Redderen Nr. 8 Oktober årgang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redderen Nr. 8 Oktober 2013 36. årgang"

Transkript

1 Redderen Nr. 8 Oktober årgang

2 2 Redderen 36. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade Næstved Mobil Adresseændring kan foretages via hjemmesiden Redder.dk, eller ved henvendelse til redaktøren. Indhold Side 6 Side 14 Praktik i Ringsted I anden del af vores lille serie om HEMS-uddannelsen er radiokommunikation og den såkaldte line-training i fokus Status fra RAV Formanden for Redder Af Verden gør status på foreningens projekter og beretter om initiativet Rasmus was here! Journalist: Flemming Frederiksen Kyster (DJ) Langesøvej Fredericia Mobil Produktion: PE offset A/S, Varde Annoncesalg: Winnie Vagtborg, tlf: Side 18 Politik i Toftlund Byrådsvalget lurer i horisonten, og mange reddere/falckfolk stiller op som kandidater blandt andet på station Toftlund Oplag: stk. - Redderen læses af reddere, brandmænd, ledere og andre medarbejdere i Falck koncernen, AMU-centre, tekniske skoler, hospitaler og politikere samt beredskabs- og forvaltningschefer. Tekst og billeder i Redderen og på redder.dk er copyright Reddernes Landsklub og må kun anvendes ud over privat øjemed med tilladelse fra redaktionen. ISSN nr Dronningen deltog i mindehøjtidelighed... 4 Helikopter-trio holder kursen Elevgame 2013 favnede hele Vestdanmark... 8 På studietur til Randers Rasmus was here Lokalpolitik trives på station Toftlund Moderniseret personalepolitik Også Elevgame i Region Sjælland Næste nummer

3 Nr. 8 Oktober Leder Lysten til at hjælpe ikke kun på jobbet Rygterne om min død er stærkt overdrevne, skal den amerikanske forfatter Mark Twain engang have sagt. Hvis der er en rød tråd i denne udgave af Redderen, så må det være, at rygtet om den moderne redders selvtilstrækkelighed er temmelig overdrevet. Det er givetvis rigtigt, at reddere ikke hænger ud på stationerne og betragter kollegerne som en surrogatfamilie i samme omfang som før. Men at der er masser af overskud, offervilje, hjælpsomhed og ansvarsfølelse både lokalt og globalt ja, det vidner flere af artiklerne i nærværende nummer om. Læs om de mange, som bruger dage og uger på at forberede Elevgame for unge, kommende elever, samt om alle dem, der river en lørdag ud af kalenderen som dommer, figurant etc. I Toftlund og flere andre steder er det engagementet i det lokale liv, der bevæger mange til at stille op til det kommende byrådsvalg, mens det hos RAV er det globale udsyn og lysten til at gøre en forskel ude i verden, der trækker. God læselyst og husk, at redaktøren meget gerne modtager tips og ideer til artikler, både om arbejdsmæssige eller mere menneskelige vinkler. Noter Har du en god historie? Fagbladet Redderen modtager gerne tips til historier eller emner, som vi kan tage op. Ambulanceområdet fylder af naturlige årsager en del i bladet. Men vi har et stærkt ønske om at afspejle hele reddergruppen i bladet, så ikke mindst kolleger fra assistance- og brandområdet opfordres til at komme med input. Henvendelse kan ske til redaktør Morten Andersen (se kontaktdata i kolofonen side 2). Husk at melde adresseændring Husk at melde adresseændring til Redderen, når du flytter, så du fortsat kan få bladet på din nye adresse. Manglende adresseændring giver forgæves arbejde, spildte portokroner og ærgrelse over, at bladet ikke dukker op. Reddere kan nemt foretage adresseændring på redder.dk under Medlemsservice, Adresseændring. Øvrige læsere kan også få rettet adressen gennem redder.dk. Vælg Kontakt os og Bladet Redderen. "Har DU interesse i at få indflydelse på hjælpearbejdet i den 3. verden, så har RAV brug for DIG." REDDER AF VERDEN Meld dig ind i dag på DANMARK Husk: Også VC-medarbejdere, ledere, autohjælpsfolk m.fl. er velkomne!

4 4 Redderen 36. årgang Dronningen deltog i mindehøjtidelighed Af Beredskabsforbundet/Fl. Kyster Foto: Beredskabsforbundet Dronning Margrethe var med til at kaste glans over dagen, da der fredag den 4. oktober i Holmens Kirke blev afholdt den årlige mindehøjtidelighed for omkomne brand- og redningsfolk. Beredskabsgudstjenesten blev holdt ved Holmens provst Ejgil Bank Olesen samt tale ved Beredskabsforbundets præsident og formand for priskomitéen for Den Danske Redningsberedskabspris Bjarne Laustsen, MF. Efter gudstjenesten var der kranselægning ved Lars Vester Pedersen, divisionsdirektør Falck Danmark, og Niels Mørup, formand for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. Til at mindes omkomne brand- og redningsfolk deltog ligeledes personer fra Bred kreds Den Danske Redningsberedskabspris består af repræsentanter fra en lang række organisationer: - Beredskabsforbundet - Beredskabsstyrelsen - Det Offentlige Beredskabs Landsforbund - Falck Danmark A/S - Fag og Arbejde (FOA) - Fagligt Fælles Forbund (3F) - Foreningen af Kommunale Beredskabschefer - Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk - Sønderjysk Frivillige Brandværnsforbund Lars Vester (th), divisionsdirektør i Falck samt Niels Mørup, formand for FKB, foretog kransenedlægningen.

5 Nr. 8 Oktober Fællestillidsmand Jan Heine Lauvring fra Holstebro hilser på regenten. Han sidder i Priskomiteen for Den Danske Redningsberedskabspris på mandat af 3F. (Foto: Frederik Madsen). Forsvarsministeriet samt medlemmer af Folketinget og andre organisationer med tilknytning til beredskabet. Stolt tradition i oktober Den Danske Redningsberedskabspris og Mindehøjtideligheden for omkomne brand- og redningsfolk afholdes traditionelt den første fredag i oktober. I år blev der dog ingen prisuddeling afholdt, idet priskomitéen ikke har mod- taget indstillinger, der har givet anledning til en prisoverrækkelse. Mindehøjtideligheden i Holmens Kirke er en højtidelighed for hele Danmarks redningsberedskab, og for alle, der har gjort og gør en forskel for at skabe tryghed og redde liv og værdier: Frivillige, deltidsbrandfolk, fastansatte i kommuner, Beredskabsstyrelsen og Falck, og alle, der i øvrigt er med til at skabe tryghed og sikkerhed ved deres virke i redningsberedskabet.

6 6 Redderen 36. årgang Så er der afgang! Mens Redderen var på besøg, blev lægehelikopteren kaldt ud på dagens første opgave. Helikopter-trio holder kursen Radiokursus, line-training, lægebilspraktik og natkikkertkursus var nøgleordene i september/oktober i Redderens lille føljeton om HEMS-uddannelsen Af Flemming F. Kyster Vi flyver et eller andet sted på Gundsølille-kanten, vi er vel cirka i Rundetårnshøjde, og om lidt svinger vi et par kilometer til højre og lander. Nej vel, sådan kan man ikke forestille sig kommunikationen mellem en helikopter og de myndigheder på jorden, som styrer og koordinerer lufttrafikken. Oplysningerne skal være fuldstændig eksakte, med de rette udtryk og begreber, og det sprog skal paramedicinerne på lægehelikopteren i Ringsted naturligvis også beherske. Derfor var Jacob Lund og Dennis Kræmmer Hansen to uger på VHF radiokursus ved flyveskolen Copenhagen Air Taxi i Roskilde Lufthavn. Det tredje medlem af den nye trio på helikopteren, Lars Greve-Wilms, har helikoptercertifikat og har dermed også allerede gennemført radiokurset. Så han brugte tiden på at gennemføre AMLS kursus i Dublin, betalt af uddannelsesfonden, sammen med kollegaen Brian Knudsen. Eksamen er efter sigende temmelig barsk, men begge paramedicinere bestod på bedste vis. Besøgte storebror Også Jacob Lund og Dennis Kræmmer Hansen klarede deres opgave, nemlig at erhverve sig certifikat til radiokommunikation i luften.

7 Nr. 8 Oktober Undervejs i de to uger i Roskilde besøgte de to paramedicinere samt ledende paramediciner Tom Mikkelsen lægehelikopterens storebror. Sådan kan man godt sige om Eskadrille 722 redningseskadrillen hvis EH 101 Merlin helikoptere er betydeligt større end Ringsted-maskinen. Det var interessant at besøge "kollegerne" hos Redningseskadrille 722. Fin rundtur - Den vejer omkring fem gange mere end vores og har helt andre pladsforhold, fortæller Tom Mikkelsen. Netop redningshelikopterens størrelse gør, at den ikke bare kan løse de opgaver, som lægehelikopteren gør. Den skal bruge et meget større landingsområde, og den sender et kraftigt lufttryk, når den daler ned fra himlen. - Vi fik en rigtig fin rundtur, og vi fik også lejlighed til at se og prøve deres natkikkert, tilføjer Tom Mikkelsen. Også hos kontroltårnet i Roskilde var de tre paramedicinere på besøg og fik en fin modtagelse. Line-kursus - Oktober måned har primært budt på line-training. Det er praktik, teori og sidemandsoplæring på basen i Ringsted, således at de bliver i stand til at løfte opgaven som paramediciner på helikopteren alene, beretter den ledende paramediciner. Desuden er trioen den oktober på natkikkertkursus (NVG-kursus, Night Vision Goggles, red.). Og endelig har der været lægebilspraktik i København dog var Lars Greve-Wilms igen undtaget, da han havde helt frisk erfaring med at gøre tjeneste på lægebilen. Over forventning Netop Lars Greve-Wilms var i gang med line-trainingen, da Redderen var forbi helikopterbasen i Ringsted. Han har ikke just fortrudt, at han søgte jobbet som flyvende paramediciner. - Det er alt, hvad jeg havde håbet og troet og så lidt til. Arbejdet er super spændende, og der hersker en professionel, behagelig atmosfære, hvor alle uanset funktion anses for at være værdifulde på teamet. Jeg holder meget af at virke på lægebilen, men der er en lidt mere formel rangorden dér, bemærker Lars Greve-Wilms. Håber på bud Paramedicinerens eneste bekymring er, hvordan udbuddet af Ringsted-helikopteren ender. Det bliver formentlig afgjort sidst i oktober, og et års tid senere går den vindende byder igang. - Jeg ville godt nok være ærgerlig over, hvis jeg skulle væk fra helikopteren, når man lige er kommet ind og er fantastisk glad for det. Men nu må vi se jeg tror og håber, at vi vinder udbuddet, slutter Lars Greve-Wilms. "Vi er crashed og jeg er bevidstløs. Hvad gør du?" Sådan lød et af spørgsmålene fra piloten til Lars Greve-Wilms, da der blev gennemgået sikkerhedsprocedurer i forbindelse med den såkaldte line-training. Dennis Kræmmer Hansen tjekker Flyvevåbnets natkikkertudstyr ud. De tre nye helikopterparamedicinere skal også på todages kursus i brugen af natkikkert.

8 8 Redderen 36. årgang Elevgame 2013 favnede hele Vestdanmark 110 deltagere, hjælpere, dommere og figuranter var samlet på Langvang i Randers Af Flemming F. Kyster Selvmordsforsøg, bil i vandet, bil påkørt af tog og bevidstløse narkomaner jo, det var en ganske højdramatisk lørdag, som fandt sted i Randers den 21. september. Heldigvis var de voldsomme hændelser kun øvelser i forbindelse med Elevgame 2013, hvor ambulanceelever fra de tre vestdanske regioner var inviteret til at teste deres færdigheder og samarbejdsevner i en række spændende scenarier. Ud over godt 40 deltagende elever var en lang række folk i sving som hjælpere, dommere og figuranter, så i alt var det omkring 110 personer, som havde sat hinanden stævne den fine solskinslørdag på Falcks uddannelsescenter. Kører godt På trods af det store set-up kunne et par af arrangørerne, Aarhus-redderne Andreas Gorm Nielsen og Rasmus Kannegaard, gå forholdsvis afslappet rundt imellem de otte forskellige stationer/scenarier. Øvelse 6, "Tog mod bil", var den mest omfattende og involverede også brandfolk og politi.

9 Nr. 8 Oktober Især det første år var vi naturligvis meget på og havde rigtig travlt. Men nu er det som om, arrangementet har fundet sin form og så er der jo også mange hjælpere, som har deltaget før og ved, hvordan de skal tackle opgaverne, bemærker Andreas Gorm Nielsen. Han tilføjer, at det ikke har været vanskeligt at hverve hjælpere og dommere blandt kolleger, venner, familie med videre faktisk har der været nogle, der ikke er blevet plads til. I øvrigt har Esbjerg-redder Jacob Grumsen på vegne af Region Syddanmark også været med til at løfte forberedelsesarbejdet til dette års Elevgame, hvor alle vestdanske regioner for første gang var samlet. Der var klapsalver til vinderholdet, som også fik et par præmier med hjem. Mest yngre elever Hvis arrangørerne skulle komme med et lille hjertesuk omkring årets meget vellykkede Elevgame, så skulle det være, at de ældste elever tilmeldte sig i mindre tal end håbet. - De fleste deltagere er mellem 3 og 14 måneder inde i uddannelsen. Og da vi i år har sat den faglige overligger et lille nøk højere end tidligere, så understregede vi i morges, at det var helt okay, hvis man i nogle situationer måtte give fortabt, fortæller Andreas Gorm Nielsen. Der blev dog gået til opgaverne med krum hals, og i en gruppe på fem-seks deltagere vil der altid være nogle, som har noget ekstra at byde ind med på de forskellige emneområder, grupperne møder. De otte øvelser: 1) Lægens bord/forflytning Ph.D. studerende Martin Axelsen og læge Lene Steensgaard har 15 spørgsmål/cases. Der bliver brugt torso og skelet. Arbejdsmiljørepræsentant Karl Aage Kalle Pedersen laver forflytningsøvelse. 2) Selvmordsforsøg/røgforgiftning Far og søn sidder i bil i garage, der er helt tilrøget. Mor finder dem. Sikkerhed/behandling. 5) Køreteknik/påvirkede patienter To patienter, der muligvis har indtaget stoffer, findes og skal indlades og køres rundt på en bane, mens der måles værdier. Der må ikke spildes vand fra et glas i forruden. 6) Tog mod bil En stor øvelse, hvor en bil er ramt af et tog der er to kvæstede i bilen og tre i toget. Brandfolk og politi hjælper til. Det er en udfordring at behandle, mens ambulancen kører igennem en bane med bump og sving. 3) Færdselsuheld i branddam En er død og en har meget lavt blodsukker. De sidder i en bil, der er kørt i en dam. 4) Stafet Deltagerne løber med behandlerkuffert til patient. De vurderer og viser prioriteringskort til dommeren. Der er en ny patient til hver elev. De bedømmes på tid og rigtig prioritering. 7) Team øvelse/oece test Eleverne skal samarbejde om at komme igennem en højdebane, ved friluftsinstruktør Ronni Haugaard. Derefter skal de løse en OECE test på otte minutter. 8) Simulationsambulance Ved Søren Holmgaard. Hjertestops-scenarie.

10 10 Redderen 36. årgang På studietur til Randers To Fredensborg-reddere vil etablere Elevgame i Region Hovedstaden til maj næste år Af Flemming F. Kyster Theis Hansson og Martin Egegaard fulgte interesseret med i begivenhederne i Langvang. Selv om de to Fredensborg-reddere var langt hjemmefra, så var studieturen til Kronjylland yderst relevant, for de planlægger nemlig at lave en Elevgame i Region Hovedstaden til maj. - Det er tydeligt, at arrangørerne her har prøvet det før. Det hele fungerer rigtig godt, og vi vil uden tvivl tage meget med os hjem. Det er jo for elevernes skyld, vi gør det, og der ingen grund til at opfinde den dybe tallerken på ny, konstaterer Theis Hansson. Dog pusler de med en ide om at gøre arrangementet todages, således at der bliver ekstra meget tid og lejlighed til at dyrke det sociale aspekt. Jonstruplejren Ifølge Martin Egegaard har duoen mødt stor opbakning fra regionsledelsen, Jordemoder Liv Liæker agerede afdød med en imponerende dødsstivhed, efter at hun og kollegaen Lone Holst var røget i dammen i deres bil i scenarie nummer tre. "Lægens bord" er et fast punkt på programmet i Elevgame vest.

11 Nr. 8 Oktober ambulancechefen og fra kollegerne til at afholde et hovedstads-elevgame. - Vi har endnu ikke mødt lukkede døre, så nu vil vi ud og sondere interessen blandt eleverne - blandt andet tænker vi på at besøge skolen i Hillerød og præsentere initiativet der, beretter Theis Hansson. Hvis Elevgame i Region Hovedstaden som forventet bliver en realitet, bliver det sandsynligvis Jonstruplejren i Ballerup, som kommer til at danne rammen om arrangementet. Søren Holmgaard styrede simulationsambulancen i øvelse otte. Andreas Gorm Nielsen (th) og Rasmus Kannegaard kunne se tilbage på endnu et vellykket Elevgame. Hvis man ønsker at hjælpe med at stable Elevgame på benene i hovedstaden, eller bare har gode råd, ideer eller input, så er man meget velkommen til at skrive til Theis Hansson: Charlotte Roued, Sisse Holdgaard, Nete Holm, Maj Kristensen og Malene Hartvig udgjorde et rent pigehold.

12 Redderen 36. årgang FALCK I NIGERIA Salget af en brugt brandbil med udstyr og ny Cobra skæreslukker på en trailer til Falcks træningscenter Prime Atlantic i Nigeria kom i stand efter 2 besøg i Randers (stationen og Langvang) i foråret Der blev brugt meget tid af Henning Per Andersen fra indkøb på udregning af priser, og udrykningsleder Brian Lund Nielsen fra station Randers fik forsendelsen på plads og dokumenteret. Ligeledes var materielafdelingen involveret i projektet, ligesom stationen og centralværkstedet var i gang med klargøring af brugt brandbil, materiel, samt opbygning af Cobra på trailer. Den brugte brandbil var en M.A.N der startede sit liv i Falck som første sprøjte på station Farum. Siden blev den 3. sprøjte på station Randers og endte sit liv i Danmark som sprøjte for de frivillige i Randers med hjemsted på Langvang. Sprøjten blev oppakket med en del brugt, men brugbart udstyr samt en del nyt - slanger med Engelske koblinger, luftpuder, stiger og ny trailer med Cobra. Alt løst udstyr og trailer med Cobra pakkes i 20 container til afsendelse til Nigeria, og brandbilen køres til havnen i Esbjerg til afsendelse. Der fulgte træning og instruktion med til Cobra skæreslukkeren i hele denne pakke. Instruktionen skulle foregå på Falck Prime Atlantis træningscenter i Nigeria. Falcks Uddannelsescenter Langvang i Randers er godkendt Cobra Akademi med 2 godkendte instruktører, daglig leder Henrik Peder Pedersen og stationsleder Bjarne Jørgensen. Det blev stationsleder Bjarne Jørgensen, der tog til Nigeria. Mandag den 2. september gik turen mod Lagos i Nigeria. Tirsdag morgen den 3. september blev jeg afhentet på hotellet af en chauffør og kørt få hundrede meter til Falck Prime Atlantics kontor. Jeg blev bedt om og sætte mig om på bagsædet i bilen, og jeg troede vi skulle have en fra kontoret med ud på træningscenteret, som ligger i Ipara ca. 1 ½ times kørsel fra Lagos. Jeg tog helt fejl. Det var en bevæbnet vagt, der skulle med på turen, en tur jeg sent vil glemme med vildt trafik og rigtig mange mennesker alle steder. Vi ankommer til Træningscentret sidst på formiddagen - en kæmpe port går op, og der er en del vagter. Jeg bliver indskrevet og præsenteret for chefen på stedet, får en meget fin rundvisning, får tildelt et super værelse i en næsten ny værelsesfløj. Det jeg har set den første time er helt overvældende. Jeg er kommet til et træningscenter langt fra civilisationen, men sikke et sted. Fantastisk flot overalt, meget søde og venlige mennesker, og alle steder hænger de samme Falck billeder, som vi har på stationerne herhjemme - det går direkte i mit gamle Falck hjerte. Efter frokost får jeg og 2 medarbejdere vores gamle 3 sprøjte gjort ren efter den lange tur, samt pakket alt udstyr til den. Cobraen skal vi også have afprøvet denne første dag på træningscenteret.

13 Nr. 8 Oktober I starten troede de gode mennesker at det kun var en enkelt hylde, der skulle rengøres. Men vi fik så på plads hvordan og i hvilken hastighed jeg mente vi skulle klare det de var godt nok ved deres mester om ham der mr. Cobra var på stoffer. Det blev der en del morskab ud af. Denne tirsdag aften var alt klar til undervisning dagen efter, så det var tidlig i seng efter en dag med helt vildt mange indtryk. Onsdag den 4. september var det første hold klar til gennemgang og praktisk afprøvning samt vedligeholdelse af Cobra skæreslukkeren. Alle var ivrige efter at lære og helt opsatte på og skulle blive superbrugere af Cobra skæreslukkeren. De gik til undervisningen med gejst og optimisme. Planen holdt, og de første havde fået det praktiske forløb om formiddagen, og over middag var der undervisning et nyt hold. Efter aftensmaden var der kun en vej nemlig i seng og være klar til næste dag, hvor vi skulle have gang i noget temperatur. Torsdag den 5. september var vi så klar til det, der skulle blive til en helt igennem fantastisk dag. Først fik vi tændt op i en container, men der kom ikke helt så meget temperatur på som jeg havde håbet. Vi fik indsat Cobraen til sænkelse af temperaturen med minimal vandforbrug til følge. Alle var begejstrede, og de havde ikke set noget lignende før. Jeg havde udset mig et af deres brandhuse i flere etager, hvor der var mulighed for og lave en god optænding. De gode mennesker bar brandstof til, og kiggede lidt da jeg bad om mere end de plejede og fyre op med. Det viste sig og være lige som det skulle være, og vi fik en fin udvikling i branden, hvor temperaturen kom på ca. 700 grader. Jeg tog dem alle med ind i brandhuset, så de kunne mærke at temperaturmåleren viste rigtig, ud igen og der blev gjort klar med indsættelse af Cobra. Der skæres igennem stålplade med vand og abrasiv (metalspåner) med et tryk på 300 bar. Branden køles ned med denne kraftige vandtåge, der bare pumpes ind af det lille 5 mm hul. Efter 50 sekunder og et forbrug på 50 liter vand er temperaturen faldet til ca. 60 grader. Der slukkes for Cobraen og alle fra holdet går nu oprejst ind i brandhuset for ved selvsyn og kan føle og mærke denne store temperatur nedsættelse. De var begejstrede efter indsatsen i containeren, men efter anvendelse af cobraen var de helt overvældende over cobraens evner og fra da var mit navn kun Mr. Cobra. Efter første hold skulle andet hold gennem samme seance med Cobraen og det blev en stor succes, hvor alle var meget, meget positive. En helt igennem fantastisk, men også en hård dag i en anden temperatur end vi har i Danmark. Så Mr. Cobra var fuldstændig færdig til aften, men også meget glad for hele dagen, hvor alt var gået fuldstændig perfekt. Fredag den 6. september var sidste dag på træningscenteret. Denne dag ville jeg bruge på to af de dygtigste med henblik på superbruger - så vi fik alt på plads med vedligeholdelse af Cobra m.v. Alt udstyr på Cobra og sprøjte blev rengjort og pakket. Jeg pakkede mit grej og blev afhentet og kørt tilbage til hotel i Lagos. En fantastik uge var gået, på et helt igennem super godt træningscenter. Man kan kun blive stolt over at være ansat i et firma der breder sig ud over hele verden, jeg tænker selvfølgelig også på hvor fedt det er og få lov og være en del af sådan et projekt, der startede med et besøg på stationen i Randers og Langvang. Turen tilbage til Lagos gik over stok og sten, med et ophold i en kæmpe kø, grundet et trafikuheld med en bus og lastbil. I Nigeria stopper man ikke op og tilbyder sin hjælp. Godt tilbage på hotellet i Lagos var der nu kun og vente på at der skulle blive lørdag hvor der var hjemrejse. Efter en noget speciel oplevelse med at blive tjekket ind i lufthavnen, var jeg fremme ved gaten og turen gik via Amsterdam til Billund. Bjarne Jørgensen Stationsleder Fakta: Nigeria ligger nord for Guineabugten i den centrale del af Vestafrika og er Afrikas folkerigeste stat med godt 152 millioner indbyggere. Den største by er Lagos med 13 millioner indbyggere.

14 14 Redderen 36. årgang Rasmus was here Status fra Redder Af Verden, som ærer bortgået medlem med en særlig hilsen Af Jarl Udsen, formand for RAV Redder af Verden mistede den 2. juni et af vore aktive medlemmer, Rasmus L. Christensen. Han fik vist verden, at han ville gøre denne til et bedre sted at være på flere måder. Fx ved bisættelsen, hvor Rasmus i stedet for blomster, havde ønsket at pengene skulle doneres til en konto, der skulle deles mellem børneafdelingen på Aalborg Sygehus og Redder af Verden. Beløbet blev på ca ,- kr. som hans efterladte siden forhøjede til det dobbelte, og som i juli måned tilgik Redder af Verden. Bestyrelsen har besluttet at ære Rasmus, og sørge for at hans navn alligevel kommer ud i verden. Dette vil vi gennemføre på flere måder. Bl.a. ved at finde et projekt i et af projekterne og navngive det efter Rasmus. Kilroy was here Baggrunden for ideen er nogenlunde som beskrevet her: Midt i 1940 erne gik en fortvivlet jernbane arbejder (Kilroy) rundt i Portugal. Hans største drøm var at komme ud at rejse, men han var meget fattig. På et tidspunkt får han en lys ide og begynder at skrive "Kilroy was here" på mange af de kasser, han sætter i toget og på nogen af de mange togvogne, der kommer forbi på stationen. På den måde kommer hans navn rundt i verden. Redder af Verden sørger for, på samme måde, at "RASMUS WAS HERE" ved at skrive i gæstebøger, på projekttavler, bannere og flere andre legale steder rundt i verden på vore projekter. På den måde vil Rasmus alligevel komme ud i verden. I vore tanker og i hans ånd, vil han komme rundt som hans store ønske var. Bestyrelsen har på det seneste banner med sponsorer, også skrevet Rasmus was here Vi håber således, at have bidraget til at Rasmus ånd lever videre med det som han brændte for... at hjælpe andre. Ambulanceprojekt Rwanda Den 27. september rejste Morten Mølgaard, st. Struer og Niels Erik Dalsgaard, st. Skive, til Rwanda. Ambulanceprojektet Holdet i Senegal, Thomas Holst, Dennis Pedersen og Ejnar Nielsen med Taffa, en vigtig samarbejdskontakt.

15 Nr. 8 Oktober Niels Erik Dalsgaard har lavet autoelektroarbejdet på den donerede Ford Granada. Den fik I øvrigt nyt batteri, nye støddæmpere, og den blev hævet med 10 centimeter. Rasmus was here - også i Nicaragua. i Rwanda er, i skrivende stund, i den afsluttende fase. Hovedformålet var at oprette en ambulance og transportmulighed af syge og tilskadekomne patienter i den fattige del af byen, Kigali. Projektet blev til på en forespørgsel fra NGO Little Children on Earth, Danmark og blev opstartet i december 2012 af Rasmus Lanng st. Hvidovre og Frank Thisgaard, st. Silkeborg. Morten var senere i 2012, sammen med Preben Poulsen, st. Thisted, i Kigali for at videreføre dette projekt. Nu er muligheden oprettet, og ambulancefolkene er trænet og uddannet i ambulancens udstyr. Ambulancen er en Ford Granada, og den er med ekstra meget plads i taghøjden. Vognen er lige blevet hævet ca. 10 cm. for at den bedre kan køre på det sandede og ujævne terræn. Kursisterne har fået diplom på afholdte kurser, således styrken fremtidigt kan varetage transporten og give den fornødne præhospitale førstehjælp. ASSEAD. Strukturen og hele projektet bliver pudset af, kontakter bliver opdateret, og kommunikationen bliver styrket, således alle involverede projektdeltagere holder sig ajour. En lille bonus for hospitalet denne gang, var at holdet fandt en Siemens Ultralydsscanner i gemmerne, som der har været lidt berøringsangst for at få hentet frem, da den jo krævede nogen undervisning. Den er nu hentet frem til fødeafdelingen, og personalet er undervist i brugen af den. Stor fremgang for byen Bignonas hospital og kommunens borgere. Det forventes at førstehjælpsprojektet i Senegal opstarter Ambulanceprojekt Tanzania RAV er inviteret til Arusha, Tanzania, for at hjælpe med at udvikle og træne færdigheder i ambulancetjenesten, ved at deltage i ambulanceseminar. Gennem 3 år har RAV haft en stående forespørgsel om projektdeltagelse, og vi har presset på for at imødekomme denne mulighed, og det er nu lykkedes. Vi vil samtidigt Førstehjælpsprojekt Senegal Ejnar Nielsen, st. Struer, Thomas Holst, st. Hjørring og Dennis Pedersen st. Hjørring er hold 4, der er opfølgningsholdet. De følger op på ambulanceprojektet med repetition og supplerende undervisning og de gennemgår det fremtidige førstehjælpsprojektet med RAVs samarbejdspartnere der er lokalt forankret. Førstehjælpsprojektet er undervisning i førstehjælp til civilbefolkningen i Bignona, i Casamancheprovinsen Ziguenchor. Ligeledes afrejste hold 4 den 28. september. Ejnar, der er projektansvarlig, holder møder med RAVs samarbejdspartner I Bignona er en Siemens ultralydsscanner kommet til ære og værdighed på fødeafdelingen.

16 16 Redderen 36. årgang Sådan ser den hævede Ford Grenada ambulance ud. halskraver, men er der en rejseprojektor til uddannelsesbrug eller andre særligt brugbare sager, kan det sendes eller afleveres med TYDELIGT modtager RAV v. ATT: depotforvalter Thomas Holm, Falcks Uddannelsescenter, Langvang. rekognoscere, indhente informationer, undersøge kontakter, og vurdere infrastrukturen geografisk og kulturelt. Ambulanceseminaret er planlagt af NGO Arushas Venner Danmark, NGO Save the Children, Tanzania og Redder af Verden Danmark (RAV). Dette gennemføres i samarbejde med NGO Arushas Venner, Danmark og NGO Save The Children fra Tanzania, som har den lokale forankring og dermed viden om de lokale forhold. Projektet er en naturlig fortsættelse af et længerevarende arbejde fra NGO Arushas Venner, der i perioden sendte 5 danske VW LT ambulancer fra Falck til byen i samarbejde med Falck Silkeborg. Målet er at gennemføre undervisning og uddannelse i basal ambulancetjeneste. Udsendelsesholdene skal bestå af 2-4 ambulancereddere fra RAV. (Instruktører eller lignende.) Det er essentielt, at gøre områdets ambulancetjeneste bæredygtigt, ved at iværksætte årlige øvelser, eventuelt superviseret af yderligere undervisningshold fra RAV. Målet på sigt er at uddanne lokale ambulanceinstruktører/supervisorer således, at en egentlig uddannelse og repetition kan finde sted lokalt i region eller kommune. fremtiden at kunne bistå med mandskab og vigtig information idet RAV i forvejen er involveret i Tanzania ambulanceprojekt i Arusha. RAV råder over mange brandfolk, mekanikere, vagtcentralmedarbejdere, ambulancefolk, ledere, og eksterne samarbejdspartnere nationalt og internationalt. Der er stadig et brandprojekt på tegnebrættet, ambulanceprojekt på Filipinerne, og flere kommer til. Depot Depotet bugner af materiel. Derfor er det nødvendigt at opsummere hvad vi indsamler. Vi indsamler KUN fødepakker og Bomberos En Acción til Sjælland Bomberos En Acción, (den spanske pendant til RAV) kommer til Danmark for at besøge RAV. Siden RAVs begyndelse, har vi haft tæt samarbejde og udveksling med den spanske søsterorganisation Bomberos En Acción. I skrivende stund har RAVs sjællandske medlemmer et lækkert program til uge 43, hvor de spanske brandmænd og evt. sygeplejersker kommer på udveksling til Sjælland. Meget mere om besøget, kan læses på Samtlige projekter kan ses på RAVs hjemmeside på hvor også medlemmer af RAV kan gå ind på et lukket forum og debattere og udveksle erfaringer og viden vedr. projekterne og andet. Det er også i dette forum, at man direkte følger med i den røde tråd på projekterne. Endvidere kan man følge med i projekterne direkte på facebook, blot man har været inde og synes godt om Redder Af Verden. Husk: Alle kan melde sig ind på hjemmesiden. Brand I Tanzania, har gennem mange år eksisteret et brandprojekt. Det er Nykøbing Kommune, der i tæt samarbejde med Falck, Nykøbing Mors og Morsø Ulandsforening kører dette fantastiske projekt. Nykøbing Kommune er venskabsby med byen Bukoba. RAV er desværre ikke involveret i dette projekt, men vi håber i Rasmus L. Christensen blev også mindet i Bignona, Senegal.

17 Konferencer om psykiske påvirkninger i Ambulancetjenesten Torsdag d. 14/11 hos 3F, Sommervej 5, Århus V. Fredag d. 15/11 hos 3F, Kampmannsgade 4, København V. Fra kl til Reddernes Udviklingssekretariat inviterer til to konferencer om de psykiske påvirkninger i ambulancetjenesten. Autoriseret psykolog Pernille Andrés Blidsøe fremlægger sine resultater efter mere end 170 timers vagt på stationerne Slagelse, Tårnby og Hinnerup. Pernille har haft mange maraton-snakke med ambulancereddere, stationsledere og faglige repræsentanter, som har tegnet et billede af, hvordan danske ambulancereddere håndterer psykiske påvirkninger i arbejdslivet. Formålet med konferencerne er at kunne diskutere resultaterne og komme med forslag til 3F, Falck og hinanden. Desuden er der mulighed for at komme hjem med ny viden om håndtering af psykiske påvirkninger. Pernille Andrés Blidsøe vil komme med praktiske anvisninger ud fra de udfordringer, faget har oplevet de seneste år. Tilmelding til senest d. 4. november. Husk at skrive, hvilken dag du deltager. Der udbetales ikke daglønstab eller transportudgifter

18 18 Redderen 36. årgang Allan Skjøth, Frede Jensen og Leif Christiansen er klar til valgkampen om få uger. Lokalpolitik trives på station Toftlund Paramediciner, stationsleder og pensioneret redder stiller op til byrådet i Tønder Kommune Af Flemming F. Kyster Falckfolk er ofte aktive mennesker, som engagerer sig i skolebestyrelser, sportsklubber, foreninger, musikfestivaler og lignende. Også på den politiske front er ikke mindst redderne godt repræsenteret. Det er ikke noget særsyn at finde reddere i diverse byråd og regionsråd, og i Hjørring er det eksempelvis tidligere redder Arne Boelt (S), som besætter borgmesterposten. Station Toftlund i Sønderjylland er et godt eksempel på en politisk aktiv station. Her er to nuværende samt en pensioneret Falckmand opstillet til byrådet i Tønder Kommune. Tilmed var en fjerde mand, stationsleder ambulance Anders Madsen, opstillet for Venstre i Fredericia Kommune, men han måtte trække sig af tidsmæssige årsager. Tidligere PF-formand Veteranen blandt de tre opstillede med Falck-baggrund er 66-årige Frede Jensen (S). Han gik på pension sidste år efter hele 43 år på station Toftlund. Han har også 18 år som tillidsmand og 10 år som formand for Falcks Personaleforening på CV et.

19 Nr. 8 Oktober Og så er den aktive pensionist såmænd også formand for den lokale Ældre Sagen-afdeling. Frede Jensen har siddet i byrådet i den tidligere Nørre Rangstrup Kommune og blev også valgt til den nye Tønder storkommune. Den garvede socialdemokrat er blandt andet oppe imod to Venstrefolk: Stationsleder assistance Leif Christiansen og paramediciner Allan Skjøth. Førstnævnte har tidligere haft sæde i Nørre Rangstrup byråd, mens Allan Skjøth er debutant som byrådskandidat. Frede Jensen har fuld fart på, selv om han er pensionist efter et par og fyrre år i Falck. Landbrug og sundhed - Jeg stiller blandt andet op for at give Toftlund en røst i den store kommune. Ikke at jeg vil bedrive sognerådspolitik og KUN tænke lokalt, men jeg synes, det er vigtigt med lokale repræsentanter i Tønder Kommune, fortæller Allan Skjøth. Også erhvervslivets og ikke mindst landbrugets tarv er han optaget af, og så fylder social- og sundhedspolitikken meget, blandt andet på grund af jobbet. - Jeg kan i mit daglige arbejde se, hvor skoen trykker. Man taler jo med alle mulige typer patienter og får et billede af, hvordan det går med eksempelvis hjemmeplejen. Jeg er optaget af, om vi kan gøre tingene bedre og smartere, lyder det fra paramedicineren. Falck-briller Frede Jensen lægger ikke skjul på, at han blandt andet gik ind i politik med Falck og kollegerne i baghovedet. - Jeg har kæmpet for kollegerne og arbejdspladsen. Hvis jeg kan være med til at sikre arbejdsopgaver til Falck, så gør jeg det. Det har korpset nok også sat pris på jeg har i al fald aldrig fået nej til at bruge tid på politiske møder, fortæller Frede Jensen. Men der er naturligvis utallige andre emner, som den 66-årige brænder for blandt andet har han medvirket til at få ventetiden på genoptræning bragt markant ned. Som medlem af Teknik- og Miljøudvalget er der også mange emner dér, som kræver tid og energi. Sluger meget tid Netop det med tiden afholder nok mange fra at begynde en lokalpolitisk karriere. Allan Skjøth stiller op til byrådet for første gang. Ifølge Frede Jensen er den tid, man skal bruge på at sætte sig ind i sagerne, flerdoblet på få år. Netop derfor har 47-årige Allan Skjøth søgt og fået familiens fulde opbakning til kandidaturet. For bare det at stille op kræver mange kræfter, og bliver man valgt ind, ryger der utallige timer ind i den politiske kalender, selv om han som døgnvagt har en ret politik-egnet arbejdsform. Op til kommunalvalget den 19. november ofrer paramedicineren et par ferieuger på at føre kampagne. Som ny kandidat må man sammen med familie og venner selv ud at hænge valgplakater op, opdatere sociale medier etc. Håb om valg Er det et plus over for vælgerne at være redder/falckmand? - Jeg mener da, vi står for noget troværdighed og generelt er meget velansete. Men jeg tror ikke, effekten er så markant, som den måske var tidligere, lyder det fra Allan Skjøth. Blandt kollegerne er hans kandidatur blevet taget positivt imod. Der falder naturligvis lidt drillende bemærkninger, men de respekterer, at han forsøger, lyder vurderingen fra paramedicineren. Han tror selv på, at han kan blive valgt ind, og håbet er at få mindst 200 personlige stemmer. - Og så håber jeg selvfølgelig at få flere stemmer end Leif, lyder det med et smil fra den debuterende byrådskandidat.

20 20 Redderen 36. årgang Moderniseret personalepolitik Blandt andet mediepolitikken har fået en mere tidssvarende udformning Hovedsamarbejdsudvalget i Falck har udarbejdet et antal nye og mere up to date formuleringer af forskellige områder i personalepolitikken. Blandt andet er Mediepolitikken fra 2009 blevet moderniseret. Der har i perioden været nogle tilfælde, hvor den gamle politik er blevet overtrådt, hvilket har medført skriftlige advarsler og en enkelt afskedigelse. Nu er politikken tilrettet og bør ikke give anledning til misforståelser i fremtiden. Healthcare Misbrugspolitikken har også været udsat for en gennemgang, nu arbejder vi mere sammen med Healthcare, i forhold til at kunne tilbyde hjælp ved misbrug. I forlængelse af misbrugspolitikken har vi også indtænkt KRAMS (Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress), hvor det er meningen, der skal tages hånd om medarbejdernes sundhed. Og endelig er der lavet en arbejdsfastholdelses politik, hvor vi har lavet brugervejledning til både den enkelte medarbejder, lederen og tillidsrepræsentanten. Fælles for alle politikker er, at de om ganske kort tid kan findes på Redder.dk

Redderen. Nr. 3 April 2014 37. årgang

Redderen. Nr. 3 April 2014 37. årgang Redderen Nr. 3 April 2014 37. årgang 2 Redderen 37. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil...

Læs mere

Redderen Nr. 2 Marts 2013 36. årgang

Redderen Nr. 2 Marts 2013 36. årgang Redderen Nr. 2 Marts 2013 36. årgang 2 Redderen 36. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil...

Læs mere

Redderen. Nr. 1 Januar 2015 38. årgang. Glæde på Sjælland s.8

Redderen. Nr. 1 Januar 2015 38. årgang. Glæde på Sjælland s.8 Redderen Nr. 1 Januar 2015 38. årgang Glæde på Sjælland s.8 Kolofon Indhold Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved

Læs mere

Redderen Nr. 6 august 2012 35. årgang

Redderen Nr. 6 august 2012 35. årgang Redderen Nr. 6 august 2012 35. årgang 2 Redderen 35. årgang Kolofon REDDERNES LANDSKLUB Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128

Læs mere

Redderen. Nr. 4 Maj 2014 37. årgang. Vi besøger Falck Teknik

Redderen. Nr. 4 Maj 2014 37. årgang. Vi besøger Falck Teknik Redderen Nr. 4 Maj 2014 37. årgang Vi besøger Falck Teknik 2 Redderen 37. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128

Læs mere

Redderen Nr. 5 juni 2012 35. årgang

Redderen Nr. 5 juni 2012 35. årgang Redderen Nr. 5 juni 2012 35. årgang 2 Redderen 35. årgang Kolofon REDDERNES LANDSKLUB Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700

Læs mere

Redderen. Nr. 9 November 2014 37. årgang. RAV i Honduras s.14

Redderen. Nr. 9 November 2014 37. årgang. RAV i Honduras s.14 Redderen Nr. 9 November 2014 37. årgang RAV i Honduras s.14 2 Redderen 37. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128

Læs mere

Nr. 2 Marts 2010 33. årgang

Nr. 2 Marts 2010 33. årgang Nr. 2 Marts 2010 33. årgang REDDERNES Indhold LANDSKLUB REDDEREN udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil... 20 76 17

Læs mere

Redderen Nr. 1 januar 2013 36. årgang

Redderen Nr. 1 januar 2013 36. årgang Redderen Nr. 1 januar 2013 36. årgang 2 Redderen 36. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil...

Læs mere

Redderen. Nr. 2 Marts 2014 37. årgang

Redderen. Nr. 2 Marts 2014 37. årgang Redderen Nr. 2 Marts 2014 37. årgang 2 Redderen 37. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil...

Læs mere

Redderen Nr. 4 Maj 2013 36. årgang

Redderen Nr. 4 Maj 2013 36. årgang Redderen Nr. 4 Maj 2013 36. årgang 2 Redderen 36. årgang Kolofon Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil...

Læs mere

Redderen Nr. 2 marts 2011 34. årgang

Redderen Nr. 2 marts 2011 34. årgang Redderen Nr. 2 marts 2011 34. årgang 2 Redderen 34. årgang Kolofon REDDERNES LANDSKLUB Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128

Læs mere

Redderen. Nr. 3 April 2015 38. årgang

Redderen. Nr. 3 April 2015 38. årgang Redderen Nr. 3 April 2015 38. årgang Kolofon Indhold Redderen udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør og Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil... 20 76 17 22

Læs mere

Nr. 3 April 2009 32. årgang

Nr. 3 April 2009 32. årgang Nr. 3 April 2009 32. årgang REDDEREN udgives af Reddernes Landsklub Redaktion: Redaktør & Fællestillidsmand Morten Andersen Ringstedgade 128 4700 Næstved Mobil... 20 76 17 22 E-mail: moa@falck.dk Adresseændr

Læs mere

FRIVILLIG 2012. April. Sønderborg - Ek aktivt frivillig-beredskab med Søredningstjeneste og mange frivillige - et portræt af Sønderborg SØNDERBORG

FRIVILLIG 2012. April. Sønderborg - Ek aktivt frivillig-beredskab med Søredningstjeneste og mange frivillige - et portræt af Sønderborg SØNDERBORG FRIVILLIG 2012 April SØNDERBORG Sønderborg har en aktiv kreds af frivillige, der støtter og supplerer Beredskabet i Sønderborg Brand og Redning. FRIVILLIGPRISEN 2011 Det er en fornem anerkendelse at modtage

Læs mere

BRANDVÆSEN. Ilden åd alt. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer

BRANDVÆSEN. Ilden åd alt. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer NR. 8 oktober 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Ilden åd alt Den enorme varme i KB-Hallen fik stålpladerne i loftet til at smelte, som var det plastik Side 28-32 BRANDVÆSEN

Læs mere

BRANDVÆSEN. Frigørelse. Nye materialer, nye konstruktioner og nyt sikkerhedsudstyr giver store udfordringer ved frigørelse af fastklemte Side 22-33

BRANDVÆSEN. Frigørelse. Nye materialer, nye konstruktioner og nyt sikkerhedsudstyr giver store udfordringer ved frigørelse af fastklemte Side 22-33 NR. 10 december 2010 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Frigørelse Nye materialer, nye konstruktioner og nyt sikkerhedsudstyr giver store udfordringer ved frigørelse af fastklemte

Læs mere

FRIVILLIG. 200 frivillige til døgnøvelse. september 2013. Den Nationale Flagdag 2013. Forplejning til 3.000 personer

FRIVILLIG. 200 frivillige til døgnøvelse. september 2013. Den Nationale Flagdag 2013. Forplejning til 3.000 personer FRIVILLIG september 2013 200 frivillige til døgnøvelse Den Nationale Flagdag 2013 Forplejning til 3.000 personer FRIVILLIG Et månedligt nyhedsbrev fra alle frivillige i Beredskabsforbundet Beredskabsforbundet

Læs mere

FRIVILLIG. november 2014. Kreds Midtjylland er nu en realitet pilotkredsen skal

FRIVILLIG. november 2014. Kreds Midtjylland er nu en realitet pilotkredsen skal FRIVILLIG november 2014 Kreds Midtjylland er nu en realitet - her ses den ny kredsledelse Kreds Midtjylland er nu en realitet pilotkredsen skal samle erfaringer Sammenlægninger og frivillige: Det skal

Læs mere

Fagbladet for Brand- og Ambulancefolk i FOA. Kommunalt Beredskab

Fagbladet for Brand- og Ambulancefolk i FOA. Kommunalt Beredskab Fagbladet for Brand- og Ambulancefolk i FOA 2009 Kommunalt Beredskab Velkommen til dit nye fagblad Af: Reiner Burgwald, Formand for Teknik- og Servicesektoren Du sidder nu med dit nye fagblad i hånden,

Læs mere

FRIVILLIG. Frivillige lavede stormflodscafé. Januar 2014. Profil af en frivillig deltag i undersøgelsen. Nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke

FRIVILLIG. Frivillige lavede stormflodscafé. Januar 2014. Profil af en frivillig deltag i undersøgelsen. Nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke FRIVILLIG Januar 2014 Frivillige lavede stormflodscafé i Hyllingeriis Profil af en frivillig deltag i undersøgelsen Nytårsgudstjeneste i Holmens Kirke FRIVILLIG Et månedligt nyhedsbrev fra alle frivillige

Læs mere

FRIVILLIG FEBRUAR 2014. Global Medical Aid Hospitalsudstyr til humanitær hjælp. Februar betyder Kredsårsmøder landet over

FRIVILLIG FEBRUAR 2014. Global Medical Aid Hospitalsudstyr til humanitær hjælp. Februar betyder Kredsårsmøder landet over FRIVILLIG FEBRUAR 2014 Februar betyder Kredsårsmøder landet over Global Medical Aid Hospitalsudstyr til humanitær hjælp 6-dages løbet - der blev kørt stærkt FRIVILLIG ET MÅNEDLIGT NYHEDSBREV FRA ALLE MEDLEMMER

Læs mere

BRANDVÆSEN. Deltidsbrandmand i knibe nu kommer hjælpen. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. Side 10-11 og 16-17. NR.

BRANDVÆSEN. Deltidsbrandmand i knibe nu kommer hjælpen. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. Side 10-11 og 16-17. NR. NR. 1 februar 2011 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Deltidsbrandmand i knibe nu kommer hjælpen Side 10-11 og 16-17 BRANDVÆSEN NR. 1 februar 2011 9. ÅRGANG ISSN1603-0362 Udgiver

Læs mere

BRANDVÆSEN. Flyvebåd med blåt blink Side 17-19. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 1 Februar 2013

BRANDVÆSEN. Flyvebåd med blåt blink Side 17-19. Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer. NR. 1 Februar 2013 NR. 1 Februar 2013 BRANDVÆSEN Udgivet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Flyvebåd med blåt blink Side 17-19 BRANDVÆSEN NR. 1 Februar 2013 11. ÅRGANG ISSN1603-0362 Udgiver Foreningen af Kommunale

Læs mere

FRIVILLIG. Januar 2015. Politi- og Brandlinien nu en realitet på Midtfynsk efterskole

FRIVILLIG. Januar 2015. Politi- og Brandlinien nu en realitet på Midtfynsk efterskole FRIVILLIG Januar 2015 Stormen Egon gav arbejde til mange frivillige landet over Flot indsats! Politi- og Brandlinien nu en realitet på Midtfynsk efterskole Jeg er næsten en Robust Borger beretning fra

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

NR. 1 - JANUAR 2008. Beredskab i Californien

NR. 1 - JANUAR 2008. Beredskab i Californien NR. 1 - JANUAR 2008 i Californien Flere grunde til at vælge ABC Brandteknik 3 Grunde til at vælge ABC Brandteknik 44447747#6330 3 Personbrandattrap Miljøvenlig Væskebrand/Gaskar Miljøvenlig Grunde mere

Læs mere

BEREDSKAB. DØDSBRANDE ER FOR ENLIGE Se mere på side 4-6 ÅRETS FRIVILLIG- PRISER 2011 TEMA. Ringsted Brandvæsen har fået nye brandfolk

BEREDSKAB. DØDSBRANDE ER FOR ENLIGE Se mere på side 4-6 ÅRETS FRIVILLIG- PRISER 2011 TEMA. Ringsted Brandvæsen har fået nye brandfolk BEREDSKAB FAGMAGASIN FRA BEREDSKABSFORBUNDET NUMMER 02 / MARTS 2012 ÅRETS FRIVILLIG- PRISER 2011 forsvarsministeren overrakte på Kastellet Se mere på side 18-19 Ringsted Brandvæsen har fået nye brandfolk

Læs mere

Folkehjælp. Juni 2011 nr. 96 Udgives af Dansk Folkehjælp. Helt frivilligt

Folkehjælp. Juni 2011 nr. 96 Udgives af Dansk Folkehjælp. Helt frivilligt Folkehjælp Juni 2011 nr. 96 Udgives af Helt frivilligt leder Indhold: Foto: Jan Kjær 6 4 10 Leder: Skal frivillige sikre velfærden? 3 på Facebook 4-5 Helt frivilligt 6-9 Rene hænder i Tanzania 10-13 Kampagne

Læs mere