En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En forældreguide om komælksproteinallergi. Madtips til børn fra 1 år"

Transkript

1 En forældreguide om komælksproteinallergi Madtips til børn fra 1 år

2 2 Om denne brochure Brochuren giver råd om den kost, børn med komælksproteinallergi bør have fra étårsalderen. Den er skrevet af Rosan Meyer, som er diætist med speciale i kost til allergiske børn. Formålet er at vejlede om, hvordan barnet får en sund, mælkefri kost, der lægger grunden til sunde madvaner i fremtiden. Brochuren indeholder også en række ernæringsrigtige mælkefrie opskrifter, som alle er hurtige og nemme at lave, selv for travle forældre! Opskrifterne er udvalgt og afprøvet af Tanya Wright, ligeledes diætist med speciale i kost til allergiske børn og forfatter til adskillige kogebøger med allergivenlige opskrifter. Tanya og Rosan har bidraget med de væsentligste ernæringsmæssige oplysninger og en masse nyttige råd og variationsmuligheder, som hjælper med at øge variationen i barnets kost.

3 Indhold 3 Det voksende barns behov 4 Mælkefrie kilder til kalk 6 Tips og råd om måltidet 7 Varedeklarationer 11 Mellemmåltider 12 At begynde i daginstitution 14 Så er der fest! 15 Opskrifter 16 Madplan for 1-2 årige 33 Opskrifterne i denne brochure er lavet specielt så de er fri for mælk og mejeriprodukter. Mange af dem er også fri for andre almindelige allergener. Det er vigtigt at sikre sig, at de ikke indeholder ingredienser, som barnet eventuelt også er allergisk over for. Reagerer barnet allergisk på nogen fødevarer, bør du kontakte lægen hurtigst muligt. Hvis en allergisk reaktion påvirker barnets åndedræt, eller barnet virker slapt eller mister bevidstheden, er det afgørende at skaffe lægehjælp med det samme.

4 4 Det voksende barns behov Efterhånden som barnet nærmer sig den første fødselsdag, vokser barnet meget hurtigt og bevæger sig i stigende grad omkring på egen hånd. Jo mere barnet bevæger sig, jo mere energi har det behov for at få igennem kosten, og en varieret kost vil give barnet de næringsstoffer, det har brug for til at vokse og udvikle sig. Ligesom resten af familien bør barnet spise en varieret og alsidig kost. Da børn med komælksproteinallergi, ikke må få mælk og mejeriprodukter, bør man gøre sig særligt umage med at sørge for, at de får de væsentligste næringsstoffer, som f.eks. kalk, fra andre kilder. Frugt og grønt 3-5 portioner dagligt Frugt og grøntsager er væsentlige kilder til vitaminer, mineraler og kostfibre. Forskellige frugter og grøntsager indeholder forskellige næringsstoffer, så det er bedst at præsentere barnet for mange forskellige slags. At spise varieret fra børnealderen, kan forebygge kræsenhed senere i livet. Kød, fisk og andre proteinrige fødevarer 3 4 portioner dagligt Kød, fisk, æg, nødder og bælgfrugter (for eksempel bønner, linser og ærter) er fremragende kilder til protein og jern. Kød og fisk er også vigtige kilder til zink. Fede fisk (for eksempel laks, makrel, tun og sild) giver barnet essentielle fedtsyrer. Brød, kornprodukter og kartofler 3 4 portioner dagligt Brød, morgenmadsprodukter, kartofler, ris og pasta er stivelsesholdige fødevarer. De er gode kilder til energi, næringsstoffer og nogle kostfibre. Præsenter barnet for forskellige slags hver dag. Råd angående fede fisk Fisk er sundt, fordi de indeholder meget D-vitamin, jod og selen, som mange danskere netop får for lidt af. Fisk indeholder også sunde fiskeolier (n-3 fedtsyrer). Børn under 3 år bør dog højst spise 25 g pr. uge af de store rovfisk som tun (bøffer), sværdfisk, sildehaj og gedde pga. indholdet af kviksølv. Dåsetun er derimod i orden, da de generelt indeholder meget lidt kviksølv, fordi det er unge fisk. Andre fisk er der ikke de samme begrænsninger på. Det er bedst at spise varieret af både fede fisk som laks, sild og makrel og magre fisk som sej, skrubber, rødspætter og torsk. 3

5 5 Alternativer til mælk og mejeriprodukter: Nutramigen til børn med komælksproteinallergi Anbefalet daglig indtag af Nutramigen 500 ml (0,5 l) pr. dag De fleste børn får mange af de vigtige næringsstoffer som kalk, proteiner og energi fra mælk og mejeriprodukter. En hypoallergen modermælkserstatning er et gavnligt alternativ til børn med komælksproteinallergi. 500 ml Nutramigen 2 Lipil indeholder størstedelen af barnets daglige behov for vigtige næringsstoffer. Nutramigen kan gives som drik, som ingrediens i maden eller som en kombination af begge dele. Nutramigen indeholder også LIPIL, en særlig blanding der indeholder DHA, også kendt som omega-3 fedtsyre. DHA findes naturligt i brystmælk. Det er især vigtigt at små børn, hvis kost udelukker DHA-rige fødevarer som æg og fede fisk, får en anden god kilde til DHA, som f.eks. Nutramigen Lipil.

6 6 Mælkefrie kilder til kalk Børn med komælksproteinallergi har behov for gode, mælkefrie kilder til kalk, så de kan udvikle sunde tænder og stærke knogler. Et dagligt indtag af 500 ml Nutramigen giver dem den kalk, som de har behov for i alderen fra 1 år og opefter. Andre gode kilder er mørkegrønne bladgrøntsager som grønkål og broccoli. Mælk fra andre dyr, som får eller geder, anbefales ikke til børn med komælksproteinallergi. 2 Havremælksprodukter fra supermarkedet indeholder ikke tilstrækkeligt med næringsstoffer og bør ikke bruges som en væsentlig ernæringskilde før barnet er mindst to år gammelt. Risdrik er ikke egnet som drikkemælk til børn. 1 Sojadrik og risdrik bør kun gives efter råd fra sundhedsplejerske, læge eller diætist. 1 Når du skal introducere Nutramigen til barnet Giv små smagsprøver i begyndelsen og øg efterhånden mængden. Barnet bør smage Nutramigen ved hvert måltid for at få chancen til at lære den nye smag at kende. Smagen af Nutramigen kan varieres med: sukker, vaniljesukker, kanel, kardemomme eller kakao. Husk ved brug af sukker langsomt at liste det ud igen Nutramigen kan drikkes både kold og varm.

7 Tips og råd om måltidet 7 Det fælles måltid i familien Med lidt omtanke og planlægning kan børn med komælksproteinallergi spise mange af de samme ting, som resten af familien, hvilket begrænser behovet for at lave særlige retter til barnet. Mange almindelige retter, er under alle omstændigheder uden mælk som f.eks. en steg eller spaghetti med kødsovs. I retter der normalt indeholder mælk, kan man erstatte mælken med Nutramigen. Det gælder f.eks. cremede supper, moussaka og endda is (se opskrifterne her i brochuren!) Det er en god idé, at præsentere barnet for mange forskellige slags mad, så de vænner sig til at spise det samme som resten af familien og etablerer gode madvaner senere i livet. Ved at se hvordan andre familiemedlemmer spiser, lærer barnet både hvordan det skal spise og hvordan det skal opføre sig ved bordet. Fra étårsalderen forsøger barnet som regel at spise deres mad selv, selvom de måske stadig har brug for lidt hjælp. Når barnet er mellem 1 og 2 år, bør det opfordres til at spise maden selv ved hjælp af en ske.

8 8 Hvor meget mad har barnet brug for? Små børn har små maver. De kan ikke spise store portioner på én gang, så de spiser måske kun små måltider, og kan have behov for sunde mellemmåltider. Der er stor forskel på børns appetit, så den bedste tilgang er at lade barnet bestemme. Tving dem ikke til at spise mere end de har lyst til, og giv dem omvendt mere mad, hvis de er rigtig sultne. Så længe børn spiser varieret og alsidigt som beskrevet på side 3 og 4, og de er aktive, og sundhedsplejersken, lægen eller diætisten er tilfreds med deres vægt, er der ingen grund til at bekymre sig om, hvor meget de spiser! Gode kilder til jern Jern er helt afgørende for at danne røde blodlegemer og undgå blodmangel. Nutramigen er en god kilde til jern, men andre væsentlige kilder er blandt andet rødt kød (okse, lam og svin), tørret frugt (som abrikos eller figen), bælgfrugter. Det er også værd at vide, at C-vitamin, som findes i mange frugter og grøntsager, hjælper barnet til at optage jern fra kosten.

9 9 Gode råd til det småtspisende barn Hvis dit barn ikke tager nok på i forhold til vækstkurven, eller ikke er begyndt at spise andet end mos og grød endnu, bør du tale med jeres sundhedsplejerske, læge eller diætist. Husk, at børn har brug for meget energi til at vokse, og at de får hovedparten af energien fra fedt i kosten. - Undgå fedtfattige produkter og brug sunde fedtstoffer som vegetabilske olier i madlavningen. - At give barnet mindst 500 ml Nutramigen pr. dag vil være med til at dække energibehovet. Børn har også brug for rigeligt med proteiner for at vokse. De bedste kilder er kød, fisk og bælgfrugter (for eksempel tørrede bønner, humus og linser). Giv barnet små, overskuelige portioner og ros, når det spiser op. Lad ikke måltiderne strække sig over mere end en halv time uanset om barnet har spist op eller ej. Lad være med at tvinge barnet til at spise noget som det har afvist. Fjern maden uden kommentarer og prøv igen nogle uger senere. Børns smag ændrer sig og kan påvirkes af jævnaldrende børn eller voksne, som de er glade for at spise sammen med, f.eks. bedsteforældre. Flotte farver og faconer som pasta i forskellige former kan gøre maden sjovere og mere interessant for børn, som er modvillige over for at spise.

10 10 Fedt, sukker og salt Det er vigtigt, at barnets kost indeholder sundt fedt, hvilket er fedt fra planter, herunder olivenolie og andre vegetabilske olier (som rapsolie og solsikkeolie), samt fedtet fra fede fisk. Fedt er en vigtig energikilde for barnet, og indeholder desuden vitaminer som ikke findes andre steder, som f.eks. A- og E-vitamin. Fede forarbejdede fødevarer som chips, pommes frites, kiks og kager indeholder derimod ofte hærdet fedt, som du bør begrænse mængden af i barnets kost. En kost som indeholder meget sukker, kan give barnet en sød tand og føre til huller i tænderne. Det er ikke nødvendigt at gøre kosten sukkerfri, men søde drikkevarer, slik, kager, marmelade og tilsætning af sukker i maden bør begrænses. Der er heller ikke noget behov for at salte barnets mad, da de fleste fødevarer er salte nok i sig selv.

11 11 Varedeklarationer MÆLK gemmer sig også bag ordene ( usynlig mælk) 4 Animalsk fedtstof Animalsk olie Inddampet mælk Kasein Kasinat Kalciumkasinat Kaliumkasinat Lactalbumin Laktose (mælkesukker) Margarine Minarine Mælkebestandele Mælkeprotein Mælkepulver Mælketørstof Natriumkaseinat Skummetmælkspulver Smøraroma Smørolie Sødmælkspulver Tørmælk Valle Valleprotein Vallepulver Varer, som altid indeholder mælk ( synlig mælk) 4 Ost Blandingsprodukter f.eks. Kærgården Cremefraiche Fløde Sødmælk Letmælk Minimælk Skummetmælk Kernemælk Smør Ylette Ymer Yoghurt A38 og andre syrnede mælkeprodukter Det er indlysende, at mejeriprodukter som smør, ost og fløde indeholder mælkebestanddele. Mælk kan imidlertid også skjule sig i mange andre fødevarer som f.eks. brød, kiks, kager og kødprodukter, så det er vigtigt altid at læse varedeklarationen grundigt. Følgende liste og generelle gode råd kan være en hjælp i forbindelse med madlavning til barnet, der er på mælkefri diæt.

12 12 Hurtige måltider og mellemmåltider Har du brug for at lave mad til barnet i en fart? Her er nogle hurtige og nemme mælkefrie måltider: En bagt kartoffel (i mikrobølgeovnen!) med bagte bønner og mælkefri reven ost (vælg bønner med et lavt indhold af sukker og salt) Et pitabrød med laks og agurk Bolle med mælkefri pålæg Pasta med en tomatbaseret sauce (for eksempel passata), tun og majs Et stykke stegt fisk (tjek for ben) med kartoffelmos og broccoli Lynstegt kylling og grøntsager med ris Røræg med et stykke brød eller en omelet med ærter og ris (hvis barnet tåler æg) Tun fra dåse på et stykke brød Mange af retterne i vores brochurer Fra overgangskost til 1 år og i denne brochure kan fryses. Hvorfor ikke lave dobbelte portioner og fryse dem ned hver for sig? På den måde kan du hurtigt få maden på bordet, når du har travlt eller barnet er sulten!

13 13 Ude eller hjemme: Nemme, sunde mellemmåltider Uanset om I er på farten eller bare har brug for et lille mellemmåltid til et sultent barn, burde de her sunde snacks lige være sagen: Stykker af frisk frugt med Nutramigen frugtyoghurt (se opskriften i Fra overgangskost til 1 år) Grøntsagsstænger, pitabrød og humus Krydret eller sød couscous (se opskriften i Fra overgangskost til 1 år) Kyllingelår Klapsammen-madder Morgenmadsprodukter (med lavt sukkerindhold) Bananpandekage ( se opskrift side 28) Et stykke pizza (se opskrift på side 26)

14 14 At begynde i daginstitution Det er en god idé at mødes med personalet i daginstitutionen for at fortælle dem om barnets allergi vær på forkant og vent ikke til barnet allerede er startet! Giv personalet information om barnets allergi, herunder: Sikre og usikre fødevarer Symptomer på og behandling af en allergisk reaktion Vigtigheden af at overvåge barnet under måltider og mellemmåltider, så det ikke bytter eller deler usikre fødevarer med andre De fleste vuggestuer og børnehaver har erfaring med at håndtere særlige kostkrav og burde være i stand til at tage hånd om jeres barns behov, men måske vil I helst selv sørge for madpakker og mellemmåltider, for at være på den sikre side. Som hovedregel bør barnet medbringe et par mættende ting som f.eks. madder og grøntsagsstænger, noget frugt, noget at drikke og lidt til dessert, for eksempel en bolle.

15 Så er der fest! 15 En børnefødselsdag er en helt særlig lejlighed, og barnet skal selvfølgelig kunne spise alle de lækre ting, så vi har fundet nogle idéer til sjove og mælkefrie lækkerier såvel som nogle sunde, dagligdags ting. Mælkefri sandwich med for eksempel skinke, kylling, tun, marmelade og mælkefri ost. Lav dem med både lyst og mørkt brød og prøv at skære dem i forskellige faconer. Skåle med grøntsager som for eksempel agurkestave, gulerodsstave, rød peber i strimler og halve cherrytomater Popcorn Grønne og blå stenfrie vindruer Pizza (se opskrift på side 26) Mælkefri cocktailpølser Risengrød (se opskrift i Fra overgangskost til 1 år) Sød eller krydret couscous Alfekager (se opskrift på side 27) Mælkefri is (se opskrift på side 29) Chips med lavt saltindhold Vi har nævnt nogle få mælkefrie lækkerier der er så lækre, at alle vil nyde dem, som pizza og alfekager. Se opskriften på en fantastisk god fødselsdagskage uden mælk eller æg i brochuren Fra overgangskost til 1 år, eller brug opskriften på alfekager på side 27 ved at fordoble mængderne og bage den i 45 minutter. Når barnet begynder at blive inviteret til fester og fødselsdage, er det vigtigt at I taler med værten om, hvilken mad og drikke barnet kan tåle, og at I beder værten om at holde øje, hvis I ikke selv er til stede.

16 16 Opskrifter Retter til sultne børn 1. Pasta Carbonara Mousakka Sur-sød kylling Pølse Stroganoff Tomato-bacon suppe Kartoffelbåde Kartoffelpandekager Fiskefrikadeller 25 Fest! Retter til fødselsdage og særlige lejligheder 9. Pizza Alfekager/Æble Charlotte Bananpandekager Bananis Boller Frugtsmoothie og ispinde Varm kakao med skumfiduser 32 Du skal ikke være bange for at prøve opskrifterne vi har sikret os, at de alle sammen er hurtige og nemme at lave for travle forældre.

17 17 Om opskrifterne her i brochuren Opskrifterne kan laves med Nutramigen 2 Lipil (til børn fra 6 måneder og opefter), Nutramigen AA eller Pregestimil Lipil. Hvis barnet stadig får Nutramigen 1, kan opskrifterne også laves med denne, men du bør tale med sundhedsplejersken, lægen eller diætisten om at skifte til Nutramigen 2, da den indeholder flere næringsstoffer, som f.eks. kalk, som er vigtigt for det lidt ældre barn (>6 mdr.) Bland altid modermælkserstatningen som angivet på dåsen. Mos eller hak maden til den rigtige konsistens for barnet. Se på hver enkelt opskrift for at sikre, at dit barn kan tåle alle ingredienserne. Hvis du ikke er sikker, bør du spørge sundhedsplejersken, lægen eller diætisten. Hæld Nutramigen i retten så sent som muligt under tilberedningen, og undgå længerevarende kogning af hensyn til bevarelsen af næringsstoffer. Retterne kan fryses med mindre andet er angivet. Mærk maden tydeligt og skriv på hvilken dato den er lavet. Maden bør højst gemmes i fryseren i en måned. Lad maden tø op i køleskabet i nattens løb eller brug en mikrobølgeovn. Tjek at maden er helt optøet og varm den grundigt igennem inden servering. Rør grundigt rundt i maden inden servering og kontroller at den ikke er for varm, inden du giver den til barnet. Maden kan hakkes eller moses til den ønskede konsistens efter optøning Lad aldrig små børn spise alene, da de kan risikere at få noget galt i halsen og blive kvalt

18 18 Pasta Carbonara To småbørnsportioner 50 g tørret pasta 1 spsk olie ½ finthakket løg 50 g bacon skåret i små stykker, evt. røget skinke 25 g finthakket rød peber Nutramigen mælkesauce (se opskrift herunder) 1. Kog pastaen 2. Mens pastaen koger, svitses løget i olien 3. Tilsæt bacon og steg til det er gyldent 4. Tilsæt peberfrugt og steg til den er blød 5. Lav Nutramigen mælkesaucen og vend den sammen med den afdryppede pasta 6. Tilsæt bacon og rød peber Nutramigen mælkesauce 1 spsk mælkefri margarine 1 spsk hvedemel 250 ml Nutramigenblanding (ca. 8 doseringsmål til 240 ml vand) Pisk alle ingredienserne sammen ved lav varme (eller pisk hvert halve minut, hvis saucen laves i mikrobølgeovnen) Tip: Denne sauce kan laves i en gryde eller i mikrobølgeovnen. Det vigtigste er at piske den snarere end at røre med en ske, for ellers bliver den klumpet. Saucen ser tynd ud mens den laves, men den bliver tykkere når den køler af. Lav en dobbelt portion og frys dem ned hver for sig. Variation: Lav en ostesauce ved at tilsætte 50 g revet, mælkefri ost Lav en tomatsauce ved at tilsætte en tsk. tomatpuré og et nip tørrede krydderier som oregano og timian (valgfrit) Er der behov for ekstra energi (kalorier), kan man tilføje 100 ml havreeller sojafløde til mælkesaucen

19 19 Mousakka To småbørnsportioner 2 spsk olie 200 g hakket lammekød 1 finthakket løg 1 tsk tomatpuré ½ tsk oregano ½ aubergine skåret i tynde skiver Nutramigen mælkesauce (se opskriften under pasta carbonara) 50 g mælkefri ost, revet Denne ret indeholder protein (hakket kød) og masser af vitaminer fra grøntsagerne (aubergine). Nutramigen mælkesauce er med til at øge næringsindholdet, især med kalk og D-vitamin. Retten er rig på energi og protein til det småtspisende barn. 1. Forvarm ovnen til Varm en spsk olie og svits løg og evt. hvidløg 3. Tilføj det hakkede kød og brun det 4. Tilføj krydderier og tomatpuré 5. Læg kødet i et lille, ovnfast fad 6. Varm en spsk olie og steg aubergineskiverne i 1-2 minutter på hver side til de er gyldne og bløde 7. Læg skiverne oven på det hakkede kød 8. Lav Nutramigen mælkesaucen og hæld den over auberginen 9. Drys med mælkefri ost 10. Bag i ovnen i 40 minutter Tip: Prøv at tilsæt et nip allehånde og kanel, mens du svitser løg og evt. hvidløg Vegetarer kan bruge sojabaseret hakke kød, Quorn fars (vær opmærksom på at det indeholder æg) eller kogte brune linser Del i portioner og frys ned

20 20 Sur-sød kylling Sur-sød kylling er den ideelle måde at give barnet mange forskellige grøntsager på, så barnet synes det er lækkert. Retten har ikke bare et højt vitaminindhold, men også et højt indhold af protein fra kyllingen. Sammen med ris, nudler eller couscous er det et ernæringsmæssigt komplet måltid. To småbørnsportioner 1 spsk olie ½ lille, finthakket løg ½ gulerod skåret i tern ½ rød eller grøn peber skåret i tern ½ courgette skåret i tern 100 g kylling i tern ¼ tsk kinesisk krydderiblanding (valgfri) 100 ml Nutramigenblanding (3 doseringsmål til 90 ml vand) ½ dåse (lille) ananasstykker i egen saft 1 tsk majsmel Tip: Mange slags nudler indeholder æg, men risnudler er som oftest uden æg. Tjek altid varedeklarationen. 1. Varm olien og svits løgene, tilsæt kylling og lad det brune 2. Tilsæt grøntsager og svits i tre minutter. 3. Rør gradvist majsmel og Nutramigenblandingen sammen i en kop 4. Hæld over kødet og tilsæt ananas og krydderi 5. Lad simre i 15 minutter til kødet er mørt 6. Server med kogte ris, couscous eller nudler

21 21 Pølse Stroganoff Pølse Stroganoff er en god proteinkilde beriget med Nutramigen. Den indeholder en lang række næringsstoffer, energi og protein i en lille portion, hvilket er ideelt til det allergiske barn, der spiser meget lidt. To småbørnsportioner 8. Tilsæt 6 doseringsmål Nutramigenpulver lidt ad gangen rør grundigt 9. Server med kartoffelmos, pasta eller couscous samt grøntsager 4 pølser (kontroller at de er mælkefri) ½ finthakket løg 1½ spsk olie 1 tsk majsmel 2 spsk tomatpuré 180 ml vand 6 doseringsmål Nutramigenpulver 1. Gril eller steg pølserne til de er gyldne 2. Lad dem køle af 3. Svits løget i olien ved svag varme 4. Skær pølserne i stykker og føj dem til løget, tilsæt tomatpuré 5. Bland majsmelet med en lille smule vand og rør det til en jævn pasta 6. Tilsæt meljævningen og de 180 ml vand 7. Lad retten simre til det jævner

22 22 Tomat-bacon-suppe Supper er ikke bare nemme at lave, men også meget næringsrige. Denne suppe har et højt indhold af vitaminer fra gulerødder og tomater, og indeholder også lidt protein (bacon). Nutramigen øger indholdet af næringsstoffer, og opskriften er ideel til de børn, der ikke drikker nok af den hypoallergene modermælkserstatning. Tre småbørnsportioner 2 spsk olie 2 grofthakkede løg 3 skiver bacon skåret i små stykker (eller klippet med en saks) 3 finthakkede gulerødder ½ dåse hakkede tomater (200 g) 400 ml Nutramigenblanding (12 doseringsmål til 360 ml vand) 1. Varm olien i en sauterepande og svits løg og bacon til de er meget brune 2. Tilsæt gulerødder og steg videre 3. Lad simre under låg til gulerødderne er møre 4. Tilsæt tomater og lad simre under låg i 30 minutter (hvis du tilsætter tomat inden gulerødderne er møre, vil de ikke blive det på grund af syreindholdet i tomaterne) 5. Tilsæt Nutramigenblandingen og purér med en stavblender 6. Server suppen sammen med brød 7. Del i portioner og frys resten af suppen

23 23 Kartoffelbåde Kartoffelbåde er en god kilde til stivelse og opskriften kan bruges som tilbehør til mange forskellige retter. Tre småbørnsportioner (ikke fryseegnet) 2-3 store bagekartofler (½ kg) eller andre melede kartofler 1 spsk olie Evt. saft af ½ citron 1. Tænd ovnen på 220 grader 2. Skyl og skrub kartoflerne grundigt og tør dem 3. Del dem på langs og skær 4-6 både af hver halve kartoffel 4. Kom kartoffelbådene i en frostplastikpose og tilsæt olie og evt. citronsaft 5. Hæld kartoffelbådene ud på et bagepapir på en bageplade 6. Bag dem midt i ovnen til de er gyldne, ca. 35 min.

24 24 Kartoffelpandekager Denne kartoffelopskrift bidrager med stivelse til måltidet og bliver sammen med Nutramigen en væsentlig kilde til andre næringsstoffer som kalk og D-vitamin. Giver fire pandekager ikke fryseegnet Olie til stegning 130 ml Nutramigenblanding (4 doseringsmål til 120 ml vand) 1 tsk sukker Et nip salt (valgfrit) 25 g mel 1 mellemstor kartoffel, fint revet Tip: Lav sjove ansigter ved hjælp af oliven, agurk, rester af koldt kød og mælkefri ost Drys med sukker som et lækkert mellemmåltid Server som et mættende mellemmåltid med bacon eller rester af koldt kød 1. Hæld melet i en skål og tilsæt langsomt Nutramigenblandingen mens der piskes 2. Tilsæt sukker og salt og den revne kartoffel 3. Varm olie på en pande og hæld en lille mængde dej på panden 4. Steg pandekagerne i 2-3 minutter på hver side lidt længere end for almindelige pandekager 5. Bliv ved til al dejen er brugt

25 25 Fiskefrikadeller med kartoffelbåde Tre småbørnsportioner 200 g filet af sej eller torsk, frossen fisk optøes 2 spsk revet løg ½ tsk groft salt 1 knivspids peber ½ sammenpisket æg 1 spsk hvedemel Ca ½ dl Nutramigenblanding (1½ doseringsmål til 45 ml vand) 1 spsk olie og ½ spsk mælkefri margarine til stegning Tip: Server fiskefrikadellerne sammen med kartoffelbåde se opskrift side 23. Man kan også servere med råkostsalat eller letdampede grøntsager. Da fiskefrikadellerne indeholder æg, skal man være opmærksom på, om barnet tåler æg. 1. Hak fisken groft med stavblender i en skål 2. Riv løget på et råkostjern 3. Tilsæt salt, peber, løg og æg til fisken. Rør kraftigt og tilsæt melet. 4. Rør Nutramigenblandingen i, til farsen er ensartet og fast 5. Varm olien på panden. Form fiskefrikadellerne med en ske og steg dem 5-8 min. på hver side ved svag varme, til de er lysebrune En rigtig god, sund og smagsfuld opskrift. På denne måde sikres det også at barnet får fisk i sin kost.

26 26 Pizza Pizza opfattes ofte som forbudt mad for allergiske børn. Denne opskrift viser, hvordan pizza kan tilpasses til det allergiske barn. Den indeholder stivelse (pizzabunden) med fyld der giver næringsstoffer og proteiner, hvis man bruger mælkefri ost. Giver 4 små pizzabunde eller 16 små brød 175 g mel ½ spsk sukker ½ tsk salt (valgfrit) 1 tsk tørgær 1 spsk olie 100 ml Nutramigenblanding (3 doseringsmål til 90 ml vand) fingervarm 1. Forvarm ovnen til Sigt mel, sukker og salt i en skål og tilsæt tørgær 3. Lav en fordybning i melet og tilsæt olie og Nutramigenblandingen 4. Rør til en dej, først med en træske og derefter med hænderne 5. Ælt dejen på en melstrøet bordplade i tre minutter, til den er elastisk 6. Del dejen i fire lige store stykker. Form til runde pizzabunde ved hjælp af en kagerulle 7. Lad dejen hæve i 30 minutter på et lunt sted eller brug den med det samme 8. Lav pizzaerne med forskelligt fyld 9. Bag i ovnen på en plade med bagepapir Tip: Pizzabundene egner sig godt til frysning. Alternativ: Bag 16 brød og spis dem med mælkefri margarine med knust hvidløg Fyld: 1. Margherita: Smør bunden med tomatpuré eller passata, tilføj reven mælkefri ost og drys med tørret oregano 2. Hawaii: Som herover tilføjet ananasstykker og mælkefri skinke 3. Pesto: En håndfuld nyvaskede basilikumblade blendes med 2 spsk olivenolie. Smør pestoen på pizzabunden og fordel tomatskiver oven på.

27 27 Alfekager/Æble Charlotte Disse lækre alfekager gør det muligt for barnet at deltage i fester og have kage med i børnehaven og andre steder uden bekymring for en allergisk reaktion. Nutramigen øger indholdet af næringsstoffer. Giver 8 store eller 16 små kager 150 g hvedemel 125 g sukker 170 ml Nutramigenblanding (ca. 5 doseringsmål til 150 ml vand) 4½ spsk neutral olie (ikke olivenolie) 1 tsk vaniljeessens 2 tsk bagepulver 1. Forvarm ovnen til Pisk alle ingredienserne sammen til en tyktflydende dej med et piskeris 3. Hæld dejen i små papirkageforme 4. Bag minutter afhængig af størrelsen, til overfladen er gylden og dejen slipper en nål. Lad køle af på en rist 5. Lav glasur af 175 g flourmelis og 1½ spsk varmt vand Tip: Alfekagerne egner sig godt til frysning. Fryses uden pynt Lav lyserød glasur ved at røre hindbærsaft eller puré i Lav chokoladekager ved at tilføje 25 g kakaopulver til opskriften Lav kanelkager ved at udskifte vaniljeessens med 2 tsk kanel Variation: Æble Charlotte 1. Kog et madæble til mos sammen med en smule sukker 2. Hæld æblemosen i et ovnfast fad og hæld dejen over 3. Bag i 25 minutter til det er gyldent 4. Server med en sauce af Nutramigen. Prøv at putte rosiner eller kanel i æblemosen eller brug en anden frugtpuré. Frys ned i individuelle portioner.

28 28 Bananpandekager Disse næringsrige pandekager lavet med Nutramigen kan serveres med et udvalg af frugt der øger vitaminindholdet, og kan også bruges som en nem og sjov måde at præsentere barnet for nye typer af frisk eller henkogt frugt. Giver 4 store eller 12 små pandekager 75 g hvedemel 1 spsk sukker 1 meget moden banan, most 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) Olie til at stege i (brug ganske lidt i en god teflonpande) 1. Pisk alle ingredienserne sammen 2. Varm olien på panden 3. Brug en stor ske til at øse dejen over på panden (1-2 spsk per pandekage afhængig af ønsket størrelse) 4. Bag pandekagerne et par minutter på hver side til de er gyldne. Tips: Server varme med frugt eller kolde i madpakken, som mellemmåltid eller på en udflugt.

29 29 Bananis 6 portioner ½ dl kogende vand 50 g sukker 200 ml Nutramigenblanding (6 doseringsmål til 180 ml vand) 2 modne bananer, moste ¼ tsk kanel (valgfri) 1 dråbe vaniljeessens 1. Opløs sukkeret i det kogende vand i en kasserolle og kog videre til det lige akkurat begynder at tykne 2. Tilsæt de mosede bananer og de andre ingredienser og rør blandingen glat 3. Frys rør hvert tyvende minut (eller brug en ismaskine) så isen bliver ensartet Tips: Det er muligt at købe mælkefri vafler, men tjek indholdsfortegnelsen grundigt hver gang! Lav en lækker isdessert ved at lægge isen i lag med frugt (for eksempel banan, jordbær eller friske eller henkogte pærer)

30 30 Boller Denne opskrift på boller er nem at gå til. Bollerne kan serveres med både mælkefri kødpålæg, marmelade eller hvad barnet har lyst til. Giver 12 boller 25 g gær 4 dl håndvarm Nutramigenblanding - (10 doseringsmål til 3,6 dl vand) 200 g grahamsmel 400 g hvedemel 2 spsk rapsolie ¼ tsk salt 1 tsk sukker 5. Når dejen er formet og lagt på en bageplade, efterhæver de i ca. 30 minutter. Pensel herefter forsigtigt med sammenpisket æg (hvis barnet kan tåle æg) eller lidt vand, og drys evt. med lidt sesamfrø 6. Bages ca. 12 minutter i en 200 grader varm ovn, eller til de er gyldne og hule at banke på 1. Gæren udrøres i nutramigenblandingen 2. Rapsolie, salt og sukker tilsættes 3. Hvedemel og grahamsmel røres i lidt efter lidt. Kan røres med røremaskine 4. Lad dejen hæve ca. 45 minutter, hvorefter den slås ned og formes til 12 boller. Hvis du er kreativ, kan man flette eller evt. sno dejen. Det er kun fantasien der sætter grænser

31 31 Frugtsmoothie og ispinde Frugtsmoothies er en af de nemmeste måder at få kræsne børn til at spise mere frugt på. Disse frugtsmoothies er ekstra næringsrige fordi de er lavet med Nutramigen, hvilket øger indholdet af næringsstoffer. Giver én smoothie eller to ispinde En Nutramigen frugtsmoothie er et ideelt mellemmåltid eller en sund dessert. Varier indholdet afhængig af dit barns smag, hvad der er sæson for og din egen kreativitet! Her er et par idéer til at få dig i gang. Smoothies smager bedst kolde. Jordbær og pære 160 ml kold Nutramigenblanding - (5 doseringsmål til 150 ml vand) 3 store jordbær ½ pære enten en moden og frisk eller henkogt (i egen saft) Variationer Banan: En halv banan og et nip kanel (valgfrit) Peach melba: En halv banan og en halv fersken Mango og banan: En halv banan og en kvart mango Andre egnede frugter Hindbær Kiwi Abrikos Blåbær Bland alle ingredienserne ved hjælp af en stavblender Server som milkshake eller frys i isforme. Tips: Brug moden, frisk frugt eller henkogt frugt i egen saft Bruger du bær, er det måske en god idé at si smoothien for at få kernerne ud

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet.

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Frugtordningen i Troldedynastiet er et mellemtid, der serveres hver dag mellem kl. 13:30 og kl. 14:00. De børn, der går hjem inden, får et stykke frugt

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat.

Uge 28. Indkøb. Rema1000. Sidste uge. Basis. Denne uge består madplanen af: Spagetti med kødboller, linser og spinat. Denne uge består madplanen af: Uge 28 Spicy Blomkålssuppe med kylling og ærter Spagetti med kødboller, linser og spinat. Omelet m. Tomater og revet blomkål Sommerchili m. Hakket kylling Frikadelleruller

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Madspild undgås med omtanke

Madspild undgås med omtanke Madspild undgås med omtanke Brug dine oste-rester i madlavningen DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET www.mammenost.dk DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET Bønne fettuccine med smagfuld Mammen Guld sauce,

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - madtips til børn fra 1 år

En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre. - madtips til børn fra 1 år En forældreguide om mælkeallergi Råd og opskrifter til forældre - madtips til børn fra 1 år 2 Om denne brochure Denne brochure giver råd om den kost, børn med mælkeallergi kan spise fra 1-års alderen.

Læs mere

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN MAD ASIATISK KYLLINGESUPPE MED PEBERFRUGT, FORÅRSLØG & KARRY MED PHILADELPHIA ELSKER SUPPER FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g De fleste forbinder Philadelphia

Læs mere

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler)

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Frokost 2-3 Rugbrød 8-9 dåser Makrel 7-8 dåser Leverpostej 3-4 dåser Tun Remolade og mayonaise evt.

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

DUD 2011 Vestlimfjord Distrikt

DUD 2011 Vestlimfjord Distrikt Boller 20 g gær 4 ss. mælk 40 g smør 20 g sukker ¼ ts. salt 1 æg 200 g mel (3½dl) Mælk, smør, sukker og salt smeltes, afkøles til lillefinger temperatur Gær opløses heri Æg og mel tilsættes, og det hele

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens

Opskrifter. Marineret kyllingebryst med pasta. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 02. mesterslagterens Marineret kyllingebryst med pasta og gorgonzola sovs 4 marinerede kyllingebryster 2 pakker frisk pasta ½ l madlavningsfløde 1 stykke Gorgonzola ost Fedtstof Lidt jævning Ruccula salat Flutes Steg kyllingebrysterne

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer)

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) 50 minutter Gryde Sigte Kartoffelskræller spatel Grydelåg Husk at vaske 200 g grønne bønner 1 tsk salt 250 kartofler 2 løg, ca. 150 g 4 tsk

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 80-87 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 LAURAS BANAN PANDEKAGER MED GLUTENFRI CORN FLAKES OG BLÅBÆR 6 portioner Ingredienser: 3 bananer 6 æg 40 g knuste Glutenfri Corn Flakes 200 g blåbær 1 tsk vanillepulver

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank

8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank 8 retter med Lene hansson - alle i en sund og en slank version Lene Hansson har lavet 8 opskrifter i to versioner - en sund og en slank Af Lene Hansson Foto: Andreas Beck og Camilla Rønde, oktober 2012

Læs mere

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN.

FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. FORSLAG TIL HVAD MAN KAN TAGE MED OG DELE UD I VUGGE STUE OG BØRNEHAVE I FORBINDELSE MED FØDSELSDAGE O.LIGN. ÆBLEPANDEKAGER CA. 8 PANDEKAGER 3 ÆG 3 DL. MÆLK 2 DL. BOGHVEDEMEL 1 REVET ÆBLE 2 NIP SALT 1

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

M a d t i l k r æ s n e g a n e r

M a d t i l k r æ s n e g a n e r Mad til kræsne ganer Balsamicomarineret oksefilet med balsamicocreme Oksefileten lægges i fryseren i ca. 3 timer. Når den er skalfrossen skæres den i tynde skiver med en laksekniv eller på pålægsmaskine.

Læs mere

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min.

Pastagryde med feta. Pasta med kalkun og tomat. 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg i 1 min. Pastagryde med feta 1. Fetaosten skæres i tern. 2. Løgene skæres i tern og svitses i en gryde i olien. Pasta med kalkun og tomat 1. Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits

Læs mere

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45

Indkøbsliste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 44-45 UGe 44-45 Indkøbsliste for at se mere. Ugepakken inderholder kødet 600 g hakket oksekød 700 g kalvemedister 600 g oksekød i tern 4 stk kalveschnitzler 8 kyllingespyd Øvrige indkøb: 1 pk bacon i tern 9

Læs mere

Skinketortilla med sennepscreme

Skinketortilla med sennepscreme Skinketortilla med sennepscreme Ingredienser 100 g friskost med højst 4 % fedt 1 spsk. sød fransk sennep 1 tsk. dijonsennep Salt og peber Fyld 2 blade icebergsalat 1 stor gulerod (ca. 100 g) ½ grøn peberfrugt

Læs mere

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins)

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins) Muffins med hvid chokolade & majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smør 75 g sukker 2 æg 1 dl yoghurt fx græsk yoghurt Revet appelsinskal fra 1 ubehandlet appelsin 180 g hvedemel 1½ tsk bagepulver 50 g hakket hvid

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Knald på løgene. Prøv Bähnckes enkle retter og sæt mere smag på hverdagen

Knald på løgene. Prøv Bähnckes enkle retter og sæt mere smag på hverdagen Knald på løgene Prøv Bähnckes enkle retter og sæt mere smag på hverdagen Løgtærte 4 1 rulle færdig tærtedej 2 spsk olivenolie 6 store løg i fine skiver 2 fed hakkede hvidløg 10 friske salvieblade i tynde

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Stoganoff på klassisk facon. Marineret svinefilet med perlebygsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 stk. marineret svinefilet

Stoganoff på klassisk facon. Marineret svinefilet med perlebygsalat. Opskrift 1 Opskrift 2. 1 stk. marineret svinefilet Marineret svinefilet med perlebygsalat Opskrift 1 Opskrift 2 Stoganoff på klassisk facon 1 stk. marineret svinefilet 250 g perlebyg 150 g grønne bønner 150 g blomkål 200 g cherrytomater Dressing 2 spsk.

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester 2. påskedag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Grov pizza med Urtefrikadeller Laksebøffer Porre-løgsuppe Krydder-

Læs mere

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet

Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet Den smukke roulade er rullet med friske blommer. Arbejdstid: 40 min. Koge/bagetid: 15 min. Ikke fryse-egnet 1 roulade =16 stk. Kage: 3 æg str. L 150 g sukker 60 g mel 60 g kartoffelmel 1 tsk bagepulver

Læs mere

Den første skemad Dansk

Den første skemad Dansk Den første skemad Dansk Egedal Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt: At vælge friske råvarer At skære renset frugt i mindre stykker At

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER)

OKSEKØD (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) OKSEKØD KRYDRET OKSEKØDSPIE SVENSK FARSBRØD AMERIKANSK FARSBRØD UNGARSK RISFAD OKSEKØD I FAD VINTERGRYDE BØFGRYDE M/ GRØNSAGER UNGARSK PAPRIKAGRYDE STRIMLEBØF ALM. GULLASCH

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

PHILADELPHIA ELSKER SUPPER

PHILADELPHIA ELSKER SUPPER PHILADELPHIA ELSKER SUPPER TILBEREDNINGSTID ı 20 minutter SERVERINGSPORTION ı 325 g kj 1008, kcal 241, protein 20,9 g, fedt 15,49 g, kulhydrater 5,15 g FORKÆL DIN MAD MED PHILADELPHIA De fleste forbinder

Læs mere

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis

kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis Søde pandekager kartoffel 500 gram søde kartofler 1 dl mel 1 tsk bagepulver 1 tsk salt 1 spsk flormelis af rød 3 tsk kanelsukker 1 dl letmælk 2 æg 1 tsk frisk vanilje Rapsolie til stegning Brombær, ahornsirup

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU:

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU: ÆG- OG REJESALAT 1 ½ spsk. soja yoghurt (fx Alpro soya naturel) 3 spsk. mayonnaise 1 spsk. ketchup ½ spsk. sukker Lidt citronsaft Smages til med salt og peber 1 hårdkogt æg 150 g rejer Soja yoghurt, mayonnaise

Læs mere

1 Særlig behov. 3 Forberedelse om torsdagen 3.1 Humus og falafel dej - kogebog 3.2 Tzaziki couscous Bruschetta Bolledej...

1 Særlig behov. 3 Forberedelse om torsdagen 3.1 Humus og falafel dej - kogebog 3.2 Tzaziki couscous Bruschetta Bolledej... Hyttebums kogebog ii INDHOLD INDHOLD Indhold 1 Særlig behov 1 2 Indkøb 1 3 Forberedelse om torsdagen 31 Humus og falafel dej - kogebog 32 Tzaziki 33 couscous 34 Bruschetta 35 Bolledej 3 3 4 4 4 4 4 Fredag-

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema:.0. 0 Parmesan snacks 0 g revet parmesan spsk. olivenolie 0g hvedemel æggehvider Blend alle ingredienser. Smør dejen ud på bagepapir og form som kiks. Bag kiksene i ovnen ved 0

Læs mere

Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans?

Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans? Har mit barn komælksproteinallergi eller laktoseintolerans? Information, som skal gives af sundhedspersonale. 1 Når man reagerer på komælk, beror det sandsynligvis på Komælksproteinallergi Man er allergisk

Læs mere

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling

Bruschetta med tun. Bruschetta med friskost og grillet peberfrugt. Bruschetta med parmesan og purløg. 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Bruschetta med tun 1 flutes (45 cm) Lidt olie til pensling Tunsalat: 300 gr. tun i vand 1,5 dl. mayonnaise 2 dl. Finthakket bladselleri ½finthakket løg 4 spsk. Citronsaft Salt og frisk kværnet sort peber

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne

Snack n Snack. Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Snack n Snack Opskrifter på sunde snack s! kan deles hjemme med familien eller tages med på tur med vennerne Slik, kager, chips, saft og sodavand har første pladsen over populære valg til mellemmåltider.

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C.

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C. Sunde Opskrifter Knasende sund Pizza 2 dl Hvedemel 3 dl Fuldkornsmel 25 g Gær 1 spsk Olivenolie 2 dl Lunkent vand 1 2 tsk Sukker 1 tsk Salt Forvarm ovnen til 220 grader C. Opløs gæren i det lunkne vand,

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

Kogebog Sommerlejr 2015

Kogebog Sommerlejr 2015 Kogebog Sommerlejr 2015 Lørdag Der er fællesspisning: medbring spisegrej og viskestykke Kyllingelår, Bønnesalat og Pandebrød Pandebrød: Lav evt. dejen til frokost. Bland tørgær, salt, rugmel og hvedemel.

Læs mere

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s.

Uge 2 - aftensmåltider Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Frikadeller med salat VBK2 s. 196. Fuldkornshotdogs. BDK s. Jeannette - Kampen mod kræsenheden Du får alle udleveret et eksemplar af Bitz bog Bitz dit køkken (BDK) og min nyeste bog VBK2 som pdf til inspiration. Bogens opskrifter vil også blive brugt i madplanerne.

Læs mere

Morgenmad. Hjemmelavet mysli med yoghurt eller A-38

Morgenmad. Hjemmelavet mysli med yoghurt eller A-38 Morgenmad Hjemmelavet mysli med yoghurt eller A-38 A-38, yoghurt naturel, havregryn, økologiske rosiner, mandler, nødder, bananer, solsikkekerner, hørfrøkerner, græskarkærner, æbler, appelsiner, pærer

Læs mere