Spis sundt med madpyramiden. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spis sundt med madpyramiden. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn"

Transkript

1 Spis sundt med madpyramiden Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn

2 Din sundhed begynder, når du køber ind I FDB bruger vi madpyramiden til at inspirere den danske forbruger til at spise sundere, mere varieret og mere grønt. 02 Udgivet af FDB 2011: FDB Vallensbæk Torvevej Vallensbæk Redaktion: Jeanette Hedegaard Malene Østergaard Foto: Arkivfoto og Thomas Hergaard Layout: bluerobots Tryk: Johnsen trykkeri Madpyramiden viser, hvordan du sætter din mad sammen over en periode. Den er også en indkøbsguide, fordi dit sunde måltid begynder i butikken. De varer, vi lægger i indkøbsvognen, bliver til den mad, som ender i køleskabet og senere på vores tallerken. Som noget nyt har madpyramiden også et klimablik. Så hvis du spiser efter madpyramiden, spiser du også klimavenligt. FDB relancerede madpyramiden i 2011 sammen med madpyramiden.dk. Her finder du mere end 300 råvarer og opskrifter på, hvordan du bruger dem. Madpyramiden.dk giver dig også en vejled ning i, hvordan du spiser med madpyramiden. Med den nye udgave af madpyramiden skal vi stadig spise mest fra bunden og mindst fra toppen, men der er flyttet rundt på en del råvarer: Vi skal spise masser af det grønne, og derfor er grøntsagerne nederst. Ris og pasta er flyttet op i midten, fordi vi skal spise mindre af det, mens vi stadig skal have godt med kartofler, rugbrød og havregryn. Som noget nyt er næsten alle produkter som ris, pasta og brød skiftet ud med fuldkornsprodukter. Siden FDB første gang lancerede madpyramiden i 1976, har den været populær og efterspurgt blandt voksne og børn, fordi den på en let og overskuelig måde viser, hvad vi skal spise mest og mindst af. Velbekomme! FDB Svanemærket tryksag

3

4 Madpyramiden - spis sundt og varieret 04 På madpyramiden.dk kan du finde opskrifter og få inspiration til, hvordan du bruger de mange forskellige grøntsager, når du laver mad. Madpyramiden viser, hvordan du over en periode på for eksempel to uger kan sammensætte din mad af de forskellige fødevarer. Den viser ikke, hvordan du skal spise ved hvert enkelt måltid eller på en enkelt dag. Madpyramidens tre lag Madpyramiden består af fødevarer, som sammen udgør nogle grupper. Du skal spise noget fra alle fødevaregrupper, men du skal spise det i forskel lige mængder. Madpyramiden har tre lag. Hvert lag i madpyramiden er opdelt sådan, at du skal spise mere fra bunden end fra toppen af hvert lag. Når du vælger grøntsager, skal du for eksempel spise flere af de grove grøntsager som gulerod, kål og bønner, end du skal spise af de fine grøntsager som agurk, tomat og peberfrugt. I toppen af madpyramiden er fjerkræ og fisk nederst, mens det røde kød er øverst. Det betyder, at du skal prioritere fjerkræ og fisk, når du vælger fødevarer fra toppen. Madpyramidens to spor Madpyramiden har to spor, som går på tværs af det nederste og det midterste lag. Det ene spor består af frugt og grønt. Det betyder, at du skal spise godt med grøntsager og frugt, men at grøntsagerne - og især de grove som kål, gulerødder, bønner og linser - skal fylde mest. Det andet spor består af kartofler og produkter med fuldkorn. Kartofler, rugbrød og havregryn er i det nederste lag, derfor skal du spise mere af det, end du skal spise af pasta, ris, fuldkornshvedebrød og mysli, som er i midten af madpyramiden. Spis for eksempel bulgur, ris eller pasta fra midten et par gange om ugen, så du varierer din mad.

5 Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn 05

6 Spis mest fra bunden 06 På madpyramiden.dk kan du gå på opdagelse i over 100 grøntsager og masser af sunde opskrifter. Grøntsager Spis 300 gram grøntsager hver dag og gerne mere. Børn mellem fire og ti år skal spise gram om dagen. 300 gram er en stor gulerod, en deciliter ærter og en stor tomat gram er en gulerod og en stor tomat. Vælg grøntsager Spis mange slags grøntsager, fordi de har forskellige vitaminer og mineraler. Både friske, frosne og grønt sager på dåse er sunde. Vælg flest af de grove grøntsager som broccoli, pastinak, selleri, kål, bønner og linser. Spis grøntsager til alle dine måltider Morgenmad: Spis agurk, tomat, peberfrugt eller radiser til din ostemad. Du kan også spise en gulerod. Frokost: Spis rugbrød med grønt som tomater, peberfrugt og agurk. Spis en salat - gerne en grov råkostsalat fra aftensmaden. Spis grønt som gulerødder, bladselleri, agurk, pastinak, persillerod, peberfrugt eller squash. Aftensmad: Brug grøntsager i gryderetter for eksempel gulerod, broccoli, løg, majs, ærter, persillerod, pastinak og tomater. Put finthakkede eller revne grøntsager som gulerod, selleri, pastinak eller squash i fars til hakkebøffer eller frikadeller. Spis grøntsager rå som salater eller tilberedte som i en ratatouille. Lav en god og fyldig grøntsagssuppe. Lav en råkost til flere dage. Opbevar den i køleskab den bliver kun bedre. Lav mosede rodfrugter som tilbehør til aftensmaden, og spis resten på madpakken næste dag med et drys af friske krydderurter eller et par hakkede mandler. Udblød og kog en stor portion bælgfrugter som bønner, linser eller ærter. Så har du til mange retter og til fryseren. Bælgfrugter er gode som fyld i supper, salater, postejer og i gryderetter. Mellemmåltider: Brug grøntsager som snacks. Skær stave af gulerødder, peberfrugt, fennikel og buketter af blomkål. Skal du på tur, så tag dem med i en pose.

7 Kartofler, rugbrød og havregryn Spis to til tre skiver rugbrød, havregryn og også gerne en portion kartofler hver dag. Børn kan spise mindre portioner. Vælg kartofler, rugbrød og havregryn Alle sorter af kartofler er sunde, så vælg dem, du bedst kan lide, og som passer bedst til den mad, du skal spise. Undgå friturestegte kartofler. Brug kartofler i varme og kolde salater, som pålæg, i sammenkogte retter, i supper og som fyld i farsretter. Rugbrød er et fuldkornsprodukt, som er sundt både med og uden hele kerner. Både grov- og finvalsede havregryn er sunde og 100 procent fuldkorn. Vand Sluk tørsten i almindeligt vand fra hanen. Vandet er sundt, rent og billigt. Drik omkring en liter vand om dagen, det svarer til fem til seks glas. Hvis det er varmt, eller du sveder meget, skal du drikke mere. Hvad er fuldkorn? Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet. Man bruger altså også skaldelene, hvor der er mange vitaminer, mineraler og fibre.

8 Spis mindre fra midten 08 Frugter og bær Spis 300 gram frugt hver dag, men ikke mere. Ind imellem kan du erstatte et stykke frugt med et glas juice. Børn mellem fire og ti år skal spise gram frugt hver dag. 300 gram er et æble, en banan og halvanden dl vindruer gram er et æble og en banan. Vælg frugter Spis forskellige slags frugter i løbet af ugen, for de indeholder forskellige vitaminer og mineraler. Både friske og frosne frugter og bær er sunde. Fuldkornshvedebrød, mysli, pasta, ris og bulgur m.m. Du kan spise en til to skiver fuldkornshvedebrød eller en fuldkornsbolle om dagen. Børn kan spise mindre. Brug mysli som drys på yoghurt, eller bland mysli med havregryn nogle gange om ugen. Et par gange om ugen kan du variere dine kartofler med pasta, ris, bulgur eller couscous. Husk at vælge fuldkorn. Vælg produkter med Nøglehullet og/eller Fuldkornslogoet på, så tager du et sundere valg. Find masser af frugter og bær og produkter med fuldkorn på madpyramiden.dk. Der er mange råvarer, du kan vælge imellem. Nødder Du kan spise 30 gram nødder om dagen. Det svarer cirka til en halv deciliter eller en lille håndfuld. Spis forskellige slags nødder. Vælg de nødder, du bedst kan lide, men undgå kokos og nødder, som er saltede, olierede, honning- eller sukkerristede. Alternativer til ris med og uden fuldkorn Couscous og bulgur af fuldkorn eller hele hvedekerner er sunde alternativer til fuldkornsris. Perlebyg, perlerug, perlespelt, vilde ris, quinoa og amarant er også sunde alternativer til ris, selvom de ikke er fuldkornsprodukter.

9 Mælkeprodukter Spis eller drik en kvart til en halv liter magert mælkeprodukt om dagen. Friskost, som hytteost, kan erstatte noget af dit mælkeindtag. Med en kvart til en halv liter magert mælke produkt om dagen behøver du ikke at spise ost for at få nok calcium. Vælg mælkeprodukter Vælg de magre produkter med maksimum 0,7 gram fedt pr 100 gram. Det er fint at variere mellem mælk og surmælksprodukter, men du kan også vælge kun at drikke mælk eller spise et surmælksprodukt. Se efter Nøglehullet.

10 Spis mindst fra toppen 10 Se de mange slags fisk og fjerkræ, der findes på madpyramiden.dk. Her får du også inspiration til, hvordan du laver sund mad med fisk og fjerkræ. Fisk Spis gram fisk og skaldyr om ugen. Hvis du gerne vil spise mere hver uge, skal du vælge magre fisk som rødspætte, torsk og sej, eller fisk der er opdrættet som ørred eller laks gram svarer til at spise fisk en gang om ugen til aftensmad og flere gange om ugen til frokost. Det kan være to fiskefrikadeller, en halv skive rugbrød med makrel i tomat, en halv skive rugbrød med marineret sild og en halv skive rugbrød med torskerogn. Vælg fisk Spis både fede og magre fisk. Fede fisk er for eksempel makrel, sild og laks, mens magre fisk kan være torsk, rødspætte og sej. Fjerkræ Spis maksimum 350 gram fjerkræ om ugen som kylling, kalkun og and. 350 gram på en uge svarer for eksempel til et kyllingebryst, et andelår og en skive rugbrød med fjerkræspålæg. Vælg fjerkræ Fjerkræ er som hovedregel magert. Det vil sige, at det indeholder mindre end ti gram fedt pr 100 gram. Spis gerne forskellige typer af fjerkræ. Skæreost Du kan spise cirka en skive skæreost om dagen. Vælg skæreost Vælg en fedtfattig type med maksimum 17 gram fedt pr 100 gram. Det svarer til maksimum 30+.

11 Kød og indmad Spis maksimum 350 gram kød som oksekød og svinekød om ugen. 350 gram om ugen svarer til en svinekotelet, en hakkebøf og seks halve skiver rugbrød med kødpålæg eller leverpostej. Vælg kød Vælg magert kød og pålæg med maksimum ti gram fedt pr 100 gram. Det kan være mørbrad, schnitzel, koteletter uden fedtkant, skinke, eller magert hakket kød. Du kan også spise indmad som lever og hjerte en gang imellem. Fedtstoffer Spar på fedtet. Cirka to spiseskefulde om dagen er nok. Det gælder både det fedt, du smører på brød, og det fedt du bruger, når du laver mad for eksempel til at stege i eller lave dressing af. Vælg fedtstoffer Vælg flydende fedtstoffer som planteolie frem for hårde fedtstoffer som smør og smørbare produkter. Det er godt at variere mellem forskellige planteolier. Kig efter Nøglehullet, når du vælger fisk, fjerkræ, ost og fedtstoffer. Æg Du kan spise to-tre æg om ugen.

12 Find masser af sunde opskrifter til alle dine måltider på madpyramiden.dk Aftensmad i 14 dage Med madpyramiden skal du tænke din mad over en periode på en uge eller fjorten dage. Når du planlægger, hvad du skal spise, kan du for eksempel fordele dine aftensmåltider sådan her over fjorten dage: Hvis du bruger madpyramiden som en guide, når du køber ind, er du godt på vej til at lave sunde måltider VEGETARDAGE 2 dage med bælgfrugter som bønner, linser og ærter 1 grøddag 1 grøntsagssuppedag Køb ind med madpyramiden Brug madpyramiden, når du køber ind. Start i afdelingen med frugt og grønt. Fyld din kurv godt op med grøntsager, frugter og kartofler, der mætter og giver dig masser af vitaminer og mineraler og få kalorier. Omkring 40 procent af vægten i din indkøbskurv skal du fylde med disse varer. 7 KØDDAGE Vælg magert kød og varier mellem lyst og rødt kød. Kød er både rødt kød og fjerkræ. 2 FISKEDAGE Varier mellem fed og mager fisk 1 PÅLÆGSDAG Kød, fisk og vegetarisk pålæg Resten af kurven fylder du med fuldkornsprodukter som brød, gryn, pasta og ris, magre mælkeprodukter og til sidst lidt fisk, fjerkræ eller kød. Fisk, fjerkræ og kød skal kun fylde omkring ti procent af vægten i din indkøbskurv. Engang imellem er der plads til lidt søde sager, sodavand eller alkohol, men ikke hver dag.

13 1,25 g 1g 30 % 3 g 17 g Færdige middagsretter Ost 10 g Kødpålæg Æg 10 g 10 g Kød Fisk og skaldyr sukker salt 5g Fedtstof Klip Fjerkræ fedt kcal ( kj) per portion. Min. 25 g grønt eller frugt pr. 100 g. Vælg flydende frem for fast 3-4 æg om ugen Min. 50 % kød Undgå panering Undgå panering Undgå panering Min. kostfibre Obs Fold Næringsindhold pr. 100 g Fold Spis noget fra midten Næringsindhold pr. 100 g Vælg fuldkorn Min. kostfibre Obs 1,25 g 6 g Vælg fuldkorn sukker salt 13 g 1,25 g 5 g fedt 5g Morgenmadsprodukter 7 g (mysli, flakes ect) 7g Fold madpyramiden.dk madpyramiden Spis sundt med Undgå tørrede og friturestegte Hvedebrød Vælg fuldkorn Undgå saltede, sødede eller olieristede. Undgå kokos Undgå tilsat sukker Vælg fuldkorn 1,25 g 6 g 0,875 g 6g 5g 0,7 g 9 g 0,1 g 7g 5g 6g Knækbrød Pasta og nudler Ris, bulgur og lignende Frugter og bær Mælk og yoghurt Nødder og mandler Hytteost og smøreost Fold 0,5 g Vælg fuldkorn Spis mindst fra toppen Spis mest fra bunden 1,25 g 5 g 2/3 skal være grove Min. kostfibre Obs 5g 0,5 g 1g sukker salt Næringsindhold pr. 100 g fedt 7g 13 Fold Kartoffelprodukter Rugbrød 1g Fold Klip Klip Klip ud og tag med på indkøbsturen Grønsagsprodukter Se efter disse symboler når du handler fødevarer Læs mere på madpyramiden.dk Klip Fold Fold

14 14 Hvad er fuldkorn? Fuldkorn betyder, at man bruger hele kornet. Man bruger altså også skal delene, hvor der er mange vitaminer, mineraler og fibre. Spis 75 gram fuldkorn om dagen. Fire til tiårige børn skal spise gram. Hvis du spiser efter madpyramiden, er det nemt at få nok fuldkorn. Kig efter fuldkornslogoet, når du vælger: Brød og knækbrød Mel Morgenmadsprodukter Mysli Pasta og nudler Ris, couscous og bulgur Hvad er Nøglehullet? Fødevarer med Nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre. Kig efter Nøglehullet, når du køber ind, så bliver det nemmere at vælge sundere. Kig efter Nøglehullet, når du vælger: Brød og knækbrød Mel Mysli Morgenmadsprodukter Pasta og nudler Ris, couscous og bulgur Grøntsager Kartofler Frugt og bær Mælkeprodukter Fisk og skaldyr Fjerkræ Kød og kødpålæg Fedtstoffer

15 Spis klimavenligt med madpyramiden Undgå madspild Over halvdelen af den mad, vi smider ud kunne have været spist. Så køb kun det, du skal bruge, og husk at bruge resterne i køleskabet. Mad og klima hænger tæt sammen. Det, du spiser, betyder noget for det aftryk, du sætter på klimaet. Faktisk kan du reducere din klima belastning med op til cirka 30 procent, hvis du spiser efter madpyramidens anbefalinger. 1. Spis flere grøntsager Grøntsager er den type mad, som belaster klimaet mindst. Vælg flere af de grove grøntsager som rødder, kål, bønner og linser, som er de sundeste. Det er så heldigt, at når vi vælger de ernæringsmæssigt sunde madvarer, så vælger vi ofte også noget, der er godt for klimaet. I madpyramiden er grøntsagerne i bunden, og kødet er i toppen. Når du spiser flere grøntsager end kød, så får det positiv betydning for klimaet. Grøntsager er me get klimavenlige, og næsten uanset hvor de kommer fra, så belaster grøntsagerne klimaet meget mindre end kød. Et kilo oksekød belaster for eksempel klima et 24 gange mere end et kilo gulerødder eller andet grønt, som er dyrket på friland. 2. Spis mindre kød Skift en stor del af kødet ud med flere grøntsager. Når du vælger kød, så spis mere kylling og fisk og mindre af det røde kød fra for eksempel køer og lam. Spiser du kød, som madpyramiden anbefaler, kan du reducere din klimabelastning fra dit kødforbrug med op til 40 procent. 3. Spis grøntsager i sæson, og som er dyrket på friland Spis grøntsager fra friland, og når de er i sæson. Grøntsager, som er dyrket på friland, er bedre for klimaet end grøntsager, som er dyrket i drivhus Tag cykelen eller gå, når du køber ind Gør din transport til dine indkøb klimavenlig og tag cyklen eller gå. Det betyder meget for klimaregnskabet, hvordan du selv transporterer dine varer hjem. Hvis du kører fem km i bil for at købe et kilo svinekød og hjem igen, så har du fordoblet svinekødets aftryk på klimaet.

16 FDB er din forening. Vi har ingen aktionærer, det er vores 1,7 millioner medlemmer, der ejer os. Sammen ejer vi Coop, Danmarks største dagligvarehandel, som du møder som Kvickly, SuperBrugsen, Dagli Brugsen, Irma og Fakta. Overskud til dig FDB s værdier bygger på fællesskab og omtanke. Det betyder, at en del af vores overskud går tilbage til vores medlemmer i form af kontante fordele. Blandt andet gennem fordelsprogrammet CoopPlus, når du handler i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli Brugsen. Overskud til samfundet En anden del af vores overskud går tilbage til samfundet gennem støtte til aktiviteter og initiativer inden for vores fire mærkesager; sundhed, klima, miljø og etisk handel. Formålet er at inspirere og gøre det lettere for os alle at træffe ansvarlige og bæredygtige valg i hverdagen. Læs mere om FDB på fdb.dk og om dine mange muligheder på fdb.dk/blivaktiv

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6 Mad i dagplejen Indhold Introduktion til materialet Å 1 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2 2. Dagens måltider Å 6 3. Lav frokost efter de 8 kostråd ernæringsanbefalinger til dagplejen Å 10 4. Madplaner

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom? Indhold Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer.... 4 Fedtstoffer.... 6 8 Æg, rogn og skaldyr....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Denne pjece er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde Mad for dit hjertes skyld 2 Copyright 2015

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015

Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Mad- og Måltidspolitik for Humble Skoles integrerede institution 2014-2015 Side 1 Udarbejdet af Projekt Nærvær i Nærmiljøet, september 2014 i samarbejde med en gruppe af repræsentanter fra Humble skoles

Læs mere

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse

Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Opgavehæfte for 5.- 6. klasse Dig og de 8 kostråd Har du nogensinde tænkt på din egen sundhed? Ved du egentlig, hvornår du er sund? Til at starte med kan du prøve at teste dig selv

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

sund mad på arbejdet

sund mad på arbejdet sund mad på arbejdet FRA MÅLSÆTNING TIL HANDLING 2 Målsætninger for en sund kantinedrift 3 Server frugt og grønt til måltider og møder 5 Server fisk eller fiskepålæg hver dag 7 Server kartofler, ris eller

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

Lise Faurschou Hastrup. Klimavenlig økologisk mad

Lise Faurschou Hastrup. Klimavenlig økologisk mad Lise Faurschou Hastrup Klimavenlig økologisk mad Information og inspiration Marts 2009 Klima-facts vidste du overordnet set - Danmark er blandt de lande i verden, der udleder mest CO2 pr indbygger? - udledningen

Læs mere

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

Mad til spædbørn & småbørn

Mad til spædbørn & småbørn Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Dvd indlagt Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 13. udgave, 1. oplag,

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 16. udgave, 1. oplag, 2015 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde!

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde! Ung på hjemmebane - mad, motion og meget mere på den fede måde! Udgivet af: Social- og Sundhedsudvalget, Forvaltningen Sundhed og Handicap, afdelingen for Sundhedsfremme og Forebyggelse, Sønderborg Kommune,

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 15. udgave, 1. oplag,

Læs mere

"Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg

Mad kan sagtens være nemt og hurtigt KOGEBOG FOR DIG PÅ SU. - med kød, fjerkræ og æg "Mad kan sagtens være nemt og hurtigt" KOGEBOG FOR DIG PÅ SU - med kød, fjerkræ og æg Hurtige og nemme opskrifter med kød, fjerkræ og æg Opskrifterne er fra voresmad.dk. Det er testede opskrifter, hvor

Læs mere

Fra pizza til popcorn

Fra pizza til popcorn Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Ernæringsenhedens kogebog til børn og unge 2008 Fra pizza

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

EKSTRA INSPIRATIONSHÆFTE AKTIV RUNDT I DANMARK SKOLERNES SUNDHEDSUGER 23. SEPTEMBER TIL 11. OKTOBER 2013 LEG OG LÆR MED KOSTRÅDENE 5.-7.

EKSTRA INSPIRATIONSHÆFTE AKTIV RUNDT I DANMARK SKOLERNES SUNDHEDSUGER 23. SEPTEMBER TIL 11. OKTOBER 2013 LEG OG LÆR MED KOSTRÅDENE 5.-7. EKSTRA INSPIRATIONSHÆFTE AKTIV RUNDT I DANMARK SKOLERNES SUNDHEDSUGER 23. SEPTEMBER TIL 11. OKTOBER 2013 LEG OG LÆR MED KOSTRÅDENE 5.-7. KLASSETRIN INDLEDNING FØDEVARESTYRELSEN Fødevarestyrelsen er en

Læs mere