Mali, også et muslimsk land

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mali, også et muslimsk land"

Transkript

1 Mali, også et muslimsk land Tekst Carl Johan Colberg, fotos Finn Hillmose Islam forbindes med de arabiske lande, men de fleste muslimer har hjemme andetsteds. Den nation i verden, som huser flest muslimer, er Indonesien. Mali er et af de mange ikke-arabiske lande, som bekender sig til Islam. Islam er i vesten de senere år ensidigt blevet fremstillet som skrupelløs fundamentalisme, barbarisk sharía-lovgivning og terrorisme. Der er en meget unuanceret betragtning, for religionen omfatter så mange forskellige folkeslag og kulturer, at udøverne ikke kan slås over én kam. Moskeen i Niono, Mali Der er således mange lande at vælge imellem, når opdraget hedder "Rejse i de muslimske lande". Jeg valgte Mali, som er erklæret muslimsk, og hvor hovedparten af de 12 mill. indbyggere bekender sig til islam. Landet er tilmed frit for den fanatisme og sharía-lovgivning, som er vestens største fordomme mod islam. Moskéen i Niono Man mødes i Mali af venlighed og gæstfrihed godt blandet op med nysgerrighed og videbegær. Udviser man respekt overfor den stedlige kultur, udvises den for os til gengæld. Kriminalitetsniveauet er lavt som i alle muslimske lande. Man kunne ønske, at muslimer blev ydet samme venlighed på vore breddegrader. Islams fødsel og udbredelse. Islam blev som religion grundlagt i året 622 AD af profeten Muhammad. Den blev seneste skud på stammen af monoteistiske religioner, som så dagens lys i mellemøsten. Den første var jødedommen grundlagt i Ur af Abraham, og senere kom kristendommen til, grundlagt af Jesu disciple. De muslimske lande strækker sig nu hen over Nordafrika fra Middelhavet til Sahel. Gennem Mellemøsten, den arabiske halvø, Afganistan og Pakistan, Indien til Bangladesh. Ned over Malacca med en afstikker det sydlige Philipinerne og ud gennem Indonesien.

2 Islam kommer til Vestafrika. Islam blev introduceret i Sahel af marokkanske købmænd omkring 900 AD og af erobrere med samme herkomst i det 15. århundrede. De første mange århundreder var islam regenternes og de riges religion, men den sammensmeltede snart med den traditionelle tro, hvorfor almindelige mennesker meget pragmatisk og ligesom i jøde- og kristendommens tilfælde beholdt store dele af deres traditionelle gudsdyrkelse. Først i 17. og 18. årh. fik islam endeligt fodfæste, men det fortsat på lokale præmisser. To dejlige unger fra Mopti Kristendommen har sekter og retninger som protestanter, katolikker, Jehovas Vidner, baptister, adventister o.m.a. Af islams tilsvarende mange ansigter kan nævnes sunni, shia, ismaelitter, wahabitter, alawiter og drusere. I Mali dyrkes den mystisk-filosofiske variant af Islam kaldet sufisme. Heri centreres islam omkring religiøse lærere med overnaturlige kræfter og direkte adgang til Allah. Denne variation ligner meget den opbygning, det vestafrikanske samfund havde før Islams ankomst. Derfor den smertefri konvertering. Frihed og tolerance. Det er ikke kun til Vestafrika, islam har bredt sig. Alle steder, hvortil den er kommet kendetegnes ved religionsfrihed og en udpræget religiøs tolerance. Dette i Mali som alle andre steder. I Mali blev faktum også, at de fleste alligevel er konverteret, men det var ikke på baggrund af et krav fra de religiøse ledere. I Mali er 75 % af befolkningen muslimer. De lever i fred og fordragelighed med de sidste 25 %, som bekender sig til de traditionelle vestafrikanske trosretninger. Landet ligger langt fra den sharíalovgivning, som visse sagkyndige opfatter som en misfortolkning af koranens ord. En misfortolkning som fandt sted i det talibanstyrede Afganistan og fortsat ses i bl.a. i Nordnigeria og North West Frontier Province i Pakistan, for ikke at nævne i Saudiernes Arabien. Malis befolkning er traditionsbunden og meget konservativ. Det er med til at holde 80 % af kvinderne hjemme fra arbejdsmarkedet. Det er ikke islams fortjeneste, men skyldes traditionen. Medvirkende hertil er landets lave udviklingsstade, som betyder at der er et reelt behov for, at kvinden bliver hjemme og med hård hånd styrer børn og mand. Alt i alt er langt de fleste tiltag i de muslimske lande kulturelt betinget, og skyldes ikke religionen. Omskæringer, som kendes langt ud over islams grænser - herunder i jødedommen - er gamle stammetraditioner i såvel Mellemøsten som tværs over Sahel. Deres oprindelse er fra før religionernes opståen også i Mali.

3 Timbuktu. Denne perle af en ørkenby har for mig altid været omgæret med spændingens mystik. Civilisationens yderste forpost og samtidigt hovedstaden i Langtbortistan. Det er, hvad jeg husker om byen fra min barndoms Anders And-blade. Et besøg i en voksen alder har ikke fjernet følelsen af og overbevisningen om stedets egenartede storslåethed. Med risiko for at lyde som en turistbrochure står synet af tuareg'er i lange, blå kjortler med deres kameler skarpt aftegnet mod Sahara's skyfrit himmel klart i min erindring og Koranskole i Djenné - bemærk 'motivatoren' er et af de glimt, som umiddelbart kan findes frem i erindringen her flere år efter. Timbuktu er et absolut must at besøge, når man på de kanter. Timbuktu var indfaldsporten for islam til Mali og store dele af det resterende Vestafrika. Byen ligger ikke langt fra Niger floden, som fragter store dele af det livgivende vand, der er grundlaget for hele Vestafrikas eksistens. Da den samtidigt ligger i Saharas sydlige udkant, var det her karavanerne til Nordafrika begyndte og endte. Med karavanerne kom islam ca AD. Timbuktu blev stedet, hvor islams afrikanske intellekt blomstrede. På et tidspunkt havde byen 180 universiteter og koranskoler med studerende. Byen havde indbyggere i sine velmagtsdage. I dag er der sølle tilbage. En rejsende skriver i 1494 midt i byens storhedstid: "Timbuktu has a great store of doctors, judges, priests and other learned men, that are bountifully maintained at the kings expense". Timbuktus storhedstid fandt sin afslutning i 1591, hvor marokkanerne indtog byen. Herefter blev de maritime handelsvej udbyggede. I dag findes der fortsat en del koranskoler. I byens sandede gader støder man på disse friluftsskoler, hvor børnene terper koranen. Men børn er børn, også i Timbuktu, så nogle rejsendes opdukken skaber visse disciplinære problemer for den garanteret ikke pædagogisk uddannede lærer. Hjemrejsen fra Timbuktu. Det har egentligt intet med islam at gøre, men fordi det viser, hvad der kan ske, når naturen kommer over opdragelsen, vil jeg berette om vor afrejsen fra Timbuktu. Ved ankomsten tidlig morgen meget tidligt, tro mig - til lufthavnen i Timbuktu, viste det sig, at Air Mali havde overbooket indenrigsflyet. Vi var, som de heldige, sat af til fordel for nogle italienere. Vor lokale guide henvendte sig ved skranken for at for en forklaring og få presset en beslutningsændring igennem. Det var vist sværere end forventet, for til glæde for hele afgangshallen udviklede forhandlingerne sig således, at

4 lydniveauet tog til i styrke, og fagterne blev større og større. Jeg genkendte endog nogle fra trafikken hjemme. Moskéen i Djenné, med marked foran Guiden antydede, at han havde kendskab til, hvordan Air Malirepræsentanten finansierede sit luksusliv, i dag havde det vist noget at gøre med lire. Senere skærpedes tonen, og der kom antydninger om moderens formodede profession samt hans deraf følgende herkomst. Pludselig fløj skrankepaven over disken i et tigerspring og langede ud efter guiden. Nu begyndte det at blive interessant. Desværre lagde behjertede mennesker sig imellem, inden de fik gjort skade på hinanden. Hele optrinet afsluttedes ved, at kamphanerne måtte nøjes med at sende onde øjne til hinanden tværs over afgangshallen. Da vi sent næste eftermiddag ankom til hovedstaden Bamako i Landrover efter jeg ved ikke hvor mange timers terrænkørsel, var det nogle trætte rejsende, som gik om bord i Air France-flyet mod Paris. Moskeen i Djenné Mali får sit liv fra Niger floden, så hvad er mere nærliggende end at benytte de for hånden værende byggematerialer, hvilket her er mudder. De fleste af byens huse er opført af dette materiale ligesom den verdenskendte moske. Den oprindelige blev opført i 1100 tallet, mens den nuværende er opført i 1905 baseret på det oprindelige design. Efter hver regntid er hele byen involveret i reparationsarbejdet. Ikke-muslimer har ikke længere adgang til moskeen; det sluttede, da et respektløst europæisk reklamebureau optog modefotos der.

5 Dogon-folket. Folket immigrerede til Bandiagara falaisen i 1300 tallet presset tilbage af islam, med hvem de ikke ønskede samkvem. Dogon-folket nyder godt af islams tolerance. I dag bekender omkring kun 35 % af disse sig til islam, mens den resterende del har bibeholdt den oprindelige, traditionelle religion. Ingen ville drømme om at stille krav overfor en ikke-muslim om at konvertere, og såvel Dogon som andre folk lever i bedste sameksistens i Mali. I Dogon-landsbyerne finder man flere religioner repræsenteret sideordnet, og bryllupper mellem de forskellige trosretninger finder hyppigt sted. Dogon-dansere Såvel Dogon-folket som dets traditionelle religion er begge så specielle, at de i sig selv er et studie værd. Folket er indbegrebet af tolerance, og dets religion er en af de oprindelige, som har været med til at forme sufismen. At besøge Mali uden at aflægge et besøg i Pays Dogon er utænkeligt. Rejse i dette muslimske land. Opsummerende betragtninger omkring rejser i det muslimske land Mali er, hvad er gældende for rejser i alle andre lande. Opfører man sig, som man ville gøre hjemme, og ikke fører sig frem som en Mallorca-turist, vil man blive taget imod som en skattet gæst. Kulturen er, som i mange andre lande, dybt konservativ. De leveregler, som styrer befolkningens adfærd, stammer tilbage fra en tid, hvor menneskesyn og kønsroller var forskellige fra de, som i dag nyder fremme i de vestlige lande. Heller ikke i Mali, er det religionen, som kræver forældede leveregler overholdt. Ledere benytter den nok i forsøg på at fastholde befolkningen i traditionelle mønstre, men genkender vi ikke det hjemmefra. Når alt dette er sagt, skal der straks også lyde en erkendelse af eksistensen af islamiske ekstremister, som bekæmper truslerne mod deres levevis med de midler, som er til deres rådighed. Dem er jeg ikke stolte af. Ligeledes må vi indrømme paralleller i Danmark i form af de særeste eksistenser på den politiske højrefløj med rødder dybt ind i det regerende parti. Dem er jeg i øvrigt heller ikke stolte af. Den dag, man har muligheden for at aflægge Mali et besøg, bør man slå til uden betænkning. Det er mig til slut magtpåliggende at oplyse, at billedmaterialet er stillet til rådighed af min sprudlende rejsefælle Finn Hillmose mange tak til dig.

TROENS TRÆ. Morgenavisen Jyllands-Posten.

TROENS TRÆ. Morgenavisen Jyllands-Posten. TROENS TRÆ ISRAEL INDHOLD Tekst: ORLA BORG. Illustration og layout: RINA KJELDGAARD PARADIS Side 13 DOMMEDAG Side 12 DEN KRISTNE TRO Side 9 DEN JØDISKE TRO Side 10 DEN MUSLIMSKE TRO Side 11 MOSES Side

Læs mere

Hvordan gør det en forskel? Evaluering af Din tro, min tro, og hvad vi sammen tror

Hvordan gør det en forskel? Evaluering af Din tro, min tro, og hvad vi sammen tror Hvordan gør det en forskel? Evaluering af Din tro, min tro, og hvad vi sammen tror Kirsten Grube Center for Ungdomsstudier (CUR) November 2011 1 Hvordan gør det en forskel? Evaluering af Din Tro, min tro,

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG UNGES BUD PÅ AT MODVIRKE OG FOREBYGGE SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER 1 INDLEDNING 1. HVAD ER SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Dette idékatalog har

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Når Koranen bliver levende

Når Koranen bliver levende Når Koranen bliver levende Indhold Introduktion / Til lærerne 3 Når Koranen bliver levende 4 Mål for pensum 4 Introduktion / Til eleverne 5 Koranen, sunna og hadith 6 Iman, ibadat og muamalat 6 Religionen

Læs mere

Kronik Hvad fik vi ud af dialogen? 10 år med Islamisk-Kristent Studiecenter

Kronik Hvad fik vi ud af dialogen? 10 år med Islamisk-Kristent Studiecenter Kronik Hvad fik vi ud af dialogen? 10 år med Islamisk-Kristent Studiecenter Safet Bektovic, PhD i filosofi, medarbejder og tidligere næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter (IKS) og dr.theol. Lissi

Læs mere

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Handicaporganisationer er også for etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Projektets baggrund... 7 Anbefalinger til handicaporganisationer,

Læs mere

LIV OG RELIGION 9 Grundbog

LIV OG RELIGION 9 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå LIV OG RELIGION 9 Grundbog Af Carsten Bo Mortensen; John Rydahl; Mette Tunebjerg Dette er en pdf-fil med Liv og religion 9, Grundbog

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3

Vi er ude. Gu er vi ej. PerlePosten. Bidrager. Unge får hjælp i livet Side 2. - Og der blev jeg muslim! Side 3. Side 2. Side 3 PerlePosten Vi er ude Gu er vi ej Der er mange fordomme, om hvem der er med, og hvem der ikke er med i samfundet. Spørgsmålet er hvem der bidrager, og hvem der ikke bidager til samfundet. Vi elever fra

Læs mere

1. ÅRG. # NR. 2 # MAJ 2011

1. ÅRG. # NR. 2 # MAJ 2011 1. ÅRG. # NR. 2 # MAJ 2011 Niels-Erik Andreasen hovedtaler ved sommerens seniorstævne. Muslimens manglende integration NR. 2 # MAJ 2011 80 år for hånd, hjerte og hoved På vej til Skarrildhus SENIORKONSULENTENS

Læs mere

baptist.dk FAQ om baptister Særnummer Nummer 7 2010 157. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark

baptist.dk FAQ om baptister Særnummer Nummer 7 2010 157. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark baptist.dk Nummer 7 2010 157. årgang Udgivet af Baptistkirken i Danmark Særnummer FAQ om baptister Det begynder og ender med Jesus Hvor skal man begynde, og hvor skal man ende, når man taler om den kristne

Læs mere

Tid til at fødes, og tid til at dø

Tid til at fødes, og tid til at dø Tid til at fødes, og tid til at dø 1 Lise Andreasen Tid til at fødes, og tid til at dø Appendix A, rejseplanen. Beskrivelse Fokus Tidspunkt (alle ca.) Tidsrum A Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL INDHOLD Individ og fællesskab At blive den, man er

Læs mere

Sundhedsfremme for udsatte borgere med anden etnisk baggrund end dansk

Sundhedsfremme for udsatte borgere med anden etnisk baggrund end dansk CENTER FOR SUND ALDRING Sundhedsfremme for udsatte borgere med anden etnisk baggrund end dansk Erfaringer fra ti gode virkerum for sundhed i København Signe Gronwald Petersen, Maria Benavente Rasmussen

Læs mere

At flytte fra ét hjemland til et andet

At flytte fra ét hjemland til et andet At flytte fra ét hjemland til et andet Oplevelser og erfaringer fra oplysningsindsatsen om repatriering blandt ældre fra Tyrkiet og det tidligere Jugoslavien En varm tak til alle medvirkende familier Dansk

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

ikon tema Sandhedsbærerens vaklen og endeligt Hvorfor bliver man religiøs? >> Tro i dialog Ahmed Akkari: læs også: nr.

ikon tema Sandhedsbærerens vaklen og endeligt Hvorfor bliver man religiøs? >> Tro i dialog Ahmed Akkari: læs også: nr. ikon >> Tro i dialog nr. 84 sept/2013 Ahmed Akkari: Sandhedsbærerens vaklen og endeligt tema Hvorfor bliver man religiøs? læs også: Familieværdier og forening af menneskeheden - på besøg i Moon-bevægelsen

Læs mere