1. Etablering af et vikingetidsinspireret aktivitetsbane anlæg i parken.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Etablering af et vikingetidsinspireret aktivitetsbane anlæg i parken."

Transkript

1 Årsrapport for 2011 for projekt Aktiv friluftsliv ved fjorden. Vision: Limfjordscentret, Doverodde Købmandsgård ønsker at videreudvikle sig som et aktivt natur- og kulturformidlingssted. Med afsæt i stedets historie og placering ved Limfjorden skal Limfjordscentret være en vægtig bidragyder til en bæredygtig udvikling i brugen af naturen, være medvirkende til at skabe helhedsforståelse for naturen som grundlag for samspillet mellem mennesker og natur i fortid og i nutid. Formål: Forsat videre- og nyudvikling af Limfjordscentrets naturvejlederaktiviteter. Især med fokus på Teenager grupper, personalegrupper, familiegrupper og aktive 50 +er. Der satses på gennem fysiske aktiviteter og oplevelsesmuligheder, at give de besøgende inspiration til et aktivt udeliv, også efter at besøget på Limfjordscentret er afsluttet. Delmål: 1. Etablering af et vikingetidsinspireret aktivitetsbane anlæg i parken. 2. Få Vikingeskibet Thor udrustet og godkendt til at tage gæster med på sejlture på Limfjorden. 3. Udvidelse af shelterpladsens kapasitet med endten en ekstra shelter, eller en til to vikingetelte. 4.Videreudvikling og markedsføring af de fjordbaserede aktiviteter. 1. Aktivitetsbanen er påbegyndt. For at få helhed i elementerne er den første del lavet som en Lindormeleg. Dette er en aktivitet som deltagerne udfører på egen hånd uden naturvejlederens deltagelse. Deltagerne skal med et udleveret hæfte i hånden bevæge sig rundt på centrets område og finde elementer fra den nordiske mytologi. Hvert element har vedhæftet et hint til det næste element. Det hele fører frem til Lindormens rede med de store guldæg. Legen er tænkt som en familie leg hvor hele familien kan deltage og have udbytte. I det udleverede hæfte er der historier om nogle af delelementerne, og der skal med de hints der er undervejs laves et krydsord der giver mening for Limfjordscentrets historie. Det kan være en fordel at have et vist for-kendskab til den nordiske mytologi, men folk uden forkundskaber kan også finde vej gennem legen.

2 For dem der vil, giver legen gode muligheder for forældre til at tale med deres børn om nogle af livets store spørgsmål, og det filosofiske på en spændende måde gennem legen og de historier der knytter sig dertil. Det er hensigten at få etableret nogle vikingetidsinspirerede elementer på, jorden er giftigbanen, hen over vinteren. Der hvor det kræver naturvejlederens deltagelse, er der for nuværende udviklet 3 aktiviteter som relaterer sig til det vikingeinspirerede. Bueskydning og øksekast. Dette er ikke noget udviklet, men der er indrettet en bane med stor fokus på sikkerhed. Der er etableret en sidevold samt brugt en høj skrænt til bagvold. Der er indkøbt halmskive til bueskydning, og opstillet poppelskive til øksekast. Historiefortællingens skriftlige del bagved de to aktiviteter vil der blive arbejdet videre med i den kommende vinter. Hidtil er historier om bueskydning og økser blevet fortalt mundtlig i forbindelse med aktiviteterne. Dette gør at der er mulighed for at variere indhold og længde på fortællingen alt efter den deltagende målgruppe. De hidtidige målgrupper har været alt fra en gruppe erhvervsledere til en gruppe fysisk og psysisk udviklingshæmmede. Jeg er i tvivl om, om jeg kan få deltagerne til at læse en skriftlig fremstilling om brugen af økser og, bue og pil som arbejds- jagt- og krigsredskaber. Men den mundtlige fortælling er deltagerne glade for. Skjoldgang over ild. Her er der udviklet en skriftlig del. Men den mundtlige fortælling virker bedst, og fanger interessen hos deltagerne. Her er det historien om Rolf Krake der er sat fokus på. Det er hensigten at få udviklet en vikingetidsinspireret aktivitet mere hen over vinteren, som kræver naturvejlederens medvirken. 2. Det har vist sig sværere at få vikingeskibet Thor udrustet og godkendt til sejlads med gæster end først antaget. Efter Præstø hændelsen, er Vikingeskibslauget, og centrets bestyrelse blevet meget i tvivl om hvordan Søfartsstyrelsens udmeldinger skal tolkes. Derfor er det blevet besluttet at man for at komme ud og sejle med Vikingeskibet Thor skal være fuldgyldig medlem af Neessund vikingeskibslaug.

3 Og der er fra Laugets side ikke den store interesse i at der arbejdes videre med planerne om at få Thor udstyret og synet til gæstesejlads. De mener at det er for usikkert hvordan Søfartsstyrelsen vil forholde sig i fremtiden. Og derfor vil de ikke have skibet fyldt op med flåder og sikkerhedsudstyr der er i vejen og unødvendigt for almindeligt sejlads med ordinære medlemmer. Da der ikke er noget krav om at deltage i reparationer m.m. for at blive medlem, er der en del der har meldt sig ind i vikingeskibslauget, kun for at komme ud og sejle med skibet. Så på den måde er der blevet flere der har fået helhedsoplevelser på fjorden med vind og vejr. Alle der sejler med vikingeskibet får opgaver med sejl og årer og evt. pumpe. 3. På grund af problemer med den kommunale godkendelse af vikingeskibsværftet og andre byggeplaner, afventer planen om en ekstra shelter udfaldet af bygningsgodkendelsen af vikingeskibsværftet. Der er gået politik og taktik i sagen, så det ligger udenfor naturvejlederens muligheder at komme videre med opgaven. Hvis værftet skal rives ned kommer vi til at mangle et madpakkehus, til grupper og skoleklasser. Derfor arbejder vi lige nu med en model hvor vi i stedet for en ekstra shelter påtænker en køjekreds hvor der kan sove 24 prs. i hængekøjer, og hvor køjekredsen når den ikke er i brug som sovested kan bruges som madpakkehus og udesamlingslokale. Tegninger er skaffet hjem, og de første beregninger på økonomi er lavet. Shelter pladsen som den er i dag, er blevet renoveret med grusbelægning m.m. der hvor der er størst slitage, og forventes at kunne klare en køjekreds med det slitage der vil komme fra en sådan. Udover en del cykelturister og kajaksejlere har shelterpladsen og Herberget i det forløbne år også været søgt at flere grupper af turbåde fra roklubber. 4. De fjordbaserede aktiviteter. Præstø hændelsen har gjort at Limbojollerne foreløbig er taget ud af tankerne om nye aktiviteter. Det er meget svært at gennemskue hvad der er kursus-, undervisnings-, og erhvervsmæssigt sejlads, når det er Limfjordscentret der står bag. Som en konsekvens af Præstø hændelsen har vi på Limfjordscentret nedfældet, og fået bestyrelsens godkendelse, af en Kodeks for sikkerhed ved vandaktiviteter. Dette kodeks vil blive det værdigrundlag på det sikkerhedsmæssige som vi arbejder ud fra, indtil der eventuel bliver krav om at beskrive en egentlig sikkerhedsinstruks.

4 Samarbejdet med Grejbank Nordvest om sejlads med Grejbankens ribbåd afventer en stillingtagen fra Grejbankens bestyrelse og fra Limfjordscentrets bestyrelse om hvad de vil indlade sig på med hensyn til sejlads. Der er indledt et samarbejde med Nordvestjysk fjordkultur fra Struer, hvor de kommer med nogle af deres både til vore events. De råder over skibe der må sejle med gæster, og er ved at få synet den gamle Venø færge Venøsund til passager sejlads. Samarbejdet ser ud til at være en af de løsninger der kan få flere mennesker ud og opleve fjorden, og give inspiration til at bruge fjorden som base for friluftsliv. Bygning af, og sejlads med tømmerflåder er blevet gentænkt. Og resultatet er blevet et skærpet syn på sikkerhed på det formelle plan. På det praktiske plan har der hele tiden været stor sikkerhed i forbindelse med vandaktiviteter. Der er blevet videreudviklet på alternativ vandidræt, der giver skolebørnene en anderledes spændende, og for nogles vedkommende en grænseskridende, oplevelse. Her er det muligt at bruge en del af det udstyr som Limfjordscentret råder over på nye måder. Når vi laver en aktivitet med alternativ vanidræt bliver deltagerne udsat for opgaver der kræver både fysisk aktivitet, psykisk overvindelse og motorisk samt hjernemæssig aktivitet. Dette foregår på en bane som er afmærket, og som deltagerne har god mulighed for at studere både på papir og på stedet inden de kaster sig i bølgen. Under hele forløbet er der mulighed for støtte og hjælp fra de voksne der har opsyn med aktiviteten. Dette er et område hvor der sandsynligvis er muligheder for at udvikle yderligere. Her kan man tænke sig mere permanent opstillede elementer der kan stå fast hele sommeren. Den megen fokus vi har på sikkerhed, har fået flere folkeskolelærere til at komme, og komme igen, til centret. Netop fordi de synes at aktiviteterne foregår i trygge og forsvarlige rammer. Der har også været forespørgsler på en undervands sti. Denne skulle indrettes med faste stationer med opgaver og fortællinger. For nuværende har jeg ikke resurser til at gå i gang med en sådan opgave, selvom den lyder spændende og giver mulighed for formidling på en anderledes måde. På grund af de mange kraftige storme der er her i landsdelen, samt problemer med is om vinteren, og store forskelle i vandstanden i fjorden, er det en større opgave at forankre og sikre faste punkter på fjordbunden.

5 Limfjordssafaridelen med waders og net er så godt og efterspurgt et koncept at der ikke er ændret på udførelsen af denne aktivitet. Den appellerer til alle aldersgrupper mellem 10 og 80 år. De helt små børn får ikke meget ud af at komme i et par waders, da de alligevel ikke kan komme ud hvor det interessante liv er i fjorden. De har heller ikke helt motorikken til at bruge net og waders. Så for denne gruppe anvendes et andet koncept hvor det er naturvejlederen der fanger fjordens liv, og børnenes aktivitet bliver sammen med voksne at undersøge livet i opstillede akvarier på stranden. Og dette forhindre absolut ikke børnene i at blive våde m.m. På kajakdelen er der udviklet noget på tilbuddene. Jeg har henover sommeren deltaget i færdiggjort en instruktøruddannelse i havhajak. Og hele sæsonen igennem har der været udbudt introkurser af kortere varighed. I højsæsonen har der været udbudt yderligere nogle ultrakorte introkurser til havkajak. Der er blevet oprettet en havkajakklub med tilknytning til Limfjordscentret. Og nu skal der laves frisejling af de af klubbens medlemmer der ønsker det. Der er på nuværende tidspunkt nok til mindst 2 hele weekendkurser der skal ende med frisejlningsbevis til deltagerne. Gennem det store udbud af introkurser er det min opfattelse at en hel del mennesker har fået smag på fjorden og havkajakken som en god mulighed for motion, friluftsliv og naturoplevelser. Da en del af deltagerne i vore introkurser er bosiddende langt fra lokalområdet, er det min opfattelse at de vil tage kontakt til kajakklubber i deres hjemområde og begynde deres kajakliv i lokale klubber. Det er de blevet opfordret til i forbindelse med introkurserne. Hen over sommeren er det lykkedes at bruge havkajakkerne til arrangementer for et par grupper med særlige behov. Her kan det fremhæves at der er blevet gennemført en 3 timers arrangement hvor en af deltagerne var helt blind. Den blinde, der var en 70 årig mand der aldrig havde sejlet kajak før, gennemførte alle 3 timer i kajakken (1 kajak) uden at vælte. Et andet hold var en skole for unge med fysiske og psykiske handicap. Det lykkedes også at give denne gruppe en god oplevelse i kajakkerne. Da nogle af deltagerne ikke havde alle de færdigheder der skal til for at sejle i 1 kajak brugte vi til

6 nogle, 2 kajakker. Blandt de fysiske skavanker, var f.eks. en manglende hånd med til at give lidt udfordringer i forhold til at håndtere en pagaj. Den respons man som instruktør får fra disse grupper, giver èn lyst at arbejde mere med disse grupper fremover. Vi er i gang med at udvikle nye tiltag på kajakfronten i samarbejde med DGI Nordvest. Og dette samarbejde tror jeg på vil føre til at flere vil benytte tilbuddene. DGI Nordvest har stor fokus på at der kommer et stort indhold af friluftsliv ind i kajakaktiviteterne. Således at det at sejle i havkajak ikke kun bliver en idræt, men en helhedsoplevelse. Og dette ligger godt på linje med det Friluftsrådet og vi her på Limfjordscentret arbejder med. I forbindelse med vore markeder har vi tænkt fjorden ind i disse. Vi har lånt en Limfjordskåg fra Limfjordsmuseet i Løgstør. Og i forbindelse med onsdagsmarkederne (Limfjordsmarkederne) bliver Limfjordskågen inddraget med fortællingen om fjorkrejlerne der drog rund i deres Kåg og sjægte og handlede på markederne og langs kysterne i tidligere tider. I forbindelse med Vikingemarked er østers fiskeri, tilberedning og spisning blevet en del af markedet. Dette har givet en del gæster lyst til selv at samle østers i fjorden til eget spisebrug. Det har altid været muligt at finde østers(limfjordsøsters) på dybere vand i Limfjorden. Men invasionen af stillehavsøsters har gjort det muligt at samle østers på lavere vand, hvilket især er kommet folk med waders og kajaksejlere til gode. Vi har haft flere hold kajaksejlere der er kommet ind med stillehavsøsters efter en tur på fjorden. Disse østers er alle blevet tilberedt og spist. Og dette har givet andre inspiration til at benytte sig af fjordens rige mad resurser. Jeg har som naturvejleder været med inde over til planlægningen og afviklingen af en herretur hvor fjorden som motions-, friluftslivs- og adventure- område, og fjordens madresourcer var grundpillen. Efter en lang vandretur og sejltur i havkajak, udgjorde selvfangede snegle, muslinger, østers og rejer maden, inden overnatningen i shelters. Og med deltagerne i denne Herretur mener jeg at jeg nåede helt i mål med at skabe fokus på fjorden og dens føderesourcer som grundlag for friluftsliv.

7 Aktiviteter: Beskriv de handlinger/initiativer/praktiske aktiviteter, der er knyttet til hvert delmål. Gerne 1-5 aktiviteter til hvert delmål. 1.1 Aktivitetsbanen tænkes delt i to dele. Den ene del kan kun gennemføres med hjælp fra naturvejlederen og dennes rekvisitter. Eksempelvis bueskydning, gamle lege, og samarbejdsøvelser. Den anden del vil stå åben for brug for alle. Banens anden del tænkes udført efter principperne i "jorden er giftig" legen. Udfordringerne i begge baner, vil være inspireret af håndværk eller fortællingerne fra vikingetid, eller udført i vikingeinspireret stil. Ved hver elemet kan der opstilles en lille oplysningstavle, der beskriver hvilken idræt, håndværk eller fortælling der har givet inspiration til netop dette element, og dets udførsel. 1.2 Anlæggets fysiske udførelse laves af naturvejlederen i samarbejde med frivillige, samt evt. købt hjælp. 2.1 Undersøgelse af hvilket udstyr der er nødvendigt for at få Thor godkendt til at tage gæster med på sejllads. 2.2 Undersøgelse af hvilken uddannelse og efteruddannelse besætningen evt. har behov for. 2.3 Undersøge hvilke syn og godkendelser der skal til for at få Thor godkendt til sejllads med gæster. 2.4 Fremskaffelse af den nødvendige kapital til at få projektet realiseret. 2.5 Sammen med vikingeskibslauget arrangere sejlture på fjorden for interesserede gæster. 3.1 Søgning af tilladelser til udvidelsen af shelterpladsen. 3.2 Fremskaffelse af den nødvendige kapital, eller de nødvendige materialer til projektets gennemførelse. 3.3 Opførelse af shelter eller telte. Dels ved naturvejlederens og frivilliges arbejdskraft, og dels ved købt arbejdskraft. 4.1 Lave naturvejlederaktiviteter hvor: vikingeskibet Thor, sjægte, joller, kajakker og flydepontonerne indgår, og hvor deltagerne får en direkte helhedsoplevelse på fjorden. 4.2 Lave naturvejlederaktiviteter hvor fjordens mange spiselige

8 resourser giver deltagerne en inspiration til selv, at tage på fiskeri eller skaldyrsplukning i fjorden. 4.3 Bruge det udstyr Limfjordscentret råder over, på nye måder og sat sammen på nye måder, således at nye målgrupper rammes. Resultater: Beskriv udkommet af hver aktivitet: Aktivitetsbanenens ene del vil give mulighed for aktiv formidling af vikingetid. Herunder: landbrug, fiskeri, handel, håndværk, bosætning, politik, landskab og meget mere. Den anden del vil give mulighed for passiv formidling. Også når naturvejlederen ikke er tilstede Ved deltagelse i øvelser og gennemgang af aktivitetsbane, lærer deltagerne med hele kroppen, og er ikke passive tilhørerer til et klassisk udeforedrag. Fysisk aktivitet er desuden befordrende for fysisk velbefindende og sundhed Deltagerne i sejlture skal i videst mulig omfang være aktive ved årer og sejl. Dette skal gerne gennem fysisk deltagelse give grundlag for helhedsoplevelser og helhedsforståelse af sejllads samt vind og vejr Udvidelse af den primitive overnatningskapacitet, har to formål. Dels at kunne tage imod de større grupper som en klasse/kursistgruppe plus lærerer/ledere består af i dag. Dels at blive bedre til at servicere flere samtidige grupper. Der er større efterspørgsel fra cyklende besøgende, samtidig med at der er en stigning i antallet af kajakroere i Limfjorden, der søger til centret for overnatning. 4.1 Ved udnyttelse af Limfjordscentrets unikke beliggenhed helt tæt op af vandet, til at lave primitive sejlladsoplevelser for gæsterne, at inspirere disse til at udnytte det store rekreative potentiale livet på fjorden er. Set i relation til den sårbare natur på stranden og på de marine forlande, vil en sejlladsbåren naturvejledning være mere skånsom, end naturvejledning på stranden langs kysten. 4.2 Livet i Limfjorden er ved at komme ret godt på fode igen, efter mange års nedtur. Da det ikke er de samme arter som tidligere der kan bære en

9 menneskelig udnyttelse, er der en stor pædagogisk opgave i at synliggøre de "nye" fiskeresourser i fjorden. Tidligere var det torsk, rødspætter, skrubber, ålkvabber og ål der var fjordens storeresourse. Nu er det rejer, hummer, sild, hornfisk og havørred samt østers og blåmusling, der udgør en resourse der kan give grundlag for rekreativ fiskeri i fjorden. Naturvejlederens aktiviteter skal gerne åbne de besøgendes øjne for disse muligheder. 4.3 Ved at udnytte eksisterende udstyr på nye måder eller sat sammen på nye måder, bør der være muligheder for at give de besøgende nogle store naturoplevelser. Disse oplevelser skulle gerne være medvirkende til at give deltagerne en øget forståelse for naturens komplekse sammenhænge. Endvidere skal følgende beskrives: Målgrupper Teenager grupper fra socialpædagogiske opholdssteder, skoleklasser, lejrskolegrupper, personalegrupper, kursusgrupper, familiegrupper, foreningsgrupper, og grupper af aktive 50 +er. Derudover enkeltpersoner der gerne vil deltage i et arrangeret gruppeaktivitet. Samarbejdspartnere Skoletjenestesamarbejdsparterne -herunder museerne, hoteller og andre kommercielle overnatningssteder, turistkontorene, vikingeskibslauget, Nationalpark Thy, Skov og Naturstyrelsen Thy og andre. Projektets forskellige faser, f.eks. grovskitse over hele projektperiode 2011, undersøgelser og søgning af kapital til de forskellige delelementer.i projektes første år skal der desuden startes med etablering af aktivitetsbanen. Både den del der kræver naturvejlederens deltagelse, og den del hvor gæsterne kan folde sig ud på egen hånd. Det er tanken at der løbende skal laves nye elementer til banen. Men udvikling af nye aktiviteter og fysisk indretning af banen, er arbejde der bedst kan realiseres i vinterhalvåret, hvor der ikke er så travlt med at betjene gæsterne. Så hvis der kan komme en til to nye elementer til i hver af projektes tre år, vil banen først være fuldt udbygget ved projektperiodens afslutning vil i vid udstrækning gå med at udvikle og markedsføre tiltagene vil gennemførelse af aktiviteterne være det væsentlige. Og i 2013 vil det være tilretning og videreudvikling af aktiviteterne, der har tyngdepunktet. Plan for formidling af projektets resultater regionalt og nationalt De netværk naturvejlederen deltager i, er og vil sandsynligvis

10 også i fremtiden være nogle af de vigtigste platforme til at formidle resultater og erfaringer videre til andre naturvejledere m.fl. Derudover er der årlig afrapportering til Friluftsrådet og til Thisted Kommune. Limfjordscentrets hjemmeside, er en mulighed der vil være interessant at bruge mere til resultatformidling. Brug af de lokale medier som Nordjyskes lokale bladmedier, samt TV- MidtVest er effektfulde formilere. Selv korte indslag eller artikler har stor effekt. Da Limfjordscentrets aktiviteter herunder naturvejlederens, er noget de lokale blade gerne bruger som "den gode historie" på den positive måde, er disse medier et godt sted at formidle resultaterne af nye tiltag. Budget og finansieringsplan (vedlægges særskilt) Besøgsstatistik /2 Hanstholm fyr. 22 Arkitektstuderende på opgavetur ved hav og bunkere. 3 timer. 4/2 Hanstholm fyr. 16 Arkitektstuderende på opgavetur ved hav og bunkere. 3 timer. 25/2 Foredrag i Hørdum. 17 voksne 5 børn. 24/3 Besøg af Molly marsteruddannelse i oplevelsesøkonomi. 17 voksne. 1½ time. 5/4 Foredrag på Limfjordscentret om NP Thy. 20 voksne 9/4 Frivillig møde på centret. 25 voksne 3/5 Nationalparktur syd fra Stenbjerg 21 voksne. 12/5 Ålborg naturvejlederne på besøg. 5 voksne. 13/5 Aktiv dag for Børne- Familieforvaltningen hele dagen 80 voksne. 19/5 Spor 10 kajak. 2 x 10 unge + 2 x 10 unge øvelser i haven. 24/5 Hurup skole alternativ idræt. 7 børn og 2 voksne til snorkling. 25/5 Gruppe til intro. 9 voksne. 25/5 Busgruppe til intro 37 voksne. 25/5 Limfjordssafari med autismeskole fra Randers. 12 unge og 11 voksne. 26/5 SKAT til samarbejdsøvelser på Langbjerggård. 58 voksne. 29/5 Kajakkursus på centret aflyst

11 30/5 Busgruppe intro 38 voksne 2/6 BookArt kursus på Kløvenhøj 9 voksne 8/6 kajakintro aflyst 15/6 Busintro 48 voksne 15/6 Kajakintrokursus 5 voksne 16/6 Rundvisning på center og i udstilling for pædagogseminariet 15 voksne i 2 timer. 16/6 Nors skole Leg, Fortælling og øvelser i haven. 73 prs. 37 voksne 36 børn. 17/6 Stabsforvaltningen. 93 voksne. Samarbejdsøvelser 4 timer /6 kajakinstruktørkursus Tambohuse. 20/6 Øster Assels fritidsklub Limfjordssafari 13 børn 5 voksne 22/6 Introkursus i Havkajak 4 voksne 23/6 Arbejdsgruppemøde i Højskolegruppen 25/6 Limfjordssafari 15 voksne på herretur. 29/6 kajakintrokursus aflyst. 3/7 Snapseurtetur på Kløvenhøj 9 voksne. 5/7 Limfjordsfortælling Folk og fjord 10 voksne. 5/7 Limfjordsfortælling limfjordssafari 2 børn og en voksen gratist. 6/7 Kajakintrokursus. 3 voksne. 9 10/7 Vikingemarked??? 12/7 Limfjordsfortælling Folk og Limfjorden 6 voksne og 2 børn(gratis) 12/7 Limfjordsfortælling Limfjordssafari 4 voksne 4børn(gratis) og 2 voksne gratister. 13/7 Limfjordsmarked. Prøvetur i havkajak. 6 voksne 14/7 Kajakintrokursus Aflyst 15/7 Aktivitetshuset fra Poppelvej til samarbejdsøvelser i haven 48 voksne. 19/7 Limfjordsfortælling Folk og Limfjorden 5 voksne 19/7 Limfjordsfortælling Limfjordssafari 15 voksne og 4 børn.

12 20/7 Limfjordsmarked Prøvetur i havkajak 22 voksne 5 børn. (17 x x 2 ) 3 ture 21/7 Havkajakintrokursus 6 voksne. 26/7 Limfjordsfortælling Fortælling 1 voksen 26/7 Limfjordsfortælling Safari 9 voksne13 børn 27/7 Prøvetur i havkajak 11 voksne. (4+4+3) 28/7 Havkajak introkursus 11 voksne 31/7 Nationalparktur med Heden og Fjordens landbocenter fra Stenbjerg 50 voksne 31/7 Havkajak introkursus for Fam. Olesen. 7 voksne 2/7 Limfjordsfortælling Folk og Limfjord 5 voksne og 5 voksne gratister. 2/7 Limfjordssafari med Skjoldhøj Kirke. 25 børn og 4 voksne 2/7 Limfjordsfortælling Limfjordssafari offentlig sammen med Skjoldhøj Kirke 6 voksne og 30 børn. 2/7 Intro til stedet for familiegruppe 17 voksne. 3/8 Prøvetur i havkajak 7 voksne (1 2 ) 3/8 Prøvetur i havkajak 3 voksne 4/8 Havkajak introkursus 10 voksne og 1 barn. 9 1 og 1 2 kajakker plus instruktør. 9/8 Limfjordsfortælling Folk og Limfjorden 4 voksne 9/8 Limfjordsfortælling Limfjordssafari 0 10/8 Havkajak introkursus 6 voksne 6 1 kajakker plus instruktør 12/8 Thingstrup skoles læregruppe. 80 voksne til samarbejdsøvelser i Vilsbøl Plantage. 16/8 Limfjordsfortælling 0 17/8 Limfjordsfortælling 0 17/8 Havkajak introkursus for Studie ved Limfjorden 12 voksne plus instruktør. 26/8 Nationalparktur nord for seniortræf på Hanstholm camping. 27 voksne. 27/8 Nationalparktur syd for familiegruppe. 20 voksne 28/8 Havkajak introkursus for TorbenLyngs 7 voksne. 7 1 plus instruktør

13 29/8 Bedsted skole 8. og 9. kl. alternativ vandidræt m.m. 48 børn 2 voksne. 2 x skoletjeneste. 30/8 Hurup skole 6.a og 6.b samarbejde og opbyggende lege i haven. 2 x skoletjeneste. 41 børn og 2 voksne. 31/8 Nationalparktur for Skive Kommune Vej og Park. Guidet bustur 38 voksne 3/9 Nationalparktur for Becks Busser. Gudum Fabjerg menighedsråd. 30 voksne 2 børn 5/9 Naturvidenskabelig Temadag. Forlægning og stegning af Dådyr. 30 børn og 30 voksne. 6/9 Nationalparktur nord offentlig tur. 2 fremmødte, aflyst pga. storm og regn. 8/9 Silkeborg semminarium, intro til naturcentre og naturvejledere for kommende naturfagslærere 30 voksne. 8/9 Gladsaxe kommune seniorer intro til centret m.m. 43 voksne. 9/9 Thisted Kommune Teknisk Forvaltning samarbejdsøvelser. 74 voksne. 18/9 Kajaksamling med indlagt kajaktur til Peter Andersens Havn. 8 voksne. 22/9 Naturvandring for Museets venner på Knudsbjerg. 5 voksne. 18/10 Limfjordsfortælling fortælling 0 18/10 Limfjordsfortælling Limfjordssafari 0 19/10 Svampetur i Dover Plantage 42 voksne og 4 børn Link til kursusbeskrivelse. Naturen som inspiration for BookArt bøger. Herunder: Artikel fra lokalt blad med foromtale af vore nogle af aktiviteter.

14

15 Herover: Artikel i Thisted Dagblad om shelterpladsen og fremtidsplanerne. Herunder: Alle hjælper til når der sejles med vikingeskibet Thor. Forreste halse styres af en gæst under vejledning af en af den faste besætning. Og årene trækkes af gæsterne under vending under vejledning af den faste besætning.

16

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 18220 Naturvejleder: Søren Kiel Andersen Arbejdssted: Limfjordscentret, Doverodde Købmandsgård Adresse: Fjordstræde 1 Postnummer/By: 7760 Hurup

Læs mere

Email: LKB@dgi.dk. Projektets titel: SMART sport natur, teknologi & bevægelse i skøn forening

Email: LKB@dgi.dk. Projektets titel: SMART sport natur, teknologi & bevægelse i skøn forening Projektansvarlig: DGI Nordvest & Vestjylland Kontakt person(er): Louise Kjærsgaard Bertelsen, projektafdelingsleder Email: LKB@dgi.dk Tlf: 79 40 42 02 Mobil: 30 57 23 76 Adresse: H.C. Ørstedvej 2D, 7900

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Fokus på naturen i Norddjurs

Fokus på naturen i Norddjurs Fokus på naturen i Norddjurs Månedens tur i 2014 Alle de beskrevne ture er ganske gratis at deltage i. Februar Vi fletter med pil Mandag d. 10. Februar fredag d. 14 februar 10.00 15.00 Naturværkstedet

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21978 Navn naturvejleder: Kristian Herget Navn arbejdsgiver: Formidlingspartnerskabet Natur, Kultur og Friluftsliv Arbejdssted: Syddjurs Kommune

Læs mere

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær Jeg har i to år taget tilløb til dette oplæg. For to år siden, den 19. november 2011 stod jeg lige her til Dansk Sejlunions klubkonference. Jeg var som generalsekretær i Det Danske Spejderkorps inviteret

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 19176 Naturvejleder: Michael Schack Arbejdssted: Gram Slot Adresse: Slotsvej 54 Postnummer/By: 6510 Gram Kort resumé af årets vigtigste begivenheder:

Læs mere

Projektbeskrivelse: Jolle- og kajakhus

Projektbeskrivelse: Jolle- og kajakhus NAPPEDAM BÅDELAUG Projektbeskrivelse: Jolle- og kajakhus Side!1 NAPPEDAM BÅDELAUG NAPPEDAM BÅDELAUG BYGGER NYE KLUBFACILITETER FOR JOLLE- OG KAJAKAFDELING Baggrundsinformation en bådehavn for foden af

Læs mere

MTB Sundhed og Trivsel Fysisk træning. Eleven har viden om faglige anbefalinger til idrætsvaner

MTB Sundhed og Trivsel Fysisk træning. Eleven har viden om faglige anbefalinger til idrætsvaner Mountainbike [et skal forholde sig til tre Mountainbike. Fagets formål: Det centrale i faget er at udvikle elevernes kompetencer indenfor fysisk udfoldelse og lære eleverne glæden ved fysisk udfoldelse.

Læs mere

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ VEDERSØ Midt i den fantastiske natur ligger Vedersø med den typiske vestjyske købmandsgård og det nu nedlagte Vedersø mejeri placeret vis a vis centralt i byen. Mejeriet er restaurere Vedersø er i dag

Læs mere

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser

4. NYTTIGE ADRESSER. Nyttige adresser 4. NYTTIGE ADRESSER Børn og sundhed www.altomkost.dk www.boernemad og bevaegelse.dk www.doktorskrump.dk www.dgi.dk www.eventyrvaerkstedet.dk www.folkesundhed.dk www.folkesundhed.kk.dk www.frugtkvarteret.dk

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune

Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Temadagen den 6. oktober 2012 For bofællesskaberne i Rødovre - og Hvidovre Kommune Indhold: Spørgsmål og svar fra dagen Side 3 10. Alle spørgsmål i samlet rækkefølge Side 11 Hjælpe spørgsmål til uddybning

Læs mere

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016

Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Velkommen til Nationalpark Thy Danmarks største vildmark og første nationalpark. Udeskolenet Vorupør, 19. april 2016 Forventningsafstemning Hensigten er give jer viden om: 1. Hvad en dansk nationalpark

Læs mere

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010 NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK www.redbarnet.dk/natur Årsrapport og strategi, 2009-2010 INDHOLD Forord ved Mimi Jakobsen 3 Indledning 4

Læs mere

Cykler, karate og folkedans i naturen

Cykler, karate og folkedans i naturen Cykler, karate og folkedans i naturen 6 Aktivitets- og naturcenter Hindsgavl er blevet mere end et støttepunkt i naturen. Det er blevet et oplagt samlingssted for en række meget forskellige foreninger

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Læreplan for Refmosegård Børnehave

Læreplan for Refmosegård Børnehave Læreplan for Refmosegård Børnehave Fokusfelt i Område 11: Læringsmål: Natur og naturfænomener Handleplan 1. Alle børn skal have mulighed for at opleve glæde ved at færdes i naturen på alle årstider. 2.

Læs mere

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling

De 3 årige børn 2 voksne. Naturen og naturfænomener. Skoven. Sproglig udvikling Detailplan skema Trin 2 Eventuelt overordnet ramme for hele året: Aldersgruppe og antal børn: Deltagende voksne: Tidsramme: Tema: Temaemne: Fokus: Alsidig personlig udvikling, Sociale kompetencer eller

Læs mere

Evalueringsrapport. for. Projektet: Cykling For Alle-TIB

Evalueringsrapport. for. Projektet: Cykling For Alle-TIB Resedavej 34, 2820 Gentofte Evalueringsrapport for Projektet: Cykling For Alle-TIB Formål Projektets formål har været at inspirere voksne borgere med let til moderat fysisk funktionsnedsættelse til at

Læs mere

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk Fiskeoplevelser Året rundt i Vestjylland Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk SILD Sildefiskeriet starter i fjordmundingerne ca. midt i april og holder på til ca. midt i maj-juni hvor hornfiskene

Læs mere

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde 1 PIPPI- HUSET 2013 og 2014 Beskrivelse af det pædagogiske arbejde Vores udgangspunkt for arbejdet er et helhedssyn på børns læring, hvor de enkelte læreplanstemaer er integreret i hinanden, og sættes

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Inviter borgerne på NATURENS DAG - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens dag er den

Læs mere

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark.

Screening af naturhistorien med henblik på de gode historier. Fortælle om hvorfor Espe skov er lavet og hvorfor der skal laves mere skov i Danmark. Ideer og ønsker til naturstien fra borgerne ved offentlig møde 6. oktober Lokalitet Friluftsliv og motion (herunder faciliteter, som understøtter benyttelsen, samt adgangsforhold) Koordinering med Masterplan

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Evaluering af KidSmart

Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart En KidSmart-computer er en computer, der henvender sig særligt til de 3-6årige. På computeren findes flere forskellige læringsprogrammer, der styrker bl.a.

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

Gør det UMULIGE MULIGT. for handicappede

Gør det UMULIGE MULIGT. for handicappede DE KNAP SÅ FØRLIGE TEKST: ANN KEROL FOTO: ANN KEROL OG HANDIKANO Gør det UMULIGE MULIGT for handicappede Med de rigtige hjælpemidler og den rigtige indstilling fra omgivelserne er det ikke umuligt for

Læs mere

Naturvejlederløntilskud

Naturvejlederløntilskud Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20661 Navn naturvejleder: Navn arbejdsgiver: Arbejdssted: Rikke Skriver Vesterlund Middelfart Museum Middelfart Museum Adresse: Algade 8 Postnummer/By:

Læs mere

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020

UDVIK- LINGS- PLAN. Lydum 2020 UDVIK- LINGS- PLAN Lydum 2020 Naturen er vores styrke og kilde til store oplevelser. Gå selv på opdagelse i naturen, pas på den og del den med andre. Sammen fortæller vi verden om vores natur - #viinaturen

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Referencenummer: 21958 Navn naturvejleder: Bo Immersen Navn arbejdsgiver: Nationalpark Thy Arbejdssted: Nationalpark Thy Adresse: Søholtvej 6 Postnummer/By: 7700

Læs mere

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560

Wayfarersejlads fra Doverodde. En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Wayfarersejlads fra Doverodde En lille ferieberetning af Jesper Nothlev, W10560 Vores første ferieuge gik med et af årets Wayfarerhøjdepunkter, Rantzausmindetræffet i det Sydfynske Øhav. Kan man tænke

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS

Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013. v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Evaluering af aktiviteter i Helsingør Ferieby 2013 v/ Sara Lea Rosenmeier, Rådgivende Sociologer ApS Formål og opdrag Evalueringen gennemført for FolkeFerieFonden Arbejdsmarkedets Feriefond støtter FolkeFerieFondens

Læs mere

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan Børnehuset Hjortholm Virksomhedsplan INDHOLD Virksomhedsberetning for 2013... 2 1. Pædagogik og indretning.... 2 2. Fællesskab.... 2 3. Systemisk analyse af læringsmiljøet ( SAL )... 2 4. Børnelynet....

Læs mere

Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge

Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Formål... 2 Ansøgt beløb... 3 Lille Vildmosecentret...

Læs mere

Eksempelprojekter. Bilag til Horsens Kommunes idrætspolitik Idræt i bevægelse. 23.10.2012

Eksempelprojekter. Bilag til Horsens Kommunes idrætspolitik Idræt i bevægelse. 23.10.2012 Eksempelprojekter Bilag til Horsens Kommunes idrætspolitik Idræt i bevægelse. 23.10.2012 1 Udendørs mødested for ældre X X X I dag er tanken om et udendørs samlingssted med motion i fokus, hvor specielt

Læs mere

www.rondetunet.dk oplagt til grupper, skoler og institutioner der ønsker at opleve Norges smukke natur

www.rondetunet.dk oplagt til grupper, skoler og institutioner der ønsker at opleve Norges smukke natur oplagt til grupper, skoler og institutioner der ønsker at opleve Norges smukke natur Skal årets tur gå til Rondane Friluftssenter Rondetunet? Vi er et nystartet, danskejet friluftscenter der ligger i rolige

Læs mere

KORSØR ROKLUB - Reglement for roning i kajakker

KORSØR ROKLUB - Reglement for roning i kajakker KORSØR ROKLUB - Reglement for roning i kajakker Generelt Korsør Roklub er medlem af Dansk Kano og Kajak Forbund (DKF) og er i den forbindelse forpligtiget til at overholde de af DKF vedtagne regler og

Læs mere

Roning er tilladt fra ½ time før solopgang til ½ time efter solnedgang. Roning udenfor dette tidsrum er natroning.

Roning er tilladt fra ½ time før solopgang til ½ time efter solnedgang. Roning udenfor dette tidsrum er natroning. oklubs RO Formål Nyborg Roklubs kajakreglement har til formål at udstikke rammer, der tilgodeser både sikkerhed og trivsel i klubben. Det er ønsket at give medlemmerne de optimale muligheder, så de på

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Humlehaven TRIN 2 TRIN 1

Humlehaven TRIN 2 TRIN 1 Formålet med trin 2 er, at give pædagoger, som har opnået nogen erfaring med trin 1, en mulighed for at blive klogere på målstyringsmetoder, som respekterer både en bevidst planlægning som det, at være

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud

Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud Som mennesker er vi en del af naturen. Vi fornemmer alle en ro og en livsstimulerende glæde ved naturoplevelser. Lyde, dufte, vind og sol aktiverer vores

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang Af Iben Haugaard, Public Relations, Bikubenfonden Hvordan kan naturen bruges i arbejdet med socialt udsatte grupper, og hvilken effekt har det? Det

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 Glæde Udfordre Fællesskab Anerkendelse Udfordre Indledning Børne- og uddannelsessynet i Sønderborg Kommune er båret af en overordnet vision om, at alle børn har ret til et godt

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave Så kan I regne med, at vi her har nogle klare holdninger, en tydelig pædagogik og klassiske traditioner. Så kan I mærke og se, at her er der voksne tilstede og en

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale

Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Indsatsområdets navn: SEJLERTURISME: Billigt og nemt tilgængeligt materiale Kort/billede Beskrivelse af forslaget - hvad går det ud på? Hvad er formålet med indsatsen? Hvornår kan forslaget realiseres?

Læs mere

Sejlsport og faciliteter 2009

Sejlsport og faciliteter 2009 Sejlsport og faciliteter 2009 Hvad er sejlsport Turbådssejlads Kølbådskapsejlads Sejlerskole for seniorer Matchrace = OL + AC Jollekapsejlads for seniorer = landshold + OL Jollekapsejlads for juniorer

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Besøg på Rønnebæk skole

Besøg på Rønnebæk skole Ude Besøg på Jeg har som 2. års lærerstuderende valgt et specialiseringsmodul, der hedder Sport og Friluftsliv, som omhandler ude liv, derfor har jeg været på ude besøg på i Næstved, hvor at ude n er en

Læs mere

Kursusmuligheder i 2016

Kursusmuligheder i 2016 Kursusmuligheder i 2016 Hvis du vil lære at ro kajak, så har vi mange kursusmuligheder i Kerteminde Kajakklub. Først og fremmest vil vi invitere dig til at deltage i et Åbent Hus-arrangement, som vi har

Læs mere

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15 Generationsmøder i plejeboliger Inspirationskatalog 2014-15 I gang med Generationernes By På Frederiksberg vil vi fortsat have tilbud til borgere i alle faser af livet, og vores dejlige by skal indrettes

Læs mere

Nyhedsbrev August 2012.

Nyhedsbrev August 2012. Nyhedsbrev August 2012. Dåb & søsætning Æ bådslæw. Bådbyggeriet på Mythuegård Bådene Aktiviteter Dåb & søsætning d. 17/8. På en helt fantastisk fredag eftermiddag, højt solskin, svag vind og temperaturen

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe. læreplaner: Tema: 2009 Målgruppe: ½ 2 år: xxxxx 3 6 år: Barnet skal blive mere selvhjulpent og udvikle dets selvværd. Målet skal være medvirkende til, at udvikle barnet til et helt harmonisk individ. Barnet

Læs mere

N Y T Herskindskolen September 2009

N Y T Herskindskolen September 2009 NYT Herskindskolen September 2009 Suppleringsvalg til skolebestyrelsen Suppleringsvalg til skolebestyrelsen ved Herskindskolen Der mangler et medlem og nogle suppleanter til skolebestyrelsen, og derfor

Læs mere

Lemvig kristne Friskole Skoleåret 2012-2013

Lemvig kristne Friskole Skoleåret 2012-2013 Evaluering af skolens samlede undervisning Følgende er Lemvig kristne Friskoles (LKF) evaluering af dennes samlede undervisning, sådan som det foreskrives i henhold til friskolelovens 1.b og 1.c. Evalueringen

Læs mere

5 Naturvejledning Vision: Naturvejledning Målet med naturvejledning er Direkte formidling

5 Naturvejledning Vision: Naturvejledning Målet med naturvejledning er Direkte formidling 5 Naturvejledning Vision: Skov-og Naturstyrelsens vision for naturvejledning er: Gennem et landsdækkende netværk af naturvejledere at give borgerne direkte oplevelser i naturen med det formål at øge deres

Læs mere

Velkommen til: Breddesektionens områdemøde Lørdag, den 24. april 2010 kl. 10.00

Velkommen til: Breddesektionens områdemøde Lørdag, den 24. april 2010 kl. 10.00 Velkommen til: Breddesektionens områdemøde Lørdag, den 24. april 2010 kl. 10.00-1 - Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Breddesektionens beretning Den skriftlige beretning fremgår af bilag 1 på siderne 3-5

Læs mere

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes bevægelsespolitik har bestyrelsen i Børnehuset Arken vedtaget følgende lokale bevægelsespolitik: Det vil vi (vores mål

Læs mere

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE

FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE FJORDENS DAG 2014 SPONSORSAMARBEJDE DET ER HELT NATURLIGT at bidrage til Fjordens Dag Siden 1991 har Fjordens Dag sat fokus på miljøet i de fynske fjordområder. I dag er Fjordens Dag et af Danmarks største

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8

på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8 KAJAK på Vejlefjordskolen Sikkerhedsinstruks for kajakaktiviteter Vejlefjordskolen maj 2013 Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. Identifikation af rederen 2. Beskrivelse af sejladsaktiviteter 3. Identifikation

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Korsør Sejlklubs Juniorafdeling

Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Information til nye sejlere og forældre i Korsør Sejlklubs Juniorafdeling Som ny sejler og forældre til en ny sejler i Korsør Sejlklubs juniorafdeling, er der mange ting

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Naturcenter HINDSGAVL

Naturcenter HINDSGAVL HINDSGAVL RNATURVEJLEDE Naturcenter HINDSGAVL T I L I N S T I T U T I O N E R FORENI NGEN Naturcenter Hindsgavl er en enestående facilitet, som frit kan bruges af pædagoger og lærere i Middelfart Kommune.

Læs mere

SAMSØ 1:10.000 VEJEN TIL OMRÅDET ANKOMST OMRÅDET MØGELSKÅR ESPEDAL FREDNINGSLINIE 1:500 SITUATIONSPLAN FRA PARKERINGEN FRA MØGELSKÅR FRA ESPEDAL

SAMSØ 1:10.000 VEJEN TIL OMRÅDET ANKOMST OMRÅDET MØGELSKÅR ESPEDAL FREDNINGSLINIE 1:500 SITUATIONSPLAN FRA PARKERINGEN FRA MØGELSKÅR FRA ESPEDAL N AT U R C E N T E R VEJEN TIL ORÅDET it valg af afgangsprojekt tager udgangspunkt i fascinationen af Samsøs smukke og særlige natur. Naturen spiller en stor rolle for livet på Samsø, og mange turister

Læs mere

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede 22.-25. marts 2012: Flotte havørreder fra Møn Det er ved at være en tradition, at vi tager på en forårstur for at fiske efter havørred i fremmed vand. I år var valget faldet på Møn, der i mange artikler

Læs mere

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor

Lejrskolen. en autentisk lejrskole gav en kick-start. Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor Lejrskolen en autentisk lejrskole gav en kick-start Af Birthe Mogensen, lærer, og Birgitte Pontoppidan, lektor 14 Lejrskolen er et eksempel på et forsøgsskoleinitiativ, der blev udviklet i et gensidigt

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Kommissorium... 3 Forslag til kulturpas... 4 Børn som kulturbrugere... 4 Kulturpas... 4 Erfaringer... 4 Formålet... 5 Målgruppe...

Læs mere

UNDERVISNING RÅDGIVNING VEJLEDNING 2015. Center for Special Undervisning - for unge og voksne CSU Nykøbing Sj. - en afd.

UNDERVISNING RÅDGIVNING VEJLEDNING 2015. Center for Special Undervisning - for unge og voksne CSU Nykøbing Sj. - en afd. UNDERVISNING RÅDGIVNING VEJLEDNING 2015 Center for Special Undervisning - for unge og voksne CSU Nykøbing Sj. - en afd. af CSU Holbæk 2 3 Undervisere: Anne-Mette Haghfelt Afdelingleder: Mail: annmh@holb.dk

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole 0 Privat institution Profil Hvad kendetegner institutionen? Hvad vil I gerne være kendt for? Hvem er I? Hvad lægger I vægt på i det daglige arbejde med børnene? I vores

Læs mere

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015

Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Formandens beretning ved generalforsamlingen 21. november 2015 Det har igen været et år med stor aktivitet i klubben. Jeg vil give en kort oversigt over de vigtigste begivenheder og omtale nogle af de

Læs mere

Lidt om vinteren og foråret i Juniorsejlcentret 2009

Lidt om vinteren og foråret i Juniorsejlcentret 2009 Lidt om vinteren og foråret i Juniorsejlcentret 2009 Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter vågner nu op igen og jollerne er pakket ud igen på Jollepladsen ved Frederikssund Lystbådehavn før påsken. Nu

Læs mere

Status for Kyst- og Fjordcentret 2015

Status for Kyst- og Fjordcentret 2015 Status for Kyst- og Fjordcentret 2015 Fjordcentret Sæsonen startede tidligt med arrangementer allerede fra den første weekend i januar, men ellers er det generelle billede, at langt de fleste af vores

Læs mere

VER-DI. Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling. Præsentation Nationalpark Mols Bjerge

VER-DI. Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling. Præsentation Nationalpark Mols Bjerge VER-DI Vern og verdiskaping naturskyddsområder som ressurs i hållbar økonomisk utvikling Præsentation Nationalpark Mols Bjerge er resultatet af et netværksarbejde, der blev iværksat med henblik på at

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Årsrapport 2010: AQUA Sø- og Naturcenter

Årsrapport 2010: AQUA Sø- og Naturcenter Årsrapport 2010: AQUA Sø- og Naturcenter Vandhulsundersøgelse ved Skovens Dag på Klostermølle Naturvejleder Lars Nygaard AQUA Sø- og Naturcenter Vejlsøvej 55 8600 Silkeborg For AQUA Sø- og Naturcenter

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Grangårds tre værdiord anno 2013

Grangårds tre værdiord anno 2013 Grangårds tre værdiord anno 2013 Nærvær, fællesskab og nysgerrighed Anna, som er pædagog, er på tur til søen med syv vuggestuebørn. Børnene kaster sten i vandet på må og få, indtil Anna opfordrer børnene

Læs mere

Beretning generalforsamling Ribe Bykernes Beboerforening 2013

Beretning generalforsamling Ribe Bykernes Beboerforening 2013 Beretning generalforsamling Ribe Bykernes Beboerforening 2013 Året 2013 har for en stor dels vedkommende stået i Ølskurets tegn, både internt i foreningen, men måske mest i medierne. Specielt har det netop

Læs mere

Sommer Sejler Camp 2014 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter.

Sommer Sejler Camp 2014 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. Sommer Sejler Camp 2014 i Frederikssund / Marbæk Juniorsejlcenter. I uge 31: søn 27. juli fre 1. august 2014 Så er det igen tid for tilmelding til årets super Sommer sejler camp i uge 31 fra søndag eftermiddag

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Erfaringer fra aktiviteter til fremme af gode relationer og positivt samvær og fælles oplevelser for socialt udsatte og deres børn

Erfaringer fra aktiviteter til fremme af gode relationer og positivt samvær og fælles oplevelser for socialt udsatte og deres børn 280609 Erfaringer fra aktiviteter til fremme af gode relationer og positivt samvær og fælles oplevelser for socialt udsatte og deres børn Notat v. Lone Bang-Møller, Forskningsafdelingen, juni 2009 Indhold:

Læs mere