En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion. Dem der ikke bevæger noget bevæger intet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion. Dem der ikke bevæger noget bevæger intet"

Transkript

1 En lykkelig hverdag ved hjælp af sund kost og motion Dem der ikke bevæger noget bevæger intet

2 Forord v. Birgitte Steen Jørgensen Et godt helbred er en forudsætning for at kunne gøre meget af det, vi alle har lyst til. Være sammen med familie og venner og gå ture i vores smukke natur. I Vordingborg kommune har vi, lige som i mange andre kommuner, mange sundhedsproblemer, som skyldes vores livsstil. Vi motionerer for lidt, spiser forkert og for meget. Derfor er denne lille bog, som beboerne på Grønsalen og Platanvej har lavet, en god hjælp til at få et bedre liv både på krop og på sjæl. Jeg håber, at bogen vil blive flittigt brugt både til hverdag og til fest. Rigtig god læselyst! Birgitte Steen Jørgensen Formand for sundhedsudvalget organisationen til at tage skeen i den anden hånd og være mere bevidste om, hvad det er vi putter i munden. Ellen Andersen I socialpsykiatrien på Møn har vi i en årrække beskæftiget os med kost og motion. Når vi møder nye beboere bliver de introduceret til en sund levevis. Beboerne er på bo- og beskæftigelsestilbudet Grønsalen er med til at dyrke de økologiske grønsager de spiser og er stolte over, at vore varer er efterspurgt af mennesker, der vil leve sundt. Det giver dem inspiration til at leve sundere. Den friske luft og motionen får man i tilgift når grønsagerne skal passes og høstes. Det har gjort os i stand til at mindske medicinforbruget betydeligt og har samtidigt givet brugerne en bedre livskvalitet og sundhedstilstand. Formålet med denne brochure Vi har nogle medarbejdere og beboere der har taget udfordringen op og dannet en kostgruppe, der ved gode eksempler og ny viden påvirker kolleger og brugere i hele Vi som personale oplever at arbejdet med brochuren i kostgruppen gør at vi i fællesskab lærer fra hinanden. Vi får simpelthen en bedre forståelse for hinandens problemer. Vi vil gerne motivere andre til at danne en kostgruppe, fordi vi i fællesskabet har opnået en større viden omkring sund kost og motion brugere og personale imellem. Vi håber at brochuren kan være en inspiration til andre bosteder. Vi er stolte sammen med vores beboere over det stykke arbejde vi har lavet i fællesskab de sidste 4 år. Ellen Andersen Forstander, Socialpsykiatrien Møn. Kostgruppen påvirker os og hinanden til at leve sundere. Det er et forsøg værd at lave om på sine vaner. Det gør os stolt, når vi oplever at den mad vi har været med til at lave i fælleskøkkenet bliver spist med god appetit.

3 Vejen til trivsel igennem sund kost og motion I efteråret 2009 begyndte vi at holde møder med beboerne hvor vi talte sukkerforbrug og de 8 kostråd fra sundhedsstyrelsen. Det var starten til at vi et par måneder senere dannede en kostgruppe med beboer og personale både fra Platanvej og Grønsalen, hvor vi med jævnlige mellemrum holdt møder med skiftende emner. Efterhånden samlede vi en masse materiale sammen omkring sundt kost specielt til psykisk syge mennesker. Vi stødte på en undersøgelse fra Juvelhuset i Nordsjælland, som har været inspiration til vores kostomlægningsproject. De havde arbejdet med kostomlægning efter de officielle 8 kostråd med et godt resultat. Beboerne deltog mere i madlavning og planlægning og var blevet meget mere glade i hverdagen plus, at deres medicinforbrug var gået ned. I dag arbejder vi med en fast formuleret kostpolitik som vi jævnligt evaluerer. Kostpolitikkens hovedpunkter er sund kost efter de 8 kostråd, pædagogisk vejledning med fælles madlavning med beboerne og undervisning i kost til beboer og personale. Indtil videre kan vi konstatere at beboerne er blevet mere bevidste om sund mad og spiser meget mere frugt og grønt til hverdag. Den tætte kontakt imellem personale og beboerne ved fælles madlavning og bagning giver en positiv stemning. Og efterhånden er interessen for sund madlavning og gode råvarer blevet dagligdag for alle. Også motionen er blevet en fast del i hverdagen. Vi har fælles motionstur to gange om ugen og en fælles svømmedag. Nogle beboere går til ridning eller er i løbeklubben, andre til fast træning i fysioterapien eller til KOL-træning. Andre har aftalte gåture i deres ugeskema eller de går til afspændning. Der er mulighed for at spille petanque, bordtennis, badminton og foldbold på arealet. Engang om året holder vi en fælles sundhedsdag, hvor vi sætter motion og sund kost i fokus. Sundhedsdagen er blevet en tradition som alle beboer og personale ser frem til. Vi arbejder på at finde nye aktiviteter som bl.a. stavgang og flere aktiviteter i naturen.

4 Beboernes erfaringer med at være aktiv medlem i kostgruppen Mit navn er Arwan Ali og jeg kommer fra Somalia. Jeg har diabetes, for højt blodtryk og kolesteroltal. Når jeg spiser sukker bliver jeg mere og mere sulten.det giver mig energi, og når jeg får en masse negativ energi hører jeg stemmer. Denne energi er ikke så god fordi den er kortvarig. Jeg bliver mere svimmel og meget tørstig. Kostgruppen har lært mig at købe de rigtige madvarer. Medicinen gøre mig meget sulten, men jeg har lært at spise salat som tager sulten. Jeg spiser også meget fisk og prøver på at holde min vægt stabil, så den går ikke op og ned som før. Jeg spiser rugbrød og jeg køber kun varer med nøglemærke. Mit navn er Arne. Arbejdet med kostgruppen har hjulpet mig med at spise sundere i forhold til min diabetes. Jeg har tabt 17 kg. Men en gang om måneden tillader jeg mig at spise usundt. Kostgruppen giver mig selvtillid og optimisme. Jeg er glad for at lave mad i fælleskøkkenet. Jeg synes at det er godt at være med i en kostgruppe. Mit navn er Lene. Jeg synes kosten i det daglige er rigtigt god. For det meste af måltiderne er der grønsager eller salat og det skal de der laver det have ros for. I kostgruppen føler jeg mig godt tilpas. Der kommer mange gode forslag ang. kosten og motion. Mit navn er Louise. Jeg spiser tit usundt og spiser meget slik, derefter får jeg det dårligt med bl.a. ondt i maven, jeg bliver hurtigt sur og snerrer af andre mennesker. Pga. min overvægt er jeg besværet og har ondt når jeg bevæger mig. Arbejdet i kostgruppen har fået mig til at tænke mere over at leve sundt, men har også givet mig en forståelse af at jeg ikke er den eneste der har svært ved at lade være at spise meget slik og kager. Jeg har også i perioder holdt mig helt fra søde sager, men så er jeg faldet i igen. Men jeg giver ikke op. Susanne siger: Jeg kan mærke når jeg spiser forkert ift. min sukkersyge. Jeg begynder at ryste indeni og jeg bliver meget træt, det er ikke rart. Så sover jeg hele aftenen. Men alligevel er det svært at lade være. Tonny fortæller: Jeg kan godt lide at være med i kostgruppen. Man er med til at planlægge sine middage. Man får inspiration af hinanden. Jeg er godt tilfreds med at tingene bliver forklaret så man forstår det.

5 Særlige anbefalinger til personer med psykisk sygdom Kostanbefalinger Psykisk syge er desværre i særlig grad i risiko for udvikling af livsstilssygdomme, derfor er det særligt vigtigt at sætte fokus på en sund levevis. Udgangspunktet for vores kostpolitik er de 8 kostråd, som er de officielle anbefalinger fra sundhedsstyrelsen. Derudover har vi hentet inspiration i kost til psykisk syge i det arbejde de har lavet på Juvelhuset i Herlev. De 8 kostråd Spis frugt og grønt 6 om dagen Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsrugbrød hver dag Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød Spis varieret og bevar normalvægten Sluk tørsten i vand Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen De 8 kostråd er de officielle anbefalinger til en sund livsstil. Rådene er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Du nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og kræft og forebygger, at du tager på i vægt. Hovedparten af den danske befolkning kan med fordel leve efter kostrådene. Undtagelser er børn under 3 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, der stiller andre krav til maden. Kilde: altomkost.dk I forhold til særlige kostråd og vejledninger til personer med psykisk sygdom har vi hentet inspiration i Juvelhusets arbejde, der er publiceret i: Over 30% af sindslidende har for lidt folinsyre (B9- vitaminer). Dette medfører nedsat dannelse af serotonin og nedsætter virkningen af antidepressiv medicin. Vi forsøger at spise en kost, der stimulerer dannelsen af serotonin. Serotonin er et vigtigt stof i hjernen, der er med til at transportere signaler mellem de mange nerveceller, der er i hjernen. Er der et lavt niveau af serotonin kan følelser som for eksempel glæde have svært ved at blive transporteret mellem nervecellerne. Den mad vi spiser kan påvirke vores serotonin niveau. Psykisk sygdom med lavt serotonin niveau kan ikke behandles med kosten alene, men kosten kan have en positiv effekt. Fødevarer, der stimulerer dannelsen af serotonin: Fødevarer som: ananas, avocado, kiwi, blommer, tomater, valnødder, skimmelost og bananer Fødevarer med et højt indhold af tryptofan, der omdannes til serotonin i hjenen: kalkun og kylling, mandler, peanuts, fisk, bønner og linser, græskærkerner, soja og tofu, oksekød Derudover er fysisk aktivitet også en vigtig bestanddel af livskvalitet og modvirkning af stress og depression for sindslidende. Vær fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen Modvirker stress og depression (øger serotoninniveauet) Giver naturlig træthed, regulerer appetitten og hjælper til at bevare normalvægten Spis fødevarer med omega 3 og 6 fedtsyrer bidrager til bedre psykisk balance, hukommelse og forebyggelse af demens Kilde: En tur i det grønne, om kost og sindslidelse af Svend Rybner, Juvelhuset Herlev 2009

6 Verdens lykkeliste salat v/ Lene til 4 personer Ingredienser (gerne økologisk): ½ Icebergsalat skæres i strimler ½ fersk ananas skæres i terninger 2 tomater skæres i terninger 100 g grofthakkedevalnødder 200 g skimmelost skæres i terninger 1 moden banan skæres i terninger 100 g græskarkerner Dressingen: 3 dl. Ylette saft af 1 appelsin og 1 citron 1 spiseske høfrøolie 1 spiseske olivenolie 1 teske honning lidt salt og peber Det hele blandes sammen i en stor skål. Dressingen gives på salaten lige inden anretningen. Vores yndlingsopskrifter Lisas Lakselasagne ( til 4 pers.) Ingredienser: ca. 12 fuldkornslasagneplader (min 6 % kostfibre) 500 g laks 300 ml. mornaysauce (5% fedt) 2 fed hvidløg 500 g frossen spinat 5 gulerødder ½ broccoli hoved 1 aubergine 2 løg 3 tomater 100 g revet ost (max 18 % fedt) og evt. lidt frisk dild, salt og peber, stødt muskatnød (ca. ½ tsk., oregano eller basilikum) Tilberedning: Tænd ovnen på 200 grader. Pres hvidløgene og kom dem i en gryde sammen med den frosne spinat og ca. ½ dl. vand. Lad det simre til spinaten er tøet op. Del broccolien i små buketter. Skær broccolistængel, aubergine og løg i tern og riv gulerødderne groft på et rivejern. Løgene varmes i en gryde til de bliver bløde. Herefter tilsættes de 3 tomater, der er hakket groft. Når dette har kogt tilsættes de Hannes flyvende deller til 4 personer Ingredienser: ca. 250 gr. Kyllingefars 2 æg 1 spsk. groft mel 2 revne gulerødder 50 gr. revet squash En lille, fintsnittet porre En lille fintsnittet løg Lidt hakkede nødder og kerner efter ønske Alle ingredienser samles til en fars. Formes til frikadeller og steges på pande. Meretes ekstra energi madbrød Ingredienser: ½ l lunken vand 50 g gær 6 dl. havregrød 1 dl. olivenolie (kan undlades) 200 g. revet ost 200 g. grahamsmel 2 dl. fuldkorns speltmel 5 dl. durummel 5 dl. hvedemel 1 æg Krydderier som fx oregano, rosmarin, timian Kog havregrøden og lad den køle af. Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt, olie og ost. Bland havregrøden i. Bland de forskellige slags mel i, og til sidst hvedemel. Dejen skal være lidt klæbrig. Lad dejen hæve i ca. 20 min. Dejen formes til 3 runde flade madbrød (25 cm i diameter) som ridses i 8 stykker som en lagkage. Dejen efterhæves i 45 min. Dejen pensles med æg og drysses med forskellige krydderier. Bages på nederste rille ved 200 grader i ca. 20 min. revne gulerødder, broccoli og aubergine. Smag til med salt, peber og oregano eller basilikum. Skær laksen i store tern eller tynde skiver og bland med spinaten og grønsagsblandingen. Smør et ildfast fad med olie og læg skiftevis lag af grønsagsblandigen, lasagneplader og morneysauce og pynt lasagnen ved at drysse den revne ost på toppen. Lasagnen stilles i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 30. min eller til lasagnen er gylden på toppen. Tag derefter lasagnen ud af ovnen og lad den hvile med sølvpapir tildækket i ca. 10 minutter.

7 Den ikke dårlig samvittighedskage (Appelsin-mandel-kakaokage) Ingredienser: 400 g dadler 200 g mandler 2 bananer 5 6 spiseske rapsolie Fintrevet skal og saft af en økologisk appelsin eller citron 1 teske vaniljepulver eller ½ stang vanilje 6 8 spiseske ren kakaopulver 2 teske stødt kanel En lille knivspids salt og en anelse peber 6 mellemstore æg Kør det hele undtagen æggene på en foodprocessor i et par minutter indtil du har en jævn masse der minder om marcipan i konsistensen. Tilsæt så æggene et efter et, mens foodprocessoren stadig kører. Kom dejen i en smurt bradepande, tærteform el. lign. Bag kagen i min i en 160 grader varm ovn. Lad kagen køle lidt af inden den serveres. Sabines gulerodsboller / ca. 12 stykker De her lækre gulerodsboller kan bruges til eftermiddagskaffen men er også gode som madboller. Ingredienser: 2 dl. ymer eller yoghurt 1 dl. vand 50 g gær 1 spsk. honning 2 tsk. salt 100 g solsikkefrø 50 g hørfrø 250 g revet gulerod 250 g hvedemel 250 g fuldkornshvedemel 1 æg til pensling Louises Grønkålsalat Ingredienser: 200 g rå grønkål 1 æble 2,5 dl. græsk yoghurt Salt og peber 50 g hakkede hasselnødder Æblet befries for kernehuset og skæres i både og derefter i små stykker. Grønkålen hakkes fint i en foodprocessor. Grønkål, græsk yoghurt, hasselnødder og æblet blandes sammen i en skål og smages til med salt og peber. Grønkål er en af vores sundeste grønsager, den er smækfyldt med antioxidanter og meget andet guf, men kan være lidt besværligt at tilberede. Denne opskrift er nem at gå til og det smager himmelsk. God appetit!! Tonnys Grøntsagspostej Ingredienser: 500 g blandede grønsager, gerne rodfrugter 1,5 dl kogte brune ris 3 æg 0,5 dl rasp eller grahamsmel 0,5 dl ristede solsikkekerner eller hakkede nødder Tørret basilikum, karry, spidskommen, muskat, salt og pepper tilsættes efter behag. Grønsagerne rives groft eller skæres fint og hældes i en skål. Alle ingredienser blandes grundigt sammen og presses med hænderne i en brødform der er smurt med smør og drysset md med rasp eller grahamsmel. Bages ved 200 grader i 1 time. Skal stå og hvile før den skæres i skiver. Kan serveres med salat og yoghurtdressing. Hæld vand og ymer i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt honning, salt, solsikkefrø, hørfrø og revet gulerod. Ælt først hvedemel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Hvis dejen er for klistret tilføjes lidt mere hvedemel til dejen er glat og smidig. Stil dejen til hævning til den har dobbelt størrelse, ca. 1 time. Ælt dejen igennem og form 2 pølser som hver kan skæres i 6 skiver. Så får man lige boller. Form skiverne til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem stå et lunt sted til de har dobbelt størrelse, ca. ½ time. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min.

8 Socialpsykiatrien Møn består af Grønsalen på Vestmøn og Platanvej 41 i Stege Hvad er Grønsalen? Grønsalen er et bo- og beskæftigelsestilbud under Socialpsykiatrien Møn. Her bor sindslidende yngre mennesker af begge køn, som har lyst til at bo på landet og deltage i arbejdsfællesskabet omkring et landbrug. Landbruget, der drives økologisk, omfatter frugt- og grønsagsproduktion samt dyrehold. I landbruget er der høns, gæs, får, køer og heste. Der er også mulighed for at arbejde i det kreative værksted hvor der arbejdes med pileflet, maleri og tegning, smykkefremstilling og meget andet. Vi har også et træværksted hvor der fremstilles flueskabe, grøntkasser, fuglefoderkasser etc.. Der tilstræbes miljøbevidst levevis. På Grønsalen er der indrettet 8 boliger med eget toilet og bad, i henhold til servicelovens 107 og 108. Boligen møbleres med egne møbler. Der er fælles køkken og spisestue samt opholdsrum og en stor glasveranda. Grønsalen har endvidere 10 dagpladser efter servicelovens 103 og 104 om beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværs tilbud. Beskæftigelsestilbuddene er henholdsvis landbruget, træværkstedet, bygningsvedligeholdelse, Det kreative værksted og hesteholdet. Grønsalen er beliggende på Vestmøn ved Fanefjord Kirke, 15 km fra Stege. Til gården er der tilknyttet et fredet engareal ved indsejlingen til Fanefjord hvor vi har mulighed for kanosejllads og fiskeri fra jolle. Vi råder over to biler, og der er fælles indkøbsture. Møn er et meget naturskønt område, hvor der er mulighed for skønne naturoplevelser hele året. Der er busforbindelse til Stege, Vordingborg og Nykøbing F.

9 Hverdagen Vi tilstræber, at hverdagene er strukturerede, opdelt i arbejde og fritid dog med plads til impulsive påfund. Der en forventning om, at man er interesseret i at være en aktiv del af arbejdet på gården og det sociale fællesskab. Beboerne har 1 indedag om ugen, hvor de deltager efter evne i rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning med støtte fra personalet. Desuden skal man sørge for rengøring af egen lejlighed evt. også med støtte fra personalet. Måltid Beboeren som har indedag tilbereder måltiderne i samarbejde med personale. Vi spiser måltiderne sammen i køkkenet. Råvarerne kommer så vidt det er muligt fra egen produktion. Vi har bl.a. æg, oksekød, lammekød, fisk og div. grønsager såsom kartofler, løg, hvidløg, rødbeder, persillerod samt hvad vi producerer i drivhusene. Grønsalen har desuden 2 motionscykler, romaskine, bordtennis, der bliver brugt efter lyst og behov, Grønsalen har de skønneste omgivelser, hvor der er mulighed for gåture ved strand eller skov, og samt cykelture på mountainbikes. Vi har også mulighed for at gå Jorden Rundt. Jorden Rundt er et 4 meter bredt gangsystem der omkranser vores jord og er ca. 2 km. langt. Jorden Rundt bliver ofte brugt i rideterapien, som er en del af dagtilbuddet. Motion Der er mulighed for at komme i motionscentret i Stege, hvor personale og beboere kan træne sammen. Hver tirsdag kører vi derind og der er mulighed for individuelle aftaler. Motion bliver en naturlig del af dagtilbuddet, hvor dyrene, køer, heste, høns og gæs skal passes og fodres flere gange. Når vores vejbod skal klargøres giver det en masse motion at hente grønsagerne i marken, samt at køre varerne ned for enden af vores 300m lange markvej med trækvogn. Vejboden tilses og fyldes op flere gange dagligt.

10 Hvem er Platanvej 41? Platanvej 41 er et bosted for sindslidende i aldersgruppen år af begge køn der har brug for et socialpsykiatrisk døgntilbud i en kortere ( 107) eller længere varighed ( 108). Platanvej er som Grønsalen en del af Socialpsykiatrien Møn I alt er der 21 døgnpladser på Platanvej 41 fordelt i to gruppe. Af de 21 boliger er den ene beregnet til en aflastningsplads / afklaringsplads, i et kortere ophold. Platanvej 41 er beliggende vest for Ulvshalevej i udkanten af Stege på Møn, hvor der er kort vej både til besøg i by (Stege) og på land. Hverdagen Vi tilstræber, at hverdagene er strukturerede, opdelt i arbejde og fritid, dog med plads til impulsive påfund. miljøterapeutisk medarbejder, der indgår i den daglige madlavning. Brugerråd Vi har en forventning om at borgeren deltager i det sociale fællesskab for at udvikle sine sociale færdigheder. Hver gruppe har sit eget brugerråd, der består af samtlige beboere i gruppen. Beboere deltager efter evne i egen rengøring, tøjvask, indkøb og madlavning med støtte fra personalet. Desuden skal man sørge for rengøring af egen lejlighed evt. med støtte fra personalet. Kontaktpersoner Måltid Kan spises i fællesskab i det store køkken eller der er mulighed for at tilberede mad i eget køkken. Der er lavet en turnusordning for beboere og Hver beboer har en kontaktperson, som sammen med beboeren aftaler / planlægger behov for støtte, mål, aktiviteter, arbejde, samtaler og samarbejde med pårørende. Der udarbejdes handleplan i samarbejde med beboeren, en gang om året, der evalueres hver tredie måned.

11 Hensyn Når der bor flere mennesker sammen, må der tages hensyn til fællesskabet. Derfor er der udarbejdet aftaler om det. Der arbejdes ud fra en psykodynamisk miljøterapeutisk referenceramme. Miljøterapi er en bevidst, teoretisk baseret tilrettelæggelse af institutionens rammer, daglige samvær, rutiner og organisation, så selve opholdet på Platanvej 41 imødekommer behandlingsmæssige formål. Alle medarbejdere har været igennem et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb i Integrativ Psykiatri udover at være uddannet i Psykodynamisk Miljøterapi, der er vores referenceramme. Vejen til trivsel igennem sund kost og motion Sund kost Vi arbejder med en fast formuleret kostpolitik som vi jævnligt evaluerer. Kostpolitikens hovedpunkter er sund kost efter de 8 kostråd, pædagogisk vejledning med dagligt fælles madlavning med beboerne og undervisning i kost til beboer og personale. I dag kan vi konstatere at beboerne er blevet mere bevidste om sund kost og spiser meget mere frugt og grønt til hverdag. Den tætte kontakt imellem personale og beboerne i køkkenet ved fælles madlavning og bagning giver en positiv stemning. Efterhånden er interessen for sund madlavning og gode råvarer blevet dagligdag for alle. Motion Motion er blevet en naturlig del af hverdagen. Vi tilbyder alle beboer på fastlagte dage bl.a. svømning, motionsture og sundhedsdage. Individuelt planlægges med hver beboer motion som passer ind i deres hverdag og som er tilpasset deres recourcer bl.a. løbetur, cykeltur, petanque, fodbold, badminton, bordtennis, udendørsskak osv. Som noget helt nyt kan vi tilbyde cykelture på en elcykel med to siddepladser ved siden af hinanden.

12 Kostgruppen fra Socialpsykiatri Møn og Sundhedssekretariatet i Vordingborg Kommune

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02

Vinter 2013. De kliniske diætister 2013-01-02 Vinter 2013 - Blomkålssuppe - Torsk i øldej med urteremoulade - Kylling med kikærter - Linsesalat - Broccoli salat - Klatboller - Rødbedekage med skyr creme Blomkålssuppe - 4 personer 1 lille blomkålshoved

Læs mere

Gulerodssuppe med linser

Gulerodssuppe med linser nøglehuls retter 2 Gulerodssuppe med linser Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Gulerodssuppe med linser Det skal du bruge (4 pers.) 750 g skrællede kartofler 3 store skrællede gulerødder (ca. 255 g) 2 store

Læs mere

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER

VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT VEGANSKE BURGERE MED ÅRSTIDENS GRØNTSAGER MADOPSKRIFT Dette er en sund vegansk ret, da der er taget højde for vigtigheden af en varieret og næringsrig kost samtidig med, at der også er tænkt

Læs mere

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter

Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015. Lækre og sunde opskrifter Cafe Rend og Hop og Trin for Trin d. 20/05 2015 Lækre og sunde opskrifter 1 Kartoffel-porresuppe m. røde linser Ingredienser - 4 personer - 400 g. kartofler - 3 persillerødder - 3 gulerødder - 2 porre

Læs mere

Godt humør, færre forkølelser og influenza

Godt humør, færre forkølelser og influenza Smækre lækre retter og gode råd. Sund mad, vand og motion er opskriften på Godt humør, færre forkølelser og influenza 2 Sådan er DET bare Indhold: Smækker lækker morgenmad.side 3 Kyllingewok...Side 5 Tuna

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret.

til vuggestuebørn Madplan 12 Forår Madplanen viser, hvilken type måltider der kan serveres for vuggestuebørn om foråret. Forår Brug forårets friske varer til at give kulør, smag og vitaminer til maden. På side 24 er der en oversigt over forårets billige og næringsrige sæsonvarer. Årstid 11 til vuggestuebørn Madplan Madplanen

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté*

Vegetar. Auberginesnitsel* Blomkålsvegetter* Bønnepaté* Vegetar Auberginesnitsel* 2 skiver aubergine 1 cm tykke - drysses med ¾ tsk salt trækker i 15 minutter. De skylles derefter i koldt vand - vendes først i æggehvide eller hørslim derefter i rasp - de skal

Læs mere

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt.

De 2 løg kommes i en kasserolle sammen med - kasserollen sættes på lav varme (fx 2 af 6), og der røres jævnligt. Lasagne Parmesan = Parmigiano Reggiano! Fem lækre lasagner med hver deres charme gode til både hverdag fest! Klassisk lasagne 4-6 personer 3-4 gulerødder skrælles rives, 4-5 fed hvidløg knuses, 5-6 løg

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Scandic klimamenu Du kan gøre en forskel Dit forbrug af mad og drikkevarer påvirker i høj grad klimaet. Ca. 30% af al CO2-udledning kommer fra verdens fødevareproduktion, så du kan gøre en forskel hjemme

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Kostplan - uge 14 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienserne til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Tomat Persille Løg Citron Øvrig frugt og grønt Rødløg Forårsløg Porrer Fennikel

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi

Billedfelt: 8,5 X 9 cm Billedopløsning: 300dpi Bydelsmødre Bydelsmødrenes Landsorganisation består af grupper af frivillige kvinder, primært med etnisk minoritetsbaggrund, som vælger at tage en Bydelsmoruddannelse, for at kunne hjælpe andre kvinder,

Læs mere

Økologisk, sundt og klimavenligt

Økologisk, sundt og klimavenligt Økologisk, sundt og klimavenligt Opskrifter til groconsult 24. august 2012 v/ Birte Brorson Laksesnack 4 personer (3 stk. til hver). (Dette er en sommerret, agurker og frisk salvie fås i vinterhalvåret

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard

Inspirationshæfte. - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Inspirationshæfte - udarbejdet af Trine Jensen og Sofie Kongsgaard Opskrifterne er udviklet af studerende på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forbindelse med det sociale mad- arrangement Mad Med Muligheder

Læs mere

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010

Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Opskrifter til produktionsskolekostkursus 2010 Morgenmads-idéer Grød 1 dl havregryn 2 spsk. solsikkekerner 1 lille drys salt 1 lille æble i tern eller revet Ovenstående koges op og koger stille et par

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. rodfrugter til og pasta. rødbedesalsa. aften Kartoffelsalat med blendet Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakke- Små forslag hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Blå laks med kartoffelmos Lasagne med Nakkekotelet Kylling med sellerifritter

Læs mere

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde

Sund aftensmad og desserter. -På den lækre måde Sund aftensmad og desserter -På den lækre måde Sundhedsaktiv Skole 1 Forord Det kan være svært at få sundhed integreret i en travl hverdag. I dette hæfte findes idéer og inspiration til sunde aftenmåltider,

Læs mere

Sådan laver du sundere juleguf

Sådan laver du sundere juleguf Sådan laver du sundere juleguf Læs Rasmus Fredslunds seks sunde og e-numre-fri opskrifter på julegodter. Orangestænger 3 appelsiner, helst økologiske (lav eventuelt lidt ekstra og gem i køleskabet) 1 liter

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

Forslag fra Gentofte tandpleje til mellemmåltider:

Forslag fra Gentofte tandpleje til mellemmåltider: Forslag fra Gentofte tandpleje til mellemmåltider: Mellemmåltider: Grøntsagsstænger (sukkerærter, gulerødder, agurk, peberfrugt etc.) eller gode købekiks/knækbrød med nøglehulsmærket og vælg fuldkorn først

Læs mere

AFTENSMADSFORSLAG fase 1

AFTENSMADSFORSLAG fase 1 AFTENSMADSFORSLAG fase 1 På de næste sider finder du forslag til hvad du kan spise til aftensmad. Spiser du mad på farten, så hent inspiration fra madforslagene til hvordan du kan bede restauranten sammensætte

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009

Eriks Mad og Musik 23. maj 2009 Eriks Mad og Musik. maj 009 Saltede citroner Bruges til alt undtagen desserter. Frugtkødet bruges som garniture til stegt kylling eller andet stegt kød. Skrællen bruges fint snittet i salater. Saften bruges

Læs mere

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk

Eriks Mad og Musik 23. oktober 2010 Brød, boller og bagværk Eriks Mad og Musik. oktober 00 Brød, boller og bagværk Surdej 0 g gær dl lunkent vand g rugmel eller andet groft mel Rør gæren ud i vandet. Rør / af melet i til en godt klistret dej. Dæk skålen med folie

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk

Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Mad i børnehøjde en eftermiddag med fisk Indhold: Tips om fisk... 3 Hvor meget fisk spiser børn?... 3 Anbefalinger om fisk... 4 Opskrifter... 5 Torskesalat... 5 Bagt havørred... 5 Bønnefritter... 6 Mango-dadelsalsa...

Læs mere

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer

Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer. Cremet kartoffelsuppe med røget laks 4 personer Lad dig bare friste Krydderbøf med dijonsauce og rodfrugtmos 4 personer 400-500 g hakket oksekød 1 spsk. Knorr krydderblanding til Kød og Grill Becel flydende til stegning af bøfferne Rodfrugtmos: 3-4

Læs mere

Kostpolitik for Sorø Dagpleje

Kostpolitik for Sorø Dagpleje Kostpolitik for Sorø Dagpleje Forældrebestyrelsen ønsker med kostpolitikken at synliggøre de principper som vi finder vigtigst i forhold til kosten i dagplejen. Disse principper omhandler blandt andet

Læs mere

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende

Husk at læse jeres opskrifter godt igennem inden start. Menuen for i aften er følgende Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole. I dag skal vi, som sidst, 3 retter igennem. Grupperne er de samme som sidst. Men der er rotation så vi rykker en ret frem fra sidst.

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

8 lækre opskrifter på lam

8 lækre opskrifter på lam 8 lækre opskrifter på lam Lammeskank med mørk øl og lakrids 2 store eller 4 små lammeskanke ½ spsk. lakridspulver eller ½ lakridsrod 2 store mørke øl 8 fed hakket hvidløg 3 gulerødder i tern 1 løg i tern

Læs mere

Spøgelsesskibe... 3. Elvervinger... 4. Rugbrødsstænger med mandelknas... 5. Fedtfattige grovboller... 6. Klovnesandwich... 7. Politistave...

Spøgelsesskibe... 3. Elvervinger... 4. Rugbrødsstænger med mandelknas... 5. Fedtfattige grovboller... 6. Klovnesandwich... 7. Politistave... Forord Grundprincipperne i opskrifterne er en begrænset mængde tilsat sukker og fedtstof samt et højt indhold af frugt og grønt. Fordelen ved at bruge frugt og grønt er at det giver sødme som god erstatning

Læs mere

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge!

Amazins! Prøv VIND NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Prøv Amazins! - med flere fibre og færre kalorier end f.eks. rosiner NYHED! Nemme, hurtige og ernæringsrigtige opskrifter! VIND eksklusivt porcelæn fra Pillivuyt - hver uge! Foto: Skovdal.dk Amazins er

Læs mere

Julemad Julemad december 2012

Julemad Julemad december 2012 Julemad Menu Tilbehør Linsesalat Waldorf med selleri, valnødder, druer og mormor dressing Brune kartofler med honning og rosmarin fennikelsalat, estragon, pink grape og ristede mandler grønkålssalat med

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun

Uhm, vi faster! Jerk W. Langer og Louise Bruun Der er skåret ned for kalorierne og op for smagen i Louise Bruuns retter på de næste sider. Du kan faktisk spise det hele og samtidig være på fastekur. Af Louise Bruun FOTO XX Jerk W. Langer og Louise

Læs mere

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme

En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Madplan for uge 52 årets sidste uge er i gang, det er JUL En madplan hvor det tager dig max 30 minutter fra køkkenbord til spisebord, velbekomme Mandag: Op af bakke, men det er jo nemt, smil og kys mandagen

Læs mere

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER

KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER VINTERMAD PÅ NYE MÅDER KLASSISKE RETTER PÅ NYE MÅDER Det er vinter. Det er koldt der derude, mens varmen breder sig lunt og trygt inden døre, enten fra en knitrende brændeovn eller buldrende

Læs mere

Børneby Mølle. Sund mad

Børneby Mølle. Sund mad Børneby Mølle Sund mad Müslibar 100 g smør 100 g honning 100 g rørsukker 200 g havregryn 50 g hasselnødder 50 g mandler 50 g solsikkekerner 50 g sesamfrø 50 g rosiner eller tranebær 50 g soltørrede abrikoser

Læs mere

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr

Det er helt vildt - rådyr Torsdag 10/2-11. Det er helt. - Rådyr Det er helt vildt - Rådyr Rødvins marineret rådyr m. pamasan og krydderurter Rådyr yderlår + lårtunge 150g pamasan, revet 50g hasselnødder, fint hakkede Basilikum, timian og persille, fint hakkede Marinade:

Læs mere

Julefrokost Menu. Stegte sild

Julefrokost Menu. Stegte sild Julefrokost Menu Stegte sild 8 ferske sildefileter (ca. 600 g) 2 spsk dijonsennep 4 spsk små dildkviste 1½ tsk groft salt friskkværnet peber 3 spsk rugmel 25 g smør Eddikelage ¼ liter lagereddike 150 g

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat

Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat Funky, flot, stribet rødbede-, gul bede-, (rød) grønkåls-, appelsin- og gulerodssalat 2 mellemstore stribede rødbeder 1 lille gul bede 4-8 små fine blade af rød eller grøn grønkål 4 gulerødder 2 økologiske

Læs mere

Kostplan - uge 10. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 10. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 10 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

Biavlerens. egne honningopskrifter

Biavlerens. egne honningopskrifter Biavlerens egne honningopskrifter Laks med honning 4 stk. laks á 125 g 1 spsk. olie 15 g smør 3 spsk. honning 40 g frisk ingefær 2 stk. lime Steg laksen gylden på begge sider, drys med salt og peber. Rør

Læs mere

Vegetar Light. Vegetar Light. Mere. Mere. Karina Schramm FLERE FEDTFAT TIGE VEGETAROPSKRIF TER

Vegetar Light. Vegetar Light. Mere. Mere. Karina Schramm FLERE FEDTFAT TIGE VEGETAROPSKRIF TER Mere Vegetar Light Mere Vegetar Light Uanset om du er kaloriebevidst vegetar, kødspiser på nedtrapning eller bare nysgerrig på afveje, kan du få glæde af denne kogebog. Efter at have bladret lidt i den

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1

MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 MELLEMMÅLTIDER - FORSLAG fase 1 På de næste sider finder opskrifterne til mellemmåltiderne i kostplansforslaget. Husk at mælk i kaffen kan være det, der gør det svært at komme ned i vægt! altså hvis du

Læs mere

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe

Ølmenu til fredag d. 6-1-2012. Bouillon af Svampe Ølmenu til fredag d. 6-1-2012 Bouillon af Svampe Madolie 1 dl Kalvefond 1,5-2 l Barleywine(stærk special øl) 1 dl Blandede svampe 300 g Skalotteløg, i små tern 2 Gulerødder, skrællede, i små tern 2 Porre,

Læs mere

Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Brød og kager uden gluten, korn og mælk Brød og kager uden gluten, korn og mælk Dette opskriftshæfte er blevet til på baggrund af det efterhånden store antal danskere, som udviser allergiske reaktioner fysisk som psykisk efter indtagelse af

Læs mere

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk

Milnersvej 42 3400 Hillerød tel 4820 6000 www.pharmakon.dk Månedens menu Helleflynder med variation af kartoffel og jordbær Maj 2009 Grillet svinemørbrad og braiseret svinekæbe med pure af gulerødder tilsmagt med estragon, hertil forårsgrønt og kraftig sauce samt

Læs mere

Opskrifter fra os til dig!

Opskrifter fra os til dig! Opskrifter fra os til dig! Hér finder du alle opskrifterne til den russiske menu, Buffet Russka, som vi serverede for FSL Kreds 10 i forbindelse med det årlige TR-træf på Hornstrup Kursuscenter. En dejlig

Læs mere

hurtige gode vegetariske retter

hurtige gode vegetariske retter hurtige gode vegetariske retter Politikens Forlag Politikens Forlag Nem vegetarisk Rigtig hurtig mad God grøn mad Hvorfor? Derfor Sådan Super lækre salater Rigtig hurtig mad Gode grønne gryder Knap så

Læs mere

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned

SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned SMÅ SKRIDT i denne måned er: Sundere Julemåned Juletid er hygge tid! Der er rigtig mange fristelser i julemåned både for børn og voksne. Hvordan kan I med jeres børn komme sundere igennem alt julehygge?

Læs mere

Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3

Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3 Oversigt over opskrifter 2 grupper á 3 Hovedret: Fars til kødboller / frikadeller / forloren hare / farseret porre (Fra Omtanke i store gryder) Tilbehør: kartofler efter eget valg Salat / grøntsager: den

Læs mere

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE

Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Opskrifter med lakrids - NYT PIFT TIL VELKENDTE KLASSIKERE Efter afkøling skal du hurtigst muligt gemme dine cookies for børn og barnlige sjæle på et sikkert sted for ellers er holdbarheden på de nybagte

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

HindbærkageMajspandekager MinimuffinsSvamperoulade SpinatbrødLamGrillburger MinitoastCrostini FYLD SOMMEREN

HindbærkageMajspandekager MinimuffinsSvamperoulade SpinatbrødLamGrillburger MinitoastCrostini FYLD SOMMEREN HindbærkageMajspandekager MinimuffinsSvamperoulade SpinatbrødLamGrillburger MinitoastCrostini FYLD SOMMEREN MED LETTE, LÆKRE RETTER Let og lækkert Sommermad er meget mere end pølser og grillmad. Bliv inspireret

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Dukan Kuren. Vekselfasen

Dukan Kuren. Vekselfasen Anesinha Sev s www.anesinhasev.com Dukan Kuren Vekselfasen Vekselfasen - 2 Dukan Kuren Protein, protein, protein... dette er en kur hvor man ikke sulter, man bliver mæt af protein og det fjerner trangen

Læs mere

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto

Mandag Grillstegt laks med rodfrugter, kartofler og groft brød. Torsdag Tomatsuppe med kartofler og kikærter serveret med brød og pesto Sundhedsugen uge 17, 2013 Maden er planlagt ud fra de 8 kostråd og nøglehulsmærket. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration

Den lækre. Kartoffel. Opskrifter & inspiration Den lækre Kartoffel Opskrifter & inspiration Grov kartoffelmos med selleri Til hverdag og fest Den taknemlige kartoffel kan bruges til både hverdag og fest i mange variationer. Kartoflen er og har siden

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 31 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokusgrønt Brøndkarse Frugt og grønt: Romainesalat 1 pakke valgfri salat Hvidkål Squash

Læs mere

Hjertevenlige opskrifter

Hjertevenlige opskrifter FORÅR SOMMER Hjertevenlige opskrifter Menu Tunmousse med grønt pynt Laksegryde med rejer Frikadeller med ovnbagte rodfrugter og kartofler Kold kartoffelsalat og kartoffelsalat med forårsgrønt Coleslaw

Læs mere

Velkommen til endnu en kokkeskole

Velkommen til endnu en kokkeskole Velkommen til endnu en kokkeskole Januar er måneden hvor vi kigger på en klar himmel, en lavt stående sol og en temperatur efter disse forhold. Vi må hige efter friske råvarer men realisere at sylteglas

Læs mere

ULVETIMEN. AMA-tips.dk. nem og lækker mad. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken

ULVETIMEN. AMA-tips.dk. nem og lækker mad. Læs om. på bagsiden. - så er der mere ros til kokken ULVETIMEN nem og lækker mad Læs om AMA-tips.dk på bagsiden - så er der mere ros til kokken SØDE SESAMLÅR MED HÅNDTAG OG GULERØDDER ULVEPAKKER OG RISPILAF 8-12 stk. 12 stk. Søde sesamlår: 8-12 kyllingeunderlår

Læs mere

Kostpolitik Dagplejen

Kostpolitik Dagplejen Kostpolitik Dagplejen Denne folder skal være med til at sikre børnene en sund og varieret kost fra deres første leveår samt være en støtte for dagplejeren i det daglige arbejde med børnene. De vaner børnene

Læs mere

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt.

ÆBLESKIVER. Lun soja- eller risdrik og soja cuisine sammen med margarinen, afkøl til det er fingervarmt. ÆBLESKIVER Ca. 40 stk. 6 æggeblommer 2 spsk. sukker 2 ½ dl soja cuisine (mælkefri madlavningsfløde) 2 ½ dl soja- eller risdrik 30 g gær 400 g hvedemel 125 g margarine (mælkefri) Skal af 1 økologisk citron

Læs mere

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1)

1 pakke fuldkornsknækbrød (til alle 4 uger) 1 pakke rugbrød (til uge 1) Indkøbslister til VBK 2.0 Vi har lavet indkøbslister til fase 1, hvor vi anbefaler, at du køber ind hver lørdag og tirsdag. Nogle af varerne vil du kunne bruge hele ugen, fx en pakke fuldkornsrugbrød,

Læs mere

Fasanfilet i grov lyn-ratatouille

Fasanfilet i grov lyn-ratatouille 16 OPSKRIFTER Fasanfilet i grov lyn-ratatouille Fasanfilet i grov lyn-ratatouille Det skal du bruge (4 pers.) 4 fasanfileter a 200 g Olie til stegning 1 squash 1 aubergine 1 rødløg 3 fed hvidløg 1 snack

Læs mere

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse:

Smagens Dag 2011. Navn: Klasse: Smagens Dag 2011 Smag på sæsonen Navn: Klasse: Intro Smag på fødevarer i sæson På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. Du skal smage på forskellige råvarer

Læs mere

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI

BREAD AND BREAKFAST projektet (2011-2014), finansieret af Det Strategiske Forskningsråd GRØD OG MYSLI GRØD OG MYSLI Rugbrødsdrys 300 g tørt rugbrød 100 g muscovado sukker Skal af en usprøjtet citron 100 g fint hakkede mandler Riv rugbrødet på et rivejern og kom i et ovnfast fad. Bland rugbrødskrummer med

Læs mere

Eriks Mad og Musik 27. december 2008

Eriks Mad og Musik 27. december 2008 Eriks Mad og Musik 7. december 008 slags Crostini Til alle bruges skiver af godt hvedebrød af en eller anden italiensk type f.eks. stukket ud i runde skiver med et glas. Crostini med oliven 00 g sorte

Læs mere

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Af Gitte Gross, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen, Viffos

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Af Gitte Gross, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen, Viffos Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag Af Gitte Gross, www.viffos.dk Research Sheila Ritchie Hansen, Viffos Sådan lyder et af kostrådene. Mange har hørt om kostrådene og kender dem måske.

Læs mere

Opskrifter Ædedolkepakker - tortilla med kylling og grønt Æg- freestyle Hjemmelavet pastasalat Madmuffins med spinat, broccoli og parmaskinke

Opskrifter Ædedolkepakker - tortilla med kylling og grønt Æg- freestyle Hjemmelavet pastasalat Madmuffins med spinat, broccoli og parmaskinke Opskrifter Ædedolkepakker - tortilla med kylling og grønt Æg- freestyle Hjemmelavet pastasalat Madmuffins med spinat, broccoli og parmaskinke Madpakke- sandwich med tunsalat Madpakkesandwich med æggesalat

Læs mere

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter

Meget mere. vegetarmad. 19 skønne vegetarretter Meget mere vegetarmad 19 skønne vegetarretter Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Nøglehulsopskrift - 4. oktober 2013 Krydret tomatsuppe med kidneybønner og basilikumolie Det skal du bruge

Læs mere

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce

Turmad Hovedretter. Fisk med stærk sauce Fisk med stærk sauce -4 5-600 g. friskfanget eller tørret fisk (anykind) Olivenolie til stegning 2 tsk. carry 2 tsk. cayenne- chillipeber 4 fed hvidløg 1 ds. koncentreret tomatpure Evt. soyasauce 5 dl.

Læs mere

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker

Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker A e og Anne lbrechts n Stine Jung lbrechtsen Superhelten & Prinsessen på ærten spiser også madpakker e A Inspiration til sunde madpakker og mellemmåltider P muusmann forlag 01 Fisk Danskerne spiser generelt

Læs mere

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse!

Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Opskifter med SUPREME oksekød - bøffer og stege i verdensklasse! Indhold Ribeye med stegte peanuts, champignon og sød chili...6 Ribeye på kartoffelmos og stegt agurk...8 Culotte med aubergine, citron,

Læs mere

Sunde & sjove mellemmåltider

Sunde & sjove mellemmåltider Sunde & sjove mellemmåltider Mor, jeg er sulten! Rig på fibre UDEN tilsat sukker ingen konser veringsmidler Børn har brug for mange små måltider i løbet af dagen for at få energi nok til både at lege,

Læs mere

10 soulfood opskrifter. Grønt nærende sprudlende simpelt. www.pernillehsteenberg.dk

10 soulfood opskrifter. Grønt nærende sprudlende simpelt. www.pernillehsteenberg.dk 10 soulfood opskrifter Grønt nærende sprudlende simpelt www.pernillehsteenberg.dk Spejlæg m. Grønt Super simpel morgenmad. Med kraft fra æggene, får du en robust start på dagen og velreguleret appetit.

Læs mere