SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om mad og type 2 diabetes"

Transkript

1 SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om mad og type 2 diabetes

2 Type 2 diabetes er en hyppig forekommende sygdom : Flere end hver 20. dansker har sygdommen og hver dag får 89 danskere konstateret type-2 diabetes. I Jammerbugt kommune er 2120 diagnosticeret og 5189 personer har forstadie til sygdommen. Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. Hvad er type-2-diabetes? Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor kroppens evne til at omsætte glukose (sukkerstoffer) er forringet. Det skyldes at virkningen af insulin i kroppen er forringet, eller at kroppen ikke producerer tilstrækkeligt insulin. Insulin er et livsnødvendigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, du spiser, til energi i kroppen. Når du indtager kulhydrater, bliver de omdannet til glukose i kroppen, og blodsukkeret stiger. Herefter begynder bugspytkirtlen at producere insulin. Ved type 2-diabetes forbliver glukosen i blodbanen og giver forhøjet blodsukker i stedet for, at blive omdannet til energi. Billedligtalt kan insulin ses som den nøgle, der kan åbne døren mellem blodbanen og cellerne. Hvis der enten ikke er nok nøgler, eller nøglerne er de forkerte og ikke virker i døren, forbliver dørene mellem blodbanen og cellerne lukkede og dit blodsukker bliver alt for højt.

3 At leve med diabetes Hvis blodsukkeret ligger unormalt højt i længere tid stiger risikoen for følgesygdomme f.eks. i øjne, kredsløb, nyrer og nervesystem. Målet er derfor at holde blodsukkerniveauet så tæt på et normalt niveau som muligt (mellem 4 og 7 mmol/l). Diabetikere har ydermere en øget risiko for at få åreforkalkning og dermed hjertekarsygdomme, bl.a. på grund af det forhøjede blodsukker. Da forhøjet kolesterol i blodet også er en risikofaktor for udvikling af hjertekarsygdomme, er kolesterolværdierne for diabetikere sat lavere. Et stabilt blodsukker opnås ved at skabe en sund balance mellem den mad der spises og den motion/behandling der fås. 80 % af alle nydiagnosticerede type 2 diabetikere er overvægtige og et vægttab på bare 10 % vil betyde, at de fleste bliver mere eller mindre symptomfrie og kan leve så tæt på et normalt liv som overhovedet muligt.

4 Kulhydrater Tidligere troede man, at det kun var sukker der gav en hurtig blodsukkerstigning, men i dag ved man at visse typer af stivelse optages hurtigt og har samme virkning. F.eks. stivelse fra franskbrød og kartofler. Det er bedst at vælge flest af de kulhydrater, der giver langsom stigning i blodsukkeret. Dette er de fødevarer der har et højt indhold af kostfibre, som f.eks. grove grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter. Se nedenstående tekstboks om kulhydrater. Når du skal vælge produkter med et højt indhold af kostfibre kan du med fordel gå efter fuldkornslogoet. Logoet findes bl.a. på morgenmadsprodukter, brødprodukter og meltyper. Kulhydrater Simple kulhydrater Komplekse kulhydrater (stivelse) Kostfibre Findes i f.eks. Sukker, druesukker, honning, frugt og mælk Hvidt mel, gryn, hvidt brød, kartofler, ris og pasta Groft mel, havregryn, rugbrød, bælgfrugter, grøntsager (især de grove) Mængden af kulhydrat har stor betydning for, hvor meget blodsukkeret stiger. Jo mere stivelse, sukker, frugtsukker, mælkesukker og lignende der spises til et måltid, jo mere vil blodsukkeret stige. Derfor er det vigtigt at fordele mængden af kulhydrater ud på alle dagens måltider.

5 Fedt Da diabetikere har en øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, er det vigtigt også at vide noget omkring fedt. Fedt er livsnødvendigt for os mennesker, da det har flere funktioner i kroppen. Det er bl.a. vigtigt for vores celler, en række hormoner, hjernen og som smørelse til leddene. Fedt er også nødvendigt for, at kroppen kan optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Fedt er ikke bare fedt - det kan opdeles i mættet fedt og umættet fedt. Det mættede fedt har en ugunstig virkning i forhold til kolesterol, da det øger mængden af LDL (det dårlige kolesterol) i blodet. Det mættede fedt findes primært i produkter fra dyr med 4 ben fx mejeriprodukter og kød, og det er derfor vigtigt at vælge produkter med en lav fedtprocent (se diabetesforeningens indkøbsguide sidst i pjecen). Vi skal i stedet indtage mest af det umættede fedt fra planteriget, da det nedsætter det skadelige LDL-kolesterol. Fisk indeholder også umættede fedtsyrer, som stabiliserer hjerterytmen og gavner hjerte og kredsløb. Spiser du fisk i stedet for kød, får du mere af det sunde umættede fedt og mindre af det usunde mættede fedt. Gode kilder til umættet fedt er: Avocado, oliven, pesto, rapsolie, olivenolie, mayonnaise (lavet på raps el. olivenolie), fede fisk, nødder, frø og kerner. Hvis du ønsker et vægttab, er det dog vigtigt ikke bare at spise løs, for selvom fedtet er sundt, så indeholder det stadig mange kalorier!

6 Protein Protein spiller en vigtig rolle i forbindelse med muskelopbygning, desuden har senere års forskning vist, at proteinindtaget har betydning for kroppens appetitregulering og energiomsætning. Hvis du har et ønske om vægttab er det en god ide at fokusere på en proteinrig kost, da det giver en større mæthed og øger forbrændingen. Sørg derfor for at få proteiner i alle dine måltider. Gode kilder til proteiner er: fjerkræ, fisk, magert kød, æg, magre mejeriprodukter (fx skyr og hytteost), bælgfrugter, nødder og mandler. Fysisk aktivitet Fysisk aktivitet giver en øget følsomhed over for insulin, hvilket betyder at kroppens insulinbehov bliver mindre. Effekten af fysisk aktivitet kan ses op til 1-2 døgn efter, da det giver et lavere blodsukker. Det betyder altså, at fysisk aktivitet, kan få et højt blodsukker ned. Jo højere intensitet du træner med og jo længere tid det varer, des større vil faldet i blodsukkeret være. Jo større muskelmasse du har, jo bedre vil din krop optage glukosen fra blodet. Vær dog opmærksom på, om dit blodsukker er for lavt før, under eller efter træning. I så fald er det vigtigt at få ekstra kulhydrat inden - evt. under og efter den fysiske aktivitet. Drik et glas juice eller mælk og spis ½ stk. rugbrød.

7 Sundhedsstyrelsens anbefalinger til voksne er: Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige daglige aktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Stabilt blodsukker For at holde dit blodsukker stabilt, er det vigtigt at du spiser 6 måltider i løbet af dagen fordelt på hhv. 3 hovedmåltider og 3 mindre mellemmåltider. Det er vigtigt at du spiser med ca. 2-3 timers mellemrum På den måde sikrer du dig, at niveauet af sukker i dit blod er nogenlunde stabilt hele dagen. Ved 6 daglige måltider holdes blodsukkeret stabilt og du vil have mere energi. Ved 2 store måltider bliver blodsukkeret alt for højt og ustabilt og du bliver træt. Både for højt eller for lavt blodsukker vil give dig gener Se næste side.

8 Symptomer Årsager til forhøjet blodsukker Har spist for meget eller forkert Mundtør Træt Søvnig Tørstig Tissetrængende Utilstrækkelig medicinering Inaktivitet Infektionssygdom med feber Stress eller anden psykisk påvirkning Har glemt medicinen eller taget en forkert dosis Årsager til for lavt blodsukker Symptomer Spist eller drukket mindre end man plejer Spist et måltid uden kulhydrater (brød, ris, pasta, gryn, pasta mm) Har tabt sig og behøver ikke samme mængde medicin Har taget for meget medicin Dyrket mere motion end man plejer Ændret injektionssted Drukket alkohol

9 Mad i hverdagen Hvis du har diabetes, anbefaler diabetesforeningen, at du: Spiser 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider Begrænser dit forbrug af fedtstof, særligt det mættede fedt Spiser groft, f.eks. rugbrød, groft brød, havregryn og grøntsager Spiser magert kød og fjerkræ Spiser fisk, gerne 350 g om ugen heraf 200 g fed fisk Spiser mange grøntsager, mindst 300 g om dagen Spiser 2-3 stk. frugt om dagen Indtager op til en ½ l mager mælk eller syrnet mælkeprodukt fordelt over dagen Sparer på sukker Sparer på salt Sparer på alkohol Spiser varieret Fordel det varme måltid efter tallerkenmodellen

10 Køb ind efter diabetesforeningens indkøbsguide! Sødestoffer Sødestoffer der ikke påvirker blodsukkeret Cyklamat (E 952) Sakkarin (E 954) Aspartam (NutraSweet ) (E 951) Acesulfam K (Sunett ) (E 950) Thaumatin (E 957) Neohesperidin DC (E 959) Sucralose (E 955) Erythritol (Sukrin) (E 968) Stevia Sødestoffer der påvirker blodsukkeret (mindre end sukker). Sorbitol (E 420) Maltitol, maltitolsirup (E 965) Isomalt (E 953) Lactitol (E 966) Xylitol (E 967) Se en oversigt over sødemidler på diabetes.dk Søg efter Sødemiddelskema

11 Forslag til en dagskost Morgenmad 1 portion havregryn med mini eller skummetmælk, en lille håndfuld mandler, drys evt. med kanel eller sød med sødestoffer 1 skive rugbrød med 2 skiver mager ost, magert pålæg eller et æg, grønt pynt og 1 glas mini eller skummetmælk 1 portion yoghurt eller skyr med mysli Mellemmåltid Knækbrød med mager ost, hytteost, smøreost eller magert kødpålæg med agurk og peberfrugt og evt. 1 stk. frugt En hjemmelavet smoothie af 1 stk. frugt, skyr/yoghurt, lidt havregryn, evt. sødemiddel Rugbrød eller grovbolle med mager ost, hytteost, smøreost eller magert kødpålæg og evt. 1 stk. frugt 1/2 avocado med hytteost, salt og peber Frokost Rugbrød med fiskepålæg, en kødrest fra aftenen før, magert pålæg, mager ost eller æg g grøntsager (gerne de grove som broccoli, spidskål, gulerødder, hvidkål, blomkål mm.) 1 tsk. mayonnaise/remoulade/pesto (som variation kan bruges 1/2 avocado eller 2 tsk. raps eller olivenolie til olie/eddikedressing over en salat) Aftensmad Spis efter tallerkenmodellen se forrige side. Spis langsomt og spis kun 1 portion. OBS! Planlæg dine måltider, og spis med jævne mellemrum, f.eks.: Kl. 7 Kl Kl. 12 Kl. 15 Kl. 18 Kl Morgenmad Mellemmåltid Frokost Mellemmåltid Aftensmad Mellemmåltid

12 Hent inspiration til sunde opskrifter: Sundhedsafdelingen Sygehusvej Brovst Tlf

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om sund mad og vægttab Andelen af overvægtige danskere er støt stigende, både blandt børn og voksne. I Jammerbugt Kommune er 54% af befolkningen overvægtige, og omkring 17%

Læs mere

patientvejledning type 2-diabetes

patientvejledning type 2-diabetes patientvejledning type 2-diabetes En patientvejledning for dig! Med denne patientvejledning ønsker vi at give dig et godt indblik i type 2-diabetes Vejledningen er tænkt som et supplement til den information,

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom? Indhold Har du for højt kolesterol, eller hjertekarsygdom?.... 3 Risikofaktorer.... 4 Fedtstoffer.... 6 8 Æg, rogn og skaldyr....

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Denne pjece er udarbejdet af de kliniske diætister (SIG kardiologi): Birgitte M. Bertelsen, Kirsten Buhl, Lonneke Hjermitslev, Inger Larsen og Lone B. Rosenkilde Mad for dit hjertes skyld 2 Copyright 2015

Læs mere

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger.

Derfor er det sundt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der bl.a. findes i smør og smørblandinger. Derfor er det sundt Over halvdelen af danskerne spiser tæt på den anbefalede mængde fedt, men vi er ikke gode nok til at spise den rigtige type af fedt. Faktisk spiser vi ca. en tredjedel for meget mættet

Læs mere

Mad, vægt og fysisk aktivitet

Mad, vægt og fysisk aktivitet Mad, vægt og fysisk aktivitet Informationshæfte fra Nordic Sugar Mad, vægt og fysisk aktivitet 1 Informationshæftet Mad, vægt og fysisk aktivitet er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic

Læs mere

Diabeteshåndbog. Praktisk diabetespleje og behandling i Region Syddanmark. DiabetesUdvalg Region Syddanmark

Diabeteshåndbog. Praktisk diabetespleje og behandling i Region Syddanmark. DiabetesUdvalg Region Syddanmark Diabeteshåndbog i Region Syddanmark Forord Denne diabeteshåndbog er et fælles og praktisk arbejdsredskab for sundhedspersonale (f.eks. hjemmesygeplejersker, konsultationssygeplejersker m.fl.), der arbejder

Læs mere

Mad for dit hjertes skyld

Mad for dit hjertes skyld Mad for dit hjertes skyld 2 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom? s.3 Risikofaktorer s.4 De fede og ufede fedtstoffer s.6 Har du for højt kolesterol, eller lider du af hjertekarsygdom?

Læs mere

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar

Fysisk aktivitet og vægt. Informationshæfte fra Nordic Sugar Informationshæfte fra Nordic Sugar 2 er udarbejdet af Nordic Sugar. Copyright tilhører Nordic Sugar. Kopiering er tilladt med kildeangivelse. Tekst og indhold: Mannov og Nordic Sugar. Foto: Christina Bull.

Læs mere

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre

Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft. Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre Ernæring og fysisk aktivitet ved prostatakræft Ved klinisk diætist Mette Borre og professor Michael Borre 2 INDLEDNING........................................ 4 TIDLIG LOKAL SYGDOM...............................

Læs mere

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb.

vejledning om kostsammensætning hjælp til at tilberede og anrette måltider hjælp til indkøb. Ernæring Det meste af det, der står i dette afsnit, er gældende for alle mennesker, dvs. at du også kan bruge det, når du skal vælge kostsammensætningen for dig selv og din familie. For børn under to år

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta

Guide. Foto: Scanpix. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Spis rigtig og bliv. gravid Guide, gode råd og fakta Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Spis rigtig og bliv gravid Guide, gode råd og fakta Spis rigtig og bliv gravid INDHOLD: Spis rigtig og bliv let gravid...4

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Mad til lungepatienter

Mad til lungepatienter Mad til lungepatienter En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: www.facebook.com/lungeforeningen :: 1 Indhold Kend din vægt Kend din vægt...

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Hvad indeholder din mad Øvelse 01

Hvad indeholder din mad Øvelse 01 Hvad indeholder din mad Øvelse 1 På de fleste madvarer kan du læse, hvad de indeholder. Heriblandt også hvor meget protein, kulhydrat og fedt madvaren indeholder pr. 1 gram. Beskrivelsen af maden kaldes

Læs mere

Vejen til et sundere liv v/ Susanne Schrøder

Vejen til et sundere liv v/ Susanne Schrøder Har du styr på dit KRAMS Vejen til et sundere liv v/ Susanne Schrøder 42 år Ansat ved forsvaret 11 år, oversergent Balkan 93/94 Fitnessbranchen i 12 år Personlig træner og Ernæringskonsulent Læge exam.

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Næringsstofanbefalinger

Næringsstofanbefalinger "This project arises from the project Periscope which has received funding from the E U, in the framework of the Public Health Programme" Næringsstofanbefalinger Vores mad indeholder en lang række stoffer,

Læs mere

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1

Livet er en gave. din opgave! Livsstilshåndbog LIVET ER EN GAVE DIN OPGAVE! 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Livet er en gave din opgave! Livsstilshåndbog 1 Kolofon: Redaktion: LivsstilsGruppen, Jytte Lindskov Jacobsen & Anna Rask Lynge Det Grønlandske Sundhedsvæsen

Læs mere

Marie Louise Kjølbye TIL BORDS MED PARKINSON

Marie Louise Kjølbye TIL BORDS MED PARKINSON Marie Louise Kjølbye TIL BORDS MED PARKINSON Til bords med Parkinson Parkinsonforeningen 2014. Tekst: Marie Louise Kjølbye, journalist, mag. art. Tak for uvurderlig bistand og ekspertråd fra klinisk diætist

Læs mere

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik

Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune. Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den overordnede mad- og måltidspolitik 1 Idéhæfte for skoler og SFO er i Svendborg Kommune Inspiration til arbejdet med den

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Nå dine mål med det glykæmiske indeks

Nå dine mål med det glykæmiske indeks Nå dine mål med det glykæmiske indeks Af Fitnews.dk - torsdag 05. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/na-dine-mal-med-det-glykaemiske-indeks/ Det glykæmiske indeks omtales tit i forbindelse med træning,

Læs mere

Kort fortalt. Mad og diabetes. www.diabetes.dk

Kort fortalt. Mad og diabetes. www.diabetes.dk Kort fortalt Mad og diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister Et medlemskab koster kun: >> Behov for at snakke? Ring til Diabeteslinjen på telefon [ ] A lmindeligt

Læs mere

BASIS KURSUS SPORTSERNÆRING

BASIS KURSUS SPORTSERNÆRING TEAM DANMARK BASIS KURSUS SPORTSERNÆRING DHF: Dame Y, Hobro30. juni 2008 TD S ERNÆRINGSTEAM KØBENHAVN: ÅRHUS: ANNA OTTSEN KLINISK DIÆTIST E-MAIL: AO@TEAMDANMARK.DK BIRTHE STENBÆK HANSEN KLINISK DIÆTIST

Læs mere

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling

VEJLEDNING. Mad der styrker barnets udvikling VEJLEDNING Mad der styrker barnets udvikling Forord Alle forældre ønsker, at deres barn skal have et liv med glæde, energi og gå på mod. Gennem mad, drikke og aktiv leg kan vi støtte barnets sunde udvikling

Læs mere

Guide. Tab dig med LCHF. Ny effektiv kur: Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig. sider

Guide. Tab dig med LCHF. Ny effektiv kur: Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig. sider Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ny effektiv kur: 22 sider Tab dig med LCHF Hvad er Low Carb High Fat? Derfor taber du dig Low Carb High Fat - kuren INDHOLD

Læs mere

Mad under stævner og træning

Mad under stævner og træning Mad under stævner og træning Mad, og selvfølgelig af den rigtige slags, er utrolig vigtigt under træning og stævner, og ja, bare på en ganske almindelig dag også. Denne seddel er primært til forældrene,

Læs mere