Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del Bilag 35 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 35 Offentligt"

Transkript

1 Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del Bilag 35 Offentligt Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax stuk@stukuvm.dk CVR nr Notat om skærpet tilsyn med TUC DEKRA 1. Baggrund Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Styrelsen) har de seneste år ført et skærpet tilsyn med arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) udbudt af TUC DEKRA september 2015 Sags nr.: V.571 TUC DEKRA består af fem godkendte AMU-udbydere, der tilsammen afholder mere end 25 pct. af al AMU-aktivitet på transportområdet. Der henvises til bilag 1 for en beskrivelse af TUC DEKRA. TUC DEKRA udgør en væsentlig udbyder af AMU på transportområdet, og det skærpede tilsyn har været foranlediget af TUC DEKRAs forretningsmetoder, der både har resulteret i flere kursister og større markedsandele, men også i tilsynssager, hvor styrelsen har krævet taxametertilskud tilbagebetalt og udtalt alvorlig kritik af TUC DEKRA. 2. Indledning Styrelsen afrapporterer hermed resultatet af det skærpede tilsyn. Notat om skærpet tilsyn med TUC DEKRA indeholder følgende hovedafsnit: Gennemgang af sager og sanktioner i forhold til TUC DEKRA Kammeradvokatens vurdering af sanktionsanvendelse Tilrettelæggelse af skærpet tilsyn med TUC DEKRA Konklusion på det skærpede tilsyn med TUC DEKRA Notatet kan læses som en selvstændig afrapportering, men emner og sager omtalt i notatet, uddybes i bilag 1-6: Bilag 1. TUC DEKRA - organisation, ejerkreds, ledelse og AMUaktiviteter (s. 7) 1 TUC DEKRA anvendes som fællesbetegnelse for de 5 selskaber, der pr. 20. maj 2015 benævnes: DEKRA AMU Center Sjælland A/S, DEKRA AMU Center Hovedstaden ApS, DEKRA AMU Center Sydjylland A/S, DEKRA AMU Center Midtjylland ApS og DEKRA AMU Center Fyn ApS.

2 2 Bilag 2. Gennemgang af udvalgte sager vedrørende TUC DE- KRA (s.10) Bilag 3. Lærerkvalifikationer (s. 12) Bilag 4. Kammeradvokatens vurdering af sanktionsanvendelse (s. 13) Bilag 5. Tilrettelæggelse af skærpet tilsyn med TUC DEKRA (s. 15) Bilag 6. Svar på spørgsmål 82 (alm. del) af 8. januar 2013 til Børne- og Undervisningsudvalget (s. 17). Bilag 1-5 har været forelagt TUC DEKRA for faktuelle bemærkninger. 3. Gennemgang af sager og sanktioner vedrørende TUC DEKRA Der er i perioden 2011 til 2015 registreret knapt 50 sager vedrørende TUC DEKRA, jf. tabel 1. Tabel 1. AMU-sager vedrørende TUC DEKRA År I alt AMU-sager Sagerne har haft forskellig karakter og konsekvenser, som har omfattet: Tilbagebetaling af taxametertilskud og begrænsning af udbudsgodkendelser Kritik af specifik adfærd, hvor TUC DEKRA er blevet bedt om at følge op på bestemte forhold samt Sager, der er afsluttet uden væsentlige kritikpunkter. Sagerne opsummeres i afsnit 3.1 til 3.3 efter denne tredeling. For en mere detaljeret gennemgang af udvalgte sager vedrørende TUC DEKRA henvises til bilag Tilbagebetaling af taxametertilskud og begrænsning af udbudsgodkendelser Styrelsen har i syv sager truffet afgørelse om tilbagebetaling af taxametertilskud og/eller erstatning af VEU-godtgørelse (løntabsgodtgørelse). Disse sager omfatter krav om tilbagebetaling af i alt 12,2 mio. kr., heraf: 8,6 mio. kr. i taxametertilskud og 3,6 mio. kr. i VEU-godtgørelse. Fem sager fra 2011 og 2012 vedrører ulovlig afkortning af AMU-kurser (i nogle tilfælde med hele dage) og AMU-kurser afholdt med et fagligt indhold, der ikke var i overensstemmelse med formålet med kurserne.

3 3 I de to alvorligste sager traf styrelsen også afgørelse om at fratage TUC DEKRA muligheden for at udbyde bestemte AMU-kurser (AMU-mål), jf. afsnit 4 om Kammeradvokatens vurdering af sanktionsanvendelse. To sager fra 2014 og 2015 vedrører udbetalt VEU-godtgørelse på et forkert grundlag, da kursisterne ikke var i reel og faktisk beskæftigelse, og en sag omhandlede ulovlig afkortning af AMU-kurser, da transporttid blev medregnet som undervisningstid. Afgørelser om tilbagebetaling af taxametertilskud og/eller erstatning af VEU-godtgørelse fremgår af tabel 2. Tabel 2. Afgørelser om tilbagebetaling af statstilskud mv. År I alt Afgørelser I alt (mio. kr.) 4,7 3,6-2,5 1,4 12,2 3.2 Kritik af specifik adfærd, hvor TUC DEKRA er blevet bedt om at følge op på bestemte forhold 13 sager har givet anledning til kritik og bemærkninger, som TUC DE- KRA skulle følge op på. TUC DEKRA er eksempelvis blevet bedt om at følge op i forhold til: undervisningens tilrettelæggelse og gennemførelse kursernes normerede varighed (afholdt hos udliciteringspartner) manglende ansættelseskontrakter hos undervisere uoverensstemmelse mellem annoncering og kursernes afholdelsessted/manglende afholdelse kurser udbudt uden for eget geografiske dækningsområde. I forbindelse med opfølgning på undervisningens tilrettelæggelse og gennemførelse er der konstateret et uddannelsesefterslæb i forhold til fastansatte undervisere hos TUC DEKRA. Dette efterslæb er nærmere behandlet i bilag 3 om lærerkvalifikationer. 3.3 Sager, der ikke har givet anledning til væsentlige kritikpunkter 29 sager har ikke givet anledning til væsentlige kritikpunkter. 4. Kammeradvokatens vurdering af sanktionsanvendelse I to sager fra 2011 og 2012 vurderede styrelsen, at TUC DEKRA systematisk havde overtrådt AMU-reglerne og i væsentlig grad misligholdt godkendelsen til at udbyde AMU. Styrelsen rådførte sig derfor med Kammeradvokaten om muligheden for yderligere sanktionsanvendelse, udover tilbagebetalingskrav og fratagelse af muligheden for at udbyde bestemte AMU-kurser.

4 4 Kammeradvokaten vurderede, at styrelsen udnyttede mulighederne for at sanktionere TUC DEKRA fuldt ud i forhold til gældende regler, og at yderligere sanktioner ikke ville være proportionalt, da det ønskede formål - at undgå fremtidige regelovertrædelser - kunne opnås gennem et øget tilsyn. For en uddybning henvises til bilag 4 om Kammeradvokatens vurdering af sanktionsanvendelse. 5. Skærpet tilsyn med TUC DEKRA Det skærpede tilsyn har været tilrettelagt synligt og udadvendt ved uanmeldte tilsynsbesøg gennemført af TaskForce AMU, jf. også anbefalinger i Rigsrevisionens beretning nr. 3/2012 om utilsigtet brug af AMU. TaskForce AMU har i perioden august 2012 til april 2015 gennemført 34 uanmeldte tilsynsbesøg hos TUC DEKRA. Tilsynsbesøgene har været tilrettelagt og gennemført med fokus på særlige risiko-områder eller opmærksomhedspunkter og på baggrund af viden indsamlet fra tidligere sager. Der har fx været fokus på AMU afholdt på skæve tidspunkter aftenog weekendkurser - udliciteret AMU, VEU-godtgørelse og om kursisterne har været i faktisk og reel beskæftigelse, undervisningens tilrettelæggelse samt målopfyldelse i forhold til de emner kurserne skulle indeholde. Tilsynsbesøgene har desuden givet mulighed for kontrol og opfølgning i forhold til de basisoplysninger, der danner grundlag for udbetaling af statstilskud. Det gælder eksempelvis protokol og tilstedeværelse af kursister, kursernes varighed i forhold til den normerede undervisningstid m.v. I forbindelse med det skærpede tilsyn er der også fulgt op på, om kursisterne har modtaget kursusbeviser og om tilfredshedsmålingssystemet, VisKvalitet, har været anvendt som forudsat. VisKvalitet giver mulighed for at følge kursisternes tilfredshed med kurser udbudt af TUC DEKRA. Tilsynsbesøgene indgår i oversigten over sager, jf. tabel 1 og 2. Endvidere henvises til bilag 5 for en mere uddybende beskrivelse af TaskForce AMU s tilrettelæggelse og gennemførelse af tillsyn med TUC DEKRA. 6. Konklusion på det skærpede tilsyn med TUC DEKRA Det er styrelsens vurdering, at der for perioden 2011 til 2015 har været mange sager og eksempler på sager med alvorlige regelovertrædelser. Dette har bl.a. resulteret i syv afgørelser med krav om tilbagebetaling af taxametertilskud og/eller VEU-godtgørelse for i alt 12,2 mio. kr.

5 5 Der er også styrelsens vurdering, at de alvorligste sager kan henføres til perioden frem til og med 2012, heraf særligt to sager, hvor reglerne efter styrelsen vurdering systematisk blev tilsidesat, og udbudsgodkendelsen i væsentlig grad misligholdt, da kurserne blev afkortet med hele dage og havde et fagligt indhold, der ikke var i overensstemmelse med formålet med kurserne. Styrelsen finder, at de to sager fra 2014 og 2015 vedrørende VEUgodtgørelse udbetalt på et forkert grundlag og transporttid medregnet som undervisningstid, var alvorlige, men i højere grad udspringer af kritisable misforståelser vedrørende gældende regler og praksis. Efter styrelsen vurdering er der på baggrund af resultaterne af det skærpede tilsyn ikke grundlag for yderligere tilsynsmæssige reaktioner i forhold til TUC DEKRA s udbudsgodkendelser, idet der er et klart øget fokus på overholdelse af gældende regler sammenlignet med tidligere. Der henvises til bilag 6 om svar på spørgsmål 82 (alm. del) af 8. januar Det skærpede tilsyn har vist, at TUC DEKRA særligt i de seneste år som hovedregel hurtigt og konsekvent har fulgt op på sager, der har givet anledning til kritik. Styrelsen har ved to sager i første halvdel af 2015 konstateret, at TUC DEKRA omgående har afbrudt samarbejdet med en udliciteringspartner som følge af uregelmæssigheder i den normerede undervisningstid, og skærpet deres egenkontrol i forhold til en udliciteringspartner, hvor tilrettelæggelsen af undervisningen gav anledning til kritiske bemærkninger. I denne forbindelse skal det også bemærkes, at TUC DEKRA på eget initiativ den 14. september 2015 har henvendt sig til styrelsen og gjort styrelsen opmærksom på uregelmæssigheder konstateret ved et AMUkursus afholdt hos en af deres udliciteringspartnere. Styrelsen er ved at følge op på denne henvendelse. Styrelsen har noteret sig, at den øverste ledelse i TUC DEKRA er udskiftet, og at den nye ledelse klart har tilkendegivet overfor styrelsen, at TUC DEKRA ikke accepterer regelovertrædelser, og omgående følger op på spørgsmål eller kritik rejst af styrelsen. Det skal dog også bemærkes, at den resoluthed og hurtige opfølgning ikke altid er at finde på områder, hvor styrelsen endnu ikke har haft fokus i forbindelse med tilsynet. Eksempelvis er det først i forbindelse med et konstateret uddannelsesefterslæb i 2015 blandt undervisere hos TUC DEKRA, at der ifølge det oplyste sættes massivt ind med henblik på opkvalificering af fastansatte faglærere.

6 6 Styrelsen har samtidig konstateret, at TUC DEKRA er en meget serviceminded AMU-udbyder, som eksempelvis tilbyder uddannelsesplanlægning og tilmelding af virksomheders ansatte uden at opkræve betaling for dette. TUC DEKRA tilbyder også Job-garanti til kursister efter gennemført AMU-kursus indenfor godstransport, bus og taxa. Udviklingen i disse serviceydelser vil styrelsen fortsat følge. Det er styrelsens samlede vurdering, at der på baggrund af resultatet af det skærpede tilsyn, ikke længere er grundlag for at opretholde et generelt skærpet tilsyn med TUC DEKRA, men i stedet en fokuseret tilsynsindsats på specifikt udvalgte områder. Et sådan tilsyn vil blandt andet omfatte det konstaterede uddannelsesefterslæb blandt fastansatte faglærere samt afslutning af enkeltsager som følge af det normale tilsyn med sektoren. Michael Østergaard Lokal tlf.: Kontor for VEU og Tværgående opgaver

7 Bilag 1. TUC DEKRA organisation, ledelse, ejerkreds og AMUaktiviteter 7 Organisation TUC DEKRA anvendes som fællesbetegnelse for fem private godkendte AMU-udbydere. Firmanavne benyttet i perioden 2011 til og med 20. maj 2015 (nuværende navn øverst) fremgår af oversigten. TUC DEKRA - DEKRA AMU Center Sjælland A/S - Transportuddannelsescenter A/S - DEKRA AMU Center Hovedstaden ApS - Strandens UddannelsesCenter ApS - DEKRA AMU Center Sydjylland A/S - AMU Center TUC Syd A/S - Transportuddannelsescenter Syd A/S - DEKRA AMU Center Midtjylland ApS - AMU CenterMidtjylland ApS - Dansk Vognmandsskole - Vestjysk Storvognsskole - DEKRA AMU Center Fyn ApS - Uddannelsescenter Fyn ApS Placering (og afdelinger) Brøndby (Helsinge, Hillerød og Rønne) Ishøj Vejen (Rødekro) Skjern (Brabrand, Viborg, Silkeborg, Herning og Randers) Odense (Vejle, Kolding og Esbjerg) Kilde: TUC DEKRA s hjemmeside og materiale af 1. juni 2015 indsendt til styrelsen. TUC DEKRA udbyder arbejdsmarkedsuddannelser på 21 forskellige adresser, og er godkendt til at udbyde AMU i fire af de fem geografiske dækningsområder, der tilsammen omfatter hele landet. Nordjylland er således det eneste sted, hvor TUC DEKRA i øjeblikket ikke er godkendt som AMU-udbyder, men der pågår i øjeblikket sonderinger herom. TUC DEKRA indgår løbende aftaler om udlicitering og udlægning af AMU-udbud. For nærværende er der indgået aftaler om udlicitering med Scania, Down Town og Øens Transport Uddannelser. Foruden fem godkendte AMU-udbydere indgår også et køreteknisk anlæg i TUC DEKRA. Selskabet DEKRA Køreteknisk Anlæg Fyn A/S opkøbte i 2012 et køretekniske anlæg i Ellested på Fyn som konkursbo efter Dansk Kørelærerunion. DEKRA Køretekniske Anlæg Fyn A/S er ikke godkendt som AMU-udbyder. TUC DEKRA benytter bl.a. det køretekniske anlæg i forbindelse med afholdelse af AMU-kurser i køreteknik, men benytter også køretekniske anlæg i andre dele af landet.

8 8 Endelig omfatter TUC DEKRA også virksomheden DEKRA Job A/S, der er en privat aktør, der bl.a. hjælper kommunernes Jobcentre med at få ledige i arbejde. Ejerkreds og ledelse De enkelte selskaber i TUC DEKRA ejes helt eller delvist af DEKRA Akademie A/S. 100 pct. af Uddannelsesskabet af 1. maj 2012 blev i foråret 2012 opkøbt af den tyske virksomhed DEKRA. DEKRA er ifølge egne oplysninger en non-profit organisation, der geninvesterer overskud i udvikling og ny teknologi og forskning. Med DEKRAs overtagelse af DEKRA Akademie A/S, har ejerkredsen i TUC DEKRA også ændret sig. Den øverste ledelse i TUC DEKRA er en anden i dag sammenlignet med tidligere, og den nye ledelse har bl.a. klart tilkendegivet overfor styrelsen, at TUC DEKRA ikke accepterer regelovertrædelser og omgående følger op på spørgsmål eller kritik rejst af styrelsen. Den nye ledelse hos TUC DEKRA lægger ifølge det oplyste også afstand til tidligere ejeres kritisable tilrettelæggelse af AMU-udbuddet, og har med henblik på at sikre regeloverholdelse ligeledes iværksat en løbende egenkontrol af deres udbud af AMU, og foregår løbende hos de enkelte udbydere. AMU-aktiviteter m.v. TUC DEKRA har i perioden 2011 til 2014 haft et stigende antal AMUkursister, og øget sin procentandel af det samlede antal kursister på transportområdet. Tabellen viser antal AMU-kursister i alt på transportområdet gennemført af både offentligt og private godkendte AMU-udbydere, antal AMUkursister hos TUC DEKRA, og hvor stor en procentandel disse kursister udgør på transportområdet. Kursister og procentandel på transportområdet Antal kursister i alt kursister TUC DEKRA %-andel TUC DEKRA 17,7 18,5 19,8 25,6 Kilde: UVM s Statistikbank. TUC DEKRA har overfor styrelsen - senest den 1. juni oplyst, at kundeservice prioriteres meget højt, hvorfor der som led i et højt serviceniveau over for kunderne (virksomheder) også tilbydes ydelser, der kan understøtte AMU-aktiviteterne.

9 9 Udarbejde og koordinere kort- og langtidsplanlægning af uddannelsesbehov for virksomhedens ansatte Skabe overblik over virksomhedens samlede uddannelsesaktiviteter hos TUC DEKRA, herunder hvilke ansatte der har været på hvilke kurser samt deres fremmøde. Vejlede om eller bistå virksomhedens tilmeldinger via efteruddannelse.dk. Huskeservice der fx kan give besked om, hvornår virksomhedens ansatte skal have fornyet certifikater (eksempelvis EUefteuddannelse og ADR). Job-garanti-ordning, hvor kursisterne garanteres et job efter endt AMU-kursus på en virksomhed, der samarbejder med TUC DEKRA.

10 10 Bilag 2. Gennemgang af sager med TUC DEKRA I kronologisk rækkefølge gennemgås de 7 sager vedrørende TUC DE- KRA, hvor der er truffet afgørelse om tilbagebetaling af taxametertilskud og/eller VEU-godtgørelse. Afgørelse Afgørelse om tilbagebetaling af 4,7 mio. kr. i tilskud udbetalt til Transportuddannelsescenter A/S for afholdelse af AMU-mål Køreteknik. Kurserne blev ikke som foreskrevet afholdt over to dage i henhold til den handlingsorienterede målformulering, men som kurser af en dags varighed med en frivillig opfølgningsdag. Udbudsretten til disse kurser frataget. Afgørelser Afgørelse om tilbagebetaling af 0,15 mio. kr. i tilskud udbetalt til Transportuddannelsescenter A/S for afholdelse af AMU-mål Befordring af bevægelseshæmmede. Kurserne blev ikke som foreskrevet afholdt over 5 dage i henhold til den handlingsorienterede målformulering, men blev afkortet til en varighed af 2 eller 3 dage. Endvidere blev der opkrævet deltagerbetaling for 5 dage fra kursister, selv om de kun deltog i 2 eller 3 dage med henvisning til, at der var givet merit. Der kan ikke gives merit på arbejdsmarkedsuddannelser, men den maksimale varighed kan afkortes i forhold til den enkelte deltagers forudsætninger og mulighed for at nå uddannelsens mål (dette forudsætter en individuel vurdering af den enkelte kursists kompetencer i forhold til det pågældende AMU-mål). Afgørelse om tilbagebetaling af 1,1 mio. kr. i tilskud udbetalt til Transportuddannelsescenter A/S) for afholdelse af AMU-mål Transportpapirer inden for vejtransport og erstatning af VEU-godtgørelse for 0,9 mio. kr. AMU-kurserne var ikke tilrettelagt med det korrekte indhold i forhold til målbeskrivelsen for den pågældende arbejdsmarkedsuddannelse. Udbudsretten til disse kurser frataget. Afgørelse om tilbagebetaling af 1,4 mio. kr. i tilskud udbetalt til TransportuddannelsesCenter Syd A/S for afholdelse af AMUmål Køreteknik. Kurserne blev ikke som foreskrevet afholdt over to dage i henhold til den handlingsorienterede målformulering, men som kurser af en dags varighed. Afgørelse Afgørelse om erstatning af 2,5 mio. kr. i VEU-godtgørelse udbetalt til Uddannelsescenter Fyn ApS i forbindelse med AMU-mål Dansk som andet sprog for flygtninge/indvandrer. Kur-

11 11 susdeltagerne modtog VEU-godtgørelse selv om de ikke var i reel og faktisk beskæftigelse, og godtgørelsen blev udbetalt på et forkert grundlag. Det skal bemærkes, at tilsynssagen begyndte før TUC DEKRA opkøbte Uddannelsescenter Fyn ApS. Afgørelse Afgørelse om tilbagebetaling af 1,1 mio. kr. i tilskud udbetalt til Transportuddannelsescenter A/S for AMU-mål Køreteknik ajourføring, og erstatning af 0,3 mio. kr. VEUgodtgørelse. Kurserne blev ikke som foreskrevet afholdt af en dags varighed i henhold til den handlingsorienterede målformulering, men som kurser, hvor transporttid blev medregnet som undervisningstid. I forbindelse med behandlingen af den seneste afgørelse påpegede TUC DEKRA, at praktisk talt alle skoler, der udbyder køreteknik, vil være tvunget til at afholde undervisningen på et køreteknisk anlæg, der ikke ligger på skolens område. TUC DEKRA ønskede i forbindelse med afholdelse af AMU-mål Køreteknik ajourføring at benytte TUC DEKRAs eget køretekniske anlæg ved Ellested på Fyn, således at kursisterne skulle transporteres fra Københavnsområdet til Fyn og retur. 6 andre AMU-udbydere blev derfor med henblik på at få vished om problemets evt. omfang (4 offentligt godkendte udbydere og 2 private godkendte udbydere) kontaktet om praksis vedrørende transport til og fra køretekniske anlæg i forbindelse med afholdelse af AMU-mål i køreteknik. Samstemmende oplyste disse udbydere, at kursister til de pågældende kurser møder ind på det køretekniske anlæg, hvor undervisningen finder sted, og at undervisningen svarer til den normerede undervisningstid. Endvidere har TaskForce AMU ved uanmeldte tilsynsbesøg på Sjælland og Jylland efterprøvet og fået bekræftet, at denne praksis finder anvendelse.

12 Bilag 3. Lærerkvalifikationer Lærerkvalifikationer er en vigtig kvalitetsparameter for AMU s kvalitet, og der stilles derfor specifikke krav i lovgivningen til AMU-lærernes kvalifikationer. Styrelsen har på den baggrund haft specifikt fokus på undervisernes lærerkvalifikationer hos TUC DEKRA. 12 Formelle krav til lærerkvalifikationer Det fremgår af bekendtgørelse nr. 734 af 21. juni 2013 om arbejdsmarkedsuddannelser, at det er AMU-udbyderen, der har ansvaret for lærernes kvalifikationer ( 14) og for, at lærerne gennemfører den nødvendige kvalificering i form af relevant efteruddannelse. Det fremgår også af bekendtgørelsen, at læreren i almindelighed påbegynder relevant uddannelse senest et år efter at være begyndt at undervise, herunder at undervisere ansat før den 1. juli 2013 senest efter 6 år skal have opnået kvalifikationer svarende til niveauet i pædagogisk diplomuddannelse ( 14, stk. 3). TUC DEKRA er blevet bedt om at indsende relevant materiale til brug for styrelsens vurdering af faglærernes kvalifikationer i forhold til gældende krav. Styrelsen har på baggrund af oplysningerne fra TUC DEKRA konstateret et efterslæb i forhold til relevant efteruddannelse af ansatte faglærer: 4/5 af faglærerne ansat før 2014 har endnu ikke påbegyndt relevant efteruddannelse, men forventes tilmeldt pædagogisk diplomuddannelse inden udgangen faglærer har haft ansættelse siden 2009 eller tidligere. Af disse personer er seks fritaget for efteruddannelse på niveau med pædagogisk diplomuddannelse, mens de øvrige 16 forventes tilmeldt pædagogisk diplomuddannelse inden udgangen af Stikprøve blandt offentligt godkendte udbydere Til sammenligning kan det oplyses, at styrelsen har foretaget en stikprøve blandt fem offentligt godkendte AMU-udbydere om fastansatte faglærere og kompetenceudvikling. Stikprøven viser umiddelbart, at disse offentligt godkendte AMUudbydere generelt har en større andel af fastansatte lærer, der allerede har, eller er i gang med, kompetenceudvikling med henblik på at opnå kvalifikationer svarende til niveauet i pædagogisk diplomuddannelse.

13 13 Bilag 4. Kammeradvokatens vurdering af muligheden for anvendelse af yderligere sanktioner I to sager fra 2011 og 2012, hvor styrelsen krævede i alt 6,7 mio. kr. tilbagebetalt, var det styrelsens vurdering, at TUC DEKRA systematisk havde overtrådt AMU-reglerne og i væsentlig grad misligholdt deres godkendelse til at udbyde AMU. Styrelsen frakendte de berørte AMU-udbydere muligheden for at udbyde de AMU-mål, der indgik i sagerne, og rådførte sig også med Kammeradvokaten om muligheden for yderligere tilsynsmæssige sanktioner bl.a. i forhold til udbudsgodkendelserne hos øvrige AMU-udbydere i TUC DEKRA. Kammeradvokaten blev bedt om at vurdere mulighederne for at styrelsen også kunne: Tilbagekalde hele AMU-godkendelsen til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser for den udbyder, der var ansvarlig for sagen, og ikke kun de AMU-mål, der indgik i sagen. Tilbagekalde godkendelsen til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser for andre udbydere i TUC DEKRA, selv om disse udbydere ikke direkte var involveret i eller ansvarlig for sagen. Det var Kammeradvokatens vurdering, at misligholdelse af udbudsgodkendelsen havde en sådan karakter og omfang, at det kunne begrunde tilbagekaldelse af godkendelsen til at udbyde de AMU-mål, der indgik i sagerne. Kammeradvokaten lagde i sin vurdering særlig vægt på, at det er et grundlægende element ved udbud af AMU-kurser, at uddannelsesmålet, herunder ikke mindst den fastsatte varighed, overholdes. Kammeradvokaten lagde også til grund, at AMU-kursernes varighed er et af de få helt klare og målbare punkter i uddannelsesmålet, som herudover indeholder betydelige grader af frihed for kursusudbyderen til at tilrettelægge undervisningen. Kammeradvokaten vurderede tillige, at såfremt udbudsgodkendelsen til overhovedet at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser blev tilbagekaldt, som følge af regelbrud i forhold til et enkelt AMU-mål, så ville der være tale om en særdeles indgribende afgørelse, idet det blev lagt til grund, at udbyder derved blev frataget en væsentlig del af sit indtægtsgrundlag og sine muligheder for erhvervsudøvelse, hvilket blev vurderet som værende for vidtgående. Med hensyn til spørgsmålet om at tilbagekaldelse udbudsgodkendelser fra andre AMU-udbydere tilknyttet TUC DEKRA, så ville formålet med

14 en egentlig tilbagekaldelse efter Kammeradvokatens vurdering lige såvel kunne opnås med en løbende kontrol af AMU-udbyderne, og det ville således være uproportionalt at tilbagekalde de interesseforbundne AMUudbyders udbudsgodkendelser. 14

15 Bilag 5. Tilrettelæggelse af skærpet tilsyn med TUC DEKRA 15 Tilrettelæggelse Det skærpede tilsyn har bl.a. været tilrettelagt som synligt og udadvendt ved uanmeldte tilsynsbesøg gennemført af TaskForce AMU, jf. også anbefalinger i Rigsrevisionens beretning nr. 3/2012 om utilsigtet anvendelse af AMU. Det skærpede tilsyn har været tilrettelagt med fokus på særlige risikoområder eller opmærksomhedspunkter. Der har fx været fokus på AMU afholdt på skæve tidspunkter aften- og weekendkurser - udliciteret AMU, VEU-godtgørelse og om kursisterne har været i faktisk og reel beskæftigelse, undervisningens tilrettelæggelse, målopfyldelse i forhold til de emner kurserne skulle omhandle i henhold til AMU-målet. Tilsynsbesøg TaskForce AMU har i perioden august 2012 til april 2015 gennemført 34 uanmeldte tilsynsbesøg (herudover to uanmeldte besøg med Rigsrevisionen i forbindelse med forarbejdet til beretning om utilsigtet anvendelse af AMU samt et uanmeldt besøg på det køretekniske anlæg TUC Fyn A/S). TUC DEKRA - DEKRA AMU Center Sjælland A/S - Transportuddannelsescenter A/S - DEKRA AMU Center Hovedstaden ApS - Strandens UddannelsesCenter ApS - DEKRA AMU Center Sydjylland A/S - AMU Center TUC Syd A/S - Transportuddannelsescenter Syd A/S - DEKRA AMU Center Midtjylland ApS - AMU CenterMidtjylland ApS - Dansk Vognmandsskole - Vestjysk Storvognsskole - DEKRA AMU Center Fyn ApS - Uddannelsescenter Fyn ApS Tilsynsbesøg Tilsynsbesøgene har været tilrettelagt og gennemført som uanmeldt kontrol. I forbindelse med besøgene er der som udgangspunkt udleveret en orienteringsskrivelse til TUC DEKRA med oplysninger om formål og baggrund for besøget. Tilsynsbesøgene har desuden givet mulighed for kontrol og opfølgning i forhold til basisoplysninger, der danner grundlag for udbetaling af statstilskud. Det gælder eksempelvis protokol og tilstedeværelse af kursi-

16 16 ster, kursernes varighed i forhold til den normerede undervisningstid m.v. I forbindelse med det skærpede tilsyn er der også blevet fulgt op på om kursisterne har modtaget kursusbeviser og om tilfredshedsmålingssystemet, VisKvalitet, har været anvendt som forudsat. VisKvalitet giver mulighed for at følge kursisternes tilfredshed med kurser udbudt af TUC DEKRA. Et ordinært tilsynsbesøg kan give anledning til kontrol af protokol og tilstedeværelse af kursister, undervisningsmateriale og om undervisningen svarer til AMU-målet, evt. afkortning af forløb, tidspunkt for kursets afholdelse og udstrækning, anvendelsen af VisKvalitet (tilfredshedsmålingssystem), kursusbeviser mv., og om ovenstående stemmer overens med det annoncerede på eksempelvis Efteruddannelse.dk. Efteruddannelse.dk er landsdækkende portal for erhvervsrettet voksenog efteruddannelse, hvor virksomheder og kursister kan søge efter kurser, tilmelde sig kurser og ansøge digitalt om VEU-godtgørelse. Portalen bruges også af skoler og a-kasser, som administrerer VEUansøgningerne. De 34 tilsynsbesøg vedrører forskellige AMU-mål. Disse AMU-mål er grupperet i forhold til emnemæssigt fællesskab i oversigten. Det store antal tilsynsbesøg skal ses i lyset af, at TUC DEKRA har været underlagt skærpet tilsyn og udgør en væsentlig udbyder af AMU på transportområdet. Emne (AMU-mål) Tilsynsbesøg Godstransport, efteruddannelse mv. (40703, 40900, , 42832, 70703, 46905, 40530) Personbefordring med bus, efteruddannelser (40530, , 45114, 42411) Køreteknik ajourføring (42903) 5 Taxakørsel (46926, 47849, 47854) 7 Dansk som andet sprog F/I (45572) 1 Vurdering af basale færdigheder (40131) 1

17 17 Bilag 6. Svar på spørgsmål 82 (alm. del) af 8. januar 2013 Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Svar på spørgsmål 82 (Alm. del): I brev af 12. december 2012 har udvalget efter ønske fra Henning Hyllested (EL) stillet mig følgende spørgsmål: Spørgsmål 82: Vil ministeren give status for undersøgelserne af TUC s gentagne omgåelser af reglerne for tilskud til AMU-kursusvirksomhed? Svar: Jeg kan oplyse, at der i alt har været femten sager med mistanke om manglende regeloverholdelse for de fire udbydere indenfor TUCkoncernen. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen har indtil nu anset fem af disse sager for alvorlige, tre sager er under behandling, mens de resterende syv sager ikke har givet anledning til yderligere. De alvorlige sager har resulteret i fratagelse af to udbyderes godkendelse til at undervise i køreteknik, og udbyderne under TUC koncernen har tilsammen tilbagebetalt ca. 8 mio. kr. Som følge heraf har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen skærpet tilsynet med TUC-koncernens aktuelle AMU-aktiviteter, og jeg har bedt styrelsen om en samlet redegørelse for resultatet af et sådant skærpet tilsyn og styrelsens vurdering på baggrund af dette tilsyn af TUC-koncernens overholdelse af AMU-reglerne, herunder om der er grundlag for tilsynsmæssige reaktioner bl.a. i forhold til udbudsgodkendelserne. Med venlig hilsen Christine Antorini

Notat til Statsrevisorerne om beretning om utilsigtet brug af AMU. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om utilsigtet brug af AMU. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om utilsigtet brug af AMU Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om utilsigtet brug af AMU (beretning nr. 3/2012) 18. januar 2016 RN

Læs mere

TUC DEKRA, Transport- og befordringsbranchen

TUC DEKRA, Transport- og befordringsbranchen TUC DEKRA, Transport- og befordringsbranchen LASTBIL-chauffør BUS-& RUTEBUS-chauffør TAXI-& LIMOUSINE-chauffør EU Efteruddannelse Køreteknik ADR (farligt gods) Energirigtig kørsel Kørehviletid 1 TUC DEKRA

Læs mere

Hjemmesidevejledning for udbud af arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU)

Hjemmesidevejledning for udbud af arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) Hjemmesidevejledning for udbud af arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) Undervisningsministeriets krav til informationer på uddannelsesinstitutionernes hjemmesider Hjemmesidevejledning 1 Udbud af arbejdsmarkedsuddannelserne

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 97 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Samrådsspørgsmål

Læs mere

Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene

Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene Udbydere af erhvervsuddannelser Praktikcentre Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: De faglige udvalg Kopi: Regionsrådene Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms

Læs mere

Håndbog for samarbejdspartnere

Håndbog for samarbejdspartnere Håndbog for samarbejdspartnere Intro Velkommen til Erhvervsakademiet Nordsjælland. Som Erhvervsakademi dækker vi et bredt område af uddannelser og kurser. Vores mål er at være regionens kvalificerede uddannelsespartner

Læs mere

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne Indledning... 2 Mål for udbudspolitikken... 2 Skolens strategi... 3 Afdækning af behov... 4 Markedsføring... 4 Samarbejdsrelationer... 5 Udlicitering... 5 Udlagt undervisning... 6 Revision... 6 1 Indledning

Læs mere

For så vidt angår Statsrevisorernes konkrete bemærkninger, skal jeg bemærke

For så vidt angår Statsrevisorernes konkrete bemærkninger, skal jeg bemærke Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K Ministeriet for Børn og Undervisning Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om utilsigtet brug af AMU. Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om utilsigtet brug af AMU. Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om utilsigtet brug af AMU Marts 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

Til alle godkendte AMU udbydere samt institutioner, der udbyder almene

Til alle godkendte AMU udbydere samt institutioner, der udbyder almene Til alle godkendte AMU udbydere samt institutioner, der udbyder almene voksenuddannelser Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302

Læs mere

KVALITETSSIKRING AF AMU AARHUS TECH

KVALITETSSIKRING AF AMU AARHUS TECH KVALITETSSIKRING AF AMU AARHUS TECH Indhold: 1.0 Kvalitetssystem AARHUS TECH AMU 2.0 Udbudspolitik og udliciteringspolitik 3.0 Kvalitetskrav - ansatte 3.1.0 Kvalitetskrav - chefer 3.2.0 Kvalitetskrav undervisere

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2014

Aftale om udlagt undervisning 2014 Aftale om udlagt undervisning 2014 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn IBC Kurser Udviklingscenter Syd Adresse Post nr.

Læs mere

Kvalitets og Tilsynsstyrelsen bemyndiger med dette brev bestyrelsen til at indgå resultatlønskontrakt med institutionens øverste leder.

Kvalitets og Tilsynsstyrelsen bemyndiger med dette brev bestyrelsen til at indgå resultatlønskontrakt med institutionens øverste leder. Til bestyrelserne på Institutioner for erhvervsrettet uddannelse Almene gymnasier Private gymnasieskoler, studenterkurser m.v. Voksenuddannelsescentre Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2014

Aftale om udlagt undervisning 2014 Aftale om udlagt undervisning 2014 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn IBC Kurser Haderslev Handelsskole, Udviklingscenter

Læs mere

EUC Sjællands Udbudspolitik 2016 Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse (EVE)

EUC Sjællands Udbudspolitik 2016 Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse (EVE) EUC Sjællands Udbudspolitik 2016 Erhvervsrettet Voksen- og Efteruddannelse (EVE) Indhold 1. Indledning side 1 2. Udbud og forventninger side 2 3. Aktivitetsudvikling side 4 4. Bevillingsmæssige prioriteringer

Læs mere

Til samtlige uddannelsesinstitutioner godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser. Tilrettelæggelse af arbejdsmarkedsuddannelser

Til samtlige uddannelsesinstitutioner godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser. Tilrettelæggelse af arbejdsmarkedsuddannelser Til samtlige uddannelsesinstitutioner godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail

Læs mere

Pia Maul Andersen lagde vægt på, at vi får sat fokus på dialog, samarbejde og løsning af de udfordringer der ligger i det kommende udbud.

Pia Maul Andersen lagde vægt på, at vi får sat fokus på dialog, samarbejde og løsning af de udfordringer der ligger i det kommende udbud. Referat af møde i udviklingsudvalget for Arbejdets Organisering med kommende udbydere af FKB 2752. Mødet afholdt den. 29. september 2009 fra kl. 10-13 Industriens uddannelser, Store Mødelokale på 4 sal

Læs mere

Den kommende AMU-udbudsrunde - muligheder/konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne

Den kommende AMU-udbudsrunde - muligheder/konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne Den kommende AMU-udbudsrunde - muligheder/konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne Koordinationsforum v/rar Nordjylland 10. december 2018 A. Neil Jacobsen, EUC Nord Tidsplanen for udbudsrunden Det blev

Læs mere

Svar på spørgsmål 41 (Alm. del): I brev af 6. januar 2005 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

Svar på spørgsmål 41 (Alm. del): I brev af 6. januar 2005 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål: Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Offentlig Folketingets Uddannelsesudvalg Institutionsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf 3392 5000 Fax 3392 5567 www.uvm.dk 17. januar 2005 Svar på

Læs mere

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler.

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Information til jobcentre: Varslingssager Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Ansvaret for indsatsen er delt mellem landets jobcentre

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2017

Aftale om udlagt undervisning 2017 Aftale om udlagt undervisning 2017 Aftalens formål: Godkendt skole giver hermed afholdende skole rettighed til at afholde kurser i et eller flere FKB-er, som oplyst i kontrakten. Afholdelsen skal ske inden

Læs mere

AMU audit seminar 2016

AMU audit seminar 2016 AMU audit seminar 2016 Fremtidige tilsynsplaner og status på tilsyn Michael Østergaard Emner: Tilsyn 2015 Gennemførte aktiviteter Rigsrevisionen Opfølgning på beretning om utilsigtet brug af AMU Tilsyn

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. 2009/1 LSF 52 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin. Fremsat den 29. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2010-11 UDU alm. del Bilag 308 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Spørgsmål BJ

Læs mere

Vi byder dig velkommen til TEC på kursus 2015

Vi byder dig velkommen til TEC på kursus 2015 KURSER 2015 Indholdsfortegnelse Velkommen på TEC Vi byder dig velkommen til TEC på kursus 2015 I dette katalog finder du en oversigt over kurser- og efteruddannelsesmuligheder inden for de fagområder,

Læs mere

Kontrakten vedrører udlicitering af regelmæssig gennemførelse af uddannelser indenfor AMU kurser rettet imod transporterhvervet i Region MIDT.

Kontrakten vedrører udlicitering af regelmæssig gennemførelse af uddannelser indenfor AMU kurser rettet imod transporterhvervet i Region MIDT. Indledning: DEKRA AMU CENTER MIDTJYLLAND ApS inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på undervisning i specifikke AMU transportuddannelser. Baggrund og formål

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2014

Aftale om udlagt undervisning 2014 Aftale om udlagt undervisning 2014 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn IBC Kurser Haderslev Handelsskole, Udviklingscenter

Læs mere

Sagsnr.: 217.44H.271. Oversigt over alle afgjorte AMU-tilsynssager, juni 2012

Sagsnr.: 217.44H.271. Oversigt over alle afgjorte AMU-tilsynssager, juni 2012 Oversigt over alle afgjorte AMU-tilsynssager, juni 2012 (Ud over nedenstående 49 afgjorte tilsynssager har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen behandlet yderligere 41 forhold, som er afsluttet, uden at der

Læs mere

Bilag til. aftale om udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser

Bilag til. aftale om udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser Bilag til aftale om udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser 1. Definition af udlicitering/indledning Ved udlicitering forstås, at en institution, der af Ministeriet for Børn

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Februar 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test. Februar 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udviklingen af de nationale test Februar 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om udviklingen af de nationale test (beretning

Læs mere

Vejledning til uddannelsesinstitutioner

Vejledning til uddannelsesinstitutioner Vejledning til uddannelsesinstitutioner Vejledning om udbud, tilrettelæggelse og gennemførelse af arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag i fælles kompetencebeskrivelser Februar 2013 1 Forord Undervisningsministeriet

Læs mere

Strategi for. bekæmpelse af langtidsledighed 2015-2016

Strategi for. bekæmpelse af langtidsledighed 2015-2016 Strategi for bekæmpelse af langtidsledighed 2015-2016 1 Strategi for bekæmpelse af langtidsledighed Indledning. Næsten 10.000 personer henvender sig årligt i Jobcenter Esbjerg på grund af arbejdsløshed.

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 1. august 2006 RN B201/06

RIGSREVISIONEN København, den 1. august 2006 RN B201/06 RIGSREVISIONEN København, den 1. august 2006 RN B201/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Undervisningsministeriets tilsyn med Luftfartsskolen (beretning nr. 1/03) I. Indledning

Læs mere

Standardkontrakt for udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser

Standardkontrakt for udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser Ministeriet for Børn og Undervisning september 2012 Standardkontrakt for udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser mellem Indholdsfortegnelse: 1. Definitioner 2. Regler 3. Samarbejdet

Læs mere

Tilsyn med danskuddannelse

Tilsyn med danskuddannelse Rapport Tilsyn med danskuddannelse Esbjerg Kommune samt Vejen Kommune Varde Kommune Fanø Kommune Indledning Esbjerg Kommune har indgået aftale med henholdsvis Fanø, Vejen og Varde Kommune om overdragelse

Læs mere

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet.

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet. UDBUDSPOLITIK 2013 UDBUDSPOLITIK 2013... 1 Indledning... 2 Udbud/geografisk opland... 2 Århus Købmandsskoles geografiske opland... 2 Aktivitetsudvikling... 3 Bevillingsmæssige prioriteringer... 3 Imødekommelse

Læs mere

Tidsplanen for udbudsrunden er følgende:

Tidsplanen for udbudsrunden er følgende: Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Orientering om AMU-udbudsrunde 2019 Det blev besluttet i trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-,

Læs mere

Direktør for AMU Nordjylland siden 15. april 2013

Direktør for AMU Nordjylland siden 15. april 2013 Strategisk brug af opkvalificering Peter Thomsen Direktør for AMU Nordjylland siden 15. april 2013 Jobcenterleder/chef siden 1991 I Aalborg fra 1998 Om AMU Nordjylland Gennemfører årligt ca. 30.000 elevuger

Læs mere

Uddannelsesforbundet. EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015. v/gitte B. Larsen.

Uddannelsesforbundet. EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015. v/gitte B. Larsen. Uddannelsesforbundet EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015 v/gitte B. Larsen referat Gitte opridsede, at den 1. august 2015 træder den nye eud-reform i kraft.

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler E-mail Telefonnr. Sagsnr. 26. november 2015 Thomas Bøttern Christensen Thomas.Christensen@rm.dk 7841 0809 1-30-72-147-15

Læs mere

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v.

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. maj 2013 (J.nr. 2012-0032589) Revisor ikke

Læs mere

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april.

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april. Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del Svar på 17 Spørgsmål 11 Offentligt T A L E september 2010 Samråd i FiU den 14. september 2010 kl. 10 om ferie-/efterløn 2010-0003606 Samrådsspørgsmål B til 17: Ministeren

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2018

Aftale om udlagt undervisning 2018 Aftale om udlagt undervisning 2018 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn Business College Syd EUC Syd Adresse Post nr. Sdr.

Læs mere

Skærpede krav til svejsere

Skærpede krav til svejsere Skærpede krav til svejsere skærpede krav til svejsere 2013 1 Skærpede krav til svejsere Senest 1. juli 2014 skal stål- og aluminiumkonstruktioner være CE-mærket, når de bliver leveret til brug i bygge-

Læs mere

J.nr.: Cirkulæreskrivelse om meddelelse Emne:

J.nr.: Cirkulæreskrivelse om meddelelse Emne: Meddelelse nr. 1/09 3. februar 2009 Arbejdsløshedsforsikringslovens : 62, stk. 1, nr. 1, og 65, stk. 1-4 Bekendtgørelse m.v.: Bekendtgørelse nr. 179 af 19. februar 2007 om rådighed Bekendtgørelse nr. 177

Læs mere

Tilskudsmodel for folkeoplysende voksenundervisning i Randers Kommune.

Tilskudsmodel for folkeoplysende voksenundervisning i Randers Kommune. U D K A S T Tilskudsmodel for folkeoplysende voksenundervisning i Randers Kommune. 1. Godkendelse af aftenskoler Folkeoplysningsudvalget (eller kommunalbestyrelsen) godkender folkeoplysende virksomhed,

Læs mere

Til alle godkendte AMU-udbydere. Ændringer i vilkår for udbud af AMU. 26. oktober 2012 Sags nr.: H.391

Til alle godkendte AMU-udbydere. Ændringer i vilkår for udbud af AMU. 26. oktober 2012 Sags nr.: H.391 Til alle godkendte AMU-udbydere Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Ændringer

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udbetaling af uhævede feriepenge til efterlønsmodtagere. Oktober 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om udbetaling af uhævede feriepenge til efterlønsmodtagere. Oktober 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om udbetaling af uhævede feriepenge til efterlønsmodtagere Oktober 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om udbetaling af uhævede feriepenge

Læs mere

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2010 på områder med statsrefusion for Københavns Kommune

Decisionsskrivelse vedrørende beretning om revision af de sociale regnskaber for 2010 på områder med statsrefusion for Københavns Kommune Københavns Kommune Borgerrepræsentationen Rådhuset 1599 København V Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 E-mail ams@ams.dk www.ams.dk CVR 55568510 EAN 5798000392014 Decisionsskrivelse

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM A-KASSEN

MYTER OG FAKTA OM A-KASSEN MYTER OG FAKTA OM A-KASSEN Myte 1: De danske rådighedsregler er for slappe, og derfor får de ledige, mulighed for at sige nej til relevant arbejde. I Danmark, skal alle ledige stå til rådighed fra første

Læs mere

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU TBF = tre bogstavs forkortelser EUC Erhvervs Uddannelses Center Syd Sønderborg - Tønder Haderslev Aabenraa 450 engagerede medarbejdere 75 lange og korte erhvervsuddannelser

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser)

Forslag. Lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) (SVU til fagspecifikke kurser) Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 171 Offentligt Lovforslag nr. L 1 Folketinget 2007-08 (2. samling) Fremsat den 26. marts 2008 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til

Læs mere

På given foranledning indskærper ministeriet hermed helt centrale regler vedrørende tilrettelæggelse af AMU og anvendelse af interne instruktører.

På given foranledning indskærper ministeriet hermed helt centrale regler vedrørende tilrettelæggelse af AMU og anvendelse af interne instruktører. Til samtlige AMU-godkendte uddannelsesinstitutioner Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.

Læs mere

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt.

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt. 2009 20-7 Støttepædagogs omtale af et barn i et offentligt forum. Tavshedspligt En støttepædagog fortalte en tidligere kollega om et bestemt barn mens de kørte i bus. Barnet blev omtalt meget negativt.

Læs mere

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2019

Aftale om udlagt undervisning 2019 Aftale om udlagt undervisning 2019 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn Business College Syd Haderslev Handelsskole Adresse

Læs mere

Fra ufaglært til faglært

Fra ufaglært til faglært Fra ufaglært til faglært - de ufaglærtes (30-65årige) forudsætninger for et uddannelsesløft VEU konference i en reformtid Odense, 26.2.2015 Peter Plougmann Director, Deloitte Consulting Udfordringen Potentiel

Læs mere

CAMPUS VEJLE KURSER. Kursuskalender 2012. Kursuscentret

CAMPUS VEJLE KURSER. Kursuskalender 2012. Kursuscentret CAMPUS VEJLE KURSER Kursuskalender 2012 Fø l g o s p å w w w. f a ce b o o k. co m / k u r s u s ce n te r Praktiske Oplysninger AMU målgruppe Du er i AMU-målgruppen, hvis du ikke har en videregående uddannelse,

Læs mere

Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE)

Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Nærværende politik - CELFs udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) - er udarbejdet for, at sikre kontinuiteten

Læs mere

)OHUHIULV UN GHUEOD.M U*UXSSHQRJ+RV3HWHUVWnULGDJEDJQRJOHDIGHSULYDWHIULV UXGGDQQHOVHUGHU

)OHUHIULV UN GHUEOD.M U*UXSSHQRJ+RV3HWHUVWnULGDJEDJQRJOHDIGHSULYDWHIULV UXGGDQQHOVHUGHU 3ULYDWHIULV UXGGDQQHOVHU VWDYQVELQGHUGHDQVDWWH )ULV UN GHUEDJNRUWHGLSORPXGGDQQHOVHU PHGULQJHIDJOLJWQLYHDXRJGnUOLJHMREXGVLJWHU IULV UPHVWUHIUDUnGHUGHSULYDWHXGGDQQHOVHU )HEUXDU )ULV UN GHUEDJXEUXJHOLJH SULYDWHIULV

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2010-11 UDU alm. del Bilag 136 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg UDU samrådsspørgsmål Ø-AB

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Bilag 359 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent Samråd i Uddannelsesudvalget Åbent Samråd Samrådsspørgsmål AR»Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Implementering af beskæftigelsesreformen

Implementering af beskæftigelsesreformen Den 18. september 2015 Implementering af beskæftigelsesreformen Regeringen indgik den 18. juni 2014 forlig med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om en reform af den aktive beskæftigelsesindsats

Læs mere

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland.

Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. www.amunordjylland. Vi uddanner medarbejdere, ledere, ledige og selvstændige i forhold til de aktuelle behov på det nordjyske arbejdsmarked. Program VEU CENTER-sammen gør vi det lettere at tage på voksenog efteruddannelse

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2013

Aftale om udlagt undervisning 2013 Aftale om udlagt undervisning 2013 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn IBC Kurser Haderslev Handelsskole, Udviklingscenter

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K. Kopi sendt til Rigsrevisionen

Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K. Kopi sendt til Rigsrevisionen Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K Kopi sendt til Rigsrevisionen Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail

Læs mere

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 66 Offentlig MINISTEREN Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Læs mere

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser Ref. SOL/KNP 02.10.2014 2014 Djøf undersøgelser Indhold Indledning... 3 Baggrund... 3 Hovedresultater... 3 Metode... 5 Repræsentativitet... 5 Den typiske selvstændige... 6 Karakteristika... 6 Erfaring

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Referat af mødet i udviklingsudvalg for vindmølleindustrien 23. september 2015

Referat af mødet i udviklingsudvalg for vindmølleindustrien 23. september 2015 København september 2015 DI-repræsentanter: Christine Bernt Henriksen (Næstformand) Michael Eriksen Flemming Glerup Nielsen Sigrid (gæst) 3F-repræsentanter: Elise Andsager (Tilforordnet) Kurt Thomsen Lars

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

November 2008. Fritidshuse blev udbudt til gennemsnitlige kvadratmeterpriser, som lå godt 2 pct. lavere end på samme tid sidste år.

November 2008. Fritidshuse blev udbudt til gennemsnitlige kvadratmeterpriser, som lå godt 2 pct. lavere end på samme tid sidste år. November 2008 Fortsat stigende boligudbud 64.475 boliger var til salg på internettet ved udgangen af november 2008, hvilket var 17 pct. flere end på samme tidspunkt sidste år. Udbuddet fordelte sig med

Læs mere

Maj 2016. steget med 0,7 pct.

Maj 2016. steget med 0,7 pct. Maj 2016 Flere boliger til salg end sidste år Ved udgangen af maj 2016 var der på landsplan 59.082 boliger til salg på internettet. Udbuddet er fordelt på 38.776 parcel- og rækkehuse, 7.137 ejerlejligheder

Læs mere

Godkendelser af udbud til arbejdsmarkedsuddannelser

Godkendelser af udbud til arbejdsmarkedsuddannelser Godr af udbud til arbejdsmarkedsuddannelser inden for transportområdet - gældende pr 1 januar 2010 Indeholder oversigt over alle TUR`s FKB`ere fordelt på institutioner Side nr 1 Godsforudsætninger Hvor

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2013

Aftale om udlagt undervisning 2013 Aftale om udlagt undervisning 2013 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn IBC Kurser Dalum Landbrugsskole Adresse Skamlingsvejen

Læs mere

Marts 2016 Flere boliger til salg end sidste år Liggetider Udbudstider Nedtagningspriser Udbudspriser Færre nedtagne boliger end sidste år

Marts 2016 Flere boliger til salg end sidste år Liggetider Udbudstider Nedtagningspriser Udbudspriser Færre nedtagne boliger end sidste år Marts 2016 Flere boliger til salg end sidste år Ved udgangen af marts 2016 var der på landsplan 57.438 boliger til salg på internettet. Udbuddet er fordelt på 37.797 parcel- og rækkehuse, 6.973 ejerlejligheder

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET

REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET REFERAT ARBEJDSMARKEDSUDVALGET den 04.12.2012 i Alkoholbehandlingen Skolebakken 137, Esbjerg SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Opfølgning på Jobcentrets indsats. Beskæftigelsesregionens opfølgningsrapport

Læs mere

Bekendtgørelse om undervisningsplan for efteruddannelse af kørelærere

Bekendtgørelse om undervisningsplan for efteruddannelse af kørelærere Rigspolitiet Nationalt Færdselscenter J.nr. 2014-9059-37 Bekendtgørelse om undervisningsplan for efteruddannelse af kørelærere I medfør af 66, stk. 6, og efter bemyndigelse i henhold til 134 b i færdselsloven,

Læs mere

Kvikguide 2016 Transport-& lagerkurser. EUC SYD Lundsbjerg Industrivej 50 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Eller se mere på www.eucsyd.

Kvikguide 2016 Transport-& lagerkurser. EUC SYD Lundsbjerg Industrivej 50 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Eller se mere på www.eucsyd. Kvikguide 2016 Transport-& lagerkurser 15.01.2016 EUC SYD Lundsbjerg Industrivej 50 6200 Aabenraa Telefon 7412 4242 Eller se mere på www.eucsyd.dk Erhvervsuddannelsescenter Syd Tilmelding Tilmeld dig elektronisk

Læs mere

Oktober 2007. Flere boliger til salg I oktober var der ca. 55.500 boliger til salg på internettet. Det er 400 flere end i september.

Oktober 2007. Flere boliger til salg I oktober var der ca. 55.500 boliger til salg på internettet. Det er 400 flere end i september. Oktober 2007 Flere boliger til salg I oktober var der ca. 55.500 boliger til salg på internettet. Det er 400 flere end i september. Antallet af udbudte parcel- og rækkehuse steg med 500 fra september til

Læs mere

Udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse på Roskilde Handelsskole 2012

Udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse på Roskilde Handelsskole 2012 1/8 Udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse på Roskilde Handelsskole 2012 1. Indledning Roskilde Handelsskole udbyder erhvervsrettet grund-og efteruddannelse efter Ministeriet for Børn

Læs mere

September 2019 Ansøgere får svar på ansøgninger om udbudsgodkendelser Nye udbudsgodkendelser træder i kraft Gamle udbudsgodkendelser udløber

September 2019 Ansøgere får svar på ansøgninger om udbudsgodkendelser Nye udbudsgodkendelser træder i kraft Gamle udbudsgodkendelser udløber Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Indkaldebrev - AMU-udbudsrunde 2019 Alle nuværende AMU-udbydere samt øvrige interesserede private uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond

Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond RENGØRING OG UDDANNELSE Sådan søger I Servicebranchens Udviklingsfond n S E R V I C E B R A N C H E N S U D V I K L I N G S F O N D Udviklingsfondens formål er at fremme uddannelse og uddannelsesniveauet

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 684 Offentligt

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 684 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 684 Offentligt Folketingets Retsudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato:8. april 2014 Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs

Læs mere

April 2014. Nedtagne boliger er boliger, der tages af internettet, enten fordi de bliver solgt, eller fordi sælger opgiver at få dem solgt.

April 2014. Nedtagne boliger er boliger, der tages af internettet, enten fordi de bliver solgt, eller fordi sælger opgiver at få dem solgt. April 2014 Flere boliger til salg end sidste år Ved udgangen af april 2014 var der på landsplan 62.759 boliger til salg på internettet. Udbuddet er fordelt på 41.959 parcel- og rækkehuse, 7.692 ejerlejligheder

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed

Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed Bekendtgørelse om kvalitetskontrol og Revisortilsynets virksomhed I medfør af 34, stk. 3, og 54, stk. 2, i lov nr. 468 af 17. juni 2008 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven), som

Læs mere

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER 2016 DINE RETTIGHEDER OPSIGELSESVARSLER I FUNKTIONÆRLOVEN HAR DU VÆRET ANSAT: ER DER ET VARSEL PÅ: OPSIGELSE SKAL SENEST GIVES VED: Under 6 måneder 1 måned

Læs mere

Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede.

Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle. Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede. Regionsrådsformand, Carl Holst Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Den 21. september 2010 Ref.: Medlems nr.: Sagsnr.: Forslag til fælles projekt om job til nyuddannede Kære Carl Jeg vil endnu engang

Læs mere

Medarbejderudvikling øger optimismen

Medarbejderudvikling øger optimismen TREPART AMU skal tilpasses efterspørgslen Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Onsdag den 2. september 2015, 05:00 Del: Der er hårdt brug for uddannelser, der i højere grad matcher virksomhedernes behov, mener

Læs mere

Omsorgsmedhjælperes deltagelse på AMU-uddannelser 1. halvår 2003

Omsorgsmedhjælperes deltagelse på AMU-uddannelser 1. halvår 2003 EPOS Omsorgsmedhjælperes deltagelse på AMU-uddannelser 1. halvår 2003 En undersøgelse af udbydernes aktiviteter for omsorgsmedhjælpere, deres arbejdspladser og organisationer Baggrund for undersøgelsen

Læs mere

Protokollat om Handels- og Transportbranchens Udviklings- og Samarbejdsfond

Protokollat om Handels- og Transportbranchens Udviklings- og Samarbejdsfond Nedennævnte parter har i forligsinstitutionens regi indgået aftale om fornyelse af vikaroverenskomsten for en 3-årig periode. Aftalen indgår i et samlet mæglingsforslag, såfremt et sådant fremsættes af

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 148 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Samrådsspørgsmål

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

EVALUERING AF 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE

EVALUERING AF 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE EVALUERING AF 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE HOVEDRESULTATER OG PERSPEKTIVER JOACHIM BOLL, RAMBØLL JOAB@R-M.COM 6 UGERS SELVVALGT UDDANNELSE Ret til alle nyledige a-dagpengemodtagere Frivilligt og selvvalgt

Læs mere

AMU Udbudspolitik 2019 SOSU Fyn Indhold

AMU Udbudspolitik 2019 SOSU Fyn Indhold AMU Udbudspolitik 2019 SOSU Fyn Indhold 1. Formål... 1 2. Dækningsområde... 1 3. Strategiske indsatser... 1 4. Markedsføring... 2 5. Samarbejdsaftaler... 2 6. Principper for udlægning... 2 7. Principper

Læs mere

Januar 2015. Nedtagne boliger er boliger, der tages af internettet, enten fordi de bliver solgt, eller fordi sælger opgiver at få dem solgt.

Januar 2015. Nedtagne boliger er boliger, der tages af internettet, enten fordi de bliver solgt, eller fordi sælger opgiver at få dem solgt. Januar 2015 Færre boliger til salg end sidste år Ved udgangen af januar 2015 var der på landsplan 54.531 boliger til salg på internettet. Udbuddet er fordelt på 37.463 parcel- og rækkehuse, 6.151 ejerlejligheder

Læs mere