Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane"

Transkript

1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 237 Offentligt Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax kmo@tbst.dk Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane Dette notat udgør Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens implementeringsplan for opfølgning på de forslag, som Atkins har præsenteret i den samlede evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane, der blev offentliggjort den 31. oktober Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har været i dialog med Atkins forud for udarbejdelsen af implementeringsplanen med henblik på at sikre den bedst mulige forståelse af forslagene. Implementeringsplanen indeholder en beskrivelse af, hvordan og i hvilket omfang styrelsen kan implementere forslagene samt tidsfrister herfor. Atkins har identificeret ni forbedringsforslag, der har til formål at sikre, at fremtidige godkendelser af nyanlæg af letbane og jernbane får et bedre forløb. Forbedringsforslagene er oplistet nedenfor, og der redegøres nærmere for implementeringen heraf på de efterfølgende sider: 1. Myndighedsgodkendelsesplan 2. Formidling 3. Model-implementering af et sikkerhedsledelsessystem 4. Kontant sagsbehandling 5. Forhold til interessenter og medier 6. Tekniske sikkerhedsregler 7. Risikoprofil 8. Afgrænsning af arbejdsplads 9. Webside om roller og beføjelser Den samlede sikkerhedsgodkendelsesproces, der er anvendt i Aarhus Letbane forløbet, er den samme proces, som anvendes generelt på by- og jernbaneområdet. Atkins forbedringsforslag vurderes derfor relevante at implementere på tværs af bybaner (metro og letbaner) og den konventionelle jernbane både for nyanlæg og større ændrings- Side 1 (10)

2 og opgraderingsprojekter. Af samme grund vurderes styrelsens overvejelser for implementering relevante for alle aktører, der har behov for godkendelser af styrelsen. Med forslag til lov om ændring af jernbaneloven som følge af implementeringen af 4. jernbanepakke lægges der op til, at bybaner (metro, letbaner og S-tog) fremover undtages helt fra EU-reguleringen, hvilket indebærer, at de nye EU-regler ikke skal implementeres for disse baner. De eksisterende regler for bybaner videreføres, herunder muligheden for at forenkle reglerne for disse baner. Det drejer sig for eksempel om reglerne til sikkerhedscertifikater, sikkerhedsgodkendelser og ibrugtagningstilladelser. Side 2 (10)

3 1. Myndighedsgodkendelsesplan Forbedringsforslag 1 har ifølge Atkins til formål at sikre et klart og robust forløb i godkendelsesprocessen: Ved nybygning formaliseres myndighedsgodkendelsesplanen således, at ansøger og dennes rådgiver(e) i forbindelse med forhåndsdialogen med TBST udarbejder en myndighedsgodkendelsesplan, Udarbejdelsen af myndighedsgodkendelsesplanen anvendes som milepæl, der formelt markerer overgang fra forhåndskonsultation til ansøgning og sagsbehandling. Trafik-, Bygge og Boligstyrelsens sagsbehandling gøres betinget af, at projektbeskrivelsen er faktuelt korrekt, og at gældende regler og retningslinjer er indarbejdet i myndighedsgodkendelsesplanen. Sagsbehandlingen kan ikke starte før der foreligger en gennemarbejdet myndighedsgodkendelsesplan. Sagsbehandlingen suspenderes, hvis projektet afviger fra den angivne projektbeskrivelse eller tidsplan. I dag arbejder man i flere store baneprojekter med en såkaldt AAPP (Authority Approval Process Plan). Det er dog styrelsens oplevelse, at den nuværende udformning af AAPP en er tung/omfangsrig og ikke tilstrækkeligt operationel. Dette betyder, at planen i praksis sjældent udgør det centrale styringsværktøj for godkendelsesprocessen, som den var tiltænkt. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vil derfor udarbejde en model for en mere simpel myndighedsgodkendelsesplan. Atkins kommer med en række relevante forslag til indholdet i myndighedsgodkendelsesplanen, som styrelsen vil lade sig inspirere af. Myndighedsgodkendelsesplanen vil skulle anvendes ved baneprojekter, som skal opnå flere godkendelser, som er indbyrdes forbundne. Det er styrelsens umiddelbare vurdering, at der er mulighed for at stille krav om udarbejdelse af en myndighedsgodkendelsesplan i styrelsens bekendtgørelser på bybaneområdet 1, mens der for den konventionelle jernbane er behov for en nøje granskning af EU-reglerne for at afdække muligheden herfor. Styrelsen vil nærmere undersøge, om det vil give mening at stille et krav herom. Uagtet et eventuelt krav vil der altid i den enkelte sagsbehandling skulle foretages en konkret vurdering af, i hvilket omfang ansøger afviger fra planen samt betydningen heraf. En afgørelse herom vil skulle være begrundet og proportional set ud fra de faktiske omstændigheder for det enkelte projekt. Hvad angår suspension følger det af de almindelige forvaltningsretlige regler, at sagsbehandlingen stilles i bero, hvis det udbedte materiale ikke indsendes som aftalt, eller hvis materialet ikke er fyldestgørende/opfylder de aftalte krav. Styrelsen vil derfor i sit videre arbejde nærmere undersøge muligheden for en mere systematisk anvendelse 1 Med implementering af 4. jernbanepakke undtages bybaner helt fra EU-reguleringen. Side 3 (10)

4 af suspensionsmuligheden i medfør af forvaltningsretten i de tilfælde, hvor det er åbenlyst, at ansøgers myndighedsgodkendelsesplan er urealistisk, eller at ansøger afviger markant fra den aftalte plan. 2. Formidling Forbedringsforslag 2 har ifølge Atkins til formål at sikre, at aktører får et overblik over den samlede godkendelsesproces med henblik på, at de kan overskue krav, forudse tidsforbrug og gennemskue mulighederne for at tilpasse deres sikkerhedsledelsessystem til den konkrete virksomhed: Udarbejdelse af en brochure eller en hjemmeside, som helt grundlæggende forklarer sikkerhedsledelsessystemets formål, lovgivningen og dens krav, fremgangsmåden ved sikkerhedsgodkendelse og -certificering og en overordnet tidsplan for processen. Ideelt er forklaringen skrevet, så den er anvendelig for lægfolk og dermed ikke kun sikrer, at nye virksomheder kommer rigtigt fra start, men også er brugbar for journalister, naboer og andre interesserede. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har uafhængigt af den eksterne evaluering udarbejdet websitet letbanekrav.dk, der blev lanceret medio Formålet er at give et overblik over godkendelsesprocessen for letbaner, herunder at redegøre for de forskellige godkendelser, der skal opnås for at idriftsætte en ny letbane. Websitet er udformet, så teksten er almen forståelig, og de enkelte emner kan læses i vilkårlig rækkefølge. Letbanekrav.dk vil løbende blive forbedret og udbygget, jf. forslag Model-implementering af et sikkerhedsledelsessystem Forbedringsforslag 3 har ifølge Atkins til formål at vise et eksempel på, hvordan et sikkerhedsledelsessystem kan opbygges med henblik på at hjælpe nye aktører til fra start at se omfang, formål og funktion og tilpasningsmuligheder i et sikkerhedsledelsessystem: Udarbejdelse af et hæfte med en model-implementering af et lille sikkerhedsledelsessystem. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anser forslaget for særligt relevant for mindre og nye aktører på banen, hvor det er styrelsens erfaring, at opbygning af et sikkerhedsledelsessystem kan være en udfordring, idet mindre og nye aktører ikke nødvendigvis har erfaring, kompetencer og/eller kapacitet til at opbygge et sikkerhedsledelsessystem. Styrelsen vil gå i dialog med branchen om, hvordan modeller kan udformes og vil på baggrund af cases udarbejde eksempler på, hvordan et simpelt sikkerhedsledelsessystem kan se ud for at give relevante Side 4 (10)

5 brugere en god forståelse af formålet med et sikkerhedsledelsessystem. Det er styrelsens vurdering, at en tidlig og systematisk vejledning er central for at opnå en effektiv godkendelsesproces generelt. For så vidt angår sikkerhedsgodkendelse og -certificering gælder det, at kravene til et sikkerhedsledelsessystem er overordnede funktionskrav. Styrelsen vil præcisere formålet med funktionskravene, samt være tydelig og konsekvent i forventningen til den måde funktionskravene forventes omsat af ansøger. 4. Kontant sagsbehandling Forbedringsforslag 4 har ifølge Atkins til formål at sikre, at alle aktører uanset erfaring har samme klare billede af status og dermed kan forholde sig til begyndende problemer: TBST udvikler en skala, f.eks. fra A (ubetydelig fejl) til F (showstopper), som sammenfatter Styrelsens vurdering af alvoren af hver enkelte af Styrelsens kommentarer til ansøgningsmaterialet. Ansøger og TBST anvender ét dialogskema for hver godkendelse. Ansøger og TBST anvender én samlet liste over udeståender i forhold til godkendelsen. Med Atkins forslag lægges der op til, at der inden for hvert godkendelsesområde på sagsbehandlerniveau anvendes et dialogskema inkl. skala i forbindelse med den konkrete behandling af ansøgningsmateriale. Atkins har på møde med styrelsen præciseret, at forslaget er tiltænkt som et kommunikativt værktøj. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er enig i, at anvendelsen af et dialogskema i den konkrete sagsbehandling kan bidrage til i højere grad at synliggøre og skabe bevidsthed hos ansøger om, hvordan styrelsen vurderer kvaliteten i ansøgningsmaterialet, samt hvordan en afgørelse forventes at falde ud i forhold til de konstaterede fejl/mangler i ansøgningsmaterialet. Styrelsen vil på den baggrund undersøge, om det vil skabe værdi for ansøger at udvikle et dialogskema inkl. skala og oversigt over udeståender, som der vil kunne anvendes på tværs af godkendelsesområder. Styrelsen vil gå i nærmere dialog med relevante aktører herom. Uagtet et eventuelt dialogskema vil der altid i den enkelte sagsbehandling blive foretaget en konkret vurdering af fejl og manglers betydning for den samlede godkendelse, herunder anvendelse af suspensionsmuligheden, jf. forslag 1. En afgørelse herom vil være begrundet og proportional set ud fra de faktiske omstændigheder for det enkelte projekt. Side 5 (10)

6 5. Forhold til interessenter og medier Forbedringsforslag 5 har ifølge Atkins til formål at sikre ro både arbejdsmæssigt og mentalt i den sidste hektiske tid før en idriftsættelse: Åbningsdagen besluttes først, når alle tilladelser er givet, og jernbanen er helt klar til at køre. At datoen for nybygningens fejring først besluttes, når jernbanen har kørt stabilt i et passende tidsrum Dette forslag er rettet mod ansøger og indgår derfor ikke i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens implementeringsplan. 6. Tekniske sikkerhedsregler Forbedringsforslag 6 har ifølge Atkins til formål at sikre, at nye aktører og assessorer vil kende de præcise krav og dermed bedre være i stand til at estimere, strukturere og planlægge arbejdet med udvikling og assessering af nye sikkerhedsregler såvel som hele samlinger af nye sikkerhedsregler. Formulering af anvisninger og mindstekrav til metode, risikoanalyse, struktur og kvalitetssikring og godkendelsesproces for tekniske regler Formulering af konkrete krav til regelassessors metode og kompetence. Det vil være ønskeligt med en vejledning i udviklingen af tekniske sikkerhedsregler, der ud over at beskrive og uddybe kravene i de to ovenstående punkter, præsenterer: - En oplistning af de væsentligste faktorer i virksomhedens valg mellem risikobaseret eller erfaringsbaseret opbygning af tekniske sikkerhedsregler - En oplistning af de væsentligste faktorer i virksomhedens valg mellem at basere systemet på udvikling af sikkerhedsregler fra grunden, ved at basere systemet på tilpasning af andre virksomheders sikkerhedsregler, ved at basere systemet på harmoniserede normer og ved at basere systemet på nationale regler som f.eks., BOStrab. - Vejledning omkring indarbejdelse af tekniske sikkerhedskrav i sikkerhedsledelses-systemet - Vejledning omkring opdatering og evaluering af tekniske sikkerhedsregler. Atkins har fokus på vejledningsinitiativer om tekniske sikkerhedsregler. Uafhængigt af Aarhus Letbane forløbet vurderer Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen, at der også er behov for at se nærmere på reguleringen af tekniske sikkerhedsregler. I forbindelse med forslag til ændring af jernbaneloven, som forventes fremsat i Folketinget til februar 2019, lægges der op til at udvide virksomhedernes mulighed for selvforvaltning af tekniske og trafikale sikkerhedsregler. Dette betyder i praksis, at styrelsen i stedet for at godkende sikkerhedsreglerne up front fremadrettet vil føre tilsyn med, at virksomhederne opfylder en række overordnede funktionskrav til sikkerhedsregler via deres sikkerhedsledelsessystem. Etablering af selvforvaltning af sikkerhedsregler og trafikale sikkerhedsregler Side 6 (10)

7 vurderes endvidere at harmonere med det grundlæggende princip i EU-lovgivningen på jernbaneområdet om, at infrastrukturforvaltere og jernbanevirksomheder selv er ansvarlige for sikkerheden på deres del af jernbanesystemet, samt at håndteringen af jernbanesikkerhed bør ske i et sikkerhedsledelsessystem. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer, at Atkins forslag er relevante at implementere i forbindelse med udmøntning af selvforvaltning af sikkerhedsregler. Anvisninger og mindstekrav til eksempelvis metode, risikoanalyse, struktur, kvalitetssikring og godkendelsesproces for sikkerhedsregler forventes indarbejdet i relevante bekendtgørelser og vejledningsmateriale med henblik på at definere rammen for virksomhedernes selvforvaltning. Styrelsen vil endvidere vurdere behovet for at præcisere krav til regelassessors metode og kompetencer samt de øvrige vejledningsbehov, som Atkins oplister. Styrelsen vurderer, at en særskilt vejledningsindsats om tekniske sikkerhedsregler er afgørende for, at virksomhederne kommer i mål med at selvforvalte sikkerhedsregler. 7. Risikoprofil Forbedringsforslag 7 har ifølge Atkins til formål at definere krav til risikoprofilens indhold, struktur og nødvendige detaljeringsniveau. Udarbejdelse af konkrete mindstekrav til risikoprofilens struktur, indhold og detaljeringsniveau. Meget gerne suppleret med en vejledning, et eksempel og en skabelon. Udarbejdelse af en vejledning til beskrivelse af virksomheden og dens aktiviteter, herunder et forslag til en egnet struktur for beskrivelsen og en vejledning til et fornuftigt valg af detaljeringsniveau. Med risikoprofil forstår Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen en profil, der bidrager til at skabe overblik over sammenhængen mellem de risici, der er forbundet med virksomhedernes aktiviteter, og de foranstaltninger (barrierer), der er etableret for at nedbringe disse risici. En risikoprofil udgør således omdrejningspunktet for opbygningen af virksomhedens sikkerhedsledelsessystem. Risikoprofilen er resultatet af den risikovurdering, som virksomhederne skal udføre. Styrelsen vurderer, at det vil være givtigt at udarbejde eksempler på risikoprofiler og styrke vejledningen herom. Som det også gør sig gældende ved model-implementeringen (forslag 3), anses forslaget for særligt relevant for mindre og nye aktører, hvor det er styrelsens erfaring, at opbygning af et sikkerhedsledelsessystem herunder definering af risikoprofil kan være en udfordring, idet mindre og nye aktører ikke nødvendigvis har erfaring, kompetencer og/eller kapacitet til at opbygge et sikkerhedsledelsessystem. Styrelsen vil tilføre yderligere jernbanefaglig viden til tilsynet, for derved at styrke tilsynets mulighed for i højere grad at kunne vejlede Side 7 (10)

8 virksomhederne omring risikoprofilen ved traditionelle aktiviteter indenfor jernbanen. 8. Afgrænsning af arbejdsplads Forbedringsforslag 8 har ifølge Atkins til formål at definere, hvornår en arbejdsplads skifter kategori fra en byggeplads til en by- eller jernbane med henblik på at skabe klarhed omkring myndighedsansvar. Formulering af et kriterium, der afgør om aktiviteter i forbindelse med nybygning, ombygning eller test skal risikostyres som byggeplads eller jernbane. Kriteriet bør tage udgangspunkt både i sikkerheden på arbejdspladsen og i sikkerheden for omgivelserne. Kriteriet bør være formuleret, så det kan forstås og anvendes korrekt af lægfolk. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har uafhængigt af den eksterne evaluering igangsat et arbejde om styrelsens tilgang til godkendelse af test af infrastruktur, hvor definitionen af en byggeplads vil indgå. Arbejdstilsynet vil blive involveret i dette arbejde. På baggrund af ovenstående projekt vil styrelsen på letbanekrav.dk redegøre for styrelsens myndighedsansvar i forbindelse med, at en byggeplads skifter kategori til en by- eller jernbane. 9. Webside om roller og beføjelser Forbedringsforslag 9 har ifølge Atkins til formål at få skabt et samlet overblik over assessores, sagkyndiges og NoBo s med fleres opgaver og beføjelser. Oprettelse af en webside, der konkret og forståeligt for lægfolk afklarer typiske problemer og misforståelser omkring CSM-assessors, regelassessors, sagkyndig og NoBo, deres ansvar, opgaver, kompetencekrav, beføjelser og godkendelse. Meget gerne med præcise henvisninger til lovgivningen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vil udbygge det nuværende website letbanekrav.dk med beskrivelser af de forskellige 3. parts aktørers roller, opgaver og beføjelser. Side 8 (10)

9 Interne organisatoriske og styringsmæssige ændringer Uafhængigt af den eksterne evaluering af Aarhus Letbane forløbet har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen foretaget en række interne organisatoriske og styringsmæssige ændringer, som har til formål at understøtte, at fremtidige godkendelser af by- og jernbaneprojekter får et bedre forløb. Følgende initiativer er gennemført/i gang: Der er gennemført en ny organisering på jernbanesikkerhedsområdet, der betyder, at det faglige chefansvar for henholdsvis bybaner og den konventionelle jernbane følger opgaven/projektet. I praksis vil det sige, at når en ansøger eksempelvis søger om godkendelse af et nyanlæg på bybaneområdet, så vil ansøger opleve, at den samlede sikkerhedsgodkendelse af anlægget vil være forankret hos én og samme chef. Formålet er at skabe en organisering, der i højere grad understøtter ansøgers behov. Der er udpeget en projektleder for hver af de store baneprojekter, der fungerer som ansøgers direkte indgang til styrelsen. Projektlederen skal forestå koordinering af godkendelser på tværs af fagområder samt sikre styring og fremdrift i den samlede sikkerhedsgodkendelsesproces. Der er udviklet et risikostyringsværktøj for godkendelsesprocessen af store baneprojekter, hvis formål bl.a. er at sikre, at ansøger og styrelsen løbende har samme forståelse af godkendelsesprocessen, risikobillede samt ledelsesmæssigt fokus på de identificerede risici. Projektlederen er ansvarlig for løbende at følge op på risikostyringsplanen med ansøger. Styrelsen arbejder på at forbedre vejledningsindsatsen på by- og jernbaneområdet generelt med henblik på i højere grad at sikre en tidlig, systematisk vejledning, der møder kundens behov. Der er tale om en indsats, der strækker sig over de kommende år. Styrelsen har igangsat et arbejde med at få beskrevet kriterier for sagsbehandling af alle de forskellige godkendelsestyper, der indgår i den samlede sikkerhedsgodkendelse (eksempelvis godkendelse af infrastruktur, vejvendte sikkerhedsforanstaltninger, rullende materiel, tekniske og trafikale sikkerhedsregler, uddannelse af sikkerhedsklassificerede funktioner, sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat). Formålet er at etablere en mere transparent, ensartet og systembåren sagsbehandling samt at tydeliggøre styrelsens metodik og tilgang. Side 9 (10)

10 Opsummering og implementeringsfrister På baggrund af ovenstående gennemgang fremgår i skemaet nedenfor en opsummering af styrelsens plan for implementering af Atkins forslag inkl. frist for implementering. Det er styrelsens forventning, at implementeringen vil være gennemført inden for et år. Som det fremgår nedenfor, vil flere af forslagene blive slået sammen i forbindelse med implementeringen, idet der forekommer overlap. Ligeledes vil enkelte forslag blive håndteret i allerede igangsatte opgaver og projekter. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen foreslår, at der i 2019 følges op på implementeringsplanen på institutionsmøderne mellem styrelsen og departementet. Forslag TBST s implementering 1 o Udarbejde model for myndighedsgodkendelsesplan. o Undersøge om der kan stilles krav om en myndighedsgodkendelsesplan i styrelsens bekendtgørelser og etablere en mere systematisk tilgang til anvendelse af suspendering i forbindelse med sagsbehandlingen. 2 & 9 o Letbanekrav.dk udbygges med beskrivelser af 3. parts aktørers roller, opgaver og beføjelser. Frist Anden kvartal 2019 Anden kvartal 2019 Første kvartal & 7 o Udarbejde eksempler på et simpelt sikkerhedsledelsessystem samt eksempler på risikoprofiler (case-baseret tilgang). 4 o Undersøge muligheden for at udvikle et dialogskema inkl. skala og oversigt over udeståender, på tværs af godkendelsesområder. 5 Forslaget er rettet mod ansøger og indgår derfor ikke i TBST s implementeringsplan. 6 o Atkins forslag implementeres i forbindelse med styrelsens særskilte projekt om selvforvaltning af tekniske og trafikale sikkerhedsregler. Arbejdet vil følge tidsplanen for dette projekt. 8 o Afklaring af myndighedsansvar i forbindelse med, at en byggeplads skifter kategori til en by- eller jernbane. Tredje kvartal 2019 Første kvartal Fjerde kvartal 2019 Første kvartal 2019 Side 10 (10)

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur?

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Sikkerhedskonferencen 2019, onsdag d. 16. januar 2019 V. kontorchef Lars Korsholm Center for marked og kollektiv trafik Trafik-, Bygge-

Læs mere

Evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelse af Aarhus Letbane Kortlægningsnotat samt analyse af læringspunkter og forbedringspotentialer

Evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelse af Aarhus Letbane Kortlægningsnotat samt analyse af læringspunkter og forbedringspotentialer Evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelse af Aarhus Letbane Kortlægningsnotat samt analyse af læringspunkter og forbedringspotentialer Transport-, Bygnings- og Boligministeriet 10. oktober 2018

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng.

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng. MINISTEREN Borgerforeningen Mols Distriktsråd for Mols og Helgenæs Att.: Jørgen Ørgård Dato J. nr. 12. marts 2018 2018-1529 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Kære Jørgen Ørgård

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører:

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Kravene til virksomheder, der på eget ansvar udfører kørsel på jernbanenettet, er reguleret i lovgivningen inden for jernbaneområdet bl.a.

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen A. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Forløb for sikkerhedsgodkendelsen Processen med sikkerhedsgodkendelsen af Aarhus Letbane startede allerede

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1) Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 23. april 2019 Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven 1) (Implementering af dele af den tekniske

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 350 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer April 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 327 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer Marts 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet 1 Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering 2 CSM RA Siger: Jf. CSM RA. Bilag 1. pkt. 1.1.2. Denne iterative risikostyringsproces: Skal omfatte

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringsbidrag til høring over udkast til revision af bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertificering mm. Sikkerhed

Læs mere

Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Lov om ændring af jernbaneloven 1) LOV nr 510 af 01/05/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2018-2891 Senere ændringer

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet April 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Jernbanetilsynet (beretning nr. 4/03) 31. marts 2008 RN

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid.

Jeg noterer med tilfredshed, at beretningen konkluderer, at regionerne formår at holde området i økonomisk balance set over tid. Statsrevisorernes sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 33 92 93 00 Fax. 33 93 25 18 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Dato: 31. marts 2014 Redegørelse

Læs mere

Introduktion til redskaber

Introduktion til redskaber December 2007 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Projekt "Sammenhængende Børnepolitik"...1 Lovgrundlag...2 Vejledning til redskabssamlingen...3 Hvordan bruges redskabssamlingen?...3 Læsevejledning...4

Læs mere

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nr. 14 December 2018 Indhold Ny bekendtgørelse om erstatnings- og forsikringsbeløb på jernbaneområdet Banedanmark har lagt opdaterede Retningslinjer

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Version 2 24.

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Aarsleff Rail - certificeringsproces

Aarsleff Rail - certificeringsproces Indhold Kort om mig Gennemgang af certificeringsprocessen Generelle betragtninger Spørgsmål Det er Aarsleff Rails egn opfattelse af forløbet der bliver gennemgået Slide 1 18-01-2019 Præsentation Aarsleff

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK Mission Critical o Projekt Information management o Processer, metoder & værktøjer. Side 1 of 11 Projekt information Projekt information management inkluderer alle de processer, som er nødvendige for at

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018 Målbillede for risikostyring i signalprogrammet Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for risikostyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for risikostyring,

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 5. maj 2017

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 38. Offentligt. Finansudvalget FIU alm. del - 9 Bilag 2. Offentligt. Til Folketingets Finansudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 38. Offentligt. Finansudvalget FIU alm. del - 9 Bilag 2. Offentligt. Til Folketingets Finansudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 38 Offentligt Finansudvalget FIU alm. del - 9 Bilag 2 Offentligt j.nr. 06-014656 Dato : 21. november 2006 Til Folketingets Finansudvalg Hermed fremsendes statusrapport

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S

Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S Principper for sammenlægning af anlægsselskabet Aarhus Letbane I/S og drifts- og infrastrukturselskabet Aarhus Letbane Drift I/S Baggrund og forudsætninger Aarhus Letbane I/S blev stiftet i 2012 med baggrund

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler PARATHEDSMÅLING Bedre brug af hjælpemidler Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 9 Medarbejdere

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens 11-12 og 18-19 Krav til personer December 2011 3 Vejledning til vetetanbanebekendtgørelsen Indledning Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om

Læs mere

Forbedringspolitik. Strategi

Forbedringspolitik. Strategi Forbedringspolitik Strategi 1 2 Indhold Forord... 3 Formål... 5 Vi vil forandre for at forbedre... 6 Forbedringer tager udgangspunkt i patientforløb og resultatet for patienten... 7 Medarbejder og brugerinvolvering...

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1

Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 Ekstern kvalitetssikring af beslutningsgrundlag på niveau 1 1. Baggrund for den eksterne kvalitetssikring Som led i at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag for Folketingets vedtagelse af store anlægsprojekter

Læs mere

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012

Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 Tidsplan for Femern Bælt-projektet kyst-kyst, april 2012 1. Baggrund Femern A/S har i april 2012 udarbejdet en revideret tidsplan for Femern Bælt-projektet, som tager højde for de udfordringer, der er

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 15. december 2017 2 Vejledning om godkendelse af assessorer Indhold Indledning 3 Opbygning 3 Andre bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Erfaringer med CSM Risikoledelse 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Sessionens indhold Forordningen Fælles sikkerhedsmetode for risikoevaluering og vurdering (CSM RA) trådte

Læs mere

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 417 80208 Fax 7221 8888 lss@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Sikkerhedsmål for letbaner i Danmark Indhold 1. Indledning... 2 2. Datagrundlag...

Læs mere

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig Det Europæiske Jernbaneagentur Valenciennes, Frankrig Indkaldelse af ansøgninger til optagelse på liste over eksperter i Human Factors, der skal bistå det nationale undersøgelsesorgan i visse medlemsstater

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel. April 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets procedurer for anskaffelse af større materiel April 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2013 om

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om arkæologiske undersøgelser

Rigsrevisionens notat om beretning om arkæologiske undersøgelser Rigsrevisionens notat om beretning om arkæologiske undersøgelser August 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 14/2017 om arkæologiske

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

Kom godt i gang med de nye krav til økonomistyring i Vejledning til Projekt god økonomistyring i den offentlige sektor

Kom godt i gang med de nye krav til økonomistyring i Vejledning til Projekt god økonomistyring i den offentlige sektor Kom godt i gang med de nye krav til økonomistyring i 2012 Vejledning til Projekt god økonomistyring i den offentlige sektor December 2011 Indhold 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Målgruppe 3 1.3 Læsevejledning

Læs mere

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder UDKAST 19.10.2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder Notat BO0103-00020 19-10-2018 I

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Spiserobotter

PARATHEDSMÅLING. Spiserobotter PARATHEDSMÅLING Spiserobotter Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 8 Medarbejdere 10 Borgere

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 3. april 2017 2017-1012 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Vedr. Statsrevisorernes

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

En styrket arbejdsmiljøcertificering

En styrket arbejdsmiljøcertificering Bilag til aftale om En styrket arbejdsmiljøcertificering November 2016 Initiativ 1: Indsamling af viden om certificeringsorganernes tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø Virksomheder, der har et anerkendt

Læs mere

Gældende formulering Ny formulering Bemærkning. kommunens eksterne revisors udførelse af (1) den lovpligtige revision

Gældende formulering Ny formulering Bemærkning. kommunens eksterne revisors udførelse af (1) den lovpligtige revision Intern Revision NOTAT Bilag 1 20. juni 2014 Ændringer til Funktionsbeskrivelse for Intern Revision Som følge af indgået kontrakt om revision af Københavns Kommune m.v. samt fastlæggelse af ny revisionsordning

Læs mere

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med anlæg af Metro Cityringen. Dette notat gør rede

Læs mere

Lønkontrol Implementeringsguide

Lønkontrol Implementeringsguide Lønkontrol Implementeringsguide Marts 2015 Indhold 1. Forord 3 2. Baggrund 3 3. Forandringsområder 4 4. Faser i processen 5 5. Forankring og videnressourcer 5 6. Hvordan kan det gribes an? 6 7. Hvor skal

Læs mere

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER KOMPETENCEUDVIKLING SOM UNDERSTØTTELSE AF AAU STRATEGIEN INDENFOR UNDERVISNING, FORSKNING OG VIDENSSAMARBEJDE Formålet med indsatsen Formålet med indsatsen er at

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 1) BEK nr 147 af 30/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling, Katrine Jensen

Læs mere

Overordnet Informationssikkerhedspolitik

Overordnet Informationssikkerhedspolitik Overordnet Informationssikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. 4. juni 2018 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sagsnr.

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. af 2013 Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u, stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249 af

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau

Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau Statens jernbanetilsyn, Sikkerhetsseminar, Oslo, 10. oktober 2006 Programkoordinator Leif Funch Trafikstyrelsen, Danmark Organiseringen, Myndigheder, Sikkerhed

Læs mere

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for individuelle planer

Region Midtjylland Psykiatri og Social. Juli Fælles regional retningslinje for individuelle planer Region Midtjylland Psykiatri og Social Juli 2015 Fælles regional retningslinje for individuelle planer Resume over arbejdsgange vedrørende individuelle planer Udarbejdelse af individuelle planer Generelt

Læs mere

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL).

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 27 Offentligt T A L E Samråd om arbejdsmiljø og partikelforurening i Københavns Lufthavn i Beskæftigelsesudvalget den 20. oktober 2015

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018

Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018 Tiltagspakke til fremme af tilgængelighed 2018 23. januar 2018 Ministerens introduktion Det er vigtigt for mig at sikre, at alle borgere i samfundet får adgang til de bygninger, der tilbyder offentlig

Læs mere

Lav din egen TSI vurdering

Lav din egen TSI vurdering Lav din egen TSI vurdering Sikkerhedskonference 2016 Peter Gundelach, Stabschef, Anlæg, Sikkerhed, Tilsyn og Myndighed, Banedanmark og Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen Program 1.

Læs mere

Praktisk information om godkendelsesprocessen for prospekter

Praktisk information om godkendelsesprocessen for prospekter Praktisk information om godkendelsesprocessen for prospekter Når en virksomhed skal have værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked eller foretage et offentligt udbud af værdipapirer på over

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven 1

UDKAST. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven 1 UDKAST Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven 1 1 I jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved 2 i lov nr. 658 af 8. juni 2016, 21 i lov nr. 285 af 29. marts 2017, 1 i lov nr. 558

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere