Computerens anatomi. Af Nicklas Jacobsen, Nicolai Godtfredsen Og Jonas Christoffersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Computerens anatomi. Af Nicklas Jacobsen, Nicolai Godtfredsen Og Jonas Christoffersen"

Transkript

1 Computerens anatomi Af Nicklas Jacobsen, Nicolai Godtfredsen Og Jonas Christoffersen

2 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Computerens anatomi...3 PSU...3 SLI/Crossfire...3 RAM...4 BUNDKORT...4 Harddisk...4 LYDKORT...4 Projekt ( bruger: nicklas password: mmigsk)...6 Projektplanlægning...6 Opstilling af case, målgruppe og produkttype...7 Case...7 Afsender...7 Målgruppe...7 Målgruppeanalyse...7 Produktkrav og testspecifikationer...8 Produktkrav...8 Testspecifikationer...9 Designplanlægning...10 Implementering...13 Forberedning...13 Brugersystem:...14 User_check.php...14 Login.php...16 HTML og CSS...17 Grafisk design...19 Banner...19 Artikel bedømmelses stjerner...23 Prototypen...28 Lukket brugersystem...28 SQL injektion sikret...28 Websitet skal overholder HTML standarterne...29 Websitet skal kunne vises i de mest gængse browsere...29

3 Indledning Vi fik stillet opgaven at lave en beskrivelse af delene i en computer, eller sagt på en anden måde forklare computerens anatomi. Derudover skulle vi lave et produkt til at formidle vores viden om computerens anatomi. Denne viden har vi fået via ressearch og erfaringer. Vi fik muligheden for at skille en computer ad selv, dette nåede vi dog ikke at gennemføre. Rapporten er inddelt på den måde at, computerens anatomi først vil blive forklaret, hvorefter dokumentationen for produktet beskrives. Computerens anatomi PSU Computerens strømforsyning er en transformator der konverterer de 220 V. fra stikkontakten til lavere volt som bruges til de forskellige dele i computeren. Strømforsyningen i en computer hedder en PSU, hvilke står for Power Supply Unit. PSU'en ses som regel som en mellemstor kasse i øverste del af kabinettet. Da der er flere dele i en computer der skal havde strøm hver for sig, og ved forskellige volt, har PSU'er flere forskellige slags ledninger. 2 forskellige ledninger til bundkortet, to forskellige ledninger til diskdrev til henholdsvis SATA drev og ATA drev, evt. ledninger til floppydisk og grafikkort. PSU'er kan have forskellige maks watt forbrug, hvilke kommer an på computerens samlede strømforbrug, dog ligger de flest PSU'er på omkring w. SLI/Crossfire SLI (Scalable Link Interface) og Crossfire er henholdsvis Nvidia og ATI's navn for multi-gpu løsning. Disse teknologier forbinder flere grafikkort sammen, for at øge ydeevnen. Grafikkortene bliver forbundet via. et kabel, som man kalder en bridge.hver af grafikkortene skal være tilsluttet til et PCI-E stik. Med Nvidias teknologi kræver det at begge grafikkort er samme model. Hvor med Crossfire, kræver det at de individuelle grafikkort er beregnet til at sidde som f.eks nr. 1, nr. 2 osv.

4 RAM RAM står for Random Access Memory, og er computerens arbejdshukommelse. Det er i RAM'en alle variabler og midlertidige ting opbevares. Hvis man f.eks. har et program der regner noget ud, kan man skrive et midlertidigt resultat ned i hukommelsen, for så at hente, og bruge det senere. Der er 2 slags RAM: SRAM og DRAM Dynamisk RAM er, hvor den enekelte bit huskes af en kondensator, som bliver ladt op. Det betyder at man er nødt til hele tiden at opdatere rammen fordi kondensatoren taber spændingen, og kun kan holde en værdi i få millisekunder. DRAM er den mest almindelige type RAM, idet det er en meget billig og effektiv måde at 'opbevare' variable. Statisk RAM er, hvor en bit bliver skrevet ned i en lille flip-flip, som virker mekanisk. Det, at den virker mekanisk gør at der ikke hele tiden skal læses værdier ned i den, og på den måde sparer man det kredsløb, der hele tiden skriver værdier til DRAM'en. Til gengæld kræver det en del ressourcer, og er en ret dyr form for RAM. BUNDKORT Bundkortet i computeren er det kort, hvorpå alting er monteret, f.eks. CPU'en. Derfra er der ledninger til grafikkort, cd-rom drev, diskette-drev og strømforsyning. På de fleste bundkort er der indbygget nogle simple dele f. eks. grafikkort, lydkort ol. De dele der er indbygget på bundkortet er ofte ikke særligt avancerede, og kun til for at man kan tilslutte eksempelvis en skærm. Det betyder, at man kikke kan lave avancerede 3D-renderinger, men hvis den bare skal stå og vise lidt tekst er det helt i top. F.eks. hvis der skal stå en skærm og bare vise status af et par servere. Harddisk Harddisken er computerens hukommelse, det er der hvor alt på computeren er lageret. Den består af 1-6 magnetiske plader og et læsehoved. Pladerne er lavet af et ikke magnetisk materialle, som er overtrukket med magnetisk materialle. Den fungere på den måde at der er et læse/skrivehoved, som læser og skriver alt data på harddisken. Harddisken er inddelt i nogle små felter på skiven. I feltet kan der skrives et 1 eller et 0, og på den måde kan man gemme binære informationer. Harddisken kører rundt ved forskellige hastigheder, som regel 5400 og 7600 rpm (rounds per minute). Den plads som harddisken kan indeholde kan varierer meget, de fleste nu om dage, på de nye computere, indeholder 120 GB til 1 TB. LYDKORT Som navnet siger er lydkortet, kortet der laver lyd. Et 'simpelt' lydkort vil i de fleste tilfælde dække

5 behovet til lyd fra computeren. Der vil ofte blive brugt en ekstern forstærker hvis der er brug for mere lyd til f.eks. en fest. Der kan dog være lidt mere avancerede lykort. Eksempelvis et lydkort med 5.1 Surround. Det skal holde styr på flere højtalere og glere kanaler, så det skal også kunne noget mere.

6 Projekt ( bruger: nicklas password: mmigsk) Projektplanlægning Vi startede ud med at lave en kronologisk rækkefølge, af de ting der indgår i projektprocessen. Dette lavede vi som en figur som var nem at læse, og derved nem at holde sig til. Figuren kan ses nedenfor: Opstilling af case og målgruppe Research af computeren anatomi Beslutning af produkttype Beslutning af produktkrav Opstilling af produktets testspecifikationer Designplanlægning af produkt. (skitsering osv.) Produkt implementering Test af prototype Implementere rettelser

7 Opstilling af case, målgruppe og produkttype Case HardwareSupport A/S har ikke været i stand til at finde medarbejdere med nok computer kompetencer til at udføre support opgaverne fra deres kunder. Derfor har de valgt at hyre folk som kun har generel interesse for IT, og derefter uddanne dem. I den anledning har de valgt at lave et website, hvor man kan uddanne sig selv ved at læse faste artikler om hardware, ligge sin egne artikler op til andre og teste sig selv ved forskellige test. Afsender HardwareSupport A/S's supportafdeling Målgruppe Nylig supportansatte med generel computer interesse. Alderen ligger mellem 20 til 30 år. Størstedelen går på en videregående uddannelse. Målgruppeanalyse Da størstedelen og den nemmest tilgænglige information omkring computere ligger på nettet, må man antage at de computer interesseret er vant til at læse længere artikler og guides. Derudover er en stor del af målgruppen under uddannelse hvilke også gør at man må antage det samme som forrige konklusion. Man bliver nød til at gå ud fra at vores målgruppe ikke ved noget om computeres anatomi, da vi ikke kender vores målgruppes start kompetencer.

8 Produktkrav og testspecifikationer Produktkrav Vi har lavet to gange produktkrav. Krav for den første prototype og krav for det endelige produkt. Grunden til at vi har valgt at gøre det på denne måde, er fordi vi så har en liste over de ting vi kan teste af på vores prototype og en anden liste som vi videre kan stræbe efter at nå. Produktkravende for det endelige produkt er listet nedenfor: Designkrav Websitet skal være overskueligt og nemt at bruge. Websitet skal være rart at se på. Interaktionskrav Websitet skal have en artikel søgemaskine. Den skal være effektiv (dvs. hurtig). Man skal kunne vælge om man kun vil have faste artikler, skrevet af brugerne eller begge. Mulighed for at highlighte søgeord(et/erne). Mulighed for stemmevudering af brugerskrevet artikler. Mulighed for at kommentere brugeskrevet artikler. Programmeringskrav Websitet skal overholde HTML standarterne. Websitet skal være nemt at vedligeholde (overskuelige kode). Websitet skal kunne vises i de mest gængse browsere. Sikkerhedskrav Lukket brugersystem. SQL injektion sikret. Listen nedenfor er produktkrav til prototypen. Denne liste er dannet ud fra hvad vi mener er vigtigst og hvad der er nemmest at teste af. Sikkerhedskrav Lukket brugersystem. SQL injektion sikret. Programmeringskrav Websitet skal overholde HTML standarterne. Websitet skal kunne vises i de mest gængse browsere.

9 Testspecifikationer Vi har udarbejdet følgende metoder til at teste hvorvidt vores prototype overholde de satte krav. Lukket brugersystem. Der testes af hvorvidt man kan se index filen ud at være logget ind i systemet. Dette gøres mere præcist, ved at skrive adressen til index.php filen direkte ind i adressebaren i browseren. SQL injektion sikret. Der skrives forskellige sql koder ind i login og password tekstboxen på login-siden, med det formål at bryde login systemet. Websitet skal overholder HTML standarterne. Websitet testes af i W3C Markup Validation. Websitet skal kunne vises i de mest gængse browsere. Websitet testes af i henholdvis firefox 3, opera og internet explore 8. For at se om websitet bliver vist som hentænkt.

10 Designplanlægning Vi valgte at designe vores fiktive firmas logo. Dette gjorde vi da vi mente at det giver mest mening at give firmaet en form for profil, før vi lavede resten af websitet. Vi kom frem til følgende skitse.

11 Herefter designede vi login-siden. Vi mente at login-siden skulle være så simpel som overhovedet mulig men samtidig være professionel at se på. Derudover skulle brugeren ikke være i tvivl om hvad man skal gøre. Vi kom frem til følgende skitse.

12 Til sidst skitserede vi hvordan vi gerne vil havde selve websitet til at se ud efter man var logget ind. Da der skulle være en del funktioner valgte vi at bruge en del af skærmpladsen på en menu, som skulle indeholde disse funktioner. Derudover tegnede vi ind hvordan vi gerne vil havde artikel systemet til at se ud. Vi ente ud med følgende skitse.

13 Implementering Forberedning Vi valgte at dele opgaven op, så vi hver især lavet en del af hjemmesiden. Dette besluttet vi af hovedsageligt af tre grunde; 1. Vi vil gerne undgå at en sad og lavede noget mens en eller to af de andre bare sad og kiggede på. 2. Vi syntes at det var bedst hvis man havde et fokuspunkt så man kunne koncentrere sig om det man lavede. 3. Vi kunne udnytte vores evner bedst ved at dele det op på den måde at man lavede det man havde mest lyst til. Helt konkret lavede en lille liste med opgave som vi satte navne, listen kan ses nedenfor: *** Endnu ikke besluttet Opgave Navn Login system Nicklas Artikel system *** Grafisk Design Nicolai Bruger redigeringsystem *** Opsætning af basal html og css Jonas

14 Brugersystem: User_check.php User_check.php er filen, der logger folk ind og tjekker, om de er logget ind. Hvis man poster et brugernavn og password til den, vil den prøve at logge folk på den postede bruger. Derudover kan man inkludere den på de sider, der kun skal kunne ses af brugere. Hvis man inkluderer den på en side, vil den automatisk tjekke, om man er logget ind. Hvis dette ikke er tilfældet, vil den omdirigere forbindelsen til login.php (som bliver beskrevet senere under overskriften 'Login.php'). Selve udviklingen af denne fil var meget uplanlagt. Det eneste planlagte var, at filen skulle styre hele login proceduren. Derudover skulle alle de sider, der inkluderer den, blive låst, hvis man ikke er logget ind. Vi startede med at lave en if-sætning, der tjekker, om der er sat et brugernavn og password. Denne kode tjekker, hvorvidt der er sat en såkaldt 'session' med brugernavn og password. Hvis der er det, vil den gemme dem i en variable af samme navn. Hvis der ikke er sat en sådan session, vil koden sende brugeren over på login.php siden. Koden tjekker dog kun, om der er sat et brugernavn og password, men ikke hvorvidt brugeren eksisterer og/eller passwordet er rigtigt. Vi tilgår en mysql-database for at kunne holde styr på brugernavne og passwords. Så før vi kunne begynde på at tjekke databasen for rigtige brugere, blev vi nødt til at konstruere en kode, som opretter forbindelse til vores database. Koden ser således ud:

15 I den første kodelinje oprettes forbindelse til adressen localhost med et brugernavn og password til databasen. Næste kodelinje fortæller databasen, at vi vil vælge at arbejde i databasen web. Nu, hvor vi havde oprettet forbindelse til vores database, kunne vi konstruere en anden kode, der foretager et tjek på, om brugeren er logget ind med et gyldigt brugernavn og password. Den første linje siger til databasen: Giv mig den række fra tabellen HS_Users,hvor brugernavnet er identisk med det, som brugeren er logget ind som, og hvor password er identisk med det, brugeren har brugt som password. Hvis den ikke kan finde en række, der passe, giver den ingenting tilbage. Næste linje kopierer resultatet fra databasen ind i en variable, som vi kan bruge i php. Tredje linje er en if-sætning, der tjekker, om der kom noget resultat fra databasen. Hvis det ikke er tilfældet, betyder det, at det enten var et forkert brugernavn og/eller password. I det tilfælde sendes brugeren tilbage til login-siden med en fejlmeddelelse. Da vi måske gerne vil lave et brugersystem, som kan skelne mellem administratorer og almindelige brugere, sørgede vi for at lave et niveaudelt system. I det niveaudelte system kan brugeren enten have værdien 0 eller 1, hvor 0 er almindelig bruger og 1 er administrator. Derfor tilføjede vi disse to linjer kode til sidst i filen. Ovenstående kode bliver kun eksekveret, såfremt brugeren er logget ind med gyldig brugernavn og password. 1. linje kode hiver level -værdien ud af databasen og kopierer det ind i en session variable. Næste linje kode kopierer værdien fra den nylige oprettede session variable ind i en normal variable, til evt. senere brug. Da vi var nået hertil, kom vi i tanke om, at filen kun kunne tjekke, om brugeren var logget ind med det rigtige brugernavn og password. Men den kunne ikke logger folk ind. Derfor tilføjede vi denne linje kode til toppen af filen:

16 Den først linje kode tjekker, hvorvidt post variablen user er sat. Hvis den er det, skyldes det, at en bruger prøver på at logge ind. De to næste linje koder tager så det brugernavn og password, brugeren prøver at logge ind med, og sætter dem i hver sin session variabel. Disse session variabler vil senere blive tjekket af den forrige kode med henblik på gyldigheden af login'et. Som konklusion på denne forklaring af filen kan man sige, at den er lidt omvendt af, hvad man plejer at gøre. Ved de fleste andre login-systemer plejer man at tjekke, hvorvidt brugeren er logget ind. Denne fil tjekker hele tiden for det modsatte, det vil sige om man ikke er. Dette implicerer at hvis php koden bliver læst til ende uden at brugere omdirigeres til login-siden, betyder det at brugeren er logget korrekt ind. Sagt på en anden måde, så handler koden ikke, medmindre den opdager, at man ikke er logget ind. Dette system, mener vi, er meget overskueligt i forhold til mange andre login-systemer, og derved nemt at vedligeholde. Login.php Login.php er sådan set bare en fil, der giver brugeren to tekst-bokse og en knap, hvor vedkommende kan logge sig ind. Når brugeren trykker login, vil den sende oplysningerne til User_check.php. Koden kan ses nedenfor: Udover den normale html-kode, er der - for at give brugeren noget visuelt - tilføjet php-kode på linje 15 og linje 20. Php-koden på linje 15 modtager et evt. brugernavn, som brugeren har skrevet før, i tilfælde af at brugeren har skrevet forkert password. Linje 20 skriver en fejlmeddelelse ud, hvis brugeren har skrevet forkert brugernavn eller password. Dette er dog ikke noget denne fil tjekker, men noget der tjekkes af User_check.php, som aktiverer linje 20, hvis der er sendt et forkert brugernavn eller password til User_check.php.

17 HTML og CSS Når man ser på det første billede er der en masse HTML kode. Den øverste linje er en DOCTYPE, og den fortæller browseren hvordan den skal vise på skærmen. Den næste er et HTML-tag og den fortæller browseren at nu starter websiden. Det næste tag vi har er et HEAD-tag. I HEAD'et står der en masse data som ikke bliver brugt grafisk, men som alligevel er meget vigtige for opbygningen af siden. Nu kommer der et LINK-tag. LINK-tags kan fortælle en masse forskellige ting, som vi ser senere, men lige nu fortæller den browseren at vi har et favicon, og hvor det ligger. Et favicon er et lille logo for siden. Det er det logo man kan se når man gemmer et link til Favorites. Det er også derfra den har fået sit navn: FAVorites ICON Nu kommer der et META-tag. Også META-tag kan fortælle mange ting til browseren, men her er det brugt til at fortælle browseren, at siden er formatteret i UTF-8. Her er igen et LINK-tag, men denne gang fortæller den, at der bliver brugt en CSS-fil, og hvor den ligger. Det næste der kommer er et TITLE-tag. Det sætter overskriften på websiden. Alle tags der hedder noget i stil med '</TAG>' er lukke-tags. Hvis man ikke havde dem ville browseren ikke vide hvornår den skulle stoppe med at læse TITLE-tag'et, og derfor ville overskriften være indholdet af siden. </HEAD> lukker for HEAD-sektionen. Alt der i BODY-tag'et bliver visuelt på skærmen. Nu kommer der et DIV-tag. Et DIV-tag bliver ikke vist på skærmen. Det er mere som en slags kasse man kan bruge til at holde orden på siden, og man kan gave denne kasse en specifik egenskab f.eks. Kan man sige at alle elementer i kassen har rød baggrund. Når man giver et tag 'id= Navn ' er de for at give den et navn eller id. Det kan man senere bruge når man vil give dem egenskaber i CSS. Efter endnu en DIV kommer der to IMG-tags. De fortæller, at nu vil browseren indsætte et billede. 'src' fortæller hvor billedet ligger, og 'alt' er en tekst der bliver vist hvis der ikke bliver vist et billede.

18 Nu kigger vi på vores CSS-fil. Når det der står: '#Navn' betyder det, at alle de elementer der har id 'Navn' får alle de egenskaber der står i de efterfølgende krøllede paranteser. 'background-color: #123456' Sætter en farve for det givne element. '#123456' er hex, hvor de to første tegn står for rød, de næste grøn og de sidste blå. Da det er i hex går talrækken op til F; 0-F. Den næste, 'height' sætter højden på et element. 'background: #FFFFFF url('gfx/fadeimage.png') repeat-x scroll top left' Sætter baggrundsfarven til hvid, og så tager den et billere 'FadeImage.png' og gentager vandret. Det er 'repeat-x' der sørger for det. 'scroll' Gør at den bliver sat fast på siden. 'top left' er den position hvor baggrunden skal starte.

19 Grafisk design Banner Her er vores skitse for banneret: Vi besluttede af bruge teksttypen Osaka til logoet, men da det bliver lavet til et billede, er det ligegyldigt om teksten understøttes af browser. Så vi startede med at lave et billede med teksten HardwareSupport A/S, med gennemsigtig baggrund. Billedes størrelse er 300 px i bredde og 150 px i højden.

20 Derefter eksporterede vi billedet til png, da det er understøttet af alle browsere. Vi har valgt at baggrunden på logoet, skal være orange, som fader over i en grå. Så lavede vi et billede med de farver, på 2 px bredde og 150 px højde. Vi laver det i 2 px bredde da vi derefter kan duplikere det i css. Dette gør vi pga. at vi altid vil have tekst og logo i samme størrelse, så det kun er mellemrummet imellem de to ting, som ændre størrelse. Det gør vi ved at først at lave et nyt billede i programmet Gimp, først så fylder vi hele billedet med den orange farve, ved hjælp af udfyldningsværktøjet. Derefter laver vi en fade nedad, ved hjælp af blandingsværktøjet i Gimp. Vi har taget et billede af en printplade, som hvor vi derefter overførte til computeren. Vi tog det derefter ind i Gimp, for at kunne redigere i billedet.

21 Derefter roterede vi og flyttede billedet, ved hjælp af gimps flytteværktøj og roteringsværktøj, for at kunne få vores udtænkte logo.

22 Derefter skulle vi have den halve cirkel i vores logo, som vi havde udtænkt. Det gjorde vi ved at bruge værktøjet ellipsemarking. Hvor vi derefter slettede det markerede, ved hjælp af funktionen ryd. Så eksporterede vi billedet til en.png fil, da alle browsere understøtter det. Så fik vores færdige logo.

23 Artikel bedømmelses stjerner Vi har besluttet os for at man skal kunne vurdere artikler. Til det skulle det vurderes i stjerne, dertil skulle vi lave 2 slags stjerner, en der er grå for tom og en der er guld for fyldt. Stjernerne blev lavet i programmet Gimp. Vi startede med at lave en trekant markering, som skal udgøre halvdelen af stjernen. Derefter brugte vi udfyldningsværktøjet til at udfylde det med en farve.

24 Så skulle vi have den anden halvdel af stjernen, det gjorde vi, som på samme måde som vi lavede den første halvdel på, ved at markere en trekant. Derefter brugte vi udfyldningsværktøjet, til at udfylde den sidste halvdel med farve.

25 Så har vi en stjerne, men som ser kedelig ud. For at få lidt mere liv i den, gør vi det at vi markere halvdelen af den, på skrå. Så bruger vi udfyldningsværktøjet, til at udfylde det markerede med en farve.

26 Så har vi slutproduktet af den første stjerne, som skal stå for at man ikke har stemt på det antal stjerner. Så skulle vi have en stjerne som illustrer at du vil vurdere det. For at vi ikke skulle lave hele proceduren om, gjorde vi det at vi markere de forskellige farve og udfyldte det med to andre farver.

27 Prototypen Lukket brugersystem. Som nævnt tidligere i denne rapport, testes dette ved at skrive adressen til index filen direkte i adressebaren i browseren. I dette forsøg er firefox 3 linux version brugt. Hvis dette gøres inden man har logget ind, og derved ikke sat nogen gyldig session med brugernavn og password vil man blive stillet om til login.php, se billedet nedenfor. Dette ser vi som bestået i forhold til vores testspecifikationer. SQL injektion sikret. Ved denne test, testet vi sikkerheden med SQL injektionen '; or 1=1 i password feltet og i brugernavn feltet. Hvis dette gøre fås ikke nogle serverfejl, men tilgengæld en valid fejl om forkert brugernavn eller password.

28 Dette ser vi som bestået i forhold til vores testspecifikationer. Websitet skal overholder HTML standarterne. Dette krav blev testet af ved at bruge W3C html valiator. Vi startede ud med at validere login.php filen. Den havde desværre nogle fejl og bestod derfor ikke testen. Vi har haft nogle problemer med at validere index.php filen, da login systemet blokere for W3C. Derudover var det ikke muligt at uploade den, da den også består af php kode. Vi ser ikke denne test som bestået, da login.php ikke bestod testen. Websitet skal kunne vises i de mest gængse browsere. Vi har testet hjemmesiden af i både firefox 3, opera og Internet explore 8. I alle tre browsere bliver websitet vist som det skal. Dette vil sige at alle browsere fortolker html koden efter hensigten. Vi ser denne test som bestået.

Computerens Anatomi Af Mathias og Mark

Computerens Anatomi Af Mathias og Mark Computerens Anatomi Af Mathias og Mark Planlægning af projekt Case Størstedelen af nutidens unge har deres egen smartphone, computer og fjernsyn. Computere i alle afskygninger bliver fortsat en større

Læs mere

Opslagsbog om computer. Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh.

Opslagsbog om computer. Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh. Opslagsbog om computer Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh. Indhold: Side 1-------------------------------------------------------------------------------------------------------------CD-Rom/disk drev/ Side

Læs mere

Computerens Anatomi. Kom/IT C - Computer Anatomi - Daniel og Fie - 3/3 2015. Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt.

Computerens Anatomi. Kom/IT C - Computer Anatomi - Daniel og Fie - 3/3 2015. Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt. Computerens Anatomi Planlægning af kommunikationsvalg og medieprodukt. Vi startede med at snakke om modtager, afsender og budskab og blev enige om at det skulle være simpelt for at få modtagernes interesse.

Læs mere

Computerens anatomi-dokumentation CASE

Computerens anatomi-dokumentation CASE Computerens anatomi-dokumentation CASE Case: Kundevejledning på WEB (Popup på hjemmeside når man søger efter computer) Målgruppe? - 30 til 50+ årig, da de kan have svært ved at vælge en computer der passer

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere

Computerens - Anatomi

Computerens - Anatomi 2014 Computerens - Anatomi Rapporten er udarbejdet af Andreas og Ali Vejleder Karl G Bjarnason Indholdsfortegnelse Formål... 2 Indledning... 2 Case... 3 Design... 3 Skitser... 4 Planlægning... 5 Kravsspecifikation...

Læs mere

Website sikkerhed SQL Injections og mere...

Website sikkerhed SQL Injections og mere... ... Skrevet af Daniel Pedersen 1 Introduktion Sikkerheden i dag skal være i top, der er rigtig mange små hurtige og nemme metoder til at få adgang til ens hjemmeside. Mange er ikke ældre end 14 år, og

Læs mere

Portfolie Redesign. Forord. Det tekniske. Tema ide. Css. opløsning.

Portfolie Redesign. Forord. Det tekniske. Tema ide. Css. opløsning. Portfolie Redesign dette er en gennemgang af opbyggelse af mit portfolie, med samtilige begrunderlser af design valg. Forord Min portfolie hjemmeside er fra start af ment som et startplatform og ikke et

Læs mere

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer, hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Computerens anatomi. Flashklip for børn

Computerens anatomi. Flashklip for børn Computerens anatomi Flashklip for børn Rapport der beskriver vores arbejde med at fremstille produkter, der kan formidle information om computerens opbygning til børn. Anders og Asger 11-05-2011 Indhold

Læs mere

OPGAVEN PROGRAMVALG. Jeg har brugt Illustrator til at lave logo og ikoner.

OPGAVEN PROGRAMVALG. Jeg har brugt Illustrator til at lave logo og ikoner. GRAFISK DESIGN OPGAVEN Min kæreste er medstifter af en vinloge. Medlemmerne af logen kunne godt tænke sig et sted, hvor de bl.a. kunne få et overblik over, hvilke vine de har bedømt og hvornår næste loge

Læs mere

Guide. Administration af FDF.dk/Nyborg. 1. Udgave 2008. Ide og layout Christoffer S. Rasmussen

Guide. Administration af FDF.dk/Nyborg. 1. Udgave 2008. Ide og layout Christoffer S. Rasmussen Guide Administration af FDF.dk/Nyborg 1. Udgave 2008 Ide og layout Christoffer S. Rasmussen FDF.Dk/NyboRG Den nye hjemmeside for FDF Nyborg er baseret på et bloksystem. Det vil sige at det er super nemt

Læs mere

Computerens Anatomi. Af Martin Arnetoft

Computerens Anatomi. Af Martin Arnetoft Computerens Anatomi Af Martin Arnetoft Moores lov Moores lov siger, at antallet af transistorer på et stykke hardware over 18 eller 24 måneder fordobles. Denne lov bruges til at beskrive udviklingen indenfor

Læs mere

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her:

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her: Brugervejledning til håndtering af respondenter til MUS i SurveyXact Indledning Denne manual beskriver, hvordan SurveyXact kan anvendes til forberedelse af MUS. Der tages udgangspunkt i handlinger, den

Læs mere

Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D Kom/it C 1. feb 2013. Computerens anatomi. --- Lavet af Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D --- Side 1 af 8

Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D Kom/it C 1. feb 2013. Computerens anatomi. --- Lavet af Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D --- Side 1 af 8 Computerens anatomi --- Lavet af Markus, Nicklas, Jonas og Patrick D --- Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Foredrag... 3 Formidling... 4 En computer er opbygget af... 5 Side 2 af 8 Foredrag Målgruppe 7,

Læs mere

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015

RUTruteplanlægningsvejledning. Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 RUTruteplanlægningsvejledning Folkekirkens Nødhjælp Sogneindsamling 2015 Indhold 1. Introduktion til RUT... 2 1.1 Om vejledningen... 2 2. Log på RUT... 4 3. Sådan planlægger du ruter... 6 4. Sådan finder

Læs mere

Cecilie Maria Nielsen, Mathias Fornitz Eriksen og Martin Arnetoft klasse 1.6 07-05-2010

Cecilie Maria Nielsen, Mathias Fornitz Eriksen og Martin Arnetoft klasse 1.6 07-05-2010 ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM Eksamensopgave Kommunikation/it Cecilie Maria Nielsen, Mathias Fornitz Eriksen og Martin Arnetoft klasse 1.6 07-05-2010 Vi har valgt at beskæftige os med opgave 1 fra oplæget.

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW. Endotest website

GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW. Endotest website GRAFISK PRODUKTION & WORKFLOW Endotest website DOKUMENTATION OPGAVEN: Endotest ApS ønskede at redesigne deres hjemmeside, så den fremstår mere professionel og enkel. Derudover skal det nye site præsentere

Læs mere

Superskolernes kampagne

Superskolernes kampagne Superskolernes kampagne Projekt i Kommunikation/IT Roskilde Tekniske Skole Side 1 af 12 Indhold Indledning... 3 Målgruppeanalyse - Kanylemodel... 4 Begrundelse for valg af medie... 5 Grovskitsering...

Læs mere

Roskildes tekniske gymnasium. Kulløse Mijlømesse. Afsluttende kom/it projekt

Roskildes tekniske gymnasium. Kulløse Mijlømesse. Afsluttende kom/it projekt Roskildes tekniske gymnasium Kulløse Mijlømesse Afsluttende kom/it projekt Casper Hansen og Christian Hansen 26-04-2009 Indhold Indledning... 3 Planlægning... 3 Overvejelser... 3 Hvordan man kommer til

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Her ses et screenshot af websitet solsystemet i menuen Merkur. Baggrundsbillede skal være static så resten af siden skal man scrolle ned for at se.

Her ses et screenshot af websitet solsystemet i menuen Merkur. Baggrundsbillede skal være static så resten af siden skal man scrolle ned for at se. Solsystemet lavet af Jesper Kjær Webintegrator i Kastrup Tekniske Skole Grundforløbsprøve 2014 Opgave: Vores solsystem Onsdag 23 april til onsdag 7 maj Her ses et screenshot af websitet solsystemet i menuen

Læs mere

Grafisk design. sundfertilitet.dk

Grafisk design. sundfertilitet.dk Grafisk design sundfertilitet.dk Sundfertilitet.dk er en klinik, der behandler mænd og kvinder til bedre fertilitet. Min opgave var at redesigne deres hjemmeside samt lave et logo til sundfertilitet.dk.

Læs mere

GRAFISK PRODUKTIONSFORSTÅELSE

GRAFISK PRODUKTIONSFORSTÅELSE GRAFISK PRODUKTIONSFORSTÅELSE BRILLIANT BIKINIES WEBSITE MARÍ DYRMOSE OPGAVEN OPGAVEBESKRIVELSE Brilliant Bikini kompagniet skulle have designet og programmeret en website, hvor de kunne præsentere deres

Læs mere

Undervisningsmateriale - Rapport

Undervisningsmateriale - Rapport Kom/IT Undervisningsmateriale - Rapport Klasse 1.7 Mathias Saxe H. Jensen 10-05-2011 Side 1 af 10 Indhold Forside... 1 Indledning... 3 Problemstilling... 3 Målgruppe... 3 Problemformulering... 4 Kommunikationsplan...

Læs mere

WORKFLOW & PRODUKTION

WORKFLOW & PRODUKTION OPGAVE Jeg har lavet et fiktiv website for en hundekennel. Det er mit bud på hvordan sådan en eventuelt kan se ud. PROGRAMMER Photoshop Dreamweaver Illustrator WORKFLOW & PRODUKTION KENNEL BISCO Dokumentation

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Procesbeskrivelse - Webprogrammering

Procesbeskrivelse - Webprogrammering Procesbeskrivelse - Webprogrammering Indholdsfortegnelse Forudsætninger... 1 Konceptet... 2 Hjemmesiden... 2 Server-side... 3 Filstrukturen... 3 Databasehåndtering og serverforbindelse... 4 Client-side...

Læs mere

Afsluttende - Projekt

Afsluttende - Projekt 2014 Afsluttende - Projekt Rapporten er udarbejdet af Ali, Andreas og Daniel Vejleder Karl G Bjarnason Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Case... 3 Design... 4 Python kalender:... 4 Poster:... 4 Planlægning...

Læs mere

Til dig som vil have et indblik i computeren

Til dig som vil have et indblik i computeren Vi håber du nu har fået indblik i computerens hardware. Til dig som vil have et indblik i computeren Brochuren er skrevet af Anders Bøge Paulsen, Betina Kopp Pedersen, Frederik Hejgaard Andersen og Oscar

Læs mere

portfolio GRAFISK WORKFLOW

portfolio GRAFISK WORKFLOW Grafisk Workflow Opgaven Der skal laves hjemmeside til et lille privat bageri. Kunden ønsker et overskueligt site. Hjemmesiden skal kort og godt fortælle om Skejby Centrets Bageri og deres produkter og

Læs mere

Grafisk produktionsforståelse

Grafisk produktionsforståelse 04 Grafisk produktionsforståelse Design og koding af steentrae.dk 24 Svendeprøveportfolio Steentrae.dk Responsivt website med CMS I forlængelse af min Grafisk design-del, har jeg her valgt at fokusere

Læs mere

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Denne vejledning er en hjælp til dig, der skal søge ind på IT-Universitetets kandidatuddannelser. Ansøgning om optagelse foregår digitalt via Ansøgningsportalen.

Læs mere

Opstart og adgange til Ejersiden

Opstart og adgange til Ejersiden Opstart og adgange til Ejersiden Indhold Internet Explorer og andre browsere til Ejersiden... 1 Login til Ejersiden... 2 Første login til Ejersiden... 2 Ændring af kodeord ved første login... 3 Bestilling

Læs mere

Jobcenter Vinduet. Version 01.00 Light 2014

Jobcenter Vinduet. Version 01.00 Light 2014 Jobcenter Vinduet Version 01.00 Light 2014 Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 2014 Jobcenter vinduet Jobcenter vinduet giver mulighed for, at det enkelte jobcenter kan kommunikere direkte til

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Produkt. Index side GRAFISK DESIGN

Produkt. Index side GRAFISK DESIGN Grafisk design Produkt Index side Produkt Underside - kontakt Redegørelse OPGAVEN I forbindelse med valgfag, som jeg tog i København, havde vi lært forskellige nye funktioner, som vi skulle implementere

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Idéer til hjemmesiden? Skrevet af Coromilla - 2011/02/21 12:01 Hej medlemmer. Jeg har påtaget mig den opgave at lave ny hjemmeside til Moparklubben. Det er jo ment som et samlingspunkt for alle vores medlemmer,

Læs mere

Grafisk workflow. Se siden her: www.cormas.dk

Grafisk workflow. Se siden her: www.cormas.dk Grafisk workflow Se siden her: www.cormas.dk Dokumentation 4 Procesbeskrivelse 5 Inspirationssøgning 6 Skitser 8 Layout i Photoshop 9 Farver 10 Font 11 Flowchart 12 Wireframe 13 Storyboard 14 kontakt.html

Læs mere

Kommunikation/IT - Computeranatomi

Kommunikation/IT - Computeranatomi Kommunikation/IT - Computeranatomi Bundkort: Bundkortet er den enhed i computeren der forbinder alle komponenter, altså en af de vigtigste komponenter i computeren. Bundkortet bestemmer hvilke dele der

Læs mere

Computerens Anatomi KOM/IT

Computerens Anatomi KOM/IT j Computerens Anatomi KOM/IT Rapporten er skrevet af: Frederik, Jesper og Peter Gruppemedlemmer: Simon, Jesper, Frederik, Mathias og Peter Klasse: 1.3 Periode/øvelsesdato:14-02-2014 til 14-03-2014 Afleveringsdato:

Læs mere

HTX. Afsluttende projekt. E-learning Komunikation/It C Helena, Katrine og Rikke 1.1 01-05-2013

HTX. Afsluttende projekt. E-learning Komunikation/It C Helena, Katrine og Rikke 1.1 01-05-2013 HTX Afsluttende projekt E-learning Komunikation/It C Helena, Katrine og Rikke 1.1 01-05-2013 Systemudvikling Indledende aktiviteter Kommunikationsplanlægning for projektet, Laswells fem spørgsmål. o Hvem

Læs mere

Netkatalog upload. Forord: Formål:

Netkatalog upload. Forord: Formål: Netkatalog upload Forord: De data, I indsender som e-katalog, genbruges af SKI s kunder i de ordre, der sendes tilbage til Jer. Det er derfor vigtigt, både for kundes efterfølgende fakturakontrol; men

Læs mere

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02

Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Brugervejledning til Design Manager Version 1.02 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 1.1 Det kan du med HostedShop Design Manager... 3 1.2 Feature list... 3 2. Design... 4 3. Filer og CSS... 4 3.1

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow GRAFISK WORKFLOW 1 Opgavebeskrivelse I forbindelse med et nyt online koncept Web in a box skulle jeg lave en Photoshop-skabelon, der kan eksportere materiale til en hjemmeside automatisk. Selve konceptet

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW OPGAVEBESKRIVELSE KVALITETSVURDERING HJÆLPEMIDLER BROWSER BRUGERVENLIGHED/USABILLITY

GRAFISK WORKFLOW OPGAVEBESKRIVELSE KVALITETSVURDERING HJÆLPEMIDLER BROWSER BRUGERVENLIGHED/USABILLITY GRAFISK WORKFLOW OPGAVEBESKRIVELSE Min kunde er en ung mand som ønskede at få lavet en hjemmeside til hans fremtidig firma, den skulle være responsiv og simpel. Da kunden ikke havde noget ønske om selv

Læs mere

Grafisk workflow. bl.udbudsnet.dk

Grafisk workflow. bl.udbudsnet.dk Grafisk workflow. bl.udbudsnet.dk Hvad går opgaven ud på? Opgaven gik ud på at lavet et præsentations website for Udbudsnet. Hjemmesiden skulle bruges til at sælge Udbudsnet, på en messe som hedder BL.

Læs mere

Denne rapport er skrevet af:

Denne rapport er skrevet af: Rapport til Kajakklubben Rapport til Kajakklubben Generelt: Frontend: Backend Admin: Backend instruktør sign up: Backend medlem sign up: Database: Oprettelse af database og SQL sætning: Konklusion: Bilag:

Læs mere

Der findes mange ting på nettet, som du kan hente ned på din computer bl.a. billeder, tekstdokumenter og installationsfiler til programmer.

Der findes mange ting på nettet, som du kan hente ned på din computer bl.a. billeder, tekstdokumenter og installationsfiler til programmer. Microsoft browser Edge Når du skal på internettet i Windows 10, bruger du som udgangspunkt programmet Microsoft Edge. Det er en helt ny, simpel internetbrowser med en række spændende funktioner. Du kan

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Afsluttende opgave Ældre og handicappede Frederik & Peter

Roskilde Tekniske Gymnasium. Afsluttende opgave Ældre og handicappede Frederik & Peter Roskilde Tekniske Gymnasium Afsluttende opgave Ældre og handicappede Frederik & Peter Indhold Indledning... 2 Problemformulering... 2 Ressource planlægning... 2 Kommunikationsplanlægning... 3 Case... 3

Læs mere

RAPPORT. App 4. projekt 3. semester. www.mypedersen.dk/sem3projekt4app.html Mail: mypedersen@gmail.com

RAPPORT. App 4. projekt 3. semester. www.mypedersen.dk/sem3projekt4app.html Mail: mypedersen@gmail.com RAPPORT App 4. projekt 3. semester Uarbejdet af Mayianne Nøks Pedersen, den 15. november 2012 www.mypedersen.dk/sem3projekt4app.html Mail: mypedersen@gmail.com INDHOLDSFORTEGNELSE PROBLEMFORMULEREING...

Læs mere

Intendantur Del 3 Guide til webapplikation til bestilling af mad

Intendantur Del 3 Guide til webapplikation til bestilling af mad Intendantur Del 3 Guide til webapplikation til bestilling af mad I det følgende vil vi gennemgå de forskellige funktioner, i web applikationen som skal anvendes til bestilling af mad. Trin for trin kan

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med PBS ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med PBS ved hjælp af HTTP/S-løsningen Payment Business Services PBS A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 pbsmailservice@pbs.dk www.pbs.dk PBS-nr. 00010014 CVR-nr. 20016175 Brugervejledning - til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio

Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio Sabine Puk Sørensen Svendeprøve portfolio 2016 Grafisk workflow Svendeprøve Kvalitetsvurdering Hjemmesiden fungere som den skal, og kunden er meget glad for resultatet. Siden er simpel, men giver den ønskede

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Brugervejledning til udfyldelse og udstedelse af Europass Mobilitetsbevis i Europass Mobilitetsdatabasen

Brugervejledning til udfyldelse og udstedelse af Europass Mobilitetsbevis i Europass Mobilitetsdatabasen Brugervejledning til udfyldelse og udstedelse af Europass Mobilitetsbevis i Europass Mobilitetsdatabasen Europass Mobilitetsbevis skal udfyldes og udstedes i mobilitetsdatabasen: http://mobilitet.europass.dk/.

Læs mere

VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE

VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE VDI-GUIDE FOR AALESTRUP REALSKOLE Af Martin Lohse Mikkelsen IT-vejleder - Side 1 af 37 Forord Dette dokument skal hjælpe dig med brugen af skolens VDI system. Et VDI-system er en virtuel computer, som

Læs mere

BørneIntra-træf d. 23-24. maj 2012

BørneIntra-træf d. 23-24. maj 2012 BørneIntra-træf d. 23-24. maj 2012 Kort gennemgang af planerne for de kommende versioner V. Ole Windeløv, Produktchef for Videndelingsystemer Hvordan ser vi markedet og udviklingen BørneIntra er i dag

Læs mere

Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt...

Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt... Indholdsfortegnelse Valg af opgave... 2 Introduktion... 2 Problem... 2 Målgruppe... 2 Afsender... 2 Budskab... 2 Kodning... 3 Effekt... 3 Information... 3 Programmering... 3 Design... 4 Brochure... 4 Hjemmeside...

Læs mere

Afsluttende opgave Webdesign Den 24. maj 2007 Klasse 1.2

Afsluttende opgave Webdesign Den 24. maj 2007 Klasse 1.2 Side 1 af 1 Afsluttende opgave i Kom/IT Den afsluttende opgave har jeg valgt at lave alene. Jeg har valgt opgave 1. webdesign, på grund af min interesse for dette. Opgaven går ud på at designe et brugervenligt

Læs mere

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE -

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - INTRODUKTION TIL SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW Vi er glade for at kunne byde velkommen til opdateret udgave af KEAs nye, automatiske blanket-system.

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

UMS Velkomst Byder nye brugere velkommen til skolen

UMS Velkomst Byder nye brugere velkommen til skolen Forord UMS Velkomst modulet giver mulighed for at give de kommende studerende et godt førstehåndsindtryk ved skolestart - den indledende kontakt til de studerende er umådelig vigtig. Velkomst modulet består

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Guide til din computer

Guide til din computer Guide til din computer Computerens anatomi forklaret på et nemt niveau Produkt fremstillet af Nicolas Corydon Petersen, & fra Roskilde Tekniske Gymnasium, kommunikation & IT, år 2014 klasse 1.2 12-03-2014.

Læs mere

Brugervejledning til. BBB s hjemmeside. BEMÆRK: Denne vejledning fungerer bedst til Windows. Senest opdateret: 17-09-2010 14:45

Brugervejledning til. BBB s hjemmeside. BEMÆRK: Denne vejledning fungerer bedst til Windows. Senest opdateret: 17-09-2010 14:45 Brugervejledning til BBB s hjemmeside BEMÆRK: Denne vejledning fungerer bedst til Windows. Senest opdateret: 17-09-2010 14:45 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelt om KlubCMS... 3 Sideopbygning...

Læs mere

Kompetencehjulet og Skolebarometeret Tillæg til: Vejledning for brugere af Version 3.0 - generel og nyttig viden -

Kompetencehjulet og Skolebarometeret Tillæg til: Vejledning for brugere af Version 3.0 - generel og nyttig viden - Kompetencehjulet og Skolebarometeret Tillæg til: Vejledning for brugere af Version 3.0 - generel og nyttig viden - 2 Tekniske forudsætninger: Programmet kan normalt afvikles i almindeligt brugte browsere.

Læs mere

Helosan og Kræftens Bekæmpelse

Helosan og Kræftens Bekæmpelse 1 Indledning Corporate Social Responsibility - CSR er en form for corporate selvregulering integreret i en forretningsmodel. CSR politik fungerer som et indbygget, selvregulerende mekanisme, hvorved skærme

Læs mere

HVAD ER WORDPRESS 2 HVORDAN LOGGES IND 3 HVORDAN NAVIGERES DER 4 HVORDAN SKRIVES EN SIMPEL NYHED 5 AVANCEREDE NYHEDER 6 HVORDAN RETTES EN NYHED 7

HVAD ER WORDPRESS 2 HVORDAN LOGGES IND 3 HVORDAN NAVIGERES DER 4 HVORDAN SKRIVES EN SIMPEL NYHED 5 AVANCEREDE NYHEDER 6 HVORDAN RETTES EN NYHED 7 JonLitle.dk HVAD ER WORDPRESS 2 HVORDAN LOGGES IND 3 HVORDAN NAVIGERES DER 4 HVORDAN SKRIVES EN SIMPEL NYHED 5 AVANCEREDE NYHEDER 6 HVORDAN RETTES EN NYHED 7 PROFIL 7 KOMMENTARER 7 Hvad er Wordpress Wordpress

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Tillykke Med Fødselsdagen

Tillykke Med Fødselsdagen HTML & CSS 1 Tillykke Med Fødselsdagen All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register

Læs mere

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 7.0

PSYKIATRIENS VIKARCENTER. MinTid. Quickguide. Version 7.0 PSYKIATRIENS VIKARCENTER MinTid Quickguide Version 7.0 Psykiatriens Vikarcenter Vi glæder os til, at du kommer på MinTid. Systemet giver dig adgang til bedre planlægning, vagtbørsen og muligheden for at

Læs mere

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2

3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1. 3.1 Introduktion til kanalen 1. 3.2.1 Hvad er et spot? 2. 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.0 Velkommen til manualen for kanalen Shift 1 3.1 Introduktion til kanalen 1 3.2 Shift kanalside 1 3.2.1 Hvad er et spot? 2 3.2.2 Opret et nyt spot 2 3.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 3.2.4 Rediger et spot

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW H1 MARIA SCHELDE

GRAFISK WORKFLOW H1 MARIA SCHELDE GRAFISK WORKFLOW H1 MARIA SCHELDE DOKUMENTATION Opgaven Arkitekt Mette Schelde skulle have designet og programmeret et website, hvorpå hun kunne præsentere hendes produkter. Designkrav Sitet skal være

Læs mere

Ældresagen datastue Aktivitetsteltscentret Bavnehøj Nørre Snede Tema: Internettet på ipad. Tema. Internettet. på ipad Opdateret 29.

Ældresagen datastue Aktivitetsteltscentret Bavnehøj Nørre Snede Tema: Internettet på ipad. Tema. Internettet. på ipad Opdateret 29. n Tema Internettet på ipad Opdateret 29. marts 2016 Sofus Opdateret d. 29. marts 2016 Side 1 Indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7-8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16

Læs mere

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen

Brugervejledning til InfoLand.dk skabelonen Indhold Indledning... 4 Første gang... 4 Log ind som Administrator og ændre kodeord... 4 Opret Redaktør (dig selv)... 4 Log ind... 4 Log ind med dit eget brugernavn ( Redaktør )... 4 Log ind som Administrator...

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

Instagrammanual til frivillige i Mødrehjælpen

Instagrammanual til frivillige i Mødrehjælpen 15. marts 2016 Instagrammanual til frivillige i Mødrehjælpen Indhold 1. Hvad kan man anvende Instagram til?... 2 2. Sådan oprettes en profil på Instagram... 2 3. Valg af brugernavn... 2 4. Valg af profilnavn...

Læs mere

Håndbog i brugen af Mødrehjælpens webmail

Håndbog i brugen af Mødrehjælpens webmail Håndbog i brugen af Mødrehjælpens webmail Senest opdateret 18. november 2015/los Indholdsfortegnelse Generelt... 1 Indstil kompatibilitetsvisning... 2 Login på webmailen... 5 Ændring af adgangskode...

Læs mere

Interaktionsudvikling

Interaktionsudvikling Projektopgave 3: Interaktionsudvikling CPH business, klasse: MulA2013 Projektansvarlige undervisere Thomas Hartmann MereteGeldermann lützen: Projekt produkt url: www.amalieardahl.dk/projekt3/index.html

Læs mere

Vejledning i opbygning af Tillidszonen

Vejledning i opbygning af Tillidszonen Vejledning i opbygning af Tillidszonen Vejledning til FOAs lokale afdelinger i opbygningen af deres del af Tillidszonen FOA Fag og Arbejde Januar 2006 1 Indholdsfortegnelse Forbunds- og afdelingsdel...3

Læs mere

Grafisk design. Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08. Klasse 1.2 Tamana og Sesilje

Grafisk design. Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08. Klasse 1.2 Tamana og Sesilje Grafisk design Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium 12/12-08 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Farver... 4 Kompositioner... 7 Typografi... 8 Praktisk arbejde... 10 Vores rapport opbygning...

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

Computerens Anatomi. Rikke & Cecilie Kommunikation IT 1.2 11/2-2015

Computerens Anatomi. Rikke & Cecilie Kommunikation IT 1.2 11/2-2015 Rikke & Cecilie Kommunikation IT 1.2 11/2-2015 Computerens Anatomi I kom/it fik vi til opgave at opstille en case omkring computerens anatomi og ud fra dette udarbejde en kommunikationsplan. Vi har diskuteret

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

Børn, unge og sundhed

Børn, unge og sundhed Børn, unge og sundhed Automatisering Komm/IT Benjamin Andreas Olander Christiansen, Jens Werner Nielsen og Niclas Larsen Klasse 1.4 Roskilde Tekniske Gymnasium 30.4.2010 Indledning Som vores kommunikations-/informationsteknologis

Læs mere

Indhold. Grafisk workflow 3 Procesbeskrivelse 4 Inspiration 5 Skitser 6 Flowchart 7 Typografi og farver 8 Skelet 9 Storyboard 12 Html, css og seo 16

Indhold. Grafisk workflow 3 Procesbeskrivelse 4 Inspiration 5 Skitser 6 Flowchart 7 Typografi og farver 8 Skelet 9 Storyboard 12 Html, css og seo 16 GRAFISK WORKFLOW Indhold Grafisk workflow Procesbeskrivelse Inspiration 5 Skitser 6 Flowchart Typografi og farver 8 Skelet 9 Storyboard 2 Html, css og seo 6 Grafisk workflow Opgaven At skabe et nyt og

Læs mere