Gauerslund Skole året efter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gauerslund Skole året efter"

Transkript

1 Gauerslund Skole året efter Resultater fra opfølgningstest i udviklingsprojektet "SKOLEN - verdensklasse på 100 dage" på Gauerslund Skole, august-september 2009 Vurderet af Hans Henrik Knoop, Forskningsdirektør i Universe Research Lab og Lektor ved DPU, Aarhus Universitet Resumé Gauerslund Skole satte sig i foråret 2008 som mål at skabe pædagogiske resultater vedr. faglighed og trivsel, der levede op til de højeste standarder, hvilket i vid udstrækning lykkedes via en samlet indsats fra lærere, skolepædagoger, ledere, forældre og elever. Opfølgende tests i august-september 2009 viser, at det samlet set er lykkedes Gauerslund Skole at fastholde det meget høje niveau i læsning og matematik, såvel som den øgede trivsel, der blev målt i juni Indledende bemærkninger og forbehold vedr. opfølgningen Der er i sagens natur altid usikkerhed forbundet med opfølgende undersøgelser, fordi der er så mange faktorer, som kan påvirke resultaterne og fordi de involverede også på en lang række andre områder, end de der måles ændrer sig undervejs i processen. For eksempel kan man med rimelighed forvente en mindre tilbagegang, alene fordi et projekt som SKOLEN må formodes at have fået mange af de involverede til at engagere sig i et omfang, som ligger ud over, hvad der kan forventes almindeligvis at være tilfældet. Skolens ledelse har gentagne gange anbefalet andre at gribe en tilsvarende udvikling mere besindigt an, og eksempelvis sætte mere tid af til processen, end de havde mulighed for i Gauerslund, hvilket altså indikerer muligheden for, at de involverede har arbejdet over evne i projektet.

2 En anden usikkerhed beror på, at der siden de afsluttende målinger i forsommeren 2008 selvfølgelig er kommet to ny årgange til i Gauerslund, mens to har forladt skolen, så det er ikke en identisk elevgruppe, der er målt ved opfølgningen. Hvorvidt sådanne usikkerheder er relevante for en vurdering er imidlertid en anden sag, for hvis det som i nærværende tilfælde gælder om at vurdere, hvorvidt en skole har en kvalitet, som alle ønsker sig, uanset hvilke elever og hvilke tidspunkter på året der er tale om, er det på mange måder tilstrækkeligt blot at konstatere kvaliteten på et givent tidspunkt. Og i denne ånd er nærværende vurdering da også blevet til. Vigtige delresultater: Trivsel Undersøgelsen i 2009 viser, at elevernes trivsel fortsat er på niveau med dét, der kunne konstateres ved afslutningen på projektperioden efter de 100 dage i forsommeren 2008, hvor eleverne i klasserne samlet rapporterede 10 % forøgelse af trivslen, og eleverne i klasserne samlet 16 % forøgelse af trivslen, gennem projektperioden. Der kan i 2009 konstateres ganske små udsving i trivselsscoren for eleverne i forhold til 2008, idet eleverne på klassetrin scorer gennemsnitligt ca. 1.5 % lavere og eleverne på klassetrin scorer gennemsnitligt ca. 1.5 % højere. Disse udsving kan meget vel være interessante ved nærmere analyse, og fx indikerer tallene, at de store elevers engagement i undervisningen er øget med yderligere 2.5 % siden den flotte score 2008 men de indledende forbehold taget i betragtning finder jeg ikke anledning til at konkludere noget på baggrund af de små udsving i nærværende sammenhæng. Vigtige delresultater: Læsning i klasse Læseresultaterne for klasserne viser samlet set, at Gauerslund Skole fortsat ligger langt over normen, at niveauet er endnu højere end i juni 2008, for så vidt gruppen af svage læsere er mindre og gruppen af middelgode læsere er større, og at

3 næsten alle 4. klasses elever er sikre læsere. 1 Tabel 1, 2 og 3 illustrerer detaljer fra læseprøverne. A-læsere B-læsere C læsere 1.kl. Norm 8 % 44 % 48 % 1. kl % 56 % 26 % 1. kl % 45 % 20 % 2. kl. Norm 12 % 42 % 54 % 2. kl % 51 % 14 % 2. kl % 64 % 11 % Tabel 1. Læseresultater for 1. og 2. klassetrin på Gauerslund Skole. Tabellen viser, at gruppen af svage læsere er mindsket på såvel 1. som 2. klassetrin, at der på 1. klassetrin er stor fremgang af A-læsere og en mindre tilbagegang af A-læsere på 2. klassetrin. Både 1. og 2. årgang scorer markant over landsgennemsnittet, målt på andelen af læsere som placerer sig den bedste fjerdedel. A-læsere B-læsere C-læsere D-læsere E-læsere F-læsere 3. kl. Norm 28 % 41 % 20 % 2 % 5 % 4 % 3. kl % 40 % 2 % 8 % 0 % 0 % 3. kl % 55 % 2 % 5 % 0 % 0 % 4. kl. Norm 20 % 51 % 17 % 0 % 7 % 5 % 4. kl % 55 % 15 % 12 % 0 % 0 % 4. kl % 55 % 18 % 3 % 0 % 2 % Tabel 2. Læseresultater for 3. og 4. klassetrin på Gauerslund Skole. Tabellen viser samlet, at 3.-klassetrin er gået lidt tilbage i læsning, og at 4.-klassetrin er gået lidt frem. Begge årgange scorer markant over landsgennemsnittet, målt på andelen af læsere som placerer sig den bedste fjerdedel. Gode læsere Middelgode læsere Svage læsere Norm 27 % 41 % 32 % % 29 % 14 % % 32 % 10 % Tabel 3. Oversigt over den samlede læseudvikling på Gauerslund Skole på klassetrin. Scorerne for 1. og 2. klasserne er kategoriseret således, at A-læsere kategoriseres som gode læsere, B-læsere kategoriseres som middelgode læsere og C-læsere kategoriseres som svage læsere. Scorerne for klasserne er samlet således, at A- og B-læsere kategoriseres som gode læsere, C- og D-læsere kategoriseres som middelgode læsere og E- og F-læsere kategoriseres som svage læsere. 1 Anvendte tests: 1.kl.: OS 64; 2. kl.: OS 120; 3 kl.: SL 60; 4. kl.: SL 40. Alle tests er fra Dansk psykologisk Forlag. Da der er fortrolighed omkring enkeltelever, er elevscorerne samlet til klassescorer. På 1- og 2. årgang skelnes imellem hastighed og rigtighed, hvor eleverne fordeles i kategorierne A1, B1, C1, A2, B2, C2, A3, B3 og C3). På klassetrin regnes rigtighed og hastighed sammen, så eleverne fordeles i kategorierne A, B, C, D, E og F.

4 Vigtige delresultater: Matematik i begyndelsen af 8. klasse Matematik-resultaterne for tilegnelsen af matematiske grundbegreber i 7.-klasses prøver blev i august-september 2009 gennemført med elever, som lige var startet i 8. klasse, da dette var det tætteste vi kunne komme på et match med de elever, som i 2008 blev testet ved slutningen af 7. klasse. Dette indebærer selvfølgelig en lille usikkerhed i forhold til sammenligning af resultaterne, men i lyset af at der samtidig kan forventes en vis glemsel i sommerferien, som i givet fald vil sænke elevernes niveau en smule, vurderes denne usikkerhed som ubetydelig. Samlet set viser matematik-prøverne, at Gauerslund Skole fortsat ligger langt over normen, og at niveauet fra i juni 2008 er fastholdt til trods at elever, som er tilknyttet skolens støttecenter, i 2009 deltog i testen, mens denne kategori elever ikke deltog i Sikkert tilegnet Usikkert tilegnet Ikke tilegnet Landsgennemsnit 80 % 15 % 5 % Marts % 29 % 2 % Maj juni % 2 % 0 % August september % 5 % 0 % Tabel 4. Matematikresultater for 8.(7.) klassetrin på Gauerslund Skole. Tabellen viser at 8.(7.) klasserne på skolen fortsat præsterer meget flotte resultater i matematik. Den ubetydelige tilbagegang fra 98 % - 95 % i kategorien sikkert tilegnet skal sammenholdes med, at alle elever også de som tidligere ikke var med pga. specialundervisning i 2009 deltog i prøven, hvilket næsten gør scoren for 2009 endnu mere imponerende end scoren for Vigtige delresultater: Almenpædagogiske forhold Der arbejdes fortsat med læringsstile i en professionel og udogmatisk ånd, hvor metoder vælges efter, hvad der ifølge professionelle skøn er hensigtsmæssigt og ikke efter hvad der er moderne. De mange fremskridt, som er konstateret på skolen, ser i høj grad ud til at have sammenhæng med anvendelsen af mere differentierede tilgange til det pædagogiske arbejde, men hvor meget af skolens 2 Der er anvendt MG7 prøver fra Dansk psykologisk Forlag. Konstruktionen af prøverne er foretaget på baggrund af analyser af angivelserne i Fælles Mål og er dermed lærebogsuafhængige. Materialet er en videreudvikling af RM-prøverne og bygger på forskningen i og erfaringerne med disse. Opgaverne er afprøvet på 4000 danske skoleelever fra 239 demografisk repræsentative skoler.

5 succes, der skyldes anvendelsen af læringsstile, kan vi fortsat ikke sige noget præcist om. Med andre ord: Gauerslund Skoles udvikling er sket samtidig med, at der er taget øget hensyn til elevernes foretrukne læringsstile, men vi kan ikke ud fra nærværende undersøgelse sige noget videnskabeligt om, i hvilket omfang denne anvendelse forklarer den faglige og trivselsmæssige fremgang på skolen, selv om man kan have en masse formodninger om det. Lærer- og elevudsagn indikerer, at den pædagogiske gejst i skolen højnet via større hensyn for elevernes forskelligartede forudsætninger, der også har givet sig udtryk i form af øget energi, koncentration og mindre uro. Udsagn fra ledelsen indikerer, udover stolthed på medarbejdernes vegne, at projektet har været umagen værd for så vidt man er tryg ved at anbefale andre at gennemføre tilsvarende, ambitiøse udviklingsprojekter vel at mærke uden at kopiere noget blindt. Det forekommer at være en udbredt holdning på skolen, at det vellykkede projekt ikke ville være muligt uden en stærk kombination af bottom-upog top-down-engagement og -styring, dvs. uden stærk opbakning fra såvel medarbejdere som ledelse. Skolens indvendige såvel som udvendige fysiske rammer forekommer på en lang række områder at være blevet mere inspirerende og funktionelle via strategiske fornyelser. Konklusion Trivslen på Gauerslund Skole er i 2009 lige så højt som ved afslutningen af projekt SKOLEN i Læseniveauet i efteråret 2009 fortsat meget højt, og næsten alle elever i 4. klasserne er sikre læsere. Matematikprøverne i 2009 viser, at det meget høje matematikfaglige niveau er fastholdt gennem det år, der er gået, siden projekt SKOLEN sluttede. Endelig indikerer en række almenpædagogiske faktorer og forhold, at Gauerslund Skole fortsat er i stærk udvikling. Afslutningsvis vil jeg som ansvarlighed for vurderingen gerne dele nogle perspektiver, som kan være vigtige for fortsat succes med den pædagogiske udvikling på Gauerslund Skole og måske også mange andre steder.

6 Perspektiv: virkninger, varighed og spontant motiveret, og motiverende, trivsel I forbindelse med såvel Plan B som SKOLEN var der en del debat om, hvad det mon var, der virkede, og om den konstaterede fremgang ville vise sig at vare ved. Her er det vigtigt dels at være opmærksom på, at der var rigtig mange forskellige ting i spil i projektet, så man fx ikke med sikkerhed kan sige, hvor meget af succes en som skyldtes anvendelse af læringsstile, og dels at varig skoleudvikling typisk forudsætter såvel varigt engagement fra elever, lærere og forældre som varig opbakning fra ledelse, forvaltning og politikere. Alt for megen skoleudvikling er gennem tiden løbet ud i sandet, når midlertidige projektmidler faldt bort, eller når der kom nye folk til, fordi den pædagogiske kvalitet var for situationsbestemt. For at forhindre noget sådant i at ske er det vigtigt, at skolens hverdag og vaner er af en karakter, som er positivt selvforstærkende dvs. af en karakter så professionelle, ledere og elever spontant vil ønske sig at fortsætte med arbejdet så de oplever, at det kan betale sig, som det hed i gamle dage. Dette sandsynliggøres først og fremmest via hensigtsmæssige arbejdsvilkår og trivsel i hverdagen. Hensigtsmæssige arbejdsvilkår opnås bl.a. ved at skabe rammer for undervisning, som fortløbende både inspirerer og udfordrer, som minimerer ventetider og befordrer effektiv læring og kreativitet, og som både befordrer individuelle styrker og sociale fællesskaber. Trivsel sandsynliggøres bl.a. via udstrakt frihed til engagement under ansvar på alle niveauer, via meningsfulde faglige og sociale krav og via oplevelsen af, hvor stor en nydelse det er at blive endnu dygtigere til noget man har talent for og/eller noget man simpelthen har brug for at kunne. Både Plan B og SKOLEN har indikeret, at hensyn til elevers foretrukne læringsstile kan være af stor pædagogisk værdi i skolen og kan have stor betydning for elevernes trivsel. Men læringsstile har aldrig stået alene i den tænkning, som lå bag såvel Plan B som SKOLEN. Per Havgaard og Svend Erik Schmidt vidste kun alt for godt, at brug af læringsstile ville være fuldstændig ligegyldig, hvis skolens krav forekom elever og lærere meningsløse. De vidste også,

7 at det hele med stor sandsynlighed ville mislykkes, hvis ikke elever og lærere dybest set havde lyst til at engagere sig undervisningen. Og dybest set ved vi det vel alle: Hvis ikke en elev vil dét, eleven skal i skolen, duer eleven ikke rigtig til at være elev heller ikke selvom eleven forsøger at bilde sig selv det ind, for ligesom en computer må en elevhjerne være tændt for at virke. Og det samme gælder selvfølgelig for professionelle undervisere: Hvis man ikke vil dét, man skal i skolen, duer man ikke rigtig til det, for det virker umiddelbart meningsløst at gøre noget, man ikke vil og en underviser uden mening fungerer lige som alle andre: næsten ikke. Perspektiv: konkurrence og sammenhold i skolen I forbindelse med SKOLEN, og forsøget på at bevæge sig op ad en faglig rangliste, var der en vigtig debat, som handlede om, hvorvidt, og i givet fald hvordan, konkurrence kunne håndteres i forbindelse med pædagogisk udvikling. Debatten er krævende, fordi rigtig mange elever gennem tiden er droppet ud af skolen, fordi de har været hjælpeløst ydmygede i konkurrencen med dygtigere elever samtidig med at rigtig mange elever er blevet skoletrætte af den simple grund, at der for dem aldrig rigtig er gået sport i at blive dygtigere i skolen. For hård konkurrence skader pædagogikken, og for blød konkurrence skader pædagogikken. Det gælder om at finde balancer former for tilpas udfordrende konkurrence, hvor alle oplever glæden ved at der går sport i aktiviteterne, og hvor alle bevarer lysten til fortsat deltagelse. En olympisk pædagogik kunne man kalde det og en form for kollektivt engagement i en højere sag ville det være. Perspektiv: børns ret til anerkendelse og succes Forestil dig en klasse, hvor de samme elever næsten altid får de højeste karakterer i alle fag og næsten al den faglige anerkendelse. Og forestil dig at der er tale om en skole, hvor der ikke spildes mange tanker på noget, som ikke tæller til eksamen. Hvordan vil sådan en skole opleves for de andre elever? Mon det vil være en motiverende skole? Eller en positivt udfordrende skole? Eller en god model af det omgivne samfund? Formodentlig vil det først at fremmest være en skole fyldt af håb

8 håb om at det snart må slutte, så man også selv kan få noget at være stolt af i hverdagen. Heldigvis har vi en skolelov, som fortæller os, at vi har pligt til at sørge for, at alle elever får et ordentligt udbytte af skolen. Og heldigvis har vi i dag mulighed for at indrette skoler, så vi ikke bare kan befordre elevernes største talenter, men også en mangfoldighed, dvs. en bredde, af talenter, som gør det muligt for stort set alle elever at opleve, at de kan noget, at samfundet har brug for netop deres unikke bidrag, og at det kan være lige så spændende at blive dygtigere, som det var, inden de kom i skole. Perspektiv: børns ret til at være truede og tabe Forestil dig at være fodboldtræner for et hold miniputter, som en søndag morgen står på sportspladsen og kigger sørgmodigt op på dig, fordi de tabte 17-0 sidste søndag og nu er bange for, at det vil ske igen denne søndag. Og forestil dig, at du har været på et langt kursus i anerkendelse og på den baggrund forsøger at berolige de stakkels små med, at det er aftalt, at de får lov at vinde i dag. Det vil sikkert skabe håb men sikkert først og fremmest håb om en anden træner næste søndag. Fordi det jo slet ikke er sjovt, hvis det ikke er alvor hvis man ikke kan tabe det ved 6-årige så udmærket godt. De ønsker ganske vist ikke at tabe 17:0 igen, men at få sejren forærende er da endnu mere ydmygende. Eller forestil dig, at du skal lære 1. klasses elever at spille computer, og du, for ikke at skræmme eleverne, beroliger dem med, at de ikke kan dø på denne bane. Det eneste man i den situation kan være sikker på er, at der vil rejse sig en skov af små pegefingre, som gerne vil have love til at spille et sværere spil, fordi det jo ikke er sjovt, hvis man ikke kan dø i et computerspil. Tænk hvor ulideligt det ville være at spille bold, og på forhånd vide at man havde vundet. Og tænk hvor ulideligt det ville være at spille computer uden at kunne tabe. Det ville jo svare til, at de en onsdag morgen kom på arbejde i Gauerslund, og på forhånd vidste, at det ville blive en god dag. Ganske uhyggeligt ville det være, og ingen ville formodentlig kunne holde tanken ud. Med mindre, selvfølgelig, den

9 naturlige, barnlige risikovillighed skulle være blevet kvalt i mødet med den kommunale evalueringskultur, så man er degenereret til pædagogisk forsvarsspil. I en tid, hvor alle peger på vigtigheden af kompetence, kreativitet, innovation og foretagsomme borgere, er pædagogisk tilbageholdenhed vel så nogenlunde det sidste vi har brug for. Og konkurrencefrygtende elever og professionelle vel noget af det mest truende for fællesskabet, fordi de forholdsvist sjældent vil yde deres bedste. Konkurrence er en naturlig del af enhver velfungerende skoles hverdag men kun for så vidt konkurrencen befordrer den enkelte via oplevelsen af, at der går sport i at honorere skolens krav og i at selv finde på nyt som de ikke havde tænkt på ned i skolen. Og kun for så vidt det står lysende klart for enhver at fællesskabets succes står og falder med den enkeltes, hvorfor der må være en værdig hverdag for enhver elev og enhver professionel i skolen. Der skal som bekendt mange velspillende musikere til at opføre en symfoni men blot en enkelt dårlig til at ødelægge den. Sådan er det på en måde også i en skole, som forsøger at leve op til lovens ånd såvel som bogstav: Der skal meget til for at få en skole til at lykkes og ikke ret meget til at forhindre det. Filosoffen K. E. Løgstrup mente, at skolen var det det umuliges kunst, men jeg tror, der er langt mere perspektiv i at betragte den enkeltes muligheder som grundlag for pædagogisk kunst. Som de så fornemt forsøgte i Plan B og SKOLEN.

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Synlig Læring i Gentofte Kommune

Synlig Læring i Gentofte Kommune Synlig Læring i Gentofte Kommune - også et 4-kommune projekt Hvor skal vi hen? Hvor er vi lige nu? Hvad er vores næste skridt? 1 Synlig Læring i følge John Hattie Synlig undervisning og læring forekommer,

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole

Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole Selvevaluering 2008/2009 på Ollerup Efterskole Ind i Musikken en kort undersøgelse omkring skolens musikalske miljø og lyd generelt på Ollerup Efterskole. I forbindelse med årets selvevaluering har vi

Læs mere

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016

Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Skolelederens beretning, generalforsamling 31. marts 2016 Det har igen - været et travlt år på skolen, denne gang ikke mindst pga. Byggeriet af børnehaven og faglokalerne. Men måske er det på sin plads

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole

Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole Tale til afgangseleverne, juni 2015 - Christiansfeld Skole Kære afgangselever I skal vide, at vi her på skolen er stolte af jer! Gennem jeres skoleforløb har I bidraget til skolens udvikling. Til hverdag

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Hvorfor en ny reform. Ny Folkeskolereform. Hvorfor en ny reform. En mindsetændring 01-11-2013. Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Hvorfor en ny reform Ny Folkeskolereform Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Vi har en god folkeskole, men den skal være bedre på flere områder vejen til en hel ny version af Parkskolen

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere

Tør du tale om det? Midtvejsmåling

Tør du tale om det? Midtvejsmåling Tør du tale om det? Midtvejsmåling marts 2016 Indhold Indledning... 3 Om projektet... 3 Grænser... 4 Bryde voldens tabu... 6 Voldsdefinition... 7 Voldsforståelse... 8 Hjælpeadfærd... 10 Elevers syn på

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

Forældretilfredshed 2015

Forældretilfredshed 2015 Antal svar: 23, svarprocent: 77% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2015 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

Indledning. Privatiseringsprocessen

Indledning. Privatiseringsprocessen Indledning Selvom jeg kun har været med i bestyrelsen og formand i et år, vil jeg gøre et forsøg på at tegne billedet af hele processen fra privatiseringen startede til i dag. Da jeg selv kom ind i bestyrelsen

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

Implementeringsplan til frikommuneforsøg

Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan Titel på forsøg: Årgangsorganisering, holddeling og kontaktlærerordning Forsøgsansvarlig: Anne Poulsen Forsøgschef Finn Drabe Påbegyndt: 01-08-2012

Læs mere

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik

Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014. Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Evaluering af Hvidovre Kommunes talenthold 2013-2014 Forfatterlab; Science; Innovation og Design; Engelsk; Matematik Juli, 2014 Indledning Hvidovre Kommunes etablering af talenthold indgår som en del af

Læs mere

Kvalitetsredegørelse Høsterkøb skole 2014. [Forside overskrift 2- max 2 linjer]

Kvalitetsredegørelse Høsterkøb skole 2014. [Forside overskrift 2- max 2 linjer] Kvalitetsredegørelse Høsterkøb skole 2014 [Forside overskrift 2- max 2 linjer] Da resultaterne for nationale test ikke må offentliggøres er de fjernet fra redegørelsen. 1. Indledning Kvalitetsredegørelsen

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport Kvalitetsrapport - Folkeskoler Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Sammenfattende helhedsvurdering...3 a. Kommunalbestyrelsens sammenfattende helhedsvurdering...3

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala

Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala Appendiks 1: Om baggrund og teori bag valg af skala De nationale test gav i 2010 for første gang danske lærere mulighed for at foretage en egentlig måling på en skala af deres elevers præstationer på grundlag

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

HVORFOR ER TESTNING KNAP SÅ USKYLDIGT, SOM DET TAGER SIG UD FOR AT VÆRE?

HVORFOR ER TESTNING KNAP SÅ USKYLDIGT, SOM DET TAGER SIG UD FOR AT VÆRE? HVORFOR ER TESTNING KNAP SÅ USKYLDIGT, SOM DET TAGER SIG UD FOR AT VÆRE?, PH.D. IUP, AARHUS PERSPEKTIVER PÅ FOLKESKOLENS TESTPRAKSIS KONFERENCE 3. APRIL 204 SPØRGSMÅL Hvilke forestillinger om den ønskeværdige

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Oktober 2013 Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Arbejdsgruppe 6: Trivsel, medinddragelse og nye samarbejdsformer A. Kommissorium Der skal udarbejdes et samlet idékatalog, som skal være med til

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Beretning efterskolen 2013

Beretning efterskolen 2013 Beretning efterskolen 2013 Noget af det værste efterskoleeleverne ved er lærerhumor/lærerjokes som kan opleves som den særlige humor, der foregår på lærerværelserne rundt om i landet - vores er sikkert

Læs mere

Om opbygningen af de nationale læsetest. Hvordan og hvorfor?

Om opbygningen af de nationale læsetest. Hvordan og hvorfor? Test og prøver i folkeskolens læseundervisning Om opbygningen af de nationale læsetest. Hvordan og hvorfor? Formålet med denne artikel er at belyse ligheder og forskelle mellem de mest anvendte prøver

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Kvalitetsrapport 2013-2014. Skole og Familie

Kvalitetsrapport 2013-2014. Skole og Familie Kvalitetsrapport 2013-2014 Skole og Familie Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfattende helhedsvurdering... 4 3. Mål og resultatmål... 5 3.1. Nationalt fastsatte mål og resultatmål... 5 4.

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard

Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Indhold i reformen Thomas Binderup, Jette Vestergaard Jul og Bo Meldgaard Folkeskolereformen som afsæt for fokus på læreprocesser I skoleåret 2014-2015 påbegyndtes arbejdet med at implementere den folkeskolereform,

Læs mere

PANGEA MATEMATIK DYSTEN

PANGEA MATEMATIK DYSTEN PANGEA MATEMATIK DYSTEN - matematik forbinder INDHOLDSFORTEGNELSE 4 FORORD 13 2. RUNDE 7 FILOSOFI 15 FINALE 9 VISION 16 EKSEMPLER PÅ OPGAVER 10 TILMELDING 19 DEADLINES 12 1. RUNDE FORORD Geometriske figurer,

Læs mere

Forældretilfredshed 2016

Forældretilfredshed 2016 Forældretilfredshed 016 Antal svar: 5, svarprocent: 79% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 016 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden

Læs mere

Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys.

Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys. Oktober 2014 Information om skoleårets start i folkeskolereformens lys. Indledning... 1 Ens og dog forskelligt... 1 Samarbejdet frem mod dette skoleår... 2 Lærerudskiftninger... 2 Nye skemaer... 2 Nyt

Læs mere

Projekterfaringer. It-støttet undervisning på 3. årg. Skoleåret 06/07

Projekterfaringer. It-støttet undervisning på 3. årg. Skoleåret 06/07 Juni 2007 Projekterfaringer It-støttet undervisning på 3. årg. Skoleåret 06/07 Baggrund Fem folkeskoler deltog i projektet med hver én klasse på 3. årg. Det var Ejer Bavnehøj Skolen, Knudsøskolen, Mølleskolen,

Læs mere

Appendiks 3 Beregneren - progression i de nationale matematiktest - Vejledning til brug af beregner af progression i matematik

Appendiks 3 Beregneren - progression i de nationale matematiktest - Vejledning til brug af beregner af progression i matematik Appendiks 3: Analyse af en elevs testforløb i 3. og 6. klasse I de nationale test er resultaterne baseret på et forholdsvist begrænset antal opgaver. Et vigtigt hensyn ved designet af testene har været,

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Sådan vælger du den rette bil

Sådan vælger du den rette bil Når du skal finde dig en bil der passer til dit og familiens kørselsbehov, er det en god ide at starte din research hjemmefra. Her kan du sammenligne bilernes kvalifikationer og prisniveau online for at

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelse 2010 27.01.11

Elevtrivselsundersøgelse 2010 27.01.11 Elevtrivselsundersøgelse 2010 27.01.11 1. Baggrund Skolen skal hvert 3. år gennemføre en undersøgelse af elevernes miljø på skolen en undervisningsmiljøundersøgelse. Skolen skal endvidere udarbejde et

Læs mere

Landet, hvor specialundervisningen

Landet, hvor specialundervisningen Lasse Rydberg / Foto Lasse Rydberg, København I de fire følgende artikler tager Lasse Rydberg læseren med på en rejse i en del af det italienske skolesystem, som har afskaffet specialskoler, og som har

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR SÅ ER DET SLUT PREBEN MEJER Direktør for Innovation Lab MED PAPIR 8 SYSTIMES Fremtidens forlag må simpelthen leve og ånde i en elektronisk verden. En diskussion af undervisningsteknologi ville vel ikke

Læs mere

OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol.

OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol. OM MIG: Indehaver af virksomheden Gnist samt ekstern lektor ved Aarhus Universitet DPU (Master i positiv psykologi) BA scient pol. og MSc i anvendt positiv psykologi fra University of East London Erfaringer

Læs mere

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Oktober 2013 Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Arbejdsgruppe 1: Styrkelsen af det faglige niveau via udvikling af undervisningen A. Kommissorium Der skal udarbejdes et samlet idékatalog, som

Læs mere

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse

Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse Læsning og skrivning i 5. og 6. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Du synes nok, det er længe siden, at dit barn skulle lære at læse og skrive. Dit barn er sandsynligvis meget glad for at læse og er blevet

Læs mere

Brogården og Moeskærskolen bygger vejen mens vi går den

Brogården og Moeskærskolen bygger vejen mens vi går den Brogården og Moeskærskolen bygger vejen mens vi går den I det sidste halvandet år, har vi haft et samarbejde omkring at få enkelte børn inkluderet i klubtilbud. Disse børn havde intet klubtilbud før og

Læs mere

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine

Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Information 19.05.2009 1. sektion Side 2 / 3 780 ord artikel-id: e18633d5 Ledende artikel: Mavepine Børnene overlades i alt for høj grad til sig selv i daginstitutionerne. Min vurdering er, at det kommer

Læs mere

85 svar. Tilhørsforhold (85 svar) Trivsel. Er du glad for at gå på Gylling Efterskole? (12 svar) Har du nære venner på efterskolen?

85 svar. Tilhørsforhold (85 svar) Trivsel. Er du glad for at gå på Gylling Efterskole? (12 svar) Har du nære venner på efterskolen? 85 svar Accepterer svar Tilhørsforhold (85 svar) 69,4% Er du nuværende elev på Gylling Efterskole? Er du tidligere elev på Gylling Efterskole? Er du forældre til en nuværende eller tidligere elev på Gylling

Læs mere

24 fortsætter på U-Centeret, 13 på efterskole, 3 på STX, 2 på HTX, 3 på Bygge og Anlæg samt 1 på Produktions og Udvikling.

24 fortsætter på U-Centeret, 13 på efterskole, 3 på STX, 2 på HTX, 3 på Bygge og Anlæg samt 1 på Produktions og Udvikling. Dimissionstale 2012 Kære 9. årgang, kære forældre, kære medarbejdere. Skoleåret 11-12 synger på sidste vers. På fredag sender vi alle elever og medarbejdere på sommerferie. I aften her ved dimissionsfesten

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012

Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012 Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012 Lena Lindenskov & Uffe Thomas Jankvist Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, Campus Emdrup 15 16 januar 2015 Hvad vi bl.a. vil

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune.

Evaluering af GeoGebra og lektionsstudier Hedensted Kommune. Evaluering af "GeoGebra og lektionsstudier" Hedensted Kommune. Projektet "GeoGebra og lektionsstudier" er planlagt og gennemført i samarbejde mellem Hedensted Kommune, Dansk GeoGebra Institut og NAVIMAT.

Læs mere

Nordagerskolen Matematisk læring i det 21. århundrede

Nordagerskolen Matematisk læring i det 21. århundrede Nordagerskolen Matematisk læring i det 21. århundrede 1 Indholdsfortegnelse Overordnet målsætning 3 Elevernes lyst til at lære og bruge matematik 3 Matematikken i førskolealderen 3 Matematikken i indskolingen

Læs mere

1 Det er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A Fast ansættelse er det vigtigste

1 Det er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A Fast ansættelse er det vigtigste vad motiverer dig på jobbet? 1 et er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A ast ansættelse er det vigtigste B 2 eg vil kunne stole på min arbejdsgiver B t godt arbejde er ét, hvor jeg udvikler

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014

Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Midtvejsevaluering læringsforsøg 2013/2014 Titel Skole Mål (Læringsforsøgets titel) Låsby Skole Læringsforsøgets helt overordnede formål er inklusion i/fra 0.klasse = At eleverne fra specialklasserækken

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Inklusion. hvad er det????

Inklusion. hvad er det???? 1 Inklusion. hvad er det???? Inklusion starter derhjemme ved spisebordet med sproget, et inkluderende sprog, når vi taler om de andre børn i institutionen. I som forældre har en betydelig rolle i inklusionsarbejdet.

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

Resultaterne af de skriftlige eksamener i matematik sommer 2008 De nye niveauer på stx og hf

Resultaterne af de skriftlige eksamener i matematik sommer 2008 De nye niveauer på stx og hf Resultaterne af de skriftlige eksamener i matematik sommer 8 De nye niveauer på stx og hf Midt på efteråret vil der som altid foreligge en evalueringsrapport over sommerens skriftlige eksamener i matematik.

Læs mere

Klasse Situation Observation 3. klasse Før spillet. Der bliver spurgt ind til hvad børnene

Klasse Situation Observation 3. klasse Før spillet. Der bliver spurgt ind til hvad børnene Bilag 1 - Feltobservationer I dette bilag findes Feltobservationer, noteret under folkeskoleelevernes spilforløb. Disse feltobservationer er fremstillet i en skematisk opstilling, hvis første kolonne tydeliggør

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

Snakkemoster uden verbal tale

Snakkemoster uden verbal tale Marianne Westhausen, mor til Katja, Kokkedal Snakkemoster uden verbal tale - med hjælp af Tegn-Til-Tale og Boardmaker i perfekt harmoni I artiklen beskriver Katjas moder, hvordan de sammen har konstrueret

Læs mere

Skolereform. Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole

Skolereform. Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole Skolereform Skolegang 2014-2015 på Snekkersten Skole Kære forældre! Nu er det næsten sommerferie, og på den anden side af ferien er den der, skolereformen! I hele dette skoleår har vi på skolen og i kommunen,

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Haderslev Svømmeklub. Generalforsamling 19.2. 2013. Formandens beretning

Haderslev Svømmeklub. Generalforsamling 19.2. 2013. Formandens beretning Haderslev Svømmeklub Generalforsamling 19.2. 2013 Formandens beretning Året generelt Sidste år handlede beretningen bl.a. om Bo Sechers afsked som HSK formand igennem 6 år og hans syn på fremtiden for

Læs mere

De pædagogiske pejlemærker

De pædagogiske pejlemærker De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker På de næste sider præsenteres 10 pejlemærker for det pædagogiske arbejde i skoler og daginstitutioner i Sorø Kommune. Med pejlemærkerne

Læs mere

Trivselsmåling - Elever - november 2015

Trivselsmåling - Elever - november 2015 Trivselsmåling - Elever - november 01 Publiceret af Hans Henrik Knoop 0 december 01 klokken 17:1 Side 1 Trivselsmåling - Elever - november 01 Publiceret af Hans Henrik Knoop 0 december 01 klokken 17:1

Læs mere

VIA University College. Læreruddannelsen i Aarhus. Tale ved dimissionen, fredag den 21. juni 2013. Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen

VIA University College. Læreruddannelsen i Aarhus. Tale ved dimissionen, fredag den 21. juni 2013. Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen VIA University College. Læreruddannelsen i Aarhus Tale ved dimissionen, fredag den 21. juni 2013 Af uddannelsesleder Martin Søland Klausen Kære dimittender! I Tillykke med jeres uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Innovationsledelse i hverdagen

Innovationsledelse i hverdagen Innovationsledelse i hverdagen Af Erik Staunstrup, Nyt Perspektiv, medlem af IFLI Artiklen rejser spørgsmålet hvorvidt innovationsledelse kan læres og hvis det kan, hvordan det så kan implementeres i hverdagen?

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014

Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014 Interessetilkendegivelse for en plads i Junioreliten 2014 Til: Kopi til: TC-Løbere TC-trænere Personlige trænere Forældre. Junioreliten er DOF s brutto-juniorlandshold. Det er et træningstilbud til de

Læs mere

Information til alle forældre på Humlebæk Skole. Nr. 7 juni 2012

Information til alle forældre på Humlebæk Skole. Nr. 7 juni 2012 Information til alle forældre på Humlebæk Skole Nr. 7 juni 2012 Kære forældre Vi nærmer os nu afslutningen på det første skoleår efter fusionen. Der har været mange praktiske problemstillinger, der skulle

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Sammenfattende udgave af DE FORELØBIGE ERFARINGER MED FOLKESKOLEREFORMEN i Thisted Kommune

Sammenfattende udgave af DE FORELØBIGE ERFARINGER MED FOLKESKOLEREFORMEN i Thisted Kommune Sammenfattende udgave af DE FORELØBIGE ERFARINGER MED FOLKESKOLEREFORMEN i Thisted Kommune Produceret af Thisted Kommune Juli 2015 EVALUERING AF FOLKESKOLEREFORMEN I THISTED KOMMUNE I juni måned 2013 indgik

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere