VELKOMMEN MEAmidt Tema-møde: EJERSKIFTE 10. Juni Nyt køkken og bad leveret til tiden så er det AUBO!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VELKOMMEN MEAmidt Tema-møde: EJERSKIFTE 10. Juni 2013. Nyt køkken og bad leveret til tiden så er det AUBO!"

Transkript

1 VELKOMMEN MEAmidt Tema-møde: EJERSKIFTE 10. Juni 2013 Nyt køkken og bad leveret til tiden så er det AUBO!

2 Torben Andersens indlæg Torben Andersens baggrund. Hvem er AUBO PRODUCTION og hvad har udviklingen været? Ejerskifte/generationsskifte igennem aktiekøb. Overvejelser i sælgers og købers hoveder Skatten som barriere. Finansieringen som den absolut største forhindring Erfaringer og gode råd til konsulenterne. Spørgsmål og afsluttende debat omkring Torbens indlæg

3 Torben Andersens baggrund / CV Uddannelse: Matematisk/samfundsfaglig student, Rosborg Gymnasium, Vejle, Produktionsingeniør fra Odense Teknikum, HD i Organisation, Handelshøjskolen i Århus/Herning, Erhvervserfaring: Produktionsleder ved Flügger A/S/Fiona Fåborg: Logistikchef Pagh Mørups Børnekonfektion A/S, Aulum: Adm. Direktør ved Skjern Tricotagefarveri A/S, Skjern Adm. Direktør ved Pagh Mørups Børnekonfektion A/S, Aulum/Polen/Ukraine: Adm. Direktør ved Hjem A/S, Herning: Adm. Direktør ved Aubo Production A/S, Aulum:

4 Aubo s historie 1985 Aubo startes af Jens Bertelsen med salg af tyskproducerede garderobeskabe. Ordre nr. 001 går til Norge 1986 De første fladpak køkkener og navnet Aubo registreres 1991 Sortimentet udvides med fladpak badsæt 1993 Der udvides med totalløsninger = samlede elementer 1998 Det øges på det skandinaviske marked. Primært Norge 2005 Aubo bliver aktieselskab og åbner sin første franchise butik 2007 Aubo når sin indtil nu største omsætning på 160 mio. og 110 ansatte Aubo Byg Selv lanceres og vi har 8 franchise butikker. 2008/2009 Krisen sætter ind. Aubo taber Bygma som kunde og mister 30 mio. i omsætning på årsbasis Der ansættes en profesionel Bestyrelse og Torben Andersen ansættes som Adm. direktør Strategi X3-13 formuleres. Samarbejdet med Optimera i Norge udvides betydeligt Dansk marked i dvale. Norge øger 33% i omsætning Aubo Xpress introduceres og Aubo Byg Selv nedlukkes.

5 Køkkenbranchen i Danmark Præget af voldsom overkapacitet. Domineret af store Svenske ejere Nobia (HTH/INVITA) og Balligslöw (JKE/KVIK/3BO) og kapitalfondejede (TVIS/SVANE/MODULIA) Præget af voldsom overkapacitet. De fleste spillere har identisk produktkvalitet. IKEA er kommet ind fra sidelinjen og har snuppet en markedsandel på op imod 30% i DK og på 40% i No. Bortset fra IKEA er det køkkenfirmaer med dansk base der dominerer markedet. De store Tyske køkkenfirmaer er aldrig rykket ind i DK med egne mærker. (Vordingborg er 100% Tysk derfor adskiller de sig på detaljer). Til gengæld har Danske køkkenfabrikker været meget succesfulde med eksport. Hvordan finder AUBO sin rolle i dette spil?

6 Jeg fornemmer, at det betyder meget for vore kunder, at de stadig handler med en familieejet, vestjysk virksomhed. AUBO Production A/S grundlægger, Jens B. Bertelsen.

7 Hvad er det for produkter Aubo sælger? Aubo sælger køkkener inklusive indretninger og tilbehør Aubo sælger bryggers-løsninger inklusive indretninger Aubo sælger badløsninger inklusive indretninger Aubo sælge garderobeskabe Aubo sælger skydedørsløsninger og indretning hertil Det ser vi lige nogle eksempler på.

8 Aubo

9 Aubo

10 Aubo

11

12 Aubo Xpress

13 Hvordan er produktionen hos Aubo? AUBO producerer alene med afsæt i danske og vesteuropæiske underleverandører. Vi går aldrig på kompromis med kvaliteten. Det hele samles på fabrikken i Aulum og derfra distribueres til kunderne direkte fra fabrikken ud til slutkunden eller byggepladsen. Uden bøvl!

14 Hvordan kendetegner Aubo? Langvarige relationer med kunderne. Langvarige relationer med leverandøerne. Langvarige relationer med medarbejderne. = basis for gensidig god forståelse. Vi leverer til tiden, i aftalt mængde og kvalitet. Generelt meget få restordrer = høj leveringssikkerhed.

15 Økonomisk udvikling omsætning 84,8 79,4 72,0 72,2 100 Resultat f. skat 157,6 160,3 45,3-216,8 100 Egenkapital 119,7 105,5 89,1 83,3 100 Ansatte 73,3 69,8 69,8 83,7 100 Alle tal indekseret i forhold til år 2008

16 Strategiske udfordringer ved Aubo? Skaffe finansiering til kraftig vækst i eksporten indtil vi i løbet af 2014/2015 bliver selvfinansierende. 1 kr. i udvidet kreditramme koster virksomhedspant på 3 kr. i udgangspunktet. Skat og finansiering ved generationsskifte.

17 Hvad har Aubo gjort for at bevare arbejdspladser i Danmark? Find rette plads i globale arbejdsdeling. Konstant fokus på vækst i produktiviteten for alle medarbejdergrupper. Investeringer rettet imod produktivitetsstigninger. Lønudvikling og bonusordninger der gør op med automat-pilot-reguleringer. Fleksible arbejdstidsaftaler.

18 Hvad gør vi for at sikre arbejdspladserne? Fortsæt med at produktudvikle og designe. Dansk design er værdsat. Hold fokus på høj kvalitet og ekstrem høj service. Bevar fokus på produktivitetsudvikling også selvom vi får højkonjunktur. Vær åben, kommunikér til omverdenen. Ikke mindst til politikere og organisationsfolk. Arbejd hver dag med omstillingsparathed. Mennesket hader forandringer.

19 Ejerskifte/generationsskifte igennem aktiekøb. Det hele begynder med ejerfamiliens overvejelser Hvem skal lede på lang sigt? Hvordan får vi forstærket Bestyrelsen og Direktionen? Enighed om option på aktiekøb allerede da direktørkontrakten udfærdiges ved min ansættelse. Aktieoption på op til 25 % af aktierne i en eller flere etaper. Handel på kurs indre værdi uden tillæg af goodwill.

20 Overvejelser i sælgers og købers hoveder Sælger: Kan vi komme til rette i hverdagen? Har han samme holdning til hvordan og hvor vi henholdsvis tjener og bruger/investerer penge? Stærk og kompetent ledelse er vigtig for virksomheden og omverdenen ikke mindst hos bankerne. Køber: Hvordan er det hold man kommer ind på? Får man fornøden albuerum? Hvordan kan vi få udviklingen til at forløbe? Hvis prisen på aktier er fair kan lønnen holdes i ro. Køber når udviklingen er i fast, positiv udvikling. Ønsker ikke at betale for eget arbejde.

21 Skatten som barriere. Køber har i udgangspunktet alene mulighed for at betale aktier med topskat-beskattede indkomst-kroner. Hvornår fatter politikerne, at det ville være en god idé at få mulighed for at lade en del af indkomsten blive stående i virksomheden. Og der naturligvis så sker beskatning den dag pengene trækkes ud til forbrug? Uanset hvad, så bør der meget tidlig involveres både en revisor med speciale i skatteret og en erhvervsadvokat med erfaring og speciale i virksomhedshandler. Jeg fandt selv de rette selskabets rådgivere var ikke kompetente nok.

22 Finansieringen som den absolut største forhindring Klimaet for finansiering af aktiekøb ved generationsskifter er nærmest ikke-eksisterende i Usaglig sagsbehandling og helt ude i hampen svar fra to af landets største pengeinstitutter. Det ender hos Aubos bank, der er meget positive i indstillingen. Vi venter lige nu på kreditkontorets tilbagemelding. Alt skal på bordet og man skal være klar på at gå all in med familiens bankrelation.

23 Erfaringer og gode råd til konsulenterne. Undersøg om du står overfor en virkelig risikovillig forretningsmand eller kvinde. og ikke bare en lykkejæger af en lønmodtager. De sidstnævnte er i flertal i disse år! Hele casen skal være virkeligt godt beskrevet og underbygget med regnskabstal, budgetter og økonomirapporter. Den statsautoriserede revisor og advokaten skal på banen inden man kan gå til banken, da banken vil kende modellen, aktionæroverenskomsten og pegestrømmene; ved opstart og løbende ud i årene. Nødvendig rådgivning kan ikke spares.

24 Spørgsmål og afsluttende debat omkring Torbens indlæg

Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean

Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean Produktivitet DI, marts 2009 1 DI s undersøgelse 435 ledende medarbejdere fra medlemmer af DI har deltaget i en undersøgelse

Læs mere

Køb og salg af virksomhed

Køb og salg af virksomhed Køb og salg af virksomhed Ejerskiftehåndbogen OM EJERSKIFTEHÅNDBOGEN Alle teksterne i Ejerskiftehåndbogen findes på www.startvækst.dk Startvækst er en portal til iværksættere og virksomheder i vækst og

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

5 veje. til øget produktivitet og bedre bundlinje. Byggeri og anlæg - øget produktivitet

5 veje. til øget produktivitet og bedre bundlinje. Byggeri og anlæg - øget produktivitet 1 5 veje til øget produktivitet og bedre bundlinje Byggeri og anlæg - øget produktivitet Indhold Forord 3 Status: Vi må få det bedste ud af det vi har 4 Om analysen 6 Hvor er mulighederne for øget produktivitet

Læs mere

VÆKST OG ARBEJDSPLADSER I GENERATIONER. udfordringer for familieejede virksomheder

VÆKST OG ARBEJDSPLADSER I GENERATIONER. udfordringer for familieejede virksomheder VÆKST OG ARBEJDSPLADSER I GENERATIONER udfordringer for familieejede virksomheder september 2013 Det anslås, at der er mellem 40-60.000 familieejede virksomheder i Danmark, som hver dag producerer og udvikler

Læs mere

10 tips til sikker virksomhedsdrift. Juridisk guide til små og mellemstore virksomheder

10 tips til sikker virksomhedsdrift. Juridisk guide til små og mellemstore virksomheder 10 tips til sikker virksomhedsdrift Juridisk guide til små og mellemstore virksomheder Livet som virksomhedsejer indeholder mange glæder og muligheder. Men det indeholder samtidig en masse udfordringer

Læs mere

A GREAT PLACE TO WORK

A GREAT PLACE TO WORK A GREAT PLACE TO WORK AFFECTO A GREAT PLACE TO WORK Det er en fornøjelse at have muligheden for at arbejde sammen med så professionelle kolleger, og jeg får ganske enkelt et personligt kick ud af at være

Læs mere

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR Erfaringerne fra Vækst via Ledelse viser, at lederudvikling er et helt afgørende sted at sætte ind for at sikre øget vækst i Danmarks små og mellemstore virksomheder. Anders

Læs mere

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte

Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Let dit generationsskifte -få overblik og succes med dit generationsskifte Håndværksrådet, november 2001 Tryk: Kailow Tryk A/S Layout: Michael Nico Hansen Foto: Gees van Roeden Tekst: Anne Holm Sjøberg,

Læs mere

DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE

DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE FORORD Bestyrelser kan gøre en forskel Hvert år ser tusindvis af nye danske virksomheder dagens lys. Det styrker konkurrencen

Læs mere

Nye veje til ejerskifte. et inspirationskatalog til ejerskifte i din virksomhed

Nye veje til ejerskifte. et inspirationskatalog til ejerskifte i din virksomhed Nye veje til ejerskifte et inspirationskatalog til ejerskifte i din virksomhed 1 Nye veje til ejerskifte et inspirationskatalog til ejerskifte i din virksomhed Dette katalog er udviklet som en del af projekt

Læs mere

GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE

GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE Uafhængighed betaler sig Denne brochure er skrevet til dig, der har enten valgt at blive selvstændig eller tænker på det. Hvad enten du starter tømrervirksomhed, blomsterbutik,

Læs mere

Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension

Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension Vi tager os af alt det kedelige, så du får en pension Det forpligter at rådgive om penge, pension og investeringer Hvad er forskellen på Bankpension og andre pensionsselskaber? Der er flere, men en af

Læs mere

NY VÆKST I DANMARK HOVEDKONKLUSIONER FRA VÆKSTFORUM

NY VÆKST I DANMARK HOVEDKONKLUSIONER FRA VÆKSTFORUM NY VÆKST I DANMARK HOVEDKONKLUSIONER FRA VÆKSTFORUM Marts 2011 NY VÆKST I DANMARK HOVEDKONKLUSIONER FRA VÆKSTFORUM Marts 2011 Forord Vækstforum blev nedsat af regeringen i september 2009 med det formål

Læs mere

UDGIVET AF FSR DANSKE REVISORER

UDGIVET AF FSR DANSKE REVISORER KLAR TIL VÆKST SPECIALMAGASIN UDGIVET AF FSR DANSKE REVISORER ANNONCEFINANSIERET FEBRUAR 2014 Revisor i centrum Revisorerne spiller en central rolle for danske virksomheder. Magasinet Klar til Vækst giver

Læs mere

VÆKST OG UDVIKLING OPDAG UDVIKLINGS- MULIGHEDERNE I DIN VIRKSOMHED. Vi kombinerer erfaring og internationalt netværk med et tæt samarbejde.

VÆKST OG UDVIKLING OPDAG UDVIKLINGS- MULIGHEDERNE I DIN VIRKSOMHED. Vi kombinerer erfaring og internationalt netværk med et tæt samarbejde. Ny trend Fokuser på grundlaget for ledelsesbeslutninger DENNE UDGIVELSE ER ET INDSTIK FRA MEDIAPLANET Dansk erhvervsliv Vækstmuligheder og udfordringer i Danmark Forbered jer Benarbejde sikrer succesfuldt

Læs mere

Etablering af egen VVS-virksomhed

Etablering af egen VVS-virksomhed Etablering af egen VVS-virksomhed Iværksætterens status i samfundet VVS INNOVA: Etablering af egen virksomhed Har du gjort dig overvejelser om, hvordan den virksomhed du nu arbejder i, startede op i sin

Læs mere

KØB EN VIRKSOMHED ET INSPIRATIONSHÆFTE TIL DIG, DER OVERVEJER AT KØBE EN VIRKSOMHED

KØB EN VIRKSOMHED ET INSPIRATIONSHÆFTE TIL DIG, DER OVERVEJER AT KØBE EN VIRKSOMHED KØB EN VIRKSOMHED ET INSPIRATIONSHÆFTE TIL DIG, DER OVERVEJER AT KØBE EN VIRKSOMHED Køb en virksomhed et inspirationshæfte til dig, der overvejer at købe en virksomhed Hæftet er udviklet som en del af

Læs mere

Virksomhedens fremtid - Kom godt i gang med dit ejerskifte

Virksomhedens fremtid - Kom godt i gang med dit ejerskifte Virksomhedens fremtid - Kom godt i gang med dit ejerskifte Få styr på juraen Forøg din virksomheds værdi Hvad skal din virksomhed koste? Klargør din virksomhed Sælg din virksomheds fremtidsmuligheder Hvad

Læs mere

Tema: Hvor ligger fremtiden for dansk værktøjsindustri? Materialevalg til værktøjer er hjerteblod for Grundfos

Tema: Hvor ligger fremtiden for dansk værktøjsindustri? Materialevalg til værktøjer er hjerteblod for Grundfos Materialevalg til værktøjer er hjerteblod for Grundfos Dansk værktøjsindustris mission holder også i fremtiden posten Nr. Danske forskere: Prisen er ikke det afgørende parameter 2 2004 Tema: Hvor ligger

Læs mere

Globalisering. Danske toplederes syn på globalisering

Globalisering. Danske toplederes syn på globalisering Globalisering Danske toplederes syn på globalisering Ledernes Hovedorganisation Januar 5 Indledning Dette er første del af Ledernes Hovedorganisations undersøgelse af globaliseringens konsekvenser for

Læs mere

Fordelene ved at være franchisetager i REMA1000

Fordelene ved at være franchisetager i REMA1000 Købmand i Del 1 Hvad er franchising? Et franchise er en tilladelse en tilladelse til at andre bruger ens navn eller brand til at tjene deres egne penge. I en franchiseløsning er der i bund og grund kun

Læs mere

Ydelseskatalog. Tak fordi du downloadede dette dokument vores ydelseskatalog. Vi hjælper dig helt i mål! Ydelseskatalog. Indhold

Ydelseskatalog. Tak fordi du downloadede dette dokument vores ydelseskatalog. Vi hjælper dig helt i mål! Ydelseskatalog. Indhold Indhold 2 Business intelligence workshops 3 Customer Intelligence workshops 4 at få flere kunder 5 at kunne vækste sine kunder 6 at kunne fastholde sine kunder 7 Generelt om segmentering 8 Behovsbasere

Læs mere

European Employee Index 2014. Danmark 2014-15. årgang

European Employee Index 2014. Danmark 2014-15. årgang European Employee Index 2014 Danmark 2014-15. årgang Indhold 04 06 08 10 Årets resultater Ledelseskvalitet mangler fokus Dansk præstationskulturs styrker og svagheder Verden rundt 2014 12 14 16 18 Spot

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

FRANCHISING 5TIPS TIL FRANCHISING SOM FORRETNINGSMODEL TAG EN GENVEJ MED FRANCHISING 33% 80% Nr.1/Marts 10

FRANCHISING 5TIPS TIL FRANCHISING SOM FORRETNINGSMODEL TAG EN GENVEJ MED FRANCHISING 33% 80% Nr.1/Marts 10 DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET Nr.1/Marts 10 FRANCHISING 5TIPS TIL FRANCHISING SOM FORRETNINGSMODEL Partnerskaber Få en stærk forretning med partnerskaber i franchising Side 8 FOTO: JAHN

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Året er ved at være gået og der er ikke meget du kan gøre ud over at bruge den sidste lille rest af året til lidt

Læs mere

Det Elektroniske Menukort

Det Elektroniske Menukort Christine Uglebjerg Pedersen, Josefine Nørgaard & Nick Bakkegaard Kontaktadresse: Det Elektroniske Menukort Midtfyns gymnasium Lærer: Niels Ross Sørensen 1 Indholdsfortegnelse: Forretningsplan og ide s.

Læs mere

Velkommen ORIENTERING MANGEL PÅ FOKUS I LEDELSESKVALITETEN. om ledelse I DETTE NUMMER

Velkommen ORIENTERING MANGEL PÅ FOKUS I LEDELSESKVALITETEN. om ledelse I DETTE NUMMER ORIENTERING om ledelse I DETTE NUMMER - Mangel på fokus i ledelseskvaliteten 1 - Hvad betyder ledelsesstilen? 3 - Det stof topchefen er gjort af 4 - Fokus på virksomhedens kultur og værdier 6 2014-2. MANGEL

Læs mere