Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på skoleområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på skoleområdet"

Transkript

1 Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE Scenarier på skoleområdet

2 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Indhold 1. Formål og opdrag 2. Forudsætninger 3. Præsentation af scenarier på skoleområdet

3 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Formål og opdrag Formålet: At undersøge, om der kan skabes en ny struktur, som reducerer udgifterne på området og samtidig fortsat sikrer skoler og dagtilbud af høj kvalitet i Hørsholm Kommune. Resultatet af analysen skal danne grundlag for input til budgetprocessen for budget og fremadrettet i Hørsholm Kommune. Opdrag: Opstille scenarier som reducerer udgifterne og fortsat sikrer høj kvalitet. Analysen giver: - Realiserbare scenarier for fremtidig struktur baseret på de tilgængelige data. - Scenarier der fortsat giver mulighed for høj kvalitet i Hørsholm Kommunes skoler og dagtilbud. - Estimater på besparelsespotentialet i de enkelte scenarier Analysen giver ikke: - Èn entydig anbefaling til ny struktur. Dette er en politisk beslutning, pb.a. denne analyse og forvaltningens anbefalinger. - Præcise beregninger af potentialet. Der er tale om overordnede beregninger baseret på de tilgængelige oplysninger på tidspunktet for udarbejdelse af analysen - En detaljeret implementeringsplan. En sådan skal udarbejdes af forvaltningen baseret på valg af scenarie til implementering.

4 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Proces Dato Aktivitet Formål 2. april Styregruppemøde Endeligt kommissorium for opgaven 2. april Målbilledeworkshop Fælles billede af målet med processen 23. april Møde med nøglepersoner om Sikre, at de nødvendige data er til rådighed for projektet dataindsamling 23. april Styregruppemøde Status og procesaftaler 6. maj Skype interview med direktør + Afstemme forventninger og afsøge idéer centerchef Primo maj Analyse og beskrivelser Udvikling af bruttoliste 15. maj Styregruppemøde Præsentation af bruttoliste og udvælgelse af forslag fra bruttoliste til videre beskrivelse og beregning Ultimo maj Analyse og beskrivelser Udarbejdelse af scenarier med beskrivelser og beregninger 3. juni Møde med direktør og centerchef Gennemgang af det foreløbige forslag til afrapportering (scenarier med beregninger) 6. juni Styregruppemøde Præsentation af endelig aflevering 13. juni Præsentation for politisk udvalg

5 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Data og input i projektet Alle data i projektet er leveret af Hørsholm Kommune og er de bedst mulige data det har været muligt at fremskaffe til brug for analysen. Der er i nogle tilfælde anvendt estimater. KLK s vurderinger i projektet er baseret på aktuel viden og erfaring fra analyser i en lang række kommuner samt KL s generelle interessevaretagelse for kommunerne. Input fra workshop med repræsentanter fra bestyrelser for dagtilbud og skoler er indtænkt i projektet med udgangspunkt i projektets formål om økonomisk potentiale og høj kvalitet. De beskrevne scenarier er udvalgt af projektets styregruppe pba. bruttoliste udarbejdet af KLK. Udvælgelsen er med udgangspunkt i projektets formål om økonomisk potentiale og høj kvalitet.

6 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Forudsætninger Klassekvotient: En væsentlig forudsætning for scenarierne er, at den gennemsnitlige klassekvotient hæves fra ca. 22,3 i dag til ca. 24,7 i gennemsnit. Dette opnås ved at tilstræbe en maksimal klassedannelse på 26 elever pr. klasse. For at sikre dette, kan det være nødvendigt at foretage justeringer af skoledistrikterne med jævne mellemrum. Dette afhænger af befolkningsudviklingen. Bemærk: Såfremt der tilstræbes en lavere maksimal klassedannelse end 26 elever pr. klasse (fx 25 elever pr. klasse) vil det alt andet lige betyde, at der ikke så ofte vil være behov for justeringer af skoledistrikterne. Samtidig må det dog forventes, at der på nogle årgange vil skulle oprettes en klasse mere og at den gennemsnitlige klassekvotient derfor vil være lidt lavere. Dette afhænger blandt andet af befolkningsudviklingen. En note om kvalitet og klassestørrelse: Kvalitetsbegrebet i folkeskolen har mange facetter. Kortfattet ligger følgende to begreber centralt i KLK s forståelse af kvalitet i folkeskolen: Løftestangen til at forbedre elevernes faglighed, deres trivsel og øge den sociale mobilitet er den gode skoledag Eleverne skal mødes af fagligt stærke voksne, der formår at skabe en variation i skoledagen og motivere eleverne. (Godt på vej med folkeskolen, KL, 2018) KLK vurderer ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem klassekvotienter og kvalitet i folkeskolen, så længe ovenstående kvalitetsparametre opfyldes.

7 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Implementering (dækker både skole og dagtilbud) Indfasning: Der skal træffes beslutning om perioden for indfasning af det valgte scenarie. Det økonomiske potentiale realiseres ved fuld indfasning. Hørsholm Kommune skal ved implementering være opmærksom på Bekendtgørelse om proceduren ved nedlæggelse af en folkeskole, hvori det er væsentligt at bemærke, at der er en 8 ugers frist for indsigelser og høringssvar og vedtagelse af forslaget kan først ske 4 uger efter udløb af høringsfrist. KLK vurderer, at en fuld implementering er mulig allerede ved skolestart for året 2020/2021, men at Hørsholm Kommune skal være opmærksom på egne årshjul og administrative processer. Forankring og ejerskab: Med inddragelsen af dagtilbudsbestyrelser og skolebestyrelser er der allerede foretaget et godt afsæt for forankring og ejerskab til den endelige beslutning. Dette bør følges op med yderligere aktiviteter og en kommunikationsplan for processen.

8 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Fra bruttoliste til nettoliste Fravalg af dagtilbud på skolematrikler: Styregruppen har undervejs i processen fravalgt muligheden for placering af dagtilbud på skolematrikler af flere årsager I de beskrevne skolescenarier er skolernes kapacitet allerede fuldt udnyttet Anlægsudgifter til at ombygge lokaler på skolerne vurderes at være på niveau med anlægsudgifter til nybyggeri Tilbygning på skolematriklerne er ikke muligt

9 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE SKOLEOMRÅDET

10 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Skolestruktur: Scenarie A Hørsholm Skole (10.) klasse Usserød Skole Vallerødskolen Rungsted Skole Forudsætninger for beregninger af scenarie - Klasser på maksimalt 26 elever. Gns. på 24,7. - Kapacitet er beregnet med elevtallet fra året 2021/2022, fordi det er det år indenfor de kommende 20 år, hvor elevtallet er størst. - Grænsekrydsere er inkluderet i elevtallene - Besparelse på reduktion af skoleklasser er beregnet for året 2018/2019, da det er det eneste år, hvor klassetallet for status quo er kendt. Kan kræve jævnlige justeringer af skoledistrikter for at sikre klassekvotienten holdes tæt på 26. Alternativ klassekvotient Der er muligt at arbejde med en klassekvotient på 25. Det giver et provenu, der er ca. 2,3 mio. kr. lavere samt skal der findes mindst 3 klasselokaler blandt lokaler på skolerne, der i dag bruges til andre formål. Antal elever Nuværende klassetal Nyt klassetal Ny gns. klassekvotient 0. klasse ,1 1. klasse ,0 2. klasse ,6 3. klasse ,3 4. klasse ,4 5. klasse ,9 6. klasse ,7 7. klasse ,6 8. klasse ,5 9. klasse ,0 I alt ,7 Omkostning per klasse per år Reduktion i antal klasser Besparelse 0. klasse kr kr. 1. klasse kr kr. 2. klasse kr kr. 3. klasse kr kr. 4. klasse kr kr. 5. klasse kr kr. 6. klasse kr kr. 7. klasse kr. 0 0 kr. 8. klasse kr kr. 9. klasse kr kr. I alt kr.

11 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Skolestruktur: Scenarie B Hørsholm Skole Usserød Skole klasse Kapacitet og klassetal Hørsholm Skole Usserød Skole Vallerødskolen I alt Antal trin (+ 10. klasse) Antal spor (10.) klasse Vallerødskolen Antal klasser Eksisterende klasselokaler Forudsætninger for beregninger af scenarie - Klasser på maksimalt 26 elever. Gns. på 24,7. - Kapacitet er beregnet med elevtallet fra året 2021/2022, fordi det er det år indenfor de kommende 20 år, hvor elevtallet er størst. - Grænsekrydsere er inkluderet i elevtallene - Bygningsdriftsudgifter er medregnet en stigning i udgifter på Hørsholm & Usserød beregnet ud fra stigende klassetal - Besparelse på reduktion af skoleklasser er beregnet for året 2018/2019, da det er det eneste år, hvor klassetallet for status quo er kendt. Økonomi løbende/årligt Beskrivelse Beløb Besparelse Bygningsdriftsomkostninger af skoler 1,6 mio. kr. Besparelse Skole- og SFO-ledelse: 1 skoleleder, 2 afdelingsledere samt 2 SFO-ledere 3,3 mio. kr. Besparelse Reduktion af antal skoleklasser (v. fuld indfasning) 6,8 mio. kr. Årlig udgiftsreduktion I alt 11,7 mio. kr. Økonomi - anlæg Beskrivelse Beløb Engangsudgift Anlægsudgifter til faglokaler -17,0 mio. kr. Engangsbesparelse Efterslæb på vedligehold Rungsted Skole 10,5 mio. kr. Engangsmerudgift I alt -6,5 mio. kr. Ændringer - Lukning af Rungsted Skole (sparet efterslæb 10,5 mio. kr.) - Ombygning af 4 faglokaler på Vallerødskolen til i alt 8 mio. kr. (estimat) - Ombygning af faglokaler på Hørsholm Skole & Usserød Skole for hhv. 6 mio. kr. og 3 mio. kr. (estimat)

12 HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Skolestruktur: Scenarie C Hørsholm Skole Vallerødskolen Usserød Skole Kapacitet og klassetal Hørsholm Skole Usserød Skole Vallerødskolen I alt Antal trin (+ 10. klasse) Antal spor (10.) klasse Forudsætninger for beregninger af scenarie - Klasser på maksimalt 26 elever. Gns. på 24,7. - Kapacitet er beregnet med elevtallet fra året 2021/2022, fordi det er det år indenfor de kommende 20 år, hvor elevtallet er størst. - Grænsekrydsere er inkluderet i elevtallene - Bygningsdriftsudgifter er medregnet en stigning i udgifter på Hørsholm & Usserød beregnet ud fra stigende klassetal - Besparelse på reduktion af skoleklasser er beregnet for året 2018/2019, da det er det eneste år, hvor klassetallet for status quo er kendt. - Kan kræve jævnlige justeringer af skoledistrikter for at sikre klassekvotienten holdes tæt på 26. Antal klasser Eksisterende klasselokaler Økonomi løbende/årligt Beskrivelse Beløb Besparelse Bygningsdriftsomkostninger af skoler 1,6 mio. kr. Besparelse Skole- og SFO-ledelse: 1 skoleleder, 2 afdelingsledere samt 1 SFO-leder 2,7 mio. kr. Besparelse Reduktion af antal skoleklasser (v. fuld indfasning) 6,8 mio. kr. Årlig udgiftsreduktion I alt 11,1 mio. kr. Økonomi - anlæg Beskrivelse Beløb Engangsudgift Anlægsudgifter til faglokaler - 8,0 mio. kr. Engangsbesparelse Efterslæb på vedligehold Rungsted Skole 10,5 mio. kr. Engangsmerudgift I alt 2,5 mio. kr. Ændringer - Lukning af Rungsted Skole (sparet efterslæb 10,5 mio. kr.) - Behov for 4 nye faglokaler på Hørsholm a 2 mio. (estimat)

13 EMNE HØRSHOLM KOMMUNE SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE NOTAT MED BEREGNINGER FOR SCENARIER FOR STRUKTURTILPASNING PÅ SKOLER OG DAGTILBUD Hørsholm Kommune 13. juni 2019

14 Hørsholm Kommune Side 2 af 16 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Klassekvotient og kvalitet...4 Scenarie Kommende klassetal...5 Kapacitetsberegninger med klassekvotient på Skolescenarie A...7 Kapacitet...7 Den nuværende kapacitet...7 Kommende klassetal...7 Økonomi...9 Skolescenarie B Kapacitet Den nuværende kapacitet Kommende klassetal Økonomi Dagtilbudsområdet Nuværende kapacitet Børnetalsprognose Dagtilbudsscenarie Dagtilbudsscenarie

15 Hørsholm Kommune Side 3 af 16 Indledning I dette notat præsenteres beregningerne bag to scenarier for hvordan skolestrukturen i Hørsholm Kommune kan tilpasses og et scenarie for, hvordan dagtilbudsstrukturen i Hørsholm Kommune kan tilpasses. De grundlæggende præmisser for scenarierne er, at formålet er at sikre en besparelse, som kan indgå i den igangværende budgetproces samtidig med, at der fortsat er god kvalitet i Hørsholm Kommunes dagtilbud og skoler. Valg af scenarier til beskrivelse De scenarier, som er beskrevet i afrapporteringen, er udvalgt af projektets styregruppe, som består af direktør, centerchef på området, en skoleleder og en dagtilbudsleder. Styregruppen har valgt scenarierne med udgangspunkt i projektets to grundlæggende præmisser om høj kvalitet og reduktion i udgifter. Scenarierne er valgt ud fra en bruttoliste over mulige scenarier, som KLK har udarbejdet og præsenteret for styregruppen. Denne bruttoliste er udarbejdet ud fra KLK s viden, erfaringer og vurderinger omkring hvordan der sikres lave udgifter og høj kvalitet i skole- og dagtilbudsstruktur i kommuner. KLK har i arbejdet også taget hensyn til input fra en workshop hvor der var inviteret repræsentanter for alle forældrebestyrelser på folkeskoler og dagtilbud i Hørsholm Kommune. Et af de fravalg der i denne sammenhæng er sket, er at udarbejde et scenarie, hvor hele Hørsholm Kommune bliver ét stort skoledistrikt med én skole, én skolebestyrelse og én overordnet leder, men på flere forskellige matrikler. Dette fravalg er foretaget af tre primære årsager: - På den afholdte workshop var der bred enighed blandt de fremmødte repræsentanter for skolebestyrelserne om, at dette ikke vil sikre den ønskede kvalitet - Projektets styregruppe har ligeledes vurderet at det er vanskeligt at sikre den nødvendige ledelsesmæssige kvalitet med én overordnet leder og én skolebestyrelse til en skole med over 2000 elever fordelt på 3-4 matrikler. - Det er KLK s vurdering, at et scenarie med tre skoledistrikter kan gøres lige så omkostningseffektivt som med et skoledistrikt, såfremt der foretages de nødvendige distriktsmæssige justeringer til at sikre en effektiv klassedannelse. Beskrivelse af de valgte scenarier For alle scenarierne gælder, at de beskrives i forhold til følgende parametre: 1. Den overordnede struktur som scenariet er bygget op efter 2. Kapacitet og behov. Her beregnes den kapacitet som scenariet giver: Herefter sammenholdes kapaciteten med de aktuelle behov for kapacitet og de fremtidige kapacitetsbehov som de kan udledes af de relevante prognoser. 3. Behov for ombygninger, tilbygninger og nybygninger i scenariet 4. Økonomi: Engangsudgifter og besparelser samt besparelsen i løbende omkostninger 5. Indfasning af scenariet

16 Hørsholm Kommune Side 4 af 16 Klassekvotient og kvalitet Kvalitetsbegrebet i folkeskolen har mange facetter. Kortfattet ligger følgende to begreber centralt i KLK s forståelse af kvalitet i folkeskolen: Løftestangen til at forbedre elevernes faglighed, deres trivsel og øge den sociale mobilitet er den gode skoledag Eleverne skal mødes af fagligt stærke voksne, der formår at skabe en variation i skoledagen og motivere eleverne. (Godt på vej med folkeskolen, KL, 2018) Når formålet nu er at vurdere struktur og kvalitet sammen, er det væsentligt at fremhæve, at KLK ikke vurderer, at der er en direkte sammenhæng mellem klassekvotienter og kvalitet i folkeskolen. I denne sammenhæng har KLK udarbejdet nedenstående tabel på baggrund af data fra det fælleskommunale ledelsesinformationssystem, FLIS. Tabellen viser gennemsnitlig klassekvotient og karaktergennemsnit for hver af de fem kommuner, som er mest sammenlignelige med Hørsholm Kommune på skoleområdet. Tabellen understøtter vurderingen af, at der ikke er en sammenhæng mellem klassekvotient og kvalitet. Tabel 1: Oversigt over kapacitet Kommune Gns. klassekvotient Gns. karakter ved 9. klasses afgangsprøve Hørsholm 22,6 8,6 Frederikssund 21,8 6,8 Hillerød 22,2 7,5 Gladsaxe 22,9 7,2 Fredensborg 23,1 7,6 Gentofte 23,3 8,2 Kilde: FLIS

17 Hørsholm Kommune Side 5 af 16 Scenarie 0 Scenarier 0 er et scenarie, hvor der ikke ændres ved skolestrukturen vedrørende anvendelse af ejendomme. Formålet med scenariet er at belyse de økonomiske konsekvenser af en ny klassedannelse, hvor klassekvotienten er 26 elever. Kommende klassetal Det nuværende elevtal fra året 2018/2019 er udgangspunktet for beregningen af det nye klassetal, som scenarie 0 baserer sig på. Dette gøres for at kunne sammenholde det nye beregnede antal klasser med det eksisterende antal klasser. Klassekvotient for beregningerne er fastsat på maksimalt 26 elever per klasse. Tabel 2: Skoleåret 2018/2019 Antal elever Nuværende Nyt klassetal klassetal 0. klasse ,1 1. klasse ,0 2. klasse ,6 3. klasse ,3 4. klasse ,4 5. klasse ,9 6. klasse ,7 7. klasse ,6 8. klasse ,5 9. klasse ,0 I alt ,7 Ny gns. klassekvotient Der er potentiale for en reduktion på 9 skoleklasser ved optimal udnyttelse af en klassekvotient på 26. Tabel 3: Besparelse på antal klasser Omkostning per klasse per år Reduktion i antal klasser Besparelse 0. klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse I alt Jf. tabel 3 vil en reduktion af 9 skoleklasser potentielt medføre en besparelse på samlet set cirka 6,8 mio. kr. om året.

18 Hørsholm Kommune Side 6 af 16 Kapacitetsberegninger med klassekvotient på 25 Det er også en mulighed at operere med en klassekvotient på 25, men det vil give et klassetal, der er højere end antallet af klasseværelser i scenarie A og B. Der vil derfor skulle findes klasselokaler blandt lokaler, der bliver brugt med andre formål i dag, jf. tabel 4 og tabel 5. Tabel 4: Nye klassetal for skoleåret 2021/2022 med en klassekvotient på 25 Antal elever Nyt klassetal Ny gns. klassekvotient 0. klasse ,6 1. klasse ,0 2. klasse ,0 3. klasse ,3 4. klasse ,4 5. klasse ,5 6. klasse ,7 7. klasse ,6 8. klasse ,5 9. klasse ,0 10. klasse 1 I alt ,0 Tabel 5: Usserød Skole, Hørsholm Skole & Vallerødskolens kapacitet sammenholdt med klassetal Alle skolerne Samlet antal 101 klasser Kapacitet 98 Difference -3 Tabel 6: Besparelse på antal klasser ift. klassetallet for året 2018/2019 Omkostning per klasse per år Reduktion i antal klasser Besparelse 0. klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse I alt Det vil desuden medføre en årlig besparelse på cirka 4,5 mio. kr., jf. tabel 6.

19 Hørsholm Kommune Side 7 af 16 Skolescenarie A I dette scenarie lukker Rungsted Skole. Vallerødskolen kommer til at fungere som udskolingsskole, mens Hørsholm Skole og Usserød Skole har 0. til 6. klasse. Hørsholm Skole Usserød Skole klasse Vallerødskolen klasse Kapacitet Den nuværende kapacitet Lokaler Potentielle klasselokaler er defineret ved alle de lokaler, der fungerer som et klasselokale. Potentielle klasselokaler nåde nuværende klasselokaler samt lokaler, der bruges til andre formål, men som umiddelbart kan anvendes som klasselokale. Tabel 7: Oversigt over kapacitet Hørsholm Skole Nuværende klasselokaler Lokaler til andre formål Potentielle klasselokaler Faglokaler Kilde: Hørsholm Kommune Usserød Skole Vallerødskolen I alt Kommende klassetal Prognose på elevtal fra året 2021/2022 er udgangspunktet for beregningen af det klassetal, som skolerne skal kunne rumme. Fra 2021/2022 falder elevtallet med 170 til 2026/2027, mens det igen i 2035/2036 er tilbage på niveau med 2021/2022. Klassekvotient for beregningerne er fastsat på 26 elever per klasse.

20 Hørsholm Kommune Side 8 af 16 Tabel 8: Nye klassetal for skoleåret 2021/2022 Nyt klassetal Antal elever Gns. Klassekvotient 0. klasse ,11 1. klasse ,75 2. klasse ,56 3. klasse ,67 4. klasse ,50 5. klasse ,90 6. klasse ,10 7. klasse ,91 8. klasse ,91 9. klasse , klasse 1 I alt Tabel 9: Placering af de nye klasser på skolerne Hørsholm Usserød Skole Skole I alt Spor Samlet antal klasser Tabel 10: Placering af de nye klasser på skolerne Vallerødskolen I alt Spor 8-11 Samlet antal klasser Tabel 11: Samlede antal klasser på skolerne sammenholdt med kapacitet Hørsholm Usserød Skole Skole Vallerødskolen I alt Samlet antal klasser Kapacitet Difference Som det fremgår af tabel 8-11 vil scenariet med det nye klassetal for året 2021/2022 kunne være indenfor de eksisterende rammer for klasselokaler uden at andre lokaler i brug, der i dag bliver brugt til andre formål end klasseværelser. Ombygning af lokaler Ved husning af udskolingen vurderer KLK på baggrund af oplysninger fra Hørsholm Kommune, at Vallerødskolen ikke har en passende faglokalekapacitet. I beregningen af de økonomiske beregninger, er der derfor medregnet anlægsudgifter for 8 mio. kr. til ombygning af faglokaler på Vallerødskolen. For Usserød Skole og Hørsholm Skole forelægger der ikke en konkret vurdering af faglokalekapaciteten. KLK har derfor medregnet anlægsudgifter på hhv. 3 mio. kr. og 6 mio. kr. for Usserød Skole og Hørsholm Skole til ombygning af faglokaler.

21 Hørsholm Kommune Side 9 af 16 Økonomi Beregningerne af de økonomiske konsekvenser for scenariet baserer sig på udgifter til bygningsdrift af ejendomme, efterslæb på vedligeholdelse af ejendomme, anlægsudgifter, ændringer i skoleledelserne samt en reduktion af antal skoleklasser ved en klassekvotient på 26. Tabel 12: Løbende besparelser & omkostninger Type Beskrivelse Beløb Hvornår Besparelse Bygningsdrift af Rungsted Skole 3,2 mio. Ved fuld indfasning af scenariet Omkostning Øgede omkostninger til bygningsdrift af de Ved fuld indfasning af -1,6 mio. tilbageblivende skoler* scenariet Besparelse Skole- og SFO-ledelse: 1 skoleleder, 2 Ved fuld indfasning af 3,3 mio. afdelingsledere samt 2 SFO-ledere scenariet Besparelse Reduktion af antal skoleklasser** 6,8 mio. Ved fuld indfasning af scenariet I alt 11,7 mio. Ved fuld indfasning af scenariet Note: *Beregnes som en fremskrivning af bygningsdriftsomkostninger ved den relative stigning af antal klasser. **Beregnes på baggrund af scenariets klasseantal mod klasseantallet i dag for året 2018/2019. Se scenarie 0 for beregninger. Tabel 13: Engangsbesparelser og -omkostninger Type Beskrivelse Beløb Hvornår Besparelse Efterslæb af vedligehold af Rungsted Skole 10,5 mio. Ved salg af skole Anlægsudgifter i forbindelse med tilpasning af Omkostning bygninger på Vallerødskolen* Anlægsudgifter i forbindelse med tilpasning af Omkostning bygninger på Usserød Skole** Anlægsudgifter i forbindelse med tilpasning af Omkostning bygninger på Hørsholm Skole** I alt -8,0 mio. Under indfasning -3,0 mio. Under indfasning -6,0 mio. Under indfasning -6,5 mio. Alt i alt vil scenariet medføre en løbende besparelse på 11,7 mio. kr. årligt, mens der vil være etableringsomkostninger for 6,5 mio. kr.

22 Hørsholm Kommune Side 10 af 16 Skolescenarie B I dette scenarie lukker Rungsted Skole. Hørsholm Skole, Usserød Skole og Vallerødskolen modtager eleverne fra Rungsted Skole og har samme trin som status quo. Hørsholm Skole Usserød Skole Vallerødskolen klasse Kapacitet Den nuværende kapacitet Lokaler Potentielle klasselokaler er defineret ved alle de lokaler, der fungerer som et klasselokale. Potentielle klasselokaler nåde nuværende klasselokaler samt lokaler, der bruges til andre formål, men som umiddelbart kan anvendes som klasselokale. Tabel 14: Oversigt over kapacitet Hørsholm Skole Nuværende klasselokaler Lokaler til andre formål Potentielle klasselokaler Faglokaler Kilde: Hørsholm Kommune Usserød Skole Vallerødskolen I alt Kommende klassetal Prognose på elevtal fra året 2021/2022 er udgangspunktet for beregningen af det klassetal, som skolerne skal kunne rumme. Fra 2021/2022 falder elevtallet med 170 til 2026/2027, mens det igen i 2035/2036 er tilbage på niveau med 2021/2022. Klassekvotient for beregningerne er fastsat på 26 elever per klasse.

23 Hørsholm Kommune Side 11 af 16 Tabel 15: Nye klassetal for skoleåret 2021/20225 Antal elever Nyt klassetal 0. klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse klasse 1 I alt Tabel 16: Placering af klasse på skolerne sammenholdt med kapacitet Hørsholm Usserød Vallerødskolen Skole Skole I alt Spor Samlet antal klasser Kapacitet Difference Som det fremgår af tabel vil scenariet med det nye klassetal for året 2021/2022 kunne være indenfor de eksisterende rammer for klasselokaler uden at andre lokaler i brug, der i dag bliver brugt til andre formål end klasseværelser. Ombygning af lokaler For skolerne forelægger der ikke en konkret vurdering af faglokalekapaciteten ved dette scenarie. KLK har derfor medregnet anlægsudgifter på 8 mio. kr. Hørsholm Skole til ombygning af faglokaler, da Hørsholm Skole den største stigning i antallet af klasser. For Usserød Skole og Hørsholm Skole er stigningen af antal klasser så lav, at KLK vurderer, at der ikke skal medregnes anlægsudgifter for at skolerne har kapaciteten til skoleklasserne.

24 Hørsholm Kommune Side 12 af 16 Økonomi Beregningerne af de økonomiske konsekvenser for scenariet baserer sig på udgifter til bygningsdrift af ejendomme, efterslæb på vedligeholdelse af ejendomme, anlægsudgifter, ændringer i skoleledelserne samt en reduktion af antal skoleklasser ved en klassekvotient på 26. Tabel 17: Løbende besparelser & omkostninger Type Beskrivelse Beløb Hvornår Besparelse Bygningsdrift af Rungsted Skole 3,2 mio. Ved fuld indfasning af scenariet Omkostning Bygningsdrift ved de tilbageblivende skoler* -1,6 mio. Ved fuld indfasning af scenariet Besparelse Skole- og SFO-ledelse: 1 skoleleder, 2 Ved fuld indfasning af 2,7 mio. afdelingsledere samt 1 SFO-leder scenariet Besparelse Reduktion af antal skoleklasser** 6,8 mio. Ved fuld indfasning af scenariet I alt 11,1 mio. Ved fuld indfasning af scenariet Note: *Beregnes som en fremskrivning af bygningsdriftsomkostninger ved den relative stigning af klasser. **Beregnes på baggrund af scenariets struktur mod strukturen i dag for året 2018/2019. Tabel 18: Engangsbesparelser og -omkostninger Type Beskrivelse Beløb Hvornår Besparelse Efterslæb af vedligehold af Rungsted Skole 10,5 mio. Ved salg af skole Omkostning Anlægsudgifter i forbindelse med tilpasning af bygninger på skolerne* -8 mio. Under indfasning I alt 2,5 mio. Note: *Der er ikke lavet en faglokalevurdering. Vi antager, at 8 mio. på Hørsholm er nødvendigt for at indrette nye faglokaler. Alt i alt vil scenariet medføre en løbende besparelse på 11,1 mio. kr. årlig, mens der vil være etableringsomkostninger for -2,5 mio. kr.

25 Hørsholm Kommune Side 13 af 16 Dagtilbudsområdet Nuværende kapacitet KLK anvender normeringerne på dagtilbudsinstitutionerne som udtryk for kapacitet. Der er på nuværende tidspunkt en kapacitet på dagtilbudsområdet på 282 vuggestuebørn og 445 børnehavebørn fordelt på 10 institutioner, jf. tabel 19. Tabel 19: Oversigt over nuværende kapacitet på dagtilbudsområdet Kommunale og selveje institutioner Norm vg. Norm bh. Børnehuset Skovvænget Æblegården Regnbuen Solhuset Mariehøj Løvehuset Ulvemosehuset Hørsholm Børnegård 45 0 Børnegården Alsvej (ekskl. specialgruppe) Jægerhuset I alt Kilde: Hørsholm Kommune Ved at udnytte grupperummene på daginstitutionerne bedre, kan der findes en merkapacitet på 4 børnehavebørn og 18 vuggestuebørn, jf. tabel 20. Institutionerne er udvalgt, fordi de ikke forslås lukket i hverken scenarie 1 og 2. Tabel 20: Merkapacitet på udvalgte institutioner ved maksimal udnyttelse af grupperum Kommunale og selveje institutioner Norm vg. Norm bh. Minimumplads (m 2 ) Grupperum (m 2 ) Merkapacitet børnehave Merkapacitet vuggestue Børnehuset Skovvænget Æblegården Regnbuen Solhuset Mariehøj I alt Beregningerne i tabel 20 er baseret på antagelsen om, at en stue til vuggestuebørn minimum skal have 3 m 2 per barn og at stuer til børnehavebørn minimum skal have 2 m 2 per barn. Herefter anvendes antagelsen sammen med institutionernes normeringer til at beregne minimumsstørrelsen af grupperummenes samlede areal. Merkapacitet er herefter beregnet på differencen mellem minimumsstørrelse og grupperummenes samlede areal for hver enkel institution, såfremt at grupperummenes samlede areal overstiger minimumspladsen.

26 Hørsholm Kommune Side 14 af 16 Børnetalsprognose Frem til år 2023 kommer børnetallet i daginstitutioner i Hørsholm Kommune til at stige til 322 vuggestuebørn og 497 børnehavebørn, jf. tabel 21. Tabel 21: Prognose for børnetallet i kommunale og selvejende institutioner Prognose vuggestuebørn Prognose børnehavebørn I alt Kilde: Hørsholm Kommune Det er en stigning på 33 vuggestue og 71 børnehavebørn sammenlignet med 2019, jf. tabel 22. Tabel 22: Børnetallet for året 2019 sammenholdt med prognose for børnetallet for året Difference Vuggestuebørn Børnehavebørn I alt Kilde: Hørsholm Kommune og KLK s beregninger

27 Hørsholm Kommune Side 15 af 16 Dagtilbudsscenarie 1 Scenarie 1 på dagtilbudsområdet indebærer lukning af Løvehuset, Ulvemosehuset og Hørsholm Børnegård. Disse er vurderet af Hørsholm Kommune til at være mest oplagte af lukke på baggrund af bygningsmæssig vedligeholdelsesstand, kapacitet, beliggenhed samt ejerforhold. Tabel 23: Lukning af institutioner Norm vg. Norm bh. Løvehuset Ulvemosehuset Hørsholm Børnegård 45 0 I alt Kilde: Hørsholm Kommune Ved at lukke de tre institutioner opstår der et kapacitetsbehov på 102 vuggestuenormeringer samt 103 børnehavenormeringer, når udviklingen i børnetal samt merkapacitet på de andre institutioner medregnes, jf. tabel 24. Tabel 24: Kapacitetsbehov ved lukninger Norm Børnetal Lukkede institutioner Udvikling i børnetal (prognose 2023) Merkapacitet på nuværende institutioner I alt Kilde: Hørsholm Kommune og KLK s beregninger Når det antages, at en vuggestuestue rummer 12 børn og en børnehavestue rummer 24 børn kan ny kapacitet findes ved at bygge to nye institutioner og ved at ombygge Sprog- og Musikhuset til at huse dagtilbud, jf. tabel 25. Der vil derudover være en overkapacitet på 2 vuggestuenormeringer samt 17 børnehavenormeringer. Tabel 25: Ny kapacitet Stuer Stuer Norm vg. Norm bh. Nybygget institution Nybygget institution Sprog- og Motorikhuset I alt Kilde: Hørsholm Kommune og KLK s beregninger Ved fordelingen af ny kapacitet er der taget højde for, at de integrerede daginstitutioner teoretisk set skal kunne garantere et vuggestuebarn en plads på en af børnehavestuerne. Dette vurderes at være opfyldt, når normeringen til børnehaven er 50 % større end vuggestuenormeringen. Dette kommer til udtryk ved nybygget institution 1, hvor der kun er beregnet 32 vuggestuebørn til 3 stuer, hvor der ellers er plads til 36 børn jf. antagelsen om en vuggestuestørrelse på 12 børn.

28 Hørsholm Kommune Side 16 af 16 Dagtilbudsscenarie 2 Scenarie 1 på dagtilbudsområdet indebærer lukning af Løvehuset, Ulvemosehuset, Hørsholm Børnegård, Børnegården Alsvej og Jægerhuset. Disse er vurderet af Hørsholm Kommune til at være egnede til lukning på baggrund af bygningsmæssig vedligeholdelsesstand, kapacitet, beliggenhed samt ejerforhold. Tabel 26: Lukning af institutioner Norm vg. Norm bh. Løvehuset Ulvemosehuset Hørsholm Børnegård 45 0 Børnegården Alsvej (ekskl. specialgruppe) Jægerhuset I alt Kilde: Hørsholm Kommune Ved at lukke de tre institutioner opstår der et kapacitetsbehov på 121 vuggestuenormeringer samt 144 børnehavenormeringer, når udviklingen i børnetal samt merkapacitet på de andre institutioner medregnes, jf. tabel 24. Tabel 27: Kapacitetsbehov ved lukninger Norm Børnetal Lukkede institutioner Udvikling i børnetal (prognose 2023) Merkapacitet på nuværende institutioner I alt Kilde: Hørsholm Kommune og KLK s beregninger Når det antages, at en vuggestuestue rummer 12 børn og en børnehavestue rummer 24 børn kan ny kapacitet findes ved at bygge to nye institutioner og ved at ombygge Sprog- og Musikhuset til at huse dagtilbud, jf. tabel 20. Der vil derudover være en overkapacitet på 2 vuggestuenormeringer samt 19 børnehavenormeringer. Tabel 28: Ny kapacitet Stuer Stuer Norm vg. Norm bh. Nybygget institution Nybygget institution Nybygget institution Sprog- og Motorikhuset I alt Kilde: Hørsholm Kommune og KLK s beregninger Ved fordelingen af ny kapacitet er der taget højde for, at de integrerede daginstitutioner teoretisk set skal kunne garantere et vuggestuebarn en plads på en af børnehavestuerne. Dette vurderes at være opfyldt, når normeringen til børnehaven er 50 % større end vuggestuenormeringen.

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på dagtilbudsområdet

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på dagtilbudsområdet Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE Scenarier på dagtilbudsområdet HØRSHOLM KOMMUNE SCENARIER PÅ SKOLE- OG DAGTILBUDSOMRÅDERNE Indhold 1. Formål og opdrag 2. Forudsætninger 3. Præsentation af scenarier på dagtilbudsområdet

Læs mere

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på skoleområdet

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på skoleområdet Præsentation Scenarier på skoleområdet Indhold 1. Formål og opdrag 2. Forudsætninger 3. Præsentation af scenarier på skoleområdet Formål og opdrag Formålet: At undersøge, om der kan skabes en ny struktur,

Læs mere

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på dagtilbudsområdet

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på dagtilbudsområdet Præsentation Scenarier på dagtilbudsområdet Indhold 1. Formål og opdrag 2. Forudsætninger 3. Præsentation af scenarier på dagtilbudsområdet Formål og opdrag Formålet: At undersøge, om der kan skabes en

Læs mere

Notat Daginstitution på hospitalsgrunden

Notat Daginstitution på hospitalsgrunden Daginstitution på hospitalsgrunden Kontakt vedrørende ny daginstitution på Hospitalsgrunden Center for Dagtilbud og Skole horsholm.dk Hospitalsgrunden Kort over nuværende skoledistrikter, skoler og daginstitutioner.

Læs mere

DEMOGRAFI- OG KAPACITETSANALYSE 2017

DEMOGRAFI- OG KAPACITETSANALYSE 2017 DEMOGRAFI- OG KAPACITETSANALYSE 2017 Indhold: 0. 1. 2. 3. 4. Demografi- og kapacitetsanalyse indledning Konklusion og opmærksomhedsområder Dagtilbudsområdet Skoleområdet Ældreområdet 1 0. Demografi- og

Læs mere

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Notat Vedrørende: Notat vedr optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Sagsnavn: Optimering af daginstitutionsstrukturen Sagsnummer: 28.03.04-A00-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen E-mail:

Læs mere

Roskilde Kommune Side 2 af 6 Analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet

Roskilde Kommune Side 2 af 6 Analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet Roskilde Kommune Sammenfatning af analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet 27. juni 2018 Roskilde Kommune Side 2 af 6 1 Indledning Roskilde Kommune har iværksat to temaanalyser i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Strukturanalyse. II Indhold og grundlag. II Scenarier. II Rapportindhold. Præsentation for Børne- og Skoleudvalget 5. maj Martin Kronika Fliess

Strukturanalyse. II Indhold og grundlag. II Scenarier. II Rapportindhold. Præsentation for Børne- og Skoleudvalget 5. maj Martin Kronika Fliess Strukturanalyse II Indhold og grundlag II Scenarier II Rapportindhold II Præsentation for Børne- og Skoleudvalget 5. maj 2014 Martin Kronika Fliess mkf@broendum-fliess.dk DAGSORDEN II 1. Kort om analyseindhold

Læs mere

Justere skoledistrikter

Justere skoledistrikter Børne- og Skoleudvalget Punkt: 3 Acadre sagsnr.: 17/11773 Journalnr.: Sagsforløb: BSU - Åben sag Mødedato: 22.02.2018 Sagsansvarlig enhed: Politik, Udvikling og Borgerservice Sagsbehandler: Lærke Klintholm

Læs mere

Høringssvar til forslag om ny skolestruktur

Høringssvar til forslag om ny skolestruktur Høringssvar til forslag om ny skolestruktur Hænger økonomien sammen i forslag til ny skolestruktur? Årsagen til forslag om ny skolestruktur er, at elevtallet i kommunes folkeskoler forventes at falde med

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Fakta... 2 Mål... 2 Modeller... 3 Model 1... 3 Model 2... 4 Model 3... 5 Model 4...

Læs mere

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik Side nr. 1 Med baggrund i de kommende forhandlinger om budget 2016-19 har forvaltningen udarbejdet denne business case på skole- og dagtilbudsområdet. Udfordring SFO-pladser bør fordeles mere hensigtsmæssigt

Læs mere

Budgetanalysen: Optimering af skoledistrikter

Budgetanalysen: Optimering af skoledistrikter Budgetanalysen: Optimering af skoledistrikter Kommissorium - se sagsnummer: 253-2019-11895/dokumentnummer: 253-2019-44620 Økonomiudvalget har på møde d. 11. juni 2019 ændret opdraget: Der ønskes en analyse

Læs mere

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at:

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at: NOTAT DEMOGRAFIREGULERING PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Nærværende notat beskriver en foreslået model for justering af dele af budgettet til dagtilbudsområdet for den demografiske udvikling. Resultaterne af modellen

Læs mere

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoleområdet 2019

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoleområdet 2019 Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 318587 Brevid. 3136344 NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoleområdet 2019 10. april 2019 På baggrund af den seneste befolkningsprognose for Roskilde Kommune fra foråret

Læs mere

Prognose årige Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i flyttemønstre og den planlagte udbygning af kommunen.

Prognose årige Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i flyttemønstre og den planlagte udbygning af kommunen. Velfærdssekretariatet Sagsnr. 269715 Brevid. 2088172 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2015 23. april 2015 På baggrund af den seneste

Læs mere

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2017

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2017 Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 291060 Brevid. 2544583 NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2017 26. april 2017 På baggrund af den seneste befolkningsprognose fra foråret 2017 har forvaltningen

Læs mere

Modeller for ændret skolestruktur

Modeller for ændret skolestruktur Modeller for ændret skolestruktur Skolernes rammevilkår (ressourcemæssige og faglige) kan forbedres ved at ændre på skolestrukturen. Hvor mange ressourcer, der kan frigives og omprioriteres er afhængig

Læs mere

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium.

Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af vedtaget kommisorium. 16 Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Sagsnr: 28.00.00-A00-2-16 Sagen afgøres i: Sagsresume Sagen afgøres i:. Forslag til ny ressourcetildelingsmodel på dagtilbudsområdet på baggrund af

Læs mere

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud VALLENSBÆK KOMMUNE Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud Vallensbæk Kommune 2016-2026 Center for Økonomi og Indkøb 29-03-2016 Indhold 1. Skoleprognose... 2 1.1. Skoleområdet overordnet... 2 1.2. Pilehaveskolen...

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse NOTAT. Indskrivning til børnehaveklassen 2015/2016

GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse NOTAT. Indskrivning til børnehaveklassen 2015/2016 GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse Indskrivning til børnehaveklassen 2015/2016 NOTAT Dato: 27.februar 2015 Indhold Antal indskrevne børn 2015/2016... 1 Lovgivningens regler for indskrivning til børnehaveklassen...

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Skoledistrikter. - Prognose for nye skoledistrikter

Skoledistrikter. - Prognose for nye skoledistrikter Skoledistrikter - Prognose for nye skoledistrikter Udarbejdet af Tenna Arevad Larsen og Stine Dam Udgivelsesdato: 26-01-2018 Kontakt Stine Dam Analysekonsulent sda@horsholm.dk Direkte tlf. 4849 1273 Center

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

0. Konklusion og opmærksomhedsområder I afsnittet opsummeres på analysens konklusioner og opmærksomhedspunkter fordelt på områderne.

0. Konklusion og opmærksomhedsområder I afsnittet opsummeres på analysens konklusioner og opmærksomhedspunkter fordelt på områderne. Demografi- og kapacitetsanalyse Denne analyse søger at afdække betydningen af den demografiske udvikling for kommunens drift og fremtidige kapacitet på de store serviceområder. Med udgangspunkt i den seneste

Læs mere

Skovlunde Skole Scenarie A. Udskoling samlet på Lundebjerg

Skovlunde Skole Scenarie A. Udskoling samlet på Lundebjerg Skovlunde Skole Scenarie A Udskoling samlet på 0. 9. klasse 0. 6. klasse Antal klasser Samlet 0. 2 4 6 1. 2 4 6 2. 2 3 5 3. 1 4 5 4. 2 4 6 5. 2 3 5 6. 2 4 6 I alt 27 26 53 1 Klasselokaler Der mangler 6

Læs mere

Notat Vedrørende Supplerende forslag til nye skoledistrikter

Notat Vedrørende Supplerende forslag til nye skoledistrikter Dato:.08. Center for Økonomi og Personale Team Økonomi og Styring horsholm.dk 1 Supplerende forslag til nye skoledistrikter Med de nuværende skoledistrikter vil udviklingen i befolkningen i Hørsholm Kommune

Læs mere

Notat om kapacitetsanalyse for dagtilbud. Foråret 2018

Notat om kapacitetsanalyse for dagtilbud. Foråret 2018 SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: April 2018 Tlf. dir.: 4477 2662 Fax. dir.: 4477 2725 E-mail: tln@balk.dk Kontakt: Tina Nødvig Notat om kapacitetsanalyse for dagtilbud Foråret 2018 Indledning og konklusion

Læs mere

Thorsager. Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole

Thorsager. Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole Fælles børneliv i Thorsager Dagplejen Thorsager Børnehus Lille Arnold Thorsager Skole 1 Hvorfor dette projekt? Prognoserne for børnetallet i Thorsager viser en faldende tendens over de kommende år. Samtidig

Læs mere

NOTAT: Udvikling af Vindinge Skole

NOTAT: Udvikling af Vindinge Skole Skole og Klub Sagsnr. 282192 Brevid. 2504634 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Udvikling af Vindinge Skole 21. marts 2017 Resume Skole- og Børneudvalget besluttede 6. december 2016,

Læs mere

Hvad skal vi igennem i dag

Hvad skal vi igennem i dag Hvad skal vi igennem i dag Dagsorden 1. Velkommen /v. udvalgsformand Carsten Rasmussen 2. Processen frem til nu - og videre frem /v. kommunaldirektør Inger Marie Vynne 3. Dataanalyse og scenarier /v. Brøndum

Læs mere

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud VALLENSBÆK KOMMUNE Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud Vallensbæk Kommune 2015-2026 Center for Økonomi og Indkøb 29-04-2015 Indhold 1. Skoleprognose... 2 1.1. Skoleområdet overordnet... 2 1.2. Pilehaveskolen...

Læs mere

Notat. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Principper for oprettelse af klasser på folkeskolerne

Notat. Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget. Principper for oprettelse af klasser på folkeskolerne Notat Modtager(e): Børne- og Skoleudvalget Principper for oprettelse af klasser på folkeskolerne Baggrund Børne- og Skoleudvalget har bedt forvaltningen undersøgt om der er behov for at ændre i de nuværende

Læs mere

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om:

Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige af den demografiske udvikling. Det drejer sig om: Dato: 12.08.2019 Center for Økonomi og Personale Team Økonomi og Styring horsholm.dk Udgiftspresberegninger, budget 2020-2023 Udgiftspresset beregnes for de områder, hvor udgifterne i høj grad er afhængige

Læs mere

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Randers Kommune

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Randers Kommune Notat Vedrørende: Notat vedr optimering af dagtilbudsstrukturen Sagsnavn: Optimering af daginstitutionsstrukturen Sagsnummer: 28.03.04-A00-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen E-mail: bitten.laursen@randers.dk

Læs mere

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Høringsmateriale Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Side 1/16 Indledning Ny skolestruktur Køge Kommune har med vedtagelse af Budget 2012-15 samt Budgeterklæringens punkt b ønsket at

Læs mere

Udvikling i antallet af elever i klasse

Udvikling i antallet af elever i klasse Notat ny skoleprognose I det følgende gennemgås den ny skoleprognose for Hvidovre Kommune, som i lighed med tidligere er udarbejdet af BoelPlan. Prognosen, som er udarbejdet for perioden 2016-2029, gennemgås

Læs mere

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Udkast til overordnet procesplan November 2014 Baggrund Det er af det forrige Byråd besluttet, at der skal iværksættes en evaluering af Skolestrukturen i

Læs mere

Ud over de 687 ansøgere, er der seks omgængere fra skoleåret 2016/2017. Det svarer til niveauet ved sidste og forrige års indskrivning.

Ud over de 687 ansøgere, er der seks omgængere fra skoleåret 2016/2017. Det svarer til niveauet ved sidste og forrige års indskrivning. GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse Bilag 1, Indskrivning til børnehaveklassen 2017/2018 NOTAT Dato: 05.03.2017 Indhold Antal indskrevne børn 2017/2018... 1 Lovgivningens regler for indskrivning til børnehaveklassen...

Læs mere

Såfremt at midlerne i et givet år ikke frigives, overføres de til det kommende års pulje således, at den samlede sum ikke reduceres.

Såfremt at midlerne i et givet år ikke frigives, overføres de til det kommende års pulje således, at den samlede sum ikke reduceres. Indledning Byrådet besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budgettet 2014, at der i 2014 og frem til 2016 afsættes en anlægsramme på samlet 90 mio. kr. Denne anlægsramme skal danne fundamentet for

Læs mere

Notat. BSU - Skoleindskrivning 15/16, Elev- og klassetal; høring Sags nr.: 14/16311 Sagsforløb: BSU - (ØU - KB) Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen

Notat. BSU - Skoleindskrivning 15/16, Elev- og klassetal; høring Sags nr.: 14/16311 Sagsforløb: BSU - (ØU - KB) Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen Notat Modtager(e): Børne- og udvalget Dato: 4. december 2014 Sags nr.: Sagsbehandler: ASC BSU - indskrivning 15/16, Elev- og klassetal; høring Sags nr.: 14/16311 Sagsforløb: BSU - (ØU - KB) Sagen afgøres

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Disposition: A. Kommissorium, tidsplan og organisering B. Økonomisk ramme for ny tildelingsmodel C. Ny tildelingsmodel generelle forudsætninger D. Ny

Læs mere

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. HOLBÆK KOMMUNE FAGCENTER FOR LÆRING & TRIVSEL Dato: 23. januar 2018 Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj

Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 29. april 2016 Helhedsplan for Virupskolen og FU Hjortshøj 1. Resume Aarhus Kommune er i vækst, og indbyggertallet forventes at stige

Læs mere

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 318587 Brevid. 3140509 NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 23. april 2019 På baggrund af den seneste befolkningsprognose for Roskilde Kommune fra

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse NOTAT. Antal indskrevne børn 2018/2019. Bilag 1, Indskrivning til børnehaveklassen 2018/2019.

GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse NOTAT. Antal indskrevne børn 2018/2019. Bilag 1, Indskrivning til børnehaveklassen 2018/2019. GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse Bilag 1, Indskrivning til børnehaveklassen 2018/2019 NOTAT Dato: 11.03.2018 Indhold Antal indskrevne børn 2018/2019... 1 Lovgivningens regler for indskrivning til børnehaveklassen...

Læs mere

Udviklingen i samlet elevtal fra

Udviklingen i samlet elevtal fra Skoleprognose for Hvidovre Kommune 2018-31 I det følgende gennemgås den nye skoleprognose for Hvidovre Kommune, som i lighed med tidligere er udarbejdet af BoelPlan. Prognosen, som er udarbejdet for perioden

Læs mere

Forslag til ændringer af distriktsgrænsen mellem Klostermarksskolen og Hedegårdenes Skole

Forslag til ændringer af distriktsgrænsen mellem Klostermarksskolen og Hedegårdenes Skole Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 316005 Brevid. 3241191 Forslag til ændringer af distriktsgrænsen mellem Klostermarksskolen og Hedegårdenes Skole 9. august 2019 Med budget 2019 blev det besluttet, at

Læs mere

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud)

- Reduktion af åbningstiden i Skolefritidsordninger (SFO og SFO-klubtilbud) Notat Sagsnr.: 2013/0007982 Dato: 25. februar 2014 Titel: Skolereform - Overordnet økonomi Sagsbehandler: Søren Holst Rasmussen Økonomi- og Analysekonsulent 1. Baggrund Folkeskolereformen, der indfases

Læs mere

Notat Anlægsinvesteringer og investeringskalkule i skolekvalitetsanalysen Dato 29. januar Af Mads Harbo Til Kommunalbestyrelsen

Notat Anlægsinvesteringer og investeringskalkule i skolekvalitetsanalysen Dato 29. januar Af Mads Harbo Til Kommunalbestyrelsen Notat Anlægsinvesteringer og investeringskalkule i skolekvalitetsanalysen Dato 29. januar Af Mads Harbo Til Kommunalbestyrelsen I det nedenstående gennemgås anlægsinvesteringer og de tilhørende besparelser

Læs mere

NOTAT. Analyse - Skoledistrikter

NOTAT. Analyse - Skoledistrikter NOTAT Børne og Uddannelsesforvaltningen Analyse - Skoledistrikter Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Resume og hovedkonklusioner Der er et økonomisk potentiale ved at ændre på grænserne for skoledistrikterne

Læs mere

Center for Undervisning

Center for Undervisning Center for Undervisning Dato 31-07-2013 j./sagsnr. Notat vedrørende ny skolestruktur Notat udarbejdet af: Lars Sørensen I forbindelse med 1. temadag i juni har medlemmer af byrådet ønsket en uddybning

Læs mere

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag Projektnavn: Anlægsforslag kapacitet på dagtilbudsområdet plan mod parallelsamfund Projektbeskrivelse Fysisk location (adresse) Overordnet beskrivelse Svendborg by Den 28. maj 2018 indgik regeringen sammen

Læs mere

Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn, Familie og Unge

Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn, Familie og Unge Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn, Familie og Unge Dagsorden Dato: Mandag den 19. marts 2018 Tidspunkt: 6:30 Sted: Leen Hillerød Kommune Sagsoversigt: 1. Klassedannelse skoleåret 2018-2019... 2 Bilagsoversigt...

Læs mere

Alle børn er tilknyttet et skoledistrikt iht. til deres folkeregisteradresse og har ret til at blive optaget på den tilhørende skole.

Alle børn er tilknyttet et skoledistrikt iht. til deres folkeregisteradresse og har ret til at blive optaget på den tilhørende skole. Notat 1. marts 2018 Sagsbeh.:HPA J.nr.: 17.02.04-G01-1-18 Skoleafdelingen Notat - oprettelse af 0. klasser 2018-19 Ifølge Styrelsesvedtægten for Frederiksberg Kommunes skolevæsen er det Kommunalbestyrelsen,

Læs mere

1. Projektets titel Bilag 2, Projektbeskrivelse Strategi for den fremtidige dagtilbudsstruktur - opdatering og implementeringsplan

1. Projektets titel Bilag 2, Projektbeskrivelse Strategi for den fremtidige dagtilbudsstruktur - opdatering og implementeringsplan Projektbeskrivelse Oprettet den 24. februar 2014 Revideret: den 26. marts 2014 1. Projektets titel Bilag 2, Projektbeskrivelse Strategi for den fremtidige dagtilbudsstruktur - opdatering og implementeringsplan

Læs mere

Forslag til fremtidig skolestruktur i Kalundborg Kommune. HØRINGSOPLÆG Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 28. august 2007

Forslag til fremtidig skolestruktur i Kalundborg Kommune. HØRINGSOPLÆG Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 28. august 2007 Forslag til fremtidig skolestruktur i Kalundborg Kommune HØRINGSOPLÆG Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 28. august 2007 INDHOLD Indledning side 3 Beskrivelse af processen vedrørende ny skolestruktur side

Læs mere

Beslutninger fra mødet. Tirsdag kl Ordinært møde. Børne- og Skoleudvalget

Beslutninger fra mødet. Tirsdag kl Ordinært møde. Børne- og Skoleudvalget Beslutninger fra mødet Tirsdag 3.01.2006 kl. 8.15 Ordinært møde Børne- og Skoleudvalget KB = Kommunalbestyrelsen ØU = Økonomiudvalget BSU = KFU = SSU = TMU = BEU = Børne- og Skoleudvalget Kultur- og Fritidsudvalget

Læs mere

Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet Dragør Kommune

Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet Dragør Kommune Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet 2018-2028 Dragør Kommune Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet i Dragør Kommune 2018-2028 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Sammenfatning...3

Læs mere

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisning. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Internt notat Børne- og Undervisning. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisning Sag nr. 00.30.10-Ø00-1-17 16-05-2017 Side 1. Ændret princip for klassedeling på folkeskolerne i Hjørring Kommune I forbindelse med Byrådets behandling

Læs mere

Borgermøder om oplæg til struktur i skoler og dagtilbud

Borgermøder om oplæg til struktur i skoler og dagtilbud Borgermøder om oplæg til struktur i skoler og dagtilbud November 2016 PROGRAM 18.30-18.35: Velkomst og præsentation af aftenens program v. Borgmester Erik Buhl 18.35-18.50: Den brændende platform og formålet

Læs mere

Strukturudvikling på dagtilbudsområdet

Strukturudvikling på dagtilbudsområdet Allerød d. 30. juni 2015 Strukturudvikling på dagtilbudsområdet POLITISK BESLUTTEDE KAPACITETSPRINCIPPER 4 DEN FUSIONEREDE PROCES (FYSISK UDVIKLINGSPLAN, STRUKTURANALYSE OG BESPARELSER) 7 FORSLAG TIL OPDATERET

Læs mere

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling

Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling Tildelingsmodel klasse- og elevtildeling KL s Konsulentvirksomhed (KLK) har bistået Thisted Kommune med at udarbejde en ny model for tildeling af økonomiske ressourcer til skolerne. De grundlæggende principper

Læs mere

Total demografitrykprøvning

Total demografitrykprøvning Hjørring Kommune Trykprøvning demografi -2021 Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-06-2018 Side 1. 00.30.02-Ø00-4-17 Trykprøvning demografi -2021 Indledning Af budgetprocessen for -2022 fremgår det,

Læs mere

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2018

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2018 Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 303266 Brevid. 2775965 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kapacitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2018 17. april 2018 På baggrund af den seneste

Læs mere

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Åben dagsorden Dato: Onsdag den 21. marts 2018 Tidspunkt: 17:30 Sted: Byrådssalen Hillerød Kommune Sagsoversigt: 1. Klassedannelse skoleåret 2018-2019... 2 Bilagsoversigt...

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: LES/RIP Sagsnr.: 11/14293

NOTAT. Sagsbeh.: LES/RIP Sagsnr.: 11/14293 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ EJENDOMSCENTER NOTAT Emne: Helhedsplan for dagpasning - budget 2012-15 Til: Byrådet Dato: 22. august 2011 Sagsbeh.: LES/RIP Sagsnr.: 11/14293 1. Opsummering og anbefaling

Læs mere

Indstilling. Etablering af 2 fælleslokaler i eksisterende bygninger på Gammelgårdskolen. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3.

Indstilling. Etablering af 2 fælleslokaler i eksisterende bygninger på Gammelgårdskolen. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 25. april 2008 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Etablering af 2 fælleslokaler i eksisterende bygninger på Gammelgårdskolen.

Læs mere

Handlingskatalog - Budgetproces 2019

Handlingskatalog - Budgetproces 2019 BUDGET 2019-2022 Handlingskatalog - Budgetproces 2019 Indholdsfortegnelse Overordnet status på budgetforbedringsforslag - Opvækstudvalget... 2 001 Nedlæggelse af 4 dagplejekonsulentstillinger i administrationen...

Læs mere

Måløvhøj Skole Scenarie A. Udskoling samlet på Måløv

Måløvhøj Skole Scenarie A. Udskoling samlet på Måløv høj Skole Scenarie A Udskoling samlet på 0. 6. klasse 0. 9. klasse Antal klasser Samlet 2018/19 0. 2 3 5 1. 2 3 5 2. 2 3 5 3. 2 3 5 4. 2 4 6 5. 2 4 6 6. 2 3 5 7. 5 5 8. 6 6 9. 5 5 I alt 14 39 53 Kapacitet

Læs mere

Scenarier og løsninger 0-18 år.

Scenarier og løsninger 0-18 år. Lang proces Implement Forvaltning Allerød Privatskole? Faglighed, trivsel og kvalitet på 0-18 års området! (notater) ØU: Byg-komprimering forslag på 10% Den fysiske udviklingsplan for 0-6 års området.

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2016-2019, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Grundet manglende projektering af garderobeplads har skolen allerede inddraget et lokale til garderobe for bh. klasserne.

Grundet manglende projektering af garderobeplads har skolen allerede inddraget et lokale til garderobe for bh. klasserne. Til Børne- og Undervisningsudvalget Frederiksberg 9. oktober 2014 Høringssvar til forslag om nye skoledistrikter gældende for Frederiksberg kommune Skolebestyrelsen har dyb forståelse for de udfordringer,

Læs mere

Friers. Ungeuniverser. i Haderslev Kommune. Ungeuniverser i Haderslev Kommune Ole Frier-Meineche Side 1 af 14 Version

Friers. Ungeuniverser. i Haderslev Kommune. Ungeuniverser i Haderslev Kommune Ole Frier-Meineche Side 1 af 14 Version Ungeuniverser i i Haderslev Kommune Ole Frier-Meineche Side 1 af 14 Revisionshistorie Version Forfatter Dato Berørte sider Beskrivelse af ændringer 01 OFM 25-04-2011 - Første version Ole Frier-Meineche

Læs mere

Udskrift af protokol

Udskrift af protokol Udskrift af protokol Udvalg Børneudvalget Møde 07-04-2014 14:30 Status Behandling Type Færdigbehandlet Beslutning Åben Nummer 36 Foreslået behandlingsforløb Sagsnummer 2014/07127 KL-journalnummer 28.00G00

Læs mere

Lovgivningens regler for indskrivning til børnehaveklassen

Lovgivningens regler for indskrivning til børnehaveklassen GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse Notat om indskrivningen til børnehavene 2014/2015 NOTAT Dato: 31. marts 2014 Indhold indskrevne børn 2014/2015... 1 Lovgivningens regler for indskrivning til børnehaven...

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2017-2021 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi og Udbud, april 2017. Acadre nr. 17/7506 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...4 2.1 Befolkningsprognosen...4

Læs mere

Ud over de 697 ansøgere, er der seks omgængere fra skoleåret 2015/2016. Det svarer til niveauet ved sidste års indskrivning.

Ud over de 697 ansøgere, er der seks omgængere fra skoleåret 2015/2016. Det svarer til niveauet ved sidste års indskrivning. GLADSAXE KOMMUNE Økonomi og Analyse Bilag 1, Indskrivning til børnehaveklassen 2016/2017 NOTAT Dato: 7. marts 2016 Indhold Antal indskrevne børn 2016/2017... 1 Lovgivningens regler for indskrivning til

Læs mere

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger

Høringspart Høringssvar Forvaltningens bemærkninger Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 311628 Brevid. 3033265 Ref. LTS Dir. tlf. 46 31 40 93 lenets@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning af høringssvar vedrørende ændring af skolestruktur 7. januar 2019 Byrådet

Læs mere

Prognose for skoleområdet i skoleårene 2014/15 2024/25

Prognose for skoleområdet i skoleårene 2014/15 2024/25 Prognose for skoleområdet i skoleårene 2014/15 2024/25 Der er i notatet taget udgangspunkt i Helsingør Kommunes befolkningsprognose 2014 udarbejdet i marts 2014 for perioden 2014-2025. 1. Befolkningsgrundlaget

Læs mere

NY SKOLE- STRUKTUR. Administrationens indstilling til ny samlet skolestruktur i Svendborg Kommune

NY SKOLE- STRUKTUR. Administrationens indstilling til ny samlet skolestruktur i Svendborg Kommune NY SKOLE- STRUKTUR Administrationens indstilling til ny samlet skolestruktur i Svendborg Kommune Østre Skole, Vestre Skole og Thurø Skole ændres til skoler med 0.-6. klasse. Der etableres en ny skole for

Læs mere

Fælles afsæt fælles udvikling

Fælles afsæt fælles udvikling Projektplan Fælles afsæt fælles udvikling - Strategisk udviklingsproces på skole og dagtilbudsområdet Allerød Kommune Direktionen Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk

Læs mere

17 STK. 4 UDVALGET FOR EN STYRKET SKOLESTRUKTUR. Møde nr. 4, den 10. januar 2019

17 STK. 4 UDVALGET FOR EN STYRKET SKOLESTRUKTUR. Møde nr. 4, den 10. januar 2019 17 STK. 4 UDVALGET FOR EN STYRKET SKOLESTRUKTUR Møde nr. 4, den 10. januar 2019 Orienteringspunkter I. Faktaark: De er i produktion, og skal bruges på næste møde. I dag fokuseres på strukturmodeller og

Læs mere

Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune

Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune Forslag til ny skolestruktur i Køge Kommune 1 Hvorfor forslag om ny skolestruktur? Køge Kommunes skolevæsen skal over de næste år foretage besparelser svarende til ca. 40 millioner kr. for at bidrage til

Læs mere

Kapacitets- og behovsanalyse for dagtilbud 0 til 6 år Skanderborg Kommune Maj 2018

Kapacitets- og behovsanalyse for dagtilbud 0 til 6 år Skanderborg Kommune Maj 2018 Kapacitets- og behovsanalyse for dagtilbud 0 til 6 år Skanderborg Kommune Maj 1 INDHOLD: Forudsætninger i kapacitetsberegningerne - side 3 Forudsætninger for prognose - side 4 Hørning - side 5 Ry/Knudsø

Læs mere

Bilag 3: Årlig kapacitetsgennemgang af dagtilbudsområdet 2018

Bilag 3: Årlig kapacitetsgennemgang af dagtilbudsområdet 2018 Bilag 3: Årlig kapacitetsgennemgang af dagtilbudsområdet 2018 Dagtilbudsprognose: Der er i marts 2018 udarbejdet en ny dagtilbudsprognose for 2018-2028. Prognosen er udarbejdet på baggrund af den nyeste

Læs mere

Alle børn er tilknyttet et skoledistrikt iht. til deres folkeregisteradresse og har ret til at blive optaget på den tilhørende skole.

Alle børn er tilknyttet et skoledistrikt iht. til deres folkeregisteradresse og har ret til at blive optaget på den tilhørende skole. Notat 25. februar 2019 Sagsbeh.:HPA J.nr.: 17.02.04-G01-2-19 Skoleafdelingen Notat - oprett 0. klasser 2019-20 Ifølge Styrelsestægten for Frederiksberg Kommunes skolevæsen er det Kommunalbestyrelsen, der

Læs mere

Dagtilbudskapacitet Hornsherred

Dagtilbudskapacitet Hornsherred NOTAT Dagtilbudskapacitet Hornsherred Syd ombygning af Skibby Rådhus 19. jan 2012 Områdelederen for Horns Herred Syd har i samarbejde med Afdelingen for Dagtilbud pr. 1. januar 2012 opgjort den forventede

Læs mere

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2.

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. Norddjurs Kommune Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. April 2013 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Muligheder for ændringer i dagtilbudsstrukturen....4 De lovgivningsmæssige

Læs mere

Perspektivnotat Skole og dagtilbud

Perspektivnotat Skole og dagtilbud Perspektivnotat Skole og dagtilbud Ledelsen på skole- og dagtilbudsområdet i per 18.5.2015 Konstitueret Langhøj skole og dagtilbud Langhøjskolen Langhøj SFO Langhøj dagtilbud Dagny Madsen Irma Søndergaard

Læs mere

Strukturanalyse af skoleområdet i Aarhus Kommune Rapport

Strukturanalyse af skoleområdet i Aarhus Kommune Rapport Strukturanalyse af skoleområdet i Aarhus Kommune Rapport 11. april 2012 Indholdsfortegnelse 1 Resumé... 1 1.1 Analysens fundament... 2 1.2 Kriterier for nedlæggelse af skoler... 3 1.3 Præsentation af scenarier...

Læs mere

Effektbaseret økonomistyring som medudvikler af fremtidens skole. Louise Thule Christensen 2017

Effektbaseret økonomistyring som medudvikler af fremtidens skole. Louise Thule Christensen 2017 Effektbaseret økonomistyring som medudvikler af fremtidens skole Louise Thule Christensen 2017 Strategiske udfordringer og fokusområder Tab af arbejdspladser Geografisk afstand Presset boligmarked udenfor

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget. Holder møde torsdage kl ca. 1 gang om måneden. I alt 11 gange på et år.

Børne- og Skoleudvalget. Holder møde torsdage kl ca. 1 gang om måneden. I alt 11 gange på et år. Børne- og Skoleudvalget Holder møde torsdage kl. 8.15. ca. 1 gang om måneden. I alt 11 gange på et år. 29-01-2018 2 Organisation Børne- og Skoleudvalget Administration Center for Børn og Voksne / Center

Læs mere

Dragør Kommune Skole Side nr. 1

Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Dragør Kommune Skole Side nr. 1 Indhold Formål med notatet...1 Pædagogiske sigtelinjer...2 Struktur...2 Antal skoler...2 Navne til de to nye skoler...3 Ledelse...3 Sporreduktion...4 Fordeling af elever

Læs mere

Udkast til kommissorium for analyse af skoleområdet

Udkast til kommissorium for analyse af skoleområdet Kommissorium Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Tlf. 49282971 Mob. 25312971 hhn11@helsingor.dk Dato 18.12.2015 Sagsbeh. Hanne Harloff Nøddekær Udkast til kommissorium

Læs mere

Prognose for skoleområdet i skoleårene 2014/ /25

Prognose for skoleområdet i skoleårene 2014/ /25 Prognose for skoleområdet i skoleårene 2014/15 2024/25 Der er i notatet taget udgangspunkt i Helsingør Kommunes befolkningsprognose 2014 udarbejdet i marts 2014 for perioden 2014-2025. 1. Befolkningsgrundlaget

Læs mere