25. Almindelig hverdag. Vandpumpen og toiletpumpen strejkede og måtte repareres/fornyes.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "25. Almindelig hverdag. Vandpumpen og toiletpumpen strejkede og måtte repareres/fornyes."

Transkript

1 Rejsebrev nr. 3 Det er længe siden, vi har ladet høre fra os og det er ikke, fordi der ikke er sket noget, måske snarere, fordi der ind i mellem har været lovlig mange bolde i luften. November og en del af december tilbragte vi i Danmark. Eike havde stillet sin lejlighed rådighed for os det var rigtig dejligt. Aino husede jævnligt Eike, når hun havde behov for at overnatte i Århus. Vibe havde nok at gøre med at flytte i ny lejlighed. Joachim skulle have styr på efterløn og så i øvrigt runde arbejdslivet af på en ordentlig måde, og Birgitte hjalp Vibe med flytning, sorterede og pakkede det sidste fra Alkenvej, ordnede forsikringer o.l. kedelige sager. Og så sås vi med børnene, når det kunne passe sammen. Det var ind i mellem ret stressende, men det meste fik vi styr på, inden vi drog syd på. Vi har plukket nogle dagbogscitater, skrevet om steder, vi har været og om vores dagligliv. Vi håber det giver et indtryk af vores liv som nye bådejere i det fremmede. December 24. Ankom til Kusadasi kl. 20. Almindelig hverdag i Tyrkiet, dog også juleudsmykning. 25. Almindelig hverdag. Vandpumpen og toiletpumpen strejkede og måtte repareres/fornyes. 26. Sejlmageren kom med vores nye storsejl, der havde fået påmonteret et blåt m 134, der er bådens nummer fra værftet. Vi har døjet med at få marinaens internetsignal lige siden vi ankom. 27. Vi havde vores tyrkiske nabo til kaffe. 28. Mændene gik i computerforretning og damerne i skønhedssalon.

2 30. Vi indhentede tilbud på en del ting, vi gerne ville have lavet på båden. 31. Vi spiste ude. Derefter en rolig aften. Kl. 24 var der lidt fyrværkeri og nogle lys. Meget roligt. Vi sagde Godt nytår til naboerne og telefonerede med Vibe, Aino og Eike. Januar 4. Vi tog kontakt med en elektronik-håndværker. 6. De tidligere ejere, Carmen og René kom uventet på besøg 7. Vi begyndte på registrering af vores grej og reservedele : Hvad har vi, og hvor ligger det? 8. Vi fandt ud af, at vi skulle have visum til Tyrkiet, og fik taget fotos til det. En mand fra marinaen ville køre os rundt til de forskellige kontorer dagen efter! 9. Formiddagen gik med at ordne formaliteter omkring visum. De ville være færdige først i den følgende uge. 10. Om formiddagen ventede vi på håndværker. Det har vi gjort adskillige gange efter også! Gik på marked og hyggede os. Birgitte lavede citroncreme af helt friske citroner Uhm. Joachim ordnede værktøj. Vandtankene blev fyldt. 11. Sejlmageren kom og strammede riggen op i øvrigt uden beregning. Samtidig kom Yakomoz-bossen (fra værftet) for at give tilbud på det, de skulle lave. Han havde stort set glemt alt om, hvad vi havde talt om få dage tidligere. Så det var som at starte forfra. Der var arbejde for 6000 Euro! 12. Birgitte bagte, så vi fik fragilité med lemoncurd ren smovs. 14. Vi tømte stuverummene i cockpittet, så håndværkerne kunne komme til, hvorefter det så sådan ud om læ:

3 15. Håndværkere. Udsigt til regn, så alt blev lagt tilbage i stuverummene om aftenen, selvom håndværkerne ikke var færdige. Om aftenen var vi til vores første Happy Hours : På en marinecafé var der hver onsdag aften Happy Hours, hvor sejlere fik rabat. Her mødte vi canadierne Robert og Carla, som vi kom til at være meget sammen med. 16. Skulle hente visa. De var ikke færdige: kom igen om 5 dage Om aftenen på besøg hos Robert og Carla. Det var hyggeligt. 17. Det har stort set været godt vejr, siden vi kom i december; men i dag var det RIGTIG GODT VEJR de bare arme fik farve. Der er igen håndværkere på båden og vi var på markedet: 18. Targabøjlen blev prøvet og godkendt. Høj nok til at Joachim kan gå oprejst under den, og lav nok til at bommen kan bevæge sig frit oven over den. Nu skal den bare males. Stadig internetproblemer. 20. Mildt vejr i dag. Selve luften er ved at blive varmere. Joachim fik - med hjælp fra en fagkyndig skilt, renset, smurt og samlet (!) 2 spil noget mekanik, med en masse livlige smådele. Nu skal de bare monteres i cockpittet igen.

4 Vi har efterhånden indstillet os på, at ALT skal tjekkes. Båden har stået ubrugt for længe. De sidste 3 måske 5 år har Freya mere været sommerhus end båd. Køkkentøj og dåsetomater er ført ajour og vedligeholdt. Jeg er blevet færdig med mit strikketøj en lang ulden vest. Den er rigtig dejlig. I aften har vi klaret os uden varmeblæser indtil kl. 21! 21. Det har blæst en halv pelikan i dag og selv om solen har skinnet og det har været mildt, har vi foretrukket at sidde nede i salonen dog med åben dør. Det er blevet til en del skrivebordsarbejde. Joachim fik dog også monteret de 2 spil, han havde renset og smurt. 22. Storm og udsigt til regn. Vi gik på jagt efter en presenning hvad hedder det på tyrkisk og hvor finder man sådan en her i Kusadasi! Vi gik på visakontoret: Desværre. Kom igen på fredag. 23. Kontordag : Planlægge tur til DK i marts, bestille billetter, på netbank, post.dk for at lave adresseændring (post.dk er nede for tiden! og borger.dk for at melde flytning (det vil heller ikke lykkes!). Vi har meldt os til en tur til Istanbul den 20. til 24. februar. 24. Frokost med Robert og Carla og dernæst på marked. Marinaen har meddelt, at vi fra 1. marts skal betale strøm og vand efter forbrug Slut med det gode vejr: Blæst regn og torden. Vi lavede indesysler så som installation af LED lysbånd. For meget pillearbejde og ikke det rigtige værktøj, så det opgav vi igen. Februar 8. Til spisning hos en engelsk dame, der bor i Kusadasi. Det er mange år siden, vi har socialized so much! Ud over det løse er der barbecue om mandagen her kommer især de tysktalende og Happy hours om onsdagen her mødes vi med de engelsktalende. 9. Så har vi valgt elektronik (kortplotter, ekkolod, VHF) og indhentet tilbud i Kusadasi og ved en dansk forhandler. 10. Billetter til Berlin (tysk familiekomsammen) i maj blev bestilt. 11. Håndværkerne kom med badeplatformen, for at prøve den til. Det var en ommer, så bossen blev hentet. Ingen problemer med at få den rettet til efter vores ønsker. 12. Badeplatformen er blevet ændret og godkendt. Aftale om bytte båd med Bente og Klaus er i hus. De kommer 16/5 29/5

5 13. Nedtælling til turen til Istanbul og Danmark er begyndt. 14. Tilbud på elektronik fra DK: kr. Det tyrkiske tilbud er noget højere, skal nedjusteres, ellers køber vi i DK 15. Tilbud på arbejde med at lave orden i ledninger og installationer til elektricitet/elektronik Vi har lavet aftaler og afsluttet projekter, så vi kunne tage til Istanbul og kort derefter til DK. Grill-aften med tyskerne og Happy hours med engænderne Vi havde en dejlig tur til Istanbul. Vi var på en stor bådudstilling, hvor vi fik tilbudt den elektronik, vi ville have, til den hidtil laveste pris, så det bestilte vi. Vi var på flere byrundture til forskellige områder i byen bl.a. den gamle del med Hagia Sofia, asian side og Taxim-pladsen, hvor der dagen før havde været demonstrationer mod indskrænkninger i brug af internet. Politiet havde grebet til magtanvendelse. Vi nød også samværet med de andre sejlere. 25. Vi fik lavet LED lys og vi lavede specificeret aftale om, hvad elektronikmanden skulle lave, mens vi var i DK. Marts 27. februar 14. marts. Så tog vi til Danmark. Bjørn hentede os i lufthavnen og Kirsten stod klar med maden derhjemme. Det var dejligt at se dem igen. Den første uge boede vi i København, dels hos Kirsten og Bjørn, dels hos Ulla og Jens. Der var noget kontorarbejde, der skulle laves, nu vi var i DK. Det lykkedes os endelig at få hul igennem til Post-Danmark om vores adresseforandring. Vi var igen på bådudstilling, hvor de havde flere af de ting, vi ikke havde fundet i Istanbul. Vi fik snakket rigtig meget, og vi var på 2 kunstudstillinger. Den ene var udstillingen Hilma af Klint på Louisiana Tines første større projekt som kurator. Her mødte vi også Ernst Jonas, Jonas og Kaja. Dejligt at møde dem alle sammen.

6 Den 7. tog vi så til Århus, hvor Eike atter havde stillet sin lejlighed til rådighed for os. Det blev en noget hektisk uge. Vi var i Operaen, havde aftaler med sejlervenner, revisor, Joachims tidligere arbejdskolleger og vigtigst af alt: børnene. Vi kunne godt have brugt meget mere tid sammen med dem. Så det var lidt hårdt at sige farvel. 14. Vi tog tilbage til Kusadasi. Vi fortsatte, hvor vi slap med vores aktive sociale liv. Allerede om søndagen var der 60 års fødselsdagskomsammen for liveaboards (dem der lever på båden) Båden var på land. Den skulle bundrenses, males og have ny dybdemåler. Det viste sig at der var 1000 andre ting i vejen, så det blev en helt igennem træls og dyr uge. Samtidig måtte vi afskedige elektronikmanden. Han havde kun lavet halvdelen af det vi havde aftalt til den dobbelte pris. Morale: Vær ALTID til stede, når der er håndværkere på båden! Vi var ved at indstille os på at afslutte, hvad vi havde gang i, og så komme ud at sejle. Vi var dødtrætte af Kusadasi og marinaen. Vi trængte bare til at komme væk. 29. Om morgenen blev vi vækket af et: Guten Morgen. Jemand zu Hause? Der stod Dörthe (Joachims søster) på broen. Sikke en overraskelse. Hun havde bestilt turen allerede i januar, men ville have, det skulle være en overraskelse. Joachims mor kendte godt planen, men havde også formået at holde tæt. Hun havde dog på det sidste vist en øget interesse for, hvornår vi ville sejle fra Kusadasi. Nu forstod vi hvorfor. Vi havde 11 dejlige dage sammen med Dörthe (og et par dage senere hendes veninde). Vi snakkede, sejlede og lejede bil, så vi kunne komme lidt rundt i landet. Vi opgav med glæde de planer, vi ellers havde haft om at komme hurtigst muligt væk fra Kusadasi. Vi fik ordnet det sidste troede vi og besluttede at tage en prøvetur nordpå, samtidig med at vores canadiske venner tog af sted. Birgittes fødselsdag blev fejret, og vi fik sagt behørigt farvel til Robert og Carla.

7 April 23. Så kastede vi fortøjningerne for at tage 10 dage nordpå. Der var næsten ingen vind, så det blev motorsejlads. Vi kastede anker i en lille bugt med varme kilder. Dem ville vi selvfølgelig finde, så vi tog på jagt i gummibåden. Kilder kunne vi ikke finde, men mange steder boblede varme og svovldampe op gennem det lave vand. Vi var ude at soppe, og sandet var nogle steder brandvarmt. Om natten kom der maser af dønninger. Vi blev urolige for, om ankeret ville holde, så vi sov ikke ret meget den nat. 24. Op og tidligt af sted. Masser af bølger og ingen vind. I løbet af kort tid begyndte det at blæse, og så kom sejlene ud. Herligt. Det varede dog ikke længe, for vinden tog til, og med kraftig vind og store bølger ind bagfra blev det lidt for broget for os. Vi tog sejlene ind, ændrede kurs og gik for motor ind i en bugt, der lå godt beskyttet. Vi havde haft problemer med elektriciteten undervejs. Der var ikke strøm nok til kortplotteren, når vi havde gang i det hydrauliske sejl og ankerspillet! 25. Her var rart, så vi blev her en dag over. Var i land og se på den første tyrkiske by, der havde tilsluttet sig den verdensomspændende bevægelse Slow food. Kendemærket var en snegl. Om bord havde vi problemer med strømmen. Batterierne blev lynhurtigt flade. 26. Vi havde en fin sejltur til endnu en bugt der lå godt beskyttet. Her var vandet helt klart så på hovedet i vandet og 3 gange rundt om båden. Hen på aftenen ankrede Awatea, som vi kendte fra Kusadasi, op ved siden af os. Næste dag ville vi vende næsen mod Kusadasi, for at få styr på elektriciteten. 27. Vi tog tidligt af sted, da de lovede dårligt vejr sidst på dagen. Det blev en tur, hvor vi fik afprøvet vores sejlkundskaber og vores samarbejde. Det viste sig at fungere fint. Vinden tog til, det tordnede og regn fik vi også. Sejlene formindskede vi flere gange, og farten blev stadig højere, nærmede sig bådens maksimale fart. Det var vældig tilfredsstillende at mærke, at både Freya og vi havde det fint med sejladsen. Efter 10 timers sejlads nåede vi Kusadasi og lige så snart vi havde fortøjet båden, brød uvejret for alvor løs. Vi var heldige og trætte.

8 Det viste sig, at vores batterier var færdige alle sammen (på nær startbatteriet til motoren). Altså 3 nye forbrugsbatterier og 2 batterier til bovpropellen. Det ville vare mindst en uge! Humøret gik ned, og den slunkne kasse sukkede. Vi fordrev ventetiden med vennerne. Og så var vi på tur til Efesos. Efesos er den attraktion, der trækker stribevis af kæmpe krydstogtsskibe til Kusadasi. Og det ER virkelig et spændende område. Religiøst centrum for flere kulturers dyrkelse af kvindelige kultskikkelser. Kybele fra den Anatolske kultur, den græske Artemis og den kristne Jomfru Maria. Templer, bibliotek, forretningsgade og terrassehuse med store overdådigt udsmykkede boliger for lige at nævne det, der falder først for. Håndværkerne havde lovet båden klar til mandag den 12. maj. Vi skulle altså have klaret udklareringen fra Tyrkiet inden. Det er forbundet med så meget bureaukrati, at vi overlod den sag til marinaen. Maj 11. Vi gjorde klar til afgang og til gæstebud. Vi havde inviteret dem, vi havde haft mest at gøre med, til kaffe og fragilité med jordbær på Freya. Vi blev 9, så der var trængsel i cockpittet. Det var rart at sige ordentlig farvel Så tog vi endelig af sted til Pythagorio på sydsiden af Samos. Det var vindstille da vi gik ud, men inden længe kom vinden for fuld styrke. Vi valgte at gå i læ i en bugt på Nordsamos og blive der natten over. Blæsten fortsatte næste dag, og vi havde en forrygende tur ned gennem Samosstrædet. Vel fremme kastede vi anker i forhavnen. Så skulle der indklareres politi, told og havnepoliti. Da vi ikke vidste, hvor politiet holdt til, startede vi i tolden. No problem. Det var aldrig gået i Tyrkiet. Hos havnepolitiet skulle vi have medbragt et dokument, hvoraf det bl.a. skulle fremgå, at Freya havde været i EU inden for de sidste 3 år, og der således ikke skulle betales moms af hende. Birgitte var ret nervøs ved situationen, da vi ikke havde det dokument. Men No problem. Vi fik et nyt med besked om at få det stemplet 1 gang hver måned, så længe vi var i Grækenland, og ellers når vi sejlede til en nyt land. Pyhh-ha. Vi sagde god dag til danske Lisa, som vi kendte fra efteråret. Vi fik lov til at lægge Freya ved siden af deres båd i inderhavnen inkl. tappe strøm og vand (rent drikkevand, hvilken luksus!) gratis. Herligt Så skulle der sejles! Bente og Klaus fra Horsens ville ankomme den 16. Inden da skulle vi gerne lige have afprøvet båden lidt mere. Vi havde en rolig tur hen til Samiopoula, en lille ø lige syd for Samos, hvor vi ankrede op.

9 Sidst på aftenen blæste det op, og båden rev så meget i ankeret, at vi besluttede at holde ankervagt. Omkring kl var det løjet så meget, at vi begge lagde os til at sove. Turen tilbage gik strygende god vind agten for tværs det er noget Freya kan lide Så kom Bente og Klaus. De blev installeret i båden, og introduktionen til båden begyndte. Der var mange små vigtige detaljer at berette om. Vigtigst af alt: Vi skulle nå at sejle sammen. Vi sejlede til Samos by over 2 dage, hvor vi nåede at få god vind i sejlene. Mandag morgen sagde vi farvel til Bente og Klaus, tog bussen til lufthavnen og fløj til familietræf i Berlin På træffet valgte vi at præsentere vores liv nu med denne sang på en kendt tysk melodi: EINE SEEFAHRT DIE IST LUSTIG Eine Seefahrt die ist lustig eine Seefahrt die ist schön, ja da kann man die Birgitte und den Achim segeln seh n, Hollahi, Süd von Samos Nord von Leros, liegt ein kleines Segelboot, blaues Wasser, hohe Berge eine Fahne: weiss und rot. Hollahi, Griechenland steht auf der Karte, viele Inseln und das Meer, ein guter Wind die Segel füllt, ja das hoffen wir uns sehr. Hollahi, Ankerbuchten gibt es viele, hält der Anker, ist nicht klar, eine Nacht mit grossen Wellen an Schlaf nicht zu denken war. Hollahi, Hast du Glück, dann ist am Ende einer kleinen seichten Bucht, ein Restaurant mit gutem Essen: gerne Fisch, zum Nachtisch Frucht. Hollahi, Auf dem Berg die kleine Kirche weckt mit hellem Glocken leut, früh am Morgen - in den Wellen - schwimmen, tauchen, welche Freud. Hollahi, Liegt das Boot im sich ren Hafen - Segler aus der weiten Welt: mit ihrer Hilfe, ihren Worten: unser Horizont wird erhellt. Hollahi,... Det var et godt familietræf, og det allerbedste var at være sammen med Vibe, Aino, Eike og Johnny (Eikes ven). Indtil videre er der kun få ulemper forbundet med sejlerlivet her i Middelhavet. Den største er, at familie og venner er så f langt væk. Og er de nu så langt væk?? I efteråret havde vi besøg af Eike og Johnny, i april af Dörthe, nu her af Bente og Klaus og sidst på måneden skulle Ulla og Jens komme. 27. Tilbage på Samos havde vi en dag sammen med Bente og Klaus. Den brugte vi til at køre rundt og se øen fra landsiden. Et sted kørte vi forkert og kom lige forbi et vådområde med omkring 30 flamingoer! Ingen af os

10 havde før set flamingoer i naturen. Ud af bilen for rigtig at se dem. Flere af dem valgte at strække vinger. For at vise os deres pragt? Vi sagde farvel til Bente og Klaus den 29. og den 31. sagde vi god dag til Ulla og Jens. I den næste uge sejlede vi et par dage bl.a. sejlede vi hen til flamingoerne snakkede og kørte atter øen rundt på en tur, der alligevel ikke blev som den ugen før. Juni Den 7. sagde vi farvel til Ulla og Jens og havde nu ingen andre planer foreløbig end at sejle. Onsdag den 11. juni sejlede vi ud af havnen i Pythagorio med Lipsi som mål. SEJLADSEN I DET GRÆSKE ØHAV KUNNE BEGYNDE: Samos: Pythagorio, Captains Bar med Lisa og Jannis, lækkert drikkevand og strøm, gratis. Familie og venner, flamingoer, Pythagoras hule (pyha, der var højt op!), et lille vandfald, som vi har oplevet og store vandfald, som vi mangler at opleve. Samiopoula, i stille og storm. Karlovasi ikke mindst: Vi havde en aftale med en værftsmand der. Vi skulle forhøre om priser på opbevaring af Freya i august/september, når vi tager til DK og evt. vinteropbevaring. Det var vores hidtil

11 mest udfordrende tur. Vi skulle være der mandag, så vi tog af sted søndag morgen. Vi sejlede ud for sejl i god vind. Først døde vinden, så tog den til. Efter Samosstrædet blev bølgerne også pænt store, vi skulle krydse op mod vinden, der var uregelmæssig med vindstød på omkring 15 m/sek. Vi sejlede ind i en lille bugt med lidt ro på bølgerne, kastede anker, badede og så tiden an. Prøvede til igen noget senere. Det var stadig for træls, så vi vendte om og ankrede op i en lidt større bugt, hvor vi lige kunne mase os ind mellem en masse andre både, der vist heller ikke gad sejle i det vejr. Næste formiddag blev vinden lidt roligere, så vi gik ud igen. Denne gang for motor, for vi havde vinden lige i næsen. Men Freya kan ikke lide at sejle for motor i modvind og søgang, så vi opgav igen, fandt en skøn ankerplads et par sømil fra vores overnatningsplads. Der var stadig vind, men ingen bølger, og dejligt fredeligt. Ingen andre både. Næste dag var der mindre vind, så vi sejlede af sted for motor. Vi sejlede på nordsiden af Samos og efter nogen tid kom vinden. Denne gang blev det en stabil vind omkring 8 m /sek. Vi havde stadig vinden lige imod os, så vi skulle krydse. Ih, hvor fik vi sejlet mange sømil den dag. Vi kom frem til Karlovasi samtidig med en stor passagerfærge. Den fyldte meget i den lille havn og lavede med sin havnemanøvre en masse uro i vandet. Vi fik anvist en plads og fik hjælp af et par andre sejlere til at fortøje båden. Hen på aftenen kom der en endnu større passagerfærge, der nærmest piskede hele havnebassinet til skum. En af vores fortøjninger sprang, og båden dansede rundt på vandet. Vi havde tændt for motor, anker og bovpropel, så vi kunne komme væk om nødvendigt. Vi fik at vide, at der ikke kom flere både den aften, men kl nat blev vi vækket af de samme hvirvlende vandmasser. Det blev nu ikke helt så slemt som om eftermiddagen, men slemt nok. Også når der ikke kom færger, stod der store dønninger ind i havnen. Vi skulle vente endnu et døgn for at komme til at snakke med vores værftsmand, så vi måtte blive. Vi vovede os dog ikke langt væk fra båden. Det var virkelig ubehageligt. Så snart vi næste formiddag havde aftalt hvad vi skulle, begav vi os på vej hjemad. Vi kom noget hovedkulds ud af havnen, da en af de store færger kom, lige da vi var i gang med at løsne fortøjningerne (og vi måtte efterlade en god fortøjning ). Der var stadig store bølger og god blæst. Vi havde mellem 8 og 13 m/sek. Med vindstød op til m/sek. Nu havde vi dog vinden skråt bagfra, så hjemturen var kortere end udturen. Vi rebede sejlene flere gange og alligevel gik det strygende. Da vi var en god times sejlads hjemmefra, var vi trætte nok til at kaste anker i en rolig bugt. Næste morgen tog vi så det sidste nap. Vi havde stadig hård vind omkring 12 m / sek. fra siden eller agten for tværs, sejlede kun med forsejl, rebede det til det minimale og sejlede alligevel over 6 knob. Vi har besluttet, at vi IKKE vil til Karlovasi med Freya i år! Lipsi: En masse søgræs, som ankret ikke kunne bide igennem, en franskmand, der mente, at han skulle have bugten for sig selv, en internetrestaurant uden internet, det klareste badevand, fuldmåne. En lille havn

12 (gratis), hyggelige sejlerkolleger, aktive beboere (700), der formår at holde øen levende, hyggelig havnepromenade bilfri om aftenen, masser af kirker/kapeller. En af de få små øer, hvor der er rensningsanlæg. Verdensmesterfinalen i fodbold - Tyskerne vandt. Arki: Lille ø, ingen forretninger, 40 fastboende, restauranter, geder med klokker, herlig ankerbugt. Et lille kapel oppe på toppen. Dejlig tur derop, god udsigt over øen. Vand er en mangelvare - saltvandet omdannes til ferskvand strømmen bliver leveret af solpaneler der er både til husholdningsbrug og til dyrene. Mange af husene har rigtig frodige haver med blomster og urter. Patmos: På vej ind i havnen fik vi her vores første grundstødning. Ikke noget voldsomt, men nok til, at vi ikke selv kunne komme fri. Fri kom vi og lavede herefter vores første havnemanøvre, hvor man kaster anker i havnebassinet og bakker ind til kajen. Det gik perfekt selv om Malöer (vores bådtype) ikke er gode til at bakke.

13 Her kommer en del turister, bl.a. med krydstogtsskibe. Den store attraktion er Johannesklostret, opkaldt efter Johannes, der - landsforvist til øen - skrev sine åbenbaringer i en hule halvvejs oppe på det bjerg, hvor klostret senere blev bygget. Vi gik turen en dag, hvor der ikke var krydstogtsskib. Vi gik tidligt for at komme op, før heden for alvor tog fat. Vi havde en rigtig god tur ad en gammel brolagt æselsti delvis gennem skovbevoksning. Vi kom til hulen, der nu var blevet et kapel, lige da morgenmessen var begyndt. Så vi satte os lidt i baggrunden og var med på en kigger. Vi fortsatte ad den gamle brolagte vej op til den by, der var opstået omkring klostret. Klostret er åbent for besøgene om formiddagen, og absolut et besøg værd. Lidt spøjst at se munkene sidde og taste på deres mobiltelefoner. Vi fortsatte rundt i byen, der er en meget tæt by, med masser af trapper og små meget smalle gader. Den eneste trafikregulering der er, er gadernes bredde. Kan din bil være der, så kører du der! Vi havnede på et torv med en café og fik en kold vand, inden nedstigningen. På vej ud af byen besluttede vi at se nærmere på nogle vindmøller i nærheden. Vi kom derhen, lige som en møller - hentet hertil fra Frankrig - var ved at sætte en af møllerne i gang. Den mølle var gennemrestaureret og havde en kværn der fungerede. Det var spændende at følge med i. Forberedelserne blev en overgang sat i bero, da man kunne se en tyfon over Leros. Den holdt sig væk fra Patmos og møllen blev sat i gang. Vi gik ned samme vej, som vi var kommet op og var godt trætte, da vi nåede hjem til båden. Leros: Her vil vi have vinterhavn. Der er en velfungerende marina til konkurrencedygtige priser. Vintertemperaturerne er i gennemsnit varmere end på de andre øer på disse kanter. Og så ligger øen centralt, så der er mange muligheder for småture i vinterens løb. Øens arkitektur er en blanding af italiensk og græsk stil. Øen var besat af italienerne op til Især havnepromenaden i havnebyen Lakki, har mange italienske huse. Leros er øen hvor vi endelig fik styr på vores internet, idet vi skrottede den browser vi havde købt i Tyrkiet, og som skulle kunne bruges også med græsk simkort: vi købte en tilsvarende græsk! Leros er også øen, hvor vi fik vores første motorstop: På vej ned langs øens østkyst havde vi rigtig fin vind og god sejlads. Der var pænt store bølger. Lige så stille døde vinden og vi satte motoren til. Efter kort tid døde motoren også. Ok, sejlene ud igen og prøve at fange lidt vind, og så holde kurs væk fra kysten så godt det kunne lade sig gøre (der var knap styrevind). Motoren ville godt tænde, men gik straks ud igen. Der kom så et sejlskib, som vi fik kontakt med. De trak os ind i en bugt med en lille fiskerby, og der kastede vi anker. Mens vi blev trukket af sted, kom vinden igen, og vi grinede lidt af den spøjse situation, at vi som sejlskib blev trukket af sted, når der nu var god vind. Af sted i gummibåden, finde en, der kunne snakke engelsk og kendte en mekaniker! Jo, han kunne godt nok først komme om ½ time! Vi tog tilbage og mekanikeren kom som lovet. Det var en pakning ved dieselfiltret, der var i stykker (sammen med diesel kom der luft i motoren, og det kunne den absolut ikke lide). Sådan en pakning med nyt dieselfilter havde vi naturligheldigvis. Nu var vi glade for, at vi havde registreret vores reservedele inkl. hvor de ligger. Den blev monteret og så var vi motorklare igen. 20 Euro. Det var da til at overse. Værre er det, at vi nu er blevet ubehageligt bevidste om, at man kan få motorstop! Kálymnos: Set fra havet: En stor stenkolos. Nogle enorme bjergmassiver med minimal bevoksning. Virker utilnærmelig og ugæstfri. Men der er også beskyttende bugter, frodige dale og imødekommende mennesker. Drypstenshulerne har vi til gode og bjergklatringen overlader vi til andre. Måske der er nogle spændende vandreture? Vi satser på at vende tilbage og se nærmere på øen, når solen bager knap så kraftigt. Den har gjort indtryk. Agathonisi: Lille ø undervejs. En del sejlerturister i højsæsonen. Også andre turister faktisk en del i betragtning af øens størrelse knap 200 indbyggere. Fred og ro, geder og fisk. Det var her, vi sidste år gjorde vores første

14 erfaringer med at ankre op, lægge en line agterud og gøre den fast til land. Det har vi haft megen glæde af siden. Vi har nu sejlet selv i 7 uger. Det har været spændende. Det har været en dannelsesrejse med alt, hvad der ligger i det begreb. Vi har været rundt på en del øer, oplevet deres særpræg, snakket med beboere, gået os trætte, og slappet af på en skyggefuld café. Vi har været sammen 24-7 og prøvet kræfter med sejlerlivet på en lille båd. Vi er blevet overraskede over hvor meget anderledes det er, end vi havde forestillet os. Vi havde været spændte på og glædet os meget til at sejle bare os to. Det har virkelig været dejligt, men det har også været anstrengende - urutinerede som vi er - selv at have og tage ansvaret for båden og vores velfærd. Der er enorme for os ofte uberegnelige - kræfter i hav og vind. Vi skal lære båden at kende, hvordan reagerer hun under forskellige vejrforhold og hvad kan vi på nuværende tidspunkt klare. Vi har også skullet også finde ud af, hvordan vi, når vi kun er to, fordeler opgaverne under sejladserne. Vores sejlererfaringer har vi fra sejladser, hvor der har været flere hænder til rådighed. Spørgsmål om, hvordan vi vil forme vores dagligdag, har også meldt sig. Tiden løber af sted. Vi er i vandet flere gange om dagen det er vores aircondition, god motion og det er dejligt. Vi ligger heller ikke roligt for anker, før vi ved selvsyn har forvisset os om, at ankret ligger godt. Vi nyder at sidde og bare se og mærke naturen i en fredelig bugt (på det sidste har det været småt med de fredelige bugter, for der er højsæson for sejl- og motorbådsturisme (og nogle af motorbådene er meget store). Når vi er omgivet af en masse andre sejlere, kigger vi en del på, hvordan de andre gør! Lidt provokerende? I hvert fald er det sjovt og lærerigt. Så udveksler vi sejlererfaringer og -historier med andre sejlere det går efterhånden ret godt med det engelske. Joachim har ikke været pensionist så længe endnu, så han kan nyde i timevis bare at sidde og ikke skulle noget. Birgitte er mere opsat på at foretage sig noget: læse, lave håndarbejde, bage, gå tur, lave yoga, finde ud af, hvad det er for et område, vi befinder os i og lignende. Det vil hun gerne gøre meget mere. I og med at der er så meget nyt, vi skal lære, har vi haft en tendens til at lade det at sejle fylde det hele og glemme at forholde os til, hvad andet vi også gerne vil beskæftige os med. Så har utilfredsheden meldt sig. Det har givet anledning til nogle gode snakker: Hvad var det vi ville? Er det det samme, vi vil nu? Vil vi det samme begge to, eller hvordan kan det forenes? Hvordan kan vi konkret nå derhen, hvor vi gerne vil hen Vi har ikke fundet svarene endnu, men vi er ved at indkredse dem. Nu er vi på vej tilbage til Samos. Vi rejser derfra til DK den 12. august. Sådan en sejltur, hvor der er et senest ankomsttidspunkt, skal planlægges med megen elastik. Vi bevæger os mod nord og dvs. også mod sommerens fremherskende vindretning. Vi studerer vejrmeldingerne - finder hullerne i nordenvinden, hvornår er vindretningen og vindstyrken gunstig. Vi ankom til Agathonisi i onsdags. Lige nu ser det ud til at vi kan tage det sidste nap til Pythagorio på lørdag eller søndag over middag! Med mange varme hilsner. Se nedenfor

15 Birgitte & Joachim PS. Svaret på konkurrencen i sidste rejsebrev var: Pythagorio. Statuen forestiller Pythagoras, ham med den retvinklede trekant. Der findes i øvrigt også en Pythagoras-kop. Den er indrettet sådan, at kan man ikke holde måde får man slet intet: Hælder du vin til stregen kan du nyde den gode vin. Er du grådig og hælder over stregen, mister du din gode vin. Så kan du lære det! Denne gang sætter vi en flaske Samos-vin på højkant til den, der kan finde historien bag dette skærmbillede:

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 210/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Berlin, 21.5. 23.5.2004 PRIS: KLAGEN ANGÅR: I alt kr. 2.374,- inkl. internetrabat Utilfredsstillende

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst.

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Under optimale vejrforhold gik vi efter Fjällbacka skærgården, Väderöarna uden for, og Kosterøerne i nord ud for Strømstad. Start og slut: Heestrand,

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Det har regnet det meste af dagen, men ved sluserne har vi haft tørvejr. Efter en lang dag med

Det har regnet det meste af dagen, men ved sluserne har vi haft tørvejr. Efter en lang dag med Rejsebrev nr. 08 fra Dorsten til Nijmengen Tirsdag den 21. Juli 2009 Dorstener MYC - Wesel (32,4 km) Afg. kl. 10:55. Ank. kl. 14:55 I dag skal vi fra Dortmund-Ems-kanalen (DEK) og ud på Rhinen. Vi har

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

Elitenyt uge 5 - Odense Eventyr Golfklub

Elitenyt uge 5 - Odense Eventyr Golfklub Elitenyt uge 5 - Odense Eventyr Golfklub Din Oegk-kontakt: Arne dirckinck-holmfeld mobil: 2365 7219 e-mail: adh@dhplus.dk TDe 3 huller, der omtales som The Bear Trap på PGA National Jeg rejste d. 10 fredag

Læs mere

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer.

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer. OBS! Vær opmærksom på, at en ændring af masten med slæder og skinner på masten ikke er i overensstemmelse med klassereglerne. Båden er således ikke en klassebåd. Folkebåd til en singlehand hygge-sejler

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

Turen til. Alanya, Tyrkiet

Turen til. Alanya, Tyrkiet Turen til Alanya, Tyrkiet 25. april 2010-2. maj 2010 Punkt... Side Søndag den 25. april 2010...3 Mandag den 26. april 2010...4 Tirsdag den 27. april 2010...5 Onsdag den 28. april 2010...6 Torsdag den 29.

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

Min første haj!!! Og min anden haj!!!

Min første haj!!! Og min anden haj!!! Min første haj!!! Og min anden haj!!! Her sidder jeg lige og får en slapper ved siden af Luke Egentlig havde min far og jeg ikke den store lyst til at tage af sted. Efter næsten 14 dages hæsblæsende ferie,

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014

Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Tysk-Klubbens bestyrelses årsberetning for 2014 Formanden Søren Buhl Andersen indledte med at fortælle, at vi i dag er 24 medlemmer, efter der kom udmeldelser og nogle blev slettet p.g.a. manglende betaling

Læs mere

Her er lidt fra turen derover dagen før en anelse fra løbsdagen dagen derpå og hjemrejsen

Her er lidt fra turen derover dagen før en anelse fra løbsdagen dagen derpå og hjemrejsen Årets Bornholm Rundt blev afviklet i dagene 16. 18. august 2014. Vi var ca. 19 Rimo er, der tog af sted fredag nat altså natten mellem fredag og lørdag med båden fra Køge til Rønne. Ved ikke helt antallet

Læs mere

Strøm 1 for 6 timer og parkering næsten et døgn 1

Strøm 1 for 6 timer og parkering næsten et døgn 1 Tirsdag 04-09-2012 Kørte hjemme fra over middag og var i Flensborg kl16, her snakkede vi med Tina omkring vores køleskab, hun havde fundet ud af det samme som jeg selv havde fundet ud af at køleskabet

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner

Club 25 på vulkaner. Kenny pitcher terner Club 25 på vulkaner Golf på Island? Ikke alle ved at der er mange golfbaner på sagaøen. 9 herrer fra Club 25 tog chancen fra mandag til fredag i første uge af juli. Arni mødte os i Keflavik og vi entrede

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4 Nyhedsbrev Årgang 3 Udgave 4 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit syvende nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive været gennem en løbende udvikling mod målet

Læs mere

S T U D I E R E J S E N. Den store rejse 2014. St. Vincent 2015

S T U D I E R E J S E N. Den store rejse 2014. St. Vincent 2015 S T U D I E R E J S E N Den store rejse 2014 St. Vincent 2015 Fra Bogense til Saint Vincent, en rejse på 20.000 km. Saint Vincent er en lille ø i Det caribiske Øhav, 150 sømil fra Venezuela. Vi er en gruppe

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sognerejsen til Sverige 2015.

Sognerejsen til Sverige 2015. Sognerejsen til Sverige 2015. søudsigt fra mange værelser. Hotell Örensbaden, Örserum, 563 91 Gränna. Vores dejlige hotel med flot Tekst og foto: Jesper Lindved Lorentzen. Tune/Snoldelev Kirker. Tune og

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

I sommerferien skulle vi ønske mellem de praktikpladser der var tilbage, og have det på plads med Flemming som er manden bag Rise Above.

I sommerferien skulle vi ønske mellem de praktikpladser der var tilbage, og have det på plads med Flemming som er manden bag Rise Above. Rejsebrev 1 fra Laila Madsen Fra overvejelse til Filippinerne: Min forberedelse startede med at jeg tog kontakt til min internationale koordinator, lige før sommerferien, om at komme i udenlandspraktik,

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Lokalafdelingen for Nordsjælland Øst

Lokalafdelingen for Nordsjælland Øst E-mail Nyhedsbrev nr. 23 Kære medlem af Scleroseforeningens lokalafdeling Hermed fremsendes nogle informationer, som du kan have glæde af at kende. Cykelprojektet Helsingør-Paris 2013 28 cykelryttere sætter

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg?

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg? Søndag d.28.06.09 Endelig er det søndag og sommerferien begyndt, og vi skal på lejr. Vi er særligt heldige, for vi skal til POLEN. I løbet af formiddagen bliver vi samlet, nogle kommer til Løgstør og resten

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Blå Flag på havnen og stranden

Blå Flag på havnen og stranden Blå Flag på havnen og stranden Blå Flag Aktivitetshæfte for børn Indhold Side Mød Valdemar 2 Hvad er Blå Flag? 3 Sæt X på Danmarkskortet 4 Sikkerhed på stranden og i havnen 5 Hvad er et hestehul? 6 Blå

Læs mere

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Den korte udgave: Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Vi blev gift 24 nov. 2011 Vi holdt ferie i feb. 2011 (for første gang i rigtig mange år for Morten) hvor vi tog en uge til Tenerife -

Læs mere

Laugposten. www.lynaesbaadelaug.dk. 19. årgang nr. 01-2010

Laugposten. www.lynaesbaadelaug.dk. 19. årgang nr. 01-2010 Laugposten 19. årgang nr. 01-2010 Standerhejsning Den nye bestyrelse Laugposten følger tiden Afholdte ture Nye forslag til aktiviteter Standerhejsning og generalforsamling d. 10 april Vejret var kun en

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Tillykke FUK og tillykke med lillebror

Tillykke FUK og tillykke med lillebror 3 0. å r g a n g - N R. 8-2 0 1 3 O k t o b e r Tillykke FUK og tillykke med lillebror Lavuks tilbud Fritids- og ungdomsklubben Lavuk Voksenklubben Lavuk Pibergården Skolen på Borgervænget Kørselsændringer

Læs mere

Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974.

Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974. Om at Anskaffe sig en Nimbus Nimbus, - skrevet af Arne Raundahl, maj 1974. Hvad er det, der skaber den helt specielle atmosfære omkring en Nimbus? Ja, det kan selvfølgelig være ret individuelt, hvad man

Læs mere

Et aktivt liv på sin egen måde

Et aktivt liv på sin egen måde Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 Et aktivt liv på sin egen måde Om et halvt år flytter 29-årige Marc Jørgensen hjemmefra og ind i sit eget hus en opfyldelse af et af hans mål i livet Af Jane W. Schelde

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Allerførst skal du planlægge de praktiske rammer for din meditation. Første skridt er at lægge aktiviteten ind i din kalender. Sæt allerførst en startdato, gerne

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Forårsferie på Mallorca fra den 22. april til 29. april 2010

Forårsferie på Mallorca fra den 22. april til 29. april 2010 Forårsferie på Mallorca fra den 22. april til 29. april 2010 I egen bil fra Engvej 2 til Hamburg lufthavn. Herefter med Air Berlin til Palma de Mallorca. Til slut i lejet bil fra lufthavnen til Club Martha

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Læsø eller Borholm blev til.. Flensburg

Læsø eller Borholm blev til.. Flensburg En lille beretning om hvordan sejlturen 2013 i vores sejlbåd til Læsø eller Borholm blev til.. Flensburg Det hele startede i det tidlige forår hvor vi talte om at i år måtte vejret da blive godt, nu havde

Læs mere

FRA D. 30 SEPTEMBER TIL D. 11 OKTOBER EN HVER GOD FERIE STARTER MED EN PRØVETUR

FRA D. 30 SEPTEMBER TIL D. 11 OKTOBER EN HVER GOD FERIE STARTER MED EN PRØVETUR FRA D. 30 SEPTEMBER TIL D. 11 OKTOBER EN HVER GOD FERIE STARTER MED EN PRØVETUR Prøveturen går blot til Husum, med en overnatning og hjem over Møgeltønder, Højer sluse og Rømø for derefter at køre retur

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 Bodil, Peter, Jørgen og Jan Märket Sidste overnatning Turku-Åbo Ryssö ön Inderskär Stora Furuholm slut Understen Märket Ängeskär r Singö start

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve FDF Ellevang-Risskov Tværmarksvej 20A 8240 Risskov FDF.dk/ellevang-risskov Hjemve Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve Udarbejdet af Gitte Taasti på vegne af FDF Ellevang-Risskov

Læs mere

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder.

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Vi er lige ankommet til camping William i byen Markelfingen helt nede i bunden af Tyskland, vi kigger lige over på Schweiz på den anden side af søen som campingpladsen

Læs mere

Dag 1 turen fra Campinginsel Winningen til Boots- und camping center Laguna. 19 km sejlads

Dag 1 turen fra Campinginsel Winningen til Boots- und camping center Laguna. 19 km sejlads Panik 2. Mosel tur Dag 1 turen fra Campinginsel Winningen til Boots- und camping center Laguna. 19 km sejlads Vi startede fra Skjern fredag aften kl. 19.30 så kunne Klaus ikke sove længere, af sted kørte

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

2.d Studietur Berlin mandag d. 9 marts - Fredag d. 13 marts

2.d Studietur Berlin mandag d. 9 marts - Fredag d. 13 marts Studietur Berlin mandag d. 9 - Fredag d. 13 Mandag d. 9 Afrejse fra Horsens Gymnasium Kl. 08.00 Forventet ankomst i Berlin kl. 15.00 Indkvartering på værelser Tirsdag d. 10 Onsdag d. 11 9-11 Besøg i bydelen

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere