Zoom ind på sne og is Grønland marts 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Zoom ind på sne og is Grønland 8. 15. marts 2011"

Transkript

1 Zoom ind på sne og is Grønland marts 2011 Birgit og Karsten Jensen (Foto: Ulich/Air Greenland) Så blev det endelig tirsdag den 8. marts, hvor turen til Grønland starter. Har aldrig prøvet at noget kunne være så uvirkeligt når jeg tænkte på det, men nu er det nu. Afgang fra København kl med ankomst Kangerlussuaq det tager ikke ret lang tid at flyve til Grønland. Flyet fra Air Greenland letter fra Kastrup kl. 9.30, en halv time forsinket p. g. a. sygdom, og da vi flyver ind over Grønland, kan vi se toppe af isbjerge stikke op i gennem skyerne. Vi lander i Kangerlussuaq kl lokaltid (der er 4 timers tidsforskel), og vejret kalder vi, som er skiløbere, Kaiserwetter (blå himmel uden skyer) og Kl. 11 er der informationsmøde på vandrehjemmet Polar Lodge, hvor vi er indkvarteret de næste 2 dage. Kl er der tur til indlandsisen - så på med det varme tøj. Vi kører i bus 38 kilometer for at komme ud til Punkt 660 adgang til indlandsisen, og undervejs møder der os det ene fantastiske storslåede syn efter det andet. Det første vi kan se på afstand er Ørkendalen, som er en 12 km lang gletscher.

2 I starten af denne, ja tro det eller lad være, passerer vi en golfbane, som ligger på en gammel havbund, meget mærkeligt at forestille sig. Dernæst kommer vi forbi Ørkendalen (arktisk ørken), Sugar Loaf (bjerg), Vandfald, Sandflugtsdalen og Langesø, som er 10 kilometer lang, og så var vi ved selve reservatet, som ikke er tilgængeligt uden en nøgle til bommen. Så kom den næste gletsjer Russels Gletsjer, og selvom vi synes, vi havde set noget fantastisk på hele turen, så blev det bare endnu mere fantastisk jo længere vi kom mod indlandsisen. Fotografiapparaterne blev brugt i et væk, for neej se der og der, nej hvor er det flot derovre... (Foto: Ellen Schmidt/Grønlands Rejsebureau) Gletsjeren kan bedst beskrives som lyseblå/grønne marengstoppe. Vi kom også forbi nogle rester af 3 nedfaldne fly fra US Airforce, som var styrtet ned i Kl. ca nåede vi så målet, indlandsisen, og nu måtte vi ud og gå for der måtte/kunne bussen ikke køre. Hold da op, sikke et syn der mødte os, is som lignede og mærkedes som glas, og vi kunne kigge ind i det og et farvespekter, som er meget svært at beskrive. Igloer, som vi kravlede ind i - det var bare så fantastisk, sikke en start på en længe ventet ferie, og jeg må indrømme, at jeg blev meget bevæget over at kunne opleve dette fantastiske scenarie. Det var jo meningen, at vi skulle mødes med moskusokser og rensdyr, men det blev desværre kun til 5 rensdyr, da flyvevåbnet holdt øvelser, og jagten var gået ind på okserne, så derfor havde de gemt sig for os, lidt ærgerligt, men vi kunne åbenbart ikke få hele pakken.

3 Dagen blev afsluttet på Restaurant Roklubben, hvor vi fik serveret frikadeller af rensdyrkød og moskusokse med kartoffelsvitsede grøntsager (grønlandske), sovs og waldorfsalat, kaffe, te og chokolade. På turen derud så vi en enkelt blåræv løbe op af fjeldet, og da vi kørte hjem, så vi lidt nordlys. Selvom klokken kun var 20.30, sagde vi alle godnat og tak for en 4 timer ekstra lang og meget begivenhedsrig dag. Onsdag Vejret er igen Kaiserwetter og Kl Restaurant Roklubben Kl Nordlys tur Troede vi kunne sove længe efter den ekstra lange tirsdag, så vi aftalte at mødes til morgenmad kl. 8.30, men ingen af os kunne sove længe, så da klokken var lidt over 7, stod vi op, og kl kunne vi ikke vente længere med at spise morgenmad. Da der ikke er noget på programmet før end kl , går vi en lang tur ud i det blå ud mod Fossilsletten, eller er det Køkkenfjeldet, er ikke helt sikker, men vi er i hvert fald længere ude end vandrehjemmet Old Camp. Vi kan nu høre hundeglammen ovre fra fjeldet på den anden side af fjorden, eller måske er det bare den anden side af flypladsen. Det er meget svært at bedømme, desværre kan vi ikke se dem. Da vi ikke ville gå længere ud ad vejen, gik vi ud på fjeldet for at nyde udsigten over fjorden, og der fik Lennart øje på 2 rensdyr. Hjemme igen ved vandrehjemmet, spiser vi lidt frokost og til cappucino/kakaoen nogle dejlig store flødeboller, uhm de smagte rigtig dejligt. Så også lidt håndbold imens, men desværre tabte Danmark til Rusland. Det er underligt at sidde kl heroppe og se kl. 18 nyheder i Danmark. Det er nu gået hen og blevet overskyet, så gud ved om vi får set nordlys i aften? (Foto: Nordic Adventure)

4 Middagsmaden bestod af rensdyrgryde med løse ris og asier, som smagte rigtig godt. På vej hjem fra Roklubben talte vi med chaufføren om det blev til noget med nordlys, og han var meget fortrøstningsfuld og sagde, at månen allerede havde brændt meget af skydækket væk. Kl blev vi hentet af bussen og kørt ud til Tacan, hvor lygterne og motoren på bussen blev slukket, og vi kunne heldigvis ane nordlys på vej der ud, så ude i aftenkulden stod vi der i mørket og fulgte det bølge frem i en svag grønlig farve, et imponerende fænomen. Vi var efterhånden blevet godt gennemkolde alle sammen, så op i bussen også videre til Viden centeret, hvor vi fik fortalt om nordlys og indviet i hvordan grønlandsk kaffe blev lavet og smagte. Opskrift på grønlandsk kaffe: En del whiskey = den stærke mand en del kahlua = den søde kvinde en del kaffe = det store hav, flødeskum = isbjerge og til sidst en del brændt grand manier = nordlys, det var dejligt med noget varmt efter denne kolde oplevelse, og noget der varmt kan anbefales. Torsdag Vejret: og kaisserwetter I dag skal vi videre til Ilulissat, så kl.9.00 var der afgang fra vandrehjemmet Polar Lodge og indtjek af bagagen i lufthavnen i Kangerlussuaq, hvor vi skulle flyve kl Ventetiden brugte vi på en tur ud til museet for den nedlagte US base. Det var ok, jeg tror dog, at drengene (Lennart og Karsten) godt kunne have brugt meget længere tid, men så må de spare sammen til en sommertur, hvor museet er meget længere åbent. Kl lettede det lille 4 motorers fly (dash7) mod Ilulissat, hvor vi havde en pragtfuld udsigt over is bjergtinder samt vand. Landing kl i et voldsomt blæsevejr og Vi blev hentet i bus fra Hotel Arctic, hvor vi skal bo resten af ferien. Hotellet ligger helt ud til isfjorden, hvor vi har den skønneste udsigt til en hel del isbjerge og Ilulissat by, hvor der er ca. 1 km ind til. Kl Informationsmøde Kl Byrundtur i bidende kulde. Så bl.a. Knud Rasmussens Museum og figur af Jørgen Brønlund. Kl Velkomstmiddag bestående af: Stegte kammuslinger blegselleri sellerimos ingefærskum, dernæst svinefilet bacon dampet kinakål aspargeskartofler, og vi sluttede af med kaffe og te. Meget speciel menu, men absolut spiseligt. Fredag Vejret: Har desværre ikke fundet termometret endnu, men det er meget blæsende og overskyet. Kl Hundeslædekørsel Lennart var oppe ved 4 tiden og så det smukkeste nordlys så han bare måtte vække Anita, men synes ikke han ville vække os, det kunne han nu godt have gjort. Vi har det forhåbentligt til gode til en anden gang og kan jo også bare se det derhjemme på filmen.

5 Efter en meget fin morgenbuffet går turen kl ind til World of Greenland kontoret, hvor turene starter fra og der hvor vi lejer sælskindstøj til den 5 timer og ca. 40 kilometer lange slædetur, som starter kl til isfjorden Nalluarsuk. (Foto: Ulich/Air Greenland) Godt pakket ind bliver vi kørt ud til hundeslæderne og hver tildelt en slædefører, og så går det over stok og sten. Vi kører over Store Akinnaq og nyder udsigten ved Nalluarsuk, hvor vi kan se ud til den store bræ, hold da op sikke en storslået oplevelse, klipper, sne, is og hav op og ned. Det var bare om at holde godt fast og et par gange gik det så meget nedad, at hundene kom om bag slæden for at holde igen på farten, og selvom det indimellem er svært at se ud af brillerne, da de dugger til, bliver jeg også på denne tur bevæget og taknemmelig over at få denne oplevelse. Kort sagt, naturen er så storslået og barsk!! Kl. 18 på vej til Cafe Ferdinand på hotellet finder vi et termometer, som viser Tjeneren fortæller derefter, at med den såkaldte chillfactor har det været -39 0, så nu forstod vi bedre, at det indimellem var svært at holde tæer og fingre varme samt at slædeføreren var meget opmærksom på om vi havde det ok og ikke fik forfrysninger på de meget små åbninger i ansigtet. Desværre havde jeg ikke taget min halsedisse op over næse og kindben så jeg blev lidt ramt, men heldigvis er det ikke noget, der gør ondt.

6 Vi spiste en dejlig pastaret med torsk, laks, kammuslinger, rejer, grønne asparges, cherrytomater, peberfrugt, hakket persille og flødesovs og dertil et glas øl, en rigtig lækker ret. Klokken er nu 21.35, og selvom vi ikke har været fysisk aktive kalder sengen på mig, og den er allerede hoppet op på ryggen af hr. Jensen, som sover. Lørdag Vejret: så det er jo ikke så galt, ser lidt mere roligt ud, men sigtbarheden er ikke god. I dag skulle vi have været på sejltur til Oqaatsut i Diskobugten, men den blev desværre aflyst, da der er meget dårlig sigtbarhed og det sner, ærgerligt ærgerligt. Vi tager ind til byen og går rundt og oser lidt, får nogle ideer til hvad vi kan have med hjem som minde om vores Grønlandstur, og kl mødes vi med Britt og Charlotte, 2 friske piger, som er med på samme rejse som os, på Hotel Icefjord og spiser en let frokost, rejemad til 5 af os og en hjemmelavet burger til Karsten. Anita, Britt og Charlotte tager en taxi hjem til hotellet og Lennart, Karsten og jeg spadserer hjem, da vi har lyst til at få rørt vores ben yderligere. Vejret ser nu også ud til at klare op, det var fantastisk at følge, nu kunne vi se fjorden, og ind over land prøvede solen at bryde igennem, samtidig med at himlen ude over fjorden var blysort, ca. hvert 5. minut ændrede lyset sig. Kl havde vi aftale med pigerne at spise sammen på restaurant Marmartut. Jeg fik hvalcarpaccio, som smagte dejligt og et glas hvidvin, de andre spiste rensdyrret med kartoffelmos det var ikke den største succes og en Sæløl. Til dessert fik vi æblekage med sortebær og flødeskum, uhm det var godt. En rigtig hyggelig dag er slut, og så krydser vi fingre for, at sejlturene bliver gennemført i morgen søndag. Søndag Vejret: -25 grader overskyet, men klart. Kl Sejltur til Oqaatsut og mellem isfjeldene. Står op kl og ser, at hele havneløbet er helt fyldt op med små isbjerge, og Karsten er helt sikker på, vi heller ikke kan komme ud at sejle i dag, men som tjeneren på Hotel Icefjord fortalte i går, ændrer forholdene sig rigtig meget i løbet at ganske kort tid, så da vi er færdige med morgenmaden kl. 9.00, ser det heldigvis helt anderledes ud, og nu er isbjergene spredt så der sagtens kan sejles, puha, det havde ikke været til at bære, hvis turen også var blevet aflyst i dag. Kl bliver vi hentet af bussen på hotellet og kørt ned til skibet i havnen. Straks derefter sejler vi ud i det isfyldte farvand, ud til isfjorden hvor isbjergene bliver større og større, flottere og flottere. Der bliver knipset løs på alle kameraerne, for tænk hvis nu dette isbjerg er det flotteste! Det er jo det smarte med nutidens digitale kameraer, billederne kan jo bare blive slettet igen. I isfjorden lever der fisk, og hvor der er fisk er der sæler, og hvor der er sæler er der hvaler. Hvid is som isbjergene er af, er stærkt lyseblå, fordi isen har været tøet og er blevet iltet, og der hvor der er en endnu stærkere blå streg nedad, har smeltevandet løbet. Disse isbjerge er ca år gamle, har 1/8 over vandet og 7/8 under.

7 (Foto: Ellen Schmidt/Grønlands Rejsebureau) Efter rundturen ud i isfjorden sætter vi kurs mod bygden Rodebay/Oqaatsut, som ligger ca. 15 km fra Ilulissat. Rodebay var gennem flere århundreder tilholdssted for hollandske hvalfangere, og den dag i dag trækkes der jævnligt hvaler på land i denne gamle bygd. I dag har bygden ca. 45 indbyggere og egen skole, kirke, købmand og endda en lille restaurant H8, som er den gamle kolonibygning, hvor vi indtager en fin frokost, som består af gratineret hellefisk, hvalkød, røget torskelever, blåmuslinger, kogt torsk, røget ørred, røget hellefisk, pil selv rejer, rejer, hval og sælspæk samt en lille laksefisk, som vi ikke lige husker navnet på. Det var rigtig sjovt at smage disse grønlandske specialiteter selvom de ikke smagte lige godt alle sammen. Vi sluttede af med kaffe/te og dejlig hjemmebagt kage. Værtsparret i denne restaurant var fra Tyskland og havde boet her i 14 år, og da manden talte dansk med accent, troede vi faktisk, at han var nordmand. Vi købte en lille hundeslæde og en sæl i fedtsten, så vi har et minde om vores grønlandstur med hjem. Kl. 16 er vi hjemme igen i Ilulissat, med endnu en fantastik oplevelse i rygsækken og foreviget af vore kameraer. Og så i dag blev jeg meget bevæget over at få denne kæmpe oplevelse. Mandag Vejret: -25 grader og snestorm Kl Vandring til bopladsen Sermermiut Kl Afskedmiddag

8 Lennart er meget stolt her til morgen for det er lykkedes ham at få en forfrysning mere, så nu har han 2 små. Han satser på at overgå mine 2, som er lidt større, som jeg fik på hundeslædeturen. Turen er indtil videre udsat, og umiddelbart tror vi ikke den bliver gennemført, da der ikke er nogen opklaring at spore. Der er et hold læger, som skulle være fløjet hjem her til formiddag, men vejen til lufthavnen er spærret, og det sidste jeg hørte var, at de tidligst kommer af sted i morgen. Spændende! Det er jo så der, at vi også skal rejse hjem. Da vi gerne vil ind i byen og handle lidt, takker vi nej til vandreturen, som først bliver gennemført kl , så vi tager det varme tøj på og vandrer ind til centrum, først til World of Greenland, hvor Karsten køber et grønlandsmærke til jakken, og jeg investerer i en sælskinshue og en broche ligeledes i sælskind. Da vi gerne vil se på grønlandske smykker, spørger vi et dansk ægtepar om hvor Knud P. ligger, men da de hører om vort ærinde, fører hun os hen til nogle kunstnere ikke langt fra hvor vi stod. Hold da op, sikke en overraskelse, der sad 6 meget venlige kunstnere, som hver især bød os velkommen i deres lokaler, hvor luften var tung af slibestøv fra de forskellige materialer, som bl. a. var rensdyrgevir, moskusoksebrask, hvalbarde, hvidhvaltænder og deslige. Karl Petersen, som en af dem hed, viste mig bl.a. en hæklenål, som var lavet af en tand fra en hvidhval, hold da op hvor var den flot, den var vel omkring 20 cm lang, og der var en masse forskellige udskæringer. Jeg måtte bare købe en halskæde med en kugle af pandebrask fra moskusokse, en klo fra sælen som et vedhæng og en som en broche. Anita fik lavet en fingerring i rensdyrgevir med moskusokse brask ovenpå og købte også en kugle af pandebrask og en sæl klo. Lennart skal jo altid være lidt for sig selv, så han har bestilt en Ulo, som vil blive sendt til ham inden for ca. 2 måneder. Turen gik så videre til Knud P. hvor Lennart købte sig en lækker ny jakke, og vi sluttede af i Glacier, hvor Anita og Lennart købte en barselsgave til Sigurd samt en sæl. Vel hjemme igen på vores dejlige Hotel Artic, drikker vi varm kakao og spiser kage foran pejsen og falder i snak med restaurationschefen som vi spørger om tidspunktet for afskedsmiddagen. Vi prøver at udfritte ham om hvad menuen består af, men det kan/vil han ikke svare på, men vi undlader så ikke at fortælle, at vi godt kunne tænke os noget moskusoksekød, så nu må vi jo se. Vi går nu hver til sit og prøver at få pakket lidt ned, da vi jo skal hjem i morgen. Kl mødes vi så i restauranten og tjeneren kommer og fortæller hvad menuen består af, så vi kan bestille drikkevarer dertil. Forret: paneret hellefisk, lakseterrin, ærteskum, bladselleri og blomkålspure, uhm hvor det smagte. Hovedret: paneret moskusokseskank moskusoksefilet grønne asparges perleløg kartoffelkroket samt en meget kraftig sauce, hold da op hvor var det lækkert, lige hvad vi havde ønsket os Dessert: mazarin kage med sortbær- lagt oven på noget vaniljecreme - is med marengs lagt oven på kagen, sikke et pragtfuldt måltid, hvor der også var te og kaffe.

9 Efter denne pragtfulde menu, havde Restaurantchefen vist sporet, at vi var klar til en grønlandsk kaffe, hvis han kom med et godt tilbud, kr.100 og normalpris er kr. 145, så vi fik hele showet at se igen, ligesom i Kangerlussuaq da vi var på Nordlys tur også denne gang smagte den rigtig godt. Tirsdag Vejret: -22 grader og meget blæsende Afrejse fra Ilulissat kl.9.40 ankomst Kangerlussuaq kl Afrejse fra Kangerlussuaq kl ankomst København kl Så er vi nået til dagen, hvor vi skal rejse hjem. Vejret er ikke så godt. Vi tjekker bagagen ind på hotellet og har nu god tid til at spise vores sidste morgenmåltid på Hotel Arctic, og bussen kører kl Der er ikke så meget turbulens i luften som da vi ankom i torsdag. Kl lander vi i Kangerlussuaq i dejligt solskinsvejr og -18 grader. Vi går en lille tur hen til hotellet for at se på skiltet med afstandene til de forskellige hovedstæder i Europa og en tur i supermarkedet, så vi kan få en stor flødebolle som afslutning på en helt fantastisk ferie. Tilbage i transithallen får vi lige handlet lidt toldfrie vare og taget lidt af det varme tøj af inden der bliver kaldt til sikkerhedstjek. Vi bliver en halv time forsinket, da vi skal vente på et af indenrigsflyene. Klokken er da vi stopper ved gaten efter en meget behagelig flyvetur med Air Greenland.

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Mallorca træningstur 9-16. maj.

Mallorca træningstur 9-16. maj. Mallorca træningstur 9-16. maj. Referent: Claus og Bjørn. Onsdag d 9. maj. var dagen hvor vi endelig skulle af sted til forårets træningstur på Mallorca. Vi dvs. Niels og Poul fra Dragør Cykelmotion samt

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

KAFFE OG KAGE I SISIMIUT En måde at begribe det gode grønlandske liv

KAFFE OG KAGE I SISIMIUT En måde at begribe det gode grønlandske liv KAFFE OG KAGE I SISIMIUT En måde at begribe det gode grønlandske liv Susanne Madsen Hovedfag UiTø I det følgende vil jeg prøve at vise, hvorfor det er interessant at tale om kaffesamvær, når man skal tale

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Tid til at fødes, og tid til at dø

Tid til at fødes, og tid til at dø Tid til at fødes, og tid til at dø 1 Lise Andreasen Tid til at fødes, og tid til at dø Appendix A, rejseplanen. Beskrivelse Fokus Tidspunkt (alle ca.) Tidsrum A Og mens de var dér, kom tiden, da hun skulle

Læs mere

Barske forhold i Alaska

Barske forhold i Alaska Barske forhold i Alaska Af: Kristoffer Szilas Redningsaktionen Min britiske klatremakker Jim og jeg sad i et lille Cessna propelfly på vej til Ruth Gorge i Alaska. Vi var godt trætte og havde stort set

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Nr 9 2014. Den søde tid sig nærmer. Side 4. Ansigterner. Side 6, 12 & 22. glædelig jul!!! Side 31. Digt Tænk Engang. Ansigt Jonas Jukebox

Nr 9 2014. Den søde tid sig nærmer. Side 4. Ansigterner. Side 6, 12 & 22. glædelig jul!!! Side 31. Digt Tænk Engang. Ansigt Jonas Jukebox Nr 9 2014 Den søde tid sig nærmer Side 4 Ansigterner Side 6, 12 & 22 glædelig jul!!! Side 31 Digt Tænk Engang Ansigt Jonas Jukebox Velkommen Indhold Den søde tid sig nærmer Et af Ansigterne 1 Side 4 Side

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

Titter solen også frem i Nordgrønland...?

Titter solen også frem i Nordgrønland...? Titter solen også frem i Nordgrønland...? Historie Velkommen til Nordgrønland Det varme lys fra midnatssolen giver naturen et nærmest drømmeagtigt skær. For de eventyrlystne er Nordgrønland et stort paradis.

Læs mere

De Gode Historier fra Blåkærgård

De Gode Historier fra Blåkærgård De Gode Historier fra Blåkærgård Blåkærgård www.blaakaergaard.rm.dk Projektet er gennemført i samarbejde med Uddannelsesafdelingen, Psykiatri og Social, Region Midtjylland v. uddannelseskonsulent Lisbeth

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads

Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads Vi viser vejen Portrætter af 9 social- og sundhedshjælpere og en manual til, hvordan medarbejderne selv skaber en inspirerende arbejdsplads En bog om TænkeTankprojektet i Ældreplejen i Slagelse Kommune

Læs mere

Kalenderen for skolen for forår/sommer 2014 finder du som altid på side 2. I marts var en gruppe elever på virksomhedsbesøg

Kalenderen for skolen for forår/sommer 2014 finder du som altid på side 2. I marts var en gruppe elever på virksomhedsbesøg EV Elev nyt er også denne gang på 12 sider. Der er sket meget, og vi har haft nogle spændende måneder siden sidst, og det vil vi rigtig gerne fortælle om. Som i de foregående numre af EV Elevnyt, har vi

Læs mere

ROSENBLADET. På bytur med en shopaholic. Motivation. februar 2015

ROSENBLADET. På bytur med en shopaholic. Motivation. februar 2015 ROSENBLADET februar 2015 På bytur med en shopaholic Karen fortæller om en af hendes store udfordringer i hverdagen, og hvordan hun bekæmper den Motivation Når det handler om at motivere sig selv, så ved

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

med Baden-Jensen TIL CWT MEETINGS & EVENTS

med Baden-Jensen TIL CWT MEETINGS & EVENTS CWT MEETINGS & EVENTS TIL med Baden-Jensen Af Camilla Roost Hos CWT Meetings & Events arbejder Camilla Roost som Project Manager. CWT-kunde, Baden-Jensen A/S, gav hende en spændende opgave: At tilrettelægge

Læs mere

Er Vestgrønland tæt befolket?

Er Vestgrønland tæt befolket? Er Vestgrønland tæt befolket? Historie Velkommen til Vestgrønland Vestgrønland er det tættest befolkede område i Grønland. Men der er stadig meget god plads til den enkelte. Faktisk hele 39,5 km 2 - pr.

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Kostvejlederens lynkur

Kostvejlederens lynkur Kostvejlederens lynkur Udarbejdet af kostvejleder og EFT-praktiserende, Lene B. Jensen. Indhold: Side 1-4 : Præsentation af forfatteren og baggrund for e-bogens tilblivelse Side 5 : Hvorfor nu en lynkur?

Læs mere