Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi)"

Transkript

1 Kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi) Undersøgelsen foretages med en kikkert for at afsløre eventuelle forandringer i blæren (betændelse, polypper eller kræft). Før undersøgelsen Ingen forberedelser. Undersøgelsen Urinrøret bedøves med lokalbedøvende creme. En lille kikkert føres gennem urinrøret op i blæren. For at kunne se hele blæreslimhinden og urinlederindmundingen fyldes vand i blæren. Efter undersøgelsen Der er ofte hyppig vandladning de første timer efter undersøgelsen. Er der taget vævsprøve i blæren, kan der være en smule blod i urinen ved de første vandladninger. Ved svien efter indgrebet kan man tage almindelig håndkøbsmedicin, Kodimagnyl eller Paracetamol. Ved fortsatte gener skal man henvende sig til egen læge med henblik undersøgelse for blærebetændelse. Man kan eventuelt tage på arbejde efter undersøgelsen, men de fleste foretrækker at vente til næste dag. Blærebetændelse ses meget sjældent. Søg læge: Ved vedvarende hyppig vandladning eller svie ved vandladningen skal egen læge kontaktes.

2 Kikkertundersøgelse af mavesækken (gastroskopi) Undersøgelsen udføres via munden eller næsen (afhængig af lægens udstyr) med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der luft i mavesækken. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesæk eller spiserør (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft). Før undersøgelsen De skal faste og tørste 4 timer før undersøgelsen. Eventuel nødvendig medicin kan indtages med en mundfuld vand. HVIS De får følgende mavesårsmedicin: Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet - bedes De undlade at tage medicinen 1 uge før undersøgelsen - hvis det overhovedet er muligt - da det ellers kan være vanskeligt at påvise eventuelle bakterier. De kan i stedet indtil 1 døgn før undersøgelsen tage håndkøbsmedicin mod syre (syreneutarliserende flydende medicin, tyggetabletter, Acinil, Kuracid eller lignende). HVIS De skal have beroligende medicin ved undersøgelsen skal De selv sørge for hjemtransport. Undersøgelsen Svælget bliver eventuelt lokalbedøvet med creme eller spray. Undersøgelsen foregår i venstre sideleje. Kikkerten føres ind i munden (eller eventuelt næsen), hvorefter De bliver bedt om at lave et par synkebevægelser, for at kikkerten kan komme ned i spiserøret. Der er masser af plads til at trække vejret både gennem næse eller mund. Undersøgelsen varer 3-5 minutter. De fleste patienter finder undersøgelsen let til moderat ubehagelig på grund af opkastningsreflekser. Enkelte finder undersøgelsen mere ubehagelig og kan have behov for beroligende medicin. Dette gives som en indsprøjtning i en blodåre. Efter undersøgelsen Hvis der er givet lokalbedøvelse med spray, må De først spise og drikke efter 1½ time på grund af risiko for at få maden i luftrøret. Hvis De har fået beroligende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for hjemtransport (pårørende eller Falck). Hvis De ikke har fået beroligende medicin, kan De tage på arbejde. Ses stort set aldrig ved denne undersøgelse.

3 Kikkertundersøgelse af tyktarmen (Sigmoideoskopi eller koloskopi) Undersøgelsen udføres med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til fx udtagning af vævsprøver eller fjernelse af polypper. For at folde tarmen ud blæses der luft i tarmen, det meste af luft suges ud ved undersøgelsens afslutning. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der forandringer i tarmen (betændelse, polypper eller kræft). Sigmoideoskopi er undersøgelse af de nederste 60 cm af tyktarmen. Koloskopi er undersøgelse af hele tyktarmen. Før undersøgelsen HVIS De har pacemaker eller får blodfortyndende medicin, skal det oplyses før undersøgelsen. Sigmoideoskopi: På apoteket hentes et Klyx 240 ml (lavement). 1-2 timer før undersøgelsen tages lavementet. Man lægger sig på venstre side - sprøjter væsken fra flasken ind i tarmen, holder på det 5-15 minutter og går på toilettet og tømmer tarmen. Får De to Klyx på 120 ml, tages et aftenen før undersøgelsen, og et 1-2 timer før undersøgelsen. Man skal ikke være fastende. Koloskopi: På apoteket hentes en pakke Fosforal. Foretages undersøgelsen før kl følger De brugsanvisningen til formiddagsaftale, skal De undersøges efter kl følges brugsanvisningen til eftermiddagsaftale. Fosforal kan eventuelt blandes med koncentreret saft og drikkes med sugerør, for at mindske gener ved den salte smag. Eventuel hjemtransport efter undersøgelsen skal arrangeres. Undersøgelsen Ved undersøgelsen ligger De på venstre side. Der kan ved undersøgelsen være ubehag fra luften, der blæses i tarmen, samt smerte på grund af træk i tarmen. Sigmoideoskopi: Varer ca minutter Koloskopi: Varer ca minutter, det kan være nødvendigt at give beroligende og/eller smertestillende medicin. Efter undersøgelsen Sigmoideoskopi: De kan tage på arbejde efter undersøgelsen. Koloskopi: Hvis De ikke har fået medicin i blodbanen i forbindelse med undersøgelsen, kan De eventuelt tage på arbejde, nogle foretrækker dog at hvile sig resten af dagen. Har De fået beroligende/smertestillende medicin - må De ikke arbejde eller køre bil samme dag, og De skal sørge for transport hjem (pårørende eller Falck). Efter udtagning af vævsprøver kan der komme en lille smule blod i afføringen det første døgn. I særdeles sjældne tilfælde kan der efter polypfjernelse opstå kraftig blødning eller hul på tarmen, som vil kræve indlæggelse på hospitalet. Søg læge: Skulle der efter polypfjernelse opstå blødning, smerter eller feber, skal De straks kontakte klinikken, vagtlæge eller skadestue.

4 Behandling af indvendige hæmorroider ved elastikmetoden En indvendig hæmorroide er en frembuling ind i den nederste del af endetarmen af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren. Før behandlingen Behandlingen kræver INGEN forberedelser hjemmefra. Behandlingen Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse. Ved elastikmetoden sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmorroiden/frembulingen. Herved stoppes blodforsyningen til hæmorroiden, som derefter visner og falder af sammen med elastikken. Efter behandlingen Mod smerter: Der kan det første halve til hele døgn føles stramning og afføringstrang, hvis det generer, kan man tage et smertestillende håndkøbspræparat, Paracetamol, Kodimagnyl eller evt. Ibuprofen. Restriktioner: Der er ingen forholdsregler efter operationen, og man kan gå normalt på toilettet. Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed. Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det selvstyrende nervesystem, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Denne tilstand kan føles meget ubehagelig, men den er helt ufarlig og vil hurtigt fortage sig, eventuelt efter at man har ligget et øjeblik, drukket et glas kold vand eller fået lidt frisk luft. Man må i givet fald IKKE KØRE BIL, før man igen har det godt. Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmorroide falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen. Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber. Søg læge: Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

5 Generel vejledning til operation i lokalbedøvelse HVIS De har pacemaker, er i behandling med blodfortyndende medicin (fx Magnyl eller Marevan) eller midler mod depression, skal dette oplyses i god tid før operationen. Undlad at smøre creme på huden. Eventuelt hår fjernes dagen før med en barbermaskine i et område omkring operationsstedet. Huden desinficeres med klorhexidinsprit, jod eller lignende. Lokalbedøvelsen sprøjtes ind under huden med en tynd nål, det svier og spænder ca. 1 minut. Man kan ved operationen ofte mærke berøring, men ikke smerte. Såret lukkes med en tråd, der oftest skal fjernes efter 7-14 dage på klinikken eller hos Deres praktiserende læge. Mod smerter: Lokalbedøvelsen holder i 2-6 timer. Med mindre andet er aftalt, kan der mod smerte tages almindelige håndkøbspræparater Paracetamol, Kodimagnyl, eller evt. Ibuprofen). Forbinding: Forbindingen fjernes efter 3 dage (med mindre andet er aftalt). Ved behov kan såret derefter dækkes med Micropore (købes på apoteket). Efter trådfjernelse anbefales det i 3 uger at have Micropore (papirplaster) på såret for at undgå, at kanterne skrider fra hinanden. Restriktioner: Med mindre andet er aftalt, er der ingen restriktioner i, hvad man må, dog frarådes badning i svømmehal og havvand, indtil trådene er fjernet I sjældne tilfælde kommer der blodansamling, som oftest forsvinder af sig selv efter nogle dage til uger. I yderst sjældne tilfælde kommer der betændelse. I meget sjældne tilfælde bliver ar grimme eller fortykkede. I yderst sjældne tilfælde udvikles en overfølsomheds reaktion mod lokalbedøvelse, dette kræver hurtig behandling eller eventuel indlæggelse på hospital. Søg læge: Ved større blødning, blodansamling eller tegn på betændelse (rødme, varme, hævelse, temperatur over 38,5) kontaktes klinikken, vagtlæge eller skadestue.

6 Lyskebrok Ved lyskebrok forstås en udposning af bughinden indeholdende fx tarm i gennem et svagt område af bugvæggen i lyskeregionen. Optræder hyppigst hos mænd og i alle aldre. Anden medicin m.m.: Hvis De har pacemaker, er i behandling med blodfortyndende medicin (fx Magnyl eller Marevan), eller midler mod depression SKAL dette oplyses i god tid før operationen. Indkøbe: Smertestillende - og eventuelt afføringsmedicin, der er aftalt med kirurgen. HUSK at tage eventuelt smertestillende medicin før operationen. Barber hårene af i området. Hjemtransport arrangeres med pårørende, taxa eller Falck. Indgrebet udføres i lokal bedøvelse ofte forudgået af indsprøjtning af beroligende medicin i åren. Huden over brokket åbnes, brokket fjernes eller skubbes på plads. Der indsættes et nylonnet, for at forhindre dannelse af et nyt brok. Under operationen kan der hos mænd i en kort periode føles et ubehageligt træk op i maven og ned i pungen. Mod smerter: Fx kan anvendes Ibuprofen 600 mg 3 gange daglig i 3 dage, man skal starte 1 time før operationen. Derefter kan man tage Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen efter behov. Afføringsmedicin: På grund af tendens til forstoppelse efter operationen, anbefales det, at man den første uge tager fx svesker eller Magnesia tbl. 2 stk. om aftenen. Forbinding: Det er tilladt fra første dag at tage brusebad - forbindingen fjernes efter 3 dage, med mindre andet er aftalt. Restriktioner: På operationsdagen må man ikke selv køre bil, og man bør forholde sig i ro. Men allerede fra dagen efter er det vigtigt at bevæge sig. Sygemelding: Det er tilladt at gå på arbejde dagen efter operationen, men de fleste foretrækker 1 uges sygemelding. Mindre blodudtrædning i underhuden, eller mindre blodansamling under såret giver ofte en blå-sort misfarvning af huden helt ned på kønsorganerne, misfarvningen er uden betydning og forsvinder efter dage til uger. Større blodansamlinger eller betændelse i såret ses sjældent. Nyt brok samme sted, eller langvarige smerter er yderst sjældent. Søg læge: Ved tegn på større blødning eller betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

7 Navlebrok Navlebrok skyldes en svaghed i bugvæggen ved navlen. Gennem denne svaghed trænger fedtvæv eller tarm frem som en bule. Ved behandling med blodfortyndende medicin (fx Magnyl eller Marevan) eller midler mod depression SKAL dette oplyses i god tid før operationen. Indkøbe evt. smertestillende medicin og afføringsmiddel (fx Magnesia tabletter). Barber evt. hårvækst af i området. Indgrebet udføres i lokalbedøvelse. Huden over brokket åbnes. Ved en mindre svaghed syes vævet sammen, ellers indsyes et nylonnet. Mod smerter: Lokalbedøvelsen holder 2-6 timer. Med mindre andet er aftalt tages almindelig håndkøbsmedicin mod smerter Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen. På grund af tendens til forstoppelse efter operationen anbefales det at tage Magnesia tbl. 2 stk. om aftenen den første uge. Forbinding: Det er tilladt at tage brusebad fra 1. dag. Plasteret fjernes efter 3 dage (med mindre andet er aftalt). Sygemelding: Det er tilladt at gå på arbejde dagen efter operationen, blot bør man undgå tunge løft og gymnastisk træning af mavemuskler de første 3-4 uger. Mindre blodudtrædning i underhuden kan ses og forsvinder efter dage til uger. Større blodansamling eller betændelse i såret ses yderst sjældent. Nyt brok samme sted er yderst sjældent. Søg læge: Ved tegn på større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

8 Operation af knude i bryst En knude i brystet består enten af fedt eller af kirtelvæv. Ingen - man vil som regel kunne køre hjem selv efter operationen. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via stik i huden. Knuden fjernes igennem et snit i huden, som lukkes med tråde. Mod smerter: De første 2-3 dage efter operationen kan der være smerter, hvorfor man med fordel kan tage Paracetamol (Pamol, Pinex, Panodil) og Ibuprofen (Ibumetin, Brufen). Kvinder kan med fordel bære BH også om natten de første 1-2 døgn. Forbinding: Forbindingen fjernes efter 3 dage. Ti dage efter operationen fjernes stingene. Restriktioner: Man bør holde sig i ro 2 døgn efter operationen. Mindre blodansamling eller blodudtrædning i underhuden er sjældent, men forsvinder af sig selv. Større blødning eller betændelse er yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen, eller skadestuen kontaktes.

9 Operation af negl Ved nedgroede negle på fødderne forstås en lidelse, hvor neglenes siderande trykkes ned i neglefalsene. Det giver ømhed eller smerte og kan eventuelt føre til betændelse. Nedgroet negl opstår, som følge af forkert fodtøj (kondisko), forkert negleklipning eller neglesvamp. Sørg for at medbringe rummeligt fodtøj til brug efter operationen. Sørg for at arrangere hjemtransport, hvor foden kan holdes højt. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik på hver side af tåen. Behandlingen af nedgroet negl består i 1) fjernelse af neglen med efterfølgende forbinding eller 2) kileresection, hvor kun den krumme nedgroede side af neglen fjernes sammen med det underliggende negleleje og neglens tilstødende vækstzone. Såret lukkes i dette tilfælde med to sting. 1) Mod smerter: I tilfælde af fjernelse af neglen er der kun lette smerter i et par dage efter operationen. Disse kan i de fleste tilfælde behandles med Paracetamol. 1) Forbinding: Man fjerner selv forbindingen dagen efter operationen i forbindelse med et fodbad, og der er ingen efterkontrol hos lægen. 2) Mod smerter: I tilfælde af kileoperation er de første 2-3 dage efter operationen smertefulde, hvorfor det er en fordel at holde foden højt. Mod smerter kan tages Paracetamol og Ibuprofen. 2) Forbinding: Forbindingen fjernes 3 dage efter operationen. Ti dage efter operationen fjernes stingene. 2) Sygemelding: 2-4 dage. Blødning og betændelse forekommer meget sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

10 Operation af åreknuder på benene Åreknuder opstår, når de klapper, der sidder indvendigt i årerne (venerne), ikke længere fungerer. Årerne bliver udvidede og længere og mere synlige under huden. Der vil fortsat være blod i årerne, men det transporteres ikke videre som i normale årerne. Derfor har blodet allerede fundet andre veje, så kredsløbet stadig kan fungere. Behandlingen består i, at de beskadigede årer afbrydes, så der ikke længere kommer blod til dem.. Hvis der er aftalt operation i lysken, skal hårene i området fjernes. Det er vigtigt, at man IKKE smører creme på benene, da årerne skal markeres inden operationen. Købe støttestrømpe til brug efter operationen. Arrangere hjemtransport, da det frarådes, at man selv kører bil lige efter operationen. foretages i lokalbedøvelse, der sprøjtes ind i huden med en tynd nål. Ved operationen lægges - ofte mange - små snit i huden, hvorefter åren trækkes frem og afbrydes. Snittene er så små, at de som oftest ikke behøver at blive syet. I nogle tilfælde omfatter behandlingen også en operation i lysken, hvor en stor samleåre skal afbrydes. Til sidst lægges elastikforbinding på benet. Mod smerter: Normalt er der ikke særlige smerter efter operationen. Hvis der alligevel er behov for smertestillende medicin, vil Paracetamol eller Kodimagnyl være tilstrækkelig. Omfatter operation også årerne i lysken, vil behovet for medicin være større, og de anførte præparater kan suppleres med medicin af typen Ibuprofen. Forbinding: De små operationssår lukkes med et lille papirplaster eller tråde. Papirplastre fjerner man selv efter 1 uge. Disse plastre tåler, at man går i brusebad fra dagen efter operationen. Er huden lukket med tråde, fjernes de efter 10 dage hos egen læge. Dagen efter operationen fjernes elastikbindet, og man skal om dagen bære støttestrømpe de næste 2-3 måneder. Restriktioner: Man må ikke selv køre bil hjem, med mindre andet er aftalt. Det er gavnligt at bevæge sig i normalt omfang fra dagen efter operationen. Det anbefales i den første uge, at have det opererede ben i vandret stilling, når man sidder. Sygemelding: Sygemelding kan strække sig fra et par dage til en uge afhængigt af indgrebets omfang, og hvilket arbejde man har. Der kan ofte ske en lille blodudsivning i forbindingen. Dette er normalt uden betydning. Kommer der blødning uden for forbindingen, vil denne normalt stoppe, når benet løftes til vandret, og der trykkes let med fx et håndklæde på stedet. Når blødningen er ophørt, tilrådes det at lægge lidt ekstra gaze eller lignende oven på forbindingen. Større blødning eller betændelse er meget sjældent Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

11 Operation i og omkring endetarmsåbningen Operation i eller omkring endetarmsåbningen foretages, fx hvis man skal fjerne større hæmorroider, løs hud efter hæmorroider, bylder eller behandle en kronisk revne i endetarmsåbningen, som ikke heler på medicinsk behandling. Man kan med fordel smøre lokalbedøvende creme EMLA omkring endetarmen 1-2 timer før operationen. Man vil som regel kunne køre hjem selv efter operationen. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik i selve hæmorroiderne eller i omgivelserne til endetarmsåbningen. Mod smerter: De første 2-3 dage efter nogle operationer er smertefulde, hvorfor man med fordel vil kunne blødgøre afføringen for at lette passagen igennem operationssåret (svesker, Laktulose mixtur, Magnesia). Mod smerter kan tages Paracetamol, Kodimagnyl eller Ibuprofen, med mindre andet er aftalt Forbinding: Eventuel forbinding fjernes dagen efter operationen. Operationssårene rengøres bedst ved at skylle med en håndbruser to gange daglig og efter toiletbesøg, indtil operationsområdet er smertefrit. Eventuelt kan kolde omslag anvendes (kuldepakning, kolde ærter i stofbetræk) både for at standse blødning og reducere smerter. Der skal ikke fjernes sting. Sygemelding: efter nogle operationer kan sygemelding være nødvendig i 3-5 dage. Blødning er meget sjældent, og infektion er yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning, eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen eller skadestuen straks kontaktes.

12 Omskæring af mænd Omskæring foretages i tilfælde af forhudsforsnævring eller af religiøse årsager. Ingen forberedelser. Penis bedøves i reglen ved at anlægge lokalbedøvelse omkring roden. Der fjernes størstedelen af forhuden, hvorefter den resterende hud syes med tråde, der oftest forsvinder af sig selv. Over såret lægges en let forbinding. Mod smerter: Lokalbedøvelsen holder 2-4 timer, herefter kan man anvende håndkøbsmedicin mod smerter, fx Paracetamol eller Kodimagnyl. Forbinding: Forbindingen fjernes efter første vandladning, og herefter kan såret skylles med en telefonbruser. Såret vil være hævet 2-3 uger efter operationen. Restriktioner: Man skal selv sørge for hjemtransport. Sygemelding: Ca. 3 dage. Mindre blødning ses sjældent, større blødning eller betændelse ses yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

13 Operation i pungen Operation i pungen foretages, fx hvis man skal fjerne vandbrok eller cyster på testiklerne. Dagen før operationen skal man barbere forsiden af pungen, og herefter tage et brusebad for at fjerne alle løse hår. udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via stik på forsiden af pungen og nogle gange i lysken. Vandbrokket eller cysten fjernes igennem et snit i huden, som lukkes med tråde. Mod smerter. De første 2-3 dage efter operationen kan der være smerter, hvorfor man med fordel kan tages Paracetamol (Pamol, Pinex, Panodil) og Ibuprofen (Ibumetin, Brufen). Brug af stramme underbukser indtil smertefrihed anbefales. Forbinding: Eventuel forbinding fjernes dagen efter operationen. En uge efter operationen kan trådene fjernes. Nogle gange kan man vælge at lade trådene opløse sig selv. Restriktioner: Man bør holde sig i ro 2 døgn efter operationen. Man kan umiddelbart gå i brusebad. Lidt hævelse og mindre blodansamling i underhuden ses jævnligt, og forsvinder af sig selv. Større blodansamling eller betændelse er yderst sjældent. Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

14 Sterilisation af mænd Barber hårene af pungen og lidt ud til siderne. Sørg eventuelt for hjemtransport. Indgrebet udføres i lokalbedøvelse. Der kan være et kortvarigt ubehageligt træk i pungen og op i bughulen, når man skal frigøre sædstrengen fra andet væv. Der fjernes et stykke af sædstrengen på begge sider. Mod smerter: Mod smerter kan tages almindelig håndkøbsmedicin, fx Paracetamol, Kodimagnyl, eller Ibuprofen. Forbinding: Eventuel forbinding fjernes dagen efter operationen. Eventuelle sting kan fjernes efter 1 uge. Restriktioner: Man vil i reglen kunne tage hjem selv uden problemer, men det er altid en fordel at få nogen til at køre for sig. HUSK: Der skal hos egen læge tages sædprøve 2 måneder efter indgrebet. Der bør anvendes antikonception, til sædprøven er fundet negativ, det vil sige uden sædceller. Sygemelding: 1-2 dage. Det er ikke usædvanligt, at der kommer en blodansamling i pungen, eller at der sker en blodudtrædning under huden på pungen eller penis, som kan medføre mørkfarvning. Dette forsvinder igen - af sig selv - og er uden betydning. I sjældne tilfælde kan der opstå en lille knude på den afbrudte sædstreng. Søg læge: Ved større blodansamling eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.

Brystfjernelse hos mænd

Brystfjernelse hos mænd Patientinformation Brystfjernelse hos mænd www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystfjernelse hos mænd.

Læs mere

Operation for lyskebrok. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit/Klinik for Lyskebrok

Operation for lyskebrok. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit/Klinik for Lyskebrok Operation for lyskebrok Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit/Klinik for Lyskebrok Operation for lyskebrok Brok er en udposning af bughinden og en del af tarmen -

Læs mere

Operation for åreknuder (varicer)

Operation for åreknuder (varicer) (varicer) Dagkirurgisk Afsnit og Karkirurgisk Ambulatorium Åreknuder er i de fleste tilfælde uden betydning, men kan dog forårsage gener i benene. Du har valgt at blive opereret for åreknuder. Når du møder

Læs mere

Lyskebrok. Klinik Kirurgi

Lyskebrok. Klinik Kirurgi Lyskebrok Klinik Kirurgi Sygdommen Ved et lyskebrok trænger bughinden og en del af tarmen sig gennem bugvæggen. Brokket kan hos begge køn vise sig i lysken eller øverst på låret, hos mænd desuden i pungen

Læs mere

1. Hvad er åreknuder?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 4. Udskrivelse... 7

1. Hvad er åreknuder?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 4. Udskrivelse... 7 Åreknuder 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er åreknuder?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 3.1 Forberedelse til behandlingen... 5 3.2 Faste... 6 3.3 Selve operationen... 6 3.4 Efter operationen...

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten TVT og TVT-O Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for

Læs mere

Operation for ufrivillig vandladning

Operation for ufrivillig vandladning Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Operation for ufrivillig vandladning Anlæggelse af proleneslynge T.V.T. (Tensionsfri vaginaltape) Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Operation

Læs mere

Patientinformation. Lyskebrok. - Hernie ingvinalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Lyskebrok. - Hernie ingvinalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Lyskebrok - Hernie ingvinalis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Information om sygdommen og behandlingen Denne pjece indeholder information om lyskebrok og dertilhørende

Læs mere

Information om gastroskopi og koloskopi

Information om gastroskopi og koloskopi Patientinformation Information om gastroskopi og koloskopi - Moviprep Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om gastroskopi og koloskopi Hvad er gastroskopi? Gastroskopi

Læs mere

Patientvejledning. Årebrok. Varicocele

Patientvejledning. Årebrok. Varicocele Patientvejledning Årebrok Varicocele Et årebrok kaldes også for et varicocele. Det er en samling af snoede, udvidede blodårer (vener) ved testiklens overkant. Det føles lidt som en samling regnorme. Årebrok

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Kikkertundersøgelse af blæren

Kikkertundersøgelse af blæren Patientvejledning Kikkertundersøgelse af blæren m.h.p. fjernelse af polypper/vævsprøver. Patienter der skal indlægges. Kvalitet Døgnet Rundt Urologisk afdeling Kikkertundersøgelse af blæren i bedøvelse

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Information til patienten. Operation for nedsynkning af underlivsorganer. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Operation for nedsynkning af underlivsorganer. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten Operation for nedsynkning af underlivsorganer Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for nedsynkning af enten blæren eller tarmen.

Læs mere

Patientvejledning. Bugvægsbrok. navlebrok, sårbrok

Patientvejledning. Bugvægsbrok. navlebrok, sårbrok Patientvejledning Bugvægsbrok navlebrok, sårbrok Af flere årsager kan der opstå et svagt område i bugvæggen, hvor der over tid udvikler sig en frembuling af bughinden gennem bugvæggen. Dette kaldes et

Læs mere

Patientvejledning. Lyskebrok. Hernie

Patientvejledning. Lyskebrok. Hernie Patientvejledning Lyskebrok Hernie Lyskebrok kan være medfødt og viser sig i barnets første leveår. Hos voksne er lyskebrok langt den mest almindelige broktype og forekommer langt hyppigere hos mænd end

Læs mere

Operation med pandeløft. - information til patienter

Operation med pandeløft. - information til patienter Operation med pandeløft - information til patienter Pandeløft Ved et pandeløft løftes panden ved et kirurgisk indgreb. Afhængig af ønsket resultat kan operationen udføres på forskellige måder. Ønskes

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Operation for forhudsforsnævring

Operation for forhudsforsnævring Operation for forhudsforsnævring Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Denne pjece indeholder information om din forestående operation for

Læs mere

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt)

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Patientinformation Gynækolobisk Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for urininkontinens.

Læs mere

Patientinformation. Navlebrok. - Hernia umbilicalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Navlebrok. - Hernia umbilicalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Navlebrok - Hernia umbilicalis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om navlebrok og dertilhørende

Læs mere

Patientvejledning. Rift ved endetarmsåbning. Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel

Patientvejledning. Rift ved endetarmsåbning. Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel Patientvejledning Rift ved endetarmsåbning Anal fissur - overskæring af indre lukkemuskel En rift ved endetarmen eller en anal fissur, som det også kaldes, er en revne i huden i endetarms åbningen. En

Læs mere

Patientvejledning. Sterilisation. Mænd

Patientvejledning. Sterilisation. Mænd Patientvejledning Sterilisation Mænd Ved en sterilisation af manden afbrydes sædlederen, som trans porterer sædcellerne fra testiklerne til urinrøret. Derfor kommer der ikke længere sædceller i sædvæsken,

Læs mere

kikkertundersøgelse af tyktarmen

kikkertundersøgelse af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling Hvad er en koloskopi? Koloskopi er en kikkertundersøgelse af tyktarmen. Ved undersøgelsen

Læs mere

Bugvævsbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Bugvævsbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Bugvævsbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er bugvægsbrok? Bugvægsbrok betyder, at bughinden og en del af tarmen trænger ud

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Lyskenbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er lyskebrok Lyskebrok betyder at bughinden og en del af tarmen trænger ud gennem

Læs mere

Brystløft. - information til patienter

Brystløft. - information til patienter Brystløft - information til patienter Brystløft Et brystløft har til formål at flytte brystvorten og volumen op uden at ændre på brystets fylde. Ved et brystløft fjernes således kun overskydende hud,

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om navlebrok

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om navlebrok Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om navlebrok Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative behandling

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling

Patientvejledning. Hæmoride. THD behandling Patientvejledning Hæmoride THD behandling Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge

Læs mere

Tyktarmsoperation. Hillerød Hospital. Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Maj Kirurgisk Afdeling

Tyktarmsoperation. Hillerød Hospital. Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Maj Kirurgisk Afdeling Hillerød Hospital Tyktarmsoperation Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Overlæge Jesper Vilandt samt overlæge Jens Erik Jansen IntraNord Hillerød Hospital Dyrehavevej 29 3400 Hillerød Telefon: 4829

Læs mere

Urologisk Afsnit. Fjernelse af den ene testikel

Urologisk Afsnit. Fjernelse af den ene testikel Urologisk Afsnit Fjernelse af den ene testikel Fjernelse af den ene testikel Du har fået konstateret en knude i den ene testikel, hvilket giver mistanke om testikelkræft. Vi fjerner derfor testiklen og

Læs mere

Hæmorider. Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Oktober 2012. Forfatter: Overlæge Dennis Raahave, Kirurgisk Afdeling.

Hæmorider. Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling. Patientinformation Oktober 2012. Forfatter: Overlæge Dennis Raahave, Kirurgisk Afdeling. Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Hæmorider Patientinformation Oktober 2012 Forfatter: Overlæge Dennis Raahave, Kirurgisk Afdeling IntraNord Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Dyrehavevej 29 3400

Læs mere

Maveplastik. - information til patienter

Maveplastik. - information til patienter Maveplastik - information til patienter Maveplastik Ved en maveplastik fjernes overflødigt fedt og hud og huden opstrammes evt. i kombination med en opstramning af bugvægsmuskulaturen. Fedt indenfor bugvæggen

Læs mere

Arkorrektion. - information til patienter

Arkorrektion. - information til patienter Arkorrektion - information til patienter Arkorrektion Ardannelse er kroppens måde at reparere en defekt i hudoverfladen på. Ar opstår efter tidligere operationer, skader eller uheld. Man danner kun ar,

Læs mere

Brystrekonstruktion med expanderprotese

Brystrekonstruktion med expanderprotese Patientinformation Brystrekonstruktion med expanderprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystrekonstruktion

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. - Ptose. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystløft. - Ptose. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystløft - Ptose www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystløft. Pjecen informerer

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Operation for Karpaltunnelsyndrom

Operation for Karpaltunnelsyndrom Operation for Karpaltunnelsyndrom 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er karpaltunnelsyndrom?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 3.1 Forberedelse til behandlingen... 5 3.2 Selve operationen... 5 4.

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystreduktion www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystreduktion. Pjecen informerer

Læs mere

Brystformindskende operation. - information til patienter

Brystformindskende operation. - information til patienter Brystformindskende operation - information til patienter Brystformindskende operation Ved en brystreduktion formindskes brysterne til det ønskede omfang. Dette kan foregå ved forskellige teknikker som

Læs mere

Fedtsugning. - information til patienter

Fedtsugning. - information til patienter Fedtsugning - information til patienter Fedtsugning Fedtsugning kan tilbydes og med fordel anvendes ved uhensigtsmæssigt lokaliserede fedtdepoter på hofter, lår, mave, knæ, bryster, ankler, læg og under

Læs mere

Patientvejledning. Kønsvorter. Kondylomer

Patientvejledning. Kønsvorter. Kondylomer Patientvejledning Kønsvorter Kondylomer Kønsvorter (kondylomer) er vortelignende udvækster i huden, som kan sidde ved kønsorganerne eller endetarmsåbningen. Kønsvorterne skyldes et virus (HPV), og de er

Læs mere

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi Patientvejledning Kikkertoperation af underlivet - Laparoskopi Kikkertoperation (laparoskopi) bruges til undersøgelse og operation af bughulens organer. Den giver special lægen i gynækologi et godt overblik

Læs mere

Ansigtsløft. - information til patienter

Ansigtsløft. - information til patienter Ansigtsløft - information til patienter Ansigtsløft Ved et ansigtsløft opstrammes løs hud på siden af munden, langs kæben og under hagen. Samtidig opstrammes underliggende bindevæv og overflødigt fedt

Læs mere

PATIENTINFORMATION KIKKERTOPERATION PÅ ÆGGESTOKKE OG ÆGGELEDERE

PATIENTINFORMATION KIKKERTOPERATION PÅ ÆGGESTOKKE OG ÆGGELEDERE PATIENTINFORMATION KIKKERTOPERATION PÅ ÆGGESTOKKE OG ÆGGELEDERE Cyster i underlivet sidder oftest på æggestokkene. Der findes flere forskellige slags cyster - langt de fleste er godartede. Ved mindre cyster

Læs mere

Patientinformation. Brystprotese.

Patientinformation. Brystprotese. Patientinformation Brystprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystprotese. Pjecen informerer

Læs mere

Lyskebrok Patientvejledning

Lyskebrok Patientvejledning Lyskebrok Patientvejledning 039 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever du en høj faglig kvalitet og tidssvarende

Læs mere

Operation for nedgroet negl. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Operation for nedgroet negl. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Operation for nedgroet negl Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Operation for nedgroet negl Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det

Læs mere

Nedgroet negl. Patientvejledning. PrivatHospitalet Danmark

Nedgroet negl. Patientvejledning. PrivatHospitalet Danmark Nedgroet negl Patientvejledning 011 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever du en høj faglig kvalitet og tidssvarende

Læs mere

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED KIKKERTOPERATION

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED KIKKERTOPERATION PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED KIKKERTOPERATION 1 Forandringer i livmoderen kan i nogle tilfælde gøre det nødvendigt at fjerne livmoderen. Det er mest hensigtsmæssigt samtidig at

Læs mere

Patientinformation Artroskopi af knæleddet og plica

Patientinformation Artroskopi af knæleddet og plica Patientinformation Artroskopi af knæleddet og plica På knæets inderside sidder der i slimhinden en lille fold hos ca. 50-60% af alle. Den er en rest fra fostertilværelsen og har ingen betydning for knæets

Læs mere

Jumpers Knee (Springer knæ)

Jumpers Knee (Springer knæ) Jumpers Knee (Springer knæ) 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er springer knæ?... 4 2. Medicin... 5 3. Behandlingsdagen... 6 3.1 Forberedelse til behandlingen... 6 3.2 Selve operationen... 6 4. Udskrivelse...

Læs mere

Galdestensoperation Komplikationer

Galdestensoperation Komplikationer Galdestensoperation Galdestenssygdom er almindelig i Danmark. Hvert år får cirka 5000 personer fjernet galdeblæren. Lidelsen er hyppigst hos kvinder. Omkring halvdelen de personer, som har galdesten, har

Læs mere

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi)

Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) Kikkertundersøgelse af knæ (artroskopi) 2 Indholdsfortegnelse 1. Kikkertundersøgelse af knæ...4 2. Medicin...6 3. Undersøgelsesdagen...7 3.1 Forberedelse...7 3.2 Kikkertundersøgelsen/operationen...7 4.

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om lyskebrok

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om lyskebrok Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om lyskebrok Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative behandling

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm

Patientvejledning. Fistel. Ved endetarm Patientvejledning Fistel Ved endetarm En fistel ved endetarmsåbningen er næsten altid en følgetilstand af en tidligere byld ved endetarmsåbningen. Det er vigtigt, at fistler bliver behandlet, da de ellers

Læs mere

Information om operation af bugvægsbrok

Information om operation af bugvægsbrok Patientinformation Information om operation af bugvægsbrok - kikkertoperation Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Operation af bugvægsbrok ved kikkertoperation (Laparoskopisk

Læs mere

Patientvejledning. Sterilisation. kvinde

Patientvejledning. Sterilisation. kvinde Patientvejledning Sterilisation kvinde Enhver kvinde, som er fyldt 25 år, og som har bopæl i Danmark, kan bede om at få foretaget en sterilisation. Mange kvinder benytter sig af denne præventionsform,

Læs mere

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)

Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Information om kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi) Undersøgelsen Til undersøgelsen anvendes en bøjelig kikkert (slange) på tykkelse med en finger. Kikkerten er udstyret med et lille kamera, så

Læs mere

Ambulant operation. Sammedagskirurgiskafsnit/gynækologisk afdeling

Ambulant operation. Sammedagskirurgiskafsnit/gynækologisk afdeling Ambulant operation Sammedagskirurgiskafsnit/gynækologisk afdeling Praktiske oplysninger før operationen Denne pjece skal supplere den mundtlige information, som du har fået i forbindelse med konsultationen

Læs mere

Patientvejledning. Refluks. Syreopløb Spiserørsbrok

Patientvejledning. Refluks. Syreopløb Spiserørsbrok Patientvejledning Refluks Syreopløb Spiserørsbrok Refluks betyder tilbageløb af mavesyren op igennem spiserøret og skyldes, at spiserørets lukkemuskel ikke fungerer ordentlig. Det kaldes også spiserørsbrok.

Læs mere

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag.

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag. Kikkertoperation af underlivet gennem maveskindet (laparoskopi) Ved hjælp af en kikkertoperation kan man foretage forskellige indgreb, for eksempel åbning af æggeleder og fjernelse af æggeleder og æggestokke,

Læs mere

Patientvejledning. Årebrok. Varicocele

Patientvejledning. Årebrok. Varicocele Patientvejledning Årebrok Varicocele Et årebrok kaldes også for et varicocele. Det er en samling af snoede, udvidede blodårer (vener) ved testiklens overkant. Det føles lidt som en samling regnorme. Årebrok

Læs mere

Mandlig brystdannelse - Gynækomasti. Patientinformation. 1. januar 2018 Skrevet af Waseem Ghulam Version 1.0

Mandlig brystdannelse - Gynækomasti. Patientinformation. 1. januar 2018 Skrevet af Waseem Ghulam Version 1.0 Mandlig brystdannelse - Gynækomasti Patientinformation 1. januar 2018 Skrevet af Waseem Ghulam Version 1.0 Mandlig brystdannelse - Gynækomasti Patientinformation Før operation på Gildhøj Privathospital

Læs mere

Mortons neurom Nerveknude i fod

Mortons neurom Nerveknude i fod Mortons neurom Nerveknude i fod 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er Mortons neurom?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 4. Udskrivelse... 6 4.1 Hjemtransport... 6 4.2 Fjernelse af tråde... 6 5.

Læs mere

Kvinder og mænd, som er generet af lokaliserede fedtdepoter, som resulterer i uharmonisk skikkelse, er dem, som har fordel af en fedtsugning.

Kvinder og mænd, som er generet af lokaliserede fedtdepoter, som resulterer i uharmonisk skikkelse, er dem, som har fordel af en fedtsugning. kan tilbydes og med fordel anvendes ved uhensigtsmæssigt lokaliserede fedtdepoter, det kan være sig på hofter, lår, mave, knæ, bryster, ankler, læg og under hagen. En fedtsugning er ikke en erstatning

Læs mere

Patientvejledning. Kæbespytkirtler. Spytsten

Patientvejledning. Kæbespytkirtler. Spytsten Patientvejledning Kæbespytkirtler Spytsten De sygdomme, der kan føre til operation af kæbespytkirtlerne, er især stendannelse, kronisk hævelse og i sjældne tilfælde svulster. Sidst nævnte er heldigvis

Læs mere

Patientvejledning. Sterilisation. Mænd

Patientvejledning. Sterilisation. Mænd Patientvejledning Sterilisation Mænd Ved en sterilisation af manden afbrydes sædlederen, som trans porterer sædcellerne fra testiklerne til urinrøret. Derfor kommer der ikke længere sædceller i sædvæsken,

Læs mere

Patientvejledning. Seneknude. Ganglion

Patientvejledning. Seneknude. Ganglion Patientvejledning Seneknude Ganglion En seneknude er en lille, godartet cyste, der er fyldt med en geleagtig væske, som stammer fra en seneskede eller en ledkapsel. Seneknuder forsvinder ofte af sig selv,

Læs mere

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom)

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation, Artroskopisk dekompression Side 2 Du er blevet

Læs mere

Operation for gynækomasti. - information til patienter

Operation for gynækomasti. - information til patienter Operation for gynækomasti - information til patienter Operation for gynækomasti Ved en brystreduktion hos mænd formindskes brysterne til det ønskede omfang. Operationen går i korthed ud på at mindske

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder

Skumbehandling af åreknuder Information til patienten Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder...3 Symptomer...4 Behandling...4 Efterforløb...5

Læs mere

kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen

kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen Patientinformation om kikkertundersøgelse af nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi) Regionshospitalet Randers Kirurgisk afdeling 2 Hvad er en sigmoideoskopi? Sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse

Læs mere

Patientvejledning. Sammenvoksninger af æggelederne. - kikkertoperation

Patientvejledning. Sammenvoksninger af æggelederne. - kikkertoperation Patientvejledning Sammenvoksninger af æggelederne - kikkertoperation Sammenvoksninger af æggelederne kan bl.a. opstå pga. tidligere betændelse i æggelederne, endometriose og som følge af arvæv efter tidligere

Læs mere

Patientinformation. Karpaltunnelsyndrom.

Patientinformation. Karpaltunnelsyndrom. Patientinformation Karpaltunnelsyndrom www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om karpaltunnelsyndrom og dertilhørende

Læs mere

Mandlig brystdannelse (gynækomasti)

Mandlig brystdannelse (gynækomasti) Vækst af brystkirtelvæv samt fedtdeponering omkring brystvævet kan forekomme både hos unge og voksne mænd. Hos de unge mænd er årsagen ofte hormonel ubalance, mens årsagen hos voksne ofte er fedtdeponering

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Korrektion af brystvorteområdet. - information til patienter

Korrektion af brystvorteområdet. - information til patienter Korrektion af brystvorteområdet - information til patienter Brystvorteområdet har stor æstetisk værdi for de fleste kvinder. Specielt efter graviditet og amning kan brystvorteområdet ændres markant. Nogle

Læs mere

Information om operation af bugvægsbrok

Information om operation af bugvægsbrok Patientinformation Information om operation af bugvægsbrok - Ventralhernie Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Operation af bugvægsbrok ved kikkertoperation (ventralhernie)

Læs mere

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg. - information til patienter

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg. - information til patienter Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg - information til patienter Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg 3. udgave, 4.6.15 Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg Hængende øjenlåg er som regel et

Læs mere

Patientvejledning. Fedtknude

Patientvejledning. Fedtknude Patientvejledning Fedtknude Fedtknuder er godartede forandringer, som består af fedtvæv omgivet af en meget tynd kapsel. Alle kan få fedtknuder, og det har intet med overvægt at gøre. Fedtknuder ligger

Læs mere

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi Patientvejledning Kikkertoperation af underlivet - Laparoskopi Kikkertoperation (laparoskopi) bruges til undersøgelse og operation af bughulens organer. Den giver special lægen i gynækologi et godt overblik

Læs mere

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen.

Koloskopi. Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Undersøgelse af endetarm, tyktarm og sidste stykke af tyndtarmen. Koloskopi Du bedes møde til undersøgelse af: a. endetarm b. tyktarm c. sidste stykke af tyndtarmen Du bedes møde den... /...

Læs mere

Patientinformation. Hammertå. - Krumme tæer (Digitus malleus)

Patientinformation. Hammertå. - Krumme tæer (Digitus malleus) Patientinformation Hammertå - Krumme tæer (Digitus malleus) www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Hammertå Mange får med årene problemer med hammertå / krumme

Læs mere

Refluks 1. Patientvejledning

Refluks 1. Patientvejledning 1 Hvad er refluks?, også kaldet halsbrand eller kronisk syreopløb, opstår, når mavesækkens kraftige saltsyre løber op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som normalt hindrer mavesyren

Læs mere

PATIENTINFORMATION OPERATION FOR NEDSYNKNING AF UNDERLIVET BLÆRE (CYSTOCELE) OG ENDETARM (RECTOCELE)

PATIENTINFORMATION OPERATION FOR NEDSYNKNING AF UNDERLIVET BLÆRE (CYSTOCELE) OG ENDETARM (RECTOCELE) PATIENTINFORMATION OPERATION FOR NEDSYNKNING AF UNDERLIVET BLÆRE (CYSTOCELE) OG ENDETARM (RECTOCELE) 1 Operation for nedsynkning foretages for at afhjælpe symptomer fra fremfald af blære, livmoder eller

Læs mere

GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.

GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING. PATIENTINFORMATION GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Patientvejledning. Vandbrok. Hydrocele

Patientvejledning. Vandbrok. Hydrocele Patientvejledning Vandbrok Hydrocele Et vandbrok føles som en glat og rund, gummiboldagtig knude på testiklens plads. Det er ikke farligt og sjældent er der direkte smerter, men hos nogen kan de blive

Læs mere

Patientvejledning. Skader på mellemkødet. Kvinde

Patientvejledning. Skader på mellemkødet. Kvinde Patientvejledning Skader på mellemkødet Kvinde Ca. 50 % af de kvinder, der føder naturligt, oplever spontane bristninger i mellemkødet og / eller klip i mellemkødet (området mellem skede- og endetarmsåbningen).

Læs mere

Patientvejledning. Pilonidal cyste. Byld/fistel ved ballerne

Patientvejledning. Pilonidal cyste. Byld/fistel ved ballerne Patientvejledning Pilonidal cyste Byld/fistel ved ballerne Pilonidal cyste er en langvarig infektion af huden og underhuden over korsbenet i den øvre del af kløften mellem ballerne. Tilstanden er ofte

Læs mere

NEDSYNKNING AF UNDERLIVET

NEDSYNKNING AF UNDERLIVET PATIENTINFORMATION NEDSYNKNING AF UNDERLIVET PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Patientvejledning. Byld. Ved endetarm

Patientvejledning. Byld. Ved endetarm Patientvejledning Byld Ved endetarm En byld ved endetarmen (anal absces) er en ansamling af betændelse (pus) i vævet omkring endetarms åbningen. Betændelsen opstår i en af de kirtler, der ligger op til

Læs mere

Patientinformation. Ganglion. - Seneknude.

Patientinformation. Ganglion. - Seneknude. Patientinformation Ganglion - Seneknude www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om ganglion og dertilhørende operation. Pjecen

Læs mere

Urogynækologi. Patientinformation. Vælg farve. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder. Familiecentret Gynækologisk klinik

Urogynækologi. Patientinformation. Vælg farve. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Urogynækologi Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Operation for nedsynkning af livmoder I denne pjece

Læs mere

Patientinformation. Kuskefingre. - Dupuytren Kontraktur.

Patientinformation. Kuskefingre. - Dupuytren Kontraktur. Patientinformation Kuskefingre - Dupuytren Kontraktur www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Information om sygdommen og behandlingen Denne pjece indeholder information om kuskefingre og dertilhørende operation.

Læs mere

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED ÅBEN OPERATION

PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED ÅBEN OPERATION PATIENTINFORMATION LIVMODERFJERNELSE/HYSTEREKTOMI VED ÅBEN OPERATION 1 Forandringer i livmoderen kan i nogle tilfælde gøre det nødvendigt at fjerne livmoderen. Det er mest hensigtsmæssigt samtidig at fjerne

Læs mere

Operation for nedgroet negl. Patientinformation. 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0

Operation for nedgroet negl. Patientinformation. 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0 Operation for nedgroet negl Patientinformation 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0 Operation for nedgroet negl Patientinformation Før operation på Gildhøj Privathospital Det er

Læs mere