8 tips til Facebook sikkerhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "8 tips til Facebook sikkerhed"

Transkript

1 8 tips til Facebook sikkerhed SEPTEMBER 11, 2011 BY LEA THOMSEN14 COMMENTS Inden vi overhovedet starter med at forbedre din Facebook sikkerhed, er det værd at vide, at du aldrig kan få vandtætte skotter på Facebook. Der er informationer, du går med til at dele, når du melder dig til. Du kan læse den fulde tekst om dette på Facebook under Konto -> Privatindstillinger ->Applikationer og websites. Der står bl.a.: På Facebook er dit navn, profilbillede, køn og netværk synlige for alle. Som standard har applikationer desuden adgang til din venneliste og enhver oplysning, du vælger at dele med alle. Dvs. der er altså informationer, som du IKKE kan forhindre er offentlige. Der selvfølgelig nogle ting på den liste, man kan påvirke, hvis målet er at have så meget privatliv som muligt på Facebook, da alt undtaget vennelister og sider er noget, man selv skriver ind. På den anden side er hele idéen med at deltage i et socialt netværk som Facebook at være social, så tag det lungt, som vi siger i Sverige. Facebook har for nylig samlet alle sine indstillinger samme sted. De mest brugte indstillinger er let tilgængelige ved første klik, men i denne guide arbejder vi fra siden med alle indstillingerne samlet. Klik på hængelåsen i øverste højre hjørne ved siden af ordet startside. Gå ned i bunden og klik på Se flere indstillinger. 1. Sæt lås på døren Første skridt til en sikker Facebook-profil er self en sikker kode, men derudover er der et par indbyggede features, du kan benytte.

2 Klik rediger ud for punkt 1: Sikker browsing. Hvis du sætter flueben i: Brug Facebook på en sikker forbindelse (https), når det er muligt, så mindskes sandsynligheden for at nogen lurer på din kode det er samme kryptering der anvendes på mange betalingssider. Det gør så også, at du i nogle browsere vil blive spurgt, om du er SIKKER på, du virkelig vil ind på Facebook.com og logge på. Det vil du self, men sådan er det at have alarmen slået til den skal så slås fra, inden du render rundt i stuen. Hvem er det der banker på? Næste punkt: Login-notificationer giver dig mulighed for at få en eller en SMS, hvis der bliver logget ind fra en computer eller en mobil, du ikke har brugt før. Det betyder, at du skal navngive nye enheder for Facebook, også når det er dig selv, der gør det. Men det sikrer, at hvis der en dag er en anden eller en robot, der går i gang med at logge ind på din konto, så får du en besked. Hvis det ikke er dig selv, der har logget ind, så ved du den er gal og kan skynde dig ind og lave din kode om i et ruf. Få en kode sendt til din mobil En anden og ENDNU mere sikker måde at løse samme problem på, er at vælge næste punkt under Sikkerhedsindstillinger : Login-godkendelser. Det er en feature, der sender dig en SMS med en kode, hver gang, du går i gang med at logge ind fra en pc eller en mobil, som Facebook ikke kender. Det er altså ikke HVER gang, du skal indtaste en kode,

3 men kun når du logger på fra en ny maskine. Det betyder naturligvis også at hvis de onde forsøger at logge på din Facebook-profil, så kan de ikke komme ind, med mindre de også har din mobil-telefon. Ikke ret sandsynligt. 2. Få styr på hvem der skal se dine status-opdateringer Alle indstillinger angående privatlivets fred foregår via punktet Privatindstillinger i venstremenuen. Klik på Rediger ud for første punkt: Hvem kan se dine fremtidige opslag. Vælg: Venner i dropdown-menuen. Det her område er det, Facebook har gjort allermest ved i deres seneste opdatering, som også gør det meget lettere at fortælle i en opdatering, hvor man er, og hvem man er sammen med. Når du har skrevet en status-opdatering, kan du INDEN du klikker på slå op vælge hvem, der skal se det opslag, du er i gang med at lave. Selv om du altså har været inde at sætte standard-indstillingen til venner (som vi gjorde her over), så kan du løbende beslutte, at nogle opdateringer alligevel kun skal ses af bestemte venner, af alle i hele verden eller af en gruppe af venner, du på forhånd har skrevet på en liste. Hvis man fortryder kan man senere ændre indstillingerne igen for hvert enkelt opslag.

4 Det er jo SUPERsmart, men hold tungen lige i munden. Som standard under indstillinger har jeg fx valgt venner, men engang i mellem, så laver jeg et opslag, som jeg vælger skal være public (offentlig). Og det er jo så fremragende. Men hvis jeg ikke liiiiige er opmærksom næste gang, jeg skal lave et opslag, så står den altså STADIG på public/offentlig altså det valg jeg lavede sidste gang, jeg skrev noget. Nu er det jo ingen katastrofe, man kan bare gå hen til den post man lavede og ændre indstillingerne. Men lidt irriterende ER det jo al den stund, at jeg har sat mine generelle indstillinger til venner. Inddel dine venner i lister og post målrettet Man har altid kunne lave lister i Facebook. Man har bare aldrig rigtig kunne bruge dem til noget. Det kan man nu! Hvis du oplever, at du fx ofte gerne vil skrive opdateringer, du VED kun interesserer dem af dine venner, der også interesserer sig for at se på fugle eller din familie eller dine kollegaer, og egentlig ikke gider genere resten af dine venner med det, så er lister noget for dig! Du kan læse ALT om lister og hvordan man laver dem på Facebooks hjælpesider her. Hvad er det der foregår i den der ticker helt ude til højre på skærmen? Det er Facebooks forsøg på at give dig endnu mere info om, hvad dine venner render og laver. Uanset om du er med i det eller ej. Du kan læse mere om det her. Det er også her du kan blive klog på, om dine opdateringer dukker op hos folk du ikke kender eller rettere: hvorfor der nogen gange dukker folk op i dit feed, som du ikke er venner med. 3. Tjek dine fotoalbums Hvis man er typen, der godt kan lide at dele billeder på Facebook, så er det værd at notere sig, at hvert enkelt fotoalbum man laver, har sin egen indstilling i forhold til privatliv. Husk at vælge kun synlig for venner, når du opretter et album. Nogle albums bliver oprettet af sig selv, fx mobil-uploads. Det er billeder, du uploader via din telefon, der havner i den mappe, så tjek hellere dine albums igennem for en sikkerheds skyld. Du kan se dine albums og billeder ved at gå ind på din profil og klikke på Billeder i topmenuen.

5 Herinde ligger dine albums. Der er to typer. Den type, hvor man kan ændre indstillinger for hvem der må se billederne i albummet på én gang og den type, hvor man må ind og ændre adgangen for hvert enkelt billede. Pyyyh.

6 Mine instagram-fotos kan jeg kun ændre indstillingerne for en ad gangen det ses på den lille møtrik under albummet. Mine billeder af min hund, derimod kan jeg ændre tilladelsen i ét hug. 4. Facebook Places jeg vil ikke have at andre tjekker mig ind Facebook Places er en såkaldt geo-location feature, der gør brug af telefonens indbyggede GPS til at se, hvor i verden, du befinder dig. Du har sikkert set opdateringer fra nogle af dine venner i denne dur: Lea checked in på Bageriet Guldhornet. Det er en ny måde at fortælle sine venner, hvor man er. Det specielle ved Facebook Places er, at man også kan tjekke andre ind, det sted man er, fx: Lea checked in på Bageriet Guldhornet tagged: Kamilla Harritsø. Og så er det lige meget, om Kamilla faktisk er sammen med mig på det bageri eller om hun har lyst til at fortælle andre, at hun er der jeg har tagget at hun ER der. Det er ikke længere muligt at slå fra, at andre tjekker dig ind rundt omkring. I stedet må man nu nøjes med det næstbedste at få lov til at godkende en indtjekning (eller en tagging), inden den bliver offentlig. Vi skal igen, via sikkerhedslåsen i øverste højre hjørne, ind under menupunktet Tidslinje og tagging. Vi leder efter punkt nummer 2: Vil du gennemse opslag, som venner tagger dig i, før de bliver vist på din tidslinje? Klik på rediger.

7 Når funktionen er aktiveret, så får du en notifikation og en mail om, at du er blevet tjekket ind sammen med nogen, og så kan du selv vælge, om du vil acceptere det eller ignorere, med et klik på en knap. 5. Stop at andre kan tagge dig på billeder og opslag Praktisk nok er det fuldstændig den samme indstilling, der styrer tagging på billeder. Så hvis du har slået den til får du altså også en mail hvis nogen tagger dig på billeder eller bare nævner dig i et opslag. Bagsiden af medaljen er selvfølgelig at det godt kan blive til et par mails, hvis man har tagging-glade venner, men det er alt eller intet. Hvis du også vil have styr på, hvad dine EGNE billeder bliver tagget med, så smut også forbi punkt nummer 5 i kassen herover: Gennemse tags, som venner føjer til dine opslag på Facebook og endelig så HUSK at tjekke punkt nummer 4: Hvem kan se opslag, som du er tagget i, på din tidslinje er sat til VENNER og ikke Public. Nu er det så kun dig, der kan se, at du er TAGGET i et billede. Men det forandrer jo ikke, at du (måske) er på billedet, og at det billede er på en eller anden persons Facebook-væg, men i det mindste er det ikke råbt ud til hele din venneliste også. 6. Tjek hvordan din profil ser ud for andre

8 Når du nu har rodet lidt rundt med privatindstillingerne på Facebook, kan det være meget godt lige at tjekke, hvordan din profil efterhånden vil tage sig ud for nogen udefra, som IKKE er på din venneliste. Dette er interessant af to grunde. For det første fordi Facebook ofte er det sted, man starter, hvis man skal finde gamle venner, så det gælder om trods alt at vise så meget af sig selv, at man kan genkendes. For det andet kan det jo ske at potentielle arbejdsgivere kigger forbi, og så er det jo igen godt nok, at det ikke lige er dit yndlingscitat fra Amalies Verden eller din ironiske religiøse kommentar: Hardcore mormon, der står først at læse. Efter den nyeste opdatering er denne knap at finde under din profil. Under samme punkt som før: tidslinje og tagging findes punktet Gennemse hvad andre personer kan se på din tidslinje. Klik på linket Få vist som. Du bliver nu kastet til en ny side. Klik ok på info-boksen, der dukker op og så ser du din egen Facebook-side, som den vil se ud for en, der ikke er venner med dig. Det er svært at sige, hvad der er et passende offentligt informationsniveau for den enkelte. Selv deler jeg job og uddannelse, by, min venneliste, mit website og mine profilbilleder med alle. Men IKKE religiøs overbevisning, politisk holdning og sære ting og sager, jeg har trykket synes godt om rundt omkring. Den opdeling er for mig en god balance, hvor gamle venner vil kunne genkende mig og total fremmede ikke får et dårligt indtryk. Hvis du vil ændre visningen af noget, så gå tilbage til din profil og klik på knappen Opdater oplysninger. Den er under dit coverbillede.

9 7. Jeg har fortrudt, at jeg klikkede synes godt om hvordan gør jeg det om? Gå ind på den side, du gerne vil afmeldes. Kig under coverbilldet der er en knap, hvorpå der står Synes godt om. Hold musen hen over knappen og vælg nederste punkt i den menu, der dukker op.

10 Exit-knappen til grupper findes også øverst inde i den aktuelle gruppe, øverst i menuen lige under billederne gruppens medlemmer. Du skal helt ud til højre at finde møtrik-symbolet. Under den er der mulighed for at forlade gruppen. 8. Rigtige venner Som sidste hip: Husk på, at Facebook ikke er en lukket silo, og at i hvert fald dine venner kan se det meste, du foretager dig. Det er derfor altid værd at overveje, om man fx skal være venner med sin chef eller perifere forretningsforbindelser på Facebook hvis man nu er typen, der gerne vil dele bikini-billeder, bare barnenumser, våde hundetryner og groft satiriske videoer med vennerne. Ofte er både du og forretningsforbindelserne bedst tjent med at holde kontakten på LinkedIn. Slutteligt har jeg selv en lille regel om ikke at acceptere venneanmodninger fra folk, jeg ikke kender. Der er mange spammers derude. Og nej folk får ikke at vide, at du har sagt

11 nej tak til deres venneanmodning men de kan jo nok godt regne det ud. Igen vigtigt tip især til unge mennesker derude der er alt for mange, der ikke vil jer det godt. Mangler der noget på listen? Skriv det gerne i kommentarfeltet, så hjælper jeg, hvis jeg kan. > Lær at lave et stensikkert kodeord, som du faktisk kan huske her < > Få styr på spil og apps, der slår ting op på dine vegne her < Opdateret: 16. september 2012 Læs mere:

Gruppér dine Facebook-venner... 2. Kontrollér dine venners adgangsniveau til din profil... 2. Bestem hvem der har adgang til dine fotos...

Gruppér dine Facebook-venner... 2. Kontrollér dine venners adgangsniveau til din profil... 2. Bestem hvem der har adgang til dine fotos... Styr dit privatliv på Facebook Hvorfor skal alle mine venner have en nyhed om, at jeg lige er gået fra kæresten? Hvorfor kan jeg lige pludselig optræde i en annonce for Anders Foghs fanside? Hvordan har

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [opret jobagent]

[jobsøgende] sådan gør du... [opret jobagent] [jobsøgende] sådan gør du... [opret jobagent] Opret jobagent Hvad er en jobagent En jobagent gemmer information om den type job, du søger efter, når du er inde i menuen under 'Find job'. En jobagent gør

Læs mere

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk Gratis e-bog om internetplatforme Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Lectio. Spørgeskema. 1. udgave august 2007 OD

Lectio. Spørgeskema. 1. udgave august 2007 OD Lectio Spørgeskema 1. udgave august 2007 OD Indledning Lectio kan anvendes til mere end notering af fravær, studieplan, studierapport og undervisningsbeskrivelse. Det kan også bruges til at lave spørgeskemaundersøgelser

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem

Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Kom godt i gang med regnskabsdelen af Blåt Medlem Den opbyggelige historie om hvordan man kan starte her:... og ende her: Skrevet af Kim S. Andreasen og Jens Sørensen Kom godt i gang med regnskabsdelen

Læs mere

LinkedIn for mediefolk

LinkedIn for mediefolk Grundopsætning af profil for medlemmer af Dansk journalistforbund 10 gode og nemme råd Udarbejdet for Dansk Journalistforbund af Abelone Glahn, Amedia Kopiering sker efter aftale med Abelone Glahn Marts

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

LIVE TEST AF BIOGRAF APP

LIVE TEST AF BIOGRAF APP innovationlab SIDE 1 LIVE TEST AF BIOGRAF APP Opsummering af findings fra live test Den opportunistiske biografgænger At gå i biografen er som regel en impulsiv handling. De fleste nævner, at de ikke synes,

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside.

Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Vejledning til at ligge billeder ind på Jerslev gruppes hjemmeside. Først skal du åbne Windows Internet Explorer da dette program kan køre gruppen hjemmeside 100 %, du skal kigge ind på www.spejdernet.dk/jerslev

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

De seks frygte mennesker hader forandring

De seks frygte mennesker hader forandring Af Soulaima Gourani #SoulaimaGourani www.soulaima.com De seks frygte mennesker hader forandring Du er lige blevet bedt af mig på dagens foredrag om at være mere nytænkende, kreativ og modig. Meget tyder

Læs mere

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE EN PRAKTISK GUIDE TIL NYE MEDIER I TURISTINDUSTRIEN UDARBEJDET AF SEISMONAUT FOR MIDTJYSK TURISME DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE En praktisk guide til nye medier i turistindustrien

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

LinkedIn som karriereredskab. Ulla Meinecke-Søes, ums@dm.dk

LinkedIn som karriereredskab. Ulla Meinecke-Søes, ums@dm.dk LinkedIn som karriereredskab Ulla Meinecke-Søes, ums@dm.dk Program og forventninger Hvad er LinkedIn og hvorfor LinkedIn? Nu går vi på LinkedIn Din profil, headline, summary, kontakter m.m. Pause Grupper,

Læs mere