Rapport over vores 14-dages ophold på et børnehospital i Rumænien

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport over vores 14-dages ophold på et børnehospital i Rumænien"

Transkript

1 Rapport over vores 14-dages ophold på et børnehospital i Rumænien forberedelse til turen rejsen hostel facts om Rumænien opholdet på Spitalul klinik de Copii i Brasov sigøjner mål for perioden evaluering om at rejse sammen med andre ophold i udlandet godt at have med til Rumænien lære hinanden at kende sidegevinster bedre til engelsk store forskelle sætter tanker i gang glad for at bo i DK. flot natur løn mad mm. Rapporten er udarbejdet af Anne Katrine Lindgren og Agni Andersen. Vi valgte i 4. semester at lægge vores 14-dages praktik i sundhedsplejen i Rumænien i byen Brasov, som ligger 150 km. nord for Bukarest. Det tager 3 timer i tog fra hovedstaden til Brasov. Først vil vi beskrive forberedelserne til turen, og hvilke dokumenter de kræver på børnehospitalet. Kontakten til børnehospitalet går igennem Hope For The Nation (HFTN) en canadisk organisation, som har arbejdet på børnehospitalet i mange år og som kun arbejder i Rumænien. Man kan vælge at arbejde som frivillig eller som sygeplejestuderende i praktik på hospitalet. Vi skrev en mail til Sarah Berchtold HFTN om vores ønsker (bilag 2). Hun arrangerede kontakten til direktøren på hospitalet. Uanset om man er frivillig eller studerende skal alle dokumenter, straffeattester, lægeerklæring, 2 vidner, der attesterer ens identitet være fremskaffet og sendt via mail eller fax til HFTN helst 14 dage før afrejsen. Alt hvad HFTN og hospitalet forlanger er tydeligt beskrevet på siden under volunteering og contracts. For dem som vil til Rumænien, print siden ud og læs den grundig igennem. De går meget op i papirerne og så alligevel ikke. Min printer lavede nogle tal om til sjove bogstaver, og det gjorde de ingen indvindinger imod. For dem som agter at tage til lande som Rumænien, sørg for jeres egen skyld at blive vaccineret mod hepatitis A og B, mæslinger, røde hunde og stivkrampe. Det er meget vigtigt, da hygiejnen ikke er som herhjemme.

2 HFTN er en kristen organisation, men det mærker man ikke på hospitalet. Hovedparten af Rumæniens befolkning er katolikker. Billetten fra Kbh. til Bukarest koster ca kr. (www.momondo.com) Når man lander i Bukarest kan man enten tage en taxi eller bus til hovedbanegården. Vi tog en taxi, som koster fra 70 RON eller euro, alt afhængig af hvor hidsig og god man er til at få prisen ned. Man kan lige så godt vænne sig til at rumænerne prøver at hive så mange penge ud af en som muligt. Deres argumenter er, at vekslekursen er ændret, og at deres RON er blevet mindre værd end euroen, at der er kø overalt i trafikken, så de bliver forsinket og andre gode påhit. Nyd det fra første dag. Generelt er rumænerne et meget venligt og gæstfri folkefærd. Vi har ikke et eneste sekund fortrudt, at vi valgte børnehospitalet her i Rumænien, bortset fra den dag vi spiste i børnehospitalets kantine, hvor der løb en lille uskyldig kakerlak over gulvet. Den historie kommer vi tilbage til senere. Vi ankom til Brasov sent tirsdag aften og indkvarterede os på Rolling Stone Hostel. Næste dag tog vi ud for at finde Sarah Berchtolds kontor. Hun havde i en mail skrevet, at det lå tæt på vores hostel. Vi begav os til fods med et dårligt bykort i den retning, vi troede det var. Op ad meget stejle og glatte brolagte smalle gader. Det havde lige været snevejr og sneen lå mange steder sammenkørt og godt glat (spørg Anne). Efter at have gået ca. 1 time, kom der en saltbil en rigtig gammel lastbil, hvorpå der på ladet stod en ung mand med en skovl og spredte salt ud. Sådan foregik det også i DK for over 35 år siden. De tilbød os ellers at køre op til Sarah, men vi takkede nej til. Det er meget smalle, stejle brolagte glatte veje. I stedet kørte en utrolig flink rumæner os derop. Det er en meget dårlig vej op til Sarah, som selvfølgelig ikke var på hendes kontor, men i stedet på hospitalet. Vi aftalte med hende at mødes og få en rundvisning på hospitalet. Børnehospitalet Hospitalet er bygget i 1984 og har plads til ca. 300 børn i alderen fra 0 til 18 år. Det er gratis for alle børn at være på hospitalet. Hospitalet fungerer både som almindeligt hospital men også som børnehjem for børn mellem 0-2 år. Umiddelbart før Rumæniens indtræden i EU i januar 2007 besluttede staten, at intet barn under to år skal bo på børnehjem. Derfor lukkede de hjemmene, og i stedet opbevares mange af børnene nu på landets børnehospitaler.

