Det, du ikke vil have i din brugerflade

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det, du ikke vil have i din brugerflade"

Transkript

1 Department of Health Science and Technology Medical Informatics Group Det, du ikke vil have i din brugerflade Gert Galster, MD, MI, PhD-stipendiat e-sundhedsobservatoriet 12. oktober 2011 Gert Galster

2 Udformning af klinisk brugerflade sange fra et værksted Simple, pragmatiske spørgsmål, som Hvem er det, der dokumenteres for? Og hvilken slags oplysninger? Hvor meget skal dokumenteres? Og med hvilken nøjagtighed? Hvordan indbygger man akkrediteringsstandarder? Hvordan skal balancen være mellem struktur og fritekst? Skal der være forskel på "ikke til stede" og "ikke undersøgt"? etc Der er ingen simple svar og dette er ingen kogebog Det er blot sange fra et værksted et oplæg til diskussion

3 Om at synge i dur eller mol... En ekspert er en person, som har begået alle de fejl, som det er muligt at begå inden for et begrænset område. - Niels Bohr

4 Om at synge i dur eller mol... En ekspert er en person, som har begået alle de fejl, som det er muligt at begå inden for et begrænset område. - Niels Bohr Ganske vist har man erfaringer - men de er meget ubehagelige. - Storm P.

5 Grundtonerne Kerneydelsen er klinisk arbejde - diagnostik, pleje, behandling og rehabilitering. Det primære formål med dokumentation i klinikken er at understøtte kerneydelsen hvad der er observeret hvad der er tænkt og hvad der er gjort Hvis dokumentationen efterfølgende ikke kan bruges i klinikken, tjener den ikke sit primære formål.

6 Grundtonerne Sekundære formål med dokumentation i klinikken huskeseddel, tjek-liste kontrolpunkter kvalitetskontrol medicolegal kontrol rådata til statistik og økonomi Dokumentation, som ikke understøtter det kliniske arbejde, trækker ressourcer fra kerneydelsen. Unødvendig dokumentation og dårlige brugerflader trækker ressourcer fra kerneydelsen tredobbelt! Hvert felt, hvert museklik og hvert tastetryk har en pris.

7 Et eksempel fra den virkelige verden er vurderet Højt struktureret klinisk information om, - hvad der er observeret og - hvad der er gjort

8 Struktur er godt, men... er vurderet Højt struktureret klinisk information om, - hvad der er observeret og - hvad der er gjort - men kan det efterfølgende bruges til noget?

9 Struktur er godt, men... er vurderet Højt struktureret klinisk information om, - hvad der er observeret og - hvad der er gjort - men kan det efterfølgende bruges til noget?

10 Struktur er godt, men... er vurderet Højt struktureret klinisk information om, - hvad der er observeret og - hvad der er gjort - men kan det efterfølgende bruges til noget?

11 Struktur er godt, men... er vurderet Højt struktureret klinisk information om, - hvad der er observeret og - hvad der er gjort - men kan det efterfølgende bruges til noget? Unødvendig strukturering af klinisk information Don't do this at home!!!

12 Et eksempel fra den virkelige verden er vurderet Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres

13 Detaljering er godt, men... er vurderet Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres - er denne detaljering nødvendig?

14 Detaljering er godt, men... er vurderet Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres - er denne detaljering nødvendig? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere behov behov for for ilttilskud ilttilskud uden uden at at have have målt målt saturationen? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere cirkulationen uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten er er varm varm og og tør? tør? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere respirationen uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten har har frie frie luftveje? luftveje?

15 Detaljering er godt, men... er vurderet Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres - er denne detaljering nødvendig? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere behov behov for for ilttilskud ilttilskud uden uden at at have have målt målt saturationen? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere cirkulationen uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten er er varm varm og og tør? tør? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere respirationen uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten har har frie frie luftveje? luftveje? Unødvendig detaljering af klinisk information Don't do this at home!!!

16 Pædagogik er godt, men... er vurderet Hvem henvender brugerfladen sig til? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere cirkulationen uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten er er varm varm og og tør? Hvem tør? Hvem kan kan vurdere vurdere behov behov for for ilttilskud ilttilskud Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere respirationen uden uden at at have have målt målt uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten saturationen? har har frie frie luftveje? luftveje?

17 Pædagogik er godt, men... er vurderet Hvem henvender brugerfladen sig til? Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere cirkulationen uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten er er varm varm og og tør? Hvem tør? Hvem kan kan vurdere vurdere behov behov for for ilttilskud ilttilskud Hvem Hvem kan kan vurdere vurdere respirationen uden uden at at have have målt målt uden uden at at bemærke bemærke om om patienten patienten saturationen? har har frie frie luftveje? luftveje? Er det en brugerflade for voluntører, eller er det undervisning af det i forvejen faguddannede personale?

18 Pædagogik er godt, men... Flere eksempler Pt. Har er informeret ikke bleg og om ikke ernæring cyanotisk med udgangspunkt i pt.'s Respiration viden og og cirkulation behov er vurderet Pt. Afføringsmidler har frie luftvejetilbudt efter behov i henhold til instruks Pt. Har kan motiveret anvende og sin hjulpet PEP-fløjte med personlig korrekt hygiejne ud fra Pt. har pt.'s ikke behov behov for ilttilskud. Blodtryk, Har været puls nærværende og saturation og målt lyttende Har Har bestilt informeret blodprøver, pt. med røntgen udgangspunkt og EKG i dennes behov Har Har bestilt informeret evt. yderligere om præ- blodprøver og postoperative forløb med udgangspunkt i pt.'s egen forståelse af sygdom og indlæggelse Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres - hvem mon brugerne er? Er det en brugerflade for voluntører, eller er det undervisning af det i forvejen faguddannede personale?

19 Pædagogik er godt, men... Flere eksempler Pt. Har er informeret ikke bleg og om ikke ernæring cyanotisk med udgangspunkt i pt.'s Respiration viden og og cirkulation behov er vurderet Pt. Afføringsmidler har frie luftvejetilbudt efter behov i henhold til instruks Pt. Har kan motiveret anvende og sin hjulpet PEP-fløjte med personlig korrekt hygiejne ud fra Pt. har pt.'s ikke behov behov for ilttilskud. Blodtryk, Har været puls nærværende og saturation og målt lyttende Har Har bestilt informeret blodprøver, pt. med røntgen udgangspunkt og EKG i dennes behov Har Har bestilt informeret evt. yderligere om præ- blodprøver og postoperative forløb med udgangspunkt i pt.'s egen forståelse af sygdom og indlæggelse Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres - hvem mon brugerne er? Er det en brugerflade for voluntører, eller er det undervisning af det i forvejen faguddannede personale?

20 Pædagogik er godt, men... Flere eksempler Pt. Har er informeret ikke bleg og om ikke ernæring cyanotisk med udgangspunkt i pt.'s Respiration viden og og cirkulation behov er vurderet Pt. Afføringsmidler har frie luftvejetilbudt efter behov i henhold til instruks Pt. Har kan motiveret anvende og sin hjulpet PEP-fløjte med personlig korrekt hygiejne ud fra Pt. har pt.'s ikke behov behov for ilttilskud. Blodtryk, Har været puls nærværende og saturation og målt lyttende Har Har bestilt informeret blodprøver, pt. med røntgen udgangspunkt og EKG i dennes behov Har Har bestilt informeret evt. yderligere om præ- blodprøver og postoperative forløb med udgangspunkt i pt.'s egen forståelse af sygdom og indlæggelse Meget detaljeret beskrivelse af, hvad der skal observeres - hvem mon brugerne er?!! Brugerflade mangelfuldt anpasset til brugernes kompetence Don't do this at home!!!

21 Et eksempel fra den virkelige verden er vurderet Jamen det det er er jo jo bare bare en en tjekliste!

22 En tjekliste fra den virkelige verden, så... er vurderet

23 Én tjekliste? er vurderet Typisk Typisk en en arbejdsgang hos hos patienten Typisk Typisk en en arbejdsgang hos hos computeren

24 Én tjekliste? er vurderet Typisk Typisk en en arbejdsgang hos hos patienten Typisk Typisk en en arbejdsgang hos hos computeren Tjeklister på tværs af arbejdsgange Don't do this at home!!!

25 Forskellige tjeklister... er vurderet

26 Forskellige tjeklister... er vurderet Med Med punktopstilling Status, forventet Pt. har pæne farver Blodtryk, puls og saturation er acceptable Pt. anvender PEP-fløjten korrekt Ikke vurderet Som forventet Afviger fra det forventede

27 Forskellige tjeklister... er vurderet Med Med punktopstilling -- og og uden uden Status, forventet Pt. har pæne farver Blodtryk, puls og saturation er acceptable Pt. anvender PEP-fløjten korrekt Ikke vurderet Som forventet Afviger fra det forventede Forventet status, med pæne farver og frie luftveje. Blodtryk, puls og saturation er alle acceptable. Pt. anvender PEP-fløjten korrekt og har ikke behov for ilttilskud. Status ikke vurderet Status som forventet Status afviger fra det forventede

28 Tjek er godt, men... er vurderet Status, forventet Pt. har pæne farver Blodtryk, puls og saturation er acceptable Pt. anvender PEP-fløjten korrekt Ikke vurderet Som forventet Afviger fra det forventede Hvordan anvender man en tjekliste? 7 klik klik 1 klik klik Forventet status, med pæne farver og frie luftveje. Blodtryk, puls og saturation er alle acceptable. Pt. anvender PEP-fløjten korrekt og har ikke behov for ilttilskud. Status ikke vurderet Status som forventet Status afviger fra det forventede

29 Tjek er godt, men... er vurderet Status, forventet Pt. har pæne farver Blodtryk, puls og saturation er acceptable Pt. anvender PEP-fløjten korrekt Ikke vurderet Som forventet Afviger fra det forventede Ubegrundet overflod af felter, museklik og tastetryk Don't do this at home!!! Forventet status, med pæne farver og frie luftveje. Blodtryk, puls og saturation er alle acceptable. Pt. anvender PEP-fløjten korrekt og har ikke behov for ilttilskud. Status ikke vurderet Status som forventet Status afviger fra det forventede

30 Et eksempel fra den virkelige verden - og et alternativ er vurderet Forventet status, med pæne farver og frie luftveje. Blodtryk, puls og saturation er alle acceptable. Pt. anvender PEP-fløjten korrekt og har ikke behov for ilttilskud. Status ikke vurderet Status som forventet Status afviger således: EKG, røntgen og blodprøver er ikke bestilt er bestilt, kun rutineprøver er bestilt, + ekstra blodprøver Dokumentation af af normalsituationen: 9 klik klik Dokumentation af af normalsituationen: 2 klik klik

31 Kvalitet i arbejdet... POL 24/ POL 24/

32 Kvalitet i arbejdet... POL 24/ POL 24/ POL 10/ POL 10/

33 Kvalitet i arbejdet... POL 24/ POL 24/ POL 10/ POL 10/ POL 22/ POL 22/ Læger har mindre tid til patienterne Langsomme Langsomme it-systemer it-systemer og og mere mere papirarbejde papirarbejde går går ud ud over over tiden tiden til til den den enkelte enkelte patient. patient. Torben Mogensen, der er vicedirektør på Hvidovre Hospital, er enig i, at it-systemerne er et»reelt problem«, og regionen arbejder på at få det til at fungere bedre. Han har flere gange bedt lægerne fortælle, hvilke oplysninger der ikke er behov for i journalerne.»men de har aldrig peget på noget, der kan undværes«, siger Torben Mogensen.

34 Kvalitet i arbejdet... POL 24/ POL 24/ POL 10/ Hvad POL 10/ skal (ikke) dokumenteres? POL 22/ POL 22/ Læger har mindre tid til patienterne Langsomme Langsomme it-systemer it-systemer og og mere mere papirarbejde papirarbejde går går ud ud over over tiden tiden til til den den enkelte enkelte patient. patient. Torben Mogensen, der er vicedirektør på Hvidovre Hospital, er enig i, at it-systemerne er et»reelt problem«, og regionen arbejder på at få det til at fungere bedre. Han har flere gange bedt lægerne fortælle, hvilke oplysninger der ikke er behov for i journalerne.»men de har aldrig peget på noget, der kan undværes«, siger Torben Mogensen.

35 Kvalitet i arbejdet... og i brugerfladen? Hvad skal (ikke) dokumenteres? Hvordan skal der dokumenteres?

36 Kvalitet i brugerfladen... Risiko-screening Pt. kan selv... - flytte sig mellem seng og stol - gå indendørs og på trapper - udføre personlig hygiejne - udføre på- og afklædning - udføre spisning og toiletbesøg Pt. har ikke balanceproblemer Pt. har ikke flere uforklarede fald Pt. har ikke synsproblemer Pt. har ikke neurologisk dysfunktion Pt. er ikke påvirket af medicin Pt. er ikke påvirket af anæstesi Pt. er ikke påvirket af alkohol Pt. har ikke haft store blodtab Pt. er ikke i fødsel Pt. har ingen selvmordstanker Pt. har ingen selvmordsplaner Pt. har ikke tidligere forsøgt selvmord Pt. kan på troværdig vis tage afstand fra selvmordshandlinger Pt. er ikke præget af impulsivitet Hvordan skal der dokumenteres?

37 Kvalitet i brugerfladen... Risiko-screening Pt. kan selv... - flytte sig mellem seng og stol - gå indendørs og på trapper - udføre personlig hygiejne - udføre på- og afklædning - udføre spisning og toiletbesøg Pt. har ikke balanceproblemer Pt. har ikke flere uforklarede fald Pt. har ikke synsproblemer Pt. har ikke neurologisk dysfunktion Pt. er ikke påvirket af medicin Pt. er ikke påvirket af anæstesi Pt. er ikke påvirket af alkohol Pt. har ikke haft store blodtab Pt. er ikke i fødsel Pt. har ingen selvmordstanker Pt. har ingen selvmordsplaner Pt. har ikke tidligere forsøgt selvmord Pt. kan på troværdig vis tage afstand fra selvmordshandlinger Pt. er ikke præget af impulsivitet Risiko-screening Forventet status Pt. er selvhjulpen og skønnes ikke at være i risiko for fald eller selvmord. Status ikke vurderet Status som forventet Status afviger således: Hvordan skal der dokumenteres?

38 Brugerflader fra Helvede nej tak! Dokumentation, som ikke understøtter det kliniske arbejde, trækker ressourcer fra kerneydelsen. Hvert felt, hvert museklik og hvert tastetryk har en pris. Dokumentation af kvalitetsindikatorer øger ikke i sig selv kvaliteten. Gert Galster MD. MI. PhD Fellow Medical Informatics Group Department of Health Science and Technology Mail: gal(at)hst.aau.dk Phone: Tak for opmærksomheden

39 Outtakes and bonus material

40 Ingen Ingen bliver bliver rask rask af, af, at at der der skrives skrives i i journalen. journalen. - - Niels Niels Boye Boye Dokumentation af af kvalitetsindikatorer øger øger ikke ikke i i sig sig selv selv kvaliteten. kvaliteten. - - Gert Gert Galster Galster

41 +++WORK+++ er vurderet Don't do this at home!!! APPROVED Status ikke vurderet Status som forventet Status afviger fra det forventede Ikke vurderet Som forventet Afviger fra det forventede

Mulige læresituationer på modul 2.1

Mulige læresituationer på modul 2.1 Sydvestjysk Sygehus Mulige læresituationer på modul 2.1 FAM Observation, refleksion og deltagelse i 32 timer Der skal under forløbet udarbejdes en praksisbeskrivelse (praksisbeskrivelsen skal anvendes

Læs mere

Neurologisk afdeling 652 Sydvestjysk Sygehus

Neurologisk afdeling 652 Sydvestjysk Sygehus Neurologisk afdeling 652 Sydvestjysk Sygehus Sygeplejestuderende på Modul 2 1.kliniske periode. Sygepleje, Anatomi & fysiologi Sundheds- og sygdomsbegreber : Hygiejne: Forskellige sundheds- og sygdomsopfattelser.

Læs mere

Multisygdomsklinik bringer orden i kaos. Lucette Meillier Chefkonsulent, Cand.comm. Ph.d.

Multisygdomsklinik bringer orden i kaos. Lucette Meillier Chefkonsulent, Cand.comm. Ph.d. Multisygdomsklinik bringer orden i kaos Lucette Meillier Chefkonsulent, Cand.comm. Ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.cfk.rm.dk Navigation

Læs mere

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Ældre medicinsk patienter (+65 år) udgør den største patientgruppe på de medicinske afdelinger i Danmark. De er karakteriserede

Læs mere

Workshop 3. Hverdagsrehabilitering i praksis Det tværfaglige team og hjemmetrænere

Workshop 3. Hverdagsrehabilitering i praksis Det tværfaglige team og hjemmetrænere Workshop 3 Hverdagsrehabilitering i praksis Det tværfaglige team og hjemmetrænere Velkomst og præsentation Teamet består af: 14 hjemmetrænere 1 sygeplejerske 3 terapeuter 3 visitatorer 1 planlægger 1 leder

Læs mere

Klinisk dokumentation

Klinisk dokumentation Department of Health Science and Technology Medical Informatics Group Hvis information er godt, er mere information så bedre?, MD, MI, PhD Fellow Daintel, MAB læger 4. december 2012 - to problemer Problem:

Læs mere

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ Modellering og Standardisering Datalivscyklus G-EPJ Fordele ved EPJ i forhold til PPJ Ingen redundante data Forskning Kvalitetssikring og udvikling Automatiske indberetninger Rekvisition og svar funktionalitet

Læs mere

UDKAST 070915. Notat vedr. Tidlig opsporing, herunder TOBS

UDKAST 070915. Notat vedr. Tidlig opsporing, herunder TOBS UDKAST 070915 Notat vedr. Tidlig opsporing, herunder TOBS Indledning Af sundhedsaftalen 2015 2018 fremgår det, at kommunerne i løbet af aftaleperioden skal iværksætte Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom

Læs mere

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion)

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Sygdom og behandling Mave- og Tarmkirurgi behandler patienter med kirurgiske sygdomme i leveren, galdevejene og bugspytkirtlen. Med

Læs mere

Velkommen til Infektionsmedicinsk Afsnit 42

Velkommen til Infektionsmedicinsk Afsnit 42 Velkommen til Infektionsmedicinsk Afsnit 42 Velkommen til Infektionsmedicinsk Afsnit 42 Vi er en infektionsmedicinsk afdeling med 18 senge, der udover at modtage infektionsmedicinske patienter også modtager

Læs mere

Kliniske studier Modul 2

Kliniske studier Modul 2 Kliniske studier Modul 2 1. periode Sengeafdelinger i Kirurgisk Område, Esbjerg og Medicinsk Område, Grindsted 1 Indhold i klinisk undervisning/læringssituationer kan være: Læringsstiuationerne skal ses

Læs mere

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H E-sundhedsobservatoriet årsmøde d. 12. oktober 2010 Jan Utzon, overlæge Enhed for Udvikling og Kvalitet Disposition: * Baggrund for projektet * Rapportens

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

KØRSEL - HVEM SKAL KØRE

KØRSEL - HVEM SKAL KØRE KØRSEL - HVEM SKAL KØRE KØRSEL TIL Kørsel til praktiserende læge Der er fri befordring af pensionister der ellers opfylder betingelserne for transporten til og fra egen læge, lægevagt, speciallæger og

Læs mere

Basal oplæring. Social- og sundhedsassistent. Neurorehabiliteringen Sydvestjysk Sygehus Grindsted

Basal oplæring. Social- og sundhedsassistent. Neurorehabiliteringen Sydvestjysk Sygehus Grindsted Basal oplæring Social- og sundhedsassistent Neurorehabiliteringen Sydvestjysk Sygehus Grindsted Din oplæring Du er færdig med introduktionen, og nu begynder den basale oplæring, som skal sikre, at du er

Læs mere

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Fredericia Kommune

Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i. Fredericia Kommune J. nr. 3-17-291/1 Sundhedsstyrelsens tilsyn med plejehjem i Fredericia Kommune 2009 Sundhedsstyrelsen Embedslægerne Syddanmark, Sorsigvej 35, 6760 Ribe Tlf. 72 22 79 50 Fax 72 22 74 40 E-mail syd@sst.dk

Læs mere

3. rejsebrev fra Thailand: Så er praktikken for alvor gået i gang, og hver dag byder på nye indtryk

3. rejsebrev fra Thailand: Så er praktikken for alvor gået i gang, og hver dag byder på nye indtryk 3. rejsebrev fra Thailand: Så er praktikken for alvor gået i gang, og hver dag byder på nye indtryk Af Camilla Jensen fra Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg, VIA University College Min første praktik er

Læs mere

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med #1 FULDFØRT Besvarelser indtastet manuelt INavn: Inge Marie Svane Påbegyndt: 10. november 2015 14:05:47 S T SIDE 1 Sp1: Titel Sp2: Ansat i: Sp3: Hvad beskæftiger du dig med Sp4: Har Danmark behov for Kræftplan

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS STUDIEPLAN. Specifik del. Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Randers. 6. semester.

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS STUDIEPLAN. Specifik del. Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Randers. 6. semester. SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS STUDIEPLAN Specifik del Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Randers 6. semester Hold September 07 Gældende for perioden 08.02.10 23.04.10 og 26.04.10 30.06.10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tema ark: Ernæring. Hvad er problemområdet? Arbejde med problemet ud fra f.eks. arbejdsmodellen eller smittemodellen

Tema ark: Ernæring. Hvad er problemområdet? Arbejde med problemet ud fra f.eks. arbejdsmodellen eller smittemodellen Tema ark: Ernæring Hvad er normalkost og hvad findes der ellers? Hvordan er den normale væskebalance/væskeindtag? Hvilke faktorer hæmmer og fremmer sult og tørst? Livsstil og kostvaner Hygiejne if. med

Læs mere

Din vejledning til. Sundheds Portalen

Din vejledning til. Sundheds Portalen Din vejledning til Sundheds Portalen Indledning For at imødekomme en øget interesse i at få indsigt i eget liv og sygdomsforløb, har Lolland Kommune valgt at åbne for eget omsorgssystem. Dermed kan du

Læs mere

Styrket samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper

Styrket samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper Styrket samarbejde på tværs af sektorer og faggrupper Gå sammen med en du ikke kender Drøft spørgsmålet og kom med ideer til indsatser, som kan styrke ernæringsindsatsen i det tværsektorielle samarbejde.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Avanceret søgning:

Indholdsfortegnelse Avanceret søgning: Indholdsfortegnelse Avanceret søgning: Behov/ overskredet behov Manglende us behov (Småbørnstjek, Alm us, Udskrivning) Manglende klinik Manglende behandler Gl. aftaler uden mødekoder Antal udeblivelser

Læs mere

Neurologi - sygdomme i nervesystemet

Neurologi - sygdomme i nervesystemet Neurologi - sygdomme i nervesystemet Introduktion til neurologi Neurologi omfatter sygdomme i hjerne og rygmarv (centralnervesystemet), samt i nerver og muskler på arme og ben (det perifere nervesystem).

Læs mere

2. praktik. Tema: Social- og sundhedsassistenten og det professionelle samarbejde. Kompetenceområde: Omsorg, pleje og sygepleje

2. praktik. Tema: Social- og sundhedsassistenten og det professionelle samarbejde. Kompetenceområde: Omsorg, pleje og sygepleje 2. praktik Tema: Social- og sundhedsassistenten og det professionelle samarbejde Kompetenceområde: Omsorg, pleje og sygepleje Præstationsstandard: Rutineret niveau Eleven kan planlægge og gennemføre en

Læs mere

B-014 Styringsværktøj kvalitetsovervågning Trin 3

B-014 Styringsværktøj kvalitetsovervågning Trin 3 B-014 Styringsværktøj Trin 3 OBS: Arket indeholder kun de standarder hvor der er krav om kvalitetovervågning på trin 3 1.1.3 - Planlægning, drift og økonomi (3/5) Der foreligger dokumentation for, at ledelser

Læs mere

Strukturering og granulering i en omegn af EPJ

Strukturering og granulering i en omegn af EPJ Strukturering og granulering i en omegn af EPJ Ekskursioner i en omegn af noget, der ikke ligger helt fast... Gert Galster I en omegn af... hvad? Sundhedsministeriet i IT-strategien 2000-2002: En elektronisk

Læs mere

Frit valg mellem kommunal og privat hjemmehjælp

Frit valg mellem kommunal og privat hjemmehjælp Tid til hjemmehjælp Frit valg mellem kommunal og privat hjemmehjælp Hvis du oplever, at du har fået behov for hjælp til praktiske gøremål og personlig pleje, kan du få bevilget hjemmehjælp gennem kommunens

Læs mere

Klinik For Øjenlågskirurgi, Vejle. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Klinik For Øjenlågskirurgi, Vejle. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Klinik For Øjenlågskirurgi, Vejle Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 04-12-2015 Akkrediteringsstatus Akkrediteret Gyldig til 28-01-2019 Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

Kliniske retningslinjer et redskab til at sikre kvalitet i kerneydelser

Kliniske retningslinjer et redskab til at sikre kvalitet i kerneydelser Kliniske retningslinjer et redskab til at sikre kvalitet i kerneydelser Preben Ulrich Pedersen Professor, phd Hvad er en klinisk retningslinje? En klinisk retningslinje defineres som systematisk udarbejdede

Læs mere

Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner

Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner Allerød Kommune Sundhedsplejen Bjarkesvej 2 3450 Allerød www.alleroed.dk/sundhedsplejen ALLERØD KOMMUNE KÆRE FORÆLDRE Undersøgelser viser et meget tydeligt

Læs mere

VÆRD AT VIDE FØR OG EFTER DIN ØJENLASERBEHANDLING

VÆRD AT VIDE FØR OG EFTER DIN ØJENLASERBEHANDLING VÆRD AT VIDE FØR OG EFTER DIN ØJENLASERBEHANDLING 1 Når jeg tænker på, hvor sikkert det er at få ordnet sit syn, så forstår jeg ikke, at jeg ikke fik det gjort noget før! Kirsten Skovgaard, skovarbejder,

Læs mere

håndbog i Sikker mundtlig kommunikation

håndbog i Sikker mundtlig kommunikation håndbog i Sikker mundtlig kommunikation Kommunikation Teamsamarbejde Sikker Mundtlig Kommunikation Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Kommunikation Inden du ringer... 4 Kommunikation om patientbehandling

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital 125 I MEA ambulatorium afprøver vi i øjeblikket en ny samarbejdsform i forhold til vores samtaler/aftaler med personer med Type 1 diabetes. Vi kalder den nye samarbejdsform DiaFlex. Formålet med DiaFlex

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Kettering England Navn: Anni Bro Andersen og Simone Weidemann Hejlesen E-mail: bro.and@hotmail.com Simone_vogensen@hotmail.com Tlf. nr. Hjem-institution:

Læs mere

Hurtig, hurtigere, hurtigst

Hurtig, hurtigere, hurtigst Hurtig, hurtigere, hurtigst Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min., og som udgangspunkt vil der være en afklaring af emne og gennemgang af relevant teori i undervisningslokalet

Læs mere

Løsningsforslag : Øvelser til gentræning af sygdomsbehandling om bord

Løsningsforslag : Øvelser til gentræning af sygdomsbehandling om bord Løsningsforslag : Øvelser til gentræning af sygdomsbehandling om bord Marts 2015 Svar på øvelse 1. Forbrænding Forhold på skadestedet: Skab kort overblik på scenen og kontakt patienten. Nødflyt til nærmeste

Læs mere

PATIENTOPLEVETKVALITET 2013

PATIENTOPLEVETKVALITET 2013 Patientoplevetkvalitet Antal besvarelser: 66 PATIENTOPLEVETKVALITET 213 Svarprocent: 64% FORORD 1 Patientoplevet kvalitet Her er dine resultater fra undersøgelsen af den patientoplevede kvalitet i speciallægepraksis,

Læs mere

Spørgeskema om din nyresygdom

Spørgeskema om din nyresygdom NYU-2 Spørgeskema om din nyresygdom Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! Nyremedicinsk Ambulatorium OM DIN APPETIT

Læs mere

10. maj 2011 Workshop 2. Hverdagsrehabilitering i praksis

10. maj 2011 Workshop 2. Hverdagsrehabilitering i praksis 10. maj 2011 Workshop 2 Hverdagsrehabilitering i praksis Midlertidig indsats Kører i hele kommunen Dækker alle ydelser Ca. 45-50 borgere i gang Hverdagsrehabilitering Fast gruppe fra 1. februar 2010 12

Læs mere

PATIENTOPLEVETKVALITET 2013

PATIENTOPLEVETKVALITET 2013 Patientoplevetkvalitet Antal besvarelser: 4 PATIENTOPLEVETKVALITET 13 Svarprocent: 3% FORORD 1 Patientoplevet kvalitet Her er dine resultater fra undersøgelsen af den patientoplevede kvalitet i speciallægepraksis,

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Udfordringer med vurderingen af patienter til specialiseringsniveauet rehabilitering på specialiseret niveau

Udfordringer med vurderingen af patienter til specialiseringsniveauet rehabilitering på specialiseret niveau Udfordringer med vurderingen af patienter til specialiseringsniveauet rehabilitering på specialiseret niveau Ved udviklingsansvarlig fysioterapeut Camilla Biering Lundquist, Hammel Neurocenter Plan Specialiseringsniveau

Læs mere

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens.

Interview med Jørgen Schøler Cheflæge Hospitalsenheden Horsens. BS: Værdiskabelse I sundhedsvæsenet gennem IT (Forklaring af værdi). JS: Den diskussion er jeg jo jævnligt inde i og det er fordi jeg tror på at det med at skabe værdi for IT altså en væsentlig del af

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 3.712 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 52% FORORD 01 I denne rapport modtager regionen afrapportering på undersøgelse af den patientoplevede kvalitet

Læs mere

Anæstesi. Indholdsfortegnelse. Godkendelse

Anæstesi. Indholdsfortegnelse. Godkendelse Anæstesi Indholdsfortegnelse 1 FORMÅL... 2 2 REFERENCER... 2 3 TERMER OG DEFINITIONER... 2 4 GYLDIGHEDSOMRÅDE... 2 5 ANSVAR... 3 6 PROCES... 3 6.1 KIRURGISKE FORLØB... 3 6.1.1 Sikker kirurgi:... 3 6.1.2

Læs mere

Øre-Næse-Halsklinikken Maribo. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Øre-Næse-Halsklinikken Maribo. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Øre-Næse-Halsklinikken Maribo Ekstern survey Start dato: 15-03-2016 Slut dato: 15-03-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion:

Læs mere

ZA5948. Flash Eurobarometer 404 (European Citizens' Digital Health Literacy) Country Questionnaire Denmark

ZA5948. Flash Eurobarometer 404 (European Citizens' Digital Health Literacy) Country Questionnaire Denmark ZA98 Flash Eurobarometer 0 (European Citizens' Digital Health Literacy) Country Questionnaire Denmark FL 0 - e-health Literacy - DK D Hvad er din alder? (SKRIV NED - HVIS "ØNSKER IKKE AT SVARE" KODE '99')

Læs mere

ADHD ADHD. signalstoffer, der findes i hjernen. Det giver nedsat kommunikation mellem hjernecellerne.

ADHD ADHD. signalstoffer, der findes i hjernen. Det giver nedsat kommunikation mellem hjernecellerne. ADHD Denne brochure er til dig, der gerne vil vide mere om ADHD og medicin til behandling af ADHD. ADHD er en sygdom, der giver problemer som koncentrationsbesvær, uopmærksomhed, hyperaktivitet og grænseoverskridende

Læs mere

2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover

2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover Kapitel 2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover 2.4 Funktionsniveau blandt 60-årige eller derover Både andelen og antallet af ældre her afgrænset til personer på 60 år eller derover forventes

Læs mere

Forældreundersøgelse

Forældreundersøgelse Forældreundersøgelse Grafrapport August 2014 Sp.1 I hvilket land er du født? 10 9 9 9 9 8 7 6 5 4 3 2 1 2% 2% 2% Danmark Vestligt land Østeuropæisk land Andet Forældre (n=1007) Kvinde (n=477) Mand (n=530)

Læs mere

7. januar 2016 Københavns Øjen & Skeleklinik v. Hesgaard & Johansen

7. januar 2016 Københavns Øjen & Skeleklinik v. Hesgaard & Johansen Københavns Øjen & Skeleklinik v. Hesgaard & Johansen Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 02-12-2015 Gyldig til 26-01-2019 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering

Læs mere

TIL PÅRØRENDE om hjernedød og organdonation

TIL PÅRØRENDE om hjernedød og organdonation TIL PÅRØRENDE om hjernedød og organdonation TIL PÅRØRENDE VÆRD AT VIDE At miste en nærtstående er en af de sværeste oplevelser, vi kan komme ud for i livet. Midt i meningsløsheden kan det være vanskeligt

Læs mere

STUDIEMATERIALE FOR MODUL 2 for Sygeplejerskestuderende i klinisk studieperiode Ortopæd Kirurgisk ambulatorium, Grindsted.

STUDIEMATERIALE FOR MODUL 2 for Sygeplejerskestuderende i klinisk studieperiode Ortopæd Kirurgisk ambulatorium, Grindsted. STUDIEMATERIALE FOR MODUL 2 for Sygeplejerskestuderende i klinisk studieperiode Ortopæd Kirurgisk ambulatorium, Grindsted. 1 1. studieperiode: Program Studieperioden er på 32 timers tilstedeværelse og

Læs mere

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen INTERVIEWGUIDE OG STIKPRØVESKEMA UANMELDT KOMMUNALT TILSYN PLEJECENTER 2000 FREDERIKSBERG

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen INTERVIEWGUIDE OG STIKPRØVESKEMA UANMELDT KOMMUNALT TILSYN PLEJECENTER 2000 FREDERIKSBERG 2017 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen INTERVIEWGUIDE OG STIKPRØVESKEMA UANMELDT KOMMUNALT TILSYN PLEJECENTER 2000 FREDERIKSBERG Rubrikkerne nedenfor viser fund og vurderinger ved tilsynet.

Læs mere

VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter.

VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter. VEJLEDNING TIL FQM-TESTEN Functional quality of movement test beregnet for apopleksipatienter. Udarbejdet af fysioterapeut Anne W Brown og Karen Eriksen, med støtte fra Sygekassernes Helsefond, Danske

Læs mere

Den involverende stuegang Efter IPLS princip (DIS)

Den involverende stuegang Efter IPLS princip (DIS) Den involverende stuegang Efter IPLS princip (DIS) Helle K. Iversen, Apopleksiansvarlig overlæge, forskningslektor, dr. med. Apopleksienheden, Neurologisk afdeling Glostrup Hospital, Københavns Universitet

Læs mere

HENVISNINGSSKEMA. Specialiseret rehabiliteringstilbud til parkinsonramte i fase 2 og 3

HENVISNINGSSKEMA. Specialiseret rehabiliteringstilbud til parkinsonramte i fase 2 og 3 HENVISNINGSSKEMA Specialiseret rehabiliteringstilbud til parkinsonramte i fase 2 og 3 1. Henvisningskriterier 2. Behandlingsmål 3. Henvisningsblanket 4. Visitationsforløb 1. Henvisningskriterier Rehabiliteringstilbuddet

Læs mere

Patient. Faglig Fra DGMA Under udarbejdelse Ernæring Mobilisering under

Patient. Faglig Fra DGMA Under udarbejdelse Ernæring Mobilisering under Matrix Ringkjøbing Amt, inkl. servicemål samt indikatorområder /VK 05.08.02 side 1 Kriterier, Standarder og Indikatorområder Patient Hvor intet andet er anført kommer indikatoren fra den landsdækkende

Læs mere

Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter

Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Medicinsk Center Brønderslev Neurorehabiliteringscenter hører organisatorisk til Sygehus Vendsyssel, Medicinsk Center, og modtager patienter fra hele

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Interview med anæstesilæge Inge De Haas Dato: 4. November 2011

Interview med anæstesilæge Inge De Haas Dato: 4. November 2011 Interview med anæstesilæge Inge De Haas Dato: 4. November 2011 Interviewer: Sådan rent formelt, hvis vi lige kunne få dit fulde navn? Læge: Ja, jeg hedder Inge De Haas. Interviewer: Ja, og din stilling?

Læs mere

OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus A/S. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus A/S. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning OPA Ortopædisk Privathospital Aarhus A/S Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra: 20-11-2013 Akkrediteringsstatus: Midlertidig akkreditering 100,00% 97,60% 91,84% 88,24%

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

EWS. Seminar ang. den Kritisk Syge Patient. Herlev April 2010. Lajla Vang BOH

EWS. Seminar ang. den Kritisk Syge Patient. Herlev April 2010. Lajla Vang BOH EWS Seminar ang. den Kritisk Syge Patient. Kort præsentation af EWS EWS (Early Warning Score) Alarmeringssystem. Pointudregning efter fastlagte fysiologiske parametre. Handling og involvering af plejepersonale/læge

Læs mere

Kom med på holdet, MAND! Mænds Sundhed og Fællesskaber

Kom med på holdet, MAND! Mænds Sundhed og Fællesskaber Kom med på holdet, MAND! Mænds Sundhed og Fællesskaber 2016 Hvorfor en sundhedsuge med fokus på mænds sundhed og fællesskaber? Fordi Gode fællesskaber skaber sunde mænd Fællesskab giver mænd mental styrke

Læs mere

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11.

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Af domprovst Anders Gadegaard Alt er givet os. Taknemmeligheden er den

Læs mere

Erfaringer med organisationstilsyn. Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data

Erfaringer med organisationstilsyn. Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data Erfaringer med organisationstilsyn Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data Organisations tilsyn i 2017 hvor Sygehuse Almen praksis Hjemmepleje/hjemmesygepleje og plejehjem Akuttilbud i kommunerne Bosteder Tandlæger

Læs mere

TEMARAPPORT 2006: Forberedelse af patienter forud for operative eller andre invasive indgreb og større billeddiagnostiske undersøgelser

TEMARAPPORT 2006: Forberedelse af patienter forud for operative eller andre invasive indgreb og større billeddiagnostiske undersøgelser TEMARAPPORT 2006: Forberedelse af patienter forud for operative eller andre invasive indgreb og større billeddiagnostiske undersøgelser 2006 DPSD Dansk Patientsikkerhedsdatabase Temarapport 2006: Forberedelse

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen Den generelle studieplan del 2 Modul 4 Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Klinik Medicin

Sygeplejerskeuddannelsen Den generelle studieplan del 2 Modul 4 Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Klinik Medicin Sygeplejerskeuddannelsen Den generelle studieplan del 2 Modul 4 Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed Klinik Medicin Maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Syn på læring og overordnet tilrettelæggelse...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. Intern teoretisk prøve Modul 2. Sundhed og sygdom

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. Intern teoretisk prøve Modul 2. Sundhed og sygdom SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG Intern teoretisk prøve Modul 2 Sundhed og sygdom 07/2015 Intern teoretisk prøve modul 2 Titel: Intern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Anatomi/fysiologi Mikrobiologi,

Læs mere

Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015. Anæstesiologisk afdeling. 1.0 Baggrund. 2.0 Praktisk gennemførsel

Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015. Anæstesiologisk afdeling. 1.0 Baggrund. 2.0 Praktisk gennemførsel Rapport interview patient og pårørende, efteråret 2015 Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk

Læs mere

Anæstesiologisk Afdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesiologisk Afdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesiologisk Afdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

Center For Rygkirurgi A/S & Bekkevold Privathospital. Procentvis opfyldelse. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer

Center For Rygkirurgi A/S & Bekkevold Privathospital. Procentvis opfyldelse. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer Offentlig surveyrapport - Udskrevet d. 02-12-2013 Center For Rygkirurgi A/S & Bekkevold Privathospital Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra: 07-11-2013 Akkrediteringsstatus:

Læs mere

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Denne vejledning er en hjælp til dig, der skal søge ind på IT-Universitetets kandidatuddannelser. Ansøgning om optagelse foregår digitalt via Ansøgningsportalen.

Læs mere

Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse

Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse Til voksne Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er bipolar lidelse? 03 Hvorfor behandle bipolar lidelse? 04 Hvordan behandler

Læs mere

Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme

Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme Social og Sundhed Køgevej 80 4000 Roskilde Rasmus Baagland E-mail: rasmusbaa@roskilde.dk Dir. tlf. 46 31 77 28 30. september 2009 Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme

Læs mere

1. juli 2015 Allergiklinikken i Roskilde. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

1. juli 2015 Allergiklinikken i Roskilde. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Allergiklinikken i Roskilde Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 02-06-2015 Gyldig til 27-07-2018 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af de patientsikkerhedskritiske

Læs mere

Studiespørgsmål for SSA-elever

Studiespørgsmål for SSA-elever Studiespørgsmål for SSA-elever Spørgsmålene kan både anvendes til mundtlig og skriftlig refleksion Grundlæggende behov: Hvad er menneskets grundlæggende behov? Hvad kan du gøre for at opretholde behovene?

Læs mere

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Regionshospitalet Viborg Viborg HR-afdelingen Uddannelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Indledning...3

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Ændring af ydelsesbeskrivelse for intern medicin og kirurgi

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Ændring af ydelsesbeskrivelse for intern medicin og kirurgi REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 032-12 Ændring af ydelsesbeskrivelse for intern medicin og

Læs mere

Lymfekræftdagen i Middelfart d. 20. juni 2014

Lymfekræftdagen i Middelfart d. 20. juni 2014 Lymfekræftdagen i Middelfart d. 20. juni 2014 Agenda 10:00 Morgenmadsbuffet. 10:20 Velkomst v/ formand Rita O. Christensen 10:30 Oplæg ved Francesco d Amore, klinisk professor ved Hæmatologisk afdeling

Læs mere

PerfectSale - Et online salgsoptimerings værktøj

PerfectSale - Et online salgsoptimerings værktøj PerfectSale - Et online salgsoptimerings værktøj PerfectSale Om PerfectSale System-funktioner Fordele ved PerfectSale PC Tilbud Hvad er PerfectSale? PerfectSale er et webbaseret opfølgningsværktøj der,

Læs mere

Sikkert patientflow. v/ Kvalitet og Arbejdsmiljøchef Jørgen Ejler Pedersen. og Riskmanager Lonnie Sander Terkildsen

Sikkert patientflow. v/ Kvalitet og Arbejdsmiljøchef Jørgen Ejler Pedersen. og Riskmanager Lonnie Sander Terkildsen Sikkert patientflow v/ Kvalitet og Arbejdsmiljøchef Jørgen Ejler Pedersen og Riskmanager Lonnie Sander Terkildsen 1 21-11-2014 Predicting chaos is hard controlling chaos is easy. Citat: Donald J. Wheeler

Læs mere

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet

APU-2. En spørgesskemaundersøgelse om. helbredsrelateret livskvalitet APU-2 En spørgesskemaundersøgelse om helbredsrelateret livskvalitet HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit helbred. Oplysningerne vil give et overblik over,

Læs mere

Patient- og pårørendeinddragelse ved Den Involverende Stuegang, DIS

Patient- og pårørendeinddragelse ved Den Involverende Stuegang, DIS Patient- og pårørendeinddragelse ved Den Involverende Stuegang, DIS Afdelingssygeplejerske Malene Fogh Nielsen og Udviklings- og kvalitetskoordinator Lone Lundbak Mathiesen Apopleksienheden, Neurologisk

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

SFI - Særligt Flygtig Informatik

SFI - Særligt Flygtig Informatik SFI - Særligt Flygtig Informatik Det store dyr i Åbenbaringen - nu med ekstra åbenbaring Gert Galster Dagens to emner... Hvad er "SFI"? "Portabel SFI" SFI anno 2004 EPJ-system som som kan kan udveksle

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

For at få punktopstillet teksten (flere niveauer findes) brug Forøg listeniveau. For at få venstrestillet

For at få punktopstillet teksten (flere niveauer findes) brug Forøg listeniveau. For at få venstrestillet Hvorfor lære hospitalspersonale neurologiske afdelinger samtalestøtte? Hvordan bruges Samtalestøttemetoden (SCA) i hospitalsfasen? Implementering af SCA-metoden Neurologisk Klinik, Rigshospitalet-Glostrup

Læs mere

Information til gravide. Planlagt kejsersnit. Elektivt sectio. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken

Information til gravide. Planlagt kejsersnit. Elektivt sectio. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Information til gravide Planlagt kejsersnit Elektivt sectio Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Graviditets- og fødselsklinikken Planlagt kejsersnit Det er besluttet, at din fødsel skal foregå

Læs mere

Kliniske retningslinjer er de vigtige eller kan vi bruge vores erfaringer?

Kliniske retningslinjer er de vigtige eller kan vi bruge vores erfaringer? Kliniske retningslinjer er de vigtige eller kan vi bruge vores erfaringer? Preben Ulrich Pedersen, lektor, phd Center for Kliniske Retningslinjer Ejerskab og finansiering Center for Kliniske Retningslinjer

Læs mere

Er tiden løbet fra samling?

Er tiden løbet fra samling? AF rikke WetteNdorFF Er tiden løbet fra samling? Foto: EiDsvoll museums Fotosamling 6 Danmarks EvaluEringsinstitut SAMLING Siden daginstitutionens spæde barndom har samling spillet en central rolle i den

Læs mere

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus. vejledning for patienter og pårørende. Patientrettigheder November 2008

Patientrettigheder. Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus. vejledning for patienter og pårørende. Patientrettigheder November 2008 Patientrettigheder November 2008 Frederikssund Hospital Esbønderup Sygehus Patientrettigheder vejledning for patienter og pårørende Gælder til 30. juni 2009 Frederikssund Hospital / Esbønderup Sygehus

Læs mere

Speciallægehuset, Gynækologisk Klinik. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Speciallægehuset, Gynækologisk Klinik. 1.1.1 Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Speciallægehuset, Gynækologisk Klinik Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra 05-11-2015 Gyldig til 30-12-2018 Akkrediteringsstatus Midlertidig akkreditering Opfyldelse af

Læs mere

Metoder til hurtige og holdbare forbedringer i sundhedsvæsenet

Metoder til hurtige og holdbare forbedringer i sundhedsvæsenet Metoder til hurtige og holdbare forbedringer i sundhedsvæsenet Version 1, oktober 2013 Metoder til hurtige og holdbare forbedringer i sundhedsvæsenet Version 1. oktober 2013 Udgivet af DANSK SELSKAB FOR

Læs mere

Status på velfærdsteknologiprojekter fra 2012

Status på velfærdsteknologiprojekter fra 2012 Status på velfærdsteknologiprojekter fra 2012 Nr. Projektbeskrivelse (udfyldt i 2012) Videomøder 1. Videokonference ved psykiatri og misbrug, så nogle møder kan afholdes virtuelt. tværorganisatorisk, tværsektorielt

Læs mere

Information til vikarer på sygehusene i Region Nordjylland

Information til vikarer på sygehusene i Region Nordjylland Information til vikarer på sygehusene i Region Nordjylland Velkommen som vikar på et sygehus i Region Nordjylland Denne pjece er både til vikarer på dagsbasis og til dig, der har et længerevarende vikariat

Læs mere

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner

Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner Træningsprogram når du skal have et kunstigt hofteled med bevægerestriktioner EFTER OPERATIONEN Efter operationen hjælper plejepersonalet dig op at sidde på sengekanten, samt op og stå og gå, hvis det

Læs mere