FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009"

Transkript

1 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Februar 2009 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg af indvendige lodrette ikke bærende fuldglas vægge. Formålet er at: - give vejledning som er baseret på krav i bygningsreglementet og standarder. - beskrive metoder og princip - løsninger. - give vejledning til bygherrer og rådgivere. Korrekt valg af glas, øvrige materialer og rigtige konstruktionsprincipper, er sammen med korrekt montering forudsætningerne for en tilfredsstillende funktion af fuldglasvægge. 2. Anvendelsesområder Vejledningen gælder alene for de eksempler, som er vist for ikke bærende fuldglasvægge uden brandmod - stands evne. 3. Konstruktionsforudsætninger 3.1 Dokumentation BR 08 Bestemmelse Glaspartier, glasflader og glaskonstruktioner skal udføres og dimensioneres, så der opnås sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende forhold mod person skader. BR 08 Vejledning Bestemmelsen omfatter udførelse og dimensionering af glas i tage, vægge, facader, døre, vinduer, lofter, værn m.v.. Glaspartier i vægge samt glasdøre og glaspartier ved døre bør afmærkes tydeligt eller afskærmes. Afmærkningen skal ske i en højde, så alle personer med synshandicap tilgodeses. Såfremt der ved glaspartier benyttes værn til sikring mod personskader, bør disse udføres i overensstemmelse med bestemmelserne i kap. 3. Der henvises endvidere til DS/INF 119, Bygningsglas Retningslinier for valg og anvendelse af sikkerhedsglas - Personsikkerhed. Hvis der ikke er udført anden statisk beregning eller på anden måde er sandsynliggjort, at anvendte glas - tykkelse er tilstrækkelig, anbefales det, at der anvendes glastykkelser i overensstemmelse med de i tabellerne angivne. I disse tabeller er den maksimale spændvidde angivet i forhold til anvendte glastype, samt belastninger som angivet i tabel 1 og i afsnit 3.5. I BR08s vejledning DS/INF119:2007 siges det i Emne og anvendelsesområde, at ved niveauforskelle gælder efterfølgende krav til sikkerhed for alle bygningsværker: Niveauforskelle i tilfælde, hvor glas benyttes som afskærmning ved niveauspring, og hvor der kan være fare for, at personer ved brud af glaspartier kan styrte ned, skal der tages særlige hensyn.

2 FULDGLASVÆGGE SIDE 2 Dette er gældende, hvor der er store niveauforskelle (over 0,5 m) mellem gulvet på begge sider af en glasvæg, et vindue, der går til gulv, et værn af glas, balusterglas i trapper m.v. I ovennævnte tilfælde skal der benyttes en type sikkerhedsglas, som foruden at sikre mod snitsår også sikrer, at brudstykkerne bliver siddende i ruden i forbindelse med kollision med glasset, således at nedstyrtning i forbindelse med eller efter kollision med glasset i videst muligt omfang undgås. Dette kan sikres ved, at der benyttes lamineret glas eller tilsvarende, der forbliver fastholdt efter glasbrud. 3.2 Produktforudsætninger Glastyper Hærdet glas forudsættes iht. DS/EN12150 og lamineret glas iht. DS/EN For yderlige oplysninger henvises til Glasindustriens datablade: Termisk hærdet glas og glas på Glaskanter Alt glas forudsættes udført med minimum grov slebne vandrette kanter og polerede lodrette kanter. Dette gælder også skjulte kanter. Der henvises til Glasindustriens datablad Termisk hærdet glas og SBi-anvisning 215:2008 Dimensionering af glas i klimaskærmen. Tolerancer Mål afvigelser må accepteres og dermed kunne optages i befæstigelserne og i sammenbygningsdetaljerne. Tolerancer for hærdet glas ses i DS/EN12150 og for lamineret glas i DS/EN Glas tykkelse og vægt Alle glastykkelser er nominelle og an - gi vet i mm. For lamineret glas er den totale tykkelse angivet med 1 decimal. Glas vejer (uanset hærdet eller lamineret) 2,5 kg/m 2 pr mm glastykkelse. 3.3 Monteringsforudsætninger Anvisninger fra glas,- profil- og beslagleverandøren skal følges nøje i forbindelse med montering af glasset. Det skal sikres, at glas og metaldele ikke kommer i berøring med hinanden i hele konstruktionens levetid. Bæreklodser skal være fremstillet af et formbestandigt ikke fugt - absorberende materiale, f.eks. kunststof med en hårdhed af shore A. Glas indbygget i U-skinne mod loft, tilstødende bygningsdele og gulv skal afsluttes med forsegling med fugemasse eller tætningsbånd iht. leverandørens anvisning. Glassets vederlag i profilerne bør være minimum 12mm. Glassets tolerancer skal kunne optages i beslag og profiler. Bygningssætninger: Tolerancer og bevægelser fra øvrige bygningskonstruktioner må ikke påvirke de ikke bærende fuldglasvægge. Dimensionering og indbygning af døre skal vurderes særskilt iht. dørleverandørens anvisninger.

3 FULDGLASVÆGGE SIDE Arbejdsmiljøforhold Ved montage af glas i fuldglasvægge skal der som udgangspunkt ved håndtering af glasstykker altid anvendes tekniske hjælpemidler til transport, både vandret og lodret, samt til montage, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt, hvilket gøres ved, at indarbejde de nødvendige forudsætninger i projekterings- og planlægningsfasen. Leverandøren Glasleverandøren skal altid udarbejde anvisninger, som indeholder: vægtangivelser og evt. specielle løfte anvisninger samt mærke alle individuelle glasstykker med label som indeholder glasdimension, glasnummer, tykkelse, mv., således at identifikation på byggepladsen er entydig. BrancheArbejdsmiljøRådet for Bygge & Anlæg giver relevant information om arbejdsmiljø inden for bygge og anlæg på Projekterende Den projekterende skal i projektmate - rialet bl. a. sikre, at: arbejdsmiljøloven kan overholdes i forbindelse med arbejdets udførelse og den efterfølgende vedligeholdelse der er den fornødne plads og mulighed for at kunne anvende tekniske hjælpemidler Det betyder blandt andet, at: tidsplaner nøje skal planlægges, be skrives og indarbejdes i hele projektet adgangs-, transport- og monteringsarealer etableres og dimensioneres til opgaven glas placeres hensigtsmæssigt, både i forhold til indbygningsstedet samt adgangs- og kørearealer for tekniske hjælpemidler Entreprenøren Med udgangspunkt i projektmaterialet og egne erfaringer skal arbejdet planlægges og tilrettelægges sikkerhedsog sundhedsmæssigt korrekt, herunder udarbejdes en APV for det konkrete arbejde.

