Økologiske landmænds informationsbehov

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økologiske landmænds informationsbehov"

Transkript

1 Økologiske landmænds informationsbehov - en analyse af hvilke informationer landmændene har brug for og hvor de henter deres information Sammenfatning Formålet med projektet er, at indsamle viden om hvilke faglige emner økologiske landmænd prioriterer og finder relevante, samt hvilke kanaler landmændene foretrækker for at skaffe sig faglig viden Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Uddannelse og Afdeling for Økologi Christian Fredsø Jensen, T.V. Jørgensen og J.O. Thøgersen

2 Sammenfatning Som led i projektet Analyse af økologiske landmænds informationsbehov gennemførte Landskontoret for Uddannelse i juni 2002 en spørgeskemaundersøgelse blandt alle økologiske landmænd i Vejle Amt 1. Undersøgelsen er gennemført med finansiering fra Fonden for Økologisk Jordbrug I denne sammenfatning fremhæver vi de mest markante tendenser. Vi forsøger samtidigt, at perspektivere undersøgelsens resultater i forhold til den måde, som faglige resultater i dag formidles til økologiske landmænd på. Der bliver peget på områder, hvor der kan opnås forbedringer. Præsentation af undersøgelsens grunddata findes i vedlagte materiale, der består af et Bilagsmateriale og en sammenskrivning og kategorisering af respondenternes besvarelser, benævnt Respondenternes kommentarer og uddybninger. Yderligere datakørsler kan efter aftale rekvireres på Landskontoret for Uddannelse. Karakteristik af de landmænd der har svaret Tre ud af fire respondenter (77%) har drevet bedriften økologisk mellem 1-5 år. Kun 13% er ældre økologer svarende til, at man har drevet bedriften økologisk i mere end 10 år. Bedriftsstørrelse og husdyrhold En stor gruppe på 37% har bedrifter mellem 5-30 hektar. Knap 1/5 af respondenterne driver mere end 100 ha, og denne gruppe udgøres for 59% vedkommende af de økologiske malkekvægsbesætninger. Bedrifter opdelt efter arealstørrelse I % af besvarelser (bedrifter) <5 ha 5-29,9 ha 30-99,9 ha >100 ha Godt hver fjerde respondent har økologisk malkekvæg. Antallet af årskøer varierer fra 2 til 175 med et gennemsnit på 91. Hver femte af respondenterne har ammekøer/kødkvæg. Gruppen af andet husdyrhold udgør små 30% af de respondenter, der har husdyr. Bedrifter opdelt efter husdyrgruppe I % af antallet af besvarelser (bedrifter) Malkekøer Ammekøer/kødkvæg Svin Andet husdyrhold; Får, Høns, m.m Forbrug af rådgivningsydelser De samlede udgifter til rådgivning, dyrlæge og anden form for faglig rådgivning ligger for de flestes vedkommende under kr kr pr år. Op mod halvdelen af de, der køber rådgivning, bruger mindre 1 Undersøgelsen er iværksat via projektet Analyse af økologiske landmænds behov for faglig information og brug af informationskanaler, der er forankret i en projektgruppe på Landbrugets Rådgivningscenter, sektion for Økologi i samarbejde med Økologisk Landsforening. Projektets mål er at skabe et grundlag for at fremtidens vidensproduktion og formidling til økologiske landmænd kan få en form og et indhold, der passer til deres behov. I undersøgelsen blev der sendt spørgeskemaer ud til 230 landmænd. 95 skemaer blev indsendt, hvilket giver en lav svarprocent på 41. Se i øvrigt bilagsmaterialet for sammenligning til Plantedirektoratets Statistik.

3 end kr. om året. I denne gruppe findes stort set lige mange landmandsuddannede og landmænd med anden uddannelse. 17% af respondenterne har dog udgifter fra kr til op over kr Denne gruppe rummer de store malkekvægsbesætninger, og består stor set udelukkende af personer med landmandsuddannelse. Samlede udgifter på dyrlæge, rådg. osv. pr. år Ikke landsm.udd Landmandsud N Kr % 49% 41 Kr % 57% Kr % 83% 6 Kr % 100% 2 Kr % 67% 6 Kr % 70% 10 kr % 100% 4 Kr og derover 50% 50% 2 Jeg køber ikke rådgivning 100% 0% 7 Ubesvaret 67% 33% 3 Total 45% 55% 95 Uddannelse 55% af de økologiske landmænd i undersøgelsen er landmandsuddannet. 38% har en ikke landbrugsfaglig uddannelse, hvilket spænder over alt fra at være murer, smed, pædagog til at være læge, biolog, ingeniør og filosof. Den resterende gruppe udgøres af agronomer, jordbrugsteknikere og agrarøkonomer. Heltid - Deltid En god halvdel 54% - har job ved siden af arbejdet på bedriften, og af dem har 2/3 fuldtidsjob, forstået som 1650 timer eller derover. En god 1/3 af de landmandsuddannede har job ved siden af arbejdet på bedriften, men kun 15% af de landmandsuddannede har fuldtidsarbejde, hvorimod to ud af tre med anden uddannelse jobber fuldtid uden for bedriften. Medlemskab af faglige organisationer Flere af respondenterne er medlemmer af flere foreninger. Landboforeningerne har tilslutning fra 57%, Familielandbruget fra 34 % og Økologisk Landsforening fra 28%. Medlemskab af foreninger I % af besvarelser. Landboforeningernbruget Familieland- Økologisk Andre Landsforening foreninger (Respondenterne kunne markere ud for mere end en forening, derfor er summen af % større end 100)

4 Faglige informationer fra møder, efterudd og netværk Aktiviteter Markvandringer Erfagrupper Kurser/ efterudd Ekskursioner Temamøder Egne forsøg Personligt netværk I % af Alle resp besvarelser. L. uddan Ikke L. udd Udbytte Alle fra middel til højt i %* L. udd ikke L. udd I % af besvarelserlandmand Fuldtidslandmand Deltid/fritid For en mere præcis specificering og detaljering af udbytte, se bilagsmaterialets spørgsmål 22, siderne Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke for hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres. 57% af landmændene deltager i markvandringer. Blandt de landmandsuddannede deltager 67%. Den tilsvarende procent for landmænd med anden uddannelse er 42%. Markvandringerne ser ud til at være et godt forum at møde landmændene i. 51 % af landmændene deltager i erfagrupper. Medlemmerne i erfagrupperne er de primære erhvervsaktive fra år. Især de årige tillægger erfagruppen stor værdi. Det kan vurderes således, at man efter den første etableringstid får overskud til at være opsøgende i forhold til andre. ERFA-grupper er sammen med markvandringer en god mødeform. Relativt mange landmænd vurderer udbyttet af disse møder højt. 60% af de landmandsuddannede deltager i erfagrupper, hvorimod kun 1/3 af landmænd med anden ikke landbrugsrelateret uddannelse gør det. Til gengæld har disse landmænd et andet udbygget personlig netværk, der tillægges relativ stor værdi. På dette punkt adskiller denne gruppe af landmænd sig markant fra de landmandsuddannede. Denne effekt forstærkes markant hvis vi i stedet deler landmændene op efter hvorvidt de driver fuldtids- eller deltids/fritidslandbrug. Se i øvrigt materialet Kommentarer, spørgsmål 22a, side 15, der uddyber respondenternes bedømmelser af aktiviteterne. De primære erhvervsaktive deltager også flittigt i ekskursioner. Værdien af denne efteruddannelses- og mødeform vurderes generelt højt. 29 % af landmændene deltager i ekskursioner. Af de landmandsuddannede deltager 37%. Af landmænd med anden uddannelse er deltagerprocenten 17. Knap 1/3 af landmændene deltager i kurser/efteruddannelse og deres vurdering af værdien i denne kontakt, er relativ høj. Den tilsvarende procent for landmænd med anden uddannelse er 17. Det metodekritiske spørgsmål er her, hvad man forstår ved kurser/efteruddannelse. F.eks vil respondenterne kunne medtage deres deltagelse i markvandringer eller erfagrupper som efteruddannelse. Det betyder at, værdien af efteruddannelse kan være overvurderet i undersøgelsen. Det er en relativ større del af de landmandsuddannede, der deltager i kurser /efteruddannelse end de, der ikke har en landbrugsfaglig baggrund. Procenterne er 42 overfor 17.

5 Det er et gennemgående træk, at landmænd uden landmandsuddannelse vurderer værdien af aktiviteterne i tabellen ovenfor markant lavere end landmænd med landmandsuddannelse. Undtaget er dog aktiviteten personligt netværk. Deler vi i stedet landmændene i forhold til om de har udearbejde eller ej, (de to sidste rækker i tabellen) bliver det endnu mere markant, at landmænd med udearbejde, i større omfang bruger det personlig netværk til at skaffe sig faglig information. Kontakt til og værdi af rådgivning Respondenterne blev inden for en række fagområder spurgt om, hvilke personer de havde kontakt til og hvordan de vurderede deres udbytte af denne kontakt. Svarene er samlet i skemaerne neden for. I udredningen har vi sammenkørt forskellige data i undersøgelsen; år med egen bedrift, alder etc. Økonomi Planter Kontakter Driftsøko konsulent Regnskabskon Bank rådg. Andre Plante avlskons. Plantedirektoratet Firmarå dgivere Andre planteavl. I % af alle svar L.udd ikke L.udd Udbytte alle fra middel L.udd til højt i %* ikke L.udd I % af Fuldtid Deltid/ svar Fritid * For en mere præcis specificering og detaljering af udbytte, se bilagsmaterialets spørgsmål 19, siderne Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke for hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres. Af oversigten fremgår det, at 73% af respondenterne har kontakt til regnskabskonsulenten og 3 ud af 4 vurderer værdien af denne kontakt højt. 85% af de landmandsuddannede har kontakt til regnskabskonsulenten. Den tilsvarende procent for de med anden uddannelse er 61%. Driftsøkonomikonsulenten bliver kun brugt af cirka ¼ af respondenter. Rådgiverne fra Økologisk Landsforening bliver inden for økonomi kun brugt af 6% og udbyttet vurderes relativt lavt. Indenfor planteavl bruger 5% foreningen, men her vurderes udbyttet af kontakten højt. Det må konkluderes at man ikke generelt bruger firmarådgivere og rådgivere fra Økologisk Landsforening 83% af respondenterne har kontakt til planteavlskonsulenten. Når værdien af kontakten køres op mod år med egen bedrift fremgår det, at jo længere tid landmanden har haft egen bedrift, desto mere er kontakten til planteavlskonsulenten konsolideret. Der er ligeledes en tendens til at landmanden vurderer kontakten mere og mere værdifuld som årerne går. En forsigtig vurdering er at kontakten er mere intensiv det første år, for at falde de kommende år (op til 5 år) for derefter at stige. Relativt færre af landmændene med anden uddannelse svarer på spørgsmålet om værdien af deres kontakt til planteavlskonsulenten, hvilket skyldes at kun godt 2 ud af 3 med anden ud-dannelse har kontakt til planteavlskonsulenten, hvorimod 9 ud af 10 landmandsuddannede har kontakt. At gruppen

6 med anden uddannelse er tilbageholdende med generelt at svare, kan skyl-des at de kort og godt oplever at de ikke bruger konsulenten nok til at kunne svare kvalificeret. Deler vi igen landmændene efter fuldtid deltid/fritid er billedet fra før uændret med hensyn til brug af økonomirådgiveren. Men begge grupper bruger planteavlskonsulenten stort set lige meget. I rapportdelen Kommentarer, spørgsmål 20, side 12 har respondenterne svaret på hvilke to personer, de værdsætter højest og hvilke grunde de har for at gøre dette. Kommentarerne efterlader det generelle indtryk, at landmændene får mest ud af kontakten til deres planteavlskonsulent, skarpt forfulgt af fordringskonsulenten og økonomirådgiveren. Nogle nævner dyrlægen som sparringspartner, og andre peger på firmarådgivere. I spørgsmål 21, side har de svaret på, hvad der skal til for at forbedre deres udbytte, af de rådgivere de prioriterede lavest. De væsentligste kommentarer er at : kemien skal passe, rådgiveren skal være fagligt kompetent, og han skal have forståelse og respekt for (deltids)landmandens mål med bedriften, samt bedre forståelse for praktisk landbrug, En enkelt peger på at, bedriften efter egen vurdering er for lille til overhovedet at være interessant for rådgivere. Kvæg Bygge- og Kontakter maskinrådgivning Fodr. kons. Avls kons. Mælkekv. rådg. Kontrol ass. Inseminør Dyrlæge Andre kvægbr. Bygn kons Mask kons Firma rådg. Andre land I % af alle besvarel L.udd ser ikke L.udd Udbytte alle fra L.udd middel til ikke højt i %* L.udd * For en mere præcis specificering og detaljering af udbytte, se bilagsmaterialets spørgsmål 19, siderne Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke for hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres. Det er de landmandsuddannede, der har kontakt til fodringskonsulent, inseminør og dyrlæge m.m. Undtagelsen er dyrlægen, hvor landmænd med ikke landbrugsfaglig uddannelse også har kontakt, hvilket skyldes deres husdyrhold i øvrigt. Den generelle vurdering af værdien i kontakten til dyrlægen vurderes relativ lavt. For de ikke landbrugsuddannede ser det ud som om, at kontakten til andre landmænd er vigtig. Det gælder også inden for information vedr. bygninger og maskiner. Spørgsmålet er om der er basis for udbygning af rådgivning og information inden for området bygninger og maskiner.

7 Information fra faglige aviser Blade, der læses I % af besvarelser. Udbytte fra middel til højt i %* Maskin- bladet Landbrug Syd Effektivt Landbrug Lands- bladet Landbrugs- magasinet Økologisk Jordbrug Alle resp L. uddan Ikke L. udd Alle L. udd ikke L. udd I % af Fuldtid Deltid/fritid svar. * For en mere præcis specificering og detaljering af udbytte, se bilagsmaterialets spørgsmål 23, siderne Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke for hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres. Tre ud af fire læser bladet økologisk Jordbrug og vurderer værdien af bladet meget højt. Det er en topscorer i undersøgelsen. Det gælder både for gruppen af landmandsuddannede og de med ikke landbrugsfaglig uddannelse Maskinbladet og Landbrug Syd læses ligeledes af 75 % af respondenterne. Maskinbladet bliver af de ikke landbrugsfaglige uddannede som det eneste blad vurderet relativt højere end gruppen af landsmandsuddannede. I et markedsføringsperspektiv vil dette blad være en mulig informationskanal ved siden af Landsbladet og Landbrugsmagasinet. Blade, der læses Landsbladet Kvæg Håndbog for Øko. jordbrug Plantedirekt. øko-meddels. Lokale nyhedsbreve Aktuel økologi Dansk Kvæg I % af Alle resp besvarelser. L. uddan Ikke L. udd Udbytte Alle fra middel til højt i %* L. udd ikke L. udd I % af Fuldtid Deltid/fritid svar. * For en mere præcis specificering og detaljering af udbytte, se bilagsmaterialets spørgsmål 23, siderne Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke for hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres. Ikke ret mange bruger Håndbog for Økologisk Jordbrug, men de der benytter sig af den, finder den brugbar. De lokale nyhedsbreve ser ud til at være en vigtig konkret faglig informationsvej til landmændene. 41% læser dem og finder dem generelt værdifulde. Se vi på uddannelsesbaggrund læses de primært af landmandsuddannede, både fuldtidslandmænd og deltidslandmænd.

8 Den elektroniske adgang til informationer Internetadgang Informationer via internet Adgang til Internet Via Modem Via ISDN Via ADSL Modtager elektroniske nyhedsbreve I % af alle L.udd besvarel ser* ikke L.udd Deltid/fritid * Se evt. bilagsmaterialets spørgsmål 17 og 18, side. Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke for hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres. 77% af de adspurgte svarer ja til at de har pc er med adgang til internettet. Knap halvdelen har adgang via modem, mens resten har enten via ISDN eller ADSL. Til gengæld er kun et fåtal på 13% tilmeldt informationsservices som elektroniske nyhedsbreve. Internetadgangen findes hovedsagligt hos deltidslandmændene, hvilket kan forklares med at de sandsynligvis på deres arbejdsplads har internetadgang. Men som gruppe må landmændene generelt siges at have god adgang til nettet. Det er primært aldersgruppen fra år, der bruger / har adgang til nettet. I forhold til medlemskab af foreningerne ser det ud til at medlemmer af Landboforeningerne i forhold til medlemmerne af Familielandbruget bruger / har adgang til nettet i større omfang. Procenterne er 56 overfor 34. Generelt ser det ud til at kun et meget lille antal af respondenterne bruger/besøger forskellige internethjemmesider. LandbrugsInfo topper med besøg, idet hver fjerde respondent besøger hjemmesiden mindst en gang om måneden. Til gengæld vurderes DMI, som den hjemmeside man har størst udbytte af. Siden besøges af hver femte landmand. Hjemmesider LandbrugsInfo DMI Plantedirektoratet PlanteInfo Økologiens Hus Direktoratet for FødevareErhverv I % af Alle resp besvarelser. L. uddan Ikke L. udd Udbytte Alle fra middel til højt i %* L. udd ikke L. udd * For en mere præcis specificering og detaljering af udbytte, se bilagsmaterialets spørgsmål 27, siderne Se ligeledes Kommentardelens sp. 28. Vær opmærksom på at procenttallene i kolonnerne ikke kan summeres, da det er procenttal på grupper, der bliver delt i mindre og mindre enheder. Antallet af respondenter er derfor lavt og materialet tåler ikke hårde konklusioner. Disse kørsler kan evt. rekvireres.

9 Landmændene blev bedt om at forholde sig til en række udsagn om de informationer, de får. Der bringes her et udpluk af udsagnene. Procenttallene i oversigten er taget i procent af besvarede udsagn. På grund af afrunding bliver procentsummen ikke altid 100. Samtlige udsagn står i Bilagsmaterialets spørgsmål 30, siderne Det er bemærkelsesværdigt at en tredjedel af de adspurgte landmænd svarer at de gerne bruger tid på at sætte sig ind i en svær tekst og komplekse problemstillinger. Udsagn Der er høj troværdighed i den information jeg modtager gennem mine personlige kontakter Der er høj troværdighed i den skriftlige information jeg modtager om økologi Der er høj troværdighed i de informationer om økologi, som jeg får på internettet Jeg er fint dækket ind med konkret og handlingsanvisende information om økologi De nyeste forskningsresultater er vigtige for min driftsledelse Jeg bruger gerne tid på at sætte mig ind i en svær tekst og komplekse problemstillinger Har jeg en faglig økologisk problemstilling, ved jeg, hvor jeg skal søge informationer Jeg bliver på udmærket vis oplyst om reglerne for økologisk jordbrug Mine rådgivere er den vigtigste kilde til at jeg kan løse bedriftens problemer Mine lokale rådgivere er udmærket klædt på til mit rådgivningsbehov Min erfa-gruppe er den vigtigste kilde til brugbar information om økologi Min uddannelse er i orden til at klare de udfordringer den økologiske driftsform giver Udbuddet af efteruddannelsesaktiviteter inden for økologi er udmærket Helt enig/ mest enig Mest uenig/ helt uenig Det kan jeg ikke svare på Vi bad i undersøgelsen landmændene om at udvælge de kilder, som de finder vigtigst at trække på for at blive klogere og skrappere til at drive deres landbrug økologisk. Landmændene skulle prioritere fra 1-3, hvor 1 var den vigtigste kontakt. Se spørgsmål 31, side i bilagsmaterialet. I den samlede vurdering bliver de vigtigste kilder: Den personlige kontakt til rådgivere; her især planteavlskonsulenten Information via tidskrifter, blade og nyhedsbreve Erfagrupper Indtryk fra interviewrunden med udvalgte landmænd Som led i projektet blev der udvalgt 20 besvarelser til telefoninterview. 10 blev tilfældigt udvalgt blandt besvarelserne og 10 blev udvalgt fordi deres besvarelse indeholdt nogle interessante aspekter omkring rådgivning, internet, samarbejde med andre landmænd, brug af fag- og håndbøger, som vi ønskede at uddybe. Samtidig blev interviewene også brugt til at samle op på nogle af de besvarelser, som var mangelfulde.

10 Samtalerne med landmændene bekræfter det overordnede billede som spørgeskema-undersøgelsen tegner, med hensyn til landmændenes brug af rådgivning og de informationskanaler de bruger til at skaffe sig viden om økologi. Interviewene bekræfter at når rådgivningen bliver fravalgt skyldes det at landmanden oplever at kemien ikke passer, eller at udbytte af rådgivningen er for lille. det sidste kan enten skyldes at landmanden oplever at rådgivningen har et fokus som ikke passer til hans eller hendes behov, eller niveauet simpelthen er for lavt. Endelig viser interviewene også at finder landmanden en rådgiver, som han eller hun oplever som kompetent, og hvor kemien passer så følges de ad i årevis på tværs af foreningsgrænser etc. Landmændenes faglige prioriteringer I undersøgelsen blev landmændene til slut bedt om at svare på hvilke faglige problemstillinger, der er vigtige at få løst, her og nu, indenfor et år og på længere sigt. Nedenfor har vi nævnt de emner, som nævnes hyppigst i besvarelsen. Den tidsmæssige prioritering skal tages med et gran salt. Således har nogle landmænd beskrevet et problem, der skal løses her og nu, mens en anden anfører det samme problem, som noget der skal løses indenfor et år. Faglige emner (aktuelle problemstillinger) Økonomi, afsætning Opbevaring og tørring Afgrødevalg og sædskifte Ukrudtsbekæmpelse rodukrudt Krav og regler Foderforsyning foderkvalitet (kvæg) Celletal Faglige emner (1 års sigt) Næringsstoftilførsel og balance Byggeri Samarbejdsmuligheder Økologiens image Fremtid i økologi? Faglige emner (længere sigt) Økonomi Afsætning (nicheprodukter?) Tilpasning af produktionsapparat

11 Konklusion Kontakten og formidlingen til landmændene kan ske på mangfoldige måder, men der tegner sig et billede, hvor følgende er værd at holde sig for øje; Den personlige kontakt skal etableres og holdes ved lige, gerne ved at konsulenten er på forkant med landmandens problemer ; der skal arbejdes for og sammen med landmændene via erfagrupper. De lokale nyhedsbreve, får høje karakterer af de landmænd, der læser dem, hvilket peger mod at de har potentiale til at blive læst af flere end tilfældet er i dag.. Bladet Økologisk Jordbrug rammer ifølge undersøgelsen plet hos sine læsere. Derfor må det handle om at udvikle den faglige og journalistiske linje der er lagt, for at bevare bladets position som en af de informationskilder landmændene vurderer højt. Internet generelt og Landbrugsinfo specifikt bruges kun i meget begrænset omfang af landmændene. Få af landmændene har formået at finde guldkorn på Landbrugsinfo. Undersøgelsen viser at der er markante forskelle på hvilke informationskanaler landmænd med landmandsuddannelse og landmænd uden landmandsuddannelse benytter. Gruppen af landmandsuddannede får informationer gennem Planteavlsrådgiveren, økonomirådgiveren, markvandringer, ERFA-grupper, personligt netværk og faglig efteruddannelse, og de læser Økologisk Jordbrug, lokale nyhedsbreve, Maskinbladet, Landsbladet og Landbrugsmagasinet Landmænd med anden uddannelse får informationer gennem Personligt netværk, markvandringer, planteavlsrådgiveren og i mindre omfang ERFA-grupper, og de læser Økologisk Jordbrug, Maskinbladet, og i mindre omfang lokale nyhedsbreve og Landbrugsmagasinet Endelig må det konkluderes at tilfredsheden med den faglige information højere blandt de landmandsuddannede end blandt landmænd med en anden uddannelse. De meget markante skel hænger naturligvis sammen med at stort set alle fuldtidslandmænd har en landmandsuddannelse, og omvendt har man ikke en landmandsuddannelse holder man sig til at drive landbrug på deltids/fritidsbasis. Deler vi landmændene op efter hvorvidt de driver fuldtids- eller deltids/fritidslandbrug, viser det sig at brugen af det personlige netværk til faglig sparring og bedriftudvikling er markant større blandt deltidslandmændene end blandt fuldtidslandmændene. Tendenserne omkring landmændenes brug af informationskanaler kan skematisk angives som vist på næste side.

12 Fuldtid. Faglig efterudd ERFA-grupper Rådgiverkontakt Anden udd. Maskinbladet Landbrug Syd Markvandringer Økologisk Jordbrug Aktuel Økologi Landsbladet, Landbrugsmagasinet Lokale nyhedsbreve Landmands udd. Info fra fagog håndbøger Personligt netværk Deltid/fritid Skemaet viser hvilke informationskanaler landmændene benytter sig afhængigt af om landmændene er landmandsuddannede eller har en anden uddannelse eller er fuldtids eller deltids på bedriften. Vær opmærksom på at skemaet er et forstærket billede af tendenserne i undersøgelsen. Yderligere undersøgelser må bekræfte om den polarisering skemaet angiver holder stik. På baggrund af undersøgelsen kan vi give følgende bud på hvad de økologiske landmænd forventer af deres rådgivere. Rådgiverne skal: Være fagligt kompetente (praksis og teori) Være inspirerende (provokerende) Være bevidste om landmandens målsætninger Have en kemi der matcher Sætte budskabet ind i landmandens hverdag (sælge) Opprioritere den personlige kontakt, og ikke være bange for at kontakte landmanden, for at videregive information der er relevant for ham eller hende. Perspektivering Stort set alle de landmænd som har besvaret undersøgelsen bruger rådgivning i et eller andet omfang. Det er karakteristisk at uddannede landmænd bruger rådgivningstjenesten på alle de tre traditionelle områder. Faglig udvikling af bedriften, følge med tiden - i det nyeste. Holde orden (regler og bureaukrati) Problemløsere (ex dyrlæge) Begrundelsen kan være at de uddannede landmænd så at sige flasket op med systemet og ved hvordan de skal bruge det. Landmænd med en anden uddannelse og deltidslandmænd bruger især det personlige netværk til faglig udvikling af bedriften og rådgivere til de to andre områder.

13 Vil rådgivningstjenesten opfylde deltidsøkologers behov for rådgivning? Fra interviewene er det tydeligt at landmændene i disse grupper har vilje til at nå gode landbrugsfaglige resultater, og behov for faglig information, til at opbygge deres kompetence, og udvikle deres bedrift. Men behovet bliver primært dækket gennem de frie fagblade, og deres personlige netværk, og ikke gennem sparring med rådgivningstjenesten. Spørgsmålet er hvorfor denne gruppe af landmænd erstatter rådgiverens sparring til udvikling af bedriften og finder deres egne alternativer. Landmændenes kommentarer kombineret med interviewene peger på, at de kort sagt ikke får value for money i rådgivningstjenesten, når det handler om udvikling af deres bedrift og deres faglige kompetence. Hvis denne gruppe finde det attraktivt at bruge rådgivningen kræver det tilpasning på flere fronter. For de landmandsuddannede deltidslandmænd er det primært prisen, der er en barriere. Det vil være oplagt at bruge grupperådgivning i større omfang overfor denne gruppe at landmænd. For det første vil det gøre rådgivningen billigere, for det andet vil de bidrage til at styrke det personlige netværk, som landmanden i forvejen benytter sig meget af, og endelig vil det give rådgiverne mulighed for at blive en del af landmandens personlige netværk. For gruppen af landmænd uden landmandsuddannelse er det både prisen og indholdet i den faglige information, der kan være en barriere. Undersøgelsen efterlader det indtryk at landmændene på en række områder efterspørger den viden og praktiske kunnen, som man erhverver sig gennem landmandsuddannelsen. Da de ikke har denne uddannelse forsøger de i stedet at skaffe den gennem netværk med uddannede landmænd. En stor del af landmændene i denne gruppe er vant til at tilegne sig skriftlig information. Derfor vil det være oplagt at se på, om der i landmandsuddannelsen findes skriftligt materiale, som kan bruges direkte eller tilrettes til at dække behovet for faglig information hos denne målgruppe. Rådgivningstjenesten rammer med sine tilbud ganske udmærket behoverne hos de uddannede landmænd. På den baggrund kan man naturligvis diskutere om det er relevant for rådgivningstjenesten at forsøge at tilpasse sig behovene for rådgivning og faglig information blandt deltidslandmændene og landmænd uden landmandsuddannelse. På baggrund af undersøgelsen er der ikke tvivl om at behovet er der.

Landmænds viden om den ny enkeltbetalingsordning

Landmænds viden om den ny enkeltbetalingsordning Erhvervs- & Selskabsstyrelsen Direktoratet for FødevareErhverv Landmænds viden om den ny enkeltbetalingsordning Spørgeskemaundersøgelse blandt udvalgte landmænd og konsulenter September 2004 Indholdsfortegnelse

Læs mere

OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER. - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk

OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER. - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk Indhold 1. Resume og konklusion 2. Mange virksomhedsejere står umiddelbart over for at skulle overdrage

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

NaturErhvervstyrelsen

NaturErhvervstyrelsen NaturErhvervstyrelsen Kundetilfredshedsundersøgelse juni 2015 894 respondenter 14. Juni 2015 til 13. juli 2015 1 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen... 3-6 Hovedkonklusioner... 7-10 Gennemgang af resultater

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre 1. Indledende kommentarer. Nordsjællands Grundskole

Læs mere

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014

Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Rapport om kommunikation i Ringsted Kommune Udarbejdet for Ringsted Kommune, august 2014 Indhold Indledning... 4 Om undersøgelsen... 4 Oplægget til borgerne... 5 Sådan læses grafikken... 6 Kommunens information...

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Vilkår for udvikling - Innovationskapacitet i Odsherred

Vilkår for udvikling - Innovationskapacitet i Odsherred Vilkår for udvikling - Innovationskapacitet i Odsherred Marts 2003 Arbejdsliv Teknologisk Institut, Arbejdsliv Postboks 141 2630 Taastrup Tlf.: 7220 2620 Fax: 7220 2621 E-mail: arbejdsliv@teknologisk.dk

Læs mere

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Vejledning om valg af uddannelse og erhverv Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Vejledning om valg af uddannelse og erhverv Kvantitativ undersøgelse blandt

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Ensomhed i ældreplejen

Ensomhed i ældreplejen 17. december 2015 Ensomhed i ældreplejen 3 ud af 4 medlemmer af FOA ansat i hjemmeplejen eller på plejehjem møder dagligt eller ugentligt ensomme ældre i forbindelse med deres arbejde, og en tredjedel

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne.

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. En undersøgelse foretaget af MEGAFON for Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Ældre Sagen

Læs mere

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering

Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Evaluering Kursus: Pleje af patient med IV adgang, infusionsterapi og IV medicinering Regionshospitalet Viborg Viborg HR-afdelingen Uddannelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Indledning...3

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Aftale om strategiforløb vedr.: Bæredygtig udvikling af bedriften. For: XX landmand

Aftale om strategiforløb vedr.: Bæredygtig udvikling af bedriften. For: XX landmand Aftale om strategiforløb vedr.: Bæredygtig udvikling af bedriften For: XX landmand Resultat: Dit udbytte: Indhold: Resultatet er en situationsanalyse, og en vision og målsætning for udvikling af bedriften/virksomheden,

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe.

Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe. Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe. I april/maj 2008 gennemførte skolen for femte gang en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Sammenfatning...4 Samlet tilfredshed...5 Samlet tilfredshed på tværs af institutionerne...6 Barnets

Læs mere

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2008. December 2008

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2008. December 2008 Borgerservice Tilfredshedsundersøgelse 2008 December 2008 Indhold Slide nr. 3 Konklusioner 4 9 Tilfredshed alt i alt 11-13 Godt ved besøget og gode råd til Borgerservice 14 15 Henvendelse i Borgerservice

Læs mere

Holbæk Regionens Erhvervsråd. Tilfredshedsundersøgelse

Holbæk Regionens Erhvervsråd. Tilfredshedsundersøgelse Holbæk Regionens Erhvervsråd Tilfredshedsundersøgelse September 2010 Generelt om undersøgelsen Fakta om tilfredshedsundersøgelsen Gennemført i perioden: 30. august 9. september 2010 Målgruppe: 413 virksomheder

Læs mere

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser Ref. SOL/KNP 02.10.2014 2014 Djøf undersøgelser Indhold Indledning... 3 Baggrund... 3 Hovedresultater... 3 Metode... 5 Repræsentativitet... 5 Den typiske selvstændige... 6 Karakteristika... 6 Erfaring

Læs mere

Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007

Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007 Iværksætteres overlevelsesevne i Gladsaxe 2007 En undersøgelse af overlevelsesevnen blandt de iværksættere, som Erhvervssekretariatet i Gladsaxe kommune, har været i kontakt med i 2007 Kort om undersøgelsen

Læs mere

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF august 2010 Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Resume... 2 1.2 Metode... 2 2 Færdiguddannede kandidaters erfaring med

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP DANSK FLYGTNINGEHJÆLP KURSISTUNDERSØGELSE 2015 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2015 INDHOLD - Svarprocent - Hvem har svaret? - Resultater for udvalgte nøgleindikatorer; overordnet tilfredshed,

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE

UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE Grafikrapport UNDERSØGELSE AF HOLDNING TIL GADERENHOLDELSE I Københavns Kommune Interviewperiode: Projektnr.: 17. - 25. november 2005 52924 Rapporteringsmåned: Supplerende rapport, februar 2006 Kunde:

Læs mere

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public

Penge- og Pensionspanelet. Unges lån og opsparing. Public Penge- og Pensionspanelet Resultaterne og spørgsmålene i undersøgelsen om unges lån og opsparing, må ikke eftergøres uden udtrykkelig aftale med Penge- og Pensionspanelet. 2 Om undersøgelsen Undersøgelsen

Læs mere

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION

HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION HVER TREDJE SELVSTÆNDIG HAR FOR LILLE PENSION Denne analyse, lavet i dec. 2006, viser, at ca. 30 % af de organiserede små og mellemstore virksomheder har for lille eller ingen pension eller formue, selvom

Læs mere

1. INDLEDNING... 2 2. MARKANTE RESULTATER RESUMÉ... 2 3. GENERALISERBARHED... 3 4. DEMOGRAFI...

1. INDLEDNING... 2 2. MARKANTE RESULTATER RESUMÉ... 2 3. GENERALISERBARHED... 3 4. DEMOGRAFI... Undersøgelse af Journalisthøjskolens nye studerende Foråret 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. MARKANTE RESULTATER RESUMÉ... 2 3. GENERALISERBARHED... 3 4. DEMOGRAFI... 3 4.1 KØNSFORDELING...

Læs mere

Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013

Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013 Dimittendundersøgelse på Pædagogisk Assistentuddannelsen Sydhavn UCC 2013 Kvalitetsenheden August 2013 Dette er en introduktion til dimittendundersøgelser i UCC samt en analyse af dimittendundersøgelsen

Læs mere

OFFICERERNES STRESSRAPPORT

OFFICERERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Stillingsniveau og stress... 6 Alder og stress... 7 Familiære forhold

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

Tosprogede børn i dagtilbud

Tosprogede børn i dagtilbud 26. januar 2016 Tosprogede børn i dagtilbud 4 ud af 5 medlemmer i dagtilbud har inden for de seneste to år haft tosprogede børn i deres børnegruppe. Blandt disse medlemmer er hver tredje helt eller delvist

Læs mere

Læreroplevelser af elever og deres forældre

Læreroplevelser af elever og deres forældre Fagbladet Folkeskolen og Ugebrevet A4 s undersøgelse oktober 2006 Læreroplevelser af elever og deres forældre Udarbejdet af Scharling Research for bladet fagbladet Folkeskolen og Ugebrevet A4 oktober 2006

Læs mere

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013 Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013 Hermed præsenteres for fjerde gang resultaterne af undervisningsevalueringen

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer

4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer 13. december 2010 4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer Strategisk kompetenceudvikling i virksomheden. 44 procent af de små og mellemstore virksomheder har ikke en strategi

Læs mere

Beskæftigelsesrapport. Kunstakademiets Billedkunstskoler. Januar 2006

Beskæftigelsesrapport. Kunstakademiets Billedkunstskoler. Januar 2006 Beskæftigelsesrapport 25 Kunstakademiets Billedkunstskoler Januar 26 1 1. Indledning Det indgår som en del af flerårsaftalen 23-26 samt i Billedkunstskolernes resultatkontrakt, at Billedkunstskolerne skal

Læs mere

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Oktober 2011 1 Indhold Løn til fædre under orlov... 3 Øremærkning af barsel til fædre... 3 Mænd vil gerne holde længere orlov... 4 Mænd og

Læs mere

Kommunal træning 2014

Kommunal træning 2014 Kommunal træning 2014 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen Januar 2015 Projektnummer: 61285 1

Læs mere

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004

Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 Undersøgelse af uddannelses-, arbejds- og lønforhold for landbrugsskoleelever marts 2004 LandboUngdom besluttede at foretage en undersøgelse af alle landbrugsskoleelevers uddannelses-, arbejds- og lønforhold

Læs mere

Bilag C. Interview undersøgelsen

Bilag C. Interview undersøgelsen Bilag C. Interview undersøgelsen Indhold Tabel 1: Skolebaggrund... 3 Tabel 2: Forståelse af det skriftlige undervisningsmateriale... 4 Tabel 3: Behov for danskundervisning på et 3 dags kursus... 5 Tabel

Læs mere

Selvevaluering af Uddannelsesvejledningen

Selvevaluering af Uddannelsesvejledningen Selvevaluering af Uddannelsesvejledningen 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Metode og dataindsamling 3 Præsentation af resultaterne 4 Baggrundsvariabler 4 Information om svejlederen 4 - kort sammenfatning

Læs mere

Hvordan køber danskerne på nettet?

Hvordan køber danskerne på nettet? Hvordan køber danskerne på nettet? Valg af netbutik Dansk Erhverv har set nærmere på danskernes købsproces, og på hvor tilfredse og trygge vi er ved at købe på nettet. Når det kommer til at finde den netbutik,

Læs mere

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test

Borgertilfredshedsundersøgelse 2014. test Borgertilfredshedsundersøgelse 2014 test Rapport August 2014 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen: 3 Økonomi og overordnet tilfredshed: 4 Fritid og kultur: 8 Trafik og affald: 10 Information fra kommunen:

Læs mere

Konverteringsgevinster og tillægsbelåning

Konverteringsgevinster og tillægsbelåning Konverteringsgevinster og tillægsbelåning 2006 Prepared for Prepared by Job Number Date Realkreditrådet Christian Martorell & Bo Bilde 14427 April 2007 Indhold Metode Side 3 Konklusion Side 6 Hovedresultater

Læs mere

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen

Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen GLIDENDE OVERGANG Deltidsjob kan få seniorer til at udskyde pensionen Af Cecilie Agertoft Mathias Svane Kraft Mandag den 7. december 2015, 05:00 Del: 117 59 Et flertal af danskere mellem 55 og 62 år er

Læs mere

Brugerundersøgelse af biblioteket

Brugerundersøgelse af biblioteket Brugerundersøgelse af biblioteket Baggrund Om undersøgelsen I kontorkontrakten for 006 er Informationsservice ansvarlig for, at der gennemføres en undersøgelse af brugernes tilfredshed med biblioteket.

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

DJØF. Køn og karriere. En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse

DJØF. Køn og karriere. En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse DJØF Køn og karriere En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse Indhold 1 Baggrund og resumé...3 1.1 Metode...5 1.2 Kort gennemgang af centrale variable...5 2 Ledere

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider

Madkulturen - Madindeks 2015 69. Rammer for danskernes måltider Madkulturen - Madindeks 2015 69 4. Rammer for danskernes måltider 70 Madkulturen - Madindeks 2015 4. Rammer for danskernes måltider Dette kapitel handler om rammerne for danskernes måltider hvem de spiser

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Ikke desto mindre er det bemærkelsesværdigt, at halvdelen af de beskæftigede danskere er åbne over for at tage et job i Europa.

Ikke desto mindre er det bemærkelsesværdigt, at halvdelen af de beskæftigede danskere er åbne over for at tage et job i Europa. Notat Befolkningsundersøgelse om international jobmobilitet Til: Fra: Dansk Erhverv, LBU Capacent har på vegne af Dansk Erhverv gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt befolkningen på 18 år eller

Læs mere

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE?

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? - FORÅR 2016 STUDIEVALG 2016 Hvad afgør dit studievalg? Det spurgte vi brugerne på Studentum i Danmark, Sverige, Norge og Finland om i vinteren 2016. 6.568 brugere deltog

Læs mere

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen.

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Faktaark: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Resultaterne stammer fra ACs arbejdsmiljøundersøgelse 2014. Undersøgelsen

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge

Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge FOA Kampagne og Analyse Det siger FOAs medlemmer om deres arbejde med psykisk syge Juli 2011 FOA undersøgte i juni 2011 medlemmernes oplevelse af arbejdet med psykisk syge og deres oplevelse udviklingen

Læs mere

18. Effektiv Medlemskommunikation

18. Effektiv Medlemskommunikation 18. Effektiv Medlemskommunikation Det ser let ud, når det virker kommunikationen. Men når det ikke gør, kan det være svært at spotte, hvor det går galt. Men forskellen på, om man når og engagerer målgruppen,

Læs mere

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning 4. december 2012 Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning Denne undersøgelse omhandler danskernes vurdering af stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og risiko

Læs mere

FORBRUGERPANELET JUNI 2010. Forbrugerpanelet om brug af anprisninger på fødevareprodukter

FORBRUGERPANELET JUNI 2010. Forbrugerpanelet om brug af anprisninger på fødevareprodukter Forbrugerpanelet om brug af anprisninger på fødevareprodukter Forbrugerrådet har lavet en undersøgelse af forbrugernes viden om, og holdninger til, fødevareanprisninger, dvs. udsagn, som fremhæver en fødevares

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Notat om kønsforskelle

Notat om kønsforskelle Notat om kønsforskelle Hvad tilbyder kommuner og arbejdsgiver mænd og kvinder, der har været udsat for en arbejdsulykke? Socialforskningsinstituttet har på foranledning af Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet

Læs mere

BIT-evaluering efteråret 2013

BIT-evaluering efteråret 2013 BIT-evaluering efteråret 13 Spørgeskemaundersøgelsen Som en del af BIT-projektet på Randers HF & VUC har vi bedt de deltagende kursister om at besvare et spørgeskema, der blandt andet afdækker kursisternes:

Læs mere

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress...

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress... 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Slutrapport. 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning. 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010

Slutrapport. 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning. 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010 Slutrapport 09 Rodukrudt maksimal effekt med minimal udvaskning 2. Projektperiode Projektstart: 05/2008 Projektafslutning: 12/2010 3. Sammendrag af formål, indhold og konklusioner Projektets formål har

Læs mere

REKRUTTERING BLANDT VIRKSOMHEDER MED FORGÆVES REKRUTTERINGER, FORÅRET 2013. 1. Indledning. 2. Analysedesign

REKRUTTERING BLANDT VIRKSOMHEDER MED FORGÆVES REKRUTTERINGER, FORÅRET 2013. 1. Indledning. 2. Analysedesign REKRUTTERING BLANDT VIRKSOMHEDER MED FORGÆVES REKRUTTERINGER, FORÅRET 2013 Dato 2013-06-10 1. Indledning Arbejdsmarkedsstyrelsen (AMS) har bedt Rambøll gennemføre en tillægssurvey til styrelsens ordinære

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen Evalueringsrapport Fleksible åbningstider i dagplejen Indholdsfortegnelse Resume... 3 Indledning og baggrund... 3 Metodisk tilgang... 3 Resultater... 3 Kendskab til ordningen om fleksible åbningstider

Læs mere

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige

1996 2003 2003 15-19 år. toiletter/toiletsæder. Offentlige Sundhedsstyrelsens kommentarer til Undersøgelse af befolkningens holdning, viden og adfærd i forhold til seksualitet, sexsygdomme og hiv 1 Baggrund for undersøgelsen 1 2 Hiv/aids 2 3 Klamydia 4 4 Præventionsvalg

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING INDENFOR RESSOURCEOMRÅDERNE

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING INDENFOR RESSOURCEOMRÅDERNE i:\jan-feb-2001\8-a-02-01.doc Af Martin Windelin - direkte telefon: 3355 7720 22 RESUMÈ 28. februar 2001 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING INDENFOR RESSOURCEOMRÅDERNE I dette notat analyseres den senest offentliggjorte

Læs mere

Efteråret 2014. Undersøgelse af borgertilfredsheden på Jobcenter Rebild

Efteråret 2014. Undersøgelse af borgertilfredsheden på Jobcenter Rebild Efteråret 2014 Undersøgelse af borgertilfredsheden på Jobcenter Rebild Indholdsfortegnelse 1. Rapport Borgertilfredshedsundersøgelse Jobcenter Rebild... 3 1.1 - Kort om undersøgelsen... 3 1.2 - Formål...

Læs mere

Biblioteker i Struer Kommune

Biblioteker i Struer Kommune Biblioteker i Struer Kommune Beskrivelse af brugerundersøgelse 2010 Struer Indhold Indhold...2 1. Deskriptiv analyse af biblioteksbrugere i Struer kommune...3 2. Hvor ofte, hvornår på dagen besøges biblioteket

Læs mere

A: De mest centrale elementer i de enkelte livsfaser. Februar 2007. mjb/ Medlemsundersøgelse om livsfaser

A: De mest centrale elementer i de enkelte livsfaser. Februar 2007. mjb/ Medlemsundersøgelse om livsfaser Februar 2007 mjb/ Medlemsundersøgelse om livsfaser DJØF har foretaget en undersøgelse af livsfaser og i den forbindelse spurgt medlemmerne om, hvad de anser for at være de centrale omdrejningspunkter i

Læs mere

Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole

Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole Ind i Musikken en kort undersøgelse omkring skolens musikalske miljø og lyd generelt på Ollerup Efterskole. I forbindelse med årets selvevaluering har vi

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2014. Tech College Aalborg - samlet

Undervisningsmiljøvurdering 2014. Tech College Aalborg - samlet Undervisningsmiljøvurdering 2014 Undersøgelsen er gennemført via spørgeskemaundersøgelse Tech College Aalborg - samlet Efterår 2014 Overordnede resultater 100,0 90,0 80,0 70,0 60,0 74,5 69,4 75,8 63,7

Læs mere

Med denne viden vil det være muligt at tilrettelægge fremtidige markedsføringsstrategier.

Med denne viden vil det være muligt at tilrettelægge fremtidige markedsføringsstrategier. Indledning Explora har i foråret 2005 udført en instrumentalitetsanalyse for De Lokale Ugeaviser. Formålet med instrumentalitetsanalysen er at beskrive, hvordan danskerne læser ugeaviserne, og hvorfor

Læs mere

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2007/2008 TEKNISK FORVALTNING. Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: 79% Svarprocent:

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2007/2008 TEKNISK FORVALTNING. Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: 79% Svarprocent: Trivselsundersøgelse 2007/2008 TEKNISK FORVALTNING Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: 462 366 79% INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD Info om undersøgelsen 1 Overblik 2 Temaoversigt

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

FAKTA. Hvad læser landmænd? - og hvad mener de om deres medier?

FAKTA. Hvad læser landmænd? - og hvad mener de om deres medier? FAKTA Hvad læser landmænd? - og hvad mener de om deres medier? Analyseinstituttet Aspectos Landbrugsbarometer 2012 Kære annoncør. Det er meget andet end de nøgne læsertal, der afgør, hvor man bedst kan

Læs mere

Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet

Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet Til: Hovedbestyrelsen Fra: Anders Tybjerg, Kommunikation Dato: 18-01-11 Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet Finanssektoren har i mange år været præget af lav ledighed og høj jobsikkerhed,

Læs mere

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil

Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Danske forældres kontrol af- og holdninger til børns og unges brug af computerspil Medierådet for Børn og Unge Ansvarshavende: Sekretariatschef Susanne Boe Stud. Mag. Anne Rahbek Oktober 2006 Indhold Metode...

Læs mere

Køn og arbejdsliv. Monica Andersen Steen Bielefeldt Pedersen Vesla Skov

Køn og arbejdsliv. Monica Andersen Steen Bielefeldt Pedersen Vesla Skov Køn og arbejdsliv Monica Andersen Steen Bielefeldt Pedersen Vesla Skov Køn og arbejdsliv Udgivet af Danmarks Statistik Oktober 2004 Oplag: 400 Danmarks Statistiks Trykkeri, København Pris: 122,00 kr. inkl.

Læs mere

Undersøgelse om produktsøgning

Undersøgelse om produktsøgning Undersøgelse om produktsøgning Tabelrapport 24.09.2013 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014 Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Juli, 2014 Indledning Hvidovre Kommunes etablering af talenthold indgår som en del af

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere Holdninger til socialt udsatte - Svar fra 1.13 danskere Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, februar 216 Introduktion Rådet for Socialt Udsatte fik i oktober 213 meningsmålingsinstituttet Epinion til

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Analyse af jordbrugserhvervene 2009. 1 Region Sjælland

Analyse af jordbrugserhvervene 2009. 1 Region Sjælland 4200 4100 4700 5600 8300 4400 4000 4900 5450 5750 4690 4990 4970 4180 4800 4780 4300 8305 4930 4640 4840 4760 5471 5953 3400 4230 5400 4720 5672 5900 4050 5620 3630 4660 4250 4750 4440 4450 5853 5800 4160

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling

Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling Indhold Forord...3 Indledning...3 Resultater og diskussion...3 Overordnet tilfredshed...3 Private ansøgere...6 Rådigvende ingeniør/arkitekt...13 Entreprenør/håndværksmester...13

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I KAVO Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 580 borgere fra Slagelse og Sorø Kommune har svaret på spørgsmålene 98 % mener, at henkastet

Læs mere