PAKKELISTE RYGSÆK. Herunder er et antal rygsække, som jeg har testet til ekstremløb i ørken: VÆGT: ca. 295 g (kan trimmes til ca. 215 g).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PAKKELISTE RYGSÆK. Herunder er et antal rygsække, som jeg har testet til ekstremløb i ørken: VÆGT: ca. 295 g (kan trimmes til ca. 215 g)."

Transkript

1 PAKKELISTE Herunder har jeg sammensat en pakkeliste til ørkenløbet Marathon Des Sables baseret på mine erfaringer fra løbet og forskelligt udstyr i 2011, 2013, 2014 og til Vigtigt er det dog, at du drager dine egne erfaringer og selv tester forskelligt udstyr også, så du kan vælge det som fungerer for dig. Udstyr der fungerer for én løber kan vise sig problematisk for en anden løber, så denne pakkeliste er udelukkende til inspiration. RYGSÆK Vælg en rygsæk mellem 20-25L rumkapacitet, da større rygsække bliver for tunge og betyder, at man medbringer for meget unødigt udstyr. OMM Phantom er en meget minimalistisk rygsæk uden ekstra komfort, mens resten yder noget mere plads og komfort, så man skal gøre op med sig selv om løbet er for at gennemføre eller klare sig bedst muligt, altså med lavere komfort og laveste vægt. Herunder er et antal rygsække, som jeg har testet til ekstremløb i ørken: - OMM Classic Marathon 25L VÆGT: ca. 670 g (kan trimmes til ca. 540 g). - OMM Adventure Light 20L VÆGT: ca. 485 g (kan trimmes til ca. 420 g). - OMM Phantom 20L VÆGT: ca. 295 g (kan trimmes til ca. 215 g). Her er to alternative rygsække, som jeg fravalgte pga. for høj vægt. - Raidlight Olmo Desert Pack 20+4L VÆGT: ca. 870 g. - WAA Ultrabag 20L (MdS rygsæk) VÆGT: ca. 1,4 kg.

2 TRAILSKO Sko er meget individuelt, så vælg nogle sko, som du føler dig godt tilpas i med god plads til tæerne i tåboksen. Jeg anbefaler at man bruger trailsko til et ørkenløb som Marathon Des Sables, da der er en bedre beskyttelse af tæerne end i traditionelle sko til asfalt, samt et bedre greb i afvekslende underlag. Vælg en størrelse af skoene, der er 1-1,5 str. større end normalt, da fødderne vil hæve en anelse i varmen. Velkro til gaiters kan udmærket fastlimes & syes på skoene hos en autoriseret skomager, uden at det vil falde af skoene undervejs i ørkenen selv efter hårdt brug. Herunder er et antal trailsko, som jeg har testet med succes i ørkenløb: - Inov-8 Roclite 295 VÆGT: ca. 295 g i str. EU 42 DROP: 6 mm. - Salomon Fellraiser VÆGT: ca. 271 g i str. EU 42 DROP: 6 mm. Her er nogle alternative sko, som jeg har fravalgt pga. pasformen ift. mine fødder: - Hoka One One Stinson ATR VÆGT: ca. 340 g i str. EU 42 DROP: 6 mm. - Salomon Speedcross 3 VÆGT: ca. 304 g i str. EU 42 DROP: 11 mm.

3 LØBESOKKER Et af de største problemer under et ørkenløb er for mange vabler, og et af de vigtigste områder ift. at undgå vabler (udover træningstilvænning for fødderne i sko og terræn) er løbesokkerne. Vabler opstår pga. friktion internt i hudlagene på fødderne pga. strækning og forskydning i hudlagene (friktion). Denne friktion øges med fugtige og svedige fødder, og derfor er fødderne meget udsatte i ekstrem varme i ørkenen. Fugten fjernes ved at mindske varmen omkring fødderne, og her er åndbare løbesokker vigtigt i materialer, der er meget åndbare og holder fødderne tørre. De materialer, der er bedst hertil er syntetiske materialer såsom CoolMax m.fl. Medbring 1-3 par sokker til ørkenløbet (få par hvis du pakker let og flere for øget komfort). Læs mere om at undgå vabler i artiklen: Herunder er nogle løbesokker, som jeg bruger til ekstremløb i ørken: - Feetures! Elite Light Cushion Quarter MATERIALE: polyester & nylon. - Feetures! Elite Ultra Light Quarter MATERIALE: polyester & nylon. Løbesokkerne herunder er rigtig gode sokker, og jeg har selv brugt dem før i ørkenløb, men jeg har nu fravalgt dem, da merinoulden øger temperaturen af fødderne, og derved sveder fødderne mere, og det øger risikoen for vabler: - Teko Merino Light Minicrew (3302) MATERIALE: merinould, nylon, polyester, lycra. - Feetures! Merino+ Ultra Light Quarter MATERIALE: merinould, bambus, nylon, lycra. - Ashmei Trail Running MATERIALE: merinould, carbon, nylon, elastan.

4 GAITERS Gaiters eller gamacher er vigtigt til at undgå sand i skoene, når man løber i store sandbanker. Når man skal vælge gaiters, så er det valget imellem åbne gaiters (der ikke dækker hele skoen) eller lukkede desert gaiters (der dækker hele skoen). Åbne gaiters giver mere ventilation til fødderne, og det mindsker risikoen for vabler (minus er at mere sand kommer i skoene, der giver tryk og heraf vabler el. sorte tæer). Lukkede gaiters beskytter mere mod sand, men giver varmere fødder. Jeg anbefaler dog en lukket desert gaiter efter at have prøvet begge, da man bliver træt af at tømme sand ud af skoene. Herunder er nogle gaiters, som jeg har testet i ørkenløb med succes: - Raidlight Desert Gaiters MATERIALE: 100% lycra. Vil du prøve alternative desert gaiters, som jeg dog har fravalgt da de enten er for høje, har lynlås (fungerer ikke med sand) eller er åbne gaiters, så kig her: - The Rough Country Silkworm Gaiters MATERIALE: 100% rip-stop nylon. - Marathon Des Sables Gaiters MATERIALE: 100% lycra med lynlås. - Salomon S-Lab Trail Gaiters High MATERIALE: 100% nylon. - Sandbaggers Desert Gaiters MATERIALE: 100% rip-stop nylon.

5 KASKET En kasket bør være med beskyttelse af nakken, hvorfor de traditionelle desert caps er at foretrække. Vælg gerne en kasket, hvor nakkestykket dækker hele nakken og har UVbeskyttelse. Her er nogle ørkenkasketter, som jeg har haft udmærkede erfaringer med: - Outdoor Research Sun Runner Cap MATERIALE: 100% nylon (SPF30). - Raidlight Sahara Cap MATERIALE: 100% polyester (SPF50). - Inov-8 Racepeak 30 Cap MATERIALE: 100% polyester (SPF40).

6 T-SHIRT & SHORTS Det er vigtigt at vælge en tynd og åndbar t-shirt, der tørrer hurtigt og ikke er for varm. Løber man med en kortærmet t-shirt skal man medbringe mere solcreme til de bare arme. Alternativt kan man bruge et par løse ærmer sammen med t-shirten såsom Zoot Ultra Icefil ærmer eller tilsvarende, der køler, når de fugtes. Løber du helt minimalistisk, så medbring kun én t-shirt til hele løbet, men vil du have mere komfort, så kan en ekstra t-shirt eller langærmet shirt medbringes (bemærk at det dog øger vægten i rygsækken). Hvad angår shorts, så kan man vælge nogle korte enten løse shorts eller en kort tight. Jeg foretrækker løse shorts, men andre foretrækker måske mere tætsiddende shorts. Her er nogle udmærkede t-shirts & shorts, som jeg har anvendt, der kan bruges i ørkenen: - BV Sport Anatomical T-shirt MATERIALE: nylon, polyester, elasthan. - Salomon S-Lab Sense MATERIALE: Cocona & polyester. - CEP Active Ultralight Shirt MATERIALE: nylon & polyester. - BV Sport Anatomical Tight MATERIALE: nylon, polyester, elasthan. - GoLite Mesa Trail Shorts MATERIALE: polyester.

7 VINDJAKKE Det er for så vidt ikke nødvendigt med skiftetøj eller ekstra tøj udover det man løber i under ørkenløbet Marathon Des Sables, men det er fornuftigt at medbringe en ultralet vindjakke, der kan bruges i tilfælde af sandstorm, hvis det bliver køligt om aftenen eller som ekstra isolering i soveposen. Jeg foretrækker en vindjakke med hætte, men det er en smagssag. Fordelen ved ultralette vindjakker fra Montbell, Montane og Salomon er, at de kan foldes sammen til en meget kompakt størrelse, der svarer til størrelsen på et æble, så den optager ikke meget plads i rygsækken. Herunder er nogle virkelig lækre og ultralette vindjakker, der fungerer i ørkenen: - Montbell Tachyon Anorak VÆGT: 55 g (vindjakke med hætte). - Montane Slipstream GL VÆGT: 66 g (vindjakke uden hætte). - Salomon S-Lab Light Jacket VÆGT: 70 g (vindjakke uden hætte). GPS-UR/STOPUR En stor del af charmen og oplevelsen ved et ekstremløb i ørkenen er naturoplevelsen, nærværet og kontrasten til en materiel hverdag. Man mærker efter i kroppen, hvordan man har det på dagen og sætter tempoet på kroppens præmisser ikke ud fra et tempo baseret på GPS-uret. Det eneste man har brug for er et stopur/ur, så man har en samlet tid for de forskellige etaper. Her fungerer et ganske simpelt Casio G-Shock (f.eks. MUDMAN), der er støvsikkert udmærket. Alternativt, hvis man ikke kan løbe uden et GPS-ur, så fungerer Garmin Fenix og SUUNTO Ambit i deres forskellige versioner udmærket. Man kan vælge at gemme det til den lange etape, hvilket mange gør eller medbringe en sollader (f.eks. Solio), men herved øges vægt i rygsækken.

8 LIGGEUNDERLAG Det anbefales at bruge et liggeunderlag med en god balance mellem komfort og lav vægt/størrelse. Løber man meget minimalistisk, så skal liggeunderlaget være meget let og kompakt eller kan helt undværes, da man kan sove direkte på de kamel- og gedeuldstæpper, der er i bivuakkerne. Her er to udmærkede liggeunderlag, der har fungeret til ekstremløb i ørken: - Klymit Inertia X-lite ¾ (minimalistisk & meget kompakt) VÆGT: ca. 173 g. - Therm-A-Rest Prolite VÆGT: ca. 310 g i str. M.

9 SOVEPOSE Når man vælger sovepose, så skal den være både kompakt og let i vægt samtidig med at den er tilstrækkelig varm til nætterne i ørkenen, hvor det ca. bliver 8-12 grader. Man kan vælge mellem dunsoveposer eller syntetiske soveposer, og dunsoveposer er utrolig gode termoregulerende, så man holdes varm, når det er koldt og kølig, når det er varmt. Ulempen ved dunsoveposen er at den mister sin isolerende evne, hvis den bliver våd kontra en syntetisk sovepose, og så er dunsoveposerne ofte meget dyrere end en syntetisk. Yeti Passion One og OMM Mountain Raid 1.0 er de mest kompakte og lette soveposer, hvis man løber helt minimalistisk, mens Yeti Passion Three er et udmærket alternativ med bedre isolering og udmærket kompakthed, dog med lidt højere vægt. Herunder er en række kompakte og udmærkede soveposer til ekstremløb i ørken: - Yeti Passion Three VÆGT: 465 g (M) MATERIALE: dun - Yeti Passion One VÆGT: 320 g (L) MATERIALE: dun - OMM Mountain Raid 1.0 VÆGT: 380 g MATERIALE: Nylon & Primaloft One

10 PANDELAMPE Under et ørkenløb som Marathon Des Sables, er der en lang etape på ca. 80 km, hvor man vil komme til at løbe i mørke på en del af etapen. Derfor er en pandelampe med ekstra batterier obligatorisk til løbet, og man behøver ikke en pandelampe med voldsomme mængder lumen, men kan klare sig udmærket med ca lumen fra en standard Petzl pandelampe gerne med bøjeligt lampehoved, så lyskeglen kan drejes nedad i bivuakken. - Petzl Tikka 2 VÆGT: 81 g LYSSTYRKE: 40 lumen. - Petzl Tikka VÆGT: 85 g LYSSTYRKE: 80 lumen. KOGEGREJ I ørkenen kan det blæse en hel del, hvorfor det er en fordel med en lukket brænder eller at man alternativt graver brænderen ned, så man er i læ for vinden, når man skal forberede sin mad i lejren. Det er vigtigt at vælge et kompakt kogegrej bestående af en kedel til at koge vand samt en brænder og en lang let ske til at spise sin frysetørrede mad. Bemærk, man bruger sprittabletter i en brænder og ikke gas eller sprit. Nogle, der løber meget minimalistisk, vælger kun at medbringe en kedel/kogekar og så finder de sten og kviste, der så fungerer som brænder i lejren. Herunder er nogle gode, kompakte og lette produkter, der fungerer virkelig godt i ørkenen: - ESBIT CS585HA (kogekar & halvlukket brænder - ESBIT LSP215-TI (21,5 cm titaniumske) VÆGT: ca. 200 g.

11 FRYSETØRRET MAD Det er obligatorisk at medbringe kcal pr. dag og kcal til hele løbet, og de fleste medbringer frysetørret mad, som hovedmåltid mellem etaperne til aftensmad og evt. morgenmad, da det er praktisk. Vælg måltider med flest kcal/vægt, og test smagen så du synes om den og varier gerne smagsvarianterne de forskellige dage. Flere mærker har måltider op til ca. 800 kcal i et måltid, som med fordel kan vælges. Det anbefales at medbringe 6 stk. frysetørret aftensmad og 7 stk. frysetørret eller anden morgenmad. Extreme Ultra Food fra firmaet Extreme Adventure Food er et genialt flydende måltid, der iblandes vand det kan sagtens fungere som alternativt morgenmåltid. På selve etaperne vil energi komme fra mere traditionelle energiprodukter. Herunder er nogle udmærkede mærker, der fungerer i ørkenen med 800 kcal servings: - Expedition Foods (god smag & variation i måltider, men lidt stor pakpose). - Extreme Adventure Food (god smag med mindre variation i måltider og kompakt og let). Et udmærket alternativ er frysetørret mad fra Adventure Food, der dog er fravalgt pga. for få kalorier i måltiderne.

12 ANTISEPTISK CREME, FØRSTEHJÆLP & TAPE Det er obligatorisk at medbringe antiseptisk creme eller væske til løbet (benævnt Topical disinfectant i reglementet for løbet). Denne creme eller væske kan findes i de små mini førstehjælps-kit, fra outdoor butikkerne. Det smarteste er at lave sit eget sammensatte kit, som jeg nærmere vil kalde et avanceret vabel kit. Dette kan suppleres med panodil/ibuprofen i tilfælde af sygdom eller hovedpine (anbefales ikke til løbet, men kun ved sygdom). Suppler med Imodium Plus i tilfælde af maveproblemer eller diarré. Læs meget mere om at lave et avanceret vabel kit her: Herunder er nogle produkter, der kan sammensættes ud fra: - Lifesystems Light & Dry Pro førstehjælpskit eller mindre udgave. - Lille håndsprit el. håndsæbe til desinfektion efter toiletbesøg m.m. - En kniv er obligatorisk udstyr, og Victorinox Swiss Army Classic SD Pocket fungerer. - Fixomull Tape (alternativt Kinesio Tex, Rocktape el. Strengthtape til at tape fødderne). - ENGO Blister Prevention Patches (vabelplaster til skoene). - Anti-venepumpe er obligatorisk udstyr (The Extractor) mod insekt-, slange- og skorpionbid. - En lighter, et signaleringsspejl og en nødfløjte er obligatorisk. - Et redningstæppe i metaliseret polyester (f.eks. Lifesystems Thermal Blanket) er obligatorisk redningsudstyr. - Det er obligatorisk at medbringe 10 stk. sikkerhedsnåle.

13 KOMPAS Det er obligatorisk at medbringe et kompas med 1-2 graders nøjagtighed til ørkenløbet Marathon Des Sables, og det anbefales at lære, hvordan man bruger et kompas såsom at udtage en kompaskurs og følge denne. Det er ikke svært at navigere i løbet, hvor der også er markeringer for hver ca. 500 m, men skulle man fare vild er det godt at kende sit kompas. Herunder er nogle udmærkede kompasser, der kan bruges i ørkenen: - Silva Expedition 4 VÆGT: ca. 36 g. - Silva Expedition 54 VÆGT: ca. 48 g. - Silva Explorer 203 VÆGT: ca. 28 g. SALTTABLETTER Det er obligatorisk at medbringe salttableter i ørkenen, og der udleveres små tabletter, der indeholder ca. 0,5 g natrium pr. tablet. Jeg anbefaler dog at man bruger SaltStick saltkapsler eller et andet alternativ, der også indeholder de andre essentielle elektrolytter end natrium. SaltStick indeholder natrium, kalium, magnesium, calcium og D-vitamin til at gøre det hurtigere at absorbere i kroppen. Det er meget vigtigt med elektrolytter i den ekstreme varme i ørkenen, og det anbefales at indtage ca. 2 kapsler i timen alt efter personstørrelse, varme og ved evt. begyndende kramper i benene. Grunden til at saltkapsler anbefales frem for opløselige elektrolyttabletter i vand, er at man derved kan adskille sit indtag af elektrolytter fra indtag af væske og energi. Det giver bedre overblik over hvor meget man indtager, og om man eventuelt er i underskud.

14 NØDRAKET/FLARE & KNÆKLYS Der udleveres en ca. 1 kg nødraket/flare ved den tekniske kontrol inden løbet starter, og det er sammen med knæklys (der udleveres på den lange etape) obligatorisk udstyr, der skal medbringes. ANBEFALET UDSTYR (NICE TO HAVE) Multifunktionelt hovedbeklædning (halsrør) til brug ved sandstorm og beskyttelse mod sand, skidt og støv (en BUFF eller WDX). Ørepropper (der er mange, der snorker i lejren, og nogle står meget tidligt op, så de er gode at have!). Solbriller, der er robuste og godt ventilerede, så de ikke dugger (NUMA sportssolbriller eller Ryders kan anbefales). Goggles har jeg fravalgt, da de typisk bliver for varme, men beskytter rigtig godt mod sand i øjnene ved sandstorm. Solcreme (vandresistent faktor 50 solcreme/spray Tingerlaat virker godt). Mange medbringer slippers/sandaler til lejren, men de behøves ikke. Læbepomade med UV-beskyttelse (eksempelvis Care Plus læbepomade, der har UV faktor 30), da man får meget tørre læber i ørkenen. Døjer man med slidsår på skuldre eller lænden pga. rygsækken, så medbring evt. en lille Body Glide stift til at undgå gnavesår. Alternativt brug sportstape. Lille tandbørste & tandpasta (de små sæt man får ved oversøiske flyvninger kan varmt anbefales). Kompressionsbeklædning er individuelt, men kan for nogle nedsætte ømheden i benene. Kamera er et must, hvis det er første gang, og man ikke løber 100% minimalistisk.

Pakkeliste til sommerrejse i Grønland

Pakkeliste til sommerrejse i Grønland Pakkeliste til sommerrejse i Grønland Rigtig beklædning er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af en rejse, der foregår meget udendørs og i verdens smukkeste natur. Dette er vores forslag

Læs mere

Pakkeliste til sommerrejse i Island

Pakkeliste til sommerrejse i Island Pakkeliste til sommerrejse i Island Rigtig beklædning er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af en rejse, der foregår meget udendørs og i verdens smukkeste natur. Dette er vores forslag til

Læs mere

Lyngby. Esbjerg. Roskilde. Vejle. Aalborg. Aarhus. 32 sider med produktnyheder og inspiration til en aktiv vinter i løbeskoene.

Lyngby. Esbjerg. Roskilde. Vejle. Aalborg. Aarhus. 32 sider med produktnyheder og inspiration til en aktiv vinter i løbeskoene. 2013 Efterår / vinter 32 sider med produktnyheder og inspiration til en aktiv vinter i løbeskoene. Kasper og Natasja, Løberen Lyngby Esbjerg Lyngby Roskilde Vejle Aalborg Aarhus 2013 efterår / vinter TomTom

Læs mere

STØRSTE. FATBOOSTER Løb langsommere, spis mere fedt og bliv en hurtigere løber. undgå SKADER Lyt til kroppen og ikke kun dit træningsprogram

STØRSTE. FATBOOSTER Løb langsommere, spis mere fedt og bliv en hurtigere løber. undgå SKADER Lyt til kroppen og ikke kun dit træningsprogram Gratis magasin...bare ta' mig helt uden at spørge andreas Bube danmarks STØRSTE ATLETIKSTJERNE NYE EVENTYR MED TRAILLØB Erfaringer fra den første gang i skoven FATBOOSTER Løb langsommere, spis mere fedt

Læs mere

Gratis magasin...bare ta' mig helt uden at spørge

Gratis magasin...bare ta' mig helt uden at spørge Gratis magasin...bare ta' mig helt uden at spørge 32 sider med produktnyheder og inspiration til en aktiv vinter i løbeskoene. 2014 efterår / vinter Stefanie og Jakob, Løberen Aarhus Esbjerg Hillerød Lyngby

Læs mere

En stor tak til sponsorer og samarbejdspartnere

En stor tak til sponsorer og samarbejdspartnere Christian Zagal s Jungle Marathon 2007 i Brasilien. Torsdag, den 4. oktober 2007 Indledning Første gang jeg læste om Jungle Marathon var i 2004, hvor jeg netop havde løbet Fjällräven Extreme Marathon 70

Læs mere

Produktnyheder: United States of America. Achillessenen. Natural running. Pandelampe eller ej? efterår / vinter

Produktnyheder: United States of America. Achillessenen. Natural running. Pandelampe eller ej? efterår / vinter efterår / vinter 2011 Produktnyheder: Løbesko Løbetøj Pulsure Løbe-GPS Sports-BH er Rygsække Læs om: United States of America Achillessenen Natural running Pandelampe eller ej? Esbjerg Lyngby Roskilde

Læs mere

Vildmarkspiger. Trin for trin. Formål

Vildmarkspiger. Trin for trin. Formål Årstid: Hele året rundt Forløbets varighed: 5-6 trin + min. 2 døgn Trin for trin Formål Dette udfordringsmærke udfordrer primært pigernes kreative og tekniske evner til at se og skaffe, udtænke og opfinde

Læs mere

Udelivskatalog 2011-2012

Udelivskatalog 2011-2012 Udelivskatalog 2011-2012 Velkommen hos udeliv.com indholdsfortegnelse Velkommen hos Udeliv.com Vi er glade for at præsentere vores nye Udelivskatalog 2011-2012. Kataloget viser et bredt udsnit af vores

Læs mere

Sundhedsråd i International Tjeneste

Sundhedsråd i International Tjeneste Sundhedsråd i International Tjeneste FSU Forsvarets Sundhedstjeneste Indhold Indhold Autorisation Nærværende publikation FSU 902-57 Sundhedsråd i international tjeneste er en revision og viderebearbejdning

Læs mere

Forbered den perfekte skiferie

Forbered den perfekte skiferie Forbered den perfekte skiferie Udholdenhed & Kondition Af: Lene Gilkrog Forbered den perfekte skiferie - af Lene Gilkrog Side 2 Skiferien er et af årets højde punkter for mange danskere. Det er da også

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Pasningsvejledning til ferskvandsakvariet

Pasningsvejledning til ferskvandsakvariet Pasningsvejledning til ferskvandsakvariet - af Karl-Henrik Arendt, www.akvariesiden.dk Læs vejledningen evt. før der købes akvarium, eller senest inden der købes fisk! Er det hele allerede købt, så kan

Læs mere

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S

For yderligere information eller prøver, kontakt venligst din stomisygeplejerske eller Kirstine Hardam A/S Brochuren er udgivet af Salts Healthcare, England og oversat til dansk. TILBEHØR OG HJÆLPEMIDLER TIL STOMI Salts Healthcare har et omfattende sortiment af stomibandager og en bred vifte af tilbehør, der

Læs mere

Pasningsvejledning til saltvandsakvarier. Af Karl-Henrik Arendt www.saltvandssiden.dk

Pasningsvejledning til saltvandsakvarier. Af Karl-Henrik Arendt www.saltvandssiden.dk Pasningsvejledning til saltvandsakvarier. Af Karl-Henrik Arendt www.saltvandssiden.dk Indledning...2 Udstyr...2 1. Akvarium...2 2. Lys...3 7. Salt...7 8. Sporestoffer...8 9. Testsæt...10 11. Varmelegeme

Læs mere

Newton Det naturlige valg

Newton Det naturlige valg FORÅR / SOMMER 2012 Læs om: Newton Det naturlige valg Hvilken løbestil giver færrest skader? Fokusér på din teknik og bliv en bedre løber Kvindeløb staves: HYGGE Produktnyheder: Løbesko Løbetøj Pulsure

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

din guide til hurtigt resultat

din guide til hurtigt resultat din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 KAN MAN TRÆNE MAVEN FLAD? Ja, det kan du eller i hvert fald kan du træne den fladere, hvis den er for stor. Om den bliver helt flad,

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden

Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden Bilag 6 Gruppeopdeling af besvarelserne Gruppe A Besvarelser hvor deltageren har opnået bedre balance. 1. Gruppe A Gangdistance

Læs mere

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre.

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. Dansk Vandrelaug Kultorvet 7, 1. 1175 København K Tlf. 3312 1165 ma.-fre. kl. 13-17 Fax 3313 1165 dvl@dvl.dk www.dvl.dk

Læs mere

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko?

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko? Sunde børnefødder Det er vigtig at passe på sine børns fødder. I tiden inden barnet begynder at gå, bør fødderne have de bedste betingelser for at bevæge sig frit og naturligt. Dette gøres bedst i bare

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

med Chris MacDonald Løbeskolen 1. del Kom i gang: Guide til dit nye liv som løber

med Chris MacDonald Løbeskolen 1. del Kom i gang: Guide til dit nye liv som løber Lær at løbe med Chris MacDonald Løbeskolen 1. del Kom i gang: Guide til dit nye liv som løber intro Klar, parat, løb J eg kommer aldrig til at kunne lide at løbe, tænkte jeg sidste år, da jeg som den gode

Læs mere

PRAKTISK INFO OM SYDAFRIKA

PRAKTISK INFO OM SYDAFRIKA PRAKTISK INFO OM SYDAFRIKA VELKOMMEN TIL SYDAFRIKA Africa Tours byder dig velkommen til enestående Sydafrika, hvor vi med disse praktiske informationer, vil gøre dig helt klar til rejsen til de fantastiske

Læs mere