Tilfredshed med buslinje Og stoppested

Læs mere

handicap kørsel i sydtrafik

handicap kørsel i sydtrafik handicap kørsel i sydtrafik 1 Handicapkørsel i Sydtrafik 05 06 08 14 velkommen Hvordan bestiller du? Rejser med bil/liftbus Rejser med bil/liftbus og tog Sådan kan du rejse Rejser med bil/liftbus Rejser

Læs mere

TILFREDSHED MED BUSSERNE PÅ FREDERIKSBERG

TILFREDSHED MED BUSSERNE PÅ FREDERIKSBERG TILFREDSHED MED BUSSERNE PÅ FREDERIKSBERG 17 Side 1 Frederiksberg Kommune Oktober 17 INDHOLD NØGLESPØRGSMÅL 3 KONKLUSIONER RESULTATER - TILFREDSHED MED BUSTUREN RESULTATER -TILFREDSHED MED VENTEFORHOLD

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik

Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Regionale trafikanters præferencer for kollektiv trafik Jane Ildensborg-Hansen TetraPlan A/S Kronprinsessegade 46 E 1306 København K Tlf. 33 73 71 00, Fax: 33 73 71 01 E-mail: jih@tetraplan.dk Homepage:

Læs mere

Tiltrådt, idet vilkår og muligheder for udvidet cykelmedtagning i busser evalueres inden for et år.

Tiltrådt, idet vilkår og muligheder for udvidet cykelmedtagning i busser evalueres inden for et år. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 13. september 2012 Mads Lund Larsen 08 Cykelmedtagning i busserne Indstilling: Administrationen indstiller, At muligheden for cykelmedtagning fra køreplanskiftet

Læs mere

Hvorfor transporterer vi os, som vi gør? Trafikbestillerkonference 2018

Hvorfor transporterer vi os, som vi gør? Trafikbestillerkonference 2018 Hvorfor transporterer vi os, som vi gør? Trafikbestillerkonference 2018 Vi ved det godt men hvorfor? Den kollektive transports image i vores område ligger blandt de laveste i Skandinavien (BEST-analysen),

Læs mere

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat Notat Analysenotat Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid Det er afgørende både for samfundet som helhed og erhvervslivet specifikt at varer og personer relativt smidigt kan blive transporteret rundt.

Læs mere

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik

Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 20. august 2014 SUF 2014: Borgerundersøgelse om ny ældrepolitik 1 Indhold 1. Indledning og baggrund... 3 1.2. Baggrund... 3 Kort om undersøgelsens metode... 4 2. Hovedkonklusioner...

Læs mere

Lektiebusser. Evaluering af gratis internet i busser. December 2013

Lektiebusser. Evaluering af gratis internet i busser. December 2013 Lektiebusser Evaluering af gratis internet i busser December 2013 1 Indhold 1 Baggrund og formål... 3 2 Facts og metode... 4 2.1 Repræsentativitet og validitet... 5 3 Respondenter... 6 4 Konklusioner...

Læs mere

Notat. Produktivitet på rejsen. Analyse fra Djøf, IDA, DSB og Dansk Erhverv om arbejdsliv i toget. Resumé:

Notat. Produktivitet på rejsen. Analyse fra Djøf, IDA, DSB og Dansk Erhverv om arbejdsliv i toget. Resumé: Notat Produktivitet på rejsen Analyse fra Djøf, IDA, DSB og Dansk Erhverv om arbejdsliv i toget Resumé: Tusinder af danskere tilbringer hver dag en væsentlig del af deres tid i et tog på vej til og fra

Læs mere

VIL DELTAGE... AFTALE (INT: Sidste dato 14. marts 2007)... NOT KNOWN AT THIS NUMBER... SVARER IKKE... TELEFONSVARER... OPTAGET...

VIL DELTAGE... AFTALE (INT: Sidste dato 14. marts 2007)... NOT KNOWN AT THIS NUMBER... SVARER IKKE... TELEFONSVARER... OPTAGET... 1. OFFENTLIG TRANSPORT - HT OMRÅDET - P70 ( -MAR-07) GODDAG. DU TALER MED %N FRA GALLUP INSTITUTTET. ER DET EN PRIVAT HUSSTAND, JEG HAR RINGET TIL? HVIS JA: KUNNE JEG I DEN FORBINDELSE KOMME TIL AT TALE

Læs mere

Overraskende hurtig 1

Overraskende hurtig 1 Overraskende hurtig 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY Linjer

Læs mere

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland

udbredelse af NT Live i Region Nordjylland udbredelse af NT Live i Region Nordjylland ansøgning fremkommelighedspuljen resumé Er bussen kørt fra stoppestedet? Er den forsinket? Når jeg mit næste skifte? Usikkerhed og ventetid er nogle af de væsentlige

Læs mere

Passagerpulsen nu og i fremtiden

Passagerpulsen nu og i fremtiden Transport- og Boligudvalget 2018-19 (2. samling) TRU Alm.del - Bilag 85 Offentligt Passagerpulsen nu og i fremtiden Laura Kirch Kirkegaard, afdelingschef, Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk Kollektiv

Læs mere

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort 19. dec 2012 Summary Brugere defineres som brugere af rejsekort, der har en rejsefrekvens på 1-2 dage i kvartalet eller mere Generelt: 79 %

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen . Indledning. Baggrund for undersøgelsen TNS Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

Side 2. Togselskabernes information ved forsinkelser

Side 2. Togselskabernes information ved forsinkelser Side 2 Togselskabernes information ved forsinkelser December 2018 Side 2 Indhold 1. Forord...3 2. Resumé og anbefalinger... 4 3. Baggrund og formål... 6 EU s jernbanepassagerrettighedsforordning... 7 Arriva...

Læs mere

Tilfredshed med busserne på Frederiksberg. Frederiksberg Kommune Oktober Side 1

Tilfredshed med busserne på Frederiksberg. Frederiksberg Kommune Oktober Side 1 Tilfredshed med busserne på Frederiksberg Frederiksberg Kommune Oktober 06 06 Side Indhold Om undersøgelsen Konklusioner 5 Konklusioner 6 Resultater 7 Positiv fremgang i tilfredshed med busturen 8 Fremgang

Læs mere

Forundersøgelse til kampagne om biocider. 1 Kort om undersøgelsen NOTAT

Forundersøgelse til kampagne om biocider. 1 Kort om undersøgelsen NOTAT Forundersøgelse til kampagne om biocider NOTAT 1 Kort om undersøgelsen Miljøstyrelsen er ved at udvikle en informationskampagne, der skal skabe kendskab til miljø- og sundhedseffekter af hverdagsgifte

Læs mere

Passagerpulsens arbejde og analyser. Lars Wiinblad

Passagerpulsens arbejde og analyser. Lars Wiinblad Passagerpulsens arbejde og analyser Lars Wiinblad (law@fbr.dk) Passagerpulsen? Uafhængige en del af Forbrugerrådet Tænk Bevilling fra Bedre og billigere kollektiv trafik Arbejder for at skabe de bedste

Læs mere