GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSSKOLE. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed. Grønt Flag Grøn Erhvervsskole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSSKOLE. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed. Grønt Flag Grøn Erhvervsskole"

Transkript

1 GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSSKOLE Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed Grønt Flag Grøn Erhvervsskole

2 2 INDHOLD Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed INDHOLD Friluftsrådet, Grøn Flag Grøn Erhvervsskole 2015 Læs mere om Grønt Flag Grøn Erhvervsskole på Foto Forside: Colourbox Side 2-3, 5, 7, 8, 9, 23, 25, 29, 31, 33, 35, 37: Pixabay Side 4, 13, 14, 19, 21, 27, 39, 41, 43: Colourbox Bagside: Colourbox Printet in Denmark 2015, 1. udgave, 1. oplag 1. Indledning Hvad er en Grøn Erhvervsskole? Hvad er et Grønt Flag-Hold? Hvad er det grønne flag? Hvad er Eco-Schools? Grønt Flag Grøn Erhvervsskole - en Ressource til undervisning i bæredygtig udvikling Hvad forstås ved uddannelse i bæredygtig udvikling? Faglærte med nye kompetencer En ramme for organisering Miljørådet Miljørådets ansvarsopgaver Undervisningskriterier Deltagelse Bæredygtighed i fagene Grøn EUX og HTX Grøn Erhvervsuddannelse (EUD og EUV) Flaghejsning Kontakt Temaerne Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Scandiagade 13 DK-2450 København SV Tel groentflag@friluftsraadet.dk

3 INDLEDNING 3 1. INDLEDNING Grønt Flag Grøn Erhvervsskole (GFGE) er et undervisningsprogram for bæredygtig udvikling rettet mod erhvervsuddannelserne, og er samtidig en certificeringsordning for erhvervsskoler, der ønsker en synlig grøn profil. Målet med programmet er, at elever og lærere på erhvervsuddannelserne inspireres til at sætte miljø og bæredygtighed på dagsordenen både i undervisningen og generelt på skolen på en mere systematisk måde. Du kan finde mere information om programmet på vores hjemmeside Grønt Flag Grøn Erhvervsskole (GFGE) er et af Friluftsrådets programmer, som er støttet af Undervisningsministeriet og udviklet i samarbejde med Danmarks læringsportal (EMU), Naturvidenskabernes Hus, Nationalt Center for Undervisning i Natur, Teknik og Sundhed (NTS). GFGE er henvendt til erhvervsskoler, der udbyder EUD, EUV og EUX. GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSSKOLE (GFGE) INDDRAGER OG STYRKER BEVIDSTHED OG VIDEN OM BÆREDYGTIGHED, BÆREDYGTIG VÆKST OG INNOVATION, CASE- BASERET UNDERVISNING, ANSVARSBEVIDST- HED, DEMOKRATI, MEDBORGERSKAB, OVER- BLIK OVER RESSOURCEFORBRUG, KREATIV PROBLEMLØSNING, ENGAGEMENT, HANDLING.

4 4 HVAD ER EN GRØN ERHVERVSSKOLE? HVAD ER EN GRØN ERHVERVSSKOLE? 2. HVAD ER EN GRØN ERHVERVSSKOLE? Et stigende antal virksomheder efterspørger medarbejdere med kompetencer inden for miljø og bæredygtighed. Programmet Grønt Flag Grøn Erhvervsskole er et tilbud til skoler, der ønsker at uddanne unge i at have omtanke for miljøet og agere i fremtidens bæredygtige samfund. EN GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSSKOLE ER EN SKOLE, DER sætter miljøundervisning og uddannelse for bæredygtig udvikling højt på dagsordenen gennem programmet GFGE. uddanner faglærte til at udvikle produkter eller services, der er mere bæredygtige. ønsker synlighed og en grøn profil. FOR AT FÅ DET GRØNNE FLAG, SKAL SKOLEN IVÆRKSÆTTE FØLGENDE TILTAG 1. Nedsætte et miljøråd. 2. Udarbejde en miljørevision, en miljøvision og en miljøhandleplan. 3. Mindst 15% af eleverne på skolen skal deltage i undervisningen om bæredygtighed. 4. Udarbejde en rapport, der indsendes til Friluftsrådets sekretariat. HVAD BETYDER DET AT VÆRE EN GRØN SKOLE? En Grønt Flag Erhvervsskole er en skole, hvor miljø og bæredygtighed er integreret som en del af den alminde lige undervisning, således at eleverne lærer, hvordan de inden for deres branche kan arbejde mod et mere bæredygtigt samfund. Når en skole arbejder med Grønt Flag, betyder det herudover, at selve skolen arbejder for at blive mere bæredygtig ved eksempelvis at genbruge og reducere mængden af affald, mindske forbruget af miljøfarlige stoffer, vand og energi samt øge andelen af økologiske eller lokalt fremstillede produkter. Eleverne deltager i arbejdet med at sætte mål og gennemføre indsatserne i samarbejde med skolens ledelse, lærere, det tekniske personale og hvis muligt lokale virksomheder. På skolen kan eleverne være drivkraften bag events, som sætter fokus på miljø og bæredygtighed.

5 HVAD ER ET GRØNT FLAG-HOLD? 5 3. HVAD ER ET GRØNT FLAG-HOLD? Grønt Flag-hold er et koncept, der henvender sig til enkelte hold. Konceptet er et tilbud til de hold, som gerne vil inddrage miljø og bæredygtighed i undervisningen, men ikke ser sig i stand til at inddrage hele skolen. Grønt Flag-hold kan også anvendes inden for de uddannelsesretninger, som ikke er knyttet til én skole. Grønt Flag-hold bygger på undervisningsdelen i GFGE. Det vil sige, at man skal gennemføre et undervisningsforløb med miljø- og bæredygtighedsspørgsmål, der indeholder de fire elementer: Undersøgelser, Ud af skolen, Gør en forskel, Informer og involver (se afsnit 9.3). Ved tilmelding til Grønt Flag-hold får man adgang til ressourcer til undervisning om miljø og bæredygtighed, og efter gennemførelsen af undervisningen modtager holdet et diplom.

6 6 HVAD ER DET GRØNNE FLAG? 4. HVAD ER DET GRØNNE FLAG? GFGE bygger på det danske undervisningsprogram Grønt Flag Grøn Skole, der henvender sig til grundskolerne. Ideen blev udviklet i starten af 1990 erne til det internationale miljøundervisningsprojekt Eco-Schools. GFGE er altså den danske udgave af Eco-Schools på et niveau rettet mod unge på en erhvervsuddannelse. Siden 1992 har mere end 300 danske grundskoler og 12 gymnasieskoler modtaget Det Grønne Flag. Det Grønne Flag er et synligt symbol for skolens grønne arbejde, og for at skolen har gennemført et undervisningsprojekt på et højt fagligt niveau. Skolen modtager Det Grønne Flag, når der er blevet gennemført et undervisningsforløb, der lever op til Grønt Flag kriterierne.

7 HVAD ER ECO-SCHOOLS? 7 5. HVAD ER ECO-SCHOOLS? Eco-Schools er et af Foundation for Environmental Educations (FEE) programmer. Foruden Eco-Schools driver FEE bl.a. programmerne Blå Flag til havne og strande og Den Grønne Nøgle til hoteller. Eco-Schools findes nu i 59 lande, og ca skoler arbejder med spørgsmål om miljø og bæredygtighed ud fra Eco Schools programmet. På kan man læse mere om både Eco-Schools og om alle de lande, der er med i programmet.

8 8 GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSSKOLE - EN RESSOURCE TIL UNDERVISNING 6. GRØNT FLAG GRØN ERHVERVS- SKOLE - EN RESSOURCE TIL UNDERVISNING I BÆREDYGTIG UDVIKLING GFGE er en ressource til skoler, der vil arbejde med bæredygtig udvikling og miljøundervisning. GFGE tilbyder: NETTJENESTEN Grønt Flags nettjeneste er en gratis ressourcebank til medlemmer af GFGE. I nettjenesten er der samlet for eksempel artikler og film, som kan bruges til undervisning i miljø og bæredygtighed. Materialet kan inspirere skolerne til at udvikle nye spændende forløb. Nettjenestens indhold er under konstant udvikling, og nye materialer uploades løbende. NATIONALT OG GLOBALT NETVÆRK GFGE giver mulighed for, at erhvervsskoler i Danmark kan samarbejde og udveksle erfaringer omkring bæredygtig udvikling. Alle institutioner, der tilmelder sig GFGE, vil blive registreret, hvorved det er let at finde frem til, hvor der er samarbejdspotentiale. Ud over det nationale netværk giver Eco-Schools mulighed for at udveksle erfaringer med skoler i andre lande, der ligeledes arbejder med miljø og bæredygtig udvikling. I nettjenesten kan du også finde relevante links til materiale, som kan bruges i forbindelse med undervisningen i miljø og bæredygtighed på erhvervsuddannelserne. Nettjenesten indeholder desuden en idébank, hvor uddannelsesinstitutionerne har mulighed for at dele deres idéer og erfaringer fra arbejdet med bæredygtig udvikling. I idébanken vil der således løbende blive oploaded nye cases, billeder og andre idéer til at gøre undervisningen i bæredygtig udvikling sjov og inspirerende.

9 HVAD FORSTÅS VED UDDANNELSE I BÆREDYGTIG UDVIKLING? 9 7. HVAD FORSTÅS VED UDDANNELSE I BÆREDYGTIG UDVIKLING? I arbejdet med GFGE vil eleverne erfare, at der er interessekonflikter i forhold til brugen af naturen og naturens ressourcer. Bæredygtig udvikling har både en miljømæssig, en social og en økonomisk dimension. Det er centralt, at eleverne får en forståelse for, at bæredygtig udvikling ikke er et isoleret fagområde, men en integreret del af produktions- og service optimeringen. Eleverne vil dermed opleve, at de som faglærte, kan være med til at gøre en forskel for miljøet, samfundet og deres økonomi ved at blive mere bæredygtige. DET SOCIALE ØKONOMI BÆREDYGTIGHED MILJØET

10 10 FAGLÆRTE MED NYE KOMPETENCER 8. FAGLÆRTE MED NYE KOMPETENCER Efterspørgslen på bæredygtige produkter og services er stigende på tværs af brancher og virksomheder. Målet med GFGE er at give eleverne den nødvendige viden, så de kan imødekomme og fremme denne efterspørgsel. GFGE styrker undervisningen i bæredygtighed ved at give eleverne en række faglige kompetencer omkring bæredygtighed, men bidrager også til at engagere eleverne i undervisningen, øge sammenholdet på skolen og styrke elevernes tilknytning til lokalsamfundet. Problemløsning og innovation Eleverne vil opnå en evne til at løse aktuelle problemstillinger i nærmiljøet, både i forbindelse med arbejdsprocessen og de tekniske løsninger. Dokumentation Eleverne vil få overblik over energi- og ressourceforbruget i produktionsprocesserne og hermed få erfaring med, hvor meget de selv kan påvirke dette forbrug. Herudover vil eleverne dokumentere effekterne af de ændringer, de foretager, og formidle effekten. Formidlingen kan være i form af en ansøgning, hvor eleverne opgør miljømæssige, sociale og økonomiske effekter og estimerer, hvor lang tilbagebetalingstid der vil være ved at investere i de anbefalinger, de har til ændringer af processerne. Engagement Gennem GFGE oplever eleverne helt konkret, hvordan læring kan omsættes i praksis. Eleverne engageres ved, at der tages udgangspunkt i deres viden og praktiske færdigheder, og ved at de selv kan bidrage til at skabe praktikpladser og jobmuligheder med relation til bæredygtige løsninger. Eleverne inddrages i skolens arbejde med at blive mere bæredygtig og opnår derigennem erfaringer med selv at skabe konkrete ændringer. Dermed opnår eleverne vigtige handlekomptencer i forhold til miljø og bæredygtighed. Fællesskab i lokalsamfundet Gennem GFGE bliver eleverne ambassadører for en bæredygtig udvikling. Gennem elevernes arbejde med at informere og involvere andre i deres arbejde, vil lokalsamfundet også blive inddraget i skolens miljøarbejde. Eleverne vil med deres viden og faglige indsigt kunne hjælpe lokale virksomheder med at blive mere bæredygtige og bidrage til at skabe en efterspørgsel på kompetencer inden for energi, klima og bæredygtige løsninger. Bevidsthed og viden Gennem undervisningen vil eleverne opnå bevidsthed og viden omkring miljø og bæredygtighed, herunder: Hvorfor miljø og bæredygtighed er relevant i forhold til vores samfund fremtidige udvikling samt i deres faglige branche Hvad deres branche kan gøre for at skabe en mere bæredygtig udvikling

11 EN RAMME FOR ORGANISERING EN RAMME FOR ORGANISERING GFGE er en ramme, som kan udfyldes, sådan at det passer bedst til den enkelte skole. Rammerne tager udgangspunkt i de internationale kriterier til Ecoschools samt de nationale undervisningskriterier. Kriterierne skal ses som udfordringer, der kan være med til at udvikle skolens undervisning og fremme skolens grønne profil. 9.1 MILJØRÅDET Allerførst nedsætter skolen et miljøråd bestående af elever og lærere. Det er ikke et krav, at ansatte fra praktik stederne, skoleledere og teknisk personale deltager, men det er en klar fordel, fordi det skaber direkte kontakt til uddannelsens beslutningstagere, til det personale, der kender de tekniske muligheder, og til personer i erhvervslivet. Lokale miljøkonsulenter kan også deltage i skolens miljøråd. Elever i miljørådet kan med fordel bestå af elever fra EUX eller grundforløbet, da de har længere perioder på skolen. Elever fra hovedforløbet kan også deltage, men da de kun opholder sig på skolen i kortere perioder, bør miljørådet tænke i alternative måder at mødes på. Miljørådet kan også opretholde kontakt via sociale medier. Miljørådet kan vælges på mange forskellige måder, fx: Repræsentanter valgt af elevrådet Valg blandt alle skolens elever Headhunting blandt særlig interesserede elever eller enkelte hold Det er op til skolen selv at fastsætte hvor lang en periode, medlemmer af miljørådet vælges for. Det kan være en fordel, hvis elever vælges for to år ad gangen, og at de tilhører forskellige årgange, således at der altid vil være erfarne elever i miljørådet. Miljørådet er den drivende kraft i Grønt Flag-arbejdet. Det er bl.a. her, at eleverne opnår indflydelse og ejerskab til de projekter, som skolen sætter i værk. Eleverne kan ud fra deres erfaringer ofte komme med gode synspunkter og idéer til, hvordan forskellige opgaver kan løses. Miljørådet kan udarbejde vedtægter, der skitserer, hvilke opgaver og beføjelser miljørådet har, miljø rådets formål, forretningsorden, styring og ledelse, mødehyppighed m.m., men kan naturligvis også iværksætte kampagner og større initiativer i samarbejde med skolens ledelse eller de tekniske medarbejdere. Miljørådets væsentligste ansvarsområder er at udarbejde skolens: Miljørevision Miljøvision Miljøhandleplan Afsluttende rapport MÅLSÆTNING OVERORDNEDE KRITERIER UNDERVISNINGSKRITERIER Miljørevision Miljøråd Miljøvision Miljøhandleplan Rapport Grøn Erhvervsskole Undersøgelser Undervisningskriterier Ud af skolen Indsats Informer og involver

12 12 EN RAMME FOR ORGANISERING 9.2 MILJØRÅDETS ANSVARSOPGAVER Miljørevision En gang om året foretager miljørådet en miljørevision. Miljørevisionen er en oversigt over, hvordan skolen og uddannelserne knyttet til skolen påvirker miljøet, og hvilke muligheder skolen har for at tage mere hensyn til miljøet. Miljørevisionen kan bruges til at vælge eventuelle temaer og beslutte, hvilke miljøspørgsmål og miljøtiltag skolen vil lægge vægt på. Det kunne være nye trends eller teknologier inden for bæredygtig udvikling i de respektive brancher, måske er der ny lovgivning, som gør, at visse standarder skal overholdes eller nye ønsker fra eleverne. Miljøvision Skolen formulerer nogle visioner for miljøarbejdet på institutionen. Miljøvisionerne er elevernes og skolens medarbejderes programerklæring om: Hvilke værdier, de stræber efter Hvilke værdier, de gerne vil arbejde for Miljøvisionerne er fælles for hele skolen og skal derfor være realistiske. Miljøvisionerne skal ikke kun omhandle tekniske løsninger, men også handlinger fra elever og personale. Da det er et fælles projekt for hele skolen, skal oversigten over miljøvisionerne have en fremtrædende placering f.eks. på fællesarealer, klasseværelser, læreværelser og på skolens hjemmeside. Miljøhandleplan Miljøhandleplanen skal indeholde en beskrivelse af: Hvilke miljøtiltag skolen forventer at gennemføre for at komme nærmere sine miljøvisioner. Det er op til miljørådet at udforme miljøhandleplanen, som skal fungere som styringsredskab for miljøtiltagene på skolen. Miljøhandleplanen kan også indeholde et overblik over den undervisning, som bliver gennemført, og som indeholder elementer vedrørende bæredygtighed. Rapport GFGE er en international certificeringsordning. Derfor skal Friluftsrådets sekretariat have dokumentation på GFGE-arbejdet, før de kan udsende Det Grønne Flag. Miljøarbejdet på skolen skal dokumenteres via en elektronisk rapport, der indsendes til Friluftsrådet. Den endelige rapport skal udfærdiges af miljørådet, men dokumentationen kan forestås af de involverede lærere undervejs, da undervisningsforløbene registreres elektronisk via Grønt Flags hjemmeside. Det er miljørådets ansvar at sørge for, at rapporten bliver udfyldt og indsendt. Når rapporten er indsendt, får skolen et link, som viser rapporten. Linket kan man lægge på skolens hjemmeside, så interesserede kan læse om miljøarbejdet. Indholdet i rapporten vil ligeledes kunne deles med andre skoler og danne baggrund for erfaringsudveksling og inspiration mellem skolerne. 9.3 UNDERVISNINGSKRITERIER Når der arbejdes med et undervisningsforløb i GFGE, skal det ske ud fra nogle fastsatte undervisnings kriterier. Undervisningskriterierne skal opfattes som en udfordring til at gennemføre en spændende undervisning på et højt fagligt og pædagogisk niveau. Undersøgelser Elevernes egne undersøgelser af et udvalgt aspekt inden for bæredygtighed bør danne udgangspunkt for undervisningsforløbet. Undersøgelserne kan bidrage til at koble teori og praksis. På erhvervsuddannelsernes grundforløbet kan mindre undersøgelser foretages på skolen, i forbindelse med virksomhedsbesøg eller i praktikken. Undersøgelser kan udføres på mange måder og inddrages i alle fag, Ud af skolen Undersøgelser uden for skolen er med til at understrege, at GFGE handler om virkelige problemstillinger, der er vigtige for virksomheder og forbrugere. Undersøgelser uden for skolen kan både foregå som en del af undervisningen eller som led i praktikken.

13 EN RAMME FOR ORGANISERING 13 Oplevelser uden for skolens almindelige rammer tilbyder eleverne en mere uformel læring og hjælper eleverne til at kunne visualisere problemstillinger og løsningsmuligheder. Skolen og eleverne får herud over gode kontakter til virksomheder, det kan være en fordel i forhold til at få praktikplads eller job. Gør en indsats GFGE giver eleverne en mulighed for at få erfaring med at skabe forandringer. Det kan ske i arbejdet i miljørådet, men også på de enkelte hold. Eleverne arbejder med at handle ud fra problemstillinger vedrørende miljø- og bæredygtighed. De kan f.eks. nedsætte vand- og energiforbrug eller indføre en ny indkøbspolitik på skolen og for de enkelte fag. Undervisningen skal udmønte sig i konkrete handlinger, der inspirerer eleverne eller de lokale virksomheder. Handlingerne kan være af praktisk karakter, men kan også omfatte udfærdigelse af handlingsplaner til virksomheder eller institutioner. De aktuelle handlinger virkeliggør miljøarbejdet for eleverne og er med til at skabe anerkendelse bl.a. hos politikere, virksomheder og i lokalsamfundet. Informer og Involver At informere og involvere giver mulighed for at anvende den erhvervede viden og indsigt og synliggøre skolens arbejde. Elevernes arbejde skal således føre til fremstilling af informationsmateriale, der kan anvendes af andre. Materialet kan tage form af debatindlæg, oplæg, film, plakater, animationer, og det kan målrettes virksomheder, butikker eller sociale medier (f.eks. facebook, instagram og youtube). Materialet kan også fremvises på messer, på markeder, i forbindelse med temadage eller på elevtopmøder, hvor elevernes innovative og bæredygtige projekter bliver præsenteret. 9.4 DELTAGELSE Reelt set vil alle skolens elever og personale blive inddraget på en eller anden måde. Men det er et kriterium at mindst 15% af eleverne er specielt aktive de skal deltage i et undervisningsforløb, og på den måde er de med til at opfylde alle undervisningskriterierne. Der er ikke noget kriterium for, hvor lang en periode et undervisningsforløb strækker sig over, men problem stillingerne skal være belyst alsidigt, og eleverne skal kende til konkrete eksempler på, hvordan deres brancher kan medvirke til at blive mere bæredygtige.

14 14 BÆREDYGTIGHED I FAGENE 10. BÆREDYGTIGHED I FAGENE Der er ingen regler for, hvordan de enkelte uddannelser på skolen arbejder med GFGE. Det væsentlige er, at eleverne får et bredt indblik i, hvordan man kan arbejde med bæredygtighed. I det følgende gives en række eksempler på, hvordan forskellige fag kan indgå i undervisningen. Desuden gives eksempler på, hvordan praktikperioden kan indgå i forløbet GRØN EUX OG HTX De erhvervsgymnasiale uddannelser giver mulighed for, at eleverne får en grundlæggende forståelse for miljøets tilstand, hvad der skaber miljøbelastning og værdien af at arbejde for et mere bæredygtigt samfund. Ved at kombinere de forskellige fag får eleverne et bredt indblik i, hvorledes bæredygtighed kan integreres i mange fagretninger. De naturvidenskabelige fag (teknikfagene, teknologi, fysik, kemi og biologi) De naturvidenskabelige fag rummer alle muligheder for undervisning i miljø og bæredygtighed. I de tekniske fag kan der udføres undersøgelser og eksperimenter, der gør bæredygtighedsbegrebet konkret. De traditionelle naturvidenskabelige fag kan give eleverne en forståelse for centrale begreber og problematikker inden for miljø og bæredygtighed. Eleverne kan i den forbindelse få en grundlæggende forståelse for udnyttelse af naturressourcer, miljøfarlige stoffer, klimaforandringer m.m. Der er gode muligheder for at besøge virksomheder og producenter med bæredygtige tilgange inden for alle de naturvidenskabelige fag. De humanistiske fag (dansk, engelsk, kommunikation og samfundsfag) Gennem dansk, sprogfagene og kommunikationsfaget kan eleverne styrke deres retoriske færdigheder og kommunikationsevner ved at deltage i miljødebatten. Arbejdet kan både være skriftligt, mundtligt eller visuelt (f.eks. debatindlæg, blogs, plancher, film, animationer, oplæg m.m.). Samfundsfag kan indgå i undervisningen, ved at eleverne bl.a. lærer om, hvordan miljømæssige konsekvenser har haft betydning for den miljølovgivning, vi har i dag. Eleverne kan desuden få indblik i de politiske, samfundsmæssige og økonomiske interessekonflikter, der er for udnyttelse af naturressourcer.

15 BÆREDYGTIGHED I FAGENE GRØN ERHVERVSUDDANNELSE (EUD OG EUV) Den praktiske og erhvervsrettede tilgang på erhvervs uddannelserne skaber en ideel ramme for at føre bæredygtighed ud i virkeligheden. Det er vigtigt, at bæredygtig udvikling på de mere end 100 erhvervs uddannelser bliver gjort så brancherelateret som muligt. GFGE vil løbende samle undervisningsmateriale, idéer og cases rettet mod de enkelte uddannelser og skabe en platform for idéudveksling mellem landets erhvervsskoler. På grundforløbene er der mulighed for at lave længere temaforløb på skolen. Undervisningen kan dog også gøres mere brancheorienteret på andet eller tredje år af grundforløbet. Da eleverne har lange perioder på skolen under grundforløbet, er der mulighed for at lave undersøgelser på skolen. På erhvervsuddannelsernes hovedforløb har eleverne mindre mulighed for at arbejde med bæredygtig udvikling på skolen, da praktikperioden optager mere tid. Til gengæld er der på hovedforløbet større potentiale i at integrere rigtige cases og inddrage praktikken i det bæredygtige arbejde. Bæredygtighed på de fire hovedindgange På grundforløbene er der mulighed for at lave længere temaforløb på skolen rettet mod hver af de fire hovedindgange: Omsorg, sundhed og pædagogik Kontor, handel og forretningsservice Fødevarer, jordbrug og oplevelser Teknologi, byggeri og transport Idéer og eksempler på cases er givet i det følgende. OMSORG, SUNDHED OG PÆDAGOGIK Fagene inden for hovedområdet Omsorg, Sundhed og Pædagogik kan inddrage miljø og bæredygtighed som en helt naturlig del af elevernes tilgang til deres fag. Elever, der beskæftiger sig med omsorg og sundhed, kan få værktøjer og kendskab til, hvordan de f.eks. kan inddrage natur og friluftsliv i deres arbejde. Viden om affald, ressourceforbrug og kemien i kosmetik og andre produkter vil desuden være relevant for en lang række af fagene inden for dette hovedområde. Mulige temaer for uddannelserne kunne være: Kemien i din hverdag eller Friluftsliv. Eksempler på cases: De ældre skal ud: Eleverne laver undersøgelser om fysisk og mentalt velvære hos ældre plejehjemsbeboere, når friluftsaktiviteter indgår i deres dagligdag. Grøn frisør: Eleverne bliver bekendte med hvilke kemiske stoffer, der er i produkterne, og hvordan disse produkter påvirker på de ansatte og kunderne, de lærer om affaldshåndtering, vand- og elforbrug. Eleverne opstiller en handleplan for, hvordan deres praktiksted eller fremtidige arbejdsplads bliver mere bæredygtig. Miljøhandleplan på institutionerne: Eleverne laver en realistisk miljøhandleplan for en lille institution, og miljøarbejdet indgår som en aktivitet på stedet. Det kan f.eks. være at handikappede eller syge lærer om affaldssortering.

16 16 BÆREDYGTIGHED I FAGENE KONTOR, HANDEL OG FORRETNINGSSERVICE Bæredygtighedsbegrebet bliver sjældent brugt inden for kontor-, handels- og forretningsserviceerhvervet. Der er dog store muligheder i at give eleverne kendskab til f.eks. bæredygtigt forbrug, brug af rengøringsmidler og andre kemikalier, affald, energi, økologi og brug af jordens ressourcer. Eleverne lærer herved, hvor meget de kan spare økonomisk ved at nedsætte omkostningerne til varme, el (herunder airconditioning, lys, computere) vand og papir. Eleverne vil desuden lære, at bæredygtighed kan være et varemærke eller en vare sig, og hvilken betydning bæredygtig omstilling har for resten af kloden. Mulige temaer på grundforløbet Kontor, Handel og Forretningsservice kunne f.eks. være Bæredygtigt Forbrug. EKSEMPLER PÅ CASES Kampagne for grønnere forretninger: Eleverne laver en miljøkampagne for at få forretninger til at tage mere hensyn til miljøet ved at nedsætte vand, varme og elforbruget, genanvende affald og tænke over hvilke produkter, de køber og sælger. Grønt kontor: Et grønt kontor har store energibesparelser, bedre indeklima og en god signalværdi. Eleverne besøger både et kontor, der er certificeret grønt kontor og et almindeligt ikke-certificeret kontor. Eleverne undersøger, hvad et grønnere kontor betyder for medarbejder-trivslen, miljøet og økonomien. FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSER Brancherne inden for Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser er allerede langt fremme på den grønne bølge. Både elever og forbrugere efterspørger i stigende grad en tættere kontakt med naturen, de ønsker at vide, hvor råvarerne kommer fra, at råvarerne smager af noget, og de vil vide, hvordan produktionen er foregået. Mulige temaer for grundforløbet Fødevarer, Jordbrug og Oplevelser kunne f.eks. være: Økologi, Bæredygtigt forbrug eller Vand. Madspild: På en skraldedag laver eleverne mad fra kasserede madvarer fra lokale dagligvarebutikker. Bæredygtig kogebog: eleverne laver en kogebog, som tager højde for, hvor råvarerne er produceret, årstidens grøntsager, madspild og CO 2 -forbrug ved fremstilling af f.eks. kød. Skovrejsning: Eleverne deltager i skovrejsning for at sætte fokus på beskyttelse af grundvandet.

17 BÆREDYGTIGHED I FAGENE 17 TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT Der er allerede stort pres på, at de faglærte inden for teknologi, byggeri og transport har viden og praktisk erfaring med bæredygtig omstilling. De skal have kendskab til udfordringer og løsninger inden for energi, vand, ressourceforbrug, genbrug, klimaforandringer, bæredygtigt byggeri og bæredygtig transport. Der er dog også en lang række uddannelser inden for dette område, hvor den bæredygtige udvikling ikke er nået helt så langt. Der vil derfor være stor forskel på, hvor meget eleverne på de forskellige fagretninger kan gøre brug af rigtige cases, men fælles for dem alle er, at de skal kende til, hvordan de i deres branche kan møde fremtiden bæredygtigt. Temaer kan f.eks. være Grøn Innovation, Energi eller Bæredygtig byudvikling. EKSEMPLER PÅ CASES Bæredygtigt byggeri: Fokus på bæredygtigt byggeri giver eleverne mulighed for at besøge energivenligt byggeri, lære om nye grønne teknologier, lave miljø-regnskaber og arbejde med innovative grønne løsninger i byggeriet. Genbrug i tøjindustrien: Eleverne re-designer brugt tøj, hvorved tøjet får nyt liv frem for at blive kasseret. Valg af bæredygtige materialer: Eleverne kan undersøge og beregne, hvor meget man sparer på elregningen ved f.eks. at anvende lysreflekterende maling. BÆREDYGTIGHED PÅ TVÆRS Der er uanede muligheder på bæredygtige forløb, der går på tværs af uddannelserne. De tværfaglige forløb er med til at give eleverne et sammenhold på tværs af uddannelserne og mulighederne for, hvad de kan opnå, bliver større, når man samler elevernes forskellige kompetencer. EKSEMPLER PÅ CASE Planter og vand: Tandklinikassistenter dyrker planter til et mundskyldsprojekt. Planterne vandes af regnvand, som smede konstruerer opfang til. Byg en vindmølle: Smede og elektrikere bygger sammen en vindmølle, der giver strøm til skolen. Skybrudssikring: Eleverne arbejder på at lave skybrudsløsninger herunder indsamle regnvand, lave dræn, tænke i permeabel belægning, beplantning og dræn.

18 18 FLAGHEJSNING 11. FLAGHEJSNING Når rapporten er evalueret og godkendt, sender Friluftsrådets sekretariat Det Grønne Flag sammen med et brev om skolens godkendelse til borg mesteren og et brev med godkedelsen til skolen. Skolen kontakter borgmesteren for at aftale dato og tid for flaghejsningen. Godkendelsen betyder, at skolen har ret til at flage med Det Grønne Flag i et år. Ud over det fysiske flag har skolen og de uddannelser på skolen, som har gennemført undervisningsforløbet, ret til at anvende Grønt Flag logoet på deres hjemmeside, i pjecer m.m. 12. KONTAKT TILMELDING TIL GRØNT FLAG GRØN ERHVERVSUDDANNELSE Udfyld den elektroniske tilmelding på SPØRGSMÅL Hvis du har spørgsmål til konceptet eller generelt til arbejdet omkring Grønt Flag, er du velkommen til at kontakte Friluftsrådets sektretariat. groentflag@friluftsraadet.dk Telefon: Du kan desuden hente yderligere informationer og baggrundsmateriale på

19 TEMAERNE TEMAERNE For at organisere undervisningen kan det være en fordel at vælge et fælles tema for hele skolen eller for de enkelte uddannelser på skolen. I det følgende afsnit introduceres GFGE s 12 temaer om bæredygtighed. Det er dog ikke et krav, at skolen følger et af temaerne for at blive GFGE.

20 20 TEMA / ENERGI ENERGI Langt størstedelen af den energi, der produceres globalt, er bygget på et forbrug af fossile brændstoffer, der har konsekvenser for både klima og miljø. Herudover er energiforbrug en væsentlig udgift for de fleste virksomheder og organisationer. Det er vigtigt, at der tænkes i muligheder for at reducere forbruget samt i anvendelse af alternative energikilder som f.eks. biomasse, affald, vind og solenergi. Desuden kræver det en betydelig teknologisk udvikling af produktionsapparatet, en forbedret distribution samt bedre viden om lagring af den producerede energi. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER PRODUKTION OG LAGRING AF VARME OG EL ENERGI- OPTIMERING ENERGI ENERGI- VENLIGT BYGGERI ALTERNATIVE ENERGIKILDER TRANSPORT

21 TEMA / ENERGI 21

22 22 TEMA / KLIMAFORANDRINGER KLIMA F KLIMAFORANDRINGER Gennem det sidste årti har fokus på klimaforandringer bevæget sig fra at være noget, som forskerne talte om internt, til at være et emne der bliver diskuteret ved spisebordet. Og interessen for at modvirke de store konsekvenser, som f.eks. højere temperaturer, ekstreme vejrfænomener, højere vandstande og ændrede nedbørsmønstre kan medføre, vil langsomt kunne spores både i befolkningens vaner og i producenternes indsatsområder. Indkøb udvælges med tanke på varens transport og produktion. Bilproducenterne anstrenger sig for at producere biler, der kører langt pr. liter benzin. Politikernes villighed til at bevilge midler til grøn innovation er øget - og med god grund. For konsekvenserne af klimaforandringerne kan bl.a. betyde, at mennesker flere steder på kloden mister deres livsgrundlag, dyr og planter uddør, og desuden kan vi se frem til et enormt ressourceforbrug på at omlægge vores infrastruktur. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER KLIMA- TILPASNING ENERGI- OPTIMERING ISOLERING KLIMA- FORANDRINGER ALTERNATIVE ENERGIKILDER PLANTEVÆKST KLIMAGASSER

23 ORANDRINGER23 TEMA / KLIMAFORANDRINGER

24 24 ÆREDYGTIGTF TEMA / BÆREDYGTIGT FORBRUG BÆREDYGTIGT FORBRUG Motiverne for at vælge et bæredygtigt forbrug kan være mange, men ofte er det forhold som miljø, sundhed og dyrevelfærd, som gør, at folk vælger at tænke bæredygtigt. Men selv om mange udtrykker ønske om at leve bæredygtigt, kan det være svært at gennemskue, hvordan man mest effektivt kan begrænse sit globale fodaftryk. Er en solmodnet tomat fra Spanien mere bæredygtig end en drivhustomat fra Holland, og skal det stramme madbudget gå til økologisk mælk, kød eller æg? Inden for byggebranchen er der en stigende tendens til, at forbrugerne efterspørger FSC-certificeret træ. I modebranchen ser man også en stigende tendens til at rette fokus mod bæredygtighed, og flere modehuse ønsker en synlig profil, der viser brug af færre kemikalier og mindre vand ved fremstilling af stofferne. Endvidere er mange virksomheder begyndt at fokusere på affaldssortering, reduktion af emballage og madspild. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER AFFALD UDLEDNING AF KEMIKALIER PRODUKTION AF FØDEVARER BÆREDYGTIG FORBRUG TØJ OG MODE MINEDRIFT FREMSTILLING AF PRODUKTER MÆRNINGS- ORDNINGER

25 ORBRUG TEMA / BÆREDYGTIGT FORBRUG 25

26 26 TEMA / TRANSPORT TRANSPORT Effektiv transport af personer og gods er centrale for økonomisk vækst og velstand. Siden år 2000 er antallet af biler på de danske veje steget med Ligeledes er pendlerafstanden øget. Flere rejser bort i ferien eller benytter sig af en forbedret infrastruktur, når familien i den anden ende af landet skal besøges. Og de mange ekstra kilometer, der årligt bliver kørt, kræver et stadigt stigende behov for fossilt brændstof og nyanlæggelse af veje. I Danmark står transport for ca. 25 % af energiforbrug et, og transporten er dybt afhængig af olie. For at reducere miljøpåvirkningen er der behov for nytænkning i forhold til vores transportformer og transportvaner. Og alternative løsninger er ikke kun en gevinst for miljøet, der er også penge af spare ved at tænke i alternativer. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER TEKNISK UDVIKLING ALTERNATIVE ENERGIKILDER PARTIKEL FORURENING TRANSPORT ALTERNATIVE TRANSPORT- MIDLER GLOBALE FODAFTRYK

27 TRANSPORT27 TEMA /

28 AFFALD HVAD ER EN GRØN ERHVERVSSKOLE? 28 AFFALD I Danmark producerer vi meget affald rigtig meget endda. Private og offentlige virksomheder står for 75% af den samlede affaldsmængde, mens private står for de sidste 25%. Virksomheder har derfor en enormt ansvar for, at affaldsmængden reduceres, og at en større andel af affaldet genanvendes. Affaldet stammer fra bl.a. byggesektoren, fra teknologiske produkter, mad og emballage. Alle disse produkter kræver mange ressourcer at producere, og ofte er de blevet sendt fra fjerne dele af verden. I dag genanvender vi ca. 60% af affaldet, men andelen kan sagtens øges, og affaldsmængden kan nedbringes, hvis vi tænker os mere om. På den måde kan vi udnytte vores ressourcer optimalt og bevare levestandarden, uden vores fælles natur tager varigt skade. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER MADSPILD EMBALLAGE AFFALDS- SORTERING AFFALD MILJØFARLIGE STOFFER NATUR- RESSOURCER

29 AFFALDHVAD ER EN GRØN ERHVERVSSKOLE? 29

30 VERDAGENSK 30 TEMA / HVERDAGENS KEMI HVERDAGENS KEMI Vi udsættes dagligt for et væld af forskellige kemikalier bl.a. via plejeprodukter, rengøringsmidler og medicin. Naturen belastes af restprodukter fra industri og transport. Den brede anvendelse af kemiske løsninger kan i mange tilfælde gøre hverdagen lettere og fremme den industrielle produktion, men kan også skabe problemer for mennesker, dyr og planter. For at reducere forbruget af problematiske kemikalier er det nødvendigt med en øget viden om kemikaliernes skadelige effekter såvel enkeltvis som i kemikaliecocktails. Der er også behov for viden om teknologier, der kan reducere forbruget af kemikalier. Mulige løsninger kan være at finde erstatningskemikalier, der er let nedbrydelige, og som kan produceres på baggrund af biologiske materialer eller at fremme den bioteknologiske fremstilling af enzymer, der kan erstatte kemikalierne. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER ALTERNATIVER TIL FARLIGE KEMIKALIER STOFFERS OPLØSELIGHED ALLERGI HVERDAGENS KEMI MILJØFARLIGE STOFFER SUNDHED

31 EMI TEMA / HVERDAGENS KEMI 31

32 32 TEMA / ØKOLOGI Ø ØKOLOGI I løbet af de sidste 10 år er der sket en tredobling af salget af økologiske produkter, primært i Nordamerika og Europa. Det øgede fokus på økologiske produktionsformer og interessen for at medvirke til at fremme miljøet, øge biodiversiteten og forbedre dyrevelfærden er et tegn på, at stadig flere mennesker synes, at det er vigtigt at finde bæredygtige løsninger i landbruget, så vi kan bibeholde vores naturressourcer. Imidlertid vil jordens hastigt voksende befolkningstal stille betydelige arealmæssige krav til fødevareproduktionen, såfremt den skal afvikles økologisk. Derfor vil det også være nødvendigt at skabe forbedringer inden for den økologiske produktion. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER LOKAL PRODUKTION SPRØJTEMIDLER OG GRUNDVAND INDKØBS- POLITIK ØKOLOGI BIODIVERSITET OPTIMERING AF PRODUKTION DYREVELFÆRD

33 KOLOGI TEMA / ØKOLOGI 33

34 34 TEMA / VAND VAND Vand er et essentielt element for tilstedeværelsen af liv, og tilgængeligheden af rent vand er en af de primære udfordringer, der skal løses for at fremme livsvilkårene i mange u-lande. Men det er ikke blot i u-landene, at rent vand er en begrænset ressource. Selv i Danmark, hvor vi er vant til blot at kunne åbne for hanen, kan der i fremtiden opstå udfordringer med at skaffe drikkevand. Flere boringer lukkes på grund af forurening, og lokalt storforbrug medfører, at drikkevandet må hentes længere og længere væk fra forbrugsstederne. I byerne er vand i stigende omgang blevet et problem, fordi kraftige regnskyl forekommer hyppigere. Det stiller krav til, hvordan vi bygger byerne, så vi kan komme af med vandet. Regnvandshaver, permeable belægninger, opsamling af regnvand og forbedret kloakering er blot nogle af de tiltag, byerne i stigende grad gør brug af. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER KUNSTVANDING SPRØJTEMIDLER OG GRUNDVAND VANDETS KREDSLØB VAND REGNVAND SOM RESSOURCE TUNGMETALLER I DRIKKEVAND SPILDEVAND

35 VAND TEMA / VAND 35

36 36 TEMA / NATUR NATUR Naturen omkring os danner livsgrundlaget for en lang række dyr og planter. Klimaforandringer, ændringer i det åbne land og forurening er væsentlige faktorer, der gør, at naturen i Danmark er under pres. Naturpleje og naturgenopretning kan være med til at skabe en rigere natur, til gavn for både dyr, planter, os selv og kommende generationer. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER GRØNNE OASER NATURPLEJE OG NATUR- GENOPRETNING NATUR FORURENING NATUR OG SUNDHED BIODIVERSITET

37 NATUR TEMA / NATUR 37

38 ÆREDYGTIGB 38 TEMA / BÆREDYGTIG BYUDVIKLING BÆREDYGTIG BYUDVIKLING Over 85% af den danske befolkning bor i dag bor i byerne mod kun 39% omkring år Det, at folk bor tættere, giver en lang række muligheder for at leve mere bæredygtigt. I byerne er der f.eks. effektiv kollektiv trafik, og den tætte bebyggelse er generelt mere energi- og ressourcevenlig. Den tætte bebyggelse i byerne skaber dog også problemer i forhold til luftforurening, problemer med skybrud, lange bilkøer og urban heating pga. dårligt isolerede huse. For at begrænse disse problemer er det nødvendigt med nytænkning omkring byområderne. Der skal skabes flere grønne korridorer til dyr og planter, varme strålingen fra husene skal reduceres, og overskudsvandet skal forsøges genbrugt eller afviklet forsvarligt. Disse udfordringer stiller store krav til både arkitekter, ingeniører, politikere, forbrugere og ikke mindst til de faglærte. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER SPILDEVAND KLIMA- TILPASNING ENERGI- OPTIMERING AFFALDS- HÅNDTERING BÆREDYGTIG BYUDVIKLING BÆREDYGTIG BYGGERI GRØNNE OMRÅDER TRANSPORT

39 YUDVIKLING39 TEMA / BÆREDYGTIG BYUDVIKLING

40 40 TEMA / FRILUFTSLIV FRILUFTSLIV Idræt og friluftsliv kan bidrage til at forebygge moderne problemstillinger som f.eks. livsstilssygdomme og stress. Tilgængeligheden til naturen er afgørende for, at alle får muligheder for at bruge naturen eller dyrke idræt i grønne omgivelser. På uddannelsesinstitutionerne er det oplagt, at kravet om 45 min bevægelse om dagen kombineres med at komme ud i det fri. Lys, luft og naturoplevelser har en positiv påvirkning på humøret såvel som indlæringsevnen. Men friluftsliv kan også med fordel tænkes ind i brancher inden for sundhed og omsorg. F.eks. kan ældre, syge og handikappede finde glæde og ro ved at komme ud i naturen. Klimatilpasning i form af beplantning i byerne kan ligeledes skabe rum for friluftsaktiviteter og forbedre befolkningens sundhed og trivsel. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER NATUR KLIMA- TILPASNING OMSORG FRILUFTSLIV BEVÆGELSE TRIVSEL SUNDHED

41 FRILUFTSLIV41 TEMA /

42 42 TEMA / GRØN INNOVATION GRØN INNOVATION Danmark står generelt stærkt, når det handler om udvikling af grønne løsninger, der kan reducere vores forbrug af energi, ressourcer, sprøjtegifte etc. Grøn innovation handler om at skabe kreative løsninger på nogle af de miljø- og energiproblemer, vi har, og det er kun fantasien, der sætter grænser. At skabe grøn innovation er sjovt, og alle kan være med. Et eksempel på grøn innovation er, at mange genbrugsstationer opstår, fordi affaldet er besværligt at komme af med, og virksomheden opdager pludselig, at affaldet har en værdi, hvis det bruges på en anden måde. Et andet eksempel er landbruget, som traditionelt har produceret fødevarer, men som i dag også anvender afgrøderne til biobrændsel, isoleringsmaterialer og medicin. EKSEMPLER PÅ OVERORDNEDE PROBLEMSTILLINGER NYTÆNKNING UFORUDSETE MULIGHEDER PRODUKT- UDVIKLING GRØN INNOVATION BÆREDYGTIGT ENTREPRENØR- SKAB OPTIMERING

43 INNOVATION43 TEMA / GRØN

44 Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Scandiagade 13 DK-2450 København SV Tel groentflag@friluftsraadet.dk

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed 1.0 Indledning Grønt Flag Grøn Erhvervsskole (GFGE) er et af Friluftsrådets programmer, som er støttet af Undervisningsministeriet

Læs mere

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed

Grønt Flag Grøn Erhvervsskole. Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed Grønt Flag Grøn Erhvervsskole Et undervisningsprogram i miljø og bæredygtighed 1.0 Indledning Grønt Flag Grøn Erhvervsskole (GFGE) er et af Friluftsrådets programmer, som er støttet af Undervisningsministeriet

Læs mere

Green Cities fælles mål, baggrund og midler

Green Cities fælles mål, baggrund og midler Green Cities fælles mål, baggrund og midler 30. marts 2012 På de følgende sider beskrives Green Cities fælles mål med tilhørende baggrund og midler. Vi er enige om, at der inden for en 3-årig periode skal

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

Undervisning i danske naturparker

Undervisning i danske naturparker Undervisning i danske naturparker Tirsdag den 19. maj 2015 Nyborg Strand Ved projektleder i Friluftsrådet: Jannik Tovgaard-Olsen Program for inspirationsdagen 10.00-10.15 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

RAPPORT OM MILJØ- OG SAMFUNDSANSVAR 2012

RAPPORT OM MILJØ- OG SAMFUNDSANSVAR 2012 RAPPORT OM MILJØ- OG SAMFUNDSANSVAR 2012 INDHOLD CSR XL-BYG CF Gruppen - året der gik... 3 XL-BYG CF Gruppen - vi passer på miljø og klima... 4 XL-BYG CF Gruppen - vi har omtanke for og tager hensyn til

Læs mere

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM MILJØMENTOR HVAD ER EN MILJØMENTOR? En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer

Læs mere

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE

SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE SANITATION / BIOETHANOL / BIOGAS / E-WASTE / PLASTIC ROADS OPGAVEHÆFTE Baggrund Dette opgavehæfte indeholder en række forslag til refleksionsøvelser og aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at forholde

Læs mere

Grønt Flag inspirationsdag Jakob Arendrup Nielsen Friluftsrådet

Grønt Flag inspirationsdag Jakob Arendrup Nielsen Friluftsrådet Grønt Flag inspirationsdag 2018 Jakob Arendrup Nielsen Friluftsrådet Program 14:00-14:15 Velkommen og intro 14:15-14:40 Grønt Flag historik, kriterier og initiativer 14:40-15:20 Solrød Gymnasium viser

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

BLIV GRØN KIRKELIG ORGANISATION

BLIV GRØN KIRKELIG ORGANISATION BLIV GRØN KIRKELIG ORGANISATION TJEKLISTE TIL AT BLIVE EN MERE KLIMA- OG MILJØVENLIG ORGANISATION GODE GRUNDE TIL AT BLIVE EN GRØN KIRKELIG ORGANISATION: - GLÆDE OG RESPEKT FOR HELE GUDS SKABERVÆRK - KLIMA-,

Læs mere

Odense Bæredygtighedspris

Odense Bæredygtighedspris Odense Bæredygtighedspris Du indstiller initiativer til Odense Bæredygtighedspris ved at udfylde skemaerne herunder og sende filen til Torben Jarlstrøm Clausen, Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

Fællesmøde for Grøn Generation koordinatorer 30. September 2015

Fællesmøde for Grøn Generation koordinatorer 30. September 2015 BÆREDYGTIGE SAMMEN Fællesmøde for Grøn Generation koordinatorer 30. September 2015 Marianne Bjerre Projektleder Bæredygtighedssekretariatet Odense Kommune ODENSE KOMMUNES POLITIKHIERAKI Odense skal være

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Praktik-ja tak - gode råd til dig i jagten på en praktikplads

Praktik-ja tak - gode råd til dig i jagten på en praktikplads Praktik-ja tak - gode råd til dig i jagten på en praktikplads INDHOLD 6 4 Gode råd til dig i jagten på en praktikplads Bygge og anlæg 8 Fra jord til bord 10 Håndværk og teknik 12 Teknologi og kommunikation

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

vucstor.dk 2-årig hf

vucstor.dk 2-årig hf vucstor.dk 2-årig hf www.vucstor.dk Gode muligheder for at sammensætte din hf efter interesse Nye hf-toninger på VUC Storstrøm fra august 2016 Velkommen Den 2-årige hf er en kompetencegivende ungdomsuddannelse,

Læs mere

Grønt Flag inspirationsdag Jakob Arendrup Nielsen Friluftsrådet

Grønt Flag inspirationsdag Jakob Arendrup Nielsen Friluftsrådet Grønt Flag inspirationsdag 2017 Jakob Arendrup Nielsen Friluftsrådet Program 14:00-14:15 Velkommen og intro 14:15-15:00 Borupgaard Gymnasium fortæller 15:00-15:45 Grønt Flag kriterier og initiativer 15:45-16:45

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

DANVAs udviklingsplan for proaktiv klimatilpasning i vandsektoren og DANVA / KL inspirationsguide

DANVAs udviklingsplan for proaktiv klimatilpasning i vandsektoren og DANVA / KL inspirationsguide DANVAs udviklingsplan for proaktiv klimatilpasning i vandsektoren og DANVA / KL inspirationsguide 1 2 DANVA s mission for proaktiv klimatilpasning er at vi leverer rent, koldt og velsmagende drikkevand,

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

10. KLASSE GRUNDFORLØB

10. KLASSE GRUNDFORLØB 10. KLASSE GRUNDFORLØB 1 MED SPOT PÅ HOTEL- OG RESTAURATIONSBRANCHEN din opskrift til en spændende fremtid! VELKOMMEN TIL HOTEL- OG RESTAURANTSKOLEN En anderledes 10. klasse eller starten på en spændende

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler:

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler: Udfordring AfkØling Lærervejledning Indhold Udfordring Afkøling er et IBSE inspireret undervisningsforløb i fysik/kemi, som kan afvikles i samarbejde med Danfoss Universe. Projektet er rettet mod grundskolens

Læs mere

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 6 Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Reparation og genbrug skal være er trendy

Reparation og genbrug skal være er trendy Reparation og genbrug skal være er trendy Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd 26. oktober 2015, Tølløse Det Økologiske Råd Miljøorganisation der arbejder for at fremme bæredygtig

Læs mere

Danmark som grøn vindernation

Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation Danmark som grøn vindernation En gennemgribende omstilling af det danske samfund skal skabe en ny grøn revolution. Vi skal skabe et grønt samfund baseret på vedvarende energi,

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER

ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER ROSKILDE KOMMUNES KLIMAPOLITIK KONKRETE INDSATSER Afdeling for Byudvikling 1 Byrådets vision for Roskilde Kommune på klimaområdet er: Roskilde Kommune vil sikre en bæredygtig kommuneudvikling, medvirke

Læs mere

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udvalget består

Læs mere

Fagene i Haver til Maver

Fagene i Haver til Maver Til skoleledere og lærere i Aarhus kommune Fagene i Haver til Maver Et tilbud for skoleklasser 1.-6. kl. i Aarhus kommune Dette bilag henvender sig til skoler, der gerne vil vide mere om hvilke fag, der

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

Er du klædt på til et bedre miljø?

Er du klædt på til et bedre miljø? Er du klædt på til et bedre miljø? MiljøForum Fyn - ellers er det om at komme ud af fjerene! 2 MiljøForum Fyn Miljø og klima står højt på den globale dagsorden, fordi det er blevet tydeligt, at måden,

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder VIA University College Campus Aarhus C Ceresbyen 24 8000 Aarhus C Tlf.: 87 55 30 00 VIA.DK VIA University College Læreruddannelsen Aarhus Optagelse med andet

Læs mere

Reformer på ungdoms- og uddannelsesområdet og deres betydning for unge i Horsens. Børne- og Skoleudvalget d. 2. marts 2015

Reformer på ungdoms- og uddannelsesområdet og deres betydning for unge i Horsens. Børne- og Skoleudvalget d. 2. marts 2015 Reformer på ungdoms- og uddannelsesområdet og deres betydning for unge i Horsens Børne- og Skoleudvalget d. 2. marts 2015 Uddannelse og Arbejdsmarked den fælles opgave fra barn til beskæftigelse Dagtilbud

Læs mere

Evaluering af EUD10, 2016. EUD10-forløbet i elevperspektiv

Evaluering af EUD10, 2016. EUD10-forløbet i elevperspektiv Evaluering af EUD10, 2016 EUD10-forløbet i elevperspektiv ECALUERING AF EUD10, 2016 EUD10-forløbet i elevperspektiv FORMÅL 3 METODEVALG 3 HVAD ER EUD10? 3 EUD10 i Næstved 4 Eleverne i EUD10 4 Hvorfor har

Læs mere

MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT

MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT Campus Esbjerg MILJØ OG RESSOURCE MANAGEMENT 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB En fremtid i miljøets tjeneste Interesserer du dig for miljøet og de udfordringer, som vi står over for nu og i

Læs mere

et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde

et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde www.miljokommunerne.dk et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde Green Cities Vision og mission Vores vision er et bæredygtigt samfund. Vi gør en ekstraordinær indsats for miljøet gennem forpligtende

Læs mere

GG strategi 17. august Forord

GG strategi 17. august Forord GG strategi 17. august 2016 Forord Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i dag er billedet et andet. Nutidens børn og

Læs mere

Besøgsprogram. Opgaver

Besøgsprogram. Opgaver Fra Affald til Energi, er et supplement til undervisningen i emnerne affald, ressourcer, miljø og energi. ARC lægger vægt på at gå i dialog med eleverne, og gennem handson oplevelser at give dem en forståelse

Læs mere

Et stjerneskud det gode NF-forløb. Løvens Kvarter 17 2620 Albertslund 45114350 Kontaktperson: Lars Fisker 43992660 eller 61712660 lf@kghf.

Et stjerneskud det gode NF-forløb. Løvens Kvarter 17 2620 Albertslund 45114350 Kontaktperson: Lars Fisker 43992660 eller 61712660 lf@kghf. Projektnummer 129580 Et stjerneskud det gode NF-forløb Kontaktinformation Projektets overordnede formål og konklusion Redegørelse for konkrete tiltag i projektet Kongsholm Gymnasium og HF Løvens Kvarter

Læs mere

KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE

KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE Side1/5 KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 15 15 Fax: 65 15 14 99 www.kerteminde.dk miljo-og-kultur@kerteminde.dk 28-05-2009 Forord

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Danmark i omstilling Danskerne flytter fra landet til byerne hurtigere end tidligere. Det giver

Læs mere

Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk

Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Klimatilpasning og lokal afledning af regnvand (LAR) Søren Gabriel sgab@orbicon.dk Hvorfor overhovedet klimatilpasning Klimaændringerne er en realitet Temperatur Vandstand Nedbør Store værdier at beskytte

Læs mere

MANGOEN. Et undervisningsforløb

MANGOEN. Et undervisningsforløb MANGOEN Et undervisningsforløb Udarbejdet af: Maria Wulff Christiansen, Anne Borg Jensen, Maria Buch Jensen og Mikkel Dresen. Hvorfor er emnet relevant? I Danmark har der gennem tiden været en tradition

Læs mere

Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse

Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse Formål: For elever i 8. klasse kan det være vanskeligt at have klare forestillinger om arbejdslivet og de personlige og uddannelsesmæssige kompetencer, som arbejdsmarkedet

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013

TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 TILSYNSPLAN FOR INDUSTRI 2013 I maj 2013 er en ny tilsynsbekendtgørelse trådt i kraft med krav om, at alle kommuner skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn med virksomheder herunder landbrug. Tilsynsplanen

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt Introduktion til Danfoss Kort om Danfoss Medarbejdere 22.500 Globalt salg Salgsselskaber Fabrikker Tre største markeder Ejerskab Hovedkvarter

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om københavnerne og kommunen Egen miljøindsats Vurdering af kommunens miljøindsats Holdningen til miljømål Økologi Miljøledelse Renhold Økologi Baggrund for data om økologiforbrug

Læs mere

- Det Tekniske Gymnasium på Mariagerfjord Gymnasium

- Det Tekniske Gymnasium på Mariagerfjord Gymnasium - Det Tekniske Gymnasium på Mariagerfjord Gymnasium HTX - en 3-årig erhvervsgymnasial uddannelse hvor vægten ligger på tekniske og naturvidenskabelige fag Opbygning: Grundforløb ½ år Studieretningsforløb

Læs mere

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder:

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder: 360 evaluering af din kommunikation Dette er et værktøj for dig, som vil: have feedback på dine kommunikationsevner forbedre din kommunikation afstemme forventninger med dine medarbejdere omkring din måde

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

ETFE-folie. Fremtidens fleksible byggemateriale

ETFE-folie. Fremtidens fleksible byggemateriale ETFE-folie Fremtidens fleksible byggemateriale 2 Inspireret af naturen ETFE - Fremtidens byggemateriale ETFE er fremtidens byggemateriale med et stort potentiale for kreativitet og nytænkning. På rekordtid

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Indhold. Ideer til projektopgaven i 9. klasse

Indhold. Ideer til projektopgaven i 9. klasse Projektopgaven Indhold Ideer til projektopgaven i 9. klasse 2 Grønt Flag Grøn Skole og bæredygtig udvikling 5 Vand 7 Bæredygtigt forbrug 9 Hverdagens kemi 12 Klimaforandringer 14 Økologisk produktion 16

Læs mere

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER Agenda 21- planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række indsatser (mål og aktiviteter), hvortil der i forbindelse med planens politiske

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

EUX-LANDBRUG. landbrugsuddannelse med studiekompetence. EUXStart uddannelsen. til august. Landbrugsskolen Sjælland Finderupvej 8, 4270 Høng

EUX-LANDBRUG. landbrugsuddannelse med studiekompetence. EUXStart uddannelsen. til august. Landbrugsskolen Sjælland Finderupvej 8, 4270 Høng EUX-LANDBRUG landbrugsuddannelse med studiekompetence EUXStart uddannelsen til august. Landbrugsskolen Sjælland Finderupvej 8, 4270 Høng EUX-landbrug Mere end en landbrugsuddannelse Mange unge i 9.-10.

Læs mere

REWARA Et projekt om cirkulær økonomi

REWARA Et projekt om cirkulær økonomi REWARA Et projekt om cirkulær økonomi I Aarhus Kommune arbejder man med et projekt, som bygger på tankesættet bag cirkulær økonomi og som skal være med til at begrænse affald i kommunen og fokusere på

Læs mere

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore

TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore TØJ Ayesha & Fitore & Ayesha Fitore Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...side 1 Indledning...side 2 Problemformulering...side 3 Problemstilling...side 3 Historie...side 4 Produktion...side 5 Økologi...side

Læs mere

TAG 10. KLASSE I FURESØ OG BLIV KLAR TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE

TAG 10. KLASSE I FURESØ OG BLIV KLAR TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE Campus Furesø TAG 10. KLASSE I FURESØ OG BLIV KLAR TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE Vælg mellem almen 10. klasse, Bæredygtighed og handel (EUX) og Velfærdsteknologi og innovation (EUD) 10. KLASSE I FURESØ ALMEN

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Erhvervsuddannelse EUD / EUX

Erhvervsuddannelse EUD / EUX EUD/EUX Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Velkommen til Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Erhvervsuddannelse EUD / EUX EUD merkantil på Varde Handelsskole Hvad kan/skal du vælge Erhvervsuddannelser

Læs mere

Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter

Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter 1 Årsrapport 2008/09 for Hvidovre Ungdomsskoles Sundhedsprojekter K Kost R Røg A Alkohol M Motion & regnskab 2008 Udarbejdet af Lise Zaar Ungdomsskolen Juni 2009 Navn: Mad er hot. Vi er blevet opmærksomme

Læs mere

Sæt strøm på dit kvarter

Sæt strøm på dit kvarter Sæt strøm på dit kvarter Tværgående erfaringer Denne artikel går på tværs af de mange cases, der er blevet indsamlet under projektet: Sæt strøm på dit kvarter. Læs om borgernes og planlæggernes nye roller

Læs mere

4. Afblegning af hår må kun foretages i striber eller så det ikke kommer i kontakt med hovedbunden

4. Afblegning af hår må kun foretages i striber eller så det ikke kommer i kontakt med hovedbunden GRØN SALON Drift med miljøhensyn En skal opfylde 6 obligatoriske krav, for at blive godkendt. Salonkravene vedrører kemi i salonen. Herefter skal salonen lave løbende miljøledelse. Det betyder at der hvert

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

5. Vores Skole bruger verden hver dag

5. Vores Skole bruger verden hver dag 5. Vores Skole bruger verden hver dag Skoler og virksomheder kan få mere ud af hinanden Skoler og virksomheder kan indgå både dybere og længerevarende samarbejder, der kan være med til at forberede eleverne

Læs mere

EUX ER EN DOBBELTUDDANNELSE

EUX ER EN DOBBELTUDDANNELSE EUX BUSINESS en ny dobbeltuddannelse Med EUX Business får du både EN ERHVERVSUDDANNELSE OG EN GYMNASIAL EKSAMEN. EUX Business gennemføres på HANDELSSKOLEN, enter for Kontor og Handel. Med en EUX Business

Læs mere

Virksomheder i vækst har brug for lærlinge se her hvordan

Virksomheder i vækst har brug for lærlinge se her hvordan Virksomheder i vækst har brug for lærlinge se her hvordan - Information til virksomheder om lærlinge Positive tendenser i erhvervsuddannelsen Stigning i lærlinge/elever fra 2005-2006 I løbet af det sidste

Læs mere

Et godt afsæt. Velkommen til Varde Handelsskole og Handelsgymnasium. Erhvervsuddannelse HG

Et godt afsæt. Velkommen til Varde Handelsskole og Handelsgymnasium. Erhvervsuddannelse HG Erhvervsuddannelse HG Et godt afsæt Velkommen til Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Erhvervsuddannelse HG HG - din vej til en spændende erhvervskarriere Med en HG uddannelse fra Varde Handelsskole

Læs mere

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse.

Natur/Teknik. Beskrivelsen og forklaringen af hverdagsfænomener som lys, lyd og bevægelse. Natur/Teknik Naturteknik faget indeholder fire kerneområder: 1. Den nære omverden. 2. Den fjerne omverden. 3. Menneskets samspil med naturen. 4. Arbejdsmåder og tankegange. Den nære omverden: Kende forskellige

Læs mere

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Hverken byggelovens eller kommunernes egne krav til bæredygtighed i byggeriet følges. Gjorde de det, ville det ikke blot revolutionere byggebranchen,

Læs mere

HTX. Tættere på virkeligheden

HTX. Tættere på virkeligheden TEKNISK GYMNASIUM HTX Tættere på virkeligheden Unikt studiemiljø Tættere på hinanden $ Velkommen til HTX I denne brochure kan du læse om HTX Lillebælt og den studentereksamen, du kan tage hos os. At uddanne

Læs mere

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK

VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK Affald El Varme Vand Natur VI GIVER NATUREN ET GRØNT HÅNDTRYK - IDÉKATALOG TIL MILJØARBEJDE I DAGINSTITUTIONER Få et grønt Idekatalog håndtryk INDHOLD Side 2 Få et grønt håndtryk Side 3 Miljøbevidsthed

Læs mere

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER BYGGERI OG HÅNDVÆRK VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA?

DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER BYGGERI OG HÅNDVÆRK VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? DIREKTE ADGANG TIL VIDEREGÅENDE UDDANNELSER BYGGERI OG HÅNDVÆRK VIL DU OGSÅ HA LIDT EKSTRA? GODE SPØRGSMÅL AT STILLE HVAD ER EUX? Uddannelserne på EUX Byggeri og håndværk giver dig det bedste fra erhvervsuddannelsernes

Læs mere

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget geografi og materialerne, samt hvad der forventes af eleverne.

Emne Mål Materiale Arbejdsgang/ Metode. Eleverne får en generel introduktion til faget geografi og materialerne, samt hvad der forventes af eleverne. 1. Modul Uge 34-38 Intro til faget Danske landskaber 1. Istider 2. Istidslandskaber 3. Hedesletter og bakkeøer 4. Morænelandskaber 5. Tunneldale 6. Smeltevandsdale 7. Åse 8. Landskaber 9. Hvorfra kom isen?

Læs mere

INNOVATION I GRØNLAND Hvorfor er det så svært?

INNOVATION I GRØNLAND Hvorfor er det så svært? INNOVATION I GRØNLAND Hvorfor er det så svært? Iværksætterkultur i Grønland Er ca. på dette niveau 1 INNOVATION I GRØNLAND!! Fangerkulturen har jo udviklet sig gennem tiderne den fantastiske kajak, er

Læs mere

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg KBH 1 praktikdag i Malmø Eller som en praktikuge, i et tæt på land. hvad med - EUREKA! PIU kontorer Materiale omkring i verden - Det kunne bemandes med

Læs mere

Positionspapir: Creating Shared Value (CSV)

Positionspapir: Creating Shared Value (CSV) 20. november 2014 Positionspapir: Creating Shared Value (CSV) Corporate Social Responsibility (CSR) eller samfundsansvar - er et begreb i konstant udvikling. Oprindeligt var CSR et frivilligt engagement

Læs mere

KLASSE SKOLEÅRET 2016/2017 AARHUS KOMMUNE, BØRN OG UNGE, ERHVERVSSKOLERNE & PRIVATSKOLERNE I AARHUS

KLASSE SKOLEÅRET 2016/2017 AARHUS KOMMUNE, BØRN OG UNGE, ERHVERVSSKOLERNE & PRIVATSKOLERNE I AARHUS KLASSE SKOLEÅRET 2016/2017 AARHUS KOMMUNE, BØRN OG UNGE, ERHVERVSSKOLERNE & PRIVATSKOLERNE I AARHUS 10. klassehæftet for skoleåret 2016/2017 udgives af Aarhus Kommune, Børn og Unge Copyright Aarhus Kommune,

Læs mere

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ALLE VIL ENERGI- EFFEKTIVISERE Langt de fleste virksomheder kan se fordele i at spare på energien, hvis det

Læs mere

Lærervejledningen til Pumpefabrikken

Lærervejledningen til Pumpefabrikken Formål: At styrke elevernes evne til at foretage et kvalificeret karrierevalg og give dem indblik i industrivirksomhedernes muligheder. Materialet tager udgangspunkt i det timeløse fag Uddannelse og Job

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2. Regeringen Titel: Udgiver: Bedre mad til ældre Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet Udgivelsesår: 2001 Udgave, oplag: Fotos: Sats: Tryk og bogbind: 1. udgave, 1. oplag, 1.000

Læs mere