Lyd og Signal Kabler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyd og Signal Kabler"

Transkript

1 Lyd og Signal Kabler Lyd og kabler kan være en eksplosiv cocktail forstået på den måde, at bølgerne ofte kan gå højt, når musik entusiaster diskuterer Lyd/billede og Kabler. Nogle mener, at kablets kvalitet ikke har den store betydning, mens andre mener, at kabler (især til de bedre anlæg) har stor indflydelse på den samlede billede/lydoplevelse. Hos Dans TV & HiFi Center er vores erfaring og holdning, at især for de bedre anlæg, så er kablernes kvalitet afgjort en vigtig parameter for den samlede lyd/billede oplevelse. Derfor har vi også valgt at give en kort gennemgang af kabel området. Vi vil starte helt overordnet med at give en introduktion til, hvad du skal overveje og lægge vægt på, når du bevæger dig ud i kabel junglen. Efterfølgende vil vi give en kort gennemgang til en række specifikke Lyd og Signal kabler. Helt generelt så er Kabel verdenen indenfor Lyd/billede en jungle, og det er stort set umuligt at generere et fuldstændigt overblik over markedet. Alle producenterne har hver deres fantastiske argumenter for, hvorfor lige netop deres specifikke kabel er fantastisk, og derfor kan man hurtigt blive forvirret over alle de rosenrøde kabel argumenter. Derfor er det også vigtigt, at du bevarer din sunde fornuft, når du bevæger dig ind på kabelmarkedet. Ligesom vin ikke bare er vin, så gælder det samme om kabler. Der er gode og mindre gode kabler. Et kabel består af tre hovedbestanddele, der har indvirkning på signalet og derved kvaliteten af lyden/billedet: Lederen Afskærmningen Stikket. Det er ovennævnte bestanddele, der afgør kablets kvalitet. Lederen Signalkabler består af en eller flere ledere, der transporterer selve lydsignalet. En af de faktorer, der påvirker lyden fra kablet er selve materialet til lederen. Oftest anvendes kobber (i bedre kabler anvendes sølv i lederen), men kobber har forskellig kvalitet. Jo flere urenheder, der er i kobberet, desto mere besværliggøres signalets bevægelse gennem lederen og forringer som følge heraf signalet. Såfremt producenten har arbejdet med kobberet for at minimere mest muligt på disse urenheders indflydelse, så forbedres kobberets evne til at transportere signalet markant.

2 Udover selve materialets kvalitet, så har alle ledere en vis modstand, og jo længere eller tyndere lederen er, jo større er modstanden. Specielt i højttalerkabler ønskes en ens og gerne lav modstand i hele frekvensområdet, idet dette giver et klart bedre signal og derved bedre lyd. Den nærliggende løsning ville så være at bruge et kabel med en tyk leder, men ved tygge kabler opstår der typisk problemet kendt som skin effect. Skin effect opstår, fordi høje frekvenser har en tendens til at løbe nær lederens overflade, hvorimod lave frekvenser løber i midten. Problemet er, at signaler i forskellige dybder i lederen bevæger sig i forskellige hastigheder, hvilket lydmæssigt vil betyde, at man kommer til at miste detaljer og perspektiver i musikken. En løsning på gode kabler kan være, at man anvender en tynd leder, der tvinger det højfrekvente signal ind mod midten, og derved undgås skin effect. Hvis man samtidig vil undgå for stor modstand i kablet, hvilket forbedrer lyden, så skal kablet være konstrueret med flere tynde ledere, som enkeltvis er adskilt af isolering. Herved fås en ensartet og god ledningsevne, samtidig med, at man minimerer modstanden, hvilket, hvilket giver stor ensartet ledningsevne og lille modstand, som netop vigtige kriterier for god lyd/billede. Afskærmningen Idet lederen basalt set virker som en antenne er det meget vigtigt, at kablet er skærmet mod udefrakommende støj og interferens, da dette ellers vil blive opfanget og sendt videre til dit TV/anlæg og vil kunne ses som forringelser på billedet eller tilsvarende i lyden. Derfor er der omkring lederen i kablet lagt forskellige isoleringsmaterialer for at undgå denne støj og interferens. Ved korrekt brug af isolering forhindrer man simpelthen lederne i at påvirke hinanden rent fysisk. Ydermere undgår man også den negative indflydelse fra udefrakommende stråling, der ellers kan påvirke de følsomme signaler med forringet lyd/billede til følge. Som tommelfingerregel kan man sige, at Vakuum er det bedste isoleringsmateriale med en di elektrisk konstant på en. Ved Vakuum pakket kabler oxiderer kablet aldrig, så levetiden er uendeligt lang. Til gengæld er disse kabler væsentligt dyrere. Herefter følger luft og så Teflon. I den modsatte ende ligger PVC, som er noget af det dårligste materiale man kan bruge til lyd/billede kabler. Stikket Et andet vigtigt element i kabler er stikkene, og man bør vælge kabler med gode phone stik, idet der er store lydmæssige forskelle på phone stik. Stikket er den del af kablet, der er i direkte kontakt med dit udstyr og det er vigtigt, at stikket er af en sådan kvalitet, at det sidder godt fast når det er tilsluttet. Mange billige har det med at sidde løst, og dermed forringe det signal, der sendes igennem dem.

3 Umiddelbart lyder det måske lidt nørdet, at stikkene kan have afgørende betydning for lyden, men når man har oplevet det, så kender man forskellen på gode og mindre gode phone stik. Som nævnt så er kabel markedet for lyd og billede en jungle, og bevæger man sig ind på markedet, så brug dine øjne først og så ørene. Start med at spotte nogen kabler ud, som du synes ligner, eller har fået anbefalet som kvalitetskabler/virker interessante. Har du mulighed for at låne kabler fra din forhandler eller HiFi venner, er dette langt at foretrække. På den måde kan du sammenligne kablernes egenskaber, og sammenligning af kabler er ofte vejen til at få netop de kabler, der passer til dit anlæg. Lyt til fagmanden, som du har tillid til, lyt til andre hi fi freaks! Gode råd og erfaringer er alfa omega, når du bevæger dig ud på kabel markedet i lyd/billede verdenen. Overvej hvad kablet skal bruges til. Har du et lavpris anlæg, så skal du ikke bekymre dig om kabler. Det skal også nævnes, at overvejer du at købe et bedre kabel, og er dit anlæg af midi klassen og opefter, så kan et godt kabel helt sikkert være med til løfte dit anlæg lyd/billedemæssigt. Det er dog vigtigt, at du ikke kun fokuserer på teori og data det er langt vigtigere, at du LYTTER og herefter vælger, hvad du foretrækker. Et godt kabel kan som nævnt løfte dit anlæg og køber du et godt anlæg, så vær opmærksom på, at de vedlagte kabler, der medfølger i kasserne til udstyret du køber er af ringe kvalitet. Disse kabler har kun det formål, at du skal kunne høre om dit anlæg virker. Efter denne generelle gennemgang vil vi afslutningsvist kort opliste de mest almindelige typer af kabler til billede og lyd. Man skelner mellem Billedkabler Lydkabler Billedekabler Dit udstyr vil aldrig kunne opnå et bedre resultat end hvad kablerne tillader. Med kabler er det også relevant at bruge det kendte udtryk en kæde er aldrig stærkere end det svageste led. Hvis du bruger kablerne som producenterne har vedlagt i emballagen, og som nævnt, så er det ofte kabler af billig kvalitet. Med de kabler vil du i de fleste tilfælde slet ikke få den glæde af dit udstyr som du fortjener. Såfremt dit anlæg derfor er af en rimelig kvalitet, så lad disse blive kabler liggende i emballagen, og i stedet overvej hvilken type kabel dit udstyr fortjener.

4 Køber du et godt kabel i et anerkendt mærker, vil du opleve, at du kan hente rigtig meget kvalitet både i lyd og billede. Forskellen kan i nogen tilfælde være så stor, at hvis du tilslutter et godt kvalitetskabel til en billig DVD afspiller, så vil denne DVD afspiller kunne give et bedre billede, end en dyrere model med et standard kabel tilsluttet. Indenfor billedkabler taler man typisk om: Composite kabel. S Video Kabel. Scart Kabel. Component Kabel. HDMI Kabel. DVI Kabel. VGA Kabel. Composite Kabel Composite er et enkelt kabel som sender videosignalet analogt, og composite udgangen findes på mange DVD afspillere. Selvom Composite er en af de mest udbredte signalformer, og stort set alt udstyr understøtter Composite kablet, så er det den dårligste løsning til at behandle billedsignaler med. Både S Video, Scart, Component og HDMI giver bedre kontrast, skarphed og flere farvenuancer. Composite kablet overfører kun billede og ingen lyd. S Video Kabel S Video er et enkelt kabel som sender videosignalet analog opdelt i luminans og chrominans. Denne opdeling giver en noget bedre kontrast og skarphed end Composite. S video udgangen findes på de fleste DVD afspillere. S Video overfører kun billede og ingen lyd. Scart Kabel Scart kablet, er kablet som mange af os kender. Scart kablet sender det bedste videosignal i RGB analog, og dette signal udmærker sig ved et farverigt og skarpt billede. Scart kablet er en Europæisk standard, som både kan overføre standard Composite Video, og enten RGB eller S Video med Stereo lyd.

5 Scart kablet har også den funktion, at det kan styrei mellem formater på TV et som f.eks. 4:3 og 16:9. Derudover kan Scart kablet automatisk omskifte til den rigtige video kanal på TV et, så snart der bliver trykket på play på fjernbetjeningen. For at opnå scart kablets gode egenskaber, er det vigtigt, at kablet er konstrueret med individuelle skærme, og at lederne er opstemt korrekt til 75 Ohm. Det er tydeligt at se på billedet, hvis et scart kabel har almindelige ledere/fælles skærm, og dermed ikke lever op til disse krav. De mest almindelige fænomener er støj og skygger i billedet, og overhøring på lydsiden. Overhøring er når man svagt kan høre TV lyden i baggrunden, når man ser DVD film. Scart kablet overfører både billede og lyd. Component Kabel Et Component kabel er et 3 ledet kabel som sender videosignalet i RGB analog format. Med et Component kabel bliver videoinformationen delt op tre signaler og overført i hver sit separate kabel, så de forskellige komponenter ikke påvirker hinanden. Idet Component kablet er et 3 ledet kabel, så giver kablet en mere korrekt farveinformationen, samtidig med, at du får mindre forringelse og forstyrrelse af signalet. Component udgang findes på stort set alle DVD afspillere, og Component kablet leverer det bedste billede blandt de analoge tekniker. Component overfører kun billede men ingen lyd. HDMI Kablet HDMI (High Definition Multimedia Interface) er den nyeste standard indenfor overførelse af videosignal. Et HDMI kabel gør det muligt at overføre både billede og lyd 100 % digitalt mellem f.eks. en DVD afspiller og et TV. Med et HDMI kabel undgår du således kvalitetsforringende konvertering af signalet til analog, og tilbage til digital igen. DVD afspillere med HDMI udgang. Et HDMI kabel giver flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster. Derfor er et HDMI kabel generelt den bedste løsning, og giver en betydeligt bedre billedkvalitet end både Scart og Component. Sommetider skal man dog være opmærksom på, at på nogen DVD afspillere, så har producenten har lavet en ekstraordinær god udgang til Component. På DVD afspillere med sådanne udgange, så giver Component udgangen lige så høj kvalitet som

6 HDMI kabler er bagud kompatible med DVI standarden på billede siden og kan derfor kobles direkte sammen udstyr der har DVI. HDMI bruges i nyere multimedia enheder, så som DVD, HDDVD og BlueRay afspillere, Digital receivere, spillekonsoller, Fladskærme, projektorer, osv. HDMI overfører både billede og lyd. DVI Kablet Et DVI (Digital Video Interface) kabel gør det muligt at overføre signalet 100 % digitalt. Ved en 100 % digital overførelse, undgår du kvalitetsforringende konvertering af signalet til analog, og tilbage til digital igen, og dette kan let ses på resultatet. Et DVI kabel vil give flere detaljer, færre fejl i billedet og en helt overlegen gengivelse af farver og kontraster. DVI standarden kan ikke overføre lyd, og hvis der skulle være behov for dette, skal der trækkes et separat lydkabel. Herudover er DVI standarden forholdsvis følsom over for støj. Dette betyder at der kan opstå problemer ved høje opløsninger og længere kabeltræk. Ved kabeltræk over 5 meter kræver det derfor ekstra gode kabeltyper. DVI overføre kun billede men ingen lyd. VGA Kablet Et VGA kabel har været standard tilslutningen mellem en computer og computer skærm de sidste 10 år. Stikket har 15 ben og kaldes også et D stik efter sin form. Signal kvaliteten af et VGA kabel er svarende til kvaliteten af et Scart kabel. Det vil sige, at signalet bliver overført i RGB analog signal, der udmærker sig ved et farverigt og skarpt billede. VGA kablet overfører kun billede men ingen lyd. Lydkabler Som det er tilfældet ved billedkabler, så er det samme gældende ved lydkabler, at dit anlæg vil aldrig kunne tilbyde et bedre resultat end hvad kablerne tillader. Vi kan derfor bruge det samme udtryk ved lydkabler, som ved billedkabler, at en kæde aldrig er stærkere end det svageste led. Ofte er lydkablerne som medfølger til dit udstyr af den billigste og dårligste kvalitet, og såfremt dit udstyr er af rimelig kvalitet, anbefaler vi, at du lader disse kabler blive liggende i emballagen, og i stedet overvejer, hvilken type kabel dit anlæg fortjener. Køber du et godt lydkabel i et anerkendt mærker, vil du kunne hente meget kvalitet i lyden. Forskellen kan være så stor, at hvis du tilslutter et godt lydkabel til en billig CD afspiller, så vil denne CD afspiller nogen gange kunne give en bedre lyd, end en dyrere model med et standard lydkabel tilsluttet.

7 Indenfor lydkabler taler man typisk om: Optisk Digitalt Kabel. Coaxial Digitalt Kabel. Phono/RCA Stereo Kabel. MiniJack Stereo Kabel. Højttaler Kabel. Optisk Digitalt Kabel Et Optisk Digitalt kabel kan bruges til sammenkobling af Digitalt Audioudstyr (D/A udstyr). Dette kan f.eks være Digital lydoverførelse fra en DVD Afspiller, HD Afspiller eller Digital Parabol til Surround reciever. Den optisk digitale standard overfører lyden digitalt til en D/A konverter. I D/A konverteren bliver det digitale signal konverteret til et analogt signal, som så derefter bliver forstærket op. Et optisk digitalt kabel sender lyden via lysglimt. Fordelen ved denne form for digital overførsel består i, at signalet ikke bliver forstyrret af udefra kommende støj, og der således ikke opstår stelsløjfer. Hvis du skal have lange kabeltræk, vil du opnå det bedste resultat med et optisk digitalt kabel. Coaxial Digital Kabel Et Coaxial Digital kabel kan f.eks bruges til tilslutning mellem din DVD Afspiller, HD Afspiller eller Digital Parabol til surround receiver. Et Coaxial digital kabel sender signalet via elektriske impulser, og fordelen ved denne form for digital overførsel består i en mere ren, naturlig og blød lyd. Det Coaxial Digitale Kabel er dog mere følsom overfor udefrakommende støj, og giver derfor kun det bedste resultat ved kortere kabeltræk. Phono/RCA Kabel Phono/RCA Stereo kablerne bruges til overførsel af analog lyd. Disse kabler bruges normalt mellem en CD, båndoptager eller en pladespiller til en forstærker. Et phono/rca kabel er en analog teknologi, til overførsel af både audio og video. Kablet består oftest af 3 phonokabler, et kabel med gult han phonostik (oftest det phonokabel som overfører composite video, dvs. billedet) og 2 phonokabler med han phonostik (oftest sort og rød eller hvid og rød, som overfører stereo lyden til henholdsvis venstre og højre stereoindgang). Mange Hi Fi entusiaster, hælder stadig til brugen af RCA/phono stereo kabler til overførsel af ren stereo lyd

8 fra f.eks deres CD afspiller til deres forstærker. Grunden til dette er, at den indbyggede D/A converter i CD en ofte er mere veludført end den der sidder i en Surround Forstærker. Minijack Stereo Kabel Minijack kabler bruges ofte til forbindelse mellem PC lydkort eller MP3 afspillere til en forstærker. Subwoofer Kabel Et Subwooferkabel bruges mellem en aktiv subwoofer og en forstærker. Aktive subwoofere skal bruge den bedst mulige signalkvalitet for at sikre optimal lyd. Mens normale analoge signalkabler er fine til brug mellem audio produkter, er det væsentligt anderledes med subwoofere. En aktiv subwoofer har nemlig kun en specifik funktion, nemlig at gengive det lavfrekvente område i billede og lyd korrekt. Derfor skal signalkablet være i stand til at overføre det lavfrekvente signal over lange distancer, og samtidig skal afskærmningen af kablet være effektiv, så brum og støj undgås. Højttalerkabler En højttaler begynder i realiteten allerede ved forstærkeren, hvor du sætter kablerne fast. I de seneste år er der dukket mange kabler op, som hver især hævder at gøre lyden bedre. Interesserede musikentusiaster ved, at det er et faktum, at lyden kan ændres en hel del til det bedre ved det rigtige kabelvalg. Visse forhandlere har forskellige typer kabler, som du kan låne og dermed kan du lytte dig frem til det kabel, der passer bedst til dit anlæg. Det rigtige kabel kan f.eks. blødgøre lyden til det varmere, og eksempelvis kompensere lidt for en ældre CD spiller med tendens til hårdhed. Mange højttalere har desuden tilslutning til to sæt kabler, som du kan trække fra både højttalersæt A og B på forstærkeren (kaldes biwiring). Hvis din højttaler muliggør dette, bør du udnytte det, idet det giver en markant forbedring af lyden. Ved at Biwire vil du typisk få en bedre definition af stemmer og instrumenter, samtidig med at bassen bliver fastere. Sammenfatning vedrørende kabler Kabel verdenen kan som før nævnt være en jungle at begive sig ud i, og et spørgsmål vi rigtig ofte høre er Hvor meget skal man ofre på kabler? Det er klart, at der skal være sammenhæng imellem hvad ens udstyr har kostet, og hvad man bruger på sine kabler, og det vil bestemt ikke være hensigtsmæssigt at bruge det samme beløb

9 på kabler, som man har brugt på resten af sit udstyr. Herudover er det vigtigt at gøre sig klart, at man kun skal begive sig ind i kabel verdenen, såfremt ens anlæg/udstyr har en rimelig kvalitetsmæssig standard. En god tommelfingerregel er, at man kan bruge omkring % af sit udstyrs totale værdi på kabler. Herved vil dit anlægs kvalitetsniveau svare til kablernes, og du vil få mest kvalitet for dine penge. God fornøjelse

Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne

Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne Denne udskrift fra Digitaliseringen er en orientering om, hvorledes du skal forholde dig i forhold til modtagelse af digitalt tv via kabel tv eller fællesantenne.

Læs mere

Få hjælp til at opnå et godt signal

Få hjælp til at opnå et godt signal Få hjælp til at opnå et godt signal Her på siden kan du læse mere om hvordan du sikrer dig et godt tv-signal, og hvordan du undgår fejlkilder, der kan føre til pixeleringer eller udfald af billede og lyd.

Læs mere

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYT TV - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have en ekstra god grund til at vælge et tv med lavt energiforbrug? Så får du den her: Der er nemlig penge at spare på energiforbruget, bare du holder

Læs mere

7460/50A 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER. www.argonaudio.com 1

7460/50A 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER. www.argonaudio.com 1 02 BRUGERMANUAL 04 ILLUSTRATIONER 10 SPECIFIKATIONER 10 PROBLEMLØSNINGER www.argonaudio.com 1 Brugermanual Kære kunde, Kvalitet har altid været drivkraften for os og grundlæggelsen af Argon Audio er en

Læs mere

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2008. Verner er klar til sommeren og måske lidt tv.

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2008. Verner er klar til sommeren og måske lidt tv. Gug - Visse - Dall Antenneforening Juni 2008 Verner er klar til sommeren og måske lidt tv. Gug - Visse - Dall Antenneforening Kontoradresse: GVD Antenneforening Sønder Tranders Vej 16 9210 Aalborg SØ Telefon:

Læs mere

GUIDE TIL VALG AF PROJEKTOR

GUIDE TIL VALG AF PROJEKTOR GUIDE TIL VALG AF PROJEKTOR Udbuddet af projektorer er i dag så stort, at det kan være svært, at vælge den model, der passer til det aktuelle formål. Der er stor forskel på hvilken model, der skal vælges

Læs mere

Høreteknik til erhvervsaktive

Høreteknik til erhvervsaktive We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL Høreteknik til erhvervsaktive Høretekniske Hjælpemidler på arbejdspladsen 2. udgave Maj 2006 DELTA Dansk

Læs mere

Fiberoptiske Grundbegreber Videoinform Aps. Flemming Rathsach 2011 Videoin nform

Fiberoptiske Grundbegreber Videoinform Aps. Flemming Rathsach 2011 Videoin nform Fiberoptiske Grundbegreber Videoinform Aps. Flemming Rathsach 2011 Videoinform Indledning til Optiske Fibre Signaldistribution af TV sker typisk gennem kobberkabler; det har det gjort siden fjernsynets

Læs mere

en håndsrækning for lærere udi kunsten at få det bedste ud af digitale, stille & bevæge(n)de billeder samt lyd

en håndsrækning for lærere udi kunsten at få det bedste ud af digitale, stille & bevæge(n)de billeder samt lyd en håndsrækning for lærere udi kunsten at få det bedste ud af digitale, stille & bevæge(n)de billeder samt lyd Billede... 2 Hvor stort er billedet? (SPI PPI DPI LPI)... 2 Format over tingene (PSD TIFF

Læs mere

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.

Det offentlige i lommen Mobile borgerservices. Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau. Det offentlige i lommen Mobile borgerservices Udarbejdet af: BLEAU A/S, Dato: 14.11.2011 Kontakt: info@bleau.dk Gå til www.bleau.dk White Paper af Bleau A/S Når man betragter hastigheden i udbredelsen

Læs mere

Modem. Start med 28,- 1. udgave. KnowWare. Kontakt med andre...

Modem. Start med 28,- 1. udgave. KnowWare. Kontakt med andre... 28,- Kontakt med andre... Start med Modem Læs hæftet hvis du vil undgå dette... Køb, installering og opsætning af modem Kommunikationsprogrammer BBS'er, online-tjenester og netværk KnowWare Peter Ravnholt

Læs mere

Vælg en digital billedramme med hjertet!

Vælg en digital billedramme med hjertet! Guide fra FOTOHOUSE Vælg en digital billedramme med hjertet! Indhold: - Omkring digitale billedrammer Side 2 - Digitalbilledrammen til hjemmet Side 3 - Design eksempler Side 5 - Design eksempler og eksempel

Læs mere

Lyd og Musik på din PC

Lyd og Musik på din PC 28,- Om muligheder med lydkort Lyd og Musik på din PC Installation af AWE 32 IDE Samplerate 16 bit stereo DMA MIDI www.knowware.dk NYT: Tips til Windows95 Brian Jensen Palle Christensen 2. udgave 2 KnowWare

Læs mere

MOBILE MEDIER MOBILE UNGE

MOBILE MEDIER MOBILE UNGE MOBILE MEDIER MOBILE UNGE Formidlingsrapport 02/05 Redigeret af: Christian Østergaard Madsen Gitte Stald Udarbejdet af Studerende og undervisere på projektet Mobile medier mobile unge Film & Medievidenskab

Læs mere

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

INFORMATIONS TEKNOLOGI B. Eksamensprojekt

INFORMATIONS TEKNOLOGI B. Eksamensprojekt INFORMATIONS TEKNOLOGI B Eksamensprojekt Morten Kristensen, 3.a 17-04-2009 TITELBLAD Projektet Titel: Undertitel: Fag: Vejledere: Eksamensprojekt En god it løsning til private Informations teknologi B

Læs mere

Årets beretning. Velkomst. Konstituering. Årets gang for bestyrelsen. Opkrævningsproblemer. Tekniske problemer. Programrådet.

Årets beretning. Velkomst. Konstituering. Årets gang for bestyrelsen. Opkrævningsproblemer. Tekniske problemer. Programrådet. Årets beretning Velkomst Konstituering Årets gang for bestyrelsen Opkrævningsproblemer Tekniske problemer Programrådet Serviceaftale Afslutning Velkomst Velkommen til Langeskov Antennelaugs generalforsamling

Læs mere

Markedsføring til børn og børnefamilier

Markedsføring til børn og børnefamilier Markedsføring til børn og børnefamilier Strategiske anbefalinger Udarbejdet af Kidvertising Agency 2011 Materialet er udarbejdet med støtte fra: DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Læs mere

Skal du købe stationær pc?

Skal du købe stationær pc? Skal du købe stationær pc? Selv de billigste stationære computere er i dag kraftige nok til at køre stort set alle de programmer, du får brug for som hjemmebruger. Men stiller du særlige krav til ydelse,

Læs mere

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen

10 Typiske. AdWords fejl. - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på. Jan P. Olsen 10 Typiske AdWords fejl - Som koster dig penge og som Google tjener tykt på Af Jan P. Olsen Disclaimer Dette eksemplar af 10 Typiske AdWords Fejl er strengt personligt og giver kun dig ret til bogens indhold.

Læs mere

- gode råd og praktiske oplysninger om personalepolitiske samarbejdsprojekter

- gode råd og praktiske oplysninger om personalepolitiske samarbejdsprojekter Amtsrådsforeningen Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) De 7små bjerge - gode råd og praktiske oplysninger om personalepolitiske samarbejdsprojekter De 7 små bjerge 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Alt om netværk. 20 siders tema

Alt om netværk. 20 siders tema 0 siders tema Alt om netværk Netværk i hjemmet sådan gør du Vælg mellem tre netværkstyper Installation og opsætning Del mapper og printer Guide til trådløse routere Guide til homeplugs Spørgsmål og svar

Læs mere

Det retoriske opgør Om manglende indhold og vigtigheden af dette i dansk politik

Det retoriske opgør Om manglende indhold og vigtigheden af dette i dansk politik Det retoriske opgør Om manglende indhold og vigtigheden af dette i dansk politik Gruppe-medlemmer: Studienr: E-mail: Christian Wilche 47801 cwilche@ruc.dk Kristian Bang Sørensen 44384 kebs@ruc.dk Jonatan

Læs mere

Før køb af akseltrykmåler!

Før køb af akseltrykmåler! Før køb af akseltrykmåler! Flere og flere vognmænd får monteret akseltrykmålere eller mobile vejesystemer i deres biler. I denne folder kan du læse lidt om hvad disse apparater kan, og hvordan de virker.

Læs mere

3: Principper for brugervenlighed Forventning til designet Forventning til brugerne Når forventninger ikke passer sammen

3: Principper for brugervenlighed Forventning til designet Forventning til brugerne Når forventninger ikke passer sammen 3: Principper for brugervenlighed Brugervenlighed handler om at bygge bro mellem teknologiens muligheder og vores evne til at udnytte den. Jo hurtigere og bedre viden overføres, jo mere brugervenlig kan

Læs mere

TEST Digital lyd á la Meitner!

TEST Digital lyd á la Meitner! TEST Digital lyd á la Meitner! For første gang nogensinde har Jan Nielsen lyttet til en digital lydkilde, der tangerer eller ligefrem overgår lyden fra LP Af Jan Nielsen og Michael Madsen (målinger) Salget

Læs mere

bedre lyd bedre design

bedre lyd bedre design System Audio højttalere bedre lyd bedre design www.system-audio.com indholdsfortegnelse System Audio tør være anderledes historien 3 en anderledes idé om lyd og teknologi 4 SA2K den bedste kompakte højttaler

Læs mere

SØGEORDSANALYSE EBOGEN. Søgeordsanalyse ebogen Nikolaj Mogensen

SØGEORDSANALYSE EBOGEN. Søgeordsanalyse ebogen Nikolaj Mogensen SØGEORDSANALYSE EBOGEN Side 1 af 43 EBOGEN OM SØGEORDSANALYSE Det er efterhånden mange år siden, at jeg første gang hørte om begrebet søgeordsanalyse. Disciplinen søgeordsanalyse hænger tæt sammen med

Læs mere

PROBLEMSTILLING 4 BEGRÆNSNINGER 7 OVERORDNET INDLEDNING 8 WORLD WIDE WEB STRATEGISKE OVERVEJELSER 9

PROBLEMSTILLING 4 BEGRÆNSNINGER 7 OVERORDNET INDLEDNING 8 WORLD WIDE WEB STRATEGISKE OVERVEJELSER 9 PROBLEMSTILLING 4 SKIVE EDB CENTERETS KRAV/ØNSKER 4 PROBLEMFORMULERING 4 PROBLEMDISKUSSION 5 BEGRÆNSNINGER 7 OVERORDNET INDLEDNING 8 WORLD WIDE WEB STRATEGISKE OVERVEJELSER 9 HVORDAN ER WORLD WIDE WEB

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere