GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual"

Transkript

1 GRUNDLÆGGENDE LYSTEKNIK: Mikkel Stoklund Moltzen Euc-Nord Eventteknik - Visual

2 PROGRAM: : Velkomst/præsentation. Introduktion til lampetyper, grundlæggende farvelære og præsentation af mulighederne i lysets vinkler. Strømberegning og stærkstrømsbekendtgørelsen : Frokost : Systemopbygning, lysmiksere og signaltyper. Gængse tourpreproduktioner og tegningslæsning : Pause : Praktisk arbejde med lysmiksere, farver, fokusering og brug af lysets vinkler : Afrunding.

3 INTRODUKTION TIL LAMPETYPER:

4 INTRODUKTION TIL LAMPETYPER: Open Source: Den simpleste lampetype vi betjener os af, og består af en lyskilde, en reflektor og et lampehus. 1. Lyskilde: søger for at der er lys (ind lysendende). 2. Reflektor: søger for at lyset har en retning, og måske også en bestemt fordeling. 3. Lampehus: søger for at der ikke er noget spild lys, dvs. at der er lys der, hvor der skal være lys, og mørke der, hvor der skal være mørke

5 INTRODUKTION TIL LAMPETYPER: Wash: I denne lampetype betjener vi os af en lyskilde, en reflektor, et lampehus og en linse. 1. Lyskilde: søger for at der er lys. 2. Reflektor: søger for at lyset har en retning. 3. Lampehus: søger for at der ikke er noget spild lys, dvs. at der er lys der, hvor der skal være lys, og mørke der, hvor der skal være mørke. 4. Linse: der fordeler lyset.

6 INTRODUKTION TIL LAMPETYPER: Spot: I denne lampetype betjener vi os af en lyskilde, en reflektor, et lampehus og en linse. 1. Lyskilde: søger for at der er lys. 2. Reflektor: søger for at lyset har en retning. 3. Lampehus: søger for at der ikke er noget spild lys, dvs. at der er lys der, hvor der skal være lys, og mørke der, hvor der skal være mørke. 4. Linsesystem: til at justere keglens spredning og skarpheden på keglens kant.

7 INTRODUKTION TIL LAMPETYPER: Intelligente lamper: Moving heads, Scanner, stroboskoper, effekter etc.

8 INTRODUKTION TIL LAMPETYPER: Hvad har jeg glemt: Skulle der være nogle lamper jeg har glemt kunne vi jo tage den nu snakke om de forskellige typer og tage eventuelle spørgsmål:

9 INTRODUKTION FARVER:

10 INTRODUKTION FARVER: De 2 farveblandings systemer til lys. Additiv farveblanding og subtraktiv farveblanding. Derudover findes der den måde hvorpå man blander maling. subtraktiv farveblanding med pigment.

11 INTRODUKTION FARVER: Additiv farveblanding: Når man kalder det for additiv farveblanding, skyldes det at man blander farver ved at lægge lys oven i lys.

12 INTRODUKTION FARVER: RGB Primær farverne inden for additiv farveblanding, er farverne rød, grøn og blå. Kort kaldet RGB. RGB farveblanding ses bl.a. på en tv skærm. En tv skærm er altså et eksempel additiv farveblanding. En primær farve er defineret, som en farve man ikke kan blande sig frem til, og primær farverne er dem man bruger til at blande sig frem til de andre farver. Hvis man blander to primær farverne, så får man det man kalder for en sekundær farverne. Blandes rød og grøn får man gul. Blandes blå og grøn får man cyan. Blandes rød og blå får man magenta. Det vil sige at sekundær farverne inden for additiv farveblanding er gul, cyan og magenta.

13 INTRODUKTION FARVER: Substraktiv farveblanding: Når man kalder det for subtraktiv farveblanding, skyldes det at man blander farver ved at trække lys fra. Man går fra hvid mod sort. Man lægger først en farve ind i lyskeglen, og skiller noget lys fra. Dernæst lægger man en farve mere ind i lyskeglen, skiller noget mere lys fra, osv

14 INTRODUKTION FARVER: CMY Primær farverne inden for subtraktiv farveblanding, er farverne cyan, magenta og gul (yellow). Kort kaldet CMY. CMY farveblanding ses bl.a. i en MAC700. En MAC700 er altså et eksempel subtraktiv farveblanding. Hvis man blander to primær farverne, to og to, så får man sekundær farverne. Blandes cyan og gul får man grøn. Blandes magenta og gul får man rød. Blandes cyan og magenta får man blå. Det vil sige at sekundær farverne inden for additiv farveblanding er rød, grøn og blå. Som det kan ses af ovenstående, så er sekundær farverne inden for subtraktiv farveblanding de samme som primær farverne inden for additiv farveblanding, og omvendt

15 INTRODUKTION FARVER: Substraktiv farveblanding med pigmentfarve: Hvis man blander farver af maling, så fungerer det lidt anderledes. Maling er baseret på farve pigment, der ikke er transperant.

16 INTRODUKTION FARVER: Pigmentfarver: Maling skal dække, og skal derfor ikke være transparent. Farvefiltre skal være transparente, ellers ville der ikke komme noget lys igennem. Pga. at maling er baseret på farve pigment, der ikke er transperant, blander farverne subtraktivt, og grundfarverne er rød, gul og blå. Blandes rød og gul får man orange. Blandes blå og gul får man grøn. Blandes rød og blå får man violet.

17 INTRODUKTION FARVER: Farve filtre. For målet med et farvefilter er at ændre lyset farve. Farvefilteret sorterer en del af farvespektret fra, og lader kun den del af lyset passere, som vi har brug for. Nedenfor ses (i princippet) hvad et grønt filter gør ved et fuldt spekter.

18 INTRODUKTION FARVER: Farve filtre. Der findes 2 to slags farvefilte. Glas filtre (dikroide filtre) og folie filtre. Folie filtre anvendes primært i konventionelle lamper, mens glas filtre primært anvendes i lamper, hvor temperaturen er så høj at et folie filter vil smelte. Farve filtrene kan deles op i 3 grupper : effekt filtre, korrektions filtre og frost filtre.

19 INTRODUKTION FARVER: Filter bogen. Filter bogen indeholder en prøve på alle filtrene i LEE s filterkatalog. Filter bogen kommer i 2 udgaver : Cromatic edition. Det er en kromatisk udgave. hvor filtrene sidder ordnet I nummer orden. Designers edition. Designer udgaven er opbygget en del anderledes. Der er tre måder at søge i den filter bog. Bagerst i bogen er der et index, som gør at man kan finde en farve hvis man kender farvefiltrets nummer. Hvis man går efter at finde en bestemt nuance af en farve, så er filter bogen opbygget således, at den starter i den ene ende af farveskalaen med violet, fortsætter med blå, grøn, gul, rød og slutter med lilla (purple) Efter farverne, sidder diffusions og frost filtrene, og bagefter igen forskellige reflekterende scenografi materialer. De enkelte sider i bogen indeholder følgende oplysninger : Filterets nummer Filterets navn En kurve der viser hvilken del af spektret der passerer igennem, og hvilken del der bliver holdt tilbage Et tal for hvor meget lys der passerer igennem.

20 INTRODUKTION FARVER: Hvad har jeg glemt: Skulle der være nogle ting jeg har glemt, kunne vi jo tage den nu, snakke om det og tage eventuelle spørgsmål.

21 INTRODUKTION LYSETS VINKLER:

22 INTRODUKTION LYSETS VINKLER:

23 INTRODUKTION LYSETS VINKLER:

24 INTRODUKTION LYSETS VINKLER:

25 INTRODUKTION LYSETS VINKLER: Hvad har jeg glemt: Skulle der være nogle ting jeg har glemt, kunne vi jo tage den nu, snakke om det og tage eventuelle spørgsmål.

26 STÆRKSTRØMSBEKENDTGØRELSEN: Hvad må du selv: Lave nye kabler. Skifte eksisterende kontakter. Skifte eksisterende lys amature. Nedsikre et kraftstik. Bruge et 16 A. stik til at føde et 32 A. apperart Y-kabler er kun lovlige hvis det er et godkendt cee mærket kabel som er lavet til y-split der bruges da der kun må gå 2 kabler ind i en aflastning.

27 STRØMBEREGNING SIMPEL : Hvor mange AMP. bruger??? En simpel måde at udregne et forbrug på er ved at bruge denne trekant. W V A

28 STRØMBEREGNING SIMPEL : På en stikkontakt som er forsikret med 13 A. kan man derfor trække: 2990 W. 230 V. 13 A.

29 STRØMBEREGNING SIMPEL : Jeg har 5 stk. source4 750 W. kan de kobles på en enkelt fase 16 A.? 3750 W. 230 V. 16,3 A.

30 STRØMBEREGNING SIMPEL : Hvordan er det så med kraft strøm??? Der er i et kraft stik 3 faser en nul og en jord. Det betyder i praksis at der for eksempel i et 16A. Stik er 3 faser af 16A. Nogle instrumenter tager 2 faser og blander for derved at få 400 volt. Men vi bruger som oftes faserne hver for sig. Ved hjælp af kompaktforgrenere eller pdu skabe.

31 STRØMBEREGNING SIMPEL : Så et kraft stik på 63 A kan til os levere: 63 Amper. X 230 volt. = Watt X 3 faser altså Watt Kan vi have 43 par W på denne??? Nej for der er kun Watt pr fase og derfor kan der kun være 14 lamper pr. fase. Altså 42 lamper.

32 STRØMBEREGNING SIMPEL : Hvad har jeg glemt: Skulle der være nogle ting jeg har glemt, kunne vi jo tage den nu, snakke om det og tage eventuelle spørgsmål.

33 Frokost frem til kl

34 SYSTEMOPBYGNING

35 SYSTEMOPBYGNING

36 SYSTEMOPBYGNING Sørg for at have en plan inden du går i gang. Der skal altid være en overordnet person som beslutter hvordan det skal laves. Sørg for at mærke alt op. Brug tape i forskellige farver til at farvekode dit setup. Ryd op løbende. Sørg for at der er god plads omkring.

37 SYSTEMOPBYGNING: Hvad har jeg glemt: Skulle der være nogle ting jeg har glemt, kunne vi jo tage den nu, snakke om det og tage eventuelle spørgsmål.

38 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER: DMX512. DMX512 er en data protokol, der er udviklet til styring af intelligent lys udstyr, så som bevæge lamper, dæmpere og andet udstyr. DMX er en forkortelse for digital multiplexer, som kort fortalt betyder, at man kan styre flere apparater på samme tid, vha. af et digitalt signal. 512 står for at signalet styrer 512 kanaler.

39 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER: Det binære talsystem. også kaldet 2-tal systemet. I 2-tal systemet er der kun nuller og 1-taller. Nogle af jer kender sikkert 2 tals systemet fra dipswitch.

40 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER:

41 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER: Maks 32 enheder på en streng. Der er forskel på DMX kabler og mikrofonkabler

42 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER Artnet Alt kører i Cat5 kabler Stabilitet 64 Dmx universer

43 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER

44 LYSMIXERER OG SIGNAL TYPER Hvad har jeg glemt: Skulle der være nogle ting jeg har glemt, kunne vi jo tage den nu, snakke om det og tage eventuelle spørgsmål.

45 TOURPREB OG TEGNINGER:

46 TOURPREB OG TEGNINGER:

47 TOURPREB OG TEGNINGER:

48 TOURPREB OG TEGNINGER: Tegneprogrammer

49 Pause frem til kl

50 Praktisk arbejde.

51 Tak for i dag. Spørgsmål skriv til mig på

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr.

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr. MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Dok. nr.: 74-100 079-001 FORORD Dette hæfte indeholder beskrivelse af, hvordan man dokumenterer

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Responsiv hjemmeside

Responsiv hjemmeside Kom/it niv.a 3.år Responsiv hjemmeside Hospidana Carina Aa Hansen, Mathias Larsen, Peter Lærke 2014 Forord I vores rapport vil man kunne gå ind og læse omkring hvorfor vi har valgt at opbygge vores hjemmeside

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9?

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen - Talteori, Kirsten Rosenkilde. Opgave 1. Hvor mange af følgende fem tal er delelige med 9? Tip til 1. runde af Talteori Talteori handler om de hele tal, og særligt om hvornår et helt tal er deleligt med et andet. Derfor spiller primtallene en helt central rolle i talteori, hvilket vi skal se

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

FUTURE LIGHT. NY ADRESSE Vi flytter pr. 1 november til nye, moderne faciliteter på adressen: +45 62692027 +45 63401800 WWW.FUTURELIGHT.DK.

FUTURE LIGHT. NY ADRESSE Vi flytter pr. 1 november til nye, moderne faciliteter på adressen: +45 62692027 +45 63401800 WWW.FUTURELIGHT.DK. NY ADRESSE Vi flytter pr. 1 november til nye, moderne faciliteter på adressen: Future Light A/S Damsbovej 1 5492 Vissenbjerg Se mere på næste og sidste side Baggrundsbilledet er fra årets Langelandsfestival,

Læs mere

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Fokus: At give konfirmanderne en oplevelse af, at de kan være med til at gøre en forskel i sognet/menigheden og dermed være en del af kirken. Med inspiration

Læs mere

Kommunikation/IT A: Brætspils Design Amos Iversen og Magnus Espensen. Afleveres 17/02 2015. Princip: Card game übers alle

Kommunikation/IT A: Brætspils Design Amos Iversen og Magnus Espensen. Afleveres 17/02 2015. Princip: Card game übers alle Kommunikation/IT A: Brætspils Design Amos Iversen og Magnus Espensen Afleveres 17/02 2015 Princip: Card game übers alle Information om spillet: Antal spillere er 2 På nuværende tidspunkt er der over 20

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

Få hjælp til at opnå et godt signal

Få hjælp til at opnå et godt signal Få hjælp til at opnå et godt signal Her på siden kan du læse mere om hvordan du sikrer dig et godt tv-signal, og hvordan du undgår fejlkilder, der kan føre til pixeleringer eller udfald af billede og lyd.

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Excel - begynderkursus

Excel - begynderkursus Excel - begynderkursus 1. Skriv dit navn som undertekst på et Excel-ark Det er vigtigt når man arbejder med PC er på skolen at man kan få skrevet sit navn på hver eneste side som undertekst.gå ind under

Læs mere

INTELLIGENT BOLIGSTYRING

INTELLIGENT BOLIGSTYRING Energihuset INTELLIGENT BOLIGSTYRING Introduktion Om energihuset Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion I dag kan man godt få systemer der kan styre el, vand, varme eller ventilation

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

Grundliggende regning og talforståelse

Grundliggende regning og talforståelse Grundliggende regning og talforståelse De fire regnearter: Plus, minus, gange og division... 2 10-tals-systemet... 4 Afrunding af tal... 5 Regning med papir og blyant... 6 Store tal... 8 Negative tal...

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne.

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Et eksempel Hvem er jeg? Navn.: Kvinde Fødselsdato: xx.xx.xxxx 2015 Healing og Balance Lina Starcke Larsen 1 Hvad er min sjælsfarve/grundfarve? På

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Klar besked om godt lys Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder både til at erstatte glødepærer

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE. Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder.

MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE. Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder. MØDEBOOKING SKAF NYE KUNDER VIA TELEFONEN, SOCIALE MEDIER OG E-MAIL Lær at booke møder pr. telefon. Forstå hvordan sociale medier kan benyttes til at få nye kunder. Booster salget i dit firma 2015 Leon

Læs mere

Lync møde videokonference

Lync møde videokonference 2014 Lync introduktion Lync møde videokonference 1 Kontrollerer at dit udstyr er klargjort og parat 1 Hvordan det virker 1 Udstyr 1 Lyd 1 Video 3 Eksterne partnere og Lync 3 Ad hoc møde med interne og

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

10 grunde til hvorfor din hjemmeside ikke giver nok kunder!

10 grunde til hvorfor din hjemmeside ikke giver nok kunder! 10 grunde til hvorfor din hjemmeside ikke giver nok kunder! Jacob Elton og Martin Bengaard Jensen og Jensen Marketing ApS People search for information - to find solutions. When they do and it fits their

Læs mere

AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! AKTIVITET 1 FORLØB NR. 1. Hvad er affald, og hvad er ressourcer?

AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! AKTIVITET 1 FORLØB NR. 1. Hvad er affald, og hvad er ressourcer? AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! FORLØB NR. 1 Har du nogensinde tænkt over, at dit affald har værdi? Vores affald indeholder det, man kalder ressourcer. Det betyder, at vores affald

Læs mere