3 I stueetagen er en nyrenoveret skadestue, 1.sal med øre, næse- og halsafdeling, 2.sal med operationsafdelingen og sepsis, gastroenterologisk afdeling, respiratorisk afdeling samt intensiv (for tidlig fødte børn). Gabi, som er socialrådgiver på hospitalet og som er bindeled mellem HFTN og hospitalsdirektøren, blev meget forbavset over at se os. Vi skulle jo først komme dagen efter kl. 10, men der var ingen problemer i, at Sarah viste os rundt. Hver gang vi blev præsenteret, sagde de, vi var sygeplejersker. Det gav lidt rynker i panden og bekymringer om, hvad og hvor meget de forventede af os. Vi fortalte dem flere gange, at vi var sygeplejestuderende, så da vi mødte dagen efter til den officielle rundvisning af Gabi, var det ikke noget problem. Der var lidt diskussion om, hvilken afdeling det var bedst vi var på. Hospitalet havde forestillet sig, at vi skulle være på den respiratoriske afdeling, men her var der ikke mange, der kunne tale engelsk, hvorimod det gik meget bedre på mave- tarmafdelingen. Mål for perioden Observere sygepleje til børn Observere forsømte børns udvikling mht. kognitiv udvikling/omsorgssvigt Observere underernærede børn Deltage i sygepleje til børn Spitalul clinic de copii Spitalul clinic de copii er som tidligere nævnt et offentligt hospital. Det betyder, at det er noget fattigere end privathospitalerne og de offentlige hospitaler i hovedstaden Bukarest. Håndhygiejne er man ikke så bevidst om, og det består af vand og sæbe og et fælles håndkæde ved de fleste vaske. Ingen sprit. På trods af de noget kummerlige forhold, må man sige, at der meget ofte bliver gjort rent. Der vaskes gulv dagligt med klor og vægge og kamme bliver også gjort ren 2 gange ugentligt. Alle indlagte børn får lagt venflon. Lidt afhængigt af barnets alder bliver det enten lagt på sygeplejekontoret eller på stuen. Større børn kommer op og ligge på et bord på kontoret. De helt små spædbørn får det anlagt på deres stue, hvor der sædvanligvis er 3-5 senge. Når børnene skal have deres IV-injektioner bruger sygeplejerskerne skorstenen på venflonen og heller ikke her sprittes af først. Man kan sige, at opgaverne på sygehuset er meget hierarkisk bygget op. Der er assistenter, der tager sig af børnenes grundlæggende sygepleje, såsom vask, skiftning, madning og lign.

4 Sygeplejerskerne står for medicin og behandlinger. Plejen er rundepleje, hvilket vil sige, at en lægger venflon, en giver injektioner, en skriver journal og så videre. Alle har hver deres ansvarsområde. Lægerne får uddelt hver deres patienter og som regel har lægerne 1-2 turnuslæger med rundt på stuegang. Lægerne var meget glade for at dele ud af deres viden og teori (og øve deres engelsk). De skriver selv deres journal og ordinationer ned i kardex. Der er ingen lægesekretærer på sygehuset. Som regel skriver lægerne inde på stuerne, da deres eget kontor ligger langt væk fra afdelingen. Mange af børnene på hospitalet og nok især på gastro-enterologisk afsnit er underernærede. På sygehuset er det lægerne, der ordinerer hvor meget mad børnene skal have. Da det er assistenterne, der giver børnene mad, er det vanskeligt for lægerne at følge med i, om barnet får nok, da læger og assistenterne ikke kommunikerer. Ofte får børnene en standardordination på ml. i deres sutteflasker. Flere gange har vi oplevet, at børnene stadig var sultne, når de havde spist op. Men børnene tilpasser sig efterhånden, og får kun hvad der er ordineret. Vi var også en del nede på øre, næse- og halsafdelingen for at se børnene blive tjekket. Hver dag kl. ca starter der en undersøgelse af ca børn fra hospitalet. Mødre med deres børn samt personalet med børn uden mødre venter i en lang kø ude på gangen. Døren til lokalet hvori undersøgelsen finder sted bliver ikke lukket. Alle kan følge med i slaget gang det lige fra en undersøgelse, hvor alt er ok til en punktering af trommehinden, hvis der er væske i øret, sugning af øret, mm. Af og til var der vræl næsten lige fra de så lægen og sygeplejerskerne, da det hele skulle gå så hurtigt, at der ikke var tid til de store pædagogiske fortaler. Kort fortalt kom f.eks. moderen ind med hendes barn afleverede journalen, satte sig i stolen med barnets ben imellem hendes ben som hun klemte sammen med al kraft, den ene arm om på ryggen den anden holdt moderne. En sygeplejerske holdt barnets hoved og så gik det ellers derudaf. Lægen var utrolig dygtig, den ros skal hun have. De var et godt team på 3-4, så alt i alt kunne de nå at undersøge ca. 25 børn på 40 min. inklusiv journalskrivning. I denne afdeling så vi også en dreng få punkteret sinus maxilllaris (bihuler). De stak en lang nål op i næsen og stak hul på sinus maxillaris. Vi kunne lige så tydeligt høre at hun stak igennem væggen i bihulen. Hvorefter drengen nøs en pæn mængde gult tyktflydende materie ud. Det havde været godt at være på et dansk børnehospital først for at se hvordan det foregår hjemme. Lægen underviste os via plakater om de forskellige indgreb hun foretog sig. Det var meget lærerigt. Det var også her, vi overværede en dreng under fuldt narkose få

5 fjernet hans mandler og polypper. Bagefter overværede vi en anden dreng få fjernet hans polypper ved lokal bedøvelse af Lidocain. Han blev bundet på hænder og fødder til stolen. Det var godt at være på en afdeling i længere tid. Vi hjalp til med at give babyerne sutflaske, skifte ble på dem, snakke og lege med dem. På hver afdeling er der en del romabørn (sigøjner er et skældsord, derfor bruger vi ordet roma). Vi vil fortælle lidt om romafolket for at bedre forstå, hvorfor der ligger så mange efterladte romabørn her. Vi vil ikke kalde dem efterladte, da det er klart en mor til 5-7 børn ikke kan være hos hendes barn 24 timer på hospitalet. Dette ville selvfølgelig være optimalt. Romafolket Romafolket er Europas største mindretalsgruppe et folk uden land. De har det svært i Rumænien, som i resten af Europa specielt i Østeuropa. Romafolket stammer fra Indien og er altid blevet diskrimineret og forfulgt i samfund, hvor de har været talmæssigt markante. I Rumænien var romaerne slaver indtil De tjente som landarbejder, tjenere, smede, musikere og blev general behandlet brutalt. Der er omkring 2½ mil. romaere fordelt på 40 roma-grupper i Rumænien i dag, der tit strides indbyrdes. De vokser talmæssigt betydeligt hurtigere end den rumænske befolkning, og deres tilværelse i periferien af fattige rumænske lokalsamfund skaber ofte konflikter. I 1990érne rejste saksernes efterkommere, som boede i landsbyer i området omkring Brasov, til Tyskland. Deres efterladte landsbyer overtog romafolket. De lever i parallelsamfund med paralleløkomoni, hvor flertallet er uhyre fattigt og få er rige, ofte rigere end selv rige rumænere (dem har vi ikke set). I 1992 blev undervisning i romani (romaernes modersmål) indført i skolerne. Det har åbent en port til deres eget folks historie. Desværre er der mange eksempler på at undervisningen for romabørn finder sted i faldefærdige, kolde lagerhaller og staldbygninger, mens de etniske rumænske børn undervises i skolens nyrenoverede lokaler. Tit vil rumænske forældre ikke acceptere at deres børn undervises sammen med beskidte og besværlige romabørn. Efter årtiers racediskrimination i form af social udstødelse, udryddelse og tvangsassimilation forsøger Rumænien at fokusere på skolegang af romabørn for at udrydde analfabetismen. En anden side af sagen er at romabørn aldrig har set en roma, som har klaret sig godt. Derfor kan de ikke forestille sig, at de selv kan få en uddannelse og et godt job. Mange af de romaere som faktisk har klaret sig godt skjuler der etnicitet, derfor mangler børnene forbilleder.

6 Desuden besidder mange desværre fordomme om romaer, der fortæller om et folk, der lever af at snyde bedrage og svindle. Et folk, der afskyr fysisk arbejde, og som hellere modtager offentligt hjælp end at tjene deres egen løn. Nogle steder er op mod 50% af mændene i fængsel. Kvinder bliver ofte gift i års alderen og går derefter ind til et liv med hårdt arbejde med utallige børnefødsler, og en mand der absolut intet laver. En del af børnene på børnehospitalet kommer ude fra romalandsbyen Bodila ca. en halv times kørsel fra Brasov. Landsbyen emmer af fattigdom og modløshed, og overalt vrimler det med børn og voksne mennesker i de smalle, hullede og dårlige jordveje, som på nuværende tidspunkt er dækket med fastkørt sne. Det er kummerlige forhold, der ikke lader slumkvarterene i ulandene noget efter. Blikskure eller tynde bræddeskure uden vand og kloak er de store familiers eneste værn mod den kolde rumænske vinter. Fædrene er ofte alkoholiseret, og døtrene får børn kort tid efter deres første menstruation. Romaerne er et vanskeligt folk at hjælpe. De mangler ofte evne til at se fremad. Hvis man får 500 kroner i dag, hvorfor så ikke bruge dem og satse på, at der kommer 500 mere i morgen. Når børnene bliver syge, og det sker jo tit, så ender de her på hospitalet, og de bliver ikke hentet igen. Der er konstant 20 efterladte børn her på hospitalet i Brasov. Og sådan er der så mange forestiller og myter. Til al held var vi selv ude og besøge Bodila sammen med Gabi. Hun er forbindelsesled mellem børnehospitalet og romaerne. Efter tre års arbejde herude har hun skabt respekt omkring sig, derfor tør vi godt gå ud af bilen og besøge to familier. Uden Gabi turde vi ikke engang kører herud i bil. Alle arbejdsløse romaer får socialhjælp og penge pr. barn. Det er en af grundene til at de får gennemsnitlig 5-8 børn pr. familie. De bor i meget små usle huse i et område, vi vil kalde slumkvarter. Vi kører af en lille jordvej med huse på begge sider. Til højre løber en åben rendesten med kloakvej m.m. Der er en vandpost, hvorfra alle kan hente vand i en spand. Der er intet varmt vand kun hvis det bliver varmet på deres små lerovne. Vi besøger først Costels familie (Sarah har ham i familiepleje han er blevet opereret i Tyskland i benet pga. betændelse i knoglen) i denne familie bor 9 personer i et lille rum på 15 kvadratmeter. De har 2 senge, en lille muret lerovn, hvorfra der går en skorsten lige op gennem taget. Manden laver kurve til opbevaring af grøntsager, kartofler, m.m. og sælger disse til et firma. Han får ca. 5 euro pr. kurv. De køber pilegrenene ude i et engområde og bærer det hjem på deres rygge. Han stikker grenene i ildstedet for at de bliver bøjelige. Vi besøgte også Roberts familie. De har 7 børn, og ejer ikke andet end et lille lerklinet hus med et enkelt rum, hvor de alle sover, mens petroleumsovnen er ved at tage livet af dem

7 med sin os. Faren har leverbetændelse, og er meget syg, og moren prøver at forsørge børnene ved at samle snegle i skoven, der kan sælges til franske restauranter. Men det forslår slet ikke, og børnene ender ofte på hospitalet med underernæring og sygdomme. For mange er hverdagen trist og fremtiden udsigtsløs. I disse usle huse finder man et parabol på taget og fjernsyn i deres eneste rum i huset. Når antropologer taler om drengene i Rumænien, fortæller de, at de keder sig, fordi hverdagen er trist og fremtiden udsigtsløs. Fjernsynet viser importerede amerikanske tvprogrammer med glansbilleder af lette penge og et andet liv. Derfor drømmer Rumæniens unge om Vesteuropa, som et glimmersted fyldt med håb og muligheder. Flere studier viser, at bagmænd udser sig rodløse, eventyrlystne børn på landet og i de mindre provinsbyer i Rumænien, hvor de sociale problemer er størst. Drengene drager risikovillige af sted med falske løfter om velbetalte jobs, fordi drengene selv ønsker at ændre deres liv. Mange unge vælger frivilligt at rejse fra deres landsbyer og bliver inspireret af andre unge, der kommer tilbage fra storbyen eller udlandet med penge på lommen. Evaluering Vi har oplevet utroligt meget på 14 dage. Der har været barske oplevelser ind imellem, men det er godt at være to af sted sammen, så man kan støtte og snakke sammen undervejs. I øvrigt lærer man hinanden rigtig godt at kende. Det er vigtig inden man tager af sted sammen at aftale, hvordan man vil bo i sovesale, enkelt- eller dobbeltværelse. Vi spiste på restaurant hver aften. Det var så billigt. Det dyreste på menukortet kostede 15 kr. Det er udmærket mad kartofler, kød og salat. Selvfølgelig er det altid en fordel ikke at være for kræsen, men det gælder alle steder. Det er ikke dansk mad. Hvis I vil høre mere om vores tur eller har spørgsmål er I altid velkomne til at kontakte os. Herefter følger en kort beskrivelse vi hver skulle aflevere i forbindelse med vores praktik (bilag 1 og 2). Til sidst har vi sat brevet (bilag 3) ind vi sendte til HFTN, om at vi gerne ville i praktik på børnehospitalet.

8 Bilag 1: Anne Lindgren Studieopgave: Sundhedspleje Jeg har været i praktik på et offentligt børnehospital i Brasov i Rumænien. I Rumænien er der ikke tilknyttet sundhedsplejersker til familierne, så det bliver sygeplejersken/social rådgiverens rolle, jeg vil tage udgangspunkt i. Det er vanskeligt at udvælge en enkelt case, da der var så mange forskellige historier. Efter længere tids overvejelser, har jeg udvalgt historien om en lille pige på 8 mdr. Pigen på 8 mdr. havde været indlagt på sygehuset i en måned pga. pneumoni og underernæring. Pigen var sådan set rask da jeg mødte hende, men hun var ikke blevet hentet af sin familie. Derfor lå hun i sin tremmeseng og ventede på at blive hentet. Hun fik fysisk kontakt, når hun fik sutteflaske eller hvis en af de frivillige på hospitalet tog hende op. Ofte var der kun 2 sygeplejersker på arbejde i aftenvagterne og de frivillige gik hjem kl Derfor var det hovedsageligt i dagvagterne hun blev taget op af sengen. En uge efter kørte hospitalets socialrådgiver ud til pigens familie og afleverede hende. Pigens familie bor i en sigøjnerlandsby, der er et meget fattigt område. Huset består af et lokale, og der er ikke køkken eller toiletfaciliteter. Socialrådgiveren giver pigens mor noget tøj med til pigen samt noget babymad samt råd nogle råd i forhold til maden. Det er lidt vanskeligt at beskrive Børnekonventionen i forhold til hospitalets arbejde. Sigøjnerlandsbyen er meget fattig, og selvom hospitalet giver børnene tøj og mad med hjem, vil børnene stadig blive forsømt, da børnene af sigøjnerforældre ofte har tre børn eller derover. De vil derfor ikke have ressourcer nok til at give børnene mad og tøj. Da sigøjnerbørnene ikke kommer i rumænske skole, er der ingen periodiske kontroller af børnene på institution jf. Artikel 25. Selvom den rumænske stat giver penge til sigøjnerne, så er barnets levestandard ikke tilfredsstillende jf. Artikel 27. Selvom børnene har forældre, er de alligevel forsømte. Sigøjnerne har en helt anden mentalitet og kultur i forhold til de verdslige forhold vi lever i her i Danmark. Derfor er det vanskeligt for det rumænske sundhedssystem at følge børnene, da deres forældre ikke vil opgive deres børn, men samtidig heller ikke kan stimulere eller forsørge børnene. Familierne får som tidligere nævnt tilskud fra den rumænske regering, men desværre går penge ikke til børnene, men ofte til familien selv. Til denne historie hører også, at der selvfølgelig også var rumænske børn på hospitalet, som havde deres forældre hos dem. Men da det er et offentligt hospital, vælger især de mere velhavende rumænske familier privathospitaler.

9 Bilag 2: Agni Andersen Studieopgave i sundhedsplejen Jeg valgte at tage på et offentligt børnehospital i Brasov i Rumænien. Hospitalet fungerer både som almindeligt hospital men også som børnehjem for børn mellem 0-2 år. Umiddelbart før Rumæniens indtræden i EU i januar 2007 besluttede staten, at intet barn under to år skal bo på børnehjem. Derfor lukkede de hjemmene, og i stedet opbevares mange af børnene nu på landets børnehospitaler. I min 14-dages praktik var jeg meget sammen med disse børn, og det viste sig hurtigt at være godt at tilbringe længere tid på en afdeling. Jeg hjalp til med at give babyerne sutteflaske, skifte ble på dem, snakke og lege med dem. På hver afdeling er der en del romabørn (sigøjnere - sigøjner er et skældsord, derfor bruger jeg ordet roma). Først vil jeg fortælle lidt om romafolket for bedre at forstå, hvorfor der ligger så mange efterladte romabørn her. Jeg vil ikke kalde dem efterladte, da det er klart en mor til 5-7 børn ikke kan være hos hendes barn 24 timer på hospitalet. En del af børnene på børnehospitalet kommer ude fra romalandsbyerne Gârcin og Bodila ca. en halv times kørsel fra Brasov. Landsbyerne emmer af fattigdom og modløshed, og overalt vrimler det med børn og voksne mennesker på de smalle, hullede dårlige grusveje, som på nuværende tidspunkt var helt belagt med et tyk lag sne. Det er kummerlige forhold. Blikskure eller tynde træskure uden vand og kloak er de store familiers eneste værn mod den kolde rumænske vinter. Fædrene er ofte alkoholiseret, og døtrene får børn kort tid efter deres første menstruation. Romafolket er et vanskeligt folk at hjælpe. De mangler ofte evne til at se fremad. Hvis man får 500 kroner i dag, hvorfor så ikke bruge dem og satse på, at der kommer 500 mere i morgen? Når børnene bliver syge på grund af underernæring, kulde, dårlig hygiejne og det sker jo tit, så ender de her på hospitalet, og mange bliver ikke hentet igen. Der er konstant 20 efterladte børn her på hospitalet i Brasov. Alle arbejdsløse romaer får socialhjælp plus at de får penge pr. barn. Det er en af grundene til, at de får gennemsnitlig 5-8 børn pr. familie. 90 % af Rumæniens 5,5 mil. romaer lever for under 7 kr. om dagen. Det første indtryk på børnehospitalet var at der var mange nyfødte babyer på en til to-tre måneder, men hver gang jeg så tjekkede alderen i journalen blev jeg overrasket. Det viste sig at babyerne var 7-8 måneder og vejede 3-4 kg, kunne hverken sidde eller støtte lidt på benene. I stort set alle journaler fandt jeg diagnosen: underernæring, pneumoni,

10 mellemørebetændelse, nogle af babyerne blev indlagt med forfrysninger i fingre og tæer, m.m. Jeg vil fortælle lidt om Silviu en romadreng på næsten 2 år. Han kom praktisk talt aldrig ud af hans tremmeseng. En morgen havde han haft diare og bleen havde ikke kunne suge det hele, så det var kommet ud gennem sparkedragten og på lagen. Assistenten, der vaskede Silviu den morgen skældte ham ud. Efter badet blev ham sat i sengen uden bukser på. Da han begyndte at lege med sin tissemand blev han også skældt ud. Silviu sagde nærmest intet de første dage jeg var på hospitalet. Lægen og sygeplejerskerne mente han var retarderet. Jeg tog ham op af hans tremmeseng og gik ture med ham op og ned ad gangen. Af og til fik vi lov til at være i legerummet, der var tilknyttet afdelingen, men det var kun, hvis den unge pige, der havde ansvaret for legerummet, gav lov til det. De sidste dage begyndte Silviu at sige mange ord til stor forbavselse for alle. Den 20. november 2007 er det 18 år siden at FN's Konvention om Barnets Rettigheder blev vedtaget i FN's Generalforsamling. Næsten alle verdens nationer, i alt 193 lande, har tilsluttet sig denne konvention fuldt og helt, da man i hvert fald udadtil vil give indtryk af at give børnene de bedste vilkår. At det i praksis kan knibe med at opfylde de aftalte forpligtelser, er en anden sag. Artikel 2 Ligestilling og beskyttelse mod diskrimination. Princippet om, at alle rettigheder gælder for alle børn uden undtagelse. Statens forpligtelse til at beskytte børn mod alle former for diskrimination. Både læger og sygeplejersken kom ind på dette emne ang. romabørnene, når jeg snakkede med dem. På den anden side var der ikke ressourcer til at hver barn kunne have en voksen hos sig. Artikel 7 Navn og nationalitet. Barnets ret til navn og nationalitet fra fødslen. Alle romabørn får et navn, når de bliver født. På hospitalet havde alle romabørn kun numre. Der var kun nogle få der havde et navneskilt oppe. Sommetider var der ikke engang et nummer. Der var nogle af sygeplejerskerne som ikke var tilfreds med dette nummersystem. Artikel 27 Levestandard. Barnets ret til en tilfredsstillende levestandard, forældrenes primære ansvar for at tilvejebringe denne og statens forpligtelse til at hjælpe, hvis der er nødvendigt. Romafolket lever i parallelsamfund med paralleløkonomi i Rumænien. Mange har en anden livsstil og indstilling. Det er et kompleks og svært emne.

11 Bilag 3: Dette brev sendte vi først til Sarah Berchtold HFTN Dear Sarah and Hope for the nation We are two women, who are studying to be nurses. We would like to visit the Hope for the nation hospital in Brasov for 8 days. We have been studying one and a half years on a nursing school in Denmark. Now we have the possibility to go to a children s hospital in another country in an internship for two weeks in February We have heard about the organization Hope for the nation through Sarah Gudiksen in Denmark. We would like to visit a children s hospital, and follow the work of a nurse. We do know, that there might be a language barrier, but hopefully, we will manage it though. The internship will be for 8 day, an we can help with practically things like washing, feeding, injections, and so on. Is it possible for you to manage a contact to the hospital? Depending on the airplane-ticket, we can go to Romania the 12 th of February. We can stay in a hostel or Bed and Breakfast, if there is no other possibilities. We are flexible and can also help at the childrens home. Thank you for your help. We look forward to hearing from you. The best wishes and merry christmas Yours sincerely Anne Katrine Lindgren, 28 years old Agni Andersen, 50 years old

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Navn: Emily Stacey Prince Evt. rejsekammerat: Malene Anusha Christensen Hjem-institution: University College Nordjylland Holdnummer: H08V

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

To BE i NUTID. we are vi er

To BE i NUTID. we are vi er To BE i NUTID. To be = at være. Bøjning i nutid. Ental Flertal 1.person I am jeg er we are vi er 2.person you are du er you are I (De) er 3.person he is han er they are de er she is hun er it is den/det

Læs mere

REJSEBREV FRA ENGLAND

REJSEBREV FRA ENGLAND REJSEBREV FRA ENGLAND UDVEKSLINGSPERIODE PERIODE: August november/2010 NAVN: Mette Alsted Christensen HJEM INSTITUTION: VIA University College, Randers sygeplejeskole HOLD NUMMER: F08 VÆRTSINSTITUTION/UNIVERSITET:

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Sofie Trempenau og Camilla Soelgaard Jensen E-mail: s_trempenau@hotmail.com og mille_7@hotmail.com Tlf. nr. 24415664 og 25121736 Evt. rejsekammerat:

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Studieophold på St.Christopher`s Hospice i London i perioden 3. 8. august 2003

Studieophold på St.Christopher`s Hospice i London i perioden 3. 8. august 2003 Studieophold på St.Christopher`s Hospice i London i perioden 3. 8. august 2003 Oplevet og skrevet af: Tove Thorlacius, hold Feb. OOAB 2 Indledning. Jeg er studerende på 7. semester, og har pga. uddannelse

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Rumænien Rejsebrev fra udvekslingsophold Navn: Sofia Uggerhøj Hansen, Lene Hedegaard og Lena Andersen E-mail: lena.andersen.mail@gmail.com, Tlf. nr. Sofia: 20668979 Lene: 61301593 Lena:

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Forældreinformation. Velkommen til Børneafsnit A8

Forældreinformation. Velkommen til Børneafsnit A8 Forældreinformation Velkommen til Børneafsnit A8 Velkommen til Børneafsnit A8 Børneafsnit A8 er en blandet medicinsk og kirurgisk specialafdeling, der modtager børn i alderen 0 15 år, med urinvejs- og

Læs mere

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel For mange specielt unge mennesker er USA drømmenes land. Mange af de kulturpåvirkninger vi udsættes for kommer jo derovre fra. Så da muligheden dukkede op for en flok piger i Langeskov IF, nemlig at kunne

Læs mere

Fotoillustration seng-bad-lift

Fotoillustration seng-bad-lift Fotoillustration seng-bad-lift Seng-bad-lift -foto-illustration af badeproces for beboer på plejecenter Udarbejdet af Idé til Værdi i samarbejde med medarbejdere og borger på plejecenter, sommer 2012 1.

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, 04.02.2013 til 01.03.2013 Navn: Email: Christine Ingemann christine@ingemann.de Tlf. nr. 31 44 13 71 Navn: Email: Anette Lyngholm

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 85 tilmeldte både. Det er stadig lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Tilmeldingen er åben

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v

Studieophold i Thailand 9/9-10-29/10-10: Sygeplejerskeuddannelsen s09v Kontaktoplysninger Navn: Skole: University College Nordjylland, Aalborg, Hold: s09v Studieland: Bangkok, Thailand, Ramathibodi Hospital, pediatric wards. Motivation for praktikplads i udlandet Min motivation

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Island, byen Selfoss avn: Janet Yasmin Tekaia E-mail: janet_smukke@hotmail.com Tlf. nr: 28122086 Rejsebrev fra udvekslingsophold Hjem-institution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold. Udveksling til Kina: SYGEPLEJESKOLERNE I DANMARK. Navn: Nadia Brandhøj Sørensen og Stine Buus Rokkedahl

Rapport fra udvekslingsophold. Udveksling til Kina: SYGEPLEJESKOLERNE I DANMARK. Navn: Nadia Brandhøj Sørensen og Stine Buus Rokkedahl Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til Kina: Navn: Nadia Brandhøj Sørensen og Stine Buus Rokkedahl Hjem-institution: Viborg sygeplejeskole Værts-institution/Universitet: Sichuan University Chengdu,

Læs mere

Formålet med turen var, at få et overblik over de ældres sundhedstilstand i Bagaciu.

Formålet med turen var, at få et overblik over de ældres sundhedstilstand i Bagaciu. Referat fra turen til Bagaciu oktober 2013 Projekt helbredstilstand Med på turen var Læge Cheme Andersen og Laila Christensen Formålet med turen var, at få et overblik over de ældres sundhedstilstand i

Læs mere

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Rejsebrev fra udvekslingsophold

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Tortosa, Tarragona, Spanien Navn: Pernille Lundholm Rasmussen E-mail: pernillelundholm@hotmail.com Tlf. nr. 004521134265 Evt. rejsekammerat: Rejser alene

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingen åbner om to uger Mandag den 3. december kl. 8.00 åbner tilmeldingen til Trolling Master Bornholm 2013. Vi har flere tilmeldinger

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

3. oktober 2014. St. Elisabeth

3. oktober 2014. St. Elisabeth 3. oktober 2014 Rejsebrevet: Turen går til Tanzania Arusha. Modul 13 - sygeplejestuderende Mie Fuglsang Hansen, Ditte Buus Hansen, Sidse Petersen & Thilde Clemmensen hold S11S. Vi er fire piger, som gennem

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Valgfri periode i Västerås

Valgfri periode i Västerås Valgfri periode i Västerås En sommerdag i August 2004 fik vi den tossede ide, at kontakte HanneWissing med henblik på vores valgfri periode på 7. Semester. Vi havde talt om at tage til udlandet i praktik

Læs mere

Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B

Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B Cæcilie, Gitte og Christa Katutura State Hospital Vi har i ti

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Modtager man økonomisk støtte til et danseprojekt, har en premieredato og er professionel bruger af Dansehallerne har man mulighed for

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Undersøgelsens overordnede resultater 2010

Undersøgelsens overordnede resultater 2010 Evaluering af hjemmehjælpen 2010 I perioden fra 18. oktober 2010 til 15. november 2010 gennemførte Sundhed- og Ældrecentret en spørgeskemaundersøgelse af de ydelser, der leveres af den kommunale hjemmehjælp

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Studieophold i Etiopiens hovedstad Addis Abeba Af Annette Møller og Lisbeth Ebbesen. Fra det danske efterår til det afrikanske eventyr.

Studieophold i Etiopiens hovedstad Addis Abeba Af Annette Møller og Lisbeth Ebbesen. Fra det danske efterår til det afrikanske eventyr. Studieophold i Etiopiens hovedstad Addis Abeba Af Annette Møller og Lisbeth Ebbesen Fra det danske efterår til det afrikanske eventyr. Vores valgfrie periode på 7. semester var vi så heldige at tilbringe

Læs mere

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Velkommen til verden. - til forældre med for tidligt fødte børn. Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Information til patienten Velkommen til verden - til forældre med for tidligt fødte børn Børneafdeling C1 Hospitalsenheden Vest Kære forældre Hjertelig tillykke med jeres lille for tidligt fødte barn.

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 77 tilmeldte både. Det er lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Til gengæld er det glædeligt,

Læs mere

Klinisk uddannelse På Kirurgisk afdeling, Queen Elisabeth Hospital i Kings Lynn, England

Klinisk uddannelse På Kirurgisk afdeling, Queen Elisabeth Hospital i Kings Lynn, England Klinisk uddannelse På Kirurgisk afdeling, Queen Elisabeth Hospital i Kings Lynn, England Rapporten er udarbejdet af Sygeplejestuderende Tina Zinckernagel, sep. 01-F august 2004 Formålet med denne rapport:

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

EU vedtager et nyt program, som med 55 millioner EUR skal give børn større sikkerhed på internettet

EU vedtager et nyt program, som med 55 millioner EUR skal give børn større sikkerhed på internettet IP/8/899 Bruxelles, den 9 december 8 EU vedtager et nyt program, som med millioner EUR skal give børn større sikkerhed på internettet EU får et nyt program for forbedring af sikkerheden på internettet

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Lykken er så lunefuld Om måling af lykke og tilfredshed med livet, med fokus på sprogets betydning

Lykken er så lunefuld Om måling af lykke og tilfredshed med livet, med fokus på sprogets betydning Lykken er så lunefuld Om måling af lykke og tilfredshed med livet, med fokus på sprogets betydning Jørgen Goul Andersen (email: goul@ps.au.dk) & Henrik Lolle (email: lolle@dps.aau.dk) Måling af lykke eksploderer!

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

dele alting med På selve rummet, var det et rum til tøj, en vask med hylder og spejl, en skrivebord, spisebord hyggeligt.

dele alting med På selve rummet, var det et rum til tøj, en vask med hylder og spejl, en skrivebord, spisebord hyggeligt. Rapport af Sygeplejestuderende ved Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse, Ida Katrine Heinfelt og Nickie Beth Kristoffersen vedr. praktikophold i Eskilstuna, Sverige i den lange praktikperiode på 4. sem. Forventninger

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Asle er en bomstærk dreng, der aldrig er syg. Han tør binde en bjørn til et træ eller tæmme en elefant, hvis det skal være! Der er kun én ting, som Asle er bange for... Og det er kanyler og læger i hvide

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Hvorfor Malaga? Der er et par specifikke årsager til min interesse for netop dette Malaga. Først og fremmest er jeg meget interesseret i at få indblik i det spanske sundhedssystem.

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Thailand, Bangkok. Navn: Pernille Jensen E-mail: pernillejensen51@gmail.com Evt. rejsekammerat: Louise Andersen Hjem-institution: Bornholms Sundheds-

Læs mere

REJSEBREV FRA ATHEN GRÆKENLAND

REJSEBREV FRA ATHEN GRÆKENLAND REJSEBREV FRA ATHEN GRÆKENLAND MODUL 6 24. AUGUST 2012 23. NOVEMBER 2012 STINE LOUISE D. ANDERSEN CELIA R. J. HOLM Rejsemålet: Vores beslutning om at skulle tage af sted til Athen på udveksling på modul

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE

VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE SKAL ROMAERNE HØRE EVANGELIET PÅ DERES EGET SPROG? VIL DU HJÆLPE MED AT BYGGE EN KIRKE? 1 ET UDSAT FOLK SYNDEBUKKE Samfundets tabere og sorte får, samfundets bundfald, samfundsnassere eller tyveknægte

Læs mere

Rapport om 20 ugers praktik på Jamaica, Feb.09 2009 til juli 2009 udarbejdet af Annamaria Nielsen hold sep06f mail : rheeah.mate@gmail.

Rapport om 20 ugers praktik på Jamaica, Feb.09 2009 til juli 2009 udarbejdet af Annamaria Nielsen hold sep06f mail : rheeah.mate@gmail. Rapport om 20 ugers praktik på Jamaica, Feb.09 2009 til juli 2009 udarbejdet af Annamaria Nielsen hold sep06f mail : rheeah.mate@gmail.com Jeg valgte i 6. semester at tage alle 20 ugers praktik på Jamaica,

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede.

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede. Støtteforeningen Hjælp de ældre i Rumænien Formandens beretning 2012 Da vi sidste år vedtog, at ændre vores vedtægter, således, at vi overgav plejehjemmets drift til Torben, og valgte at starte et nyt

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

B Ø R N E K O N V E N T I O N E N

B Ø R N E K O N V E N T I O N E N B Ø R N E K O N V E N T I O N E N FNs Konvention om Barnets Rettigheder Børn og unge i hele verden har ret til at overleve, blive beskyttet og udvikle sig. Det fastslår Børnekonventionen konventionen om

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Navn: Ida Kirstine Hedemand Email: iad2cool@hotmail.com Tlf. nr. 25322787 Evt. rejsekammerat: Ditte Hjem-institution: VIA, sygeplejeskolen i Aarhus

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital.

Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Rejsebrev fra udvekslingsophold i Australien, Sydney, Concord Hospital. Fra : Natasja Blicher Hansen Email: Galehus@msn.com. Sygeplejeskolen i Slagelse, CVU Vestsjælland. Hold: feb04f. Værts-institution:

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne

Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Rejsebrev nr. 2 Januar 2011 Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Indledning: I mit første rejsebrev skrev jeg lidt om mig selv og min motivation for at have taget min tredje praktik i Filippinerne.

Læs mere

Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp

Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp - Hvordan din virksomhed kan gøre en endnu større forskel Hvem er Aktion Børnehjælp? Aktion Børnehjælp har siden 1965 formidlet hjælp til over 100.000 fattige

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt.

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt. I 2013 da jeg smed p-pillerne, var jeg en ung kvinde på 26, der havde været sammen med min kæreste i næsten 5 år. Min kæreste var dengang 29 år og var færdiguddannet. Vi havde længe snakket om at det ville

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Hverdagen i dit barns daginstitution

Hverdagen i dit barns daginstitution Hverdagen i dit barns daginstitution 2 Indhold Hverdagen i dit barns daginstitution... 1 Hvad er en daginstitution?... 3 Derfor er det vigtigt at gå i daginstitution... 3 Hverdagen i daginstitutionen...

Læs mere

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund

Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Information om Helle og Karl Meyer Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor I sammen skal besøge datteren Helle Meyer og faderen Karl Meyer. De har kun haft hjælp

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere