KinderGartenAktionDay

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KinderGartenAktionDay"

Transkript

1 KinderGartenAktionDay

2 Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Futura Maritimas læringsplatforme bygger på klassisk produktionsskolepædagogik: Aktiviteterne har et slutprodukt, hvad enten det er en fysisk ting eller en oplevelse for et publikum. Deltageren er med til at udføre noget, der betyder noget. Deltagelsen gør en positiv forskel. Deltageren tilegner sig i processen nogle af de faglige kompetencer, der er nødvendige for produktet. Og oplever samtidig at lære noget og blive en del af et arbejdsfællesskab. Det er alt sammen byggesten i en dannelsesproces, og ved projektets valg af platforme, er det med til at udstikke nogle retninger for denne dannelse. Projektet til gerne noget ganske bestemt med deltagerne, nemlig at de også kommer til at se sig selv i det vi ret bredt forstået ser som den maritime fremtid. Og udover deres fokus på den maritime fremtid, er disse læringsplatforme specielle ved at være målrettet rimeligt korte forløb, hvor en gruppe deltagere kan være med fra start og til det færdige produkt. Platformene er derfor velegnede til workshops, hvor deltagere fra forskellige steder (og forskellige lande) mødes for at opleve at de udretter noget sammen. Det er derfor en væsentlig pointe at processen i beskrivelsen er opdelt i en forberedelses- og en produktionsfase. Afhængigt af den sammenhæng platformen skal anvendes i, kan grænsen mellem forberedelse og produktion naturligvis flyttes, så det kommer til at passe. Men det vil ikke ændre på at man altid skal sørge for at forløbet er godt forberedt. I løbet af projektets workshops fik deltagerne som sagt en del værkstedsfaglige kompetencer, der blev noteret på et kompetencecertifikat (se næste side). På den måde kunne vi både holde øje med hvor meget der alt i alt blev lært i løbet af projektet. Og samtidig fik hver eneste deltager anerkendt sin deltagelse og betydning for det samlede resultat, og kunne derfra tage det ind i sin faglige og menneskelige identitet. Det var ikke noget, der skulle fylde meget i selve processen, der koncentrerede alle sig om at opnå det bedst mulige slutprodukt, det lå bare hele tiden i baghovedet på workshoppens ledere, og det blev efter forløbet en del af historien om den workshop, hvor det alligevel var slutproduktet der fyldte mest.

3 Einleitung Indledning Den gæstede Produktionsschule Ostholstein en Børnehave-Action-Day. 30 unge fra Plön, Østholsten og Danmark, der senere vil arbejde inden for de pædagogiske erhverv, tog sig sammen af mere end 100 piger og drenge fra børnehaver i Malente og den lokale grundskole. Under emnet vikingerne blev der gennemført forskellige aktiviteter og tilbudt kulturspecifikke fødevarer. Denne læreplatform består af følgende punkter: en tjekliste til arrangementet (planlægning, sted, teknik, fødevarer) Exceltabel Metodebeskrivelse til de centrale aktiviteter Plakatudkast til annonceringen Diplomudkast til de deltagende børn Under arrangementet blev der udbudt de følgende aktiviteter: 1. At bygge en vikingelandsby i ler 2. At bygge og afprøve vikingebuer og pile 3. Tovtrækning 4. Almene legetilbud (dåsekast, flødebollekanon, mystiske sansekasser, fremstilling af armbånd.) Snobrød At bygge en dobbeltøkse i pap/papir

4 1. At bygge en vikingelandsby i ler Gruppe: Maks. 5-6 børn 1-2 pædagoger/medhjælpere Varighed: ca min Materiale Ler Små spande og vand Store affaldssække / gamle herreskjorter som beskyttelse mod snavs Værktøj: Lerkniv, grillspyd / tandstikker og hobbyståltråd Planche (plakat, tegnet billede) af en vikingelandsby (så stort som muligt) Skabelon fra et tidskrift som National Geographics, Internetsøgning, gruppemateriale fra det kreative værksted Store krydsfinérplader (flere, ca. 1,50 m x 1,50 m) Mål Børn har brug for tilbud, hvor de selv kan røre og føle ved noget. Det er vigtigt at give dem materialer, som understøtter deres følesans: Ler, men også sand, jord, vand er her gode materialer. Følesansen er grundlaget bagved enhver sansning og hører til menneskets elementære sanseerfaringer. Ved at gribe fat i og røre ved noget oplever barnet den konkrete verden. På denne måde samles erfaringer, som lagres, sorteres og forbindes i hjernen. Følesansen er grunden bagved enhver form for erkendelse. Det er under alle omstændigheder bedre, hvis et barn ikke bare hører noget, men ogsafhængigt af, hvilken type ler man anvender (vi brugte selvtørrende lerne om, hvad vi vil forme med leret og hvordan hvert barnå kan begribe noget. Dog undertrykkes denne sansemåde, som på den mest direkte måde bringer os i kontakt med omverdenen, af en opdragelse, som satser på orden og renhed. Derfor er det mål at nedbryde berøringsangsten hos børnene i takt med, at de lærer materialet ler at kende og oplever glæden i den kreative omgang med dette materiale. (C.Holzner) Forløb Trin 1 Den første kontakt med leret For at vænne børnene til leret som materiale, opfordres hvert barn til at tage et stykke ler fra spanden. Nu kan alle føle leret og eksperimentere med materialet og se, hvad man kan lave med det: f.eks. slå det i bordet, slå til leret, ælte, rulle. Alle lærer således det nye materiale bedre at kende og kan derfor også gennem at føle og sanse lerets beskaffenhed beskrive det (koldt, vådt, klistrende).

5 Trin 2 Vikingelandsbyens arkitektur I det næste skridt kigger den lille gruppe på planchen med vikingelandsbyen og hvert barn vælger et element, som det gerne vil fremstille. Udvalget består af eksempelvis: både, hytter, tårne, bjerge, skov, bugten, indbyggerne osv. Trin 3: At bygge vikingelandsbyens elementer Først efter denne første erfaring former alle en basiskugle. Nu snakker vi om, hvad vi vil forme med leret og hvordan hvert barn forestiller sig sit element og hvordan det kan formes i ler. Så starter vi. Hvert barn bestemmer selv, hvordan elementet ser ud. Der må dog hjælpes. Når et barn er færdigt, kan det sætte sit element på pladen. De nødvendige værktøjer stilles til rådighed. Når alle børn er færdige, døbes landsbyen. Tips Afhængigt af, hvilken type ler man anvender (vi brugte selvtørrende ler), kan elementerne brændes. Landsbyen kan derefter anvendes som legemulighed i børnehaven/skolen/institutionen. Quellen (på tysk) Online håndbog i børnehavepædagogik: Kindergartenpädagogik, - Online-Handbuch -,Herausgeber: Martin R. Textor, 2. At bygge og afprøve vikingebuer og pile1 Gruppe: Maks. 5-6 børn 1-2 pædagoger/medhjælpere Varighed: ca min Mål Hvis man først har set, hvordan børn uden stort at tænke efter spænder buen, skyder, rammer og så triumferer over deres succes, føler man, hvor sjovt det er for vores børn at øve sig i bueskydning. At skifte mellem total spænding og afslapning, mellem koncentration og lettelse, hjælper også børnene at nedbryde stres og det træner det harmoniske samspil mellem krop og sjæl.1 At bygge en egen og fungerende bue skal give børnene et incitament til at afprøve dette. Materiale Hasselgrene, passende til buens mål Snor (Pakkesnor) for strengen Kniv Sav Hammer Små søm Skitse

6 Forløb Trin 1 Sikkerhedsinstruktionen I begyndelsen er det nødvendigt at snakke om sikkerhedsaspekterne: Der kan ske en masse med en enkel legetøjsbue. Derfor sigter man hverken på mennesker eller dyr! Der må sørges for at vælge en plads, hvor ingen kan komme til skade. Når pilen er lagt ind i buen, skal buen pege mod marken, især hvis børnene stadigvæk løber omkring eller står udspredt! Trin 2 Præsentation af materialet og byggeskitsen 1. Anleitung und Bilder entnommen/angepasst von ( 2. ( Alle materialer lægges frem på et bord. De præsenteres udførligt for børnene und derudover aftales der, hvem der må anvende hvilket værktøj. Derefter præsenteres byggeplanen. Trin 3 At save buebenene Buen kan bygges så den passer til barnets kropshøjde, hvis hasselgrenene vælges med omhu. Man vælger to passende grene, som ligner hinanden i diameteren over hele længden (dvs. at grenenes tykkelse nogenlunde aftager på samme måde). De skæres af lidt over jordhøjde. Jo længere begge grene er, jo større er chancen at finde to emner til buebenene, som passer til hinanden. Man starter med at lægge begge grene ved siden af hinanden. Så prøver man sig frem indtil man finder to afsnit med en passende længde og som har den ønskede diameter og hvor tykkelsen aftager jævnt og på samme måde. Når man har fundet to passende afsnit, saver man dem over foroven og forneden.

7 Trin 3 At binde benene sammen Man lægger grenene sådan, at de overlapper hinanden et stykke i midten og fikserer dem på hver side af overlapningen med en løkke. Man kan derudover fiksere grenene med to små søm. Det gør det lettere at vikle snoren og det har også en anden fordel: Viklingen holder ret godt, hvis den belastes i den rette retning, dvs. at begge grene ligger bagved hinanden. Hvis de dog ligger ved siden af hinanden, vrider de sig, viklingen strækkes og løsner sig. De to små søm giver samlingen på denne led lidt mere stabilitet. Man skal bruge søm, som er kortere end de to grenes samlede diameter, da de ellers kan stikke gennem træet (man undgår risikoen for personskader). Trin 4 Viklingen Nu kommer den sværeste del: Man skærer to stk. snor, som hver bør være omtrent 30 cm lang, fra rullen. Disse bruges til at fiksere viklingens to ender. Der findes to muligheder (og sikkert 100 andre muligheder til) Man begynder med at vikle tæt på overlapningens ende. Derefter må man til sidst vikle vindinger for at få en fin afslutning. Eller man starter så langt væk fra enden som muligt, det kræver dog, at der er så meget snor til overs, at man til sidst kan udføre de resterende vindinger. Hvis en vinding eksempelvis er 12 cm lang, kræves der for 20 vindinger omkring 2,5 m, da der også kræves et stykke for afslutningen. Snorens begyndelse bør kun fikseres provisorisk, da den endegyldige fiksering først udføres til sidst.

8 Til sidst skærer man snoren over så at der efter den sidste vinding stadigvæk er 20 cm til overs. Denne ende føres gennem løkken. Hvis man nu trækker i snorens begge ender, som stikker ud af viklingen, trækker man bindingens ende ind gennem viklingen indtil det kommer ud mellem vindingerne. Så trækker man forsigtigt i snorenden indtil den ligger under viklingen på benets yderside. Her udøver snoren det største tryk på træet og fikserer snorenden sikkert. Med det andet stykke laver man det samme i viklingens begyndelse for også at fiksere denne side. Trin 5 Kærvene til strengen Man starter med at skære to kærve i buebenenes yderspidser, hvor man senere fastgør strengen. Kærvene skal sidde på ydersiderne, dvs. bueryggen, da strengen skal bøje buen således, at buebenene belastes i længderetningen. Det er vigtigt at man hele tiden tænker på hele buen, når man skærer kærvene. Den side af kærven, som ligger ud mod buens midterste del, skal skæres lodret. Det skader heller ikke, når den forneden peger lidt mod buemidten og der således opstår et lille hak eller en lille krog. Foroven må kærven dog ikke vise mod buemidten, da strengen ellers kan glide ud af kærven. For dette trin er saven en stor hjælp, den bør indsættes med en vis forsigtighed for at forhindre, at snittet bliver for dybt. BHvis man arbejder med en gruppe med mindre børn, kan man også save buerne inden. Kærvens dybde bør være lidt mindre end den halve diameter på buebenets spids. For at færdiggøre kærven skærer man med en kniv skråt udefra ned i savprofilens dybde.

9 Strengen bør være aftageligt, for at buen kan opbevares uden spænding. Strengens længde bestemmer også buens bøjning og dermed også buens ståhøjde det er den største afstand mellem strengen og buens indersider. Ståhøjden bør være ret lavt, for at pilen kan accelerere længe, når den skydes af. Hvis den dog er for lille, slår strengen mod skyttens hånd, som han eller hun holder buen med, når pilen skydes af. Strengen kan fastgøres med forskellige knuder. Inspiration fås i JAW Koppelsbergs knude- og knobworkshop Riggings Days!! Man starter med at skære et stykke snor fra rullen, som ca. er en halv meter længere end buen. På den ene siden laver man en løkke. Man kan bruge et pælestik eller tage enden dobbelt og lave et dobbelt ottetalsknob. Denne løkke hænger man ind i kærven på det nedre bueben (når buen står lodret). Nu bøjes buen så meget, at den får den ønskede ståhøjde. Ved lettere buer er det tilstrækkeligt at udøve et pres oppefra på den lodret stående bue og trække/hive i strengen. En tungere bue sætter man mellem benene og fikserer det nedre bueben med venstre knæhase eller lår og højre foden eller skinnebenet, mens man bøjer buen med den venstre hånd. Venstrehåndede gør det omvendt. I denne position bindes strengen til kærven i det øvre bueben, f.eks. med to rundtørn og to halvstik. Da der er en løkke i den ene ende, kan man til enhver tid løsne strengen for at opbevare buen. Og fordi strengen er bundet fast i den anden ende, kan den heller ikke gå tabt.

10 Trin 5 - Pilene For enkelte pile har man brug for grene, der er så lige som muligt og der højest er 1 cm tyk eller tilsvarende rundstave fra et byggemarked. Rundt om pilens forreste del vikles en smule ståltråd som vægt. For at mindske risikoen for personskader kan man anbringe et vatpolster, som fikseres med et stykke stof og lidt garn. Men også med disse sikkerhedspile må der aldrig sigtes mod eller skydes på mennesker eller dyr! Til sidst skæres en lille kærv i pilens anden ende til strengen.

11 5 Tovtrækning Gruppe: intet maksantal 1-2 pædagoger/medhjælpere Varighed: så mange runder, som man orker Mål Soll die körperliche Energie einmal so richtig nach außen geleitet werden, kann man ein Tauziehen veranstalten gerne Groß und Klein angemessen gemischt. Materiale En bane med en blød undergrund Tykt tov Markering for banens midterlinje Forløb Trin 1 Banen På græsplanen markeres der et punkt, som senere skal udgøre rebets midtpunkt. Trin 2 Gruppeinddelingen Alle spillere deles i to grupper. Trin 3 Spillereglerne forklares Tovet markeres i midten, eksempelvis med et rødt tørklæde eller lignende. Tovet lægges så med midten på det markerede punkt. Antallet spillerunder lægges fast.

12 Trin 4 Så startes der! Hver gruppe stiller sig på deres side af tovet og tager fat i deres ende. Når startkommandoet gives, trækker begge grupper med al kraft i tovet. Så snart en gruppe lykkes med at trække det modsatte holds tovende samt medspillerne på sin egen side, har de vundet denne runde. 7. Snobrød Gruppe: afhængigt af bålpladsens størrelse (maks. 10) 1-2 pædagoger/medhjælpere Materiale Varighed: afhængigt af antallet runder Materiale: Se opskrift Et større antal pinde

13 NB!: Kom aldrig æg i snobrødsdejen! Salmonellafaren er ellers for stor, da snobrød hyppigt ikke bages helt igennem. Opskrifter: Gærdej til ca.10 snobrød 500g mel 2 tsk salt 3 tsk sukker 1 ps (7g) tørgær ml lunkent vand (eller halvdelen mælk, halvdelen vand) Melet sies og hældes i en skål, hvor det blandes med gæret. Opløs salt og sukker i den lunkne væske og bland den med melet. Varmt vand er godt for gæret. Tag gerne lidt mindre vand, da dejen så bedre kan vikles rundt om pinden. Dejen æltes i ca. 5 min. og hæver derefter ved rumtemperatur. Kvark-olie-dej til ca. 10 snobrød 300 g hvedemel 1 ps ( ca. 15 g) bagepulver 75 g sukker 1 ps ( ca. 4 tsk.) vaniljesukker 1 knivspids salt 150 g kvark 100 ml mælk 100 ml olie, f.eks. solsikkekerneolie Melet blandes i en skål med bagepulveret. Alle andre ingredienser tilsættes og dejen æltes med en håndmixer (brug dejkrogene), først kort på laveste trin og så på højeste trin indtil man får en smidig dej. (Dejen bør ikke æltes for længe, da den ellers begynder at klistre!). Derefter formes dejen på et melet bord til en rulle og skæres ud i mindre portioner. Forløb Snobrødsdej bør altid laves med så lidt vand som muligt Anvend engangshandsker Form dejen til en rulle og drej/læg den rundt pinden Når brødet løsner sig fra pinden, er det gennembagt Ta brødet med en serviett og giv det til barnet

14 med en mindre mængde dej er snobrødet hurtigere færdigt 7. At bygge en dobbeltøkse i pap/papir Gruppe: 5-6 børn 1-2 pædagoger/medhjælpere Varighed: ca min Materiale: Saks Pen Pap (f.eks. bagsiden fra en tegneblok eller anden pap) tomme papruller (køkkenrulle) Vejledning til dobbeltøksen Fremstilling af en skabelon Forløb 1. Lav en skabelon og før den over på kartongen og skær den ud. 2. I paprullen laves der på den ene side to snit med en længde på 10 cm. 3. Rullen og øksehovedet dekoreres (børnene maler/klistrer). 4. Øksehovedet stikkes ind i snittene i rullen.

15 Futura Maritima Kompetencecertifikat for Ved Workshoppen BoatBuilderWorkshop maj 2014 er følgende kompetencer erhvervet/vist på følgende niveau: Rød/ Begynder: Deltageren er introduceret til teknikken/funktionen og har selv prøvet at bruge den med et anvendeligt resultat. Gul/ Øvet: Deltageren kan selv udføre enkle arbejdsopgaver efter anvisning/arbejdsbeskrivelse og deltage i mere komplicerede opgaver under vejledning. Grøn/ Kompetent: Deltageren kan selvstændigt gennemføre funktionens arbejdsopgaver i kendte og beskrevne arbejdssituationer og selv være med til at vurdere kvaliteten. Deltageren kan desuden beskrive opgaven og hjælpe mindre rutinerede deltagere i gang NB: En manglende vurdering betyder ikke nødvendigvis at kompetencen ikke er til stede, der har bare ikke været mulighed for at vise den i løbet af workshoppen.

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Den Lette Jolle Denne jolle er i dobbelt forstand let. Det er forholdsvist let at bygge den. Den Vejer ikke så meget, så den er let at sætte i søen når den er bygget. Værdi/salgspris: Materialepris: 15-40.000

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker

Påskesnitter. 15-20 stk. 175 gram saltet smør. 200 gram hvedemel. 75 gram grahamsmel. 75 gram rørsukker Påskesnitter 15-20 stk 175 gram saltet smør 200 gram hvedemel 75 gram grahamsmel 75 gram rørsukker ½ tsk. bagepulver 1 helt æg Fyld: Fx solbærmarmelade eller ginger/lemoncurd Glasur: 1 pasteuriseret æggehvide

Læs mere

Eventyrlig Tørsejlads

Eventyrlig Tørsejlads Eventyrlig Tørsejlads Det eventyrlige tørsejladsspil gør det muligt for børn og barnlige sjæle at forsøge navigation rundt i alle verdenshjørner og løse maritime opgaver og dermed få interesse for at sejle

Læs mere

BAGT MED MARCIPAN OG HAVENS FRUGTER

BAGT MED MARCIPAN OG HAVENS FRUGTER BAGT MED MARCIPAN OG HAVENS FRUGTER Skab fristende øjeblikke TÆRTER MED HAVENS FRUGTER Grundopskrift til 2 tærter i 23 cm springforme 500 g ODENSE Bagemarcipan eller ODENSE Ren Rå Marcipan 400 g sukker

Læs mere

- en aktivitet på tværs af alder og køn

- en aktivitet på tværs af alder og køn - en aktivitet på tværs af alder og køn 1 Redaktion: Mona Olsgaard Fotos: Privat Layout: DGI kommunikation, Marianne Kristensen Tryk: DGI print September 2008 2 Krocket er en aktivitet for alle aldersgrupper.

Læs mere

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over.

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over. BRUNSVIGER KAGEKONE 400 g Amo Hvedemel 100 g margarine (mælkefri) 50 g gær 50 g sukker 1 æg Ca. 2 dl lunken risdrik (ca. 37 C) Remonce: 100 g margarine (mælkefri) 150 g brun farin 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

Tænketank og glade wabi sabi dage

Tænketank og glade wabi sabi dage Tænketank og glade wabi sabi dage Noget der ligner 14 dage er gået siden min første bog kom på markedet. Jeg har på sidelinje fulgt med på folks reaktioner, og finder det super interessant hvordan bogen

Læs mere

Nedenfor følger en anvisning på afvikling af bueskydning og kamp med lanse på balancebom samt historisk baggrundsinfo om bueskydning.

Nedenfor følger en anvisning på afvikling af bueskydning og kamp med lanse på balancebom samt historisk baggrundsinfo om bueskydning. Lærervejledning: Hos Skoven i skolen finder du en god vejledning og illustration til, hvordan eleverne kan snitte deres egen bue og pil. Du skal scrolle lidt ned før illustrationen dukker op. http://www.skoven-i-skolen.dk/content/bue-og-pil-0

Læs mere

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK

ARBEJDSTEKNIK. God instruktion og oplæring APV ARBEJDETSTEKNIK APV ARBEJDETSTEKNIK ARBEJDSTEKNIK Medarbejdere skal have modtaget en god og fyldestgørende instruktion i, hvordan de løfter og håndtere varer ifm. deres arbejdsopgaver. Det er købmandens pligt at sørge

Læs mere

Forslag til picnic. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Forslag til picnic. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Forslag til picnic Skoletjenesten, Arbejdermuseet Hjemkundskabslærer Annie Møller Sjøgren og elever fra 6. klasse på Lundebjergskolen i Herlev deltager i udviklingen af undervisningsforløbet A taste of

Læs mere

Højdefantaster. Trin for trin. Højdefantaster Niveau 2. Formål. Årstid: Forår og sommer. Forløbets varighed: 4 trin + et døgn

Højdefantaster. Trin for trin. Højdefantaster Niveau 2. Formål. Årstid: Forår og sommer. Forløbets varighed: 4 trin + et døgn Årstid: Forår og sommer Forløbets varighed: 4 trin + et døgn Trin for trin Formål På skal pigerne bygge et højt tårn, som de skal bebo i 24 timer. Tårnet skal konstrueres med forskellige redskaber, så

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 12.

Læs mere

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND 1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND Når du skal løfte emner, hvor du har lang rækkeafstand og kun kan komme til fra en side, så anvend følgende gode tips til, hvordan du løfter emnet

Læs mere

LEGE I MIDDELALDEREN

LEGE I MIDDELALDEREN LEGE I MIDDELALDEREN Gøglertræning - prøv selv! Jonglere liggende En antipodist eller en fodjonglør jonglerer genstande med fødderne. Liggende på ryggen skal jongløren med fødderne kaste og gribe f.eks.

Læs mere

Hvad er en Klimaspand?

Hvad er en Klimaspand? Hvad er en Klimaspand? En klimaspand er et primitivt komfur, der hjælper med at udnytte brændet bedre. På et normalt bål slipper meget af varmen ud til siden og det kan på den måde vare længe før man f.eks.

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage

Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Knob og Knuder Den pædagogiske baggrund, - hvordan lærer man og hvad lærer man ved at deltage Futura Maritimas læringsplatforme bygger på klassisk produktionsskolepædagogik: Aktiviteterne har et slutprodukt,

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE

BOOTCAMP KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE KLAR TIL STRANDEN PÅ 30 DAGE Er du klar til at hoppe i bikinien om en måned? Hvis ikke, så spring om bord på I FORMs supereffektive Sommer-Bootcamp. Med en fokuseret indsats kan du efter 30 dage erobre

Læs mere

lav dit eget minijuletræ

lav dit eget minijuletræ Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann lav dit eget minijuletræ miniature overdådig jul i Hvis du ikke har plads til et stort og flot juletræ, men gerne vil have den hyggelige stemning, er der heldigvis andre

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Opgaver til dommermødet den 20-3-2015. a) Ifølge WA Reglerne er det tilladt at skyde ender af seks pile på både 50 og 30 meter i 1440-runden.

Opgaver til dommermødet den 20-3-2015. a) Ifølge WA Reglerne er det tilladt at skyde ender af seks pile på både 50 og 30 meter i 1440-runden. Opgaver til dommermødet den 20-3-2015 Navn: Opgaverne vil blive en blanding af individuelle opgaver og gruppeopgaver 1-2 er individuelle opgaver 15 min: Herefter 15 min gennemgang. 1.- oplys om følgende

Læs mere

VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT

VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT MINE OPSKRIFTER BRØD VERDENS BEDSTE BRØD LANGTIDSHÆVET OG SUPER LÆKKERT 625 g mel 5 dl vand 2 tsk salt En lille klump gær på størrelse med en ært 1. Gæren smuldres ud i vandet i en stor skål og rører rundt.

Læs mere

Aluproff I Midtager 9-11 I 2605 Brøndby I Tlf: +45 43600063 I Email: aluproff@aluproff.dk I www.aluproff.dk 2/2

Aluproff I Midtager 9-11 I 2605 Brøndby I Tlf: +45 43600063 I Email: aluproff@aluproff.dk I www.aluproff.dk 2/2 SB 3001 Stoffet klippes (husk sømrum) og 2 cm sidesømme syes Velcrobåndet påsyes foroven på gardinet, og der syes en 2,5 cm løbegang forneden. Lommebånd påsyes med ca. 20-25 cm afstand på tværs af gardinet.

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Retningslinjer for uddeling

Retningslinjer for uddeling Retningslinjer for uddeling til andre børn. Fødselsdage og specielle lejligheder Bestyrelsen og personalet anbefaler, at der kun deles ud, ved fødselsdag og afslutning i børnehuset. For at begrænse børnenes

Læs mere

Regningslinjer for legepladserne i dagplejen.

Regningslinjer for legepladserne i dagplejen. Regningslinjer for legepladserne i dagplejen. Juli 2011 Indledning På baggrund af særlig fokus på legepladssikkerhed på børneområdet i Svendborg Kommune, har Kommunens sikkerhedskoordinator været ude og

Læs mere

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde

Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadrant - instrumentbeskrivelse og virkemåde Kvadranterne i instrumentpakken fra geomat.dk er kopier af et instrument lavet af Georg Hartman i 1547. Originalen

Læs mere

brombær tærte, muffins, marmelade eller smoothie

brombær tærte, muffins, marmelade eller smoothie Tekst og foto Tine Edinger tærte, muffins, marmelade eller smoothie søde brombær sager med Brombær er et af sensommerens smukkeste bær. Deres smag kan variere fra det lidt småsure til det let søde, og

Læs mere

23. April 2016 SPEJDERDAGEN 2016. Vi sætter spor... spejderneslejr.dk Sønderborg 22.-30. juli

23. April 2016 SPEJDERDAGEN 2016. Vi sætter spor... spejderneslejr.dk Sønderborg 22.-30. juli 23. April 2016 SPEJDERDAGEN 2016 spejderneslejr.dk Sønderborg 22.-30. juli Vi sætter spor... Søren Friberg Spejderdagen Til lederen 2 Dette års materiale til Spejderdagen den 23. april, er bygget op omkring

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Gittes kageopskrifter

Gittes kageopskrifter Gittes kageopskrifter Bamsekagen Vi boede på Maldiverne i 2½ år, og der havde jeg en veninde, som levede af at bage kager til festlige lejligheder. Af hende lærte jeg at lave de sjoveste kager, bl.a. denne

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Som skal spirerne blive klogere på træer ikke mindst hyldetræer. De

Læs mere

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål

DEN MODIGE MØRKESJOV. Formål Niveau 2 Grønsmutter Årstid Sommer Forløbets varighed 3 trin + en aften/nat Formål I dette mærke bliver pigerne udfordret endnu mere på, hvad mørke kan byde på. Der bliver i mærket lagt vægt på, at pigerne

Læs mere

Kun 100 kr. pr. person. Farverig

Kun 100 kr. pr. person. Farverig Af Marie Melchior. Foto: Betina Hastoft. Regi: www.housedoctor.dk, www.bungalow.dk og www.brostecopenhagen.com Kun 100 kr. pr. person Farverig forårsbuffet Skal du holde konfirmation eller andre dyre fester,

Læs mere

Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen.

Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen. Torso/bryst kage Denne kage kræver du har masser af tid. Jeg skulle bruge kagen om fredagen. Tirsdag Bunden laves og kommes på køl. (Mudcake bliver bedre når den står nogle dage) Torsdag Mousse er/skildpaddecreme

Læs mere

Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning

Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning Terrasseoverdækning/ Carport Monteringsvejledning NØDVENDIGT VÆRKTØJ BESTANDDELE Tegningen viser en 3,0 meter bred udførelse. Antallet af bestanddele varierer efter størrelsen (se listen på næste side)

Læs mere

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor

Genveje til en glad hverdag fra mor til mor Genveje til en glad hverdag fra mor til mor s n e i l i Fam r e t t i r o v a f e 8 jul FAMILIENS 8 JULEFAVORITTER INDHOLD: 1. Brunkagefigurer 2. Brunkager 3. Dadelguf 4. Fyldige klejner 5. Havregrynskugler

Læs mere

Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling.

Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling. Sunde alternativer til fødselsdagsuddeling. Når man har fødselsdag skal man fejres med maner, og man skal selvfølgelig have lov til at dele noget ud til sine stuekammerater. Det handler om at opleve glæden

Læs mere

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis Søde pandekager kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis af rød 3 tsk kanelsukker 1 dl letmælk 2 æg 1 tsk frisk vanilje Rapsolie til stegning Brombær, ahornsirup

Læs mere

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt.

1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og lidt væske og røres godt. Opskrifter Frikadeller 500 g hakket flæskesmåkød 1 dl mel ca. 2 tsk. salt ca. 1 tsk. peber 2 spsk. hakket løg 1 æg 2 dl mælk margarine til stegning 1. Det hakkede kød blandes med mel, krydderier, æg og

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen:

Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen: Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen: Start: Hvert hold får sin egen farve, så vi kan kende holdene fra hinanden. Holdets farve males på kinderne af deltagerne og alles næser males røde med sminke-

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Hip hurra! værsgo. Annemettes fødselsdagslagkage til FEMINA. femina har fødselsdag

Hip hurra! værsgo. Annemettes fødselsdagslagkage til FEMINA. femina har fødselsdag Hip hurra! FEMINA har fulgt kvinder i 140 år og ikke mindst inspireret til, hvad vi skal spise både til hverdag og fest. En fødselsdag skal selvfølgelig fejres, og vi er meget glade for, at Den store bagedyst

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks.

Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks. Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks. Miljøpunkt Indre By - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st. tv 1550 København Tlf: 33 93 21 21 www.a21.dk ÆBLEPULP er den masse der bliver tilbage efter æblerne

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21

Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21 Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21 Kære forældre Håber I alle har nydt en uges vinterferie sammen med familie eller venner. Vi glæder os til at tage imod jeres børn på mandag, til nye aktiviteter

Læs mere

På skovtur med banan/tomatsandwich

På skovtur med banan/tomatsandwich På skovtur med banan/tomatsandwich Dejen bliver bedst hvis den får lov at hæve koldt et døgn 3 dl vand 5 gram tørgær 1 tsk. groft salt 1 spsk. agave sirup 150 gram durum 450 gram tippo 00 hvede (pizza

Læs mere

Missionsprojekt 2016 Skattejagt

Missionsprojekt 2016 Skattejagt Missionsprojekt 2016 Skattejagt 1 Foto: Sxc.hu Peru skattejagt Engang var der i Peru et meget rigt rige, som man kalder Inkariget. Da spanierne kom, og erobrede riget, plyndrede de det, og tog Perus guld

Læs mere

KEEP CALM AND EAT CUPCAKES

KEEP CALM AND EAT CUPCAKES BY MARIA KEEP CALM AND EAT CUPCAKES 12 1 CHOKOLADE CUPCAKES RABARBER CUPCAKES 30 g kakaopulver 120 g god mørk chokolade 240 ml kogende vand 175 g mel 2 tsk. bagepulver ½ tsk. salt 113 g usaltet smør (stuetemp.)

Læs mere

Effekt Remedier Tilberedning Varighed Effekt Remedier Tilberedning Varighed

Effekt Remedier Tilberedning Varighed Effekt Remedier Tilberedning Varighed ÅNDETALE Effekt: Personen som indtager denne sejdbryg kan kaste besværgelsen Tale med Død indenfor 30 sekunder af at bryggen er indtaget. Remedier: En spiseskefuld smør, et halvt fed hvidløg. Tilberedning:

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Kaninslæb. Vejen til DKSCHS. At gå Kaninslæb kræver naturkendskab.

Kaninslæb. Vejen til DKSCHS. At gå Kaninslæb kræver naturkendskab. Kaninslæb. Vejen til DKSCHS. At gå Kaninslæb kræver naturkendskab. Hvis du drømmer om at gå naturspor. Hvis du har en ide om at du gerne vil gå enten slæbespor eller vildt/scweiss-spor, er det en god ide

Læs mere

Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del.

Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del. Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del. Søndag Hver får et stykke A5 papir og tegner og maler på det. Hvert stykke papir er nu en mursten. Og de klistres sammen,

Læs mere

Højeste spaghettitårn

Højeste spaghettitårn Højeste spaghettitårn I skal bygge jeres eget tårn af spaghetti og skumfiduser på 15 minutter. Tårnet skal være så højt som muligt, men i har kun spaghetti og en pose skumfiduser. Husk det også skal være

Læs mere

KREATIVT LYSVÆRKSTED

KREATIVT LYSVÆRKSTED KREATIVT LYSVÆRKSTED Leg med voks gennem form, farve og forskellige materialer, fra et enkelt dyppelys til et større kunstværk. Der er ikke bare 2-3 forskellige teknikker eller muligheder for at fremstille

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Kinesisk cirkeltræning - arm og ben. Styrkeøvelse ben og knæ 4 FYSISK TRÆNING Nr.9753 Nr.9752 Alder: 15-40 år - Tid: 30 min. Styrkeøvelse ben og 4 Øvelsen udføres som vist i videoen. Det er vigtigt at begge fødder peger lige fremad, og at den bagerste fod kun sættes i på forfoden.

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

Fremstilling af streng med beviklede øjer Frit efter Svenska Bågskytteförbundets instruktionsbog: Lär dig Bågskytte Ib Gilberg

Fremstilling af streng med beviklede øjer Frit efter Svenska Bågskytteförbundets instruktionsbog: Lär dig Bågskytte Ib Gilberg Fremstilling af streng med beviklede øjer Frit efter Svenska Bågskytteförbundets instruktionsbog: Lär dig Bågskytte Ib Gilberg Materialliste: Strengebræt Saks eller kniv Strengvinkel Skruetvinger til fastgørelse

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn

BRUG BOLDEN. 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn BRUG BOLDEN 7 tips til hvordan du bruger bolden sammen med dit barn I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til

Læs mere

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk

Opvarmningsprogram. Hagestræk. Pc-stræk Opvarmningsprogram Lav altid dette træningsprogram, inden du går i gang med øvelserne, uanset hvad du har lavet af træning, inden du skal i gang. Opvarmningsprogrammet kan også bruges som et lille træningsprogram

Læs mere

Jagt. Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil. i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at

Jagt. Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil. i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at Den 1. maj 1999 blev det tilladt at gå på jagt med bue og pil i Danmark. I dag er der 700 mennesker, som har tilladelse til at jage med bue og pil helt som vores forfædre gjorde. Næsten da. For der er

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær basiskøkkenet Vel hjemme fra sit havtorntogt og med skåle, gryde og poser fyldt med rensede bær går det op for én, at man da vist slet ikke har plads til alle de bær i fryseren. Og det er her, at basiskøkkenet

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om

Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om samvirke opskrifter Nybagt! Luftigt. Du behøver ikke stenovn, måneskin og spidsfindige ælteteknikker for at bage de brød, du drømmer om tekst: inger abildgaard opskrifter: mia irene kristensen, jacob damgaard

Læs mere

NYHEDSBREVET. for barnet kan risikere i leg at hænge fast og blive kvalt.

NYHEDSBREVET. for barnet kan risikere i leg at hænge fast og blive kvalt. NYHEDSBREVET NR. 3 SEPTEMBER 2010 AF FORÆLDREBESTYRELSEN I DAGPLEJEN FOR HADERSLEV KOMMUNE INDHOLD: NYT FRA FORÆLDREBESTYRELSEN INFO FRA DAGPLEJEN STAFETTEN EKSPERTERNE OPSKRIFT NYT FRA FORÆLDREBESTYRELSEN

Læs mere

BEDSTE OPSKrIfTEr. tips, idéer & trinn-for-trinn billeder. BØRNEVENLIGT Du kan printe opskriften ud igen, hvis børnene spilder på den

BEDSTE OPSKrIfTEr. tips, idéer & trinn-for-trinn billeder. BØRNEVENLIGT Du kan printe opskriften ud igen, hvis børnene spilder på den BEDSTE OPSKrIfTEr tips, idéer & trinn-for-trinn billeder BØRNEVENLIGT Du kan printe opskriften ud igen, hvis børnene spilder på den PALIDELIGE Disse muffins bliver både flotte og lækre. Her er alt det,

Læs mere

Buuz med lamme- og oksekød (dampede mongolske dumplinger)

Buuz med lamme- og oksekød (dampede mongolske dumplinger) GER 60:12 Burmaa og Selenge har taget initiativet til vores nye artikelserie med mongolske madopskrifter. Vi lægger ud med opskriften på buuz, som er mongolernes yndlingsret, både til hverdag og fest.

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1

Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Beklædning af skelettet efter G-SOF metoden Del 1. SOFbyg skin1 Når skellettet er klar til beklædning, dvs. skelettet er høvlet så der ikke er nogle skarpe kanterskelettet er lakeret med fortyndet lak

Læs mere

Vejledninger vedrørende den etniske stil

Vejledninger vedrørende den etniske stil Vejledninger vedrørende den etniske stil www.mybernette.com Vejledninger vedrørende den etniske stil Etnisk kjole Størrelse one size Du skal bruge: - 2,10 m taftstof rosa (stofbredde mindst 0,9 m) - stofrester

Læs mere

Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING. Inspiration til nyresyge og andre interesserede

Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING. Inspiration til nyresyge og andre interesserede Forår+sommer OPSKRIFTSSAMLING Inspiration til nyresyge og andre interesserede FORORD Velkommen til Nyreforeningens opskriftssamling, som, vi håber, vil fungere som inspiration til madlavningen i forårs-

Læs mere

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe

HURLUMHEJHUS. med masser af muligheder LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE. Klatreribbe LEGEHUS I LUKSUSUDGAVE Klatreribbe HURLUMHEJHUS med masser af muligheder 10 Af Søren Stensgård. Idé: Birgitte Matthiesen. Foto: Lasse Hansen. Tegninger: Christian Raun Gør Det Selv 10/2004 Det flotte legehus

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE Nr.6653 Nr.6651 Badmintonregler lov til at serve og får et point. Bordtennisbold og bat Nik til bolden kamp Der kan spilles med kun 3 jongleringer før bolden skal returneres. Kan spilles som double, hvor

Læs mere

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 5 side 1

Spis brød til... Opgaveark. Opgaveark til Spis brød til... Opgave 5 side 1 Spis brød til... Opgaveark Opgaveark til Spis brød til... Opgave 5 side 1 Opgave 5: Eksperimenter med brød I denne opgave skal du bage. Hvad du vælger at komme i (ingredienser), og de forskellige måder

Læs mere

Primimad En cowboy skal kunne lave mad uden for mange rekvisitter. Derfor skal spejderne på denne aktivitet lave primimad.

Primimad En cowboy skal kunne lave mad uden for mange rekvisitter. Derfor skal spejderne på denne aktivitet lave primimad. Primimad En cowboy skal kunne lave mad uden for mange rekvisitter. Derfor skal spejderne på denne aktivitet lave primimad. Der er købt ind til at man kan lave plankekød, brændenældesuppe, stenbrød og mælkebøtte

Læs mere

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER

my baby carrier DANSK BRUGSANVISNING OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! > ADVARSELSHENVISNINGER Integreret hovedstøtte my baby carrier BRUGSANVISNING DANSK OBS! GEM BRUGSANVISNINGEN, SÅ DU OGSÅ KAN SLÅ OP I DEN SENERE! Integreret rygforlængelse... > ADVARSELSHENVISNINGER ADVARSEL: Balancen kan påvirkes

Læs mere

JAPANIzED. sori yanagi presented by GAteway japan. sori yanagi

JAPANIzED. sori yanagi presented by GAteway japan. sori yanagi JAPANIzED Det er ikke uden stolthed, at Gateway Japan nu åbner døren til Europa for Sori Yanagi. Besøg soriyanagi.com for mere inspiration og produktnyheder sori yanagi presented by GAteway japan sori

Læs mere

hæveprocessen hævning

hæveprocessen hævning korn, mel og malt Det korn og mel, jeg har brugt i tilblivelsen af bogen, er hovedsageligt økologisk mel, som er købt i supermarkeder og hos det økologiske landbrug Brinkholm i Karise. Det hænder, jeg

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær.

Johnny B. Tinas opskriftsbog. - supplement til Tinas kogebog. version 1.0, januar 2016. Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Johnny B Tinas opskriftsbog - supplement til Tinas kogebog version 1.0, januar 2016 Velsmagende mad på 20 minutter uden besvær. Jordbær-agurkesalat 6-8 jordbær 1/2 agurk 1 dl hvidvinseddike 2 dl vand 1dl

Læs mere

Flinte-flække TING STENALDEREN

Flinte-flække TING STENALDEREN Flinte-flække Vidste du... at flækker er lange, smalle stykker af flint, der er meget skarpe? Flækker er skarpe som knive. De kan bruges til mange forskellige ting. De er et par cm brede og kan være op

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1

Den nysgerrige. Hikegik - Niveau 1 - Trin for trin. Hikegik Niveau 1 Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Spejdere går. Sådan har det altid været. Og det er stadig sjovt! Snør

Læs mere