De ovenstående fødevarer er valgt, fordi de med få undtagelser kan holde sig længe, selv ved sommertemperatur.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De ovenstående fødevarer er valgt, fordi de med få undtagelser kan holde sig længe, selv ved sommertemperatur."

Transkript

1 TURMAD. Energiproduktionen i hvile ligger på ca. 100 watt/time eller 400 KJ/T Energiproduktionen moderat arbejde ca. 250 watt/time eller 1000 KJ/T Energiproduktionen v. hårdt arbejde ca. 500 watt/time eller 2000 KJ/T, men det holder man ikke til en hel dag. Denne energiproduktion skal modsvares af en tilsvarende energitilførsel: 100 KJ gange din vægt i KG/ døgn svarer ca. til 400KJ/T eller 100Watt/time som er det basale behov. Hvis du vejer 80kg og gennemsnitligt over døgnet har produceret 150watt/time, eller 600KJ/T, (18 timers hvilestofskifte a 100watt/time og 6 timers aktivitet a 250watt/time), vil det fordre en energitilførsel på 600*24 = KJ/døgn. Energirige produkter som f.eks. havregryn indeholder ca. 1440KJ/100g Heraf kan du regne ud at du skal spise ca. 1000g muesli /dag som eneste kost, men hvem orker det? Eksemplet er typisk til at illustrere, at man beregner ca. 1kg varieret føde/døgn på aktiv ferie. Det vi kan variere på, er energiindholdet og vandindholdet i den medbragte mad og dermed fordelingen af protein (P), kulhydrat (KH) og fedt (F). Et forslag til en dagsmenu: Gram KJ Morgenmad: muesli skummetmælkspulver ( alternativt: Quinuaflager, ideel sammensætning 1435KJ/100g ) Frokost og mellemmåltider: Rugbrød 6 skiver Franskbrød 3 skiver Syltetøj Smør Fiskehermetik ½ dåse Buko light 8% smøreost Leverpostej 1/4 dåse Fåborg Røget filet let tørret 2 skiver Aftensmåltid: Bulgur Tørret kød Olie Tørret grønt / div. Krydderier Soya og Seltin af hensyn til saltbalancen I alt 1085g 13340KJ

2 Sammensætning/100g : ( Quinua: P 14g, KH 60g, F 5g. ) P ca. 13g, KH ca.30g, F ca.15g Dette passer meget godt med det beskrevne energibehov. Har man behov for mere KH, kan man supplere med chokolade, mueslibar og lignende. Udgift/døgn kr. for ovenstående madplan. Hvis du køber frysetørrede menuer i Spejdersport, bliver dagsudgiften højere ca. 100 kr. De billige supper fra Knoor er ikke så gode, da de indeholder meget hydrolyseret fedt samt natriumglutaminat, og andre smagsforstærkere. Disse kan også virke som smerteforstærkere, og burde forbydes i madvarer. De ovenstående fødevarer er valgt, fordi de med få undtagelser kan holde sig længe, selv ved sommertemperatur. I stedet for frisk mælk er skummetmælkspulver udmærket ved, at det kan blandes med muesli, så der kun skal tilsættes vand. Du sparer plads og vægt. Vil man have noget som smager som frisk mælk, skal man tilsætte vand til mælkepulveret og lade det trække natten over. Muesli som måltid har den store fordel, at det er sammensat af hurtige, mellemhurtige og langsomme KH samt har et pænt P og F-indhold. Quinua siges at indeholde alt hvad man har brug for i den rette sammensætning. Kulhydrater optages med uens hastighed. Dette angives med det pågældende KHs glukæmiske indeks GI. Jo højere GI des hurtigere optagelse via fordøjelsen. Det betyder at ens blodsukker stiger hurtigt og får insulinspejlet til at stige, så man hurtigt går sukkerkold. Hvid ris og kartoffelmos har meget højt GI. Fruktose, som findes i tørrede svesker og aprikoser, har et lavt GI og optages langsomt, mens glucose, som findes i rosiner, har højt GI. Alle former for tørrede bønner har et lavt GI indeks og et højt proteinindhold, men de skal udblødes før brug. Hvis man selv blander sin muesli, skal man bruge grovvalset havregryn med lavt GI og blande med tørrede rosiner, aprikoser, svesker og nødder, hvorved man opnår et konstant blodsukkerniveau over lang tid. Man padler længere uden sultfølelse. Fuldkornsrugbrød er generelt bedre end hvidt brød, da GI er lavere og fiberindholdet højere. Fiskehermetik er altid godt. Makrel og tun kan nu fås på tube, hvilket er en fordel for holdbarheden. Makrel i tomat er bedst i runde dåser fordi de kan lukkes med låg. Buko light 8% smøreost naturel er let at have med. Kan bruges i stedet for smør og kan bruges i supper og varme retter og selvfølgelig som ost. Fåborg dåseleverpostej kender de fleste. Hvis du køber KOO appelsinmarmelade får du et fint gult låg, som passer til Fåborg dåsen.

3 Tørret kød holder sig godt og vejer mindre. Mere herom senere. Bulgur har lavere GI end ris og kartoffelmos og har større massefylde. Det er ikke tomme kalorier, som får dig til at føle sult hurtigt igen. Tørret grønt kan holde meget længe og vejer kun lidt. Chokolade er godt til at give ekstra KJ når du trænger og der er altid plads til en plade et eller andet sted. Men du taber dig ikke, hvis du spiser for meget chokolade på tur. Madolie er meget energirigt. Kan bruges på brødet og i den varme ret. Lidt madolie på toiletpapir er sikker optænding til bålet. Madolie kan smøres på huden. Bruges til nødblus og som smøremiddel. Whisky er bedre end en ramme øl eller 3L rødvin. Kun 1/2 flaske/uge kan nydes som den er eller fortyndet med lokalt vand. Kan desinficere skudsår. Men- Drik kun spiritus når du er varm og mæt. Hvis du er på aktiv ferie, hvor du anstrenger dig fysisk, kan du evt. efter 3 dage mærke en let brænden i ansigtet. Det er fordi, du er i øget fedtforbrænding af egne reserver og hvis du holder lidt igen med chokoladen og andre fedtholdige snacks, vil du opdage, at du har tabt dig, når du kommer hjem fra tur. KONSERVERING AF FØDEMIDLER Klassisk konservering er saltning, røgning og tørring(spegning). Tørsaltning består i at drysse salt på kød eller fisk og lade det stå i 1-2 døgn. Vådsaltning: Du laver en saltlage som Det Døde Hav og lægger kødet i 1-2 døgn. Før tørring skylles overskudssalt af og der duppes tørt med køkkenrulle. Har du en røgeovn til koldrøgning, er det en mulighed, men der er noget arbejde med det. På tur er det kun realistisk, hvis man er bofast. Har man plads, kan man medbringe en lille varmrøgeovn til fisk. Tørring efter saltning er udmærket konservering og har ikke røgningens ulemper. Biltong: Sydafrikansk specialitet. Rent magert kød af okseinderlår skæres i strimler på langs af fibrene. Marineres fra 1 time til et døgn efter smag i : Æbleeddike/salt /peber/mørk farin/ knuste koriander. Tilsæt evt. engelsk sovs, dijon sennep o.a. Hænges til tørre eller tørres i ovn eller tørreskab til ca. halv vægt. Mager fisk som kulmule, mørksej og lign er fine at lave Biltong af. Holder sig fint ved stuetemp.

4 Tørring i fri luft: Sy en stor pose af plastfluenet som kan lukkes og hæng kød eller fisk op inden i posen, som derefter ophænges et luftigt sted. Kontroller af og til, men 2-3 uger er nok passende. En norsk bog angiver, at tørret gedde kan holde i 40 år. Kys bedstefar. Større stykker tørret kød opbevares i et rent linned eller viskestykke fugtet med vineddike som vil virke bakteriostatisk. Tørring i varmluftovn med en grydeske i klemme i låget: Pålæg f.eks. Røget filet eller salt kød: Forarbejdet er gjort fra slagteriet. Læg ud på bagepapir, derefter i ovnen ved 60 grader i 30 min.vend dem et par gange. Skiverne folder lidt men kan presses sammen i lille bøtte. Holder 1-2 uger uden problemer. Magert hakket kød, tun i vand, hakket fisk eller fjerkræ: Spredes ud på bageplade m. palet, drysses med Seltin og evt. lidt carry. 100grader i en time vil tørre og sterilisere kødet. De halvtørre plader kommes i foodprocesser igen og bankes til smuld som så tørres færdig i ovnen eller i det fri. Kan bruges i suppe, sovs med bulgur, ris eller pasta eller til fremstilling af pemmikan. Pemmikanopskrift: Tørret aprikos, svesker og tranebær hakkes i foodprocesser, æltes med kødpulver og rapsolie til en dejgagtig konsistens. Opbevar i fryser. Holder min. 2 år. Tørring af grønt: Køb et kg dybfrossen grøntsagsblanding. Denne er blancheret fra fabrikken og derfor desinficeret. Slå den i stykker i en food-processor til pastakonsistens og smør den ud med paletkniv på to bageplader og drys med Seltin. Tør i varmluftovn med lille grydeske i klemme i lågen så dampen kan komme væk. 60 grader i ca. 6 timer til smuldet er tørt og løst. Ved grader ødelægger du ikke vitaminerne. Holder let i et år eller længere. Til supper og varme retter. Kemisk konservering: Udover salt og sukker kan man bruge atamon og salisylsyre at blande i maden i mindre mængde. Naturlig konservering: Et forsøg på Landbohøjskolen for nogle år siden viste, at planter danner afværgestoffer mod bakterier og skimmel, som kan være interessante til vores brug. Jeg remser: hvidløg, kanel, kryddernellike, oregano, rosmarin salvie, timian, vannile og sennep samt blandingskrydderiet carry. Den kraftigste effekt på mikroorganismer får man fra sennep, relativ kraftig effekt fra kanel, hvidløg og nellike.

5 Videre forsøg viste, at selv en meget lille koncentration af sennepsolie i fødemidlets nærhed gav den bedste effekt. Hvem har nogensinde set et glas muggent sennep? Jeg har ikke kunnet skaffe sennepsolie, men har købt Netto s billigste Dijonsennep Til ca. 6 kr og leget med den. En dåse Fåborg leverpostej holder let i 4 dage, når jeg smider en klat Dijonsennep ned i dåsen og sætter tæt låg på. Åbnet pålægspakke får en klat i hjørnet eller på papir og lukkes tæt i pose eller box. Dijonsennep på køkkenrulle foldes sammen og lægges i brødposen af tæt plast, så kan muggen lære at holde sig væk. Det aktive stof er allyl isothiocyanat. Modulfrokost Hvis vejrudsigten er dårlig og lysten til frokost i det grønne ikke er overhængende kan du lave modulbrød enten som mellemmåltid eller som lynfrokost. Mellemmåltid: 200g muesli, 50g tørrede tranebær og eller tørret aprikos samt 50g cheasy 8% smelteost blandes i foodprocesser til den kører jævnt. Massen formes i hånden til ca. 10 små brød og bages i varmluftovn 10 min. Ved 200 grader. En bund af 70-85% mørk chokolade er ikke så ringe i den sammenhæng. Rugbrødspizza : 4 skiver groft kerne-rugbrød (ca. 200g), 100g kogt skinke i tern eller strimler, 50g tørrede tomater samt 50g cheasy 8% blandes i foodprocesser, formes til små brød eller flade kager og bages i varmluftovn 10 min. ved 200 grader. Der kan også puttes andet i alt efter fantasi. Kajakbumserne kalder dem hundelorte, men det skal man ikke lade sig skræmme af. Modulaftensmad Base: Ris, nudler, bulgur, røde linser, gule ærter, kartoffelmospulver og pasta Protein: Tørret okse- eller svinekød, fjerkræ, torsk, tun i vand el. soyaprotein Grønt: Tørret dybfrost grønt eller andre grøntsager, svampe m.m. Smag: Salt, peber, carry, chili, soya, ingefær, tranebær, cheasy 8%, m.m. Rapsolie, hvis der skal ekstra energi til. Der kan udvælges fra ovenstående, blandes og pakkes i poser hjemmefra så indholdet blot skal koges i ca. 1/2L vand. Der er mange måder, at sammensætte turmaden på. Men det er surt at kæmpe med pladsen i kajakken og så have for meget med hjem, eller at være tvunget til at finde en by med dagligvarehandel hele tiden, fordi man har planlagt dårligt og pakket ting, som fylder og vejer for meget. Det kan også være surt for de andre, som ikke er afhængig af indkøb hele tiden.

6 God planlægning giver mere frihed, men forhindrer ikke at man går i land af og til og får en øl eller kaffe. Dette er ikke den endegyldige sandhed om turmad, gør dine egne erfaringer. MAD PÅ TUR---DEN KORTE VERSION MADVARER TE PULVERKAFFE 25G/MAND/UGE 25G/MAND/UGE MUESLI / HAVREGRYN: ( 1 KRUS ER CA. 150G ) MÆLKEPULVER SKUMMETMÆLKSPULVER ( Brugsen Super Best, Matas ) RUGBRØD: Schulstad kan holde 14 dage i uåbnet pose FRANSKBRØD DÅSEMAKREL: De runde dåser som kan lukkes m. låg LÅG SOM PASSER TIL FÅBORG LEVERPOSTEJ OG RUNDE MAKRELDÅSER FÅS SAMMEN MED KOO- ORANGEMARMELADE FRA BL.A. BRUGSEN ALTERNATIVT: MAKREL/TUN / ROGN PÅ TUBE SKIVE OST SOM ER PAKKET M. MELLEMLÆGSPAPIR CHEASY 8: BRUGES SOM SMØR OG TIL SUPPE OG SOVS OG SOM LIM I HJEMMELAVET MUESLIBAR FÅBORG LEVERPOSTEJ PÅ DÅSE A 125 G. RØGET FILET/ SALT KØD TØRRET CA. 30 MIN. I VARMLUFTOVN VED 60 GRADER. HUSK AT HOLDE OVNDØREN PÅ KLEM MED LILLE GRYDESKE VED AL SLAGS OVNTØRRING, SÅ FUGTEN FORSVINDER MAGER PØLSE TØRRET KØD ELLER FISK: G/MAND/DAG TØRRES I VARMLUFTOVN 1 TIME VED 100 GRADER. DET ER NU STERILT I HALVTØRRE PLADER. PULVERISERES I FOOD-PROCESSOR OG TØRRES FÆRDIG KINANUDLER BULGUR / RIS / RØDE LINSER OG LIGN. 3DL(150G)/MAND/DAG EL. 1KG/M/UGE 30G/M/D TIL MUESLI=3DL MÆLK 1PS MÆLKEPULVER 250G/MAND/UGE 6 SKIVER/MAND/DAG 3 SKIVER/MAND/DAG 1/2 DS/MAND/DAG ELLER CA ¼ TUBE/MAND/DAG 3 SKIVER/MAND/DAG 1/3 DS/MAND/DAG 30G/MAND/DAG EL 4 DAGE 2 SKIVER/MAND/DAG 3-4 SKIVER/MAND/DAG (1-2 KG FERSK HAKKET KØD TIL: SUPPE/NUDLER/MOS/BULGUR 60G(1KVADRAT)/MAND/DAG 100 G / MAND/DAG DYBFROSTGRØNT HAKKET TIL MOS TØRRES I VARMLUFTOVN 6 TIMER VED 60 GRADER KALORIELET MARMELADE ELLER ALM. SYLTETØJ MØRK CHOKOLADE STÆRK DIJONSENNEP BRUGES SOM KONSERVERINGSMIDDEL LAGT I ÅBNET KONSERVES OG LUKKES TÆT. "SENNEPSGASSEN" BESKYTTER MOD MUG OG BAKTERIER OGSÅ I BRØD. 1GLAS/MAND/UGE 50G/MAND/DAG

7 Omsætningstid pr. portion af den enkelte fødevare Fødevare: protein kulhydrat fedt KJ/100g energitimer portion i g / vægt 100kg forbrænd. t. Øko. grovkærne rugbrød ,9 35g / 0,6t Schulstad hvedebrød ,9 40g / 1,2t Havregryn grovvals ,8 50g / 2,0t Muesli sukkerfri ,5 150g / 5.3t Kinesiske Nudler ,4 70g / 2,4t Spagetti ,9 50g / 2.0t Bulgur 12, g / 2.0t Kartofler 2,1 18,4 0, ,95 250g / 2,4t kartoffelmospulver , ,6 66g / 2.4t Grøntsagsblanding 2, ,5 330g / 1,6t Grønkål 4,7 10,6 1, ,8 Gulerod , ,5 100g / 0,5t Hvidkål 1 7,1 0, ,4 250g / 1,0t Ærter 5,9 12,7 0, ,9 100g / 0,9t Mariner.sild g / 1,0t Tun i vand ,3 30g / 0,4t Ørred, rå 18,5 0 6, ,5 100g / 1,5t Torsk 19,2 0 0, ,9 100g / 1,0t Rødspætte 19,1 0 1, g / 1,0t Seafoodbl , ,8 100g / 0,8t Ylette 6,3 4,4 1, ,7 200g / 1,5t A38 Cheasy 0,1 % 4,3 4 0, ,4 200g / 0,8t Skummetmælk 3,5 4,9 0, ,4 200g / 0,8t Kærnemælk 3,4 4,7 0, ,4 200g / 0,8t Ost ,5 6, ,8 20g / 0,4t Ost ,2 1, ,5 20g / 0,5t Kvarg 5+ 11,9 3,5 0, ,7 50g / 0,4t Rygeost 5+ 12,4 4,3 0, ,8 20g / 0,2t Cheasy 8% ,7 10g / 0,2t Sandwichskinke ,1 15g / 0,2t Salt kød 19,9 0,1 3, ,3 15g / 0,2t Hamburgerryg 16,8 1, ,8 15g / 0,3t Røget filet 20,7 0,5 1, ,1 15g / 0,2t Magert svinekød ,3 200g / 2,6t Magert oksekød 21,7 0 4, ,4 200g / 2,8t Magert kalveød , ,5 200g / 3,0t Lammekølle 20,1 0 9, ,9 200g / 4,0t Kalkun 21,9 0 2, ,2 200g / 2,4t Svinehjerte 17 0, ,3 200g / 2,6t Lever, kalv 19,1 4,6 1, ,2 200g / 2,4t Banan 1,1 22 0, g / 1,0t Kalorielet hindbærmarmelade ,3 20g / 0,1t Kalorielet solbærmarmelade ,6 20g / 0,1t Æble 0,3 12,8 0, ,7 133g / 0,9t Isis 2,1 4,2 1, ,5 100g / 0,5t Netmelon 0,7 4,9 0,1 99 0,3 200g / 0,6t Forbrændingstiden er beregnet udfra en person på ca. 100kg. Du kan selv omregne forbrændingstiden til din egen kropsvægt. Hvis du vejer 60 kg dividerer du blot forbrændingstiden med 0,6. Hvis du ud fra skemaet vælger en dagsmenu skal den samlede forbrændingstid være 24 timer. Det er så dit basale behov uden voldsom aktivitet

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Gode ideer til turmad

Gode ideer til turmad Gode ideer til turmad Hvor meget? Afhængig af hvor længe man skal være på farten, er det vigtigt at tænke på vægten af egen mad. Jo længere tid du skal være af sted jo, mere påpasselig bør du være med

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013

Optimal ernæring KVIK TRI, MAJ 2013 Optimal ernæring 1 KVIK TRI, MAJ 2013 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder,

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Ernæring & Udholdenhedssport V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5

Ernæring & Udholdenhedssport V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5 Ernæring & Udholdenhedssport 1 V A L B Y L Ø B E R N E, J A N U A R 2 0 1 5 Hvem er jeg? 2 Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master in Human

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Krav til frokostmåltidet

Krav til frokostmåltidet Krav til frokostmåltidet Her ses Børnehuset Stauninggårdens krav til sammensætning og næringsindhold af frokostmåltidet ud fra de 8 madvaregrupper som er anbefalet af Fødevarestyrelsen. ***** Krav til

Læs mere

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul

10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul 10 LIDT SUNDERE JULESNACKS TIL den SØDE TID... Glædelig jul Marcipan 4 portioner 1 tsk. mandelessens evt. frugtfarve 100 g kartoffel, kogt 1 tsk. sødemiddel (SØD) Alle ingredienserne moses sammen, tørres

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Fodboldspillerens kosthåndbog

Fodboldspillerens kosthåndbog Fodboldspillerens kosthåndbog Indholdsfortegnelse Basiskost til fodboldspilleren... 3 Protein... 3 Kulhydrater... 3 Fedt... 4 Vitaminer og mineraler... 4 Væske... 5 Glykæmisk indeks Et redskab til måltidsplanlægning...

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Kost og ernæring for løbere

Kost og ernæring for løbere Kost og ernæring for løbere 1 Hvad er sund kost? Kilde: Alt om kost - Fødevarestyrelsen 2 Energikrav til marathon Forbrænder ca. 1kcal/kg/km Løber på 75kg: 3165kcal = 13293kJ Realistisk forhold ved MT(ca.75%

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Skab måltidet på tallerknen

Skab måltidet på tallerknen de må o g d lti Det Skab måltidet på tallerknen 9 Mj Normalkost Morgenmåltidet Morgenmåltidet: 1 dl. ymer med 1 spk. drys eller havregrød/øllebrød med mælk 1/2 brik smør 1 sk. franskbrød 1 skive ost +45

Læs mere

Hvad bruges maden til

Hvad bruges maden til Hvad bruges maden til Du skal øve dig i at forklare, hvad kulhydraterne, fedtstofferne, proteinerne og vitaminerne bliver brugt til i din krop. Hvorfor har din krop brug for kulhydrater, fedtstoffer, proteiner

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det?

Tal om skrald 1. Opgavesæt om metal Hvor mange af dem her bliver det? 1. Opgavesæt om metal Peter) og deres to børn Caroline og Jonas. Familien Falk elsker dåsemad. I løbet af en uge spiser de 3 dåser flåede tomater, 1 dåse majs, 1 dåse søde ærter, 2 dåser med bønner, 1

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB Indholdsfortegnelse KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB PERSONLIG PLAN TIL DIG DER VIL HAVE SUCCES MED VÆGTTAB 3 4 5 7 9 Komplet kostplan

Læs mere

Opskrifter på FiguAktiv-måltider

Opskrifter på FiguAktiv-måltider FIGUAKTIV KONCEPT Aloe Vera, FiguAktiv drikkepulver, FiguAktiv urtete, ProBalance FiguAktiv er en forbedring af Figuline, hvor smagen og indholdsstofferne er forbedret. Der er endnu mere B12 vitamin i.

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag

Fyr op for din forbrænding. Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Sådan holder du dig frisk og sund hver dag Selv om kalorieindtaget er det samme, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du sammensætter din (slanke)kost Det er svært ikke at være misundelig på dem, der

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Hjertevenlige opskrifter

Hjertevenlige opskrifter FORÅR SOMMER Hjertevenlige opskrifter Menu Tunmousse med grønt pynt Laksegryde med rejer Frikadeller med ovnbagte rodfrugter og kartofler Kold kartoffelsalat og kartoffelsalat med forårsgrønt Coleslaw

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA

FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA FORKÆL DIN SAUCE MED PHILADELPHIA MØD DIN PERFEKTE MADLAVNINGSPARTNER En velsmagende sauce er prikken over i et og kan løfte en ret til nye højder. Men, det kræver sit at lave en sauce, der får smagsløgene

Læs mere

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker A e og Anne lbrechts n Stine Jung lbrechtsen Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker e A Inspiration til sunde madpakker og mellemmåltider P muusmann forlag 01 Fisk Danskerne spiser generelt

Læs mere

Spis sundt med madpyramiden. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn

Spis sundt med madpyramiden. Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn Spis sundt med madpyramiden Spis mest fra bunden og mindst fra toppen, spis mange grøntsager, spis fuldkorn Din sundhed begynder, når du køber ind I FDB bruger vi madpyramiden til at inspirere den danske

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

Julefrokost Menu. Stegte sild

Julefrokost Menu. Stegte sild Julefrokost Menu Stegte sild 8 ferske sildefileter (ca. 600 g) 2 spsk dijonsennep 4 spsk små dildkviste 1½ tsk groft salt friskkværnet peber 3 spsk rugmel 25 g smør Eddikelage ¼ liter lagereddike 150 g

Læs mere

Kostpolitik for Sorø Dagpleje

Kostpolitik for Sorø Dagpleje Kostpolitik for Sorø Dagpleje Forældrebestyrelsen ønsker med kostpolitikken at synliggøre de principper som vi finder vigtigst i forhold til kosten i dagplejen. Disse principper omhandler blandt andet

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008 Ernæring for atletikudøvere Foredrag FIF 4/3 2008 Kasper Hansen Kasper Hansen 16 år i BAC Professions bachelor i ernæring og sundhed Speciale: Atletikudøvere og ernæring Tro på mig Sandt eller falsk Hvis

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Energi til hele skidagen

Energi til hele skidagen Energi Til Hele Skidagen - 1 - Energi til hele skidagen En rapport fra skifitness.dk af Anja Bolbjerg De fleste kender fornemmelsen af at gassen går ud af ballonen op ad skidagen. Den sædvanlige kost på

Læs mere

Madpyramiden i 3D lærervejledning

Madpyramiden i 3D lærervejledning 1 Madpyramiden i 3D lærervejledning Undervisningsmaterialet - Madpyramiden i 3D - er målrettet undervisning i indskolingen, men kan naturligvis også bruges på højere klassetrin. Materialet kan fx bruges

Læs mere

Næringsdeklaration, en kort og en lang hvordan kan du bruge dem?

Næringsdeklaration, en kort og en lang hvordan kan du bruge dem? Næringsdeklaration, en kort og en lang hvordan kan du bruge dem? # 1 Flere og flere madvarer har en næringsdeklaration, og det er godt, for så kan du undersøge, om det, du spiser, er sundt. Sådan kan du

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent?

Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Hvad er forskellen på fedtprocent og fedtenergiprocent? Her i bogen taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget,

Læs mere

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe

Supper og sovse Kartoffelsuppe Grønærtesuppe Supper og sovse Her er nogle ca.opskrifter på Lindehusets supper og sovse. Man kan sagtens udelade nogle af grøntsagerne og evt. bruge andre alt efter hvad man lige har ved hånden. Bare suppen/sovsen smager

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Prader-Willi Syndrom og kost. Jannie Susanne Stryhn Klinisk diætist Cand. scient. i klinisk ernæring

Prader-Willi Syndrom og kost. Jannie Susanne Stryhn Klinisk diætist Cand. scient. i klinisk ernæring Prader-Willi Syndrom og kost Jannie Susanne Stryhn Klinisk diætist Cand. scient. i klinisk ernæring 1 INDIVIDUALISERET DIÆT!!! 2 De officielle kostråd 1. Spis varieret, ikke for meget, og vær fysisk aktiv

Læs mere

Løberens kost og ernæring

Løberens kost og ernæring Løberens kost og ernæring Hvem er jeg? Camilla Birkebæk Master i Fitness og Træning Diætist STOTT pilates instruktør Personlig træner med speciale i udholdenhedsidræt, skader og kropsholdning Camilla.birkebaek@mail.dk

Læs mere

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol

Fuldkorn. Kostfibre. Motion. Frugt & grønt. Fedtstoffer. Fisk. Kost & hjertesundhed. Måltider. Rygning. Mad der smager. Alkohol Motion Kostfibre Fuldkorn Fisk Fedtstoffer Frugt & grønt Kost & hjertesundhed Taljemål Måltider Alkohol Rygning Mad der smager Problemstillinger Overvægtige Sukkersyge (type-2) For højt kolesterol For

Læs mere

Energiindtag. Energiindtag generelt. Proteinindtag for triathleter. Energiindtag for triathleter 21-02-2013

Energiindtag. Energiindtag generelt. Proteinindtag for triathleter. Energiindtag for triathleter 21-02-2013 21-02-2013 Kost og triathlon Tom Gruschy Knudsen og Jesper Rygaard Hansen Jesper Rygaard 7 marathonløb 10 Ironman rundt om i verden Træningsvejledning Firmatræning Firmatøj til løbetræningen Løbestilsanalyse

Læs mere

Løberens kost og ernæring. v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk

Løberens kost og ernæring. v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk Løberens kost og ernæring v/ Master i Fitness og Træning, Diætist Camilla Birkebæk Kontaktoplysninger Camilla Birkebæk Master i Fitness og Træning, pb. Ernæring og sundhed Personlig træner og Diætist Jernbanegade

Læs mere

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4

Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Kost i hverdagen - til atleter T R I C L U B D E N M A R K, O K T O B E R 2 0 1 4 Sara Sig Møller Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (2005-2009) Master

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Patientvejledning. Kost efter gastric banding. Lidt men godt

Patientvejledning. Kost efter gastric banding. Lidt men godt Patientvejledning Kost efter gastric banding Lidt men godt Ernæringsmæssige konsekvenser Efter en gastric banding er den øverste del af mavesækken meget lille, og du kan ikke længere spise store måltider.

Læs mere

Patientvejledning. Kost efter gastrisk bypass. Lidt men godt

Patientvejledning. Kost efter gastrisk bypass. Lidt men godt Patientvejledning Kost efter gastrisk bypass Lidt men godt Ernæringsmæssige konsekvenser Efter en gastrisk bypass rummer mave sækken kun ca. 20 ml, og du kan ikke længere spise store måltider. For at holde

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er:

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er: Øvelse 3 Øvelser med bælgfrugter, jævnemetoder og smag Gruppevis det aftales hvilke retter grupperne laver. Bælgfrugter Bælgfrugter er modne og tørrede frø af bælgplanters frugter som indeholder 20-30

Læs mere

Sous vide. Vi spiser det også selv... Et godt produkt fra Sørwi - Håndlavet efter stolte nordjyske slagtertraditioner

Sous vide. Vi spiser det også selv... Et godt produkt fra Sørwi - Håndlavet efter stolte nordjyske slagtertraditioner Et godt produkt fra Sørwi - Håndlavet efter stolte nordjyske slagtertraditioner Lammekølle uden ben med hvidløg, persille og enebær Sørwi: 425 Kg: 60764 Ce: 800094 Lammekød, salt, peber, 0,1% hvidløg,

Læs mere

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17.

Antipasta: Grøn salat 10 personer: Antipasto: Peberfrugt og porre 10 personer: Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. Menuen fra Sejlklubbens Generalforsamling lørdag den 17. januar 2015 Antipasta: Grøn salat 1 iceberg salathoved 1 dåse artiskokhjerter 1 dåse palmehjerter 1 glas cornichoner 1 stor fennikel Strimler af

Læs mere

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm

http://www.altomkost.dk/forvaltning_skole_daginstitution/skoler/anbefalinger_for_maden/forside.h tm Opslagsværk - skoler I oversigten nedenfor har vi udvalgt nogle af de ernærings-emner, der er gode at blive lidt klogere på eller få genopfrisket, når man laver mad til børn og unge mennesker. Til hvert

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring

Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner. Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Fakta om danskernes sundhed, ernæring og kostvaner Af Gitte Gross Afdelingschef, Afdeling for Ernæring Hvad vil jeg snakke om? Afdeling for Ernæring på Fødevareinstituttet Hvad er nyt ift NNR 2012 Hvad

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere