Økonomi- og analysecenter i Høje-Taastrup Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomi- og analysecenter i Høje-Taastrup Kommune"

Transkript

1 Økonomi- og analysecenter i Høje-Taastrup Kommune Økonomi- og analysecentret (ØAC) er et af kommunens i alt 16 centre. Fysisk er de placeret i en række kontorer på de snørklede gange på Høje-Taastrup Rådhus, hvor der sidder nogle stykker sammen på hvert kontor. ØAC er et stabscenter i lighed med Byrådscentret, HR-centret og Itcentret. Centeret udfører både drifts- og udviklingsopgaver for kommunens andre fagcentre, derudover løser ØAC også opgaver for direktionen og Byrådet. På nogle af de større styringsprojekter i kommunen fungerer ØAC som bindeleddet mellem fagcentrene og direktionen. Det drejer sig om fx aftalestyring, budgetproces og kommunens kvalitetsmodel. ØAC har ca. 40 medarbejdere og beskæftiger sig med opgaver inden for økonomi, regnskab, indkøb og analyse. Vi har talt med centerchef Ana-Maria Gallardo Ruiz, regnskabschef Flemming Sommer og indkøbschef Melitta Keldebæk, som udgør ledelsesteamet i ØAC. Fra medarbejdergruppen har vi talt med Sonja Krüger Walter, der er kvalitetskonsulent i Styringsteamet, Klaus Larsen, regnskabskonsulent i Regnskabsteamet, Marie Stockmarr, udviklingskonsulent i Job- og Velfærdsteamet, Jesper Ahrensburg, specialkonsulent i Job- og Velfærdsteamet, Anne Mie Solberg, udviklingskonsulent i Børne- og Kulturteamet, Jan Hansen indkøbskonsulent i By- og Planlægningsteamet, Rune Fløe Bæklund, boligsocialt ansvarlig i By- og Planlægningsteamet, Yingmei Chi, regnskabskonsulent i Regnskabsteamet og Youssef Gabriel Habashy, der er økonomikonsulent i Regnskabsteamet. Mangfoldigheden i ØAC Der er medarbejdere med forskellige kulturelle baggrunde og religiøse overbevisninger, forskellige uddannelsesbaggrunde og medarbejdere med fysiske handicapper, som arbejdspladsen skaber rum til ved at justere arbejdstiden og opgaverne, så medarbejderne kan holde tilknytningen til arbejdspladsen. Faktisk har de så meget som otte forskellige religioner repræsenteret i centeret. Vi tager hensyn til den enkelte, og det får medarbejderne til at yde bedre. Det skaber en god arbejdsmoral, fortæller Ana-Maria. Hun fortsætter: Vi ansætter hvad som helst, det der er afgørende er hoved og hjerte hos den enkelte. Der er ingen, der er uddannet til de store politiske systemer, det skal man alligevel lære, når man kommer fra uddannelsen ud i virkeligheden. Vi har mange forskellige uddannelsesmæssige baggrunde repræsenteret, og jeg ser det som en stor styrke.

2 Flemming beskriver økonomicentrets personalesammensætning som en stor buket brogede blomster. Og det mener han meget positivt: Den brogede buket blomster er den kønneste, man kan finde. Jo mere forskellige vi er, jo mere dynamik er der, jo mere fantastisk er samarbejdet. siger han. Jeg er ret ny her, og da jeg startede, oplevede jeg mangfoldigheden som mange forskellige etniciteter, forskellige erfaringsbaggrunde, fagligheder, kulturer. Her er en stor aldersspredning, man går meget på tværs, og man bruger hinanden, der hvor man kan. Man sparrer eksempelvis med hinanden, på trods af forskellige fagområder, fortæller Sonja. Både medarbejdere og ledelse ser en stor styrke i det mangfoldige univers af medarbejdere. Der er fra ledelsens side fokus på det menneskelige stof, den enkelte er gjort af. Styrken ligger blandt andet i at både ledelse og medarbejdere ikke tænker i kategorier. Vi har fokus på mennesket i almindelighed særligt at vi som mennesker skal møde kunderne fra de andre centre som mennesker. På den måde har vi alle sammen samme udfordring, og man kan få sparring alle steder, fortæller Jesper. Fokus er på, hvad den enkelte kan bidrage med i forhold til opgaveløsningen: Det homogene i ØAC er, at vi ikke tænker over, hvad man er, men tænker over, hvem der er bedst til at løse den opgave, der skal løses. Rummeligheden er en selvfølge her, fortæller Jan. Respekt får hjulene til at køre rundt Respekt for hinanden er den værdi, som gennemsyrer ØAC. For at arbejde med inklusion er man nødt til at skabe nogle rammer. Alle skal behandles med respekt uanset, om de er lilla, gule, grønne eller blå. Udgangspunktet for, om du kan være her, er, at pæren er i orden, og hjertet sidder, hvor det skal, fortæller Ana-Maria. Generelt oplever medarbejderne, at der er en fundamental respekt for den enkelte i dagligdagen. De fremhæver, at det er vigtigt, at alle bidrager til at holde fokus på respekten for den enkelte og fællesskabet. Men respekten sætter også grænser for mangfoldigheden. Der er nogen mennesker, vi er nødt til at ekskludere, for at vi kan holde respekten i højsædet. Men er forskel på at have respekt og på at mene, at vi skal være en ensartet grå masse. Ordet respekt gør ikke, at vi så alle skal være ens. Der er plads til at være anderledes, siger Ana-Maria. I ØAC er de ikke fri for konflikter, men de er sjældent religiøst eller kulturelt betingede. Oftest er det i forhold til kunderne de

3 fagcentre og arbejdspladser, som ØAC betjener og handler om forskellige perspektiver på problemstillinger og forskellige fagligheder. De konflikter, vi kommer i, er vi nødt til at tale om. Man kan godt have respekt for en andens faglighed og alligevel have en anden mening og argumentere for det. Det er ikke respektløst at være uenige! Men den grundlæggende respekt skal være der. Det er respektfuldt at passe på hinanden, at man opfører sig ordentligt som mennesker. Lad være at råbe i telefonen tæl til ti, fortæller Ana-Maria. Respekten handler også om at anerkende og bruge hinanden. Når vi spørger medarbejderne, hvad en god kollega er for en størrelse, lyder svaret, at den gode kollega i ØAC er en, der er reel, empatisk, en der anerkender én både for de personlige træk, og når man klarer sine opgaver godt. Den gode kollega besidder således både fagfaglige og samarbejdsfaglige kompetencer. Den gode kollega er en, man kan gå til, en man kan hente viden fra, en der er der for én, en man drøfter sine opgaver med en samarbejdspartner og ikke en konkurrent. Vi alle er et fælles team, der skal fungere, og vi skal bringe hinanden i spil. Det handler rent etisk om, at man skal behandle andre, som man selv vil behandles, fortæller Anne Mie. Medarbejderne er enige om, at det sociale/kollegiale ansvar ikke kun er et ledelsesansvar, det er også et medarbejderansvar. Hensyn og betænksomhed er en nødvendighed Omgangstonen betyder meget for det gode klima i ØAC. De taler meget sammen og dette foregår på en respektfuld og omsorgsfuld måde. Når vi sidder og taler, nedgør vi ikke andre, fortæller Melitta og fortsætter: Det bunder i, at når man har respekt for nogen, udstiller man ikke pågældende. Der er en meget humoristisk tone på arbejdspladsen, men humoren er stueren og solidarisk. Vittigheden om jøden, skal komme fra jøden selv, man tænker lige over hvilke vittigheder, man fyrer af, og ser folk an, fortæller Melitta. Ledelsen oplever, at der er en forholdsvis høj selvjustits, når det kommer til vittige kommentarer medarbejderne imellem. Og de oplever, at det er et stort aktiv for arbejdspladsen, at medarbejdere har og viser respekt for hinanden, i stedet for at der fyres jokes af hele tiden. Men humor og selvironi fylder meget, og kan også være måden at italesætte forskelle på. Vi havde engang en revy, hvor vi lavede et nummer, som hed erotisk intermezzo, det var et skønt nummer med en kvinde i burka, som strippede under burkaen, fortæller Melitta.

4 Den overordnede samtalekultur er hensynsfuld det gerne må være råt, men der må ikke herske tvivl om, at det altid er hjerteligt ment. Oplever man, at noget ikke blev modtaget efter hensigten, er kulturen sådan, at man tager det op med det samme og får misforståelsen ud af verden. Jeg tænker meget over det, jeg siger, og hvordan det bliver modtaget. Jeg går tilbage, hvis noget ikke landede, som jeg ville have det, og så taler vi om det, fortæller Jesper. Selv om den overordnede samtalekultur på arbejdspladsen er meget hensynsfuld, fortæller medarbejderne, at der godt kan herske forskellige normer for omgangstone kontorerne imellem. En kollega og jeg havde en særlig tone. Hun kommanderede eksempelvis med mig, når jeg skulle lytte efter. Andre kolleger ville måske høre det som om, at vi havde et udestående, selvom det ikke var tilfældet, det var bare vores måde at kommunikere på, fortæller Jan. Uenigheder og konflikter er uundgåeligt, der opstår misforståelser, og der er store krav til den enkelte, når man i dagligdagen skal rumme og bruge alle forskellighederne. Når man er så mangfoldige, som vi er, er man også nødt til at tage hensyn. Det gør, at man ikke altid presser hinanden til det maksimale, som man måske ellers ville gøre. Mangfoldigheden kan på den måde også hæmme, reflekterer Ana-Maria. Vi er nødt til at komme hinanden ved Den brede mangfoldighed af persontyper, fagligheder og kulturelle baggrunde gør også, at det er nødvendigt at snakke med hinanden, at spørge ind til forskellene for bedre at kunne forstå det anderledes. Når man møder nye, er det bedre, at man stiller spørgsmålene i stedet for at være overvenlige og ikke turde stille spørgsmålene, fortæller Youssef, som oprindeligt kommer fra Ægypten. Ledelsen er meget opmærksomme på behovet for at tale sammen. Vi spørger ind til religiøs praksis. Snakker om det og får viden, forståelse og respekt for den enkelte på den måde, fortæller Flemming, og Ana-Maria supplerer: Mange mennesker har en eller anden grad af fordomme, og i stedet for at man ikke har rum til de tanker, er det her helt legitimt at spørge. Der er ikke noget, der er så mystisk, at vi ikke kan spørge ind til det.

5 Ledelsen arbejder målrettet på at skabe rum til at kunne være på arbejdspladsen uanset kulturel eller religiøs baggrund. Vi er meget bevidste om, at det er nødvendigt at skabe rammer for at kunne arbejde med inklusion. Vi fejrer højtider sammen med andre nationaliteter og sidestiller andre religiøse traditioner med de danske, fortæller Ana-Maria. Det rum som ledelsen og medarbejderne skaber, giver alle mulighed for at byde ind og gøre værdierne til praksis. Der er i det hele taget mange sociale fællesskaber på arbejdspladsen. Der er torsdagskagen som de fleste ser frem til, fredagsmorgenmaden, mandagsfrokost og hverdagens frokostpause, som alle medarbejdere er enige om, nok er den mest sociale ting. De sidder gerne 15 medarbejdere ved et bord, der oprindeligt er berammet til seks personer, fortæller de. De fleste dyrker flere forskellige af de sociale tiltag, og der bliver ikke set skævt til dem, der ikke deltager. Det er helt legitimt at sige fra, og der er medarbejdere, der deltager væsentligt mindre end andre. Det essentielle er at alle fællesskaber er åbne og frit tilgængelige, og det skaber mulighed for fællesskab på tværs af teams, fortæller medarbejderne. De åbne døre på arbejdspladsen betyder også meget for deres samarbejdsklima. Det er altid muligt at sparre med en kollega eller ledelsen, når det kommer til opgaveløsning. Ledelse og rekruttering er en afgørende faktorer for en inkluderende kultur Ana-Maria har været centerchef i godt og vel halvandet år, og meget har ændret sig, mens hun har været på posten. Der var en kultur, hvor man holdt sig til sin egen faglighed, fortæller Ana-Maria. Også regnskabschef Flemming og indkøbschef Melitta oplever, at der er sket en vending i personalegruppen. De mener, at den tydelige vision og engagement i at skabe en mangfoldig og inkluderende arbejdsplads har fremmet den kultur, der er på arbejdspladsen i dag. Den måde lederen agerer på, betyder meget, men det betyder i særdeleshed også meget, hvordan det bliver modtaget af medarbejderne. Her arbejder vi med selvledelse langt hen ad vejen, har man brug for noget andet, eller har man behov for at få opgaven defineret fra A til B, søger man nok væk herfra, fortæller en af medarbejderne. Ved selv at tage ansvar gør man det muligt for ledelsen at fokusere på andre ting og netop opdyrke samarbejdsfagligheden og spotte den enkeltes ressourcer, så de kan bruges bedst muligt, mener medarbejderne.

6 Ledelsen bruger også mange kræfter på at finde den helt rigtige medarbejder, når de skal ansætte. Det er de menneskelige kompetencer, og ikke de faglige, der helt klart afgør, om vi ansætter folk, fortæller Flemming. Medarbejderne er helt enige, og nogle af dem har oplevet det på egen krop. Claus fortæller, at til sin jobsamtale spurgte ledelsen meget ind til, hvordan hans praksis var rent menneskeligt frem for at spørge eksplicit ind til faglighed. På den måde sker der en form for screening til jobsamtalerne, hvor det bliver tydeligt i hvor høj grad de personlige og sociale kompetencer, som udgør samarbejdsfagligheden, er i højsædet. Rekruttering af den rigtige medarbejder betyder uendeligt meget for arbejdspladsen. De investerer meget tid i den nye medarbejder, og hvis vedkommende ikke passer ind, kan det skabe meget utryghed og postyr. Hver gang du fyrer én, giver det rystelser igennem hele organisationen, og det skaber utryghed for alle, fortæller Melitta. Ana-Maria beskriver deres succes som ledelsesteam sådan: Jeg synes, det er nemt for os, måske skyldes det vores ens menneskelige fundament, og at vi leder efter mennesker, der besidder samme menneskelige værdier, som vi har. Heri ligger også en ekskludering af noget som arbejdspladsen ikke kan rumme. Fx vil de ikke ansætte medarbejdere, der eksempelvis af religiøse årsager ikke vil give hånd til kvinder. Det ligger ikke inden for den værdimæssige ramme, de har skabt på arbejdspladsen. Medarbejderne er bevidste om, at der er en form for eksklusion i rekrutteringen af medarbejdere, men det er ikke nødvendigvis noget negativt. Vi ser efter guldet i den enkelte Medarbejderne fremhæver flere gange, hvor vigtigt det er for det gode samarbejde at bringe hinanden i spil og bruge hinandens styrker. Det er ikke nok at tolerere hinandens tilstedeværelse, man skal også trække på de mange forskellige perspektiver, som mangfoldigheden tilbyder. Samme holdning møder vi hos ledelsen, der ser det som en meget vigtig ledelsesopgave, at se og udfordre den enkeltes kompetencer og evner. Det, vi gør, er, at bruge tid på at finde ind til den enkeltes kompetencer og udnytte dem der findes masser af guld og ædelstene. Vi ser det med hjerte og hjerne, fortæller Ana-Maria. I økonomi- og analyse centeret mødte vi også en kvindelig revisor fra Kina, som startede sin karriere i Høje-Taastrup Kommune i kantinekøkkenet. Hun var efter nogle år i Danmark uden

7 arbejde gået i gang med at uddanne sig på Slagteriskolen. For hende og nogle af de andre med udenlandsk baggrund var sproget en stor udfordring, så Slagteriskolen insisterede på, at hun måtte ud og være på en arbejdsplads det var vel at mærke inden den planlagte praktik. Skolen fandt kantinen i Høje-Taastrup, hvor de manglede en. Høje-Taastrup ville meget gerne hjælpe. Chefen dengang hed Ole Jensen. Jeg arbejdede meget flittigt, og de var glade for mig, fortæller Yingmei. Da tiden for den næste praktik oprandt, var det svært for hende at finde noget. Alle fandt praktikpladser, men det var meget sværere for udlændinge, fortæller Yingmei. Hun valgte så at kontakte kantinen i Høje-Taastrup, som godt nok aldrig havde haft elever før, men de ville hjælpe og undersøge, om det kunne lade sig gøre. Tre dage før praktikken skulle starte, fik hun opringning fra kommunen, som godt kunne tilbyde hende en elevplads. Efter hun havde været i kantinen i noget tid, kom hun en dag ind på den nye kvindelige kantinechefs kontor, hvor hun sad bøvlede med nogle regneark på pc en. Det faldt mig helt naturligt at gå hen og hjælpe hende. Chefen spurgte, hvordan jeg kunne det, og jeg fortalte, at jeg er uddannet revisor i hjemlandet. Og så sagde hun, at jeg ikke skulle være i hendes kantine, men et andet sted. Jeg havde stadig problemer med sproget, men var dygtig til at skrive, så de ville undersøge, om jeg kunne få en plads i skatteforvaltningen. I april ringede de og sagde, at de godt kunne bruge mig, men det var nogle nemme opgaver. Jeg var vant til at lave meget komplekse og store regnskaber fra mit gamle arbejde, og det fortalte jeg også. Så skete der det, at en af mine kolleger blev syg, og jeg fik overdraget nogle af hendes opgaver, fortæller Yingmei. Kollegerne og ledelsen oplevede, at hun var meget hurtig og præcis og fastansatte hende. Jeg har været meget forskellige arbejdsopgaver igennem. Her fik jeg fra starten af et meget stort ansvar, og jeg er meget glad for arbejdet, slutter Yingmei smilende sin historie. Da de omlagde forvaltningerne til fag- og stabscentre for nogle år siden, kom Yingmei til ØAC. Mange forhold kan skygge for, at man får øje på et menneskes talenter, og når man ser anderledes ud og lyder anderledes, kan det være en hård kamp at få en chance for at blive set/opdaget. Det kan Youssef fra Ægypten tale med om. I dag sidder han som økonomikonsulent i ØAC, men inden han kom til Høje-Taastrup Kommune var det en lang kamp. Fra 1995 til 2000 sendte jeg over 600 ansøgninger uden at blive kaldt til en eneste samtale. Det er meget dyrt at ansætte den forkerte medarbejder, og jeg tror, man som leder forestiller sig, at der ikke er nogen grund til at tage risikoen, fortæller Youssef. Han er oprindeligt uddannet på handelsskole og var ikke vant til en

8 politisk styret organisation, men i maj 2000 fik han en tidsbegrænset opgave på ni måneder i Høje- Taastrup Kommune. Det var en helt anden verden, men han havde arbejdet med markedsanalyse, og det var den erfaring, som åbnede døren. Problemet var bare, at opgaven, han var ansat til, kun tog ham to måneder at løse. På det tidspunkt var i den sidste fase af sin dagpengeperiode, så han søgte andre opgaver andre steder. Men det var ikke muligt at få andet arbejde. Det er ikke rart at sidde syv timer og glo, så jeg talte med ledelsen om mulighederne for et videre virke. De gav mig mulighed for at starte endnu en tidsbegrænset stilling op, og derefter fik jeg mulighed for at vise, at jeg kunne noget. Lederen erkendte også, at jeg klarede alle opgaver, fortæller Youssef. Derefter blev han forlænget flere gange, og i dag er han fastansat. Jeg er glad for lederen og for muligheden for jobtræning. Men jeg betragter ikke mig selv som udlænding, jeg har boet i Danmark i 25 år. Og på en arbejdsplads vil jeg ikke accepteres som en syg mand. Enten er jeg en reel del af fællesskabet og har den ligestilling, alle andre har, ellers vil jeg ikke være der, fastslår Youssef. At se mulighederne og evnerne hos den enkelte medarbejder handler ikke kun om at spotte deres stærke sider. Nogle gange handler det også om at kunne se bag om det umiddelbare. Ledelsen i ØAC søger at finde ind til kernen af de udfordringer, som opstår omkring centret og den enkelte medarbejder særligt hvis det handler om misforståelser. Det kan være krævende at være anderledes Både Youssef og Yingmei er glade for deres arbejde og deres kolleger, og de føler sig ikke sat uden for fællesskabet, men de oplever begge, at det medfører et stort ansvar at være anderledes. Det er svært, hvis man kommer fra et rent udenlandsk miljø. Jeg har selv flere danskere i mit netværk, og det gør det nemmere at lære, hvordan man gør i Danmark rent socialt. På en arbejdsplads er det nødvendigt, at man fungerer socialt, det er ikke nok at kunne det faglige. Jeg kan ikke forlange af en arbejdsplads, at de holder mig ud i flere år, før jeg har vænnet mig til gængs dansk praksis. Derfor har jeg altid haft forståelse for, at jeg ikke blev kaldt til samtale, fortæller Youssef. Han mener, at uddannelse er meget vigtigt, når man kommer fra en anden kultur, fordi man opnår erfaring om den gængse danske sociale praksis. Ledelsen på den enkelte arbejdsplads spiller også en stor rolle for, om det kommer til at fungere. Det er ledelsen, der gør forskellen. Kollegerne har et samvittighedsansvar, et socialt ansvar. Hvis ledelsen viser respekten, så vil de personer, der ikke af sig selv har respekten, vise den på vegne af ledelsen. Men det er mit ansvar at præsentere mig selv

9 og fungere socialt på det rent menneskelige plan. For at være rimelig synes jeg, at ansvaret ligger hos dem, der ikke har arbejdet hårdt nok på at få respekt, fortæller Youssef. For Yingmei har sproget været en udfordring, og hun oplever det som en nødvendighed at kompensere for de vanskeligheder, det kan volde. Jeg er meget taknemmelig for de kolleger, jeg har, de er tålmodige. Når jeg ringer andre op, forstår de ikke altid, at jeg virkelig er fra bogholderiet. Det tager tid at blive accepteret. Jeg har et stort ansvar, og jeg må ikke lave fejl for det er svært for mig at forklare, hvorfor eller hvordan jeg har lavet en fejl. Nogle gange er det svært for mig at blive forstået. Det danske sprog er svært for mig. Jeg er matematisk orienteret og ikke sproglig jeg tænker med venstre hjernehalvdel, og jeg er meget glad for at arbejde med tal. Men det er simpelthen et større problem for mig end andre, når jeg laver en fejl, så jeg siger til mig selv, at jeg ikke må lave fejl, fortæller Yingmei. Fra ledelsens støtter de Yingmei blandt andet med sprogkurser. Værdier må ikke kun være retorik Både medarbejdere og ledere fremhæver, at værdier er noget, de gør på arbejdspladsen, og ikke kun noget de taler om adfærd og værdier skal hænge sammen. Ledelsen er meget bevidst om, at værdier er et spørgsmål om handling: Man skal passe på, at det ikke kun bliver retorik, man er nødt til at gøre tingene. Vi taler om, hvad der binder os sammen, værdier, missioner, målsætninger og værdierne menneskelighed og respekt, der gennemsyrer vores arbejde at det er noget, vi gør i dagligdagens praksis, fortæller ledelsen. På arbejdspladsen er der ikke nogle personale- eller værdipolitik. I stedet er der en trivselspolitik. Trivselspolitikken siger blandt andet, at alle har et ansvar for, at vi trives. Den giver tryghed og rammer til, at vi kan være åbne omkring nogle ting, fortæller Ana-Maria. Selv om medarbejderne mange gange understreger deres eget ansvar for kulturen i ØAC, oplever de også, at ledelsen spiller en væsentlig rolle i den praksis, der er herskende på arbejdspladsen. Det at ledelsen selv er åben, betyder meget for den adfærd, vi andre også viser. Hvis man som leder har en fejlfindermentalitet, vil det sætte sig ned igennem organisationen, fortæller Jesper. Ledelsen sætter kursen og medarbejderne navigerer derefter, men er der enighed om, at ledelsen lykkes, fordi medarbejderne er med på den.

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration

Elevbrochure. Kontoruddannelsen. med speciale i Offentlig Administration Elevbrochure Kontoruddannelsen med speciale i Offentlig Administration 1 Intro Side 3 Hvorfor blive kontorelev i Region Syddanmark i Vejle Side 4 Elevernes egne historier Side 5-9 Bonus info Side 10 job.regionsyddanmark.dk/wm307147

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

Personalepolitisk grundlag

Personalepolitisk grundlag Personalepolitisk grundlag Baggrund Køge Kommune er rammen om en mangfoldighed af opgaver og fagligheder, som ledes af ét byråd valgt af kommunens borgere. Vi er én arbejdsplads med meget forskellige arbejdsvilkår

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær?

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær? Kontaktperson: Arbejdsmiljøkonsulent Bente Fjordside Administrativt Center Hospitalsenheden Vest tlf. 9912 5014 e-mail: abfj@ringamt.dk Referencer: Værdigrundlaget for Ringkjøbing Amt: www.ringamt.dk publikationer

Læs mere

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken

PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken PAU-elev Afsluttende evaluering af praktikken Praktik i afd.: Sirius. Praktikperiode: 1. praktikperiode. Generelt: 1. 2. 3. 4. 5. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart?

Læs mere

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14

Indhold. Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Indhold Forord 3 Om værdierne 4 Nysgerrighed og ansvar 6 Mangfoldighed 8 Værdighed og respekt 10 Positiv indstilling og ærlighed 14 Forord Du sidder med Kirsebærhavens Plejehjems nyeste værdigrundlag,

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I SKOLE Inspiration til forældre KÆRE FORÆLDER Vi ønsker med dette materiale at give inspiration til dig, som har et donorbarn, der starter i skole. Mangfoldigheden i familier med donorbørn er

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

Rejsebrev fra Færøerne

Rejsebrev fra Færøerne Rejsebrev fra Færøerne Hygge under aftensmaden. Side 1 af 6 Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Cathrine Dohn Jensen PS12414 1022065@ucn.dk Praktikperiode: 2. el. 3. Praktikperiode nr. 2. Praktik

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015

12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015 12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015 Faget Psykologi og kommunikation Trin 1 Skoleperiode 2: 22 lektioner Skoleperiode 3: 18 lektioner 12-10-2015 Lof / 2015 Emner og indhold Kultur Kommunikation

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad tid lukker museet i januar? 2. Hvad koster entreen for børn? 3. Hvor længe varer

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Interview med kommunaldirektøren om professionalisme i ledelse og ledelsesudfordringer 1

Interview med kommunaldirektøren om professionalisme i ledelse og ledelsesudfordringer 1 1 Indledning Har du lyst til at læse lidt om dine øverste lederes tanker om ledelse og professionalisme? Så har du her 7 dugfriske sider, baseret på et interview den 8. december 2014. Interviewet var en

Læs mere

Uanmeldt tilsyn hos. Center for Job og Oplevelse Gydevej 17 Esbønderup 3250 Græsted. 10.oktober 2011

Uanmeldt tilsyn hos. Center for Job og Oplevelse Gydevej 17 Esbønderup 3250 Græsted. 10.oktober 2011 Uanmeldt tilsyn hos Center for Job og Oplevelse Gydevej 17 Esbønderup 3250 Græsted 10.oktober 2011 Tilsynet er udført af: Birte Wedel-Brandt og Peter Ege FFA Familie, Forebyggelse & Anbringelse (erhvervsdrivende

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

JOBANALYSE TIL STILLINGEN SOM Pædagog ved Børneinstitution Abildgård, Børnehuset Planteskolen.

JOBANALYSE TIL STILLINGEN SOM Pædagog ved Børneinstitution Abildgård, Børnehuset Planteskolen. JOBANALYSE TIL STILLINGEN SOM Pædagog ved Børneinstitution Abildgård, Børnehuset Planteskolen. DET PRAKTISKE Stillingens titel? Pædagoger - 1 stilling på 37 Hvem er den nærmeste leder/ chef? Hvor er arbejdsstedet?

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Seniorjobberen. 28 januar 2016. Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 1. Nyhedsbrev

Seniorjobberen. 28 januar 2016. Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 1. Nyhedsbrev 28 januar 2016 Nr. 1-28. januar 2016. Nr. 1 Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet har været på besøg på Toilettet med opsyn ved Nørreport Station og talt med seniorjobber Steen Erik Svendsen.

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Det er ikke legende let Jeg kan godt mærke, at det sidder i mig endnu. Chokket altså. Fra de gange jeg er faldet ned på togskinnerne. Det kommer jeg mig

Læs mere

Bilag 1 - Resultat af borgerundersøgelse blandt borgere i nyttejob

Bilag 1 - Resultat af borgerundersøgelse blandt borgere i nyttejob Til Kopi til Fra Jobcentret Indtast Kopi til Heidi Mortensen Kvalitetsenheden Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Sønderbro 12 9000 Aalborg Sagsnr. 2014-28951 Init.: HIM Bilag 1 - Resultat af borgerundersøgelse

Læs mere

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Oktober 2011 1 Indhold Løn til fædre under orlov... 3 Øremærkning af barsel til fædre... 3 Mænd vil gerne holde længere orlov... 4 Mænd og

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt.

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Turen til Norge, Mo i Rana Jeg havde glædet mig meget til at komme til Norge i min specialepraktik. Jeg ville gerne udnytte muligheden, at

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

HR og Udvikling i Silkeborg Kommune

HR og Udvikling i Silkeborg Kommune HR og Udvikling i Silkeborg Kommune HR og Udvikling er en del af afdelingen Organisation og Personale, hvor man varetager opgaver, som retter sig mod organisationens ledelse og personale, herunder ledelses-

Læs mere

Skema til kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i Valmuen Børnehaven

Skema til kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i Valmuen Børnehaven Skema til kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i Valmuen Børnehaven Fysisk arbejdsmiljø Nævn 3 ting der fungerer godt i dit fysiske arbejde Lokalerne Gode lokaler Dejlig lys og venlig inst.

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Socialt ansvar på din virksomhed

Socialt ansvar på din virksomhed Socialt ansvar på din virksomhed Fremmer det sociale engagement og rummeligheden på arbejdsmarkedet Cabi er jobcentre og virksomheders partner i deres indsats for at skabe plads til alle på arbejdsmarkedet

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne opnå? DIT MÅL Hvor vil du placere dit mål på en skala fra 1-10? SKALA SKALA FORSKEL FORSKEL Hvorfor er du ikke allerede i mål? HVORFOR Skal dine overbevisninger ændres?

Læs mere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere 1. Overordnet målsætning Med en bevidst rekrutteringsstrategi ønsker vi at fastholde og tiltrække medarbejdere, der kan medvirke til, at Gentofte

Læs mere

Dilemmaer i og med Kodeks for god ledelse

Dilemmaer i og med Kodeks for god ledelse Dilemmaer i og med Kodeks for god ledelse Når regelstyring afløses af værdibaseret ledelse, stiller det ofte ændrede krav til lederen. Hvor reglerne i mange tilfælde kan afgøre, hvad der er rigtigt eller

Læs mere

Hvor svært kan det være. unge, udfordringer og industrien

Hvor svært kan det være. unge, udfordringer og industrien Hvor svært kan det være unge, udfordringer og industrien 2 Så lidt skal der til... Unges holdning til uddannelse og karriere er under forandring. Det viser sig ved en ændring i den måde, de vælger uddannelse

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Det har igen - været et travlt år på skolen, denne gang ikke mindst pga. Byggeriet af børnehaven og faglokalerne. Men måske er det på sin plads

Læs mere

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7

Skolelederen juni 2014... s. 2. Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6. Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Indhold Skolelederen juni 2014... s. 2 Løsnings Skoles legepatrulje på kursus... s. 6 Hilsen fra Skolebestyrelsen juni 2014... s. 7 Legepatruljen på tur på Vejle Idrætshøjskole 15. maj 2014 Skolenyt jul

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering.

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Aktivering Temadag SUS 10.november 2005 Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Sammivik har mange holdninger til og erfaringer med aktivering. Alle i

Læs mere

Skolepraktik (STU) - Årsrapport 2013. Skolerapport - samlet. Baggrundsoplysninger. Svarprocent: 68 % (266/392)

Skolepraktik (STU) - Årsrapport 2013. Skolerapport - samlet. Baggrundsoplysninger. Svarprocent: 68 % (266/392) Skolepraktik (STU) - Årsrapport 2013 Skolerapport - samlet Svarprocent: 68 % (266/392) Baggrundsoplysninger 1. Har du været i praktik i en virksomhed i løbet af den seneste praktikperiode? 2. Køn 3. Alder

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Partnerskab giver System Frugt pålidelige pakkearbejdere

Partnerskab giver System Frugt pålidelige pakkearbejdere Partnerskab giver System Frugt pålidelige pakkearbejdere Partnerskab mellem System Frugt og Borup Pakkeri afhjælper System Frugts rekrutteringsudfordringer, og varerne kommer hurtigere ud til kunderne.

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Hvis man for eksempel får ALS

Hvis man for eksempel får ALS Artikel fra Muskelkraft nr. 2, 1993 Hvis man for eksempel får ALS Ser man bort fra det fysiske, tror jeg faktisk, at jeg i dag har det bedre, end hvis jeg ikke havde sygdommen. Det lyder mærkeligt, men

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

RO OG DISCIPLIN. Når elever og lærere vil have. Af Jakob Bjerre, afdelingsleder

RO OG DISCIPLIN. Når elever og lærere vil have. Af Jakob Bjerre, afdelingsleder Når elever og lærere vil have RO OG DISCIPLIN Af Jakob Bjerre, afdelingsleder Vi er nødt til at gøre noget, sagde flere lærere til mig for snart 6 år siden. Vi er nødt til at skabe ro og få forandret elevernes

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Interview med afdelingsøkonoma

Interview med afdelingsøkonoma Interview med afdelingsøkonoma Sonja: Ja. Altså, lige først så vil jeg sådan lidt høre om, hvordan du oplever fællesskabet her på arbejdspladsen. Altså, hvordan har folk sammen det, både når de arbejder

Læs mere

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Chef for Center for Børn og forebyggelse Preben Siggaard Formand for Børne- og Familieudvalget Dorthe West Evidenskoordinator

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

- et varmt og rart sted

- et varmt og rart sted - et varmt og rart sted KOSTSKOLEN I SØNDERJYLLAND Kostskolen er et dejligt sted, hvor alle mennesker kan være. Lærerne er gode til at lære os nye ting. Man får mange venner her nede og alle er næsten

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge?

Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Spørgeskema hvorfor har virksomheden ikke lærlinge? Dansk Byggeri uddannelsesudvalg sætter fokus på, hvorfor en del af medlemsvirksomhederne ikke har lærlinge. I den forbindelse er medlemsvirksomheder,

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere