International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto."

Transkript

1 International Klimakonference i Århus med ekskursioner i Region Midtjylland Beyond Kyoto. Aarhus Universitet er ansvarlig for konferencen. Ekskursioner gennemføres i samarbejde med Midtjysk Turisme og Green Belt. Kort beskrivelse af projektidéen Aarhus Universitet ønsker at gennemføre en international Konference, der har til formål at sætte fokus på klimarelaterede kompetencer/løsningsmodeller og tiltag forud for Klimatopmødet i København. Konferencen indgår som en del af de officielle COP15 aktiviteter og har ret til at bruge COP15 logoet. Konferencens internationale perspektiv er sikret gennem tilslutning fra en række internationale organisationer (FAO, UNECE, UNDP, mfl.). Konferencen åbnes af Gro Harlem Brundtland, der er specialrådgiver inden for klima for FN s generalsekretær. Konferencen forventes at tiltrække mellem deltagere fra hele verden og målgruppen er blandt andet: Erhvervsledere, som beskæftiger sig med klimaløsninger m.m. Politiske og administrative beslutningstagere Forskere og udviklere, som beskæftiger sig med klimarelevante løsningsmodeller. Konferencen holdes over to dage med efterfølgende ekskursioner på 3. dagen Konferencen er bygget op over 6 temaer, som samlet giver et bredt bidrag til beskrivelse af klimaforhold og løsninger på den kommende klimaudfordring. Ekskursioner tilrettelægges sammen med Midtjysk Turisme og Green Belt og inddrager besøg hos en række centrale steder, hvor der kan ses praktiske løsninger i relation til energi- og klimaløsninger. Konferencens samlede budget er på kr. Der søges om støtte fra Vækstforum på 1,5 mio. kr. fra puljen til klimatopmødeaktiviteter. Den øvrige finansiering kommer fra deltagerbetaling (2,5 mio. kr.), Aarhus Universitet (1,5 mio. kr.), Aarhus kommune ( kr.) og fra sponsorater (1,5 mio. kr.)

2 Klima-DM, Klimakonsortiet (ansøgning ikke modtaget) Klimakonsortiet Kort beskrivelse af projektidéen Klimakonsortiet har indbudt de regionale vækstfora til at deltage aktivt i Klimakonsortiets planlagte DM i klima, som vil være Klimakonsortiets officielle danmarksmesterskab i klimaløsninger. Der er ikke indsendt ansøgning til Klimapuljen i Region Midtjylland. Klimakonsortiet har indbudt alle regioner (Vækstfora sekretariater) til møde for en fælles drøftelse af Klima-DM. Klima-DM vil bestå i: en landsdækkende konkurrence for alle danskere på deres arbejdspladser og i skoleklasserne, der først kører regionalt og siden nationalt national opmærksomhed om konkurrencen gennem PR-arbejde m.m. et set-up, der giver gode muligheder for regional profilering, herunder gode klimahistorier, promovering af virksomheder regionalt opmærksomhedsskabende arbejde, der bør tænkes sammen med vækstforaenes indsats på klimaområdet. Klima-DM opdeles i 3 kategorier: danskernes lyst til at forbedre klimaet gennem ændret adfærd danskernes nye løsninger på klimaproblematikken danskernes holdningstilkendegivelse i forhold til klimaspørgsmål. I hver region kåres der en vinder, samt en 2. og 3 plads inden for hver kategori. Vinderen går videre til den nationale konkurrence. Den regionale konkurrence starter 1. januar og afsluttes medio maj, hvor de regionale dommerkomiteer udpeger vinderne. Den nationale konkurrence afsluttes ultimo juli. Til den regionale dækning søger Klimakonsortiet at oprette en række mediesamarbejder med lokale og regionale medier f.eks. TV2s regioner. Der udarbejdes indslag til de regionale vejrudsigter på TV2s kanaler. Fra 1. januar vil Klima-DM blive præsenteret på Arlas mælkekartoner. Der ønskes fra Klimakonsortiet etableret et samarbejde med regionerne om Klima-DM herunder forskellige events i tilknytning til de regionale konkurrencer. Der er fra Klimakonsortiet ikke pt. fastlagt beløb for deltagelse, da en del af samarbejdet kan bestå af tidsforbrug. På et møde den 6. oktober arrangeret af Klimakonsortiet blev der aftalt, at der fra Klimakonsortiet blandt andet udsendes en udspecificering af opgavefordeling med en basispakke, en basis+pakke og et oplæg til øvrige muligheder.

3 Fremvisning og synliggørelse af Region Midtjyllands erhvervsmæssige styrkepositioner på energi- og miljøområdet Agro Business Park A/S ved Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation (CBMI) i samarbejde med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet (DJF). Formålet med projektet er at profilere virksomheder og institutioner i CBMI s netværk over for danske og udenlandske professionelle gæster. CBMI s netværk består af 117 virksomheder og organisationer, som på forskellig vis arbejder med bioenergi og miljøteknologisk innovation. Der planlægges aktiviteter i forbindelse med 3 klimakonferencer i løbet af 2009: Beyond Kyoto på Århus Universitet i marts 2009, International Scientific Congress on Climate Change på Københavns Universitet også i marts 2009 og selve klimakonferencen COP 15 i København i november/december I forbindelse med disse konferencer tænkes udarbejdet et tilbud til konferencedeltagerne om at deltage i en ekskursion til CBMI, DJF og et par virksomheder inden for bioenergi området (DAKA Biodiesel nævnes som eksempel). Under opholdet hos CBMI og DJF vil netværksvirksomhederne få lejlighed til at fremlægge sine kompetencer over for ekskursionsdeltagerne. Der vil således være muligt at mødes personligt, og der vil blive fremstillet diverse præsentationsmateriale. Præsentationsmaterialet vil være på dansk og engelsk og vil bl.a. omfatte profilblade for netværksvirksomhederne og forbedret informationsmateriale vedr. DJF s biogas forsøgsanlæg. Præsentationsmaterialet tænkes anvendt - udover i forbindelse med klimatopmødet i forbindelse med andre besøg fremover hos CBMI og DJF. De samlede omkostninger til projektet er anslået til kr. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum svarende til halvdelen af de budgetterede omkostninger.

4 Naturvidenskabernes Hus Naturvidenskabernes Hus, Alexandra Instituttet A/S, ViborgEgnens Erhvervsråd, The Animation Workshop, Gren Belt Denmark samt op mod 20 udstillingsvirksomheder. (Der er foreløbigt lavet aftaler med Grundfos, Skov A/S, Mita Teknik og HIRC.) Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro, som er under opførelse, har bl.a. til formål at styrke lærernes kompetencer i de naturvidenskabelige fag og gøre børn og unge bevidste om og interesserede i naturvidenskab. Husets energiforsyning skal baseres på flere forskellige energiteknologier, som jordvarme og solpaneler. Teknikrum og tekniske installationer skal være en synlig og aktiv del af oplevelsen af bygningen. Naturvidenskabernes Hus er på den baggrund støttet som et projekt under megasatsningen energi og miljø. Den aktuelle ansøgning vedrører udvikling og etablering af en række virksomheders produkter og kompetenceområder inden for bæredygtig teknologi. Udstillingen vil være åben i oktober til december 2009 altså op til og under klimatopmødet. Der satses på at lave aftale med 20 udstillende virksomheder, herunder såvel store som små og mellemstore virksomheder. Det er hensigten, at udstillingen skal være besøgsmål for udenlandske delegationer, der besøger regionen i forbindelse med klimatopmødet. Bl.a. samarbejdet med Green Belt Denmark forventes at resultere i internationale besøg. Derudover tænkes udstillingen at kunne danne rammen om samling af virksomheder til netværksaktiviteter i form af vidensdeling og etablering af nye samarbejdsrelationer. Endelig tænkes udstillingen anvendt over for husets øvrige besøgende (lærere og elever mv.). Det samlede budget er anslået til kr., hvoraf de deltagende parter forudsættes at bidrage med halvdelen. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum svarende til halvdelen af de budgetterede omkostninger.

5 The Danish Way Et anderledes besøgsprogram Samsø Energiakaademi Formålet med projektet er aktivt at indgå i markedsføringen af de danske erfaringer indenfor energi- og miljøområdet. Aktiviteterne skal foregå i samarbejde med lokale kommuner, clean-tech virksomheder og organisationer. Energiakademiet vil tilbyde to typer af besøgsarrangementer: Samsø Energisafari er allerede en del af energiakademiets nuværende aktivitetsprogram, her vil besøgende blive introduceret generelt til klima, energi og miljø og Vedvarende Energi-Ø projektet, hvorefter der vil være en guidet tur til demonstrationsanlæg på Samsø. Midtjyllands energisafari/besøgsworkshops er aktiviteter, der strækker sig over 3-5 dage, hvoraf nogle bliver brugt ved Samsø Energiakademi, hvor planlægningsopgaver, forsøg m.v. vil bliver foretaget. Efterfølgende er der ekskursioner til relevante kommuner og virksomheder i regionen. Aktiviteten retter sig mod besøgende op til og under COP15. Specifikt rettes aktiviteterne mod journalister, embedsmænd, politikere, NGO er, fagfolk og studerende. Markedsføring vil ske gennem hjemmesider (energiakademiets og COP15), nyhedsbreve mv. Målet med aktiviteterne er, at Region Midtjylland efter 2009 fremstår som den mest besøgte region i Danmark i klima- og miljømæssig sammenhæng samt at opnå øget kendskab til regionale virksomheder, der leverer klimaforbedrende teknologi. Der ansøges primært om tilskud til lønomkostninger, herudover til udarbejdelse af informationsmateriale. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. I ansøgningen er ikke anført oplysninger om eventuel egenfinansiering. Samsø Energikontor forventer at søge klimakonsortiet om tilskud til projektet.

6 Håndværksrådet Klimakonference i Herning Håndværksrådet i samarbejde med DS Håndværk & Industri (DS) og Danske Snedker- og tømrermestre (DST). Kort beskrivelse af projektidéen Håndværksrådet vil gennemføre en 3 dages konference i september 2009 i Messecenter Herning parallelt med H&I-messen, som har klima som overordnet tema. Konferencens tema vil være energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse med fokus på allerede kendte teknologier og metoder. Konferencen holdes med udgangspunkt i Low Technology high implementation frem for High technology and low implementation. Et centralt udgangspunkt er det store potentiale for energibesparelser i den eksisterende bygningsmasse. Konferencens 1. dag vil have fokus på hvordan der skabes en egentlig politik for energibesparelser. Konferencens 2. og 3. dag vil være mere praktisk orienteret mod konkrete teknologier og metoder, som allerede nu kan tages i brug for at reducere energiforbruget. Håndværksrådets europæiske søsterorganisationer indbydes til at bidrage med erfaringer og synsvinkler fra de pågældende lande. I forbindelse med H&I-messen holder Enterprise European Network (ÉN) et et kontaktmøde med deltagelse af 150 små og mellemstore virksomheder med fokus på klima- og energiløsninger. Konferencens målgruppe den første dag er især politiske beslutningstagere mens de to sidste dage mere henvender sig til kommunale beslutningstagere på et mere praktisk niveau. Der vil specielt blive sat fokus på anvendelsen af solvarme. Konferencens samlede budget er på kr. Vækstforum søges om et tilskud på 50% svarende til kr.

7 Expo H2College Hydrogen Innovation & Research Centre Hydrogen Innovation & Research Centre (HIRC), Boligselskabet Fruehøjgaard (Herning) samt Herning Kommune Leverandører til Expo H2College: Aarhus Arkitekterne A/S, Naturgas Midt Nord, Dantherm Power, Serenergy, Niras, Danfoss A/S Fuel Cell Business, Boel Living, Energi Midt, GreenHydrogen.dk (bestående af Hollensen Energy, Nordtec Optomatic, Dantherm Power Standmølle industrigas) Kort beskrivelse af projektidéen Projektet er knyttet til opførelsen af 66 ungdomsboliger i Herning. Boligerne vil stå færdige og indflytningsklare til 1. december Projektet beskrives således: H2College er et miljømæssigt visionært helhedsprojekt, som står klar til demonstration og klimaformidling om CO2 neutrale kompetencer og løsninger allerede fra begyndelsen af klimaåret Ungdomsboligerne er opført efter Passiv Hus standarden med et beregnet årligt varmetab på 15 kwh per m2. Boligerne forsynes 100 % med vedvarende energi via vindkraft, og hvor brintfremstilling ved elektrolyse samt el og varme produktion med brændselsceller indgår i energisystemet. I udkanten af klyngen af ungdomsboligerne opføres der et elektrolyseanlæg og et brintlager som via et brintnet forsyner 16 mikrokraftvarmeanlæg, der hver er tilsluttet 4 lejligheder. Hvert af de 16 anlæg har en effekt på 1,2 kw og en varmeeffekt på 0,9 kw. Der søges om midler til indretning og opbygning af et udstillingsrum i forbindelse med H2Colleges energisystem elektrolyseanlæg. Samt til præsentationsmateriale såsom Flash præsentation, brochure samt yderligere eksponering via den nationale webportal for klima- og energiteknologiske løsninger EnergyMap.dk. Der søges ligeledes til dækning af løn- og driftudgifter før og under COP15. Expo H2College markedsføres via nationale og internationale konferencer. Expo H2College vil tilbyde technical tours i tilknytning til konferencer i samarbejde med GreenBelt (VisitHerning). HIRC er med i regionens H2HUB Vestjylland projekt og LINK2009, og vil i forbindelse med konferencer og besøgsevent i Expo H2College samarbejde og koordinere med disse og andre projekters initiativer i forbindelse med COP15. Projektets samlede budget er på kr. Vækstforum søges om kr. - svarende til 50 % af budgettet. De resterende 50 % finansieres via et virksomhedsbidrag ( kr.), mens HIRC egenfinansierer projektet med kr.

8 Vedvarende elektricitet til transport i Midtjylland Foreningen Hydrogen Link Danmark Foreningen Hydrogen Link Danmark Kort beskrivelse af projektidéen Projektets mål er at synliggøre Region Midtjyllands styrkeposition indenfor vedvarende elektricitet til transport før og under FNs Klimatopmøde. Projektet beskrives således: International synliggørelse af vedvarende elektricitet til transport formål i Midtjylland baseret på batterier, brint og brændselsceller før og under FN Klimatopmødet i Synliggørelsen skal bidrage til at øge interessen fra den internationale bilindustri og energi- og olieselskaber, i håbet om at Danmark og Region Midtjylland bliver et af de første introduktionsmarkeder for bilindustriens brintkøretøjer. Projektet skal samtidig henlede EU's opmærksomhed på regionen, således at Danmark og Region Midtjylland i samarbejde med Norge og Sverige under samarbejdet Hydrogen Highway Partnership - indenfor de kommende år kan bliver et af det tre område i Europa, som udpeges som testsite for brint og brændselsceller. Danmark rangerer som et af de lande i verden, der har flest brændselsceller køretøjer pr. indbygger. Projektet vil lancere en række formidlings-, event og markedsføringstiltag før og under Klimatopmødet i Konkrete aktiviteter vil være en konvojkørsel af brintdrevne køretøjer fra Bella Centret i København til Herning. Målet er, at denne event vil skabe mulighed for national og international mediebevågenhed. Efter konvojen vil der være en international konference i Herning med fokus på vedvarende elektricitet til transport. Efter konferencen er der arrangeret en tur i en brændselsceller bus til Hvide Sande med efterfølgende middag for VIP gæster. Forud for eventen forventes deltagelse i DI s udstilling om bæredygtig energi, som afholdes i Parken. Samt ved uddeling af brochurer og informationsstand i Bella Centret. Der gennemføres som en del af projektet en række lobbyaktiviteter overfor bilindustrien og EU for at sikre interessen om aktiviteterne i forbindelse med topmødet. Projektets samlede budget er kr. Der søges om støtte fra Vækstforum på kr. svarende til 50 % af budgetsummen. Den øvrige finansiering er fordelt med kommunerne bl.a. Herning og Ringkøbing-Skjern ( kr.), samlede sponsorater fra danske og internationale virksomheder ( kr.), konference indtægter ( kr.), samt en egenfinansiering fra Hydrogen Link ( kr.).

9 Kraftvarme, fjernvarme og køling som CO 2 fjerner Brædstrup Fjernvarme, Energinet.dk, Dansk Fjernvarme og evt. flere parter. (Brædstrup Fjernvarme har siden fremsendelse af ansøgningen oplyst, at Horsens kommune har givet tilsagn om at ville påtage sig den praktiske del af opgaven ved arrangementet). Brædstrup Fjernvarme vil i sommeren 2009 igangsætte etablering af Ring Søpark projektet, som skal demonstrere, hvordan et nyt boligområde kan forsynes med vedvarende energi. Dette projekt er på den baggrund støttet under megasatsningen energi og miljø. Den aktuelle ansøgning vedrører afholdelse af en konference, inkl. fremvisning, i Brædstrup, idet der tages udgangspunkt i Ring Søpark projektet. På konferencen tænkes temaerne bl.a. at være fjernvarmens muligheder, som en unik dansk løsning, fjernkøling, vedvarende energi i fjernvarmesystemer. Målgruppen for konferencen er bl.a. deltagere i klimatopmødet i København. Der søges om støtte fra Vækstforum til en ikke nærmere specificeret anden af de samlede udgifter, som er skønnet til kr.

10 Engineering innovation for the climate Klimasommerskoler og efteruddannelse op til COP15 Ingeniørhøjskolen i Århus, Aarhus Universitet og andre vidensinstitutioner, virksomheder og myndigheder. Ansøgningen skal bidrage til at skaffe det økonomiske grundlag til opbygning af en vifte af efteruddannelseskurser og sommerskoler med fokus på løsninger på klimaproblematikken. Efteruddannelseskurserne og sommerskolerne vil henvende sig til danske og udenlandske erhvervsfolk og studerende og vil have temaer inden for forskellige energiteknologiske områder, som f.eks. vindkraft og energibesparende boligbyggeri. Temaerne vil ud over teknisk fokus også fokusere på andre relevante fagområder, som økonomi, jura, politik og kommunikation. Det forventes, at afholdelse af kurserne vil resultere i markedsføring af Region Midtjylland som et område med en høj faglig og videnskabelig kompetence inden for uddannelsesområdet og med et unikt samarbejde på tværs af vidensinstitutioner, myndigheder og erhvervsliv. Der blev i afviklet sommerskoler inden for vindkraftteknologi, hvor det lykkedes at tiltrække velkvalificerede og højt motiverede studerende. Sponsorvirksomhederne, Vestas og Siemens opnåede derigennem faglig profilering over for kommende ingeniører og potentielle jobsøgere på det globale marked. Budgettet for planlægning og afholdelse af 3 sommerskoler i 2009 er på ca. 3,3 mio. kr. Der regnes med delvis deltagerbetaling. Efteruddannelseskurserne vil i vid udstrækning kunne udbydes med fuld deltagerfinansiering. Der søges om op til 1 mio. kr. i støtte fra Vækstforum.

11 Gennemførelse af en UDVIKLINGS-CAMP for fjernvarme AffaldVarme Århus kommune i samarbejde med forskellige private virksomheder. AffaldVarme Århus har som et af landets toneangivende fjernvarmeværker taget initiativ til at samle en gruppe interessenter med henblik på at gennemføre en såkaldt udviklingscamp for fjernvarme. Gruppen forventes at bestå af ca. 50 deltagere omfattende fjernvarmeværker, fjernvarmeindustrien, rådgivende ingeniører, vidensinstitutioner og interesseorganisationen Dansk Fjernvarme. Formålet med campen er bl.a. at nytænke fjernvarmekonceptet og lægge op til forskning, udvikling og demonstration af helt nye løsninger og metoder. Resultatet af campen skal foreligge i første halvdel af 2009 og danne grundlag for en række projekter, hvoraf nogle kan igangsættes før klimatopmødet. Ved afslutning af campen forelægges resultaterne ved en offentlig seance. Det er desuden hensigten, at fjernvarmeløsninger i Århus området og i den øvrige del af Region Midtjylland skal kunne vises frem op til klimatopmødet. Som vigtige fyrtårne nævnes solfangeranlæg i tilknytning til fjernvarmen i Ry, Brædstrup og på Samsø, biomassefyring i de store kraftvarmeværker i Århus, Herning og Randers. Det samlede budget er anslået til 1,1 mio. kr., hvoraf der vil være en vis deltagerbetaling og sponsering fra branchens virksomheder. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum svarende til halvdelen af de budgetterede omkostninger.

12 Landbruget i Region Midtjylland en del af løsningen på klimaproblematikken Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret En del af Landscentrets klimarettede aktiviteter foregår i Region Midtjylland og det er disse, der sættes fokus på med nærværende aktiviteter. Aktiviteterne har fokus på hvorledes landbruget og teknologien kan bidrage til at mindske udslippet af drivhusgasser. Foruden synliggørelse af regionens styrker, er det projektparternes mål at formidlingen skal tjene som inspiration for landmænd, virksomheder og andre interesserede. Parterne ønsker at videreudvikle eksisterende hjemmeside, der foruden at tjene landmand og dertil knyttede rådgiver skal tjene som informationskilde for eksempelvis journalister. Hertil kommer en aktiv rolle i forhold til pressen og en specialudstilling om klima på Agromek Aktiviteterne har udgangspunkt i allerede igangsatte projekter og initiativer i regionen. Der fokuseres på tre områder: videreudvikling af biogasproduktion, dyrkning af energiafgrøder og hensigtsmæssig udnyttelse af naturområder samt forbedrede driftsformer, herunder gødningshåndtering og udnyttelse. Det samlede budget beløber sig til kr. Det fremgår ikke af ansøgningen, hvilket beløb Vækstforum søges om. I ansøgningen er ikke anført oplysninger om eventuel egenfinansiering.

13 Klimakonference for Børn og voksne Geografforbundet og Bovbjerg Fyr Det er målet at lave en klimakonference for børn og voksne over tre dage i oktober 2009, der bidrager til at børn i folkeskolen får bedre forståelse for klimasagen. Der skal laves lærerige aftenprogrammer for børn og deres voksne. Eleverne undervises i praksis i meteorologi, jorderosion, vandstigning, energibyggeri mm. Konferencen udformer sig som udeskole, dramatisk dialog, kunstnerisk præsentation og klassiske oplæg. I klimakonferencen deltager en teatertrup fra Bangladesh, der skal bidrage med deres syn på klimaproblematikken. I programmet indgår flere undervisningsog forskningsinstitutioner, landbrugets organisationer samt nærområdets skoler. Budgetoverslaget lyder på kr., det fremgår ikke af ansøgningen om Vækstforum ansøges om støtte til dele af eller hele beløbet.

14 Global Citizen Global Citizen (handlingsorienteret portal på internettet med fokus på problem- og løsningsorienteret viden) Global Citizen ønsker med deres aktiviteter, at bidrage til at virksomheder inden for energi og miljø bliver synliggjort og får skabt kontakter til relevante virksomheder i såvel indland som udland. Målsætningen for Global Citizen er at frembringe viden til brug for verdens problemløsere i deres daglige arbejde. Desuden at bidrage til at disse kommer i kontakt med hinanden. En del af tilbuddet til virksomhederne er at få oprettet en profil på Global Citizen siden med mulighed for eksempelvis at oprette stillingsopslag og dermed tiltrække kompetente medarbejdere fra hele verden. Her foruden er det hensigten at virksomheder på tværs af landegrænser og arbejdsområder kommer i dialog. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. Egenfinansiering udgør ligeledes kr.

15 Kampagne om Samsøs udvikling til vedvarende energi-ø John Reshaur Enevoldsen og Thorkil Green Nielsen, begge journalister. De to ansøger har opbakning fra Samsø Energiakademi. Kampagnen består af udarbejdelse af bogen 100 % grøn energi på Samsø samt et informationsfremstød, der vil sætte fokus på Samsøs udvikling til vedvarende energi-ø. Målet er at aktiviteterne bidrager til at erfaringerne fra Samsø eksporteres til andre lokalsamfund og andre lande. På Samsø er det lykkedes lokalbefolkning, erhvervsliv, eksperter og beslutningstagere at samarbejde og gøre Samsø til vedvarende energi-ø. Målgruppen for aktiviteten i Danmark er skoleelever i de ældste folkeskoleklasser som gymnasieelever, foruden undervisere og journalister. Den udenlandske målgruppe er fagfolk og andre med interesse for energi og miljø. Det er målsætningen at udbredelsen af erfaringerne fra Samsø kan bidrage til at skabe arbejdspladser og inspirere til energiprojekter, specielt i landdistrikter. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. Det samlede budget er på kr. hvoraf det resterende forventes dækket ved salgsindtægter fra bogen.

16 Økonomisk støtte til koordinering af aktiviteter i Region Midtjylland i den europæiske uge for vedvarende energi i februar Organisation for Vedvarende Energi (OVE) og Energitjenesten Den europæiske uge har siden 2005 været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor det overordnede formål er at sætte fokus på EU's energifremtid og klimaforandringer. Formålet med den midtjyske del deltagelse er at synliggøre de løsningsmodeller, der findes i regionen. Det er målet at profilere regionens særlige styrkeposition på området for vedvarende energi. Indholdet i den danske del af europæisk uge for vedvarende energi afhænger af, hvor mange parter, der kommer til at indgå i samarbejdet om at afholde arrangementer i ugen. En del af aktiviteterne vil, på baggrund af sammenfaldet med vinterferie, rette sig mod børnefamilier. Der søges om tilskud til aflønning af en deltidsansat koordinator i perioden 1. december 2008 til og med februar Hertil kommer tilskud til udarbejdelse af informationsmateriale, herunder hjemmesideopbygning. Samarbejdspartnere finansierer selv egne aktiviteter. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. I ansøgningen er ikke anført oplysninger om eventuel egenfinansiering.

17 Energi, Industri og Klima en verden i forandring El museet og Danmarks Industrimuseum Aktiviteterne omfatter to særudstillinger, én hos hver af projektparterne, et energi- og klimaværksted, en skoleavis og diverse aktiviteter i regionen i forbindelse med eksempelvis særudstillinger. Klimaproblematikken skal præsenteres for publikum, virksomheder og undervisningssektoren. Aktiviteterne har til hensigt at aktivere og inspirere til nye initiativer i Region Midtjylland. Det er målet, at der etableres et sammenhængende koncept af udstillinger, formidlingsformer og undervisningsmateriale i relation til temaet Energi, Industri og Klima i Region Midtjylland. Samarbejdet involverer internationale, nationale og regionale industri- og energivirksomheder. Herudover inddrages undervisnings- og forskningsinstitutioner i regionen. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum. Det samlede budget er på kr.

18 MIDTmiljø Et interaktivt energi- og miljøkompetencekort over Region Midtjylland Århus kommune, Arkitektturbureauet Kollision, Aarhus Universitets Klimasekretariat, Arkitektskolen Aarhus, Alexandra Instituttet A/S, Forskningscenteret Digital Urban Living, Netværket TEKNE og Moesgaard Museum. Region Midtjylland inviteres med som partner i projektet. Formålet med projektet er at skabe et redskab, der på en ny og innovativ måde kan synliggøre Region Midtjyllands kompetencer på energi-, miljø- og klimaområdet. Idéen er at udvikle et interaktivt kort over regionen, hvor virksomheder samt forsknings- og udviklingsinstitutioner i en række forskellige kategorier er plottet ind. De virksomheder mv., der har særlige kompetencer på områderne, vil blive angivet med et farvet vindue. Brugerne af kortet kan aktivere vinduet og se yderligere informationer om virksomheden. Kortet vil kunne være et gulv eller et bord eller en lignende større flade og vil kunne flyttes og anvendes i forbindelse med konferencer, møder og på offentlige steder, som rådhuse og biblioteker. Kortet tænkes specielt anvendt ved Aarhus Universitets klimakonference i marts 2009 og under selve klimatopmødet i København i november/december 2009, men vil også kunne anvendes før og efter konferencen, idet dette dog forudsætter regelmæssig opdatering af informationerne, hvilket ikke er medtaget i budgettet. Det samlede budget for projektet er estimeret til 1,9 mio. kr., idet projektet ud over MIDTmiljø også indeholder et interaktivt lærings- og dialogredskab, som Århus kommune vil lade udvikle og anvende i forbindelse med borgerinddragelse i relation til kommunens klimaindsats. Erfaringerne fra udvikling af dette projekt vil kunne danne basis for MIDTmiljø projektet. Århus kommune har foreløbigt bevilget kr. til et forprojekt til udvikling af idéen. Der søges om kr. i støtte fra Vækstforum.

19 Folkehøjskolerne I Danmark COme2gether Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark (Højskolernes Hus) i samarbejde med 8 højskoler i Region Midtjylland. Kort beskrivelse af projektidéen Foreningen af Folkehøjskoler vil med et landsdækkende internationalt projekt forud for klimatopmødet sætte fokus på konkrete ideer til løsninger på klimaproblematikken. Projektet Come2gether skal vise danskerne og omverdenen, hvad vi kan på energi- og klimaområdet i Danmark i form af blandt andet en serie klima-events på 17 højskoler fordelt over det meste af landet i uge 33 i august På de deltagende højskoler gennemføres der i hele uge 33 aktiviteter, events og undervisning som sætter fokus på klimaproblematikken. Der forventes danske deltagere og et tilsvarende antal udenlandske deltagere. Deltagerne vil være lokalmiljøer, kommuner/administration, virksomheder, NGO er, ministerier, folketing m.m. Ansøgningen fra Foreningen af Folkehøjskoler har til formål at sætte ekstra synlighed på projektet i Region Midtjylland Dette skal ske gennem ekstra lokale events samt understøtte det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde i regionen gennem virksomhedsinddragelse og besøg. I Region Midtjylland forventes følgende 8 højskoler at deltage: Odder Højskole, Ry Højskole, Vestjyllands Højskole, Silkeborg Højskole, Højskolen Performers House (Silkeborg), Europahøjskolen på Kalø, Brandbjerg Højskole, Den Europæiske Filmhøjskole (Ebeltoft) Der søges om et tilskud på kr. til at gennemføre ekstra aktiviteter i Region Midtjylland. Projektets samlede budget er på ca. 11 mio. kr.

20 Den Europæiske Filmhøjskole Den Europæiske Filmhøjskole Kort beskrivelse af projektidéen Den Europæiske Filmhøjskole vil i uge 32 og 33 i 2009 tilbyde et 14-dages kursus hvor der laves miljøfilm. Der forventes deltagelse af ca. 115 unge filmskabere fra hele verden. I de 14 dage laves der research, skrives og produceres film af 5-8 minutters varighed, som alle beskriver miljøforhold i regionen. Filmene vil efterfølgende kunne bruges på Klimatopmødet, på regionale og lokale websites, seminarer, kurser m.m. Projektet har et samlet budget på 1 mio. kr. (ved 100 deltagere der er også i ansøgningen angivet 115 deltagere). Der søges om et tilskud på kr. fra Vækstforum idet der påregnes en deltagerbetaling på kr. (svarende til kr. pr. deltager).

21 Syddjurs kommune 3 forskellige aktiviteter Syddjurs kommune i samarbejde med Friland samt DR, Energitjenesten, DjursEnergiLand, OVE, NRGI og Landdistrikternes Fællesråd. Kort beskrivelse af projektidéen Der søges om tilskud til at gennemføre 3 aktiviteter som er knyttet sammen. Det drejer sig om: 1. En messe på Friland den 28. juni 2008 om energi, hvor der vil blive holdt forskellige seminarer og foredrag om energiløsninger med udgangspunkt i forbrugerens behov og muligheder. Der vil også blive udstillet produkter inden for området. Frilandsmesse i 2008 tiltrak 1500 besøgende 2. I de 3 uger op til messen vil der på Friland blive etableret en sommercamp i samarbejde med mellemfolkeligt Samvirke som et alternativt Klimatopmøde med 30 deltagere fra hele verden. På campen vil der blive bygget to bygninger på 15 kvadratmeter, som demonstrerer valg af materialer m.m. som er baseret på regionens ressourcer og virksomheder. 3. I årets 4 første måneder udarbejdes der informationsmateriale om hvordan man selv kan gå i gang med at optimere sit eget hus. Der er angivet følgende budget for de 3 aktiviteter: 1. Frilandmesse: kr. 2. sommercamp: kr. 3. informationsmateriale: kr. Der er ikke angivet finansiering og om der søges om tilskud til alle udgifter.

22 TV-serie bolig for livet - TvPeople TvPeople, Danmarks Radio, VELFAC (Tv-serie) Arkitektfirmaet aart A/S, Esbensen Rådgivende Ingeniører og uddanelsesinstitutionerne AAA og IHA samt Alexandra Instituttet (Huset) Kort beskrivelse af projektidéen Projektet omhandler produktionen af en TV-serie i 6 afsnit, der vises på DR1 i forbindelse med Klimatopmødet 09. Serien følger en helt almindelig midtjysk families hverdag gennem 3 måneder. Familien skal bo i et nybygget energipositivt hus opført af VELFAC udenfor Århus. Derudover får familien: en højteknologisk elbil, penge til at indrette huset med bæredygtige møbler og hvidevarer, kursus i nyttehave og bæredygtig madlavning. Serien er et CO2-eksperiment, hvor målet er at familien skal opnå et CO2 neutralt liv, på trods af en normal hverdag med transport til job, skole og fritidsinteresser, madlavning, tøjvask ferie etc. Kort sagt alle de hverdagsaktiviteter der betyder, at de danske husstande tilsammen står for hele 40 % af den samlede danske CO2 udledning. Målet med serien er at inspirere den brede danske befolkning til at leve miljøbevidst. Projektets samlede budget er på kr., hvoraf 50 % finansieres af Danmarks Radio. Der søges om støtte fra Vækstforum på kr. svarende til 50 % af budgetsummen.

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Region Midtjylland Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 8 International Klimakonference

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper

Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Formål Mission & Vision Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper Kanaler for kunder og markedsføring Samarbejdspartnere

Læs mere

Danske virksomheders muligheder frem mod COP15. Iver Høj Nielsen - Klimakonsortiet

Danske virksomheders muligheder frem mod COP15. Iver Høj Nielsen - Klimakonsortiet Danske virksomheders muligheder frem mod COP15 Iver Høj Nielsen - Klimakonsortiet Klimatopmøde i Danmark Kyoto-aftalen Københavnsaftale? FN s Klimakonference i Danmark Udfordring politisk og logistisk

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

KWI 28 03 2012. GreenHydrogen.dk Elektrolyse og gasnettet

KWI 28 03 2012. GreenHydrogen.dk Elektrolyse og gasnettet KWI 28 03 2012 GreenHydrogen.dk Elektrolyse og gasnettet Om GreenHydrogen.dk aps Etableret i 2007 Ejere: Strandmøllen, Hollensen Energy, Dantherm Power, Nordtec Optomatic, Innovation MidtVest Beliggenhed:

Læs mere

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast.

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast. Bilag 26b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

U = Ungdomsuddannelser, F = Folkeskoler, B = Børnehaver, A = Andet

U = Ungdomsuddannelser, F = Folkeskoler, B = Børnehaver, A = Andet U = Ungdomsuddannelser, F = Folkeskoler, B = Børnehaver, A = Andet 16. Sci.-koo. møde (P) Aktivitet 17: Planlægge og evaluere det grønne fingeraftryk. 20.-27. Netværksbesøg (U) Aktivitet 1: Besøg der har

Læs mere

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson:

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson: Bilag 25b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 2.756.000 kr. 2.756.000 kr. Ansøger om Regionale

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Østjyllands Spisekammer

Østjyllands Spisekammer Østjyllands Spisekammer Projektbeskrivelse til netværksansøgning Et projekt under fødevareindsatsen i Grøn Vækst-programmet 1 Indhold 1. Titel... 3 2. Formål... 3 3. De deltagende virksomheder... 3 3.1

Læs mere

J.nr.: 07-24121 Projektnavn: Anvendelse af bioenergi til mikrokraftvarmeanlæg Ansøger: Sønderborg Kommune Adresse: Rådhustorvet 10 Kontaktperson:

J.nr.: 07-24121 Projektnavn: Anvendelse af bioenergi til mikrokraftvarmeanlæg Ansøger: Sønderborg Kommune Adresse: Rådhustorvet 10 Kontaktperson: Indstillingsskema til vækstforum Bilag 20 Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 4.186.541,65 kr. 4.186.541,65 kr. Ansøger

Læs mere

Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram. Cleantechdag 2010. Væksthus Hovedstadsregionen. 15. marts 2010

Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram. Cleantechdag 2010. Væksthus Hovedstadsregionen. 15. marts 2010 Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram Cleantechdag 2010 Væksthus Hovedstadsregionen 15. marts 2010 Nicolai Zarganis, sekretariatschef Side 1 EUDP s formål EUDP yder støtte til projekter

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Virksomhedsnetværk for underleverandører til vindmølleindustrien

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Virksomhedsnetværk for underleverandører til vindmølleindustrien Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Virksomhedsnetværk for underleverandører til vindmølleindustrien Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 29 Ansøgning

Læs mere

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge.

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge. København, d. 19. november, 2014 Kære Byråd v/borgmesteren i Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune. Ansøgning om støtte i 1 år, til at udvikle projektet: Nordsjællands Maritime Klynge (Maritime Cluster

Læs mere

Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet

Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet Brint Brintproduktion, Elektrolyseanlæg Praktisk anvendelse af brint Lars Yde, Hydrogen Innovation & Research Centre v/ HIH Århus Universitet Brint Brint 1 uge 0,1 kg 3,5 kwh 2,5 time 12 km ¾ af universets

Læs mere

KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE

KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE Side1/5 KLIMAPOLITIK FOR KERTEMINDE KOMMUNE Miljø- og Kulturforvaltning Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.: 65 15 15 15 Fax: 65 15 14 99 www.kerteminde.dk miljo-og-kultur@kerteminde.dk 28-05-2009 Forord

Læs mere

Samarbejde, synlighed og folkelig forankring

Samarbejde, synlighed og folkelig forankring Side 1 af 6 Samarbejde, synlighed og folkelig forankring Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark (FFD) vil med et landsdækkende og internationalt projekt, forud for FN s klimatopmøde i København i 2009,

Læs mere

FILMFESTIVAL & Læring gennem animation - et tilbud til folkeskoler

FILMFESTIVAL & Læring gennem animation - et tilbud til folkeskoler FILMFESTIVAL & Animeret Medieservice Læring gennem animation - et tilbud til folkeskoler Animeret Medieservice & Filmfestival Animeret Medieservice er opbygget som en abonnementsservice, der kan tilpasses

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009 Region Midtjylland Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med klimatopmødet i 2009 Bilag til Forretningsudvalgets møde 9. december 2008 Punkt nr. 9 - Ansøgninger Ansøgning:

Læs mere

Klimachef Jan Nielsen. NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Klimachef Jan Nielsen. NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Klimachef Jan Nielsen Fokuspunkter CO2 Grøn Forsynings- Klima- vækst sikkerhed tilpasning s klimavision Intelligente klimaløsninger til gavn for miljø, borgere og erhvervsliv Aarhus vil gå forrest i klimaindsatsen

Læs mere

Afsluttende rapport vedrørende projekt Nutidens og fremtidens energirigtige byggeri

Afsluttende rapport vedrørende projekt Nutidens og fremtidens energirigtige byggeri Afsluttende rapport vedrørende projekt Nutidens og fremtidens energirigtige byggeri Projektets målsætning Målet med projektet har været at udvikle og etablere en udstilling af mindst 15 virksomheder i

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009

Bilag. Region Midtjylland. Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Region Midtjylland Indstillinger fra Vækstforum om bevillinger til aktiviteter i forbindelse med FN s klimatopmøde i 2009 Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 8 - Ansøgninger Ansøgning:

Læs mere

Europa-Huset 19.11.2015

Europa-Huset 19.11.2015 Opgør med myterne om Danmark som foregangsland EuropaHuset 19.11.2015 Støttet af Tankevækkende tendenser i energiforbruget Det samlede energiforbrug i EU28 har ligget nærmest konstant siden 1995 på trods

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr

Smart Energy Campaign. cosmo flash_flickr Smart Energy Campaign cosmo flash_flickr Hvad er SMERGY En europæisk EU-støttet energikampagne for 18-29 årige Danmark: Cirka 0,7 millioner personer - 12 % af befolkningen. I studiebyerne Århus og København

Læs mere

Plast baseret på biomateriale kan være en del af fremtidens svar på klimaudfordringer og knappe olie- og gasressourcer.

Plast baseret på biomateriale kan være en del af fremtidens svar på klimaudfordringer og knappe olie- og gasressourcer. Projektbeskrivelse af Biomateriale-initiativ Forord Plast baseret på biomateriale kan være en del af fremtidens svar på klimaudfordringer og knappe olie- og gasressourcer. Fremstilling af bioplast bidrager

Læs mere

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016

HyBalance. Fra vindmøllestrøm til grøn brint. Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 HyBalance Fra vindmøllestrøm til grøn brint Gastekniske Dage 2016 Marie-Louise Arnfast / 4. maj 2016 Første spadestik til avanceret brintanlæg ved Hobro 4. april 2016 tog energi-, forsynings- og klimaminister

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP)

Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP) Slide 1 Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP) Støtte til VE i fjernvarmen EUDP programmet Processen Kriterier og beslutning Mette Cramer Buch Slide 2 Et godt tilbud! Energiforligets

Læs mere

Sammendrag af dialogmøder i Aalborg og Fjerritslev

Sammendrag af dialogmøder i Aalborg og Fjerritslev Regional udviklingsplan 2012 Sammendrag af dialogmøder i Aalborg og Fjerritslev Erhvervsudvikling og Innovation(Det Innovative Nordjylland). Hvordan får erhvervslivet, videns institutioner og offentlige

Læs mere

En verden af Energi. Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking

En verden af Energi. Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking En verden af Energi Energimesse for alle: udstilling, konference, workshop, matchmaking En verden af Energi - formidler viden fra forskningens verden, aktuelle teknologier fra industriens og energisektorens

Læs mere

www.futurefoodinnovation.dk Vækst skaber nye fødevare

www.futurefoodinnovation.dk Vækst skaber nye fødevare Vækst skaber nye fødevare Gyda Bay Innovationschef Future Food Innovation Cand. Scient. Biologi Aarhus Uni. 11 år Østjysk Innovation Bestyrelsen 20 high tech opstarts virk. Hovedansvarlig for Business

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Hvordan søger du kulturstøtte? Spørgsmål og svar fra Kulturkontakt Nord & Nordisk Kulturfond

Hvordan søger du kulturstøtte? Spørgsmål og svar fra Kulturkontakt Nord & Nordisk Kulturfond Hvordan søger du kulturstøtte? Spørgsmål og svar fra Kulturkontakt Nord & Nordisk Kulturfond Nordisk dimension Hvor mange nordiske lande skal være med i mit projekt? Kulturkontakt Nord: Ansøgninger til

Læs mere

HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN?

HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN? 5. og 6. september 2014 i Bella Center HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN? Mød 1.500 beslutningstagere fra alle landets almene boligorganisationer på Danmarks største messe for almene boliger. Over 50 udstillere

Læs mere

Skole- Kulturudvalget Aalborg Kommune Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby. Att.: Lis Rom Andersen

Skole- Kulturudvalget Aalborg Kommune Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby. Att.: Lis Rom Andersen Skole- Kulturudvalget Aalborg Kommune Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby Att.: Lis Rom Andersen Ansøgning om økonomisk støtte til by-kunst projektet WE AArt. Vedlagt: Bilag 1 Et udvalg af potentielle kunstnere

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft JOBmidt

Resultatkontrakt. Vedrørende. Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft JOBmidt Resultatkontrakt Vedrørende Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft JOBmidt [22. september 2008 31. august 2011] Journalnummer: 1-33-76-22-16-08 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM)

Læs mere

Fondsfinansierede projekter

Fondsfinansierede projekter 1 of 8 Fondsfinansierede projekter Projektnavn Projektresumé Kategori Projektsu m* Finansiering Pulje Statu s Partnere Klimavenlig sommerhusturis me Analyseprojekt til afdækning af vækst og beskæftigelsesmuligh

Læs mere

Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset

Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset 1 Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset Præsentation 1. Offshore Center Danmark (OCD) Offshore : Overordnet Dansk Offshore

Læs mere

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16.

Notat. Status for klimaarbejdet. Afdelingen for Miljø. Udarbejdet af: Susanne Jervelund. Dato: 27. april 2010. Sagsid.: Sag: 00.16. Notat Status for klimaarbejdet Udarbejdet af: Susanne Jervelund Dato: 27. april 2010 Sagsid.: Sag: 00.16.00-A00-1-10 Version nr.: 1 Afdelingen for Miljø Status for klimaarbejdet i kommunen I Faaborg- Midtfyn

Læs mere

En verden af Energi. En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe

En verden af Energi. En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe En verden af Energi En verden af Energi: Udstilling, konference, workshop, matchmaking & messe En verden af Energi Mandag den 23. september til søndag den 29. september afholdes En verden af Energi på

Læs mere

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan?

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan? Vækst i Region Sjælland hvorfra og hvordan? Vær med til at forme den nye vækststrategi Der skal udarbejdes en ny vækst- og udviklingsstrategi for regionen. Til dette arbejde ønsker vi input fra alle, der

Læs mere

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man

Idestafet. Ja, og. Min ide: BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg. Og hvad hvis man BC-Syd- 1. int. praktikdag i ugen i butik/flensborg KBH 1 praktikdag i Malmø Eller som en praktikuge, i et tæt på land. hvad med - EUREKA! PIU kontorer Materiale omkring i verden - Det kunne bemandes med

Læs mere

Østjyllands spisekammer

Østjyllands spisekammer Østjyllands spisekammer KOMPETENCER - VIDEN - INNOVATION Et projekt under fødevareindsatsen i Grøn Vækst-programmet 1 Indhold 1. Formålet med projektet... 3 Målgruppe... 3 2. Organisering og beskrivelse

Læs mere

4.3. Kompetenceplatform: Organisationsbeskrivelse

4.3. Kompetenceplatform: Organisationsbeskrivelse 4.3. Kompetenceplatform: Organisationsbeskrivelse Indledning I det følgende skitseres planerne for kompetenceplatformens organisering i Region Midtjylland. Kompetenceplatformen er et initiativ, som skal

Læs mere

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Baggrund Energistyrelsen har med sit udbud af 450 MW møller i en række kystnæreområder, skabt mulighed for øget havneaktivitet

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

Bobleprojekter i Inno-SE

Bobleprojekter i Inno-SE Baggrund for bobleprojekter Inno-SE Bobleprojekter i Inno-SE Bobleprojektpuljen er en pulje i Inno-SE der gør det muligt for virksomheder, i samarbejde med videnspartnere, at ansøge om penge til et forprojekt

Læs mere

1 www.regionmidtjylland.dk

1 www.regionmidtjylland.dk 1 www.regionmidtjylland.dk Det regionale planlægningssystem i Danmark Vicedirektør Lars Vildbrad www.regionmidtjylland.dk Disposition Strukturreformen, den utænkelige reform Den nye administrative struktur

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

You ve Got. The POWER. Bliv energi-ingeniør

You ve Got. The POWER. Bliv energi-ingeniør You ve Got The POWER Bliv energi-ingeniør Hele verden er ved at revolutionere den måde, vi producerer og bruger energi på. Min ambition er, at Danmark er med forrest i feltet, når det gælder kampen mod

Læs mere

CO 2 -tiltag her og nu

CO 2 -tiltag her og nu CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/civilingeniør Dorte Kubel TINV Alternative brændstoffer 26. Marts 2010 Program Om Center for Grøn Transport Puljer under Center for Grøn Transport Biodiesel

Læs mere

Indstilling Lukket dagsorden Innovations for Digital Lifestyle et strategisk forsk- ningscenter i oplevelsesøkonomi 1. Resume

Indstilling Lukket dagsorden Innovations for Digital Lifestyle et strategisk forsk- ningscenter i oplevelsesøkonomi 1. Resume Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Lukket dagsorden Den 7. september 2006 Innovations for Digital Lifestyle et strategisk forskningscenter i oplevelsesøkonomi 1. Resume Det anbefales, at Aarhus

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

og designkonkurrence, der inviterer tværdisciplinære

og designkonkurrence, der inviterer tværdisciplinære LAGI2014 International kunst- og energikonkurrence Land Art Generator Initiative (LAGI) er en stor international kunst- og designkonkurrence, der inviterer tværdisciplinære teams til at designe kreative,

Læs mere

Materialerne må meget gerne være af digital eller elektronisk form, og de skal kunne distribueres via www.ffe-ye.dk

Materialerne må meget gerne være af digital eller elektronisk form, og de skal kunne distribueres via www.ffe-ye.dk Ansøgningsskema Ansøgning til puljemidler for Ungdomsuddannelserne marts 2012 Materialer til brug i enkeltfag gymnasiale uddannelser 1 Grundlæggende Der kan søges midler til udvikling af materialer til

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus

Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus 1 Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus Program for medlemsmødet 1. Beretning fra bestyrelsen Formål & vision Beretning 2. Forslag til nye

Læs mere

Perspektivplan 2. forslag

Perspektivplan 2. forslag Perspektivplan 2. forslag PRÆSENTATION AF DET GRØNLANDSKE HUS / HISTORIEN Det Grønlandske Hus (DGH) er et kontakt- og samlingssted, der tilbyder rådgivning inden for retslige, uddannelsesmæssige, integrationsmæssige

Læs mere

Alsion 2, 6400 Sønderborg. Kasper Paasch paasch@mci.sdu.dk Sønderborg Kommune

Alsion 2, 6400 Sønderborg. Kasper Paasch paasch@mci.sdu.dk Sønderborg Kommune Bilag 25a Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 10.221.232,51kr. 3.902.272,57 kr. Ansøger

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

Kompetencer til vækst

Kompetencer til vækst Kompetencer til vækst KKR dialogforum Silkeborg, den10. september 2015 v/bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk Hvad ved vi? Hvor stort er det midtjyske vækstlag? Det midtjyske vækstlag

Læs mere

Invitation til at søge Læselystprogrammet 2008-2010 Vejledning fra Styrelsen for Bibliotek og Medier

Invitation til at søge Læselystprogrammet 2008-2010 Vejledning fra Styrelsen for Bibliotek og Medier Invitation til at søge Læselystprogrammet 2008-2010 Vejledning fra Styrelsen for Bibliotek og Medier Elektronisk udgave Maj 2008 Udarbejdet af Anna Enemark og Ann K. Poulsen Udgivet af Styrelsen for Bibliotek

Læs mere

Globaliseringens klimatiske udfordringer

Globaliseringens klimatiske udfordringer Globaliseringens klimatiske udfordringer Indlæg den 3.9.2008 Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse, Klimasekretariatet Aarhus Universitet www.klima.au.dk Regionens globaliseringsstategi Hvor påvirker

Læs mere

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014

Ekstra Nyhedsbrev fra MidtLab Januar 2014 Ekstra Nyhedsbrev fra Januar 2014 Diplomforløb i innovation, værktøjskasse og blive-klogere-sammen arrangementer Velkommen til denne ekstraudgave af s nyhedsbrev! Grunden til at vi beder om din opmærksomhed

Læs mere

Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kulturudveksling. Handlingsplan Kunststyrelsen

Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kulturudveksling. Handlingsplan Kunststyrelsen Kulturministeriets og Udenrigsministeriets internationale kulturudveksling Handlingsplan 2009-2011 Kunststyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3374 4500 Telefax 3374 4545 ks@kunst.dk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Gruppen har arbejdet kontinuerligt lige siden og følgende er blandt andet realiseret:

Indholdsfortegnelse. Gruppen har arbejdet kontinuerligt lige siden og følgende er blandt andet realiseret: 1 Indholdsfortegnelse Baggrund...2 Status på Kriegers Flak...3 Tidsplan pr. maj 2015...4 Status...4 Foreslået handlinger...5 Aktiviteter...5 Budget og modeller for indsats...5 Baggrund ØPU godkendte den

Læs mere

Disposition. Hvordan har vi arbejdet? Strategisk energiplanlægning 2012 - Bioøkonomi 2014 - Arbejder vi med SMART-specialisation?

Disposition. Hvordan har vi arbejdet? Strategisk energiplanlægning 2012 - Bioøkonomi 2014 - Arbejder vi med SMART-specialisation? Energi og Clean Tech Med bæredygtighed som drivkraft for erhvervsrettet systeminnovation Anne Mette S. Langvad AM.Langvad@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Disposition Historien 2007-2012 styrkeposition

Læs mere

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne Introduktion Kommunernes energipolitiske kontekst, beføjelser og aktuelle situation beskrives indledningsvis for at give baggrund for

Læs mere

Hvordan Ikast-Brande Kommune har skabt landets bedste erhvervsklima?

Hvordan Ikast-Brande Kommune har skabt landets bedste erhvervsklima? Hvordan Ikast-Brande Kommune har skabt landets bedste erhvervsklima? Vi udøver myndighed med et service-gen Torsdag den 17. marts 2016 Bornholms Regionskommune Program 1. Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM

FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM ORT AFSLUTTENDE PROJEKTRAPPORT FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM 1 RESUMÉ Projektet Femern Belt Logistics Platform blev igangsat som en del af Region Sjællands og Vækstforum Sjællands regionale erhvervsudviklingstiltag

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

State of Green Et offentligt-privat partnerskab for grøn vækst

State of Green Et offentligt-privat partnerskab for grøn vækst Velkommen State of Green Et offentligt-privat partnerskab for grøn vækst Helle Momsen Fredslund Project Manager Intelligent Energy Hvem står bag State of Green? State of Green er et offentligt-privat partnerskab

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

Markedet for vindenergi

Markedet for vindenergi Markedet for vindenergi IDA Det Nordeuropæiske marked for energi og ressourcer 5. februar 2015 Martin Risum Bøndergaard Energiøkonomisk konsulent Vindmølleindustrien Hvem er Vindmølleindustrien? Vi: -

Læs mere

KLIMAPLAN 2016-2020 KLIMASEMINARER. Sammen finder vi retningen og skaber løsninger

KLIMAPLAN 2016-2020 KLIMASEMINARER. Sammen finder vi retningen og skaber løsninger KLIMAPLAN 2016-2020 KLIMASEMINARER Sammen finder vi retningen og skaber løsninger De fire største udfordringer og fælles forslag til løsninger. Februar-Marts 2016 ENERGI GRØN OMSTILLING I AARHUS OPSAMLING

Læs mere

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet.

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet. UDBUDSPOLITIK 2013 UDBUDSPOLITIK 2013... 1 Indledning... 2 Udbud/geografisk opland... 2 Århus Købmandsskoles geografiske opland... 2 Aktivitetsudvikling... 3 Bevillingsmæssige prioriteringer... 3 Imødekommelse

Læs mere

Status og perspektiver Åben Land. Opstartsmøde Åben Land 23. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Åben Land. Opstartsmøde Åben Land 23. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Åben Land 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 % Norddjurs

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende demonstrationsprojekt: Alger til biogas i Region Midtjylland (1-30-76-10-10) April 2010 april 2013. Kontraktens parter

Resultatkontrakt. Vedrørende demonstrationsprojekt: Alger til biogas i Region Midtjylland (1-30-76-10-10) April 2010 april 2013. Kontraktens parter Resultatkontrakt Vedrørende demonstrationsprojekt: Alger til biogas i Region Midtjylland (1-30-76-10-10) April 2010 april 2013 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg

Læs mere

NCLF NYHEDSBREV 1 JUNI 2016

NCLF NYHEDSBREV 1 JUNI 2016 NCLF NYHEDSBREV 1 JUNI 2016 INTRO NCLF startede i 2015 som et initiativ mellem Odsherred Erhvervsråd og Odsherred Kommune. I januar 2016 blev initiativet et tværkommunalt samarbejde mellem Odsherred, Holbæk

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

Udstillerpakken til byer - oplæg

Udstillerpakken til byer - oplæg Udstillerpakken til byer - oplæg CLEAN arrangerer igen i år den danske pavillon Det er byerne, der implementerer smart city løsninger. Den stærkeste blåstempling byerne kan give danske virksomheder er,

Læs mere

Danmarks Eksportråd London - UK

Danmarks Eksportråd London - UK Eksportfremstød for CO2 reducerende teknologier og services London d. 26. & 27. juni 2007 Energy saving building materials, Wind turbines, Hydro, Wave energy, Solar thermal hot water, Ground/water/air

Læs mere

Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle. Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller

Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle. Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller Grøn transport som vækstmotor Brintteknologiers rolle Trafikdage Aalborg, August 2013 Partnerskabet for brint og brændselsceller Partnerskabet for brint og brændselsceller - indsatsområder Integration

Læs mere

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6.

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 86 Bilag 22 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 6. december 2012 Materiale fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøllers

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Læse-skrivetræning til ufaglærte ledige

Læse-skrivetræning til ufaglærte ledige Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del Bilag 76 Offentligt 1 Læse-skrivetræning til ufaglærte ledige Til Socialudvalget Folketinget, Christiansborg Forslag om bevilling til Huset Venture, Ringkøbing Læse-skrivetræning

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

PRÆSENTATION AF CENTRET

PRÆSENTATION AF CENTRET PRÆSENTATION AF CENTRET Et nationalt videncenter Nationalt Videncenter for Læsning Professionshøjskolerne drives i fællesskab mellem landets syv professionshøjskoler. Det er juridisk, økonomisk og organisatorisk

Læs mere

Støtteprogrammer for SMVer. Præsentation ved Offshore Olie & Gas går internationalt torsdag den 20. maj 2010

Støtteprogrammer for SMVer. Præsentation ved Offshore Olie & Gas går internationalt torsdag den 20. maj 2010 Støtteprogrammer for SMVer Præsentation ved Offshore Olie & Gas går internationalt torsdag den 20. maj 2010 Hvem er vi? Eksportrådet er en del af Udenrigsministeriet Vi tilbyder rådgivning om eksport og

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Samarbejde mellem FRI og DI

Samarbejde mellem FRI og DI DANSK INDUSTRI Den 6. december 2007 PFo Samarbejde mellem FRI og DI 1. DI som erhvervslivets interessevaretager Kort om DI DI er Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation. DI samler internationalt

Læs mere