En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år"

Transkript

1 En forældreguide om komælksproteinallergi Madtips til børn fra 1 år

2 2 Om denne brochure Brochuren giver råd om den kost, børn med komælksproteinallergi bør have fra étårsalderen. Den er skrevet af Rosan Meyer, som er diætist med speciale i kost til allergiske børn. Formålet er at vejlede om, hvordan barnet får en sund, mælkefri kost, der lægger grunden til sunde madvaner i fremtiden. Brochuren indeholder også en række ernæringsrigtige mælkefrie opskrifter, som alle er hurtige og nemme at lave, selv for travle forældre! Opskrifterne er udvalgt og afprøvet af Tanya Wright, ligeledes diætist med speciale i kost til allergiske børn og forfatter til adskillige kogebøger med allergivenlige opskrifter. Tanya og Rosan har bidraget med de væsentligste ernæringsmæssige oplysninger og en masse nyttige råd og variationsmuligheder, som hjælper med at øge variationen i barnets kost.

3 Indhold 3 Det voksende barns behov 4 Mælkefrie kilder til kalk 6 Tips og råd om måltidet 7 Varedeklarationer 11 Mellemmåltider 12 At begynde i daginstitution 14 Så er der fest! 15 Opskrifter 16 Madplan for 1-2 årige 33 Opskrifterne i denne brochure er lavet specielt så de er fri for mælk og mejeriprodukter. Mange af dem er også fri for andre almindelige allergener. Det er vigtigt at sikre sig, at de ikke indeholder ingredienser, som barnet eventuelt også er allergisk over for. Reagerer barnet allergisk på nogen fødevarer, bør du kontakte lægen hurtigst muligt. Hvis en allergisk reaktion påvirker barnets åndedræt, eller barnet virker slapt eller mister bevidstheden, er det afgørende at skaffe lægehjælp med det samme.

4 4 Det voksende barns behov Efterhånden som barnet nærmer sig den første fødselsdag, vokser barnet meget hurtigt og bevæger sig i stigende grad omkring på egen hånd. Jo mere barnet bevæger sig, jo mere energi har det behov for at få igennem kosten, og en varieret kost vil give barnet de næringsstoffer, det har brug for til at vokse og udvikle sig. Ligesom resten af familien bør barnet spise en varieret og alsidig kost. Da børn med komælksproteinallergi, ikke må få mælk og mejeriprodukter, bør man gøre sig særligt umage med at sørge for, at de får de væsentligste næringsstoffer, som f.eks. kalk, fra andre kilder. Frugt og grønt 3-5 portioner dagligt Frugt og grøntsager er væsentlige kilder til vitaminer, mineraler og kostfibre. Forskellige frugter og grøntsager indeholder forskellige næringsstoffer, så det er bedst at præsentere barnet for mange forskellige slags. At spise varieret fra børnealderen, kan forebygge kræsenhed senere i livet. Kød, fisk og andre proteinrige fødevarer 3 4 portioner dagligt Kød, fisk, æg, nødder og bælgfrugter (for eksempel bønner, linser og ærter) er fremragende kilder til protein og jern. Kød og fisk er også vigtige kilder til zink. Fede fisk (for eksempel laks, makrel, tun og sild) giver barnet essentielle fedtsyrer. Brød, kornprodukter og kartofler 3 4 portioner dagligt Brød, morgenmadsprodukter, kartofler, ris og pasta er stivelsesholdige fødevarer. De er gode kilder til energi, næringsstoffer og nogle kostfibre. Præsenter barnet for forskellige slags hver dag. Råd angående fede fisk Fisk er sundt, fordi de indeholder meget D-vitamin, jod og selen, som mange danskere netop får for lidt af. Fisk indeholder også sunde fiskeolier (n-3 fedtsyrer). Børn under 3 år bør dog højst spise 25 g pr. uge af de store rovfisk som tun (bøffer), sværdfisk, sildehaj og gedde pga. indholdet af kviksølv. Dåsetun er derimod i orden, da de generelt indeholder meget lidt kviksølv, fordi det er unge fisk. Andre fisk er der ikke de samme begrænsninger på. Det er bedst at spise varieret af både fede fisk som laks, sild og makrel og magre fisk som sej, skrubber, rødspætter og torsk. 3

5 5 Alternativer til mælk og mejeriprodukter: Nutramigen til børn med komælksproteinallergi Anbefalet daglig indtag af Nutramigen 500 ml (0,5 l) pr. dag De fleste børn får mange af de vigtige næringsstoffer som kalk, proteiner og energi fra mælk og mejeriprodukter. En hypoallergen modermælkserstatning er et gavnligt alternativ til børn med komælksproteinallergi. 500 ml Nutramigen 2 Lipil indeholder størstedelen af barnets daglige behov for vigtige næringsstoffer. Nutramigen kan gives som drik, som ingrediens i maden eller som en kombination af begge dele. Nutramigen indeholder også LIPIL, en særlig blanding der indeholder DHA, også kendt som omega-3 fedtsyre. DHA findes naturligt i brystmælk. Det er især vigtigt at små børn, hvis kost udelukker DHA-rige fødevarer som æg og fede fisk, får en anden god kilde til DHA, som f.eks. Nutramigen Lipil.

6 6 Mælkefrie kilder til kalk Børn med komælksproteinallergi har behov for gode, mælkefrie kilder til kalk, så de kan udvikle sunde tænder og stærke knogler. Et dagligt indtag af 500 ml Nutramigen giver dem den kalk, som de har behov for i alderen fra 1 år og opefter. Andre gode kilder er mørkegrønne bladgrøntsager som grønkål og broccoli. Mælk fra andre dyr, som får eller geder, anbefales ikke til børn med komælksproteinallergi. 2 Havremælksprodukter fra supermarkedet indeholder ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer og bør ikke bruges som en væsentlig ernæringskilde før barnet er mindst to år gammelt. Risdrik er ikke egnet som drikkemælk til børn. 1 Sojadrik og risdrik bør kun gives efter råd fra sundhedsplejerske, læge eller diætist. 1 Når du skal introducere Nutramigen til barnet Giv små smagsprøver i begyndelsen og øg efterhånden mængden. Barnet bør smage Nutramigen ved hvert måltid for at få chancen til at lære den nye smag at kende. Smagen af Nutramigen kan varieres med: sukker, vaniljesukker, kanel, kardemomme eller kakao. Husk ved brug af sukker langsomt at liste det ud igen Nutramigen kan drikkes både kold og varm.

7 Tips og råd om måltidet 7 Det fælles måltid i familien Med lidt omtanke og planlægning kan børn med komælksproteinallergi spise mange af de samme ting, som resten af familien, hvilket begrænser behovet for at lave særlige retter til barnet. Mange almindelige retter, er under alle omstændigheder uden mælk som f.eks. en steg eller spaghetti med kødsovs. I retter der normalt indeholder mælk, kan man erstatte mælken med Nutramigen. Det gælder f.eks. cremede supper, moussaka og endda is (se opskrifterne her i brochuren!) Det er en god idé, at præsentere barnet for mange forskellige slags mad, så de vænner sig til at spise det samme som resten af familien og etablerer gode madvaner senere i livet. Ved at se hvordan andre familiemedlemmer spiser, lærer barnet både hvordan det skal spise og hvordan det skal opføre sig ved bordet. Fra étårsalderen forsøger barnet som regel at spise deres mad selv, selvom de måske stadig har brug for lidt hjælp. Når barnet er mellem 1 og 2 år, bør det opfordres til at spise maden selv ved hjælp af en ske.

8 8 Hvor meget mad har barnet brug for? Små børn har små maver. De kan ikke spise store portioner på én gang, så de spiser måske kun små måltider, og kan have behov for sunde mellemmåltider. Der er stor forskel på børns appetit, så den bedste tilgang er at lade barnet bestemme. Tving dem ikke til at spise mere end de har lyst til, og giv dem omvendt mere mad, hvis de er rigtig sultne. Så længe børn spiser varieret og alsidigt som beskrevet på side 3 og 4, og de er aktive, og sundhedsplejersken, lægen eller diætisten er tilfreds med deres vægt, er der ingen grund til at bekymre sig om, hvor meget de spiser! Gode kilder til jern Jern er helt afgørende for at danne røde blodlegemer og undgå blodmangel. Nutramigen er en god kilde til jern, men andre væsentlige kilder er blandt andet rødt kød (okse, lam og svin), tørret frugt (som abrikos eller figen), bælgfrugter. Det er også værd at vide, at C-vitamin, som findes i mange frugter og grøntsager, hjælper barnet til at optage jern fra kosten.

9 9 Gode råd til det småtspisende barn Hvis dit barn ikke tager nok på i forhold til vækstkurven, eller ikke er begyndt at spise andet end mos og grød endnu, bør du tale med jeres sundhedsplejerske, læge eller diætist. Husk, at børn har brug for meget energi til at vokse, og at de får hovedparten af energien fra fedt i kosten. - Undgå fedtfattige produkter og brug sunde fedtstoffer som vegetabilske olier i madlavningen. - At give barnet mindst 500 ml Nutramigen pr. dag vil være med til at dække energibehovet. Børn har også brug for rigeligt med proteiner for at vokse. De bedste kilder er kød, fisk og bælgfrugter (for eksempel tørrede bønner, humus og linser). Giv barnet små, overskuelige portioner og ros, når det spiser op. Lad ikke måltiderne strække sig over mere end en halv time uanset om barnet har spist op eller ej. Lad være med at tvinge barnet til at spise noget som det har afvist. Fjern maden uden kommentarer og prøv igen nogle uger senere. Børns smag ændrer sig og kan påvirkes af jævnaldrende børn eller voksne, som de er glade for at spise sammen med, f.eks. bedsteforældre. Flotte farver og faconer som pasta i forskellige former kan gøre maden sjovere og mere interessant for børn, som er modvillige over for at spise.

10 10 Fedt, sukker og salt Det er vigtigt, at barnets kost indeholder sundt fedt, hvilket er fedt fra planter, herunder olivenolie og andre vegetabilske olier (som rapsolie og solsikkeolie), samt fedtet fra fede fisk. Fedt er en vigtig energikilde for barnet, og indeholder desuden vitaminer som ikke findes andre steder, som f.eks. A- og E-vitamin. Fede forarbejdede fødevarer som chips, pommes frites, kiks og kager indeholder derimod ofte hærdet fedt, som du bør begrænse mængden af i barnets kost. En kost som indeholder meget sukker, kan give barnet en sød tand og føre til huller i tænderne. Det er ikke nødvendigt at gøre kosten sukkerfri, men søde drikkevarer, slik, kager, marmelade og tilsætning af sukker i maden bør begrænses. Der er heller ikke noget behov for at salte barnets mad, da de fleste fødevarer er salte nok i sig selv.

11 11 Varedeklarationer MÆLK gemmer sig også bag ordene ( usynlig mælk) 4 Animalsk fedtstof Animalsk olie Inddampet mælk Kasein Kasinat Kalciumkasinat Kaliumkasinat Lactalbumin Laktose (mælkesukker) Margarine Minarine Mælkebestandele Mælkeprotein Mælkepulver Mælketørstof Natriumkaseinat Skummetmælkspulver Smøraroma Smørolie Sødmælkspulver Tørmælk Valle Valleprotein Vallepulver Varer, som altid indeholder mælk ( synlig mælk) 4 Ost Blandingsprodukter f.eks. Kærgården Cremefraiche Fløde Sødmælk Letmælk Minimælk Skummetmælk Kernemælk Smør Ylette Ymer Yoghurt A38 og andre syrnede mælkeprodukter Det er indlysende, at mejeriprodukter som smør, ost og fløde indeholder mælkebestanddele. Mælk kan imidlertid også skjule sig i mange andre fødevarer som f.eks. brød, kiks, kager og kødprodukter, så det er vigtigt altid at læse varedeklarationen grundigt. Følgende liste og generelle gode råd kan være en hjælp i forbindelse med madlavning til barnet, der er på mælkefri diæt.

12 12 Hurtige måltider og mellemmåltider Har du brug for at lave mad til barnet i en fart? Her er nogle hurtige og nemme mælkefrie måltider: En bagt kartoffel (i mikrobølgeovnen!) med bagte bønner og mælkefri reven ost (vælg bønner med et lavt indhold af sukker og salt) Et pitabrød med laks og agurk Bolle med mælkefri pålæg Pasta med en tomatbaseret sauce (for eksempel passata), tun og majs Et stykke stegt fisk (tjek for ben) med kartoffelmos og broccoli Lynstegt kylling og grøntsager med ris Røræg med et stykke brød eller en omelet med ærter og ris (hvis barnet tåler æg) Tun fra dåse på et stykke brød Mange af retterne i vores brochurer Fra overgangskost til 1 år og i denne brochure kan fryses. Hvorfor ikke lave dobbelte portioner og fryse dem ned hver for sig? På den måde kan du hurtigt få maden på bordet, når du har travlt eller barnet er sulten!

13 13 Ude eller hjemme: Nemme, sunde mellemmåltider Uanset om I er på farten eller bare har brug for et lille mellemmåltid til et sultent barn, burde de her sunde snacks lige være sagen: Stykker af frisk frugt med Nutramigen frugtyoghurt (se opskriften i Fra overgangskost til 1 år) Grøntsagsstænger, pitabrød og humus Krydret eller sød couscous (se opskriften i Fra overgangskost til 1 år) Kyllingelår Klapsammen-madder Morgenmadsprodukter (med lavt sukkerindhold) Bananpandekage ( se opskrift side 28) Et stykke pizza (se opskrift på side 26)

14 14 At begynde i daginstitution Det er en god idé at mødes med personalet i daginstitutionen for at fortælle dem om barnets allergi vær på forkant og vent ikke til barnet allerede er startet! Giv personalet information om barnets allergi, herunder: Sikre og usikre fødevarer Symptomer på og behandling af en allergisk reaktion Vigtigheden af at overvåge barnet under måltider og mellemmåltider, så det ikke bytter eller deler usikre fødevarer med andre De fleste vuggestuer og børnehaver har erfaring med at håndtere særlige kostkrav og burde være i stand til at tage hånd om jeres barns behov, men måske vil I helst selv sørge for madpakker og mellemmåltider, for at være på den sikre side. Som hovedregel bør barnet medbringe et par mættende ting som f.eks. madder og grøntsagsstænger, noget frugt, noget at drikke og lidt til dessert, for eksempel en bolle.

15 Så er der fest! 15 En børnefødselsdag er en helt særlig lejlighed, og barnet skal selvfølgelig kunne spise alle de lækre ting, så vi har fundet nogle idéer til sjove og mælkefrie lækkerier såvel som nogle sunde, dagligdags ting. Mælkefri sandwich med for eksempel skinke, kylling, tun, marmelade og mælkefri ost. Lav dem med både lyst og mørkt brød og prøv at skære dem i forskellige faconer. Skåle med grøntsager som for eksempel agurkestave, gulerodsstave, rød peber i strimler og halve cherrytomater Popcorn Grønne og blå stenfrie vindruer Pizza (se opskrift på side 26) Mælkefri cocktailpølser Risengrød (se opskrift i Fra overgangskost til 1 år) Sød eller krydret couscous Alfekager (se opskrift på side 27) Mælkefri is (se opskrift på side 29) Chips med lavt saltindhold Vi har nævnt nogle få mælkefrie lækkerier der er så lækre, at alle vil nyde dem, som pizza og alfekager. Se opskriften på en fantastisk god fødselsdagskage uden mælk eller æg i brochuren Fra overgangskost til 1 år, eller brug opskriften på alfekager på side 27 ved at fordoble mængderne og bage den i 45 minutter. Når barnet begynder at blive inviteret til fester og fødselsdage, er det vigtigt at I taler med værten om, hvilken mad og drikke barnet kan tåle, og at I beder værten om at holde øje, hvis I ikke selv er til stede.

16 16 Opskrifter Retter til sultne børn 1. Pasta Carbonara Mousakka Sur-sød kylling Pølse Stroganoff Tomato-bacon suppe Kartoffelbåde Kartoffelpandekager Fiskefrikadeller 25 Fest! Retter til fødselsdage og særlige lejligheder 9. Pizza Alfekager/Æble Charlotte Bananpandekager Bananis Boller Frugtsmoothie og ispinde Varm kakao med skumfiduser 32 Du skal ikke være bange for at prøve opskrifterne vi har sikret os, at de alle sammen er hurtige og nemme at lave for travle forældre.

17 17 Om opskrifterne her i brochuren Opskrifterne kan laves med Nutramigen 2 Lipil (til børn fra 6 måneder og opefter), Nutramigen AA eller Pregestimil Lipil. Hvis barnet stadig får Nutramigen 1, kan opskrifterne også laves med denne, men du bør tale med sundhedsplejersken, lægen eller diætisten om at skifte til Nutramigen 2, da den indeholder flere næringsstoffer, som f.eks. kalk, som er vigtigt for det lidt ældre barn (>6 mdr.) Bland altid modermælkserstatningen som angivet på dåsen. Mos eller hak maden til den rigtige konsistens for barnet. Se på hver enkelt opskrift for at sikre, at dit barn kan tåle alle ingredienserne. Hvis du ikke er sikker, bør du spørge sundhedsplejersken, lægen eller diætisten. Hæld Nutramigen i retten så sent som muligt under tilberedningen, og undgå længerevarende kogning af hensyn til bevarelsen af næringsstoffer. Retterne kan fryses med mindre andet er angivet. Mærk maden tydeligt og skriv på hvilken dato den er lavet. Maden bør højst gemmes i fryseren i en måned. Lad maden tø op i køleskabet i nattens løb eller brug en mikrobølgeovn. Tjek at maden er helt optøet og varm den grundigt igennem inden servering. Rør grundigt rundt i maden inden servering og kontroller at den ikke er for varm, inden du giver den til barnet. Maden kan hakkes eller moses til den ønskede konsistens efter optøning Lad aldrig små børn spise alene, da de kan risikere at få noget galt i halsen og blive kvalt

18 18 Pasta Carbonara To småbørnsportioner 50 g tørret pasta 1 spsk olie ½ finthakket løg 50 g bacon skåret i små stykker, evt. røget skinke 25 g finthakket rød peber Nutramigen mælkesauce (se opskrift herunder) 1. Kog pastaen 2. Mens pastaen koger, svitses løget i olien 3. Tilsæt bacon og steg til det er gyldent 4. Tilsæt peberfrugt og steg til den er blød 5. Lav Nutramigen mælkesaucen og vend den sammen med den afdryppede pasta 6. Tilsæt bacon og rød peber Nutramigen mælkesauce 1 spsk mælkefri margarine 1 spsk hvedemel 250 ml Nutramigenblanding (ca. 8 doseringsmål til 240 ml vand) Pisk alle ingredienserne sammen ved lav varme (eller pisk hvert halve minut, hvis saucen laves i mikrobølgeovnen) Tip: Denne sauce kan laves i en gryde eller i mikrobølgeovnen. Det vigtigste er at piske den snarere end at røre med en ske, for ellers bliver den klumpet. Saucen ser tynd ud mens den laves, men den bliver tykkere når den køler af. Lav en dobbelt portion og frys dem ned hver for sig. Variation: Lav en ostesauce ved at tilsætte 50 g revet, mælkefri ost Lav en tomatsauce ved at tilsætte en tsk. tomatpuré og et nip tørrede krydderier som oregano og timian (valgfrit) Er der behov for ekstra energi (kalorier), kan man tilføje 100 ml havreeller sojafløde til mælkesaucen

19 19 Mousakka To småbørnsportioner 2 spsk olie 200 g hakket lammekød 1 finthakket løg 1 tsk tomatpuré ½ tsk oregano ½ aubergine skåret i tynde skiver Nutramigen mælkesauce (se opskriften under pasta carbonara) 50 g mælkefri ost, revet Denne ret indeholder protein (hakket kød) og masser af vitaminer fra grøntsagerne (aubergine). Nutramigen mælkesauce er med til at øge næringsindholdet, især med kalk og D-vitamin. Retten er rig på energi og protein til det småtspisende barn. 1. Forvarm ovnen til Varm en spsk olie og svits løg og evt. hvidløg 3. Tilføj det hakkede kød og brun det 4. Tilføj krydderier og tomatpuré 5. Læg kødet i et lille, ovnfast fad 6. Varm en spsk olie og steg aubergineskiverne i 1-2 minutter på hver side til de er gyldne og bløde 7. Læg skiverne oven på det hakkede kød 8. Lav Nutramigen mælkesaucen og hæld den over auberginen 9. Drys med mælkefri ost 10. Bag i ovnen i 40 minutter Tip: Prøv at tilsæt et nip allehånde og kanel, mens du svitser løg og evt. hvidløg Vegetarer kan bruge sojabaseret hakke kød, Quorn fars (vær opmærksom på at det indeholder æg) eller kogte brune linser Del i portioner og frys ned

20 20 Sur-sød kylling Sur-sød kylling er den ideelle måde at give barnet mange forskellige grøntsager på, så barnet synes det er lækkert. Retten har ikke bare et højt vitaminindhold, men også et højt indhold af protein fra kyllingen. Sammen med ris, nudler eller couscous er det et ernæringsmæssigt komplet måltid. To småbørnsportioner 1 spsk olie ½ lille, finthakket løg ½ gulerod skåret i tern ½ rød eller grøn peber skåret i tern ½ courgette skåret i tern 100 g kylling i tern ¼ tsk kinesisk krydderiblanding (valgfri) 100 ml Nutramigenblanding (3 doseringsmål til 90 ml vand) ½ dåse (lille) ananasstykker i egen saft 1 tsk majsmel Tip: Mange slags nudler indeholder æg, men risnudler er som oftest uden æg. Tjek altid varedeklarationen. 1. Varm olien og svits løgene, tilsæt kylling og lad det brune 2. Tilsæt grøntsager og svits i tre minutter. 3. Rør gradvist majsmel og Nutramigenblandingen sammen i en kop 4. Hæld over kødet og tilsæt ananas og krydderi 5. Lad simre i 15 minutter til kødet er mørt 6. Server med kogte ris, couscous eller nudler

21 21 Pølse Stroganoff Pølse Stroganoff er en god proteinkilde beriget med Nutramigen. Den indeholder en lang række næringsstoffer, energi og protein i en lille portion, hvilket er ideelt til det allergiske barn, der spiser meget lidt. To småbørnsportioner 8. Tilsæt 6 doseringsmål Nutramigenpulver lidt ad gangen rør grundigt 9. Server med kartoffelmos, pasta eller couscous samt grøntsager 4 pølser (kontroller at de er mælkefri) ½ finthakket løg 1½ spsk olie 1 tsk majsmel 2 spsk tomatpuré 180 ml vand 6 doseringsmål Nutramigenpulver 1. Gril eller steg pølserne til de er gyldne 2. Lad dem køle af 3. Svits løget i olien ved svag varme 4. Skær pølserne i stykker og føj dem til løget, tilsæt tomatpuré 5. Bland majsmelet med en lille smule vand og rør det til en jævn pasta 6. Tilsæt meljævningen og de 180 ml vand 7. Lad retten simre til det jævner

22 22 Tomat-bacon-suppe Supper er ikke bare nemme at lave, men også meget næringsrige. Denne suppe har et højt indhold af vitaminer fra gulerødder og tomater, og indeholder også lidt protein (bacon). Nutramigen øger indholdet af næringsstoffer, og opskriften er ideel til de børn, der ikke drikker nok af den hypoallergene modermælkserstatning. Tre småbørnsportioner 2 spsk olie 2 grofthakkede løg 3 skiver bacon skåret i små stykker (eller klippet med en saks) 3 finthakkede gulerødder ½ dåse hakkede tomater (200 g) 400 ml Nutramigenblanding (12 doseringsmål til 360 ml vand) 1. Varm olien i en sauterepande og svits løg og bacon til de er meget brune 2. Tilsæt gulerødder og steg videre 3. Lad simre under låg til gulerødderne er møre 4. Tilsæt tomater og lad simre under låg i 30 minutter (hvis du tilsætter tomat inden gulerødderne er møre, vil de ikke blive det på grund af syreindholdet i tomaterne) 5. Tilsæt Nutramigenblandingen og purér med en stavblender 6. Server suppen sammen med brød 7. Del i portioner og frys resten af suppen

23 23 Kartoffelbåde Kartoffelbåde er en god kilde til stivelse og opskriften kan bruges som tilbehør til mange forskellige retter. Tre småbørnsportioner (ikke fryseegnet) 2-3 store bagekartofler (½ kg) eller andre melede kartofler 1 spsk olie Evt. saft af ½ citron 1. Tænd ovnen på 220 grader 2. Skyl og skrub kartoflerne grundigt og tør dem 3. Del dem på langs og skær 4-6 både af hver halve kartoffel 4. Kom kartoffelbådene i en frostplastikpose og tilsæt olie og evt. citronsaft 5. Hæld kartoffelbådene ud på et bagepapir på en bageplade 6. Bag dem midt i ovnen til de er gyldne, ca. 35 min.

24 24 Kartoffelpandekager Denne kartoffelopskrift bidrager med stivelse til måltidet og bliver sammen med Nutramigen en væsentlig kilde til andre næringsstoffer som kalk og D-vitamin. Giver fire pandekager ikke fryseegnet Olie til stegning 130 ml Nutramigenblanding (4 doseringsmål til 120 ml vand) 1 tsk sukker Et nip salt (valgfrit) 25 g mel 1 mellemstor kartoffel, fint revet Tip: Lav sjove ansigter ved hjælp af oliven, agurk, rester af koldt kød og mælkefri ost Drys med sukker som et lækkert mellemmåltid Server som et mættende mellemmåltid med bacon eller rester af koldt kød 1. Hæld melet i en skål og tilsæt langsomt Nutramigenblandingen mens der piskes 2. Tilsæt sukker og salt og den revne kartoffel 3. Varm olie på en pande og hæld en lille mængde dej på panden 4. Steg pandekagerne i 2-3 minutter på hver side lidt længere end for almindelige pandekager 5. Bliv ved til al dejen er brugt

25 25 Fiskefrikadeller med kartoffelbåde Tre småbørnsportioner 200 g filet af sej eller torsk, frossen fisk optøes 2 spsk revet løg ½ tsk groft salt 1 knivspids peber ½ sammenpisket æg 1 spsk hvedemel Ca ½ dl Nutramigenblanding (1½ doseringsmål til 45 ml vand) 1 spsk olie og ½ spsk mælkefri margarine til stegning Tip: Server fiskefrikadellerne sammen med kartoffelbåde se opskrift side 23. Man kan også servere med råkostsalat eller letdampede grøntsager. Da fiskefrikadellerne indeholder æg, skal man være opmærksom på, om barnet tåler æg. 1. Hak fisken groft med stavblender i en skål 2. Riv løget på et råkostjern 3. Tilsæt salt, peber, løg og æg til fisken. Rør kraftigt og tilsæt melet. 4. Rør Nutramigenblandingen i, til farsen er ensartet og fast 5. Varm olien på panden. Form fiskefrikadellerne med en ske og steg dem 5-8 min. på hver side ved svag varme, til de er lysebrune En rigtig god, sund og smagsfuld opskrift. På denne måde sikres det også at barnet får fisk i sin kost.

26 26 Pizza Pizza opfattes ofte som forbudt mad for allergiske børn. Denne opskrift viser, hvordan pizza kan tilpasses til det allergiske barn. Den indeholder stivelse (pizzabunden) med fyld der giver næringsstoffer og proteiner, hvis man bruger mælkefri ost. Giver 4 små pizzabunde eller 16 små brød 175 g mel ½ spsk sukker ½ tsk salt (valgfrit) 1 tsk tørgær 1 spsk olie 100 ml Nutramigenblanding (3 doseringsmål til 90 ml vand) fingervarm 1. Forvarm ovnen til Sigt mel, sukker og salt i en skål og tilsæt tørgær 3. Lav en fordybning i melet og tilsæt olie og Nutramigenblandingen 4. Rør til en dej, først med en træske og derefter med hænderne 5. Ælt dejen på en melstrøet bordplade i tre minutter, til den er elastisk 6. Del dejen i fire lige store stykker. Form til runde pizzabunde ved hjælp af en kagerulle 7. Lad dejen hæve i 30 minutter på et lunt sted eller brug den med det samme 8. Lav pizzaerne med forskelligt fyld 9. Bag i ovnen på en plade med bagepapir Tip: Pizzabundene egner sig godt til frysning. Alternativ: Bag 16 brød og spis dem med mælkefri margarine med knust hvidløg Fyld: 1. Margherita: Smør bunden med tomatpuré eller passata, tilføj reven mælkefri ost og drys med tørret oregano 2. Hawaii: Som herover tilføjet ananasstykker og mælkefri skinke 3. Pesto: En håndfuld nyvaskede basilikumblade blendes med 2 spsk olivenolie. Smør pestoen på pizzabunden og fordel tomatskiver oven på.

27 27 Alfekager/Æble Charlotte Disse lækre alfekager gør det muligt for barnet at deltage i fester og have kage med i børnehaven og andre steder uden bekymring for en allergisk reaktion. Nutramigen øger indholdet af næringsstoffer. Giver 8 store eller 16 små kager 150 g hvedemel 125 g sukker 170 ml Nutramigenblanding (ca. 5 doseringsmål til 150 ml vand) 4½ spsk neutral olie (ikke olivenolie) 1 tsk vaniljeessens 2 tsk bagepulver 1. Forvarm ovnen til Pisk alle ingredienserne sammen til en tyktflydende dej med et piskeris 3. Hæld dejen i små papirkageforme 4. Bag minutter afhængig af størrelsen, til overfladen er gylden og dejen slipper en nål. Lad køle af på en rist 5. Lav glasur af 175 g flourmelis og 1½ spsk varmt vand Tip: Alfekagerne egner sig godt til frysning. Fryses uden pynt Lav lyserød glasur ved at røre hindbærsaft eller puré i Lav chokoladekager ved at tilføje 25 g kakaopulver til opskriften Lav kanelkager ved at udskifte vaniljeessens med 2 tsk kanel Variation: Æble Charlotte 1. Kog et madæble til mos sammen med en smule sukker 2. Hæld æblemosen i et ovnfast fad og hæld dejen over 3. Bag i 25 minutter til det er gyldent 4. Server med en sauce af Nutramigen. Prøv at putte rosiner eller kanel i æblemosen eller brug en anden frugtpuré. Frys ned i individuelle portioner.

28 28 Bananpandekager Disse næringsrige pandekager lavet med Nutramigen kan serveres med et udvalg af frugt der øger vitaminindholdet, og kan også bruges som en nem og sjov måde at præsentere barnet for nye typer af frisk eller henkogt frugt. Giver 4 store eller 12 små pandekager 75 g hvedemel 1 spsk sukker 1 meget moden banan, most 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) Olie til at stege i (brug ganske lidt i en god teflonpande) 1. Pisk alle ingredienserne sammen 2. Varm olien på panden 3. Brug en stor ske til at øse dejen over på panden (1-2 spsk per pandekage afhængig af ønsket størrelse) 4. Bag pandekagerne et par minutter på hver side til de er gyldne. Tips: Server varme med frugt eller kolde i madpakken, som mellemmåltid eller på en udflugt.

29 29 Bananis 6 portioner ½ dl kogende vand 50 g sukker 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) 2 modne bananer, moste ¼ tsk kanel (valgfri) 1 dråbe vaniljeessens 1. Opløs sukkeret i det kogende vand i en kasserolle og kog videre til det lige akkurat begynder at tykne 2. Tilsæt de mosede bananer og de andre ingredienser og rør blandingen glat 3. Frys rør hvert tyvende minut (eller brug en ismaskine) så isen bliver ensartet Tips: Det er muligt at købe mælkefri vafler, men tjek indholdsfortegnelsen grundigt hver gang! Lav en lækker isdessert ved at lægge isen i lag med frugt (for eksempel banan, jordbær eller friske eller henkogte pærer)

30 30 Boller Denne opskrift på boller er nem at gå til. Bollerne kan serveres med både mælkefri kødpålæg, marmelade eller hvad barnet har lyst til. Giver 12 boller 25 g gær 4 dl håndvarm Nutramigenblanding - (10 doseringsmål til 3,6 dl vand) 200 g grahamsmel 400 g hvedemel 2 spsk rapsolie ¼ tsk salt 1 tsk sukker 5. Når dejen er formet og lagt på en bageplade, efterhæver de i ca. 30 minutter. Pensel herefter forsigtigt med sammenpisket æg (hvis barnet kan tåle æg) eller lidt vand, og drys evt. med lidt sesamfrø 6. Bages ca. 12 minutter i en 200 grader varm ovn, eller til de er gyldne og hule at banke på 1. Gæren udrøres i nutramigenblandingen 2. Rapsolie, salt og sukker tilsættes 3. Hvedemel og grahamsmel røres i lidt efter lidt. Kan røres med røremaskine 4. Lad dejen hæve ca. 45 minutter, hvorefter den slås ned og formes til 12 boller. Hvis du er kreativ, kan man flette eller evt. sno dejen. Det er kun fantasien der sætter grænser

31 31 Frugtsmoothie og ispinde Frugtsmoothies er en af de nemmeste måder at få kræsne børn til at spise mere frugt på. Disse frugtsmoothies er ekstra næringsrige fordi de er lavet med Nutramigen, hvilket øger indholdet af næringsstoffer. Giver én smoothie eller to ispinde En Nutramigen frugtsmoothie er et ideelt mellemmåltid eller en sund dessert. Varier indholdet afhængig af dit barns smag, hvad der er sæson for og din egen kreativitet! Her er et par idéer til at få dig i gang. Smoothies smager bedst kolde. Jordbær og pære 160 ml kold Nutramigenblanding - (5 doseringsmål til 150 ml vand) 3 store jordbær ½ pære enten en moden og frisk eller henkogt (i egen saft) Variationer Banan: En halv banan og et nip kanel (valgfrit) Peach melba: En halv banan og en halv fersken Mango og banan: En halv banan og en kvart mango Andre egnede frugter Hindbær Kiwi Abrikos Blåbær Bland alle ingredienserne ved hjælp af en stavblender Server som milkshake eller frys i isforme. Tips: Brug moden, frisk frugt eller henkogt frugt i egen saft Bruger du bær, er det måske en god idé at si smoothien for at få kernerne ud

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Kostpolitik for Sorø Dagpleje

Kostpolitik for Sorø Dagpleje Kostpolitik for Sorø Dagpleje Forældrebestyrelsen ønsker med kostpolitikken at synliggøre de principper som vi finder vigtigst i forhold til kosten i dagplejen. Disse principper omhandler blandt andet

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner

Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner Hvem skal bruge anbefalingerne? Anbefalingerne for sund frokost i vuggestuer og børnehaver er udviklet til dig, der tilbereder mad i daginstitutionen. Kommuner

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

HindbærkageMajspandekager MinimuffinsSvamperoulade SpinatbrødLamGrillburger MinitoastCrostini FYLD SOMMEREN

HindbærkageMajspandekager MinimuffinsSvamperoulade SpinatbrødLamGrillburger MinitoastCrostini FYLD SOMMEREN HindbærkageMajspandekager MinimuffinsSvamperoulade SpinatbrødLamGrillburger MinitoastCrostini FYLD SOMMEREN MED LETTE, LÆKRE RETTER Let og lækkert Sommermad er meget mere end pølser og grillmad. Bliv inspireret

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker A e og Anne lbrechts n Stine Jung lbrechtsen Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker e A Inspiration til sunde madpakker og mellemmåltider P muusmann forlag 01 Fisk Danskerne spiser generelt

Læs mere

hurtige gode vegetariske retter

hurtige gode vegetariske retter hurtige gode vegetariske retter Politikens Forlag Politikens Forlag Nem vegetarisk Rigtig hurtig mad God grøn mad Hvorfor? Derfor Sådan Super lækre salater Rigtig hurtig mad Gode grønne gryder Knap så

Læs mere

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk Månedens menu Helleflynder med variation af kartoffel og jordbær Maj 2009 Grillet svinemørbrad og braiseret svinekæbe med pure af gulerødder tilsmagt med estragon, hertil forårsgrønt og kraftig sauce samt

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Brød og kager uden gluten, korn og mælk Brød og kager uden gluten, korn og mælk Dette opskriftshæfte er blevet til på baggrund af det efterhånden store antal danskere, som udviser allergiske reaktioner fysisk som psykisk efter indtagelse af

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt.

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt. ÆBLESKIVER Ca. 40 stk. 6 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 ½ dl soja cuisine (mælkefri madlavningsfløde) 2 ½ dl soja- eller risdrik 30 g gær 400 g hvedemel 125 g margarine (mælkefri) Skal af 1 økologisk citron

Læs mere

Sundhedsfremmende appetit på livet

Sundhedsfremmende appetit på livet Sundhedsfremmende appetit på livet Besøg os på: www.madomsorg.dk - og facebook: Sundhedsfremmende appetit på livet (facebook.com/sundhedsfremmende) Gode råd og lyse idéer omkring din mad... Til dig når

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul 10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul Marcipan 4 portioner 1 tsk. mandelessens evt. frugtfarve 100 g kartoffel, kogt 1 tsk. sødemiddel (SØD) Alle ingredienserne moses sammen, tørres

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

En forældreguide om komælksproteinallergi. Fra overgangskost

En forældreguide om komælksproteinallergi. Fra overgangskost En forældreguide om komælksproteinallergi Fra overgangskost til 1 år 2 Om denne brochure Overgangskost er en gradvis introduktion af fast føde til dit barn, indtil barnet spiser den samme kost som resten

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD

MESTERSLAGTEREN VINTERMAD MESTERSLAGTEREN VINTERMAD ØLBRAISERET NAKKEFILET 2 4 PERSONER INGREDIENSER: 1 kg Nakkefilet 100 g røget bacon 3 gulerødder 2 løg 1 porre 4 fed hvidløg 1 mørk øl (Ale eller lign) 1,5 kg kartofler 100 g

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm Opslagsværk - skoler I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn og unge mennesker. Til hvert

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi Bydelsmødre Bydelsmødrenes Landsorganisation består af grupper af frivillige kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, som vælger at tage en Bydelsmoruddannelse, for at kunne hjælpe andre kvinder,

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Efter afkøling skal du hurtigst muligt gemme dine cookies for børn og barnlige sjæle på et sikkert sted for ellers er holdbarheden på de nybagte

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde Sund aftensmad og desserter -På den lækre måde Sundhedsaktiv Skole 1 Forord Det kan være svært at få sundhed integreret i en travl hverdag. I dette hæfte findes idéer og inspiration til sunde aftenmåltider,

Læs mere

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen)

KANTINETJEK BUFFET. Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) KANTINETJEK BUFFET Version 2012:1 Ernæringsmæssig evaluering af buffetudbuddet i kantiner (salatbar og/eller snackgrønt inkluderet i buffetprisen) Skemaet udfyldes for én konkret dag Da udbuddet kan veksle

Læs mere

Julefrokost Menu. Stegte sild

Julefrokost Menu. Stegte sild Julefrokost Menu Stegte sild 8 ferske sildefileter (ca. 600 g) 2 spsk dijonsennep 4 spsk små dildkviste 1½ tsk groft salt friskkværnet peber 3 spsk rugmel 25 g smør Eddikelage ¼ liter lagereddike 150 g

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

Sådan holder du nemt. børnefødselsdag uden mælk

Sådan holder du nemt. børnefødselsdag uden mælk Sådan holder du nemt børnefødselsdag uden mælk 1 INDHOLD Sådan håndterer du mælkeallergi...3 Børnefødselsdag uden mælk...4 Hemmeligheden bag bløde og luftige boller...5 Find kreativiteten frem og bag en

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Børneby Mølle. Sund mad

Børneby Mølle. Sund mad Børneby Mølle Sund mad Müslibar 100 g smør 100 g honning 100 g rørsukker 200 g havregryn 50 g hasselnødder 50 g mandler 50 g solsikkekerner 50 g sesamfrø 50 g rosiner eller tranebær 50 g soltørrede abrikoser

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Sunde & sjove mellemmåltider

Sunde & sjove mellemmåltider Sunde & sjove mellemmåltider Mor, jeg er sulten! Rig på fibre UDEN tilsat sukker ingen konser veringsmidler Børn har brug for mange små måltider i løbet af dagen for at få energi nok til både at lege,

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Sunde fødselsdage i børnehaven Takshaven Ideer til fødselsdagsmad

Sunde fødselsdage i børnehaven Takshaven Ideer til fødselsdagsmad Sunde fødselsdage i børnehaven Takshaven Ideer til fødselsdagsmad Er I i tvivl om hvad I kan medbringe til jeres barns fødselsdag i Takshaven, er I velkommen til at spørge personalet eller gøre brug af

Læs mere

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration Den lækre Kartoffel Opskrifter & inspiration Grov kartoffelmos med selleri Til hverdag og fest Den taknemlige kartoffel kan bruges til både hverdag og fest i mange variationer. Kartoflen er og har siden

Læs mere

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning

Sauce. Den brune. Den hvide. Jævning Sauce Den brune Har man stegt eller kt net kød, kaldes væsken derfra fond (udtales så det rimer på fjong). Til en brun sauce kan man forbedre fonden ved fx at tilsætte et laurbærblad eller et løvstikkeblad

Læs mere

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe Ølmenu til fredag d. 6-1-2012 Bouillon af Svampe Madolie 1 dl Kalvefond 1,5-2 l Barleywine(stærk special øl) 1 dl Blandede svampe 300 g Skalotteløg, i små tern 2 Gulerødder, skrællede, i små tern 2 Porre,

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Kostpolitik Dagplejen

Kostpolitik Dagplejen Kostpolitik Dagplejen Denne folder skal være med til at sikre børnene en sund og varieret kost fra deres første leveår samt være en støtte for dagplejeren i det daglige arbejde med børnene. De vaner børnene

Læs mere

Kostvejledning: Til personer, der har problemer med at tåle mælk. Laktoseintolerans

Kostvejledning: Til personer, der har problemer med at tåle mælk. Laktoseintolerans Kostvejledning: Til personer, der har problemer med at tåle mælk Laktoseintolerans Indholdsfortegnelse: Hvad er laktose...3 Hvad er laktoseintolerans...3 Børn og laktose...4 Kostvejledning...4 Gode råd...4

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Pressemeddelelse. mixxo alsidighed og frihed hvor du er. April 2007

Pressemeddelelse. mixxo alsidighed og frihed hvor du er. April 2007 mixxo alsidighed og frihed hvor du er Ud over at den ledningsfri stavblender mixxo fra Bosch giver frihed hjemme i køkkenet, er den også velegnet i sommerhuset, autocamperen eller campingvognen eller hvorfor

Læs mere

SFO's "kogebog" MORGENMADEN

SFO's kogebog MORGENMADEN SFO's "kogebog" Sunde og knap så sunde men populære retter og opskrifter. Vi mener, at vi skal være en sund fritter, men der skal samtidig også være plads til lidt usundt. Fritterens kogebog opstod ved,

Læs mere

Madpyramiden i 3D lærervejledning

Madpyramiden i 3D lærervejledning 1 Madpyramiden i 3D lærervejledning Undervisningsmaterialet - Madpyramiden i 3D - er målrettet undervisning i indskolingen, men kan naturligvis også bruges på højere klassetrin. Materialet kan fx bruges

Læs mere

Spøgelsesskibe... 3. Elvervinger... 4. Rugbrødsstænger med mandelknas... 5. Fedtfattige grovboller... 6. Klovnesandwich... 7. Politistave...

Spøgelsesskibe... 3. Elvervinger... 4. Rugbrødsstænger med mandelknas... 5. Fedtfattige grovboller... 6. Klovnesandwich... 7. Politistave... Forord Grundprincipperne i opskrifterne er en begrænset mængde tilsat sukker og fedtstof samt et højt indhold af frugt og grønt. Fordelen ved at bruge frugt og grønt er at det giver sødme som god erstatning

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere