Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser"

Transkript

1 Transportens dag 2011 statuskonference for de strategiske analyser Velkomst Velkommen til Transportens dag Jeg er glad for at se, at så mange af folketingets politikere, borgmestre, regionsformænd og branchefolk har valgt at være med her i dag til at sætte fokus på arbejdet med de strategiske analyser. Analyserne skal være med til at anvise en række strategiske valg for fremtidens trafikale udfordringer og løsningsmuligheder på tværs af de danske landsdele. Der er forskel på, hvad folk mener geografisk det kan jeg tydeligt høre, når jeg kommer rundt omkring i landet. Men til sidst er der jo nogen, der må mene noget andet, for at vi kan blive enige. Det er vigtige problemstillinger, vi skal debattere i dag, for vi er alle interesserede i fortsat at have glæde af et af verdens bedste transportsystemer. Men vi skal samtidig også være klar til at træffe de nødvendige strategiske valg og prioritere ressourcerne. En sund økonomi er fundamentet for holdbar vækst og velfærd, og vi skal udvise ansvarlighed for de offentlige udgifter.

2 Side 2/22 Derfor er det helt afgørende, at vi finder den rette balance, når vi taler om prioriteringer af fremtidens infrastruktur og om at skabe vækst i det danske samfund. Vi har ikke råd til det hele! Investeringer i mobilitet Over de seneste år er der igangsat en historisk stor indsats for at bringe det danske transportsystem ind i det 21. århundrede som et af de bedste i verden. Der er en tendens til, at mange hurtigt glemmer, det vi har besluttet. Jeg vil opfordre til, at man husker at glæde sig lidt mere over de mange store projekter for 100 mia. kr., vi allerede har sat i gang. Nye investeringer i jernbaner, veje, cykelstier, havne og lufthavne vil betyde, at Danmark er bundet effektivt sammen, og at vi har en høj mobilitet, også når vi når ind i 2020 erne. De mange projekter, der i de kommende år vil blive rullet ud over hele landet, vil ændre mange danskeres hverdag. De vil skabe nye transportmuligheder for alle transportformer og øge erhvervslivets konkurrenceevne noget af det vigtigste for os alle. En lang række af de største udfordringer med trængsel vil blive håndteret, efterhånden som en række motorveje

3 Side 3/22 udbygges, landsdele vil blive bedre forbundet, og nye genveje vil blive skabt. De danske kommuner får bedre forbindelser til motorvejsnettet. Med anlægget af ca. 200 km nye motorveje, som er gennemført og besluttet igennem de seneste år vil 11 nye kommuner eller 25 % flere af kommunerne uden for hovedstadsområdet være direkte forbundet med motorvej. Transportaftaler Med de seneste aftaler på transportområdet i 2009 og 2010 er der i alt besluttet investeringer for 100 mia. kr. i infrastrukturen frem mod 2020 vel at mærke uden, at man tæller Femern Bælt forbindelsen og Metrocityringen med, som begge er brugerbetalte. I 2020 vil motorvejsnettet være kraftigt opgraderet med færdiggørelsen af en lang række projekter overalt i landet. Og med de besluttede investeringer vil nogle af de største udfordringer på jernbanenettet blive løst. Den nye bane mellem København og Ringsted vil løse det største kapacitetsproblem på vores jernbane i dag. Banen betjener både pendlerne i København, trafikken mellem landsdelene og den internationale trafik.

4 Side 4/22 Med den nye bane får vi to adgange til København. Det vil skabe mere plads på jernbanen og give mulighed for en bedre og mere pålidelig betjening. Femern Bælt-forbindelsen vil skabe mere plads til togtrafikken mellem landsdelene, og de første etaper af Timemodellen vil gøre rejsetiden kortere. Der etableres dobbeltspor på banen i Sønderjylland og på Nordvestbanen mellem Lejre og Vipperød. Og ikke mindst vil etableringen af et nyt signalsystem til mere end 20 mia.kr. forbedre kapaciteten og regulariteten på hele banenettet. Jeg ved godt, at et signalprogram til 20. mia. kr. svarer til at investere i en kælder i et hus det regnes ikke for noget, men det er helt afgørende, at vi får det gjort. Derfor er jeg glad for, at vi får det gjort nu. Herudover er der afsat 2 mia. kr. til at fremme kollektive trafiksystemer i Aarhus og i Ring 3 i hovedstadsområdet. Den nye letbane i Aarhus er et ambitiøst projekt, hvor størstedelen af den lokale og regionale banetrafik samles i et sammenhængende banenet.

5 Side 5/22 Det vil være det første letbaneprojekt i Danmark og det gør det jo bestemt ikke mindre interessant at arbejde med. Med aftale om Bedre mobilitet fra november 2010 har vi besluttet, at staten støtter projektet med 700 mio. kr. Jeg er glad for, at vi endelig kan komme i gang med at køre med letbane i Danmark. Alt det skal vi huske at glæde os over. De strategiske analyser Samtidig med at vi løser de aktuelle udfordringer, arbejder vi også langsigtet med at se på fremtidens transportbehov. Ved siden af de mange konkrete projekter og investeringer, ser vi på hvilke udfordringer og strategiske valg vi skal forholde os til på længere sigt efter Det er det arbejde, vi i forligskredsen har kaldt de strategiske analyser. De strategiske analyser handler om de langsigtede udbygningsscenarier og prioriteringer for infrastrukturen. Der arbejdes ud fra en række hovedtemaer, som vil blive præsenteret nærmere her på konferencen i dag. Det drejer sig om tre helt centrale indsatsområder:

6 Side 6/22 forbindelserne mellem landsdelene, det overordnede vejsystem i Jylland, og om ringforbindelserne og den kollektive trafik i hovedstadsområdet. De tre hovedtemaer rummer hver især en række muligheder og udfordringer, og det er helt afgørende, at vi får drøftet, hvordan vi vil prioritere de enkelte problemstillinger. Det er sådan, at det øjeblik, hvor vi har besluttet os for en strategi, så er lyset tændt for, hvor det er, vi skal hen af. Derfor er det godt, at vi giver os god tid til at træffe den vigtige beslutning. Lad os tage dem en af gangen: Forbindelserne mellem landsdelene Det var en historisk begivenhed, da Storebæltsforbindelsen åbnede i , som den sidste brik i vej- og banekorridoren mellem Øst- og Vestdanmark. Storebæltsbroen har skåret mere end en time af rejsetiden og skabt grundlag for helt nye relationer mellem landsdelene. Og effekten er ikke til at tage fejl af: Trafikken på tværs af landet er fordoblet over de sidste 20 år.

7 Side 7/22 Det har været en kæmpe succes for både bil- og jernbanetrafikken. Heldigvis viser prognoserne, at behovet for mobilitet vil fortsætte med at stige og at der på længere sigt vil være behov for større kapacitet for trafikken mellem Øst- og Vestdanmark. Det er grundlæggende et sundhedstegn, for det er tegn på øget vækst og fremskridt og øget sammenhæng i vores samfund. Men det giver os også nogle udfordringer. Samtidig skal vi finde en model for at komme i mål med Timemodellen for jernbanen, som skal nedbringe rejsetiden til en time mellem København-Odense, Odense-Aarhus og Aarhus-Aalborg. Og på længere sigt udbredes mod flere byer, f.eks. Esbjerg og Herning. Vi er allerede godt i gang med at realisere de første etaper. Den nye bane mellem København og Ringsted - og hastighedsopgraderinger på de øvrige strækninger vil frem mod 2020 forkorte rejsetiden til 1 time mellem København og Odense. Og vi har afsat midler og besluttet at udarbejde forundersøgelser og beslutningsgrundlag for strækningen mellem Aarhus og Aalborg.

8 Side 8/22 Men den største udfordring er strækningen mellem Odense og Aarhus. Her bugter den eksisterende bane sig gennem landskabet og løber mange svinkeærinder. Det betyder, at der skal nye og mere direkte baner til for at opnå målet om én times rejsetid. Der er flere mulige strategier for, hvordan vi kan udvikle forbindelserne mellem Øst- og Vestdanmark. Og de forskellige strategier har forskellige konsekvenser for de enkelte landsdele. Det er noget af dét, vi bliver nødt til at diskutere: Skal vi udbygge de eksisterende transportkorridorer i det store H med flere spor og flere vejbaner og videreudvikle kapaciteten over Lillebælt og ved Vejle Fjord? Skal vi skabe en genvej uden om Lillebælt og Vejle Fjord med en helt ny vej- og baneforbindelse mellem Nordfyn og Østjylland den såkaldte Bogense- Juelsminde forbindelse? Skal vi skabe en ny forbindelse syd om Middelfart og Kolding, som forbedrer forbindelserne syd på mod kontinentet?

9 Side 9/22 Eller skal vi have en fast vej- og baneforbindelse over Kattegat via Samsø direkte mellem Jylland og Sjælland? En Kattegatforbindelse er et kæmpe projekt til 100 mia. kr. med meget store gevinstmuligheder men også store udfordringer i forhold til blandt andet finansieringen. Og i forhold til Timemodellen for jernbanen vil en Kattegatforbindelse give en hurtig direkte togforbindelse mellem Aarhus og København. Men her hvor vi er i dag i Odense vil den ikke bidrage til at reducere rejsetiden til og fra Sjælland eller Jylland. Hvis man går den ene vej, så er der især nogle, der opnår tidsgevinsterne. Og hvis man går den anden vej så er det nogle andre. Det er sådan nogle ting, vi bliver nødt til at drøfte og tage helt alvorligt, når vi på et tidspunkt har det samlede billede foran os. Det overordnede vejsystem i Jylland Et andet centralt spørgsmål i de strategiske analyser er, hvordan de nord-/sydgående vejforbindelser i Jylland skal udvikles. Med de beslutninger, vi har truffet i de seneste år, vil nogle af de helt store brikker i det jyske vejsystem falde på plads.

10 Side 10/22 Med nye motorveje til Herning og Midtjylland, som vil stå færdige i de kommende år, vil der blive skabt helt nye muligheder og en markant forbedret opkobling af Midt- og Vestjylland til landsdelsforbindelserne og de store internationale trafikkorridorer. Og på baggrund af Regeringens udspil om et Danmark i Balance i 2010 er det allerede aftalt at videreføre motorvejen fra Herning til Holstebro og herunder sikre en effektiv tilslutning til det nye sygehus i Gødstrup ved Herning. Samtidig er vi også i fuld gang med en helt nødvendig udvidelse af kapaciteten på motorvej E45 på strækningen omkring Vejle Fjord, hvor trafikken til og fra store dele af Jylland samles i en stærk strøm. Den østjyske motorvej har gennem de seneste 40 år medvirket til den økonomiske udvikling i Jylland. Og infrastrukturen skaber vækst. Det viser historien. Det er der flere og flere der anerkender selvom der er nogle, der holder fast i at mene det modsatte. Motorvejen er blevet en central nerve i den jyske infrastruktur og har skabt en dynamik, hvor det er muligt for virksomhederne at samle den rigtige arbejdskraft fra et meget stort opland.

11 Side 11/22 Motorvejen fungerer i dag både som en regional pendlerkorridor, som den vigtigste rute for landsdelstrafikken, og som et effektivt bindeled for trafikken mod Tyskland og Europa. Når vi vender blikket mod fremtiden kan vi se, at kapaciteten i hele E45-korridoren fra Nordjylland til grænsen vil komme under pres på længere sigt. Og her er der flere bud på strategier for fremtiden: Er det fortsat E45, der skal samle trafikstrømmene, eller skal vi bygge en stor-skala omfartsvej i form af en ny midtjysk motorvejskorridor? Den strategi, vi vælger for landsdelsforbindelserne, spiller direkte sammen med, hvordan vi gerne vil udvikle det overordnede vejsystem i Jylland. De forskellige modeller for at udvikle landsdelsforbindelserne kan således på forskellige måder også være med til at skabe nye forbindelser for trafikstrømmene i Jylland, som kan hjælpe til at aflaste de eksisterende. Det er noget af det, vi skal se nærmere på med den nye landstrafikmodel. Vi står overfor et langsigtet strategisk valg for infrastrukturen i og til Jylland. Men der betyder ikke, at de strategiske analyser skal være en pauseknap.

12 Side 12/22 Derfor har vi i forligskredsen allerede igangsat analyser og besluttet at udarbejde beslutningsgrundlag for en lang række konkrete projekter, som vi skal drøfte nærmere i den kommende tid. For at nævne nogle har vi besluttet at se på udbygningsmuligheder for: Rute 11 i Sydvestjylland, rute 15 mod Tirstrup lufthavn, rute 26 mellem Aarhus og Viborg og rute 34/26 mellem Herning, Skive og videre mod Mors og Thy, og den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg. Ringforbindelserne og den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Et tredje tema for de strategiske analyser handler om Hovedstadsområdet. Den ene store udfordring for vejtrafikken hovedstadsområdet er trafikken på de store indfaldsveje, som hver dag benyttes af de mange pendlere til og fra København. Derfor har vi med de seneste års aftaler i forligskredsen besluttet, at kapaciteten i de store vejkorridorer skal udvikles: Køge Bugt motorvejen, hvor landsdelstrafik, international trafik og pendlertrafikken presser kapaciteten, udvides med et ekstra spor Holbækmotorvejen udvides med et ekstra spor omkring Roskilde, og forlænges videre mod Kalundborg

13 Side 13/22 Der anlægges en helt ny motorvej til Frederikssund Og motorvejskapaciteten mod Helsingør udvides til gavn for pendlerne og den internationale trafik Den anden store udfordring er, hvordan ringforbindelserne kan udvikles for at betjene de stigende trafikstrømme på tværs af hovedstadsområdet. En af de ting, der analyses, er muligheden for at etablere en ny Ring 5 korridor rundt om København. Og beregningerne for en Ring 5 indikerer, at projektet godt kan hænge sammen trafikalt. Men jeg har samtidig hørt på den debat, der har været om naturområderne og de statslige reservationer i området og jeg må på den baggrund sige, at det kan være vanskeligt at se for sig, hvordan projektet kan lade sig gøre i praksis. Vi har holdt et stormøde og afholdt møder med hver eneste kommune langs ring 5-korridoren og nu holder vi et nyt stormøde med alle kommunerne, hvor vi drøfter mulighederne. Det er en dialog og en proces, som tager lang tid men jeg synes, det har været en god dialog. En anden mulighed, der analyseres på, er perspektiverne for en havnetunnel uden om indre by for at skabe en bedre trafikal forbindelse øst om København.

14 Side 14/22 Endeligt spiller en effektiv kollektiv trafikinfrastruktur vigtig rolle for mobiliteten i hovedstadsområdet. Mere end 40 pct. af pendlerne til København benytter i dag den kollektive transport til arbejdet. Med de strategiske analyser er det derfor også besluttet at kortlægge forskellige muligheder for at videreudvikle S- togsnettet og kapaciteten for togtrafikken til og fra København. Samtidig analyseres muligheden for helt ny baneinfrastruktur. Herunder ses på muligheden for at etablere et nyt kollektivt trafiksystem i Ring 3-korridoren, som kan forbedre forbindelserne på tværs af hovedstadsområdet. Men det handler ikke kun om infrastruktur, hvis det skal blive mere attraktivt at bruge den kollektive trafik. Der skal tænkes i flere forskellige målrettede tiltag for at tiltrække nye passagerer. Et godt eksempel er Hypercardet, som vi netop har indført. Hypercardet vil hjælpe til at lære de unge at bruge endnu mere kollektiv transport ved at gøre det billigere for unge at tage busser og lokaltog til skole og fritidsaktiviteter.

15 Side 15/22 Finansieringsudfordringen Det er utroligt store udfordringer og projekter vi her har bragt i spil, og de vil kunne få stor betydning for mange danskeres hverdag. Og jeg kan forsikre om, at det er projekter, vi vil komme til at høre meget mere om i dagens løb. Men det er også nogle meget dyre projekter. Et afgørende spørgsmål vil derfor også være, hvordan vi kan finde pengene til fremtidige store investeringer i Danmarks infrastruktur. Vi har som nævnt besluttet at foretage en stor historisk indsats for at udvikle infrastrukturen med de seneste aftaler om en grøn transportpolitik. Vi skal ikke forvente at få stillet en ny, stor pose penge til rådighed i de kommende år. Det er derimod helt sikkert, at der ikke er penge til det hele så vi bliver nødt til at prioritere. Derfor vil jeg også lægge vægt på, at vi fremover kigger grundigt på, hvilke finansieringsmuligheder, der kan bringes i spil i forhold til konkrete projekter. Her kan vi blandt andet trække på vores erfaringer fra forbindelserne over Storebælt, Øresund og Femern såvel som Metrocityringen.

16 Side 16/22 Vi skal huske at drøfte spørgsmålet om finansiering, når vi snakker om, hvor dejligt det kunne være med det ene eller det andet projekt. En prioritering er højest nødvendig for uanset hvad er det jo i sidste ende borgerne, der kommer til at betale. Her vil jeg bare kort som eksempel nævne den nye lov om private fællesveje, som er med til at slå fast, at det også fremover altovervejende er et offentligt ansvar at vedligeholde og udvikle den danske infrastruktur. Godstransport En god vej- og baneinfrastruktur er en vigtig forudsætning for vores mobilitet, men samtidig skal der arbejdes med andre virkemidler for at øge mobiliteten og nedsætte trængslen. Jeg vil i løbet af kort tid fremlægge en strategi for godstransporten. Men det handler ikke kun om strategier derfor har vi med de seneste aftaler også lagt en række konkrete tiltag på bordet. Lastbilerne fylder meget på vejene og når lastbiler foretager de såkaldte elefantoverhalinger på motorvejene, nedsætter det fremkommeligheden og skaber utryghed for de øvrige trafikanter. Derfor har vi besluttet at gennemføre et etårigt forsøg med overhalingsforbud for lastbiler på en længere

17 Side 17/22 sammenhængende strækning på den Østjyske motorvej, som skal give os mere viden om effekterne. Samtidig har vi fået udvidet forsøget med modulvogntog frem til udgangen af Og jeg kan konstatere, at modulvogntogene breder sig det er jeg meget glad for. Og jeg oplever også en mere og mere positiv indstilling til modulvogntogene i EU. Modulvogntogene giver muligheder for at effektivisere godstransporten og for at sikre en bedre udnyttelse at kapaciteten på vejene. Herudover har vi med aftalerne i 2010 afsat 20 mio. kr. og igangsat et forsøg til et øget akseltryk og højere totalvægt for lastbiler. Det vil give mulighed for en bedre udnyttelse af lastekapaciteten på lastbilerne og ikke mindst miljømæssige gevinster med et lavere CO2-udslip pr. transporteret enhed. Der kan også arbejdes med effektivisering af transportkæderne. Godstransport i byerne udgør en stadig større udfordring ikke mindst i forhold til den øgede trængsel. For at løse den udfordring tror jeg, det er vigtigt at tænke i alternative løsninger. Derfor har jeg blandt andet afsat 5 mio. kr. til forsøg med distribution af gods udenfor myldretiden.

18 Side 18/22 Ved at foretage vareleverancer på tidspunkter med mindre trængsel sker der en effektivisering af godstransporten til gavn for såvel erhvervslivet, trafiksikkerheden og miljøet. Luftfart Luftfarten har udviklet sig til at være et konkurrencedygtigt alternativ til andre transportformer både i forhold til rejsetid, pris og miljø. Det er vigtigt, at de danske lufthavne til sammen udgør et solidt netværk, der sikrer international tilgængelighed og sammenhæng mellem de danske landsdele. Effektive flyforbindelser med en høj frekvens bidrager til at gøre Danmark attraktivt for nye investeringer og medvirker til at sikre vores konkurrenceevne internationalt. Luftfarten skal også bidrage til en regional tilgængelighed ikke mindst på tværs af landet, hvor rejsetiden ofte vil være kortere med fly end med tog og bil. En effektiv og velkoordineret styring af vores luftrum er afgørende. Bedre tilrettelæggelse af flyruter kan bidrage til mere effektiv afvikling af luftfarten og mindre zig-zag flyvning til gavn for både miljøet, branchen og passagererne. I europæisk sammenhæng er Danmark et foregangsland i kraft af vores samarbejde med Sverige om etableringen af et fælles luftrum. Det gode samarbejde mellem danske og

19 Side 19/22 svenske flyvesikringstjenester vil få afgørende indflydelse på den fortsatte udvikling af lufttrafikstyringen i Norden. Havne Havnene spiller også en central rolle for vores erhvervsliv og for Danmarks handel med udlandet. 75 % af Danmarks udenrigshandel går gennem de danske havne. Det er min vision, at de danske havne - med alle de mange aktører på de enkelte havne bliver kendt for at være Europas hurtigste og mest effektive. Vi kan nok ikke blive de største, men vi skal være kendt for, at godset kommer hurtigt og effektivt gennem vores havne. Dette vil kræve et bredt samarbejde med hele branchen og med relevante offentlige myndigheder og det skal lykkes. Havnene er blevet prioriteret højt i de seneste to transportaftaler med havnepakke I og II, som omfatter vigtige investeringer i udbygning af en række danske havne. Derudover har jeg taget initiativ til at nedsætte et Havnelovudvalg, der skal se på, om der er behov for at tilpasse lovgivningen for at styrke havnenes rolle som infrastruktur-knudepunkter. Logistik Det er desuden helt afgørende for væksten i samfundet og for erhvervslivet, at varer kan transporteres nemt og uden hindringer rundt i hele landet og til og fra udlandet.

20 Side 20/22 Her har vi allerede gjort meget ved at udvide forsøget med modulvogntog og øget akseltryk og totalvægt for lastbiler. Men jeg har en fornemmelse af, at der kan gøres mere indenfor blandt andet planlægning og udførelse af logistikarbejde. Forbindelser til udlandet Vi skal også fortsat sikre og udbygge udviklingen hen over grænserne til vores nabolande. Her tænker jeg især på forholdet til vores største samhandelspartner, Tyskland, hvor vi i disse år er i gang med en markant opgradering af vores transportmæssige forbindelser. Ikke kun med den kommende forbindelse over Femern Bælt, men også med et stærkt intensiveret samarbejde over den dansk-tyske grænse i Sønderjylland. Der er også behov for at tænke over muligheder for at forstærke det dansk-svenske samarbejde og i øvrigt også forholdet til Norge, selv om der her er tale om en søvej. Afrunding oplæg til debat Det er en vanskelig, men ikke desto mindre vigtig øvelse at prøve at spå om fremtiden og forudsige, hvad vi har behov for om 10, 20 eller 30 år. De mange vigtige beslutninger om fremtidens udvikling af vores transportsystem skal derfor heller ikke træffes i dag på

21 Side 21/22 denne konference. Men vi skal drøfte de fremtidige udfordringer og prioriteringer. Der vil ikke være råd til det hele, og det vil heller ikke være fornuftigt for samfundet at investere i alle projekterne for mange af dem er rettet mod at håndtere de samme problemstillinger. At tænke langsigtet, som vi gør med de strategiske analyser, handler derfor heller ikke kun om at planlægge investeringer i den fjerne fremtid. Det handler også om løbende at indtænke de aktuelle investeringer i den langsigtede planlægning og sikre, at investeringerne hænger sammen og er robuste på det lange sigt. Bane- og vejnettet er stærkt og fleksibelt, og vil kunne tilpasses de strategiske valg, der satses på på længere sigt. Alle transportformer benyttes i dag af de fleste danskere, og jo bedre samspil der kan være mellem dem, og jo mere de udvikles ud fra en samlet langsigtet strategi, jo højere mobilitet kan vi sikre. Det gælder nu, og det vil gælde fremover.

22 Side 22/22 Jeg håber, at vi kan fastholde traditionen for en god debat. Vi kan godt være uenige, men med forståelse for hinandens holdninger kommer vi længst. Til sidst vil jeg kvittere og sige mange tak for, at så mange af jer har taget jer tid til at komme i dag. Man kan godt mærke, at det er afgørende beslutninger, vi står overfor. Jeg håber, I alle vil bidrage til en god debat i løbet af dagen.

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark Thomas Jørgensen, Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark Fordobling af trafikken mellem Jylland/Fyn og Sjælland siden 1990 Storebæltsforbindelsen,

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Danmarks overordnede infrastruktur 2012 Side 2 Danmarks overordnede infrastruktur 2020 Korridor B : Øresund-Femern Timemodellens

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Socialdemokratiet vil samle Danmark. Det kræver investeringer i veje, broer og jernbaner. Ligesom havne, lufthavne, ja selv cykelstier er en hel uundværlig

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

En grøn transportpolitik

En grøn transportpolitik En grøn transportpolitik Status for de strategiske analyser 2011 STRATEGISKE ANALYSER En grøn transportpolitik Status for de strategiske analyser Udgivet af: Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, De strategiske analyser formål og status - Hvad sagde kommissorierne? - Aktuel status for

Læs mere

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark Opgang Afsnit Linda Bang Jessen Telefon 2678 2858 Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato: 12. september 2011 Hovedstadsregionen skal være Danmarks vækstlokomotiv Fornyet

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg

Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg Talepunkter til indlæg ved Udviklingsråd Sønderjyllands infrastrukturkonference mandag den 15. december 2008 i Flensborg Fremtidens infrastruktur politiske mål og prioriteringer Tak for invitationen. Jeg

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i hovedstadsområdet 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

En grøn transportpolitik - Status for de strategiske analyser

En grøn transportpolitik - Status for de strategiske analyser En grøn transportpolitik - Status for de strategiske analyser Indhold Kapitel 1 De strategiske analyser... 3 Kapitel 2 - Status for En grøn transportpolitik... 9 2.1 Et historisk løft til den kollektive

Læs mere

Etablering af ny midtjysk motorvej

Etablering af ny midtjysk motorvej Notat: Etablering af ny midtjysk motorvej Aftale om En grøn transportpolitik I januar 2009 blev der indgået en aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti,

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

transportplaner I NTN-korridoren

transportplaner I NTN-korridoren Sammenhænge mellem nationale transportplaner I NTN-korridoren Nordisk Transportpolitisk Netværk Seminar 29. september 2009 COWI Thomas Thume Majken Kobbelgaard Andersen 1 Præsentation Gennemgang af landenes

Læs mere

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning Pressemødet kl. 16.00 Havreholm den 10. januar 2007 Infrastrukturkommissionen Det talte ord gælder Transportminister Carina Christensens tale om regeringens modtagelse af infrastrukturkommissionens betænkning

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten

Trafikplan for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikplan 2012-2027 for den jernbanetrafik der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten Trafikdage 2012 Vi har en PLAN Den statslige jernbane de kommende år Overblik over udviklingen:

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

God tilgængelighed til den kollektive trafik

God tilgængelighed til den kollektive trafik UDKAST God tilgængelighed til den kollektive trafik Ved Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Center for Erhverv og Analyse Billede af gode forbindelser i den kollektive trafik vil være ændret om 10-15

Læs mere

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi DSB plan 2000 (fra 1988) Side 2 Baneplanudvalget 1996 Side 3 Udvikling i togrejsetiden Timer.min København - Århus København Aalborg Køreplan 1929

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt Et trafikudspil fra Region Sjælland samt kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland

Læs mere

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Idéer til udvikling af regionalbanerne Banebranchens konference 11. maj 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Jernbanerne i Danmark Status 2011 140 km/t og derover 120

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere

Tale til Transportens dag 2010. Peder Holdgaard kørte i 1870 erne som fragtmand på en del af den tværjyske landevej mellem Herning og Silkeborg.

Tale til Transportens dag 2010. Peder Holdgaard kørte i 1870 erne som fragtmand på en del af den tværjyske landevej mellem Herning og Silkeborg. Tale til Transportens dag 2010 Indledning Peder Holdgaard kørte i 1870 erne som fragtmand på en del af den tværjyske landevej mellem Herning og Silkeborg. Vognen var ofte lastet med svin til slagteriet

Læs mere

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Dato: 3. november 2014 Brevid: 2424525 Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Formål Formålet med dette debatoplæg er, at region, kommuner og uddannelsesinstitutioner på baggrund af et fælles billede

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen

Perspektiver for udviklingen af. med bane i Danmark. Kontorchef Tine Lund Jensen Perspektiver for udviklingen af den intermodale godstransport med bane i Danmark Kontorchef Tine Lund Jensen Side 2 Hvorfor skal vi overhovedet tale om intermodalitet? Samspillet mellem transportformerne.

Læs mere

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger

Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Fremtidens transport Infrastrukturkommissionens anbefalinger Indlæg ved Birgit Aagaard-Svendsen, Formand for Infrastrukturkommissionen 1 års konference for Infrastrukturkommissionens rapport 1 Visionen

Læs mere

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018

Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 Jyllandskorridoren - med et internationalt perspektiv Hirtshals, 6. september 2018 ITD Brancheorganisation for den danske vejgodstransport ITD PADBORG FDE Center Padborg Lyren 1 6330 Padborg ITD KØBENHAVN

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013

Infrastrukturprojekter i Danmark. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturprojekter i Danmark Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Stockholm, 23. april 2013 Infrastrukturfonden Aftale om investeringer i infrastruktur og transportsystemer i perioden 2009 2020 DKK

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland

Vision for banetrafikken i Region Sjælland Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig. Borgerne

Læs mere

Godspolitiske initiativer

Godspolitiske initiativer Godspolitiske initiativer Banegodstransport 1. Styrkelse af de centrale banegodskorridorer Ny fremtidssikret jernbanekorridor mellem Øresundsregionen og 2018 Tyskland via Femern a) Fast forbindelse over

Læs mere

Øresundsregionen - logistikcentrum, integration og

Øresundsregionen - logistikcentrum, integration og Øresundsregionen - logistikcentrum, integration og fremtidige behov (C), formand for underudvalget for regional udvikling Indledning: Tilbageblik-fremadrettet Spørgsmål: Hvad har Øresundsbroen, udviklingen

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt En vej til vækst på Sjælland August, 2015 KALUNDBORG Rute 22 SLAGELSE Rute 22 NÆSTVED RØNNEDE Rute 54 Afventer endelig anlægsbevilling

Læs mere

Djursland skal udvikle sig som en aktiv og attraktiv del af den østjyske byregion.

Djursland skal udvikle sig som en aktiv og attraktiv del af den østjyske byregion. Djursland skal udvikle sig som en aktiv og attraktiv del af den østjyske byregion. Der investeres op mod 1 mia. kr. i letbane og veje på Djursland. Målet er at omsætte disse investeringer til vækst i bosætning

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk Regionshuset Viborg Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk info@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

3. Limfjordsforbindelse betydning for erhvervslivet

3. Limfjordsforbindelse betydning for erhvervslivet 3. Limfjordsforbindelse 06. feb. 17 3. Limfjordsforbindelse betydning for erhvervslivet v/ Seniorchefkonsulent Annette Samfundsøkonomi+ DI: Samfundsøkonomiske vurderinger skal suppleres med vurderinger

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt MINISTEREN Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Folketinget Dato J. nr. 3. februar 2017 2016-6274

Læs mere

Sjælland på sporet 26. oktober Region Sjællands planer og ønsker for jernbanetrafikken. Chefkonsulent Lars Bosendal, region Sjælland

Sjælland på sporet 26. oktober Region Sjællands planer og ønsker for jernbanetrafikken. Chefkonsulent Lars Bosendal, region Sjælland Sjælland på sporet 26. oktober 2017 Region Sjællands planer og ønsker for jernbanetrafikken Chefkonsulent Lars Bosendal, region Sjælland Hovedopgaver Sundhed Regional udvikling Det sociale område Vores

Læs mere

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September

Togfonden DK højhastighed og elektrificering på den danske jernbane. September Til: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Høring af Trafikplan for den statslige jernbane 2017-2032 Den statslige banebetjening er vigtig for borgerne i Region Sjælland. Regionen har derfor stor fokus på

Læs mere

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008

Fremtidens godstransport. Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Fremtidens godstransport Workshop om fremtidens godstransport, Aalborg Universitet, den 25. august 2008 Godstransportens betydning: Danmark - blandt de bedste til transport og logistik Godstransport forbinder

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik BILAG 5-1 Dato: 27. august 2014 Til: Hovedbestyrelsen på mødet 5. september 2014 Sagsbehandler: Ann Berit Frostholm, 31 19 32 28, abf@dn.dk Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej Sekretariatet

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Opdatering af "Sjælland baner vejen frem"

Opdatering af Sjælland baner vejen frem Opdatering af "Sjælland baner vejen frem" Indledning Region Sjælland og kommunerne har siden 2007 i fællesskab arbejdet sammen for at fremme videreudviklingen og investeringer i den statslige trafikale

Læs mere

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011 Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Transportens dag 2011 Status for Hovedstadsområdet Hovedstadsområdet har en veludbygget infrastruktur sammenlignet med øvrige

Læs mere

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa

Femern Bælt. ny forbindelse til Europa Femern Bælt en ny forbindelse til Europa En ny forbindelse til Europa Når man drøfter et stort projekt som den faste forbindelse over Femern Bælt, bliver man ofte mødt med indvendingen: Hvad skal vi med

Læs mere

FREMTIDENS INFRASTRUKTUR I REGION SYDDANMARK

FREMTIDENS INFRASTRUKTUR I REGION SYDDANMARK FREMTIDENS INFRASTRUKTUR I REGION SYDDANMARK DEN KORTE VERSION: Efter Infrastrukturkommissionens betænkning skal der vedtages en investeringsplan. En plan, der omfatter statslige investeringer i fortrinsvis

Læs mere

DB Schenker Rail Scandinavia

DB Schenker Rail Scandinavia DB Schenker Rail Scandinavia Miljørigtig godstransport og effektivitet på tværs af grænser Sverige Danmark - Tyskland 1 Om DB Schenker Rail Scandinavia er ejet i fællesskab af Deutsche Bahn (D) og Green

Læs mere

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Vækst i vejtrafikken i hovedstadsområdet 1990-2008 Stigende pendling

Læs mere

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn

Udvidelse af den fynske motorvej. Borgmesterforum Fyn 1 Udvidelse af den fynske motorvej E20 er hele Danmarks hovedfærdselsåre E20 er en nøglestrækning i den danske infrastruktur. 90% af personbiltrafikken og stort set al lastbiltrafik passere over Fyn. De

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: Ebbe.Jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 19. august 2008 Statens jernbaneplan,

Læs mere

Planlægning af Danmarks grænseoverskridende infrastruktur. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Helsingborg, den 17. november 2011

Planlægning af Danmarks grænseoverskridende infrastruktur. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Helsingborg, den 17. november 2011 Planlægning af Danmarks grænseoverskridende infrastruktur Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen Helsingborg, den 17. november 2011 Danmark i det internationale transportsystem 2011 Side 2 Danmark i det internationale

Læs mere

Femern Bælt-forbindelsen: Nye forbindelser og nye muligheder. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen 15. marts 2011

Femern Bælt-forbindelsen: Nye forbindelser og nye muligheder. Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen 15. marts 2011 Femern Bælt-forbindelsen: Nye forbindelser og nye muligheder Chefkonsulent Carsten Vædele Madsen 15. marts 2011 Oversigt Indledning TEN-T-projekter Erfaringerne fra Storebælt og Øresund Transportaftalerne

Læs mere

02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur

02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur Regional UdviklingsPlan, bilag 02 Infrastruktur Forslag til vurdering af sammenhængen mellem regional udvikling og infrastruktur regionsyddanmark.dk 1 Er der sammenhæng mellem udviklingen og planlægningen

Læs mere

Vision for banetrafikken i

Vision for banetrafikken i UDKAST Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig.

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande

Vejdirektoratet. De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Vejdirektoratet De nordjyske vejakser 23. April 2018 Ivar Sande Statsvejnettet 1/1-2017 Udgør 3.803 km* 1.205 km er motorveje Det svarer til ca. 5% af det samlede offentlige vejnet i Danmark (74.558 km)

Læs mere

Fremtidens trafik. Debatoplæg April 2010

Fremtidens trafik. Debatoplæg April 2010 Fremtidens trafik Debatoplæg April 2010 Fremtidens trafik 4. Fremtidens trafik Fremtidens trafik Udgivet af: Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 1220 København K Udarbejdet af: Transportministeriet

Læs mere

Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen

Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen Fælles midtjysk indspil til Infrastrukturkommissionen Pressemøde den 1. juni 2007 Borgmester Anders G. Christensen, Favrskov Kommune Formand for Kommunekontaktrådet 5 anbefalinger til infrastrukturkommissionen

Læs mere

Trafikcharter. Greater Copenhagen

Trafikcharter. Greater Copenhagen 12. oktober 2016 Trafikcharter Greater Copenhagen Dette charter tegner en fælles vision for, hvordan en velfungerende, robust og bæredygtig infrastruktur skal bidrage til at styrke mobilitet og skabe øget

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323

Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323 Notat 10. maj 2016 J-nr.: 87098 / 2294323 Analyse om infrastrukturprojekter fra Kraka I en ny analyse 1 har Kraka lavet en gennemgang af det samfundsøkonomiske afkast af en række større infrastrukturprojekter.

Læs mere

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog Dobbelt op i 2030 Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog 1 Ove Dahl Kristensen, Trafikteknik Dobbelt op i 2030 (på 20 år) Bredt

Læs mere

Ny jernbane mellem København og Ringsted

Ny jernbane mellem København og Ringsted Aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance om: En moderne jernbane 22. oktober 2009 1

Læs mere

Trafikken bliver værre og værre

Trafikken bliver værre og værre Af Annette Christensen, Seniorchefkonsulent Anch@di.dk NOVEMBER 2017 Trafikken bliver værre og værre Over halvdelen af virksomhederne oplever, at trafikken er blevet værre de seneste fem år. Det gælder

Læs mere

Præsentation af Infrastrukturkommissionens anbefalinger 10. januar 2008 Birgit Aagaard-Svendsen Formand for Infrastrukturkommissionen

Præsentation af Infrastrukturkommissionens anbefalinger 10. januar 2008 Birgit Aagaard-Svendsen Formand for Infrastrukturkommissionen Trafikudvalget 2007-08 (2. samling) TRU alm. del Bilag 107 Offentligt Præsentation af Infrastrukturkommissionens anbefalinger 10. januar 2008 Birgit Aagaard-Svendsen Formand for Infrastrukturkommissionen

Læs mere

Den fremtidige jernbanetrafik i Region. Sorø 29. januar 2012 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen KKR SJÆLLAND

Den fremtidige jernbanetrafik i Region. Sorø 29. januar 2012 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen KKR SJÆLLAND Den fremtidige jernbanetrafik i Region Sjælland Sorø 29. januar 2012 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen KKR Indledning Velkommen til dialogmødet Den fremtidige jernbanetrafik i Region Sjælland Dialogmødet

Læs mere

NYE VEJE TIL VÆKST I VESTSJÆLLAND. Motorvej Kalundborg-Holbæk skaber sammenhæng

NYE VEJE TIL VÆKST I VESTSJÆLLAND. Motorvej Kalundborg-Holbæk skaber sammenhæng NYE VEJE TIL VÆKST I VESTSJÆLLAND Motorvej Kalundborg-Holbæk skaber sammenhæng Januar 2009 Udbygning af Rute 23 en national nødvendighed Regeringen har 8. december fremlagt sit bud på en samlet plan for

Læs mere

Vejdirektoratet. 8 maj 2017

Vejdirektoratet. 8 maj 2017 Vejdirektoratet 8 maj 2017 Vejdirektoratet Har ansvaret for statsvejnettet, som består af: Er en del af: Vores opgaver består primært af: Motorveje Motortrafikveje Hovedlandeveje Broer Planlægning Vi undersøger

Læs mere

Movia Mobilitetsplan 2021 Arbejdspapir: Samdrift mellem statslige og regionale jernbaner

Movia Mobilitetsplan 2021 Arbejdspapir: Samdrift mellem statslige og regionale jernbaner Movia Mobilitetsplan 2021 Arbejdspapir: Samdrift mellem statslige og regionale jernbaner Udkast 1 Indholdsfortegnelse 1. Status... 3 2. Udviklingsmuligheder... 5 3. Scenarier... 7 Fra Trafikplan til Mobilitetsplan

Læs mere

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse

Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Faktaark om En fast Kattegatforbindelse Kattegatkomitéen Kattegatkomitéen blev etableret i oktober 2008, på initiativ af regionsrådsformand i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), formand for Kommunekontaktrådet

Læs mere

Landsplanredegørelse 2013

Landsplanredegørelse 2013 Miljøminister Ida Auken nst@nst.dk U D K A S T 27-09-2013 Sag nr. 12/996 Dokumentnr. 40395/13 Landsplanredegørelse 2013 Under forhøringen til denne landsplanredegørelse i 2012 fremførte Danske Regioner

Læs mere

Transportministeriet. Danske havnes rolle i fremtidens infrastruktur. TØFs havnekonference den 10. september 2009 Specialkonsulent Søren Clausen

Transportministeriet. Danske havnes rolle i fremtidens infrastruktur. TØFs havnekonference den 10. september 2009 Specialkonsulent Søren Clausen Danske havnes rolle i fremtidens infrastruktur TØFs havnekonference den 10. september 2009 Specialkonsulent Søren Clausen Side 1 Den nationale transportpolitik En grøn transportpolitik Fremtidens godstransport

Læs mere