Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi)"

Transkript

1 Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi) Undersøgelsen foretages med en kikkert for at afsløre eventuelle forandringer i blæren (betændelse, polypper eller kræft). Før undersøgelsen Ingen forberedelser. Undersøgelsen Urinrøret bedøves med lokalbedøvende creme. En lille kikkert føres gennem urinrøret op i blæren. For at kunne se hele blæreslimhinden og urinlederindmundingen fyldes vand i blæren. Efter undersøgelsen Der er ofte hyppig vandladning de første timer efter undersøgelsen. Er der taget vævsprøve i blæren, kan der være en smule blod i urinen ved de første vandladninger. Ved svien efter indgrebet kan man tage almindelig håndkøbsmedicin, Kodimagnyl eller Paracetamol. Ved fortsatte gener skal man henvende sig til egen læge med henblik undersøgelse for blærebetændelse. Man kan eventuelt tage på arbejde efter undersøgelsen, men de fleste foretrækker at vente til næste dag. Blærebetændelse ses meget sjældent. Søg læge: Ved vedvarende hyppig vandladning eller svie ved vandladningen skal egen læge kontaktes.

2 Kikkertundersøgelse af mavesækken (gastroskopi) Undersøgelsen udføres via munden eller næsen (afhængig af lægens udstyr) med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der luft i mavesækken. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesæk eller spiserør (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft). Før undersøgelsen De skal faste og tørste 4 timer før undersøgelsen. Eventuel nødvendig medicin kan indtages med en mundfuld vand. HVIS De får følgende mavesårsmedicin: Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet - bedes De undlade at tage medicinen 1 uge før undersøgelsen - hvis det overhovedet er muligt - da det ellers kan være vanskeligt at påvise eventuelle bakterier. De kan i stedet indtil 1 døgn før undersøgelsen tage håndkøbsmedicin mod syre (syreneutarliserende flydende medicin, tyggetabletter, Acinil, Kuracid eller lignende). HVIS De skal have beroligende medicin ved undersøgelsen skal De selv sørge for hjemtransport. Undersøgelsen Svælget bliver eventuelt lokalbedøvet med creme eller spray. Undersøgelsen foregår i venstre sideleje. Kikkerten føres ind i munden (eller eventuelt næsen), hvorefter De bliver bedt om at lave et par synkebevægelser, for at kikkerten kan komme ned i spiserøret. Der er masser af plads til at trække vejret både gennem næse eller mund. Undersøgelsen varer 3-5 minutter. De fleste patienter finder undersøgelsen let til moderat ubehagelig på grund af opkastningsreflekser. Enkelte finder undersøgelsen mere ubehagelig og kan have behov for beroligende medicin. Dette gives som en indsprøjtning i en blodåre. Efter undersøgelsen Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må De først spise og drikke efter 1½ time på grund af risiko for at få maden i luftrøret. Hvis De har fået beroligende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for hjemtransport (pårørende eller Falck). Hvis De ikke har fået beroligende medicin, kan De tage på arbejde. Ses stort set aldrig ved denne undersøgelse.

3 Kikkertundersøgelse af tyktarmen (Sigmoideoskopi eller koloskopi) Undersøgelsen udføres med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til fx udtagning af vævsprøver eller fjernelse af polypper. For at folde tarmen ud blæses der luft i tarmen, det meste af luft suges ud ved undersøgelsens afslutning. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der forandringer i tarmen (betændelse, polypper eller kræft). Sigmoideoskopi er undersøgelse af de nederste 60 cm af tyktarmen. Koloskopi er undersøgelse af hele tyktarmen. Før undersøgelsen HVIS De har pacemaker eller får blodfortyndende medicin, skal det oplyses før undersøgelsen. Sigmoideoskopi: På apoteket hentes et Klyx 240 ml (lavement). 1-2 timer før undersøgelsen tages lavementet. Man lægger sig på venstre side - sprøjter væsken fra flasken ind i tarmen, holder på det 5-15 minutter og går på toilettet og tømmer tarmen. Får De to Klyx på 120 ml, tages et aftenen før undersøgelsen, og et 1-2 timer før undersøgelsen. Man skal ikke være fastende. Koloskopi: På apoteket hentes en pakke Fosforal. Foretages undersøgelsen før kl følger De brugsanvisningen til formiddagsaftale, skal De undersøges efter kl følges brugsanvisningen til eftermiddagsaftale. Fosforal kan eventuelt blandes med koncentreret saft og drikkes med sugerør, for at mindske gener ved den salte smag. Eventuel hjemtransport efter undersøgelsen skal arrangeres. Undersøgelsen Ved undersøgelsen ligger De på venstre side. Der kan ved undersøgelsen være ubehag fra luften, der blæses i tarmen, samt smerte på grund af træk i tarmen. Sigmoideoskopi: Varer ca minutter Koloskopi: Varer ca minutter, det kan være nødvendigt at give beroligende og/eller smertestillende medicin. Efter undersøgelsen Sigmoideoskopi: De kan tage på arbejde efter undersøgelsen. Koloskopi: Hvis De ikke har fået medicin i blodbanen i forbindelse med undersøgelsen, kan De eventuelt tage på arbejde, nogle foretrækker dog at hvile sig resten af dagen. Har De fået beroligende/smertestillende medicin - må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for transport hjem (pårørende eller Falck). Efter udtagning af vævsprøver kan der komme en lille smule blod i afføringen det første døgn. I særdeles sjældne tilfælde kan der efter polypfjernelse opstå kraftig blødning eller hul på tarmen, som vil kræve indlæggelse på hospitalet. Søg læge: Skulle der efter polypfjernelse opstå blødning, smerter eller feber, skal De straks kontakte klinikken, vagtlæge eller skadestue.

4 Behandling af indvendige hæmorroider ved elastikmetoden En indvendig hæmorroide er en frembuling ind i den nederste del af endetarmen af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren. Før behandlingen Behandlingen kræver INGEN forberedelser hjemmefra. Behandlingen Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse. Ved elastikmetoden sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmorroiden/frembulingen. Herved stoppes blodforsyningen til hæmorroiden, som derefter visner og falder af sammen med elastikken. Efter behandlingen Mod smerter: Der kan det første halve til hele døgn føles stramning og afføringstrang, hvis det generer, kan man tage et smertestillende håndkøbspræparat, Paracetamol, Kodimagnyl eller evt. Ibuprofen. Restriktioner: Der er ingen forholdsregler efter operationen, og man kan gå normalt på toilettet. Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed. Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det selvstyrende nervesystem, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Denne tilstand kan føles meget ubehagelig, men den er helt ufarlig og vil hurtigt fortage sig, eventuelt efter at man har ligget et øjeblik, drukket et glas kold vand eller fået lidt frisk luft. Man må i givet fald IKKE KØRE BIL, før man igen har det godt. Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmorroide falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen. Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber. Søg læge: Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

5 Generel vejledning til operation i lokalbedøvelse HVIS De har pacemaker, er i behandling med blodfortyndende medicin (fx Magnyl eller Marevan) eller midler mod depression, skal dette oplyses i god tid før operationen. Undlad at smøre creme på huden. Eventuelt hår fjernes dagen før med en barbermaskine i et område omkring operationsstedet. Huden desinficeres med klorhexidinsprit, jod eller lignende. Lokalbedøvelsen sprøjtes ind under huden med en tynd nål, det svier og spænder ca. 1 minut. Man kan ved operationen ofte mærke berøring, men ikke smerte. Såret lukkes med en tråd, der oftest skal fjernes efter 7-14 dage på klinikken eller hos Deres praktiserende læge. Mod smerter: Lokalbedøvelsen holder i 2-6 timer. Med mindre andet er aftalt, kan der mod smerte tages almindelige håndkøbspræparater Paracetamol, Kodimagnyl, eller evt. Ibuprofen). Forbinding: Forbindingen fjernes efter 3 dage (med mindre andet er aftalt). Ved behov kan såret derefter dækkes med Micropore (købes på apoteket). Efter trådfjernelse anbefales det i 3 uger at have Micropore (papirplaster) på såret for at undgå, at kanterne skrider fra hinanden. Restriktioner: Med mindre andet er aftalt, er der ingen restriktioner i, hvad man må, dog frarådes badning i svømmehal og havvand, indtil trådene er fjernet I sjældne tilfælde kommer der blodansamling, som oftest forsvinder af sig selv efter nogle dage til uger. I yderst sjældne tilfælde kommer der betændelse. I meget sjældne tilfælde bliver ar grimme eller fortykkede. I yderst sjældne tilfælde udvikles en overfølsomheds reaktion mod lokalbedøvelse, dette kræver hurtig behandling eller eventuel indlæggelse på hospital. Søg læge: Ved større blødning, blodansamling eller tegn på betændelse (rødme, varme, hævelse, temperatur over 38,5) kontaktes klinikken, vagtlæge eller skadestue.

6 Lyskebrok Ved lyskebrok forstås en udposning af bughinden indeholdende fx tarm i gennem et svagt område af bugvæggen i lyskeregionen. Optræder hyppigst hos mænd og i alle aldre. Anden medicin m.m.: Hvis De har pacemaker, er i behandling med blodfortyndende medicin (fx Magnyl eller Marevan), eller midler mod depression SKAL dette oplyses i god tid før operationen. Indkøbe: Smertestillende - og eventuelt afføringsmedicin, der er aftalt med kirurgen. HUSK at tage eventuelt smertestillende medicin før operationen. Barber hårene af i området. Hjemtransport arrangeres med pårørende, taxa eller Falck. Indgrebet udføres i lokal bedøvelse ofte forudgået af indsprøjtning af beroligende medicin i åren. Huden over brokket åbnes, brokket fjernes eller skubbes på plads. Der indsættes et nylonnet, for at forhindre dannelse af et nyt brok. Under operationen kan der hos mænd i en kort periode føles et ubehageligt træk op i maven og ned i pungen. Mod smerter: Fx kan anvendes Ibuprofen 600 mg 3 gange daglig i 3 dage, man skal starte 1 time før operationen. Derefter kan man tage Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen efter behov. Afføringsmedicin: På grund af tendens til forstoppelse efter operationen, anbefales det, at man den første uge tager fx svesker eller Magnesia tbl. 2 stk. om aftenen. Forbinding: Det er tilladt fra første dag at tage brusebad - forbindingen fjernes efter 3 dage, med mindre andet er aftalt. Restriktioner: På operationsdagen må man ikke selv køre bil, og man bør forholde sig i ro. Men allerede fra dagen efter er det vigtigt at bevæge sig. Sygemelding: Det er tilladt at gå på arbejde dagen efter operationen, men de fleste foretrækker 1 uges sygemelding. Mindre blodudtrædning i underhuden, eller mindre blodansamling under såret giver ofte en blå-sort misfarvning af huden helt ned på kønsorganerne, misfarvningen er uden betydning og forsvinder efter dage til uger. Større blodansamlinger eller betændelse i såret ses sjældent. Nyt brok samme sted, eller langvarige smerter er yderst sjældent. Søg læge: Ved tegn på større blødning eller betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

7 Navlebrok Navlebrok skyldes en svaghed i bugvæggen ved navlen. Gennem denne svaghed trænger fedtvæv eller tarm frem som en bule. Ved behandling med blodfortyndende medicin (fx Magnyl eller Marevan) eller midler mod depression SKAL dette oplyses i god tid før operationen. Indkøbe evt. smertestillende medicin og afføringsmiddel (fx Magnesia tabletter). Barber evt. hårvækst af i området. Indgrebet udføres i lokalbedøvelse. Huden over brokket åbnes. Ved en mindre svaghed syes vævet sammen, ellers indsyes et nylonnet. Mod smerter: Lokalbedøvelsen holder 2-6 timer. Med mindre andet er aftalt tages almindelig håndkøbsmedicin mod smerter Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen. På grund af tendens til forstoppelse efter operationen anbefales det at tage Magnesia tbl. 2 stk. om aftenen den første uge. Forbinding: Det er tilladt at tage brusebad fra 1. dag. Plasteret fjernes efter 3 dage (med mindre andet er aftalt). Sygemelding: Det er tilladt at gå på arbejde dagen efter operationen, blot bør man undgå tunge løft og gymnastisk træning af mavemuskler de første 3-4 uger. Mindre blodudtrædning i underhuden kan ses og forsvinder efter dage til uger. Større blodansamling eller betændelse i såret ses yderst sjældent. Nyt brok samme sted er yderst sjældent. Søg læge: Ved tegn på større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

8 Operation af knude i bryst En knude i brystet består enten af fedt eller af kirtelvæv. Ingen - man vil som regel kunne køre hjem selv efter operationen. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via stik i huden. Knuden fjernes igennem et snit i huden, som lukkes med tråde. Mod smerter: De første 2-3 dage efter operationen kan der være smerter, hvorfor man med fordel kan tage Paracetamol (Pamol, Pinex, Panodil) og Ibuprofen (Ibumetin, Brufen). Kvinder kan med fordel bære BH også om natten de første 1-2 døgn. Forbinding: Forbindingen fjernes efter 3 dage. Ti dage efter operationen fjernes stingene. Restriktioner: Man bør holde sig i ro 2 døgn efter operationen. Mindre blodansamling eller blodudtrædning i underhuden er sjældent, men forsvinder af sig selv. Større blødning eller betændelse er yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen, eller skadestuen kontaktes.

9 Operation af negl Ved nedgroede negle på fødderne forstås en lidelse, hvor neglenes siderande trykkes ned i neglefalsene. Det giver ømhed eller smerte og kan eventuelt føre til betændelse. Nedgroet negl opstår, som følge af forkert fodtøj (kondisko), forkert negleklipning eller neglesvamp. Sørg for at medbringe rummeligt fodtøj til brug efter operationen. Sørg for at arrangere hjemtransport, hvor foden kan holdes højt. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik på hver side af tåen. Behandlingen af nedgroet negl består i 1) fjernelse af neglen med efterfølgende forbinding eller 2) kileresection, hvor kun den krumme nedgroede side af neglen fjernes sammen med det underliggende negleleje og neglens tilstødende vækstzone. Såret lukkes i dette tilfælde med to sting. 1) Mod smerter: I tilfælde af fjernelse af neglen er der kun lette smerter i et par dage efter operationen. Disse kan i de fleste tilfælde behandles med Paracetamol. 1) Forbinding: Man fjerner selv forbindingen dagen efter operationen i forbindelse med et fodbad, og der er ingen efterkontrol hos lægen. 2) Mod smerter: I tilfælde af kileoperation er de første 2-3 dage efter operationen smertefulde, hvorfor det er en fordel at holde foden højt. Mod smerter kan tages Paracetamol og Ibuprofen. 2) Forbinding: Forbindingen fjernes 3 dage efter operationen. Ti dage efter operationen fjernes stingene. 2) Sygemelding: 2-4 dage. Blødning og betændelse forekommer meget sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

10 Operation af åreknuder på benene Åreknuder opstår, når de klapper, der sidder indvendigt i årerne (venerne), ikke længere fungerer. Årerne bliver udvidede og længere og mere synlige under huden. Der vil fortsat være blod i årerne, men det transporteres ikke videre som i normale årerne. Derfor har blodet allerede fundet andre veje, så kredsløbet stadig kan fungere. Behandlingen består i, at de beskadigede årer afbrydes, så der ikke længere kommer blod til dem.. Hvis der er aftalt operation i lysken, skal hårene i området fjernes. Det er vigtigt, at man IKKE smører creme på benene, da årerne skal markeres inden operationen. Købe støttestrømpe til brug efter operationen. Arrangere hjemtransport, da det frarådes, at man selv kører bil lige efter operationen. foretages i lokalbedøvelse, der sprøjtes ind i huden med en tynd nål. Ved operationen lægges - ofte mange - små snit i huden, hvorefter åren trækkes frem og afbrydes. Snittene er så små, at de som oftest ikke behøver at blive syet. I nogle tilfælde omfatter behandlingen også en operation i lysken, hvor en stor samleåre skal afbrydes. Til sidst lægges elastikforbinding på benet. Mod smerter: Normalt er der ikke særlige smerter efter operationen. Hvis der alligevel er behov for smertestillende medicin, vil Paracetamol eller Kodimagnyl være tilstrækkelig. Omfatter operation også årerne i lysken, vil behovet for medicin være større, og de anførte præparater kan suppleres med medicin af typen Ibuprofen. Forbinding: De små operationssår lukkes med et lille papirplaster eller tråde. Papirplastre fjerner man selv efter 1 uge. Disse plastre tåler, at man går i brusebad fra dagen efter operationen. Er huden lukket med tråde, fjernes de efter 10 dage hos egen læge. Dagen efter operationen fjernes elastikbindet, og man skal om dagen bære støttestrømpe de næste 2-3 måneder. Restriktioner: Man må ikke selv køre bil hjem, med mindre andet er aftalt. Det er gavnligt at bevæge sig i normalt omfang fra dagen efter operationen. Det anbefales i den første uge, at have det opererede ben i vandret stilling, når man sidder. Sygemelding: Sygemelding kan strække sig fra et par dage til en uge afhængigt af indgrebets omfang, og hvilket arbejde man har. Der kan ofte ske en lille blodudsivning i forbindingen. Dette er normalt uden betydning. Kommer der blødning uden for forbindingen, vil denne normalt stoppe, når benet løftes til vandret, og der trykkes let med fx et håndklæde på stedet. Når blødningen er ophørt, tilrådes det at lægge lidt ekstra gaze eller lignende oven på forbindingen. Større blødning eller betændelse er meget sjældent Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

11 Operation i og omkring endetarmsåbningen Operation i eller omkring endetarmsåbningen foretages, fx hvis man skal fjerne større hæmorroider, løs hud efter hæmorroider, bylder eller behandle en kronisk revne i endetarmsåbningen, som ikke heler på medicinsk behandling. Man kan med fordel smøre lokalbedøvende creme EMLA omkring endetarmen 1-2 timer før operationen. Man vil som regel kunne køre hjem selv efter operationen. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik i selve hæmorroiderne eller i omgivelserne til endetarmsåbningen. Mod smerter: De første 2-3 dage efter nogle operationer er smertefulde, hvorfor man med fordel vil kunne blødgøre afføringen for at lette passagen igennem operationssåret (svesker, Laktulose mixtur, Magnesia). Mod smerter kan tages Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen, med mindre andet er aftalt Forbinding: Eventuel forbinding fjernes dagen efter operationen. Operationssårene rengøres bedst ved at skylle med en håndbruser to gange daglig og efter toiletbesøg, indtil operationsområdet er smertefrit. Eventuelt kan kolde omslag anvendes (kuldepakning, kolde ærter i stofbetræk) både for at standse blødning og reducere smerter. Der skal ikke fjernes sting. Sygemelding: efter nogle operationer kan sygemelding være nødvendig i 3-5 dage. Blødning er meget sjældent, og infektion er yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning, eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen eller skadestuen straks kontaktes.

12 Omskæring af mænd Omskæring foretages i tilfælde af forhudsforsnævring eller af religiøse årsager. Ingen forberedelser. Penis bedøves i reglen ved at anlægge lokalbedøvelse omkring roden. Der fjernes størstedelen af forhuden, hvorefter den resterende hud syes med tråde, der oftest forsvinder af sig selv. Over såret lægges en let forbinding. Mod smerter: Lokalbedøvelsen holder 2-4 timer, herefter kan man anvende håndkøbsmedicin mod smerter, fx Paracetamol eller Kodimagnyl. Forbinding: Forbindingen fjernes efter første vandladning, og herefter kan såret skylles med en telefonbruser. Såret vil være hævet 2-3 uger efter operationen. Restriktioner: Man skal selv sørge for hjemtransport. Sygemelding: Ca. 3 dage. Mindre blødning ses sjældent, større blødning eller betændelse ses yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

13 Operation i pungen Operation i pungen foretages, fx hvis man skal fjerne vandbrok eller cyster på testiklerne. Dagen før operationen skal man barbere forsiden af pungen, og herefter tage et brusebad for at fjerne alle løse hår. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via stik på forsiden af pungen og nogle gange i lysken. Vandbrokket eller cysten fjernes igennem et snit i huden, som lukkes med tråde. Mod smerter. De første 2-3 dage efter operationen kan der være smerter, hvorfor man med fordel kan tages Paracetamol (Pamol, Pinex, Panodil) og Ibuprofen (Ibumetin, Brufen). Brug af stramme underbukser indtil smertefrihed anbefales. Forbinding: Eventuel forbinding fjernes dagen efter operationen. En uge efter operationen kan trådene fjernes. Nogle gange kan man vælge at lade trådene opløse sig selv. Restriktioner: Man bør holde sig i ro 2 døgn efter operationen. Man kan umiddelbart gå i brusebad. Lidt hævelse og mindre blodansamling i underhuden ses jævnligt, og forsvinder af sig selv. Større blodansamling eller betændelse er yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

14 Sterilisation af mænd Barber hårene af pungen og lidt ud til siderne. Sørg eventuelt for hjemtransport. Indgrebet udføres i lokalbedøvelse. Der kan være et kortvarigt ubehageligt træk i pungen og op i bughulen, når man skal frigøre sædstrengen fra andet væv. Der fjernes et stykke af sædstrengen på begge sider. Mod smerter: Mod smerter kan tages almindelig håndkøbsmedicin, fx Paracetamol, Kodimagnyl, eller Ibuprofen. Forbinding: Eventuel forbinding fjernes dagen efter operationen. Eventuelle sting kan fjernes efter 1 uge. Restriktioner: Man vil i reglen kunne tage hjem selv uden problemer, men det er altid en fordel at få nogen til at køre for sig. HUSK: Der skal hos egen læge tages sædprøve 2 måneder efter indgrebet. Der bør anvendes antikonception, til sædprøven er fundet negativ, det vil sige uden sædceller. Sygemelding: 1-2 dage. Det er ikke usædvanligt, at der kommer en blodansamling i pungen, eller at der sker en blodudtrædning under huden på pungen eller penis, som kan medføre mørkfarvning. Dette forsvinder igen - af sig selv - og er uden betydning. I sjældne tilfælde kan der opstå en lille knude på den afbrudte sædstreng. Søg læge: Ved større blodansamling eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag.

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag. Kikkertoperation af underlivet gennem maveskindet (laparoskopi) Ved hjælp af en kikkertoperation kan man foretage forskellige indgreb, for eksempel åbning af æggeleder og fjernelse af æggeleder og æggestokke,

Læs mere

Operation med pandeløft. - information til patienter

Operation med pandeløft. - information til patienter Operation med pandeløft - information til patienter Pandeløft Ved et pandeløft løftes panden ved et kirurgisk indgreb. Afhængig af ønsket resultat kan operationen udføres på forskellige måder. Ønskes

Læs mere

Ansigtsløft. - information til patienter

Ansigtsløft. - information til patienter Ansigtsløft - information til patienter Ansigtsløft Ved et ansigtsløft opstrammes løs hud på siden af munden, langs kæben og under hagen. Samtidig opstrammes underliggende bindevæv og overflødigt fedt

Læs mere

Patientvejledning. Cyster på æggestokkene

Patientvejledning. Cyster på æggestokkene Patientvejledning Cyster på æggestokkene Kvinden har to æggestokke (ovarier), som har form og størrelse som en stor mandel. De ligger på hver sin side af livmoderen i tæt kontakt med æggelederne. Æggestokkenes

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Patientvejledning vedrørende hjemmetandblegning

Patientvejledning vedrørende hjemmetandblegning ------------------------------------------------------------------------------------------- Blegeinstruktion Patientvejledning vedrørende hjemmetandblegning Børst altid tænder og brug tandtråd inden du

Læs mere

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt)

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Patientinformation Gynækolobisk Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for urininkontinens.

Læs mere

Patientvejledning. Meniskskade fiksering af løs menisk. (Ved syning eller med stifter)

Patientvejledning. Meniskskade fiksering af løs menisk. (Ved syning eller med stifter) Patientvejledning Meniskskade fiksering af løs menisk (Ved syning eller med stifter) Den hyppigste årsag til gener i knæet er meniskskader. Inde i knæleddet fungerer menisken som en støddæmper ved bevægelse.

Læs mere

Patientvejledning. Koloskopi samt udrensningsvejledning. Kikkertundersøgelse af tyktarm

Patientvejledning. Koloskopi samt udrensningsvejledning. Kikkertundersøgelse af tyktarm Patientvejledning Koloskopi samt udrensningsvejledning Kikkertundersøgelse af tyktarm En koloskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og tyktarmen med henblik på at afsløre sygelige forandringer i

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af polypper og muskelknuder. Hysteroskopi

Patientvejledning. Fjernelse af polypper og muskelknuder. Hysteroskopi Patientvejledning Fjernelse af polypper og muskelknuder Hysteroskopi Muskelknuder - fibromer Muskelknuder også kaldet fibromer er bindevævsknuder, der dannes i muskel vævet i livmoderens væg. De består

Læs mere

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kravebensbrud, der ikke vil hele Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Du har haft et brud på kravebenet, som ikke er ophelet. Hos nogle sker det, at bruddet ikke heler

Læs mere

Patientvejledning. Generel vejledning. i forbindelse med din operation

Patientvejledning. Generel vejledning. i forbindelse med din operation Patientvejledning Generel vejledning i forbindelse med din operation Aleris-Hamlet deltager i Sundhedsministeriets landsdækkende undersøgelser om patientoplevelser. Det er en stikprøverundersøgelse og

Læs mere

Sygdom og ulykke om bord - hvad kan fritidssejleren gøre?

Sygdom og ulykke om bord - hvad kan fritidssejleren gøre? Sygdom og ulykke om bord - hvad kan fritidssejleren gøre? Hvor alvorlig er sygdommen? Hvor alvorlig er ulykken? Hvad kan vi gøre om bord? Hvornår skal vi kontakte læge? Hvordan får vi fat i en læge? Søg

Læs mere

Spinalstenose operation i lænderyggen

Spinalstenose operation i lænderyggen Spinalstenose operation i lænderyggen Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Afsnit Indholdsfortegnelse Spinalstenose i lænderyggen... 3 Før indlæggelsen...

Læs mere

N r. 2 4. Visdomstænder

N r. 2 4. Visdomstænder N r. 2 4 Visdomstænder Visdomstænder Hvad er visdomstænder? De fleste får deres visdomstænder omkring 20-års alderen. Man kan i alt få fire visdomstænder, nemlig to i overkæben og to i underkæben. Navnet

Læs mere

Patientvejledning. Rekonstruktion af. Forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Rekonstruktion af. Forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Rekonstruktion af Forreste korsbånd (ACL) Denne patientvejledning handler om den operation, du skal have foretaget. Vi anbefaler, at du også læser folderen Generel vejledning i forbindelse

Læs mere

Patientinformation. Pacemakeroperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling

Patientinformation. Pacemakeroperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Hjertemedicinsk Afdeling Patientinformation Pacemakeroperation Velkommen til Vejle Sygehus Hjertemedicinsk Afdeling 1 2 Information om pacemakeroperation Hvorfor pacemaker? Pacemakerbehandling anvendes ved: langsom puls som følge

Læs mere

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese

Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION. Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese Knæprotese INFORMATION OM KNÆOPERATION Del-protese (Oxford-protese) Hel-protese PAT I E N T E N I C E N T R U M Velkommen til Privathospitalet Mølholm Med denne pjece vil vi fortælle om de forberedelser

Læs mere

Patientvejledning. Skæv næseskillevæg

Patientvejledning. Skæv næseskillevæg Patientvejledning Skæv næseskillevæg En skæv næseskillevæg kan give problemer med at trække vejret gennem næsen og tørhed af slimhinden evt. med skorper og gentagne næseblødninger. Næseskillevæggen deler

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

IVF-vejledning. Behandling

IVF-vejledning. Behandling IVF vejledning IVF-vejledning Generelle forhold Denne vejledning udleveres til alle, der behandles med IVF behandling på Dansk Fertilitetsklinik. Vi opfordrer dig til at læse den grundigt, da den supplerer

Læs mere

Patientvejledning. Korrektion af ar

Patientvejledning. Korrektion af ar Patientvejledning Korrektion af ar Ar opstået efter tidligere operationer, skader eller uheld kan ofte korrigeres og dermed blive pænere med en mindre operation Ar kan virke skæmmende, idet huden kan være

Læs mere

Patientvejledning. Meniskskade. Knæartroskopi

Patientvejledning. Meniskskade. Knæartroskopi Patientvejledning Meniskskade Knæartroskopi Den hyppigste årsag til gener i knæet er meniskskader. Inde i knæleddet fungerer menisken som en støddæmper ved bevægelse. Uden menisken ville knoglebrusken

Læs mere

fixeteknik for stofbrugere

fixeteknik for stofbrugere fixeteknik for stofbrugere Dette er en oversættelse af The Safer Injecting Handbook, skrevet af Jon Derricott og Andrew Preston, først publiceret i UK af Exchange Supplies www.exchangesupplies.org. Den

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

Stivgørende rygoperation

Stivgørende rygoperation Patientinformation Stivgørende rygoperation -instrumenteret dese og uinstrumenteret dese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Information om IVF-behandling

Information om IVF-behandling F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n R e g i o n S j æ l l a n d R o s k i l d e S y g e h u s Information om IVF-behandling (Reagensglasbefrugtning) Kvinder F e r t i l i t e t s k l i n i k k e n

Læs mere

Patientinformation Operation for bevægelsesindskrænkning i albuen release

Patientinformation Operation for bevægelsesindskrænkning i albuen release Patientinformation Operation for bevægelsesindskrænkning i albuen release Patientinformation Indholdsfortegnelse 2 Hvordan foretages operationen? 4 Forberedelser til operationen 5-6 Kom i form Medicin

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom og colitis ulcerosa med lægemidlet Prednisolon

Behandling af Crohn s sygdom og colitis ulcerosa med lægemidlet Prednisolon Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom og colitis ulcerosa med lægemidlet Prednisolon Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium I Hillerød Hospital

Læs mere