DET TALTE ORD GÆLDER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET TALTE ORD GÆLDER"

Transkript

1 DET TALTE ORD GÆLDER

2 1 Indledning For en måneds tid siden fik Danmark besøg af 4 amerikanske topembedsmænd. De fire amerikanere fortalte om performance management eller det vi på dansk kunne kalde styring efter resultater. Amerikanere er tit gode til at formulere korte og præcise udsagn, og da jeg så overskriften for dette årsmøde kom jeg til at tænke på ét af de udsagn, de havde med: don t buy activities, buy results. 1 I bund og grund er det jo dét både evalueringsbølgen og kommunalreformen handler om: Vi skal have fagligt bæredygtige kommuner, der kan sikre, at den offentlige indsats bliver bedst mulig det kræver en reform af det kommunale system, og det kræver fokus på, hvilke indsatser, der giver de bedste resultater. Jeg er glad for, at jeg har fået lov til at afslutte jeres årsmøde og komme med mine tanker om kommunalreformens virkninger og evalueringsbølgen udfordringer. Det er et inspirerende tema I har valgt et tema, der rummer de to ting, der kommer til at påvirke det sociale områdes udvikling allermest de kommende år. Første del af temaet er kommunalreformens virkninger. På det sociale område og ikke mindst når det gælder indsatsen overfor de udsatte børn og unge mener jeg godt, man kan tale om ikke bare kommunalreformens virkninger, men også dens udfordringer; Kommunalreformen betyder mange forandringer som bringer os i retning af en mere sammenhængende og veldokumenteret social indsats. En af udfordringerne bliver at vænne sig til at handle med institutionspladser. Mere om det lidt senere. Jeg vil gerne lige komme med en indledende bemærkning om det andet element i temaet: Evalueringsbølgen. Jeg er nemlig ikke så sikker på, at vores fokus på evaluering kan betegnes som en bølge. 1 Citat fra David Hunter, som arbejder i en fond, der uddeler midler til støtte for børn og unge. Hans arbejde går ud på at vurdere om frivillige organisationer eller andre skal have støtte. Fonden er gået meget langt i arbejdet med performance management i dag giver man støtte til organisationer og organisationsopbygning frem for projektstøtte. David Hunter har tidligere været administrerende direktør på et psykiatrisk hospital.

3 2 Bølgen bruges ofte som metafor for et modefænomen som nok ser dominerende ud mens den er der, men som forsvinder igen, og overlader scenen til en ny trend. Nogle af jer, der har været med i en del år i den offentlige forvaltning har måske en oplevelse af, at den ene modebølge afløser den anden inden for ledelse og styring. At det slet ikke kan betale sig at hænge på for snart kommer næste modebølge. Jeg er sikker på, at det ikke bliver sådan med vores fokus på evaluering og opfølgning. Det kan godt være, vi om 5 år ikke bruger begrebet evaluering så flittigt som i dag. Det kan være vi taler mere om målstyring, performance management eller måske noget helt fjerde. Men jeg tror, at vi i disse år oplever et varigt skift i vores tilgang til den offentlige og ikke mindst til den sociale indsats. Evalueringsbølgen forstået som vores fokus på at få viden om hvordan vores indsats virker kommer ikke til sådan uden videre at forsvinde ud i havet. Der er snarere tale om en strøm, der lige så stille flytter kystlinjen og dermed den sociale indsats. Vi er allerede blevet mere bevidste om, at den sociale indsats skal gøre en forskel for borgerne. En forskel der vel og mærke skal kunne dokumenteres. Den sociale indsats er alt for vigtig til alene at basere sig på tro og fornemmelser indsatsens fundament må og skal være viden. Det skylder vi skatteborgerne og allervigtigst skylder vi det til de mennesker, som kommer i kontakt med det sociale system. Vi skal kunne dokumentere, at den sociale indsats virker. Evalueringer og effektmålinger bidrager til dette ligesom kommunalreformen er med til at skabe forudsætningerne. Efter min mening er jeres to temaer altså helt afgørende for udviklingen på det sociale område i de kommende år. Og derfor har jeg også med interesse læst jeres debatoplæg om tilsyn og dokumentation i arbejdet med de udsatte børn og unge.

4 3 Kommunalreformen Jeg vil gerne sige lidt mere om kommunalreformen på det sociale område. Som minister for både det sociale område og boligområdet ligger det mig ikke fjernt at sammenligne kommunalreformen med at bygge nye huse i et nyt boligkvarter. Med aftalen, den nye lovgivning og den nye kommune- og regionsstruktur er de ydre rammer ved at være på plads. Vi har vedtaget lokalplanen, matrikuleret grundene, og sammen rejst ydermurerne i de nye kommunale huse. Vi har også holdt rejsegilde, og nu er tiden inde til at indrette husene. I den proces er I som kommunale chefer meget vigtige aktører, I har stor indflydelse på, hvordan reformen bliver ført ud i livet. Hvordan dens muligheder bliver udnyttet. Heldigvis er I professionelle håndværkere og I får nogle huse, som nok skal indrettes, og hvor der måske skal bygges nye gange og korridorer men også huse, der rummer mange fine detaljer og engagerede medarbejdere. Ansvaret bliver samlet men kommunerne skal samarbejde med hinanden Med kommunalreformen får vi større og mere bæredygtige kommuner. Kommunalreformen bliver kun en succes, hvis samarbejdet mellem kommunerne og samarbejdet med regionerne og private leverandører kommer til at fungere godt. Familierne i de nye huse skal lære hinanden at kende, og finde ud af, hvordan de kan hjælpe hinanden. De skal opbygge et naboskab og skabe et godt lokalt miljø. Det gælder også på børneområdet. Hver kommune kan ikke selv drive alle de mange forskelligartede tilbud, der er på den sociale palet i dag. Det bliver indlysende nødvendigt at købe og sælge institutionspladser og tilbud. Både andre kommuner og private leverandører vil blive medspillere i at stille de tilbud til rådighed, som passer bedst muligt til den enkelte.

5 4 Kommunerne og de tidligere amtslige børneinstitutioner Med kommunalreformen bliver driften af institutioner til børn og unge med sociale og adfærdsmæssige problemer kommunal. Når I overtager de institutioner til udsatte børn og unge, overtager I samtidig de rettigheder og forpligtelser, der er knyttet til tilbuddene. I har en pligt til at sikre og fastholde de døgntilbud, I overtager. Men I har også en gensidig interesse i, at alle kommuner bidrager til en bred vifte af tilbud, der kan imødekomme forskellige behov hos udsatte børn og deres familier. Når I skal drøfte forsyningssituationen på det sociale område i forbindelse med rammeaftalerne, vil det være naturligt, at I også kommer ind på sikring af forsyningen af døgntilbud for børn og unge med sociale eller adfærdsmæssige problemer. Der er behov for koordinering også selvom regionerne ikke er leverandører på området. Jeg vil gøre det til et særligt tema for de nye udviklingsråd at overvåge området for udsatte børn og unge tæt, så jeg løbende kan følge udviklingen på området. Sammenhæng og helhed i de sociale tilbud Når kommunerne skal overtage institutionerne, er det for at få mere sammenhæng i arbejdet med socialt udsatte børn og unge. I dag har I ansvaret for at hjælpe udsatte børn, for forebyggelse, sundhedspleje, daginstitutioner, skole og andre tilbud, som spiller en rolle for børns hverdag og fremtid. Derfor giver det god mening, at I også får den sidste del i form af driften af døgninstitutionerne. I vil nu kunne høste den fulde gevinst ved at tænke i forebyggelse og tidlig indsats. I kan give børnene den rigtige helhedsorienterede indsats fra starten. Og I kan sikre, at de virkeligt udsatte børn får tilbud, der i vid udstrækning er koordineret med skole og fritidstilbud. Men heri ligger der også en stor udfordring. Det er vigtigt for borgernes oplevelse af kvalitet, at man kan se en klar rød tråd på myndighedssiden. At sagsbehandleren kan formidle over-

6 5 blik over mulighederne og præsentere sammenhængende løsninger. Det stiller krav til organisationen. Jeg er helt med på, at hver enkelt socialarbejder selvfølgelig ikke kan kende alle de sociale tilbud til bunds. Det er der heller ikke nogen der forventer. Udfordringen er at få skabt organisationer, der kan skræddersy de sociale tilbud, til de udsatte børn og familier. Organisationer, der kan udnytte medarbejdernes viden, de økonomiske ressourcer og både egne og andre kommuners institutioner optimalt. For at vende tilbage til billedet med husene, så skal de med andre ord designes med en masse vinduer og døre, så vi er sikre på både gennemsigtighed og samarbejde. Huset skal indbyde til at arbejde sammen om den enkelte borger eller den enkelte familie. VISO og Tilbudsportalen Som hjælp i dette arkitektoniske projekt har vi fra centralt hold skabt to nye redskaber til den sociale værktøjskasse: VISO og Tilbudsportalen. Det fremgik af jeres formands beretning, at I er helt med på, at de nye muligheder skal udnyttes. Det er jeg glad for at kunne konstatere. Med VISO får vi et nationalt netværk af specialister på hele det sociale område, som kan hjælpe kommuner og borgere med den mest specialiserede specialrådgivning. Det er vigtigt, at VISO bliver brugt i den konkrete sagsbehandling, så borgerne med specielle eller sjældne problemer får den helt rigtige hjælp. Mens VISO hjælper med specialrådgivning og udredning, så borgeren kan få den bedst mulige hjælp i den konkrete sag, er Tilbudsportalen et redskab til at realisere løsningen. Tilbudsportalen giver for første gang et samlet overblik over godkendte kommunale, regionale og private tilbud på det sociale område, og for den enkelte sagsbehandler vil beskrivelserne af tilbudene kun være et klik væk. Tilbudsportalen vil fx omfatte alle døgntilbud til udsatte børn og unge. Det er en meget sund udvikling, at vi nu får et redskab der kan støtte sagsbehandlerne i at finde det bedst mulige tilbud. Det er ikke tilfredsstillende, hverken for sagsbehandlere eller borgere, at det bliver sags-

7 6 behandlernes mere eller mindre dækkende kendskab til de sociale institutioner, der kommer til at afgøre, hvad en borger får tilbudt. Udsatte børn Inden jeg kommer ind på evalueringsstrømmens udfordringer, kunne jeg godt tænke mig at gå lidt tættere på indsatsen for de udsatte børn og unge. I sidste uge talte jeg for socialcheferne på deres årsmøde i Odense, og jeg kom med en bøn til dem, som jeg nu også vi rette til jer: Jeg ved, det er et emne vi tit taler om, men der er brug for at vi får mere fokus på de svage børn. Det er en endog meget svær opgave at sikre hvert enkelt udsat barn den bedst mulige hjælp. Men det er også lakmustesten på, at vi har et godt og trygt velfærdssamfund. De er vores akilleshæl, og vi er nødt til at forene kræfterne i en håndgribelig indsats overfor de svageste børn. De har brug for støtte til at få et godt voksenliv og ikke mindst en god barndom. Vi må konstatere, at en hel del mennesker er ramt af den "ny" fattigdom. Det vil sige, at de måske nok har en nogenlunde tilfredsstillende levefod - men at de alligevel lever på kanten af samfundet. Den "ny" fattigdom rammer især en gruppe udsatte børn, hvis muligheder er begrænsede. Deres opvækstvilkår er ringe. De starter livet bagud på point, og dermed har de ikke har de chancer, de burde have for at klare sig godt i livet. Det gælder for eksempel børn, der vokser op i familier, som er belastet af misbrug. Børn, der vokser op med en voldelig far. Børn, der tidligt stifter bekendtskab med kriminalitet. Dertil kommer så de forsømte børn, hvor familien "bare" ikke bakker op om skolegangen eller giver barnet nogle gode sunde normer med i bagagen.

8 7 Indsatsen mod negativ social arv Fra regeringens side har vi formuleret en samlet strategi til bekæmpelse af negativ social arv. Vi har sat en lang række initiativer i gang, som skal forbedre mulighederne for børnene. Som børne- og kulturchefer har I en nøgleposition i den lokale indsats for at bekæmpe den negative sociale arv. Ved satspuljeforliget, som blev indgået for et par uger siden, lykkedes det at nå til enighed om at afsætte yderligere en ramme, som bl.a. skal bruges til at finansiere to nye konkrete initiativer: Udsatte børns skolegang For det første vil vi sætte øget spot på anbragte børns skolegang. Alt for ofte lider skolegangen under at børn anbringes udenfor hjemmet. Nogen får slet ikke undervisning i perioder, og andre får afbrudt skolegangen i forbindelse med en anbringelse. De mange opbrud og problemer sætter børnene bagud i skolen. Og ofte indhenter børnene ikke det forsømte. Vores mål er, at skolen i fremtiden skal være et sted præget at tryghed og kontinuitet for de børn, som i perioder lever et utrygt og omtumlet liv. De udsatte børn og unge skal have en god skolegang med udgangspunkt i deres særlige livsvilkår, så de kan komme videre i uddannelsessystemet efter folkeskolen. Skolen skulle gerne være et fristed for disse børn et sted hvor de kan få støtte og voksenkontakt. Jeg vil gerne understrege, at skolen ikke skal overtage det sociale systems opgave; skolens opgave er først og fremmest at sikre alle børn en god grunduddannelse, men skolen er nu engang også et fast holdepunkt i mange børns liv. Børn i voldsramte familier Mit andet fokuspunkt er indsatsen overfor børn i voldsramte familier. Noget der optager mig særligt for tiden er de børn der sammen med deres mødre havner på et kvinde-krisecenter.

9 8 Vi ved, at børn som vokser op i familier, hvor der er vold, har det dårligt. Det belaster et barn meget, hvis det dagligt går rundt og er bange for at blive udsat for vold, eller ser sin mor blive udsat for vold. En anden stressfaktor er, at de her børn ofte bliver udsat for mange boligskift og brud med familie, kammerater og netværk. Børnene bruger en masse energi på at være bange frem for at udvikle sig, lære nyt og indgå i sociale relationer. Og der er en risiko for, at de bliver mærket for livet. Med andre ord: Børnene har brug for hjælp. LOKK s børnestatistik. Landsorganisationen af Kvindekrisecentre har for nylig udgivet deres børnestatistik. Og rapporten er bestemt ikke behagelig læsning. Den seneste statistik viser, at børnene på krisecentrene er meget belastede. 3 ud af 4 har set deres mor blive slået og over halvdelen af børnene har selv været udsat for vold. Jeg er glad for at kunne konstatere, at man på krisecentrene er opmærksom på at indberette de børn til kommunen, som viser tegn på at være belastet af volden i familien. Men krisecentrenes indberetning af børnene gør det jo ikke alene. Kommunerne skal jo også reagere, og det er her jeg har brug for jeres hjælp. Det er helt afgørende, at I tager ansvaret for, at der bliver fulgt op på indberetningerne, og at børnene får den hjælp, de har brug for. Evalueringsstrømmens udfordringer Social arv og effekt Vi vil altså sætte spot på udsatte børns skolegang og børn i voldsramte familier. Men der slutter vi selvfølgelig ikke. Vi skal nemlig også følge op på, hvad der kommer ud af de mange initiativer, der allerede er igangsat for at bryde den negative sociale arv. Vi vil simpelthen vide hvilke indsatser der virker, og hvilke der er mest effektive. Og hermed nærmer vi os det jeg har tilladt mig at kalde: Evalueringsstrømmens udfordringer.

10 9 Jeg tror, vi alle samme kender den lidt ubehagelige fornemmelse af at møde op på arbejde om morgenen uden helt at vide, hvordan det er gået til. Tankerne er fløjet i andre retninger, og pludselig kan man ikke huske, om man fik sagt ordentligt farvel til ungerne eller hvilken vej man egentlig kørte. Som barn føles det nogle gange som om cyklen har sig eget liv. Jeg kender børn som er havnet på ved skolens cykelstativ, selvom det var veninden, de skulle besøge. Og jeg kender en enkelt pige som har været helt inde på folkeskolens gange inden hun opdagede, at hun jo var flyttet til gymnasiet ved siden af. Der er mange fordele ved at være minister. Én af dem er selvfølgelig, at man har en chauffør til at bekymre sig om vejen til arbejde. Der er lidt friere muligheder for at lade tankerne vandre. Men det var en sidebemærkning. Min pointe er bare, at rutiner og sædvaner er mere magtfulde end vi tror, og de får os ikke altid hen til målet. En af de største udfordringer, vi har på det sociale område i disse år, er at blive bedre til at vurdere effekten af de ting, vi gør og ikke stille os tilfreds med at sådan er det bare. Inspiration fra sundhedsområdet Det sociale område har andre historiske traditioner end eksempelvis sundhedsområdet når det gælder at opsamle viden om effekter. Måske skyldes det, at den sociale indsats er rundet af praksis, og sundhedsindsatsen har en lang akademisk tradition? I den sociale sektor finder vi også en del holdningsmæssige barrierer mod at forske i virkninger. Der har været en tendens til at mene, at det slet ikke er muligt at indkredse effekten af den sociale indsats. Lidt karikeret går argumentet ud på, at den sociale indsats kun lykkes pga. den enkelte socialarbejders indlevelse og personlige tilgang til de borgere og brugere, de arbejder med. Men der er heldigvis mange tegn på opbrud i holdningerne. For på alle niveauer på det sociale område oplever vi behovet for at kunne føre en

11 10 socialpolitik, der virker. Det gælder for både de politiske beslutningstagere og folk i marken. Et eksempel er PMT. PMT (Parent Management Training) Styrelsen for Social Service er i gang med at introducere sådan en metode på børneområdet i Danmark, nemlig Parent Management Training eller PMT. Både i USA og Norge har den tilgang til familier med problemer vist sig at have en god effekt. Børne- og Kulturchefernes oplæg Jeres formands mundtlige beretninger viser mig, at vores opfattelse af, hvordan vi får en god udvikling i socialpolitikken ligger meget på linje. Det er jeg glad for og på den baggrund hilser jeg det også velkomment, at Børne- og Kulturchefforeningen har taget fat på emnet i bestyrelsens notat om myndighedsrolle og systematik/dokumentation på børne-/familieområdet. Vi har jo aftalt, at vi skal mødes og drøfte oplægget i december, og det ser jeg frem til, men jeg vil gerne knytte et par kommentarer til det allerede i dag. Jeg er enig med jer i, at en god indsats over for de udsatte børn kræver fokus på både tværfaglighed, målfastsættelse og dokumentation i kommunerne. Jeg tror som sagt, kommunalreformen kan være med til at skabe gode rammer både for at tænke tværfagligt på området og for mere fokus på mål og dokumentation. Afslutning Nu har jeg vist været rundt godt rundt om kommunalreformens og evalueringsstrømmens udfordringer på det sociale område. Men jeg håber også, jeg har fået tegnet et klart billede af gevinsterne: At vi på alle niveauer bliver mere bevidste om, hvilke mål, vi vil opnå. At vi bliver bedre til at opnå resultater til gavn for borgere med sociale problemer, som indsatsen handler om.

12 11 Og at vi overfor borgerne kan godtgøre, at de indsatser, vi sætter i værk, er valgt fordi de virker! For mig er det tre helt afgørende ting, når vi skal blive bedre til at holde hånden under og hjælpe en af de allersvageste grupper i Danmark nemlig de udsatte børn og unge. Det er en af vores allerfornemste opgaver til stadighed at blive bedre til det. Tak for ordet.

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Hvordan bør socialreformen hjælpe udsatte børn og unge?

Hvordan bør socialreformen hjælpe udsatte børn og unge? Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 138 Offentligt Bentes Nielsens indlæg på TABUKAs og De 4 Årstiders høring den 10. dec. 2012 på Københavns Rådhus: Hvordan bør socialreformen hjælpe udsatte børn

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Synlig Læring i Gentofte Kommune

Synlig Læring i Gentofte Kommune Synlig Læring i Gentofte Kommune - også et 4-kommune projekt Hvor skal vi hen? Hvor er vi lige nu? Hvad er vores næste skridt? 1 Synlig Læring i følge John Hattie Synlig undervisning og læring forekommer,

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere Holdninger til socialt udsatte - Svar fra 1.13 danskere Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, februar 216 Introduktion Rådet for Socialt Udsatte fik i oktober 213 meningsmålingsinstituttet Epinion til

Læs mere

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg

Evaluering af Projekt SOFIE. en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg 2015 Evaluering af Projekt SOFIE en social indsats for udsatte boligområder i Esbjerg Indhold 1.0 Resume... 3 2.0 Indledning... 7 2.1 Baggrund... 7 2.2 Om Projekt SOFIE... 7 2.2.1 Projekt SOFIE's organisation...

Læs mere

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner

Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner Vi vil et helhedsorienteret og fagligt stærkt miljø, hvor børn, forældre og medarbejdere oplever sammenhæng ved kontakt med alle dele

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering på Glamsbjerg Efterskole i skoleåret 2010/2011. Elevbesvarelser

Undervisningsmiljøvurdering på Glamsbjerg Efterskole i skoleåret 2010/2011. Elevbesvarelser Undervisningsmiljøvurdering på Glamsbjerg Efterskole i skoleåret 2010/2011. Spørgsmålene er inspireret af Termometeret fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, og der er valgt flg. områder ud: Generel

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Jeg er af kommunaludvalget blevet bedt om at svare på tre spørgsmål: Spørgsmål W om, hvorvidt der set i lyset af oplysninger fra EVA s seneste rapport om kommunernes

Læs mere

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet:

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Odense gågaden - En hjemløs råber efter mig føler mig lidt utilpas hvad vil han. han ville bare snakke så jeg

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende.

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende. Sundhedsminister Astrid Krags tale på Lægemødet 2013 (Det talte ord gælder) [Indledning dialogen med borgeren] Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at indlede jeres 131. lægemøde. Jeg har set frem

Læs mere

Tekniske specifikationer: De oprindelige spørgsmålsnumre skal med i rapporteringen (SPSS inkl. Vægte)

Tekniske specifikationer: De oprindelige spørgsmålsnumre skal med i rapporteringen (SPSS inkl. Vægte) Danskernes tryghed Endeligt skema DK2004-283 X:\Kunder og Job\Kunder\Advice Analyse\Ordrer\DK2004-283\Dk2004-283\Endeligt skema.doc Last printed: 06-12-2004 10:44 Tekniske specifikationer: De oprindelige

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

Budgettale - 1. behandling af budget 2016. Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget

Budgettale - 1. behandling af budget 2016. Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget Budgettale - 1. behandling af budget 2016 Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget 1 2 Budgettale ved 1. behandling af budget 2016 Pernille Høxbro, formand for Socialudvalget Jeg er glad for i dag at

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undersøgelse af undervisningsmiljø FLE 08/09 Hold: 8. kl, 9.a, 9.b, 10.a, 10.b Køn: M, K Resultater i antal og procent Rammer 2 Synes du, at følgende forhold i klassen er i orden eller ikke

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Spørgsmål: Mener du behandlingen af stofmisbrugere på døgnbehandlingssteder

Spørgsmål: Mener du behandlingen af stofmisbrugere på døgnbehandlingssteder Mener du behandlingen af stofmisbrugere på døgnbehandlingssteder er god nok? Er det nok, at 25 procent af alle narkomaner, der har været i stofmisbrugsbehandling, er stoffri et år efter? Jeg mener, der

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune 1 Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune Indledning Med disse mål og principper for den gode overgang fra børnehave til skole ønsker vi at skabe et værdisæt bestående af Fællesskaber,

Læs mere

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth Mentorgruppe har positiv effekt Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth CAFA kort fortalt Alle opgaver med udsatte børn og unge i fokus Samarbejdspartner:

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012

Midt i Sund Zone OKTOBER 2012 Midt i Sund Zone en status halvvejs i projektets levetid OKTOBER 2012 Ulighed i sundhed Begrebet social ulighed i sundhed bruges til at beskrive det forhold, at sundhedsrisici og sygelighed er skævt fordelt

Læs mere

Grønlandske børn i Danmark. Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Grønlandske børn i Danmark. Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Grønlandske børn i Danmark Else Christensen SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd To undersøgelser: Else Christensen, Lise G. Kristensen, Siddhartha Baviskar: Børn i Grønland. En kortlægning af

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Børnene overlades i alt for høj grad til sig selv i daginstitutionerne. Min vurdering er, at det kommer

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK

22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK 22 juni 2015 Frivillighedsrådets bemærkninger til forslag om NY SOCIALPOLITIK Til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Viborg Kommune Frivillighedsrådet repræsenterer mere end 100 foreninger, der har det

Læs mere

Evaluering af Udsatte-team Aarhus

Evaluering af Udsatte-team Aarhus Evaluering af Udsatte-team Aarhus FREMSKUDT KOORDINERET SAGSBEHANDLING - METODERNE OG EFFEKTEN Pixi-rapport Marts 2012 T var der, lige da jeg havde brug for et skub for ikke at falde ud over kanten. Han

Læs mere

FORDI FREMTIDEN ER DE UDSATTE BØRNS SKAL CIVILSAMFUNDET IND I OPGAVELØSNINGEN

FORDI FREMTIDEN ER DE UDSATTE BØRNS SKAL CIVILSAMFUNDET IND I OPGAVELØSNINGEN FORDI FREMTIDEN ER DE UDSATTE BØRNS SKAL CIVILSAMFUNDET IND I OPGAVELØSNINGEN 1. Indledning I sidste uge bragte TV 2 en inspirationshistorie om 14-årige Dawoud. Dawoud er en af de drenge, der er flygtet

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

Kan det betale sig? Hvad får vi ud af det? Giver det overskud? Hvad koster det?

Kan det betale sig? Hvad får vi ud af det? Giver det overskud? Hvad koster det? 1 28. dec. kl. 16.30 Julesøndag 118 Julen har englelyd 123 Her kommer Jesus dine små 117 En rose så jeg skyde 125 - Mit hjerte altid vanker 111 - Hør hvor englesangen toner Der er en ting, jeg mangler

Læs mere

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier

Tilsynsenhedens Årsrapport 2013. Center for børn og forebyggelse Plejefamilier TILSYNSENHEDEN Tilsynsenhedens Årsrapport 2013 Center for børn og forebyggelse Plejefamilier Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Else Hansen Tilsynsførende Dorthe Noesgaard Tilsynsførende Joan

Læs mere

Det forudsættes, at kommunens tilbud til børn og unge med særlige behov skal baseres på aktuel viden og dokumentation af effekt.

Det forudsættes, at kommunens tilbud til børn og unge med særlige behov skal baseres på aktuel viden og dokumentation af effekt. Standarder for sagsbehandlingen vedrørende opfølgning og evaluering af resultaterne af den konkrete indsats Politisk målsætning vedr. opfølgning og evaluering af resultaterne af den konkrete indsats Det

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække.

Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Side 1 Urup Kirke. Søndag d. 1. maj 2016 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 5. søndag efter påske, Joh. 17,1-11, 2. tekstrække. Salmer.

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Nyhedsbrev 22: Nyt fra Sydafrika og indkaldelse til ekstraordinær Generalforsamling

Nyhedsbrev 22: Nyt fra Sydafrika og indkaldelse til ekstraordinær Generalforsamling FORENINGEN AFRIKASKOLEN www.afrikaskolen.dk Nyhedsbrev 22: Nyt fra Sydafrika og indkaldelse til ekstraordinær Generalforsamling Indledningsvis indkaldes der til ekstraordinær generalforsamling i Afrikaskolen

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole

Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole Kære afgangselever I skal vide, at vi her på skolen er stolte af jer! Gennem jeres skoleforløb har I bidraget til skolens udvikling. Til hverdag

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk uddannelseshuset@esbjergkommune.dk

Læs mere

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Indhold Skolelederen juni 2014... s. 2 Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6 Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Legepatruljen på tur på Vejle Idrætshøjskole 15. maj 2014 Skolenyt jul

Læs mere

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre Ældrepolitik 04.05.14 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre i kommunen. De ældre er i dag mere sunde og raske end nogensinde. Vi lever længere end tidligere, hvor levevilkårene

Læs mere

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue.

Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. 1 Borgmester Peter Sørensen (S), tale ved Dyrskuet i Horsens 14. juni 2013 Jeg vil gerne indlede med at sige tak for invitationen til at tale her ved årets dyrskue. Det er en meget stor glæde for mig at

Læs mere

Den gode dialog. En guide til personalet

Den gode dialog. En guide til personalet Den gode dialog En guide til personalet Region Nordjylland ønsker, at dialogens form og indhold medvirker til at genoprette patienternes og de pårørendes tillid til sundhedsvæsenet samt sikrer læring på

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

Hvordan påvirker styring og værktøjer myndighedspersoners udøvelse af skøn

Hvordan påvirker styring og værktøjer myndighedspersoners udøvelse af skøn Hvordan påvirker styring og værktøjer myndighedspersoners udøvelse af skøn Matilde Høybye-Mortensen, forsker, maho@kora.dk Årskurset for myndighedspersoner 2013, Svendborg Skøn er som et hul i en doughnut

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Rasmus Nexø Jensen Sagsnr.: 2014-0035-0248 Dok.: 1307903

Læs mere

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015.

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. Erhvervsområdet har de seneste år været vant til at se

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 253 Offentligt (02) J.nr. NST-4101-00609 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. W stillet af Folketingets Miljøudvalg Spørgsmål W Vil ministeren redegøre for

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30

Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune. Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Plejecenter Møllegården, Jammerbugt Kommune Tirsdag den 29. november 2011 fra kl. 9.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Møllegården.

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Fokus på udsatte børn

Fokus på udsatte børn Fokus på udsatte børn Evaluering af projekt "Mangfoldighed og pædagogisk forandringsledelse" Bent B. Andresen December 2008 Forord Pædagogiske dagtilbud er formodentlig den bedste investering i børns fremtid

Læs mere

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht

Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht Prædiken af sognepræst Christian de Fine Licht 19. s. e. Trin. - 11. oktober 2015 - Haderslev Domkirke kl. 10.00 3 31-518 / 675 473 435 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus (2,1-12): Da

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673.

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673. Ministerens tale til konference om energirenovering af lejeboliger der afholdes af Bygherreforeningen d. 22. april 2010. (15-20 min). --o-- (Det talte ord gælder) 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673 Sagsbeh:

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen?

Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Hvordan får vi kompetencerne til at spille sammen? Indlæg til konference om frivillighed den 17. januar 2014 Mads Samsing HK Kommunal Før jeg kaster mig over det, jeg egentlig skal sige noget om nemlig

Læs mere

Jurgita Versiackaite-Pedersen

Jurgita Versiackaite-Pedersen Jurgita Versiackaite-Pedersen Fra: Karen M. Hansen Sendt: 20. august 2015 10:03 Til: Borgmesteren for BUF Emne: Klub Rughave: 18+ tilbud sagsnr. 2011-123460 Vedhæftede filer: Klub Rughave sagsnummer 2011

Læs mere

Evaluering Livsstil for familier

Evaluering Livsstil for familier Evaluering Livsstil for familier Status: December 2015 Baggrund Dette notat samler op på de foreløbige resultater af projektet Livsstil for familier pr. december 2015. Notatet samler således op på de sidste

Læs mere

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university.

MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 MJ: 28 years old, single, lives in Copenhagen, last semester student at university. Interviewer: I Respondent: MJ

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

KOMMUNAL SKÆVHED Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt Af Kåre Kildall Rysgaard Onsdag den 9. marts 2016, 05:00

KOMMUNAL SKÆVHED Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt Af Kåre Kildall Rysgaard Onsdag den 9. marts 2016, 05:00 Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt - UgebrevetA4.dk 08-03-2016 22:00:46 KOMMUNAL SKÆVHED Underretninger af omsorgssvigtede børn svinger vildt Af Kåre Kildall Rysgaard Onsdag den 9. marts

Læs mere