En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion. Dem der ikke bevæger noget bevæger intet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion. Dem der ikke bevæger noget bevæger intet"

Transkript

1 En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion Dem der ikke bevæger noget bevæger intet

2 Forord v. Birgitte Steen Jørgensen Et godt helbred er en forudsætning for at kunne gøre meget af det, vi alle har lyst til. Være sammen med familie og venner og gå ture i vores smukke natur. I Vordingborg kommune har vi, lige som i mange andre kommuner, mange sundhedsproblemer, som skyldes vores livsstil. Vi motionerer for lidt, spiser forkert og for meget. Derfor er denne lille bog, som beboerne på Grønsalen og Platanvej har lavet, en god hjælp til at få et bedre liv både på krop og på sjæl. Jeg håber, at bogen vil blive flittigt brugt både til hverdag og til fest. Rigtig god læselyst! Birgitte Steen Jørgensen Formand for sundhedsudvalget organisationen til at tage skeen i den anden hånd og være mere bevidste om, hvad det er vi putter i munden. Ellen Andersen I socialpsykiatrien på Møn har vi i en årrække beskæftiget os med kost og motion. Når vi møder nye beboere bliver de introduceret til en sund levevis. Beboerne er på bo- og beskæftigelsestilbudet Grønsalen er med til at dyrke de økologiske grønsager de spiser og er stolte over, at vore varer er efterspurgt af mennesker, der vil leve sundt. Det giver dem inspiration til at leve sundere. Den friske luft og motionen får man i tilgift når grønsagerne skal passes og høstes. Det har gjort os i stand til at mindske medicinforbruget betydeligt og har samtidigt givet brugerne en bedre livskvalitet og sundhedstilstand. Formålet med denne brochure Vi har nogle medarbejdere og beboere der har taget udfordringen op og dannet en kostgruppe, der ved gode eksempler og ny viden påvirker kolleger og brugere i hele Vi som personale oplever at arbejdet med brochuren i kostgruppen gør at vi i fællesskab lærer fra hinanden. Vi får simpelthen en bedre forståelse for hinandens problemer. Vi vil gerne motivere andre til at danne en kostgruppe, fordi vi i fællesskabet har opnået en større viden omkring sund kost og motion brugere og personale imellem. Vi håber at brochuren kan være en inspiration til andre bosteder. Vi er stolte sammen med vores beboere over det stykke arbejde vi har lavet i fællesskab de sidste 4 år. Ellen Andersen Forstander, Socialpsykiatrien Møn. Kostgruppen påvirker os og hinanden til at leve sundere. Det er et forsøg værd at lave om på sine vaner. Det gør os stolt, når vi oplever at den mad vi har været med til at lave i fælleskøkkenet bliver spist med god appetit.

3 Vejen til trivsel igennem sund kost og motion I efteråret 2009 begyndte vi at holde møder med beboerne hvor vi talte sukkerforbrug og de 8 kostråd fra sundhedsstyrelsen. Det var starten til at vi et par måneder senere dannede en kostgruppe med beboer og personale både fra Platanvej og Grønsalen, hvor vi med jævnlige mellemrum holdt møder med skiftende emner. Efterhånden samlede vi en masse materiale sammen omkring sundt kost specielt til psykisk syge mennesker. Vi stødte på en undersøgelse fra Juvelhuset i Nordsjælland, som har været inspiration til vores kostomlægningsproject. De havde arbejdet med kostomlægning efter de officielle 8 kostråd med et godt resultat. Beboerne deltog mere i madlavning og planlægning og var blevet meget mere glade i hverdagen plus, at deres medicinforbrug var gået ned. I dag arbejder vi med en fast formuleret kostpolitik som vi jævnligt evaluerer. Kostpolitikkens hovedpunkter er sund kost efter de 8 kostråd, pædagogisk vejledning med fælles madlavning med beboerne og undervisning i kost til beboer og personale. Indtil videre kan vi konstatere at beboerne er blevet mere bevidste om sund mad og spiser meget mere frugt og grønt til hverdag. Den tætte kontakt imellem personale og beboerne ved fælles madlavning og bagning giver en positiv stemning. Og efterhånden er interessen for sund madlavning og gode råvarer blevet dagligdag for alle. Også motionen er blevet en fast del i hverdagen. Vi har fælles motionstur to gange om ugen og en fælles svømmedag. Nogle beboere går til ridning eller er i løbeklubben, andre til fast træning i fysioterapien eller til KOL-træning. Andre har aftalte gåture i deres ugeskema eller de går til afspændning. Der er mulighed for at spille petanque, bordtennis, badminton og foldbold på arealet. Engang om året holder vi en fælles sundhedsdag, hvor vi sætter motion og sund kost i fokus. Sundhedsdagen er blevet en tradition som alle beboer og personale ser frem til. Vi arbejder på at finde nye aktiviteter som bl.a. stavgang og flere aktiviteter i naturen.

4 Beboernes erfaringer med at være aktiv medlem i kostgruppen Mit navn er Arwan Ali og jeg kommer fra Somalia. Jeg har diabetes, for højt blodtryk og kolesteroltal. Når jeg spiser sukker bliver jeg mere og mere sulten.det giver mig energi, og når jeg får en masse negativ energi hører jeg stemmer. Denne energi er ikke så god fordi den er kortvarig. Jeg bliver mere svimmel og meget tørstig. Kostgruppen har lært mig at købe de rigtige madvarer. Medicinen gøre mig meget sulten, men jeg har lært at spise salat som tager sulten. Jeg spiser også meget fisk og prøver på at holde min vægt stabil, så den går ikke op og ned som før. Jeg spiser rugbrød og jeg køber kun varer med nøglemærke. Mit navn er Arne. Arbejdet med kostgruppen har hjulpet mig med at spise sundere i forhold til min diabetes. Jeg har tabt 17 kg. Men en gang om måneden tillader jeg mig at spise usundt. Kostgruppen giver mig selvtillid og optimisme. Jeg er glad for at lave mad i fælleskøkkenet. Jeg synes at det er godt at være med i en kostgruppe. Mit navn er Lene. Jeg synes kosten i det daglige er rigtigt god. For det meste af måltiderne er der grønsager eller salat og det skal de der laver det have ros for. I kostgruppen føler jeg mig godt tilpas. Der kommer mange gode forslag ang. kosten og motion. Mit navn er Louise. Jeg spiser tit usundt og spiser meget slik, derefter får jeg det dårligt med bl.a. ondt i maven, jeg bliver hurtigt sur og snerrer af andre mennesker. Pga. min overvægt er jeg besværet og har ondt når jeg bevæger mig. Arbejdet i kostgruppen har fået mig til at tænke mere over at leve sundt, men har også givet mig en forståelse af at jeg ikke er den eneste der har svært ved at lade være at spise meget slik og kager. Jeg har også i perioder holdt mig helt fra søde sager, men så er jeg faldet i igen. Men jeg giver ikke op. Susanne siger: Jeg kan mærke når jeg spiser forkert ift. min sukkersyge. Jeg begynder at ryste indeni og jeg bliver meget træt, det er ikke rart. Så sover jeg hele aftenen. Men alligevel er det svært at lade være. Tonny fortæller: Jeg kan godt lide at være med i kostgruppen. Man er med til at planlægge sine middage. Man får inspiration af hinanden. Jeg er godt tilfreds med at tingene bliver forklaret så man forstår det.

5 Særlige anbefalinger til personer med psykisk sygdom Kostanbefalinger Psykisk syge er desværre i særlig grad i risiko for udvikling af livsstilssygdomme, derfor er det særligt vigtigt at sætte fokus på en sund levevis. Udgangspunktet for vores kostpolitik er de 8 kostråd, som er de officielle anbefalinger fra sundhedsstyrelsen. Derudover har vi hentet inspiration i kost til psykisk syge i det arbejde de har lavet på Juvelhuset i Herlev. De 8 kostråd Spis frugt og grønt 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsrugbrød hver dag Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen De 8 kostråd er de officielle anbefalinger til en sund livsstil. Rådene er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og kræft og forebygger, at du tager på i vægt. Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, der stiller andre krav til maden. Kilde: altomkost.dk I forhold til særlige kostråd og vejledninger til personer med psykisk sygdom har vi hentet inspiration i Juvelhusets arbejde, der er publiceret i: Over 30% af sindslidende har for lidt folinsyre (B9- vitaminer). Dette medfører nedsat dannelse af serotonin og nedsætter virkningen af antidepressiv medicin. Vi forsøger at spise en kost, der stimulerer dannelsen af serotonin. Serotonin er et vigtigt stof i hjernen, der er med til at transportere signaler mellem de mange nerveceller, der er i hjernen. Er der et lavt niveau af serotonin kan følelser som for eksempel glæde have svært ved at blive transporteret mellem nervecellerne. Den mad vi spiser kan påvirke vores serotonin niveau. Psykisk sygdom med lavt serotonin niveau kan ikke behandles med kosten alene, men kosten kan have en positiv effekt. Fødevarer, der stimulerer dannelsen af serotonin: Fødevarer som: ananas, avocado, kiwi, blommer, tomater, valnødder, skimmelost og bananer Fødevarer med et højt indhold af tryptofan, der omdannes til serotonin i hjenen: kalkun og kylling, mandler, peanuts, fisk, bønner og linser, græskærkerner, soja og tofu, oksekød Derudover er fysisk aktivitet også en vigtig bestanddel af livskvalitet og modvirkning af stress og depression for sindslidende. Vær fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen Modvirker stress og depression (øger serotoninniveauet) Giver naturlig træthed, regulerer appetitten og hjælper til at bevare normalvægten Spis fødevarer med omega 3 og 6 fedtsyrer bidrager til bedre psykisk balance, hukommelse og forebyggelse af demens Kilde: En tur i det grønne, om kost og sindslidelse af Svend Rybner, Juvelhuset Herlev 2009

6 Verdens lykkeliste salat v/ Lene til 4 personer Ingredienser (gerne økologisk): ½ Icebergsalat skæres i strimler ½ fersk ananas skæres i terninger 2 tomater skæres i terninger 100 g grofthakkedevalnødder 200 g skimmelost skæres i terninger 1 moden banan skæres i terninger 100 g græskarkerner Dressingen: 3 dl. Ylette saft af 1 appelsin og 1 citron 1 spiseske høfrøolie 1 spiseske olivenolie 1 teske honning lidt salt og peber Det hele blandes sammen i en stor skål. Dressingen gives på salaten lige inden anretningen. Vores yndlingsopskrifter Lisas Lakselasagne ( til 4 pers.) Ingredienser: ca. 12 fuldkornslasagneplader (min 6 % kostfibre) 500 g laks 300 ml. mornaysauce (5% fedt) 2 fed hvidløg 500 g frossen spinat 5 gulerødder ½ broccoli hoved 1 aubergine 2 løg 3 tomater 100 g revet ost (max 18 % fedt) og evt. lidt frisk dild, salt og peber, stødt muskatnød (ca. ½ tsk., oregano eller basilikum) Tilberedning: Tænd ovnen på 200 grader. Pres hvidløgene og kom dem i en gryde sammen med den frosne spinat og ca. ½ dl. vand. Lad det simre til spinaten er tøet op. Del broccolien i små buketter. Skær broccolistængel, aubergine og løg i tern og riv gulerødderne groft på et rivejern. Løgene varmes i en gryde til de bliver bløde. Herefter tilsættes de 3 tomater, der er hakket groft. Når dette har kogt tilsættes de Hannes flyvende deller til 4 personer Ingredienser: ca. 250 gr. Kyllingefars 2 æg 1 spsk. groft mel 2 revne gulerødder 50 gr. revet squash En lille, fintsnittet porre En lille fintsnittet løg Lidt hakkede nødder og kerner efter ønske Alle ingredienser samles til en fars. Formes til frikadeller og steges på pande. Meretes ekstra energi madbrød Ingredienser: ½ l lunken vand 50 g gær 6 dl. havregrød 1 dl. olivenolie (kan undlades) 200 g. revet ost 200 g. grahamsmel 2 dl. fuldkorns speltmel 5 dl. durummel 5 dl. hvedemel 1 æg Krydderier som fx oregano, rosmarin, timian Kog havregrøden og lad den køle af. Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt, olie og ost. Bland havregrøden i. Bland de forskellige slags mel i, og til sidst hvedemel. Dejen skal være lidt klæbrig. Lad dejen hæve i ca. 20 min. Dejen formes til 3 runde flade madbrød (25 cm i diameter) som ridses i 8 stykker som en lagkage. Dejen efterhæves i 45 min. Dejen pensles med æg og drysses med forskellige krydderier. Bages på nederste rille ved 200 grader i ca. 20 min. revne gulerødder, broccoli og aubergine. Smag til med salt, peber og oregano eller basilikum. Skær laksen i store tern eller tynde skiver og bland med spinaten og grønsagsblandingen. Smør et ildfast fad med olie og læg skiftevis lag af grønsagsblandigen, lasagneplader og morneysauce og pynt lasagnen ved at drysse den revne ost på toppen. Lasagnen stilles i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 30. min eller til lasagnen er gylden på toppen. Tag derefter lasagnen ud af ovnen og lad den hvile med sølvpapir tildækket i ca. 10 minutter.

7 Den ikke dårlig samvittighedskage (Appelsin-mandel-kakaokage) Ingredienser: 400 g dadler 200 g mandler 2 bananer 5 6 spiseske rapsolie Fintrevet skal og saft af en økologisk appelsin eller citron 1 teske vaniljepulver eller ½ stang vanilje 6 8 spiseske ren kakaopulver 2 teske stødt kanel En lille knivspids salt og en anelse peber 6 mellemstore æg Kør det hele undtagen æggene på en foodprocessor i et par minutter indtil du har en jævn masse der minder om marcipan i konsistensen. Tilsæt så æggene et efter et, mens foodprocessoren stadig kører. Kom dejen i en smurt bradepande, tærteform el. lign. Bag kagen i min i en 160 grader varm ovn. Lad kagen køle lidt af inden den serveres. Sabines gulerodsboller / ca. 12 stykker De her lækre gulerodsboller kan bruges til eftermiddagskaffen men er også gode som madboller. Ingredienser: 2 dl. ymer eller yoghurt 1 dl. vand 50 g gær 1 spsk. honning 2 tsk. salt 100 g solsikkefrø 50 g hørfrø 250 g revet gulerod 250 g hvedemel 250 g fuldkornshvedemel 1 æg til pensling Louises Grønkålsalat Ingredienser: 200 g rå grønkål 1 æble 2,5 dl. græsk yoghurt Salt og peber 50 g hakkede hasselnødder Æblet befries for kernehuset og skæres i både og derefter i små stykker. Grønkålen hakkes fint i en foodprocessor. Grønkål, græsk yoghurt, hasselnødder og æblet blandes sammen i en skål og smages til med salt og peber. Grønkål er en af vores sundeste grønsager, den er smækfyldt med antioxidanter og meget andet guf, men kan være lidt besværligt at tilberede. Denne opskrift er nem at gå til og det smager himmelsk. God appetit!! Tonnys Grøntsagspostej Ingredienser: 500 g blandede grønsager, gerne rodfrugter 1,5 dl kogte brune ris 3 æg 0,5 dl rasp eller grahamsmel 0,5 dl ristede solsikkekerner eller hakkede nødder Tørret basilikum, karry, spidskommen, muskat, salt og pepper tilsættes efter behag. Grønsagerne rives groft eller skæres fint og hældes i en skål. Alle ingredienser blandes grundigt sammen og presses med hænderne i en brødform der er smurt med smør og drysset md med rasp eller grahamsmel. Bages ved 200 grader i 1 time. Skal stå og hvile før den skæres i skiver. Kan serveres med salat og yoghurtdressing. Hæld vand og ymer i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt honning, salt, solsikkefrø, hørfrø og revet gulerod. Ælt først hvedemel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Hvis dejen er for klistret tilføjes lidt mere hvedemel til dejen er glat og smidig. Stil dejen til hævning til den har dobbelt størrelse, ca. 1 time. Ælt dejen igennem og form 2 pølser som hver kan skæres i 6 skiver. Så får man lige boller. Form skiverne til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem stå et lunt sted til de har dobbelt størrelse, ca. ½ time. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min.

8 Socialpsykiatrien Møn består af Grønsalen på Vestmøn og Platanvej 41 i Stege Hvad er Grønsalen? Grønsalen er et bo- og beskæftigelsestilbud under Socialpsykiatrien Møn. Her bor sindslidende yngre mennesker af begge køn, som har lyst til at bo på landet og deltage i arbejdsfællesskabet omkring et landbrug. Landbruget, der drives økologisk, omfatter frugt- og grønsagsproduktion samt dyrehold. I landbruget er der høns, gæs, får, køer og heste. Der er også mulighed for at arbejde i det kreative værksted hvor der arbejdes med pileflet, maleri og tegning, smykkefremstilling og meget andet. Vi har også et træværksted hvor der fremstilles flueskabe, grøntkasser, fuglefoderkasser etc.. Der tilstræbes miljøbevidst levevis. På Grønsalen er der indrettet 8 boliger med eget toilet og bad, i henhold til servicelovens 107 og 108. Boligen møbleres med egne møbler. Der er fælles køkken og spisestue samt opholdsrum og en stor glasveranda. Grønsalen har endvidere 10 dagpladser efter servicelovens 103 og 104 om beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværs tilbud. Beskæftigelsestilbuddene er henholdsvis landbruget, træværkstedet, bygningsvedligeholdelse, Det kreative værksted og hesteholdet. Grønsalen er beliggende på Vestmøn ved Fanefjord Kirke, 15 km fra Stege. Til gården er der tilknyttet et fredet engareal ved indsejlingen til Fanefjord hvor vi har mulighed for kanosejllads og fiskeri fra jolle. Vi råder over to biler, og der er fælles indkøbsture. Møn er et meget naturskønt område, hvor der er mulighed for skønne naturoplevelser hele året. Der er busforbindelse til Stege, Vordingborg og Nykøbing F.

9 Hverdagen Vi tilstræber, at hverdagene er strukturerede, opdelt i arbejde og fritid dog med plads til impulsive påfund. Der en forventning om, at man er interesseret i at være en aktiv del af arbejdet på gården og det sociale fællesskab. Beboerne har 1 indedag om ugen, hvor de deltager efter evne i rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning med støtte fra personalet. Desuden skal man sørge for rengøring af egen lejlighed evt. også med støtte fra personalet. Måltid Beboeren som har indedag tilbereder måltiderne i samarbejde med personale. Vi spiser måltiderne sammen i køkkenet. Råvarerne kommer så vidt det er muligt fra egen produktion. Vi har bl.a. æg, oksekød, lammekød, fisk og div. grønsager såsom kartofler, løg, hvidløg, rødbeder, persillerod samt hvad vi producerer i drivhusene. Grønsalen har desuden 2 motionscykler, romaskine, bordtennis, der bliver brugt efter lyst og behov, Grønsalen har de skønneste omgivelser, hvor der er mulighed for gåture ved strand eller skov, og samt cykelture på mountainbikes. Vi har også mulighed for at gå Jorden Rundt. Jorden Rundt er et 4 meter bredt gangsystem der omkranser vores jord og er ca. 2 km. langt. Jorden Rundt bliver ofte brugt i rideterapien, som er en del af dagtilbuddet. Motion Der er mulighed for at komme i motionscentret i Stege, hvor personale og beboere kan træne sammen. Hver tirsdag kører vi derind og der er mulighed for individuelle aftaler. Motion bliver en naturlig del af dagtilbuddet, hvor dyrene, køer, heste, høns og gæs skal passes og fodres flere gange. Når vores vejbod skal klargøres giver det en masse motion at hente grønsagerne i marken, samt at køre varerne ned for enden af vores 300m lange markvej med trækvogn. Vejboden tilses og fyldes op flere gange dagligt.

10 Hvem er Platanvej 41? Platanvej 41 er et bosted for sindslidende i aldersgruppen år af begge køn der har brug for et socialpsykiatrisk døgntilbud i en kortere ( 107) eller længere varighed ( 108). Platanvej er som Grønsalen en del af Socialpsykiatrien Møn I alt er der 21 døgnpladser på Platanvej 41 fordelt i to gruppe. Af de 21 boliger er den ene beregnet til en aflastningsplads / afklaringsplads, i et kortere ophold. Platanvej 41 er beliggende vest for Ulvshalevej i udkanten af Stege på Møn, hvor der er kort vej både til besøg i by (Stege) og på land. Hverdagen Vi tilstræber, at hverdagene er strukturerede, opdelt i arbejde og fritid, dog med plads til impulsive påfund. miljøterapeutisk medarbejder, der indgår i den daglige madlavning. Brugerråd Vi har en forventning om at borgeren deltager i det sociale fællesskab for at udvikle sine sociale færdigheder. Hver gruppe har sit eget brugerråd, der består af samtlige beboere i gruppen. Beboere deltager efter evne i egen rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning med støtte fra personalet. Desuden skal man sørge for rengøring af egen lejlighed evt. med støtte fra personalet. Kontaktpersoner Måltid Kan spises i fællesskab i det store køkken eller der er mulighed for at tilberede mad i eget køkken. Der er lavet en turnusordning for beboere og Hver beboer har en kontaktperson, som sammen med beboeren aftaler / planlægger behov for støtte, mål, aktiviteter, arbejde, samtaler og samarbejde med pårørende. Der udarbejdes handleplan i samarbejde med beboeren, en gang om året, der evalueres hver tredie måned.

11 Hensyn Når der bor flere mennesker sammen, må der tages hensyn til fællesskabet. Derfor er der udarbejdet aftaler om det. Der arbejdes ud fra en psykodynamisk miljøterapeutisk referenceramme. Miljøterapi er en bevidst, teoretisk baseret tilrettelæggelse af institutionens rammer, daglige samvær, rutiner og organisation, så selve opholdet på Platanvej 41 imødekommer behandlingsmæssige formål. Alle medarbejdere har været igennem et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb i Integrativ Psykiatri udover at være uddannet i Psykodynamisk Miljøterapi, der er vores referenceramme. Vejen til trivsel igennem sund kost og motion Sund kost Vi arbejder med en fast formuleret kostpolitik som vi jævnligt evaluerer. Kostpolitikens hovedpunkter er sund kost efter de 8 kostråd, pædagogisk vejledning med dagligt fælles madlavning med beboerne og undervisning i kost til beboer og personale. I dag kan vi konstatere at beboerne er blevet mere bevidste om sund kost og spiser meget mere frugt og grønt til hverdag. Den tætte kontakt imellem personale og beboerne i køkkenet ved fælles madlavning og bagning giver en positiv stemning. Efterhånden er interessen for sund madlavning og gode råvarer blevet dagligdag for alle. Motion Motion er blevet en naturlig del af hverdagen. Vi tilbyder alle beboer på fastlagte dage bl.a. svømning, motionsture og sundhedsdage. Individuelt planlægges med hver beboer motion som passer ind i deres hverdag og som er tilpasset deres recourcer bl.a. løbetur, cykeltur, petanque, fodbold, badminton, bordtennis, udendørsskak osv. Som noget helt nyt kan vi tilbyde cykelture på en elcykel med to siddepladser ved siden af hinanden.

12 Kostgruppen fra Socialpsykiatri Møn og Sundhedssekretariatet i Vordingborg Kommune

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6

Indhold. Introduktion til materialet Å 1. 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2. 2. Dagens måltider Å 6 Mad i dagplejen Indhold Introduktion til materialet Å 1 1. Ideer til planlægning af måltider Å 2 2. Dagens måltider Å 6 3. Lav frokost efter de 8 kostråd ernæringsanbefalinger til dagplejen Å 10 4. Madplaner

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Spis godt. Når kræft er en del af hverdagen Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Spis godt Når kræft er en del af hverdagen Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Opskrifter: Louisa Lorang Smoothies side 20-2: Jens Jepson Ernæringsfaglige kilder:

Læs mere

Fra pizza til popcorn

Fra pizza til popcorn Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Fra pizza til popcorn - en kogebog til børn og unge, der vil spise sundt Ernæringsenhedens kogebog til børn og unge 2008 Fra pizza

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen

Lækker mad til små munde Idekatalog til mad i dagplejen 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING... 6 GÆRDEJE HVERDAG - INDLEDNING... 7 GRUNDOPSKRIFT (20-25 boller)... 8 MINIRUGBRØD (16 stk.)... 9 KARTOFFELBRØD (1 brød eller 10 boller)... 10 FIBERRUDER (12 stk.)...

Læs mere

TIL MIDDAG MED DE SUNDE

TIL MIDDAG MED DE SUNDE TIL MIDDAG MED DE SUNDE Med bidrag fra: Lene Hansson, Umahro Cadogan, Lisbeth Tordendahl, Caroline Fibæk, Thorbjörg Hafsteinsdóttir, Anette Harbech Olesen, Lotte Arndahl, Mads Bo, Sofia Manning og Susy

Læs mere

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag

SMAGENS DAG. Sundhedens Smag SMAGENS DAG SOS for smagsløgene! Sidste Onsdag i September Materiale til Smagens Dag 2007 Udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Petersen Juni 2007 Indhold Indholdsfortegnelse.. 2 Del 1:

Læs mere

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide

mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide mad TIL BØRN Fra skemad til madpakker Gode råd og godt at vide kære forælder På de følgende sider prøver vi at give korte svar på nogle af de spørgsmål, som du og tusindvis af andre forældre stiller hver

Læs mere

KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE

KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE KAREN NØRBY SUNDHEDSGUIDE Depression ADHD Stress Gigt Knogler Hvorfor leve sundt? Fedt-junglen Hvidløg Økologi Sukker Kræsne børn Madpakker Immunforsvar Fordøjelsen Allergi 40 ARTIKLER OM SUNDHED, SYGDOMME

Læs mere

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune

Mad, måltider og pædagogik. i Hvidovre Kommune. Vi laver mad! Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne. i Hvidovre Kommune Mad, måltider og pædagogik i Hvidovre Kommune Udviklet i samarbejde med daginstitutionerne i Hvidovre Kommune 1. udgave, september 2014 Tryk: RådhusTrykkeriet, Hvidovre Kommune Redaktion: Kirsten Haahr

Læs mere

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde!

Ung på hjemmebane. - mad, motion og meget mere på den fede måde! Ung på hjemmebane - mad, motion og meget mere på den fede måde! Udgivet af: Social- og Sundhedsudvalget, Forvaltningen Sundhed og Handicap, afdelingen for Sundhedsfremme og Forebyggelse, Sønderborg Kommune,

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Af Friederich Bruun & Chloe Bjoerk. Currame Lifestyle. - Mad der gavner din krop

Af Friederich Bruun & Chloe Bjoerk. Currame Lifestyle. - Mad der gavner din krop Af Friederich Bruun & Chloe Bjoerk Currame Lifestyle - Mad der gavner din krop 1 Af Friederich Bruun & Chloe Bjoerk Currame Lifestyle - Mad der gavner din krop Lev et liv der er værd at leve igen Friederich

Læs mere

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet

FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI. Vejviser til et sundere liv bag rattet FÅ EN TOPTUNET MOTOR OG ET FLOT KARROSSERI Vejviser til et sundere liv bag rattet Idé og tekst: Renommé Reputation Management A/S www.renomme.dk Foto: Thomas Kjeldsen m.fl., layout: Gerber Creative, AD:

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage.

Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Lene Hanssons Turbokuren 4 ugers kostplan med fokus på syre/base dage, stivelsesfri dage og energidage. Alle opskrifterne er beregnet til 2 personer Første skridt syre/base balancen De fleste slankekure

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. på 7 dage. tab 3 kilo. turbokur. sider. 3 ugers opskrifter. Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Træningsprogram 3 ugers opskrifter 72 sider turbokur tab 3 kilo på 7 dage Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Lene Hanssons

Læs mere

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog

Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri Opskrifterne kan hentes på nettet: www.spejder.dk/kogebog MAD i det fri. udgave Forlag Det Danske Spejderkorps Forlag 2004 Arsenalvej 0 436 København K Tlf. 32 64 00 50 Fax. 32 64 00 75 Email:

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Opskrifter på mad ved bål og udekomfur

Opskrifter på mad ved bål og udekomfur Opskrifter på mad ved bål og udekomfur Fra bogen Fyr og flamme mad, bål og økologi i børnehøjde af Lise Faurschou Hastrup, 2005 Udgivet af Børnehaven Ajstrup Gl. Skoles Forlag www.ajstrup.dk/fyrogflamme.htm

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2015 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 16. udgave, 1. oplag, 2015 Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Små skridt til vægttab der holder

Små skridt til vægttab der holder Små skridt til vægttab der holder forudsætninger for, at de små skridt virker 1. Du er overvægtig. 2. Du har vejet det samme gennem længere tid. 3. Du har haft den gamle vane i længere tid. 4. Du bliver

Læs mere

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT

MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN. fra skemad til familiemad DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 DVD INDLAGT MAD TIL SPÆDBØRN & SMÅBØRN fra skemad til familiemad 2014 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 15. udgave, 1. oplag,

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Mad- og Måltidspolitik

Mad- og Måltidspolitik Mad- og Måltidspolitik for børn og unge i kommunale skoler, daginstitutioner og dagpleje Odder Kommune Forord Fokus på mad og måltider for børn og unge i Odder kommune Denne pjece indeholder Odder Kommunes

Læs mere

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Kolofon: Redaktion: LivsstilsGruppen, Jytte Lindskov Jacobsen & Anna Rask Lynge Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Læs mere

Mad til spædbørn & småbørn

Mad til spædbørn & småbørn Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Dvd indlagt Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 2012 Mad til spædbørn & småbørn fra skemad til familiemad 13. udgave, 1. oplag,

Læs mere