4 FULDGLASVÆGGE SIDE Last- og beregnings - forudsætninger Laster Det forudsættes, at de ikke bærende fuldglasvægge udelukkende påvirkes af den horisontale nyttelast fra personer, 1200 mm over gulvkoten, i henhold til retningslinierne i EuroCode eller indvendig vindlast, som angivet i tabel 1. Vindlasten er fastlagt i henhold til retningslinierne i EuroCode for en placering i forstads- eller bymæssigområde på baggrund af en bygningshøjde på max. 10 m, som angivet i tabel 1. Ved højere vindbelastede fuldglasvægge end den i tabel 1 oplyste, herunder vægge med vindlast fra dominerende åbninger, skal vindlast og glasset vurderes særskilt. B C C1 C2 C3 Kontorarealer Arealer hvor mennesker samles (med undtagelse af arealer defineret under kategori A, B og D). Arealer med borde os., fx arealer i skoler, cafeer, restauranter, spisesale, læsesale, receptioner. Arealer med faste siddepladser. Fx arealer i kirker, teatre eller biografer, konferencerum, forelæsningslokaler, samlehaller, ventesale, ventesale på stationer. Arealer uden hindringer for folks bevægelse, fx arealer i museer, udstillingslokaler osv. samt adgangsveje i offentlige bygninger og administrations bygninger, hoteller, hospitaler, stationsbygninger. Glasbredder Det anbefales, at glasbredden er minimum 0,9-1,0 m. Mindre glasbredde kan anvendes uden niveauforskel ved ikke udsatte vægge samt en nærmere vurdering af stivhed og påvirkning. Udover de horisontale personlaster vurderes fuldglasvæggen påvirket af en horisontal vindlast på glasset. Lasterne forudsættes ikke virkende samtidig. Brugskategorier I tabel 1 dækker bogstaverne i kolonnen Kategori i ht. DS/EN :2007 over følgende brugskategorier : C4 Arealer med mulighed for fysiske aktivitet, fx dansehaller, gymnastiksale, scener. C5 Arealer, hvor der kan samles man - ge mennesker, fx i bygninger til offentlige begivenheder, som fx koncerthaller, sportshaller, herun - der tribuner, terrasser samt ad - gangsveje og perroner på stationer. D D1 D2 Butiksarealer Arealer i almindelige detailforretninger. Arealer i stormagasiner. A Arealer til boligformål og tilsvarende. Værelser i beboelseslejligheder og huse, værelser og vagtstuer i hospitaler, soveværelser i hoteller og herberger, køkkener og toiletter.

5 FULDGLASVÆGGE SIDE 5 Udbøjning Udbøjningen af indvendig fuldglasvægge for de aktuelle belastninger bør ikke være til ubehag ved berøring eller have en udbøjning der er så stor at beslaget ikke kan fastholde glasset. Det anbefales, at de ikke bærende indvendige fuldglasvægge for personlast har en maksimal udbøjning i niveau med en eventuel håndliste, dvs mm over gulvkoten, på 25 mm for fuldglasvægge med niveauforskel, og 3x glastykkelsen, dog max. 35 mm, for fuldglasvægge uden niveauforskel. Udbøjning midt på fuldglasvægge med niveauforskel for henholdsvis personlast og indvendig vindlast bør ikke være større end 30 mm for den aktuelle indvendige vindlast. For ikke bærende fuldglasvægge uden niveauforskel og højde over ca. 3 m bør udbøjningen for den aktuelle indvendig vindlast vurderes nærmere, da denne kan være dimensionsgivende. tabel 1 og en maksimal tilladelig udbøjning på ca. 1/70 af højden. Ovenstående anbefalinger er grundlaget for data i tabel 2 og 3. Glas Beregning af glas foretages i henhold til retningslinierne i SBi-anvisning 215:2008 Dimensionering af glas i klimaskærm, herunder glasstyrker og reduktion i glastykkelserne for lamineret glas ved personlast (nyttelast). Ved fastlæggelse af reduceret glastykkelse for lamineret glas og personlast anvendes friktionskoefficient for folie på 0,2 jf. pren , og spændingerne vurderes på baggrund af den tilladelige spænding for lastgruppe C jf. SBi Glasvægstyper Der er vist to typer af indvendige ikke bærende fuldglasvægge fastholdt i top og bund. De angivne højder for fuldglasvægge uden niveauforskel er vurderet på baggrund af den indvendige vindlast i Tabel 1 Laster Kategori Horisontal linielast Indv. vindlast DS/EN :2007, DS/EN :2007 og DS/EN :2007 tabel 6.1. EN DK NA, , 2. udgave, tabel 6.12 (kn/m) (kn/m²) A, B og C1 0,5 0,28 C2 - C4 samt D1 og D2 1,0 0,28 C5 3,0 0,28

6 FULDGLASVÆGGE SIDE Glas som indvendige lodrette fuldglasvægge uden niveauforskel og uden værnfunktion entydigt fastholdt i top og bund Glas som indvendige lodrette fuldglasvægge uden værnfunktion. Glasvæggen skal dimensioneres for en linielast, q k, i henhold til tabel 1. Denne vandrette last forudsættes ikke højere end 1200 mm (h r < 1200 mm). I tabel 2 er denne højde valgt til 1200 mm, og lasten påført direkte på glasset. Tegnforklaring: 1 loft 2 glas 3 gulv 4 fastholdelse af glas q k linjelast i henhold til tabel 1 h r højde for horisontallast 1200 mm h højde/spænd på glasvæggen 3 Figur 1 Indvendige fuldglasvægge uden niveauforskel og uden værnfunktion entydigt fastholdt i top og bund Tabel 2 Laster på glas i fuldglasvægge fra tabel 1 Glassets største højde, h (mm) Baseret på forudsætningerne umiddelbart oven for og i henhold til afsnit 3 float+float hærdet+hærdet Hærdet Glastykkelse (mm) 10,4 12,4 16,4 10,8 12,8 16, Kategori A, B og C1 C2 til C4 samt D1 og D2 C Det forudsættes endvidere, at der ikke er niveauforskel og der ikke er bevægelser mv. fra andre bygningsdele, som kan påvirke glasset. Horisontal linielast er 1,2 m fra glassets underkant/gulv. Naverland 2 DK-2600 Glostrup Tlf: Fax: mail: gs@glasindustrien.dk For omfattende informationer om glas besøg:

7 FULDGLASVÆGGE SIDE Glas som indvendige fuldglas - vægge med niveauforskel og med værnfunktion entydigt fastholdt i top og bund Glas som indvendige fuldglasvægge lodret fra gulv til loft med værn - funktion. Tegnforklaring: 1 loft 2 glas 3 gulv 4 fastholdelse af glas q k linjelast i henhold til tabel 1 h r højde for horisontallast 1200 mm h højde/spænd på glasvæggen Glasvæggen skal dimensioneres for en linielast, q k, i henhold til tabel 1. Denne vandrette last forudsættes ikke højere end 1200 mm (h r < 1200 mm). I tabel 3 er denne højde valgt til 1200 mm og lasten påført direkte på glasset. Ved niveauforskelle over 0,5m skal der bruges lamineret glas iht. DS/INF119:2007. Niveauforskel over 0,5 m Figur 2 Indvendige fuldglasvægge med niveauforskel og med værnfunktion entydig fastholdt i top og bund Tabel 3 Laster på glas i fuldglasvægge fra tabel 1 Glassets største højde, h (mm) Baseret på forudsætningerne umiddelbart oven for og i henhold til afsnit 3 float+float hærdet+hærdet Glastykkelse (mm) 10,4 12,4 16,4 10,8 12,8 16,8 20,8 Kategori A, B og C1 C2 til C4 samt D1 og D Det forudsættes endvidere, at der er niveauforskel, at glasbredde er minimum 0,9-1,0 m og der ikke er bevægelser mv. fra andre bygningsdele, som kan påvirke glasset. Horisontal linielast er 1,2 m fra glassets underkant/gulv. Naverland 2 DK-2600 Glostrup Tlf: Fax: mail: gs@glasindustrien.dk For omfattende informationer om glas besøg:

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret januar 2016 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019

FULDGLASVÆGGE VEJLEDNING. Valg af glas til indvendige fuldglasvægge. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 FULDGLASVÆGGE Valg af glas til indvendige fuldglasvægge Udarbejdet af Glasindustrien Revideret Marts 2019 VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Bestil sikkerhedsglas til dine gelænderopgaver

Bestil sikkerhedsglas til dine gelænderopgaver Crystalline glas Bestil sikkerhedsglas til dine gelænderopgaver Med Crystalline glasgelændersystem har ud over det gennemsigtige udseende det vigtigste, sikkerhed. Vores sikkerheds glas tilbyder en fremragende

Læs mere

Tingene er ikke, som vi plejer!

Tingene er ikke, som vi plejer! Tingene er ikke, som vi plejer! Dimensionering del af bærende konstruktion Mandag den 11. november 2013, Byggecentrum Middelfart Lars G. H. Jørgensen mobil 4045 3799 LGJ@ogjoergensen.dk Hvorfor dimensionering?

Læs mere

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhed brugen af sikkerhedsglas Indtroduktion af ny vejledning. Glassikre miljøer Boligen Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Sikkerhedsglas - forhistorie TI DS/INSTA 154 GF DS/INF 119 1986 1987 1995

Læs mere

Crystalline gelændersystemer Valg af system og glas til værn og rækværker

Crystalline gelændersystemer Valg af system og glas til værn og rækværker Crystalline gelændersystemer Valg af system og glas til værn og rækværker Formålet er at: Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i valg af Crystalline glasværn og give vejledning

Læs mere

Vejledning om valg af gelændersystemer Valg af system og glas til værn og rækværker ihft BR og glasindustriens vejledninger

Vejledning om valg af gelændersystemer Valg af system og glas til værn og rækværker ihft BR og glasindustriens vejledninger Vejledning om valg af gelændersystemer Valg af system og glas til værn og rækværker ihft BR og glasindustriens vejledninger Formålet er at: Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet Alufacadesektionen CW A Curtain Wall Adviser Martin Asly Lading 31-01-2019 Martin Asly Lading mlading@cwadviser.com CW A Curtain Wall Adviser Ingeniørrådgivning

Læs mere

LAMINERET GLAS Mange varianter

LAMINERET GLAS Mange varianter LAMINERET GLAS Mange varianter VEJLEDNING 1. Lamineret Lamineret glas er udført iht. DS/EN 14449 og DS/EN ISO 12543. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, som er lagt sammen med mellemlag af

Læs mere

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2012 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN VEJLEDNING GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN SIDE 2 Glassikre miljøer Boligen Publikationen giver retningslinjer for valg af glas i boliger, hvor personer risikerer at komme i kontakt

Læs mere

Udendørs brug: (nr. 1.4401: X5 CrNiMo 17 12 2= AISI 316) (nr. 1.4404: 2X CrNiMo 17 13 2= AISI 316L) AISI 316

Udendørs brug: (nr. 1.4401: X5 CrNiMo 17 12 2= AISI 316) (nr. 1.4404: 2X CrNiMo 17 13 2= AISI 316L) AISI 316 Hvad skal jeg vælge? Rustfrit er ikke bare rustfrit, der findes mange typer af legeringer og standarder, rosinox har valgt to typer AISI 304 til indendørsbrug og AISI 316 til udendørsbrug. Disse to typer

Læs mere

GLASVÆRN. Valg af glas til værn og rækværker. Udarbejdet af Glasindustrien Juni 2008

GLASVÆRN. Valg af glas til værn og rækværker. Udarbejdet af Glasindustrien Juni 2008 GLASVÆRN 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af glasværn. Formålet er at: - give vejledning som er baseret på krav i bygningsreglementet og standarder.

Læs mere

LAMINERET GLAS og lamineret

LAMINERET GLAS og lamineret LAMINERET GLAS og lamineret sikkerhedsglas DS/EN 14449 Folielamineret DATABLAD Udarbejdet af Glasindustrien Maj 2005 Generelt Lamineret glas består af to eller flere glaslag sammenklæbet/lamineret ved

Læs mere

Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Glastage. Opdateret vejledning 2012. Isoleringsevne, personsikkerhed, U-værdier osv. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk Glastag - forhistorie GS GF GS April 2006 + Dimensionering?? 1999 (rev.07) Dec.06

Læs mere

GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2007

GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret november 2007 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning som

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg København Ø. Att.: Lars Max Nielsen. d

Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg København Ø. Att.: Lars Max Nielsen. d Region Hovedstadens Psykiatri Projekt- og Driftsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø Att.: Lars Max Nielsen d. 16.9.2011 RAPPORT PC Nordsjælland Helsingør - Ny Lukket Afdeling Fløj 3 Afdeling 2713,

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD 1. Generelt Dette datablad giver et resume af produktstandarden DS/EN 12150-1 Bygningsglas termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas Del 1: Definition og beskrivelse

Læs mere

Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas

Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas Tiltag mod delaminering i lamineret bygningsglas Denne vejledning giver råd om tiltag, som kan reducere risikoen for delaminering. VEJLEDNING Glas tåler meget - men ikke alt Bygningsglas er et materiale

Læs mere

Glasværn og gulvglas. Trappeglas Beslag

Glasværn og gulvglas. Trappeglas Beslag og gulvglas Trappeglas Beslag Med Pilkington glas som glasværn, gulvglas og trappeglas er det muligt at lave elegante og tidsløse løsninger. Glasset kan være ætset (frostet), gennemfarvet, påtrykt et mønster

Læs mere

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas

Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Januar 2014 Sikringskatalog Kapitel 9 Sikringsglas Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 10 Indledning...

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF FACADEELEMENTER - VINDUER OG DØRE

BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF FACADEELEMENTER - VINDUER OG DØRE BRANCHEVEJLEDNING OM HÅNDTERING AF FACADEELEMENTER - VINDUER OG DØRE Håndtering af facadeelementer - vinduer og døre. Manuel håndtering af vinduer og døre kan give anledning til unødige ergonomiske belastninger.

Læs mere

Store termoruder og andre problemer med vinduer

Store termoruder og andre problemer med vinduer Store termoruder og andre problemer med vinduer Revnede termoruder: Termiske revner Kantskader fra produktion eller montage Svigt i opklodsning af ruden Svigt i montage af karme Konstruktive forhold i

Læs mere

A1 Projektgrundlag. Projekt: Tilbygning til Randers Lilleskole Sag: 15.05.111. Dato: 16.03.2016

A1 Projektgrundlag. Projekt: Tilbygning til Randers Lilleskole Sag: 15.05.111. Dato: 16.03.2016 A1 Projektgrundlag Projekt: Tilbygning til Randers Lilleskole Sag: 15.05.111 Dato: 16.03.2016 Indholdsfortegnelse A1 Projektgrundlag... 3 A1.1 Bygværket... 3 A1.1.1 Bygværkets art og anvendelse... 3 A1.1.2

Læs mere

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk

SikkerhedsBranchen Fagudvalg: Passiv Brandsikring info@sikkerhedsbranchen.dk Afsnit Kommentartype = ge = generelt te = teknisk ed = redaktionel SB GE I Danmark har vi i løbet af de seneste år skærpet energikravene til bygninger meget betydeligt frem mod 2020. Det medfører nye konstruktioner

Læs mere

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.

DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002. DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett. 74 Noter Referencer Standarder Danske DS 418 Beregning af bygningers varmetab. Dansk Standard 2002 DS 474 Norm for specifi kation af termisk indeklima. Dansk Standard 1993 Rett.1:1995 DS 490: Lydklassifi

Læs mere

Nærværende anvisning er pr 28. august foreløbig, idet afsnittet om varsling er under bearbejdning

Nærværende anvisning er pr 28. august foreløbig, idet afsnittet om varsling er under bearbejdning Nærværende anvisning er pr 28. august foreløbig, idet afsnittet om varsling er under bearbejdning AUGUST 2008 Anvisning for montageafstivning af lodretstående betonelementer alene for vindlast. BEMÆRK:

Læs mere

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER

Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Branchevejledning om HÅNDTERING AF GIPSPLADER Indhold InDhold Indledning 3 Transport og montage 4 Brug af tekniske hjælpemidler... 4 Manuel håndtering af standardplader... 6 Pladetyper og vægt... 7 Ansvar

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS

Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS ÅRSMØDE I GLASINDUSTRIEN FREDAG 10. MAJ 2019 KL 13 DEN GAMLE BY I AARHUS, VIBORGVEJ 2, 8000 AARHUS C Formand for teknik udvalget i GLASINDUSTRIEN, TEKNISK STATUS 2018-19 Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 (Omtryk - 21-10-2013 - Bilag tilføjet) KEB Alm.del Bilag 25 Offentligt 10. oktober 2013 UDKAST Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse

Læs mere

Beregningstabel - juni 2009. - en verden af limtræ

Beregningstabel - juni 2009. - en verden af limtræ Beregningstabel - juni 2009 - en verden af limtræ Facadebjælke for gitterspær / fladt tag Facadebjælke for hanebåndspær Facadebjælke for hanebåndspær side 4 u/ midterbjælke, side 6 m/ midterbjælke, side

Læs mere

Statik Journal. Projekt: Amballegård Horsens

Statik Journal. Projekt: Amballegård Horsens 2013 Statik Journal Projekt: Amballegård 5 8700 Horsens BKHS21 A13. 2 semester Thomas Löwenstein 184758. Claus Nowak Jacobsen 197979. Via Horsens 09 12 2013 Indhold 1. Projekteringsgrundlag der er anvendt...

Læs mere

GLAS kursus BR Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator

GLAS kursus BR Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator GLAS kursus BR18 1. Bygningsreglementet Nyt BR18. Nye publikationer. 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Energi og indeklima 4. Glas-reklamationer:

Læs mere

Uddrag af bygningsreglementet af 2010 (BR10) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri.

Uddrag af bygningsreglementet af 2010 (BR10) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Myndighedskrav: BR10 Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Uddrag af bygningsreglementet af 2010 (BR10) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Fri bredde: Fælles adgangsveje og

Læs mere

DEKO FG. fuldglasvægge med optimal åbenhed

DEKO FG. fuldglasvægge med optimal åbenhed DEKO FG fuldglasvægge med optimal åbenhed 2 DEKO FG optimal udnyttelse af dagslyset Adgang til dagslys er godt for mennesker. Trenden er gået fra traditionelle, mindre og mørke kontorer til større og åbne

Læs mere

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering

3.4.1. y 2. 274 Gyproc Håndbog 9. Projektering / Etagedæk og Lofter / Gyproc TCA-Etagedæk. Gyproc TCA-Etagedæk. Dimensionering Projektering / Etagedæk og Lofter / Dimensionering Dimensioneringstabeller De efterfølgende tabeller 1 og 2 indeholder maksimale spændvidder for Gyproc TCA etagedæk udført med C-profiler. Spændvidder er

Læs mere

394 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Indhold. Kapitel 4 Teknik. Indhold

394 Gyproc Håndbog 9. Teknik / Indhold. Kapitel 4 Teknik. Indhold Kapitel 4 Teknik Teknik / Indhold Kapitel 4 Teknik Indhold 4.1 Dimensioneringstabeller... 395 4.2 Brandisolering... 419 4.3 Bygningsakustik... 433 4.4 Rumakustik... 451 4.5 Fugt... 461 4 394 Gyproc Håndbog

Læs mere

GLAS kursus september 2017

GLAS kursus september 2017 GLAS kursus september 2017 1. Bygningsreglementet BR15. BR krav til facader. Nye publikationer. Nyt BR18 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse 05. Betonelementleverance

Arbejdsbeskrivelse 05. Betonelementleverance Arbejdsbeskrivelse 05. Betonelementleverance Hovedprojekt Side : 1/14 Indholdsfortegnelse... 1 1. Orientering... 2 1.1 Generelt... 2 2. Omfang... 3 2.2 Bygningsdele... 3 2.3 Projektering... 3 2.4 Byggeplads...

Læs mere

Gyproc Brandsektionsvægge

Gyproc Brandsektionsvægge Gyproc Brandsektionsvægge Lovgivning I BR 95, kap. 6.4.1 stk. 2 står der: En brandsektionsvæg skal udføres mindst som BSvæg 60, og den skal under brand bevare sin stabilitet, uanset fra hvilken side væggen

Læs mere

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet.

Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet. Temadag Hotel Vejle Fjord 25.1.2018 Nye vejledninger og anvisninger på glasområdet. Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk BR18 Eksempelsamlingen SBi 213 (Be18) SBi 215 SBi 258 (erstatter 230 om BR15) Eurocodes

Læs mere

Kom godt i gang Bestem styrkeparametrene for murværket. Faneblad: Murværk Gem, Beregn Gem

Kom godt i gang Bestem styrkeparametrene for murværket. Faneblad: Murværk Gem, Beregn Gem Kom godt i gang Bestem styrkeparametrene for murværket. Faneblad: Murværk Deklarerede styrkeparametre: Enkelte producenter har deklareret styrkeparametre for bestemte kombinationer af sten og mørtel. Disse

Læs mere

Vejledning Sikker anvendelse af glas i bygninger Indeholder retningslinjer for personsikkerhed ved anvendelse af glas og glaskonstruktioner i byggeri.

Vejledning Sikker anvendelse af glas i bygninger Indeholder retningslinjer for personsikkerhed ved anvendelse af glas og glaskonstruktioner i byggeri. Vejledning Sikker anvendelse af glas i bygninger Indeholder retningslinjer for personsikkerhed ved anvendelse af glas og glaskonstruktioner i byggeri. Anvendelse af glas i bygninger kan være forbundet

Læs mere

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2)

GLASBESKRIVELSER VEJLEDNING. Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas. Udarbejdet af Glasindustrien Oktober 2017 (2) Eksempler på beskrivelse af termoruder og enkeltglas VEJLEDNING Denne beskrivelsesvejledning dækker almindeligt anvendte termoruder og enkeltglas til vinduer/facader og glastage i byggeriet. Anvisningen

Læs mere

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Uddrag af bygningsreglementet af 2018 (BR18) samt Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Fri bredde: Fælles adgangsveje 1000 mm - (BR18 57 1)). Fri

Læs mere

Statiske beregninger. Børnehaven Troldebo

Statiske beregninger. Børnehaven Troldebo Statiske beregninger Børnehaven Troldebo Juni 2011 Bygherre: Byggeplads: Projekterende: Byggesag: Silkeborg kommune, Søvej 3, 8600 Silkeborg Engesvangvej 38, Kragelund, 8600 Silkeborg KLH Architects, Valdemar

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation

Redegørelse for den statiske dokumentation KART Rådgivende Ingeniører ApS Korskildelund 6 2670 Greve Redegørelse for den statiske dokumentation Privatejendom Dybbølsgade 27. 4th. 1760 København V Matr. nr. 1211 Side 2 INDHOLD Contents A1 Projektgrundlag...

Læs mere

Statisk dokumentation Iht. SBI anvisning 223

Statisk dokumentation Iht. SBI anvisning 223 Side 1 af 7 Statisk dokumentation Iht. SBI anvisning 223 Sagsnr.: 17-526 Sagsadresse: Brønshøj Kirkevej 22, 2700 Brønshøj Bygherre: Jens Vestergaard Projekt er udarbejdet af: Projekt er kontrolleret af:

Læs mere

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004

Montage vejledning til glastag med forsat glas - Nr.450-6/2004 Hvis du mangler yderligere information, bedes du venligst kontakte os. Kort resumé af retningslinjerne for montage af glastag, for detaljeret oplysninger om montage se side 3-23. 1. Kontroller styrken

Læs mere

Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner

Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner DS-information DS/INF 1990 1. udgave 2012-04-24 Konsekvensklasser for bygningskonstruktioner Consequences classes for building constructions DS/INF 1990 København DS projekt: M258329 ICS: 91.070.10; 91.080.01

Læs mere

Teknisk vejledning. 2012, Grontmij BrS ISOVER Plus System

Teknisk vejledning. 2012, Grontmij BrS ISOVER Plus System 2012, Grontmij BrS2001112 ISOVER Plus System Indholdsfortegnelse Side 1 Ansvarsforhold... 2 2 Forudsætninger... 2 3 Vandrette laster... 3 3.1 Fastlæggelse af vindlast... 3 3.2 Vindtryk på overflader...

Læs mere

Montage af Ytong Dækelementer

Montage af Ytong Dækelementer Montage af Ytong Dækelementer Generelt Aflæsning af elementer Ytong Dækelementer leveres med lastbil uden kran. Bygherren skal sikre gode tilkørselsforhold på fast vej. Elementerne leveres på paller, der

Læs mere

DEKO FG. fuldglasvægge med optimal åbenhed

DEKO FG. fuldglasvægge med optimal åbenhed DEKO FG fuldglasvægge med optimal åbenhed 2 DEKO FG optimal udnyttelse af dagslyset Adgang til dagslys er godt for mennesker. Trenden er gået fra traditionelle, mindre og mørke kontorer til større og åbne

Læs mere

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1

INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG. Side 1 INTER GLAS INTERGLAS VEJLEDNINGEN FOR MONTERING AF GLAS I TAG 2019 Side 1 Velkommen til Interglas I denne brochure finder du en vejledningen for montering af glas i tag. Du kan finde flere produkter og

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD Generelt Termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas er varmebehandlet floatglas med permanent indbyggede overfladespændinger, fremstillet i en proces hvor glasset

Læs mere

DEKO MG. præfabrikerede 2-lags glasmoduler

DEKO MG. præfabrikerede 2-lags glasmoduler DEKO MG præfabrikerede 2-lags glasmoduler 2 DEKO MG giv gipsvæggene nyt liv Med DEKO MG modulglas er det muligt at give gipsvægge et nyt og moderne udseende - et helt nyt liv med lyse og luftige rum! DEKO

Læs mere

TRIPLAN LITE. Bygningsdelsbeskrivelse kap. 4.9 og Et komplet glasvægssystem

TRIPLAN LITE. Bygningsdelsbeskrivelse kap. 4.9 og Et komplet glasvægssystem Triplan International A/S Industriskellet 12 2635 Ishøj Tlf. 4353 9999 triplan@triplan.dk www.triplan.dk Bygningsdelsbeskrivelse kap. 4.9 og 4.10 TRIPLAN LITE Et komplet glasvægssystem Glasvægge i samme

Læs mere

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem Teknisk Information Geberit Silent-db20 - afløbssystemet med lyddæmpende egenskaber Et afløbssystem med mange anvendelsesområder Silent-db20 er et lyddæmpende

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision, 1.09.15 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt: Glastykkelse:

Læs mere

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION Bilag 6 Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION INDLEDNING Redegørelsen for den statiske dokumentation består af: En statisk projekteringsrapport Projektgrundlag Statiske beregninger Dokumentation

Læs mere

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning

Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Trapper der skal godkendes af Teknisk forvaltning Uddrag af bygningsreglementet af 2015 (BR15) herunder Eksempelsamling om brandsikring af byggeri. Fælles adgangsveje og flugtveje 1000 mm (BR15 vejl. 3.2.2.

Læs mere

Ber egningstabel Juni 2017

Ber egningstabel Juni 2017 Beregningstabel Juni 2017 Beregningstabeller Alle tabeller er vejledende overslagsdimensionering uden ansvar og kan ikke anvendes som evt. myndighedsberegninger, som dog kan tilkøbes. Beregningsforudsætninger:

Læs mere

Sag nr.: 12-0600. Matrikel nr.: Udført af: Renovering 2013-02-15

Sag nr.: 12-0600. Matrikel nr.: Udført af: Renovering 2013-02-15 STATISKE BEREGNINGER R RENOVERING AF SVALEGANG Maglegårds Allé 65 - Buddinge Sag nr.: Matrikel nr.: Udført af: 12-0600 2d Buddinge Jesper Sørensen : JSO Kontrolleret af: Finn Nielsen : FNI Renovering 2013-02-15

Læs mere

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150

TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 TERMISK HÆRDET GLAS DS/EN 12150 DATABLAD 1. Generelt Dette datablad giver et resume af produktstandarden DS/EN 12150-1 Bygningsglas termisk hærdet sodakalksilikatsikkerhedsglas Del 1: Definition og beskrivelse

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen Unitl facadeprincipper Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision E, 07.11.14 Tekniske informationer Hansen Unitl element: Dimensioner: Bredde: Højde:

Læs mere

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN

GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN TEMADAG I SAMARBEJDE MED MOLIO, BYGGERIETS VIDENSCENTER Onsdag 26. september 2018 KL. 10-16:30 Huset Middelfart, Hindsgavls Allé 2, 5500 Middelfart GLASSIKRE MILJØER - BOLIGEN Carl Axel Lorentzen cal@glasfakta.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Glasindustrien Poul Sabroe, redaktør, Kommunikationschef gs@glasindustrien.dk Generelle bemærkninger:

Læs mere

Portavant 120. Portavant. Dansk samlevejledning - LOFT - VÆG - FAST GLAS. Vitris System glasskydedøre - enkelt og dobbelt dør

Portavant 120. Portavant. Dansk samlevejledning - LOFT - VÆG - FAST GLAS. Vitris System glasskydedøre - enkelt og dobbelt dør 120 Dansk samlevejledning - LOFT - VÆG - FAST GLAS Vitris System glasskydedøre - enkelt og dobbelt dør Ved spørgsmål kontakt JNC på: 36 70 66 33 Side 1 Sikkerhed Denne montagebeskrivelse omhandler PORTAVANT

Læs mere

BGB DESIGN GLASVÆGGE

BGB DESIGN GLASVÆGGE FLEKSIBLE GLASVÆGGE BGB DESIGN GLASVÆGGE GLASVÆGGE DESIGNET TIL DIT BEHOV - BGB DESIGN GLASVÆGGE Indvendige glasvægge er uundværlige i et moderne kontorbyggeri, og skaber et lyst, luftigt og åbent arbejdsmiljø

Læs mere

FULDGLASVÆG DANSK KVALITET. triplan.dk T.: +45 4353 9999 triplan@triplan.dk

FULDGLASVÆG DANSK KVALITET. triplan.dk T.: +45 4353 9999 triplan@triplan.dk FULDGLASVÆG FAKTA OM TP LITE TP Lite er en fuldglasvæg med ét lag glas TP Lite med T-dørkarme leveres med lydreduktion, som tilgodeser normale lydkrav til mødelokaler Glasset fastholdes af profiler i bund

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen UnitAl facadeprincipper Bredgade 4, 940 Lem St. Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hsh.dk Revision F, 14.01.15 Tekniske informationer Hansen UnitAl element: Dimensioner: Bredde:

Læs mere

A1. Projektgrundlag A2.2 Statiske beregninger -konstruktionsafsnit

A1. Projektgrundlag A2.2 Statiske beregninger -konstruktionsafsnit A1. Projektgrundlag A2.2 Statiske beregninger -konstruktionsafsnit Erhvervsakademiet, Århus Bygningskonstruktøruddannelsen, 3. semester Projektnavn: Multihal Trige Klasse: 13bk2d Gruppe nr.: Gruppe 25

Læs mere

Bærende konstruktion Vejledning i beregning af søjle i stål. Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint.

Bærende konstruktion Vejledning i beregning af søjle i stål. Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint. Bærende konstruktion Fremgangsmåde efter gennemført undervisning med PowerPoint. Jens Sørensen 28-05-2010 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 BAGGRUND... 4 DET GENNEMGÅENDE EKSEMPEL...

Læs mere

GLAS kursus Funktioner og valg af glas: Indeklima og Energi. 4. Glas-reklamationer: Opbevaring, håndtering, skader, brudmønstre

GLAS kursus Funktioner og valg af glas: Indeklima og Energi. 4. Glas-reklamationer: Opbevaring, håndtering, skader, brudmønstre GLAS kursus - 2016 1. Bygningsreglementet Nyt BR15. BR krav til facader. Nye publikationer 2. Funktioner og valg af glas: Sikkerhed-Sikring-Brand-Facadeglas-Elevator 3. Funktioner og valg af glas: Indeklima

Læs mere

Indeklimaberegninger Resultater og dokumentation

Indeklimaberegninger Resultater og dokumentation Indeklimaberegninger Resultater og dokumentation Lindholm Søpark 1 Indhold Resumé og konklusion... 3 Beregningsgrundlaget... 4 Krav og ønsker til indeklimaet... 4 Evalueringsmetode... 4 Generelle forudsætninger...

Læs mere

Statisk projekteringsrapport og statiske beregninger.

Statisk projekteringsrapport og statiske beregninger. Statisk projekteringsrapport og statiske beregninger. Sindshvilevej 19, st.tv. Nedrivning af tværskillevæg Underskrift Dato Udført af: Anja Krarup Hansen 09-03-2017 KONPRO ApS Rådgivende ingeniørfirma

Læs mere

STATISK DOKUMENTATION

STATISK DOKUMENTATION STATISK DOKUMENTATION A. KONSTRUKTIONSDOKUMENTATION A1 A2 A3 Projektgrundlag Statiske beregninger Konstruktionsskitser Sagsnavn Sorrentovej 28, 2300 Klient Adresse Søs Petterson Sorrentovej 28 2300 København

Læs mere

1. Tage med hældning på under 15 grader

1. Tage med hældning på under 15 grader 1. Tage med hældning på under 15 grader 1.1. Arbejde ved tagkant på tage med en hældning på under 15 grader Ansatte, der arbejder og færdes på tage med en hældning på under 15 grader, skal sikres mod nedstyrtning

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Tullinsgade 6 3.th

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Tullinsgade 6 3.th Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Tullinsgade 6 3.th Dato: 10. april 2014 Byggepladsens adresse: Tullinsgade 6, 3.th 1618 København V. Matr. nr. 667 AB Clausen A/S

Læs mere

EUROCODE OG BRAND - STATUS ANNEMARIE POULSEN

EUROCODE OG BRAND - STATUS ANNEMARIE POULSEN EUROCODE OG BRAND - STATUS ANNEMARIE POULSEN DAGENS EMNER S-1900-2 Eurocodes branddimensionering Hvem er vi og hvad laver vi Eksempler på publikationer udvalget har bidraget til: Forkortet udgave af EN

Læs mere

Projekteringsprincipper for Betonelementer

Projekteringsprincipper for Betonelementer CRH Concrete Vestergade 25 DK-4130 Viby Sjælland T. + 45 7010 3510 F. +45 7637 7001 info@crhconcrete.dk www.crhconcrete.dk Projekteringsprincipper for Betonelementer Dato: 08.09.2014 Udarbejdet af: TMA

Læs mere

SIKRINGSGLAS: HÆRVÆRK, INDBRUD OG SKUD

SIKRINGSGLAS: HÆRVÆRK, INDBRUD OG SKUD SIKRINGSGLAS: HÆRVÆRK, INDBRUD OG SKUD Valg og montering af sikringsglas Udarbejdet af Glasindustrien Revideret marts 2014 (2) VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner,

Læs mere

Schöck Isokorb type Q, QP, Q+Q, QP+QP,

Schöck Isokorb type Q, QP, Q+Q, QP+QP, Schöck Isokorb type, P, +, P+P, Schöck Isokorb type Indhold Side Eksempler på elementplacering/tværsnit 60 Produktbeskrivelse/bæreevnetabeller og tværsnit type 61 Planvisninger type 62-63 Beregningseksempel

Læs mere

AMROC VENTILERET FACADE

AMROC VENTILERET FACADE DK / OKTOBER 2018 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VENTILERET FACADE 2 MOLAND AMROC VENTILERET FACADE MONTAGEVEJLEDNING JUNI 2018 3 Indhold Produkter...4 Montage på metal og træ...5 Montage af facadeplader...6

Læs mere

DS Ståltrapezprofil Tag. Spændtabeller Juli 2018

DS Ståltrapezprofil Tag. Spændtabeller Juli 2018 DS Ståltrapezprofil 35-206 Tag Spændtabeller Juli 2018 DS Ståltrapezprofil 35-206 Tag Trapezpladen er med sin karakteristiske profil et velkendt syn på tag og facader af både små og store bygninger. Stor

Læs mere

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018

GLASTAG VEJLEDNING VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER. Udarbejdet af Glasindustrien Revideret august 2018 GLASTAG VALG OG MONTERING AF GLAS I TAGKONSTRUKTIONER VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af et glastag. Formålet er at: - give vejledning

Læs mere

DS/EN 1991-1-1 DK NA:2013

DS/EN 1991-1-1 DK NA:2013 Nationalt anneks til Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner Del 1-1: Generelle laster Densiteter, egenlast og nyttelast for bygninger Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN 1991-1-1

Læs mere

Hansen UnitAl facadeprincipper

Hansen UnitAl facadeprincipper Hansen UnitAl facadeprincipper HS Hansen a/s Bredgade 4, 940 Lem Tlf. 975 1100 Hovedmail: hsh@hsh.dk Hjemmeside: www.hshansen.dk Tekniske informationer UnitAl element: Dimensioner: Bredde: Højde: Vægt:

Læs mere

BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede

BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede BR08 og SBi 216 om udearealer fokus på synshandicappede Annette Bredmose, ingeniør M.IDA, tilgængelighedskonsulent, rådgiver By, bolig og ejendom Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Alborg Universitet,

Læs mere

GLAS OG SIKKERHED, MONTAGE, MÆRKNING GLASINDUSTRIENS PUBLIKATIONER

GLAS OG SIKKERHED, MONTAGE, MÆRKNING GLASINDUSTRIENS PUBLIKATIONER TEMADAG I SAMARBEJDE MED MOLIO, BYGGERIETS VIDENSCENTER Onsdag 26. september 2018 KL. 10-16:30 Huset Middelfart, Hindsgavls Allé 2, 5500 Middelfart GLAS OG SIKKERHED, MONTAGE, MÆRKNING GLASINDUSTRIENS

Læs mere

Eftervisning af bygningens stabilitet

Eftervisning af bygningens stabilitet Bilag A Eftervisning af bygningens stabilitet I det følgende afsnit eftervises, hvorvidt bygningens bærende konstruktioner har tilstrækkelig stabilitet til at optage de laster, der påvirker bygningen.

Læs mere

(4.1, stk. 1) Stk. 1. 4. Konstruktioner. 4.1 Generelt. 4. Konstruktioner. 4.1 Generelt. 4.2 Dimensionering af konstruktioner

(4.1, stk. 1) Stk. 1. 4. Konstruktioner. 4.1 Generelt. 4. Konstruktioner. 4.1 Generelt. 4.2 Dimensionering af konstruktioner Page 1 of 14 Bygningsreglementet (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00/0/42)» 4. Konstruktioner (http://www.ebst.dk/bygningsreglementet.dk/br10_00_id67/0/42) 4. Konstruktioner 4.1 Generelt

Læs mere

FAKTA OM TP LITE FULDGLASV

FAKTA OM TP LITE FULDGLASV FULDGLSVÆG FKT OM TP LITE TP Lite er en fuldglasvæg med ét lag glas TP Lite med T-dørkarme leveres med lydreduktion, som tilgodeser normale lydkrav til mødelokaler Glasset fastholdes af profiler i bund

Læs mere

Portavant. Portavant. Dansk samlevejledning - LOFT - VÆG - FAST GLAS. Vitris System glasskydedøre - enkelt og dobbelt dør

Portavant. Portavant. Dansk samlevejledning - LOFT - VÆG - FAST GLAS. Vitris System glasskydedøre - enkelt og dobbelt dør Dansk samlevejledning - LOFT - VÆG - FAST GLAS Vitris System glasskydedøre - enkelt og dobbelt dør Ved spørgsmål kontakt JNC på: 36 70 66 33 Side 1 Sikkerhed Denne montagebeskrivelse omhandler PORTAVANT

Læs mere

BETONVÆGGE Nr.: CT O1 DATABLAD. Mads Clausens Vej Tinglev Danmark

BETONVÆGGE Nr.: CT O1 DATABLAD. Mads Clausens Vej Tinglev Danmark 2018-11-07 DATABLAD 1 GENERELT Generelt Contiga A/S (CT) fremstiller bærende- og ikke bærende vægelementer i beton og let konstruktionsbeton. Herudover fremstilles også helvægselementer af letbeton. C

Læs mere

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Ole Jørgensens Gade 14 st. th.

Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Ole Jørgensens Gade 14 st. th. Redegørelse for den statiske dokumentation Nedrivning af bærende væg - Ole Jørgensens Gade 14 st. th. Dato: 19. juli 2017 Sags nr.: 17-0678 Byggepladsens adresse: Ole Jørgensens Gade 14 st. th. 2200 København

Læs mere

Beregningsopgave 2 om bærende konstruktioner

Beregningsopgave 2 om bærende konstruktioner OPGAVEEKSEMPEL Beregningsopgave 2 om bærende konstruktioner Indledning: Familien Jensen har netop købt nyt hus. Huset skal moderniseres, og familien ønsker i den forbindelse at ændre på nogle af de bærende

Læs mere