nr m a j 2007 issn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "nr. 91 --- m a j 2007 issn. 0901-8824"

Transkript

1 nr m a j 2007 issn

2 side 2 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 Velkommen til Projekt & Kultur nr. 91! Projekt & Kultur udgives af Genvej til Udvikling (GtU), tlf. - og fax-nr gtu_sekr@hotmail.com - Vores gironummer er , Foreningen Genvej til Udvikling, Skovvej 24, 9510 Arden. Ansvarlig over for presseloven er formand Per Adelhart Christensen. Hvor intet andet angives, er teksten af Jørgen Olsen. Indlæg til Projekt og Kultur nr. 92 skal være os i hænde tirsdag den 14. august Projekt & Kultur trykkes på Huset i Århus i 260 eks. Eftertryk ses gerne så vidt muligt med kildeangivelse. Dette nummer indeholder: 3: Dialogtur til Niger 4: Sommerklunserlejre i Emmaus --- Mødedeltagelser 5: Indkaldelse til generalforsamling i Genvej til Udvikling 6 7: Formandens beretning for 2006 af Per Adelhart Christensen 8 9: Kooperativet i Amataltal af Karl-G. Prasse - om den seneste udvikling i GtU s mangeårige samarbejdsprojekt i Agadez-regionen i Niger : Sameksistens i Kaoumaram af Isabelle Grignon - om den seneste udvikling i GtU s nye samarbejdsprojekt i Diffa-regionen i Niger. 13: Initiatives & Actions af Isabelle Grignon - om GtU s nye samarbejdspartner i Diffa-regionen. 14: Interview med wodaabé-lederen Lamido Altiné af projektteamet i Maïné Soroa, Niger. 15: Afrikanske kvinder i fokus af Isabelle Grignon - om Initiatives & Actions generalsekretær, Mataram Bandy. Billedet på forsiden er taget af Isabelle Grignon i september Det forestiller en wodaabé-lejr i den fredede skov i det smukke Daddaria, syd for Kaoumaram. Man ser Altinés datter i færd med morgenoprydning. Billedet på bagsiden er taget af Ghabdouane Mohamed på sprogseminaret i Agadez i december Det forestiller undervisningsinspektørerne Maman Intchi og Ahmed Mikail. Tak til alle, som har sendt kontingent, abonnementsbetaling og/eller projektbidrag siden sidst! Vi er for tiden 186 medlemmer. Hvis du mangler at betale kontingent for 2007, er dette markeret ved, at der er hæftet et indbetalingskort på side 3 se til venstre! Den samlede støtte til Kooperativet i Amataltal er i skrivende stund kr. Af dette beløb er kr. fra andre givere end Danida. I de kr. er ikke indregnet bevillingen på op til kr. til Projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3. Rettelse: Planten på side 14 i nr. 90 er ikke en vortemælk, men en svaleurt.

3 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 3 Dialogtur til Niger Oktober 2007 Også i år har du mulighed for at rejse til det østlige Niger og opleve de mennesker der lever på grænsen til den store Sahara-ørken. Rejsen henvender sig til alle, der har lyst til at opleve det virkelige Afrika og dens befolkning på nært hold, og som har mod på at rejse under primitive, men dog betryggende, forhold. Mød nomader, halvnomader og oasebønder. Oplev kulturmangfoldigheden i et land, der stadigvæk er upåvirket af turismen. Bak op om et initiativ, der har fokus på mødet med lokalbefolkningen. Fulbé-piger på markedet i N Guel Kolo (foto: I. Grignon) Ved at rejse med Goondal er du med til at udvikle en anden form for turisme. Du bidrager også til at give verdens fattigste land mere synlighed. Du støtter GtU s nye samarbejdspartner i Niger, NGO en Initiatives & Actions. Unge mænd danser op til skønhedskonkurrence (foto: I. Grignon) Ring/skriv til Isabelle Grignon på eller igrignon@hotmail.com. Du kan også slå rejsen op på

4 side 4 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 Sommerklunserlejre i Emmaus Mødedeltagelser 24. marts i Veddum nord for Hadsund: Genvej til Udvikling (GtU) v/ Jørgen Olsen deltog i det årlige kræmmermarked i forsamlingshuset. Varesalg: 42 kr. 31. marts i Arden: Laura Katholm Olsen og Jørgen Olsen deltog for GtU i det årlige forårsmarked på ældrecenteret Solgården. Varesalg: 126 kr. Sommerlejrbillede hentet på (foto: uoplyst) Hvert år arrangeres sommerklunserlejre med indsamling, sortering og salg nogle gange suppleret af andre aktiviteter rundt om i Europa, i 2007 i Finland (1), Italien (3), Bosnien-Hercegovina (4) og Frankrig (8). Se de følgende hjemmesider for nærmere orientering: Finland: Frankrig: Italien: For Bosnien-Hercegovina: Send en til soldarity@hotmail.com 21. april i Arden: Birgitte Juul Nielsen og Jørgen Olsen repræsenterede GtU ved en reception i anledning af indvielsen af nyt stort idræts- og motionscenter. 21. april i Korsør: Flemming Nielsen repræsenterede GtU på årsmødet i Projektrådgivningen. 21. april i København: Poul Kruse repræsenterede GtU på årsmødet i Uddannelsesnetværket. 24. april i København: Isabelle Grignon repræsenterede GtU på møde i Uddannelsesnetværket, omhandlede kvalitet i undervisningen og evaluering af grunduddannelserne. 28. april i København: Isabelle Grignon deltog for GtU på repræsentantskabsmøde i FN-forbundet. 5. maj i Arden: Jørgen Olsen repræsenterede GtU ved en reception i anledning af åbningen af butikken Energaia, som bl.a. handler med Max Havelaar-mærkede varer, herunder kaffe, kakao og chokolade. Fra Emmaus Ålands hjemmeside: sommerlejren i 2006 (foto: uoplyst) 8. maj i Arden: Jørgen Olsen holdt lysbilledforedrag i Røde Kors Butikken. Der var i alt 23 til stede. Varesalg: 505 kr.

5 Indkaldelse til generalforsamling Genvej til Udvikling (GtU) holder generalforsamling søndag den 17. juni 2007 kl hos Ingelise og Flemming Nielsen, Slagkrogen 23, 5220 Odense SØ. Tilmelding senest en uge før på tlf eller pr. på Kørelejlighed vil eventuelt kunne arrangeres via henvendelse til sekretariatet på tlf eller pr. på Alle er velkomne dog har kun fremmødte medlemmer, der er fyldt 14 år, stemmeret. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1) Valg af dirigent: Aftales ved mødets åbning. 2) Beretning: Læs side 6 og 7! 3) Forelæggelse og godkendelse af det reviderede regnskab: Regnskabet forventes uddelt på generalforsamlingen. 4) Behandling af indkomne forslag: Forslag, der ønskes behandlet, skal være modtaget på sekretariatet pr. brev senest lørdag den 9. juni eller pr. mail senest søndag den 10. juni kl Pr. 8. maj har Poul Kruse stillet følgende forslag til generalforsamlingsbeslutning: For at styrke den interne kommunikation i GtU vil der fremover blive afholdt 4 årlige møder i foreningen. Dette vil indebære at der ydes rejsedækning til medlemmer med lang afstand til mødet. I specielle situationer kan det personlige møde erstattes af et telefonmøde. 5) Fastsættelse af det årlige kontingent: Bestyrelsen foreslår følgende uændrede satser gældende fra 2008: Personligt medlemskab.125 kr. Husstandsmedlemskab..175 kr. Kollektivt medlemskab.200 kr. Abonnement uden medlemskab..90 kr. Projekt & Kultur nr. 91. maj 2007 side 5 6) Planer for det kommende år: Under dette punkt gennemgås 1. projektet i Amataltal, Niger 2. projektet i Kaoumaram, Niger 3. de tidligere støtteprojekter i Mali og Benin 4. GtU s tidsskrift Projekt & Kultur 5. GtU s kollektive medlemskaber: Emmaus Danmark Emmaus Europa Emmaus International Mellemfolkeligt Samvirke FN-forbundet Nord-Syd-Koalitionen Projektrådgivningen Uddannelsesnetværket Venskabsforeningen Danmark Vestafrika. Under Emmaus International (EI) skal der tages stilling til, hvor stort et beløb GtU skal sende som bidrag til EI s solidaritetsfond. Bestyrelsen foreslår ) Valg af bestyrelse, bestyrelsessuppleanter og revisor: Økonom Per Adelhart Christensen, Spentrup, landbrugstekniker Jørn Kirkegaard, Stilling, biolog Jens Elgaard Madsen, Brabrand og biolog Isabelle Grignon, København N. modtager genvalg til bestyrelsen. Arbejdsmand Arne Hansen, Virum og erhvervskonsulent Leif Haarbo Nielsen, Brabrand, modtager genvalg som 1. og 2. suppleant. Bestyrelsen foreslår genvalg af revisionsfirmaet Ernst & Young A/S, Odense, ved Erik Pindstofte Jensen. 8) Eventuelt: Hvor skal næste generalforsamling holdes? Øst for Storebælt forekommer nærliggende en søndag i juni 2008 er udgangspunktet.. Generalforsamlingen forventes at vare til ca. kl , hvorefter der afholdes bestyrelsesmøde, som alle er velkomne til at deltage i.

6 Side 6 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 Formandens beretning for foreningsåret blev året, hvor vi kunne glæde os over det største enkelte privatindsamlede beløb givet til GtU. Det stod elever fra årgang 05/06 på Flakkebjerg Efterskole ved Slagelse for, da de tog indsamlingsbøssen i egen hånd, og lavede et indsamlingsråd. Det er glædeligt at elever på denne måde politisk og praktisk sætter sig ind i de uligheder, der findes rundt i verden og bruger tid på at drøfte og diskutere dette. I GtU er vi så ekstra glade for at elevernes søgen rundt i det u-landspolitiske univers gjorde at valget faldt på Niger, som et af verdens allerfattigste lande og tilmed på vores samarbejdsprojekt i Amataltal. Gennem konkret arbejde med fx at pakke mængder af breve, tilbud om hjælp til praktiske gøremål, hvor betalingen gik til projektet samt en decideret indsamling lykkedes det eleverne at skaffe imponerende ,50 kr. Dette beløb gik ubeskåret til at sikre at børnene på den tosprogede skole i Amataltal kunne få mad i forbindelse med undervisningen. Fra GtU takker vi mange gange for denne støtte og opfordrer gerne andre til at gøre det samme. Det behøver ikke at være til GtU hver gang. Men det gør u-landsarbejdet meget konkret. Jeg tror også at så nær kontakt med et enkelt projekt, hvor blandt andet et medlem af GtU besøgte efterskolen og fortalte om projektet, er med til gøre vilkårene meget synlige. Midlerne fra Flakkebjerg var ikke de eneste, vi modtog i løbet af året. Vi fik kr. fra tipsmidlerne til renovering af brønde, kr. fra Asta og Jul. P. Justesens Fond, 3.726,50 kr. fra Emmaus Åland i Finland samt omkring kr., som private overførte til GtU s girokonto som projektbidrag. Samtidig kunne vi glæde os over at påbegynde den 3. fase i den Danida-finansierede del af projektet i Niger med en støtte i årene på i alt 6,5 mio. kr. Og vi fik tilsagn fra Minipuljen på kr. til et nyt projekt Sameksistens i Kaoumaram (SamiK), et projekt som ligger i Diffaregionen i det sydøstlige Niger tæt på Nigeria, Tchad og Cameroun og ikke så langt fra Tchad-søen. Det nye projekt handler om at give en brønd til en gruppe wodaabé-nomader, så de kan fastholde deres rettigheder til græsningsressourcerne i Kaoumaram, det område de betragter som deres hjemstavn. For at undgå at brønden bliver en kilde til konflikter, er der i projektet lagt meget vægt på at de mennesker, der bliver berørt af den nye brønd, skal kunne tale sammen og blive enige om tingene, før brønden anlægges. Det er vores overbevisning, at det nye projekt vil give os et nyttigt sammenligningsgrundlag og hermed bidrage til at udvide den baggrund, ud fra hvilken vi kan blive klogere på Niger. De mange aktiviteter er med til at engagere endnu flere mennesker omkring vores formålsparagraf om at virke for øget selvforsyning, selvbestemmelse og selvtillid i den 3. og 4. verden og at drive oplysningsvirksomhed, der viser at den 3. og 4. verden rummer skønhed, værdier og traditioner, som den nordlige verden har hårdt brug for at lade sig inspirere af. Selvfølgelig skal vi som organisation hele tiden holde os for øje, hvor meget vi kan gabe over, men det er jeg også sikker på at vi er bevidste om. Når vi så i 2007 som forening har de 2 projekter, vi er ansvarlige for i forhold til afrapporteringer til Danida og Minipuljen osv. skal vi huske at det hele skal ske i et samarbejde, hvor hver enkelt bidrager med sit særpræg.

7 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 7 Det er vigtigt at lave aftaler om, hvem der er hovedansvarlige på de enkelte projekter, så der ikke bliver for meget fokus på det ene projekt og for lidt fokus på det andet. SamiK-projektet er først startet i 2007 og derfor ikke som sådan en del af denne beretning, men jeg kan da oplyse at projektet er kommet godt i gang og at du løbende kan følge udviklingen i vores blad Projekt og Kultur. 3. fase af den Danida-finansierede del af Amataltal-projektet kom godt i gang i 2006, men vi måtte konstatere at Kooperativet i Amataltal havde overvurderet, hvor meget, der kunne sættes i gang i Det har betydet nogle forsinkelser, blandt andet for de planlagte kurser for voksne, men vi er sikre på at tingene nås i løbet af projektperioden. Du kan også i forhold til dette projekt løbende følge arbejdet i Projekt og Kultur og desuden kan du på vores hjemmeside læse mere om foreningen og projekterne. Jeg synes endnu en gang at vi kan glæde os over at vores hjemmeside bliver mere og mere indbydende og informativ. Vi har også i år deltaget i en række møder og arrangementer rundt om i landet, fx. NGOtræffet i Vejle, hvor repræsentanter for private, folkelige u-landsorganisationer mødtes med Danida-ansatte, politikere og folk fra konsulentfirmaer. Ved afslutningen af træffet udtalte medlem af Danidas styrelse, Lars Goldschmidt fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, at han ikke ud fra træffet kunne få øje på forskelle i det arbejde, Danida udfører og så det, der laves af de folkelige u-landsorganisationer. Goldschmidts synspunkt bringer i erindring, da Poul Nielsen var udviklingsminister i og sagde til Politiken, at fordelen ved NGO erne er, at det er billigere at få dem til at udføre den enkelte arbejdsopgave, frem for hvis Danida selv skulle gøre det. Oplever den enkelte NGO andre forskelle end at være billig arbejdskraft? Og man kunne fortsætte: Betyder det noget for den enkelte partnerorganisation i udviklingslandene og ikke mindst for målgrupperne, om det er den ene eller den anden slags organisation, der leverer nødhjælp, investeringer eller bistand? Vores blandede u-landhandel med varer fra primært Kooperativet i Amataltal og dernæst Emmaus-organisationen Pag-la-Yiri, Burkina Faso og den private importør Morten Kuni, bidrager til at vise den danske befolkning, hvor kreative kvinder og mænd i Vestafrika er, og salget af varerne bidrager til at sprede økonomien for de fattige producenter. Varerne bliver solgt i forbindelse med foredrag, byfester, møder af forskellig slags m.v. For 2006 s vedkommende kan fx nævnes FNforbundets landsmøde og Couleur Café, begge i København. Couleur Café arrangeres af Venskabsforeningen Danmark Vestafrika og indeholder musikalske og kulinariske indslag mv. Endelig havde vi en varm oplevelse midt på sommeren i den afrikanske landsby i Zoologisk Have i Aalborg, hvor GtU deltog i et alsidigt oplysningsfremstød med Mellemfolkeligt Samvirke som hovedansvarlig. Regnskabet for 2006 viser et overskud på knapt kr., som skyldes at vi i forbindelse med Danida-støtten til projektet i Niger får administrationsbidrag til de merudgifter, foreningen har i forbindelse med drift af et projekt. Her kan vi overføre 7 % af den samlede bevilling til de administrative udgifter. Til slut vil jeg gerne takke alle, der i årets løb har bidraget til de mange flotte resultater. Tak til bestyrelse, rådgivere, medlemmer, bidragydere og alle andre. Enhver medvirken er værdsat og velkommen! På gensyn på generalforsamlingen! - Per Adelhart Christensen.

8 side 8 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 v/ Karl-G. Prasse. To lærere på sprogseminaret i Agadez i december 2006 (foto: Ghabdouane Mohamed) Kooperativet i Amataltal Der er denne gang ikke de store nyheder fra Amataltal. Udviklingen går sin stille gang. De sidste kursus- og mødecentre i Ämmäzzegri og Tchin-Eqqade er blevet færdige pr. 5/4 og fungerer efter planen med voksenundervisning og lokale mødeaktiviteter. Der er stadig problemer med madforsyningen til skolekantinen i Amataltal og det er indtil videre ikke lykkedes at involvere Verdensfødevareprogrammet (WFP, på fransk PAM), som i princippet burde kunne overtage forsyningen, men kæmper med næsten uovervindelige ressourceproblemer overalt i verden. Disse problemer har desværre bevirket, at procentdelen af piger er faldet en smule. Vi forventer snart at høre godt nyt fra skolehaveprojektet, som gerne skulle kunne bidrage med grøntsager til skolebespisningen. Ahmed Mikail og Gomar Alao fra Inspektoratet for Uformel Undervisning gennemførte i februar en inspektion af voksenundervisningen, herunder alfabetisering. Man var særdeles opmærksom på betydningen af effektiv rekruttering og uddannelse af voksenundervisere. Undertegnede har i februar-marts-april gennemgået materialet fra lærerseminaret i december, korrigeret de indsendte tuaregiske tekster og besvaret de stillede spørgsmål om fonetik og retskrivning. Det viser sig, at lærerne i stadig højere grad forstår problemernes karakter og begår færre fejl. Kooperativets projektkoordinator har aktivt bidraget til det gode resultat, da han har erhvervet sig et rigtig godt kendskab til sprogets struktur.

9 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 9 Det berettes, at organisationen Tadress har bygget en skolebygning i Gärmäga i GM Wourzaddam med tysk finansiering. Om undervisningen her haves foreløbig ingen underretning, men den synes at skulle være rent fransk. I øvrigt satser vores tyske skolebogsproducent Cargo-Verlag (v. Edgar Sommer) på at udbygge den tosprogede skole i In-Jitän vest for Agadez kraftigt og gøre den til et mønsterprojekt for deres bistandsarbejde. I Tacharane blev man bekendt med produktion af alger til fødevarebrug (spirulina) samt de meget vandbesparende drypvandingssystemer. Heller ikke her, tæt ved Nigerfloden, har man de store vandforsyningsproblemer. Disse vandingssystemer vil man nu forsøge at kopiere i Amataltal-zonen, hvor det er vitalt at få vandet til at strække så langt som muligt. Til gengæld gjorde maliserne store øjne og ører ved at høre om undervisningen af børn og voksne i Amataltal, ikke mindst modersmålsundervisningen. Det var delegationens indtryk, at forsoningsprocessen i Mali efter tuaregoprøret i 1990erne var lykkedes meget bedre end i Niger. I øvrigt var man overrasket over det enorme bureaukrati ved grænseovergangen på den nigeriske side.. Delegation fra Kooperativet i Amataltal i Tesälitt: Fra venstre Ghousmane Karia, GM In-Jighrane, Effaret Ouraha, GM Amataltal, Zeinabou Mohamed, GM In-Jighrane og projektkoordinator Ghabdouane Mohamed (foto: Mouhammed Ama) Den store begivenhed i de seneste måneder har været et venskabsbesøg i Tesälitt (540 km nord for Gao) og Tacharane (20 km sydøst for Gao) i Mali 15/2-3/ Ekspeditionen rejste under ledelse af Kooperativets projektkoordinator, Ghabdouane Mohamed og havde 6 deltagere i alt, herunder 3 aktive havebrugere. Formålet var at udveksle erfaringer med havebrug, kvægavl, modersmålsundervisning mv. GtU har tidligere støttet befolkningen i Tesälitt, hvor man har særdeles gode betingelser med vandforekomster 2-4 m under jordoverfladen (mod brønde på over 50 m dybde i Amataltalzonen). I Tesälitt var og er kvinderne en hoveddrivkraft i havebruget, mens mændene mere koncentrerer sig om alskens håndværk og kvægavl. Amataltalfolkene var bl.a. stærkt interesseret i komposteringsanlægget. En regnskabsmæssig revision er gennemført i januar 2007 af Kolen Consulting i Niamey (ved Amadou Sambo) og viser at regnskabsafdelingen på kontoret i Agadez nu kører upåklageligt. Man har lært af tidligere fejlprocedurer og ansættelsen af en ny regnskabsfører, Mouhammed Ama, har været en gevinst. Også Dr. Tahirou Idé fra Programmet for Lokale Tiltag (under landbrugsministeriet) har i januar 2007 foretaget en inspektion og en generel vurdering af indkøringen af tredie fase af vores egnsudviklingsprojekt. Han udtrykker generel tilfredshed med forløbet og fremhæver kornbankernes gavnlige indflydelse på prisdannelsen, selv om kornpriserne er steget efter tørken i Det oplyses, at Kooperativets ansøgning om at gøre Amataltal-zonen til en selvstændig kommune er under positiv behandling hos myndighederne i hovedstaden Niamey.. NB: Kooperativets rapport fra turen til Mali vil blive offentliggjort i Projekt & Kultur nr. 92, august 2007.

10 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 10 Sameksistens i Kaoumaram - af Isabelle Grignon, bestyrelsesmedlem og tovholder på Sameksistens i Kaoumaram. Projektets baggrund Projektet Sameksistens i Kaoumaram har til formål, at sikre en gruppe wodaabé-nomader muligheden for at etablere en permanent bosættelse i deres traditionelle område. Til dette finansierer projektet anlæggelse af en brønd. Projektet skaber også den økonomiske ramme der kan sikre tiltagets sociale bæredygtighed. Det gør den ved at muliggøre konfliktforebyggelse før anlæggelsen af brønden, og træning og opfølgning af brøndens styregruppe efter brøndens anlæggelse. Igennem mange år har wodaabé-nomader benyttet Kaoumaram til kvægafgræsning og de betragter området som deres hjemstavn. Igennem de sidste ca. fyrre år har et tiltagende antal fulbé-kvægavlere af anden afstamning bosat sig i permanente lejre og landsbyer rundt om Kaoumaram. Landsbybefolkninger har haft førsteret, når der er blevet uddelt statsligt finansierede brønde. Det har givet disse mennesker øgede muligheder for landbrugsproduktion, og flere af dem er begyndt at have marker i udkanten af Kaoumaram, ud over at holde kvæg. Markerne omkring Kaoumaram har ført til tiltagende konflikter, for de begrænser dyrenes frie bevægelighed. Derudover er græsningsressourcerne blevet mere knappe som følge af det større befolkningspres. Den klimatiske forværring med hyppigere tørkeår skaber også øget usikkerhed for alle. Alt dette bidrager til at øge risikoen for konflikter i området. Og når der er kamp om ressourcerne er det som regel de politisk svageste befolkningsgrupper, der er mest udsatte for at blive ekskluderede. Her er det wodaabenomader, der er de svageste. Derfor har GtU valgt at bakke op om deres sag. Startskud Projektet starter i januar 2007 med at NGO en Initiatives & Actions (I&A) inviterer alle aktører i det kommende projekt til et informationsmøde: man vil orientere om projektets formål, strategi og udfordringer. For at sikre at myndighederne bakker op og inddrages lige fra starten, skal mødet afholdes hos præfekten 1 i Maïné Soroa. Til stede er Maïné Soroa s borgmester, cheferne for de forskellige afdelinger under teknisk forvaltning (hydraulik, kvægavl, landbrug), samt formanden for jordrettighedskommissionen. Også til stede er de traditionelle myndigheder fra Foulatari, Ambouram Ali og Maïné Soroa, og adskillige ledere fra egnen omkring Kaoumaram, bl.a. wodaabé-leder Lamido Altiné til fordel for hvem, I&A sammen med GtU har skaffet penge til en brønd. Præfekten, som leder mødet, lægger vægt på at brønden skal komme alle til gode, at det skal blive en brønd uden eksklusion. Han forklarer at, for at fremme denne holdning, er det vigtigt at høvdingerne (dvs. de traditionelle myndigheder) bakker op om projektet og forholder sig neutralt i den holdningsbearbejdelse, de får ansvar for over for deres folk 2. Uden socialt konsensus, ingen brønd i Kaoumaram, bliver det understreget under hele mødet. De tilstedeværende bliver 1 Embedsmand udpeget af centralregeringen. 2 Ordret oversat fra mødereferatet.

11 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 inviteret til at give deres syn på, hvordan processen bør være, for at sikre at alle bliver hørt. Før mødet hæves er der blevet aftalt et stort høringsmøde i Blakouttou, ude i interventionsområdet. De traditionelle høvdinger har fået ansvar for at mobilisere de lokale ledere for dette vigtige møde. Mødet i Blakouttou Den 29. januar er der stort fremmøde i Blakouttou. De administrative og traditionelle myndigheder, samt teknikerne fra landbrug, kvægavl, hydraulik og jordrettigheder, er ankommet. Mange af de lokale ledere er også mødt op - samt flere af NGO ens medlemmer, for ingen vil gå glip af en begivenhed, som vil blive diskuteret mange år fremover! Maïné Soroa s borgmester åbner mødet, hvorefter præfekten får ordet. Denne forklarer at brøndprojektet er for alle og at det er vigtigt at alle bakker op. Men så snart de høflige åbningstaler er ovre, starter indvendingerne med fuld kraft og inden længe bryder fanden løs! En meget anset lokal leder råber truende, at hvis wodaabeerne får deres brønd, så må de sætte ham i fængsel, for han kommer til at gøre en ulykke. Der er ekstra varmt ude på steppen i Blakouttou denne dag Kaoumaram er et område velegnet til kvægafgræsning. Den enorme modstand, folk giver udtryk for, kommer bag på wodaabeerne. De havde ikke ventet at blive mødt med vredesudbrud. Da er det, at Lamido Altiné tager ordet for første gang: Vi wodaabeer er et fredeligt folk. Vi ønsker at leve i fred med vores naboer, vi ønsker ikke ufred. Vi har altid været i Kaoumaram, det er vores eneste hjem. Men hvis ikke vi kan have vores brønd dér, så anvis os et sted hvor vi kan have vores brønd. side 11 (foto: I. Grignon) Altinés indlæg har en øjeblikkelig pacificerende virkning. Det går op for fulbeerne at wodaabeerne ikke vil holde på deres ret og tvinge deres vilje igennem mod de andres vilje. Tværtimod beder de om at få anvist et andet sted. Det er en mulighed men på den anden side, hvis wodaabeerne sendes væk med deres brønd, får fulbeerne heller ikke adgang til en ekstra brønd

12 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 12 Altiné tager ordet for anden gang: Hvis vi får en brønd i Kaoumaram, vil det ikke kun være en brønd for os wodaabeer, det vil også være for jer. Vi har altid fået vand hos jer. Hvordan skulle vi kunne nægte jer vand? De administrative myndigheder griber ind for at forklare at brøndens styregruppe vil blive sammensat, så alle der har interesse i Kaoumaram kan blive repræsenteret. Der bliver talt frem og tilbage om fællesressourcer og rettigheder. Stemningen er ophidset, udvekslingerne til tider barske. Alligevel er der sidst på dagen blevet tændt et håb for wodaabeerne, for myndighederne bakker op om dem og de har lovet at bistå med udarbejdelsen af et regelsæt for brøndens drift. vedrørende forvaltningen af jord og fællesressourcer 3. Formålet er at sikre en god forståelse for lovens tekster og hensigt. Det henvender sig først og fremmest til NGO ens medlemmer, COF-DEP (en underafdeling af jordrettighedskommissionen) og til de traditionelle myndigheder. Konsensus Konsensus betyder samdrægtighed. Det er et ord der bliver meget brugt i Afrika. Man taler fx om en konsensuskultur i modsætning til en demokratisk kultur, som karakteriseres ved at der afholdes valg. For at opnå en konsensus, skal der diskuteres længe nok til at de fleste er af samme overbevisning. Den store kampagne Efter det stormfulde møde i Blakouttou, bliver der af projektteamet aflagt besøg på 16 forskellige lokaliteter i projektområdet, med henblik på mere information og diskussion. Der er tale om en kampagne, der strækker sig over flere dage, og som ledsages af jordrettighedskommissionens formand og af de traditionelle og administrative myndigheder og de lokale ledere. Overalt hvor missionen kommer, er folk mødt talstærkt op, for rygterne om mødet i Blakouttou er nået vidt omkring, og dét har bidraget effektivt til PReffekten. For at følge op om de diskussioner, der måtte være blevet igangsat ved Blakouttou og efterfølgende, bliver den store kampagne efterfulgt af mindre højtidelige visitter til de spredte lejre omkring Kaoumaram. Også på disse missioner bliver I&A ledsaget af jordrettighedskommissionen og af Lamido Altiné. Kapacitetsopbygning I marts afholdes det første af to kapacitetsopbyggende kurser i Maïné Soroa. Det første kursus har fokus på lovgivningen Adjakbama! Når der ankommer en gæst, bliver han budt velkommen med en kalabas mælk, når der er mælk (foto: I. Grignon) Sidst i marts foreligger der endelig konsensus om brønden og dens beliggenhed. Denne skal samle alle parters tilslutning, men den skal også svare til nogle tekniske kriterier, derfor bliver hydraulikafdelingen i Maïné Soroa bedt om at udpege det helt nøjagtige sted. Igangsættelse af anlægsarbejdet kan nu markeres igennem en etableringsceremoni. Alle vigtige personer inviteres ud i bushen og præfekten tager det første spadestik. 3 Fællesressourcer udgøres af vand, græsgange og de fællesjordarealer hvor disse ressourcer forekommer.

13 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 På 3 måneder er der opnået det utrolige, til fordel for de mest marginaliserede. Nu kan gravearbejdet begynde. side 13 Læs også: Interview med Altiné på side 14! Initiatives & Actions Kort om GtU s nye samarbejdspartner Initiatives & Actions er en mindre, lokal NGO i Maïné-Soroa. Den er opstået, dels for at hjælpe de nomadiske og halvnomadiske befolkninger nord for Maïné Soroa; dels for at skaffe meningsfyldt arbejde til dårligt uddannede unge mænd og kvinder fra Maïné Soroa og omegn. De fleste af medlemmerne er folk der kun har en 9. klasse eller mindre. Adskillige er børn af fattige kvægavlere, der mistede deres kvæg under de store tørkekatastrofer i 70-erne. Således definerer I & A sin mission: At ledsage og støtte lokalbefolkningen i deres egne strategier for at løse de mange problemer, de konfronteres med. Det gør I&A ved at bakke op om de initiativer, der starter lokalt. Det fremmer en bæredygtig udvikling forankret i befolkningens egen forståelse af deres livssituation. I&A og IG holder møde om projektet Sameksistens i Kaoumaram under forberedelsesfase (foto: I&A) Drivkraften bag oprettelsen af NGO en, Maïtouraré B. Bako her sammen med wodaabé Gagare i Maïné, september 2006 (foto: I. Grignon) I & A s styrke ligger i den tillid, NGO en nyder hos den lokale befolkning. Evnen til at kommunikere med de befolkningsgrupper der udgør dens bagland, og sammen med disse mennesker at udvikle egnede strategier, udgør uden tvivl NGO ens kernekompetencer. Læs også artiklen om lederen af NGO en, kanuri-kvinden Mataram Bandy, på s. 15. Tillidsforholdet i mellem wodaabeer og fulbemedlemmer af I&A, fejler ikke noget! (foto: I. Grignon)

14 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 14 Interview med Lamido Altiné april Interviewet af projektteamet i Maïné-Soroa. - oversat af Isabelle Grignon - Hvad synes du om det sted, du har fået anvist til brønden? - Det passer mig fint, selv om jeg havde foretrukket tættere på vandhullet. - Hvad synes du om målgruppens bidrag til anlægsarbejdet? - Jeg ved at det bidrag skal komme fra os. Det vil vi også give, fysisk eller materielt. husholdningen eller for at vande dyrene, selvfølgelig under det forbehold at de overholder de vedtagne regler. - Hvor har du tænkt dig at du vil slå dig ned? - Vi vil slå os permanent ned i nærheden af brønden, og sammen med vores NGO (I&A) vil vi udtænke andre tiltag, vedrørende skole, sundhedscenter, kornbank og vaccinationsfold. Men vi ønsker også at lære at læse og at vide mere om decentralisering. - Hvad synes du om at en gruppe wodaabeer endelig bliver hørt og hjulpet helt konkret? - Vi er meget tilfredse. En brønd er en klar reference. For os vil den betyde, at vi ikke længere i fremtiden vil blive betragtet som fremmede. - Ved du at dine naboer ikke vil have at I anlægger marker, at det ville føre til konflikter? Altiné Kaoumaram august 2005 (foto: I. Grignon) - Lige nu, hvor opholder dine folk sig? - En del af gruppen er i den nordlige del af Maïné département, den anden er i Nigeria. Men de vil være her, så snart regnen kommer. - Hvem vil sikre jeres tilstedeværelse på stedet under anlægsarbejdet? - Det vil jeg gøre personligt, for at sikre at arbejdet går planmæssigt frem. - Hvordan forudser du at dine relationer med naboerne vil være fremover? - Før benyttede jeg mig af de andres brønde. På samme måde agter jeg at give andre adgang til denne brønd, uanset om det er for at hente vand til - Jeg ønsker ikke konflikter, jeg går ind for dialog med alle. Wodaabeer er et fredeligt folk, men intet bliver til over en nat, ting tager tid. Måske skulle vi især lægge vægt på at få opbygget vores kapaciteter. Men vi ønsker også træer. For det sted, vi har fået anvist, mangler træer. - Hvordan ser du den proces som I&A har udvirket indtil videre? - Det er en succes og jeg takker I&A for dens indsats for at opnå en konsensus. Især når man tænker på hvor konfliktfyldt området er, og at vi har kæmpet i mere end 30 år. - Hvad siger dine folk? - De var overraskede, ingen troede rigtigt på at det ville lykkes. Der er altid nogle der kæmper for at forhindre dig i at komme frem. Men det utrolige er sket. - Hvordan ser du på inddragelsen af alle aktører? - Det er en god strategi, for uden den ville der aldrig være blevet opnået konsensus.

15 Projekt & Kultur nr. 91, maj 2007 side 15 Afrikanske kvinder i fokus - af Isabelle Grignon, bestyrelsesmedlem og tovholder på Sameksistens i Kaoumaram. Initiatives & Actions (I&A) har som måske den eneste NGO i Niger en kvinde som leder. Mataram Bandy har været med i I&A helt fra den spæde start, dengang der skulle kæmpes for NGO ens oprettelse. Mataram er kanuri fra Kelakam, i nærheden af Maïné Soroa. Hun er gift og mor til 7 børn. Hun har været kasserer for I&A siden December 2005 blev hun valgt som generalsekretær (daglig leder), da den tidligere leder, Maitouraré Boukary Bako, valgte at fratræde og flytte til Niamey for at hellige sig udvikling af turismen på NGO ens vegne. Mataram nyder stor tillid i sit lokalsamfund. Da decentraliseringsreformen i 2004 gav anledning til oprettelse af kommuner i Niger, blev hun valgt som byrådsmedlem (for partiet PNDS). Den tillid og de mange kontakter, hun som medlem af NGO en har formået at opbygge igennem årene, tværs over hele hierarkiet i en ellers mandsdomineret verden, trækker hun store veksler på i forbindelse med det nuværende projekt! Overarbejde om aftenen hjemme i stuen (foto: I. Grignon) Tid til fordybelse (foto: I. Grignon) Sagt af Mataram: Hvis vi får denne bevilling og wodaabébrønden bliver en realitet, bliver vi historie, det er sikkert! Den gamle Kippiri ved Kaoumaram, han har været modstander af den brønd igennem alle årene. Hvis der bliver gravet, sagde han på mødet i Blakouttou, skal I smide mig i fængsel! Det var fordi Altinés far havde slået hans far engang i tidernes morgen. Vi hørte på ham, og nu er det overstået. Nu er han nærmest blevet en ressourceperson for I&A. Da jordrettighedskommissionen var af sted i februar, var han den af alle ardo er (lokale ledere) der talte allervarmest for brønden. Brønden ved Kaoumaram, alle taler om den! Det er noget bemærkelsesværdigt! Folk siger: I fra I&A med jeres strategi, måske kan I hjælpe os med at få den og den brønd etableret, så det ikke bliver en problembrønd. Selv Care (i forbindelse med projektet Fredens Brønde i Diffa) lader sig inspirere af os.

16 afsender: Genvej til Udvikling Skovvej Arden Returneres ved varig adresseændring

ÅRSRAPPORT 2010. Foreningen International Kontakt. Hvad står der mon på posen? Markedskvinderne i Pah har ønsket at blive alfabetiseret

ÅRSRAPPORT 2010. Foreningen International Kontakt. Hvad står der mon på posen? Markedskvinderne i Pah har ønsket at blive alfabetiseret ÅRSRAPPORT 2010 Foreningen International Kontakt IK Hvad står der mon på posen? Markedskvinderne i Pah har ønsket at blive alfabetiseret Årsberetning for 2010" 1 ÅRSBERETNING FOR 2010 Arbejdet med projekterne

Læs mere

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN ØSTSALLING PENSIONISTFORENING NYHEDSAVIS PENSIONISTFORENINGENS NYHEDSAVIS JANUAR 2012 3. ÅRGANG NR. 1 Formanden skriver: Ventetiden Den 1. december var vi til adventsfest

Læs mere

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst.

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst. E-mail nyhedsbrev nr. 56 Cafe aften på Café Tower, kl. 18.00-20.00 Stürups Plads 1, dør 230 i Helsingør 3. marts 2016 Hver d. første torsdag i en måned er vi velkomne på restauranten til en cafeáften,

Læs mere

Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen Elgårdsminde Syd.

Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen Elgårdsminde Syd. Søften den 20.12.2011 Til: Grundejerne i Efterfølgende til: Favrskov Kommune Emne: Referat fra ordinær generalforsamling for Grundejerforeningen. Bilag: 1. Referat fra ordinær generalforsamling. 2. Formandens

Læs mere

REGNSKAB FOR ÅRET 1. JANUAR 2011-31. DECEMBER 2011

REGNSKAB FOR ÅRET 1. JANUAR 2011-31. DECEMBER 2011 J* GENVEJ TIL UDVIKLING REGNSKAB FOR ÅRET 1. JANUAR 211-31. DECEMBER 211 Kontakt: Koordinator: Jørgen Olsen, Skovvej 24, DK-951 Arden, (+45) 9856 2994 Formand og kasserer: Per Adelhart Christensen, Kørvelvangen

Læs mere

Mødereferat. Generalforsamling

Mødereferat. Generalforsamling Mødereferat Generalforsamling Tidspunkt: Sted: MAN 5 OKT 2009 kl.1900 Fredensborg Bibliotek Jernbanegade 3, 1 sal 3480 Fredensborg Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Fremlæggelse

Læs mere

Grundejerforeningen i Lodshaven

Grundejerforeningen i Lodshaven Dato 21. marts Side 1 af 7 Referat fra generalforsamling 18. marts 2010 Mødested Fælleshuset Referent: Per Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Valg af stemmetællere 3. Bestyrelsens beretning 4. Forelæggelse

Læs mere

GENVEJ TIL UDVIKLING

GENVEJ TIL UDVIKLING Projekt & Kultur nr. 132, august 2017 side 7 GENVEJ TIL UDVIKLING Referat af generalforsamling den 18. juni 2017 i Børnehuset Viften, Låsby. Dagsorden ifølge vedtægterne. 1. Valg af dirigent Jens Elgaard

Læs mere

Vise-Vers-Nyt. Afs.: VV-Roskilde, Stenlandsvej 16, 4000 Roskilde

Vise-Vers-Nyt. Afs.: VV-Roskilde, Stenlandsvej 16, 4000 Roskilde Medl.nr. IDNr / Par Nr «Navn» «Kontat» «Gade og nr#» «Postnr#» «BY» Afs.: VV-Roskilde, Stenlandsvej 16, 4000 Roskilde Til kalenderen: 07.02.16 kl. 14-16:30 Besøg af Visens Venner i Køge i bibliotekssalen

Læs mere

Kommentarer: Der henstilles til kommende styregruppe, at man ikke godkender budgetter, der er større, end hvad vi har i kassen.

Kommentarer: Der henstilles til kommende styregruppe, at man ikke godkender budgetter, der er større, end hvad vi har i kassen. 1 valg af dirigent og stemmetællere. Dirigent: Allan. Stemmetællere: Lizzi & Aase. 2 Beretning fra styregruppen, samt godkendelse af beretningen. Årsberetning fremlagt (se bilag 1) og godkendt. Kommentarer:

Læs mere

Oktober 2013 INDHOLD I DETTE NUMMER

Oktober 2013 INDHOLD I DETTE NUMMER Oktober 2013 INDHOLD I DETTE NUMMER Vellykket loppemarked i Lyset SOS børnebyerne fik overskuddet... Glimt fra sommerfest og loppemarked Renovering af hovedtrappe Valby Kino Indkaldelse til generalforsamling

Læs mere

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012.

Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Velkomst til generalforsamling i Nørresundby Fjernvarme A.m.b.A. den 30.08.2012. Indledning Hjertelig velkommen til vores generalforsamling. Deltagere i vores generalforsamling kan kun være forbrugere,

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Ryslinge Lokalråds generalforsamling 2016.

Ryslinge Lokalråds generalforsamling 2016. Ryslinge Lokalråds generalforsamling 2016. Lykken vokser på vor egen ager og kan ikke plukkes i fremmede haver, dette skrev Douglas Jerrold. En sætning som jeg synes står meget godt for det arbejde der

Læs mere

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Allerførst velkommen til den årlige

Læs mere

Medlemsblad for Rindby Strand Grundejerforening

Medlemsblad for Rindby Strand Grundejerforening 2007 Rindbynitten Medlemsblad for Rindby Strand Grundejerforening Bestyrelsen Formand: Jørgen Elsted Hansen Havstien 27 Kongeåvej 7A 6771 Gredstedbro Tlf. 7543 1372 Fanø 7516 6165 Mail: jehan@esbjergkommune.dk

Læs mere

Til Landsdelsforeningerne. Der indkaldes til Årsmøde i Ø-Udvalget. Dato: 7. november 2010 kl. 10:30 Sted: Tapeten Magleparken 5 2750 Ballerup

Til Landsdelsforeningerne. Der indkaldes til Årsmøde i Ø-Udvalget. Dato: 7. november 2010 kl. 10:30 Sted: Tapeten Magleparken 5 2750 Ballerup Til Landsdelsforeningerne Ø-Udvalget for skydning Frank Larsen Klintevej 217 4780 Stege Telefonnr.: 55 81 30 33 Mobilnr.: 20 22 58 33 e-mail: fhhl20@mail.tele.dk Der indkaldes til Årsmøde i Ø-Udvalget

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Diakonhøjskolens Diakonforbund Årsmøde d. 18. juni 2011.

Diakonhøjskolens Diakonforbund Årsmøde d. 18. juni 2011. Diakonhøjskolens Diakonforbund Årsmøde d. 18. juni 2011. Dagsorden: 1. Valg af dirigent, referent og stemmetællere. Dirigent Leif Bønning, referent Lisbeth Skals Jensen, stemmetællere bliver valgt, når

Læs mere

Referat af Hellested Borgerforenings generalforsamling den 18.1.2016

Referat af Hellested Borgerforenings generalforsamling den 18.1.2016 Referat af Hellested Borgerforenings generalforsamling den 18.1.2016 1. Valg af dirigent: Niels Juul Jensen 2. Valg af stemmetællere: Ib Berthelin og Lars Asserhøj 3. Formandens beretning Anne-Grethe Mathisen

Læs mere

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med?

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? STØTTET AF TILMELD DIG TIL COOL CAMP 2016 - EN CAMP FOR SØSKENDE TIL KRÆFTRAMTE Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? Cool Camp er en camp for 20 søskende til kræftramte

Læs mere

Generalforsamlingen 28-10-2010 Grundejerforeningen matrikel nr. 1DO. Baastrup

Generalforsamlingen 28-10-2010 Grundejerforeningen matrikel nr. 1DO. Baastrup Generalforsamlingen 28-10-2010 Grundejerforeningen matrikel nr. 1DO. Baastrup Grundejerforeningen, matrikel. nr. 1DO. Baastrup Referat af ordinær generalforsamling. Generalforsamling blev afholdt den 28.

Læs mere

Vise Nyt. Visens venner i Randers. www.visensvenneriranders.dk. Januar 2015. 26. årgang

Vise Nyt. Visens venner i Randers. www.visensvenneriranders.dk. Januar 2015. 26. årgang Vise Nyt Januar 2015 26. årgang Visens venner i Randers www.visensvenneriranders.dk Huskelisten Formand : Henne Buch, Saxofonvej 14, 8940-Randers SV 86410633 el.41586480 Program for 1. halvår 2015. Hulemøde:

Læs mere

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden 1 Sdr. Feldings Efterskole Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden Ligesom sidste år, vil jeg dele min beretning op i tre afsnit. Først vil jeg fortælle lidt om hvad der generelt har

Læs mere

- Generalforsamling 2011 - sektion 21 Den 9. januar kl. 10.15 i Ringsted klubhus

- Generalforsamling 2011 - sektion 21 Den 9. januar kl. 10.15 i Ringsted klubhus - Generalforsamling 2011 - sektion 21 Den 9. januar kl. 10.15 i Ringsted klubhus Præmie overrækkelse kl. 09.15 Dagsorden. Punkt 1. Punkt 2. Punkt 3. Punkt 4. Valg dirigent. Viggo Jakobsen 009 Slagelse.

Læs mere

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre.

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre. Referat fra Generalforsamlingen 2008 Afholdt onsdag den 18. februar på Bakkenbro Skole. 36 fremmødte udover bestyrelsen. 1. Valg af dirigent Otto Østergaard blev valg med applaus. 2. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Hjerneskade foreningen Århus /Østjylland REFERAT AF GENERALFORSAMLING Lørdag d. 31. januar 2015

Hjerneskade foreningen Århus /Østjylland REFERAT AF GENERALFORSAMLING Lørdag d. 31. januar 2015 Hjerneskade foreningen Århus /Østjylland REFERAT AF GENERALFORSAMLING Lørdag d. 31. januar 2015 Inden vi gik i gang med den egl. Generalforsamling, fik foreningens nye direktør, Morten Lorenzen ordet for

Læs mere

Referat af DUNs generalforsamling søndag den 2. marts 2003 i København.

Referat af DUNs generalforsamling søndag den 2. marts 2003 i København. Referat af DUNs generalforsamling søndag den 2. marts 2003 i København. Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent. 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse. 3. Fremlæggelse af revideret

Læs mere

Indkaldelse til Projektrådgivningens generalforsamling 28. april 2012 med efterfølgende middag

Indkaldelse til Projektrådgivningens generalforsamling 28. april 2012 med efterfølgende middag Indkaldelse til Projektrådgivningens generalforsamling 28. april 2012 med efterfølgende middag Årets hovedtema: Projektrådgivningen under forandring: Ny lov, ny udviklingsstrategi, nye støtteformer: I

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Adresser, mail adr. tlf. nr. samt andre oplysninger, i det her blad gælder nødvendigvis ikke i dag.

Adresser, mail adr. tlf. nr. samt andre oplysninger, i det her blad gælder nødvendigvis ikke i dag. MÅRSLET FRIMÆRKE- OG MØNTKLUB STIFTET DEN 20. MAJ 1974 www.maarfrim.dk E-mail: maarfrim@gmail.com MÅRSLET FRIMÆRKE- OG MØNTKLUB STIFTET DEN 20. MAJ 1974 www.maarfrim.dk e-mail: maarfrim@gmail.com OKTOBER

Læs mere

Bestyrelse: Kontaktpersoner i klubbens udvalg:

Bestyrelse: Kontaktpersoner i klubbens udvalg: Bestyrelse:... 1 Kontaktpersoner i klubbens udvalg:... 1 Kære Dykkere... 2 Generalforsamling 2013 Horsens Dykkerklub... 2 Nytårskur (Seniorer)... 3 Intern flaskeeftersyn år 2013... 3 Trykprøvning af flasker...

Læs mere

Der skete jo en del i 2008, tiden er selvfølgelig ikke til at gå i detaljer, så jeg vil kort referere de væsentlige punkter.

Der skete jo en del i 2008, tiden er selvfølgelig ikke til at gå i detaljer, så jeg vil kort referere de væsentlige punkter. Afsender: Andelsselskabet Egensedybet, Otterup Lystbådehavn a.m.b.a Bogøvej 71 5450 Otterup Til Andelshaveren 21. marts 2009 Indbetalingskort til drift bidrag for 2009, og referat fra ordinær generalforsamling

Læs mere

Lundeborg Lystbådehavn på position:

Lundeborg Lystbådehavn på position: Nr. 2 april - 2004 Mindeord Jeg har just modtaget den sørgelige meddelelse at Poul Olsen er død. Poul fungerede som næstformand i Alpha29-klubben siden 1999 og på vores bestyrelsesmøde i januar var Poul

Læs mere

NORDJYSK HUMANITÆRHJÆLP

NORDJYSK HUMANITÆRHJÆLP NORDJYSK HUMANITÆRHJÆLP en landsdækkende organisation Nr. 1 23. årgang Januar 2016 Hjælp os med at hjælpe andre - sammen kan vi gøre en forskel! NORDJYSK HUMANITÆRHJÆLP en landsdækkende organisation www.njhh.dk

Læs mere

Generalforsamling. Mandag d. 25 marts 2013 kl. 17.00 18.00 i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Dagsorden iflg. vedtægter:

Generalforsamling. Mandag d. 25 marts 2013 kl. 17.00 18.00 i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Dagsorden iflg. vedtægter: Generalforsamling Mandag d. 25 marts 2013 kl. 17.00 18.00 i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Dagsorden iflg. vedtægter: 1. Konstatering af fremmødte stemmeberettigede medlemmer. Der mødte 5 medlemmer.

Læs mere

Indsamlerevaluering 2012

Indsamlerevaluering 2012 Indsamlerevaluering 2012 Generelt matcher svarene fra 2012 svarene i både 2010 og 2011. Hvis man skal fremhæve noget er det at: - 52 % vælger at gå sammen med en anden på ruten. - Folk er glade for at

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i CMO

Referat af ordinær generalforsamling i CMO Referat af ordinær generalforsamling i CMO Afholdt lørdag den 1. februar i selskabslokalerne hos Alfred og Camilla på Rugårdsvej På grund af stor tilslutning til generalforsamlingen, 50 tilmeldte ud af

Læs mere

B E S L U T N I N G S R E F E R A T

B E S L U T N I N G S R E F E R A T B E S L U T N I N G S R E F E R A T AF ORDINÆR GENERALFORSAMLINGI NØRAGERSMINDE ANTENNEFORENING ONSDAG D. 22. MAJ 2007, NØRAGERSMINDECENTRET, LADEN. Formanden åbner generalforsamlingen, med en velkomst

Læs mere

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN FEBRUAR 2016. side 1

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN FEBRUAR 2016. side 1 Ordblinde/Dysleksiforeningen i Nordjylland ORDSTIKKEN FEBRUAR 2016 side 1 Foreningens bestyrelse: Formand: Kasserer: Søren Nielsen Indutrivej 1 9640 Farsø tlf.: 2340 3690 sn.farsoetaxi@gmail.com Jytte

Læs mere

Nyt fra Den Sikre Vej

Nyt fra Den Sikre Vej Nyhedsbrev maj 2005 Nyt fra Den Sikre Vej I dette nyhedsbrev kan jeg tilbyde en frisk opdatering på dagligdagen hos Camino Seguro, efter den nye skolebygning er taget i brug i en artikel skrevet af Anne

Læs mere

Medlemsblad for Rindby Strand Grundejerforening

Medlemsblad for Rindby Strand Grundejerforening 2009 Medlemsblad for Rindby Strand Grundejerforening Bestyrelsen Formand: Jørgen Elsted Hansen Havstien 27 Kongeåvej 7A 6771 Gredstedbro Tlf.: 75 43 13 72 Fanø: 75 16 61 65 Mail: jehan@esbjergkommune.dk

Læs mere

nr. 108 --- september 2011 issn. 0901-8824

nr. 108 --- september 2011 issn. 0901-8824 nr. 108 --- september 2011 issn. 0901-8824 side 2 Projekt & Kultur nr. 108, september 2011 Velkommen til Projekt & Kultur nr. 108! Projekt & Kultur udgives af Genvej til Udvikling (GtU), tlf. 98 56 29

Læs mere

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge?

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Dansk Byggeri uddannelsesudvalg sætter fokus på, hvorfor en del af medlemsvirksomhederne ikke har lærlinge. I den forbindelse er medlemsvirksomheder,

Læs mere

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Januar 2016 1 Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling 2 OZ6HR nyt, Januar 2016 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Parallelvej 6A

Læs mere

Kompasset december 2015

Kompasset december 2015 Kompasset december 2015 Nytårskur: Der er i Sejlklubben tradition for, at vi mødes nytårsaftensdag kl. 11.00 til lidt lækkert vådt og tørt til ganen, hvor vi så har mulighed for at ønske hinanden godt

Læs mere

Post Danmark, Taulov Pakkecenter, Stakkesvang 15, 7000 Fredericia

Post Danmark, Taulov Pakkecenter, Stakkesvang 15, 7000 Fredericia REFERAT DATO 22. april 2010 15.30 til 17.00 STED Post Danmark, Taulov Pakkecenter, Stakkesvang 15, 7000 Fredericia INDKALDT AF Taulov Transportcenter REFERAT AF Mikkel H. Hansen DELTAGERE Stefan Sommer,

Læs mere

Sæsonens første træningsdag

Sæsonens første træningsdag Sæsonens første træningsdag Vækkeuret ringede kl.6.00 her til morgen. Jeg var spændt men også lidt nervøs for hvordan dagen i dag kom til at forløbe. Mest nervøs var jeg nok fordi jeg selv skulle gå på

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 NYT FRA SKOLEN NYE SKOLEBORDE I GANDHI-STIL Når børnene undervises i skolen i Anand Niketan Ashram, sidder de på gulvet i klasselokalerne. Der

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Grundejerforeningen Tingskiftet

Grundejerforeningen Tingskiftet Referat af generalforsamling 5.3.2015 kl. 19.30 på Næsbylund Kro. 21 husstande repræsenteret ved 25 tilstedeværende. Dagsorden: 1. Valg af dirigent: Børge Lund blev foreslået af bestyrelsen. Han takkede

Læs mere

Husk Juleafslutning den 15. december kl. 19.30

Husk Juleafslutning den 15. december kl. 19.30 www. blistrup-graested-folkedansere.dk December 2015 Nr. 3 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Indkaldelse til generalforsamling side 2 Sæsonprogram 2015-2016 side 3 Juleafslutning side 4 Generalforsamling

Læs mere

Elektronisk post. Gå ind på vores hjemmeside: http://www.vejlauget- skovholm.dk

Elektronisk post. Gå ind på vores hjemmeside: http://www.vejlauget- skovholm.dk Elektronisk post Bestyrelsen opfordrer alle medlemmer af vejlauget til fremover at modtage meddelelser, indkaldelser, orienteringsskrivelser mv. fra Vejlauget. Gå ind på vores hjemmeside: http://www.vejlauget-

Læs mere

Medlem af Dansk Model Jernbane Union. Nyhedsbrev februar 2015 Nr. 71 8. årgang

Medlem af Dansk Model Jernbane Union. Nyhedsbrev februar 2015 Nr. 71 8. årgang Medlem af Dansk Model Jernbane Union Nyhedsbrev februar 2015 Nr. 71 8. årgang Efterhånden begynder man at kunne se, at der er en modeljernbane om end endnu i store stykker i lokalet. Mange ting er lavet

Læs mere

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling.

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Referat generalforsamling 28.05.13 Gug plejehjem Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen havde taget

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Jeg hedder Leif Jensen og er næstformand for SAND.

Jeg hedder Leif Jensen og er næstformand for SAND. Bestyrelsens beretning for 2011 Kære hjemløse venner Jeg hedder Leif Jensen og er næstformand for SAND. Det plejer at være formanden, der får lov at stå her og fortælle hvad der er sket i løbet af året.

Læs mere

NYHEDSBREV HVILKET FANTASTISK ÅR 2011 PÅ TUR RUNDT I DANMARK VELKOMMEN TIL 12 NYE BYDELSMØDRE I SLAGELSE KOMMUNE

NYHEDSBREV HVILKET FANTASTISK ÅR 2011 PÅ TUR RUNDT I DANMARK VELKOMMEN TIL 12 NYE BYDELSMØDRE I SLAGELSE KOMMUNE HVILKET FANTASTISK ÅR 2011 Vi begyndte 2011 med at 20 Bydelsmødre-grupper fra hele landet stiftede Bydelsmødrenes Landsorganisation. Siden da er mange nye Bydelsmødre blevet uddannet, mange nye Bydelsmødre-grupper

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

HK HOVEDSTADEN SENIOR HELSINGØR MØDER OG SPÆNDENDE TURE JERES FÆLLESSKAB I KLUBBEN

HK HOVEDSTADEN SENIOR HELSINGØR MØDER OG SPÆNDENDE TURE JERES FÆLLESSKAB I KLUBBEN HK HOVEDSTADEN 1 SENIOR Program foråret 2016 MØDER OG SPÆNDENDE TURE JERES FÆLLESSKAB I KLUBBEN HELSINGØR / Hvad sker der i din afdeling / Medlemsmøder / Hvornår er den næste generalforsamling / Tilmeld

Læs mere

Ændringsforslag til vedtægterne

Ændringsforslag til vedtægterne Ændringsforslag til vedtægterne Europæisk Ungdom Danmark Landsmøde 22. februar 2014 Ændringsforslag 1-58 Indsendt af: Anne Sofie Tranberg & Tom Weinreich Note: Alle paragrafhenvisninger sker med de numre,

Læs mere

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden.

51 Houborgere drog forventningsfulde med bus til København, den 6.5. kl. 7.00 præcis fra Askelunden. Bag borgen Tirsdag den 6. maj havde vores lokale folketingsmand Finn Thranum, inviteret Grundejerforeningen Askelunden/Fyrrevænget med ind bag borgen for at få et indblik i hans arbejde som folketingsmand,

Læs mere

projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3

projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3 side 6 Projekt & Kultur nr. 106, februar 2011 projekt Egnsudvikling i Amataltal, fase 3 - af Dr. Idé Tahirou, konsulent, Niamey, Niger - oversat af Birgit Vanghaug - fodnoter af Jørgen Olsen - fotos Dr.

Læs mere

Beretning for 2004/2005

Beretning for 2004/2005 14. september 2005 Til Tjekkiet Gruppen Beretning Beretning for 2004/2005 År 2004 var foreningens 3. år efter stiftelsen den 7. september 2002. Denne beretning omfatter perioden 2004/2005, da generalforsamlingen

Læs mere

Referat fra generalforsamling den 19. maj 2016, afholdt i Rødding Centret.

Referat fra generalforsamling den 19. maj 2016, afholdt i Rødding Centret. Referat fra generalforsamling den 19. maj 2016, afholdt i Rødding Centret. Tilstede: Der deltog 47 personer fra 37 husstande. Som gæst deltog endvidere advokat Jens Chr. Krabbe. Fra driftsfunktionen deltog

Læs mere

Vedtægt. for den selvejende undervisningsinstitution Nordjyllands Idrætshøjskole.

Vedtægt. for den selvejende undervisningsinstitution Nordjyllands Idrætshøjskole. Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution Nordjyllands Idrætshøjskole. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Nordjyllands Idrætshøjskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution.

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Det har igen været et år med stor aktivitet i klubben. Jeg vil give en kort oversigt over de vigtigste begivenheder og omtale nogle af de

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Medarbejderkonference september 2011 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Prøv www.brydvanen.dk Få inspirationsmail på www.habitmanager.com

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014 Læs inde i bladet: INVITATION TIL JULEBANKO FLERE FESTLIGHEDER AFHOLDT SEJLSÆSON AFSLUTTET 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej 2 3480 Fredensborg

Læs mere

Boligforeningen Give, afd. 136-52 Amager og Vestervænget.

Boligforeningen Give, afd. 136-52 Amager og Vestervænget. MØDEREFERAT FRA ORDINÆRT AFDELINGSMØDE Antal fremmødte lejemål: 30 husstande. Øvrige deltagere: Kundechef Lars Todbjerg-Hansen, Domea Afdelingsmødet blev afholdt tirsdag den 15. september 2015, kl. 17.30,

Læs mere

FORENINGEN AF KOMMUNALE BEREDSKABSCHEFER

FORENINGEN AF KOMMUNALE BEREDSKABSCHEFER FORENINGEN AF KOMMUNALE BEREDSKABSCHEFER Vedtægter pr. 28. august 2009 Indhold: Kapitel I Foreningen Kapitel II Kredsene Kapitel III Vedtægterne Kapitel IV Overgangsbestemmelser Kapitel V Ikrafttrædelsestidspunkt

Læs mere

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1 Referat 1. Dirigent Per (nr. 24). Generalforsamlingen er lovlig varslet erklæres lovlig og beslutningsdygtig 2. Valg af stemmetællere

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 34. årgang nr. 3 Juni 2010

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 34. årgang nr. 3 Juni 2010 Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 34. årgang nr. 3 Juni 2010 Resumé af referatet fra generalforsamling Tirsdag den 27. april 2010 kl. 19.00 Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen

Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen Tillæg til retningslinjer for Projektpuljen Juli 2009 Indhold Indledning... 2 Forhøjede beløbsgrænser og hvem kan søge hvad, hvor meget og hvornår?... 3 Forundersøgelser... 4 Partneridentifikation... 6

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i AIF

Referat fra ordinær generalforsamling i AIF 31. maj 2015 Referat fra ordinær generalforsamling i AIF Torsdag den 28. maj 2015, kl. 19.00. Generalforsamlingen afholdtes i AIF klubhus. Deltagende foreninger: Badminton, Cricket, Fodbold, Gymnastik,

Læs mere

Referat af Stiftende generalforsamling

Referat af Stiftende generalforsamling Referat af Stiftende generalforsamling Mandag den 18. maj 2015 kl. 18.30 19.30 Center for Kræft og Sundhed, Nørre Allé 45, 2200 København Mødezone Tilstede: 11 medlemmer. 1. Valg af dirigent og referent.

Læs mere

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015

Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Beretning Generalforsamling den 23-01-2015 Velkommen til den årlige generalforsamling. Sang nummer? Jeg vil starte med at ønske tillykke til Erik Scherdetzki med 40 år og optagelse som æresmedlem, Morten

Læs mere

Deltagere: Jette Nielsen, Sonja Svensson, Günter Arnold, Gudmund Hindberg, Erik Pedersen Claus Hansen.

Deltagere: Jette Nielsen, Sonja Svensson, Günter Arnold, Gudmund Hindberg, Erik Pedersen Claus Hansen. Dato: 28. januar 2007 Tid: 10.00 15.15 Bestyrelsesmøde: Sted: Join Hands klubhus, Enggade 6A, 8700Horsens Deltagere: Nielsen, Svensson, Arnold, Gudmund Hindberg, Pedersen Claus Hansen. Referat: Höiberg

Læs mere

Vedtægter for Esbjerg Tri & Multisport

Vedtægter for Esbjerg Tri & Multisport Vedtægter for Esbjerg Tri & Multisport 1 Navn og hjemsted: 1.1 Foreningens navn er Esbjerg Tri & Multisport 1.2 Foreningen blev stiftet den 12. november 2005 og har hjemsted i Ny Esbjerg kommune. 2 Formål:

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling den 3/7-2005 kl. 10.00

Referat af ordinær generalforsamling den 3/7-2005 kl. 10.00 Referat af ordinær generalforsamling den 3/7-2005 kl. 10.00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Protokol v. sekretæren 4. Regnskab v. kassereren 5. Indkomne forslag 6. Valg a. Formand

Læs mere

Generalforsamling i Egevoldens Idræts Club, gymnastikafdelingen Den 14. marts 2016

Generalforsamling i Egevoldens Idræts Club, gymnastikafdelingen Den 14. marts 2016 Generalforsamling i Egevoldens Idræts Club, gymnastikafdelingen Den 14. marts 2016 1. Valg af dirigent Jytte Rusbjerg blev valgt. Jytte konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indkaldt. 2. Bestyrelsens

Læs mere

Referat af generalforsamling i Ethiopiens Børn fredag den 16. april 2010 på Christianshavns Gymnasium

Referat af generalforsamling i Ethiopiens Børn fredag den 16. april 2010 på Christianshavns Gymnasium Referat af generalforsamling i Ethiopiens Børn fredag den 16. april 2010 på Christianshavns Gymnasium Der var 48 deltagere i generalforsamlingen. Dagsorden: 1. Velkomst ved bestyrelsens formand, Jens Bencke.

Læs mere

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet!

Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i. hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit i blodet! Kære alle sammen. Kære lærere, kære forældre og kære studenter. Hvor er det dog en overvældende følelse, at stå her med eksamensbeviserne i hænderne, huerne på hovedet - og formentligt en gang god sprit

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

OBS: Der er ingen dans tirsdag den 8. marts.

OBS: Der er ingen dans tirsdag den 8. marts. www. blistrup-graested-folkedansere.dk Marts 2016 Nr. 1 29. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Cykel- og ganghold side 2 Referat fra generalforsamling side 3 Bestyrelse og udvalg side 4 Sæsonprogram

Læs mere

REFERAT AF GENERALFORSAMLING I DANSKE NATURISTER DEN 4. FEBRUAR 2007 I ÅRHUS. 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse

REFERAT AF GENERALFORSAMLING I DANSKE NATURISTER DEN 4. FEBRUAR 2007 I ÅRHUS. 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse REFERAT AF GENERALFORSAMLING I DANSKE NATURISTER DEN 4. FEBRUAR 2007 I ÅRHUS. Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse 3. Fremlæggelse af revideret

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Grundejerforeningen Klintsø

Grundejerforeningen Klintsø Grundejerforeningen Klintsø Til medlemmerne af Grundejerforeningen Klintsø 26. april 2016 Referat af Grundejerforeningen Klintsø s ordinære generalforsamling 2016, søndag den 24. april 2016 kl. 10.00 afholdt

Læs mere