De ovenstående fødevarer er valgt, fordi de med få undtagelser kan holde sig længe, selv ved sommertemperatur.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De ovenstående fødevarer er valgt, fordi de med få undtagelser kan holde sig længe, selv ved sommertemperatur."

Transkript

1 TURMAD. Energiproduktionen i hvile ligger på ca. 100 watt/time eller 400 KJ/T Energiproduktionen moderat arbejde ca. 250 watt/time eller 1000 KJ/T Energiproduktionen v. hårdt arbejde ca. 500 watt/time eller 2000 KJ/T, men det holder man ikke til en hel dag. Denne energiproduktion skal modsvares af en tilsvarende energitilførsel: 100 KJ gange din vægt i KG/ døgn svarer ca. til 400KJ/T eller 100Watt/time som er det basale behov. Hvis du vejer 80kg og gennemsnitligt over døgnet har produceret 150watt/time, eller 600KJ/T, (18 timers hvilestofskifte a 100watt/time og 6 timers aktivitet a 250watt/time), vil det fordre en energitilførsel på 600*24 = KJ/døgn. Energirige produkter som f.eks. havregryn indeholder ca. 1440KJ/100g Heraf kan du regne ud at du skal spise ca. 1000g muesli /dag som eneste kost, men hvem orker det? Eksemplet er typisk til at illustrere, at man beregner ca. 1kg varieret føde/døgn på aktiv ferie. Det vi kan variere på, er energiindholdet og vandindholdet i den medbragte mad og dermed fordelingen af protein (P), kulhydrat (KH) og fedt (F). Et forslag til en dagsmenu: Gram KJ Morgenmad: muesli skummetmælkspulver ( alternativt: Quinuaflager, ideel sammensætning 1435KJ/100g ) Frokost og mellemmåltider: Rugbrød 6 skiver Franskbrød 3 skiver Syltetøj Smør Fiskehermetik ½ dåse Buko light 8% smøreost Leverpostej 1/4 dåse Fåborg Røget filet let tørret 2 skiver Aftensmåltid: Bulgur Tørret kød Olie Tørret grønt / div. Krydderier Soya og Seltin af hensyn til saltbalancen I alt 1085g 13340KJ

2 Sammensætning/100g : ( Quinua: P 14g, KH 60g, F 5g. ) P ca. 13g, KH ca.30g, F ca.15g Dette passer meget godt med det beskrevne energibehov. Har man behov for mere KH, kan man supplere med chokolade, mueslibar og lignende. Udgift/døgn kr. for ovenstående madplan. Hvis du køber frysetørrede menuer i Spejdersport, bliver dagsudgiften højere ca. 100 kr. De billige supper fra Knoor er ikke så gode, da de indeholder meget hydrolyseret fedt samt natriumglutaminat, og andre smagsforstærkere. Disse kan også virke som smerteforstærkere, og burde forbydes i madvarer. De ovenstående fødevarer er valgt, fordi de med få undtagelser kan holde sig længe, selv ved sommertemperatur. I stedet for frisk mælk er skummetmælkspulver udmærket ved, at det kan blandes med muesli, så der kun skal tilsættes vand. Du sparer plads og vægt. Vil man have noget som smager som frisk mælk, skal man tilsætte vand til mælkepulveret og lade det trække natten over. Muesli som måltid har den store fordel, at det er sammensat af hurtige, mellemhurtige og langsomme KH samt har et pænt P og F-indhold. Quinua siges at indeholde alt hvad man har brug for i den rette sammensætning. Kulhydrater optages med uens hastighed. Dette angives med det pågældende KHs glukæmiske indeks GI. Jo højere GI des hurtigere optagelse via fordøjelsen. Det betyder at ens blodsukker stiger hurtigt og får insulinspejlet til at stige, så man hurtigt går sukkerkold. Hvid ris og kartoffelmos har meget højt GI. Fruktose, som findes i tørrede svesker og aprikoser, har et lavt GI og optages langsomt, mens glucose, som findes i rosiner, har højt GI. Alle former for tørrede bønner har et lavt GI indeks og et højt proteinindhold, men de skal udblødes før brug. Hvis man selv blander sin muesli, skal man bruge grovvalset havregryn med lavt GI og blande med tørrede rosiner, aprikoser, svesker og nødder, hvorved man opnår et konstant blodsukkerniveau over lang tid. Man padler længere uden sultfølelse. Fuldkornsrugbrød er generelt bedre end hvidt brød, da GI er lavere og fiberindholdet højere. Fiskehermetik er altid godt. Makrel og tun kan nu fås på tube, hvilket er en fordel for holdbarheden. Makrel i tomat er bedst i runde dåser fordi de kan lukkes med låg. Buko light 8% smøreost naturel er let at have med. Kan bruges i stedet for smør og kan bruges i supper og varme retter og selvfølgelig som ost. Fåborg dåseleverpostej kender de fleste. Hvis du køber KOO appelsinmarmelade får du et fint gult låg, som passer til Fåborg dåsen.

3 Tørret kød holder sig godt og vejer mindre. Mere herom senere. Bulgur har lavere GI end ris og kartoffelmos og har større massefylde. Det er ikke tomme kalorier, som får dig til at føle sult hurtigt igen. Tørret grønt kan holde meget længe og vejer kun lidt. Chokolade er godt til at give ekstra KJ når du trænger og der er altid plads til en plade et eller andet sted. Men du taber dig ikke, hvis du spiser for meget chokolade på tur. Madolie er meget energirigt. Kan bruges på brødet og i den varme ret. Lidt madolie på toiletpapir er sikker optænding til bålet. Madolie kan smøres på huden. Bruges til nødblus og som smøremiddel. Whisky er bedre end en ramme øl eller 3L rødvin. Kun 1/2 flaske/uge kan nydes som den er eller fortyndet med lokalt vand. Kan desinficere skudsår. Men- Drik kun spiritus når du er varm og mæt. Hvis du er på aktiv ferie, hvor du anstrenger dig fysisk, kan du evt. efter 3 dage mærke en let brænden i ansigtet. Det er fordi, du er i øget fedtforbrænding af egne reserver og hvis du holder lidt igen med chokoladen og andre fedtholdige snacks, vil du opdage, at du har tabt dig, når du kommer hjem fra tur. KONSERVERING AF FØDEMIDLER Klassisk konservering er saltning, røgning og tørring(spegning). Tørsaltning består i at drysse salt på kød eller fisk og lade det stå i 1-2 døgn. Vådsaltning: Du laver en saltlage som Det Døde Hav og lægger kødet i 1-2 døgn. Før tørring skylles overskudssalt af og der duppes tørt med køkkenrulle. Har du en røgeovn til koldrøgning, er det en mulighed, men der er noget arbejde med det. På tur er det kun realistisk, hvis man er bofast. Har man plads, kan man medbringe en lille varmrøgeovn til fisk. Tørring efter saltning er udmærket konservering og har ikke røgningens ulemper. Biltong: Sydafrikansk specialitet. Rent magert kød af okseinderlår skæres i strimler på langs af fibrene. Marineres fra 1 time til et døgn efter smag i : Æbleeddike/salt /peber/mørk farin/ knuste koriander. Tilsæt evt. engelsk sovs, dijon sennep o.a. Hænges til tørre eller tørres i ovn eller tørreskab til ca. halv vægt. Mager fisk som kulmule, mørksej og lign er fine at lave Biltong af. Holder sig fint ved stuetemp.

4 Tørring i fri luft: Sy en stor pose af plastfluenet som kan lukkes og hæng kød eller fisk op inden i posen, som derefter ophænges et luftigt sted. Kontroller af og til, men 2-3 uger er nok passende. En norsk bog angiver, at tørret gedde kan holde i 40 år. Kys bedstefar. Større stykker tørret kød opbevares i et rent linned eller viskestykke fugtet med vineddike som vil virke bakteriostatisk. Tørring i varmluftovn med en grydeske i klemme i låget: Pålæg f.eks. Røget filet eller salt kød: Forarbejdet er gjort fra slagteriet. Læg ud på bagepapir, derefter i ovnen ved 60 grader i 30 min.vend dem et par gange. Skiverne folder lidt men kan presses sammen i lille bøtte. Holder 1-2 uger uden problemer. Magert hakket kød, tun i vand, hakket fisk eller fjerkræ: Spredes ud på bageplade m. palet, drysses med Seltin og evt. lidt carry. 100grader i en time vil tørre og sterilisere kødet. De halvtørre plader kommes i foodprocesser igen og bankes til smuld som så tørres færdig i ovnen eller i det fri. Kan bruges i suppe, sovs med bulgur, ris eller pasta eller til fremstilling af pemmikan. Pemmikanopskrift: Tørret aprikos, svesker og tranebær hakkes i foodprocesser, æltes med kødpulver og rapsolie til en dejgagtig konsistens. Opbevar i fryser. Holder min. 2 år. Tørring af grønt: Køb et kg dybfrossen grøntsagsblanding. Denne er blancheret fra fabrikken og derfor desinficeret. Slå den i stykker i en food-processor til pastakonsistens og smør den ud med paletkniv på to bageplader og drys med Seltin. Tør i varmluftovn med lille grydeske i klemme i lågen så dampen kan komme væk. 60 grader i ca. 6 timer til smuldet er tørt og løst. Ved grader ødelægger du ikke vitaminerne. Holder let i et år eller længere. Til supper og varme retter. Kemisk konservering: Udover salt og sukker kan man bruge atamon og salisylsyre at blande i maden i mindre mængde. Naturlig konservering: Et forsøg på Landbohøjskolen for nogle år siden viste, at planter danner afværgestoffer mod bakterier og skimmel, som kan være interessante til vores brug. Jeg remser: hvidløg, kanel, kryddernellike, oregano, rosmarin salvie, timian, vannile og sennep samt blandingskrydderiet carry. Den kraftigste effekt på mikroorganismer får man fra sennep, relativ kraftig effekt fra kanel, hvidløg og nellike.

5 Videre forsøg viste, at selv en meget lille koncentration af sennepsolie i fødemidlets nærhed gav den bedste effekt. Hvem har nogensinde set et glas muggent sennep? Jeg har ikke kunnet skaffe sennepsolie, men har købt Netto s billigste Dijonsennep Til ca. 6 kr og leget med den. En dåse Fåborg leverpostej holder let i 4 dage, når jeg smider en klat Dijonsennep ned i dåsen og sætter tæt låg på. Åbnet pålægspakke får en klat i hjørnet eller på papir og lukkes tæt i pose eller box. Dijonsennep på køkkenrulle foldes sammen og lægges i brødposen af tæt plast, så kan muggen lære at holde sig væk. Det aktive stof er allyl isothiocyanat. Modulfrokost Hvis vejrudsigten er dårlig og lysten til frokost i det grønne ikke er overhængende kan du lave modulbrød enten som mellemmåltid eller som lynfrokost. Mellemmåltid: 200g muesli, 50g tørrede tranebær og eller tørret aprikos samt 50g cheasy 8% smelteost blandes i foodprocesser til den kører jævnt. Massen formes i hånden til ca. 10 små brød og bages i varmluftovn 10 min. Ved 200 grader. En bund af 70-85% mørk chokolade er ikke så ringe i den sammenhæng. Rugbrødspizza : 4 skiver groft kerne-rugbrød (ca. 200g), 100g kogt skinke i tern eller strimler, 50g tørrede tomater samt 50g cheasy 8% blandes i foodprocesser, formes til små brød eller flade kager og bages i varmluftovn 10 min. ved 200 grader. Der kan også puttes andet i alt efter fantasi. Kajakbumserne kalder dem hundelorte, men det skal man ikke lade sig skræmme af. Modulaftensmad Base: Ris, nudler, bulgur, røde linser, gule ærter, kartoffelmospulver og pasta Protein: Tørret okse- eller svinekød, fjerkræ, torsk, tun i vand el. soyaprotein Grønt: Tørret dybfrost grønt eller andre grøntsager, svampe m.m. Smag: Salt, peber, carry, chili, soya, ingefær, tranebær, cheasy 8%, m.m. Rapsolie, hvis der skal ekstra energi til. Der kan udvælges fra ovenstående, blandes og pakkes i poser hjemmefra så indholdet blot skal koges i ca. 1/2L vand. Der er mange måder, at sammensætte turmaden på. Men det er surt at kæmpe med pladsen i kajakken og så have for meget med hjem, eller at være tvunget til at finde en by med dagligvarehandel hele tiden, fordi man har planlagt dårligt og pakket ting, som fylder og vejer for meget. Det kan også være surt for de andre, som ikke er afhængig af indkøb hele tiden.

6 God planlægning giver mere frihed, men forhindrer ikke at man går i land af og til og får en øl eller kaffe. Dette er ikke den endegyldige sandhed om turmad, gør dine egne erfaringer. MAD PÅ TUR---DEN KORTE VERSION MADVARER TE PULVERKAFFE 25G/MAND/UGE 25G/MAND/UGE MUESLI / HAVREGRYN: ( 1 KRUS ER CA. 150G ) MÆLKEPULVER SKUMMETMÆLKSPULVER ( Brugsen Super Best, Matas ) RUGBRØD: Schulstad kan holde 14 dage i uåbnet pose FRANSKBRØD DÅSEMAKREL: De runde dåser som kan lukkes m. låg LÅG SOM PASSER TIL FÅBORG LEVERPOSTEJ OG RUNDE MAKRELDÅSER FÅS SAMMEN MED KOO- ORANGEMARMELADE FRA BL.A. BRUGSEN ALTERNATIVT: MAKREL/TUN / ROGN PÅ TUBE SKIVE OST SOM ER PAKKET M. MELLEMLÆGSPAPIR CHEASY 8: BRUGES SOM SMØR OG TIL SUPPE OG SOVS OG SOM LIM I HJEMMELAVET MUESLIBAR FÅBORG LEVERPOSTEJ PÅ DÅSE A 125 G. RØGET FILET/ SALT KØD TØRRET CA. 30 MIN. I VARMLUFTOVN VED 60 GRADER. HUSK AT HOLDE OVNDØREN PÅ KLEM MED LILLE GRYDESKE VED AL SLAGS OVNTØRRING, SÅ FUGTEN FORSVINDER MAGER PØLSE TØRRET KØD ELLER FISK: G/MAND/DAG TØRRES I VARMLUFTOVN 1 TIME VED 100 GRADER. DET ER NU STERILT I HALVTØRRE PLADER. PULVERISERES I FOOD-PROCESSOR OG TØRRES FÆRDIG KINANUDLER BULGUR / RIS / RØDE LINSER OG LIGN. 3DL(150G)/MAND/DAG EL. 1KG/M/UGE 30G/M/D TIL MUESLI=3DL MÆLK 1PS MÆLKEPULVER 250G/MAND/UGE 6 SKIVER/MAND/DAG 3 SKIVER/MAND/DAG 1/2 DS/MAND/DAG ELLER CA ¼ TUBE/MAND/DAG 3 SKIVER/MAND/DAG 1/3 DS/MAND/DAG 30G/MAND/DAG EL 4 DAGE 2 SKIVER/MAND/DAG 3-4 SKIVER/MAND/DAG (1-2 KG FERSK HAKKET KØD TIL: SUPPE/NUDLER/MOS/BULGUR 60G(1KVADRAT)/MAND/DAG 100 G / MAND/DAG DYBFROSTGRØNT HAKKET TIL MOS TØRRES I VARMLUFTOVN 6 TIMER VED 60 GRADER KALORIELET MARMELADE ELLER ALM. SYLTETØJ MØRK CHOKOLADE STÆRK DIJONSENNEP BRUGES SOM KONSERVERINGSMIDDEL LAGT I ÅBNET KONSERVES OG LUKKES TÆT. "SENNEPSGASSEN" BESKYTTER MOD MUG OG BAKTERIER OGSÅ I BRØD. 1GLAS/MAND/UGE 50G/MAND/DAG

7 Omsætningstid pr. portion af den enkelte fødevare Fødevare: protein kulhydrat fedt KJ/100g energitimer portion i g / vægt 100kg forbrænd. t. Øko. grovkærne rugbrød ,9 35g / 0,6t Schulstad hvedebrød ,9 40g / 1,2t Havregryn grovvals ,8 50g / 2,0t Muesli sukkerfri ,5 150g / 5.3t Kinesiske Nudler ,4 70g / 2,4t Spagetti ,9 50g / 2.0t Bulgur 12, g / 2.0t Kartofler 2,1 18,4 0, ,95 250g / 2,4t kartoffelmospulver , ,6 66g / 2.4t Grøntsagsblanding 2, ,5 330g / 1,6t Grønkål 4,7 10,6 1, ,8 Gulerod , ,5 100g / 0,5t Hvidkål 1 7,1 0, ,4 250g / 1,0t Ærter 5,9 12,7 0, ,9 100g / 0,9t Mariner.sild g / 1,0t Tun i vand ,3 30g / 0,4t Ørred, rå 18,5 0 6, ,5 100g / 1,5t Torsk 19,2 0 0, ,9 100g / 1,0t Rødspætte 19,1 0 1, g / 1,0t Seafoodbl , ,8 100g / 0,8t Ylette 6,3 4,4 1, ,7 200g / 1,5t A38 Cheasy 0,1 % 4,3 4 0, ,4 200g / 0,8t Skummetmælk 3,5 4,9 0, ,4 200g / 0,8t Kærnemælk 3,4 4,7 0, ,4 200g / 0,8t Ost ,5 6, ,8 20g / 0,4t Ost ,2 1, ,5 20g / 0,5t Kvarg 5+ 11,9 3,5 0, ,7 50g / 0,4t Rygeost 5+ 12,4 4,3 0, ,8 20g / 0,2t Cheasy 8% ,7 10g / 0,2t Sandwichskinke ,1 15g / 0,2t Salt kød 19,9 0,1 3, ,3 15g / 0,2t Hamburgerryg 16,8 1, ,8 15g / 0,3t Røget filet 20,7 0,5 1, ,1 15g / 0,2t Magert svinekød ,3 200g / 2,6t Magert oksekød 21,7 0 4, ,4 200g / 2,8t Magert kalveød , ,5 200g / 3,0t Lammekølle 20,1 0 9, ,9 200g / 4,0t Kalkun 21,9 0 2, ,2 200g / 2,4t Svinehjerte 17 0, ,3 200g / 2,6t Lever, kalv 19,1 4,6 1, ,2 200g / 2,4t Banan 1,1 22 0, g / 1,0t Kalorielet hindbærmarmelade ,3 20g / 0,1t Kalorielet solbærmarmelade ,6 20g / 0,1t Æble 0,3 12,8 0, ,7 133g / 0,9t Isis 2,1 4,2 1, ,5 100g / 0,5t Netmelon 0,7 4,9 0,1 99 0,3 200g / 0,6t Forbrændingstiden er beregnet udfra en person på ca. 100kg. Du kan selv omregne forbrændingstiden til din egen kropsvægt. Hvis du vejer 60 kg dividerer du blot forbrændingstiden med 0,6. Hvis du ud fra skemaet vælger en dagsmenu skal den samlede forbrændingstid være 24 timer. Det er så dit basale behov uden voldsom aktivitet

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Gode ideer til turmad

Gode ideer til turmad Gode ideer til turmad Hvor meget? Afhængig af hvor længe man skal være på farten, er det vigtigt at tænke på vægten af egen mad. Jo længere tid du skal være af sted jo, mere påpasselig bør du være med

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler)

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Frokost 2-3 Rugbrød 8-9 dåser Makrel 7-8 dåser Leverpostej 3-4 dåser Tun Remolade og mayonaise evt.

Læs mere

DUD 2011 Vestlimfjord Distrikt

DUD 2011 Vestlimfjord Distrikt Boller 20 g gær 4 ss. mælk 40 g smør 20 g sukker ¼ ts. salt 1 æg 200 g mel (3½dl) Mælk, smør, sukker og salt smeltes, afkøles til lillefinger temperatur Gær opløses heri Æg og mel tilsættes, og det hele

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013 Optimal ernæring 1 KVIK TRI, MAJ 2013 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder,

Læs mere

Kost & Ernæring. K3 + talent

Kost & Ernæring. K3 + talent Kost & Ernæring K3 + talent Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Ernæring & Udholdenhedssport V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5

Ernæring & Udholdenhedssport V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5 Ernæring & Udholdenhedssport 1 V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5 Hvem er jeg? 2 Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master in Human

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

Hvad skal vi spise for at få mere jern!

Hvad skal vi spise for at få mere jern! Hvad skal vi spise for at få mere jern! Denne pjece giver råd og vejledning om, hvordan du ved hjælp af kosten kan øge din daglige indtagelse af mineralet jern. Hvornår er der brug for mere jern Efter

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter.

Kostplan. Grøntsager Mos tilberedt af kogte kartofler, gulerødder, broccoli, blomkål, persillerod eller pastinak, squash eller ærter. Kostplan 0 6 måneder 4-6 måneder 6-8 måneder Modermælk eller modermælkserstatning. D-vitamin dråber fra 14 dage til 2 år. www.sundhedstjenesten-egedal.dk www.altomkost.dk www.sst.dk Mad til spædbørn &

Læs mere

FROKOSTFORSLAG fase 2

FROKOSTFORSLAG fase 2 FROKOSTFORSLAG fase 2 Du skal spise mad i starten af dagen og nedsætte indtagelsen i slutningen af dagen. De fleste har opbygget vaner der er modsat; man springer morgenmaden over eller spiser meget lidt

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

Patientvejledning. Kostplan. 1200 kcal

Patientvejledning. Kostplan. 1200 kcal Patientvejledning Kostplan 1200 kcal Kostplan på 1200 kcal/ 5000 kj Morgen Formiddag ½ skive (25 g) rugbrød ½ skive groft franskbrød skrabet minarine 1 skive ost 30+/18% 150 ml skummetmælk Se forslag ½

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E?

Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Diabeteskost når man er nyresyg H V O R D A N F O R E N E R M A N K O S T R Å D E N E? Hvad er tilladt hvad må jeg??? Alt er tilladt (pånær stjernefrugt) noget med måde Man er ikke på diæt men skal spise

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Hvad bruges maden til

Hvad bruges maden til Hvad bruges maden til Du skal øve dig i at forklare, hvad kulhydraterne, fedtstofferne, proteinerne og vitaminerne bliver brugt til i din krop. Hvorfor har din krop brug for kulhydrater, fedtstoffer, proteiner

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kost og ernæring for løbere

Kost og ernæring for løbere Kost og ernæring for løbere 1 Hvad er sund kost? Kilde: Alt om kost - Fødevarestyrelsen 2 Energikrav til marathon Forbrænder ca. 1kcal/kg/km Løber på 75kg: 3165kcal = 13293kJ Realistisk forhold ved MT(ca.75%

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

En guide til gode saltvaner

En guide til gode saltvaner Spis mad med mindre salt Spis mad med mindre salt 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. Kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, mænd 9-11 gram. Anbefalingen er højst 5-6 g salt

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab Randers Kommune Program Ernæringsteori Måltider og mæthed Indkøbsguide Hvordan kommer jeg så i gang? Afrunding og spørgsmål 2 Randers Kommune - Hvordan kommer

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

Kulhydrat: energi i forhold til svømning. Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn

Kulhydrat: energi i forhold til svømning. Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn Kulhydrat: energi i forhold til svømning Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul 10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul Marcipan 4 portioner 1 tsk. mandelessens evt. frugtfarve 100 g kartoffel, kogt 1 tsk. sødemiddel (SØD) Alle ingredienserne moses sammen, tørres

Læs mere

Hvad spiser du i løbet af dagen?

Hvad spiser du i løbet af dagen? Navn: Alder: Højde: Vægt: Hvad spiser du i løbet af dagen? Sæt kryds ud for hvad du spiser Hvor ofte spiser du morgenmad? Hver dag 5-6 gange om ugen 3-4 gange om ugen 1-2 gange om ugen Mindre end 1-2 gange

Læs mere

Tortellini med krebs. 250 g friske tortellini m/ricotta og spinat. 170 g krebsehaler i lage. 2 friske figner. 100 g grønne friske bønner

Tortellini med krebs. 250 g friske tortellini m/ricotta og spinat. 170 g krebsehaler i lage. 2 friske figner. 100 g grønne friske bønner Tortellini med krebs 250 g friske tortellini m/ricotta og spinat 170 g krebsehaler i lage 2 friske figner 100 g grønne friske bønner 1 stor tsk røget paprika Lidt tørret salvie Peber Salt Oliven olie Sørg

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Opskrifter. Opskrifter. Unge & elitesport. Unge & elitesport. Guacamole. Knækbrød. Smoothie. www.ernaeringsenheden.dk - fordi sund mad gør en forskel!

Opskrifter. Opskrifter. Unge & elitesport. Unge & elitesport. Guacamole. Knækbrød. Smoothie. www.ernaeringsenheden.dk - fordi sund mad gør en forskel! Sportsbolle Sportsdrik Smoothie Nøddemix Knækbrød Sportsbolle Snack fad Guacamole Ernæringsenheden Holstebro Elitesport 2011 Opskrifter Unge & elitesport Opskrifter Unge & elitesport Smoothie ½ liter Supergod

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand Kost og træning 1 Mig selv Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder, Previa Sundhed, 2010- Kostvejleder,

Læs mere

Skab måltidet på tallerknen

Skab måltidet på tallerknen de må o g d lti Det Skab måltidet på tallerknen 9 Mj Normalkost Morgenmåltidet Morgenmåltidet: 1 dl. ymer med 1 spk. drys eller havregrød/øllebrød med mælk 1/2 brik smør 1 sk. franskbrød 1 skive ost +45

Læs mere

Optimal ernæring T R I C L U B D E N M A R K, J U N I 2 0 1 4

Optimal ernæring T R I C L U B D E N M A R K, J U N I 2 0 1 4 Optimal ernæring 1 T R I C L U B D E N M A R K, J U N I 2 0 1 4 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master in Human Nutrition,

Læs mere

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger

Alt blandes sammen til en smidig dej, dog ikke i de 1,5 kilo smør, rulles som følger CLAUS HOLM: OPSKRIFTER MED TANG fra onsdag 2. maj 2012. Brød, kager og rugbrød. Brain basser 200 gram gær 150 gram sukker 10 hele æg 1 liter vand koldt 2 spsk spirolina 100 gram smør ½ kilo fint bygmel

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft

PsykInfo. Russisk salat (10 portioner) Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Russisk salat Dressing 2½ spsk light mayonnaise ½ dl fromage frais 1 løg Salt og peber Citronsaft Fyld 200 g syltede rødbeder 100 g kogt kalvekød 100 g æble Høvlet peberrod 50 g kapers Løget renses og

Læs mere

lidt honning, mild dijon sennep, lidt mild lys eddike

lidt honning, mild dijon sennep, lidt mild lys eddike Savojkål med rugbrød 1/2 kålhoved 50 gram frisk spinat 4 skiver groft rugbrød 6 skiver bacon (1 pakke) lidt honning, mild dijon sennep, lidt mild lys eddike oregano og salvie oliven olie. tænd ovnen på

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Der er gemt ca kcal i et kilo kropsmasse og derfor vil du opnå et vægttab på g pr. uge hvis du spiser helt efter planen.

Der er gemt ca kcal i et kilo kropsmasse og derfor vil du opnå et vægttab på g pr. uge hvis du spiser helt efter planen. KOSTPLAN 1400 KCAL Brugsanvisning Denne kostplan på 1400 kcal er beregnet til vægttab. Groft forenklet har de fleste kvinder et dagligt energibehov til vægtvedligeholdelse på ca. 2000 kcal og mænd på ca.

Læs mere

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen (

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen ( Ribbensteg & Brød Ca. 2 kg ribbensteg 2-3 spsk. salt 2 tsk peber 5 laurbærblade 1 l vand Tænd ovnen på 250 0 Salt og peber gnides grundigt ned i alle ridserne i sværen. Del laurbærbladene og stik dem ned

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

De tre foreninger dannede i 2002 Coop Norden, der står for driften af 3000 medlemsejede butikker i Sverige, Norge og Danmark.

De tre foreninger dannede i 2002 Coop Norden, der står for driften af 3000 medlemsejede butikker i Sverige, Norge og Danmark. Et fedt farvel er lavet i et samarbejde mellem FDB i Danmark, KF i Sverige og Coop NKL i Norge, som udgør de nordiske brugsforeningers fællesforeninger. De tre foreninger dannede i 2002 Coop Norden, der

Læs mere

Bålmad Opskrifterne svare til 10 personer

Bålmad Opskrifterne svare til 10 personer Havregrød 10 dl havregryn 20 dl vand 1 tsk Sukker, smør og/eller mælk. Bland ingredienserne i en gryde og bring hurtigt i kog. Kog 2 min. under omrøring. Bland eventuelt grøden med lidt revet æble. Müesligrød

Læs mere

Den gode mad. - Hvordan kan julemaden blive sundere? Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009

Den gode mad. - Hvordan kan julemaden blive sundere? Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Fitness dk, 26. nov. 2009 Den gode mad - Hvordan kan julemaden blive sundere? Sådan træner du til julen. Om ernæringsforbedringer og fornuftige alternativer Mette Riis-Petersen, Mette Riis kost og motion Hvorfor? Maden er for fin

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person)

PsykInfo. Brændende kærlighed (1 person) Brændende kærlighed Kartoffelmos 300 g kartoffel 75 g letmælk Salt / hvid peber Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kog kartoflerne møre og hæld kartoffelvandet væk. Mos kartoflerne. Varm mælken

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det?

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det? 1. Opgavesæt om metal Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser flåede tomater, 1 dåse majs, 1 dåse søde ærter, 2 dåser med bønner, 1

Læs mere

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge:

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge: Noget med brød Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) 4 dl mini- eller skummetmælk 50 gram gær 200gram hvedemel/durummel 450gram fuldkornshvedemel 2 tsk. salt 2 spsk. olivenolie Fyld: 6 spsk. tomatsovs

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen?

1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 40. 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 4 1. Synes du, at du sidder godt når du spiser din mad i caféen? 4 2. Synes du, at lyset er behageligt når du spiser din mad i cafeen? 3 3 3 3 2 2 2 2 1 1 2 2 1 3. Synes du, at der er for meget larm når

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere