Rapport over vores 14-dages ophold på et børnehospital i Rumænien

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport over vores 14-dages ophold på et børnehospital i Rumænien"

Transkript

1 Rapport over vores 14-dages ophold på et børnehospital i Rumænien forberedelse til turen rejsen hostel facts om Rumænien opholdet på Spitalul klinik de Copii i Brasov sigøjner mål for perioden evaluering om at rejse sammen med andre ophold i udlandet godt at have med til Rumænien lære hinanden at kende sidegevinster bedre til engelsk store forskelle sætter tanker i gang glad for at bo i DK. flot natur løn mad mm. Rapporten er udarbejdet af Anne Katrine Lindgren og Agni Andersen. Vi valgte i 4. semester at lægge vores 14-dages praktik i sundhedsplejen i Rumænien i byen Brasov, som ligger 150 km. nord for Bukarest. Det tager 3 timer i tog fra hovedstaden til Brasov. Først vil vi beskrive forberedelserne til turen, og hvilke dokumenter de kræver på børnehospitalet. Kontakten til børnehospitalet går igennem Hope For The Nation (HFTN) en canadisk organisation, som har arbejdet på børnehospitalet i mange år og som kun arbejder i Rumænien. Man kan vælge at arbejde som frivillig eller som sygeplejestuderende i praktik på hospitalet. Vi skrev en mail til Sarah Berchtold HFTN om vores ønsker (bilag 2). Hun arrangerede kontakten til direktøren på hospitalet. Uanset om man er frivillig eller studerende skal alle dokumenter, straffeattester, lægeerklæring, 2 vidner, der attesterer ens identitet være fremskaffet og sendt via mail eller fax til HFTN helst 14 dage før afrejsen. Alt hvad HFTN og hospitalet forlanger er tydeligt beskrevet på siden under volunteering og contracts. For dem som vil til Rumænien, print siden ud og læs den grundig igennem. De går meget op i papirerne og så alligevel ikke. Min printer lavede nogle tal om til sjove bogstaver, og det gjorde de ingen indvindinger imod. For dem som agter at tage til lande som Rumænien, sørg for jeres egen skyld at blive vaccineret mod hepatitis A og B, mæslinger, røde hunde og stivkrampe. Det er meget vigtigt, da hygiejnen ikke er som herhjemme.

2 HFTN er en kristen organisation, men det mærker man ikke på hospitalet. Hovedparten af Rumæniens befolkning er katolikker. Billetten fra Kbh. til Bukarest koster ca kr. (www.momondo.com) Når man lander i Bukarest kan man enten tage en taxi eller bus til hovedbanegården. Vi tog en taxi, som koster fra 70 RON eller euro, alt afhængig af hvor hidsig og god man er til at få prisen ned. Man kan lige så godt vænne sig til at rumænerne prøver at hive så mange penge ud af en som muligt. Deres argumenter er, at vekslekursen er ændret, og at deres RON er blevet mindre værd end euroen, at der er kø overalt i trafikken, så de bliver forsinket og andre gode påhit. Nyd det fra første dag. Generelt er rumænerne et meget venligt og gæstfri folkefærd. Vi har ikke et eneste sekund fortrudt, at vi valgte børnehospitalet her i Rumænien, bortset fra den dag vi spiste i børnehospitalets kantine, hvor der løb en lille uskyldig kakerlak over gulvet. Den historie kommer vi tilbage til senere. Vi ankom til Brasov sent tirsdag aften og indkvarterede os på Rolling Stone Hostel. Næste dag tog vi ud for at finde Sarah Berchtolds kontor. Hun havde i en mail skrevet, at det lå tæt på vores hostel. Vi begav os til fods med et dårligt bykort i den retning, vi troede det var. Op ad meget stejle og glatte brolagte smalle gader. Det havde lige været snevejr og sneen lå mange steder sammenkørt og godt glat (spørg Anne). Efter at have gået ca. 1 time, kom der en saltbil en rigtig gammel lastbil, hvorpå der på ladet stod en ung mand med en skovl og spredte salt ud. Sådan foregik det også i DK for over 35 år siden. De tilbød os ellers at køre op til Sarah, men vi takkede nej til. Det er meget smalle, stejle brolagte glatte veje. I stedet kørte en utrolig flink rumæner os derop. Det er en meget dårlig vej op til Sarah, som selvfølgelig ikke var på hendes kontor, men i stedet på hospitalet. Vi aftalte med hende at mødes og få en rundvisning på hospitalet. Børnehospitalet Hospitalet er bygget i 1984 og har plads til ca. 300 børn i alderen fra 0 til 18 år. Det er gratis for alle børn at være på hospitalet. Hospitalet fungerer både som almindeligt hospital men også som børnehjem for børn mellem 0-2 år. Umiddelbart før Rumæniens indtræden i EU i januar 2007 besluttede staten, at intet barn under to år skal bo på børnehjem. Derfor lukkede de hjemmene, og i stedet opbevares mange af børnene nu på landets børnehospitaler.

3 I stueetagen er en nyrenoveret skadestue, 1.sal med øre, næse- og halsafdeling, 2.sal med operationsafdelingen og sepsis, gastroenterologisk afdeling, respiratorisk afdeling samt intensiv (for tidlig fødte børn). Gabi, som er socialrådgiver på hospitalet og som er bindeled mellem HFTN og hospitalsdirektøren, blev meget forbavset over at se os. Vi skulle jo først komme dagen efter kl. 10, men der var ingen problemer i, at Sarah viste os rundt. Hver gang vi blev præsenteret, sagde de, vi var sygeplejersker. Det gav lidt rynker i panden og bekymringer om, hvad og hvor meget de forventede af os. Vi fortalte dem flere gange, at vi var sygeplejestuderende, så da vi mødte dagen efter til den officielle rundvisning af Gabi, var det ikke noget problem. Der var lidt diskussion om, hvilken afdeling det var bedst vi var på. Hospitalet havde forestillet sig, at vi skulle være på den respiratoriske afdeling, men her var der ikke mange, der kunne tale engelsk, hvorimod det gik meget bedre på mave- tarmafdelingen. Mål for perioden Observere sygepleje til børn Observere forsømte børns udvikling mht. kognitiv udvikling/omsorgssvigt Observere underernærede børn Deltage i sygepleje til børn Spitalul clinic de copii Spitalul clinic de copii er som tidligere nævnt et offentligt hospital. Det betyder, at det er noget fattigere end privathospitalerne og de offentlige hospitaler i hovedstaden Bukarest. Håndhygiejne er man ikke så bevidst om, og det består af vand og sæbe og et fælles håndkæde ved de fleste vaske. Ingen sprit. På trods af de noget kummerlige forhold, må man sige, at der meget ofte bliver gjort rent. Der vaskes gulv dagligt med klor og vægge og kamme bliver også gjort ren 2 gange ugentligt. Alle indlagte børn får lagt venflon. Lidt afhængigt af barnets alder bliver det enten lagt på sygeplejekontoret eller på stuen. Større børn kommer op og ligge på et bord på kontoret. De helt små spædbørn får det anlagt på deres stue, hvor der sædvanligvis er 3-5 senge. Når børnene skal have deres IV-injektioner bruger sygeplejerskerne skorstenen på venflonen og heller ikke her sprittes af først. Man kan sige, at opgaverne på sygehuset er meget hierarkisk bygget op. Der er assistenter, der tager sig af børnenes grundlæggende sygepleje, såsom vask, skiftning, madning og lign.

4 Sygeplejerskerne står for medicin og behandlinger. Plejen er rundepleje, hvilket vil sige, at en lægger venflon, en giver injektioner, en skriver journal og så videre. Alle har hver deres ansvarsområde. Lægerne får uddelt hver deres patienter og som regel har lægerne 1-2 turnuslæger med rundt på stuegang. Lægerne var meget glade for at dele ud af deres viden og teori (og øve deres engelsk). De skriver selv deres journal og ordinationer ned i kardex. Der er ingen lægesekretærer på sygehuset. Som regel skriver lægerne inde på stuerne, da deres eget kontor ligger langt væk fra afdelingen. Mange af børnene på hospitalet og nok især på gastro-enterologisk afsnit er underernærede. På sygehuset er det lægerne, der ordinerer hvor meget mad børnene skal have. Da det er assistenterne, der giver børnene mad, er det vanskeligt for lægerne at følge med i, om barnet får nok, da læger og assistenterne ikke kommunikerer. Ofte får børnene en standardordination på ml. i deres sutteflasker. Flere gange har vi oplevet, at børnene stadig var sultne, når de havde spist op. Men børnene tilpasser sig efterhånden, og får kun hvad der er ordineret. Vi var også en del nede på øre, næse- og halsafdelingen for at se børnene blive tjekket. Hver dag kl. ca starter der en undersøgelse af ca børn fra hospitalet. Mødre med deres børn samt personalet med børn uden mødre venter i en lang kø ude på gangen. Døren til lokalet hvori undersøgelsen finder sted bliver ikke lukket. Alle kan følge med i slaget gang det lige fra en undersøgelse, hvor alt er ok til en punktering af trommehinden, hvis der er væske i øret, sugning af øret, mm. Af og til var der vræl næsten lige fra de så lægen og sygeplejerskerne, da det hele skulle gå så hurtigt, at der ikke var tid til de store pædagogiske fortaler. Kort fortalt kom f.eks. moderen ind med hendes barn afleverede journalen, satte sig i stolen med barnets ben imellem hendes ben som hun klemte sammen med al kraft, den ene arm om på ryggen den anden holdt moderne. En sygeplejerske holdt barnets hoved og så gik det ellers derudaf. Lægen var utrolig dygtig, den ros skal hun have. De var et godt team på 3-4, så alt i alt kunne de nå at undersøge ca. 25 børn på 40 min. inklusiv journalskrivning. I denne afdeling så vi også en dreng få punkteret sinus maxilllaris (bihuler). De stak en lang nål op i næsen og stak hul på sinus maxillaris. Vi kunne lige så tydeligt høre at hun stak igennem væggen i bihulen. Hvorefter drengen nøs en pæn mængde gult tyktflydende materie ud. Det havde været godt at være på et dansk børnehospital først for at se hvordan det foregår hjemme. Lægen underviste os via plakater om de forskellige indgreb hun foretog sig. Det var meget lærerigt. Det var også her, vi overværede en dreng under fuldt narkose få

5 fjernet hans mandler og polypper. Bagefter overværede vi en anden dreng få fjernet hans polypper ved lokal bedøvelse af Lidocain. Han blev bundet på hænder og fødder til stolen. Det var godt at være på en afdeling i længere tid. Vi hjalp til med at give babyerne sutflaske, skifte ble på dem, snakke og lege med dem. På hver afdeling er der en del romabørn (sigøjner er et skældsord, derfor bruger vi ordet roma). Vi vil fortælle lidt om romafolket for at bedre forstå, hvorfor der ligger så mange efterladte romabørn her. Vi vil ikke kalde dem efterladte, da det er klart en mor til 5-7 børn ikke kan være hos hendes barn 24 timer på hospitalet. Dette ville selvfølgelig være optimalt. Romafolket Romafolket er Europas største mindretalsgruppe et folk uden land. De har det svært i Rumænien, som i resten af Europa specielt i Østeuropa. Romafolket stammer fra Indien og er altid blevet diskrimineret og forfulgt i samfund, hvor de har været talmæssigt markante. I Rumænien var romaerne slaver indtil De tjente som landarbejder, tjenere, smede, musikere og blev general behandlet brutalt. Der er omkring 2½ mil. romaere fordelt på 40 roma-grupper i Rumænien i dag, der tit strides indbyrdes. De vokser talmæssigt betydeligt hurtigere end den rumænske befolkning, og deres tilværelse i periferien af fattige rumænske lokalsamfund skaber ofte konflikter. I 1990érne rejste saksernes efterkommere, som boede i landsbyer i området omkring Brasov, til Tyskland. Deres efterladte landsbyer overtog romafolket. De lever i parallelsamfund med paralleløkomoni, hvor flertallet er uhyre fattigt og få er rige, ofte rigere end selv rige rumænere (dem har vi ikke set). I 1992 blev undervisning i romani (romaernes modersmål) indført i skolerne. Det har åbent en port til deres eget folks historie. Desværre er der mange eksempler på at undervisningen for romabørn finder sted i faldefærdige, kolde lagerhaller og staldbygninger, mens de etniske rumænske børn undervises i skolens nyrenoverede lokaler. Tit vil rumænske forældre ikke acceptere at deres børn undervises sammen med beskidte og besværlige romabørn. Efter årtiers racediskrimination i form af social udstødelse, udryddelse og tvangsassimilation forsøger Rumænien at fokusere på skolegang af romabørn for at udrydde analfabetismen. En anden side af sagen er at romabørn aldrig har set en roma, som har klaret sig godt. Derfor kan de ikke forestille sig, at de selv kan få en uddannelse og et godt job. Mange af de romaere som faktisk har klaret sig godt skjuler der etnicitet, derfor mangler børnene forbilleder.

6 Desuden besidder mange desværre fordomme om romaer, der fortæller om et folk, der lever af at snyde bedrage og svindle. Et folk, der afskyr fysisk arbejde, og som hellere modtager offentligt hjælp end at tjene deres egen løn. Nogle steder er op mod 50% af mændene i fængsel. Kvinder bliver ofte gift i års alderen og går derefter ind til et liv med hårdt arbejde med utallige børnefødsler, og en mand der absolut intet laver. En del af børnene på børnehospitalet kommer ude fra romalandsbyen Bodila ca. en halv times kørsel fra Brasov. Landsbyen emmer af fattigdom og modløshed, og overalt vrimler det med børn og voksne mennesker i de smalle, hullede og dårlige jordveje, som på nuværende tidspunkt er dækket med fastkørt sne. Det er kummerlige forhold, der ikke lader slumkvarterene i ulandene noget efter. Blikskure eller tynde bræddeskure uden vand og kloak er de store familiers eneste værn mod den kolde rumænske vinter. Fædrene er ofte alkoholiseret, og døtrene får børn kort tid efter deres første menstruation. Romaerne er et vanskeligt folk at hjælpe. De mangler ofte evne til at se fremad. Hvis man får 500 kroner i dag, hvorfor så ikke bruge dem og satse på, at der kommer 500 mere i morgen. Når børnene bliver syge, og det sker jo tit, så ender de her på hospitalet, og de bliver ikke hentet igen. Der er konstant 20 efterladte børn her på hospitalet i Brasov. Og sådan er der så mange forestiller og myter. Til al held var vi selv ude og besøge Bodila sammen med Gabi. Hun er forbindelsesled mellem børnehospitalet og romaerne. Efter tre års arbejde herude har hun skabt respekt omkring sig, derfor tør vi godt gå ud af bilen og besøge to familier. Uden Gabi turde vi ikke engang kører herud i bil. Alle arbejdsløse romaer får socialhjælp og penge pr. barn. Det er en af grundene til at de får gennemsnitlig 5-8 børn pr. familie. De bor i meget små usle huse i et område, vi vil kalde slumkvarter. Vi kører af en lille jordvej med huse på begge sider. Til højre løber en åben rendesten med kloakvej m.m. Der er en vandpost, hvorfra alle kan hente vand i en spand. Der er intet varmt vand kun hvis det bliver varmet på deres små lerovne. Vi besøger først Costels familie (Sarah har ham i familiepleje han er blevet opereret i Tyskland i benet pga. betændelse i knoglen) i denne familie bor 9 personer i et lille rum på 15 kvadratmeter. De har 2 senge, en lille muret lerovn, hvorfra der går en skorsten lige op gennem taget. Manden laver kurve til opbevaring af grøntsager, kartofler, m.m. og sælger disse til et firma. Han får ca. 5 euro pr. kurv. De køber pilegrenene ude i et engområde og bærer det hjem på deres rygge. Han stikker grenene i ildstedet for at de bliver bøjelige. Vi besøgte også Roberts familie. De har 7 børn, og ejer ikke andet end et lille lerklinet hus med et enkelt rum, hvor de alle sover, mens petroleumsovnen er ved at tage livet af dem

7 med sin os. Faren har leverbetændelse, og er meget syg, og moren prøver at forsørge børnene ved at samle snegle i skoven, der kan sælges til franske restauranter. Men det forslår slet ikke, og børnene ender ofte på hospitalet med underernæring og sygdomme. For mange er hverdagen trist og fremtiden udsigtsløs. I disse usle huse finder man et parabol på taget og fjernsyn i deres eneste rum i huset. Når antropologer taler om drengene i Rumænien, fortæller de, at de keder sig, fordi hverdagen er trist og fremtiden udsigtsløs. Fjernsynet viser importerede amerikanske tvprogrammer med glansbilleder af lette penge og et andet liv. Derfor drømmer Rumæniens unge om Vesteuropa, som et glimmersted fyldt med håb og muligheder. Flere studier viser, at bagmænd udser sig rodløse, eventyrlystne børn på landet og i de mindre provinsbyer i Rumænien, hvor de sociale problemer er størst. Drengene drager risikovillige af sted med falske løfter om velbetalte jobs, fordi drengene selv ønsker at ændre deres liv. Mange unge vælger frivilligt at rejse fra deres landsbyer og bliver inspireret af andre unge, der kommer tilbage fra storbyen eller udlandet med penge på lommen. Evaluering Vi har oplevet utroligt meget på 14 dage. Der har været barske oplevelser ind imellem, men det er godt at være to af sted sammen, så man kan støtte og snakke sammen undervejs. I øvrigt lærer man hinanden rigtig godt at kende. Det er vigtig inden man tager af sted sammen at aftale, hvordan man vil bo i sovesale, enkelt- eller dobbeltværelse. Vi spiste på restaurant hver aften. Det var så billigt. Det dyreste på menukortet kostede 15 kr. Det er udmærket mad kartofler, kød og salat. Selvfølgelig er det altid en fordel ikke at være for kræsen, men det gælder alle steder. Det er ikke dansk mad. Hvis I vil høre mere om vores tur eller har spørgsmål er I altid velkomne til at kontakte os. Herefter følger en kort beskrivelse vi hver skulle aflevere i forbindelse med vores praktik (bilag 1 og 2). Til sidst har vi sat brevet (bilag 3) ind vi sendte til HFTN, om at vi gerne ville i praktik på børnehospitalet.

8 Bilag 1: Anne Lindgren Studieopgave: Sundhedspleje Jeg har været i praktik på et offentligt børnehospital i Brasov i Rumænien. I Rumænien er der ikke tilknyttet sundhedsplejersker til familierne, så det bliver sygeplejersken/social rådgiverens rolle, jeg vil tage udgangspunkt i. Det er vanskeligt at udvælge en enkelt case, da der var så mange forskellige historier. Efter længere tids overvejelser, har jeg udvalgt historien om en lille pige på 8 mdr. Pigen på 8 mdr. havde været indlagt på sygehuset i en måned pga. pneumoni og underernæring. Pigen var sådan set rask da jeg mødte hende, men hun var ikke blevet hentet af sin familie. Derfor lå hun i sin tremmeseng og ventede på at blive hentet. Hun fik fysisk kontakt, når hun fik sutteflaske eller hvis en af de frivillige på hospitalet tog hende op. Ofte var der kun 2 sygeplejersker på arbejde i aftenvagterne og de frivillige gik hjem kl Derfor var det hovedsageligt i dagvagterne hun blev taget op af sengen. En uge efter kørte hospitalets socialrådgiver ud til pigens familie og afleverede hende. Pigens familie bor i en sigøjnerlandsby, der er et meget fattigt område. Huset består af et lokale, og der er ikke køkken eller toiletfaciliteter. Socialrådgiveren giver pigens mor noget tøj med til pigen samt noget babymad samt råd nogle råd i forhold til maden. Det er lidt vanskeligt at beskrive Børnekonventionen i forhold til hospitalets arbejde. Sigøjnerlandsbyen er meget fattig, og selvom hospitalet giver børnene tøj og mad med hjem, vil børnene stadig blive forsømt, da børnene af sigøjnerforældre ofte har tre børn eller derover. De vil derfor ikke have ressourcer nok til at give børnene mad og tøj. Da sigøjnerbørnene ikke kommer i rumænske skole, er der ingen periodiske kontroller af børnene på institution jf. Artikel 25. Selvom den rumænske stat giver penge til sigøjnerne, så er barnets levestandard ikke tilfredsstillende jf. Artikel 27. Selvom børnene har forældre, er de alligevel forsømte. Sigøjnerne har en helt anden mentalitet og kultur i forhold til de verdslige forhold vi lever i her i Danmark. Derfor er det vanskeligt for det rumænske sundhedssystem at følge børnene, da deres forældre ikke vil opgive deres børn, men samtidig heller ikke kan stimulere eller forsørge børnene. Familierne får som tidligere nævnt tilskud fra den rumænske regering, men desværre går penge ikke til børnene, men ofte til familien selv. Til denne historie hører også, at der selvfølgelig også var rumænske børn på hospitalet, som havde deres forældre hos dem. Men da det er et offentligt hospital, vælger især de mere velhavende rumænske familier privathospitaler.

9 Bilag 2: Agni Andersen Studieopgave i sundhedsplejen Jeg valgte at tage på et offentligt børnehospital i Brasov i Rumænien. Hospitalet fungerer både som almindeligt hospital men også som børnehjem for børn mellem 0-2 år. Umiddelbart før Rumæniens indtræden i EU i januar 2007 besluttede staten, at intet barn under to år skal bo på børnehjem. Derfor lukkede de hjemmene, og i stedet opbevares mange af børnene nu på landets børnehospitaler. I min 14-dages praktik var jeg meget sammen med disse børn, og det viste sig hurtigt at være godt at tilbringe længere tid på en afdeling. Jeg hjalp til med at give babyerne sutteflaske, skifte ble på dem, snakke og lege med dem. På hver afdeling er der en del romabørn (sigøjnere - sigøjner er et skældsord, derfor bruger jeg ordet roma). Først vil jeg fortælle lidt om romafolket for bedre at forstå, hvorfor der ligger så mange efterladte romabørn her. Jeg vil ikke kalde dem efterladte, da det er klart en mor til 5-7 børn ikke kan være hos hendes barn 24 timer på hospitalet. En del af børnene på børnehospitalet kommer ude fra romalandsbyerne Gârcin og Bodila ca. en halv times kørsel fra Brasov. Landsbyerne emmer af fattigdom og modløshed, og overalt vrimler det med børn og voksne mennesker på de smalle, hullede dårlige grusveje, som på nuværende tidspunkt var helt belagt med et tyk lag sne. Det er kummerlige forhold. Blikskure eller tynde træskure uden vand og kloak er de store familiers eneste værn mod den kolde rumænske vinter. Fædrene er ofte alkoholiseret, og døtrene får børn kort tid efter deres første menstruation. Romafolket er et vanskeligt folk at hjælpe. De mangler ofte evne til at se fremad. Hvis man får 500 kroner i dag, hvorfor så ikke bruge dem og satse på, at der kommer 500 mere i morgen? Når børnene bliver syge på grund af underernæring, kulde, dårlig hygiejne og det sker jo tit, så ender de her på hospitalet, og mange bliver ikke hentet igen. Der er konstant 20 efterladte børn her på hospitalet i Brasov. Alle arbejdsløse romaer får socialhjælp plus at de får penge pr. barn. Det er en af grundene til, at de får gennemsnitlig 5-8 børn pr. familie. 90 % af Rumæniens 5,5 mil. romaer lever for under 7 kr. om dagen. Det første indtryk på børnehospitalet var at der var mange nyfødte babyer på en til to-tre måneder, men hver gang jeg så tjekkede alderen i journalen blev jeg overrasket. Det viste sig at babyerne var 7-8 måneder og vejede 3-4 kg, kunne hverken sidde eller støtte lidt på benene. I stort set alle journaler fandt jeg diagnosen: underernæring, pneumoni,

10 mellemørebetændelse, nogle af babyerne blev indlagt med forfrysninger i fingre og tæer, m.m. Jeg vil fortælle lidt om Silviu en romadreng på næsten 2 år. Han kom praktisk talt aldrig ud af hans tremmeseng. En morgen havde han haft diare og bleen havde ikke kunne suge det hele, så det var kommet ud gennem sparkedragten og på lagen. Assistenten, der vaskede Silviu den morgen skældte ham ud. Efter badet blev ham sat i sengen uden bukser på. Da han begyndte at lege med sin tissemand blev han også skældt ud. Silviu sagde nærmest intet de første dage jeg var på hospitalet. Lægen og sygeplejerskerne mente han var retarderet. Jeg tog ham op af hans tremmeseng og gik ture med ham op og ned ad gangen. Af og til fik vi lov til at være i legerummet, der var tilknyttet afdelingen, men det var kun, hvis den unge pige, der havde ansvaret for legerummet, gav lov til det. De sidste dage begyndte Silviu at sige mange ord til stor forbavselse for alle. Den 20. november 2007 er det 18 år siden at FN's Konvention om Barnets Rettigheder blev vedtaget i FN's Generalforsamling. Næsten alle verdens nationer, i alt 193 lande, har tilsluttet sig denne konvention fuldt og helt, da man i hvert fald udadtil vil give indtryk af at give børnene de bedste vilkår. At det i praksis kan knibe med at opfylde de aftalte forpligtelser, er en anden sag. Artikel 2 Ligestilling og beskyttelse mod diskrimination. Princippet om, at alle rettigheder gælder for alle børn uden undtagelse. Statens forpligtelse til at beskytte børn mod alle former for diskrimination. Både læger og sygeplejersken kom ind på dette emne ang. romabørnene, når jeg snakkede med dem. På den anden side var der ikke ressourcer til at hver barn kunne have en voksen hos sig. Artikel 7 Navn og nationalitet. Barnets ret til navn og nationalitet fra fødslen. Alle romabørn får et navn, når de bliver født. På hospitalet havde alle romabørn kun numre. Der var kun nogle få der havde et navneskilt oppe. Sommetider var der ikke engang et nummer. Der var nogle af sygeplejerskerne som ikke var tilfreds med dette nummersystem. Artikel 27 Levestandard. Barnets ret til en tilfredsstillende levestandard, forældrenes primære ansvar for at tilvejebringe denne og statens forpligtelse til at hjælpe, hvis der er nødvendigt. Romafolket lever i parallelsamfund med paralleløkonomi i Rumænien. Mange har en anden livsstil og indstilling. Det er et kompleks og svært emne.

11 Bilag 3: Dette brev sendte vi først til Sarah Berchtold HFTN Dear Sarah and Hope for the nation We are two women, who are studying to be nurses. We would like to visit the Hope for the nation hospital in Brasov for 8 days. We have been studying one and a half years on a nursing school in Denmark. Now we have the possibility to go to a children s hospital in another country in an internship for two weeks in February We have heard about the organization Hope for the nation through Sarah Gudiksen in Denmark. We would like to visit a children s hospital, and follow the work of a nurse. We do know, that there might be a language barrier, but hopefully, we will manage it though. The internship will be for 8 day, an we can help with practically things like washing, feeding, injections, and so on. Is it possible for you to manage a contact to the hospital? Depending on the airplane-ticket, we can go to Romania the 12 th of February. We can stay in a hostel or Bed and Breakfast, if there is no other possibilities. We are flexible and can also help at the childrens home. Thank you for your help. We look forward to hearing from you. The best wishes and merry christmas Yours sincerely Anne Katrine Lindgren, 28 years old Agni Andersen, 50 years old

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Vi har været i praktik i 10 uger på statshospitalet Katatura hospital i Windhoek, Namibias

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013.

Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Rejsebrev fra udvekslingsophold marts 2013. Mit navn er Helle Maria Geertsen og fra den 4 marts til den 15 marts, var jeg sammen med, min hold kammeret Line Hansen, i Baskerlandet i praktik. Vi var 2 dage

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Rumænien Navn: Kristina Kaas Sørensen E-mail: Kristinakaas@gmail.com Tlf. nr. 31373249 Evt. rejsekammerat: Mai Dalsgaard Lassen Hjem-institution: VIA University

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Periode: 2 Nov - 31 Jan 2010 Modul 6: Primær sektor Hospital: Lira referal Hospital Skrevet af: Anika Dahl og Eva Galbiati Må gerne udleveres til

Periode: 2 Nov - 31 Jan 2010 Modul 6: Primær sektor Hospital: Lira referal Hospital Skrevet af: Anika Dahl og Eva Galbiati Må gerne udleveres til Periode: 2 Nov - 31 Jan 2010 Modul 6: Primær sektor Hospital: Lira referal Hospital Skrevet af: Anika Dahl og Eva Galbiati Må gerne udleveres til andre og offentliggøres Forberedelsen: For os har drømmen

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til Thailand. Navn: Grith Walløe E-mail: Tlf. nr. Evt. rejsekammerat: Hjem-institution: Slagelse sygeplejeskole Holdnummer:Sep05C Rejsebrev fra udvekslingsophold Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Julies rejsebrev fra Thailand

Julies rejsebrev fra Thailand Julies rejsebrev fra Thailand Navn: Julie Lind Faurschou Hjeminstitution: VIA University college, Holstebro. Hold: E2007 Semester: Udveksling som valgfag på 7. semester. Udvekslingsland: Thailand Klinisk

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen.

Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen. Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen. Mine forventninger til opholdet var at opleve et andet sundhedsvæsen og kultur. Jeg valgte

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Rejsebrev. Hold nr: E07

Rejsebrev. Hold nr: E07 Rejsebrev Navn: Mette Tang Thomsen & Mette Tomzak Teglgaard Jakobsen E-mail: mettett@hotmail.com & mettetomzak@hotmail.com Tlf: 28343817 & 28298551 Hjem institution: VIA University College - Sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed

Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Hypotetisk datid/førdatid betinget og kontrafaktisk virkelighed Når man vil fortælle, hvad man ville gøre i en hypotetisk situation, gør man stort set som på engelsk: Man bruger datid om en hypotetisk

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Rejsebrev Uganda modul 6

Rejsebrev Uganda modul 6 Malene Schwarz Primær klinik 1 Rejsebrev Uganda modul 6 Vejen fra vores hjem i Awir, Apac til hospitalet Forberedelse: Jeg havde inden min studiestart besluttet at tage en del af uddannelsen i udlandet.

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Cape Town, Sydafrika Udvekslingsperiode: Modul 13, 04.02.2013 til 01.03.2013 Navn: Email: Christine Ingemann christine@ingemann.de Tlf. nr. 31 44 13 71 Navn: Email: Anette Lyngholm

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Hvorfor jeg valgte at tage på udveksling?

Hvorfor jeg valgte at tage på udveksling? Carina Belsing Hingstrøm Hjem-institution: VIA University College - Viborg Holdnummer: Modul 11 Værts-institution/Universitet: Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Praktikplads: 1. Vuosaari

Læs mere

To BE i NUTID. we are vi er

To BE i NUTID. we are vi er To BE i NUTID. To be = at være. Bøjning i nutid. Ental Flertal 1.person I am jeg er we are vi er 2.person you are du er you are I (De) er 3.person he is han er they are de er she is hun er it is den/det

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Rumænien, Pitesti. Navn: Mai Dalsgaard Lassen E-mail: Mai_lassen19@hotmail.com Tlf. nr. 29464708 Evt. rejsekammerat: Kristina Kaas Sørensen Hjem-institution:

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn?

Babys Søvn en guide. Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Babys Søvn en guide Sover min baby nok? Hvad er normalt? Hvordan får jeg min baby til at falde i søvn? Små børn har behov for meget søvn, men det er bestemt ikke alle, der har lige let ved at overgive

Læs mere

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM

OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM OLDEMORS, BEDSTEMORS OG MORS BARNDOMSHJEM Opgaver til Elmuseets Frilandshuse 5. 6. 7. klasse ELMUSEET 2003 DE TRE HUSE Elmuseet har tre huse med udstillinger i. Du kan finde dem på kortet herunder. Nr.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Bilag 2 1. Observationsdag

Bilag 2 1. Observationsdag Bilag 2 1. Observationsdag Der er den pågældende dag 8 børn samt 3 voksne på stuen. Børnegruppen består af: Drengen T på 2 år og 10 mdr., drengen B på 2 år og 3 mdr., pigerne L, A og H samt drengen E på

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

En måned i Borås. Jan Tegner Christensen SEP01A

En måned i Borås. Jan Tegner Christensen SEP01A En måned i Borås Det var splittede følelser, jeg stod med på Københavns hovedbanegård, den dag jeg skulle af sted. På den ene side skulle jeg forlade min kone og mit snart tre årige barn i en hel måned,

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Rejsebrev fra udvekslingsophold

VIA University College Sygeplejerskeuddannelserne/Sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til: Tortosa, Tarragona, Spanien Navn: Pernille Lundholm Rasmussen E-mail: pernillelundholm@hotmail.com Tlf. nr. 004521134265 Evt. rejsekammerat: Rejser alene

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel

Jo, de var der for fodbolden og intet andet!! og så alligevel For mange specielt unge mennesker er USA drømmenes land. Mange af de kulturpåvirkninger vi udsættes for kommer jo derovre fra. Så da muligheden dukkede op for en flok piger i Langeskov IF, nemlig at kunne

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Middelfart Letlæselig (side 1) Først i tyverne blev mor syg og indlagt på Odense Sygehus, og fik en behandling med stråler på underlivet, ved en forglemmelse fra sygeplejerskens

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt.

Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Sygehuset pakket ind i sne, lige før det bliver rigtig mørkt. Turen til Norge, Mo i Rana Jeg havde glædet mig meget til at komme til Norge i min specialepraktik. Jeg ville gerne udnytte muligheden, at

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Faglig rejseberetning

Faglig rejseberetning Faglig rejseberetning Individuelt forløb, modul 13 afviklet i Cambodja Af Line Vennize Hansen, ERG512 lvha2@stud.ucl.dk Tidsperiode for opholdet: 16. august 26. september 2015 (6 uger) Praktiksted: National

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Rejserapport. Navn: Katrine Winkler Sørensen. Rejsekammerat: Lone Kristensen. Hjem-institution: Viborg Sygeplejeskole

Rejserapport. Navn: Katrine Winkler Sørensen. Rejsekammerat: Lone Kristensen. Hjem-institution: Viborg Sygeplejeskole Rejserapport Navn: Katrine Winkler Sørensen Rejsekammerat: Lone Kristensen Hjem-institution: Viborg Sygeplejeskole Værts-institution/Universitet: Agder Universitet Praktikplads/Hospital: Frivoltun, Grimstad

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til Norge: Navn: Charlotte Lilbæk Meldgaard Hjem-institution: VIA University College Viborg Holdnummer: 164939 Værts-institution/Universitet: Høgskolen Gjøvik Praktikplads/Hospital:

Læs mere

Fredagsbrev Århus Friskole fredag d

Fredagsbrev Århus Friskole fredag d Øverst: Surprise fejring i salen af Karins 60 - års dag torsdag formiddag. Karin blev hyldet af hele skolen for sit fantastisk hjertevarme væsen Til venstre: Karin i Lesotho i forrige uge. Stort til lykke

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

MAKING IT - dummy-manus

MAKING IT - dummy-manus MAKING IT - dummy-manus INT. RESTAURANT - DAG (32) og (43) sidder på den ene side af et bord på en restaurant. Amir smiler påklistret og forventningsfuldt, mens Jakob sidder og spiser en salat. De venter

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015

Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015 Evaluering af klinikophold med fokus på diabetes for MedIS og medicinstuderende på 2. semester 23.04.2015 til 30.04.2015 Antal tilbagemeldinger: 140 ud af 161 mulige 1: Oplevede du, at personalet i klinikken

Læs mere

University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense

University College Lillebælt Sygeplejerskeuddannelsen i Odense Udveksling til Bodø, Norge Rejsebrev fra udvekslingsophold Navn: Cecilie Kragh Jespersen E-mail: cecilie_kragh3@hotmail.com Tlf. nr. 2878 1830 Evt. rejsekammerat: Betina Winsig Hansen og Ditte Struwe Bødker

Læs mere

Studieophold på St.Christopher`s Hospice i London i perioden 3. 8. august 2003

Studieophold på St.Christopher`s Hospice i London i perioden 3. 8. august 2003 Studieophold på St.Christopher`s Hospice i London i perioden 3. 8. august 2003 Oplevet og skrevet af: Tove Thorlacius, hold Feb. OOAB 2 Indledning. Jeg er studerende på 7. semester, og har pga. uddannelse

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Opgave 1. På hospital, case

Opgave 1. På hospital, case Opgave 1. På hospital, case I arbejder som social- og sundhedsassistenter på medicinsk afdeling A1 på Odense Universitetshospital. Det er et stort hospital med mange specialer. Afdeling A1 er en almenmedicinsk

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

På børnehjem i Uganda

På børnehjem i Uganda På børnehjem i Uganda For Hanne Eriksen gik en gammel drøm i opfyldelse, da hun i september i år rejste til Uganda for at være frivillig på et børnehjem. Her er lidt om det, hun fortalte en grå novemberdag

Læs mere

Daniels mirakel. Hej. Jeg vil gerne bruge lidt tid på at fortælle min historie. Jeg vil gerne fortælle den for at opmuntre dig til at tro.

Daniels mirakel. Hej. Jeg vil gerne bruge lidt tid på at fortælle min historie. Jeg vil gerne fortælle den for at opmuntre dig til at tro. Daniels mirakel Hej Jeg hedder Daniel Ispaz. Jeg er 25 år og er fra Rumænien. Jeg er gift med en smuk, engelsk pige, Sarah, og vi er blevet velsignet med en søn. Vi er en del af en kristen organisation

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009

Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Emilys rejsebrev fra Thailand udvekslingsperiode aug. okt. 2009 Navn: Emily Stacey Prince Evt. rejsekammerat: Malene Anusha Christensen Hjem-institution: University College Nordjylland Holdnummer: H08V

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold. Udveksling til (land): Navn: E-mail: Tlf. nr: Hjem-institution: Holdnummer: Værts-institution/Universitet:

Rejsebrev fra udvekslingsophold. Udveksling til (land): Navn: E-mail: Tlf. nr: Hjem-institution: Holdnummer: Værts-institution/Universitet: Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Spanien, Madrid Navn: Line J. Andersen Anne S. Larsen E-mail: linesir@hotmail.com anneslarsen100@gmail.com Tlf. nr: Line: +45 28 30 22 56 Anne: +45

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere