Pædagogisk Læreplan For Dagplejen i Jammerbugt Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk Læreplan For Dagplejen i Jammerbugt Kommune"

Transkript

1 Pædagogisk Læreplan For Dagplejen i Jammerbugt Kommune

2 Pædagogisk læreplan for dagplejen I jammerbugt KOMMUNE Pædagogisk læreplan På baggrund af lov om dagtilbud 2007 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan, som skal godkendes og evalueres af kommunalbestyrelsen. Dagplejens pædagogiske læreplan har flere perspektiver og kan læses og bruges af flere. Dagplejerne og dagplejepædagogerne skal benytte planen som et styringsredskab og som støtte i forhold til børnenes trivsel, udvikling, læring og sundhed i dagplejehjemmet, med særlig opmærksomhed på udsatte børn. Forældrene kan gennem den pædagogiske læreplan få indblik i, hvorledes dagplejen planlægger og udfører arbejdet omkring børns læring. Politisk er planen et redskab for dokumentation af, at dagplejen lever op til gældende lovgivning, mål og rammer. Dagplejens pædagogiske læreplan er igennem en proces udarbejdet af dagplejere, pædagoger og ledelse. Dagplejerne har på distriktsmøder sat deres aftryk, for så vidt angår målet for arbejdet i Dagplejen i Jammerbugt kommune og i forhold til de 6 temaer i forskellige hverdagssituationer i dagplejehjemmet. Pædagogerne har sat deres aftryk på det pædagogiske nedskrevne ord med reference til det output, der fremkom fra dagplejerne.

3 Mål for arbejdet i dagplejen Dagplejens kvalitet findes i det familiære miljø med den samme voksne. I dagplejen er der tid og rum til den tætte kontakt til fire børn, sommetider 5 hvis der er gæstebørn. Målet er via den tætte relation til den samme voksne, at det lille barn og dets forældre oplever glæde, nærvær, omsorg, tryghed og tillid. Dagplejeren er som den professionelle ansvarlig for: Den værdsættende anerkendende relation, således at børnene oplever glæde, omsorg, tryghed og trivsel, - at de bliver set og hørt. At børnene gennem leg og aktiviteter bliver pædagogisk udfordret tilpas i forhold til deres alder, således at de opnår ny læring og udvikler sig. At der serveres en sund kost og at barnet opholder sig i rammer, der inviterer til motorisk udfoldelser. Kerne ydelsen skal som udgangspunkt ske i de daglige aktiviteter i dagplejehjemmet. Et dagplejehjem som fysisk og æstetisk fremmer ovennævnte tilgange. Børnene skal føle sig værdsatte, trygge og betydningsfulde igennem den tætte relation og i et miljø der har fokus på børneperspektivet. Dagplejens læringssyn: - Livet er at gøre noget sammen Læring er mere end det, man har lært. Der er sket en læring, når barnet kan noget, det ikke kunne lige før. Læring handler om dannelse, udvikling og forandring. Læring kan være bevidst eller ubevidst, men det altafgørende for at læring opnås, er den gode relation mellem barn og voksen. Anerkendelse kommer før erkendelse. Det lille barn er nysgerrigt, udforsker hele tiden og har en stor glæde ved ny læring, en glæde som vi ikke må tage fra det. Derfor er det en af dagplejerens fornemmeste opgaver, at beskytte og bevare barnets nysgerrighed, lyst til og glæde ved at lære. Børn er unikke og lærer og udvikler sig på forskellige måder. Derfor skal dagplejeren være opmærksom på det enkelte barn og finde frem til dets styrkesider og ressourcer. Når vi taler om læring er det vigtigt, at vi er opmærksomme på børneperspektivet. Det er vi i det øjeblik: Vi anerkender, at barnet er nysgerrigt og med hele kroppen har mod på livets muligheder. Dagplejeren skal derfor være bevidst om og opmærksom på, at anerkende og udfordre barnet tilpas i forhold til dets udvikling. Vi ved at børn især lærer, når de selv tager initiativ og at de med alle sanser udforsker verden. Dagplejeren skal derfor skabe rammerne for kropslig udfoldelse og understøtte børnenes egne initiativer for egen læring indenfor alle udviklingsområder. Vi er opmærksomme på at den voksne er rollemodel. Børn lærer bedre af den voksne, der selv er i gang og inddrager, end af den voksne der sætter i gang. Dagplejeren skal derfor være kropslig aktiv og guide barnet: gå foran ved siden af bag ved barnet, afhængig af situationen.

4 Pædagogisk læreplan for dagplejen I jammerbugt KOMMUNE Børn lærer af de andre børn. Børn spejler sig: iagttager og glædes over og kopierer andre børn. Dagplejeren skal derfor have fokus på at understøtte børnenes relationer. Læringsmiljø: De fysiske rammer skal tilstræbes at være indrettet således, at der er plads til leg på forskellige niveauer. Desuden skal temperatur, lysforhold og ventilation anskues som en vigtig faktor for børns trivsel og læring. Æstetisk skal det tilstræbes, at indretning, farve- og materialevalg m.m skal understøtte barnets naturlige evne og lyst til at udforske og være nysgerrig. Dagplejeren skal i den daglige praktiske hverdag, arbejde pædagogisk i forhold til at guide og støtte barnet i dets læring og dets udforskning af livet og verden. Det, vi som voksne gør i handling, har større betydning end det, vi siger med ord. Dagplejeren skal således både udøve og italesætte dagens gøremål i forhold til sproglig træning, - udfordre i forhold til motorik, -udforske ved at løfte sten eller trække gulerødder op i forhold til udeliv, -sætte ord på følelser (mimik) og konflikter i forhold til personlige og sociale kompetencer. dobbeltpladser, og dagplejere med særlige opgaver, så at der er rum og tid til det enkelte barn. For børn med særlige behov udarbejdes der i samarbejde med forældre, dagplejepædagog og evt. pædagogisk psykologisk rådgivning en udviklingsplan, der tager afsæt i barnets ressourcer i forhold til læreplanens temaer. Dagplejens pædagogiske metode: ICDP står for International Childhood Development Programme og er en relationsorienteret pædagogik. Alle medarbejdere har været på et 6 dages kursus i ICDP, således at alle medarbejdere i Dagplejen har en fælles forståelse for metoden. Metoden bygger på, at vi som mennesker bliver til i samspil med andre. Vi kan først skabe os selv ved at blive skabt. Det vil sige at blive mødt og anerkendt af en anden. Børn lever op til vores forventninger, både de positive og de negative, så dagplejeren skal som den nære professionelle være ansvarlig for relationen ved at vise omsorg, være anerkendende og guidende. Al pædagogisk-praktisk arbejde i dagplejen skal afspejle denne tilgang. Det vil sige at de nære professionelle tager ansvar for relationen i deres daglige arbejde. Det gælder selvfølgelig deres dagplejebørn, men også forældrene og kolleger. Særligt udsatte børn Så godt som alle børn kan rummes i dagplejen og skal have den individuelle hjælp og støtte, det har brug for. Derfor er der i Dagplejen etableret

5 ICDP tager afsæt i 8 samspilstemaer: Vis positive følelser vis du er glad for barnet. Juster dig i forhold til barnets behov og følg dets initiativ. Tal med barnet, om det som optager det og prøv at få gang i en følelsesmæssig samtale. Ros barnet for det, som det magter, og anerkend barnet for at være den, det er. Hjælp barnet med at samle sin opmærksomhed, så I har fælles oplevelse af omverdenen. Giv mening til barnets oplevelse af omverdenen ved at tale om den og ved at vise følelser og entusiasme. Uddyb og giv forklaringer når du oplever noget sammen med barnet. Hjælp barnet med at kontrollere sig selv, ved at sætte grænser for det på en positiv måde, ved at lede det, vise positive alternativer og planlægge sammen. Forældresamarbejde For at sikre de bedste betingelser for barnets trivsel, udvikling og læring vægter vi forældresamarbejdet meget højt og som en del af dagplejens arbejde. Vi har repekt for, at forældrene er eksperter på deres eget barn og derfor skal dagplejerne møde forældrene anerkendende og være rummelige i forhold til samarbejdet. Det er dagplejerens ansvar som den nære professionelle at skabe en god relation og et tillidsfuldt samarbejde. Dagplejeren skal informere forældrene dagligt og være i en åben dialog omkring barnets hverdag. Ovenstående metode skal afsmitte tilgangen til dagplejerens arbejde med børnene på alle udviklingspunkter i det daglige samvær.

6 Pædagogisk læreplan for dagplejen I jammerbugt KOMMUNE Natur & NaturfæNomeNer Pædagogisk LærePLan dagplejen i jammerbugt kommune jeg kan lære at: Være god ved dyr og planter Kende forskel på årstiderne Lege ude i naturen Kende forskel på dyr og planter jeg øver mig med: De andre børn i dagplejen Min dagplejer Mig selv jeg øver mig ved at: Undersøge smådyr Fodre fugle, fisk og andre dyr Lytte til lydene i naturen Opdage regn, sne og sol Mærke kulde og varme i luften Stjernestunder: Hvor barnet kommer om morgenen I legerummet eller ude Hvor der serveres mad Hvor barnet bliver puslet Hvor barnet bliver hentet Dagplejeren viser, støtter og guider ved at: Tale om årstiden - er det koldt eller varmt udenfor. Hvilket tøj har barnet på i forhold til årstiden. Varme fødder i støvler i snevejret eller bare fødder på de varme fliser. Udforske og være nysgerrig på naturen sammen med barnet. Kigge på planter og dyr og finde regnorme og småkravl interessante og ikke ulækre. Lytte til og være opmærksom på naturens lyde: bladenes raslen, haglenes larm, fuglefløjt. Samle ind fra naturen og bruge det i daglige aktiviteter, f.eks. kogler, skaller, sten. Lade barnet føle og sanse naturen kropsligt: bare fødder i græsset, det kolde regnvand i vandpytten, mudderet mellem fingrene. Guide barnet i at værne om naturen, f.eks. ved ikke at smide affald. Tale om, hvor maden kommer fra (evt. selv hente grøntsager og frugt i have og drivhus) og opmuntre barnet til at smage og lugte til mad, det ikke kender. Tale om og sammen blive opmærksom på naturens mangfoldighed. Den sorte eller røde himmel, de tunge regndråber, regnbuen o.s.v. Synge sange der passer til årstiden. Tale om vejret med fagter f.eks. med fingrene lave trommeregn på barnets mave, stryge solens varme stråler under fødderne. Hjælpe barnet og give/skabe tid og rum til at fortælle mor og far om de oplevelser, I har haft i naturen. Guide barnet med hensyn til varmt tøj på i kulde o.s.v.

7 SOciaLe KOMpetencer Pædagogisk LærePLan dagplejen i jammerbugt kommune jeg kan lære at: Være sammen med de andre børn Lege i små og store grupper Være med til at bestemme, hvad vi skal lave Vente på tur Dele legetøj med de andre Være en god ven jeg øver mig med: De andre børn i dagplejen Min dagplejer Mig selv jeg øver mig ved at: Lytte til de andre Hjælpe de andre børn Finde på sjove ting vi kan lave sammen trøste, når et andet barn er ked af det Stjernestunder: Hvor barnet kommer om morgenen I legerummet eller ude Hvor der serveres mad Hvor barnet bliver puslet Hvor barnet bliver hentet Dagplejeren viser, støtter og guider ved at: Være en god rollemodel og garant for at der er en god stemning. Give sig god tid til at tage imod barnet og være opmærksom på og anerkende dets følelser omkring skiftet fra hjem til dagpleje. Støtte barnet i at sige goddag til de andre børn og guide det ind i gruppen. Give barnet mulighed for at lege alene eller sammen med andre. Opmuntre og guide barnet i at udvikle venskaber og til at samarbejde. Guide i konflikter og ved at støtte barnet i at sætte grænser for sig selv. Guide barnet i at vente på tur, vise hensyn og dele med andre. Være en god rollemodel og garant for en hyggelig stund, hvor barnet oplever glæde ved at være sammen med andre og opnår følelsen af fællesskab. Invitere og opmuntre barnet i at lytte til og forstå de andre børns behov. Vise barnet respekt omkring bleskiftet og give tid og rum til at have dyb kontakt og samspil med barnet. Kommunikere med barnets forældre i en åben dialog. Give barnet plads og god tid til at glædes over gensynet med forældrene og anerkende at skiftet fra dagpleje til hjem kan udløse mange forskellige følelser. Opmuntre barnet til at sig farvel til de andre børn.

8 Pædagogisk læreplan for dagplejen I jammerbugt KOMMUNE KULtUreLLe UDtrYKSFOrMer & VÆrDier Pædagogisk LærePLan dagplejen i jammerbugt kommune jeg kan lære at: tegne, male og lave skulpturer Synge, spille og lytte til musik Lege sanglege Kende mønstre, fi gurer, former og farver Få kendskab til traditioner og højtider jeg øver mig med: De andre børn i dagplejen Min dagplejer Mig selv jeg øver mig ved at: tegne og male Høre eventyr Lege sanglege Synge og lave musik Stjernestunder: Hvor barnet kommer om morgenen I legerummet eller ude Hvor der serveres mad Hvor barnet bliver puslet Hvor barnet bliver hentet Dagplejeren viser, støtter og guider ved at: Bringe årstiden og symboler ind i hjemmet, således at det knytter sig til traditioner og højtider f.eks jul, påske, fastelavn, fødselsdage Tilbyde barnet mulighed for at udforske tegne- og maleaktiviteter, således at det gør egne erfaringer. Eksperimentere med musik og lyde sammen, det kan være høje og sagte lyde, både ude og inde. Udforske formerne sammen, f.eks. bygge og lave sankager i sandkassen, lave modellervoks eller trylledej, bage brød. Give barnet rum og mulighed for at fordybes og fortrylles over forskellige farver, materialer og former. Guide barnet i forhold til madkultur og bordskik. Både egne og andres kulturer og normer. Bruge årstidens grønt og frugt. Tale om madens oprindelse, anvendelse og form og farver. Udskære frugt og grøntsager i forskellige former. Anrette maden festligt, så den vækker appetitten. Tale om farver og ved at røre ved de materialer, I er omgivet af: Håndklædets blødhed, fl isernes blanke overfl ade, tandbørstens stive børster o.s.v. Sammen at fortælle far og mor om jeres fælles udforskning. Sætte ord på ople- velser, måske er barnet begyndt at spise noget nyt, har lavet en påskehare eller formet en bolle.

9 SprOg Pædagogisk LærePLan dagplejen i jammerbugt kommune jeg kan lære at: Sætte ord på mine tanker, følelser, oplevelser og handlinger Blive god til at tale og fortælle Bruge mit kropssprog jeg øver mig med: De andre børn i dagplejen Min dagplejer Mig selv jeg øver mig ved at: Snakke med de andre børn Fortælle hvad jeg oplever Høre historier Sige rim og remser Synge Stjernestunder: Hvor barnet kommer om morgenen I legerummet eller ude Hvor der serveres mad Hvor barnet bliver puslet Hvor barnet bliver hentet Dagplejeren viser, støtter og guider ved at: Anerkende barnets følelser og sætte ord på i forhold til at sige farvel til mor og far. Snakke med barnet om, hvad det har oplevet hjemme og ved være tilstede i nærværet og lytte til barnet. Støtte barnet i at kommunikere med ord og krop. Være nærværende og skabe fælles opmærksomhed f.eks. i form af fagtesange, rim og remser, eller kigge og fortælle i billedbøger. Snakke om naturen, løfte sten og kigge på småkravl o.s.v. Lade barnet deltage i dagligdagen og sætte ord på det I laver sammen. Gå ture og tale om det I ser. Finde stille stunder med barnet, hvor I fordyber jer. Være en god rollemodel i forhold til at ord og kropsprog hænger sammen. Sætte ord på handlingerne, f.eks. borddækningen, på farverne, formerne og forholds ord som bagved, foran. Tælle kopper og tallerkner. Tale med barnet om det, I spiser og hjælpe barnet med at fortælle dets oplevelser til de andre børn. Være nærværende og lytte til barnet. Fortælle små historier og smile og grine med barnet. Nusse, kildre, klø og give små tryk der øger barnets kropsbevidsthed. Synge sange og undgå babysprog Sammen med barnet at fortælle mor og far, hvad I har lavet i løbet af dagen. Give tid og være lyttende til barnet i dialogen.

10 Pædagogisk læreplan for dagplejen I jammerbugt KOMMUNE KrOp & BeVÆgeLSe Pædagogisk LærePLan dagplejen i jammerbugt kommune jeg kan lære at: Kende min krop og opleve glæden ved at bevæge mig Spise sund mad Bevæge mig på alle mulige måder jeg øver mig med: De andre børn i dagplejen Min dagplejer Mig selv jeg øver mig ved at: Kravle, gå, trille, hoppe, løbe Spise sund mad Bruge min krop Stjernestunder: Hvor barnet kommer om morgenen I legerummet eller ude Hvor der serveres mad Hvor barnet bliver puslet Hvor barnet bliver hentet Dagplejeren viser, støtter og guider ved at: Støtte barnet i selv at tage tøj af og på. Guide barnet og sætte ord på legemsdelene i forhold til tøjet. Lade barnet selv kravle op og vinke farvel til mor og far. Indrette legerummet, så det inspirerer til fysiske udfoldelser. Lave forhindringsbaner i for eksempel døråbninger. Give barnet mulighed for at veksle mellem hvile og aktivitet. Bruge sanserne. Dufte til efterårets blade og sommerens blomster, mærke græsset på de bare fødder og den kolde sne i hænderne. Give barnet lov til at røre ved de ting, det møder. Indrette haven så barnet bliver inspireret til at bruge kroppen. Bruge lokalområdet og fi nde bakker o.s.v. til at trille, kravle, og løbe på. Lade barnet selv kravle op på den høje stol når det kan. Lade barnet sanse maden: se, dufte, smage, føle. Servere en sund og varieret kost. Øve fi nmotorik, f.eks. fange ærten mellem majsene. Øve med spiseredskaber og lade barnet gøre det, det selv kan. Hælde med lille kande, øse fra skål, suge i sugerør. Lave mad og bage. Støtte barnet i selv at kravle op på puslebordet. Støtte barnet i at tage tøj af og på, at sidde på toilet eller potte. Med respekt røre og bevæge barnet på puslebordet. Lade barnet selv bruge kroppen når det skal op at sidde, løfte bagdelen o.s.v. Tale om kropsdele. Lade barnet selv kravle/gå ud og genforenes med forældrene. Fortælle og vise mor og far de kropslige oplevelser, I har haft i løbet af dagen. 10

11 personlige KOMpetencer Pædagogisk LærePLan dagplejen i jammerbugt kommune jeg kan lære at: Fortælle om mine følelser og meninger Bede om hjælp til svære ting Lege alene Vente til det bliver min tur Blive dygtigere til det, jeg er god til, blive bedre til det jeg ikke er så god til jeg øver mig med: De andre børn i dagplejen Min dagplejer Mig selv jeg øver mig ved at: Lege med de andre børn Være på tur Være i legestue Stjernestunder: Hvor barnet kommer om morgenen I legerummet eller ude Hvor der serveres mad Hvor barnet bliver puslet Hvor barnet bliver hentet Dagplejer viser, støtter og guider ved at: Vise glæde og positiv forventning. Anerkende og sætte ord på, at det kan være svært at sige farvel til mor og far. Anerkende at det er okay at blive ked af det og frustreret. Etablere forudsigelighed og struktur i morgenstunden. Skabe legemuligheder, der udfordrer kreativitet og fantasi og følge barnets initiativer. Være nysgerrig på barnet og invitere til fælles opmærksomhed. Støtte barnet i det, det kan og udfordre det tilpas. Anerkende at barnet er unikt og støtte det, ved at sætte ord på følelser. Alle følelser er lige gode, men ikke altid lige hensigtsmæssige. Anerkende børnenes forskelligheder og støtte barnet i at sige fra overfor de andre børn. Etablere en god og tryg stemning omkring bordet. Så vidt det er muligt lade barnet selv vælge det mad, det vil have og anerkende valget. Opmuntre barnet til at fortælle om egne følelser og meninger. Støtte barnets både stærke og svage sider. Skabe nærvær og god kontakt med knus, smil og mimik. Have respekt for barnets sårbarhed på puslebordet. Når tiden er moden, at præsentere potten med etisk tilgang. Opmuntre, skabe en god stemning. Lære barnet at tage sit tøj af og på. Støt barnet i personlig hygiejne. Forberede barnet på, at det skal skifte fra dagpleje til hjem. Afrunde dagen og vis respekt for, at barnets skal bruge tid til at vænne sig til, at det nu skal hjem.

12 Pædagogisk læreplan for dagplejen I jammerbugt KOMMUNE Pædagogisk Læreplan - 6 Læringstemaer Læringsmål i Dagplejen: Personlige kompetencer Barnet er generelt glad, harmonisk og tillidsfuldt og oplever sig selv som et selvstændigt individ. Det udviser nysgerrighed og interesse i sine omgivelser og afprøver dem. Barnet viser, at det husker og begynder at tale om begivenheder der har fundet sted tidligere. Det begynder at bruge sproget til at løse problemer med og kan klare frustration, som for eksempel at udsætte behov. Barnet er i stand til af vise følelser, mærke og udtrykke egne behov og sige til og fra. Det kan indgå i sociale relationer og til en vis grad udvise indlevelsesevne. Det begynder at vise begyndende medfølelse over for andre, ved at forsøge at hjælpe og trøste andre. Barnet ved ubevist noget om andres følelser uden at have den. Barnet begynder at afgøre om det selv eller andre, er en pige eller en dreng og viser interesse for det modsatte køn. Sociale kompetencer Barnet udtrykker glæde ved at være sammen med andre og begynder at knytte venskaber. Barnet kender navnene på sine nære relationer og udvikler sit samspil med andre børn ved f.eks. at vise deltagelse, trøste, drille og vise hjælpsomhed. Barnet begynder at lege rollelege, som at lave mad og køre bus og kan efterhånden også lege tema-lege som far, mor og børn. Barnet bruger i højere grad sproget til at indgå i samspil med andre og er i stand til for eksempel at fortælle om mor, selv om hun ikke er tilstede. Sprog Barnet forstår og anvender sproget i forbindelse med almindelige daglige ting og handlinger. Barnet glædes ved at bruge sproget og viser interesse i at lege med rim remser og sanglege. Barnet kan godt lide, når der bliver fortalt historier om det nære og det konkrete, som det har erfaring med. Kan være aktiv medfortæller af oplæsningsbøger med billeder. Barnet bruger sproget til at opfylde behov. Det forstår beskeder med flere budskaber og kan handle derefter. Det begynder, at kunne løse konflikter med ord. Barnet kan tale i små sætninger og aflæse mimik og kropssprog. Barnet begynder at bruge stedord i sætninger, der henviser til barnet selv, altså sige jeg, mig, min og mit. Flere og flere sociale udvekslinger med andre børn foregår nu gennem små samtaler. Krop og bevægelse Barnet oplever glæde ved at bruge sin krop. Har en bevidsthed om sin krop og kender de fleste legemsdele. Barnet mestrer nu i højere grad sin krop og det går, hopper og løber med større variation og mindre opmærksomhed på kroppen. Det tager tøj af og på med hjælp. Barnet eksperimenterer med alt både inde og ude. Det vil gerne undersøge og lege med virkelige ting som f.eks. værktøj, køkkenredskaber og lign. Det nyder fysisk at kaste sig ud i forskellige aktiviteter f.eks. at flytte rundt på ting. Det er for barnet selve legen, at gøre det. Har nu lært færdigheder med sine hænder, så dets øje-hånd koordination er blevet så god at det nu mestrer at bruge mange redskaber. Det kan være aktivt i køkkenet, ved for eksempel at skære grøntsager, røre kagedej og pille æg. Barnet spiser selv, og er interesseret i at bruge spiseredskaberne smører mad, hælder mælk op o.s.v. Barnet kan bygge høje tårne og vælte dem igen, lægge enkelte puslespil, kaste og forsøge at gribe en bold. Barnet kan med hjælp selv vaske hænder og er godt på vej til at blive renlig. Natur- & naturfænomener Barnet har glæde ved at opholde sig og lege i naturen. Barnet udvikler sin egen logik for tingenes sammenhæng på baggrund af, hvordan de umiddelbart opleves. Barnet kan for eksempel mene, at solen står op om morgen, fordi man ruller gardinet op. Barnet husker sine naturoplevelser og bliver mere trygt og selvhjulpen, når det kommer ud i naturen. Barnet kan kende forskel på vejrtyper og årstider. Det begynder at få kendskab til de mest almindelige dyr og planter. Barnet har glæde og respekt for naturen, ved at behandle planter og dyr ordentligt. 12

13 Kulturelle udtryksformer & Værdier Barnet kan nu digte, finde på og fortælle på en fantasifuld måde, mens det leger. Det nynner spontant og synger enkelte stavelser. Barnet kan i højere grad kontrollere sine bevægelser og viser tydeligt, at det godt kan lide at bevæge sig til musik. Barnet ser andre børn og prøver at gøre det samme. Det store dagplejebarn ser gerne sig selv som centrum på begivenhederne, men lærer også at tage hensyn til andre børn. Barnet begynder, at kunne efterligne i datid. Så sagde vi, at du var moderen. Barnet udvikler sine evner til at skifte roller og til at bruge legetøj som redskaber. Barnet kan i leg med dukker, dyr eller lignende. og i rollelege genspille og give udtryk for nogle af dets egne oplevelser af, at være for eksempel skældt ud, elsket eller ked af det Barnet har glæde ved at tegne og male. Barnet viser interesse for bøger og det begynde at kende farver og nogle former. Barnet får kendskab til traditioner og højtider. Handling i forhold til læringsmål: Se vedlagte plancher med de 6 pædagogiske lærings temaer. Dokumentation Daglig forældrekontakt Dagplejeren italesætter dagligt til forældrene, hvad der er sket i løbet af dagen i forhold til den pædagogiske læreplan. Barnets Bog Alle børn i dagplejen får udleveret barnets bog. Barnets bog er en bog, som har stor betydning for barnet. Det er en bog, der gennem fotos, tegninger og tekst viser, hvad barnet er optaget af. Det kan være fotos af barnets familie, legekammerater og hvem der ellers har betydning for barnet. Det kan være fotos af oplevelser og aktiviteter eller af udfordringer, hvor barnet har lært noget nyt i hverdagen. Bogen udarbejdes og udvikles i et samarbejde mellem familien og dagplejeren i løbet af den tid barnet går i dagplejen. Formålet med barnets bog er: at styrke barnets selvopfattelse og selvværd at være med til at skabe sammenhæng mellem hjemmet og dagplejen at hjælpe med at give barnet tryghed når det skal i gæstepleje at være med til at lette overgangen fra dagpleje til børnehave at dokumentere den pædagogiske læreplan Barnet kan medbringe sin bog, når det starter i børnehave. Billededokumantation Billeder der viser aktiviteter fra dagligdagen hænges op i dagplejehjemmet og dagplejeren kan ud fra billederne sætte ord på den læring der er sket. Dagbog Alle dagplejer modtager en dagbog, som bruges som redskab til hjælp til at få sat ord på faglighed i forhold til børnenes trivsel, udvikling, læring og sundhed. Evaluering Den pædagogiske læreplan skal være et aktivt redskab i dagligdagen og er derfor et fast punkt på både dagplejernes og dagplejepædagogernes personalemøder. Den pædagogiske læreplan bliver en gang om året evalueret i forældrebestyrelsen.

14 Jammerbugt Kommune Dagplejen Danmarksgade Fjerritslev

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Alle dagplejere modtager undervisning i læreplaner og brugen af syvkantsmodellen som redskab.

Alle dagplejere modtager undervisning i læreplaner og brugen af syvkantsmodellen som redskab. Indledning: Alle dagplejere er præsenteret for pædagogiske læreplaner. Alle dagplejere modtager undervisning i læreplaner og brugen af syvkantsmodellen som redskab. Alle dagplejere modtager plancher med

Læs mere

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011

Pædagogiske udviklingsplaner i Dagplejen 2009-2011 Indholdsfortegnelse: Forord og indledning: Periode for arbejdet med Pædagogiske udviklingsplaner side 2 Hvem har udarbejdet PUP side 2 Hvor, af hvem og med hvilket formål arbejdes med PUP side 2 Arbejdet

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution.

Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hedensted d. 17.5.-16 Til udvalget for læring! Vedrørende: anmodning om godkendelse af den private børnehave Solsikken, som integreret institution. Hermed anmodes om godkendelse af, at Solsikken ændrer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt.

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt. Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04 Hasselhuset er en del af Solbjergs dagtilbud 8411. Vi er en integreret institution, som åbnede i foråret

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer At styrke og udvikle børnenes IT-kendskab. At lære at dele og vente på tur. METODER OG AKTIVITETER: Vi er opmærksomme på ikke kun at bruge IPad en som babysitter Vi sidder sammen

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN INDLEDNING Naturbørnehaven Gl. Tølløse A/S er en aldersintegreret institution for børn i alderen 9 måneder til 6 år (skolestart). Vi er blevet godkendt af Holbæk kommune til 60 børneenheder, deraf 15 vuggestuepladser.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2011.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2011. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2011. DET PÆDAGOGISKE LÆRINGSMILJØ Pædagogisk læreplan for de seks temaer: BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING SOCIALE KOMPETENCER SPROG KROP OG BEVÆGELSE NATUREN OG NATURFÆNOMENER

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i praksis

Pædagogiske læreplaner i praksis Pædagogiske læreplaner i praksis Personlig udvikling: Børnene får en alderssvarende udvikling og de lærer ansvarlighed og tolerance, så de er istand til at stifte venskaber. - Tager udgangspunkt i det

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Børnehuset Møllegades læreplan

Børnehuset Møllegades læreplan Børnehuset Møllegades læreplan I henhold til lov om social service 8 skal de enkelte dagtilbud udarbejde en læreplan. Læreplanen bygger på det børnesyn der kommer Sønderborg Kommune har vedtaget. Er livssyn

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Vores værdigrundlag, vision, forståelse af kerneopgaven, og læreplanstemaer udgør grundlaget for nedenstående beskrivelse af de mere konkrete

Læs mere

Pædagogisk læreplan 2014

Pædagogisk læreplan 2014 1 Institutionens navn Beliggenhed Ejstrupholm Børnehave Lærkevej 10 og Vestergade 59a 7361 Ejstrupholm Fysiske rammer Børnehaven er beliggende i en mindre landsby, hvor der er gode muligheder for aktiviteter

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk 1 Vi har taget udgangspunkt i både vejledningen til læreplanen og Pædagogisk Perspektivplan. Det

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være Velkommen i Svalen Et godt sted at være En daginstitution for de 0-6 årige Skolegade 2, Holbøl 6340 Kruså. Tlf. : 73 76 84 45 Mail:svalen@aabenraa.dk Hjemmeside: svalen-holbøl.dk eller svalen-holboel.dk

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere