PAKKELISTE RYGSÆK. Herunder er et antal rygsække, som jeg har testet til ekstremløb i ørken: VÆGT: ca. 295 g (kan trimmes til ca. 215 g).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PAKKELISTE RYGSÆK. Herunder er et antal rygsække, som jeg har testet til ekstremløb i ørken: VÆGT: ca. 295 g (kan trimmes til ca. 215 g)."

Transkript

1 PAKKELISTE Herunder har jeg sammensat en pakkeliste til ørkenløbet Marathon Des Sables baseret på mine erfaringer fra løbet og forskelligt udstyr i 2011, 2013, 2014 og til Vigtigt er det dog, at du drager dine egne erfaringer og selv tester forskelligt udstyr også, så du kan vælge det som fungerer for dig. Udstyr der fungerer for én løber kan vise sig problematisk for en anden løber, så denne pakkeliste er udelukkende til inspiration. RYGSÆK Vælg en rygsæk mellem 20-25L rumkapacitet, da større rygsække bliver for tunge og betyder, at man medbringer for meget unødigt udstyr. OMM Phantom er en meget minimalistisk rygsæk uden ekstra komfort, mens resten yder noget mere plads og komfort, så man skal gøre op med sig selv om løbet er for at gennemføre eller klare sig bedst muligt, altså med lavere komfort og laveste vægt. Herunder er et antal rygsække, som jeg har testet til ekstremløb i ørken: - OMM Classic Marathon 25L VÆGT: ca. 670 g (kan trimmes til ca. 540 g). - OMM Adventure Light 20L VÆGT: ca. 485 g (kan trimmes til ca. 420 g). - OMM Phantom 20L VÆGT: ca. 295 g (kan trimmes til ca. 215 g). Her er to alternative rygsække, som jeg fravalgte pga. for høj vægt. - Raidlight Olmo Desert Pack 20+4L VÆGT: ca. 870 g. - WAA Ultrabag 20L (MdS rygsæk) VÆGT: ca. 1,4 kg.

2 TRAILSKO Sko er meget individuelt, så vælg nogle sko, som du føler dig godt tilpas i med god plads til tæerne i tåboksen. Jeg anbefaler at man bruger trailsko til et ørkenløb som Marathon Des Sables, da der er en bedre beskyttelse af tæerne end i traditionelle sko til asfalt, samt et bedre greb i afvekslende underlag. Vælg en størrelse af skoene, der er 1-1,5 str. større end normalt, da fødderne vil hæve en anelse i varmen. Velkro til gaiters kan udmærket fastlimes & syes på skoene hos en autoriseret skomager, uden at det vil falde af skoene undervejs i ørkenen selv efter hårdt brug. Herunder er et antal trailsko, som jeg har testet med succes i ørkenløb: - Inov-8 Roclite 295 VÆGT: ca. 295 g i str. EU 42 DROP: 6 mm. - Salomon Fellraiser VÆGT: ca. 271 g i str. EU 42 DROP: 6 mm. Her er nogle alternative sko, som jeg har fravalgt pga. pasformen ift. mine fødder: - Hoka One One Stinson ATR VÆGT: ca. 340 g i str. EU 42 DROP: 6 mm. - Salomon Speedcross 3 VÆGT: ca. 304 g i str. EU 42 DROP: 11 mm.

3 LØBESOKKER Et af de største problemer under et ørkenløb er for mange vabler, og et af de vigtigste områder ift. at undgå vabler (udover træningstilvænning for fødderne i sko og terræn) er løbesokkerne. Vabler opstår pga. friktion internt i hudlagene på fødderne pga. strækning og forskydning i hudlagene (friktion). Denne friktion øges med fugtige og svedige fødder, og derfor er fødderne meget udsatte i ekstrem varme i ørkenen. Fugten fjernes ved at mindske varmen omkring fødderne, og her er åndbare løbesokker vigtigt i materialer, der er meget åndbare og holder fødderne tørre. De materialer, der er bedst hertil er syntetiske materialer såsom CoolMax m.fl. Medbring 1-3 par sokker til ørkenløbet (få par hvis du pakker let og flere for øget komfort). Læs mere om at undgå vabler i artiklen: Herunder er nogle løbesokker, som jeg bruger til ekstremløb i ørken: - Feetures! Elite Light Cushion Quarter MATERIALE: polyester & nylon. - Feetures! Elite Ultra Light Quarter MATERIALE: polyester & nylon. Løbesokkerne herunder er rigtig gode sokker, og jeg har selv brugt dem før i ørkenløb, men jeg har nu fravalgt dem, da merinoulden øger temperaturen af fødderne, og derved sveder fødderne mere, og det øger risikoen for vabler: - Teko Merino Light Minicrew (3302) MATERIALE: merinould, nylon, polyester, lycra. - Feetures! Merino+ Ultra Light Quarter MATERIALE: merinould, bambus, nylon, lycra. - Ashmei Trail Running MATERIALE: merinould, carbon, nylon, elastan.

4 GAITERS Gaiters eller gamacher er vigtigt til at undgå sand i skoene, når man løber i store sandbanker. Når man skal vælge gaiters, så er det valget imellem åbne gaiters (der ikke dækker hele skoen) eller lukkede desert gaiters (der dækker hele skoen). Åbne gaiters giver mere ventilation til fødderne, og det mindsker risikoen for vabler (minus er at mere sand kommer i skoene, der giver tryk og heraf vabler el. sorte tæer). Lukkede gaiters beskytter mere mod sand, men giver varmere fødder. Jeg anbefaler dog en lukket desert gaiter efter at have prøvet begge, da man bliver træt af at tømme sand ud af skoene. Herunder er nogle gaiters, som jeg har testet i ørkenløb med succes: - Raidlight Desert Gaiters MATERIALE: 100% lycra. Vil du prøve alternative desert gaiters, som jeg dog har fravalgt da de enten er for høje, har lynlås (fungerer ikke med sand) eller er åbne gaiters, så kig her: - The Rough Country Silkworm Gaiters MATERIALE: 100% rip-stop nylon. - Marathon Des Sables Gaiters MATERIALE: 100% lycra med lynlås. - Salomon S-Lab Trail Gaiters High MATERIALE: 100% nylon. - Sandbaggers Desert Gaiters MATERIALE: 100% rip-stop nylon.

5 KASKET En kasket bør være med beskyttelse af nakken, hvorfor de traditionelle desert caps er at foretrække. Vælg gerne en kasket, hvor nakkestykket dækker hele nakken og har UVbeskyttelse. Her er nogle ørkenkasketter, som jeg har haft udmærkede erfaringer med: - Outdoor Research Sun Runner Cap MATERIALE: 100% nylon (SPF30). - Raidlight Sahara Cap MATERIALE: 100% polyester (SPF50). - Inov-8 Racepeak 30 Cap MATERIALE: 100% polyester (SPF40).

6 T-SHIRT & SHORTS Det er vigtigt at vælge en tynd og åndbar t-shirt, der tørrer hurtigt og ikke er for varm. Løber man med en kortærmet t-shirt skal man medbringe mere solcreme til de bare arme. Alternativt kan man bruge et par løse ærmer sammen med t-shirten såsom Zoot Ultra Icefil ærmer eller tilsvarende, der køler, når de fugtes. Løber du helt minimalistisk, så medbring kun én t-shirt til hele løbet, men vil du have mere komfort, så kan en ekstra t-shirt eller langærmet shirt medbringes (bemærk at det dog øger vægten i rygsækken). Hvad angår shorts, så kan man vælge nogle korte enten løse shorts eller en kort tight. Jeg foretrækker løse shorts, men andre foretrækker måske mere tætsiddende shorts. Her er nogle udmærkede t-shirts & shorts, som jeg har anvendt, der kan bruges i ørkenen: - BV Sport Anatomical T-shirt MATERIALE: nylon, polyester, elasthan. - Salomon S-Lab Sense MATERIALE: Cocona & polyester. - CEP Active Ultralight Shirt MATERIALE: nylon & polyester. - BV Sport Anatomical Tight MATERIALE: nylon, polyester, elasthan. - GoLite Mesa Trail Shorts MATERIALE: polyester.

7 VINDJAKKE Det er for så vidt ikke nødvendigt med skiftetøj eller ekstra tøj udover det man løber i under ørkenløbet Marathon Des Sables, men det er fornuftigt at medbringe en ultralet vindjakke, der kan bruges i tilfælde af sandstorm, hvis det bliver køligt om aftenen eller som ekstra isolering i soveposen. Jeg foretrækker en vindjakke med hætte, men det er en smagssag. Fordelen ved ultralette vindjakker fra Montbell, Montane og Salomon er, at de kan foldes sammen til en meget kompakt størrelse, der svarer til størrelsen på et æble, så den optager ikke meget plads i rygsækken. Herunder er nogle virkelig lækre og ultralette vindjakker, der fungerer i ørkenen: - Montbell Tachyon Anorak VÆGT: 55 g (vindjakke med hætte). - Montane Slipstream GL VÆGT: 66 g (vindjakke uden hætte). - Salomon S-Lab Light Jacket VÆGT: 70 g (vindjakke uden hætte). GPS-UR/STOPUR En stor del af charmen og oplevelsen ved et ekstremløb i ørkenen er naturoplevelsen, nærværet og kontrasten til en materiel hverdag. Man mærker efter i kroppen, hvordan man har det på dagen og sætter tempoet på kroppens præmisser ikke ud fra et tempo baseret på GPS-uret. Det eneste man har brug for er et stopur/ur, så man har en samlet tid for de forskellige etaper. Her fungerer et ganske simpelt Casio G-Shock (f.eks. MUDMAN), der er støvsikkert udmærket. Alternativt, hvis man ikke kan løbe uden et GPS-ur, så fungerer Garmin Fenix og SUUNTO Ambit i deres forskellige versioner udmærket. Man kan vælge at gemme det til den lange etape, hvilket mange gør eller medbringe en sollader (f.eks. Solio), men herved øges vægt i rygsækken.

8 LIGGEUNDERLAG Det anbefales at bruge et liggeunderlag med en god balance mellem komfort og lav vægt/størrelse. Løber man meget minimalistisk, så skal liggeunderlaget være meget let og kompakt eller kan helt undværes, da man kan sove direkte på de kamel- og gedeuldstæpper, der er i bivuakkerne. Her er to udmærkede liggeunderlag, der har fungeret til ekstremløb i ørken: - Klymit Inertia X-lite ¾ (minimalistisk & meget kompakt) VÆGT: ca. 173 g. - Therm-A-Rest Prolite VÆGT: ca. 310 g i str. M.

9 SOVEPOSE Når man vælger sovepose, så skal den være både kompakt og let i vægt samtidig med at den er tilstrækkelig varm til nætterne i ørkenen, hvor det ca. bliver 8-12 grader. Man kan vælge mellem dunsoveposer eller syntetiske soveposer, og dunsoveposer er utrolig gode termoregulerende, så man holdes varm, når det er koldt og kølig, når det er varmt. Ulempen ved dunsoveposen er at den mister sin isolerende evne, hvis den bliver våd kontra en syntetisk sovepose, og så er dunsoveposerne ofte meget dyrere end en syntetisk. Yeti Passion One og OMM Mountain Raid 1.0 er de mest kompakte og lette soveposer, hvis man løber helt minimalistisk, mens Yeti Passion Three er et udmærket alternativ med bedre isolering og udmærket kompakthed, dog med lidt højere vægt. Herunder er en række kompakte og udmærkede soveposer til ekstremløb i ørken: - Yeti Passion Three VÆGT: 465 g (M) MATERIALE: dun - Yeti Passion One VÆGT: 320 g (L) MATERIALE: dun - OMM Mountain Raid 1.0 VÆGT: 380 g MATERIALE: Nylon & Primaloft One

10 PANDELAMPE Under et ørkenløb som Marathon Des Sables, er der en lang etape på ca. 80 km, hvor man vil komme til at løbe i mørke på en del af etapen. Derfor er en pandelampe med ekstra batterier obligatorisk til løbet, og man behøver ikke en pandelampe med voldsomme mængder lumen, men kan klare sig udmærket med ca lumen fra en standard Petzl pandelampe gerne med bøjeligt lampehoved, så lyskeglen kan drejes nedad i bivuakken. - Petzl Tikka 2 VÆGT: 81 g LYSSTYRKE: 40 lumen. - Petzl Tikka VÆGT: 85 g LYSSTYRKE: 80 lumen. KOGEGREJ I ørkenen kan det blæse en hel del, hvorfor det er en fordel med en lukket brænder eller at man alternativt graver brænderen ned, så man er i læ for vinden, når man skal forberede sin mad i lejren. Det er vigtigt at vælge et kompakt kogegrej bestående af en kedel til at koge vand samt en brænder og en lang let ske til at spise sin frysetørrede mad. Bemærk, man bruger sprittabletter i en brænder og ikke gas eller sprit. Nogle, der løber meget minimalistisk, vælger kun at medbringe en kedel/kogekar og så finder de sten og kviste, der så fungerer som brænder i lejren. Herunder er nogle gode, kompakte og lette produkter, der fungerer virkelig godt i ørkenen: - ESBIT CS585HA (kogekar & halvlukket brænder - ESBIT LSP215-TI (21,5 cm titaniumske) VÆGT: ca. 200 g.

11 FRYSETØRRET MAD Det er obligatorisk at medbringe kcal pr. dag og kcal til hele løbet, og de fleste medbringer frysetørret mad, som hovedmåltid mellem etaperne til aftensmad og evt. morgenmad, da det er praktisk. Vælg måltider med flest kcal/vægt, og test smagen så du synes om den og varier gerne smagsvarianterne de forskellige dage. Flere mærker har måltider op til ca. 800 kcal i et måltid, som med fordel kan vælges. Det anbefales at medbringe 6 stk. frysetørret aftensmad og 7 stk. frysetørret eller anden morgenmad. Extreme Ultra Food fra firmaet Extreme Adventure Food er et genialt flydende måltid, der iblandes vand det kan sagtens fungere som alternativt morgenmåltid. På selve etaperne vil energi komme fra mere traditionelle energiprodukter. Herunder er nogle udmærkede mærker, der fungerer i ørkenen med 800 kcal servings: - Expedition Foods (god smag & variation i måltider, men lidt stor pakpose). - Extreme Adventure Food (god smag med mindre variation i måltider og kompakt og let). Et udmærket alternativ er frysetørret mad fra Adventure Food, der dog er fravalgt pga. for få kalorier i måltiderne.

12 ANTISEPTISK CREME, FØRSTEHJÆLP & TAPE Det er obligatorisk at medbringe antiseptisk creme eller væske til løbet (benævnt Topical disinfectant i reglementet for løbet). Denne creme eller væske kan findes i de små mini førstehjælps-kit, fra outdoor butikkerne. Det smarteste er at lave sit eget sammensatte kit, som jeg nærmere vil kalde et avanceret vabel kit. Dette kan suppleres med panodil/ibuprofen i tilfælde af sygdom eller hovedpine (anbefales ikke til løbet, men kun ved sygdom). Suppler med Imodium Plus i tilfælde af maveproblemer eller diarré. Læs meget mere om at lave et avanceret vabel kit her: Herunder er nogle produkter, der kan sammensættes ud fra: - Lifesystems Light & Dry Pro førstehjælpskit eller mindre udgave. - Lille håndsprit el. håndsæbe til desinfektion efter toiletbesøg m.m. - En kniv er obligatorisk udstyr, og Victorinox Swiss Army Classic SD Pocket fungerer. - Fixomull Tape (alternativt Kinesio Tex, Rocktape el. Strengthtape til at tape fødderne). - ENGO Blister Prevention Patches (vabelplaster til skoene). - Anti-venepumpe er obligatorisk udstyr (The Extractor) mod insekt-, slange- og skorpionbid. - En lighter, et signaleringsspejl og en nødfløjte er obligatorisk. - Et redningstæppe i metaliseret polyester (f.eks. Lifesystems Thermal Blanket) er obligatorisk redningsudstyr. - Det er obligatorisk at medbringe 10 stk. sikkerhedsnåle.

13 KOMPAS Det er obligatorisk at medbringe et kompas med 1-2 graders nøjagtighed til ørkenløbet Marathon Des Sables, og det anbefales at lære, hvordan man bruger et kompas såsom at udtage en kompaskurs og følge denne. Det er ikke svært at navigere i løbet, hvor der også er markeringer for hver ca. 500 m, men skulle man fare vild er det godt at kende sit kompas. Herunder er nogle udmærkede kompasser, der kan bruges i ørkenen: - Silva Expedition 4 VÆGT: ca. 36 g. - Silva Expedition 54 VÆGT: ca. 48 g. - Silva Explorer 203 VÆGT: ca. 28 g. SALTTABLETTER Det er obligatorisk at medbringe salttableter i ørkenen, og der udleveres små tabletter, der indeholder ca. 0,5 g natrium pr. tablet. Jeg anbefaler dog at man bruger SaltStick saltkapsler eller et andet alternativ, der også indeholder de andre essentielle elektrolytter end natrium. SaltStick indeholder natrium, kalium, magnesium, calcium og D-vitamin til at gøre det hurtigere at absorbere i kroppen. Det er meget vigtigt med elektrolytter i den ekstreme varme i ørkenen, og det anbefales at indtage ca. 2 kapsler i timen alt efter personstørrelse, varme og ved evt. begyndende kramper i benene. Grunden til at saltkapsler anbefales frem for opløselige elektrolyttabletter i vand, er at man derved kan adskille sit indtag af elektrolytter fra indtag af væske og energi. Det giver bedre overblik over hvor meget man indtager, og om man eventuelt er i underskud.

14 NØDRAKET/FLARE & KNÆKLYS Der udleveres en ca. 1 kg nødraket/flare ved den tekniske kontrol inden løbet starter, og det er sammen med knæklys (der udleveres på den lange etape) obligatorisk udstyr, der skal medbringes. ANBEFALET UDSTYR (NICE TO HAVE) Multifunktionelt hovedbeklædning (halsrør) til brug ved sandstorm og beskyttelse mod sand, skidt og støv (en BUFF eller WDX). Ørepropper (der er mange, der snorker i lejren, og nogle står meget tidligt op, så de er gode at have!). Solbriller, der er robuste og godt ventilerede, så de ikke dugger (NUMA sportssolbriller eller Ryders kan anbefales). Goggles har jeg fravalgt, da de typisk bliver for varme, men beskytter rigtig godt mod sand i øjnene ved sandstorm. Solcreme (vandresistent faktor 50 solcreme/spray Tingerlaat virker godt). Mange medbringer slippers/sandaler til lejren, men de behøves ikke. Læbepomade med UV-beskyttelse (eksempelvis Care Plus læbepomade, der har UV faktor 30), da man får meget tørre læber i ørkenen. Døjer man med slidsår på skuldre eller lænden pga. rygsækken, så medbring evt. en lille Body Glide stift til at undgå gnavesår. Alternativt brug sportstape. Lille tandbørste & tandpasta (de små sæt man får ved oversøiske flyvninger kan varmt anbefales). Kompressionsbeklædning er individuelt, men kan for nogle nedsætte ømheden i benene. Kamera er et must, hvis det er første gang, og man ikke løber 100% minimalistisk.

Pakkeliste til sommerrejse i Island

Pakkeliste til sommerrejse i Island Pakkeliste til sommerrejse i Island Rigtig beklædning er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af en rejse, der foregår meget udendørs og i verdens smukkeste natur. Dette er vores forslag til

Læs mere

Pakkeliste til sommerrejse i Grønland

Pakkeliste til sommerrejse i Grønland Pakkeliste til sommerrejse i Grønland Rigtig beklædning er forudsætningen for, at man får det bedste udbytte af en rejse, der foregår meget udendørs og i verdens smukkeste natur. Dette er vores forslag

Læs mere

Indhold. Komplet pakkeliste til vandring

Indhold. Komplet pakkeliste til vandring Indhold Forord... 2 Rygsæk... 2 Telt... 3 Støvler... 4 Sovepose... 4 Liggeunderlag... 4 Beklædning... 4 Jakke og regnbuks (ydrelag)... 4 Bukser og trøjer (mellemlag)... 4 Undertøj og strømper (inderlag)...

Læs mere

GUIDE TIL NYKREDIT COPENHAGEN MARATHON 2014

GUIDE TIL NYKREDIT COPENHAGEN MARATHON 2014 GUIDE TIL NYKREDIT COPENHAGEN MARATHON 2014 Find rute og al praktisk information på www.copenhagenmarathon.dk Dagene før Lav meget gerne en game plan, så du har helt styr på, hvad du skal gøre hvornår,

Læs mere

Trail Tour Finale 2015. Søndag d. 20. september

Trail Tour Finale 2015. Søndag d. 20. september Trail Tour Finale 2015 Søndag d. 20. september Velkommen til Swiss Trail - og finalen i Salomon Trail Tour 2015 Glæd dig til en oplevelsesrig trail rute i Ravnholm og hvis du løber den lange rute også

Læs mere

Kandersteg. Sandved/Tornemark

Kandersteg. Sandved/Tornemark Kandersteg Sandved/Tornemark 4. - 13. juli 2007 Her er så de sidste informationer inden vi drager af sted mod Kandersteg i Schweiz. AFGANG: Vi mødes onsdag d 4. juli kl. 18.45 på Ringsted banegård og ankommer

Læs mere

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv Friluftsliv har altid fristet os mennesker. Vi kan tage på spændende ture overalt langt væk eller lige rundt om hjørnet. Vi kan tage på tur i flere uger, eller vi kan tage på tur en dag eller nogle timer.

Læs mere

Så bliver livet på en støvet vej i Nordspanien noget nemmere at have med at gøre.

Så bliver livet på en støvet vej i Nordspanien noget nemmere at have med at gøre. Træning til Caminoen, Hærvejen og andre længere ture. Hvad skal der til for at kunne gå 20 til 30 km om dagen med en oppakning på godt 7 kg (plus, minus) i en uge eller mere? Er det så vigtigt at træne,

Læs mere

Praktiske oplysninger Zillertal 2013

Praktiske oplysninger Zillertal 2013 Praktiske oplysninger Zillertal 2013 Indhold 1. Turens plan (s. 2-3) 2. Regler (s. 4) 3. HUSK (s. 4) 4. Pakkeliste (20 kg./ kg.) (s. 4 - ). Pension Franzenhof (s.6) http://www.franzenhof-radfeld.at/ og

Læs mere

STARTER SØNDAG D. 9. AUGUST

STARTER SØNDAG D. 9. AUGUST AUGUSTUDSALG STARTER SØNDAG D. 9. AUGUST Trail T-shirt Normalpris kr. 450,- Trail T-shirt Herre Normalpris kr. 450,- Trail Kort Tight Trail Shorts 2-in-1 200,- Normalpris kr. 400 Herre,- Normalpris kr.

Læs mere

Sommerlejr for trop og senior

Sommerlejr for trop og senior Sommerlejr for trop og senior Årets sommerlejr er Distriktslejren i Gudenå Distrikt og afholdes på Moselund Spejdercenter (Århusvej 8, Hinnerup). Der forventes lidt over 300 deltagere og vi deltager med

Læs mere

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre

Deltagerbrev. Mødetid & -sted og sluttid & -sted. Underskrift fra forældre Deltagerbrev Tillykke! Zaxsez! I er blandt de 45 patruljer, der nåede gennem nåleøjet og dermed sikrede jer en plads på dette års Kære 1. Vi glæder os rigtig meget til at se jer i Sorø den 20.-22. februar!

Læs mere

MS I DAGLIGDAGEN. www.almirall.com. Solutions with you in mind

MS I DAGLIGDAGEN. www.almirall.com. Solutions with you in mind MS I DAGLIGDAGEN www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION 1. Anbefalinger omkring at tage tøj på Vi foreslår, at du husker de følgende anbefalinger, hvis du lider af fremskredne

Læs mere

Nyhedsbrev juli 2013. Læs mere på Friløbet.dk

Nyhedsbrev juli 2013. Læs mere på Friløbet.dk Nyhedsbrev juli 01 Læs mere på Friløbet.dk Mandag 1. juli 01 Der er forskel på jakker Ron Hills Train Microlight Jacket Solomon S Lab Light Jacket Gore Magnitude Christian Friis, KIF Er der noget, man

Læs mere

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre.

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. Dansk Vandrelaug Kultorvet 7, 1. 1175 København K Tlf. 3312 1165 ma.-fre. kl. 13-17 Fax 3313 1165 dvl@dvl.dk www.dvl.dk

Læs mere

Deltagerbrev til Landslejren 2011

Deltagerbrev til Landslejren 2011 Deltagerbrev til Landslejren 2011 Kære deltager Du sidder nu med deltagerbrevet til Landslejren 2011 på Sletten. Her står de sidste praktiske informationer som du får brug for i forbindelse med lejren.

Læs mere

Januar/Februar KAMPAGNE. hhworkwear.com

Januar/Februar KAMPAGNE. hhworkwear.com Januar/Februar KAMPAGNE hhworkwear.com 7630 LIFA WARM CAMPAIGN 991 BLACK/BLUE S-2XL 7% Merino wool/43% polypropylene 240 g/m Lifa Stay Dry Technology Crew neck and Pant LIFA BASISLAG SYSTEM 3 349,00 VEJL

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående.

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Caspershus Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Ud over informationen i denne folder, står vi naturligvis altid til rådighed med støtte, råd og vejledning. Det er meget individuelt,

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Kandersteg. Thorning, Karup. Rødkær. 06. 15. juli 2014

Kandersteg. Thorning, Karup. Rødkær. 06. 15. juli 2014 Kandersteg Thorning, Karup & Rødkær 06. 15. juli 2014 Her er så de sidste informationer inden vi drager af sted mod Kandersteg i Schweiz. AFGANG: Vi mødes d. 6. juli på Thorning Skoles P-plads kl. 12.00.

Læs mere

Buen camino! AT7 El Camino de sidste 100 kilometer fra Sarria til Santiago de Campostela

Buen camino! AT7 El Camino de sidste 100 kilometer fra Sarria til Santiago de Campostela Buen camino! AT7 El Camino de sidste 100 kilometer fra Sarria til Santiago de Campostela Praktisk information Hvornår skal vi hvad? Uge 34-35: Første vejledning Uge 36 (05.09.): Øvevandringstur. Esrum

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag for løbere. Energiindtag generelt. Energiforbrug ved løb. Energibehov for 70 kg løber 11-05-2010. Hvordan skal man spise?

Energiindtag. Energiindtag for løbere. Energiindtag generelt. Energiforbrug ved løb. Energibehov for 70 kg løber 11-05-2010. Hvordan skal man spise? Energiindtag Kost og marathonløb Tom Gruschy Knudsen Hvordan skal man spise? Generelle anbefalinger Anbefalinger for løbere Marathonløb forberedelse Væske og energiindtag Energiindtag generelt Energifordeling:

Læs mere

GØR INDTRYK. Løbetøj til firmaløb og DHL-stafetten 200.000 løbere - 400.000 øjne ser på. Med tryk på løbetøjet kan du synliggøre din

GØR INDTRYK. Løbetøj til firmaløb og DHL-stafetten 200.000 løbere - 400.000 øjne ser på. Med tryk på løbetøjet kan du synliggøre din GØR INDTRYK Løbetøj til firmaløb og DHL-stafetten 200.000 løbere - 400.000 øjne ser på Med tryk på løbetøjet kan du synliggøre din virkomhed og sætte præg på sommerens firmaløb 1 STIELER & CO. er en af

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

VELKOMMEN TIL LEARNING CAMP 2014

VELKOMMEN TIL LEARNING CAMP 2014 VELKOMMEN TIL LEARNING CAMP 2014 Jeg synes, at hvis man fik sådan et tilbud, så skulle man sige ja. Nicklas, Learning Kid 2013 Learning Camp i uge 27 + 28 2014. Glæd dig! Det har været utroligt dejligt

Læs mere

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014

Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Deltagerbrev for Sommerlejr på Sletten 2014 Dette lille hæfte indeholder alle de informationer, der er nødvendige for forberedelserne til at tage på sommerlejr. Skulle der stadig være nogle spørgsmål i

Læs mere

Her følger en række praktiske oplysninger. Læs det grundigt igennem, selv om der er meget læsestof:

Her følger en række praktiske oplysninger. Læs det grundigt igennem, selv om der er meget læsestof: Rejse til Kandersteg Kære rejsedeltager på turen til Kandersteg d. 3. 12. juli 2015: Om kort tid venter der dig en stor spejderoplevelse. Vi er pt. 57 fra Voerladegård Gruppe, der skal rejse sammen til

Læs mere

LØBERENs Pandelampeguide

LØBERENs Pandelampeguide LØBERENs Pandelampeguide Markedet bugner med pandelamper, lige fra små fikse typer til større og kraftigere lamper, der kan lyse et helt parcelhuskvarter op. Priserne svinger lige fra få hundrede kroner

Læs mere

SAML GULDMÆRKER TIL OUTDOOR- OG SPORTSPRODUKTER FRA HI-TEC 75% Få op til

SAML GULDMÆRKER TIL OUTDOOR- OG SPORTSPRODUKTER FRA HI-TEC 75% Få op til SAML GULDMÆRKER TIL OUTDOOR- OG SPORTSPRODUKTER FRA HI-TEC 75% Få op til rabat med 10-40 62079_HiTec_folder_A5.indd 1 guldmærker 09/03/15 08.17 12 31 37 tabte eller stjålne plader. 2 8 14 20 26 32 38 3

Læs mere

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1.

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1. ERGONOMSIK Om ergonomisk Når noget er ergonomisk designet betyder det at det er behageligt for kroppen at arbejde med. Det kan være et håndtag der er formet efter fingrene eller det kan være et par sko

Læs mere

Micropolyester, Teflon coated Åndbar, vind-, vand- og smudsafvisende. XS - 3XL (sort 4XL) Teflon. Wind Repellent. Water Repellent YYK

Micropolyester, Teflon coated Åndbar, vind-, vand- og smudsafvisende. XS - 3XL (sort 4XL) Teflon. Wind Repellent. Water Repellent YYK 1 DESS. 2372 FORCE HERRE LØBEJAKKE Ultra let herre løbejakke i Teflon coated micropolyester. Jakken har refleks for og bag samt ventilation i ryg og via lomme. Praktisk MP3 lomme samt møntlomme. Farver:

Læs mere

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke? Opgave 1 Quiz og byt Klip langs de stiplede linier Modul 1 Hvad får du lyst til, når det er sommer? Har du været på sol-ferie? Hvad gør solen ved dit humør? Tæl til 10, men skift alle ulige tal ud med

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

SPORTSJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL238

SPORTSJUMPER. Trampolin. Brugermanual PRO-LINE TEPL238 SPORTSJUMPER Trampolin PRO-LINE TEPL238 Brugermanual 2 Indhold Brugermanual ----------------------------------------------------- Side 3~6 Samlevejledn. ----------------------------------------------------

Læs mere

Kære forældre og elever

Kære forældre og elever Kære forældre og elever Tiden nærmer sig for vores spændende rejse til Riget i midten. Vi har efter bedste evne forsøgt os at lære os noget kinesisk af vores tålmodige lærer Ning. Hun har samtidig givet

Læs mere

B e r n s t o r f f s m i nd e E f t e r s k o l e

B e r n s t o r f f s m i nd e E f t e r s k o l e Wildschönau, Østrig B e r n s t o r f f s m i n d e E f t e r s k o l e HVOR SKAL VI BO? VI SKAL BO PÅ TO HOTELLER I WILDSCHÖNAU I ØSTRIG Pension Sonnelfels Familie Weissbacher A- 6311 Wildschönau Mühltal

Læs mere

teamtøj i eget design

teamtøj i eget design teamtøj i eget design er en tekstil virksomhed der blev etableret i 1948. Siden starten har vi fokuseret på sportstøj og elite sport. Vi har fokuseret på cykelsporten siden 1997, hvor vi startede vores

Læs mere

Generelt om kurset. Kære De blå B-H

Generelt om kurset. Kære De blå B-H Kære De blå B-H Dette brev indeholder vigtig information om deltagelse, lejren, og om det I skal gøre, før vi kommer så langt. Læs hele brevet igennem først og gå derefter frem efter huskelisten som er

Læs mere

Universal Contour Wrap Classic er Storbritanniens mest populære og effektive Body wrap behandling.

Universal Contour Wrap Classic er Storbritanniens mest populære og effektive Body wrap behandling. PRODUKTER Universal Contour Wrap Classic er Storbritanniens mest populære og effektive Body wrap behandling. Universal Contour Wrap bedst sælgende produkt - Slim Kit, kan nu også købes i Danmark. Det er

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Køb arbejdstøj igennem M-Sport og støt din lokale idrætsforening

Køb arbejdstøj igennem M-Sport og støt din lokale idrætsforening Køb arbejdstøj igennem M-Sport og støt din lokale idrætsforening Standard/ensfarvet 5 5 8 8 0 0 40 40 jakke 4-780 buks -785 Ensfarvet jakke med lynlås. Viddelæg i ryg. Ærmer med justerbare manchetter.

Læs mere

SLAGELSE MTB KLUBTØJ 2014

SLAGELSE MTB KLUBTØJ 2014 SLAGELSE MTB KLUBTØJ 2014 Her følger en beskrivelse af klubbens nye kollektion fra og med 2014. Slagelse, januar 2014 Leverandør Der er indgået et samarbejde med firmaet HumanSpeed ApS som leverandør.

Læs mere

GOSA Puder. Produktguide

GOSA Puder. Produktguide 26 _013 Produktguide GOSA Puder Syntetiske fibre Dun/fjer Lyocell Maskinvaskes ved 60 Tørres i tørretumbler Hvordan sover du? Vidste du, at dine sovevaner bestemmer, hvilken pude du skal vælge? Du sover

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Trampolin (396 cm) Maksimal belastning : 150 kg. Anbefalet alder: fra 6 år

Trampolin (396 cm) Maksimal belastning : 150 kg. Anbefalet alder: fra 6 år Brugsanvisning for TRAMPOLIN Trampolin (396 cm) Maksimal belastning : 150 kg Anbefalet alder: fra 6 år INDLEDNING Før trampolinen tages i brug, skal De læse denne brugsanvisning grundigt igennem. Som ved

Læs mere

Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge

Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge Camp Fredensborg En vild weekend sammen med nordiske unge Velkommen til Camp Fredensborg Tak for den interesse I allerede har vist for Camp Fredensborg. Her kommer den endelige invitation til de unge deltagere.

Læs mere

T E A M TØJ K ATA LO G - 2 0 1 5

T E A M TØJ K ATA LO G - 2 0 1 5 T E A M TØJ K ATA LO G - 2 0 1 5 1 Marcello Bergamo har igennem 35 år specialiseret sig i produktion af specialdesignet sportstøj/teamtøj til cykelklubber, motionsklubber, løbeklubber, firmaer og butikker.

Læs mere

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko?

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko? Sunde børnefødder Det er vigtig at passe på sine børns fødder. I tiden inden barnet begynder at gå, bør fødderne have de bedste betingelser for at bevæge sig frit og naturligt. Dette gøres bedst i bare

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Kackar 2014 November 2013

Kackar 2014 November 2013 Kackar 2014 November 2013 Stor tur: Biesczcady 2006 Stor tur: Transsylvanien 2010 Kackar 2014 Hvor? Hvornår 23. juli 2014: Rejse Odense-Trabzon, afg tidlig morgen 24-25. juli 2014: Trabzon forberedelse

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Ungdomsskolens Skitur 2014

Ungdomsskolens Skitur 2014 Ungdomsskolens Skitur 2014 Turen går til.. Rejseplan Afgang fra Ungdomsskolen, Nordens Alle 1, Brønderslev fredag d. 14. feb. kl.13.00 med mødetid kl.12.30 med 2 busser. Inden afgang tjekkes pas + sygesikringsbevis

Læs mere

Få større glæde af din gulvvarme. Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme

Få større glæde af din gulvvarme. Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme Få større glæde af din gulvvarme Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme Fjernvarme helt sikkert Sådan får du god økonomi i din gulvvarme Mange parcelhuse bliver i dag opført med gulvarme, da det

Læs mere

GOD SØVN. Sådan skaber du rammerne! E-Bog af Charlotte Bang. Inkl. en åndedrætsøvelse til god søvn

GOD SØVN. Sådan skaber du rammerne! E-Bog af Charlotte Bang. Inkl. en åndedrætsøvelse til god søvn GOD SØVN Sådan skaber du rammerne! Inkl. en åndedrætsøvelse til god søvn E-Bog af Charlotte Bang Sådan skaber du rammerne til god søvn! Hvis du sover godt og tilstrækkeligt om natten, og vågner hver morgen

Læs mere

Korrekte arbejdsstillinger og løft

Korrekte arbejdsstillinger og løft Korrekte arbejdsstillinger og løft Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke hele lovgivningen. Hvis der er behov for at vide præcist hvad lovgivningen i alle detaljer

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende Palliativt Team Vejle Lindrende behandling ved alvorlig sygdom Sct. Maria Hospice Center Når døden nærmer sig Information til pårørende rev. Marts 2009 De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand N r. 3 2 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået en tand trukket ud Efter fjernelse af en

Læs mere

Workwear. Designed to work.

Workwear. Designed to work. Workwear. Designed to work. Hi-Vis Premium Med stolthed kan vi præsentere vores premiumserie i Hi-Vis-segmentet Hi-Vis-tøjets primære formål er jo at være synligt. Vi har sørget for at gøre denne kollektion

Læs mere

EDGE. Velegnet til industrivask. Skrå lomme på benet giver bedre adgang til lommens indhold. Formsyede knæ giver god komfort.

EDGE. Velegnet til industrivask. Skrå lomme på benet giver bedre adgang til lommens indhold. Formsyede knæ giver god komfort. EDGE 31 EDGE EDGE-kollektion er inspireret af jeanswear og 1950'erne. Den er beregnet til hårdtarbejdende folk indenfor alle fag, som ønsker den bedste kvalitet, funktionalitet og pasform. Vi har skabt

Læs mere

Wear & Gadgets 2011. Indkøbskatalog. for studerende og ansatte ved

Wear & Gadgets 2011. Indkøbskatalog. for studerende og ansatte ved [ SHOP] Wear & Gadgets 2011 Indkøbskatalog for studerende og ansatte ved VIA UNIVERSITY COLLEGE VIA merchandise Se det store udvalg af VIA merchandise i kataloget og lad dig friste af sportstøj, t-shirts,

Læs mere

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm Hudlægen informerer om Basalcelle hudkræft Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/cb/cb.htm (1 of 5)04-01-2006 08:02:05 BASALCELLE HUDKRÆFT Huden er den del af kroppen,

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Bolette Olsen; Bare fordi :) Kom med ud på sporet

Bolette Olsen; Bare fordi :) Kom med ud på sporet Bolette Olsen; Bare fordi :) Kom med ud på sporet Lærke Nørgaard Hansen; Når jeg løber trail føler jeg mig bund lykkelig! I naturen er der ingen grænser. Hvad skal vi tale om i dag? - Introduktion Hvem

Læs mere

Antibiotika? kun når det er nødvendigt!

Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Antibiotika? kun når det er nødvendigt! Brug af antibiotika kan føre til, at bakterierne bliver modstandsdygtige over for antibiotika. Det kan dermed blive sværere at få bugt med en ny infektion. Antibiotika

Læs mere

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB Indholdsfortegnelse KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB PERSONLIG PLAN TIL DIG DER VIL HAVE SUCCES MED VÆGTTAB 3 4 5 7 9 Komplet kostplan

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Spidsteltet: Beskrivelse: Spidsteltet kan have langsgående eller tværgående rygning, og har 2 lodrette stænger. 2,5 til 5 kg for et 4 personers telt.

Spidsteltet: Beskrivelse: Spidsteltet kan have langsgående eller tværgående rygning, og har 2 lodrette stænger. 2,5 til 5 kg for et 4 personers telt. Indledning: Vandreholdets materiel er en gennemgang af de mere specialiserede typer materiel et hold typisk bruger under en vandring i fjeldet. Beskrivelserne er lavet med baggrund i praktiske erfaringer

Læs mere

Luftfugtighed... Det vil sige meget højt vandindhold...

Luftfugtighed... Det vil sige meget højt vandindhold... Luftfugtighed... Det vil sige meget højt vandindhold... Vand i en agurk... Det vil sige meget højt vandindhold... Hmmmmmmmmmm, øh, øh, øh, nånåda, ser man det... Det vil sige 2%fra at bo i en agurk..

Læs mere

Få styr på væskebalancen

Få styr på væskebalancen Få styr på væskebalancen Udholdenhed & Kondition Af: Lene Gilkrog Få styr på væskebalancen - af Lene Gilkrog Side 2 Din krop har brug for væske for at kunne præstere. Et væskeunderskud på blot 1-2% kan

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Italien 2015. Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21

Italien 2015. Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21 Italien 2015 Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21 Information Afgang Fredag d. 26. Juni kl. 10.30 Mødetid kl. 10.00 Bagageindlevering Torsdag d. 25. juni kl. 15.00

Læs mere

Den gode triathlon-oplevelse

Den gode triathlon-oplevelse Den gode triathlon-oplevelse Du har nu besluttet dig for at du vil køre et triathlonstævne, og du har sikkert allerede gjort dig en del tanker om det. Uanset om man kører kort eller langt. Er ung eller

Læs mere

FW1201 BRUGSANVISNING

FW1201 BRUGSANVISNING Personvægt Digital Body Analyse Model: FW1201 BRUGSANVISNING Tak fordi De valgte denne digitale personvægt fra Fitzone Wellness. For at sikre korrekt betjening og for at sikre, at vægten holder i mange

Læs mere

ILDPOSTEN. Ekstra matadormix i rygsækken

ILDPOSTEN. Ekstra matadormix i rygsækken Ekstra matadormix i rygsækken Tre spejdere fra Waingunga- Stammen og en fra deres østrigske venskabsgruppe blev de heldige vindere af fire poser matadormix, da spejdernes grendag startede på Ildens torv.

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk

Anders Sekkelund 23.02.2010. www.gladafmad.dk Anders Sekkelund 23.02.2010 www.gladafmad.dk 8 råd r d til en sund livsstil 2009 1. Drik masser af vand 2. Dyrk daglig motion 3. Undlad sukker og begræns simple kulhydrater i kosten (hvidt brød, pasta

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag generelt. Proteinindtag for triathleter. Energiindtag for triathleter 21-02-2013

Energiindtag. Energiindtag generelt. Proteinindtag for triathleter. Energiindtag for triathleter 21-02-2013 21-02-2013 Kost og triathlon Tom Gruschy Knudsen og Jesper Rygaard Hansen Jesper Rygaard 7 marathonløb 10 Ironman rundt om i verden Træningsvejledning Firmatræning Firmatøj til løbetræningen Løbestilsanalyse

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

Efter indsættelse af kunstigt hofteled Hjælpemidler ORTOPÆDKIRURGISK AFDELING

Efter indsættelse af kunstigt hofteled Hjælpemidler ORTOPÆDKIRURGISK AFDELING Efter indsættelse af kunstigt hofteled Hjælpemidler ORTOPÆDKIRURGISK AFDELING Hensigten med denne pjece er, at give information om forskellige hjælpemidler, som anvendes efter operation med indsættelse

Læs mere

Sov bedre. - mærk en forskel

Sov bedre. - mærk en forskel Sov bedre - mærk en forskel [ Værd at vide ] Du behøver ikke at vide, hvad der er i din madras for at ligge godt. Men vi ved, hvad du behøver for at ligge godt og få en god nats søvn. Den viden bruger

Læs mere

guide MAJ 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Dagen før Efter løbet Bliv klar til halvmaraton

guide MAJ 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus Dagen før Efter løbet Bliv klar til halvmaraton MAJ 2011 - Se flere guider på bt.dk/plus guide Dagen før Efter løbet Ruten på dagen Bliv klar til Bliv klar til Du har passet træningen hele vinteren og foråret, og nu er du i form og klar til men hvad

Læs mere

Deltagerbrev til sommerlejren VÆBNER FOR LIVET. 5. - 11. juli 2014 KARLSLUNDE

Deltagerbrev til sommerlejren VÆBNER FOR LIVET. 5. - 11. juli 2014 KARLSLUNDE Deltagerbrev til sommerlejren VÆBNER FOR LIVET 5. - 11. juli 2014 KARLSLUNDE 1 Kære væbner! Vi glæder os til vi skal på sommerlejr sammen lige om lidt. Vi kalder lejren for Væbner for Livet, fordi vi er

Læs mere

Forflytningskompendium

Forflytningskompendium Forflytningskompendium Forflytningsteknik Forflytninger tager udgangspunkt i det funktionsniveau som den, der skal have hjælp har. Funktionsniveauet beskrives ud fra, hvordan man klarer at holde sig oprejst

Læs mere

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg De sidste levedøgn De sidste levedøgn Når døden nærmer sig, opstår der tit usikkerhed og spørgsmål hos de nærmeste. Hvad kan man forvente i den sidste levetid?

Læs mere

Løfteteknik i Agerskov Børnehus

Løfteteknik i Agerskov Børnehus 1 Løfteteknik i Agerskov Børnehus Løfteteknik i Agerskov Børnehus Introduktion til medarbejder i Agerskov Børnehus---------------------------------------------------------------side 3 Indledning for personalet------------------------------------------------------------------------------------------------side

Læs mere

John Landbo. Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81. Jan Majgaard. Johs. Odgaard. Mobil: 99 70 62 83

John Landbo. Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81. Jan Majgaard. Johs. Odgaard. Mobil: 99 70 62 83 Velkommen til infomøde Toscana 2013 Personale John Landbo Mobil: 99 70 62 82 Inger H. Nielsen Mobil: 99 70 62 81 Jan Majgaard Mobil: 99 70 62 84 Johs. Odgaard Mobil: 99 70 62 83 Rejseplan Mødetid på Morsø

Læs mere

Kære medløbere. Her en lille teaser for Swiss Alpine 78km. www.swissalpine.ch

Kære medløbere. Her en lille teaser for Swiss Alpine 78km. www.swissalpine.ch Kære medløbere. Her en lille teaser for Swiss Alpine 78km. www.swissalpine.ch Sidste år (2013) tegnede Peter Nymann Andersen et glansbillede af løbet, men trods ivrig lytten, så hoppede ingen på vognen

Læs mere

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF?

HVAD ER DIT TØJ LAVET AF? FORLØB NR. 3 Vidste du, at tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende brancher? Mange tænker ikke over, hvor mange ressourcer der er forbundet med fremstilling af tekstil, og mange køber rigtig

Læs mere

Patientvejledning. Diabetes og operation for overvægt

Patientvejledning. Diabetes og operation for overvægt Patientvejledning Diabetes og operation for overvægt Diabetes og operation for overvægt Da du har sukkersyge/diabetes, vil der i perioden op til og efter din operation for overvægt hyppigt komme nogle

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere