En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion. Dem der ikke bevæger noget bevæger intet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion. Dem der ikke bevæger noget bevæger intet"

Transkript

1 En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion Dem der ikke bevæger noget bevæger intet

2 Forord v. Birgitte Steen Jørgensen Et godt helbred er en forudsætning for at kunne gøre meget af det, vi alle har lyst til. Være sammen med familie og venner og gå ture i vores smukke natur. I Vordingborg kommune har vi, lige som i mange andre kommuner, mange sundhedsproblemer, som skyldes vores livsstil. Vi motionerer for lidt, spiser forkert og for meget. Derfor er denne lille bog, som beboerne på Grønsalen og Platanvej har lavet, en god hjælp til at få et bedre liv både på krop og på sjæl. Jeg håber, at bogen vil blive flittigt brugt både til hverdag og til fest. Rigtig god læselyst! Birgitte Steen Jørgensen Formand for sundhedsudvalget organisationen til at tage skeen i den anden hånd og være mere bevidste om, hvad det er vi putter i munden. Ellen Andersen I socialpsykiatrien på Møn har vi i en årrække beskæftiget os med kost og motion. Når vi møder nye beboere bliver de introduceret til en sund levevis. Beboerne er på bo- og beskæftigelsestilbudet Grønsalen er med til at dyrke de økologiske grønsager de spiser og er stolte over, at vore varer er efterspurgt af mennesker, der vil leve sundt. Det giver dem inspiration til at leve sundere. Den friske luft og motionen får man i tilgift når grønsagerne skal passes og høstes. Det har gjort os i stand til at mindske medicinforbruget betydeligt og har samtidigt givet brugerne en bedre livskvalitet og sundhedstilstand. Formålet med denne brochure Vi har nogle medarbejdere og beboere der har taget udfordringen op og dannet en kostgruppe, der ved gode eksempler og ny viden påvirker kolleger og brugere i hele Vi som personale oplever at arbejdet med brochuren i kostgruppen gør at vi i fællesskab lærer fra hinanden. Vi får simpelthen en bedre forståelse for hinandens problemer. Vi vil gerne motivere andre til at danne en kostgruppe, fordi vi i fællesskabet har opnået en større viden omkring sund kost og motion brugere og personale imellem. Vi håber at brochuren kan være en inspiration til andre bosteder. Vi er stolte sammen med vores beboere over det stykke arbejde vi har lavet i fællesskab de sidste 4 år. Ellen Andersen Forstander, Socialpsykiatrien Møn. Kostgruppen påvirker os og hinanden til at leve sundere. Det er et forsøg værd at lave om på sine vaner. Det gør os stolt, når vi oplever at den mad vi har været med til at lave i fælleskøkkenet bliver spist med god appetit.

3 Vejen til trivsel igennem sund kost og motion I efteråret 2009 begyndte vi at holde møder med beboerne hvor vi talte sukkerforbrug og de 8 kostråd fra sundhedsstyrelsen. Det var starten til at vi et par måneder senere dannede en kostgruppe med beboer og personale både fra Platanvej og Grønsalen, hvor vi med jævnlige mellemrum holdt møder med skiftende emner. Efterhånden samlede vi en masse materiale sammen omkring sundt kost specielt til psykisk syge mennesker. Vi stødte på en undersøgelse fra Juvelhuset i Nordsjælland, som har været inspiration til vores kostomlægningsproject. De havde arbejdet med kostomlægning efter de officielle 8 kostråd med et godt resultat. Beboerne deltog mere i madlavning og planlægning og var blevet meget mere glade i hverdagen plus, at deres medicinforbrug var gået ned. I dag arbejder vi med en fast formuleret kostpolitik som vi jævnligt evaluerer. Kostpolitikkens hovedpunkter er sund kost efter de 8 kostråd, pædagogisk vejledning med fælles madlavning med beboerne og undervisning i kost til beboer og personale. Indtil videre kan vi konstatere at beboerne er blevet mere bevidste om sund mad og spiser meget mere frugt og grønt til hverdag. Den tætte kontakt imellem personale og beboerne ved fælles madlavning og bagning giver en positiv stemning. Og efterhånden er interessen for sund madlavning og gode råvarer blevet dagligdag for alle. Også motionen er blevet en fast del i hverdagen. Vi har fælles motionstur to gange om ugen og en fælles svømmedag. Nogle beboere går til ridning eller er i løbeklubben, andre til fast træning i fysioterapien eller til KOL-træning. Andre har aftalte gåture i deres ugeskema eller de går til afspændning. Der er mulighed for at spille petanque, bordtennis, badminton og foldbold på arealet. Engang om året holder vi en fælles sundhedsdag, hvor vi sætter motion og sund kost i fokus. Sundhedsdagen er blevet en tradition som alle beboer og personale ser frem til. Vi arbejder på at finde nye aktiviteter som bl.a. stavgang og flere aktiviteter i naturen.

4 Beboernes erfaringer med at være aktiv medlem i kostgruppen Mit navn er Arwan Ali og jeg kommer fra Somalia. Jeg har diabetes, for højt blodtryk og kolesteroltal. Når jeg spiser sukker bliver jeg mere og mere sulten.det giver mig energi, og når jeg får en masse negativ energi hører jeg stemmer. Denne energi er ikke så god fordi den er kortvarig. Jeg bliver mere svimmel og meget tørstig. Kostgruppen har lært mig at købe de rigtige madvarer. Medicinen gøre mig meget sulten, men jeg har lært at spise salat som tager sulten. Jeg spiser også meget fisk og prøver på at holde min vægt stabil, så den går ikke op og ned som før. Jeg spiser rugbrød og jeg køber kun varer med nøglemærke. Mit navn er Arne. Arbejdet med kostgruppen har hjulpet mig med at spise sundere i forhold til min diabetes. Jeg har tabt 17 kg. Men en gang om måneden tillader jeg mig at spise usundt. Kostgruppen giver mig selvtillid og optimisme. Jeg er glad for at lave mad i fælleskøkkenet. Jeg synes at det er godt at være med i en kostgruppe. Mit navn er Lene. Jeg synes kosten i det daglige er rigtigt god. For det meste af måltiderne er der grønsager eller salat og det skal de der laver det have ros for. I kostgruppen føler jeg mig godt tilpas. Der kommer mange gode forslag ang. kosten og motion. Mit navn er Louise. Jeg spiser tit usundt og spiser meget slik, derefter får jeg det dårligt med bl.a. ondt i maven, jeg bliver hurtigt sur og snerrer af andre mennesker. Pga. min overvægt er jeg besværet og har ondt når jeg bevæger mig. Arbejdet i kostgruppen har fået mig til at tænke mere over at leve sundt, men har også givet mig en forståelse af at jeg ikke er den eneste der har svært ved at lade være at spise meget slik og kager. Jeg har også i perioder holdt mig helt fra søde sager, men så er jeg faldet i igen. Men jeg giver ikke op. Susanne siger: Jeg kan mærke når jeg spiser forkert ift. min sukkersyge. Jeg begynder at ryste indeni og jeg bliver meget træt, det er ikke rart. Så sover jeg hele aftenen. Men alligevel er det svært at lade være. Tonny fortæller: Jeg kan godt lide at være med i kostgruppen. Man er med til at planlægge sine middage. Man får inspiration af hinanden. Jeg er godt tilfreds med at tingene bliver forklaret så man forstår det.

5 Særlige anbefalinger til personer med psykisk sygdom Kostanbefalinger Psykisk syge er desværre i særlig grad i risiko for udvikling af livsstilssygdomme, derfor er det særligt vigtigt at sætte fokus på en sund levevis. Udgangspunktet for vores kostpolitik er de 8 kostråd, som er de officielle anbefalinger fra sundhedsstyrelsen. Derudover har vi hentet inspiration i kost til psykisk syge i det arbejde de har lavet på Juvelhuset i Herlev. De 8 kostråd Spis frugt og grønt 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsrugbrød hver dag Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen De 8 kostråd er de officielle anbefalinger til en sund livsstil. Rådene er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og kræft og forebygger, at du tager på i vægt. Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, der stiller andre krav til maden. Kilde: altomkost.dk I forhold til særlige kostråd og vejledninger til personer med psykisk sygdom har vi hentet inspiration i Juvelhusets arbejde, der er publiceret i: Over 30% af sindslidende har for lidt folinsyre (B9- vitaminer). Dette medfører nedsat dannelse af serotonin og nedsætter virkningen af antidepressiv medicin. Vi forsøger at spise en kost, der stimulerer dannelsen af serotonin. Serotonin er et vigtigt stof i hjernen, der er med til at transportere signaler mellem de mange nerveceller, der er i hjernen. Er der et lavt niveau af serotonin kan følelser som for eksempel glæde have svært ved at blive transporteret mellem nervecellerne. Den mad vi spiser kan påvirke vores serotonin niveau. Psykisk sygdom med lavt serotonin niveau kan ikke behandles med kosten alene, men kosten kan have en positiv effekt. Fødevarer, der stimulerer dannelsen af serotonin: Fødevarer som: ananas, avocado, kiwi, blommer, tomater, valnødder, skimmelost og bananer Fødevarer med et højt indhold af tryptofan, der omdannes til serotonin i hjenen: kalkun og kylling, mandler, peanuts, fisk, bønner og linser, græskærkerner, soja og tofu, oksekød Derudover er fysisk aktivitet også en vigtig bestanddel af livskvalitet og modvirkning af stress og depression for sindslidende. Vær fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen Modvirker stress og depression (øger serotoninniveauet) Giver naturlig træthed, regulerer appetitten og hjælper til at bevare normalvægten Spis fødevarer med omega 3 og 6 fedtsyrer bidrager til bedre psykisk balance, hukommelse og forebyggelse af demens Kilde: En tur i det grønne, om kost og sindslidelse af Svend Rybner, Juvelhuset Herlev 2009

6 Verdens lykkeliste salat v/ Lene til 4 personer Ingredienser (gerne økologisk): ½ Icebergsalat skæres i strimler ½ fersk ananas skæres i terninger 2 tomater skæres i terninger 100 g grofthakkedevalnødder 200 g skimmelost skæres i terninger 1 moden banan skæres i terninger 100 g græskarkerner Dressingen: 3 dl. Ylette saft af 1 appelsin og 1 citron 1 spiseske høfrøolie 1 spiseske olivenolie 1 teske honning lidt salt og peber Det hele blandes sammen i en stor skål. Dressingen gives på salaten lige inden anretningen. Vores yndlingsopskrifter Lisas Lakselasagne ( til 4 pers.) Ingredienser: ca. 12 fuldkornslasagneplader (min 6 % kostfibre) 500 g laks 300 ml. mornaysauce (5% fedt) 2 fed hvidløg 500 g frossen spinat 5 gulerødder ½ broccoli hoved 1 aubergine 2 løg 3 tomater 100 g revet ost (max 18 % fedt) og evt. lidt frisk dild, salt og peber, stødt muskatnød (ca. ½ tsk., oregano eller basilikum) Tilberedning: Tænd ovnen på 200 grader. Pres hvidløgene og kom dem i en gryde sammen med den frosne spinat og ca. ½ dl. vand. Lad det simre til spinaten er tøet op. Del broccolien i små buketter. Skær broccolistængel, aubergine og løg i tern og riv gulerødderne groft på et rivejern. Løgene varmes i en gryde til de bliver bløde. Herefter tilsættes de 3 tomater, der er hakket groft. Når dette har kogt tilsættes de Hannes flyvende deller til 4 personer Ingredienser: ca. 250 gr. Kyllingefars 2 æg 1 spsk. groft mel 2 revne gulerødder 50 gr. revet squash En lille, fintsnittet porre En lille fintsnittet løg Lidt hakkede nødder og kerner efter ønske Alle ingredienser samles til en fars. Formes til frikadeller og steges på pande. Meretes ekstra energi madbrød Ingredienser: ½ l lunken vand 50 g gær 6 dl. havregrød 1 dl. olivenolie (kan undlades) 200 g. revet ost 200 g. grahamsmel 2 dl. fuldkorns speltmel 5 dl. durummel 5 dl. hvedemel 1 æg Krydderier som fx oregano, rosmarin, timian Kog havregrøden og lad den køle af. Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt, olie og ost. Bland havregrøden i. Bland de forskellige slags mel i, og til sidst hvedemel. Dejen skal være lidt klæbrig. Lad dejen hæve i ca. 20 min. Dejen formes til 3 runde flade madbrød (25 cm i diameter) som ridses i 8 stykker som en lagkage. Dejen efterhæves i 45 min. Dejen pensles med æg og drysses med forskellige krydderier. Bages på nederste rille ved 200 grader i ca. 20 min. revne gulerødder, broccoli og aubergine. Smag til med salt, peber og oregano eller basilikum. Skær laksen i store tern eller tynde skiver og bland med spinaten og grønsagsblandingen. Smør et ildfast fad med olie og læg skiftevis lag af grønsagsblandigen, lasagneplader og morneysauce og pynt lasagnen ved at drysse den revne ost på toppen. Lasagnen stilles i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 30. min eller til lasagnen er gylden på toppen. Tag derefter lasagnen ud af ovnen og lad den hvile med sølvpapir tildækket i ca. 10 minutter.

7 Den ikke dårlig samvittighedskage (Appelsin-mandel-kakaokage) Ingredienser: 400 g dadler 200 g mandler 2 bananer 5 6 spiseske rapsolie Fintrevet skal og saft af en økologisk appelsin eller citron 1 teske vaniljepulver eller ½ stang vanilje 6 8 spiseske ren kakaopulver 2 teske stødt kanel En lille knivspids salt og en anelse peber 6 mellemstore æg Kør det hele undtagen æggene på en foodprocessor i et par minutter indtil du har en jævn masse der minder om marcipan i konsistensen. Tilsæt så æggene et efter et, mens foodprocessoren stadig kører. Kom dejen i en smurt bradepande, tærteform el. lign. Bag kagen i min i en 160 grader varm ovn. Lad kagen køle lidt af inden den serveres. Sabines gulerodsboller / ca. 12 stykker De her lækre gulerodsboller kan bruges til eftermiddagskaffen men er også gode som madboller. Ingredienser: 2 dl. ymer eller yoghurt 1 dl. vand 50 g gær 1 spsk. honning 2 tsk. salt 100 g solsikkefrø 50 g hørfrø 250 g revet gulerod 250 g hvedemel 250 g fuldkornshvedemel 1 æg til pensling Louises Grønkålsalat Ingredienser: 200 g rå grønkål 1 æble 2,5 dl. græsk yoghurt Salt og peber 50 g hakkede hasselnødder Æblet befries for kernehuset og skæres i både og derefter i små stykker. Grønkålen hakkes fint i en foodprocessor. Grønkål, græsk yoghurt, hasselnødder og æblet blandes sammen i en skål og smages til med salt og peber. Grønkål er en af vores sundeste grønsager, den er smækfyldt med antioxidanter og meget andet guf, men kan være lidt besværligt at tilberede. Denne opskrift er nem at gå til og det smager himmelsk. God appetit!! Tonnys Grøntsagspostej Ingredienser: 500 g blandede grønsager, gerne rodfrugter 1,5 dl kogte brune ris 3 æg 0,5 dl rasp eller grahamsmel 0,5 dl ristede solsikkekerner eller hakkede nødder Tørret basilikum, karry, spidskommen, muskat, salt og pepper tilsættes efter behag. Grønsagerne rives groft eller skæres fint og hældes i en skål. Alle ingredienser blandes grundigt sammen og presses med hænderne i en brødform der er smurt med smør og drysset md med rasp eller grahamsmel. Bages ved 200 grader i 1 time. Skal stå og hvile før den skæres i skiver. Kan serveres med salat og yoghurtdressing. Hæld vand og ymer i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt honning, salt, solsikkefrø, hørfrø og revet gulerod. Ælt først hvedemel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Hvis dejen er for klistret tilføjes lidt mere hvedemel til dejen er glat og smidig. Stil dejen til hævning til den har dobbelt størrelse, ca. 1 time. Ælt dejen igennem og form 2 pølser som hver kan skæres i 6 skiver. Så får man lige boller. Form skiverne til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem stå et lunt sted til de har dobbelt størrelse, ca. ½ time. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min.

8 Socialpsykiatrien Møn består af Grønsalen på Vestmøn og Platanvej 41 i Stege Hvad er Grønsalen? Grønsalen er et bo- og beskæftigelsestilbud under Socialpsykiatrien Møn. Her bor sindslidende yngre mennesker af begge køn, som har lyst til at bo på landet og deltage i arbejdsfællesskabet omkring et landbrug. Landbruget, der drives økologisk, omfatter frugt- og grønsagsproduktion samt dyrehold. I landbruget er der høns, gæs, får, køer og heste. Der er også mulighed for at arbejde i det kreative værksted hvor der arbejdes med pileflet, maleri og tegning, smykkefremstilling og meget andet. Vi har også et træværksted hvor der fremstilles flueskabe, grøntkasser, fuglefoderkasser etc.. Der tilstræbes miljøbevidst levevis. På Grønsalen er der indrettet 8 boliger med eget toilet og bad, i henhold til servicelovens 107 og 108. Boligen møbleres med egne møbler. Der er fælles køkken og spisestue samt opholdsrum og en stor glasveranda. Grønsalen har endvidere 10 dagpladser efter servicelovens 103 og 104 om beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværs tilbud. Beskæftigelsestilbuddene er henholdsvis landbruget, træværkstedet, bygningsvedligeholdelse, Det kreative værksted og hesteholdet. Grønsalen er beliggende på Vestmøn ved Fanefjord Kirke, 15 km fra Stege. Til gården er der tilknyttet et fredet engareal ved indsejlingen til Fanefjord hvor vi har mulighed for kanosejllads og fiskeri fra jolle. Vi råder over to biler, og der er fælles indkøbsture. Møn er et meget naturskønt område, hvor der er mulighed for skønne naturoplevelser hele året. Der er busforbindelse til Stege, Vordingborg og Nykøbing F.

9 Hverdagen Vi tilstræber, at hverdagene er strukturerede, opdelt i arbejde og fritid dog med plads til impulsive påfund. Der en forventning om, at man er interesseret i at være en aktiv del af arbejdet på gården og det sociale fællesskab. Beboerne har 1 indedag om ugen, hvor de deltager efter evne i rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning med støtte fra personalet. Desuden skal man sørge for rengøring af egen lejlighed evt. også med støtte fra personalet. Måltid Beboeren som har indedag tilbereder måltiderne i samarbejde med personale. Vi spiser måltiderne sammen i køkkenet. Råvarerne kommer så vidt det er muligt fra egen produktion. Vi har bl.a. æg, oksekød, lammekød, fisk og div. grønsager såsom kartofler, løg, hvidløg, rødbeder, persillerod samt hvad vi producerer i drivhusene. Grønsalen har desuden 2 motionscykler, romaskine, bordtennis, der bliver brugt efter lyst og behov, Grønsalen har de skønneste omgivelser, hvor der er mulighed for gåture ved strand eller skov, og samt cykelture på mountainbikes. Vi har også mulighed for at gå Jorden Rundt. Jorden Rundt er et 4 meter bredt gangsystem der omkranser vores jord og er ca. 2 km. langt. Jorden Rundt bliver ofte brugt i rideterapien, som er en del af dagtilbuddet. Motion Der er mulighed for at komme i motionscentret i Stege, hvor personale og beboere kan træne sammen. Hver tirsdag kører vi derind og der er mulighed for individuelle aftaler. Motion bliver en naturlig del af dagtilbuddet, hvor dyrene, køer, heste, høns og gæs skal passes og fodres flere gange. Når vores vejbod skal klargøres giver det en masse motion at hente grønsagerne i marken, samt at køre varerne ned for enden af vores 300m lange markvej med trækvogn. Vejboden tilses og fyldes op flere gange dagligt.

10 Hvem er Platanvej 41? Platanvej 41 er et bosted for sindslidende i aldersgruppen år af begge køn der har brug for et socialpsykiatrisk døgntilbud i en kortere ( 107) eller længere varighed ( 108). Platanvej er som Grønsalen en del af Socialpsykiatrien Møn I alt er der 21 døgnpladser på Platanvej 41 fordelt i to gruppe. Af de 21 boliger er den ene beregnet til en aflastningsplads / afklaringsplads, i et kortere ophold. Platanvej 41 er beliggende vest for Ulvshalevej i udkanten af Stege på Møn, hvor der er kort vej både til besøg i by (Stege) og på land. Hverdagen Vi tilstræber, at hverdagene er strukturerede, opdelt i arbejde og fritid, dog med plads til impulsive påfund. miljøterapeutisk medarbejder, der indgår i den daglige madlavning. Brugerråd Vi har en forventning om at borgeren deltager i det sociale fællesskab for at udvikle sine sociale færdigheder. Hver gruppe har sit eget brugerråd, der består af samtlige beboere i gruppen. Beboere deltager efter evne i egen rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning med støtte fra personalet. Desuden skal man sørge for rengøring af egen lejlighed evt. med støtte fra personalet. Kontaktpersoner Måltid Kan spises i fællesskab i det store køkken eller der er mulighed for at tilberede mad i eget køkken. Der er lavet en turnusordning for beboere og Hver beboer har en kontaktperson, som sammen med beboeren aftaler / planlægger behov for støtte, mål, aktiviteter, arbejde, samtaler og samarbejde med pårørende. Der udarbejdes handleplan i samarbejde med beboeren, en gang om året, der evalueres hver tredie måned.

11 Hensyn Når der bor flere mennesker sammen, må der tages hensyn til fællesskabet. Derfor er der udarbejdet aftaler om det. Der arbejdes ud fra en psykodynamisk miljøterapeutisk referenceramme. Miljøterapi er en bevidst, teoretisk baseret tilrettelæggelse af institutionens rammer, daglige samvær, rutiner og organisation, så selve opholdet på Platanvej 41 imødekommer behandlingsmæssige formål. Alle medarbejdere har været igennem et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb i Integrativ Psykiatri udover at være uddannet i Psykodynamisk Miljøterapi, der er vores referenceramme. Vejen til trivsel igennem sund kost og motion Sund kost Vi arbejder med en fast formuleret kostpolitik som vi jævnligt evaluerer. Kostpolitikens hovedpunkter er sund kost efter de 8 kostråd, pædagogisk vejledning med dagligt fælles madlavning med beboerne og undervisning i kost til beboer og personale. I dag kan vi konstatere at beboerne er blevet mere bevidste om sund kost og spiser meget mere frugt og grønt til hverdag. Den tætte kontakt imellem personale og beboerne i køkkenet ved fælles madlavning og bagning giver en positiv stemning. Efterhånden er interessen for sund madlavning og gode råvarer blevet dagligdag for alle. Motion Motion er blevet en naturlig del af hverdagen. Vi tilbyder alle beboer på fastlagte dage bl.a. svømning, motionsture og sundhedsdage. Individuelt planlægges med hver beboer motion som passer ind i deres hverdag og som er tilpasset deres recourcer bl.a. løbetur, cykeltur, petanque, fodbold, badminton, bordtennis, udendørsskak osv. Som noget helt nyt kan vi tilbyde cykelture på en elcykel med to siddepladser ved siden af hinanden.

12 Kostgruppen fra Socialpsykiatri Møn og Sundhedssekretariatet i Vordingborg Kommune

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog

Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelse Madpakkebog Velkommen til Sund mad i børnehaver børnehaver i bevægelses Madpakkebog Madpakkebogen er blevet til i forbindelse med opbygningen af konceptet Sund

Læs mere

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost

Kick i madkassen. -Gode råd om dit barns kost Kick i madkassen -Gode råd om dit barns kost Indholdsfortegnelse: Gode råd om kost og madlavning s. 2 Madpakkehånden Madlavning Kogning Få dit barn med! De 10 vigtigste ingredienser til en sund kost s.

Læs mere

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på

FRISKE RÅVARER. Sensommerens. med kød på FRISKE RÅVARER Sensommerens med kød på 2 3 Koteletter i fad med friske urter 4 Koteletter og grønt: 4 svinekoteletter (ca. 5 600 g) 200 g champignon eller shiitake svampe 1 squash Sovs: 1 løg 1 fed hvidløg

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning 2. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning 2 Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010/2011 Af Jette Jensen Program for 2. gang praktisk madlavning Hvordan går det med vægtstopprojektet? Fortæl om Jeres succeser Hvad gør I, når

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd BRØD OG BOLLER BRØD OG BOLLER Myslibrød (forsat) Dag 2: Kom dag 1 dejen i en stor skål, og tilsæt vand, honning, revet æble, hakkede hasselnødder, speltflager, havregryn og rosiner, rør det godt sammen, tilsæt hvedemel

Læs mere

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober

Græsk buffet. Græsk buffet. Aarhus 7. oktober 3 auberginer Salt Moussaka Lidt olie til stegning 1 hakket løg 2 fed fin hakket hvidløg 1 kg hakket lamme eller oksekød 1 dl rødvin 2 spsk tomatpure 1 nip sukker ¼ tsk stødt kanel 1 spsk frisk hakket oregano

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

4 personer. Ingredienser

4 personer. Ingredienser Fiskefrikadeller med laks og asparges Quinoasalat 3-200 g torskefilet, sejfilet el. lign. uden de små ben Salt Peber ½ løg 1 æg Evt lidt mælk 1 spsk. mel 2-3 skiver røget laks 3 grønne asparges Smør og

Læs mere

Opskrifter med majs og kartofler

Opskrifter med majs og kartofler Missionsprojekt 2016 Opskrifter 1 Opskrifter med majs og kartofler Tekst: Janne Bak-Pedersen For længe siden havde Spanierne en»skat«med hjem fra Peru. Det var kartoflen. Vi spiser rigtig mange kartofler

Læs mere

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur

Sundhed er for alle Opskrifter. Maj Sundhed Idræt og Kultur Sundhed er for alle Opskrifter Maj 2015 Sundhed Idræt og Kultur Forord Denne kogebog er udarbejdet efter afholdelse af et sundhedsfremmende kursus Sundhed er for alle målrettet borgere med medfødt hjerneskade/

Læs mere

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret

FISK I TIMEN Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG. Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Gl. LINDHOLM SKOLE 6. ÅRGANG Fisk i efteråret FISK I TIMEN 2013 Røde fiskedeller 300 g fisk (fx laks, kulmule eller mørksej) 1 æg ½ rødbede 1 lille løg Citronskal samt saften af en halv

Læs mere

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge:

Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) Det skal du bruge: Noget med brød Minipizza (6 stk) Tid: 1 time (inkl. hævetid) 4 dl mini- eller skummetmælk 50 gram gær 200gram hvedemel/durummel 450gram fuldkornshvedemel 2 tsk. salt 2 spsk. olivenolie Fyld: 6 spsk. tomatsovs

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær

1. Skyr m. friske eller frosne bær 3-5 spsk. skyr, 2 tsk. oil of life women, 1 spsk. afskallede hampefrø, 1 dl. friske eller frosne bær Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Skyr m. friske eller frosne bær

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UGE 10 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Gulerod Æble Løg Hvidkål Øvrig frugt og grønt Lime Courgette rødbeder skalotteløg

Læs mere

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins)

Lav mad med Mille: Muffins med hvid chokolade & majs. Sådan gør du: Det skal du bruge: (ca. 9-10 muffins) Muffins med hvid chokolade & majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smør 75 g sukker 2 æg 1 dl yoghurt fx græsk yoghurt Revet appelsinskal fra 1 ubehandlet appelsin 180 g hvedemel 1½ tsk bagepulver 50 g hakket hvid

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 26 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokus grønt: Gulerødder Forårsløg Hvidløg Frugt og grønt: Squash Champignon Hvidkålshoved

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Mine yndlingsopskrifter i Eventyrhuset. Kære mor og far I Eventyrhuset får vi serveret meget forskellig mad, og jeg har nogle madretter, som jeg elsker, og spiser rigtig meget af. Jeg har løbende fået

Læs mere

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter

Familieudvalgets. Kartoffelopskrifter Familieudvalgets Kartoffelopskrifter Forretter Kartoffelsuppe med karry og rejer 750 g kartofler 3 løg 5 g margarine -2 spsk karry /2 l grønsagsbouillon 2 gulerødder 300 g rejer bdt. purløg Skræl kartoflerne

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN)

KARTOFFELFRIKADELLER (DET SUNDE FIBREKØKKEN) VEGETAR RETTER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) KARTOFFELFRIKADELLER VARM CHAMPIGNON PATE' SELLERIPOSTEJ GULERODSPOSTEJ GRØNSAGSTERRIN STEGT RØDBEDEFARS GRØNSAGSFRIKADELLER MED RÅ GRØNSAGER GRØNSAGSFRIKADELLER

Læs mere

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat

Fuldkornsrisotto med asparges og spinat Fuldkornsrisotto med asparges og spinat 4 personer 300 g brune fuldkornsris 1 dl hvidvin 1 tsk. olie 1 løg 2 fed hvidløg 100 g ricotta 200 g spinat 200 g asparges 6 dl vand 1 grøntsagsbouillonterning Hak

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de

Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de 16 l i t r e t f i r k s p O onen i t a ef ltr Vi er 100 år tilbage i tiden. Soldaterne arbejder hårdt for at gøre Danmark klar til 1. verdenskrig. Når ikke de er på skydeøvelser, sætter de pigtrådshegn

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen (

Hjemkundskab Klasse:7. klasserne Dato: Uge 41 Emne: A-uge Kost & Motion Jan Thiemann/Tenna Andersen ( Ribbensteg & Brød Ca. 2 kg ribbensteg 2-3 spsk. salt 2 tsk peber 5 laurbærblade 1 l vand Tænd ovnen på 250 0 Salt og peber gnides grundigt ned i alle ridserne i sværen. Del laurbærbladene og stik dem ned

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT

BREAD AND BREAKFAST projektet ( ), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd SØDT SØDT Energibar (fortsat) Dej Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt kærnemælk, havregryn, rugmel, hvedemel, perlerug, salt, olie, hasselnødder og solsikkekerner og rør det godt sammen. Tilsæt rosinblandingen

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Kostplan - uge 40. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 40. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 40 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. opskrifter. Lene Hansson. Alle i sund og slank version. sider. 16 opskrifter i alt. Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Claus Bech Guide Marts 2014- Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hansson opskrifter 8 36 sider Alle i sund og slank version 16 opskrifter i alt INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sund: Skøn varm

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes.

Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter rulles ud og videreforarbejdes. DEJ-GRUNDOPSKRIFTER Pie-dej 1,5 kg mel 15 g salt 250 g smør eller fedtstof 3/8 l vand Ælt alle ingredienser sammen til en homogen dej. Lad dejen hvile under et viskestykke i 3 timer. Dejen kan derefter

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 8 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt: Spinat (frossent, blade og frisk) Gulerod Rød peberfrugt Tomater Desuden frugt

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 27 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Æbler Peberrod Cherrytomater Frugt og grønt: Rødbede Courgette Rød peberfrugt

Læs mere

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen

Praktisk madlavning. Vægtstopsgruppen Praktisk madlavning Vægtstopsgruppen Syddjurs kommune 2010 Af Jette Jensen Program for 1. gang praktisk madlavning Kostændringer og ernæringsforbedringer Gennemgang af menu Opdeling af grupper Praktisk

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 13 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt forårsløg rødløg gulerod semisoltørrede tomater Frugt og grønt: Fennike Rosenkål

Læs mere

buffet til 70 personer

buffet til 70 personer k o o c o g t n a r u a t res buffet til 70 personer menu - til buffet for 70 personer 1. røddernes suppe med rugbrødscroutoner 2. salat med grønne bønner og tomater 3. spidskålssalat med bacon 4. urtemos

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

Scandic klimamenu. Et samarbejde mellem Scandic og Københavns Kommune

Scandic klimamenu. Et samarbejde mellem Scandic og Københavns Kommune Scandic klimamenu Et samarbejde mellem Scandic og Københavns Kommune Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kostplan - uge 39. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 39. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 39 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det.

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det. Du skal bruge 1 stk. løg 1. Vask hænder. 11 Kom laurbærbladet, 1 fed hvidløg 2. Find alle ingredienserne vand og hønsebouillon 2 stk. gulerødder frem. terningerne i gryden og rør. Ca. 250 g selleri 3.

Læs mere

KOSTPLAN - UGE 44. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

KOSTPLAN - UGE 44. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson KOSTPLAN - UGE 44 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Citroner Dijonsennep Flåede

Læs mere

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen.

I julen er der mange muligheder for at spise fuldkorn både til julefrokosten, og når sneen daler ned fra himlen, og vi skal julehygge inde i varmen. PRESSEMEDDELELSE 10. DECEMBER 2013 side 1/5 Jul med fuldkorn Vinterkulden og julestemningen har sænket sig over Danmark. Julen er hyggens og festernes tid, så Fuldkornspartnerskabet giver dig tre nye lækre

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson KOSTPLAN - UGE 5 Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokus grønt: Hvidkål Baby spinat Champignon Grønt: Skalotteløg Kartofler Gulerødder Agurk Avocado Tomat

Læs mere

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps

Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps Fagrådets Julefrokost Kogebog 2014 ca 100 ps 26. april 2015 Indhold 1 Flødekartofler 3 2 Spinattærte 4 3 Fennikeltærte 5 4 Frikadeller 6 5 Pastasalat 7 6 Rødkålssalat 8 7 Klassisk Rødkålssalat 9 8 Hummus

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Se meget mere på bt.dk/plus/lenehansson - klummer, opskrifter, tips, guides og kostplaner fra Lene Hansson KOSTPLAN - UGE 18 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge

Læs mere

Kostplan - uge 44. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 44. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 44 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration OPSKRIFTSHÆFTE 10 sunde opskrifter til inspiration Fiskesuppe m. laks og rejer Ingredienser 1 løg 4 mellemstore gulerødder 1 fennikel 3 porrer 1spsk olivenolie 1½l grønsagsbouillon 1tsk gurkemeje salt

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet.

Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Mål og værdier for frugtordningen i Troldedynastiet. Frugtordningen i Troldedynastiet er et mellemtid, der serveres hver dag mellem kl. 13:30 og kl. 14:00. De børn, der går hjem inden, får et stykke frugt

Læs mere

Bananer med chokolade

Bananer med chokolade Bananer med chokolade Bananer med chokolade (20 stk.) INGREDIENSER 10 bananer (½ banan pr. barn) 1 pakke mørk pålægschokolade FREMGANGSMÅDE Bananerne halveres og flækkes forsigtigt på langs. De skal kunne

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Tomat suppe Chili con Rodfrugtratatouille Karbonader Fisk pakket i med Carne med spidskål parmaskinke hvidløgsbrød

Læs mere

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009

Eriks Mad og Musik 24. januar 2009 Eriks Mad og Musik. januar 009 Henriettes gulerodssuppe ½ kg gulerødder 0 g smør / dl appelsinsaft l grønsagsbouillon (måske lidt mere) lille grofthakket løg - tskf hakket frisk timian salt peber muskatnød

Læs mere

Kostplan - uge 13. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 13. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 13 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester 2. påskedag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Grov pizza med Urtefrikadeller Laksebøffer Porre-løgsuppe Krydder-

Læs mere

Inspiration til lækre snacks og søde sager

Inspiration til lækre snacks og søde sager Inspiration til lækre snacks og søde sager Mellemmåltider - Rugbrødssnack, grønsager med pesto, tzatziki eller avokadomousse - Smoothie - Hjemmelavet knækbrød med kerner - Grovbolle/ gulerodsboller med

Læs mere

Kostplan - uge 19. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 19. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 19 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Fire lækre opskrifter

Fire lækre opskrifter Fire lækre opskrifter En verden af nye opskrifter senf-dill zucchinicurry meerrettichapfel I Cremisso serien forenes sprøde grøntsager med fyldige solsikkekerner og udvalgte urter. Alle Cremisso smørepålæg

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 72-79 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 GRØN THAI PAPAYA SALAT Til 2 personer Ingredienser: 50g FITNESS 1 lille grøn papaya 2 gulerødder 1 håndfuld ristede peanuts 1 hvidløgsfed 1 lille chili 1 lime

Læs mere

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer)

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) 50 minutter Gryde Sigte Kartoffelskræller spatel Grydelåg Husk at vaske 200 g grønne bønner 1 tsk salt 250 kartofler 2 løg, ca. 150 g 4 tsk

Læs mere

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU:

ÆG- OG REJESALAT INGREDIENSER: SÅDAN GØR DU: ÆG- OG REJESALAT 1 ½ spsk. soja yoghurt (fx Alpro soya naturel) 3 spsk. mayonnaise 1 spsk. ketchup ½ spsk. sukker Lidt citronsaft Smages til med salt og peber 1 hårdkogt æg 150 g rejer Soja yoghurt, mayonnaise

Læs mere

KØD / GRØNSAGS SUPPER

KØD / GRØNSAGS SUPPER KØD / GRØNSAGS SUPPER (OPSKRIFTERNE ER TIL 4 PORTIONER) FRANSK LAMMESUPPE KINESISK KYLLINGSUPPE SPINAT SUPPE CHAMPIGNON SUPPE LØGSUPPE ASPARGSSUPPE BLOMKÅLS SUPPE JULIENNESUPPE KARTOFFELSUPPE TOMATSUPPE

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 15 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt tomat peberfrugt majs løg Andet frugt og grønt Rødløg Ruccola Rosenkål Champignoner

Læs mere

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand

1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune ris, 1-2 æg, rismel, kanel, 1 håndfuld mandler, vand Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Klatkager af ris 2 dl kogte brune

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS

GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS 600 g hakket oksekød 1 hakket løg 2 fed hvidløg, finthakket 1 bdt. persille 1 æg GRÆSKE OVNSTEGTE FRIKADELLER I TOMATSOVS Tomatsovs: 2 ds. flåede hakkede tomater 1 løg 1 fed knust hvidløg 1 dl tomatpuré

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Maden den 9. september 2006

Maden den 9. september 2006 Menuen bestod af: Pasta og rejer i chili-creme Kylling i valnøddecreme Arabiske frikadeller Kogt røget skinke Blandet salat med ristede pinjekerner og croutoner Blandet salat med emmentaler i salsa verde

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 16 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Spinat Bladselleri Hvidløg Chili Øvrig frugt og grønt Tomat Semisoltørrede tomater

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson kostplan - UgE 21 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry

Æblerøræg. Æbleskiver. Æbleflæsk/ æble løg. Æblekarry Brug udelukkende økologiske ingredienser. Det gør vi. Æblerne skal ikke skrælles til nogen af opskrifterne. Jeg skræller normalt ikke grønsager, men vasker dem kun og skærer dårlige steder væk. De gode

Læs mere

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble.

1. Hirsegrød med ingefær og granatæble 1 del hirseflager, frisk ingefær, 1 håndfuld granatæble. Køb økologisk og biodynamisk eller fra områder tæt på dig - så meget som din pengepung tillader det. Køb mad som får din krop til at smile, og dine sanser til at frydes. 1. Hirsegrød med ingefær og granatæble

Læs mere

Madværksted. Mine noter. Fisk og fedtstoffer. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Mine noter. Fisk og fedtstoffer. v/sundhedscenter Viborg Mine noter Madværksted Fisk og fedtstoffer v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Powergrød 3 Torskerognsfrikadeller i pitabrød 5 Porretærte med mandler 6 Fiskeburger med karrydressing og kålsalat 8 Lakselasagne

Læs mere

KOSTPLAN DAGE 7 MÅLTIDER UGE. Opskrifter, indkøbsplan og hygge til weekenden AF LENE HANSSON

KOSTPLAN DAGE 7 MÅLTIDER UGE. Opskrifter, indkøbsplan og hygge til weekenden AF LENE HANSSON KOSTPLAN 2015 UGE 14 7 E 7 MÅLTIDER Opskrifter, indkøbsplan og hygge til weekenden AF LENE HANSSON Se mere på bt.dk/plus/lenehansson klummer, opskrifter og tips 2 Kostplan 2015 - uge 14 Basisvarer du altid

Læs mere